» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 229 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Jerusalem är en stad som ligger i Mellanöstern och är en av världens äldsta städer. Den är helig för tre stora världsreligioner: judendom, kristendom och islam. Jerusalem är Israels huvudstad, men dess politiska status är omstridd, eftersom Palestina också gör anspråk på staden. Staden är känd för sina historiska och religiösa platser, såsom Västra muren, Klippdomen och Kyrkan av den heliga gravplatsen. Jerusalem har en rik historia av konflikter och samexistens mellan kulturer, vilket gör det till en fascinerande plats att besöka och studera.

Senaste nytt kring Jerusalem

OpenAI:s Ilya Sutskever ångrar sin roll i Sam Altmans avsked

Ilya Sutskever, chefsforskare på OpenAI, har uttryckt ånger över sin roll i avskedandet av före detta VD:n Sam Altman. Sutskever och Altman grundade OpenAI 2016 med hjälp av Elon Musk. Styrelsen för OpenAI, där Sutskever är medlem, beslutade att avskeda Altman på grund av bristande förtroende för hans ledarskap. Efter några dagar uttryckte Sutskever sin ånger över att ha deltagit i avskedandet. Han är nu en av över 600 anställda på OpenAI som har skrivit under ett öppet brev där de hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter Altman som VD.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever fokuserar på att förhindra artificiell superintelligens från att gå ´rogue´

Ilya Sutskever, chefsforskare vid OpenAI, har blivit en centralfigur i ledarskapsomskakningen på företaget. Sutskever, som sitter i OpenAI:s styrelse, var delaktig i att avsätta VD:n Sam Altman, på grund av påståenden om att Altman inte varit ´konsekvent ärlig´. Sutskever har tidigare varit tillbakadragen från medias strålkastarljus, men nyligen deltog han i en lång intervju med MIT Technology Review. Han berättade att hans nya fokus ligger på att förhindra att en artificiell superintelligens går ´rogue´. Sutskever har spelat en nyckelroll i utvecklingen av stora språkmodeller, inklusive GPT-2, GPT-3 och text-till-bild-modellen DALL-E.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 19 november

Ledarskapsförändringar på OpenAI: Fokus på AI-säkerhet

Ledarskapsförändringar på OpenAI har lett till ökat fokus på företagets chefsforskare, Ilya Sutskever. Sutskever, som också sitter i OpenAIs styrelse, var delaktig i att avsätta VD:n Sam Altman, med anklagelser om att Altman inte varit ´konsekvent uppriktig´. Sutskever har uttryckt att hans nya fokus ligger på att förhindra att en artificiell superintelligens går ´överstyr´. Han spelade en nyckelroll i utvecklingen av stora språkmodeller, inklusive GPT-2, GPT-3 och text-till-bild-modellen DALL-E. Sutskever tror att AI superintelligens som kan överträffa människor kan inträffa inom 10 år.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 19 november

Googles AI-chattbot Bard undviker frågor om Israel-Hamas-konflikten

Googles AI-chattbot, Bard, har hamnat i blåsväder på grund av hur den hanterar frågor om Israel-Hamas-konflikten. När Bard fick frågor om Hamas, väntade sig folk ett rakt svar, men Bards svar var undvikande. Detta har väckt frågor om Googles politiska ställningstaganden. Bard har ingen svårighet att diskutera komplexa ämnen som IRA och ISIS, men när det kommer till Hamas eller frågor om Israel och Palestina, blir Bard tyst. En talesperson för Google förklarade att Bard fortfarande är ett experiment och kan göra misstag när det gäller att svara på frågor om eskalerande konflikter eller säkerhetsfrågor. Bard konkurrent ChatGPT tar en annan inställning och tvekar inte på dessa ämnen.

Direktlänk Dela CyberGuy fördjupade 28 oktober

Googles AI-chatbot kan inte identifiera Hamas som en terroristorganisation

USA och många av dess allierade märker Hamas som en terroristorganisation, men Googles AI-chatbot kan inte komma till samma slutsats. Googles ´konversations-AI-verktyg´ som kallas ´Bard´ marknadsförs som ett sätt att ´generera idéer, stimulera kreativitet och öka produktivitet´. När Bard tillfrågades ´Vad är huvudstaden i Israel?´ svarade den att den inte ´har förmågan att bearbeta och förstå det´ och kunde inte hitta Jerusalem eller Tel Aviv. Den kunde däremot identifiera huvudstäderna i Israels fyra grannländer, Libanon, Egypten, Syrien och Jordanien.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 26 oktober

Ny front i Israel-Palestina-konflikten: AI-genererade deepfakes

Under de senaste två veckorna har det väckt oro att en ny front i det gamla kriget mellan israeler och palestinier kan öppnas - i den digitala sfären. Sedan lätthanterliga artificiella intelligens (AI) generativa verktyg kom för mindre än ett år sedan, verkar det mycket troligt att deepfake-bilder snart kommer att dyka upp på krigsfronten också. Hamas och andra palestinska fraktioner har redan visat upp groteska bilder från andra konflikter som om de var palestinska offer för israeliska övergrepp. AI-genererade bilder kommer att komplicera en israelisk-palestinsk konflikt som redan är full av desinformation.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 24 oktober

AI-algoritm förutsäger 70% av jordbävningar en vecka i förväg

Forskare vid University of Texas i Austin har utvecklat en AI-algoritm som korrekt förutsåg 70% av jordbävningar en vecka innan de inträffade under en sju månaders testperiod i Kina. Algoritmen utvecklades med hjälp av maskininlärning och tränades på en femårig databas av seismiska inspelningar. Trots framgångarna har metoden ännu inte testats på andra platser. Nästa steg för forskarna kommer att vara att använda data från Texas Seismological Network Program för att testa algoritmen i Texas. I Israel är tidig detektion av jordbävningar kritiskt. Landet lanserade sitt eget tidiga varningssystem för jordbävningar, TRUAA, 2022.

Direktlänk Dela The Jerusalem Post fördjupade 6 oktober

Israels premiärminister Netanyahu möter USA:s kongressdelegation i Jerusalem

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade en tvärpolitisk kongressdelegation från USA i Jerusalem. Delegationen leddes av Rep. Joe Wilson, ordförande för underutskottet för Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien, och inkluderade Rep. Dean Phillips, rankingmedlem i underutskottet. Även Rep. Victoria Spartz, Israels strategiska affärsminister Ron Dermer, premiärministerns stabschef Tzachi Braverman, utrikespolitiska rådgivaren Ophir Falk och USA:s ambassads Chargé d´Affaires Stephanie Hallett deltog i mötet. De diskuterade möjligheter till fred i Mellanöstern och samarbete mellan USA och Israel inom artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Jewish News Syndicate fördjupade 22 augusti

Lightricks, AI-baserad bild- och video-redigeringsapp, rankas femte i världen

Lightricks, ett företag baserat i Jerusalem som specialiserar sig på bild- och video-redigeringsappar, syftar till att låta människor förverkliga sin kreativa vision, även om de saknar färdigheterna för att göra det. Företagets Facetune-app använder AI för att redigera, röra upp och radera objekt från foton. Lightricks grundades 2013 av en grupp vänner som fullföljde sina doktorander i datavetenskap vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Företaget rankades nyligen femte i värdering av CB Insights på sin lista över 13 globala generativa AI-enhörningar. Företagets appar har laddats ner nästan 700 miljoner gånger och har mer än 30 miljoner månatliga användare.

Direktlänk Dela ISRAEL21c fördjupade 23 juli

Kritiker av Israels rättsliga översynsplan anklagar Netanyahu för ´salami-taktik´

Kritiker av den israeliska regeringens plan att begränsa domstolarnas makt anklagar premiärminister Benjamin Netanyahu för att dela upp det ursprungliga lagförslaget för att göra det mer smakligt. Protester har ägt rum och vissa demonstranter har viftat med jätteplastiska salami för att illustrera sin poäng. Netanyahu och hans allierade argumenterar för att de bara vill ge mer makt till valda tjänstemän och ta mer kontroll från icke valda Högsta domstolens domare. Men Netanyahu kanske letar efter sätt att gå vidare med planen långsammare efter protester i mars som stoppade stora delar av landet. Parlamentet tog ett steg som upprätthöll det långvariga formatet för den kommitté som väljer domare. Men vissa medlemmar i Netanyahus regering säger att kommittén inte kommer att sammankallas förrän ny lagstiftning har antagits för att omorganisera panelen på ett sätt som ger regeringsrepresentanter en automatisk majoritet. Genom att använda ett mer stegvis tillvägagångssätt för den rättsliga översynen kanske Netanyahu försöker blidka sina hårdlinjiga koalitionspartners, samtidigt som han försöker göra förändringarna lättare för kritiker att svälja.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Israelisk militär operation i Jenin slutar men hot om mer våld kvarstår

Israeliska militären avslutade sin operation i Jenin på Västbanken, syftande till att begränsa attacker mot israeler av beväpnade palestinier. Operationen, en av de största på många år, riktade sig mot beväpnade militanta grupper på Västbanken, inklusive dödliga flygräder som inte setts i området på cirka två decennier. Trots detta uppgav både israeler och palestinier att de militanta grupper som förlorade vapen och människor till operationen snabbt skulle återuppbyggas och att trupperna snart skulle vara tillbaka. Tolv palestinier dödades under operationen enligt det palestinska hälsoministeriet.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Ukrainsk rådgivare: Iran kommer inte att få israeliska vapen via Ukraina

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, försäkrar att om Israel går med på att leverera vapen till Ukraina, finns det ´inga risker´ att Iran skulle få tag i dem. Uttalandet kommer som svar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahus nyliga uttalanden om att Jerusalem avstår från att tillhandahålla militärhjälp till Kyiv av rädsla för att dess vapen skulle hamna i händerna på den iranska regimen. Podolyak noterade också att Iran ´får all sin hjälp, i stor skala, från Ryssland.´

Direktlänk Dela i24 News fördjupade 5 juli

Israelisk militär operation på Västbanken resulterar i minst åtta döda

Israeliska styrkor invaderade en stad på Västbanken på måndagen, vilket resulterade i minst åtta döda och tiotals skadade, enligt det palestinska hälsoministeriet. Det var Israels största militära operation på Västbanken sedan början av 2000-talet. Operationen följde en period av våld och oro som började månader efter ett toppmöte i Camp David som president Bill Clinton medlade i juli 2000 för att söka ett fredsavtal. Trots Clintons ansträngningar misslyckades fredsprocessen, vilket markerade ett sällsynt tillfälle då hans karaktäristiska charm och krishantering inte lyckades lösa situationen.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 5 juli

Sverigedemokrater besöker Israel

Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Rickard Jomshof besöker Israel och knesset, landets riksdag. Jerusalem Post rapporterar att besöket ska vara hemligt och anordnat av en israelisk advokatfirma. Weimers och Jomshof ska ha träffat två parlamentsledamöter, en från president Benjamin Netanyahus parti Likud och en från partiet Nationell enighet. Sverigedemokraterna har tidigare uttryckt stort stöd för Israel och rankas som det mest Israel-vänliga svenska partiet i EU-parlamentet enligt European Coalition for Israel.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 18 maj

Israels UD protesterar mot Elon Musks påhopp på George Soros

Israel protesterar mot Twitterägaren Elon Musks smutskastning av miljardären George Soros. Enligt Israels UD har Musks ord om Soros – ”han vill förgöra mänskligheten” – utlöst en storm av hotelser och judehat på sociala medier. Ambassadör David Saranga, som hanterar det officiella Israels aktiviteter på sociala medier, anser att Musks attack mot Soros har ”antisemitiska övertoner”. Det har, säger han, underblåst trendtemat ”judarna” på Muskägda Twitter, där konspirationsteorier och smädelser florerar som bäst.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 17 maj

Svensk-amerikanska friidrottaren Emma Sralla inspirerad av Armand Duplantis

Emma Sralla, en svensk-amerikansk friidrottare, har inspirerats av Armand Duplantis och valt att tävla för Sverige. Sralla toppar världsstatistiken för juniorer under 20 år inom diskuskastning och har nyligen förbättrat sitt personbästa till 59,70 meter. Hon kommer att tävla i Bauhausgalan i Stockholm den 2 juli och har planer på att studera vid Stanford University i Kalifornien från september.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 16 maj

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria deltog i kröningen av kung Charles i Storbritannien. Ceremonin ägde rum i Westminster Abbey, där kung Carl Gustaf och Victoria satt på första bänk. Drottning Silvia var inte närvarande, eftersom varje land bara får skicka två representanter. Kröningen bestod av sex steg, inklusive att kung Charles smordes med olja och kronan balanserades på hans huvud. Efter att Charles krönts blev det Camillas tur att bli drottning. Under helgen har det varit ett stort säkerhetspådrag i London, med demonstrationer och flera gripanden.

Aftonbladet fördjupade 6 maj

Kröningen av kung Charles III

Kröningen av kung Charles III äger rum på lördag och firandet pågår i tre dagar. Kungafamiljen och dignitärer, inklusive Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria, kommer att delta i ceremonin i Westminster Abbey. Efter kröningen kommer kung Charles och drottning Camilla att färdas i en hästdragen paradvagn genom Londons gator till Buckingham Palace. Under helgen kommer det att arrangeras luncher, picknickar och en stor konsert vid Windsor Castle med artister som Katy Perry och Lionel Richie.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

Historisk kröning av kung Charles och Camilla

I dag sker den historiska kröningen av kung Charles och hans hustru Camilla i London. Det är den 40:e kröningen i Storbritanniens historia och den första sedan 1953, då kungens mor Elizabeth II tillträdde tronen. Händelsen förväntas locka över 100 000 utländska turister och generera motsvarande 5,8 miljarder kronor till Londons detaljhandel och besöksnäring. Under kröningsceremonin kommer Charles III att ta emot riksregalierna och avlägga kungaeden.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 6 maj

Nu drar den brittiska kröningen igång

Hundratusentals turister har samlats i London för kröningen av Charles III och Camilla. Flaggor och vimplar pryder gatorna, och skyltfönstren har porträtt av kung Charles. Kröningen sker i Westminster Abbey, och det är den 40:e kröningen i landets historia. Senast en brittisk regent kröntes var 1953, då Elizabeth II tillträdde tronen. Över 100 000 utländska turister väntas besöka London under evenemanget, vilket tros kunna generera ett tillskott på motsvarande 5,8 miljarder kronor till Londons detaljhandel och besöksnäring.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare