» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 144 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Finland är ett nordiskt land i Nordeuropa. Det gränsar till Sverige i väster, Norge i norr och Ryssland i öster. Landets huvudstad är Helsingfors. Finland är republik och har två officiella språk, finska och svenska. Landet är känt för sin natur, med tusentals sjöar och skogar som täcker stora delar av landet. Finland har också en stark ekonomi, med framgångsrika företag som Nokia och Kone. Utbildningssystemet är högt respekterat och rankas ofta bland de bästa i världen. Finland är medlem i Europeiska unionen och har euro som valuta.

Senaste nytt kring Finland

Workshop om AI-verktyget Transkribus för tolkning av handskrivna texter

En workshop kommer att hållas för att lära ut hur man använder AI-verktyget Transkribus. Verktyget, baserat på en ny AI-modell, gör det möjligt att tolka och tillgängliggöra handskrivna texter på svenska. Modellen bygger på 15,6 miljoner svenska ord från 1600-, 1700- och 1800-talen. Forskningsledare vid Riksarkivet, Olof Karsvall, en av skaparna av AI-modellen, kommer att introducera handskriftstolkning och diskutera möjligheter och utmaningar med tekniken. Deltagare kommer att få möjlighet att testa verktyget.

Direktlänk Dela Stockholm University fördjupade igår
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Nederländerna toppar global pensionsrankning, AI spelar ökande roll

Nederländerna har det bästa pensionssystemet i världen, enligt en global pensionsrapport från Mercer CFA Institute. Rankningen jämförde 47 pensionssystem, som täcker 64% av världens befolkning, baserat på över 50 indikatorer. Island kom på andra plats och Danmark på tredje. Majoriteten av de europeiska länderna fick bra betyg, medan länder som Frankrike, Spanien, Italien, Polen, Österrike, Kroatien och USA har större risker och/eller brister. Rapporten rekommenderar även att artificiell intelligens (AI) bör förbättra pensionsprestanda genom att minska kostnader och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 17 februari

SoftBank och Nvidia bildar allians för att förbättra trådlös service med AI

Japanska telekomjätten SoftBank går samman med amerikanska chipmakaren Nvidia för att använda artificiell intelligens (AI) för att förbättra trådlösa tjänster. Målet är att utveckla teknik som kan bearbeta data vid mobiltelefonöverföringstorn utan att behöva förlita sig på datacenter. Gruppen kommer att kallas AI-RAN Alliance och inkluderar dominerande mobilöverföringsutrustningsleverantörer Ericsson från Sverige och Nokia från Finland. Källor säger att decentralisering av databearbetning kommer att tillåta högre nivå av AI-tjänster att erbjudas på mobiltelefoner.

Direktlänk Dela Nippon Hoso Kyokai fördjupade 15 februari

Nordiska länder leder utvecklingen inom digital teknik

Nordiska länder är banbrytande inom digital teknik genom sitt rika ekosystem av uppstartsföretag och ledande utbildningsinstitutioner. Regionen är kanske mest känd för sin startup-sektor, med finansiella och spelappar kända över hela världen. Men regionen främjar också forskning inom djup teknik som artificiell intelligens (AI) och kvantberäkning. I Sverige pågår ett projekt för att främja användningen av AI i Norden genom att skapa en stor språkmodell för svenska, danska, norska, isländska och färöiska. I kvantberäkning investerar Finlands regering för att landet ska hålla jämna steg med en framväxande teknik som lovar att markera ett språng framåt i beräkningskapacitet mycket större än det från abacus till en modern dator. En finsk regeringsstödd projekt har meddelat att Finlands andra kvantdator, som använder 20 superledande qubits, har slutförts.

Direktlänk Dela Computer Weekly fördjupade 13 februari

Ny AI-modell för tolkning av historiska texter presenteras av Riksarkivet

Riksarkivet har introducerat en AI-modell som kan tolka handskrivna texter från 1600-, 1700- och 1800-talen med en noggrannhet på 95 procent. Modellen, kallad ´The Swedish Lion I´, har tränats med 3,3 miljoner textrader och 15,6 miljoner ord. Modellen kommer att göra det möjligt att maskintolka och digitalisera arkiv, vilket innebär att miljontals ovärderliga handskrivna dokument kan tolkas. Modellen är en basmodell som kan justeras för mer exakta tolkningar av olika arkiv och handskrivna dokument.

Direktlänk Dela Svensk Historia fördjupade 11 februari

AI kan hjälpa industrin att effektivisera energianvändningen

Industriledare har uttryckt en vilja att finansiera ökad kärnkraft för att öka tillgången på säkrare energi. Men kärnkraftsprojekt kan bli dyra och försenade, som Olkiluoto 3 i Finland, Hinkley Point i Storbritannien och Flammanville i Frankrike. Industriledare bör istället överväga att utnyttja sina egna outnyttjade energiresurser, vilket kan vara nästan gratis. Artificiell intelligens (AI) kan hjälpa till att identifiera dessa dolda tillgångar. IEA, den internationella energiorganisationen, har länge förespråkat energieffektivisering som ett osynligt kraftpaket.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 29 januari

Generativ AI utmanar traditionell litteraturöversikt: fördelar och utmaningar

Generativ AI (GAI) förändrar hur akademisk forskning genomförs, särskilt litteraturöversikter. GAI kan generera olika typer av innehåll, inklusive text, bilder, ljud och syntetiska data. Verktyg som Scispace, chatpdf, Scite, Elicit och Research Rabbit kan snabbt söka igenom och analysera stora mängder litteratur. Men medan GAI kan spara tid och energi, finns det också utmaningar och etiska frågor. Det finns risk att forskare förlorar viktig kunskap som de traditionellt skulle ha fått genom manuell genomgång av litteraturen. Dessutom kan GAI ge upphov till snedvridna eller felaktiga resultat beroende på den data den tränats på. Det finns också risk för ´hallucinationer´, där GAI genererar fiktiv eller nonsensdata.

Direktlänk Dela Market Express fördjupade 28 januari

Verge Motorcycles introducerar AI-utrustad eldriven motorcykel

Verge Motorcycles har introducerat en ny generation av sin ts ultra, en eldriven motorcykel utrustad med sensorer, kameror och radar för att förhindra olyckor. Motorcykeln, som kallas ´moto Electric´, har motorn dold i sitt bakre hjul för att uppnå en autonomi på 300 km. Den nya generationen ts ultra är uppdaterad med hårdvara och mjukvara, inklusive inbyggda kameror, radar och AI-system med maskininlärning. Finska företaget har även lagt till ett extra säkerhetslager, ´starmatter´, som har sex kameror och två högupplösta front- och bakradar. Denna nyhet är ett viktigt steg mot autonom körning, vilket ännu inte har nått motorcyklar.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 23 januari

Globala spänningar och AI dominera Davos-mötet

Ökande geopolitiska spänningar som kan skada den redan skakiga globala ekonomin har dominerat inledningen av världens affärs- och politiska elitmöte i Davos, Schweiz. Potentiella hotpunkter - Ukraina, Mellanöstern och Taiwan - hotar att överskugga Världsekonomiska forumets (WEF) möte. En studie av globala företagsledare visade att brittiska VD:ar omfamnar generativ artificiell intelligens snabbare än sina kollegor i andra länder. Frankrikes Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskiy och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är alla planerade att tala vid WEF denna vecka, liksom Argentinas nya president Javier Milei.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 15 januari

Indiens arbetsmarknad väntas uppleva stor omsättning

Enligt en ny studie förväntas den indiska arbetsmarknaden uppleva en omsättning på 22% under de kommande fem åren, med framväxande roller inom AI, maskininlärning och datasegment. Globalt beräknas arbetsmarknaden ha en omsättning på 23%, med 69 miljoner nya jobb som skapas och 83 miljoner som elimineras fram till 2027, enligt Världsekonomiska forumets senaste rapport om framtiden för jobb. Rapporten fann också att tillverkning och olje- och gassektorer har den högsta nivån av gröna kompetenser globalt, med Indien, USA och Finland i toppen för olje- och gassektorn.

Direktlänk Dela The Hindu Business Line fördjupade 9 januari

Gujarat-företag introducerar AI-robotar för övervakning och rengöring vid Vibrant Summit

Ett företag från Gujarat har utvecklat robotar med artificiell intelligens (AI) som kommer att utföra övervakning och rengöring vid det kommande Vibrant Summit. Robotarna kommer att vara en central attraktion på utställningen. Dessutom kommer repliker av inhemska helikoptrar och stridsflygplan att visas. Utställningen kommer också att ha 13 hallar tillägnade 13 olika teman, inklusive ´Make in Gujarat´ och ´Atmanirbhar Bharat´. Omkring 450 MSME-enheter kommer att delta aktivt för att bidra till förverkligandet av premiärministerns vision om ´oberoende Indien´.

Direktlänk Dela Irshadgul.com fördjupade 8 januari

Tamil Nadus regering försöker få Quantum Computing Center

Tamil Nadus regering försöker få ett av de Quantum Computing Centers som sponsras av Indiens regering, enligt minister för informationsteknologi och digitala tjänster, Palanivel Thiaga Rajan. Rajan meddelade detta under den globala investerarmötet 2024. Han nämnde att Finland var ett land som gjort särskilt bra ifrån sig inom kvantdatorbyggnad och att de var i diskussioner med dem. Tamil Nadus regering arbetar också på att ta fram vissa riktlinjer, inklusive en för artificiell intelligens.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 8 januari

Satellitteknik och AI revolutionerar jordobservation och demokratiserar tillgången till satellitinformation

Över 8 000 aktiva satelliter kretsar kring jorden, varav mer än tusen är inriktade på jordobservation. Med hjälp av AI-verktyg som Metas Segment Anything Model kan objekt inom satellitbilder identifieras, vilket effektiviserar informationsutvinningen. Företag som Planet Labs, i samarbete med Microsoft, syftar till att skapa en ´frågebar jord´, vilket gör det möjligt för individer att interagera med jordytans data. Denna demokratisering av satellitinformation, en gång förbehållen hemliga regeringsorgan och de med betydande resurser, är på väg att bli tillgänglig för alla med en internetanslutning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 24 december

Nyhetsrum världen över utvecklar riktlinjer för användning av AI

I juli 2022 hade bara några få nyhetsrum runt om i världen riktlinjer för hur deras journalister och redaktörer kunde använda digitala verktyg som drivs av artificiell intelligens (AI). Ett år senare hade dussintals inflytelserika, globala nyhetsrum formella dokument relaterade till användningen av AI. Under denna tid lanserade AI-forskningsföretaget OpenAI ChatGPT, en chatbot som kan generera alla typer av skriftligt material. Nyhetsrum inklusive USA Today, The Atlantic, National Public Radio, Canadian Broadcasting Corporation och Financial Times har sedan dess utvecklat AI-riktlinjer eller policyer. Forskning publicerad i september 2023 på preprint-servern SocArXiv är bland de första som undersöker hur nyhetsrum hanterar de spridande kapaciteterna hos AI-baserade plattformar.

Direktlänk Dela Journalist´s Resource fördjupade 12 december

Polska lastbilschaufförer blockerar ukrainska långtradare; kritik mot vårdreformen och SFP:s tystnad

Polska lastbilschaufförer blockerar ukrainska långtradare vid gränsen med argumentet att de också har rätt att tänka på sig själva. Familjen Hellberg kritiserar vårdreformen och saknar den svenska servicen som fanns i Grankulla. Reidar Wasenius säljer sin röst som AI för att vara steget före piraterna. Det finns även insändare som kritiserar SFP:s tystnad om det stora stålverket i Ingå, utsläpp i Ingå som hinder för Finlands klimatmål och tystnaden kring förslaget till avtal med USA.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 11 december

Sammanfattning av Nyheter den 1 December 2023

Det tar nu 1–3 minuter längre att köra i rusning efter Esplanadförsöket. Anna-Lena Laurén har tilldelats Chydeniuspriset. Unga i Esbo vågar inte berätta om rån och misshandel. Den finska utmanaren till Chat GPT, grundad av Peter Sarlin, är redo att lanseras. HBL har en ny kulturchef. Kriget i Gaza fortsätter, men samtal pågår. Södra Finland upplever temperaturer på -30 grader, vilket överraskar meteorologer. SFP:s väljarstöd minskar. Nato gör reklam för finska soldater. Purra fick en julklapp från HBL och avslöjar sin favoritsnapsvisa.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 1 december

AI-teknikmarknaden förväntas explodera till $42,3 miljarder år 2027

Enligt en rapport från The Business Research Company kommer den globala marknaden för AI-teknik att växa från $8,28 miljarder 2022 till $11,49 miljarder 2023, en årlig tillväxttakt (CAGR) på 38,9%. Fram till 2027 förväntas marknaden nå $42,3 miljarder, med en robust CAGR på 38,5%. Denna tillväxt drivs av snabb automation och AI-användning inom olika sektorer. Företag som Alphabet Inc., Microsoft Corporation och Meta Platform Inc. är ledande inom denna marknad. Rapporten visar att Nordamerika har den största marknadsandelen.

Direktlänk Dela GlobeNewswire fördjupade 21 november

Finska teknikföretaget Metroc använder fångarbete för att förbättra AI-teknologi

Det finska teknikföretaget Metroc har nyligen börjat använda fångarbete för att träna en stor språkmodell för att förbättra artificiell intelligens (AI) teknologi. För 1,54 euro i timmen svarar fångarna på enkla frågor om textbitar i en process som kallas datamärkning. Datamärkning outsourcas ofta till arbetsmarknader i Global South där företag kan hitta arbetare som talar flytande engelska och är villiga att arbeta för låga löner. På grund av bristen på finsktalande i dessa länder har Metroc dock utnyttjat en lokal källa till billig arbetskraft. Om det inte vore för fångarbetsprogrammet skulle Metroc troligen ha svårt att hitta finländare som är villiga att ta datamärkningsjobb som betalar en bråkdel av den genomsnittliga lönen i Finland. Dessa kostnadsbesparande strategier belyser inte bara den betydande mängden mänskligt arbete som fortfarande krävs för att finjustera AI, men de ställer också viktiga frågor om den långsiktiga hållbarheten i sådana affärsmodeller och metoder.

Direktlänk Dela EconoTimes fördjupade 19 november

AI och automation förändrar ingenjörsbranschen globalt

AI och automation förväntas påverka två tredjedelar av alla jobb i USA, främst inom mjukvaruutveckling. Men detta innebär inte att dessa roller kommer att försvinna, de kommer att utvecklas parallellt med teknologin. Trots denna störning ökar efterfrågan på skickliga mjukvaruutvecklare, med en förväntad brist på fyra miljoner utvecklare fram till 2025. AI stör inte bara ingenjörsbranschen i USA, utan även i Storbritannien där försvarsdepartementet planerar att revolutionera sin militära teknik med hjälp av ett AI-verktyg kallat ´Motherlode´. Dessutom närmar sig Alphabet Inc lanseringen av sin konversations-AI-programvara Gemini, medan Salesforce Inc planerar att anställa 3 300 anställda inom försäljning, teknik och team som arbetar med företagets data cloud-produkt.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 16 november

AI inom regenerativ medicin väntas nå 240,63 miljoner USD till 2030

Enligt en rapport från 360iResearch förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom regenerativ medicin växa från 49,22 miljoner USD 2022 till 240,63 miljoner USD 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 21,94%. AI spelar en allt viktigare roll inom regenerativ medicin, en multidisciplinär metod för att reparera, ersätta eller regenerera skadade eller förlorade vävnader och organ inom människokroppen. AI-teknologier tillämpas på olika aspekter av regenerativ medicin för att påskynda forskning, förbättra patientvård och förbättra behandlingsresultat.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 14 november

Intensiva förhandlingar kring EU:s AI-lag

Förhandlingarna om EU:s AI-lag fortsätter, med kompromisser och icke-papper som cirkulerar kring de mest känsliga delarna av texten. Spanska EU-rådets ordförandeskap presenterade för första gången bestämmelser baserade på den nivåindelade metoden, vilket inkluderar starka hänvisningar till upphovsrättsdirektivet och skydd för rättighetshavare. Senare under veckan reagerade samordnarna genom att lägga fram en första uppsättning kriterier för att klassificera grundmodeller som ´hög inverkan´. En politisk överenskommelse om Cyber Resilience Act i slutet av november är ännu mer sannolik efter en konstruktiv trilog på onsdagen, berättade en EU-tjänsteman.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 10 november

Basware lanserar AI-verktyg för kundsupport i samarbete med Microsoft och Zure

Basware, en ledare inom automatisering av leverantörsfakturor och fakturabearbetning, har tillsammans med Microsoft och Zure lanserat sitt generativa AI-verktyg som använder Microsoft Azure OpenAI ChatGPT. Verktyget, döpt till AskMary, integrerar ChatGPT-teknologi för att hjälpa Basware att utarbeta svar på kundförfrågningar. AskMary kommer att stärka Baswares kundsupportteam för att erbjuda en mer exakt och snabbare supportfunktion för sina kunder. Basware har samarbetat med Microsoft och Zure för att skapa en lösning i Microsoft Azure molnplattform. Detta säkerställer den högsta nivån av kunddatasäkerhet.

Direktlänk Dela Martech Cube fördjupade 7 november

EU bör fokusera på hållbarhet och digital transformation för att nå klimat- och digitala mål

För att EU ska kunna uppnå sina dubbla mål inom klimat och digital omvandling, är det nödvändigt att det antar en strategi där hållbarhet går hand i hand med innovation och digital transformation. David Jensen, koordinator för digital transformationsgruppen vid FN:s miljöprogram, betonar att digital teknik bör användas för att bekämpa klimatförändringar utan att öka energi- och resursanvändning. AWS har lanserat Amazon Sustainability Data Initiative (ASDI) som samarbetar med vetenskapliga organisationer för att identifiera, husera och distribuera viktiga datamängder i AWS moln, med syftet att göra dem tillgängliga för allmänheten.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 6 november

Blandade nyheter från Finland: Klimatval, körtävling, AI i medicin, vinterbad, språkinlärning, flygplatsincident, politisk kontrovers, börsvecka, taxichaufförsbrister, ledarstrategi

En filosof påpekar att det måste bli lättare att göra klimatvänliga val. Finlandssvenska kören Exaudio vinner en stor internationell tävling. AI kan påskynda utvecklingen av mediciner genom att läsa av proteiner. Helsingfors uppmuntrar fler till vinterbad. Alona från Ukraina lär sig svenska istället för finska och arbetar nu på en förskola i Helsingfors. En man sprang ut bland flygplan på Helsingfors-Vanda. En israelisk minister är avstängd efter att ha uttalat sig om atombomber. November inleds med den bästa börsveckan hittills under året. En poliskontroll visar brister hos en tredjedel av taxichaufförerna. Ledaren för Svenskfinland saknar en strategi.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 5 november

USA:s vicepresident Kamala Harris presenterar flera nya AI-initiativ för att främja säker och ansvarsfull användning av maskininlärningsteknik. USA:s regering etablerar United States AI Safety Institute (US AISI) som kommer att utveckla riktlinjer för att minimera riskerna med AI. Regeringen publicerar också ett första utkast till policyvägledning för sin användning av AI, och inbjuder allmänheten att kommentera. Dessutom har 30 nationer anslutit sig till den politiska deklarationen om ansvarsfull militär användning av artificiell intelligens och autonomi. Tio stiftelser har också åtagit sig att bidra med över 200 miljoner dollar till AI-initiativ i allmänhetens intresse.

Mashable fördjupade 1 november

Artificiell intelligens på transportmarknaden: Global prognos 2023-2030

En rapport om AI på transportmarknaden har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten kategoriserar marknaden för att förutse intäkter och analysera trender i olika undermarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över hårdvara, tjänster och mjukvara. Baserat på teknik studeras marknaden över datorvision, sammanhangsmedvetenhet, djupinlärning och naturlig språkbearbetning. Baserat på tillämpning studeras marknaden över automatiserad nummerplåtsigenkänning, datorvision-drivna parkeringshantering, fotgängardetektion, vägskickövervakning, självkörande fordon, trafikdetektion och trafikflödesanalys. Marknaden studeras också över olika regioner.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 oktober

AI-träning pågår i finländska fängelser

I finländska fängelser tränar fångar AI-system för 1,5 euro i timmen. Fångarna hjälper AI-system att lära sig finska, specifikt byggterminologi, på uppdrag av företaget Metroc som bygger en databas för byggindustrin. Denna träning sker också i tre andra fängelser i Finland. Fångarbetet beskrivs som ett rättvisemärkt alternativ till låglöneklick i fattiga länder. Samtidigt pågår sabotageförsök mot AI-träning, med forskare vid Chicagouniversitetet som utvecklar teknik som låter konstnärer förgifta sina digitala bilder så att AI-träningen störs.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 28 oktober

FN tillkännager ny rådgivande styrelse för artificiell intelligens

Förenta Nationerna (FN) har tillkännagivit en ny rådgivande styrelse för artificiell intelligens (AI) bestående av 38 personer från regeringar, akademi och industri. Styrelsens uppdrag är att analysera och främja rekommendationer för internationell styrning av AI. FN har under den senaste månaden diskuterat strategi och tillvägagångssätt kring AI med branschledare och andra intressenter. Planen är att sammanställa rekommendationer om AI till sommaren 2024, då FN planerar att hålla en ”Summit of the Future”-händelse. Styrelsen kommer att arbeta med att bygga ett globalt vetenskapligt samförstånd om risker och utmaningar, hjälpa till att utnyttja AI för de hållbara utvecklingsmålen och förstärka internationellt samarbete om AI-styrning.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 27 oktober

AI revolutionerar förutsägelser och förebyggande av typ 2-diabetes

Artificiell intelligens (AI) revolutionerar hälso- och sjukvården, särskilt när det gäller att förutsäga och förebygga kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes. AI-baserade modeller erbjuder ett värdefullt verktyg för att bedöma en individs risk och utveckla personliga förebyggande strategier. En nyligen genomförd studie publicerad i tidskriften npj Digital Medicine analyserade AI-baserade prediktiva metoder för att förutsäga diabetesrisk. Studien identifierade totalt 40 studier för analys, de flesta publicerade under de senaste fyra åren. Dessa studier omfattade olika befolkningar från hela världen, inklusive Kina, Finland, Kalifornien och Kuwait.

Direktlänk Dela Expresshealthcaremgmt.com fördjupade 27 oktober

AI-modeller visar löfte om att förutsäga utveckling av typ 2-diabetes

En nyligen publicerad studie i tidskriften npj Digital Medicine har utfört en genomgående granskning av artificiell intelligens (AI)-baserade modeller för att förutsäga typ 2-diabetes. Med hjälp av AI kan högriskpatienter identifieras och individuella förebyggande metoder och fokuserade terapier kan utvecklas. Studien visar att AI-modeller har potential att förutsäga typ 2-diabetes, men det finns hinder som måste övervinnas innan deras fulla potential kan förverkligas.

Direktlänk Dela AZoM.com fördjupade 27 oktober

Fångar i Finland tränar upp AI för byggbranschen

Artificiell intelligens (AI) kräver stor mängd mänskligt arbete, ofta utfört i mindre utvecklade länder. I Finland har dömda brottslingar fått uppdraget. Fångarna använder specialutrustade bärbara datorer för att utföra uppgifter som innebär att de tränar upp AI, med särskilt fokus på byggbranschens terminologi. Fängelseinterner i Helsingfors, Tavastehus, Åbo och Sukava har under ett par år erbjudits möjligheten att träna upp det finländska företaget Metrocs språkmodell.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 24 oktober

En ny rapport om marknaden för artificiell intelligens inom IoT har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten analyserar trender och prognoser för intäkter baserat på komponenter (plattform, tjänster, programvara), teknik (maskininlärning & djupinlärning, naturlig språkbearbetning) och vertikaler. Tjänstesektorn förväntas ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Rapporten studerar också marknaden baserat på region, med Amerika som största marknadsandel på 38,75% 2022, följt av Europa, Mellanöstern och Afrika.

openPR fördjupade 19 oktober

Nederländerna toppar global pensionsranking, AI kan förbättra pensionssystemens prestanda

En ny analys som rankar 47 pensionssystem över hela världen visar att Nederländerna är bäst när det gäller pensionssystem, enligt Mercer CFA-institutets globala pensionsrapport. Island kom på andra plats och Danmark på tredje plats i 2023 års index. Rapporten påpekar att pensionssystemen runtom i världen är under större press än någonsin tidigare på grund av den nuvarande ihållande inflationen, de stigande räntorna och den geopolitiska osäkerheten. Rapporten rekommenderar också att stärka tillgångsbaserade pensioner, vilket kan bidra till att diversifiera finansieringskällorna för pension, vilket gör pensionssystemen mer motståndskraftiga. Artificiell intelligens bör förbättra pensionssystemens prestanda genom att minska kostnaderna och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 19 oktober

Artificiell intelligens för IT-driftmarknad | 360iResearch

En rapport om ´Artificiell intelligens för IT-driftmarknad´ har lagts till i 360iResearch.com:s erbjudande. Rapporten kategoriserar AI för IT-driftmarknaden för att prognostisera intäkter och analysera trender i olika delmarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över plattform och tjänster. Baserat på funktion studeras marknaden över ansökningsprestandahantering, infrastrukturhantering, nätverks- och säkerhetshantering och realtidsanalys. Baserat på bransch studeras marknaden över flyg- och försvarsindustrin, bil- och transportindustrin, bank-, finans- och försäkringstjänster, bygg-, bygg- och fastighetsindustrin, konsumentvaror och detaljhandel, utbildning, energi och verktyg, regering och offentlig sektor, hälso- och livsvetenskap, informationsteknik, tillverkning, media och underhållning, telekommunikation och resor och gästfrihet. Baserat på region studeras marknaden över Amerika, Asien-Stilla havet, och Europa, Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 18 oktober

Psyche-uppdraget påbörjar sin resa till det största metalliska objektet i solsystemet

Psyche-uppdraget har framgångsrikt påbörjat sin resa till en sällsynt och mystisk asteroid kallad Psyche, det största metalliska objektet i solsystemet. Över 200 ekologer analyserade samma datamängder och fick mycket olika resultat. En regeringsundersökning slutsatsen att stigande antal vildhästar hjälper till att driva sårbara arter till utrotning i de australiska alperna. American Museum of Natural History i New York City kommer att ta bort alla mänskliga ben på offentlig visning. Gastrointestinala problem är några av biverkningarna av de nya hormonimiterande anti-obesitetsläkemedlen semaglutide (Ozempic och Wegovy) och tirzepatide (Mounjaro).

Direktlänk Dela Nature fördjupade 17 oktober

360iResearch har lagt till en rapport om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens. Rapporten undersöker marknaden baserat på teknologinoder (10nm, 20-28nm, 7nm), tillämpningar (AR/VR, bilindustri, kameror, drönare, robotik, smartphones) och regioner. Baserat på teknologinoder förväntas 10nm ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på tillämpningar förväntas bilindustrin ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på regioner förväntas Europa, Mellanöstern och Afrika ha en betydande marknadsandel under prognosperioden.

openPR fördjupade 14 oktober

Finland utvecklar framgångsrikt sin andra kvantdator

Finlands tekniska forskningscenter VTT och IQM Quantum Computers har tillsammans utvecklat Finlands andra kvantdator. Denna 20 qubit supraledande enhet är en del av Finlands satsning på kvantberäkning, med en budget på 20,7 miljoner euro tillkännagiven i november 2020. Målet är att skapa en 50 qubit kvantdator senast 2024. Den nya kvantdatorn visar betydande framsteg mot detta mål. Finlands regering har avsatt totalt 70 miljoner euro för att ytterligare skala upp kvantdatorn, med sikte på 300 qubits.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 10 oktober

Automatiserad maskininlärningsmarknad förutspås och analyseras i ny rapport

En ny rapport har lagts till på 360iResearch.com som förutspår och analyserar trender i den automatiserade maskininlärningsmarknaden fram till 2030. Rapporten kategoriserar marknaden baserat på automationstyp, distribution, tillämpning och region. Baserat på automationstyp studeras marknaden över datatranskription, funktionskonstruktion, modellering och visualisering. Baserat på distribution studeras marknaden över moln och på plats. Baserat på tillämpning studeras marknaden över bilindustri, transport och logistik, bank, finansiella tjänster och försäkring, regering och försvar, hälso- och livsvetenskap, IT och telekommunikation samt media och underhållning. Rapporten inkluderar också en FPNV-positioneringsmatris och marknadsandelanalys.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 9 oktober

AI: Stora utsläpp och högt energibehov – Hållbara datacenter som lösning

Öppningen av en webbläsare genererar koldioxidutsläpp, likaså användningen av artificiell intelligens (AI), i synnerhet stora språkmodeller (LLM) som ChatGPT. Dessa modeller kräver enorma mängder elektricitet, men exakta siffror är svåra att uppskatta då företag som OpenAI inte delar detaljer om sina modeller. En dansk forskare uppskattade att ChatGPT använde mellan 1,2 miljoner och 23,4 miljoner kWh i januari. Datacenter måste också upprätthålla specifika temperaturer, vilket kräver stora mängder vatten. Lösningen är att AI måste vara hållbar, vilket innebär att datacentren de använder måste drivas med grön energi och undvika överkonsumtion av uppvärmning och kylresurser. Verne Global arbetar aktivt med denna lösning och har datacenter i Island, Finland och London, och utvecklar en annan plats i Norge.

Direktlänk Dela The Street fördjupade 7 oktober

HCL Technologies ingår avtal med Business Finland för att främja innovation

IT-tjänsteföretaget HCL Technologies (HCLTech) har ingått ett avtal med Business Finland för att främja innovation och utveckling inom områdena genetisk artificiell intelligens, metasymptomatologi, rymd- och kvantteknologier. Detta förstärker HCLTechs närvaro i Norden. Det Noida-baserade IT-tjänsteföretaget kommer att få tidig tillgång till framväxande teknologier och innovationer i Finland. Partnerskapet kommer att möjliggöra för finska företag och teknikstartups att ta sina lösningar till globala företag genom HCLTechs Innovation Network, eSTiPTM.

Direktlänk Dela Irshi Videos fördjupade 4 oktober

Finländarnas digitala säkerhetskompetens väcker stolthet men utbildning behövs

Finländarnas kompetens inom digital säkerhet är stark men det finns ett växande behov av mer utbildning i ämnet, enligt en ny rapport från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Rapporten visar att finländarna är digitalt modiga men skeptiska till nya tjänster. Mer än en fjärdedel av finländarna (28%) anser att den digitala säkerheten har försämrats. Respondenterna i rapporten nämner också artificiell intelligens som en ny faktor som försämrar känslan av säkerhet.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 3 oktober

Tech Mahindra satsar på framväxande teknologier som generativ AI och kvantberäkning

Tech Mahindra, ett stort IT-tjänsteföretag, satsar på framväxande teknologier som generativ artificiell intelligens (AI), kvantberäkning, metaverse och mer för att hitta nya tillväxtmöjligheter över olika kundindustrier. Kunal Purohit, företagets chef för digitala tjänster, delade sina synpunkter på de fundamentala förändringarna som formar företagsteknikområdet. Han talade även om hur företagets ledarskapsomstrukturering erbjuder tillväxtdriv och framgång, samt Tech Mahindras planer för den närmaste framtiden.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 3 oktober

Maskininlärningsmetoder kan upptäcka sjuka grisar

Forskare från Finland har använt maskininlärningsmetoder på data om grisars ätbeteende för att upptäcka sjuka individer. I grisproduktionssystem kan förändringar i ätbeteendet vara ett tidigt tecken på obehag och sjukdom. Forskarna samlade in data om ätbeteendet hos 10 261 grisar från en central teststation i Finland mellan 2011 och 2016. De skapade nya funktioner inklusive dagliga rankningar och residualer för att förbättra sjukdomsförutsägelserna. Forskarna uppnådde bäst prestanda med modellen som applicerades i 7-dagarsfönstret med 67% känslighet och 73% specificitet.

Direktlänk Dela Pigprogress.net fördjupade 2 oktober

Jotex nya reklamfilm utforskar framtiden med AI

Jotex har lanserat en ny reklamfilm som utforskar framtiden med artificiell intelligens (AI). Filmen, som är över sju minuter lång, visar den holländska dansaren Marie-Louise Hertog i huvudrollen som ett AI-väsen. Inspirationen är hämtad från Blade Runner-filmerna och reklamen lämnar stort utrymme för tolkningar. Filmen är skapad av Jotex inhouse-team och kommer att visas i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, Österrike och Polen.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 29 september

Världsledare diskuterar farorna med artificiell intelligens vid FN-toppmöte

Världsledare diskuterade farorna med artificiell intelligens (AI) vid Förenta Nationernas (FN) årliga toppmöte i New York. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade till skapandet av en högnivårådgivande kropp för AI, med målet att etablera en FN-organ för AI. OpenAI:s VD Sam Altman har föreslagit att Internationella atomenergiorganet (IAEA) kunde tjäna som en modell för global samordning av AI-styrning. Planerna för AI är fortfarande i ett tidigt skede, men förväntas gå snabbt framåt. Det finns dock tecken på splittring, med vissa inom FN-systemet som inte tror att IAEA, med sitt fokus på fysiskt kärnmaterial, ger rätt modell för att skydda en digital, immateriell teknik som AI.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 29 september

AI-verktyg blir allt vanligare i vetenskapen, enligt en global undersökning

Artificiell intelligens (AI) blir allt vanligare i vetenskapen och många forskare förutser att det snart kommer att vara centrala i forskningspraxis, enligt en undersökning av över 1 600 forskare runt om i världen. Mer än hälften förväntade sig att AI-verktyg kommer att bli ´mycket viktiga´ eller ´väsentliga´ inom deras områden under nästa decennium. Forskarna uttryckte dock starka oro över hur AI förändrar sättet forskning utförs på. En analys visade att andelen forskningsartiklar som nämner AI-termer har ökat inom alla områden under det senaste decenniet.

Direktlänk Dela Nature fördjupade 27 september

Forskare i Finland använder maskininlärning för att påskynda läkemedelsupptäckt

Forskare från University of Eastern Finland har inlett en ny era inom läkemedelsupptäckt genom att utnyttja potentialen hos maskininlärning. Genom ett strategiskt partnerskap med branschexperter och superdatorers beräkningskapacitet har detta samarbete gett anmärkningsvärda resultat, vilket betydligt minskar den tid som krävs för virtuell läkemedelsscreening. Forskarna genomförde en virtuell screeningkampanj som utvärderade 1,56 miljarder läkemedelsliknande molekyler mot två farmakologiskt relevanta mål. Resultaten genomgick sedan en maskininlärning-förstärkt screeningprocess som dramatiskt överträffade den resursintensiva brute-force-dockingmetoden.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 23 september

AI snabbar upp patientrekrytering till kliniska prövningar

Stora läkemedelsbolag som Amgen, Bayer och Novartis använder AI för att snabba upp processen att hitta patienter till kliniska prövningar. I vissa fall kan tiden halveras. Mellan 2016 och 2022 mottog USA:s livsmedels- och läkemedelsverk, FDA, cirka 300 ansökningar som inkluderar AI eller maskininlärning i läkemedelsutveckling. Över 90 procent av ansökningarna kom in de senaste två åren. Rådgivningsföretaget Deloitte uppskattar att cirka 80 procent av läkemedelsstudierna missar sina rekryteringsmål.

Direktlänk Dela Dagens PS fördjupade 22 september

Stora läkemedelsföretag använder AI för att snabba upp läkemedelsutvecklingen

Stora läkemedelsföretag använder artificiell intelligens (AI) för att snabbt hitta patienter till kliniska prövningar eller minska antalet personer som behövs för att testa läkemedel. Detta kan både påskynda läkemedelsutvecklingen och potentiellt spara miljontals dollar. Företag som Amgen, Bayer och Novartis utbildar AI för att skanna miljarder av allmänna hälsoregister, receptdata, sjukförsäkringskrav och interna data för att hitta patienter till prövningar. Amgens AI-verktyg, ATOMIC, kan halvera tiden det tar att rekrytera patienter till en prövning. Novartis AI-verktyg har också gjort rekryteringen av patienter till prövningar snabbare, billigare och mer effektiv.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 september

AI utmanar mänsklig kreativitet, enligt studie

En ny studie har utmanat den långvariga uppfattningen att kreativitet skiljer människor från maskininlärningsalgoritmer. Studien jämförde förmågorna hos AI och människor i kreativ divergent tänkande, med potentiella insikter om framtidens arbete inom kreativa domäner. Enligt World Economic Forum (WEF) är de viktigaste färdigheterna för arbetstagare 2023 de kognitiva färdigheterna inom analytiskt och kreativt tänkande. Enligt en undersökning från Statista 2023 har 37% av de tillfrågade amerikanska yrkesverksamma inom reklam eller marknadsföring använt AI för att hjälpa till med arbetsuppgifter.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 20 september

AI Chatbots kan vara mer fantasifulla än människor, visar studie

En ny studie visar att AI chatbots som ChatGPT kan vara mer fantasifulla än genomsnittspersonen när det gäller en specifik kreativ uppgift. Forskare testade hur väl AI presterade på en uppgift där den skulle hitta många möjliga användningar för vanliga föremål, något som ofta används för att bedöma divergent tänkande, en tankeprocess som ofta förknippas med kreativitet. Forskarna experimenterade med tre AI chatbots - ChatGPT3, ChatGPT4 och Copy.Ai. Dessa drivs av stora språkmodeller, vilka är i grund och botten superladdade versioner av autocomplete-funktionen som smartphones använder för att förutse resten av ett ord en person skriver. Forskarna fann att chatbotarna i genomsnitt presterade betydligt bättre än människorna både i semantiskt avstånd (0,95 jämfört med 0,91) och kreativitet (2,91 jämfört med 2,47).

Direktlänk Dela Institute of Electrical and Electronics Engineers fördjupade 19 september

Diagnostikföretaget iCare presenterade tre unika lösningar vid årets möte för European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS). iCare IC200, som är snabbare än någonsin, möjliggör mätning av pediatriska patienter från spädbarn till vuxna, i en 200-graders vinkel. iCare Home möjliggör för patienter att utföra hemtonometri, vilket ger det verkliga intraokulära tryckvärdet till ögonläkare och vårdgivare. Slutligen har de introducerat COMPASS, som ger en visuell fältundersökning på bara 4 minuter. iCare använder också AI för att screena för diabetisk retinopati, AMD och glaukom.

Ophthalmology Times Europe fördjupade 18 september

Svårigheter med att definiera AI i EU:s förordning

Det pågår förhandlingar mellan 27 länder om att skapa gemensamma regler för artificiell intelligens (AI), men processen är svår då det fortfarande saknas en juridisk definition av AI som alla parter godkänner. Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfors universitet, har följt processen noggrant och påpekar att ämnet är tekniskt svårt och området brett. Hon noterar att chattbotar och stora språkmodeller ursprungligen inte fanns med i förordningen, men att de lagts till efter att Chat GPT blev populär. Lindroos-Hovinheimo menar att förordningen kan bli bra men även stökig, och att det finns oenighet bland medlemsstaterna om frågor som ansiktsigenkänning av barn på offentliga platser.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 17 september

Finlands EU-ministerutskott fastställer ståndpunkter om AI, EU:s egna medel och energistadgefördraget

Finlands EU-ministerutskott har fastställt landets ståndpunkter i fråga om Europeiska kommissionens förslag om artificiell intelligens (AI), EU:s egna medel och EU:s utträde ur det internationella energistadgefördraget. Förhandlingarna om förordningen om AI bör fortsätta utifrån den ståndpunkt som EU-länderna antog i december 2022. Förslaget till revidering av systemet för EU:s egna medel inkluderar att en större andel av inkomsterna från utsläppshandeln överförs till EU-budgeten. Kommissionen har föreslagit att EU och Euratom ska frånträda det internationella energistadgefördraget om det inte moderniseras.

Direktlänk Dela Valtioneuvosto fördjupade 8 september

Finlands regering ökar utgifterna för cybersäkerhet mot AI-baserade hot

Finlands regering planerar att öka utgifterna för cybersäkerhet med 30% till 280 miljoner euro 2024 för att stärka landets försvar mot ökande cyberattacker. Detta kommer att ske genom att påskynda innovationer inom AI-baserad säkerhet. Förslagen bedöms för närvarande av finansministeriet för att inkluderas i 2024 års statsbudget. Den allmänna ramen för premiärminister Petteri Orpos föreslagna regeringsinitiativ kommer att följa resultaten och rekommendationerna från en detaljerad analytisk rapport om AI-hot.

Direktlänk Dela Computer Weekly fördjupade 7 september

AI i olje- och gasindustrin förväntas nå 7,942.1 miljoner dollar år 2032

Enligt en ny rapport kommer den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i olje- och gasindustrin att uppgå till 7,942.1 miljoner dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 12.1% mellan 2022 och 2032. Denna tillväxt drivs av behovet av att minska produktions- och underhållskostnader, den ökande efterfrågan på säkerhets- och säkerhetsstandarder, den ökande användningen av avancerad teknik i olje- och gasindustrin samt de höga investeringarna och snabba innovationerna inom AI-implementering. Rapporten baseras på omfattande forskning av hela den globala AI-marknaden inom olje- och gasindustrin och alla dess undersegment.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

AI förbättrar diagnostiken och minskar arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma

Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt hälso- och sjukvården genom att förbättra diagnostiken, till exempel genom tolkning av medicinska bilder, och i slutändan minska arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma. En studie från Sverige visade en 20% ökning av cancerdetektering med hjälp av AI-stödd mammografi. Det europeiska forskningsinitiativet AI-Mind, lett av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus, är i framkant när det gäller att integrera AI med hälso- och sjukvård. Projektet fokuserar på att utnyttja AI:s kraft för att identifiera individer med hög risk att utveckla demens från en grupp med mild kognitiv nedsättning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 augusti

AI kan hjälpa till att upptäcka demens tidigare

En ny studie från Sverige visar att AI kan vara användbart inom sjukvården, specifikt för att tolka bilder och frigöra tid för radiologer. Detta resulterade i att 20 procent fler cancerfall upptäcktes. EU:s forskningsprojekt AI-Mind fokuserar på artificiell intelligens och hälsa, med målet att kunna identifiera vilka i gruppen med mild kognitiv nedsättning som löper hög risk för att utveckla demens. Forskningen leds av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus. Planen är att skapa ett verktyg baserat på AI för screening av befolkningen. Studien kommer att inkludera 1 000 deltagare från Norge, Finland, Italien och Spanien.

Direktlänk Dela Science Norway fördjupade 26 augusti

Indiska Gen-Z yrkesverksamma tror AI-färdigheter kan främja karriärutveckling

Enligt en rapport tror sju av tio yrkesverksamma i Gen-Z i Indien att färdigheter inom artificiell intelligens (AI) kommer att hjälpa dem att utvecklas i sina karriärer. Antalet AI-kunniga medlemmar i Indien ökade 14 gånger mellan januari 2016 och juni 2023. Denna tillväxt placerar Indien bland de fem främsta länderna för ökning av AI-talang, tillsammans med Singapore, Finland, Irland och Kanada, enligt LinkedIn´s första globala ´Future of Work: State of Work @AI´-rapport. Under det senaste året har 43 procent av den indiska arbetskraften sett en ökad användning av AI på sina arbetsplatser.

Direktlänk Dela India New England News fördjupade 24 augusti

Indiska Gen-Z yrkesverksamma tror på AI för karriärutveckling

Enligt LinkedIns första globala rapport ´Framtiden för arbete: State of Work @AI´ tror sju av tio Gen-Z yrkesverksamma i Indien att färdigheter i artificiell intelligens (AI) kommer att hjälpa dem att utvecklas i sina karriärer. Rapporten visar att antalet AI-kunniga medlemmar i Indien ökade 14 gånger från januari 2016 till juni 2023. Detta placerar Indien bland de fem främsta länderna för ökning av AI-talanger, tillsammans med Singapore, Finland, Irland och Kanada. Rapporten nämner också att 43% av den indiska arbetskraften har sett en ökad användning av AI på sina arbetsplatser under det senaste året.

Direktlänk Dela Middle East North Africa Financial Network fördjupade 24 augusti

Ny rapport analyserar AI som en tjänstemarknad

En ny rapport om AI som en tjänstemarknad analyserar marknadsstorlek, prognoser, marknadsandelar, konkurrensanalys och industritrender för Artificiell intelligens som en tjänst, med fokus på marknadstidsramar och teknologiska vägkartor. AI som en tjänst avser leverans av AI-verktyg och funktioner genom molnbaserade prenumerationer. Organisationer kan utnyttja molnbaserade AI-tjänster istället för att investera i utveckling och underhåll av egen AI-infrastruktur. Tjänsterna kommer ofta med färdiga maskininlärningsmodeller, verktyg för naturligt språkbehandling, datalagrings- och arkiveringsverktyg och andra AI-funktioner. Nyckelspelare inkluderar IBM, Microsoft, Google, AWS, FICO, SAS Institute, Baidu, SAP, Salesforce, Oracle, Iris.AI, Craft.AI, BigML, H2O.ai, Vital.ai, Fuzzy.ai, RainBird Technologies, SiftScience, DataBricks, CenturySoft, DataRobot, Alibaba, Tencent, Dataiku, Yottamine Analytics, Tecnotree, Cloudera och Meya.ai.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 23 augusti

AI påverkar globalt arbetslandskap, enligt LinkedIn-rapport

Enligt en rapport från Microsoft-ägda LinkedIn har artificiell intelligens (AI), särskilt generativ AI, en djupgående inverkan på det globala arbetslandskapet. Sedan november 2022 har globala engelskspråkiga jobbannonser som nämner AI-teknologier som GPT eller ChatGPT ökat 21 gånger. Till juni 2023 hade AI-kunniga medlemmar på LinkedIn ökat niofaldigt jämfört med januari 2016. En stor majoritet, 75% av yrkesverksamma, har uppdaterat sina profiler för att inkludera AI-nyckelord. Rapporten tar också upp snabb spridning av 121 olika AI-färdigheter sedan 2016. Trots denna AI-centrerade skift finns det oro för jobbförskjutning. Internationella arbetsorganisationen (ILO) tror dock att AI inte kommer att utlösa en betydande arbetslöshetskris, utan snarare skapa fler jobbmöjligheter.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 22 augusti

Singapore toppar global adoption av AI-kompetens, enligt LinkedIn

Arbetare i Singapore är snabbast i världen på att anamma konstgjord intelligens (AI), enligt LinkedIn:s senaste rapport om framtidens arbetskraft. Rapporten, som baseras på data från 25 länder, visar att Singapore har den högsta ´diffusionstakten´, med en 20-faldig ökning av medlemmar som lägger till AI-kunskaper på sina profiler sedan januari 2016. Detta är betydligt högre än det globala genomsnittet på åtta gånger. Finland, Irland, Indien och Kanada är de länder som följer efter Singapore med högst diffusionstakt. Pooja Chhabria, karriärexpert och Asien-Pacifisk redaktionschef på LinkedIn, säger att Singapore länge varit en ´fruktbar mark´ för AI-disruption.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 21 augusti

Lärare söker sätt att ´ChatGPT-bevisa´ uppgifter för att motverka fusk

Universitetsprofessorer försöker ´ChatGPT-bevisa´ uppgifter för att motverka fusk. Sedan OpenAI:s ChatGPT lanserades i november har flera lärare upptäckt att studenter använder chatboten för att fuska och plagiera på sina uppgifter. Nu testar professorer på universitet över hela USA och utomlands olika sätt att ´ChatGPT-bevisa´ sina uppgifter. Bonnie MacKellar, datavetenskapsprofessor vid St. Johns University i New York, låter sina studenter skriva sina prov på papper istället för digitalt. William Hart-Davidson vid Michigan State University föreslår att omformulera uppgiftsfrågor så att studenter måste ´visa sitt arbete´.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 10 augusti

Finska befolkningens åsikter om artificiell intelligens avslöjade i enkät

En nyligen genomförd undersökning av den oberoende ideella organisationen Foundation for Municipal Development visade olika perspektiv bland den finska befolkningen gällande fördelar och risker med artificiell intelligens (AI). Enkäten, som involverade över 1 000 deltagare, fann att 62% av respondenterna trodde att AI skulle förbättra industriell produktionseffektivitet, medan 50% trodde att det skulle öka arbetsproduktiviteten. Dock uttryckte nästan hälften av deltagarna oro över att AI skulle försvaga skyddet för privatlivet.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 6 augusti

Förberedelserna för ISC 2024, en ledande konferens för högpresterande databehandling, är redan igång

Även om ISC 2024 fortfarande är nio månader bort, arbetar redan ett team av frivilliga i ISC:s programkommitté för att säkerställa att forskare får möjlighet att visa upp sitt arbete på denna globala händelse, som kommer att locka över 3 000 deltagare från 12 till 16 maj 2024. ISC uppmuntrar bidrag som omfattar banbrytande forskning inom högpresterande databehandling, maskininlärning, kvantdatorer och andra spjutspetsteknologier, särskilt de som stöder vetenskaplig och teknisk upptäckt. ISC 2024 kommer att hållas på Congress Center Hamburg.

Direktlänk Dela HPCwire fördjupade 2 augusti

Finansministeriets rapport visar hur maskininlärning kan förbättra digital säkerhet

En ny rapport från Finansministeriet visar hur maskininlärning kan användas för att förbättra den tekniska övervakningen av digital säkerhet. Rapporten rekommenderar att riktlinjerna för maskininlärningssystem ska förtydligas. Den diskuterar även lagstiftning som påverkar användningen av maskininlärning, tekniska möjligheter och risker. Expertintervjuer rekommenderar två huvudområden för fortsatt utveckling: förtydligande av riktlinjerna för maskininlärningssystem och intensifierat samarbete mellan sektorerna för artificiell intelligens och digital säkerhet.

Direktlänk Dela Valtioneuvosto fördjupade 1 augusti

AI-assisterad matlagning: GPT-4 ger recept och matlagningstips

Under de senaste veckorna har författaren använt AI-modellen GPT-4 för att hjälpa till med matlagningen. Modellen kan föreslå substitut för ingredienser och skapa recept baserat på tillgängliga ingredienser. Den kan även anpassa recept efter kända kockars stil. Trots vissa utmaningar, inklusive brist på mångfald i recepten och risk för felaktiga ingredienser, ser författaren potential i AI-assisterad matlagning. Recept är trots allt algoritmer och AI kan bidra till att utveckla och anpassa dem. Författaren hoppas att AI kan återinföra personlig anpassning och detaljer i recept som ständigt uppdateras och lär sig.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 21 juli

Influencers på sociala medier är AI-robotar och ingen verkar bry sig

AI-utvecklingen har lett till skapandet av virtuella influencers på sociala medier. Dessa AI-genererade influencers, som ´Milla Sofia´, en 19-årig virtuell tjej från Helsingfors, får tusentals följare och kommentarer på sina inlägg, trots att de öppet erkänner att de är AI-skapelser. Många följare verkar antingen inte förstå att de interagerar med en AI, eller de väljer att ignorera det. Denna trend belyser frågan om äkthet på sociala medier.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 21 juli

Toppmöte mellan Nordiska länder och USA, Sveriges NATO-medlemskap och stöd till Ukraina och jordbävningsdrabbade

Finlands och USA:s presidenter samt Danmarks, Islands, Norges och Sveriges statsministrar möttes i Helsingfors den 13 juli 2023, vilket var det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och USA. De bekräftade det starka partnerskapet och det intensifierade samarbetet mellan USA och de nordiska länderna. Sverige har godkänt medlemskap i Nato och har utökat sitt stöd till Ukraina efter Rysslands invasion. Sverige har också gett omfattande stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

Hockeystjärnan Magnus Nygren har gift sig med sin älskade Lisa Edlund i Karlstad domkyrka, omgiven av 120 gäster. De har varit ett par i elva år och beslutade att gifta sig nu efter att covidpandemin försenat vigseln. Bland gästerna fanns bland annat stjärntränaren Björn Goop, NHL-proffset Marcus Johansson och lillebror Martin Nygren. Festen fortsatte hela natten i Borgvik, några mil utanför Karlstad. Nygren, som nyligen skrivit på ett treårskontrakt med Färjestads BK, ser fram emot att komma tillbaka till sin hemstad efter flera år i Schweiz.

Expressen fördjupade 16 juli

Snusförbudet i Finland har lett till ökad användning och en blomstrande gråmarknad

Trots att tillverkning och försäljning av snus blev olagligt i Finland 1995, har snusandet ökat och en gråmarknad har skapats. Advokaten Thomas Lillqvist menar att snus är värre än narkotika ur ett myndighetsperspektiv. Jakobstad, en gång i tiden Finlands snusmetropol, huserar idag ett tobaksmuseum. Finland går miste om upp till 70 miljoner euro i skattepengar på grund av snusförbudet. Trots att det är olagligt att sälja och tillverka snus, kan man dömas till att betala tobaksskatt. Snusinförseln ökade under 2022 med 116 procent till nästan 15 miljoner dosor.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 15 juli

Biden och nordiska ledare visar enad front mot Ryssland, Trump kan ändra kursen igen

Joe Biden och de nordiska ledarna samlas i Helsingfors för att visa en enad front mot Ryssland, fem år efter att Donald Trump visade undergivenhet mot Vladimir Putin på samma plats. Biden har välkomnat de nya allierade i Nato, inklusive Finland och eventuellt Sverige. Biden har anklagat Trump för att ha förstört USA:s trovärdighet och övervägt att överge Nato-samarbetet. Trump kandiderar återigen till presidentposten och försöker göra utrikespolitiken och kriget i Ukraina till viktiga valfrågor. Han har inte preciserat hur han ska avsluta kriget, men hans vägran att säga att Ukraina borde vinna kriget antyder att han är redo att förändra världsordningen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 13 juli

Rysslands ”General Armageddon” försvunnen sedan midsommar

Sergej Surovikin, även känd som ”General Armageddon”, har inte setts sedan midsommarhelgen. Misstankar har uppstått om hans påstådda inblandning i kuppen. Han har nära band till Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Våldet ökar på svenska kvinnofängelser. Regeringen utreder ny yrkesutbildning för vuxna. Ny rysk drönarattack mot Kiev. Sex personer döda i sprängdåd i Mexiko. En död katt hittades i Västervik, misstänkt skjuten. Klimatförändringar gör haven grönare. Joe Biden i Finland för nordiskt-amerikanskt toppmöte. Två tonåringar åter häktade för taximordet. Polisinsats efter stulna golfbilar i Malmö. Sökinsats efter försvunnen tvååring i Frankrike avslutas. Förskolelärare döms för sexbrott mot barn. Fler rasistiska blamage för finska politiker. Fågelvirus bland däggdjur utgör ökat hot.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 13 juli

JM:s finansieringskostnader ökar men bostadsmarknaden är stabil

JM, grundat av John Mattson 1945, har drabbats av högre finansieringskostnader på grund av skenande räntor. Trots detta har siffrorna för Sveriges bostadsmarknad inte varit skrämmande än så länge. Under sommaren 2021 köpte SBB 14 miljoner aktier i JM från bostadsbyggaren Obos och blev största ägare med 20 procent av aktierna. JM har idag verksamhet i Sverige, Norge och Finland och ambitionen är att bygga bostäder i centrala lägen inom storstadsområden och universitetsstäder. De senaste tio åren har makroekonomin varit gynnsam för JM, men kursutvecklingen har inte varit en succé.

Direktlänk Dela Placera Media fördjupade 13 juli

Biden lovar att NATO kommer stå emot rysk aggression ´så länge som behövs´

Vid avslutningen av ett NATO-toppmöte fokuserat på kriget i Ukraina och andra snabbt föränderliga utmaningar, lovade president Biden att alliansen skulle motsätta sig rysk aggression så länge som behövs. President Biden talade vid Vilnius universitet på onsdag. Han jämförde striden för att fördärva Ryssland från Ukraina med det kalla krigets kamp för frihet i Europa, och lovade ´vi kommer inte att vackla´ oavsett hur länge kriget fortsätter. Hans tal verkade förbereda amerikaner och NATO-länder för en konfrontation som kan pågå i åratal. Han framställde det som en viljeprövning med president Vladimir V. Putin i Ryssland, som inte har visat något intresse för att ge upp en invasion som inte har gått enligt plan, men som har låst honom i ett utmattande krig.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

FN:s Människorättsråd fördömer koranbränning som en provokationshandling

FN:s Människorättsråd (UNHRC) har röstat för en resolution som fördömer koranbränning som en provokationshandling och uppmanar länder att se över sina lagar i förhållande till yttrandefrihet och diskriminering. Resolutionen, som röstades fram vid ett extra möte initierat av Pakistan och flera andra muslimska länder, antogs med 28 röster för, 12 emot och 7 avstod. EU-länderna i rådet, inklusive Belgien, Finland, Frankrike, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Tjeckien och Tyskland, röstade alla emot resolutionen, liksom Storbritannien och USA. FN:s särskilda rapportör i frågor om religionsfrihet, Nazila Ghanea, har begärt att få besöka Sverige, där det nyligen har skett flera uppmärksammade koranbränningar.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 12 juli

Sammanfattning av kvällsnyheter

Emanuel Silva och Nahritha Al-Khameesi rapporterar om nyhetshändelser. En man i 50-årsåldern skadades allvarligt i en kollision mellan en personbil och en lastbil utanför Mönsterås. Tyska utredare har hittat spår av sprängämnen på en segelbåt misstänkt för att ha använts vid explosionerna av gasledningarna Nord stream 1 och 2. En kvinna räddades efter ett gisslandrama på Caesars Palace i Las Vegas. Protester fortsätter i Israel mot premiärminister Benjamin Netanyahus lagförslag om att begränsa Högsta domstolens befogenheter. En man i 25-årsåldern från Älvsbyns kommun har häktats misstänkt för grov våldtäkt mot barn. En tonåring misshandlades med ett trubbigt föremål i Norrköping. En person på elsparkcykel blev påkörd av en bilförare vid Vanadisplan i Stockholm. Två personbilar kolliderade på LV2158 i Bolstad. Kuwait kommer trycka 100 000 koraner på svenska och distribuera dem i Sverige som svar på koranbränningen i Stockholm. En arbetsplatsolycka inträffade i Gamla Uppsala där en man i 25-års åldern föll ner från en byggnadsställning. En bilist körde av vägen och voltade i Täby, Örebro. Finlands finansminister, Sannfinländarnas partiledare, Riikka Purra, har bett om ursäkt för att ha skrivit rasistiska bloggkommentarer.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

Erdogans beslut kan ha irriterat Putin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gjort flera beslut som kan ha irriterat Rysslands president Vladimir Putin, inklusive att tillåta fem höga befälhavare från Azovregementet att återvända till Ukraina, delta i bygget av en drönarfabrik i Ukraina, uttala att Ukraina förtjänar att bli medlem i Nato och ge grönt ljus för Sveriges medlemskap i Nato. Dessa beslut kan vara ett resultat av USA:s godkännande att sälja stridsflygplan till Turkiet och Putins försvagade ställning efter militära bakslag i Ukraina. Erdogan har dock inte garanterat att denna förändring kommer att vara bestående.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 11 juli

Stoltenberg stannar som Natos generalsekreterare för att lotsa Sverige in i Nato

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare sedan 2014, hade planerat att avgå 2022, men Rysslands angrepp mot Ukraina fick honom att stanna ett extra år. När han tillkännagav sin avgång till slutet av 2023, övertalades han av ledarna för den västliga försvarsalliansen att stanna ytterligare ett år. Stoltenberg anses vara avgörande för stabiliteten och för att lotsa Sverige in i Nato, trots Turkiets president Erdogans krav. Han har haft en lång politisk karriär i Norge och har varit viktig för att hålla Nato samman i svåra tider.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 juli

Natos toppmöte i Vilnius: Fokus på Ukrainas önskan att gå med i Nato och Sveriges förväntade medlemskap

Ledarna för Natos 31 länder samlas i Vilnius för att diskutera bland annat Ukrainas önskan att gå med i Nato, nya avtal om långsiktigt militärt stöd och säkerhetsgarantier för Ukraina, Sveriges förväntade medlemskap i Nato och nya regionala försvarsplaner för Europa. Generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att fortsätta i sin roll till 1 oktober 2024. Toppmötet kommer också att handla om upprustning och utvidgning av Nato österut, inklusive möjliga medlemskap för Finland och Sverige.

Direktlänk Dela Altinget fördjupade 11 juli

Erdogan godkänner Sveriges Nato-ansökan och föreslår nytt säkerhetssamarbete

Under ett möte mellan president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson i Vilnius, godkände Erdogan Sveriges Nato-ansökan och planerar att skicka anslutningsprotokollet till det turkiska parlamentet. Det är dock oklart när detta kommer ske. Erdogan och Kristersson kom också överens om att inleda ett nytt institutionaliserat säkerhetssamarbete mot terrorism. Erdogan är beredd att ge Sverige grönt ljus om EU inleder förhandlingar med Turkiet om medlemskap i Europeiska unionen. Detta har inte med Nato att göra och nämns inte i överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 juli

Erdogan godkänner Sveriges Nato-ansökan

President Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson träffades i Vilnius för att diskutera Sveriges Nato-ansökan. Erdogan godkänner Sveriges ansökan och kommer att skicka anslutningsprotokollet till det turkiska parlamentet. Turkiet och Sverige kom också överens om att inleda ett nytt institutionaliserat säkerhetssamarbete mot terrorism. Erdogan antydde att han skulle ge Sverige grönt ljus om EU inleder förhandlingar med Turkiet om medlemskap. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte optimism om Ungerns godkännande av Sveriges ansökan.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 10 juli

Oenighet inför Nato-toppmötet om Ukrainas framtid

Inför Nato-toppmötet i Vilnius är medlemsländerna oense om Ukrainas framtid. Ukraina kan inte bli medlem i Nato så länge landet är i krig, men förväntar sig en färdplan för framtida steg. För femton år sedan blockerade Tyskland och Frankrike ett amerikanskt försök att öppna för Ukrainas medlemskap i Nato. Nu är det dock Washington och Berlin mot Polen, baltstaterna och Paris. Frankrike har nyligen ändrat ståndpunkt och stödjer nu Ukrainas framtida medlemskap, medan Tyskland stödjer USA:s position att Ukraina ännu inte är redo att gå med i alliansen.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 10 juli

EU:s kritik mot Sverige för bristande terrorlagstiftning

Sverige kritiseras av EU för att inte fullt ut ha infört unionens regelverk mot terrorism. Sedan 2021 driver EU ett ärende mot Sverige som anklagas för att inte leva upp till sina skyldigheter om att införa EU:s terror-regelverk. Turkiets president Erdogan har också uttryckt kritik och vill se konkreta handlingar från Sverige i kampen mot terrorism. Sveriges nya terrorlag, som trädde i kraft tidigare i år, har dock varit under utveckling sedan flera år tillbaka och skapades inte som ett svar på Erdogans krav.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Sjuka träd fälls överallt – det är vårt eget fel

Mårten Lind, doktor i svampgenetik och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, har skrivit en bok om träden vi älskar och dödar, särskilt almen och asken. Almsjukan har varit en av de största ekologiska katastroferna i historien, med miljarder almar som dött en för tidig död. Lind menar att den enorma handeln med virke och plantor i världen är roten till de epidemier som drar genom biosfären. Globaliseringen, och flytten av plantor från en världsdel till en annan, har lett till spridning av bakterier, virus och svampar som kan ödelägga besläktade arter i nya miljöer.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Natos ledare samlas i Vilnius för att diskutera framtida försvarsplaner

Ledare för Natos 31 länder samlas i Litauens huvudstad Vilnius för att diskutera frågor som Ukrainas önskan att gå med i Nato, långsiktigt militärt stöd för Ukraina, Sveriges förväntade medlemskap i Nato och nya regionala försvarsplaner. Generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att fortsätta i ytterligare ett år. Toppmötet kommer att fokusera på upprustning och utvidgning av Nato österut för att motverka Rysslands aggression. Det kommer också att godkänna nya regionala militära planer för Europas försvar och diskutera återinförandet av alla Natoländers åtagande att investera mer i militärer.

Direktlänk Dela Altinget fördjupade 10 juli

Gotland Runt 2023 avslutat med Team Pro4u som totalvinnare

Gotland Runt 2023 har avslutats, trots utmanande förhållanden med vindar över 30 knop. Många båtar valde att avbryta under det första dygnet. Totalvinnare blev Team Pro4u, följt av Tutalör och Magic Mix. Tävlingen inleddes med en rad aktiviteter i Wasahamnen, trots regn vid invigningen. Under racet rapporterades ett antal haverier, inklusive två mastbrott, en bruten bom och tre elfel. Tävlingsledare Håkan Andersson kommenterade att årets race var utmanande på många sätt, men att inga allvarliga personskador uppstod.

Direktlänk Dela KSSS fördjupade 9 juli

Långa landslagssamlingar för volleybolldamerna

Svenska volleybolldamernas landslag har haft en intensiv period med många samlingar sedan början av maj. Lagansvarig Anders Håkansson och övriga ledare har behövt anpassa planerna på grund av framgångarna i European Golden League. Spelarna kommer att vara samlade till den 3 september om de når EM-semifinalen. Julia Nilsson, center, och Isabelle Haak, utlandsproffs, nämner att det mentala är tufft men betonar samtidigt att de har ett bra gäng. Efter en veckas ledighet återförenas laget den 17 juli för att resa till Kuortane, Finland.

Direktlänk Dela Bohusläningen fördjupade 8 juli

Finlands medlemskap i NATO ökar spänningarna med Ryssland

Finlands medlemskap i NATO har utökat NATOs gränser mot Ryssland med 1336 kilometer och har retat upp Moskva. Trots att situationen vid gränsövergången Vaalimaa verkar lugn, oroar sig många finländare för att deras land kan bli ett mål för Ryssland. Som det senaste medlemmet i NATO åtnjuter nu Finland skyddet av 30 nationer, inklusive USA, en utveckling som president Biden kommer att fira under ett besök i Helsingfors nästa vecka. Tack vare Finlands medlemskap i NATO, kommer ett ryskt angrepp på Finland att behandlas som ett angrepp på alla NATO-medlemmar. Trots detta är Finland fortfarande på sin vakt, med minnet av Joseph Stalins invasion 1939 fortfarande färskt i nationens minne.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 8 juli

Analys av lördagens Stryktips: Brommapojkarna, Viking och Palmeiras som favoriter

Lördagens Stryktips innehåller flera mindre kända lag, vilket kan gynna de som är väl insatta i fotboll. Allsvenskan och Superettan inleder, följt av norsk, finsk, isländsk och brasiliansk fotboll. Bland matcherna finns Brommapojkarna mot Degerfors, där Brommapojkarna trots en svag inledning av Allsvenskan visat styrka. Viking mot Haugesund är en annan match, där Viking ser starka ut trots svagheter i försvarsspelet. Slutligen möts Palmeiras och Flamengo i Brasileiro Série A, där Palmeiras trots en poäng på de tre senaste matcherna ses som favoriter.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 7 juli

Konsultföretag diskuterar strategier, Samsung erbjuder trådlös laddning, ST-Ericsson förlorar VD

Representanter för fem mindre konsultföretag diskuterade strategier för att hantera utmaningar som ekonomiska svårigheter, prispress från kunder, rekryteringsproblem och konkurrens från större företag. Samsung planerar att erbjuda trådlös laddning för sin nya smartphone, Galaxy S-4. Infinity hjälper Jolla att designa smarttelefoner baserade på operativsystemet Sailfish. ST-Ericsson kommer snart att vara utan VD eftersom Didier Lamouche avgår i slutet av mars. Elbilstillverkare samarbetar för att utveckla och utvärdera trådlös laddning. Scanditron tar över försäljningen av tyska Rehms lödugnar i Sverige, Norge, Finland, Baltikum och Polen.

Direktlänk Dela Elektroniktidningen fördjupade 6 juli

Svenska kronans fortsatta försvagning trots stark ekonomi

Trots att Sverige har haft en relativt stark ekonomisk utveckling har den svenska kronan fortsatt att försvagas, särskilt mot euron. Faktorer som hög privat skuldsättning och svårigheter att förutse inflationen bidrar till kronans svaghet. Ekonomen Robert Bergqvist menar att Riksbankens penningpolitik och oron i världsekonomin är några av orsakerna till kronans svaghet. Riksbankschefen Erik Thedéen har uttryckt att det är svårt att göra prognoser och att det är lite Riksbanken kan göra för att påverka kronkursen. Många svenskar har blivit fattigare jämfört med grannarna i Finland och Danmark, som har euron och fast växelkurs mot euron.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 6 juli

Finland deltar för första gången i NATO-toppmötet som fullvärdig medlem

För första gången kommer Finland att delta i NATO-toppmötet som fullvärdig medlem den 11 och 12 juli i Vilnius, Litauen. Detta välkomnas av Finlands president, Sauli Niinistö, som övervakade landets anslutning till NATO. Processen inleddes våren 2022 efter Rysslands invasion av Ukraina och slutfördes den 4 april. Den 13 juli kommer Niinistö att välkomna den amerikanska presidenten, Joe Biden, till Helsingfors för ett toppmöte med de nordiska länderna.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 6 juli

Statsminister Ulf Kristersson möter president Joe Biden inför potentiellt Nato-inträde

Statsminister Ulf Kristersson beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra, men konstaterade att inget är klart gällande Sveriges eventuella inträde i Nato. Biden uttryckte sitt fulla stöd för Sveriges medlemskap i Nato och kallade Sverige för en uppskattad och kapabel partner. Kristersson uttryckte optimism inför Sveriges potentiella Nato-medlemskap trots Turkiets motstånd. Han framhöll att Sverige gör allt det kan för att göra det sista steget in i Nato möjligt.

Direktlänk Dela Borås Tidning fördjupade 6 juli

Statsminister Ulf Kristersson beskriver möte med president Joe Biden som ´mycket, mycket bra´

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset som ´mycket, mycket bra´. Kristersson framhöll dock att ingenting är klart angående eventuella besked om Sveriges inträde i försvarsalliansen NATO. Han påpekade att regeringen gör allt den kan för att det sista steget in ska vara möjligt. Biden uttryckte fullt stöd för Sveriges Natomedlemskap och sa att Sverige skulle göra alliansen starkare. Kristersson uttryckte hopp om att Sverige skulle bli godkänt som medlem i NATO vid toppmötet den 11–12 juli.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 5 juli

Kristersson och Biden möts i Vita huset, inget klart om Sveriges NATO-medlemskap

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset som mycket bra. Kristersson noterade att ingenting är klart angående Sveriges eventuella inträde i försvarsalliansen NATO. Han framhöll att regeringen gör allt den kan för att detta ska bli möjligt. Biden uttryckte sitt fulla stöd för Sveriges Natomedlemskap. Kristersson uppger att han inte har gett upp hoppet om att Sverige blir en ny Natomedlem vid toppmötet den 11-12 juli. Han noterade dock att beslutet inte är upp till Sverige, utan andra länder.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 5 juli

Kristersson beskriver möte med Biden som mycket bra

Statsminister Ulf Kristersson beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra. Trots att inget är klart angående Sveriges eventuella inträde i NATO, påpekade Kristersson att regeringen gör allt för att möjliggöra detta. Biden uttryckte att USA stöder Sveriges Natomedlemskap fullt ut. Kristersson poängterade att Sverige, Finland och Turkiet har ett nytt möte i Bryssel, där även Natos generalsekreterare deltar. Trots Turkiets motstånd mot Sveriges medlemskap, har Kristersson inte gett upp hoppet om att Sverige blir medlem i NATO.

Direktlänk Dela TTELA fördjupade 5 juli

Koranbränning väcker frågor om Sveriges lagstiftning

Koranbränningen som ägde rum i Stockholm i juni har väckt starka reaktioner och frågor kring Sveriges lagstiftning. Frågor har uppstått om polisen kan neka tillstånd för en demonstration eller flytta platsen för den. Joakim Nergelius, jurist och professor i rättsvetenskap, menar att det är en del av yttrandefriheten att kritisera religioner, men att det är en svår fråga om bränning av en helig skrift skulle kunna vara hets mot folkgrupp. Han menar också att polisen kan neka tillstånd om de befarar att demonstrationen kommer att skapa oroligheter.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 juli

Partykungen ökar omsättning trots pandemin, fokuserar på lönsamhet

Joel Svensson, grundare av Partykungen, sålde 2009 sin verksamhet till brittiska Amscan. Trots pandemin har Partykungen ökat sin omsättning med 15% från 309,5 miljoner kronor till 353,5 miljoner kronor. Rörelsevinsten minskade något, från 7 miljoner till 4,3 miljoner. Antalet anställda ökade från 76 till 114. Företaget är verksamt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Svensson säger att de fortsätter att lyssna på marknaden och har breddat utbudet. De har även investerat i sitt varumärke i de nordiska länderna. Framtida fokus ligger på lönsamhet snarare än tillväxt.

Direktlänk Dela Breakit fördjupade 5 juli

Politiker mer positiva till flyktingmottagande än väljarna

Politisk konkurrens tvingar politiker att anpassa sig till väljarnas åsikter, men i flyktingfrågan har detta inte skett i lika stor utsträckning. En studie av forskare vid Göteborgs universitet visar att politiker generellt sett har varit mer positiva till att ta emot flyktingar än vad deras väljare har varit. Störst skillnad mellan politiker och väljare finns i Liberalerna. Teorier kring detta inkluderar att politikerna tror att det ligger i väljarnas långsiktiga intresse att ta emot fler flyktingar, eller att politiker har valt att undvika information som går emot deras egna åsikter. Efter 2018 har det dock blivit mer samstämmighet mellan väljare och politiker.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 5 juli

Bärplockare från Thailand vittnar om usla arbetsvillkor i Sverige

Thailändska bärplockare som arbetade i Sverige under sommaren 2022 rapporterar om skrämmande arbetsförhållanden. De tvingades sova i skogen, äta trafikdödade djur och återvände hem skuldsatta. Trots hundratals polisanmälningar om människohandel och människoexploatering har Migrationsverket inte nekat några arbetstillstånd sedan 2014. Bärplockarna har skrivit ett brev till statsminister Ulf Kristersson och begärt rättvisa. En polisutredning mot bärföretaget Polarica, som anklagas för människohandel, pågår i Finland.

Direktlänk Dela Arbetet fördjupade 5 juli

SBB förhandlar om försäljning av resterande andelar i EduCo till Brookfield

SBB har meddelat att de nu för exklusiva förhandlingar om att sälja resterande andelar i SBB EduCo AB till Brookfield. EduCo-portföljen består av 585 fastigheter, mestadels utbildningsfastigheter, varav 55 procent av värdet finns i Sverige. Det underliggande fastighetsvärdet på hela EduCo var runt 45 miljarder kronor i november 2022, och Brookfield uppgavs då köpa med en rabatt om drygt 10 procent. SBB:s vd Leiv Synnes säger att försäljningen är ett strategiskt viktigt beslut som skapar manöverutrymme för SBB.

Direktlänk Dela Fastighetsvärlden fördjupade 5 juli

Rekordhög export av begagnade bilar från Sverige på grund av svag krona

Sverige upplever en rekordhög export av begagnade bilar på grund av kronans försvagning. Hittills i år har 70 000 bilar exporterats, en ökning med cirka 40 procent. Volvo och Volkswagen är de mest exporterade märkena. För Bentley, Ferrari, Lamborghini och McLaren exporteras det nu fler bilar än det säljs i Sverige. Exporten har ökat med 13 procent till 122 000 bilar under förra året, och ökningen ser ut att fortsätta. Exporten av Porschebilar har ökat med 90 procent i år.

Direktlänk Dela Carup fördjupade 5 juli

Krismöte kallat för att diskutera Sveriges avreglerade järnvägssystem

Efter 30 år av avreglering, upphandling och privatisering har Sverige världens mest avreglerade järnväg. Infrastrukturminister Andreas Carlsson har kallat till krismöte med Trafikverket och stora aktörer inom järnvägstransporter. Det nya planeringssystemet, Marknadsanpassad planering av kapacitet, behövs för att hantera den fragmentiserade järnvägen och den ökande mängden tågoperatörer. Trots detta har ingen privat aktör vunnit en upphandling av tågtrafik. Istället har stater från Danmark, Finland, Frankrike, Kina, Norge, Sverige och Tyskland vunnit upphandlingar. Bristen på lönsamhet är ett problem för både företagen och personalen.

Direktlänk Dela Dagens Arena fördjupade 5 juli

USA:s 4 juli-firande präglades av våld, Biden stöder Sveriges NATO-ansökan, skottland hedrar kung Charles III

USA:s firande av 4 juli präglades av våldshändelser, inklusive en skjutning i Philadelphia där fem personer dog och en skjutning i Washington DC där nio personer skadades. En domare har begränsat Biden-administrationens samarbete med sociala medieföretag när det gäller ´skyddat tal´. Israel har avslutat en räd på Västbanken, vilket ses som ett slag mot militanta grupper. President Joe Biden kommer att vara värd för Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Vita Huset för att visa stöd för Sveriges ansökan om medlemskap i NATO. Gärningsmannen bakom en rasistisk attack på ett Walmart i Texas står inför flera livstidsdomar. Skottland har hållit en egen ceremoni för att hedra kung Charles III. Wimbledon 2023 står inför en backlogg av matcher på grund av regn.

Direktlänk Dela The Bismarck Tribune fördjupade 5 juli

Kristersson möter Biden i Vita huset för att diskutera Sveriges inträde i Nato

USA:s president Joe Biden tar emot Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Vita huset idag. Kristersson hoppas på en amerikansk plan för hur Sverige ska kunna gå med i Nato nästa vecka, trots Turkiets nuvarande nej till medlemskap. Sveriges inträde i Nato blockeras för närvarande av Turkiet, men regeringen hoppas att USA ska kunna ordna detta inför Nato-toppmötet i Vilnius nästa vecka. Biden ses som viktig för att få Sverige i Nato, och det antyds att han kan ha en plan för att övertyga Turkiet att släppa in Sverige i Nato.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 juli

Global annonsintäkt förväntas uppgå till 874,5 miljarder dollar 2023

Enligt GroupM:s prognos förväntas den globala annonsintäkten uppgå till 874,5 miljarder dollar 2023, exklusive amerikansk politisk annonsering. Drivkrafterna för annonsintäktstillväxten inkluderar ökad användning av uppkopplad TV, tillväxt inom detaljhandelsmedier, artificiell intelligens inom annonssektorn och andra faktorer. Uppkopplad TV-tillväxt ökar snabbt och lägger till 10,4% i annonsintäkter mellan 2023 och 2028 på en årlig basis. Detaljhandelsmedier växer med 9,9% för att nå 125,7 miljarder dollar 2023, vilket motsvarar 14,4% av den totala annonseringen och förväntas överstiga TV-intäkterna (inklusive uppkopplad TV) 2028. AI kommer sannolikt att påverka åtminstone hälften av alla annonsintäkter vid slutet av 2023. Google fortsätter att vara den största globala medieägaren med en annonsintäkt på 213,1 miljarder dollar, följt av Facebook med en annonsintäkt på 119,5 miljarder dollar. Den globala traditionella tidningsintäkten förväntas vara 18,9 miljarder dollar 2023, ned från 101,4 miljarder dollar för 20 år sedan.

Direktlänk Dela The Financial Express fördjupade 13 juni

Viktig vecka väntar i Natoprocessen

Sveriges färd mot Natomedlemskap kan få ny fart i nästa vecka. Regeringens huvudplan är fortfarande medlemskap före Natotoppmötet 11-12 juli. Ännu har Turkiet och Ungen inte gett besked om när man tänker ratificera Sveriges Natomedlemskap. Nästa vecka hålls flera viktiga möten för Natoprocessen, bland annat möten mellan Turkiet, Sverige och Finland om det så kallade memorandumet. Regeringens inställning är att Sverige uppfyllt allt i avtalet i och med att den nya terroristlagstiftningen trädde i kraft 1 juni.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 9 juni

Svanen lanserar ny kampanj för att belysa sina krav och skilja sig från andra miljömärkningar

Svanen lanserar sin första nordiska kampanj, ´Svår att få. Lätt att välja´, där anonymiserade produkter som inte uppfyller Svanens krav berättar om sina erfarenheter. Kampanjen syftar till att visa vilka krav Svanen ställer och belysa problemet med företag som lanserar egna miljömärkningar med lägre krav än oberoende märkningar. Konceptet är framtaget av Forsman & Bodenfors i samarbete med F&B Studios. EU-kommissionen föreslår att nya miljömärkningar endast ska tillåtas om de utvecklats på EU-nivå och visar högre miljöambitioner än befintliga märkningar.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 5 juni

Finland vinner stort mot Ungern i VM-match

Finland vann fredagseftermiddagens VM-match i Tammerfors mot Ungern med 7–1, efter att ha gjort fem mål i sista perioden. Finland har inlett VM ojämnt, med förluster mot USA och Sverige, men segern mot Ungern var viktig för att övertyga fansen om att bättre tider väntar. Finlands segersiffror 7–1 blev därmed identiska med Sveriges segersiffror mot Ungern.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 20 maj

Frankrike en tuffare utmaning än Sverige

Tre Kronor har inlett VM med fyra raka segrar och ställs mot Frankrike i den femte gruppspelsmatchen. Frankrike visade i matchen mot Finland att de kan utmana även de bästa lagen. Matchen mellan Tre Kronor och Frankrike startar 19.20 på lördag kväll och spelas i Nokia arena i Tammerfors. Regerande världsmästarna Finland fick slita hårt för att vinna över Frankrike, som rankas som ett av de sämsta lagen i gruppen. Tre Kronor har mött Frankrike 13 gånger i VM och enda gången Sverige förlorade mot Frankrike i en VM-match var för 86 år sedan.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Ingenmanslandet: Asylsökandes tillfälliga hem i Sverige

F1-hotellet i Stockholm, även kallat Centria, har varit den första anhalten för asylsökande flyktingar i Sverige under de senaste tio åren. Migrationsverket hyr rum och lägenheter runt om i landet för att tillfälligt husera asylsökande innan de får en permanent plats. Bostäderna är ofta tillfälliga och präglas av ovisshet och väntan. Migrationsverket har under denna tid inte haft något mandat att erbjuda språkundervisning eller samhällsinformation till de asylsökande. Vissa fastighetsägare tar dock egna initiativ för att förbättra boendeförhållandena, som att erbjuda skolor och kvinnohus.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Tietoevry Tech Services kommer att bli ett eget bolag i Sverige, med planer på att vara helt igång under juni. Affärsområdet Tech Services har cirka 8 000 anställda totalt, varav cirka 1 600 i Sverige. Lars-Erik Håkanson, ansvarig för Tietoevry Tech Services i Sverige, ser positivt på förändringen och tror att det kommer att gynna den svenska verksamheten. Som ett eget bolag kommer fokus att ligga på den svenska marknaden, där man främst kommer att konkurrera med företag som CGI, Advania och Iver.

International Data Group Sweden fördjupade 19 maj

Christer Nocke har utsetts till ny chef för affärsutveckling för stora och strategiska affärer i Sverige på LTI Mindtree. Christian Bratt är ny vd på B3 Consulting Groups specialistbolag B3 Coderight. Mike Creutzer lämnar Intel efter 22 år och blir affärsutvecklingschef i EMEA för serverbolaget Supermicro. Bea Garcia blir ny säljchef på Great IT och kommer även att ingå i koncernledningen. Thomas Hietto är ny affärsområdeschef för Sweco Finland och blir också medlem i teknikkonsultens ledningsgrupp från den 1 juni. Linus Wallin och Lars Kry väljs in som ledamöter i Techsveriges styrelse.

International Data Group Sweden fördjupade 19 maj

Sverige bromsar upp Natoprocessen efter Turkiets president uttalande

För ett år sedan kom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med ett uttalande som bromsade upp den svenska Natoprocessen, där han kallade det ´ett misstag´ att låta Sverige och Finland ansluta till militäralliansen. Sedan dess har Sverige haft att göra med en högerpopulistisk, auktoritär president som spridit fake news för att gynna sina egna politiska intressen. Turkiet har anklagat Sverige för att ha finansierat och beväpnat den kurdiska PKK-gerillan. I juni 2022 undertecknade Sverige, Turkiet och Finland ett avtal som innebar att Erdogan godkände att länderna fick en invitee-status i Nato, i gengäld för att länderna skulle slå ned på PKK och utreda finansieringen av rörelsen.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Tre Kronor tar storseger mot Ungern i VM

Tre Kronor förlängde sin segersvit i VM i Tammerfors genom att ta en storseger mot Ungern med 7-1. Förbundskapten Sam Hallam gjorde flera förändringar i laget inför matchen, trots tidigare segrar mot Tyskland, Österrike och Finland. Sverige var storfavoriter inför matchen och fick en bra start med en 2-0-ledning inom fem minuter. Ungern lyckades dock sätta hög press och Jesper Wallstedt släppte in sitt första VM-mål. Trots detta kunde Sverige öka ledningen och fira en ny seger. Tre Kronor spelar sin nästa match mot Frankrike på lördag.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

Rofferi och humanism i flyktingkrisdramat ´The Good Driver´

Tonislav Hristovs spelfilmsdebut ´The Good Driver´ är en desillusionerad markrapport från EU:s ytterkant. Filmen handlar om två gamla vänner som återvänder från Sunny Beach till sin bulgariska hemby och ställs inför flyktingkrisen 2015. Den saktmodiga men effektiva dramat behandlar ett tydligt efteråt, där byn är splittrad mellan rofferi och humanism. Hristov visar att uppgivenhet inte måste utesluta solidaritet.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

Finlands förbundskapten: Frankrike tuffare än Sverige

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen säger att Frankrike var en tuffare utmaning än Sverige i gruppspelsmatcherna. Finland vann med 5-3 mot Frankrike och besegrade Sverige med 2-1 efter straffar. Jalonen menar att Frankrike pressade Finland mer än Sverige gjorde. Tre Kronor kommer att spela mot Ungern och sedan mot Frankrike.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 18 maj

Inga krispriser på elmarknaden i sommar

Elkrisen i Sverige har minskat och elpriserna förväntas ligga runt 50 öre i sommar, enligt elbörsen Nord Pool. Snittpriserna i maj varierar mellan 45 öre i norr till 75 öre per kWh i södra Sverige, de lägsta priserna på länge. Resten av året ser också lovande ut med priser mellan 42 öre i Norrland till 67 öre längst i söder. Enligt Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel, kommer det inte att finnas några krispriser. Dock finns det osäkerheter, som hur varmt och torrt det blir i Europa, underhåll av kärnkraften och gassituationen i Europa inför vintern.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 18 maj

Regeringen överväger att sänka straffmyndighetsåldern till 12-15 år

Den svenska regeringen förbereder en sänkning av straffmyndighetsåldern till någonstans mellan 12 och 15 år på grund av att grov brottslighet blir allt vanligare bland yngre personer. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att den nuvarande ordningen är utformad för en annan verklighet än den som råder idag. Regeringen kommer snart att tillsätta en utredning för att undersöka frågan. Dessutom planerar regeringen att se över möjligheten att använda tvångsmedel mot barn under 15 år, som att tömma en mobiltelefon på information.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

80 hundar hittades i skåpbil - ska avlivas

Ett par i Pajala upptäckte omkring 80 hundar i dåligt skick i en varm skåpbil och larmade polisen. Hundarna ska nu avlivas, eftersom Jordbruksverket inte vill att de ska sprida smittor. Paret Yvonne och Michael Steindl driver en djurverksamhet på sin gård i Pajala och hade tidigare köpt en häst av kvinnan som ägde skåpbilen. Hon hade ringt dem och bett om hjälp efter att hennes bil gått sönder i Haparanda. Polisen och länsstyrelsen omhändertog även tre hästar som står isolerade i väntan på beslut.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 17 maj

Finlands beskickningar i Ryssland får bankkonton frysta

Bankkonton som tillhör Finlands ambassad i Moskva och generalkonsulatet i S:t Petersburg har blivit frysta och situationen beskrivs som allvarlig. Ryssland menar att detta är en ömsesidig åtgärd, men Finlands president Sauli Niinistö anser att det är ett överdrivet svar. Beskickningarna tvingas nu använda kontanter för att betala räkningar, men personalens löner påverkas inte. Finland har skickat en formell not till Moskva då restriktionerna bryter mot Wienkonventionen. Sverige har inte drabbats men är berett att hjälpa till, enligt utrikesminister Tobias Billström.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 17 maj

Ryssland fryser finska ambassadens bankkonton

Ryssland har fryst bankkonton för den finska ambassaden och Finlands generalkonsulat i St. Petersburg, enligt Finlands utrikesdepartement. Situationen beskrivs som allvarlig och utreds för närvarande. Händelsen inträffar kort efter att Finland offentliggjort planer på att bygga ett stängsel längs delar av gränsen mot Ryssland, som en säkerhetsåtgärd. Finlands utrikesminister Pekka Havisto har kallat till en pressträff för att kommentera de frysta tillgångarna.

Direktlänk Dela Marcus Oscarsson fördjupade 17 maj

Ryssland fryser finländska beskickningars bankkonton

Ryssland har fryst tillgången till de finländska beskickningarnas bankkonton i Moskva och S:t Petersburg sedan den 27 april. Finland har varit i kontakt med ryska myndigheter för att lösa situationen, men har ännu inte fått något svar. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att det kan röra sig om missnöje med EU:s sanktioner från Rysslands sida. Han understryker dock att sanktionerna inte riktar sig mot Rysslands diplomatiska representation eller konsulat, och att Finland aldrig har frusit den ryska representationens konton i Finland.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 17 maj

Välja nationstillhörighet efter vinnare i Eurovision

I en kåseriartikel berättar skribenten om en upplevelse på en indisk restaurang i London där servitören förväxlade Sverige med Finland. Skribenten funderar på att välja nationstillhörighet efter vem som vinner i Eurovisionsschlagerfinalen och njuta av engelsmännens hyllning. Skribenten går dock hem innan tävlingen är över och dagen efter får reda på att deras land vann.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 17 maj

Finlands gränsstängsel mot Ryssland möter kritik

Finlands nya stängsel mot Ryssland har kritiserats för att vara för kort och ineffektivt. Stängslet är endast 26 mil långt, medan gränsen är 130 mil. Kritiker har även ifrågasatt vad stängslet ska skydda mot, då det först pratades om asylsökande och senare om säkerhet efter Rysslands invasion av Ukraina. Finska gränsbevakningen har släppt nya bilder på stängslet, vilket lett till ännu mer kritik. Professorn Jussi Laine vid Östra Finlands universitet jämför stängslet med ett lekplatsstängsel och kallar det för ett ´fullständigt skämt´. Stängslet väntas kosta Finland 380 miljoner euro, nästan 4,3 miljoner kronor.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Tre Kronors målvakt Lasse Johansson prisar kommunikation för framgångar i VM

Tre Kronors VM-målvakt Lasse Johansson är känd för att prata mycket med sina medspelare under matcherna, vilket han menar hjälper laget att hålla en hög standard i spelet. Johansson har vaktat målet i två av Sveriges segermatcher under VM, och hans kommunikation med lagkamraterna anses vara en viktig faktor bakom Sveriges framgångar. Trots att Tre Kronor ännu inte har en uttalad förstamålvakt, verkar Johansson vara en stark kandidat för rollen om han fortsätter att prestera på samma nivå som hittills under turneringen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 16 maj

Suomi och Sverige har likvärdig läsförmåga hos barn

Enligt en studie av Kaisa Leino från Jyväskylän universitet är den läsförmåga hos finska och svenska barn fortfarande utmärkt internationellt sett. Tidigare, under åren 2011 och 2016, låg Finland högre än Sverige i resultattabellerna, men i 2021 års studie har Finlands försprång försvunnit. Finland tappade 17 poäng sedan förra mätningen (2016) och Sverige förlorade 11 poäng. Leino påpekar att antalet svaga läsare har ökat både i Finland och Sverige, med 19% i Finland och 16% i Sverige.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 16 maj

Sverige vinner Eurovision för sjunde gången

Sverige vann Eurovision Song Contest för sjunde gången och Loreen blev historisk. Finland vann tittarnas röst medan Loreen vann juryns. Efter tävlingen har högljudda röster höjts om att jurygrupperna borde skrotas. Sverige ska arrangera Eurovision 2024, men den senaste stormen kan komma att förändra hur tävlingen kommer avgöras.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Finlands gränsstängsel mot Ryssland kritiseras som ett skämt

Finlands gränsstängsel mot Ryssland har börjat byggas, men har mötts av kritik från finländare som kallar det för ett skämt. Stängslet, som beskrivs som liknande ett trädgårdsstaket eller ett hönsstängsel, är tänkt att avslöja och försena obehöriga gränsöverskridare. Det tre kilometer långa pilotbygget i staden Imatra påbörjades i februari. När det är klart om tre till fyra år ska det vara 200 kilometer långt och kosta cirka 4,2 miljarder kronor.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Svenska fjärdeklassares läsförmåga försämras enligt Pirls-studie

Läsförmågan bland svenska fjärdeklassare har försämrats enligt den globala studien Pirls, med en poängminskning från 555 poäng 2016 till 544 poäng 2021. Pandemin tros ha påverkat resultatet, särskilt för elever som behöver mer stöd. Andelen svenska elever som presterar på hög nivå har krympt, medan andelen som presterar på elementär nivå eller under ökar. Trots detta klarar sig Sverige relativt väl i en internationell jämförelse, med endast fyra länder/regioner som har ett signifikant bättre resultat. En stor majoritet av rektorerna i de olika länderna vittnar om att undervisningen bromsades upp i olika grad på grund av pandemin.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Fabian Zetterlund debuterar i VM och hjälper Sverige vinna mot Finland

Svenska forwarden Fabian Zetterlund fick debutera i VM-matchen mot Finland och bidrog till Sveriges 2-1-seger efter straffar. Zetterlund, som tidigare inte varit uttagen till Tre Kronors två första VM-matcher, fick beskedet att han skulle spela samma dag som matchen. Han assisterade till Sveriges 1-0-mål, vilket gav honom sitt första VM-poäng. Efter tre segrar på fyra dagar har Sverige nu matchledigt tills torsdag, då de möter Ungern.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 16 maj

Sverige vann straffdramat i VM mot Finland

Sverige besegrade Finland i hockey-VM efter straffar. Efter ordinarie tid och förlängning var ställningen 1–1. Lucas Raymond, 21 år, säkrade Sveriges tredje raka seger i årets VM när han satte två straffar. Historiskt har Sverige trivts med att möta Finland när finländarna har varit VM-värd. I måndagskvällens match säkrade Lucas Raymond segern i den sjätte straffrundan.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 maj

USA vänder matchen och slår Tyskland i ishockey-VM

USA var illa ute i ishockey-VM mot Tyskland, men lyckades vända matchen och vinna med 3-2. Mål från Justin Schutz och Samuel Soramies hade gett tyskarna en 2-1-ledning inför den tredje perioden. Sean Farrell kvitterade för USA, och med fem minuter kvar kom segermålet från Matt Coronato. Efter vinsten toppar USA grupp A före Sverige, medan Tyskland har fått en tung start med tre raka uddamålsförluster.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 maj

Läsare diskuterar Eurovision, politik och miljö

Läsare av Dagens Nyheter diskuterar Eurovision Song Contest, politik och miljöfrågor i olika insändare. Vissa menar att Loreen var bäst och att röstningen gick enligt reglerna, medan andra tycker att tittarrösterna borde vara mer avgörande och att regeln om att man får rösta 20 gånger borde ändras. En läsare lyfter på hatten för Sverige, Finland och Israel för deras framgångar i tävlingen. Andra insändare diskuterar politik, klimatförändringar och skolfrågor.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 maj

Militärflyg kraschade under övning i Finland

Ett finskt militärflyg kraschade under en övning söder om Keuruu i centrala Finland på måndagseftermiddagen. Piloterna sköt sig ut ur planet och överlevde händelsen.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 15 maj

Förskollärare skapar digital barnbok för att lära barn finska

Förskolläraren Elin Löhr har skapat en digital barnbok för att hjälpa barn att lära sig finska. Boken handlar om en pojke vars mamma kan förstå snöns finska språk, och de kan leka tillsammans. Löhr menar att det är viktigt att inkludera minoritetsspråk i undervisningen och att digitala resurser kan vara till stor hjälp. Hon har även fått många tips på hur man kan använda appar och samarbeta med andra förskolor för att stödja flerspråkighet.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 15 maj

Sverige möter Finland i hockey-VM

Sverige och Finland möts i en nordisk kamp på isen under den tredje gruppspelsmatchen i årets hockey-VM. Matchen börjar 19.20 på måndagskvällen och spelas i Nokia arena i Tammerfors. Finland, regerande världsmästare, har haft en tuff start på VM med en klar förlust mot USA och en hård kamp mot Tyskland. Sverige har ännu inte släppt in något mål under årets VM efter att ha vunnit mot Tyskland och Österrike. Matchen mellan Sverige och Finland visas i SVT.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Leo Carlsson gör drömmål i ishockey-VM

Leo Carlsson, 18 år, blev tidernas yngste VM-spelare i Tre Kronor i premiären mot Tyskland och gjorde ett drömmål när Österrike besegrades med 5–0 i ishockey-VM. Örebroforwarden satte 4–0-målet från snäv vinkel efter 11.18 av den tredje perioden efter ett snyggt anfall med klapp-klapp-spel i förstakedjan mellan Alexander Nylander, Lucas Raymond och Carlsson. Den 20-årige målvaktstalangen Jesper Wallstedt höll nollan i sin VM-debut och räddade 18 skott. Sverige har därmed hållit nollan i sina två första matcher.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Eurovision är exakt vad public service ska ägna sig åt

Sverige har etablerat sig som juryfavorit i Eurovision, vilket gör en sällan till populärast i klassen. Det är mer regel än undantag att jury och tittare är oense, och Sverige är the teacher´s pet. Nästa år kommer vi att fira 50-årsjubileet av Abbas ”Waterloo” med ett Eurovision i Sverige, samtidigt som SVT ska spara 100 miljoner kronor fram till 2025. Eurovision är exakt vad public service ska ägna sig åt – roligt, töntigt, folkbildande och gränsöverskridande.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Finland kan inte både gå med i Nato och vinna över Sverige i Eurovision

Finlands bidrag Käärijä fick flest publikröster i Eurovision Song Contest, men landet kunde inte vinna över Sverige i tävlingen. Det svider för finländarna att förlora mot en låt som känns som en tråkigare kopia av samma artists största hit. Helsingfors var en sorglig syn av besvikna schlagerfans klädda i solkigt Käärijä-grönt. Käärijäs överlägsna seger i publikröstningen var dock en tröst. Republikens president Sauli Niinistö skickade en gratulation till andraplatsen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Leverantören försvarar kritiserat konstgräs: ´Det modernaste vi har´

Tele2 Arenas nya konstgräs har fått kritik för att orsaka skrubbsår på spelarna. Leverantören Unisport har sålt över 100 exemplar av mattan och har inte stött på liknande problem tidigare. Fastighetsägaren SGA menar att problemet ligger i att sviktplattan under konstgräset inte klarar av att dränera vattnet, vilket ökar friktionen. Unisport planerar att komplettera sanden med gummigranulat för att lösa dräneringsproblemet.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Finska fansen rasar efter Sveriges vinst i Eurovision Song Contest 2023

Finland säkrade en silverplats i Eurovision Song Contest 2023 med artisten Käärijä och 526 poäng. Käärijä fick 376 poäng av tittarna, en ovanligt hög siffra. I Turkiet går folket till val på söndagen, med en knapp marginal för oppositionsledaren Kemal Kiliçdaroglu och hans samarbetspartier ´Nationella alliansen´. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lovat att inte använda västerländska vapen i attacker på ryskt territorium, men läckta underrättelseuppgifter på Discord visar att han haft mer vidlyftiga planer.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 14 maj

Sverige och Finland förväntas dominera Eurovision

Experter är överens om att Sverige och Finland kommer att dominera Eurovision Song Contest. De förväntas enkelt gå vidare från tisdagens semifinal, och en historisk tävling mellan länderna förväntas i lördagens final. Carolina Norén, som kommenterat Eurovision 25 gånger för Sveriges Radio, är säker på att antingen Sverige eller Finland tar hem segern. Eurovision-experten Erkki Kuronen beskriver de två ländernas bidrag som helt motsatta i karaktär, vilket kan påverka hur rösterna fördelas mellan jury och tittare.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 9 maj

HV71 värvar finländska landslagsbacken Mikael Seppälä

HV71 har gjort klart med den finländska landslagsbacken Mikael Seppälä. Seppälä kommer närmast från spel i mästarlaget Tappara där han var med och vann både CHL och Liiga under den gångna säsongen. Den 29-årige finländaren har även vunnit två VM-medaljer (guld 2022 och silver 2021) med Finlands landslag. Kontraktet med Mikael Seppälä gäller för spel i två år med HV71.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

Zelenskyj förnekar mordförsök på Putin och tackar Sverige för stöd

Under ett nordiskt-ukrainskt toppmöte i Helsingfors förnekade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagelser om att Ukraina försökt lönnmörda Rysslands president Vladimir Putin. Zelenskyj tackade de nordiska ledarna för deras stöd och särskilt Sveriges statsminister Ulf Kristersson för hans roll i att skapa koalitioner för att hjälpa Ukraina. Ulf Kristersson lyfte fram Sveriges bilaterala stöd till Ukraina och betonade att Ryssland måste hållas ansvarigt för de rapporterade krigsbrotten, bland annat för deporteringen av ukrainska barn från ockuperade områden.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 6 maj

Ukrainas president deltar i nordiskt statsministermöte i Helsingfors

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar i ett nordiskt statsministermöte i Helsingfors, rapporterar flera medier. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är på plats.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Aurora 23: 26 000 personer deltar i Sveriges största militärövning

Aurora 23, Sveriges största militärövning, pågår för fullt med omkring 26 000 deltagare, varav cirka 1000 befinner sig runt Kosta. Övningen involverar även trupper från Storbritannien och Finland. Scenariot i övningen är att fiender har landsatt stridsfordon och soldater utanför Kosta, med syfte att skära av Sverige och stoppa inflödet av förnödenheter. Övningsledaren i Småland, Joacim Hallberg, anser att scenariot är realistiskt. Övningen kommer att fortsätta söderut mot Skåne, och trupper kommer att finnas kvar i Kosta-området fram till söndag.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

Sverige bör öka livsmedelsberedskapen till 80 procent

Sveriges beredskap för livsmedelsförsörjning ligger idag på 50 procent, vilket är bland de sämsta i EU. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill se ett mål på 80 procent till år 2030. För att uppnå detta krävs omfattande åtgärder, såsom sänkta skatter och enklare regler. Politiker och intressenter diskuterade den svenska beredskapen inom lantbruket på Bratteborgs gård. LRF efterfrågar också tydliga mål om självförsörjningsgrad och ökad konkurrens med utländska varor.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

Ukrainas president Zelenskyj träffar nordiska ledare i Finland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett överraskningsbesök på ett nordiskt toppmöte i Finland och träffade samtliga nordiska ledare, inklusive Ulf Kristersson. Mötet fokuserade på säkerhetssituationen i Europa, det nordiska samarbetet och fortsatt stöd till Ukraina. Finlands president Sauli Niinistö uttryckte sitt stöd för Ukraina och meddelade att det femtonde hjälppaketet är under förberedelse och kommer att påskyndas. Zelenskyj tackade Finland för deras stöd och betonade vikten av internationellt stöd inför en stor offensiv mot Ryssland.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 5 maj

Stor militärövning i Sverige med 25 000 soldater från över 10 länder

En stor militärövning pågår i Sverige med cirka 25 000 soldater från över tio partnerländer, inklusive Finland, USA, Storbritannien, Polen och Tyskland. Övningarna äger rum på land, till havs och i luften över hela Sverige. Uutiset besökte Bergan flottbas utanför Stockholm för att följa finska och svenska kustjägares förberedelser inför operationen. Se videon för att se hur deltagarna från både Sverige och Finland upplever samarbetet.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

Ukrainas president Zelenskyj besöker Finland för nordiskt-ukrainskt toppmöte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Finland för första gången och deltar i ett nordiskt-ukrainskt toppmöte tillsammans med de nordiska statsministrarna, inklusive Ulf Kristersson. Resan till Helsingfors hölls hemlig fram till sista stund. Toppmötet kommer att diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina, de nordiska ländernas fortsatta stöd till Ukraina, Ukrainas relation till EU och Nato samt Ukrainas initiativ för en rättvis fred. En gemensam presskonferens kommer att hållas under dagen.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 4 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare