» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 140 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Layoffs.fyi är en webbplats som samlar information om personalnedskärningar inom teknikbranschen, särskilt under ekonomiska kriser. Den ger en översikt över företag som har genomfört uppsägningar, antalet drabbade anställda och datum för händelsen. Layoffs.fyi hjälper användare att hålla sig uppdaterade om arbetsmarknadens tillstånd, upptäcka möjligheter för ny anställning och förstå trender inom branschen. Dessutom erbjuder webbplatsen resurser för dem som har blivit uppsagda, som tips för att hitta nya jobb och råd om hur man hanterar en uppsägning på bästa sätt.

Senaste nytt kring Layoffs.fyi

Artificiell intelligensfärdigheter mest efterfrågade på arbetsmarknaden

Användningen av artificiell intelligens (AI) i arbetskraften fortsätter att utvecklas och vissa AI-färdigheter blir snabbt mer värdefulla för organisationer än andra. Sedan januari har mer än 39 496 arbetstagare redan fått sparken, enligt spårningswebbplatsen Layoffs.fyi, där många arbetsgivare citerar AI-investeringar som orsaken till nedskärningarna. För att hjälpa teknikarbetare och alla anställda att ligga före kurvan och tjäna mer pengar i processen, släppte jobbsökningsplattformen Indeed sin rankning av mest efterfrågade AI-färdigheter. ´På dagens arbetsplats behöver teknikarbetare - och egentligen de flesta arbetstagare - vara anpassningsbara när AI fortsätter att påverka arbetsvärlden´, sa Donal McMahon, VP för datavetenskap på Indeed i ett pressmeddelande. ´Alla kan dra nytta av att lära sig grunderna i AI, eftersom nästan varje teknikroll nu måste vara en AI-roll.´ För att ranka önskvärdheten hos färdigheterna på listan beräknade Indeed genomsnittslönen för jobb med teknikspecifika färdigheter som postades 2023. De beräknade sedan medellönen för jobb som saknade samma teknikspecifika färdigheter och räknade ut skillnaden för att bestämma förändringen i inkomstpotential per färdighet. Förståelse för generativ AI toppade Indeeds lista som den mest önskade och lukrativa färdigheten, med en genomsnittlig årlig lön på $174 564 och en ökning i delat intresse från både arbetssökande och arbetsgivare. Generativ AI driver program som ChatGPT och annan artificiell intelligens som kan generera text, bilder eller andra data. Sökningar efter generativa AI-jobb på Indeed har ökat med nästan 4 000% under det senaste året, enligt Indeed, vilket indikerar en uttalad branschförskjutning. Även på listan finns datavetenskapliga områden som datorvision, som innebär att lära datorer att identifiera människor och objekt på foton eller videor, samt förmåga på AI-program som Elixir, som låter ingenjörer bygga specifika applikationer. Om detta verkar skrämmande för dem som inte är väl insatta i teknikspråk betonar McMahon att allt detta kan läras. Arbetsgivare bör också spela en roll i att uppgradera sin nuvarande arbetskraft för att hålla jämna steg. ´För dem som redan arbetar heltid är några effektiva metoder för att lära sig dessa teknikfärdigheter att anmäla sig till onlinekurser, delta i boot camps eller delta i andra träningsprogram skräddarsydda för AI-utveckling´, sa McMahon. ´Kontinuerligt lärande och att hålla sig uppdaterad om de senaste framstegen inom AI är avgörande för framgång i detta snabbt utvecklande område.´

Direktlänk Dela Employee Benefit News fördjupade 21 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Stora teknikföretag skär 34 000 jobb i satsning på AI

Större teknikföretag har kollektivt skurit 34 000 jobb sedan början av 2024 i en strategisk satsning på generativ artificiell intelligens (AI). Företag som Microsoft Corp, Alphabet Inc, PayPal Holdings Inc och eBay Inc har omstrukturerat sina arbetskrafter för att fokusera på AI. Analytiker tror att dessa uppsägningar är en del av en bredare trend inom branschen där företag omvärderar sin arbetskraft och omfördelar resurser för att investera i ny teknik. Denna rörelse ses också som ett tecken på företagens åtagande till kostnadsdisciplin. Trots en minskande trend i tekniska uppsägningar under andra halvan av 2023, vände trenden i januari, med antalet anställda som sagts upp i tekniksektorn ökar med 304%.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 12 februari

Google planerar att säga upp flera hundra anställda inom försäljningsteamet

Google planerar att säga upp flera hundra anställda inom sitt annonsförsäljningsteam som en del av företagets kostnadsbesparande åtgärder. Detta kommer i samband med att Google planerar att omstrukturera sitt annonsförsäljningsteam, minska teamet som fokuserar på stora klienter och utöka teamen som är dedikerade till små och medelstora företag. Enligt en talesperson för Google är detta en del av en årlig process för att strukturera om teamet för att bäst betjäna företagets Ads-kunder.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 18 januari

Tekniksektorn inleder 2024 med omfattande jobbavskärningar

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad färska jobbavskärningar samtidigt som branschen dubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Mer än 5 500 teknikjobb har avskurits mindre än två veckor in på 2024. Teknikjättarna Google och Amazon meddelade omfattande uppsägningar denna vecka. Nyheter om jobbavskärningarna hos Google och Amazon kommer månader efter att båda företagen separat tillkännagav miljardinvesteringar i AI-startupen Anthropic. Även sociala plattformen Discord meddelade att den skär ner 17% av sin personal. Unity Software, tillverkaren av teknik som används i populära mobilspel som Pokemon Go, meddelade att den skär ner 25% av sin arbetsstyrka. Språkinlärningsappen Duolingo sa att den har lagt av cirka 10% av sina kontraktsarbetare.

Direktlänk Dela The Mercury News fördjupade 15 januari

Tekniksektorn inleder 2024 med jobbnedskärningar samtidigt som investeringar i AI ökar

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad jobbnedskärningar samtidigt som branschen fördubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Trots att AI-verktyg har lett till arbetslöshet är inte alla nyligen genomförda uppsägningar direkt kopplade till AI. Många av de senaste nedskärningarna har dock följt på företagens stora investeringar i AI-teknik. Mer än 5 500 teknikanställda har förlorat sina jobb mindre än två veckor in på 2024. Google och Amazon meddelade omfattande uppsägningar denna vecka, vilket påverkar hundratals arbetare över olika affärsavdelningar. Dessutom meddelade sociala plattformen Discord att de skär ner 17% av sin personal, Unity Software skär ner 25% av sin arbetskraft och språkinlärningsappen Duolingo sade att den har avskedat cirka 10% av sina kontraktarbetare.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 13 januari

Över 5500 teknikjobb skärs bort i början av 2024, AI pekas ut som en orsak

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad nya jobbkutt samtidigt som branschen fördubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Google och Amazon har båda meddelat omfattande uppsägningar som påverkar hundratals arbetare. Dessutom har sociala plattformen Discord meddelat att den minskar sin personalstyrka med 17%, Unity Software skär bort 25% av sin arbetsstyrka och språkinlärningsappen Duolingo har sagt upp cirka 10% av sina kontraktsarbetare. Totalt har mer än 5500 teknikanställda förlorat sina jobb mindre än två veckor in på 2024.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 13 januari

Tekniksektorn inleder 2024 med omfattande jobbavskärningar

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad nya jobbavskärningar samtidigt som branschen dubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Google och Amazon har båda meddelat omfattande uppsägningar denna vecka, vilket påverkar hundratals anställda inom olika affärsdivisioner. Dessa uppsägningar kommer månader efter att båda företagen separat meddelade miljardinvesteringar i AI-startupen Anthropic. Sociala plattformen Discord meddelade att de skär ner 17% av sin personal, Unity Software skär ner 25% av sin arbetsstyrka och språkinlärningsappen Duolingo sa att de har avskedat cirka 10% av sina kontraktsarbetare. Totalt sett har mer än 5 500 teknikanställda förlorat sina jobb mindre än två veckor in i 2024.

Direktlänk Dela WRAL-TV fördjupade 13 januari

ChatGPT har ännu inte ersatt dig, enligt rapport

En rapport av Nathan Brunner från jobbplattformen Salarship säger att effekterna av ChatGPT på anställning hittills har varit minimala. Månaderna efter att ChatGPT 4 släpptes för nästan ett år sedan orsakade stora konsekvenser i många branscher. Många var oroliga att OpenAI:s senaste version av sitt generativa AI-program skulle leda till massuppsägningar när företag började använda programmet för att automatisera funktioner som kundservice och utföra uppgifter som skrivning och redigering, datorprogrammering och andra funktioner. En ny rapport från Nathan Brunner, ägare till Salarship, avfärdar i stor utsträckning dessa påståenden. Rapporten framhåller att den nuvarande arbetslöshetstakten är 3,8%, endast något högre än 3,7% för ett år sedan. Antalet unika jobbannonser har faktiskt ökat med 1/8% jämfört med för ett år sedan. Enligt rapporten är IT-sektorn, där massuppsägningar förutspåddes, fortfarande livskraftig. Rapporten citerar layoffs.fyi som säger att 95 000 arbetare blev uppsagda under de första fem veckorna av 2023, vilket motsvarar 60% av de uppsägningar som rapporterades för 2022. Även om ChatGPT nämndes som orsak till dessa uppsägningar, hävdade Brunners rapport att många av dessa uppsägningar följde den massiva IT-anställningsvågen som orsakades av pandemin. Rapporten är sannolikt korrekt, eftersom vågen av tekniska uppsägningar som började i slutet av 2022 och varade till första hälften av 2023 dominerades av företag som Meta, Google och andra teknikföretag som anställde massivt under pandemin. Bruners rapport noterade att Google och andra stora teknikföretag fortfarande har fler anställda 2023 jämfört med 2021. BLS förutspår fortfarande att mjukvaruutvecklare och datavetenskapsforskare kommer att vara bland de snabbast växande yrkena under det nästa decenniet.

Direktlänk Dela Design News fördjupade 26 oktober

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare