» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 338 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Iran är en islamisk republik i Mellanöstern, officiellt kallad Islamiska republiken Iran. Landet gränsar till flera länder, inklusive Turkiet, Irak, Afghanistan och Pakistan. Iran har en rik historia som sträcker sig över tusentals år och var en gång centrum för det persiska riket. Huvudstaden i Iran är Teheran, och den officiella religionen är islam, med en övervägande majoritet av befolkningen som tillhör den shiamuslimska grenen. Iran har stora naturtillgångar, inklusive olja och gas, och spelar en viktig roll i regionens geopolitik.

Senaste nytt kring Iran

Hackare använder AI-modeller som ChatGPT för att förbättra cyberattacker, varnar Microsoft och OpenAI

Stora språkmodeller (LLM) som ChatGPT används av hackare för att förbättra befintliga cyberattacktekniker, rapporterade Microsoft och OpenAI på onsdagen. Det har identifierats ansträngningar av grupper som stöds av Ryssland, Nordkorea, Iran och Kina att använda verktyg som ChatGPT för att forska och utveckla sociala strategier. Microsoft och OpenAI har uttryckt oro över nya hackningshot som ChatGPT utgör. I samarbete med Microsoft Threat Intelligence har OpenAI avbrutit fem landsrelaterade aktörer som försökte använda AI-tjänster för att stödja skadliga cyberaktiviteter.

Direktlänk Dela Proiqra fördjupade igår
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

OpenAI täpper till kritiska säkerhetshål i ChatGPT

Säkerhetsforskare har upptäckt flera säkerhetsbrister i OpenAI:s ChatGPT som potentiellt kan leda till att användarkonton tas över. Forskarna identifierade två cross-site scripting (XSS) sårbarheter och andra säkerhetsproblem i ChatGPT. Dessa sårbarheter kan utnyttjas av illvilliga hackare för att kapa användares konton. OpenAI åtgärdade dessa brister inom några timmar efter att de rapporterats. Upptäckten kommer i ljuset av ökade bekymmer om användningen av AI-verktyg som ChatGPT i cyberattacker.

Direktlänk Dela Investing.com United Kingdom fördjupade i förrgår

Nordkoreanska hackare använder AI för att finansiera kärnvapenprogram

Nordkoreanska hackargrupper, kända för sina cyberbrottsvågor, använder allt mer artificiell intelligens (AI) för att utföra sofistikerade bedrägerier och finansiera landets kärnvapenprogram. Hackarna riktar in sig på anställda inom globala försvars-, cybersäkerhets- och kryptovalutaföretag på LinkedIn och andra nätverksplattformar för att avslöja känslig information eller få tillgång till datornätverk eller kryptovalutaplånböcker. Microsoft bekräftar att hackare som arbetar för Nordkorea, Kina, Ryssland och Iran använder företagets AI-tjänster för skadlig cyberverksamhet.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 19 februari

Microsoft rapporterar att statligt stödda hackare använder OpenAI-verktyg för informationsinsamling

Microsoft rapporterar att statligt stödda online-angripare från Ryssland, Kina och Iran använder företagets OpenAI-verktyg för att möjligtvis lura mål och få information. Microsoft spårade online-angripare som arbetar med flera stater, inklusive Rysslands militära underrättelsetjänst, Irans revolutionsgarde och de kinesiska och nordkoreanska regeringarna. Enligt företaget försökte hackarna förbättra sina kampanjer med stora språkmodeller som OpenAI´s ChatGPT. Microsoft sade att det skulle förbjuda statligt stödda hackargrupper från att använda sina AI-produkter.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 19 februari

AI-verktyg förstärker skadlig verksamhet av statligt anslutna cyberhot

OpenAI har inaktiverat konton för flera statligt anslutna cyberhot, inklusive Charcoal Typhoon, Salmon Typhoon, Crimson Sandstorm, Emerald Sleet och Forest Blizzard. Dessa ´hotaktörer´ har använt OpenAI:s tjänster för att genomföra skadliga handlingar, med tekniker som förbättrats av stora språkmodeller och generativa AI-verktyg. Forest Blizzard, en rysk militär underrättelseaktör, har riktat sig mot försvar, regeringar, ideella organisationer och IT-organisationer under Ukrainakriget. Salmon Typhoon och Charcoal Typhoon, båda kinesiska hotaktörer, har använt OpenAI-tjänster för att utföra forskning och kodfelsökning, och för att skapa innehåll för phishing-kampanjer. Emerald Sleet, en nordkoreansk enhet, och Crimson Sandstorm, en iransk enhet, har också genererat innehåll för phishing-e-post.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 17 februari

Google öppnar källkoden för AI-verktyget Magika för filidentifiering

Google har tillkännagivit att det öppnar källkoden för Magika, ett AI-drivet verktyg för att identifiera filtyper. Magika överträffar traditionella filidentifieringsmetoder och ger en precision på upp till 95% på traditionellt svåra att identifiera, men potentiellt problematiska innehåll som VBA, JavaScript och Powershell. Programvaran använder ett ´anpassat, mycket optimerat djupinlärningsmodell´ som möjliggör exakt identifiering av filtyper inom millisekunder. Google använder internt Magika i stor skala för att förbättra användarnas säkerhet genom att dirigera Gmail, Drive och Safe Browsing-filer till lämpliga säkerhets- och innehållspolicy-skannrar.

Direktlänk Dela The Hacker News fördjupade 17 februari

Microsoft upptäcker statliga aktörer som använder AI för hackning; Andrej Karpathy lämnar OpenAI; Salesforce lanserar AI-funktioner på Slack; Google öppnar AI-center i Paris

Microsoft har upptäckt att statliga aktörer från Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea använder OpenAIs generativa AI-tjänster, som ChatGPT, för att förbättra sina hackningsförmågor. Forskning publicerad i samarbete med OpenAI visar att skadliga aktörer använder AI-verktyg för olika uppgifter, inklusive forskning, utveckling av skadlig programvara och förbättring av deras engelska språkkunskaper. OpenAI:s medgrundare Andrej Karpathy har lämnat företaget för att jaga personliga projekt. Salesforce lanserar AI-funktioner på sin Slack-app, inklusive AI-drivna sökfunktioner. Google har öppnat ett nytt AI-center i Paris med cirka 300 forskare och ingenjörer.

Direktlänk Dela AI Business fördjupade 17 februari

Vision Pro-återbetalningar, hackare utnyttjar ChatGPT och varning för AI-pojkvänner

Köpare av Vision Pro har fram till idag, fredag, att returnera sina hörlurar till Apple och få återbetalning enligt tillverkarens 14-dagars gratis returpolicy. Hackare finansierade av de ryska, kinesiska, iranska och nordkoreanska regeringarna utnyttjar ChatGPT för att organisera sina attacker. Microsoft har detaljerat hur cyberbrottslingar använder AI för att underlätta sitt arbete. AI-pojkvänner är inte våra vänner, enligt den senaste studien från Mozilla Foundation. Chattrobotar som erbjuder ´romantiska´ relationer är ofta datafällor som kan leda till allvarliga problem. BCKL-elcykeln lockar uppmärksamhet med sin färg och avslappnade utseende.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 16 februari

OpenAI stänger konton kopplade till statliga enheter på grund av misstänkta cyberaktiviteter

OpenAI har vidtagit åtgärder för att stänga flera konton kopplade till statliga enheter från Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea. Beslutet fattades på grund av oro för att dessa konton utnyttjade företagets AI-chattbot-tjänster för vad OpenAI beskrev som ´ondskefulla cyberaktiviteter´. Detta meddelades av företaget i ett blogginlägg på onsdagen. Beslutet kom från ett samarbete mellan OpenAI och Microsoft Threat Intelligence. De statligt kopplade grupperna utnyttjade OpenAIs tjänster för olika ändamål, inklusive forskning om företag och underrättelsebyråer, översättning, innehållsgenerering för hackningskampanjer och enkla kodningsuppgifter. Noterbart är att OpenAIs produkter, som ChatGPT och Whisper, stämde överens med dessa användningsfall. Alla identifierade konton har inaktiverats. OpenAI betonade sitt engagemang för att främja innovation, samarbete och informationsdelning för att bekämpa ondskefulla aktiviteter i det digitala ekosystemet samtidigt som man förbättrar den totala användarupplevelsen för legitima användare.

Direktlänk Dela The Artistree fördjupade 16 februari

OpenAI introducerar Sora, en AI-modell för text-till-video

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har avslöjat en ny AI-verktyg som kan skapa videor baserade på textprompter. Den nya AI-modellen, Sora, kan skapa videor på upp till 60 sekunder med mycket detaljerade scener, komplex kamerarörelse och flera karaktärer med levande känslor. Medan detta är imponerande, är det inte utan sina växande smärtor och klassiska AI-tabbar. Det har funnits text-till-video AI-verktyg ett tag nu, men OpenAI verkar vara ett ytterligare steg längs denna konstiga väg. Trots att företaget arbetar med ´domänexperter inom områden som desinformation, hatinnehåll och bias´, kan ingen verkligen säga hur dessa verktyg kommer att användas av allmänheten och om dåliga aktörer kommer att kunna utnyttja dem.

Direktlänk Dela Shacknews fördjupade 16 februari

Statligt finansierade hackare från Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea utnyttjar ChatGPT för att orkestrera sina attacker

Statligt finansierade hackare från Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea använder OpenAI:s chatbot ChatGPT för att underlätta sina cyberattacker. Enligt Microsoft och Europol har cyberbrottslingar massivt antagit generativ AI för att identifiera systemfel, blockera antivirusförsvarsmekanismer och orkestrera phishing-attacker. Hackarna använder språkmodeller för att samla in information om sina offer, få hjälp med att koda skadlig programvara och övervinna språkbarriärer. Microsoft nämner specifikt hackargrupperna Forest Blizzard (Ryssland), Emerald Sleet (Nordkorea), Crimson Sandstorm (Iran) och Charcoal Typhoon och Salmon Typhoon (Kina) som utnyttjar ChatGPT i sina attacker.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 15 februari

OpenAI och Microsoft stör statligt anknutna skadliga aktörsnätverk

OpenAI meddelar, i samarbete med Microsoft, att de har stört fem nätverk av skadliga aktörer som är anknutna till stater, två i Kina, ett i Iran, ett i Nordkorea och ett i Ryssland. Dessa grupper hade använt AI-tjänster, inklusive ChatGPT, för olika ändamål som forskning, översättning, identifiering av kodningsfel och utförande av grundläggande kodningsuppgifter för att underlätta sina operationer. OpenAI betonar de unika risker som statligt anknutna grupper utgör, som ofta har avancerad teknik, betydande finansiella resurser och skicklig personal.

Direktlänk Dela DIGIT fördjupade 15 februari

OpenAI och Microsoft samarbetar för att motverka hackargrupper

OpenAI, det amerikanska teknikföretaget bakom konversationsplattformen för artificiell intelligens Chat GPT, har samarbetat med teknikjätten Microsoft för att motverka aktiviteterna hos fem hackargrupper. Denna gemensamma åtgärd ledde till att deras konton på Chat GPT-plattformen avslutades, vilket effektivt stoppade deras illasinnade avsikter. Enligt uppgifter från Microsoft-ägda företaget identifierades försök av hackargrupper från Kina, Iran, Nordkorea och Ryssland, alla med syfte att utnyttja plattformens avancerade teknik för att förbättra sina hackningsförmågor.

Direktlänk Dela Middle East North Africa Financial Network fördjupade 15 februari

Microsoft och OpenAI varnar för hackares användning av AI

Microsoft och OpenAI har upptäckt att hackare använder stora språkmodeller som ChatGPT för att förbättra sina befintliga cyberattacker. Ryska, nordkoreanska, iranska och kinesiska grupper har identifierats som använder verktyg som ChatGPT för forskning om mål, för att förbättra skript och för att bygga sociala tekniker. Trots frånvaron av stora cyberattacker med hjälp av språkmodeller har Microsoft och OpenAI förblivit vaksamma, demonterat konton och tillgångar kopplade till dessa skadliga grupper. Microsoft betonar att AI ger motståndare möjlighet att höja sofistikeringen av deras attacker, men att de är rustade för att bekämpa detta hot.

Direktlänk Dela Pragativadi fördjupade 15 februari

OpenAI och Microsoft stör statligt stödda hackare

OpenAI, skaparen av ChatGPT, har meddelat att det har stört flera nätverk av statligt stödda hackare som försökte använda AI-chattboten för att främja sina ´onda´ aktiviteter. Tillsammans med Microsoft har företaget stört fem grupper från Kina, Iran, Nordkorea och Ryssland. OpenAI sa att de olika statslänkade grupperna hade använt dess AI-tjänster för att utföra forskning, översättning, hitta kodfel och utföra grundläggande kodningsuppgifter för att stödja sina aktiviteter. De identifierade konton som associerades med de olika grupperna har avslutats.

Direktlänk Dela Shropshire Star fördjupade 15 februari

Microsoft och OpenAI stör statligt stödda cyberbrottslingar

Microsoft och OpenAI rapporterade på onsdagen att hackare använder stora språkmodeller (LLM) som ChatGPT för att förbättra sina befintliga cyberattacktekniker. Företagen har upptäckt försök av ryska, nordkoreanska, iranska och kinesiskt stödda grupper att använda verktyg som ChatGPT för att forska i mål och bygga upp sociala ingenjörstekniker. I samarbete med Microsoft Threat Intelligence avbröt OpenAI fem statligt anknutna aktörer som försökte använda AI-tjänster för att stödja skadlig cyberaktivitet. De identifierade OpenAI-konton som var knutna till dessa aktörer avslutades.

Direktlänk Dela Network18 Media & Investments fördjupade 15 februari

Microsoft avslöjar att fiender till USA använder AI för cyberoperationer

Teknikjätten Microsoft avslöjade på onsdagen att ett antal fiender till USA, inklusive Iran, Nordkorea, Ryssland och Kina, har börjat använda generativ artificiell intelligens (AI) för att iscensätta offensiva cyberoperationer. Microsoft meddelade att det, i samarbete med sin partner OpenAI, hade identifierat och avvärjt hot som försökte utnyttja AI-teknik utvecklad av dessa motståndare. Trots att dessa tekniker beskrivs som ´tidiga´ och inte särskilt innovativa, betonade Microsoft vikten av att offentligt exponera dem. Företaget släppte även en rapport som belyser generativ AI:s potential att förbättra skadlig social manipulation, vilket leder till mer sofistikerade deepfakes och röstkloning.

Direktlänk Dela Firstpost fördjupade 15 februari

Hackare utnyttjar AI för att förbättra cyberattacker, enligt Microsoft

Microsoft och OpenAI har avslöjat att hackare utnyttjar stora språkmodeller (LLMs) som ChatGPT för att förbättra sina cyberattacker. Hackare från Ryssland, Nordkorea, Iran och Kina har upptäckts använda LLMs för olika ändamål. Microsoft varnar för framtida AI-drivna bedrägeririsker som röstimitation och meddelar att de använder AI för att upptäcka, reagera och skydda mot de över 300 hotaktörer de spårar. Företaget arbetar också på en Security Copilot, en kommande AI-assistent designad för cybersäkerhetsexperter.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 15 februari

Bekymmer över användningen av AI i kommande amerikanska val

Teknik har spelat en roll i påverkan av väljare i de amerikanska valen 2016 och 2020. Inför kommande val är det sannolikt att artificiell intelligens (AI) kommer att ha en större inverkan. Det finns växande oro för användningen av generativ AI, som kan manipulera väljare och underminera valen. Generativ AI kan generera bilder, skriven information och annan data baserat på modeller som lär sig och bearbetar rådata samt genom användarprompts. Det finns risk för att AI kan användas för att undertrycka väljare genom att avsiktligt eller oavsiktligt ta bort de som faktiskt är berättigade. Teknik- och AI-företag investerar inte i initiativ för valintegritet, vilket innebär att det finns mindre och mindre mänsklig tillsyn över vad AI genererar och hur den AI-genererade informationen används. Andra länder, som Kina, Iran och Ryssland, har nyligen ertappats med att försöka använda innehåll skapat med AI för att manipulera amerikanska väljare.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 11 februari

Google lanserar AI-chatbot Gemini i Kanada efter förhandlingar om Online News Act

Google har officiellt lanserat sin AI-drivna chatbot Gemini i Kanada, sju månader efter att tjänsten rullades ut till över 230 länder. Gemini, tidigare känd som Bard, är baserad på Googles stora språkmodell (LLM) med samma namn. Chatboten är en direkt konkurrent till OpenAIs ChatGPT och Google erbjuder både en gratis version och en premiumversion, Gemini Advanced, som kostar 26,99 CAD per månad. Kanada var ett av få länder som inte fick tillgång till Bard som en del av Googles internationella utrullning förra året, på grund av förhandlingar med den kanadensiska regeringen om Online News Act. Google har också lanserat en mobilapp för användare i USA, med planer på att lansera samma i Kanada ´mycket snart´, enligt Jules Walter, grupp produktchef för Gemini-upplevelser på Google.

Direktlänk Dela Madras Tribune fördjupade 8 februari

AI är här för att stanna: Microsoft utmanar Google med AI

Ett år efter att Microsoft avslöjade sin stora satsning på AI, har vi ännu inte kommit till rätta med hur AI passar in i vår värld. Trots att vissa ser det som ett hot och det används för att skicka spam på nya sätt, är AI här för att stanna och vi behöver lista ut hur vi ska leva med det och använda det för gott. AI är redan allmänt förekommande och används i allt från bankkort till sociala medier. Microsoft har utnyttjat AI för att utmana Google på sökmotormarknaden med sin chatbot ´Copilot´, vilket skapat det första verkliga hotet mot Google på över ett decennium.

Direktlänk Dela Online Financial Bookkeeping fördjupade 8 februari

Palantir Technologies förutspår högre än förväntade vinster för 2024, aktier klättrar

Palantir Technologies Inc. rapporterade att efterfrågan på deras artificiella intelligensprodukter driver försäljningen och gav en högre än förväntad vinstprognos för 2024. Aktierna i företaget steg med mer än 15% i efterhandeln. Den Denver-baserade mjukvaru- och analysföretaget förutser en justerad inkomst från verksamheten på 834 miljoner till 850 miljoner dollar för detta år, vilket överträffar analytikernas genomsnittliga förväntningar på 760,3 miljoner dollar. Företaget rapporterade också en nettoinkomst på 210 miljoner dollar för 2023, vilket är dess första lönsamma år.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 6 februari

Klimatförhållanden påverkar förekomsten av parasitära infektioner hos får i Iran

En studie om klimatets inverkan på förekomsten av gastrointestinala nematoder (GIN) hos får i Iran visar att olika klimatzoner har olika förekomst av parasitära ägg. I Guilan provinsen som har ett fuktigt subtropiskt klimat, var andelen Strongyle-typ ägg högst (34,2%), medan andelen var lägre i de mer torra och kalla regionerna i östra Azerbajdzjan och Kerman. Studien visar också att GIN-infektioner minskar över tid, troligen på grund av ökad användning av anthelmintiska behandlingar och förbättrad boskapshantering. Klimatförändringar kan också påverka spridningen av parasiter genom att ändra värdens immunförsvar och densitet.

Direktlänk Dela Nature fördjupade 3 februari

AI:s växande roll i cybersäkerhet och hotlandskapet

AI (artificiell intelligens) spelar en alltmer betydande roll inom cybersäkerhet, från grundläggande tillämpningar som skräppostfiltrering till avancerade prediktiva analyser och AI-assisterade svar. AI:s förmåga att lära sig, anpassa sig och förutse snabbt utvecklande hot har gjort det till ett oumbärligt verktyg för att skydda världens företag och regeringar. Men AI kan också ge hotaktörer verktyg för att skapa mer sofistikerade och svårupptäckta attacker. Denna artikel granskar hur hotlandskapet har förändrats, AI:s utvecklande roll i cyberförsvar och överväganden för att försvara sig mot framtida attacker.

Direktlänk Dela The Hacker News fördjupade 29 januari

Dag tre av Världsekonomiskt forum i Davos fokuserar på geopolitiska spänningar och AI

Under den tredje dagen av Världsekonomiskt forum i Davos diskuterades geopolitiska spänningar och artificiell intelligens (AI). Sam Altman från OpenAI försäkrade att AI inte kommer att ersätta mänsklig omsorg om varandra. Indien diskuterade med stora företag och investerare, medan landets centralbankschef avfärdade diskussioner om räntesänkningar som för tidiga. En studie från WEF visade att Indien är ett av de mest betydande länderna för att husera en blomstrande klunga av fintech-huvudkontor. LinkedIn meddelade att de är intresserade av att fortsätta sina investeringar i Indien. Indiska järnvägar planerar att ingå ett samförståndsavtal med den schweiziska järnvägen för att lära sig av deras bästa praxis och procedurer.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 19 januari

Globala spänningar och AI dominera Davos-mötet

Ökande geopolitiska spänningar som kan skada den redan skakiga globala ekonomin har dominerat inledningen av världens affärs- och politiska elitmöte i Davos, Schweiz. Potentiella hotpunkter - Ukraina, Mellanöstern och Taiwan - hotar att överskugga Världsekonomiska forumets (WEF) möte. En studie av globala företagsledare visade att brittiska VD:ar omfamnar generativ artificiell intelligens snabbare än sina kollegor i andra länder. Frankrikes Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskiy och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är alla planerade att tala vid WEF denna vecka, liksom Argentinas nya president Javier Milei.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 15 januari

Desinformation och felinformation toppar risklistan inför 2024, enligt World Economic Forum

Enligt en ny rapport från World Economic Forum (WEF) är desinformation och felinformation de största riskerna de kommande två åren. Risken förstärks av att fler än 60 länder kommer att hålla val 2024. Desinformation och felinformation har framstått som det mest framträdande globala hotet. Desinformation innebär att producera AI-drivet syntetisk information, inklusive text och media som bilder och video, vilket kan innebära att manipulera och modifiera träningsdata, vilket påverkar resultatet. Felinformation kan uppstå från generativa AI-verktygs tendens att ´hallucinera´, dvs. att underliggande stora språkmodeller skapar icke-existerande/falsk information och presenterar den som ett faktum.

Direktlänk Dela Spiceworks fördjupade 11 januari

Sammansatt nyhetssammanfattning: Ekonomi, politik, händelser i Armenien och globala nyheter

Volkswagen kommer att utrusta Golf och Tiguan med artificiell intelligens. Armenien har etablerat diplomatiska relationer med tre ytterligare länder 2023. Greklands utrikesminister anländer till Armenien på officiellt besök. Armeniens ekonomiminister och affärsmän diskuterar stora investeringsprogram planerade för 2024. En franskman, Martin Ryan, misstänks för spionage och har gripits av Azerbajdjans ambassadör i Frankrike. Armenien noterade en inflation på 2% 2023. Bitcoin översteg $47,000 för första gången sedan mars 2022. Armeniens ekonomiminister kommer att göra en affärsresa till Indien. Armeniens säkerhetsrådchef: Vi har inga förväntningar på CSTO längre.

Direktlänk Dela AmoMama Media fördjupade 10 januari

USA:s säkerhetsledare varnar för hot mot AI-företag

Amerikanska säkerhetsledare varnar för eskalerande hot mot amerikanska företag inom artificiell intelligens (AI). FBI-direktör Christopher Wray och general Paul Nakasone från U.S. Cyber Command varnar för att både Kina och cyberbrottslingar aktivt riktar in sig på dessa företag. Den amerikanska AI-industrin, med techjättar som Alphabet Inc´s Google, Microsoft Corp och OpenAI, står inför allvarliga hot om cyberattacker. Wray och Nakasone betonade vikten av att skydda amerikansk AI-forskning och utveckling. De påpekade att USA:s motståndare utnyttjar AI-förmågor utvecklade av amerikanska företag, vilket gör skyddet av denna immateriella egendom till en fråga om nationell säkerhet.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 januari

Hot mot amerikanska AI-företag eskalerar, varnar FBI och U.S. Cyber Command

Ledarna för amerikanska säkerhetsorgan har larmat om de eskalerande hot som amerikanska företag inom artificiell intelligens (AI) står inför. FBI-chefen Christopher Wray och general Paul Nakasone från U.S. Cyber Command varnade under en virtuell rundabordssamtal att både Kina och cyberbrottslingar aggressivt angriper dessa företag. De framhöll att USA:s motståndare utnyttjar AI-kapaciteter utvecklade av amerikanska företag, vilket gör skyddet av denna immateriella egendom till en fråga om nationell säkerhet. De betonade behovet av partnerskap mellan statliga organ, allmänheten och privata sektorer samt globala allierade för att skapa ett robust försvar mot dessa hot.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 januari

Generativ AI kan omforma politiken och påverka val

Under 2023 dök en video upp där Hillary Clinton, tidigare presidentkandidat för det demokratiska partiet och utrikesminister, uttrycker sin uppskattning för Ron DeSantis, en republikansk presidentkandidat. Det visade sig att videon skapats med generativ AI. Denna teknik kan komma att omforma politiken radikalt, med konsekvenser för val inklusive möjligheten att skapa falsk information till låg kostnad och att producera högst personlig reklam för att manipulera väljare. Detta kan leda till felaktig information om valadministration och ´October surprises´, där desinformation sprids strax före val och det finns otillräcklig tid att motbevisa det. Oro över generativ AI:s inverkan på val har blivit brådskande när vi går in i ett år där miljarder människor över hela planeten kommer att rösta.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 3 januari

Generativ AI: ett hot mot USA:s valprocess

Generativ artificiell intelligens (AI), som kan skapa ny text, bilder och annan media från befintlig data, är en av de mest störande teknologierna på århundraden. Med denna teknologi nu mer tillgänglig och kraftfull än någonsin, är dess skadliga användning redo att testa säkerheten för USA:s valprocess genom att ge illasinnade aktörer som Kina, Iran och Ryssland möjligheten att förstärka sina taktiker. Specifikt kommer generativ AI att förstärka cybersäkerhetsrisker och göra det enklare, snabbare och billigare att översvämma landet med falskt innehåll. Generativ AI i händerna på motståndare kan hota varje del av valprocessen, inklusive registrering av väljare, röstning och rapportering av resultat. Ansvaret för att möta detta hot kommer till stor del att falla på landets statliga och lokala valtjänstemän. Dessa tjänstemän behöver stöd, särskilt på grund av den intensiva press de har stått under sedan valet 2020 och de grundlösa anklagelserna om väljarfusk som följde på det. Federala myndigheter, tillverkare av röstningsutrustning, generativa AI-företag, media och väljare behöver göra sin del genom att ge dessa tjänstemän de resurser, förmågor, information och förtroende de behöver för att stärka säkerheten för valinfrastrukturen.

Direktlänk Dela Foreign Affairs fördjupade 3 januari

Iran meddelar att deras krigsfartyg och missiler nu är AI-aktiverade

I en tid av global spänning, med talibanregimen i Afghanistan, kriget mellan Israel och Hamas och effekterna av det rysk-ukrainska kriget, har Iran gjort ett stort uttalande. Efter utvecklingen av hypersoniska missiler har Iran meddelat att dess flotta och missiler nu är aktiverade med artificiell intelligens (AI). Iran har under de senaste åren fokuserat på att öka sin militära kapacitet och hävdar att AI kommer att ytterligare modernisera hypersoniska missiler som redan är utrustade med avancerad teknologi.

Direktlänk Dela Geo TV News fördjupade 22 december

AI driver skapandet av falska nyheter, leder till explosion av desinformation på webben

Artificiell intelligens (AI) automatiserar skapandet av falska nyheter, vilket leder till en explosion av webbinnehåll som efterliknar faktabaserade artiklar men istället sprider falsk information om val, krig och naturkatastrofer. Sedan maj har webbplatser som innehåller AI-skapade falska artiklar ökat med mer än 1000 procent, från 49 webbplatser till över 600, enligt NewsGuard, en ideell organisation som spårar desinformation. AI gör det lätt för nästan vem som helst att skapa dessa utgångar, vilket producerar innehåll som ibland är svårt att skilja från riktiga nyheter.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 17 december

Pentagons AI-initiativ påskyndar svåra beslut om dödliga autonoma vapen

Pentagon utvecklar Longshot, en obemannad flygmaskin, tillsammans med General Atomics och Defense Advanced Research Project Agency. Maskinen är tänkt att användas tillsammans med bemannade flygplan i USA:s flygvapen. Pentagon planerar att använda drönare i ´människa-maskin-team´ för att överväldiga en motståndare. Men för att kunna tas i bruk måste utvecklarna bevisa att AI-tekniken är tillförlitlig och pålitlig. Pentagon har för avsikt att föra ut tusentals relativt billiga, förbrukade AI-aktiverade autonoma fordon till 2026 för att hålla jämna steg med Kina. Initiativet, kallat Replicator, förväntas påskynda svåra beslut om vilken AI-teknik som är mogen och pålitlig nog att använda, inklusive på vapensystem.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 25 november

Pentagon planerar att använda AI-drivna autonoma fordon för att konkurrera med Kina

USA:s militär använder artificiell intelligens (AI) för att styra små spaningsdroner och förutse när flygplan behöver underhåll. Pentagon planerar nu att införa tusentals relativt billiga, AI-drivna autonoma fordon till 2026 för att hålla jämna steg med Kina. Initiativet, kallat Replicator, förväntas påskynda beslut om vilken AI-teknik som är mogen och tillförlitlig nog att användas, inklusive i vapensystem. Enligt experter kommer framsteg inom datahantering och maskin-till-maskin-kommunikation oundvikligen att flytta människor till övervakande roller. Detta blir särskilt sant om dödliga vapen skickas ut i massor i dronsvärm.

Direktlänk Dela ABC News fördjupade 25 november

USA:s militär avser att använda AI i tusentals autonoma fordon för att hålla jämna steg med Kina

USA:s militär planerar att införa tusentals relativt billiga, förbrukningsbara AI-aktiverade autonoma fordon fram till 2026 för att matcha Kinas framsteg. Detta initiativ, kallat Replicator, syftar till att påskynda övergången till att använda mindre, smartare, billigare och fler plattformar. Trots att finansieringen är osäker och detaljerna vaga, förväntas Replicator snabba på besluten om vilken AI-teknik som är tillräckligt mogen och tillförlitlig för att implementeras, inklusive på vapensystem. Det finns få tvivel bland forskare, branschexperter och Pentagon-tjänstemän om att USA inom de närmaste åren kommer att ha helt autonoma dödliga vapen.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 25 november

USA:s ledarskap inom AI diskuteras i senatens utrikeskommitté

USA:s senator Jim Risch, rangordnande medlem i senatens utrikeskommitté, höll ett öppningsanförande vid en hörning om USA:s ledarskap inom artificiell intelligens (AI) i en era av strategisk konkurrens. Vittnen inkluderade Nathaniel Fick, ambassadör vid stora vid State Department´s Bureau for Cyberspace and Digital Policy, och Dr. Matthew Graviss, chef för data och artificiell intelligens vid State Department. Risch betonade vikten av att USA och dess allierade leder utvecklingen av transformerande teknologier och de standarder som styr dem, samt behovet av att förbereda för hur motståndare som Ryssland, Iran och särskilt Kina försöker använda AI.

Direktlänk Dela United States Senate Committee on Foreign Relations fördjupade 15 november

Meta kräver att politiska annonser avslöjar användning av AI

Meta, moderbolaget till Facebook och Instagram, meddelade att politiska annonser på deras plattformar måste avslöja om de skapats med hjälp av artificiell intelligens (AI). Enligt den nya policyn kommer etiketter som erkänner användningen av AI att visas på användarnas skärmar när de klickar på annonser. Microsoft avtäckte sina egna initiativ för valåret, inklusive ett verktyg som låter kampanjer infoga ett digitalt vattenmärke i deras annonser. Dessa vattenmärken är avsedda att hjälpa väljare att förstå vem som skapat annonserna, samtidigt som de säkerställer att annonserna inte kan digitalt ändras av andra utan att lämna bevis.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 9 november

Google Cloud förutspår ökad användning av AI i cyberattacker och försvar

Google Cloud förutspår en ökad användning av generativ AI för att skapa smartare kampanjer, medan cybersäkerhetsexperter kommer att använda samma verktyg för att försvara sig och täppa till kompetensgapet. Enligt Google Cloud Cybersecurity Forecast 2024 rapport kommer angripare att fortsätta använda generativ AI och stora språkmodeller i phishing, SMS och andra sociala manipulationsoperationer för att göra innehållet mer legitimt. Rapporten varnar också för ökad skepticism och misstro mot företag och regeringar på grund av användningen av generativ AI för att skapa falska nyheter, falska telefonsamtal och deepfake-foton och videor. Google Cloud förutspår också att generativ AI och stora språkmodeller kommer att erbjudas som en betaltjänst för angripare.

Direktlänk Dela CSO Online fördjupade 8 november

Marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger detaljerad analys

En marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger en detaljerad analys av marknadsstorlek, andel, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, tillväxt, marknadsandel, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassificeringar, applikationer och marknadsöversikt, produktspecifikationer, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer, råmaterial, etc. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och omfattningen av den respektive marknaden för artificiell intelligens inom diagnostik i framtiden.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 5 november

Maskininlärning i detaljhandeln: Marknadsanalys och framtidsperspektiv

En detaljerad marknadsforskningsrapport om maskininlärning i detaljhandeln presenterar en omfattande analys av global marknadsstorlek, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassifikationer, applikationer och marknadsöversikt, samt produktkrav, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer och råmaterial. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och framtida omfattning av maskininlärning i detaljhandelsmarknaden. Framstående aktörer inkluderar IBM, Microsoft, Amazon Web Services, Oracle, SAP, Intel, Nvidia, Google, Sentient Technologies, Salesforce och Visenze.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 4 november

Kung Charles III besöker Kenya och Israel avvärjer missil från Röda havet-regionen

Storbritanniens kung Charles III har anlänt till Kenya, på sin första resa till Afrika sedan han blev kung efter sin mors, drottning Elizabeths, död förra året. Han möttes av president William Ruto i Nairobi. Kung Charles förväntas erkänna ´smärtsamma aspekter´ av Storbritanniens nästan sjudekader långa koloniala styre i Kenya. I andra nyheter sköts en yta-till-yta-missil in i det israeliska territoriet från Röda havet-regionen. Missilen avvärjdes av det israeliska försvarets långdistansförsvarssystem ”Arrow”. Israels flygvapen skickade även ut stridsflygplan efter detekteringen av missilen.

Direktlänk Dela Livetube fördjupade 31 oktober

USA:s exportkontroller för AI-chip till Kina trädde i kraft tidigare än planerat, meddelar Nvidia

Nvidia har meddelat att USA:s nya exportkontroller för avancerade AI-chip till Kina trädde i kraft på måndagen, efter att regleringen skyndats på. Exportkontrollerna syftar till att förhindra att länder som Kina, Iran och Ryssland får tillgång till avancerade AI-chip som tillverkas av Nvidia och andra ledande chip-tillverkare. Nvidia CFO Colette Kress skrev i en inlämning till Securities and Exchange Commission (SEC) att USA:s regering informerade Nvidia på måndagen att den tillfälliga slutliga regeln ´gäller omedelbart´. Regeln påverkar leveranser av flera Nvidia-produkter inklusive dess A100, A800, H100, H800 och L40S-chip.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 24 oktober

AI-algoritmer förstärker fördomar mot Israel

Den framträdande roll som artificiell intelligens (AI) spelar i dagens diskurs har bidragit till att förstärka fördomar, särskilt gällande Hamas och Israel. Felaktiga algoritmer och brist på representativ data har skapat en snedvriden bild av Hamas som en nationell motståndsgrupp, snarare än en terrorgrupp. Denna bild har förvärrats av det faktum att diskussioner ofta förvirrar korrelation med kausalitet. För att korrigera denna obalans bör fyra aspekter beaktas: jämförelser mellan Hamas och ISIS, Hamas strategi att använda civila som mänskliga sköldar, Hamas parasitära förhållande till Gazas invånare, och antisemitiska attacker lanserade av Iran.

Direktlänk Dela Fairfield Sun Times fördjupade 24 oktober

Biden-administrationens exportförbud kväver Kinas tekniska ambitioner

Biden-administrationen minskar typerna av halvledare som amerikanska företag kommer att kunna sälja till Kina, i syfte att stänga kryphål i befintliga regler. De uppdaterade reglerna kommer att öka effektiviteten i kontrollerna och ytterligare stänga av vägar för att kringgå restriktionerna, säger USAs handelssekreterare Gina Raimondo. Avancerade AI-chip, som Nvidias H800 och A800-produkter, kommer att påverkas. Reglerna utökar också exportbegränsningar bortom Kina och Macao till 21 andra länder, inklusive Iran och Ryssland. Kina har kritiserat de nya reglerna och lovat att ´vinna slaget´ i kärnteknik.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 18 oktober

EU avslöjar de första fyra kritiska teknologierna i sin riskminskningsplan mot Kina

EU har avslöjat de första fyra kritiska teknologierna i sin riskminskningsplan mot Kina. Avancerade halvledare, artificiell intelligens, kvantteknologier och bioteknik kommer att vara i fokus för en ekonomisk säkerhetsstrategi, meddelade Bryssel på tisdagen, eftersom de utgör de ´allvarligaste och mest omedelbara riskerna´ för unionens säkerhet och motståndskraft. EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton sa att ´Europa anpassar sig till de nya geopolitiska realiteterna, sätter stopp för naivitetens era och agerar som en verklig geopolitisk makt´.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 3 oktober

Internetfriheten minskar globalt på grund av AI, varnar rapport

Internetfriheten minskar globalt, drivet av framsteg inom AI, varnar en ny rapport från Freedom House. Rapporten, ´Freedom on the Net 2023: The Repressive Power of Artificial Intelligence´, visar att regeringar använder automatiserade system för att öka onlinecensuren, medan spridare av desinformation använder AI-verktyg för att fabricera bilder, ljud och text. Rapporten varnar för att även demokratier förlitar sig för mycket på industrin för att reglera sig själv och uppmanar beslutsfattare att utveckla starka mänskliga rättighetsstandarder för både statliga och icke-statliga aktörer.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 2 oktober

Artificiell intelligens ökar risken för valpåverkan

Val världen över står inför ett växande hot från utländska aktörer som använder artificiell intelligens (AI) för att påverka valresultatet. Sedan 2016 har länder som Ryssland, Kina och Iran använt sociala medier för att påverka utländska val, inklusive USA:s presidentval. Generativ AI och stora språkmodeller, som kan producera oändliga mängder text på vilket ämne som helst, är ett nytt verktyg som passar perfekt för internetbaserad propaganda. Verktyg som ChatGPT sänker kostnaden för att producera och distribuera propaganda, vilket gör det möjligt för fler länder att delta. Det är dock oklart hur dessa teknologier kommer att förändra desinformation och hur effektiva de kommer att vara.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 2 oktober

Forskare förvandlar döda fåglar till övervakningsdroner

Forskare vid New Mexico Institute of Mining and Technology har omvandlat döda fåglar till flygande drönare och överväger nu att lägga till teknik som kameror, 5G och artificiell intelligens. Forskningen, som leds av Mostafa Hassanalian, kan visa sig användbar för militär eller gränsövervakning. Drönarna kan också övervaka vilda djur utan att skrämma dem med bullriga drönare. Dessutom kan drönare potentiellt leda levande fågelflockar bort från flygplatser, där de utgör en säkerhetsrisk. Med 5G och AI kan detta bli en revolution inom drönartypen.

Direktlänk Dela Armed Forces Communications and Electronics Association fördjupade 30 september

AI hotar globala val genom desinformation

Val över hela världen står inför ett växande hot från utländska aktörer som använder artificiell intelligens (AI) för att påverka valresultat. Sedan 2016 har länder som Ryssland, Kina och Iran använt sociala medier för att påverka utländska val, bland annat i USA. Nu finns det en ny faktor: generativ AI och stora språkmodeller, som kan producera oändliga mängder text på vilket ämne som helst. Dessa teknologier kan förändra desinformation och propaganda på internet. Val kommer att äga rum i hela den demokratiska världen under de kommande åren, och det är troligt att dessa tekniker kommer att användas i dessa val.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 30 september

AI-drivna desinformationskampanjer hotar globala val

AI-drivna desinformationskampanjer hotar globala val, med generativa AI-verktyg som förstärker propagandans räckvidd och inverkan. Framväxten av val världen över ökar attraktiviteten för AI-drivna desinformation för utländska och inhemska aktörer. Effektiva försvarsstrategier kräver tidig upptäckt, forskning och internationellt samarbete för att skydda demokratiska processer mot utvecklande AI-taktiker. Generativa AI-verktyg, exemplifierade av ChatGPT och den kraftfullare GPT-4, kan producera stora mängder text snabbt och i olika toner och perspektiv.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 30 september

Forskare omvandlar döda fåglar till drönare med hjälp av teknik

Forskare vid New Mexico Institute of Mining and Technology har omvandlat döda fåglar till flygande drönare med hjälp av en rad teknologier, inklusive kameror, 5G och artificiell intelligens. Mostafa Hassanalian, biträdande professor i maskinteknik vid institutet, köpte först fågeldelar från Amazon och fäste dem på befintliga drönare för att få dem att se ut och flyga mer som levande fåglar. Forskningen kan visa sig användbar för militära eller gränsövervakningsändamål och för att övervaka vilda djur utan att skrämma dem med bullriga drönare. Drönarna kan också leda fågelflockar bort från flygplatser där de utgör en säkerhetsrisk.

Direktlänk Dela Armed Forces Communications and Electronics Association fördjupade 30 september

Artificiell intelligens: Vän eller fiende i Gareth Edwards nya film ´The Creator´

I en nära framtid kommer fienden till den fria västvärlden inte att vara jihadistisk terrorism, Mellanöstern, Iran, Ryssland eller Kina. Källan till faran kommer inte att vara Afrikas destabilisering eller de tyranniska ambitionerna hos en karismatisk despot och hans anhang. Nästa världskrig kommer att tändas någon gång på 2050-talet och kommer att ställa artificiell intelligens och dess skapare mot Nya Asien och den fria västvärlden, där den har förbjudits sedan den katastrofala AI-upproret i Los Angeles. Alla såg det komma. Inte det fiktiva kriget som ännu ska komma, men filmerna som utforskar möjligheten. The Creator, en dystopisk science fiction-berättelse av Rogue One-regissören Gareth Edwards, har en lovande start men faller kort i sin originalitet, ton och visualisering. Filmen försöker kombinera olika genrer, inklusive science fiction-klassiker, och applicera dem på samtida liv. Men en mer distinkt identitet kunde ha gjort denna genre-gryta mer engagerande. Det känns ofta som James Camerons Aliens, med antydningar av Blade Runner, en skvätt av Children of Men, en sked Akira, en nypa Apocalypse Now med pro-AI Viet Cong-fighters, och naturligtvis stora klickar av Steven Spielbergs A.I. Premissen för filmen är inte banbrytande, men dess release sammanfaller med den ökande närvaron av artificiell intelligens i vårt samhälle. Det reser i en linje från vetenskaplig och medicinsk illusion till social, kulturell och moralisk förödelse. Och här är Edwards egen historia intressant. Den brittiska filmskaparen började sin karriär med BBC-dokudramat End Day från 2005, som beskrev fem domedagsscenarier. Han fick först bred erkännande för Monsters (2010), och senare gick han in i Star Wars-universumet med den effektiva men dämpade Rogue One (2016). The Creator innehåller intressanta idéer som möjligheten att donera personlighetsdrag (inte organ) efter döden, effektfulla visuella effekter och tankeväckande dilemman som vi står inför just nu. Åtminstone är det ett beundransvärt försök. Edwards, liksom andra samtida sci-fi-filmskapare, tenderar att överkomplicera berättelsen, vilket leder till förvirring snarare än djup. Vissa regissörer är skickliga på att skapa dynamiska visuella effekter och ljudeffekter men saknar förmågan att berätta en historia i traditionell mening. Eller kanske är klassicism helt enkelt omodernt nu. Frågan om artificiell intelligens kommer att rädda eller förstöra oss förblir obesvarad. The Creators lösning på maskinetik är rudimentär, liknande den till en dimmig östlig andlighet begränsad till några grundläggande känslor. De har inte känslor, de är bara programmerade att ha dem, är filmens ofta upprepade uttalande om AI-humanoiderna. På många sätt är det också en passande beskrivning av The Creator.

Direktlänk Dela El País fördjupade 29 september

Mördarrobotar och kärnvapenövervakning bland favoriter till Nobels fredspris

AI-vapen utvecklas snabbt och kan ha katastrofala konsekvenser. Den internationella kampanjen för att stoppa ”mördarrobotar” är därför favorit att tilldelas Nobels fredspris i år. Bland kandidaterna finns också den internationella organisationen CTBTO, vars övervakning sannolikt avskräcker länder från att provspränga kärnvapen, och Mellanösternmedlaren Oman. Freds- och konfliktforskaren Isak Svensson bedömer att kampanjen Stop Killer Robots har störst chans att få priset. Priset tillkännages den 6 oktober 2023.

Direktlänk Dela Utbildningsdepartementet fördjupade 29 september

Netanyahu kritiserar palestinierna för att förhärliga terrorister medan hans egen koalition kampanjar för en judisk terrorist

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kritiserar palestinierna för att förhärliga terrorister, samtidigt som medlemmar i hans egen koalition kampanjar för en judisk terrorist. När man tänker tillbaka på Netanyahus tidigare tal vid FN:s generalförsamling kommer man ihåg hans konstanta varningar om ´Iran-Iran-Iran´, tillsammans med några av hans kända knep. Men efter 16 år som premiärminister har Iran lyckats bli en kärnvapentröskelstat, och den tjocka röda linjen han en gång drog är inte längre relevant.

Direktlänk Dela Haaretz Daily Newspaper fördjupade 22 september

OpenAI inbjuder cybersäkerhetsexperter för att förbättra AI-chattbotens säkerhet

OpenAI söker experter inom olika områden, inklusive kognitiv och datavetenskap, ekonomi, hälso- och sjukvård, och cybersäkerhet för att förbättra säkerheten och etiken för AI-modeller. Detta kommer i samband med att USA:s Federal Trade Commission lanserar en undersökning av OpenAI:s datainsamling och säkerhetsrutiner. OpenAI säger att ´röda team´-medlemmar kommer att belönas och ingen tidigare erfarenhet av AI krävs - bara en vilja att bidra med olika perspektiv. OpenAI lanserades 2015 och blev allmänt känt förra året med den offentliga lanseringen av ChatGPT och den mer avancerade GPT-4 i mars.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 20 september

Digital utveckling och AI riskerar att förvränga verkligheten och urholka demokratin

Artificiell intelligens och digital utveckling skapar nya verktyg för att påverka människor över hela världen, vilket kan förvränga verkligheten och urholka demokratin. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan, som inkluderar Kina, Iran och extremist- och konspirationsmiljöer. Newsguards undersökning av Tiktok visade snabb spridning av desinformation om kriget. Tekniska framsteg, som AI-styrda nyhetsfabriker och AI-videoöversättningstjänster, ökar risken för bedrägeri och identifikation av individer. Kina investerar stort i data, AI och informationsinfrastruktur. 2024, ett valår med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU, kan bli en tidpunkt för antagonistiska aktörer att attackera demokratierna och vinna strategiska fördelar.

Direktlänk Dela Borås Tidning fördjupade 18 september

Demokratins fundament riskerar att undergrävas av digital vilseledning

Intelligenta robotar presenterades på World Artificial Intelligence Conference i Shanghai 2023. Artikeln diskuterar hur demokratins fundament riskerar att undergrävas när verkligheten förvrängs och delar av befolkningen inte längre tror på fakta, vilket illustreras av en betydande del av det Republikanska partiet i USA som tror på Donald Trumps lögner om valfusk. Den digitala utvecklingen skapar snabbare och kraftfullare verktyg för att vilseleda människor över hela världen. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan som involverar Kina, Iran samt extremist- och konspirationsmiljöer. En AI-styrd nyhetsfabrik har skapats som producerar artiklar och svarar på inlägg på sociala medier. En mamma i Texas utsattes för ett AI-bedrägeriförsök där hon trodde att hennes dotter blivit kidnappad. Artikeln varnar för att 2024 kan bli demokratiernas digitala Pearl Harbour, med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 17 september

Demokratins digitala Pearl Harbour kan vara nära

I en åsiktsartikel diskuterar Patrik Oksanen, fristående kolumnist och senior fellow på tankesmedjan Fri värld, hur den digitala utvecklingen och artificiell intelligens kan påverka demokratin. Han menar att när verkligheten förvrängs och folk inte längre tror på fakta urholkas demokratin. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan som inkluderar Kina, Iran och konspirationsmiljöer. AI och dataanvändning kan också användas för att vilseleda, som i ett AI-bedrägeriförsök mot en mamma i Texas. Oksanen varnar för att 2024 kan bli demokratiernas digitala Pearl Harbour, med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU.

Direktlänk Dela Norra Skåne fördjupade 16 september

Demokratins digitale utmaning: AI och informationspåverkan

Artificiell intelligens och digital utveckling skapar nya utmaningar för demokratin. Verklighetsförvrängning och desinformation kan underminera demokratiska processer, som illustreras av Republikanska partiets tro på Donald Trumps lögner om valfusk. Ryssland har skapat ett globalt ekosystem för informationspåverkan, inklusive Kina, Iran och extremistmiljöer. AI-teknik kan skapa falska videor och röster, vilket ökar risken för bedrägeri och desinformation. Med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU 2024 är risken för en digital ´Pearl Harbour´ för demokratierna hög.

Direktlänk Dela Ystads Allehanda fördjupade 16 september

Marknadsrapport förväntar betydande tillväxt för AI-chatbotar mellan 2023 och 2030

En ny rapport från Business Growth Reports ger en fördjupad analys av marknaden för artificiella intelligens (AI) chatbotar. Rapporten, som sträcker sig över flera sidor, baseras på regioner, applikationer (stora företag, små och medelstora företag) och typer (meddelandeprogram, webbwidgetar, andra). Enligt rapporten förväntas marknaden för AI-chatbotar växa årligen med en betydande årlig tillväxttakt (CAGR) mellan 2023 och 2030. Rapporten innehåller även en omfattande analys av företagsaspekter som global marknadsstorlek för AI-chatbotar, senaste tekniska framsteg och innovationer.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 11 september

Vid öppningen av Rysslands försvarsministeriums internationella militärtekniska forum Army 2023, betonade president Vladimir Putin forumets prestigefyllda rykte och dess roll som en plattform för att utöka Rysslands band med utländska länder. Han framhöll att Ryssland är öppet för att fördjupa sina tekniska partnerskap och militärtekniska samarbeten med andra länder på lika villkor. Enligt Putin fokuserar de 250 händelserna på diversifiering av försvarsindustrin och utveckling av artificiell intelligens. Forumet deltog av 82 utländska stater, inklusive Asien och Afrika, och utställningar representerades av sex länder, inklusive Vitryssland, Vietnam, Indien, Iran, Kina och Pakistan.

Modern Diplomacy fördjupade 10 september

Åtta artiklar återkallade efter att författaren visat sig vara fiktiv, Weill Cornell cancerforskare begår forskningsfusk

Åtta vetenskapliga artiklar har återkallats efter att det uppdagats att författaren är fiktiv. Dessutom har en tidigare president för Stanford University återkallat en artikel från 1999 i Cell. Weill Cornell cancerforskare har begått forskningsfusk, enligt amerikanska federala myndigheter. Frontiers har återkallat nästan 40 artiklar kopplade till ´författarskap-till-salu´. Listan över återkallade eller tillbakadragna COVID-19-artiklar har nu passerat 350. Det finns nu över 42 000 återkallade artiklar i Retraction Watch-databasen.

Direktlänk Dela Retraction Watch fördjupade 9 september

Studenter vid Linnéuniversitetet stängs av för misstänkt fusk med AI

Två studenter vid Linnéuniversitetet har stängts av i åtta veckor på grund av misstankar om att de har använt AI-texter vid inlämningsuppgifter. De får inte delta i prov, undervisning eller annan utbildningsverksamhet vid universitetet under avstängningsperioden. Studenterna nekar till anklagelserna.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 september

ChatGPT och dess potentiella IP- och dataskyddsfrågor

ChatGPT, som lanserades i november 2022, har väckt stor uppmärksamhet för sin förmåga att chatta, skapa innehåll, koda, översätta och mer. Dock finns det viktiga frågor kring IP- och dataskydd. ChatGPT tränas genom att ta stora mängder data från onlinekällor, vilket kan innebära kopiering av underliggande data och potentiellt hantering av konfidentiell information. Detta kan leda till intrång i upphovsrätten och/eller databasrättigheter. Text- och datagruvundantaget (TDM) kan vara avgörande för utvecklingen av AI-verktyg som ChatGPT, men lagstiftare världen över kämpar med att hitta rätt balans mellan att uppmuntra digital innovation och skydda de kreativa industrierna. Detta lämnar både AI-företag och IP-rättighetsinnehavare i en osäker position. OpenAI samlar in användarinput för att förbättra ChatGPT, vilket kan leda till att konfidentiell information blir en del av dess dataset. Dessutom är det oundvikligt att viss personlig information kommer att ingå i datamängden som används för att träna ChatGPT. Slutligen kan ChatGPT:s utdata, som kan vara helt nytt innehåll, eventuellt omfattas av upphovsrätt.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 28 augusti

Ökande användning av AI i manipulativa informationskampanjer online

Google-ägda cybersäkerhetsföretaget Mandiant rapporterar en ökande användning av artificiell intelligens (AI) för att genomföra manipulativa informationskampanjer online. Sedan 2019 har forskare vid företaget funnit ´flera fall´ där AI-genererat innehåll, till exempel fabricerade profilbilder, har använts i politiskt motiverade online-influenskampanjer. Dessa inkluderade kampanjer från grupper i linje med regeringarna i Ryssland, Kina, Iran, Etiopien, Indonesien, Kuba, Argentina, Mexiko, Ecuador och El Salvador. Trots detta har AI ännu inte spelat en nyckelroll i hot från Ryssland, Iran, Kina eller Nordkorea.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 17 augusti

AI-språkmodeller visar politiska fördomar, enligt studie

En ny studie har mätt politiska fördomar bland olika stora AI-språkmodeller. Forskare gav 14 AI-modeller ett politiskt kompassprov och kartlade data. OpenAIs ChatGPT och GPT-4 var de mest liberala, Metas LLaMA var den mest konservativa och Googles BERT-modeller var mellanliggande. Studien indikerade att den information dessa språkmodeller utbildas på påverkar deras politiska fördomar. Det konstaterades också att politiska fördomar hos AI-modellerna påverkade hur modellerna svarade på hatiskt tal och vad de identifierade som desinformation.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 11 augusti

AI-assisterad matlagning: GPT-4 ger recept och matlagningstips

Under de senaste veckorna har författaren använt AI-modellen GPT-4 för att hjälpa till med matlagningen. Modellen kan föreslå substitut för ingredienser och skapa recept baserat på tillgängliga ingredienser. Den kan även anpassa recept efter kända kockars stil. Trots vissa utmaningar, inklusive brist på mångfald i recepten och risk för felaktiga ingredienser, ser författaren potential i AI-assisterad matlagning. Recept är trots allt algoritmer och AI kan bidra till att utveckla och anpassa dem. Författaren hoppas att AI kan återinföra personlig anpassning och detaljer i recept som ständigt uppdateras och lär sig.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 21 juli

Irans moralpolis återvänder till gatorna för att upprätthålla konservativ klädkod

Irans moralpolis, som försvann från gatorna förra året för att lugna anti-regeringsprotester, har nu åter börjat patrullera gatorna för att upprätthålla den konservativa klädkoden för kvinnor. Detta sker efter att många kvinnor har ignorerat klädkoden sedan proteströrelsen startade förra hösten. Det är dock oklart om myndigheterna återigen använder moralpolisen, eller om de kräver att den vanliga polisen tar över deras roll. Kvinnor som bryter mot klädkoden kommer först att varnas, men de som fortsätter att vägra att följa lagen kommer att åtalas.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 17 juli

Olika brottsrapporter och internationella händelser i nyhetssammanfattning

Polisen utreder en misstänkt skottlossning i Trelleborg efter att flera personer rapporterat höga smällar i området. En lastbilschaufför har gripits efter att ha försökt smuggla 342 kilo cannabis i Helsingborg. Minst elva personer har hittats döda efter en attack i östra Kongo-Kinshasa, misstänkt att ha utförts av rebellrörelsen M23. Spanjoren Carlos Alcaraz har vunnit Wimbledon efter att ha besegrat Novak Djokovic. En 12-årig pojke har blivit påkörd av en skåpbil i Markaryd, föraren lämnade platsen efter olyckan. Fyra personer har skadats av delfiner i Japan. Två män har skjutits i Uppsala och har förts till sjukhus. En man har drunknat i Örnsköldsvik. En tioårig pojke som försvann i Helsingborg har hittats. Kina och Ryssland genomför en gemensam militärmanöver. En man har gripits i Norrtälje misstänkt för mordförsök. Iran har återinfört sedlighetspolisen. Sångerskan och skådespelaren Jane Birkin har avlidit. En trafikolycka har inträffat på E6 i Helsingborg. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har skrivits ut från sjukhus. En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen i Falkenberg. Vladimir Putin varnar för motreaktion om Ukraina använder klustervapen. Fem personer har förts till sjukhus efter en minibussolycka på E4 norr om Mjölby. Elpriserna i Sverige kommer att vara rekordlåga under en timme. En kvinna i Älmhults kommun har utsatts för ett rånförsök, men rånaren stoppades av kvinnans hund. En tsunamivarning har utfärdats efter ett jordskalv i Alaska. Tre personer har gripits misstänkta för människorov i Stockholm. En kraftig brand har brutit ut i en villa i Bromölla, två personer har förts till sjukhus. En person har förts till sjukhus efter en trafikolycka mellan en bil och en moped i Oviken. En man har blivit misshandlad av tre maskerade män i Bergsjön i Göteborg. En brand har brutit ut på en kaj i Kalix. En person i Lidköping hittade en plastpåse med vitt pulver i ett eftersänt brev. Chefen för nyhetstjänsten Lo real de Guerrero, Nelson Matus, har skjutits till döds i Mexiko.

Direktlänk Dela TV4 fördjupade 17 juli

I en artikel rekommenderar forskare från olika discipliner sommarens bästa läsning. Bland boktipsen finns ´Lektioner i kemi´ av Bonnie Garmus, en roman om en kvinnlig kemist på 1960-talets USA som möter fördomar och problem inom akademin. ´En lockton i ödemarken: Om människans förmåga att besjäla världen´ av David Thurfjell, en bok om andlig vardagsverklighet. ´Ålevangeliet´ av Patrik Svensson, en bok om ålens biologi och ålforskningens historia. ´Ont blod: Hemligheter och lögner i Silicon Valley´ av John Carreyrou, en dokumentär bok om Elizabeth Holmes och hennes bolag Theranos.

Forskning & Framsteg fördjupade 12 juli

AI:s inverkan på moderna militära operationer

Integrationen av artificiell intelligens (AI) i militära operationer har förändrat krigföringens landskap. AI har blivit en kritisk komponent i 21-talets militärstrategier, med framsteg inom maskininlärning, autonoma enheter och dataanalys. AI har revolutionerat strategisk underrättelseinsamling och givit militära organisationer oöverträffade förmågor. AI-algoritmer har också använts för att upptäcka och analysera mönster av skadliga aktiviteter i nätverkstrafik, vilket möjliggör identifiering och lindring av cyberhot. Dessutom kan AI-drivna system förbättra traditionella övervakningsmetoder genom att förbättra insamling och analys av underrättelser i realtid.

Direktlänk Dela Network18 Media & Investments fördjupade 10 juli

Protester i Iran trots brutal förtryck

Trots månader av brutal repression från det prästerskapliga styret i Iran, fortsätter röster av opposition att stå starka, skriver Afshin Shahi från Keele University. Rörelsen för ´kvinnor, liv, frihet´ är ett ihärdigt krav på förändring som möter Islamiska republiken med motståndskraftig trots. Även när våld dämpar de yttre tecknen...

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 8 juli

Olyckor och incidenter över hela Sverige och världen

E4 är avstängd i södergående riktning mellan Norrköping och Linköping på grund av ett dieselutsläpp från en lastbil. Trafiken väntas påverkas till 16.30. Ett flygplan har kraschlandat i Vårgårda, men alla fem personer ombord har överlevt. Olyckan har påverkat terrängen nära väg 181. En brand har brutit ut i ett radhus utanför Hunnebostrand, med en person skadad. I Kina har extremväder resulterat i minst 15 döda och tusentals flyktingar. En kvinna i 30-årsåldern har gripits misstänkt för mordförsök i Stockholm. En man åtalas för olaga hot och våld mot tjänsteman på Scandic i Halmstad. En sökinsats för en kapsejsad motorbåt vid Vätterstranden har avslutats. Explosioner i Kungälv visade sig vara smällare. Minst sex personer har dött i en rysk attack i Donetsk i Ukraina. Covid-19 sprider sig snabbt i Japan. En base-hoppare har skadats i Norge. En man stickskadad i Malmö. Två män avrättade i Iran. Död vitval hittad på Västkusten. SJ-tåg tvingades vända efter stenkastning.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juli

Maktens centrum i Nicaragua: Daniel Ortega och Rosario Murillo

Presidentparet Daniel Ortega och Rosario Murillo bor i El Carmen, ett villakvarter i Managua, Nicaragua, där de har sitt kontor och regeringspartiets sekretariat. Deras bostad och kontor är omgivna av en hög mur med vakttorn. Ortega har haft visioner om att förvandla Nicaragua till en stormakt, inklusive en plan för en kinesiskfinansierad inter-oceanisk kanal och en egen satellit med hjälp av Ryssland, men dessa planer har inte realiserats. Ortega har också talat om att skaffa en egen liten atombomb, vilket har orsakat oro, särskilt i Nicaragua.

Direktlänk Dela Fokus fördjupade 7 juli

Klagomål mot Lundins försäljning av oljetillgångar till Aker BP

Norska och internationella organisationer har lämnat in ett klagomål till Norges OECD-kontaktpunkt mot att Lundin sålt sina oljetillgångar till det norska företaget Aker BP. Syftet är att säkerställa att de som drabbas av Lundins oljeaffärer kompenseras, antingen av Aker BP eller genom att tillräckliga medel finns kvar i Lundin. Rättegången inleds den 5 september 2023.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 7 juli

Årskrönika: Långt läsår i Lund med riksdagsval, bajsattacker och reportageresa till Arjeplog

Lundagård blickar tillbaka på det händelserika läsåret i Lund. September inleddes med riksdagsvalet, där en opinionsundersökning visade att ett rödgrönt block skulle få majoritet om Lunds studenter fick bestämma. I oktober skapade doktoranden Adrian Mehic riksnyheter med sin kontroversiella studie om snygga kvinnors betyg under pandemin. Året avslutades med att institutionen för astronomi och teoretisk fysik skulle stänga på grund av arbetsmiljöproblem. I januari uppstod kontrovers när Smålands nation bjöd in en organisation för en föreläsning om sexarbete. I februari besökte statsminister Ulf Kristersson Lund. I mars valdes Linnea Landegren och Anton Silverbern till Lus nya ordförande respektive vice ordförande.

Direktlänk Dela Lundagård fördjupade 5 juli

Norska miljardären John Fredriksen ökar sitt innehav i Fabege

Den norska miljardären John Fredriksen har fortsatt att öka sitt innehav i Fabege under maj. Fredriksen är nu näst största ägare i bolaget. Han är mest känd inom olje- och rederibranschen, men har även flera fastighetsinvesteringar. Fredriksen, som är 78 år gammal, har en bakgrund som skeppsredare och är numera cypriotisk medborgare bosatt i London. Han kontrollerar nu totalt 28,3 miljoner aktier i Fabege, motsvarande 8,6 procent av kapital och röster.

Direktlänk Dela Fastighetsvärlden fördjupade 5 juli

Fyra länder stämmer Iran för nedskjutning av passagerarplan 2020

Fyra länder - Storbritannien, Kanada, Sverige och Ukraina - har stämt Iran vid Internationella domstolen i Haag, krävande fullständig redovisning och ersättning för nedskjutningen av ett Ukraina Airlines-plan 2020, där alla 176 personer ombord dog. De fyra länderna anklagar Iran för att inte ha genomfört en opartisk och rättvis brottsutredning och för att ha hotat och trakasserat offrens familjer. Iran har ännu inte svarat på stämningen. Familjerna till offren har tidigare lämnat in ett klagomål vid Internationella brottmålsdomstolen, även den i Haag, men har inte fått något svar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Mer pengar till sexualundervisning i Afrika

Sida ger 353 miljoner till FN-organet Unesco för att fortsätta det svenskstödda programmet för sexualundervisning i Afrika. Detta sker samtidigt som motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ökar i södra Afrika. Världsbanken, USA och Sverige har öppet kritiserat situationen i Tanzania. Världsbanken stoppade ett lån på 4,8 miljarder kronor till utbildningssektorn i landet. Protester i Latinamerika har lett till politiska förändringar, och biståndsminister Peter Eriksson har signalerat ett förstärkt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

AI kommer att påverka framtida nyhetsmedier

Artificiell intelligens (AI) kommer att förändra hur nyhetsmedier producerar och distribuerar innehåll. Genom att använda AI kan medier producera stora mängder innehåll snabbt och i olika format. Framtidens nyhetssajter kan innehålla mer unikt innehåll, kortare texter och mer överblick. Trovärdighet och transparens kommer att bli allt viktigare i en värld med mycket innehåll. Läsare kommer också att få mer valfrihet i hur de konsumerar nyheter. AI kan också hjälpa till att personalisera nyhetsflödet baserat på användarens intressen. Chattbottar kan också förändra hur vi interagerar med nyheter.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 juli

Trots sommarledigheten kommer Global Bar Magazine att fortsätta bevaka globala händelser, meddelar chefredaktören David Isaksson. Den senaste månaden har varit intensiv med flera viktiga förändringar inom biståndet och en ny Sida-chef har presenterats. Isaksson påminner om att världen inte stannar under sommaren, med flera viktiga internationella möten planerade och fortsatta konflikter som i Ukraina. Publikationen kommer att fortsätta publicera reportage, nyheter, analyser och poddar under hela sommaren.

Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

Israels försvarsminister: Operationens mål i Jénine ´fullständigt uppnådda´

Israels försvarsminister, Yoav Gallant, meddelade att alla mål för den operation som de israeliska säkerhetsstyrkorna nyligen genomförde i flyktinglägret i Jénine har ´fullständigt uppnåtts´. Operationen resulterade i betydande skador på terroristinfrastrukturen och förstörde tiotals platser för tillverkning av sprängämnen. Gallant sa att de flesta militanter i Jénine har flytt eller gömt sig och att de israeliska säkerhetsstyrkorna kommer att fortsätta att agera ´offensivt och proaktivt´.

Direktlänk Dela i24 News fördjupade 5 juli

Ukrainsk rådgivare: Iran kommer inte att få israeliska vapen via Ukraina

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, försäkrar att om Israel går med på att leverera vapen till Ukraina, finns det ´inga risker´ att Iran skulle få tag i dem. Uttalandet kommer som svar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahus nyliga uttalanden om att Jerusalem avstår från att tillhandahålla militärhjälp till Kyiv av rädsla för att dess vapen skulle hamna i händerna på den iranska regimen. Podolyak noterade också att Iran ´får all sin hjälp, i stor skala, från Ryssland.´

Direktlänk Dela i24 News fördjupade 5 juli

Koranbrännaren Salwan Momika vill sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna

Salwan Momika, känd för att ha bränt Koranen, har uttryckt sin önskan att sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna. Han hävdar att det är det enda partiet som försvarar Sverige och svenska värderingar. Trots att han är medlem i partiet sedan ett år tillbaka, har han inte varit särskilt aktiv. SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman kommenterade inte Momikas medlemskap, men konstaterade att han inte haft några förtroendeuppdrag i partiet. Momikas handlingar har lett till protester i Iran, där den svenska ambassaden stormades och svenska flaggor brändes.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 juli

Koranbränning i Stockholm kan ha internationella konsekvenser

Efter en koranbränning utanför en moské i Stockholm stormades den svenska ambassaden i Bagdad, Irak. Mannen som brände koranen, född i Irak, har rapporterats vara engagerad i en pro-iransk organisation. Detta har lett till spekulationer om ifall Iran och Ryssland kan ha initierat händelsen för att försvåra ett turkiskt godkännande av Sveriges Natoansökan. Svenska myndigheter utreder för närvarande inte motivbilden bakom koranbränningen. Ryssland har snabbt utnyttjat situationen och förstärkt antisvenska protester globalt.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 4 juli

Koranbrännaren Salwan Momika mottar hot men ångrar inget

Salwan Momika, som brände Koranen i centrala Stockholm, säger att han har mottagit tusentals hot men ångrar inte sitt agerande. Han lever nu under polisskydd. Händelsen har lett till internationella reaktioner, inklusive fördömanden från påve Franciskus och svenska regeringen. Flera muslimska länder har kallat upp svenska ambassadörer och Iran har stoppat sin nya ambassadör från att resa till Sverige. Trots detta hävdar Momika att hans handlingar var i Sveriges intresse och han planerar inte att bränna Koranen igen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 3 juli

Kritik mot UD:s hantering av koranbränningar

I Iran, Saudiarabien och Brunei, bland andra muslimska länder, är det dödsstraff för samkönat sex. Dessa länder styrs helt eller delvis av muslimska religiösa sharialagar. De saknar fri press, yttrandefrihet och fungerande demokratiska institutioner. De är också medlemmar av Organisation for Islamic Cooperation (OIC), som representerar den muslimska världen. Efter upprepade koranbränningar i Sverige, fördömde Utrikesdepartementet (UD) och utrikesminister Tobias Billström dessa handlingar, vilket kan tolkas som ett svar på OIC:s protest. Artikelförfattaren ifrågasätter om UD och utrikesministern bör ta ansvar för privatpersoners handlingar och kritiserar dem för att acceptera en auktoritär logik.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 3 juli

Google granskas för påstådda vilseledande annonser och potentiella sanktionsbrott

Google står inför granskning på grund av påståenden om att företaget har vilselett annonsörer om var det placerar videoannonser och om det har brutit mot amerikanska sanktioner. Enligt forskning från analysföretaget Adalytics kan Google ha kostat medieköpare upp till miljarder av digitala annonsdollar genom att placera annonser på sätt som bryter mot Googles egna standarder. Adalytics fann att detta inte var fallet 80% av tiden baserat på data från 1 100 varumärken från 2020 till 2023. Google kallar Adalytics påståenden för ´extremt felaktiga´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 30 juni

Studie undersöker tillväxtmöjligheter inom konverteringsoptimeringsprogramvarumarknaden

Studien undersöker hur nyckeltrender påverkar konverteringsoptimeringsprogramvarumarknaden och vilka tillväxtmöjligheter som finns inom olika segment. Rapporten ger en grundlig analys av framväxande trender, marknadsdrivare, tillväxtmöjligheter och begränsningar som kan förändra marknadens dynamik. Den utvärderar också marknadens storlek och strategimönster som antagits av framstående internationella spelare. Nyckelkonkurrenter på den globala marknaden är bland annat Unbounce, Hotjar, Instapage, Optimizely, Algolia, AB Tasty, Evergage, VWO, Landingi, Freshmarketer, Smartlook, HubSpot, Mailchimp, ClickFunnels och Crazy Egg.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 20 juni

Global Market Vision släpper studie om digital annonseringstjänstmarknaden

Global Market Vision har nyligen släppt en studie om den globala marknaden för digital annonseringstjänst. Rapporten inkluderar global industriell analys, storlek, andel, tillväxt, trender och prognoser för perioden 2023-2030. Forskningen fokuserar på marknadsstorleken för digital annonseringstjänst, de senaste trenderna och utvecklingsstatus, investeringsmöjligheter, marknadsdynamik (såsom drivande och begränsande faktorer) och företagsnyheter (t.ex. fusioner, förvärv och investeringar). Rapporten erbjuder marknadsestimat och prognoser för den globala digitala annonseringstjänstmarknaden, följt av en detaljerad analys av typ, tillämpning och region.

Direktlänk Dela TECC Stuff fördjupade 19 juni

Instagram-användare frustrerade över problem med att ladda upp Stories

Många Instagram-användare upplever problem med att ladda upp Stories på grund av felmeddelandet ´waiting for connection´. Detta problem påverkar användare över hela världen och Instagram har ännu inte adresserat problemet. Användare är frustrerade över att de inte kan ladda upp något och det verkar som att alla Metas plattformar, inklusive Facebook och Whatsapp, har sina egna problem. Tills Instagram åtgärdar problemet kan användare prova några potentiella lösningar såsom att starta om appen eller byta nätverk.

Direktlänk Dela Here Is The City fördjupade 17 juni

Global Natural and Organic Oral Care Products Market to Reach $5.7 Billion by 2030

Den globala marknaden för naturliga och ekologiska munvårdsprodukter uppskattas nå 5,7 miljarder dollar år 2030, enligt en rapport från Reportlinker.com. Marknaden värderades till 3,1 miljarder dollar 2022 och förväntas växa med en årlig tillväxttakt på 7,9% mellan 2022 och 2030. Den amerikanska marknaden uppskattas till 845,1 miljoner dollar medan Kina, världens näst största ekonomi, förväntas nå en marknadsstorlek på 1,5 miljarder dollar år 2030, med en årlig tillväxttakt på 13,7% mellan 2022 och 2030.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 2 juni

Global Market Vision publicerar rapport om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market

Global Market Vision har lagt till ett forskningspublikationsdokument om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market som bryter stora affärssegment och belyser bredare geografiska nivåer för att få djupdykning analys av marknadsdata. Studien är en perfekt balans som överbryggar både kvalitativ och kvantitativ information om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service-marknaden. Rapporten inkluderar Porters fem krafter för att analysera betydelsen av olika funktioner, såsom förståelsen av både leverantörer och kunder, risker som olika agenter, konkurrenskraftens styrka och lovande framväxande affärspersoner för att förstå en värdefull resurs.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Fler spionavslöjanden väntas i Sverige

Enligt säkerhetsrådgivaren Carolina Angelis, som har erfarenhet från FRA och Must, är Ryssland det största spionhotet mot Sverige. Bröderna Peyman och Payam Kia, som dömdes för grovt spioneri, är bara toppen av isberget. Angelis tror att fler avslöjanden kommer att ske och förutspår ett tronskifte. Rysslands intresse för Sverige grundar sig i landets strategiska geografiska läge, Natoansökan och stöd till Ukraina, samt teknologi och forskning. På sikt kommer Kina att bli ett ännu större underrättelsehot, menar Angelis.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 20 maj

Ala Rianis nya bok om kurdernas historia och flyktingars berättelser

Skådespelaren Ala Riani har skrivit en ny essäbok, ´Krigets dotter´, som är lika mycket en genomgång av kurdernas moderna historia som en släktkrönika över hennes egen familj. Riani menar att flyktingars berättelser inte tas tillvara och att kurdernas röst inte är representerad i något världssamfund. Hon anser att även profilerade iranska feminister fortsätter att säga ´Mahsa Amini´ istället för ´Jina Amini´, vilket är ett tecken på kolonialism. Riani menar att kurderna lämnas åt sitt öde av resten av världen trots att de hyllas för sin kamp mot IS.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Världens äldsta kyss: 4500 år gammal

Forskare Troels Pank Arbøll och Sophie Lund Rasmussen vid Köpenhamns universitet och University of Oxford har ifrågasatt teorin om att kyssar och pussar uppstod i södra Indien för 3 500 år sedan som en biologisk ´trigger´ för spridning av herpes och körtelfeber. De menar att kyssar och pussar var en väletablerad företeelse redan för 4 500 år sedan, baserat på studier av mesopotamiska lertavlor. Forskarna anser även att kyssar inte har spelat en avgörande roll i spridningen av virus.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

Amnesty: Antalet avrättningar ökar kraftigt

Enligt Amnesty International har antalet avrättningar världen över ökat markant, med minst 883 personer avrättade förra året, det högsta antalet på fem år. Detta kan jämföras med de 579 bekräftade avrättningar som ägde rum globalt 2021. Kina, som befaras avrätta tusentals människor varje år, ingår inte i statistiken eftersom landet hemlighåller information om detta. Merparten av de globala avrättningarna sker till följd av drogrelaterade brott, såsom smuggling av narkotika.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 16 maj

Ökning av avrättningar globalt enligt Amnesty International

Antalet avrättningar ökar globalt, enligt Amnesty International. Minst 883 personer avrättades 2022, vilket är det högsta antalet på fem år. Kina, som misstänks avrätta tusentals människor årligen, ingår inte i statistiken. Majoriteten av avrättningarna sker på grund av drogrelaterade brott. Iran och Saudiarabien är de länder som utför flest avrättningar efter Kina. Samtidigt har sex länder helt eller delvis avskaffat dödsstraffet, däribland Kazakstan och Sierra Leone. Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard uppmanar länder som utför avrättningar att följa med i utvecklingen och värna mänskliga rättigheter.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Två män avrättade i Iran för blasfemi och koranbränning

Två män, Yousef Mehrdad och Sadrollah Fazeli Zare, har avrättats genom hängning i fängelset Arak i centrala Iran. De dömdes till döden för blasfemi, uppmuntran av ateism och för att ha förolämpat den islamska religionen, inklusive anklagelser om att ha bränt en koran. Männen greps 2020 misstänkta för att vara del av en grupp som kritiserade religioner i sociala medier. Amnesty International varnar för en ökning av dödsstraff för blasfemi i Iran och placerar landet på andraplats i världen för antalet avrättningar.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 9 maj

En miljon afghaner flyttade till Iran under talibanstyret

Ett år efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan har ytterligare en miljon afghaner flyttat till Iran, enligt Europeiska unions asylbyrå. Av dessa har 65 procent deporterats tillbaka till Afghanistan. Flera miljoner afghaner, både med och utan giltiga dokument, har befunnit sig i Iran under lång tid. Spänningar mellan migranter och lokalbefolkningen har ibland lett till våldsamheter.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 8 maj

Pakistan når avtal med talibaner efter samtal med Kina

Pakistan och Afghanistans talibanregim har nått en överenskommelse efter ett kinesiskt besök i regionen. Syftet är att stärka handeln och minska spänningarna mellan länderna. Kina har spelat en viktig roll i processen och finansierar även den kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren (CPEC), ett 300 mil långt infrastrukturprojekt i Pakistan. CPEC är en del av Kinas stora infrastruktursatsning Nya Sidenvägen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 maj

Talibanregimen ökar inkomster från gränshandel med grannländer

Beskattningen av handeln med grannländerna är en av talibanregimens stora inkomstkällor och stod för 60% av inkomsterna till statskassan 2022. Talibanernas gränspolis vid gränsen mot Iran uppger att inkomsterna per dag ökat mångfalt sedan regimskiftet. Den nya regimen använder sig också av FN:s standardiserade vikt- och kvalitetssystem för att kontrollera varorna.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 8 maj

EU fördömer avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab

EU fördömer avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab och tar återigen avstånd från dödsstraffet, oavsett omständigheter. Europeiska rådet uttrycker sina kondoleanser till Chaabs familj och står solidariskt med Sverige. EU uppmanar Iran att avstå från avrättningar framöver och att konsekvent arbeta för att avskaffa dödsstraffet. Chaab avrättades genom hängning på lördagen.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 7 maj

Protesterna i Iran fortsätter trots regimens försök att kontrollera befolkningen

Protesterna i Iran har pågått i sju månader, trots att regimen svarat med våld, övervakningskameror och höjda straff för kvinnor som inte bär slöja. Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att Iran nu är inne i ett nytt historiskt skede, där olika minoritetsgrupper och politiskt aktiva enas för att få till en förändring. Iranexperten Tara Sepehri Far menar att regimens försök att kontrollera befolkningen bara gör att folket enas ännu starkare.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

EU fördömer avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab

EU fördömer avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab och tar återigen avstånd från dödsstraffet. Europeiska rådet uttrycker sina kondoleanser till Chaabs familj och står solidariskt med Sverige. EU uppmanar Iran att avstå från avrättningar och arbeta för att avskaffa dödsstraffet. Chaab avrättades genom hängning, anklagad för att ha planerat och utfört bombdåd mot Irans regim. Han hade levt i exil i Sverige i flera år. Sverige fördömer också avrättningen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

Irans högsta domstol fastställer dödsstraffet mot Habib Chaab

I mars fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Habib Chaab, som anklagades för att vara ledare för separatistgruppen ASMLA och för att ha varit inblandad i en attack mot en militärparad 2018 där över 20 dödades. Irankännaren Arvin Khoshnood menar att Chaab hade en tydlig koppling till ASMLA, men att det fanns många oklarheter i det som han stod anklagad för. Khoshnood tror att rådande situation, med påtagliga spänningar inom landet och ansträngda internationella relationer, kan ha påverkat beslutet. Det här är andra gången i år som en EU-medborgare avrättats i Iran.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

23-åring reagerar på avrättningen av Habib Chaab i Iran

23-årige Khaled Kaabi, som kom till Sverige som ensamkommande flykting, tog emot beskedet att svenskiraniern Habib Chaab avrättades i Iran. Chaab anklagades för att ha agerat ledare för en separatistgrupp som är terrorstämplad av Iran. Kaabi, som nu bor hos en familj i Norrköping, säger att hotet mot politiska aktivister från den iranska regimen alltid kommer att finnas och att regimen inte bryr sig om gränser.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran. Irankännarna Arvin Khoshnood och Rouzbeh Parsi är inte förvånade över avrättningen. Chaab anklagades för att vara ledare för den arabnationalistiska separatistgruppen ASMLA och för att ha planerat ett terrordåd 2018. Khoshnood är orolig för att avrättningen kan leda till att andra internationella fångar också avrättas. Sveriges utrikesdepartement har fördömt dödsdomen och Khoshnood anser att EU borde avstå kärnavtal med Iran, öka ekonomiska sanktioner och utvisa diplomater.

Expressen fördjupade 6 maj

Sverige kallar upp Irans ambassadör efter avrättning av svensk medborgare

Utrikesdepartementet kallade idag upp Irans ställföreträdande ambassadör för att protestera mot avrättningen av svenske medborgaren Habib Chaab. UD framförde också ett starkt fördömande av verkställandet av dödsstraffet.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Svenskiraniern Habib Chaab avrättad i Iran

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran enligt flera nyhetsbyråer som hänvisar till iranska statliga medier. Chaab anklagades för att ha planerat och utfört bombdåd mot den iranska regimen. Utrikesminister Tobias Billström uttrycker bestörtning över avrättningen och att han har tagit del av informationen om dess verkställande.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Längsta isoleringen i Sverige: Hamid Noury i häkte i 1 270 dagar

Hamid Noury, en livstidsdömd iranier, har suttit isolerad i häkte i 1 270 dagar, vilket gör honom till den mest isolerade fången i svensk historia. Noury dömdes till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord i samband med massavrättningar i Iran 1988. Hans advokat, Thomas Bodström, säger att Noury behandlas som ett djur och att han inte får träffa eller höra av sig till sin familj. Svea hovrätt har begärt yttrande från Kriminalvården angående Nourys isolering.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

Svenskiraniern Habib Chaab avrättad i Iran

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran enligt nyhetsbyrån AFP som hänvisar till iranska statliga medier. Habib Chaab greps i Turkiet i oktober 2020 och fördes till Iran under oklara omständigheter. I mars 2021 fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot honom. Chaab anklagades för att ha varit ledare för separatistgruppen ASMLA, som Iran terrorstämplar.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare