» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 148 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Janet Yellen är en amerikansk ekonom och politiker som är mest känd för att vara den första kvinnan att inneha posten som ordförande för Federal Reserve, USA:s centralbank, mellan 2014 och 2018. Hon har också varit chef för USA:s presidentråd för ekonomiska rådgivare och vice ordförande för Federal Reserve. Yellen är känd för sin pragmatiska och försiktiga inställning till penningpolitik och har spelat en viktig roll i att hantera finanskrisen och den efterföljande ekonomiska återhämtningen. 2021 blev hon utnämnd till USA:s finansminister av president Joe Biden, och blev därmed den första kvinnan på den posten.

Senaste nytt kring Janet Yellen

USA:s och Kinas ledare har första samtalet sedan november

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping har haft sitt första samtal sedan november. De diskuterade Taiwan, artificiell intelligens och säkerhetsfrågor. Samtalet kommer före veckor av högnivåengagemang mellan de två makterna, med USA:s utrikesminister Antony Blinken och finansminister Janet Yellen förväntas besöka Kina separat. Biden bekräftade USA:s långvariga ´Ett Kina´-policy, men upprepade att Washington motsätter sig alla tvångsåtgärder för att bringa Taiwan under Beijings kontroll. Biden tog också upp bekymmer om Kinas ägande av sociala medieplattformen TikTok i sitt samtal med Xi.

Direktlänk Dela Deutsche Welle fördjupade 2 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI ses som ett ´framväxande hot´ mot finansiell stabilitet, men driver samtidigt teknikaktier till nya höjder

USA:s finansminister Janet Yellen, som också är ordförande för Financial Stability Oversight Council (FSOC), har kallat AI för ett ´framväxande hot´ mot finansiell stabilitet. Hon ser ett behov av att begränsa teknikens potentiella marknadsrisker. Samtidigt har AI blivit ett hushållsnamn och drivit många teknikaktier till nya höjder detta år, inklusive NVIDIA Corp, Advanced Micro Devices Inc., Alphabet Inc, Microsoft Corp och Broadcom Inc. ETF:er som specifikt investerar i AI har också haft en bra utveckling i år, med investerare i den tidigaste och största AI ETF:en, Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF BOTZ, rikare med 37% i år.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 15 december

USA:s toppregulatorer ser artificiell intelligens som en potentiell finansiell risk

USA:s toppregulatorer ser artificiell intelligens (AI) som en potentiell risk för finansiell stabilitet. Finansminister Janet Yellen meddelade att amerikanska tillsynsmyndigheter kommer att prioritera AI och de hot det kan innebära under 2024. President Joe Biden har tidigare undertecknat en verkställande order för att fastställa standarder för säkerhet och integritetsskydd för tekniken. Under ett möte i Financial Stability Oversight Council (FSOC) framhöll Yellen att gruppen kommer att fokusera på att övervaka utvecklande teknologier och relaterade risker. Rapporten betonade även behovet av att finansiella institutioner och tillsynsmyndigheter bygger mer expertis och kapacitet för att övervaka AI-innovation och identifiera framväxande risker.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 15 december

Amerikanska regulatorer flaggar AI som potentiell risk för finanssystemet

Amerikanska regulatorer har pekat ut artificiell intelligens (AI) som en potentiell risk för landets finansiella system och efterlyser ökad övervakning och kontroll av denna snabbt framväxande teknologi. Finansiella Stabilitetsövervakningsrådet, under ledning av finansminister Janet Yellen, har betonat riskerna med AI i sin senaste årsrapport om finansiell stabilitet. Rapporten varnade för sannolikheten för partiska eller felaktiga resultat om företag och deras regulatorer inte grundligt förstår AI-verktyg. Dessutom pekade rapporten på riskerna förknippade med stora externa dataset och tredjepartsleverantörer, vilka AI-verktyg ofta är beroende av, och citerade integritets- och cybersäkerhetsproblem.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 15 december

Janet Yellen ser AI som en potentiell drivkraft för produktivitetsökning

USA:s finansminister Janet Yellen uttryckte försiktig optimism om att artificiell intelligens (AI) kan öka produktiviteten i ekonomin, trots att hon inte är expert på teknologin. Hon framhöll att eventuella vinster från AI skulle komma samtidigt som en ökning av USA:s investeringar på andra områden, stimulerade av tre stora utgiftslagar som stöds av Biden-administrationen. Yellen, som har varit i centrum för USA:s penningpolitik i decennier, uttryckte optimism för USA:s ekonomiska utsikter. Hon påpekade att landets BNP för närvarande ligger på 1% för att betjäna skulden, vilket hon beskrev som ´helt normalt´ historiskt sett.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 4 oktober

CEO-initiativet diskuterar generativ AI och geopolitik

Fortunes CEO-initiativ i Washington diskuterade bland annat generativ AI och den politiska situationen i USA. Senator Mark Warner uttryckte förtroende för att stöd till Ukraina skulle godkännas av kongressen, medan Ian Bremmer, chef för Eurasia Group, menade att talmannens avgång innebar motsatsen. Generativ AI var dock ämnet som mest intresserade de samlade CEO:erna. Jennifer Tejada, VD för PagerDuty, noterade att CEO:erna verkade fångade mellan rädsla för att missa något och rädsla för att engagera sig. Diskussionen inkluderade kommentarer från CEO:er för Qualcomm, Accenture och IBM, samt USA:s finans- och handelsministrar.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 4 oktober

IRS lanserar skatteinitiativ med AI för att effektivare fånga skattefuskare

Internal Revenue Service (IRS) har meddelat att de, tack vare en ny finansiering, lanserar ett omfattande skatteinitiativ som använder artificiell intelligens och annan avancerad teknik för att effektivare fånga skattefuskare. Det nya initiativet kommer främst att fokusera på höginkomsttagare och stora företag. IRS har lovat att inte öka revisionsfrekvensen för personer som tjänar mindre än 400 000 dollar per år. IRS planerar att prioritera fall där skatteskyldiga tjänar över 1 miljon dollar men har erkänd skatteskuld på mer än 250 000 dollar.

Direktlänk Dela New Tang Dynasty Television fördjupade 8 september

USA:s utskott uttrycker oro över amerikanska företags investeringar i kinesiska teknikstartups

USA:s utskott för det kinesiska kommunistpartiet har skickat brev till fyra separata amerikanska riskkapitalfirmor, inklusive Qualcomm´s venturearm, och uttrycker ´allvarlig oro´ över deras investeringar i kinesiska teknikstartups. Brevet skickades till GGV Capital, GST Ventures, Qualcomm Ventures och Walden International av Mike Gallagher och Raja Krishnamoorthi, de två ledande medlemmarna i utskottet. De uttryckte särskilt oro över investeringar i artificiell intelligens, halvledare och kvantdatorföretag i Kina. Vissa av de företag som mottagit amerikanska pengar har kopplats till profilering och spårning av uigurer i Kina. Utskottets agerande representerar den senaste tvärpolitiska ansträngningen att öka pressen på amerikanska investeringar i Kina.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 19 juli

Ukraina inte redo för NATO-medlemskap, Spanien kan få konservativ regering, Yellen besöker Kina

USA:s president Joe Biden meddelade i en intervju att Ukraina ännu inte är redo för medlemskap i NATO. Han sa att det vore för tidigt att inleda processen för att landet ska gå med i alliansen mitt under ett krig, eftersom det skulle innebära att alla NATO-medlemmar hamnar i militär konflikt med Ryssland. Biden påbörjade en resa till Europa som kommer att inkludera ett två dagar långt NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen. I Spanien tyder opinionsundersökningar på att den liberale premiärministern Pedro Sánchez kommer att avsättas när konservativa partier tar över i de nationella valen senare denna månad. Den amerikanska finansministern Janet Yellen besökte Kina i hopp om att kunna återuppta relationen mellan länderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Nikki Haley gör sin pitch i New Hampshire

Den tidigare guvernören i South Carolina och FN-ambassadören Nikki Haley fokuserar intensivt på delstaten New Hampshire i sin första presidentkampanj. Trots att hon var den första republikanen att utmana den tidigare presidenten Donald J. Trump, ligger hon långt efter i opinionsmätningarna. Haley har inte spenderat några pengar på TV-reklam och har ibland kämpat för att argumentera för sin kampanj. Haley säger att det är tidigt i loppet och att många väljare ännu inte har börjat följa kampanjerna. Haley har gjort 39 stopp i New Hampshire, mer än de flesta andra republikanska kandidater.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Federal Reserve och inflation: En kritisk granskning

Federal Reserve har i hemlighet sysslat med ´inflation targeting´ sedan 1993, en process som erkändes först 2010 av dåvarande Fed-ordförande Ben Bernanke. Processen innebär att centralbanken använder sina öppna marknadsoperationer för att driva upp inflationen till en specifik målnivå, vanligtvis 2% per år. När Covid-19-pandemin slog till 2020 injicerade kongressen och Fed biljoner dollar i ekonomin genom stimulanser och öppna marknadsoperationer, vilket ledde till en kraftig ökning av inflationen. Trots detta påstod centralbankirer och Janet Yellen att inflationen skulle vara ´övergående´. En rapport av Bernanke och Olivier Blanchard, en senior fellow vid Peterson Institute for International Economics, försöker förklara orsakerna till pandemi-erans inflation, men misslyckas med att nämna pengar, vilket är en viktig faktor.

Direktlänk Dela Money Morning fördjupade 5 juli
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Fastighetsbolaget SBB mot strömmen på en röd börsdag

Fastighetsbolaget SBB visar positiv utveckling på en annars nedåtgående börsdag, med en uppgång på 4,3 procent. Detta efter gårdagens besked om försäljning av aktier i fastighetsbolaget Hesba. Storbankerna Swedbank och SEB visar också uppåtgående rörelser, medan investmentbolaget Kinnevik och molntjänstbolaget Sinch sjunker. Underhållningsbolaget Viaplays aktie lyfter efter medieuppgifter om varsel av personal. Börsutvecklingen följer trenden på Europabörserna, medan Wall Street förväntas öppna med en nedgång.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 5 juli

Kina skärper kontrollen över exporten av nyckelmaterial för chiptillverkning

Kinas regering skärper kontrollen över exporten av två nyckelmaterial som används för att tillverka datorchips. Från nästa månad kommer särskilda licenser att krävas för att exportera gallium och germanium från Kina, som är världens största producent av metallerna. Detta kommer efter Washingtons ansträngningar att begränsa Kinas tillgång till vissa avancerade mikroprocessorer. Kinas handelsministerium sa att restriktionerna behövdes för att ´skydda nationell säkerhet och intressen´. Dessa metaller används i halvledare, kommunikations- och militärutrustning och är också nyckelmaterial i produkter som solpaneler.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 5 juli

G7-ledare diskuterar gemensamt tillvägagångssätt för AI-reglering

G7-ledarna möts för att diskutera hur man bäst kan stödja Ukraina i dess motoffensiv mot Ryssland och hur man kan förbättra relationerna med Kina. Under mötet förväntas de även utforska nya områden, som att diskutera en gemensam strategi för att reglera användningen av generativ AI, som GPT-4. Det är oklart om G7 kan upprätthålla en diskussion om en teknik som dykt upp så snabbt, men amerikanska tjänstemän tror att även en vag grundläggande diskussion kan hjälpa till att etablera gemensamma principer.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 18 maj

Ekonomisk storm kan vänta om USA inte höjer skuldtaket

Katastrof kan vänta om inte USA:s kongress höjer skuldtaket före den 1 juni, varnar finansminister Janet Yellen och amerikanska näringslivshöjdare. Om ingen överenskommelse nås före dess kan det leda till hårda vindar på finansmarknaderna sista dagarna i maj och full storm första veckan i juni. Svallvågorna skulle också kunna nå Sverige.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare