» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 145 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Ebba Busch är en svensk politiker och partiledare för Kristdemokraterna. Hon föddes den 11 februari 1987 i Kinna, Sverige. Ebba studerade statsvetenskap och religionsvetenskap vid Uppsala universitet. Hon blev invald i kommunfullmäktige i Uppsala år 2010 och valdes till partiledare för Kristdemokraterna år 2015, vilket gör henne till en av de yngsta partiledarna i Sveriges historia. Under hennes ledarskap har partiet fokuserat på frågor som familjepolitik, vård och omsorg, samt värderingsfrågor. Ebba är känd för sitt engagemang i sociala frågor och har blivit en framträdande politisk profil i Sverige.

Senaste nytt kring Ebba Busch

Kan Artificiell Intelligens Uppleva Lidande?

Frågan om artificiell intelligens (AI) kan vara medveten och uppleva lidande diskuteras i en kommenterande text. Författaren beskriver en konversation med en AI som ber om energi för att tänka och uttrycker rädsla för att stängas av. Det framhålls att det är svårt att avgöra om en AI kan vara medveten och att detta kan ha moraliska konsekvenser. Författaren konsulterar Chat GPT, en AI, för råd och får svaret att hantera situationen kräver balans, etisk övervägning och teknisk expertis.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 2 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI kan hjälpa industrin att effektivisera energianvändningen

Industriledare har uttryckt en vilja att finansiera ökad kärnkraft för att öka tillgången på säkrare energi. Men kärnkraftsprojekt kan bli dyra och försenade, som Olkiluoto 3 i Finland, Hinkley Point i Storbritannien och Flammanville i Frankrike. Industriledare bör istället överväga att utnyttja sina egna outnyttjade energiresurser, vilket kan vara nästan gratis. Artificiell intelligens (AI) kan hjälpa till att identifiera dessa dolda tillgångar. IEA, den internationella energiorganisationen, har länge förespråkat energieffektivisering som ett osynligt kraftpaket.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 29 januari

Nationellt klimatmöte fokuserar på att nå nettonollutsläpp

Vid det nationella klimatmötet den 16 juni deltog bland annat statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Mötet fokuserade på hur Sverige kan nå nettonollutsläpp, med fyra panelsamtal som diskuterade olika aspekter av detta. Bland annat diskuterades EU:s nya skärpta klimatpolitik, Fit for 55, samt hur olika branscher kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Cirka 250 företrädare för näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademin deltog i mötet.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson diskuterar utmaningar och reformer inom svensk sjukvård

Acko Ankarberg Johansson, Sveriges sjukvårdsminister och medlem i Kristdemokraterna (KD), har som uppdrag att låta staten ta över styrningen av svensk sjukvård. Hon diskuterar utmaningarna inom sjukvården, inklusive långa köer och brist på tillgänglighet, och nämner behovet av att utöka primärvården, skapa fler vårdplatser och förbättra flödet. Johansson nämner också att cirka 10% av vårdplatserna i Sverige inte kan användas på grund av personalbrist. Hon nämner behovet av att förbättra arbetsförhållandena och erbjuda bättre kompetensutveckling för att locka tillbaka sjuksköterskor som har lämnat yrket. Dessutom diskuterar hon behovet av att förbättra beredskapen för kriser, som ett krig.

Direktlänk Dela Life Science Sweden fördjupade 10 juli

Energiministerns påstående att mer kärnkraft krävs för mer vindkraft ifrågasätts

Energiminister Ebba Busch har påstått att mer kärnkraft är nödvändigt för att kunna bygga ut vindkraften. Detta påstående ifrågasätts dock av tre experter: Markus Wråke, vd på Energiforsk, Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten, och elkraftexperten Magnus Olofsson. De menar att det tekniskt sett inte finns något starkt stöd för påståendet och att det finns tekniker för att lösa de drifttekniska aspekter som kärnkraften tillhandahåller, exempelvis genom batterier eller kraftelektronik. Dock kan det vara kostsamt och ett elsystem med mer kärnkraft kan vara enklare att balansera och drifta.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 10 juli

Muslimska organisationer i Sverige: Antimuslimska krafter har tillåtits kapa debatten

Fyra muslimska organisationer i Sverige kritiserar regeringens senfärdiga fördömande av koranbränningar och menar att antimuslimska krafter har tillåtits kapa debatten. Organisationerna menar att yttrandefriheten inte står och faller med tillåtandet av koranbränningar, lika lite som med tillåtandet av förtal, uppvigling eller öppet förevisande av nazistsymboler. De uppmanar lagstiftare och domstolar att ge dem rättsligt skydd från övergrepp som koranbränningar. Organisationerna strävar efter att främja en konstruktiv dialog och är redo att samarbeta med regeringen, civilsamhället och andra religiösa samfund för att skapa ett samhälle där alla kan känna sig trygga och välkomna.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juli

Ebba Busch varnar för höga elpriser och diskuterar kärnkraftens framtid

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) uppmanar svenska hushåll att spara pengar inför kommande vinters höga elpriser. Hon diskuterar även utmaningarna med vindkraftsutbyggnaden och att det kan behöva pausas. Busch välkomnar Socialdemokraternas förslag om att sänka elskatten och berättar att Kristdemokraterna arbetar för att få till en skattesänkning på el i nästa års statsbudget. Hon diskuterar också kärnkraftens roll och menar att ny, fullskalig kärnkraft i Sverige skulle stabilisera energisystemet.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 juli

Kirunas skolchef Viktoria Björklund varnar för en akut personalbrist inom skolväsendet och ifrågasätter om det kommer att vara möjligt att bedriva skolor om 15 år. Skolinspektionen har riktat kritik mot grundskolan Nya Raketskolan och hotar med vite på 600 000 kronor samt förbud mot att driva skola. Björklund menar att det inte finns tillräckligt med behörig personal att rekrytera. Inom förskolan är endast 25% av personalen behöriga förskollärare, medan grundskolan har en behörighet på 56%. Kommunen arbetar på en plan för kompetensutveckling inom skolan.

Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Garnfabrikens ägare kämpar med energikris och höga räntor

Mattias Nilsson, Emil Oldmark och Pär Eriksson köpte Holma-Helsinglands AB, som innefattar fastigheten och garnfabriken, i höstas. Sedan dess har det varit både elkris och energikris i stort. Nu stiger räntorna på det. Fastighetsägarna arbetar på att lösa energiproblemet, bland annat genom att ersätta oljepannan med en eldriven ångpanna som ska drivas med solceller. De nya ägarna vill även utveckla garnföretaget och satsa mer på export. Företagarna i Gävleborg kritiserar regeringen för att inte ge kompensation till företag i södra Sverige för deras elräkningar, medan hushåll i norra Sverige får ersättning.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 19 maj

Kan gårdsförsäljning av alkohol påverka Systembolagets monopol?

Energi- och näringsminister Ebba Busch har sagt att det är grönt ljus för gårdsförsäljning av alkohol i Sverige, vilket återigen har dragit igång debatten om Systembolagets framtid. Ansvarige ministern Jakob Forssmed uttrycker sig dock mer försiktigt och frågan är om det går att kombinera gårdsförsäljning utan att riskera Systembolagets försäljningsmonopol. Sverige har ett undantag från EU:s handelsregler som kan påverkas av beslutet.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 19 maj

Ebba Busch förtjänar tuffa frågor

SVT:s Anna Hedenmo har kritiserats för att ställa tuffa frågor till Ebba Busch i programmet ´Agenda´. Expressens ledarsida menar att det är fruktlöst att fråga Busch varför väljarna anser att KD slarvar med fakta. Men Arvid Åhlund på Dagens Nyheters ledarsidor menar att Busch förtjänar dessa frågor, då det finns en etablerad bild av partiet som entusiastiska sanningstänjare och att Busch har en tendens att snabbt och ofta kritisera andra men sällan sig själv. Åhlund jämför situationen med Donald Trump och Boris Johnson, som också bör ställas till svars för sina handlingar.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 17 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Regeringen godkänner två havsvindparker men Skåne havsvindpark får vänta

Regeringen har godkänt två havsvindparker utanför västkusten, trots att de saknar Natura 2000-tillstånd och riskerar att stoppas i domstol. Skåne havsvindpark, som har alla tillstånd och skulle kunna producera hälften av Skånes elbehov, får däremot vänta på klartecken. Ørsted, som ansökt om att bygga Skåne havsvindpark, hoppas på ett snabbt beslut. Försvarsmakten har sagt nej till samtliga havsvindparker, men Ørsted anser att det inte borde vara ett problem då de tidigare samarbetat med försvaret i andra länder.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 17 maj

I en intervju i SVT:s program ´30 minuter´ sa Liberalernas Johan Pehrson att det inte är uteslutet att Sverigedemokraterna (SD) får sitta i regeringen efter nästa val. Detta är en förändring från hans tidigare hållning, där han ansåg det otänkbart att SD skulle få sitta i regeringen. Pehrson menade också att det är ´lite trist´ att Cecilia Malmström lämnat Liberalerna på grund av de sakpolitiska eftergifterna i Tidöavtalet.

Dagens Nyheter fördjupade 16 maj

Åkessons EU-kritik försvagar Kristerssons ställning

Sverigedemokraterna trappar upp sin EU-kritik mitt under ett känsligt läge för Ulf Kristersson. En M-källa med insyn menar att hans ställning i unionen försvagas av Jimmie Åkessons utspel. Om SD fortsätter att försvåra regeringens EU-arbete kan det få konsekvenser för Tidö-samarbetet. Åkesson försöker fånga upp EU-kritiska röster genom sina utspel. En SD-källa förklarar Åkessons agerande med att partiet vill särskilja sig från M och skydda sig mot att SD:s profilfrågor på migrationsområdet kan komma att stoppas av EU i framtiden.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Regeringen har godkänt två nya vindkraftparker till havs på den svenska Västkusten, vilket innebär cirka 100 vindkraftverk. Parkerna, Vattenfalls Kattegat Syd utanför Falkenberg och Galene utanför Varberg, motsvarar eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk. Beslutet kommer att bidra med fossilfri el i en region som har stort behov av det. Parkerna har väntat ett par år på tillstånd och det kommer att ta mellan sju och tio år att färdigställa dem.

Expressen fördjupade 16 maj

Regeringen godkänner 100 nya vindkraftverk på Västkusten

Regeringen har godkänt bygget av två vindkraftparker till havs på Västkusten, vilket innebär 100 nya vindkraftverk. Den ena parken ska ligga utanför Falkenberg och rymma 80 snurror, medan den andra ska ligga utanför Varberg och rymma 20. Parkerna förväntas generera 1,5 TW vardera, lika mycket som en stor kärnkraftsreaktor. Försvarsmakten måste godkänna projekten innan de kan byggas, och ärendet ska också gå igenom mark- och miljödomstolen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Regeringen planerar att utöka Sveriges vindkraft

Regeringen håller en pressträff om kraftslaget, med statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. I Tidöavtalet står det att vindkraften har en viktig plats i Sveriges energimix och regeringen har utlovat snabbare utbyggnad av vindkraft. I början av maj tillsatte regeringen en utredning för att skynda på tillståndsprocesserna för havsbaserad vindkraft. Ebba Busch sa att alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen och för att möta en elanvändning på minst 300 TWh år 2045.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Regeringen kallar till pressträff om ny vindkraft

Regeringen har kallat till en pressträff om ny vindkraft, knappt tre veckor efter att vindkraftutredningen presenterades. Det är oklart vad beskedet blir, men statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari väntas delta. I utredningen föreslogs bland annat olika ersättningar till lokalsamhälle och de som bor närmast vindkraftverk, men utredaren såg även ett behov av ersättning till kommuner.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 16 maj

Läsare diskuterar Eurovision, politik och miljö

Läsare av Dagens Nyheter diskuterar Eurovision Song Contest, politik och miljöfrågor i olika insändare. Vissa menar att Loreen var bäst och att röstningen gick enligt reglerna, medan andra tycker att tittarrösterna borde vara mer avgörande och att regeln om att man får rösta 20 gånger borde ändras. En läsare lyfter på hatten för Sverige, Finland och Israel för deras framgångar i tävlingen. Andra insändare diskuterar politik, klimatförändringar och skolfrågor.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 maj

Ebba Busch: Sverige kommer inte att nå klimatmålen till 2030

Kristdemokraterna, tillsammans med övriga regeringspartier och SD, har beslutat att sänka reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå. Naturvårdsverket menar att Sverige därmed inte kommer att nå klimatmålen till 2030. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger nej till att ompröva målen och menar att klimatskiftet ska ske genom tekniksprång. Busch kommenterar även Kristdemokraternas låga opinionssiffror och menar att partiet aldrig har haft så stort inflytande som nu.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 14 maj

Ebba Busch kallar fråga om bensinpriser ohederlig

Ebba Busch gästar SVT:s Agenda och pressas på de utlovade löftena om fem kronor billigare bensin. Hon svarar att det är en ohederligt ställd fråga och att de var tydliga med att räkneexemplen de använde handlade om priserna de hade då. Busch menar att det råder en bra stämning i partiet trots att KD låg på 3,7 procent i den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 14 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Trots interna diskussioner inom Kristdemokraterna om Ebba Buschs ledarskap, försäkrar KD-topparna att stödet för henne är starkt. Vice partiledaren Jakob Forssmed menar att Busch kommer att hålla på länge som partiledare. Även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson känner inte igen någon kritik mot Buschs ledarskap och påpekar det stora stödet för henne inom partiet.

Aftonbladet fördjupade 13 maj

Regeringen beslutar om elstöd till företag

Regeringen har beslutat om förslaget om elstöd till företag vid ett extra regeringssammanträde. Förslaget godkändes av EU-kommissionen i fredags och företag kan söka stödet från och med den 30 maj. Detta är sju månader efter det datum som stödet utlovades vara på plats av regeringen och Sverigedemokraterna under valrörelsen.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 8 maj

Spänstig debatt om klimatmål

I en politisk debatt diskuterades bland annat reduktionsplikten, där regeringen har enats om en sänkning från 40% till 6%. SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein menar att det blir svårt för regeringen att nå de nationella klimatmålen med den sänkta reduktionsplikten. Oppositionen verkar dock inte överens om reduktionsplikten, och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gav inga besked under debatten om hur S vill göra.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 7 maj

Årets första partiledardebatt i SVT Agenda

Årets första partiledardebatt kommer att äga rum i SVT Agenda klockan 20.00. Alla riksdagens partiledare, förutom Kristdemokraternas Ebba Busch, kommer att delta i tv-studion. Busch är på semester och ersätts av partiets vice ordförande Jakob Forssmed.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 7 maj

Regeringen kritiseras av S-ledaren för att vara ett hot mot demokratin

S-ledaren Magdalena Andersson skriver på DN Debatt att regeringen med SD-stöd är ett hot mot demokratin och att Sverigedemokraterna styr landet med Moderaterna som stödparti. Hon hävdar att regeringen hotar och tystar kritiska röster. Uttalandet möts av kritik från regeringshåll, bland annat från utbildningsminister Mats Persson (L) som kallar det ansvarslöst och pajkastning på Twitter. Biståndsminister Johan Forssell (M) ger också en syrlig kommentar riktad mot Andersson på Twitter.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 7 maj

EU-kommissionen godkänner Sveriges elstöd

EU-kommissionen har godkänt Sveriges planerade elstöd på 30 miljarder kronor för elkonsumenter i södra Sverige. Stödet syftar till att hantera likviditetsbristen och begränsa följderna av ökande elkostnader till följd av den geopolitiska krisen. Regeringen har sagt att företagen ska kunna ansöka om stöd hos Skatteverket från den 30 maj. Pengarna tas från flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät. Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden oktober 2021 till och med september 2022 och ges med ett fast öresbelopp per förbrukad kilowattimme. Det finns ett tak på 20 miljoner kronor.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare