» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 146 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) är en branschorganisation som representerar de största film- och TV-producenterna i USA. Organisationen fungerar som en sammanslutning av produktionsbolag och distributörer, och förhandlar kollektivavtal med fackföreningar inom film- och TV-industrin. AMPTP arbetar för att främja och skydda sina medlemmars intressen, samt för att säkerställa att arbetsvillkoren och ersättningarna är rättvisa för alla inblandade. Genom att samordna förhandlingar och upprätthålla goda arbetsrelationer bidrar AMPTP till att skapa en stabil och framgångsrik film- och TV-produktionsindustri.

Senaste nytt kring Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP)

Amerikanska musikfederationen säkrar bättre avtal med TV- och filmproducenter

Amerikanska Federationen av Musiker (AFM) har tecknat ett nytt avtal med Alliansen av Rörlig Bild- och TV-producenter (AMPTP). Avtalet följde efter att film- och TV-producenter avslutat sin historiska strejk mellan Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Writers´ Guild of America (WGA) 2023. AFM representerar musiker och artister som uppträder i TV och filmer. Enligt Tino Gagliardi, AFM:s internationella president och chefsförhandlare, skulle avtalet inte ha varit möjligt utan AFM-medlemmarnas styrka och enighet.

Direktlänk Dela Music Times fördjupade 3 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Musiker och låtskrivare protesterar mot AI:s inverkan på musikbranschen

Hundratals musiker och låtskrivare har skrivit under ett öppet brev från Artist Rights Alliance där de uppmanar till ett stopp för vad gruppen anser vara en devalvering av artisternas arbete i musikbranschen genom artificiell intelligens (AI). De uppmanar alla AI-utvecklare, teknikföretag, plattformar och digitala musiktjänster att lova att de inte kommer att skapa eller använda AI musikteknologi, data eller funktioner som undergräver eller ersätter den mänskliga konstnärligheten hos låtskrivare och artister eller förnekar dem rättvis betalning för deras arbete. Bland artister som har anslutit sig till Artist Rights Alliance-rörelsen finns Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Peter Frampton, Billy Porter, Zayn Malik, Darius Rucker, Imagine Dragons och Greta Van Fleet. Även arvingarna efter Bob Marley och Frank Sinatra har skrivit under.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 3 april

Ny Hollywood-strejk kan vara på väg

Efter ett år där både skådespelare och författare har strejkat kan en annan Hollywood-strejk vara på väg. American Federation of Musicians (AFM), en fackförening för musiker över hela nöjesindustrin, kommer att inleda förhandlingar på måndag om ett nytt kontrakt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Fackföreningen säger att den söker ett avtal som bättre speglar det nuvarande tillståndet för streamingmedia. AFM söker också AI-skydd, högre löner, förbättringar av hälsovården, förbättrade arbetsförhållanden och residuala betalningar för streaminginnehåll.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 21 januari

AI i film- och TV-branschen: Framtida utmaningar och möjligheter

I oktober 2023 slöt Writers Guild of America (WGA) ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som begränsar användningen av generativ AI inom film- och TV-branschen för att förhindra att författare förlorar ersättning eller kreditering. Men AI är inte helt bannlyst från manusutvecklingsprocessen. 2024 förväntas författare och studior börja experimentera med AI för att fastställa förmågorna hos stora språkmodeller och bästa praxis för att införliva dem i manusprocessen. Även om AI-genererade verk inte är skyddade av upphovsrätten, så är det fortfarande oklart vilken nivå av mänskligt författarskap som krävs för att uppfylla det lagliga minimikravet för skydd.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 9 januari

Röstskådespelare oroade över hotet från artificiell intelligens

Trots att skådespelarfacket SAG-AFTRA har firat sin kontraktseger, är Jesse Inocalla, röstskådespelare, mer oroad än någonsin. Han påpekar att generativ AI-teknologi, som används för att skapa allt från text till ljud, bilder och videor, utgör ett speciellt hot mot röstskådespelare. Inocalla hävdar att röstskådespelare löper störst risk att utnyttjas av filmbolag som använder det nya kontraktets språk för att ersätta levande skådespelare med AI-röster. Montrealbaserade röstskådespelaren Tod Fennell delar Inocallas oro och menar att röstskådespelare lättare kan ersättas av studior utan någon större publikreaktion.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 24 december

Hollywood oroar sig över konsekvenserna av AI-avtal

Inte alla i Hollywood är nöjda med filmindustrins historiska AI-avtal. Kritiker menar att tillåtandet av digitala replikor och syntetiska skådespelare kan minska antalet jobb för både skådespelare och filmteam. Detta kan i sin tur tillåta stora stjärnor och deras AI-genererade kloner att medverka i flera projekt samtidigt, vilket kan tränga ut nya skådespelare. 14 procent av den nationella styrelsen för Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) röstade faktiskt emot att ta avtalet till dess allmänna medlemskap för ratificering. En av de mest framstående kritikerna av avtalet har varit skådespelerskan Justine Bateman.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 27 november

Växande ilska inom SAG-AFTRA mot överenskommelse med AMPTP

Det finns en växande opposition inom medlemskapet för Screen Actors Guild-American Federation of Radio and Television Artists (SAG-AFTRA) mot den preliminära överenskommelse som nyligen nåddes med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Många anser att avtalet är ett svek mot skådespelarnas intressen och inte uppfyller det minimikrav som SAG-AFTRA utlovade under förhandlingarna: anständiga löneökningar, en andel av streamingintäkterna och skydd mot artificiell intelligens (AI). Ett av de största motstånden mot avtalet har fokuserat på frågan om AI och företagens förmåga att skapa digitala replikationer som kommer att ersätta tusentals skådespelare.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 20 november

Skådespelarfackförbundet SAG når avtal om AI-skydd för skådespelare

Skådespelarfackförbundet Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kommit överens om ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om artificiell intelligens (AI). Avtalet, som fortfarande måste ratificeras, skulle innebära slutet på den längsta strejken i fackförbundets historia. SAG-AFTRA har gått längre än Directors Guild of America och Writers Guild of America när det gäller AI, och kräver samtycke och ersättning för alla skådespelare oavsett status. Avtalet innebär också skydd mot användning av maskininlärningsverktyg för att manipulera eller utnyttja skådespelarnas arbete.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 14 november

SAG-AFTRA förhandlar fram skydd mot AI-hot i avtal med Hollywoodstudior

Skådespelarfacket SAG-AFTRA har skrivit på ett preliminärt avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som inkluderar skydd mot hotet från AI. Avtalet innefattar ´ovanligt höga´ minimilöneökningar och aldrig tidigare skådade bestämmelser för samtycke och kompensation som skyddar medlemmarna mot AI. Det etablerar också för första gången en bonus för streamingdeltagande. Detaljer om avtalet kommer inte att avslöjas förrän efter det att det har granskats av fackets nationella styrelse.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 10 november

SAG-AFTRA fortsätter förhandlingar med AMPTP, strejken når dag 110

SAG-AFTRA kommer att träffas igen med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) på onsdag efter en ´produktiv´ dag av samtal på tisdagen. Strejken är nu på dag 110 och studiorna har varnat att de måste få ett avtal denna vecka för att kunna producera delsäsonger av manusstyrda TV-serier. Fackföreningen fortsätter att förhandla om användningen av artificiell intelligens, vilket har blivit en av de viktigaste kvarvarande frågorna. Fyra studie-VD:er, David Zaslav, Ted Sarandos, Donna Langley och Bob Iger, deltog inte i tisdagens samtal.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 8 november

Skådespelarfackförbund avvisar studiokontrakt på grund av AI-användning

Fackföreningen som representerar skådespelare i USA:s film-, TV- och radiobranscher, SAG-AFTRA, har avvisat det senaste kontraktserbjudandet från studior i sin kamp för att reglera underhållningssektorns användning av AI. SAG-AFTRA har varit i förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) i flera månader. Skådespelare är oroade över de ökande möjligheterna för TV- och filmstudior att skanna deras likhet för att skapa digitala AI-drivna repliker. AMPTP vill kunna utsätta Schedule F-arbetare för dessa AI-skanningar, men SAG-AFTRA vill också ha kompensation varje gång dessa bilder återanvänds.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 8 november
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Hollywoodstudior nära kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Förbundsrepresentanter mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) på måndagskvällen. Förutom AI arbetar facket fortfarande på en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer. Studiorna har erbjudit skådespelare en 100% bonus på deras standard streamingresidual om de medverkar i en av de mest sedda programmen på en plattform. Avtalet inkluderar också en stor ökning av minimilönerna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 7 november

Hollywood-skådespelarnas fackförening svarar på studiornas senaste erbjudande

Hollywood-skådespelarnas fackförening SAG-AFTRA svarade på det senaste erbjudandet från stora studior och strömningstjänster, och sa att de två sidorna ännu inte har kommit överens om flera punkter, inklusive användningen av artificiell intelligens. Fackföreningen uppgav att dess förhandlingskommitté var fast besluten att säkra det bästa avtalet och att ansvarsfullt avsluta en strejk som har varat i fyra månader. Medlemmarna i SAG-AFTRA gick från jobbet i juli för att kräva högre ersättning i streaming TV-eran samt skydd kring användningen av AI och andra vinster.

Direktlänk Dela Channel NewsAsia fördjupade 7 november

WGA och stora studior når preliminärt avtal om nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar 146 dagars strejk

Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har nått en preliminär överenskommelse om ett nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar en 146 dagars strejk som har haft stor inverkan på innehållsindustrin. Förhandlingarna avslutades efter fem dagars förhandlingar. Strejken kommer fortfarande att vara i kraft genom WGA:s kontrakts godkännande och ratificeringsprocess. Picketing har dock upphört sedan söndag kväll. Ledarna för gillet förväntas rösta på tisdag om att formellt upphäva strejkbefälet mot AMPTP-undertecknarna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 14 oktober

USA:s senatorer föreslår lagförslag för att förbjuda obehörig AI-replikering

En tvärpolitisk grupp amerikanska senatorer har föreslagit ett lagförslag som skulle förbjuda obehörig skapande av AI-drivna replikeringar av människors röster och bilder. Lagförslaget, Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe (NO FAKES) Act, har utarbetats av demokratiska senatorerna Chris Coons och Amy Klobuchar samt de republikanska senatorerna Marsha Blackburn och Thom Tillis. Företag eller individer som skapar en obehörig AI-kopia av någon, levande eller död, skulle kunna hållas ansvariga för skador enligt lagen, liksom plattformar som medvetet tillhandahåller obehöriga AI-kopior. Straffen skulle börja på 5 000 dollar per överträdelse.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 13 oktober

Förbund inom underhållningsindustrin omförhandlar kontrakt i ljuset av AI-teknik

Arbetskontrakt för fackförbund inom underhållningsindustrin, inklusive Screen Actors Guild (SAG), Writers Guild of America (WGA) och Directors Guild of America (DGA), har omförhandlats med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) efter en arbetsnedläggning. Konflikten har uppstått på grund av snabb teknologisk utveckling och användning av AI, vilket har lett till exploatering av arbetare inom alla områden. Båda förbunden har kommit överens om villkor som ska skydda deras arbete från att utnyttjas av maskininlärningsteknik. Men dessa avtal tycks inte erbjuda tillräckligt skydd med tanke på hur mycket studiorna redan har investerat i denna teknik.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 5 oktober

Hollywoods författare tar ledningen i AI-regler

Hollywoods författare har tagit ledningen när det gäller regler för artificiell intelligens (AI). Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nådde nyligen en preliminär överenskommelse som inkluderar flera AI-relaterade skydd. John August, medlem av WGA:s förhandlingskommitté, säger att detta är första gången AI har kommit upp i deras förhandlingar. Författare kommer att ha betydande inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för TV- och filmmanus. Enligt överenskommelsen har författare rätt att välja att använda AI om företaget samtycker och förutsatt att författaren följer tillämpliga företagspolicyer. Däremot kan ett studio inte tvinga en författare att använda AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 5 oktober

Hollywoods författare och filmstudior når preliminärt avtal om AI-skydd

Efter en 148 dagars strejk har Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nått ett preliminärt avtal som inkluderar flera AI-relaterade skydd för författare. Detta avtal kan sätta en standard för att skydda arbetare från att ersättas av artificiell intelligens (AI). Enligt avtalet kommer Hollywoodförfattare att ha ett stort inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för tv- och filmmanus. Dessutom kan inte studior tvinga en författare att använda AI. Avtalet ger även fackmedlemmar rätten att hävda att det är förbjudet att utnyttja författares material för att träna AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 4 oktober

Nya riktlinjer för användning av AI i film- och TV-industrin

Förra veckan nådde Writers Guild of America (WGA) en preliminär treårig överenskommelse för att lösa en författarstrejk efter en arbetskonflikt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). En viktig tvistepunkt mellan författare och producenter var användningen av artificiell intelligens (AI) i manusprocessen. I framtiden kommer de nya riktlinjerna för hur studior kan utnyttja generativ AI att forma film- och TV-skrivande. Enligt överenskommelsen kan författare använda tekniken om deras företag tillåter det, men användningen av generativ AI kan inte krävas av en arbetsgivare, och företag måste avslöja om de tillhandahåller sina författare med AI-genererat material under skrivprocessen.

Direktlänk Dela IPWatchdog fördjupade 3 oktober

Tom Hanks varnar för AI-genererad falsk reklam

Tom Hanks har varnat för en falsk tandvårdsannons där en yngre version av honom, genererad av artificiell intelligens (AI), förekommer. Hanks förnekar all inblandning i annonsen och påpekar att hans ansikte har använts utan hans samtycke. Hanks är inte främmande för att hans likhet kopieras tekniskt för film, men i detta fall har det gjorts utan hans tillstånd. Det är lätt att skapa ´deepfakes´, falska videor och bilder som produceras av maskininlärningsprogramvara för att få en person att verka säga eller göra något de inte har gjort. Situationen är oroande och juridiskt oklar.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 3 oktober

Robin Williams dotter kritiserar användningen av AI för att återskapa hans röst

https://www.tvnz.co.nz/one-news/entertainment/robin-williams-daughter-slams-disturbing-use-ai-recreate-late-actors-voice

Direktlänk Dela TVNZ 1 News fördjupade 2 oktober
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Zelda Williams kritiserar användningen av AI för att återskapa sin fars röst

Zelda Williams, dotter till den avlidne skådespelaren Robin Williams, har kritiserat användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa röster av skådespelare som inte kan ge sitt samtycke. Hon har uttryckt sitt stöd för Screen Actors Guilds (SAG) kamp mot AI och kallade användningen av tekniken för att återskapa sin fars röst för ett ´fruktansvärt Frankenstein-liknande monster´. Hon påpekar att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina val. SAG-AFTRA fortsätter att förhandla med Hollywood-studior för att nå en överenskommelse.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 2 oktober

Hollywood övertygad att inte använda AI för manusproduktion

Writers Guild of America (WGA) har övertygat Hollywood att inte använda generativ artificiell intelligens (AI) för att producera eller modifiera manus. Ett preliminärt avtal mellan WGA och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har avslutat en mångamånad strejk men behöver fortfarande godkännas av medlemmarna. Avtalet specificerar att AI inte kan användas för att skriva eller omskriva litterärt material eller generera ursprungligt källmaterial. Avtalet förbjuder inte författare att använda AI-bots, som OpenAI´s ChatGPT, om produktionsbolaget godkänner det.

Direktlänk Dela Washington Examiner fördjupade 27 september

WGA når avtal med AMPTP efter strejk: Nyckelfrågor lösta

Efter en 148 dagars arbetsstopp har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Avtalet innefattar minimikrav på antalet författare för en serie, förbättrade resterande strömmande avgifter, regler kring användning av AI i den kreativa processen och säkrar rättigheterna för manusförfattare. WGA framförde krav på minst sex författare för en serie som grönljusats för minst sex avsnitt per säsong. Avtalet kräver att minst tre författarproducenter anställs på alla serier. WGA kämpade hårt och säkrade en ”framgångsbaserad bonus” för TV-program och filmer gjorda för strömmande plattformar. WGA lyckades också få skydd runt användningen av generativ AI i den kreativa processen.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 27 september

Hollywoods rädsla för AI blir verklighet: Strejker och debatter pågår

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett populärt tema i film och tv. På senare tid har produktioner som Operation Fortuna: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning och Black Mirror direkt tagit upp teknoparanoida teman. Samtidigt har Hollywoods oro över AI:s ekonomiska och kreativa hot blivit verklighet. Skådespelarfacket SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) strejkade för första gången på 60 år i juli 2023, för att förhandla om bättre villkor mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive skydd mot AI-verktygs föråldrande. Tom Cruise uttryckte sitt stöd för strejken. Många skådespelare och Hollywoodförfattare hävdar att studiostyrande inte använder AI korrekt. Netflix har redan anställt AI-verktyg för att ´hjälpa kreativa beslutsfattare´ och minska riskerna när man väljer vilka filmer och serier man ska beställa och marknadsföra.

Direktlänk Dela Softonic International fördjupade 17 september

Hollywood kämpar med rädsla för artificiell intelligens både på och utanför skärmen

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett fruktbart tema för film- och TV-skapare. I det senaste året har filmer som M3GAN, Jung_E, Operation Fortune: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning - Part 1 och serien Black Mirror uttryckligen behandlat techno-paranoia. Dessa berättelser varnar för missbruk av AI och ifrågasätter dess skadliga implementering av företag eller byråkratiska strukturer. Samtidigt kämpar Hollywood med verkliga oro för AI:s ekonomiska och kreativa hot. Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) gick i strejk för första gången på 60 år i juli 2023, medan deras fackliga representanter förhandlar om rättvisare villkor med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Detta inkluderar kontraktskydd mot att bli föråldrade av AI-verktyg.

Direktlänk Dela Mashable Southeast Asia fördjupade 13 september

Hollywood-författare förhandlar om AI och löneökningar med stora streamingföretag

Efter mer än 100 dagar av strejk från Writers Guild of America (WGA), förhandlade fackförbundet med höga chefer från Disney, Warner Bros., Netflix och Universal. Streamingföretagen erbjöd en ny överenskommelse med vissa eftergifter: en löneökning på 13% för författare under tre år och mer data om antalet visningar som program får kvartalsvis. Förslaget från The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om AI var något längre: AI-genererat innehåll skulle inte betraktas som litterärt material, författare skulle få betalt oavsett om de inkluderade AI-assistans och företaget skulle också avslöja om det hade använt generativ AI för att skriva sitt innehåll. Men erbjudandet var tyst om att träna AI-modeller på böcker och manus skrivna av författare utan deras samtycke eller kompensation. Under juli och augusti har underhållningsföretag – specifikt sex av dem inklusive Disney, Netflix, Sony och NBCUniversal – utannonserat minst 26 positioner relaterade till AI, enligt en NBC News-sökning på online jobblistor. Och löneskillnaderna är närmare avgrunder.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 2 september

AI i fokus för förhandlingar kring WGA-strejker

Förhandlingar kring strejker inom Writers Guild of America (WGA) har kommit till en knäckpunkt gällande användningen av AI i filmskapande. Hollywoods största studior visar alltmer sin avsikt att inkorporera artificiell intelligens i processen att skapa manus. Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar intressena för studior och strömningstjänster, har lagt fram ett förslag till WGA om att integrera generativa AI-verktyg, som ChatGPT, i den kreativa processen. Förslaget betonar AI: s potential att snabbt generera loglines, pitch-ideér och storylines, med syfte att förbättra effektiviteten i författarnas arbete. Dock finns det en konflikt mellan AI och upphovsrättslagar, då verk som enbart genererats av AI inte är berättigade till upphovsrättsskydd. Detta har lett till diskussioner mellan WGA-ledningen och högsta cheferna för stora Hollywood-studior, inklusive Disney, Netflix och Warner Bros Discovery.

Direktlänk Dela World Is One News fördjupade 24 augusti

Hollywoods skådespelare och författare oroliga över AI-hotet

Skådespelare och författare i Hollywood uttrycker oro över hotet från artificiell intelligens (AI) mot deras yrken. Writers Guild of America (WGA) varnar för att generativ AI kan göra det möjligt för studior att minska kostnaderna genom att ersätta mänskliga författare med AI-skript. Screen Actors Guild (Sag-Aftra) oroar sig över användningen av digitala likheter. Under tiden fortsätter underhållningsföretag och teknikkonglomerat att utöka sin personal som arbetar med AI-utveckling, forskning eller hantering. Netflix, Disney, Amazon och Apple har alla öppna positioner relaterade till maskininlärning. Enligt Dawn Chmielewski, en amerikansk underhållningsbranschskorrespondent hos Reuters, ser alla studior möjligheten med AI, men det finns också en kostnadsaspekt och behovet av att hålla jämna steg med den teknologiska förändringstakten.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 21 augusti

AI demokratiserar film och sänker produktionskostnader

OneDoor Studios anpassar en populär ungdomsserie genom en branschförsta tillämpning av artificiell intelligens (AI) som ger fans och konstnärer aktiv input i skapandet av karaktärsdesign, scener och specialeffekter. Hollywoodstudion har också utnyttjat AI-verktyget ChatGPT. Enligt Dan Cobb, CMO på OneDoor Studios, ger dessa verktyg alla möjligheten att skapa på nivån av en blockbuster-film. Filmbolag som Miramax, Lucasfilm, 20th Century Studios och Warner Bros. Discovery använder tekniken för att utöka filmkonsten. Skribentfacket Writers Guild of America (WGA) har nyligen föreslagit att begränsa användningen av AI som ersättning för arbetare.

Direktlänk Dela No Film School fördjupade 31 juli

Netflix söker AI Produktchef med hög lön medan Hollywood-skådespelare och författare strejkar

Streamingjätten Netflix har annonserat en ledig tjänst som Produktchef för maskininlärning/AI med en hög årlig lön på upp till 900 000 dollar. Detta sker samtidigt som Hollywood-skådespelare och författare strejkar, kräver rättvis ersättning och skydd för deras digitala likheter i ljuset av AI-utvecklingar. Netflix söker också en teknisk direktör för generativ AI vid sitt spelstudio. Skådespelarna, representerade av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), har avvisat ett förslag från Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om att betala skådespelarna en engångsavgift för att skanna deras likheter för att användas som AI-genererad CGI på obestämd tid.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Hollywoodstrejk fortsätter: Netflix satsar på AI och skådespelare motsätter sig

Hollywoodstrejken tycks vara långt ifrån över, med stora företag som Netflix som signalerar att de är beredda på en långdragen strid. Netflix har nyligen lagt ut en jobbannons för en produktchef för maskininlärningsplattform, med en årlig lön på mellan 300 000 och 900 000 dollar. Detta kontrasterar starkt mot skådespelares löner, där många tjänar runt 200 dollar om dagen enligt SAG-AFTRA-kontraktet. AI:s roll i underhållningsindustrins framtid har blivit en stor tvistefråga för båda strejkande parter. Netflix jobbannons antyder att AI inte bara kommer att användas för att utveckla nya algoritmer för att rekommendera program och filmer, utan också spela en betydande roll i skapandet av innehåll. Netflix har aktivt rekryterat för AI-relaterade positioner, som en teknisk direktör för generativ AI på sitt spelstudio. Denna roll erbjuder en årlig lön på upp till 650 000 dollar. Netflix har sänt en spansk reality dating-serie kallad ´Deep Fake Love´ som använder AI-genererade ´deepfakes´ genom att skanna tävlandes ansikten. Generativ AI används i spelstudion för att skapa berättelser och dialoger. I kontrast till dessa AI-centrerade utvecklingar, avvisade nyligen strejkande skådespelare ett förslag från Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Förslaget erbjöd en engångsbetalning på 200 dollar per dag för skådespelare att få sina ansikten skannade för framtida användning som AI-förstärkta CGI-simulacrer. Men SAG-AFTRA uttryckte oro över att acceptera förslaget skulle ge företaget ägande av skanningarna, bilderna och likheterna av skådespelarna, vilket gör det möjligt för företaget att använda dem på obestämd tid och utan ersättning eller samtycke.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 26 juli

Nationell skådespelarstrejk i USA i solidaritet med Hollywoods manusförfattare

En historisk strejk har utbrutit i Hollywood, där cirka 65 000 skådespelare och 11 500 manusförfattare har gått ut i strejk för att protestera mot löneskillnader och hotet från generativ AI (artificiell intelligens). Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och manusförfattarförbundet WGA har förenat sina krafter mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar stora studiobossar och producenter. Strejken har lett till att all produktion och filminspelning har stoppats. Skådespelare och manusförfattare kräver bättre ersättning för sitt arbete och vill ha garantier för att deras jobb inte kommer att tas över av tekniken.

Direktlänk Dela YourStory Media fördjupade 25 juli

Hollywood-skådespelare strejkar mot AI-hot

Chivonne Michelle och andra skådespelare varnar för att artificiell intelligens (AI) hotar att ersätta ”ingångsnivå och arbetarklass” Hollywood-jobb. Skådespelare och författare, för närvarande enade i sin första ”dubbla strejk” på mer än 60 år, kämpar tillbaka på ett oöverträffat sätt och lovar att skydda varje arbetare i deras bransch, från extra till stjärnor, från att ersättas av ny teknik. Den dubbla strejken av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra) och Writers Guild of America (WGA) har tvingat de stora studiorna att stoppa produktionen, vilket resulterar i en konflikt som förväntas dra ut på tiden i flera månader.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 juli

Skådespelarfackförening SAG-AFTRA börjar strejka vid midnatt

Efter veckor av misslyckade förhandlingar mellan Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), kommer fackföreningen som representerar cirka 160 000 arbetare inom underhållningsindustrin att börja strejka vid midnatt. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher och huvudförhandlare Duncan Crabtree-Ireland meddelade att fackföreningens nationella styrelse enhälligt har röstat för att strejka som direkt svar på AMPTP:s vägran att erbjuda en rättvis överenskommelse. AMPTP har inte visat något intresse för att förhandla fram ett kontrakt som rättvist kompenserar skådespelare som ekonomiskt skadas av övergången till streaming.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 juli

Hollywood-författare har inlett den första arbetsprotesten mot artificiell intelligens (AI) genom att kräva att Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) förbjuder användning av AI för att skriva och omskriva källmaterial. Writers Guild of America (WGA) vill också att inget AI-material tränas på WGAs författares arbete. AMPTP har hittills avvisat WGAs förslag och erbjudit årliga möten för att diskutera tekniska framsteg. Om förhandlingarna mellan WGA och AMPTP misslyckas helt kan Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) rösta för att ansluta sig till strejken. AI-verktyg som ChatGPT kan redan generera sammanfattningar av stora mängder data och skapa enkla scener, vilket väcker oro för att de kan ersätta mänskliga författare och skådespelare i framtiden.

Polygon fördjupade 31 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare