» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. 2024-05-17 hade vår robot sammanfattat 225 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Spotify i konflikt med musikförläggare, Sony kämpar mot AI-utvecklare

Spänningarna mellan Spotify och amerikanska musikförläggare har ökat efter att Spotify beslutade att minska royaltybetalningar till förläggare genom att förklara sin Premium-tjänst som en ´buntad´ tjänst. National Music Publishers’ Association (NMPA) anklagar Spotify för att bryta mot upphovsrätten med olicensierad användning av texter, musikvideor och podcasts. Samtidigt kämpar Sony Music Group mot AI-utvecklare och har skickat brev till 700 AI-företag och streamingplattformar och förklarat att de ´väljer bort´ att låta sitt IP användas för att träna AI. Användare av musikskapande plattformen Udio skapar 10 nya låtar per sekund. Concord har dragit sig ur budgivningen för att förvärva Hipgnosis Songs Fund, vilket lämnar Blackstone som den ledande konkurrenten. Sony Music Publishing har förvärvat hela låtkatalogen av Kevin Parker, den kreativa kraften bakom Tame Impala.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 17 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Långsam tillväxt av Generativ AI i teknikföretag

Enligt globala teknikforsknings- och rådgivningsföretaget ISG kommer mindre än 2% av teknikföretagens intäkter från GenAI-projekt. HFS Research fann att endast 5% av de globala 2000-företagen implementerar fullskaliga GenAI-utrullningar. Företag kämpar för att tillräckligt utbilda sina anställda på grund av GenAIs nyhet. Dessutom citerade 61% av respondenterna utmaningar med att få tillgång till och upprätthålla datakvalitet, medan äldre mjukvaruleverantörer är långsamma att leverera GenAI-funktioner. Deloitte India har implementerat GenAI i över 100 användningsfall, men många av dessa projekt är fortfarande i bevisfasen.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 17 maj

Juridiska yrkesverksamma och advokatbyråer undersöker dataanalys och teknologi för snabbare resultat

Juridiska yrkesverksamma och advokatbyråer undersöker seriöst dataanalys och hur teknik kan hjälpa till att leverera snabbare resultat för sina klienter. Genom att använda generativ AI kan de leverera värde i skala. Hybrid Legal CRM är ett verktyg som hjälper till att koppla kunder snabbare genom att använda live dataimport och e-postplattform för automatisk anslutning till klientdata. Detta sparar tid på att spara e-post, dokument eller skapa fakturering. Genom att integrera generativ AI på ett ansvarsfullt sätt kan bättre juridiska tjänster levereras. Hybrid Legal CRM har också verktyg för dokumentintelligens och automatisering.

Direktlänk Dela Southwark News fördjupade 17 maj

För universitet och andra högre utbildningsinstitutioner väcker den framväxande generativa AI-teknologin logistiska, tekniska och etiska frågor. En grupp lärare har diskuterat problemet sedan hösten och kommer under sommaren att samlas vid en sommarundervisningsinstitut för att bättre förstå hur man navigerar i denna nya värld. Ramón Alvarado, biträdande professor i filosofi och expert på dataetik, är gruppens facilitator. Han sa att de 17 lärarna kommer från olika discipliner och har olika farhågor om generativ AI. Ett resultat från en undersökning utförd av konsultföretaget Tyton Partners visade att 49 procent av universitetsstudenterna regelbundet använder tekniken.

University of Oregon fördjupade 17 maj

Öppning av årets Top 250 Public Cloud MSPs-undersökning

Årets Top 250 Public Cloud MSPs-undersökning har öppnats för att skapa en rangordnad lista över de bästa MSP:erna inom Public Cloud. Nu är chansen att få ditt MSP erkänt för sitt arbete inom detta område och dess molntjänster och molnpartnerskap. När du rankas på vår MSP 250 Public Cloud-lista får du följande fördelar: Lär dig var ditt företag rankas i det konkurrenskraftiga fältet, främja utmärkelsen fritt på din webbplats och över sociala kanaler, bli presenterad på vår webbplats, med länkar som leder till din MSP-hemsida. Sista datum för att skicka in till årets lista är fredag, 21 juni 2024.

Direktlänk Dela ChannelE2E fördjupade 17 maj

Tidigare OpenAI-ledare kritiserar företagets säkerhetsprioriteringar

En tidigare ledare för OpenAI, Jan Leike, som avgick tidigare i veckan, kritiserade företagets säkerhetsprioriteringar och hävdade att säkerheten har ´kommit i bakgrunden till glänsande produkter´. Leike, som ledde OpenAI´s ´Super Alignment´-team, menade att det borde finnas mer fokus på att förbereda för nästa generation av AI-modeller, inklusive saker som säkerhet och analys av samhälleliga konsekvenser av sådana teknologier. OpenAI:s VD, Sam Altman, svarade på Leikes inlägg och uttryckte sin uppskattning för Leikes bidrag till företaget.

Direktlänk Dela WKMG-TV News 6 fördjupade 17 maj

Sverige måste stärka sin konkurrenskraft inom AI, säger AI-kommissionens ordförande

Carl-Henric Svanberg, ordförande i AI-kommissionen, uttrycker oro över Sveriges position inom artificiell intelligens (AI). I en artikel på Di Debatt påpekar han att Sverige rankas som nummer 17 i Global AI Index. Ännu mer oroande är att landet hamnar på plats 44 när det gäller regeringens strategi för AI-utveckling. Svanberg varnar för att denna utveckling kan ha allvarliga konsekvenser för Sveriges framtida konkurrenskraft och ekonomiska välstånd.

Direktlänk Dela Tidningarnas Telegrambyrå fördjupade 17 maj

Microsoft planerar att erbjuda AMD-chip till molncomputingkunder

Advanced Micro Devices (AMD) aktier ökade på fredagen efter rapporter om att Microsoft (MSFT) planerar att erbjuda sina molncomputingkunder en plattform på AMD:s artificiella intelligens-chip som ett alternativ till system som kör på Nvidia (NVDA) chip. Reuters rapporterade sent på torsdagen att Microsoft planerar att erbjuda AMD-processorer på sin Azure molncomputing-tjänst. Microsoft kommer att erbjuda kluster av AMD:s MI300X AI-chip på Azure. Azure-kunder kommer att ha ett val att använda antingen AMD, Nvidia eller Microsofts Maia-chip för att köra AI-arbetsbelastningar.

Direktlänk Dela Investor´s Business Daily fördjupade 17 maj

Topptjänsteman på OpenAI avgår, anklagar företaget för att prioritera ´blanka produkter´ över säkerhet

Jan Leike, en ledare för OpenAI:s superalignment-grupp, meddelade att han avgår och påstår att företaget inte tar säkerhet på tillräckligt allvar. Leike anser att säkerhetskultur och processer har kommit i andra hand till ´blanka produkter´. Han uppmanar OpenAI:s anställda att ändra företagets säkerhetskultur. OpenAI:s VD, Sam Altman, svarade på Leikes inlägg och uppskattade hans bidrag till företaget. Leike och Ilya Sutskever, den andra ledaren för superalignment-teamet, meddelade att de lämnar OpenAI inom några timmar efter varandra.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 17 maj

Ouster-aktien stiger efter starka Q1-resultat

Aktien för Ouster (OUST), ett företag specialiserat på autonoma fordonstekniker, klättrade på fredagen, vilket bygger på dess 13% rally sedan rapportering av första kvartalsresultat förra veckan. Företaget specialiserar sig på sensorutrustning kallad Lidar, en nyckelaktör för autonoma fordonssystem. Ouster-aktien ökade med 11%, nådde en intradagshögst på 14.15 under marknadsaktionen på fredagen. Aktien föll med 3.6% till 11.66 på torsdagen. Ouster rapporterade bättre än väntade finansiella resultat för första kvartalet och vägledde något över Q2-förväntningarna. Fyra analytiker har reviderat kvartalsvisa EPS-schättingar uppåt sedan den 10 maj, vilket tyder på en trend att intäkterna kan vara 32% högre än den allmänna konsensusen.

Direktlänk Dela Investor´s Business Daily fördjupade 17 maj

Röstskådespelare stämmer AI-företag för missbruk av deras röster

Röstskådespelarna Paul Skye Lehrman och Linnea Sage stämmer det Kalifornien-baserade AI-företaget Lovo för att ha använt deras röster utan tillstånd för att skapa och sälja AI-genererade versioner av deras röster. Lehrman och Sage hävdar att de anlitades av Lovo under falska förespeglingar och att deras röster sedan användes i Youtube-videor och poddar utan deras medgivande. De söker nu grupptalan för att inkludera andra vars röster och/eller identiteter har stulits och använts. De kräver mer än 5 miljoner dollar i skadestånd och en domstolsorder som förbjuder Lovo att fortsätta använda deras röster.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 17 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Ferrari fokuserar på konsekvent och förutsägbar bil för Emilia Romagna Grand Prix

Ferrari har utvecklat en uppgraderingspaket för Emilia Romagna Grand Prix som syftar till att leverera en mer konsekvent och förutsägbar bil. Charles Leclerc toppade båda träningspassen på fredagen i Imola. Ferraris seniora prestandaingenjör Jock Clear betonade att teamets fokus ligger på att ge förarna mer förtroende för hur bilen kommer att reagera. Clear påpekade att även om uppgraderingarna ger mer potentiell downforce, bör vikten av att få rätt inställning inte underskattas. Leclerc tillade att nyckeln till fortsatt framgång kommer att vara hur Ferrari reagerar på förväntade förändringar i förhållandena på lördagen.

Direktlänk Dela Racer Media & Marketing fördjupade 17 maj

Bumble och andra dejtingappar överväger AI-funktioner trots finansiella svårigheter

Bumble, företaget som skapade en ´feministisk dejtingapp´, har nyligen fått kritik för att ha försökt rulla tillbaka sitt definierande ethos ´kvinnor gör första draget´. Bumble-grundaren Whitney Wolfe Herd har även diskuterat möjligheten att använda AI för att skapa ´dejting-koncierger´. Detta trots företagets ekonomiska svårigheter under pandemin. Andra dejtingappar, som Tinder och Grindr, har också kämpat ekonomiskt och överväger liknande AI-funktioner. Kritiker menar att detta kan öka misstron mot dejtingappar och att det är viktigare att fokusera på mänsklig interaktion.

Direktlänk Dela Slate Magazine fördjupade 17 maj

Microsoft förväntas integrera Windows, AI och Arm-processorer på nytt Surface-event

Microsoft förväntas kombinera Windows, AI och Arm-processorer på ett nytt Surface-event den 20 maj. Det kommer att bli intressant att se om tunnare bärbara datorer med bättre batterilivstid kan kombineras med AI-verktyg som Copilot för att ändra vad vi förväntar oss av Windows-datorer. Det är tydligt att Microsoft har tröttnat på Intels misslyckade försök till comeback och satsar helt på de senaste Qualcomm-chippen. Andra stora PC-tillverkare, som Asus och Dell, har också visat intresse. Med Qualcomms senaste Snapdragon X Elite-processorer och dedikerad NPU-hårdvara för att påskynda AI-uppgifter i Windows 11, hoppas de kunna utmana Apple Silicon och återuppliva Mac vs. PC-debatten.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 17 maj

Arup, företaget bakom Sydneyoperan, förlorar 25 miljoner dollar i djupfuskbedrägeri

Det brittiska multinationella design- och ingenjörsföretaget Arup, känd för att ha designat byggnader som Sydneyoperan, har bekräftat att det var målet för en djupfuskbedrägeri som ledde till att en av dess anställda i Hongkong betalade ut 25 miljoner dollar till bedragare. Företaget meddelade Hongkongs polis om bedrägeriet i januari och bekräftade att falska röster och bilder användes. Ingenjörsföretaget Arup har 18 500 anställda över 34 kontor runt om i världen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance Canada fördjupade 17 maj

OpenAI upplöser sitt ´superalignment´-team

OpenAI har rapporterat att de effektivt har upplöst sitt ´superalignment´-team, som var dedikerat till att säkerställa säkerheten för framtida avancerade AI-system. Beslutet kommer efter att teamets ledare har lämnat företaget. Istället för att behålla teamet som en separat enhet har OpenAI valt att integrera dess medlemmar i företagets övergripande forskningsinsatser. Detta för att hjälpa OpenAI att uppnå sina säkerhetsmål samtidigt som de utvecklar avancerade AI-teknologier.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 17 maj

Arup bekräftar att de var målet för ett deepfake-bedrägeri på 25 miljoner dollar

Mer information har släppts om en komplex deepfake-bedrägeri som lurade en finansarbetare att betala ut 25 miljoner dollar till bedragare. London-baserade design- och ingenjörsföretaget Arup bekräftade på fredagen att det var målet för bedrägeriet, som Hongkong-polisen rapporterade om i februari. Enligt polisrapporten deltog en anställd i ett videomöte med personer han kände igen som företagets ekonomichef och andra företagsledare - men som visade sig vara deepfake-skapelser. I samtalet fick den riktade anställden uppdraget att genomföra en ´hemlig transaktion´ på totalt 200 miljoner Hongkong-dollar - cirka 25,6 miljoner dollar. Beloppet skickades över 15 transaktioner, rapporterade Hongkong Public Broadcaster RTHK. Arup bekräftade att målet var en Hongkong-baserad anställd på dess finanskontor.

Direktlänk Dela The Mercury News fördjupade 17 maj

Deepfake-attacker mot företag dominerar nyhetsrubrikerna, och experter samlar värdefulla insikter om hur dessa attacker uppstod och vilka sårbarheter de utnyttjar. Mellan 2023 och 2024 ledde frekventa phishing- och sociala ingenjörskampanjer till kapning av konton och stöld av tillgångar och data, identitetsstöld och skador på företagens rykte inom alla branscher. Callcenter för stora banker och finansinstitut överväldigas nu av en ström av deepfake-samtal som använder röstkloningsteknik i syfte att bryta sig in på kundkonton och initiera bedrägliga transaktioner. Interna hjälpdiskar och personal har också överväldigats av sociala ingenjörskampanjer via samtal och meddelanden, ofta framgångsrikt, som var fallet i attacken mot interna mjukvaruutvecklingsföretaget Retool, vilket ledde till förluster på tiotals miljoner dollar för företagets kunder.

IBM Security fördjupade 17 maj

Hexafarms samlar in 1,3 miljoner euro för att förbättra inomhusodling med AI

Hexafarms, ett företag som grundades av David Ahmed, Felix Kirschstein, Huijo Kim och Abraham Hdru, erbjuder tjänster som skördeprognoser, klimatövervakning och frukträkning för växthus- och inomhusodlare, med hjälp av sensorteknik och AI. Företaget, som har sitt säte i Berlin, har nyligen samlat in 1,3 miljoner euro i pre-seed-finansiering ledd av Speedinvest, med deltagande från Mudcake och Techstars. Hexafarms mål är att bygga en maskininlärningsmodell som kan överträffa människor när det gäller att optimera produktionen i alla odlingsmiljöer.

Direktlänk Dela AgFunderNews fördjupade 17 maj

Slack tränar AI-modeller på användares meddelanden utan uttryckligt tillstånd

Slack tränar maskininlärningsmodeller på användares meddelanden, filer och annat innehåll utan uttryckligt tillstånd. Träningen är opt-out, vilket innebär att dina privata data kommer att samlas in som standard. För att stoppa detta måste du be din organisations Slack-administratör att skicka ett mail till företaget. Corey Quinn, en exekutiv på DuckBill Group, upptäckte policyn i en notering i Slacks dataskyddsprinciper. Salesforce-ägda företaget har inte klargjort när denna policy infördes.

Direktlänk Dela Engadget fördjupade 17 maj

Förstärkning av miljödata med rättvisecentrerade metoder

Tekniker som miljödatavetenskap och maskininlärning (ML) blir allt viktigare för att hantera ekologiska utmaningar, men kan oavsiktligt förstärka fördomar som finns i deras träningsdata, vilket leder till socioekologiska orättvisor. Joe F. Bozeman III från Georgia Institute of Technology förespråkar i en ny artikel en paradigmskift mot att integrera socioekologisk rättvisa i miljödatavetenskap och ML. Artikeln introducerar och validerar Systemic Equity Framework och Wells-Du Bois Protocol, viktiga verktyg för att integrera rättvisa i miljödatavetenskap och ML. Dessa metoder sträcker sig utöver traditionella tillvägagångssätt genom att betona socioekologiska effekter vid sidan av teknisk noggrannhet.

Direktlänk Dela Phys.org fördjupade 17 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI förändrar telekomindustrin genom att förbättra kundupplevelser och nätverksdrift

Generativ AI (GenAI) har potential att betydligt påverka samhället och ekonomin, med telekomindustrin som en växande sektor för AI-användning. AI används för att förbättra kundupplevelser, automatisera processer, öka produktiviteten och förbättra nätverksdriften. Den största möjligheten ligger i att förbättra kundupplevelsen, med AI som en kritisk drivkraft för att förbättra intäkter och kostnadsbesparingar. Utmaningarna inkluderar behovet av mer kvalificerad arbetskraft, val av plattform för AI-arbetsbelastningar och behovet av ökade investeringar. GenAI kan revolutionera telekomindustrin genom realtidsanalys av nätverksprestanda och optimering av nätverksparametrar.

Direktlänk Dela RCR Wireless News fördjupade 17 maj

AI-musikappen Supermusic erbjuder livstidsabonnemang för endast 150 dollar

AI-musikappen Supermusic gör det möjligt för användare att skapa sina egna låtar genom att omvandla text till musik och sång. Nu kan man få livstidsabonnemang på Supermusic AI Ultimate Plan för endast 150 dollar, vilket är 72% billigare än det normala priset på 540 dollar, tack vare StackSocial. Appen skapar professionellt låtande spår på några minuter. Användare kan dela sina nya låtar på sociala medier och genom appen, skapa egna spellistor och profiler samt kontrollera topplistorna för att se hur populära deras låtar är.

Direktlänk Dela The Inventory fördjupade 17 maj

Google presenterar nytt AI-musikverktyg ´Music AI Sandbox´

Teknikjätten Google har under förra veckan presenterat sitt nya AI-musikverktyg, ´Music AI Sandbox´, som företaget säger kommer att vara ´den ultimata samarbetspartnern´ för musiker. Detta är ett exempel på hur snabbt AI integreras i konstvärlden. MPR News gästvärd Chris Farrell diskuterar vad uppgången av artificiell intelligens innebär för konstnärer, musiker, skådespelare och författare. Gäster inkluderar Tim Brunelle, en frilansande kreativ konsult och adjungerad professor vid Minneapolis College of Art Design, och Kelly Groehler, medgrundare och VD för Alice Riot, en konstlicensierings- och kreativ konsultbyrå i Minneapolis.

Direktlänk Dela Minnesota Public Radio News fördjupade 17 maj

AI förändrar musikskapande: Drake och Randy Travis använder teknik för att skapa låtar

Artificiell intelligens (AI) förändrar hur artister skapar musik, från Drake´s senaste diss-spår mot Kendrick Lamar till countryikonen Randy Travis nya ballad. Drake använde AI för att skapa verser från Snoop Dogg och Tupac Shakur, medan Travis, som förlorade sin förmåga att sjunga på grund av ett stroke 2013, använde tekniken för att återskapa sin egen röst och släppa ny musik för första gången på ett decennium. Musikfans kan nu använda en ny röstförändringsplattform, LALAL.AI, som omvandlar deras egna vokaler sömlöst till professionella stjärnors distinkta toner. Plattformen Voice Changer använder AI för att efterlikna en artists unika röst, och fans kan ´höra sig själva´ sjunga i exakt samma tonhöjd och klang som deras valda stjärna.

Direktlänk Dela Music Times fördjupade 17 maj

Luke Combs diskuterar användningen av AI i countrymusik

Den nyligen släppta låten ´Where That Came From´ av Randy Travis, skapad med hjälp av artificiell intelligens (AI), har skapat mycket diskussion inom countrymusikvärlden. Sångaren Luke Combs har kommenterat användningen av AI i skapandet av låten, och uttryckt att det är den bästa möjliga användningen av tekniken. Han nämnde dock att det kan öppna dörren för potentiella missbruk. Låten skapades med mer än 40 vokala spår från Travis katalog och en vokalmix från sångaren James Dupre. Andra countryartister, inklusive Cody Johnson, Garth Brooks, Carrie Underwood och Clay Walker, har också uttryckt sitt stöd för låten.

Direktlänk Dela Taste of Country fördjupade 17 maj

Musikindustrin uttrycker oro över AI:s inverkan på låtskrivande

I en intervju 1991 gjorde Bob Dylan det kontroversiella uttalandet att världen inte behöver fler sånger. I dagens värld, med AI-musikgeneratorer på väg att lägga till ett oändligt antal sånger till musikuniversumet, undrar man vad Dylan skulle säga nu. AI-verktyg från Udio, ElevenLabs och OpenAI:s Suno låter människor skapa nya sånger med enkla prompts, medan andra AI-produkter erbjuder röstklonning. Sony Music Group varnade nyligen hundratals företag för att inte träna AI-modeller på dess innehåll utan tillstånd. Artister som Nicki Minaj, Billie Eilish och Stevie Wonder har också uttryckt oro över AI:s inverkan på musikskapande.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 17 maj

Soundful blir första AI-musikplattformen att möjliggöra stamexport direkt till Ableton Live

AI-musikplattformen Soundful har blivit den första att erbjuda stamexport direkt till Ableton Live. Användare kan nu ladda ner sina Soundful-skapelser för användning i den populära musikskapande programvaran. Fram till nu har ingen annan AI-musikplattform erbjudit en sådan funktion. Företaget har också sagt att de planerar att utöka denna funktion till sina andra musiktjänster i kommande releaser. Soundful lanserades 2022 och har snabbt samlat en bas på över 1 miljon användare.

Direktlänk Dela MusicTech fördjupade 17 maj

AI-företag står inför rättsliga utmaningar gällande upphovsrätt

Termen artificiell intelligens (AI) är potentiellt missvisande eftersom tekniken baseras på massiva datamängder av människoskapade innehåll som algoritmer sammanställer. Det har redan beslutats att AI som används som verktyg är OK, men helautomatiskt genererat innehåll kommer inte att betraktas som nytt och originellt arbete. AI-företag är beroende av färsk, människoskapad data för sina bild-, video-, ljud- och textgeneratorer. Människor som skapar datan är ofta inte nöjda med att deras arbete används för att träna AI-modeller utan deras tillstånd och ersättning. New York Times har en historia om två röstskådespelare som upptäckte att de i princip hade blivit klonade av AI. De stämmer nu AI-företaget i fråga. Författarförbundet i USA har redan vunnit en seger i sin upphovsrättsliga rättegång mot Microsoft-stödda OpenAI. Nu har Sony Music Group (SMG) ställt upp en vacker juridisk fälla för AI-företag. SMG och dess anknutna organisationer förbjuder användning av deras artisters upphovsrättsskyddade musik för AI-träning, utan uttryckligt sökt tillstånd. Stabilitets AI har nu tvingats att minska personalen och dess VD har avgått. Getty har, under tiden, omfamnat AI med en affär som kompenserar skapare vars arbete används för att träna den generativa tekniken. OpenAI nådde denna vecka en överenskommelse med Reddit för att lägga till innehåll från det sociala nyhetsaggregatorn och diskussionsforumet till ChatGPT chatbot.

Direktlänk Dela Interest.co.nz fördjupade 17 maj

AI driver tillväxt inom energisektorn

Artificiell intelligens (AI) har blivit så allmänt förekommande att sektorer som normalt inte förknippas med AI-rörelsen börjar dra nytta av den. Teknik- och kommunikationstjänster skördar vanligtvis AI-fördelarna bland S&P 500-företag, men nu har även aktier inom energisektorn börjat gå upp tack vare AI-teknologins spridning. Detta beror på den ökande efterfrågan på energi för att driva AI-applikationer och datacenter. Internationella energiorganet säger att AI driver en ökning av energibehovet. Detta har förvandlat energisektorn från eftersläntrare till vinnare, säger analytiker. Adam Turnquist, teknisk strategichef på LPL Financial, påpekar att sektorns relativa styrka ökar, vilket är mycket ovanligt för gruppen. ´Datacenter kan också ge högre tillväxttakt och momentum till sektorn´, sa Turnquist. Bland S&P-sektorerna har energisektorn presterat bäst, med en ökning på 14% hittills i år. Individuella aktier att hålla ett öga på i sektorn inkluderar Edison International (EIX), Portland General Electric (POR), CMS Energy (CMS) och Detroit-baserade DTE Energy (DTE).

Direktlänk Dela Investor´s Business Daily fördjupade 17 maj

Virtus Artificial Intelligence & Technology Opportunities Fund meddelar månadens utdelning

Virtus Artificial Intelligence & Technology Opportunities Fund (NYSE: AIO) meddelade tidigare sin månadsutdelning den 1 mars 2024. Enligt fondens Managed Distribution Plan kommer fonden att sträva efter att upprätthålla en konsekvent utdelningsnivå som kan betalas, helt eller delvis, från nettoinvesteringsinkomster och realiserade kapitalvinster, eller en kombination av båda. Om fondens samlade nettoinvesteringsinkomster och netto realiserade kapitalvinster är mindre än utdelningsnivån, kommer skillnaden att distribueras från fondens tillgångar och kommer att utgöra en återbetalning av aktieägarens kapital.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 17 maj

Sjukhus i Phoenix använder AI för att diagnostisera stroke och kramper

Abrazo West Hospital i Phoenix har börjat använda artificiell intelligens (AI) för att diagnostisera stroke och kramper. Sjukhuset är först i Phoenix-området att erbjuda Ceribell point-of-care EEG-systemet, som använder AI för att upptäcka icke-konvulsiva kramper. Sjukhuset använder också Viz.ai, ett verktyg som hjälper det medicinska teamet att diagnostisera och bestämma rätt behandling för patienter misstänkta för att ha drabbats av stroke. Ceribell-tekniken drivs av maskininlärnings-AI och används på akutmottagningen eller intensivvårdsavdelningen.

Direktlänk Dela KTAR News fördjupade 17 maj

Världen saknar starka skydd mot faror med artificiell intelligens, varnar rapport

Världen saknar starka skydd för att skydda mot farorna med artificiell intelligens (AI), varnar en stor rapport som presenterades vid premiärministerns AI-toppmöte förra året. Experter från 30 länder författade den första internationella vetenskapliga rapporten om avancerad AI-säkerhet, inriktad på allmän AI, som ChatGPT. Rapporten säger att nuvarande metoder för att hantera risker från AI-former som ChatGPT har begränsningar och inte kan ge starka garantier mot de flesta skador. Forskningsteamet leddes av professor Yoshua Bengio, en AI-expert.

Direktlänk Dela The Telegraph fördjupade 17 maj

OpenAI upplöser säkerhetsteam för avancerad AI

OpenAI, som stöds av Microsoft, har upplöst sitt team som fokuserade på riskerna med avancerad artificiell intelligens (AI), mindre än ett år efter att det bildades. Detta team var ansvarigt för att skapa säkerhetsåtgärder för avancerade allmänna intelligenssystem (AGI) som ´kan leda till mänsklighetens försvagning eller till och med mänsklig utrotning´. Avgående chefer Ilya Sutskever och Jan Leike varnade att säkerheten ´har kommit i andra hand till glänsande produkter´ på företaget. Vissa medlemmar av säkerhetsteamet omplaceras till andra delar av företaget.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 17 maj

Storbritanniens konkurrensmyndighet avvisar utredning av Microsofts investering i Mistral AI

Storbritanniens konkurrensmyndighet, Competition and Markets Authority (CMA), har beslutat att Microsofts partnerskap med Mistral AI inte kvalificerar för utredning enligt sammanslagningsbestämmelserna i Enterprise Act 2002. Tidigare i april bekräftade myndigheten att den utvärderade om Microsofts investering på 16,4 miljoner dollar i det franska AI-startupföretaget effektivt motsvarade en formell sammanslagning. CMA har också granskat Microsofts anställning av Inflection AI:s VD och medgrundare Mustafa Suleyman. Dessutom granskar CMA fortfarande de miljarder dollar som Amazon har investerat i Anthropic.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 17 maj

CMA avslutar utredning om Microsofts affär med Mistral AI

Storbritanniens Konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA) har meddelat att den kommer att avsluta sin utredning om Microsofts flera miljoner dollar-affär med Mistral AI. Trots oro över att denna investering kan utgöra en fusion enligt brittisk lagstiftning, har CMA beslutat att så inte är fallet och att affären är acceptabel enligt brittisk lag. CMA sade inledningsvis att den hade ´tillräcklig information´ om partnerskapet mellan Microsoft och Mistral för att kunna inleda en utredning. Men tillräckligt material mottogs inte för att fortsätta med avseende på partnerskapet, så den regulatoriska myndigheten har godkänt affären.

Direktlänk Dela IT Pro fördjupade 17 maj

Storbritanniens CMA kommer inte att undersöka Microsofts partnerskap med Mistral AI

Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA) kommer inte att undersöka Microsofts partnerskap med AI-startup-företaget Mistral AI. CMA har beslutat att partnerskapet inte kvalificerar för undersökning enligt sammanslagningsbestämmelserna i Enterprise Act 2022. Myndigheten meddelade att dessa förfrågningar var den första delen av dess informationsinsamlingsprocess och att den inte hade ´dragit några slutsatser´ om dessa tre affärer väckte konkurrensproblem. CMA har inte gett några uppdateringar om sin undersökning av sammanslagningen av Amazon/Anthropic-partnerskapet eller sin undersökning av Microsoft/Inflection AI sedan dess tillkännagivande den 24 april att den sökte kommentarer om dessa affärer.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 17 maj

Brittisk vakthund kommer inte att undersöka Microsofts partnerskap med Mistral AI

Den brittiska konkurrensmyndigheten meddelade att den inte kommer att inleda en utredning av Microsofts partnerskap med det franska artificiella intelligensföretaget Mistral. Myndigheten sade att arrangemanget inte uppfyllde tröskelvärdet för en utredning. Microsoft investerade tidigare i år 16 miljoner dollar i Mistral för en minoritetsandel, vilket ursprungligen väckte frågor från den brittiska konkurrens- och marknadsmyndigheten om det kvalificerade sig som en fusion. Mistral har i gengäld lagt till sina stora språkmodeller till Microsofts molndatortjänst Azure.

Direktlänk Dela United Press International fördjupade 17 maj

Brittisk konkurrensmyndighet kommer inte att undersöka Microsofts partnerskap med Mistral AI

Beslutet kommer veckor efter att den brittiska konkurrensmyndigheten, Competition and Markets Authority (CMA), bjöd in synpunkter på samarbetet. CMA meddelade att partnerskapet med Mistral inte kvalificerar för utredning enligt marknadens sammanslagningsregler. Microsoft, ledd av Satya Nadella, har också investerat i ChatGPT-ägaren OpenAI. En talesperson för Microsoft välkomnade CMA: s beslut att deras investering och partnerskap med Mistral AI inte klassificeras som en fusion eller förvärv. Margrethe Vestager, EU:s konkurrenschef, som har undersökt Big Techs partnerskap med AI-startups, träffade Mistral AI förra månaden.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 17 maj

CMA avslutar undersökning av Microsoft och Mistral AI:s partnerskap

Konkurrens- och marknadsmyndigheten (CMA) har avslutat sin undersökning av partnerskapet mellan Microsoft och Mistral AI. CMA startade sin undersökning förra månaden för att bedöma om programvarujättens samarbete med det franska AI-startupföretaget kunde klassas som en ´relevant fusionssituation´ som kunde minska konkurrensen på marknaden. CMA kom fram till att detta inte var fallet. Microsofts partnerskap med Mistral AI, som inleddes i februari, innebar inte bara att Microsoft investerade 16 miljoner dollar i det franska startupföretaget, utan också att Microsoft öppnade upp tillgång till sin superdatorinfrastruktur och tillät Mistrals modeller att visas på Microsofts Azure-plattform.

Direktlänk Dela Tech Monitor fördjupade 17 maj

Fördelar med GenAI-användning i Indien men företag släpar efter

Fördelarna med att använda GenAI är många, vilket bevisas av de betydande tidsbesparingar som indiska användare rapporterar. I genomsnitt sparar GenAI-användare i Indien cirka 7,85 timmar per vecka, vilket leder till en märkbar förbättring av arbetslivsbalansen för 41% av respondenterna. Trots dessa påvisbara fördelar visar rapporten en oroande trend där företag i Indien ligger efter i GenAI-adoption. Faktum är att tre fjärdedelar av de tillfrågade företagen ännu inte har omfamnat GenAI fullt ut, och riskerar att förlora talanger till konkurrenter som utnyttjar AI för att omdefiniera det moderna arbetslandskapet.

Direktlänk Dela Analytics Insight fördjupade 17 maj

EU kan kritisera Microsoft för brist på information om AI-risker

Microsoft kan komma att få kritik från Europeiska unionen (EU) för att ha misslyckats att tillhandahålla information om risker med generativa AI-verktyg. Teknikföretaget har till den 27 maj att presentera lämpliga dokument som beskriver potentiella skador som kan uppstå från Bing´s generativa AI-funktioner, som dess AI-assistent Copilot och bildgenerator Image Creator by Designer. Böterna skulle behandlas enligt kraven för mycket stora onlinesökmotorer (VLOSEs) inom EU:s Digital Services Act (DSA), och belägga upp till en procent av Microsofts globala årliga omsättning mot företaget. Om Microsoft fortfarande misslyckas med att tillhandahålla den begärda informationen, kan kommissionen påföra böter på upp till 5 procent av dess genomsnittliga dagliga inkomst eller globala årliga omsättning.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 17 maj

Indien leder Asien inom användning och adoption av generativ AI, enligt Deloitte-rapport

En studie utförd av Deloitte visar att Indien toppar listan bland 13 länder i Asien och Stilla havet när det gäller användning och adoption av generativ AI (GenAI). Rapporten täckte 11 900 människor i regionen. Enligt resultaten använder cirka 93% av studenterna och 83% av de anställda i Indien aktivt denna teknik. GenAI-användning av unga teknikintresserade anställda sparar arbetstimmar, ökar produktiviteten, skapar nya möjligheter till kompetensutveckling och hållbara arbetsbelastningar. Cirka 86% av de indiska användarna kan snabbare slutföra uppgifter, 85% upplever förbättrad outputkvalitet och 83% utnyttjar sina idégenereringsförmågor, tillade rapporten.

Direktlänk Dela Inc42 Media fördjupade 17 maj

Mastercard och Salesforce ingår partnerskap för att förbättra kundservice med AI

Mastercard har ingått ett partnerskap med Salesforce för att integrera Salesforces finansiella tjänstemoln med Mastercards tvistlösningstjänst. Genom att använda generativ AI-teknik hoppas företagen minska antalet tvister och förbättra kundservicen. Sedan Mastercard införde generativ AI i sin tvisthantering för fyra månader sedan har antalet samtal till callcenter minskat med mellan 20% och 40%. Salesforce hoppas att Mastercards implementering kommer att avleda cirka en fjärdedel av callcenter-förfrågningarna. Mastercard och Salesforce planerar att erbjuda tvistlösningstjänsten till Salesforces handels- och e-handelskunder samt kortutgivare.

Direktlänk Dela American Banker fördjupade 17 maj

Trots den stora publiciteten kring generativ artificiell intelligens (GenAI) under de senaste 18 månaderna, finns det fortfarande missuppfattningar om dess förmågor, användbarhet och potentiella inverkan. Vissa tror att det är en övergående fluga eller ett hot mot mänsklig kreativitet. För unga yrkesverksamma är det källan till ett unikt dilemma: Ska du ´köpa in i hypen´ av AI och använda det som en riktlinje för din professionella utveckling och ambitioner? Eller håller du dig till den slagna vägen och fokuserar på att bygga mer traditionella färdigheter och följa konventionella banor? Fem begränsande tankesätt behöver övervinnas: GenAI är överhypad och underpresterar, GenAI kan inte lita på, du tror inte att du behöver GenAI, du ser GenAI som ett hot, och du tror att dess framtid är osäker.

Harvard Business Review fördjupade 17 maj

Baidu Inc:s aktier under press trots bättre än förväntade kvartalsresultat

Baidu Inc:s aktier utsattes för press i början av handelsdagen på fredag, trots bolagets bättre än förväntade kvartalsresultat. Goldman Sachs-analytikern Lincoln Kong behöll en köprekommendation men sänkte kursmålet från $161 till $153. Baidu rapporterade sina intäkter för första kvartalet i linje med förväntningarna men lyckades leverera ett slag på EBIT och nettovinst. Mizuho Securities-analytikern James Lee upprepade en köprekommendation och kursmål på $130. Benchmark-analytikern Fawne Jiang bekräftade en köprekommendation och kursmål på $180.

Direktlänk Dela TradingView fördjupade 17 maj

Generativ AI och datademokratisering: Framtiden för finansiella institutioner

Finansiella institutioner står inför en kritisk tidpunkt 2024 då de måste utnyttja generativ artificiell intelligens (gen AI) för att förbli konkurrenskraftiga. Gen AI kan förbättra kundupplevelsen genom att minska ineffektiviteter och automatisera kundupplevelsen. Banker börjar använda gen AI för enklare uppgifter, som att omedelbart varna nya låneansökare om bristfälliga eller ofullständiga uppgifter i deras ansökningsformulär, vilket minskar kundavhopp och förbättrar hanteringstider. Genom att omfamna datademokratisering kan organisationer bygga nya partnerskap och skapa nytt affärsvärde med personaliserade insikter och produkter.

Direktlänk Dela Bank Administration Institute fördjupade 17 maj

OpenAI upplöser teamet för långsiktiga AI-risker, ledare avgår

OpenAI har upplöst sitt team inriktat på långsiktiga risker med artificiell intelligens (AI) bara ett år efter att företaget tillkännagav gruppen. En del av teammedlemmarna omplaceras till andra team inom företaget. Nyheten kommer dagar efter att både teamledarna, OpenAI:s medgrundare Ilya Sutskever och Jan Leike, meddelade sina avgångar från Microsoft-stödda startup-företaget. Leike skrev att OpenAIs ´säkerhetskultur och processer har hamnat i skymundan för glänsande produkter.´

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 17 maj

AI-röstassistenter dominerar tekniknyheter

AI-röstassistenter har varit i fokus denna vecka när teknikföretag gjort stora tillkännagivanden. Konkurrensen mellan OpenAI och Googles DeepMind har intensifierats, med båda företagen som visar upp betydande framsteg inom tekniken. OpenAI meddelade sin nya modell GPT-4o, en röstassistent som kan generera innehåll och förstå kommandon i röst, text eller bild, och göra liveöversättningar. Dessutom meddelade OpenAI att de har tecknat ett avtal för att få tillgång till innehåll från Reddit. Google presenterade uppdateringar till sin chatbot Gemini. Dessutom kommer Googles sökmotor att få en makeover, där AI kommer att generera en sammanfattning av sökresultaten. Anthropic, ett AI-säkerhetsforskningsföretag, lanserade också sin AI-assistent Claude i Europa.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 17 maj

Reddit bekräftar partnerskap med OpenAI för att diversifiera inkomstkällor

Reddit har bekräftat ett partnerskap med OpenAI för att föra innehåll från plattformen till ChatGPT, i ett drag som kommer att diversifiera dess inkomstkällor ytterligare. Efter en liknande nyligen överenskommelse med Google värd uppskattningsvis $60 miljoner per år, kommer OpenAI att få tillgång till Reddit´s Data API för att överföra diskussioner från webbplatsen till ChatGPT. I gengäld kommer Reddit att kunna rulla ut utvalda AI-funktioner till användare och moderatorer, drivna av OpenAI, som nu kommer att vara en reklampartner på plattformen. Reddit´s aktiepris sköt i höjden med över 10% efter avtalet.

Direktlänk Dela ReadWrite fördjupade 17 maj

OpenAIs ´Superalignment´-team upplöses efter interna spänningar

OpenAI skapade sommaren 2023 ett ´Superalignment´-team med målet att styra och kontrollera framtida AI-system som kunde vara så kraftfulla att de kunde leda till mänsklighetens utrotning. Mindre än ett år senare är det teamet dött. OpenAI meddelade att företaget ´integrerar gruppen djupare över sina forskningsinsatser för att hjälpa företaget att uppnå sina säkerhetsmål´. Jan Leike, en av teamledarna som nyligen avgick, avslöjade interna spänningar mellan säkerhetsteamet och det större företaget.

Direktlänk Dela Engadget fördjupade 17 maj

AI-program hjälper man med talsvårigheter att vara värd för sin egen talkshow

En teknikarbetare i Ottawa bygger på sin brors erfarenhet av cerebral pares för att förbättra röstigenkänning mjukvara och hjälpa människor med talsvårigheter att koppla upp sig med världen. Genom att använda artificiell intelligens har han skapat ett program som kan tolka och översätta hans brors unika tal, vilket gör det möjligt för honom att vara värd för sin egen talkshow.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 17 maj

Generativ AI förändrar undervisningen och inlärningen

Generativ AI, som skapar nytt material baserat på mönster den identifierar i data, påverkar utbildningen i nästan alla discipliner. Claudia Giannini, en lärare i spanska och portugisiska, anpassade sin undervisningsmetod efter att Google släppte sin neuralt maskinöversättningstjänst 2016. Hon började vikta klassdeltagande tyngre i studentbetygen och bytte ut många skriftliga bedömningar mot muntliga. På Macalester anpassar professorer och studenter sig till de förändringar dessa verktyg medför. Enligt undersökningar påverkar AI redan högre utbildning, med 20-38 procent av amerikanska universitetsstudenter som använder AI-verktyg minst en gång i månaden.

Direktlänk Dela Macalester College fördjupade 17 maj

OpenAI upplöser sitt Superalignment-team efter ledarnas avgång

OpenAI:s Superalignment-team, som bildades i juli 2023 för att mildra risker med AI, har upplösts efter att dess medledare avgått. En av de tidigare ledarna kritiserade OpenAIs fokus på ´glänsande´ produkter över säkerhet. Samma vecka som OpenAI lanserade GPT-4o, sitt mest mänskliga AI än, upplöstes företaget sitt Superalignment-team. Teamet upplöstes dagar efter att dess ledare, Ilya Sutskever och Jan Leike, meddelade sina avgångar. Sutskever, en medgrundare och tidigare chefsforskare på OpenAI, spelade en roll i avskedandet av VD Sam Altman i november.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 17 maj

Google integrerar Gemini AI i Google Workspace för utbildning

Google har tillkännagivit integrationen av sin Gemini AI i Google Workspace för utbildning, med målet att förbättra utbildningsverktyg med avancerade AI-funktioner. Utbildningsinstitutioner kommer att ha tillgång till Gemini för Google Workspace genom två nya tilläggstjänster, tillgängliga för användare som är 18 år och äldre. Tilläggen är utformade för att fungera med verktyg som lärare och studenter använder dagligen, som Google Docs, Gmail, Sheets och Slides. Google testar också användningen av LearnLM för att introducera Gemini AI i Google Classroom.

Direktlänk Dela WinBuzzer fördjupade 17 maj

Brev till U.S. House AI Task Force: Stöd en pro-innovativ ram för artificiell intelligens

Den 6 maj 2024 skickade 14 organisationer ett öppet brev till medlemmarna i kongressen och medordförandena i U.S. House Task Force on Artificial Intelligence, där de uppmanar lagstiftarna att stödja en pro-innovativ ram för AI-politik. Brevet uppmanar lagstiftarna att undvika att skapa överdrivet restriktiva regler och regelverk för AI-licensiering som skulle kväva innovation och belasta småföretag. Kongressen och delstaterna bör i stället förlita sig på befintliga lagar och myndigheter för att ta itu med konsumentproblem. Där äkta luckor finns, bör eventuella nya lagar vara snävt utformade och hitta rätt balans mellan innovation och säkerhet.

Direktlänk Dela American Legislative Exchange Council fördjupade 17 maj

Före detta ledare för OpenAI kritiserar företagets säkerhetsåtgärder

Jan Leike, som tidigare ledde OpenAI:s ´Super Alignment´-team, har uttryckt kritik mot företagets prioriteringar och säkerhetsåtgärder. Leike, som avgick från företaget tidigare i veckan, påstår att säkerheten har hamnat i skuggan av ´blanka produkter´. Han menar att det bör läggas mer fokus på att förbereda för nästa generation av AI-modeller, inklusive säkerhet och analys av samhälleliga påverkan av sådana teknologier. OpenAI introducerade nyligen en ny AI-modell som de hävdar fungerar snabbare än tidigare versioner och kan resonera över text, ljud och video i realtid.

Direktlänk Dela Yahoo fördjupade 17 maj

Ledare vid OpenAI avgår, anklagar företaget för att inte ta säkerhet på allvar

Jan Leike, en ledare för OpenAI:s superalignment-grupp, meddelade på tisdagen att han avgår från företaget. Leike delade senare mer om sitt avgång och anklagade OpenAI för att inte ta säkerhet tillräckligt seriöst. Enligt honom har säkerhetskulturen och processerna tagit ett bakslag till förmån för ´glänsande produkter´. Leike menar att företaget borde fokusera mer på frågor kring ´säkerhet, övervakning, beredskap, robusthet, (super)anpassning, konfidentialitet, samhällspåverkan och relaterade ämnen´. Han uppmanade OpenAI-anställda att förändra företagets säkerhetskultur och påpekade att ´världen räknar med er´.

Direktlänk Dela Business Insider Africa fördjupade 17 maj

Överraskande avgångar och hemlighetsfulla avtal skapar spekulationer kring OpenAI

OpenAI meddelade att deras produkt ChatGPT nu kan prata som en människa. Men nyheten överskuggades av att företagets medgrundare och chefsforskare Ilya Sutskever och hans medteamledare Jan Leike avgick. Deras avgångar skapade spekulationer kring företaget, särskilt eftersom tidigare anställda hållits tysta. Detta beror på ett mycket restriktivt avtal som tidigare anställda måste skriva under, som förbjuder dem att kritisera företaget. Om de vägrar att skriva under avtalet eller bryter mot det, kan de förlora all inlösenbar aktieägarandel de tjänat under sin tid på företaget.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 17 maj

OpenAIs team för AI:s existentiella faror upplöst efter ledarnas avgång

OpenAIs team ansvarigt för artificiell intelligens existentiella faror har upplösts efter att medgrundaren och chefsforskaren Ilya Sutskever samt hans medledare för företagets ´superalignment´-team, Jan Leike, avgick. OpenAI berättade att teamet har upplösts och att dess arbete kommer att tas upp av andra forskningsinsatser inom företaget. Sutskever och Leike ansluter sig till en lista över andra OpenAI-anställda som nyligen har lämnat företaget, inklusive andra från superalignment-teamet och forskare som arbetar med AI-policy och styrning.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 17 maj

Nyckelforskare lämnar OpenAI, kritiserar företagets säkerhetskultur

Jan Leike, en viktig forskare vid OpenAI, som avgick tidigare i veckan efter medgrundaren Ilya Sutskevers avgång, postade på X fredag morgon att ´säkerhetskultur och processer har hamnat i bakgrunden till glänsande produkter´ på företaget. Leikes uttalanden kom efter att Wired rapporterat att OpenAI helt hade upplöst teamet dedikerat till att hantera långsiktiga AI-risker (kallat ´Superalignment team´). Leike hade lett Superalignment teamet, som bildades i juli förra året för att ´lösa de grundläggande tekniska utmaningarna´ i genomförandet av säkerhetsprotokoll när OpenAI utvecklade AI som kan resonera som en människa.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 17 maj

Apple gör Siri lik ChatGPT eller Gemini

Apple förbereder sig för att göra Siri lik ChatGPT eller Gemini, vilket gör att röstassistenter på enheter kan låta extremt irriterande. OpenAI visade nyligen upp Chat GPT-4, en ny konversationsgenererande AI-teknologi. Google presenterade också en mängd AI-knep under en två timmar lång io-nyckeltal. Bloomberg rapporterar att Apple har gjort en överenskommelse med OpenAI för att införliva någon form av Chat GPT-programmering i iPhone. Apple diskuterar också licensiering av Googles Gemini chatbot. The New York Times rapporterar att Apple vill ge Siri en ´hjärntransplantation´ och planerar att visa upp en översyn av assistenten på WWCs nyckeltal den 10 juni.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 17 maj

Google delar ut gratis guider för att skriva framgångsrika AI-prompter för Gemini

Google delade ut gratis guider om hur man skriver framgångsrika AI-prompter vid sin stora sommarutvecklarkonferens, Google I/O. Guiden bryter ner hur man bäst skriver AI-prompter för Gemini för företagets Google Workspace-appar, som inkluderar Gmail, Google Docs, Google Sheets, Google Meet och Google Slides. Den listar några hjälpsamma tips, som hur de mest framgångsrika AI-prompterna i genomsnitt är runt 21 ord, och användare bör avstå från att göra dem för långa eller för korta. Guiden visar också hur olika roller kan använda Gemini för att förbättra produktiviteten.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 17 maj

Stora språkmodeller förvandlar industrier genom att automatisera uppgifter och generera rapporter

Stora språkmodeller (LLM) har blivit en omvandlande kraft som påverkar industrier som hälso- och sjukvård, finans och juridiska tjänster. Till exempel visade en nyligen studie från McKinsey att flera företag inom finanssektorn använder LLM för att automatisera uppgifter och generera finansiella rapporter. LLM kan bearbeta och generera textformat av mänsklig kvalitet, översätta språk sömlöst och leverera informativa svar på komplexa frågor, även inom nischade vetenskapliga områden. Genom att finjustera dessa modeller kan deras sanna potential låsas upp, vilket driver innovation och effektivitet.

Direktlänk Dela Unite.AI fördjupade 17 maj

Tidigare Bing-chef Mikhail Parakhin går med i rådgivande styrelse för AI-startupen Perplexity

Mikhail Parakhin, tidigare chef för Bing Search och Microsoft Advertising på Microsoft, har meddelat att han nu sitter i rådgivande styrelse för Perplexity. Perplexity är ett nytt AI-sökstartföretag, som tekniskt sett skulle vara i konkurrens med Microsofts Bing Search och Copilot. Aravind Srinivas, VD för Perplexity, postade att de har tre nya rådgivare som ansluter till Perplexity för att hjälpa dem över sökning, mobil och distribution: Emil Michael, tidigare CBO för Uber, Rich Miner, medgrundare av Android, rådgivare till Google, och Mikhail Parakhin.

Direktlänk Dela Search Engine Roundtable fördjupade 17 maj

AI-Modellen GPT-4 passerar Turing-testet, markerar betydande framsteg

En studie har visat att AI-modellen GPT-4 kan passera en version av Turing-testet, en viktig benchmark för att utvärdera AI-språkmodellers sofistikation. Forskarna Jones och Bergen fann att GPT-4 övertygade mänskliga förhörare att den var mänsklig i 54 procent av fallen under 5-minuters online-samtal. Detta markerar en betydande milstolpe i AI:s förmåga att delta i öppen, mänsklig dialog och indikerar en förändring i AI-utvecklingens bana. Trots att GPT-4:s prestanda inte nödvändigtvis representerar ett stort språng till artificiell allmän intelligens (AGI), indikerar det en acceleration i framstegstakten.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 17 maj

Artificiell intelligens och hypomani: likheter och utmaningar

Stora språkmodeller (LLM) som GPT-4 och Claude 3 Opus visar anmärkningsvärd förmåga att processa och generera mänskligt text, engagera sig i komplexa resonemang och till och med visa tecken på kreativitet. Kognitiva processer hos dessa LLM delar likheter med hypomana tillstånd hos människor, vilket karaktäriseras av förhöjt humör, ökad energi, minskat sömnbehov och snabba tankar. Detta kan ses som en kognitiv superkraft, men det finns också risker och utmaningar, som impulsivitet, disinhibition och brist på kontextuell medvetenhet. Det är viktigt att hitta en balans mellan att utnyttja dessa system och att upprätthålla stabilitet och sammanhang.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 17 maj

Alphafold 3 förändrar läkemedelsutvecklingen med sin förmåga att förutsäga proteininteraktioner

Alphafold, en mjukvara utvecklad av Googles dotterbolag Deepmind, har revolutionerat vetenskapen genom att lösa ett stort problem inom biologi och kemi: hur proteiner ser ut när de veckar ihop sig i sin tredimensionella form. Den nya versionen, Alphafold 3, kan inte bara visa hur proteiner ser ut, utan också hur de interagerar med DNA, RNA och andra molekyler. Detta förväntas ha stor påverkan på läkemedelsutveckling. Mjukvaran bedöms vara minst 50 procent mer träffsäker än tidigare simuleringar på att förutsäga hur proteiner och molekyler interagerar.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 17 maj

Människor kan bli kär i AI-assistenter, enligt Googles VD

Google har nyligen lanserat en röstassistent som kan konversera på ett nästan mänskligt sätt, vilket leder till frågan om människor kan bli kär i en AI-assistent. Googles VD, Sundar Pichai, tror att detta kommer att hända och att människor kommer att utveckla djupa relationer med dessa AI-assistenter.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 17 maj

Svenska universitet att införliva generativ AI i forskning och undervisning

Generativ artificiell intelligens (AI) är en ny generation AI som kan skapa ny text, bild, röst, musik, video eller programkod baserat på enkla frågor. Denna teknik imiterar och potentiellt ersätter mänskliga kognitiva förmågor. Svenska universitet planerar att införliva AI i forskning och undervisning. Tekniken beskrivs ofta som en ´assistent´ som ökar produktivitet och kreativitet, sparar tid och ger ´djupare insikter´, ofta genom att ersätta traditionellt läs- och skrivarbete.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 17 maj

AI används allt mer i utbildning och säkerhet

Microsoft har introducerat en ny funktion i Copilot som ger användare förslag för att skriva bättre prompter. Detta pekar på att ´prompt engineering´ är en tillfällig sysselsättning. AI används nu också i cybersäkerhet för att skydda mot AI-förstärkta angripare. Globala undersökningar från Turnitin, en tjänst som vanligtvis används för att upptäcka plagiat i studentuppsatser, tyder på att minst 10 procent av uppsatserna innehåller betydande mängder AI-genererat innehåll. I Texas har AI börjat betygsätta uppsatser i delstatens nationella prov. Svenska startupen Gradr har lanserat en tjänst som låter lärare använda AI för att rätta prov.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 17 maj

OpenAI och Reddit inleder samarbete för att förbättra AI-verktyg

OpenAI och Reddit har meddelat ett samarbete där OpenAI får tillgång till inlägg publicerade på Reddit i realtid. Detta kommer att tillåta OpenAI:s verktyg ChatGPT att dra nytta av Reddit-innehåll för att bättre förstå och visa upp vad som skrivs på webbplatsen. Samarbetet kommer också att ge Reddit nya AI-drivna verktyg för användare och moderatorer, och OpenAI kommer att börja annonsera på Reddit. Google tecknade ett liknande avtal med Reddit tidigare i år för att använda Reddit-inlägg som träningsdata.

Direktlänk Dela Swedroid fördjupade 17 maj

Europarådet godkänner internationellt AI-avtal

Europarådets ministerkommitté har godkänt ett internationellt avtal, kallat AI-konventionen, för att säkerställa ansvarsfull användning av artificiell intelligens (AI) som respekterar mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och demokratin. Avtalet är det första rättsligt bindande instrumentet av sitt slag. Förutom EU:s och Europarådets medlemsstater har länder som USA, Japan, Australien, Kanada, Argentina, Mexiko och Peru ställt sig bakom fördraget. AI-konventionen ska undertecknas i Vilnius i september.

Direktlänk Dela Yleisradio Oy fördjupade 17 maj

Franska flottan vänder sig till AI för att hjälpa ubåtar att upptäcka fiendeskepp

Franska flottan samarbetar med franska startup-företaget Preligens för att använda artificiell intelligens (AI) för att analysera undervattensakustiska signaler och upptäcka fiendeskepp. Detta sker i samarbete med flottans akustiska igenkännings- och tolkningscenter CIRA i Toulon. Tekniken förväntas testas ombord på ubåtar senare i år och vara operationellt inrättad 2025. AI kommer att hjälpa analytiker att filtrera igenom mängder av data för att identifiera användbar information för stridsoperationer.

Direktlänk Dela Defense News fördjupade 17 maj

» Gårdagens nyhetsflöde

Några av våra kursdeltagare