» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 353 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

DeviantArt är en online-community för konstnärer och konstälskare, grundad år 2000. Här kan medlemmar publicera, dela och sälja sina konstverk, samt diskutera och få feedback från andra medlemmar. Webbplatsen innehåller en mängd olika konstformer, inklusive teckningar, målningar, fotografier, digital konst, skulpturer och mycket mer. Genom åren har DeviantArt vuxit och blivit en av de största plattformarna för konstnärer att visa upp sina verk och bygga nätverk. Medlemmarna kan också delta i tävlingar, grupper och evenemang för att ytterligare utveckla sina färdigheter och engagemang.

Senaste nytt kring DeviantArt

Det kan vara svårt att avgöra om en bild är skapad av AI-program som DALL-E, Midjourney och Stable Diffusion, men det finns ledtrådar. Precis som att upptäcka en Photoshop-bild kan man lära sig att identifiera tecken på att en bild har skapats av AI. Ibland ser dessa bilder konstiga ut på sätt som man kan lära sig att känna igen. Dessutom kan skaparen helt enkelt säga att de använde AI i beskrivningen av bilden, så det är värt att kontrollera det också. Om man fortfarande är osäker kan man prova att använda ett speciellt verktyg som upptäcker AI-skapade bilder.

Times Now News fördjupade 12 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI-företag svarar på upphovsrättsmål med nya bevis och argument

AI-företag som Stability AI, Midjourney, Runway och DeviantArt har svarat på det grupptalan om upphovsrätt som konstnärer lagt fram mot dem. Företagen argumenterar för att de inte är ansvariga och att konstnärernas fall bör avvisas. De har lagt fram nya bevis och argument och har även begärt att fallet ska avvisas helt. Företagens motargument bygger främst på att de AI-modeller de skapar eller erbjuder inte är kopior av konstverk, utan refererar till konstverken för att skapa en helt ny produkt - bildgenererande kod. Dessutom replikerar inte modellerna konstnärernas originalverk exakt.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 10 februari

Konstnärer vinner delvis i rättsfall mot AI-konstgeneratorer

Konstnärer har vunnit en liten men betydelsefull seger i deras stämning mot generativa konstnärliga AI-generatorer, i vad som anses vara det ledande fallet över oersättad och obehörig användning av miljarder bilder nedladdade från internet för att träna AI-system. En federal domare vägrade att erkänna att företagen kan dra nytta av skydd för yttrandefrihet och konstaterade att fallet är av allmänt intresse. Domaren avvisade argument från StabilityAI, Midjourney och StabilityAI om att de har rätt till ett första försvar mot yttrandefrihet enligt en kalifornisk lag. Även om en rätt till publicitet inte återinfördes när stämningen återinlämnades, flyttade DeviantArt för att dess motion skulle avgöras så att det kunde återhämta advokatavgifter och lösa problemet, vilket kan påverka andra fall där AI-företag hävdar första försvar mot yttrandefrihet. Konstnärerna betonade att företagen missbrukar Kaliforniens anti-SLAPP-lag och försöker ´starkarm och skrämma [dem] till underkastelse.´

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 9 februari

AI inom kreativa branscher: verktyg eller hot?

AI har blivit alltmer integrerat i olika branscher, inklusive den kreativa sektorn. Vissa yrkesverksamma, som bröllopsfotografen Lennon Tan och resefotografen Grey Chow, ser AI som ett värdefullt verktyg som förbättrar effektiviteten och kvaliteten på deras arbete. Emellertid finns det också oro för hur AI kan påverka jobbsäkerheten och äktheten av kreativa verk. Boris Eldagsen, en Berlin-baserad foto- och videoartist, avböjde till och med ett pris från World Photography Organisation efter att ha avslöjat att hans vinnande verk skapades med hjälp av AI. Diskussionen kring AI:s roll inom kreativa branscher fortsätter.

Direktlänk Dela The Star Online fördjupade 22 januari

Brittiska konstnärer överväger grupptalan mot AI-företag för ´upphovsrättslig tvätt´

Hundratals brittiska konstnärer, inklusive David Hockney, Bridget Riley, Damien Hirst och Tracey Emin, har upptäckt att deras verk användes för att träna AI-programvaran Midjourney. Detta har lett till att amerikanska advokater undersöker möjligheten till en grupptalan mot Midjourney och andra AI-företag anklagade för ´upphovsrättslig tvätt´. Totalt 16 000 konstnärer, inklusive framstående figurer som Rachel Whiteread och Anish Kapoor, finns på listan över missnöjda konstnärer. Midjourney har till den 8 februari att svara på anklagelserna.

Direktlänk Dela Artlyst fördjupade 21 januari

Konstnärer överväger rättsliga åtgärder mot AI-företag för upphovsrättsintrång

Konstnärer överväger att vidta rättsliga åtgärder mot AI-företag som Midjourney, efter att en lista på 16 000 konstnärer vars verk påstås ha använts för att träna deras AI har dykt upp. Bland dessa konstnärer finns Bridget Riley, Damien Hirst, Rachel Whiteread, Tracey Emin, David Hockney och Anish Kapoor. Brittiska konstnärer har kontaktat amerikanska advokater för att diskutera möjligheten att ansluta sig till en grupptalan mot Midjourney och andra AI-företag. Teknikföretagen har fram till den 8 februari att svara på anklagelserna.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 21 januari

New York Times stämmer OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång

New York Times (NYT) har nyligen stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång. Enligt NYT samlar dessa företag data från många källor för att utveckla artificiella intelligensprodukter, vilket minskar behovet för läsare att besöka Times webbplats och därmed minskar reklam- och medlemsintäkter. Om framgångsrik, skulle det kunna kosta New York Times miljarder dollar. Trots detta hävdar OpenAI att användningen av upphovsrättsskyddat innehåll för att bygga GenAI-modeller tjänar ett nytt transformerande syfte. Denna stämning kan ha en betydande inverkan på GenAI:s framtid över hela världen.

Direktlänk Dela Proiqra fördjupade 20 januari

New York Times stämmer OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång

New York Times (NYT) har stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång. OpenAI:s VD Sam Altman blev snabbt avskedad och återanställd. NYT hävdar att dessa företag samlar information från många källor för att utveckla AI-produkter, vilket minskar behovet för läsare att besöka Times webbplats och minskar intäkter från annonser och medlemskap. NYT sökte också förstörelse av chatbot-modeller och träningsdata som använde Times upphovsrättsskyddade innehåll. OpenAI hävdar dock att användning av upphovsrättsskyddat innehåll för att generera GenAI-modeller tjänar ett nytt transformerande syfte. Flera andra rättsfall har tidigare inletts mot AI-tjänster för att använda webbskrapning gratis. Detta är dock första gången ett amerikanskt mediehus stämmer Big Tech för sådant upphovsrättsintrång. Om NYT vinner, kan det omdefiniera den rättsliga ramen kring rättigheter i USA och sätta ett exempel för hela världen.

Direktlänk Dela PiPaNews fördjupade 20 januari

Konstnärers verk används utan samtycke för att träna AI-program

En lista som cirkulerat sedan förra året innehåller namnen på över 16 000 konstnärer vars verk påstås ha använts av utvecklare på Midjourney för att förbättra sitt generativa AI-program. Detta har skapat oro bland konstnärer då deras upphovsrättsskyddade verk används för att träna program att imitera deras stil utan deras samtycke. Listan verkar vara en längre version av en lista bifogad till en grupptalan som lämnades in förra året mot Midjourney och liknande företag - DeviantArt, Stability AI och Runway AI - för upphovsrättsintrång.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 13 januari

OpenAI svarar på The New York Times upphovsrättsstämning

OpenAI hävdar att en upphovsrättsstämning från The New York Times inte berättar hela historien. Tidningen stämde OpenAI och Microsoft den 27 december, med krav på miljarder dollar i skadestånd och förstörelse av alla chatbotmodeller eller träningsset som använt tidningens upphovsrättsskyddade material. OpenAI hävdar att inget enskilt källmaterial betydligt bidrar till dess chatbotmodeller. OpenAI menar att ChatGPT bara producerade exakta utdrag från artiklar eftersom Times matade in långa instruktioner som innehöll ordagrant utdrag från artiklarna, vilket strider mot ChatGPT:s användarvillkor. OpenAI hävdar att träning av dess modeller på upphovsrättsskyddat material faller under ´fair use´.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 10 januari

Konstvärlden i kontrovers över AI-genererad konst

Konstvärlden är för närvarande upprörd över en betydande kontrovers kring AI-genererad konst, särskilt med fokus på programmet Midjourney. Anklagelser har framkommit att AI-konstgenereringsprogrammet har tränat sin algoritm på verk av konstnärer från det populära kortspelet Magic: The Gathering. Reid Southern, en konstnär känd för sitt arbete med Marvel och DC, har belyst denna fråga med skärmdumpar från Midjourneys Discord-server. Dessa skärmdumpar visar tydligen en konversation som involverar Midjourneys VD David Holz. Holz påstås ha sagt att programmet skapade ´stora delar av MTG-kort´ under sina testfaser, med Magic-konstnärernas arbete som grund för sin algoritm.

Direktlänk Dela ReadWrite fördjupade 10 januari

Getty Images lanserar Generative AI av iStock för att generera licensierbara bilder

Getty Images, företaget för aktiemedier, annonserade en ny tjänst vid CES 2024 som använder AI-modeller utbildade på Getty´s iStock fotografi- och videobibliotek för att generera nya licensierbara bilder och konstverk. Tjänsten, kallad Generative AI av iStock, skyddar mot generationer av kända produkter, människor, platser eller andra upphovsrättsskyddade element, hävdar Getty. Den kan modifiera bilder samt generera nya och kan integreras med befintliga appar och plugins via ett API. Kostnaden är 15 dollar per 100 genererade bilder.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 9 januari

AI-företaget Midjourney kritiseras för läcka av konstnärslista

AI-företaget Midjourney har hamnat i blåsväder efter att en lista med konstnärer vars verk används för att träna företagets AI-program läckt ut. En Google-kalkylark dök upp under nyårshelgen, vilket avslöjade konstnärernas namn kopplade till Midjourneys AI-utbildningsdatabas. Listan omfattar ett brett spektrum av konstnärer, från samtida och moderna namnkunniga konstnärer till framgångsrika illustratörer för företag som Hasbro och Nintendo, inklusive ett sexårigt barn. Listan ingick ursprungligen i en grupptalan mot Stability AI, Midjourney och DeviantArt.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 januari

AI-konstprogram anklagas för att stjäla från mänskliga konstnärer

Midjourney, en AI-konstgenereringsprogram, har tränats för att efterlikna konsten från Magic the Gathering-artister. David Holz, företagets VD, har bekräftat att programmet skapade stora delar av MTG-kartor under testsekvenser i programmets tidiga dagar. Detta kommer samtidigt som ett pågående rättsfall mot Midjourney, DeviantArt och Stability AI, vilket inkluderar en lista med namn på över 4 700 konstnärer vars verk påstås ha raderats av Midjourney. Konstnärerna Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz hävdar att AI-genereringsprogramvaran bygger på grunden av upphovsrättsskyddade verk. Företag blir alltmer bekväma med att använda AI-konst snarare än att beställa verk från mänskliga konstnärer.

Direktlänk Dela 24S Sports fördjupade 6 januari

AI-konstprogram anklagas för att skrapa konstnärsverk

AI-konstgenereringsprogrammet Midjourney har anklagats för att träna sin algoritm på verk från Magic: The Gathering-artister. Reid Southern, en konstnär som har arbetat med företag som Marvel och DC, publicerade skärmdumpar från vad han hävdar vara interaktioner på Midjourneys Discord-server. Skärmdumparna visar en konversation mellan Midjourneys VD David Holz och andra, där Holz hävdar att han lät programmet skapa ´stora delar av MTG-kort´ under testsekvenser i programmets tidiga dagar. Detta åtföljs av ny bevisföring för det pågående rättsmålet mot Midjourney, DeviantArt och Stability AI, som inkluderar en lista med namnen på över 4 700 konstnärer vars verk påstås ha skrapats av Midjourney.

Direktlänk Dela Kotaku Australia fördjupade 5 januari

AI-företag anklagas för att missbruka konstnärers upphovsrätt

Flera företag, inklusive Midjourney, Stability AI, DeviantArt och Runway AI, anklagas för att missbruka upphovsrätten genom att använda verk från tusentals konstnärer för att träna sina generativa AI-system. En lista med 4700 konstnärer, inklusive den avlidna Norman Rockwell och den Oscarsnominerade regissören Wes Anderson, har cirkulerat online. Konstnärer anklagar särskilt Midjourney för att ha stulit deras arbete utan tillstånd. Midjourneys grundare, David Holz, ska ha delat en lista med nästan 16000 ytterligare konstnärsnamn i företagets offentliga Discord-server tidigare i år.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 5 januari

Rättslig strid om AI:s användning av konstnärers verk pågår i USA

En rättslig strid pågår i USA kring användningen av konstnärers verk för att träna generativ AI att replikera deras konstnärliga stil. Den rättsliga åtgärden riktar sig specifikt mot bildgenereringssystem som erbjuds av Stability, DeviantArt, Runway AI och Midjourney. Midjourney, som är populär bland allmänheten, är under intensiv granskning baserat på dokument som lämnats in i fallet. Interna kommunikationer bland Midjourneys utvecklare avslöjade en lista på 4700 objekt, inklusive konstverk och stilar, som används för att ´träna´ intelligensen att skapa bilder genom att efterlikna deras komposition och stil.

Direktlänk Dela FashionNetwork fördjupade 5 januari

AI-företag anklagas för att missbruka upphovsrättsskyddade verk

Tusentals konstnärer, inklusive den avlidna Norman Rockwell och Oscar-nominerade regissören Wes Anderson, har nämnts i en lista över personer vars verk användes för att träna en populär AI-konstgenerator. Företagen Midjourney, Stability AI, DeviantArt och Runway AI anklagas för att missbruka upphovsrättsskyddade verk från visuella konstnärer för att träna sina generativa AI-system. Många konstnärer har specifikt pekat ut Midjourney, som anklagas för att ha stulit deras verk utan tillstånd. Midjourneys grundare, David Holz, svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 5 januari

Över 16 000 konstnärers namn använda för att träna AI-programmet Midjourney

Listor innehållande namnen på över 16 000 konstnärer som påstås ha använts för att träna AI-programmet Midjourney har spridits online, vilket återupplivat debatter om upphovsrätt och samtycke i AI-bildskapande. Bland namnen finns Frida Kahlo, Walt Disney och Yayoi Kusama. Konstnärer på X (tidigare Twitter) blev först upprörda av publiceringen av ett Google-kalkylblad med namnet ´Midjourney Style List´, som påstås ha återhämtats från Midjourney-utvecklare under en process för att förbättra programmets förmåga att efterlikna specifika konstnärers verk och stilar. En stämningsansökan från 2023, som söker ersättning från Stability AI, Midjourney och DeviantArt för icke-samtyckt användning av mänskliga konstnärers verk i träningen av generativa AI-program, har också fått uppmärksamhet online.

Direktlänk Dela The Art Newspaper fördjupade 4 januari

Midjourney anklagas för att ha använt konstnärers verk för att träna AI-program

San Francisco-baserade forskningslabbet Midjourney anklagas återigen för att ha använt verk av 16 000 konstnärer för att träna sitt AI-program. Listan, som ursprungligen producerades på Google Sheets, innehåller namn på moderna och samtida konstnärer som Yayoi Kusama, Anish Kapoor, Nam June Paik, Selma Gürbüz och Alaa Awad. Även konstnärer inom underhållningsområdet, som Hayao Miyazaki och Fajareka Setiawan, finns med på listan. En domstol avfärdade ursprungligen en stämningsansökan mot Midjourney, men konstnärerna har lämnat in ytterligare bevis. Debatten om AI-företags användning av upphovsrättsskyddat material för träning har lett till att forskare skapat ´Nightshade´, ett verktyg för konstnärer som ´förgiftar´ bilduppsättningar.

Direktlänk Dela ArtAsiaPacific fördjupade 4 januari

Midjourney börjar träna AI för att skapa videor

David Holz, VD och grundare för Midjourney, meddelar att företaget kommer att börja träna dataset för att skapa AI-genererade videor. Produkten förväntas släppas om några månader. Detta steg representerar en naturlig utveckling för plattformen, som bygger på en mogen bildmodell för att skapa konkurrens i den generativa videobranschen. Midjourney har även planer på att förbättra sin manga/anime-generator Niji och förbereder för den officiella lanseringen av Midjourney V6. Detta sker i skuggan av konkurrerande företags lanseringar, vilket intensifierar konkurrensen.

Direktlänk Dela YM Cinema fördjupade 4 januari

AI-företag anklagas för upphovsrättsintrång

Generativa AI-modeller har varit i centrum för kontroverser sedan de blev mainstream 2022, med ökande frågor kring etik och upphovsrätt. Adobe har till och med anklagats för upphovsrättsintrång av illustratörer. En nyligen läckt databas med titeln ´Midjourney Style List´ innehåller namnen på över 16 000 konstnärer vars arbete den generativa modellen tros ha tränats på. Databasen har redan orsakat ilska online. Den ingår nu i en stämningsansökan mot Stability AI, Midjourney och DeviantArt. Databasen innehåller namn på illustratörer och designers på stora märken som Hasbro och Nintendo.

Direktlänk Dela Creative Bloq fördjupade 4 januari

Midjourney anklagas för att bryta mot upphovsrätten med sin AI-bildgenerator

En kalkylark som lämnats in som bevis i ett upphovsrättsmål mot startupen Midjourney påstås innehålla tusentals konstnärer vars bilder företagets AI-bildgenerator ´kan framgångsrikt efterlikna eller imitera´. Kalkylarket är en del av ett pågående fall som hävdar att Midjourney olagligt profiterar på skapares immateriella egendom genom att låta sitt text-till-bild-verktyg specifikt kopiera deras arbete utan tillstånd, i strid med amerikansk upphovsrättslag. Midjourney och andra text-till-bild-utvecklare, inklusive Stability AI, Runway AI och DeviantArt, har stämts av konstnärer som hävdar att dessa maskininlärningsföretag har tagit upphovsrättsskyddade bilder för att träna modeller, och gjort dessa modeller tillgängliga så att nätanvändare kan skapa intrångsgörande verk på begäran, utan tillstånd och utan ersättning.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 4 januari

AI-bildgeneratorer anklagas för att använda verkliga konstnärers arbete

AI-bildgeneratorer som Midjourney har anklagats för att använda tusentals konstnärers, spel och teknikers arbete för att producera innehåll. En lista avslöjad via X (tidigare Twitter) och Bluesky innehåller namn som Yayoi Kusama, Damien Hirst, Andy Warhol, Francis Bacon, Banksy, HR Giger och många fler. Även Magic: The Gathering och Riot Games har noterat ett brott mot deras immateriella rättigheter. Anklagelserna kommer efter ett beslut av US Copyright Review Board som i september 2023 fastslog att bilder genererade via AI-plattformar inte kunde skyddas av upphovsrättslagar.

Direktlänk Dela Hypebeast fördjupade 4 januari

Midjourneys AI-program kritiseras för användning av konstnärsstilar

En databas med konstnärsstilar som påstås ha använts för att träna Midjourneys generativa AI-program har fått kritik på sociala medier. Databasen, kallad ´Midjourney Style List´, innehåller över 16 000 konstnärers namn, inklusive framstående levande figurer som Banksy, David Hockney och Yayoi Kusama. Listan specificerar också tidsperioder, konstnärliga rörelser, medier, genrer och videospelsprogram. En stämningsansökan har lämnats in mot DeviantArt, Midjourney, Stability AI och Runway AI, med anklagelser om upphovsrättsintrång. Midjourney har ännu inte svarat på förfrågningar om kommentarer.

Direktlänk Dela Hyperallergic fördjupade 4 januari

Hyperrealistisk fanart av Sailor Moon av Marknfld1969 hyllas av fans

Serena Tsukino, även känd som Sailor Moon, är en älskad karaktär på grund av hennes unika kombination av sårbarhet, mod och ledarskap. En fanart av DeviantArt-användaren Marknfld1969 visar henne som en köttslig hjältinna med en modern twist. Serena har fått en omgörning av sin ikoniska Sailor Scout-outfit, där kjolen nu är i en livlig röd nyans, vilket framhäver passionen och styrkan i hennes roll. Bilden fångar Serena i en graciös och atletisk pose, vilket påminner om en amerikansk gymnast, och framhäver hennes smidighet och fingerfärdighet.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 24 december

AI:s påverkan på kultur: strider i Hollywood, TikTok-trender och musik

Artificiell intelligens (AI) har börjat omforma musik, film och konst, vilket har lett till entusiasm och panik. AI var i centrum för en tvist som stoppade Hollywood under sommaren 2023, då både författare och skådespelare strejkade. Skrivverktyg som ChatGPT och AI-bildgenereringsverktyg som Midjourney framträdde, vilket ledde till oro bland Hollywood-kreatörer att AI skulle ta över deras jobb. På TikTok har AI-innehåll spridits på oväntade sätt, inklusive deepfakes av amerikanska presidenter och AI-skapade visuella memes. AI har också skakat om musikvärlden med deepfakes av kända musiker. Vissa konstnärer har vidtagit proaktiva, juridiska åtgärder för att skydda sig själva.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 21 december

AI-verktyg väcker debatt om copyright och konstens natur

Generativa artificiella intelligens (AI) verktyg som DALL-E, MidJourney och Stable Diffusion har fått kritik för deras förmåga att skapa bilder, med anklagelser om olaglig och icke-samtyckande bildgenerering samt intellektuell stöld. Detta kastar ljus över brister i nuvarande copyrightlagar, inklusive föråldrade uppfattningar om immateriell äganderätt och kompensation, samt otillbörliga bördor på skapare. Lösningen behöver vara grundad i kollektiv förhandling och internationell konsensus. Skapandet av AI-konst har också utlöst debatter om vad konst är och om det kan vara konst om det inte finns en konstnär. Dessa frågor har lett till olika tolkningar av copyrightlagar i olika länder, med vissa länder som endast tilldelar copyright till ´verk skapade av människor´.

Direktlänk Dela Atlantic Council fördjupade 18 december

OpenAI möter rättsliga utmaningar över upphovsrättsintrång och förtal

Microsoft-stödda OpenAI har mött en våg av rättslig strid sedan lanseringen av sin ChatGPT chatbot i november 2022, vilket utlöste en frenesi över potentialen för generativ artificiell intelligens. Skribenter, musiker, bildkonstnärer och mjukvaruutvecklare har lämnat in upphovsrättskrav och andra kommersiella tvister mot OpenAI och dess rivaler. Komikern Sarah Silverman och romanförfattaren John Grisham anklagar OpenAI för att inte ha säkrat författarnas godkännande för att använda upphovsrättsskyddade verk för att träna sina språkmodeller. Universal Music har stämt OpenAIs rival Anthropic, med anklagelser om att deras AI-baserade plattform Claude genererar nästan ord-för-ord upphovsrättsskyddade texter. Framtida anspråk kommer att fokusera på ´säkerhet och ansvar´, säger Danny Tobey, som leder DLA Pipers AI-fokuserade praxisgrupp.

Direktlänk Dela Financial Times fördjupade 5 december

Sarah Silverman stöter på hinder i AI-upphovsrättsmål mot Meta

En federal domare har avvisat större delen av Sarah Silvermans stämning mot Meta gällande obehörig användning av författares upphovsrättsskyddade böcker för att träna sin generativa AI-modell. Domaren förkastade teorin att Metas AI-system i sig är ett intrångande derivatverk som endast görs möjligt genom information utvunnen från upphovsrättsskyddat material. Silvermans argument att varje resultat producerat av Metas AI-verktyg utgör upphovsrättsintrång avvisades också eftersom hon inte presenterade bevis för att någon av utmatningarna ´kan förstås som omgjorda, transformerade eller anpassade författares böcker.´

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 21 november

AI-verktyg utmanas i rätten för påstådda upphovsrättsintrång

Tre visuella konstnärer har stämt Stability AI, utvecklaren av Stable Diffusion, en AI-modell som kan generera fotorealistiska bilder från text, för att ha inkräktat på deras upphovsrätt och andra rättigheter. Konstnärerna stämde också DeviantArt och Midjourney, vars AI-verktyg påstås innehålla Stable Diffusion-teknologi. Domstolen har avvisat majoriteten av konstnärernas krav, men har låtit det mest betydande kravet stå kvar, rörande direkt upphovsrättsintrång genom användning av miljarder bilder för att träna Stable Diffusion. Fallet fortsätter.

Direktlänk Dela SHOOT Online fördjupade 15 november

Domare avvisar vissa påståenden i AI-relaterat upphovsrättsmål

Domare William Orrick i norra distriktet i Kalifornien har avfärdat vissa krav i en stämningsansökan från visuella konstnärer Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz mot Stability AI, Midjourney och DeviantArt. Konstnärerna anklagar företagen för att ha missbrukat deras upphovsrättsskyddade verk i samband med företagens generativa artificiella intelligenssystem och produkter. Domare Orrick avfärdade alla anklagelser mot Midjourney och DeviantArt, men gav kärandena tillstånd att ändra sin klagomål. Domaren avfärdade också upphovsrättsintrångsanspråk som McKernan, Ortiz och andra i konstnärsklassen som inte hade erhållit upphovsrättsregistreringar. Men han tillåter Andersen att driva sitt påstående att Stability AI:s användning av hennes verk för att träna Stable Diffusion kränkte hennes upphovsrätter.

Direktlänk Dela Crowell & Moring fördjupade 7 november

Konstnärer får stämningar mot AI-företag avvisade, men kampen är inte över

En grupp konstnärer som stämmer generativa AI-företag för påstått användande av deras upphovsrättsskyddade verk har nyligen fått majoriteten av sina anspråk avvisade av en federal domare. Domaren avfärdade alla anklagelser mot Stability AI, Midjourney och konstnätverket DeviantArt med motiveringen att konstnärernas anklagelser var ´bristfälliga på flera punkter´. Frågan om att träna generativa AI-modeller på konstnärers verk innebär ett brott mot upphovsrätten är dock fortfarande helt olöst. Konstnärerna får nu chansen att ändra sin klagan för att klargöra sitt argument.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 1 november

Konstnärer förlorar rättsfall mot AI-företag om upphovsrätt

En grupp konstnärer som stämde skaparna av en artificiell intelligens (AI) programvara som genererar bilder från textprompter har förlorat de flesta av sina krav i en federal domstol. Konstnärerna anklagade företagen för att använda deras arbete utan tillstånd eller ersättning för att träna AI-verktyget och skapa orättvis konkurrens på marknaden. Målet inlämnades i januari av Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz mot Stability AI, Midjourney och DeviantArt. Domaren William Orrick avfärdade de flesta av kraven, och fann dem för vaga eller obefogade. Han tillät endast ett krav på direkt intrång att fortsätta mot Stability AI.

Direktlänk Dela WinBuzzer fördjupade 31 oktober

Domare tillåter konstnärer att göra anspråk på upphovsrättsintrång mot AI-bildtjänsteleverantörer

I en grupptalan mot AI-genererade bildtjänsteleverantörerna Stability AI, Midjourney och DeviantArt, har en amerikansk distriktsdomare beslutat att det för närvarande ´inte är troligt´ att avgöra om genererade bilder kan vara i direkt strid med upphovsrättslagarna. Domaren, William H. Orrick, tillät dock konstnärerna att göra anspråk på upphovsrättsintrång mot Stability AI, Midjourney och DevianArt, på de verk som konstnärerna hade ansökt om upphovsrätt för. Detta kan innebära att ett upphovsrättsmål kanske inte håller om konstnärerna inte kan bevisa att någon AI-genererad bild direkt refererar till deras arbete.

Direktlänk Dela Computerworld fördjupade 31 oktober

Kalifornisk domare avvisar största delen av upphovsrättsanspråk mot AI-företag

En federal domare i Kalifornien har mestadels tagit ställning för Stability AI, DeviantArt och Midjourney i den senaste omgången av ett AI-centrerat rättsfall som drivs mot dem av tre konstnärer. Domaren William Orrick avfärdade Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz direkta upphovsrättsanspråk mot två av försvararna, och behöll endast Andersens upphovsrättsanspråk mot Stability AI. Samtidigt avfärdade domstolen helt deras anspråk på indirekt upphovsrättsintrång, Digital Millennium Copyright Act, rätt till publicitet, Kaliforniens lag om orättvis konkurrens och brott mot kontrakt. Domare Orrick gav dock konstnärs-klagandena rätt att ändra sin anklagelse för att ge klarhet om deras teorier om hur varje försvarare separat kränkte deras upphovsrätt.

Direktlänk Dela The Fashion Law fördjupade 31 oktober

Kalifornisk domare avvisar större delen av upphovsrättsanspråk mot AI-bildgeneratorer

En domare i Kalifornien har till största delen avfärdat upphovsrättsanspråk som tre konstnärer lagt fram mot AI-bildgeneratorerna Midjourney, Stable Diffusion och DeviantArt. Domaren William H. Orrick fann inte bevis på direkt intrång av AI-bildföretagen och beviljade mestadels de svarandes begäran om att avfärda fallet. Två av de tre konstnärerna, Kelly McKernan och Karla Ortiz, hade inte registrerat sina verk hos U.S. Copyright Office, vilket skapade problem. Den tredje konstnären, Sarah Andersen, kunde dock visa att Stable Diffusion hade använt hennes material för att träna sin bildgenerator. Domaren gav dock konstnärerna möjlighet att förtydliga sin teori om hur Stable Diffusion hanterar sina träningsdata.

Direktlänk Dela PetaPixel fördjupade 31 oktober

AI-konstgeneratorer möter rättsliga utmaningar över upphovsrättsintrång

Konstnärer som stämmer generativa AI-konstgeneratorer för obehörig och obetald användning av internetbilder har mött ett bakslag i en banbrytande rättegång. Amerikanska distriktsdomaren William Orrick avfärdade de flesta av anklagelserna om upphovsrättsintrång mot Midjourney och DeviantArt, men tillät att anklagelser för direkt intrång mot Stability AI fortsatte. Konstnärer måste bevisa att deras verk användes för att träna AI-system, vilket kan vara svårt då träningsdata ofta är svårtillgängliga. Rättegången fortsätter och belyser behovet av tydligare regleringar för att skydda konstnärers rättigheter i samband med AI-genererad konst.

Direktlänk Dela Gillett News fördjupade 31 oktober

Domstol avvisar upphovsrättsmål mot AI-utvecklare

En amerikansk distriktsdomare avvisade på måndagen ett stämningsansökan mot AI-bildgeneratorn Midjourney och digitala konstplattformen DeviantArt, med motiveringen att kärandena inte tillhandahållit tillräckligt med bevis för att stödja deras påstående om upphovsrättsintrång. Domare William Orrick kallade upphovsrättsintrångsanspråken ´bristfälliga i flera avseenden´ och beviljade försvararnas begäran om att avfärda fallet. Men Orrick tillät ett separat påstående om intrång mot AI-utvecklaren Stability AI, skaparen av Stable Diffusion, av illustratören Sarah Andersen, att gå vidare.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 31 oktober

AI-företag kan inte undgå rättsprocess om upphovsrätt

En federal domare i San Francisco har beslutat att AI-företaget Stability AI inte kan avfärda ett mål som hävdar att det har ´tränat´ sin plattform på upphovsrättsskyddade bilder. Domaren, William Orrick, tillät målet att gå vidare med sin kärnpåstående: att Stability AI byggde sina verktyg genom att utnyttja stora mängder upphovsrättsskyddade verk. Målet inleddes av konstnärerna Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz mot Stability AI Ltd. över dess Stable Diffusion - en AI-driven bildgenerator. Målet riktade sig även mot Midjourney Inc. och DeviantArt Inc., två företag som använder Stable Diffusion som grund för sina egna bildgeneratorer.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 31 oktober

En amerikansk distriktsdomare har avvisat de flesta påståendena i ett unikt mål där konstnärer stämmer generativa AI-konstgeneratorer för oauktoriserad och obetald användning av miljarder bilder nedladdade från internet för att träna AI-system. Domaren fann att upphovsrättsintrångsanspråk inte kan gå vidare mot Midjourney och DeviantArt, och menade att anklagelserna är ”bristfälliga på flera sätt”. En påstående om direkt intrång mot Stability AI tilläts dock att gå vidare baserat på anklagelser om att företaget använde upphovsrättskyddade bilder utan tillstånd för att skapa Stable Diffusion.

The Hollywood Reporter fördjupade 31 oktober

Nightshade: Ett nytt verktyg för konstnärer att skydda sin immateriella egendom mot AI-träningsuppsättningar

Konstnärer har nu ett nytt digitalt verktyg, Nightshade, för att skydda sitt arbete från att skrapas utan tillstånd av en AI-träningsuppsättning. Nightshade låter konstnärer lägga till osynliga pixlar i sin konst innan den laddas upp online, vilket ”förgiftar” de massiva bilduppsättningarna som används för att träna AI-bildgeneratorer som DALL-E, Midjourney och Stable Diffusion. Detta destabiliserar deras utdata på kaotiska och oväntade sätt och hindrar dess förmåga att generera användbara bilder. Forskare från University of Chicago, ledda av professor Ben Zhao, hävdar att Nightshade kan vara ett kraftfullt verktyg för innehållsägare att skydda sin immateriella egendom.

Direktlänk Dela ARTnews fördjupade 26 oktober

Konstnärer protesterar mot tekniksektorns praxis att skrapa deras visuella verk från internet för att träna sina AI-modeller. Många konstnärer har lämnat populära konstplattformar som DeviantArt och Art Station, eller har till och med stämt över upphovsrätt. Ben Zhao, en datavetenskapsprofessor vid University of Chicago, har utvecklat ett verktyg som heter Nightshade, som genom att göra subtila förändringar i bildens pixlar, kan lura maskininlärningsmodeller att tro att bilden visar något annat än vad den faktiskt gör. När konstnärer applicerar det på sitt arbete och dessa bilder sugs upp som träningsdata, gör dessa ´giftiga pixlar´ att AI-modellen fungerar fel.

MIT Technology Review fördjupade 25 oktober

Nightshade: Ett nytt verktyg för att skydda konstnärers verk från AI-exploatering

För att skydda konstnärers verk från att utnyttjas av teknikjättar har ett nytt verktyg vid namn ”Nightshade” utvecklats. Nightshade är designat för att ”förgifta” bilder på pixelnivå, vilket gör AI-modeller ineffektiva. Verktygets subtila förvrängningar kan få AI-modeller att missförstå bilder drastiskt. Konstnärer kan använda Nightshade för att försvara sina unika stilar mot AI-replikering. Verktyget är ett svar på teknikföretag som använder konstnärers arbete utan tillstånd för att träna sina AI-modeller. Nightshades lansering kan få betydande konsekvenser för plattformar som förlitar sig på AI-konstgeneratorer.

Direktlänk Dela Digital Chew fördjupade 24 oktober

Forskare utvecklar ´Nightshade´ för att bekämpa AI-utbildning med konstnärsverk

Forskare har utvecklat ett verktyg kallat ´Nightshade´ som kan förstöra AI-modeller som utbildas med konstnärsverk. Nightshade manipulerar bilder på pixelnivå på ett sätt som inte kan upptäckas av det nakna ögat. När tillräckligt många av dessa förvrängda bilder används för att träna AI, börjar hela modellen att bryta ner. Detta kan tvinga utvecklare av nya AI-konstgeneratorer att tänka två gånger innan de använder träningsdata som samlats in från internet. Nightshade kommer att integreras som ett annat verktyg i Glaze, men det kommer också att släppas på öppna marknaden för andra utvecklare att skapa liknande verktyg.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 23 oktober

Hollywoods AI-avtal ställer fler frågor än det löser

Writers Guild of America´s arbetsavtal med Hollywood-studios anses vara en stor seger för författare, men det finns oro för att avtalets AI-skydd inte kommer att räcka. Avtalet fastställer att AI inte kan användas för att underminera en författares erkännande eller användas som ett sätt att minska en författares ersättning. Det lämnar dock utrymme för studios att träna AI med hjälp av befintligt material. Detta kan skapa problem för författare genom att tillåta studios att använda tidigare arbete för att generera liknande material utan författarens samtycke eller medvetenhet. AI har också skapat problem för traditionell upphovsrätt i USA.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 16 oktober

Artificiell intelligens och dess inverkan på konstvärlden

Är artificiell intelligens bra eller dåligt för konstnärer? Detta har varit en central fråga sedan generativa AI-verktyg som ChatGPT och Midjourney släpptes till allmänheten förra året. Dessa verktyg låter användare generera allt från stiliserade fotografier till romantiska romaner baserat på textbaserade prompts. Detta har lett till flera stämningar där konstnärer hävdar att deras upphovsrätt har kränkts av generativa AI-plattformar. Samtidigt finns det en rädsla bland konstnärer att de kommer att ersättas av AI. Men många konstnärer erkänner också att AI är ett kraftfullt verktyg som kan gynna deras arbete. Lisa Ortiz, professor i journalistik och medieproduktion, uttrycker att AI kommer att skapa nya möjligheter och att människor inte kommer att förlora sina jobb till AI, men till andra människor som bemästrar AI. Trots sina nackdelar har generativ AI också gett positiva resultat inom konsten. På Museum of Modern Art i New York används en maskininlärningsmodell för att analysera museets 200-åriga samling och generera tolkningar. Natascha Seideneck, biträdande professor i konst, har använt ChatGPT för att skriva konstnärsuttalanden och Kelly Monico, professor i konst, planerar att använda generativ AI för kreativ inspiration. Trots rädslan och entusiasmen kring generativ AI, finns det en brist som inte kan ignoreras: konsten den skapar är inte så bra, åtminstone inte ännu. Rebecca Gorman O’Neill, professor i engelska, säger att hon lätt kan upptäcka AI-genererade arbeten från sina studenter eftersom de saknar originalitet och en viss livlighet.

Direktlänk Dela Metropolitan State University of Denver fördjupade 9 oktober

Författare, inklusive George R.R. Martin, har stämt OpenAI, med anklagelser om att startupföretagets AI-drivna chatbot, ChatGPT, har tränats på deras verk utan deras vetskap eller samtycke. Anastasis Germanidis, medgrundare till Runway, ett företag som utvecklar generativa AI-verktyg för video, sade att de fortfarande utforskar rätt tillvägagångssätt för att träna AI-modeller på konstnärers och skapares verk. Runway avslöjar inte exakt var de får data för att träna sina modeller, inklusive Gen-2, som genererar videor från textprompter. Enligt en akademisk artikel om Gen-2:s arkitektur säger Runway endast att modellen tränades på en intern databas med 240 miljoner bilder och 6,4 miljoner videoklipp.

Yahoo Finance fördjupade 28 september

Getty Images och Nvidia lanserar verktyg för generativ AI

Getty Images samarbetar med Nvidia för att lansera Generative AI by Getty Images, ett nytt verktyg som låter människor skapa bilder med hjälp av Getty’s bibliotek av licensierade foton. Verktyget är tränat enbart på Getty Images bibliotek, vilket ger användarna full upphovsrättslig skydd. Detta innebär att alla som använder verktyget och publicerar bilden det skapar kommersiellt kommer att vara lagligt skyddade. Getty har arbetat med Nvidia för att använda dess Edify-modell, tillgänglig på Nvidias generativa AI-modellbibliotek Picasso.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 25 september

Rättsliga konflikter kring AI och upphovsrätt

En rad framstående författare och skapare har stämt OpenAI för att ha använt upphovsrättsskyddat material för att träna sina AI. AI som Midjourney, Dall-E, ChatGPT och Bard har blivit populära, eftersom de kan skapa bilder och texter i stil med kända konstnärer och författare. Detta har lett till rättsliga konflikter kring upphovsrätten. Tidigare i år stämde illustratörerna Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz företagen Midjourney, DeviantArt och Stability A.I. Ltd. Getty Images har också stämt Stability AI för att ha använt upphovsrättsskyddade bilder för att träna sin AI. Författare som Jonathan Franzen och George R.R. Martin har stämt OpenAI för att ha använt deras böcker utan tillstånd för att träna sin ChatGPT.

Direktlänk Dela The European Business Review fördjupade 23 september

Författare stämmer OpenAI, andra AI-företag undersöker upphovsrättsliga frågor

Författare inklusive George R.R. Martin har stämt OpenAI, med påståendet att företagets AI-chattbot, ChatGPT, tränades på deras verk utan deras kunskap eller samtycke. Anastasis Germanidis, medgrundare av Runway, ett företag som utvecklar generativa AI-verktyg för video, sade att de fortfarande utforskar rätt tillvägagångssätt för att träna AI-modeller på konstnärers och skapares verk. Runway avslöjar inte exakt varifrån de får data för att träna sina modeller, men Germanidis antydde att företaget överväger att tillåta konstnärer att välja bort träning eller bidra till en fond.

Direktlänk Dela Yahoo Lifestyle Australia fördjupade 22 september

Generativ AI skapar upphovsrättsproblem, företag utforskar lösningar

Generativ AI har lett till en rad upphovsrättsfrågor. Författare inklusive George R.R. Martin, ledda av Authors Guild, har stämt OpenAI, med anklagelser att företagets AI-drivna chatbot, ChatGPT, tränades på deras verk utan deras vetskap eller samtycke. Anastasis Germanidis, en av medgrundarna av Runway, ett företag som utvecklar generativa AI-verktyg för video, meddelade att de fortfarande utforskar den bästa metoden för att träna AI-modeller på konstnärers och skapares verk. Runway, liksom många generativa AI-startups, avslöjar inte exakt var de hämtar data som används för att träna sina modeller. Det är möjligt att en del av den datan är upphovsrättsskyddad, vilket kan leda till problem i framtiden.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 september

Författargruppen stämmer OpenAI för upphovsrättsintrång

Författargruppen, en ledande organisation för författare, har stämt OpenAI, anklagande företaget för att systematiskt begå upphovsrättsintrång i stor skala för att driva sin lukrativa kommersiella verksamhet. Gruppen, som leds av framstående skönlitterära författare som George R.R. Martin, Jonathan Franzen och John Grisham, hävdar att OpenAI har använt upphovsrättsskyddade verk för att träna sina AI-system. Detta är minst den tredje rättsliga åtgärden mot OpenAI för att ha använt upphovsrättsskyddade böcker för att träna sina system. OpenAI står också inför en föreslagen grupptalan från författaren Paul Tremblay och en annan stämningsansökan från Sarah Silverman.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 20 september

Datorgenererad konst väcker debatt om upphovsrätt och konstnärligt arbete

En dator genererade konstverk i stil med regissören Wes Andersons tolkning av ´Star Wars´ och Tim Burtons version av Disney-karaktärer. Resultaten delades på TikTok och i en BuzzFeed-artikel. Tim Burton kommenterade att den datorgenererade konsten var bra men kändes obekväm och saknade något viktigt. BuzzFeed använde verktyget Midjourney för att skapa bilder av Disney-karaktärer i Burtons unika stil. Datorgenererad konst har blivit alltmer populär, vilket skapar oro hos konstnärer om att datorer kan ta över deras arbete. Stora underhållningsföretag som Marvel har börjat använda datorgenererad konst, vilket har lett till kritik. En domare har beslutat att datorgenererad konst inte kan upphovsrättsskyddas.

Direktlänk Dela Wonderful Engineering fördjupade 16 september

Konstnärer stämmer AI-företag för att använda deras verk utan tillstånd

37-åriga konstnären Kelly McKernan, känd för sina surrealistiska verk, står inför ett hot från artificiell intelligens (AI). McKernan upptäckte att företag matade konstverk i AI-system för att träna programvara att skapa liknande bilder. McKernan och två andra konstnärer, Karla Ortiz och Sarah Andersen, har inlett rättsliga åtgärder mot tre bildgeneratorföretag: Stability AI, Stable Diffusion och Midjourney, samt onlinegalleriet DeviantArt. Konstnärerna försöker skydda sina upphovsrättsskyddade verk och karriärer och hävdar att AI-bildgeneratorerna kränker miljontals konstnärers rättigheter genom att använda deras konstverk för träning och sedan producera liknande verk som konkurrerar mot originalen. En federal domare i San Francisco kommer att avgöra fallet.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 6 september

Hur man identifierar AI-genererade bilder

Att identifiera AI-genererade bilder kan vara svårt, men det finns metoder för att göra det. Dessa inkluderar att leta efter märkliga visuella förvrängningar, söka efter vattenstämplar och köra bilden genom en AI-bildidentifierare. Dessutom kan informationen om bilden är AI-genererad ofta hittas i bildens titel, beskrivning eller kommentarer. Onlinekonstgemenskaper som DeviantArt har till och med skapat dedikerade kategorier för AI-konst. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa metoder inte är ofelbara och att AI-bildgeneratorer kommer att förbättras över tid.

Direktlänk Dela MakeUseOf fördjupade 5 september

Konstnärer stämmer AI-företag för upphovsrättsintrång

Konstnärerna Kelly McKernan, Karla Ortiz och Sarah Andersen har stämt AI-företagen Stability AI, Midjourney och DeviantArt för upphovsrättsintrång. De hävdar att företagens AI-baserade bildgeneratorer skapar bilder som liknar deras konstverk utan deras samtycke. Företagen använder AI för att analysera miljarder bilder och skapa nya bilder, vilket konstnärerna menar hotar deras försörjning. Fallet väntar på beslut från en federal domare i San Francisco. Konstnärerna söker grupptalan och en domstolsorder för att stoppa företagen från att exploatera konstnärliga verk utan samtycke.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 31 augusti

USA:s upphovsrättsbyrå tar upp AI och upphovsrätt till offentlig kommentar

USA:s upphovsrättsbyrå inleder en offentlig kommentarsperiod med fokus på AI och upphovsrättsfrågor, som börjar den 30 augusti. Initiativet syftar till att skapa en omfattande strategi för att hantera det föränderliga landskapet. Byrån siktar på att ta itu med tre grundläggande frågor: användningen av upphovsrättsskyddade data i AI-modellträning, upphovsrättsskydd av AI-genererat innehåll utan mänsklig inblandning och konsekvenserna av upphovsrättsansvar i AI-relaterade sammanhang. Upphovsrättsfrågorna kring AI-träningsdata och generativa AI-resultat har väckt diskussioner inom politiska, konstnärliga, författar- och medborgerliga rättighetskretsar.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 30 augusti

Konstnären Karla Ortiz, känd för att ha skapat karaktärsdesignen för Doctor Strange, är en av tre konstnärer som stämmer AI-konstgeneratorerna Stability AI, Midjourney och DeviantArt för att ha använt deras verk för att träna generativa AI-system utan deras kännedom eller samtycke. Ortizs namn har matats in i Midjourney mer än 2 500 gånger för att skapa konst som liknar hennes, utan att hon har fått betalt. Målet, som är det första i sitt slag, kommer att testa gränserna för upphovsrätten och kan avgöra lagligheten i hur stora språkmodeller tränas.

The Hollywood Reporter fördjupade 22 augusti

Amerikansk domare fastställer att AI-genererade bilder inte kan upphovsrättsskyddas

AI-konst har varit kontroversiellt på grund av flera anledningar, en av dessa är frågan om upphovsrätt. Nyligen har en amerikansk domare fastställt att AI-genererade bilder inte kan upphovsrättsskyddas. Stephen Thaler, grundare och VD för Imagination Engines, stämde USA:s upphovsrättskontor efter att de vägrade att bevilja upphovsrätt för en bild som genererades 2012 med hjälp av hans företags AI-modell, Creativity Machine/DABUS. Thaler ville att DABUS skulle krediteras som författare och att han själv skulle äga upphovsrätten till konstverket eftersom han äger AI-modellen. Domstolen avslog hans ansökningar eftersom de anser att endast en människa kan vara författare till ett upphovsrättsskyddat verk.

Direktlänk Dela Creative Bloq fördjupade 22 augusti

Domare kan avfärda de flesta anspråken i upphovsrättsfall mot AI-företag

En federal domare i USA verkar redo att avfärda de flesta anspråken i ett framstående rättsfall som konstnärer har inlett mot AI-företag. Rättsfallet, som är en föreslagen grupptalan, anklagar Stability AI för att ha skrapat miljarder bilder från internet för att träna sitt text-till-bild AI-system, Stable Diffusion. Konstnärerna hävdar att de genererade bilderna är härledda verk av upphovsrättsskyddade bilder, vilket inkräktar på de ursprungliga ägarnas exklusiva rättigheter. Domare William Orrick uttryckte dock tvivel på att de specifika verken från de klagande direkt är inblandade, givet den stora mängden träningsdata som används. Han uttryckte också skepsis mot om de AI-genererade bilderna kan anses vara härledda verk som inkräktar på klagandenas skapelser. Han angav att det för närvarande inte finns någon substantiell likhet i de genererade bilderna. Dock indikerade domaren att illustratören Sarah Andersens anspråk kan gå vidare. Andersen hävdar att Stability AI direkt inkräktat på upphovsrätter hon innehar för flera verk.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 21 juli

Domare benägen att avfärda större delen av AI-upphovsrättsstämning men tillåter nytt klagomål

En amerikansk distriktsdomare, William Orrick, sa under en förhandling i San Francisco att han var benägen att avfärda större delen av en stämningsansökan som lämnats in av en grupp konstnärer mot generativa artificiella intelligensföretag, men han skulle tillåta dem att lämna in en ny klagomål. Domaren sa att illustratören Sarah Andersens påstående att Stability direkt kränkte upphovsrätter hon hade registrerat i flera av sina verk sannolikt skulle överleva företagets första försök att avfärda stämningen. Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz anklagade i sitt januari klagomål Stability för att ha ´skrapat´ miljarder bilder från internet för att lära sitt Stable Diffusion text-till-bild system att skapa egna bilder, inklusive några i deras stilar.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 20 juli

Hitta inspiration för att generera Midjourney-bilder med AI

Midjourney-bilder är resultatet av en fascinerande fusion mellan mänsklig kreativitet och AI-klurighet. Om du letar efter inspiration för att skapa Midjourney-bilder kan du hitta det på flera platser, inklusive Midjourney Showcase, Midjourney Reddit Gallery, sociala medieplattformar med hjälp av hashtags, Midjourney Discord-chatt, DeviantArt och ArtStation. Midjourney Showcase är en community-driven plattform där användare kan dela och upptäcka bilder skapade med Midjourney. Midjourney Reddit Gallery är en subreddit dedikerad till att dela bilder skapade med Midjourney. Du kan också använda sociala medieplattformar som Twitter och TikTok för att hitta inspiration genom att använda hashtags som #midjourney.

Direktlänk Dela Dataconomy Media fördjupade 17 juli

OpenAI och Meta stäms för att ha tränat AI-modeller på piratkopierade böcker

Joseph Saveri Law Firm har stämt OpenAI och Meta på uppdrag av Sarah Silverman och andra författare för att ha använt upphovsrättsskyddat material för att träna AI-språkmodeller som ChatGPT och LLaMA. Författarna hävdar att företagen har tränat sina AI-modeller på böcker kopierade från populära pirat-e-boksajter, vilket strider mot Digital Millennium Copyright Act, konkurrenslagar och utgör försummelse. Författarna kräver juryrättegångar i varje fall och söker permanent injunktionshjälp som kan tvinga Meta och OpenAI att ändra sina AI-verktyg.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade 10 juli

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare