» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 146 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Alperna är en bergskedja i Europa som sträcker sig genom åtta länder: Frankrike, Schweiz, Italien, Monaco, Liechtenstein, Österrike, Tyskland och Slovenien. Alperna är kända för sina vackra landskap och höga bergstoppar, som Mont Blanc, som är den högsta toppen på 4 808 meter över havet. Alperna är en populär destination för turister som vill vandra, klättra, åka skidor eller snowboard. Området är också rikt på kultur och historia, med många byar och städer som har bevarat sin traditionella arkitektur och livsstil. Alperna är en symbol för Europas natursköna skönhet och mångfald.

Senaste nytt kring Alperna

Användning av AI för att förbättra lavinprognoser

Artificiell intelligens (AI) används nu för att utveckla bättre system för lavinprognoser. Forskare, inklusive Jakob Grahn vid Norwegian Research Centre i Tromsø, Norge, använder mikrovågspulser och backens skrovlighet för att beräkna lavinrisken i förväg. Denna forskning har fått särskilt stort intresse i Alperna.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 12 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI-expert förklarar varför GPT-4 ger felaktiga höjdskattningar för berg

Föreläsare förbereder sig för att tala om AI och funderar över om AI-modellen GPT-4 medvetet ger felaktiga höjdskattningar för berg på grund av dess ´kreativitetsparameter´. Efter att ha rådfrågat experterna Lenny Bogdonoff och Gavin Leech, konstaterar föreläsaren att GPT-4 inte medvetet är ´kreativ´, utan snarare ger felaktiga resultat på grund av sin oförmåga att tolka specifika detaljer och placera information relativt. Båda experterna föreslår att använda bättre synmodeller, som Qwen-VL-Max från Alibaba och LLaVA, som använder olika grundlinjer för öppna språkmodeller för att lägga till synförmågor.

Direktlänk Dela Economist Writing Everyday fördjupade 3 februari

AI i fokus på World Economic Forums årliga möte 2024

Vid det 54:e årliga mötet för World Economic Forum (WEF) i Davos är artificiell intelligens (AI) i fokus. Enligt WEF:s Global Risk Report 2024 utgör desinformation och felinformation genererad av AI risker för kommande val i USA, Storbritannien och Indien. Nyckeltalare kommer att diskutera AI:s inverkan på samhället, inklusive säkerhet, mänsklig interaktion och förtroende, samt dess användning inom olika sektorer och regioner. Globala ledare har uppmanat till internationellt samarbete för att styra AI-utvecklingen mot mänskligt välbefinnande snarare än exploatering.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 11 januari

Psyche-uppdraget påbörjar sin resa till det största metalliska objektet i solsystemet

Psyche-uppdraget har framgångsrikt påbörjat sin resa till en sällsynt och mystisk asteroid kallad Psyche, det största metalliska objektet i solsystemet. Över 200 ekologer analyserade samma datamängder och fick mycket olika resultat. En regeringsundersökning slutsatsen att stigande antal vildhästar hjälper till att driva sårbara arter till utrotning i de australiska alperna. American Museum of Natural History i New York City kommer att ta bort alla mänskliga ben på offentlig visning. Gastrointestinala problem är några av biverkningarna av de nya hormonimiterande anti-obesitetsläkemedlen semaglutide (Ozempic och Wegovy) och tirzepatide (Mounjaro).

Direktlänk Dela Nature fördjupade 17 oktober

Sverige närmar sig Nato-medlemskap med fem styrkor

Nato har presenterat nya försvarsplaner, som beskrivs som den största förändringen för alliansen sedan kalla kriget. Sverige, som är på väg att bli medlem, kommer att möta höga krav. Anna Wieslander, Nordeuropachef för tankesmedjan Atlantic Council, menar att Sverige kommer att behöva bidra med en brigad för operationer utanför Sverige. Sverige har fem styrkor att bidra med: Flygvapnet, Marinen, Geografin, Luftvärnet och Underrättelser.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare