» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 145 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Norge är ett land i norra Europa som är känt för sin fantastiska natur, inklusive fjordar, berg och nordljus. Landet gränsar till Sverige, Finland och Ryssland. Norge är en konstitutionell monarki med en parlamentarisk regeringssystem. Huvudstaden heter Oslo, och norska är det officiella språket. Norge har en stark ekonomi, som är mycket beroende av olje- och gasindustrin. Landet har en hög levnadsstandard och rankas ofta som ett av de bästa länderna att bo i. Norge är också känt för sina vintersportprestationer och har varit värd för olympiska vinterspelen två gånger.

Senaste nytt kring Norge

AI och robotar omformar logistikindustrin

Amazon har över 750 000 mobila robotar som kan lyfta upp till 1 250 pund. Robotarna är utrustade med små kameror för att identifiera människor, pods och andra robotar. Deras huvuduppgift är att hjälpa Amazon-anställda genom att hämta hyllor med produkter. Denna teknik påskyndar leveranser och gör inventeringskontroller snabbare. Logistikindustrin har upplevt en stor förändring, drivet av den snabba tillväxten av e-handel sedan 2000-talet. Denna omvandling accelereras ytterligare tack vare snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI). Enligt en rapport från McKinsey kommer AI att skapa ett helt nytt ´logistikparadigm´ fram till 2030. I framtiden kommer AI och maskininlärning att vara stora spelare i lager. De kan bearbeta mycket data snabbt, vilket ger realtidsinformation om lager, efterfrågan och de bästa layouterna. Med AI kan beslut som när man ska fylla på och de bästa ruterna för att plocka beställningar automatiseras. Detta gör inte bara att saker och ting fungerar smidigare, men sparar också kostnader.

Direktlänk Dela Millennium Post fördjupade 21 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Från 2024 kommer DS Automobiles bli den första biltillverkaren i världen att inkludera ChatGPT som standard i sina modeller utrustade med DS IRIS SYSTEM. Efter en framgångsrik pilotfas, där användningen av taligenkänning ökade med mer än 50%, kommer DS Automobiles erbjuda ChatGPT som standard. DS 3, DS 4, DS 7 och DS 9 utrustade med DS IRIS SYSTEM, levererade från mars, kommer att integrera denna funktion i arton länder och på tretton språk. Användare kommer att kunna interagera med DS IRIS SYSTEM:s taligenkänning och ställa alla typer av frågor.

WebWire fördjupade 20 februari

Nederländerna toppar global pensionsrankning, AI spelar ökande roll

Nederländerna har det bästa pensionssystemet i världen, enligt en global pensionsrapport från Mercer CFA Institute. Rankningen jämförde 47 pensionssystem, som täcker 64% av världens befolkning, baserat på över 50 indikatorer. Island kom på andra plats och Danmark på tredje. Majoriteten av de europeiska länderna fick bra betyg, medan länder som Frankrike, Spanien, Italien, Polen, Österrike, Kroatien och USA har större risker och/eller brister. Rapporten rekommenderar även att artificiell intelligens (AI) bör förbättra pensionsprestanda genom att minska kostnader och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 17 februari

Utveckling av en pålitlig ChatGPT för europeiska språk

Marco Kuhlmann, professor vid Linköpings universitet, arbetar med att utveckla metoder för att förstå och generera mänskligt tal. Han är en del av ett projekt som syftar till att utveckla en pålitlig och öppen ChatGPT för europeiska språk. Projektet, TrustLLM, syftar till att lösa problem som att säkerställa korrekthet och trovärdighet i de texter som genereras av ChatGPT. Projektet genomförs i samarbete med organisationer från Tyskland, Island, Danmark, Norge och Nederländerna. Kuhlmann hoppas att TrustLLM kommer att bidra till att EU når eller till och med överträffar USA:s nivå inom området.

Direktlänk Dela Science X fördjupade 17 februari

Nordiska länder leder utvecklingen inom digital teknik

Nordiska länder är banbrytande inom digital teknik genom sitt rika ekosystem av uppstartsföretag och ledande utbildningsinstitutioner. Regionen är kanske mest känd för sin startup-sektor, med finansiella och spelappar kända över hela världen. Men regionen främjar också forskning inom djup teknik som artificiell intelligens (AI) och kvantberäkning. I Sverige pågår ett projekt för att främja användningen av AI i Norden genom att skapa en stor språkmodell för svenska, danska, norska, isländska och färöiska. I kvantberäkning investerar Finlands regering för att landet ska hålla jämna steg med en framväxande teknik som lovar att markera ett språng framåt i beräkningskapacitet mycket större än det från abacus till en modern dator. En finsk regeringsstödd projekt har meddelat att Finlands andra kvantdator, som använder 20 superledande qubits, har slutförts.

Direktlänk Dela Computer Weekly fördjupade 13 februari

1X utvecklar autonoma humanoida robotar med neurala nätverk

Norska humanoida robotmakaren 1X har utvecklat autonoma robotar som styrs av neurala nätverk. Företaget fick stöd från OpenAI förra året som en del av en serie A-finansieringsrunda på 25 miljoner dollar. En efterföljande serie B-finansiering på 100 miljoner dollar visar hur mycket OpenAI:s uppmärksamhet är värd. 1X:s humanoida robotar ser underlägsna ut jämfört med vad till exempel Tesla, Figure, Sanctuary eller Agility arbetar med. Men företaget har en bipedal version kallad Neo under utveckling. Huvudutmaningen är att få maskinerna att lära sig uppgifter snabbt och sedan utföra dem autonomt.

Direktlänk Dela New Atlas fördjupade 13 februari

Användning av AI för att förbättra lavinprognoser

Artificiell intelligens (AI) används nu för att utveckla bättre system för lavinprognoser. Forskare, inklusive Jakob Grahn vid Norwegian Research Centre i Tromsø, Norge, använder mikrovågspulser och backens skrovlighet för att beräkna lavinrisken i förväg. Denna forskning har fått särskilt stort intresse i Alperna.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 12 februari

AI-baserat system kan effektivisera antidopningsarbetet

Kanadensaren McLaren och kollegan Martin Dubbey har presenterat projektet Protect, ett AI-baserat system för att effektivisera antidopningsarbetet och sänka kostnaderna. Systemet använder teknik som redan används av försäkringsbolag för att upptäcka försäkringsbedrägeri. Idrottare uppmanas att svara på en serie frågor från en inspelad skådespelarröst. Svaren granskas med hjälp av AI, och förändringar i tonfallet kan indikera misstänkt dopning. Dubbey säger att systemet kan sänka kostnaderna med 70 procent och att testning av ´rena´ idrottare i stort sett kan undvikas.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 6 februari

Microsoft och OpenAI investerar i humanoid robot-startup

Microsoft och OpenAI planerar att investera stora summor pengar i en startup för humanoida robotar. Microsoft planerar att investera 95 miljoner dollar och OpenAI kommer att investera 5 miljoner dollar. Enligt Bloomberg förväntas företaget samla in totalt 500 miljoner dollar i denna runda, och dess värdering före pengar kan nå 1,9 miljarder dollar. Företaget grundades 2022 och lyckades förra året samla in 70 miljoner dollar i en finansieringsrunda ledd av Parkway Venture Capital. Två månader senare investerade Intel 9 miljoner dollar.

Direktlänk Dela Realme Central fördjupade 31 januari

AI och AR växer i betydelse för e-handeln

Måns Strandqvist, VD för Langia IT Solutions, menar att AI och AR kommer att spela en avgörande roll i e-handeln. E-handelssegmentet utvecklas snabbt och Augmented Reality (AR) blir allt mer populärt. Tekniken erbjuder kunden en interaktiv shoppingupplevelse, vilket leder till högre engagemang och försäljning. Artificiell intelligens (AI) ökar också i betydelse inom e-handeln, bland annat kan AI hjälpa till med produktbeskrivningar och kundtjänst.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 22 januari

Pumpad hydroenergi är det enda verkliga alternativet för gravitationslagring

Artikeln diskuterar olika tekniker för energilagring med hjälp av gravitation, och konstaterar att pumpad hydroenergi är det enda verkliga alternativet. Författaren förklarar att andra tekniker, som att använda betongblock, hissar och järnvägssystem, inte är praktiska eller effektiva på grund av fysikens lagar. Pumpad hydroenergi, å andra sidan, utnyttjar befintliga geografiska funktioner för att skapa stora höjdskillnader och använder vatten, en billig och lätt pumpad vätska, för att lagra energi. Författaren avfärdar också idéer som att använda kontorsbyggnadshissar eller gruvor för energilagring som orealistiska.

Direktlänk Dela CleanTechnica fördjupade 17 januari

Globala spänningar och AI dominera Davos-mötet

Ökande geopolitiska spänningar som kan skada den redan skakiga globala ekonomin har dominerat inledningen av världens affärs- och politiska elitmöte i Davos, Schweiz. Potentiella hotpunkter - Ukraina, Mellanöstern och Taiwan - hotar att överskugga Världsekonomiska forumets (WEF) möte. En studie av globala företagsledare visade att brittiska VD:ar omfamnar generativ artificiell intelligens snabbare än sina kollegor i andra länder. Frankrikes Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskiy och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är alla planerade att tala vid WEF denna vecka, liksom Argentinas nya president Javier Milei.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 15 januari

AI-relaterade uttryck dominerar årets ord i flera länder

Under 2023 har AI-relaterade uttryck dominerat årets ord i flera länder. På Färöarna valdes ´vitlíki´, som betyder ´artificiell intelligens´, och i Japan nämndes ´seisei AI´, ´generativ AI´, och ´Chatto GPT´, ´Chat GPT´. I Portugal var ´inteligência artificial´, ´artificiell intelligens´, bland kandidaterna. I Danmark vann ´Chat GPT´ och i Norge valdes ´KI-generert´, ´AI-genererad´. I Australien valdes ´generative AI´ och i Tyskland var ´KI-Boom´, ´AI-boom´, ett av årets trendord. I Schweiz tog ´Chatbot´ plats på listan och i England korades ´AI´ till årets ord. I Ryssland valdes motsvarande bokstavsförkortning, ´ИИ´ för ´искусственный интеллект´.

Direktlänk Dela Fokus fördjupade 13 januari

AI-system utnyttjar icke-engelsktalande forskare genom att stjäla deras immateriella egendom

Natalia Kucirkova, professor i Norge, har nyligen skrivit om språkdiskrimineringen som forskare som använder engelska som sitt andra språk upplever. Hon beskriver den stress som orsakas av insensitiva kommentarer och tiden och pengarna som spenderas på att förbereda artiklar för tidskriftsinlämning. Kucirkova argumenterar för att AI ´bots´ kan jämna ut spelplanen för publicering. Tyvärr används AI-system 2024 för att utnyttja icke-engelsktalande forskare genom att stjäla deras immateriella egendom. Många akademiska förlag samarbetar med stora, privata redigeringsföretag för att erbjuda ´författartjänster´, vilket inkluderar engelsk språkredigering. Ankomsten av AI har utlöst ett frenetiskt kapplöpning till botten bland dessa företag, vilket omedelbart upptäckte ett sätt att monetisera två resurser de hade i överflöd: forskningsartiklar uppladdade i digitala format och välutbildade redaktörer. Klientpapper kunde användas för att träna specialiserade AI stora språkmodeller (LLMs) för att känna igen och korrigera de karakteristiska misstagen som gjorts av icke-engelsktalande författare från alla delar av världen. Redaktörer kunde hjälpa systemet att lära sig genom att korrekturläsa den automatiskt genererade texten och ge feedback för optimering. Ett företag köpte ett litet AI-företag från hyllan; andra anställde AI-ingenjörer. Sedan 2020 har de flesta byggt LLMs och säljer nu fristående AI-redigeringsverktyg ´tränade på miljontals forskningsmanuskript [...] förbättrade av proffs på [företagsnamn]´, för att citera från en reklamblurb. Det bästa sättet att förstå LLMs är att tänka på prediktiva textsystem. För tjugo år sedan var en språkmodell bara en ordbok som visste hur man skulle slutföra ett ord åt gången. När modellerna blev mer komplexa och kraftfulla kunde de förutsäga nästa ord eller nästa flera ord. Den senaste generationen av stora språkmodeller, som de som driver ChatGPT och Copilot för Microsoft 365, kan ´förutsäga´ hundratals ord. Precis som alla LLMs kodar redigeringsföretagens system allt, inte bara redaktionella korrigeringar. Så snart en forskare laddar upp ett manuskript blir deras immateriella egendom - originalidéer, innovativa variationer på etablerade teorier, nybildade termer - tillägnad företaget och kommer att användas, troligen för evigt, för att ´förutsäga´ och generera text i liknande papper redigerade av tjänsten (eller någon som använder företagsförsedda redigeringsverktyg). Ändå har få forskare märkt denna grundläggande transformation av akademisk redigering. Förlag undviker att nämna de företag de outsourcar arbete till. Redigeringsföretag skryter om AI-framsteg när de marknadsför nya verktyg, men inte när de annonserar redigeringstjänster. Forskare uppmuntras att tro att deras papper kommer att redigeras helt av människor. Istället redigeras de av mänskliga redaktörer som arbetar med (och blir allt mer marginaliserade av) AI-system. Varje tidskrift, förlag och redigeringsföretag garanterar forskningskonfidentialitet. Deras dataskydds- och integritetspolicyer nämner aldrig AI. Detta är vilseledande men inte olagligt; nuvarande lagstiftning som skyddar konfidentialiteten för personuppgifter reglerar inte eller förbjuder användningen av anonymiserat akademiskt arbete. För att avvärja framtida stämningar tillhandahåller de flesta redigeringsföretag för AI-utbildning i sina småskriftsvillkor, där författare omedvetet ger dem tillstånd att behålla deras arbete för evigt, dela det med dotterbolag och använda det för att förbättra, utveckla och leverera nuvarande och framtida produkter, tjänster och algoritmer. Men andra framstående offer för AI-utnyttjande börjar kämpa tillbaka. I december stämde The New York Times ChatGPT för att ha använt ´miljontals artiklar publicerade av Times [...] för att träna automatiserade chatbots som nu konkurrerar med nyhetsuttaget som en källa till pålitlig information´. I juni förbjöd National Institutes of Health vetenskapliga peer reviewers från att använda AI-verktyg för att analysera eller kritisera bidragsansökningar eller R&D-kontraktsförslag eftersom det inte fanns någon ´garanti för var data skickas, sparas, visas eller används i framtiden´. Som Society of Authors påpekar är de ´etiska och moraliska´ frågorna kring det i huvudsak vinststyrda AI-utvecklingsracet ´komplexa, och de rättsliga konsekvenserna är inte begränsade till intrång i upphovsrättens ekonomiska rättigheter, men kan inkludera intrång i en författares moraliska rättigheter till tilldelning och integritet och rätten att invända mot felaktig tilldelning; intrång i dataskyddslagar; intrång i privatlivet; och handlingar av att passera av´. Vi uppmanar förlag och redigeringsföretag att omfamna transparens och den grundläggande akademiska principen om informerat samtycke. Redigeringstjänsteleverantörer bör avslöja de AI-baserade system och verktyg de använder på klientarbete. De bör förklara tydligt hur LLMs fungerar och erbjuda forskare ett val, till exempel genom att kompensera författare för förlust av rättigheter genom att prissätta hybridmänsklig/AI-redigering som ett billigare alternativ till helt konfidentiell mänsklig redigering. För att skydda sig själva från stämningar och sina författare från utnyttjande bör förlag som erbjuder märkta författartjänster - åtminstone - namnge de redigeringsföretag de outsourcar arbete till så att forskare kan göra ett informerat val. Nya lagar och regler kring AI-utbildning är säkert på väg. För nu måste forskare skydda sin egen immateriella egendom genom att lära sig grunderna i AI, läsa det finstilta och förhöra redigeringstjänster - även de som tillhandahålls av betrodda företag och förlag. Alan Blackwell är professor i interdisciplinär design vid institutionen för datavetenskap och teknologi, University of Cambridge, och meddirektör för Cambridge Global Challenges; hans nya bok, Moral Codes: Designing Alternatives to AI, kommer att publiceras av MIT Press 2024. Zoe Swenson-Wright är en frilansande akademisk redaktör.

Direktlänk Dela Times Higher Education fördjupade 12 januari

Gujarat-företag introducerar AI-robotar för övervakning och rengöring vid Vibrant Summit

Ett företag från Gujarat har utvecklat robotar med artificiell intelligens (AI) som kommer att utföra övervakning och rengöring vid det kommande Vibrant Summit. Robotarna kommer att vara en central attraktion på utställningen. Dessutom kommer repliker av inhemska helikoptrar och stridsflygplan att visas. Utställningen kommer också att ha 13 hallar tillägnade 13 olika teman, inklusive ´Make in Gujarat´ och ´Atmanirbhar Bharat´. Omkring 450 MSME-enheter kommer att delta aktivt för att bidra till förverkligandet av premiärministerns vision om ´oberoende Indien´.

Direktlänk Dela Irshadgul.com fördjupade 8 januari

Ikea Retail ser ´banbrytande´ resultat med AI-drivna efterfrågetekniker

Ikea Retail (Ingka Group) har sett ´banbrytande´ resultat sedan de började använda AI-drivna efterfrågetekniker. Under de senaste tre åren har företaget arbetat nära Inter Ikea Group och Blue Yonder för att stödja implementering och uppskalning av denna teknik. Tekniken är utformad för att undersöka kortsiktiga efterfrågemönster över olika kanaler med hjälp av kundinsikter, marknadshändelser, prissättning, kampanjer, lokala väderprognoser, externa ekonomiska faktorer och andra kritiska datapunkter för att bättre förstå och förutsäga konsumentpreferenser över tid. Efter en framgångsrik pilot i Norge 2020, där företaget såg en märkbar förbättring i prognosutvecklingen för varje artikel och butik, implementerade Ikea Retail tekniken mer allmänt. Sedan dess har anställdas produktivitet och prognosnoggrannhet förbättrats avsevärt.

Direktlänk Dela Retail TouchPoints fördjupade 2 januari

AI-explosionen påverkar språket globalt

År 2023 har AI-explosionen påverkat språket över hela världen, från Färöarna och Island till Japan och Australien. På Färöarna blev ´vítlíki´, betydande ´artificiell intelligens´, utsedd till årets ord. I Japan nämndes ´seisei AI´ eller ´generativ AI´ på förlaget Jiyū Kokumin Shas årliga nyordslista. I Australien fick ´algospeak´, medvetna felstavningar och påhittade synonymer som används för att kringgå digitala hinder, ett hedersomnämnande i Macquarie-ordbokens omröstning. I Portugal var ´inteligência artificial´, ´artificiell intelligens´, bland kandidaterna. I Norge blev ´KI-generert´, ´AI-genererad´, vald. I Ryssland blev ´ИИ´ för ´искусственный интеллект´, utsedd till årets ord. I Spanien listades ´ultrafalso´, ´deepfake´, en typ av manipulerade bilder och filmer som blir allt svårare att avslöja som förfalskningar med dagens AI-teknik. I USA blev ´authentic´, ´autentisk´, vald av Merriam-Webster. Engelska Cambridge-ordboken utsåg ´hallucinate´, ´hallucinera´, till årets ord, vilket här syftar på en AI som producerar falsk information men presenterar den som korrekt. I Österrike blev ´Kanzlermenü´, ´kanslermeny´, utsedd till årets ord, vilket syftar på förbundskansler Karl Nehammers uttalande om att en hamburgare och en liten pommes frites på McDonald´s var den ´billigaste varma måltiden´ som alla österrikare hade råd med.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 31 december

Norsk studie avslöjar nätverk av över 440 falska nyhetssidor

En ny rapport från norska Försvarsforskningsinstitutet (FFI) har avslöjat ett nätverk av över 440 falska nyhetssidor på över 30 språk. Rapporten visar att texter från svenska och norska journalister har stulits och översatts till dåligt norsk. Bilder på falska reportrar visas under artiklarna, och verkliga personers bilder har tagits från nätet och används som reporterbilder. Spåren pekar mot en aktör i Indien, och syftet verkar vara ekonomiskt. Forskarna varnar för att fenomenet med falska nyhetssidor kan öka med AI.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 23 december

AI kan identifiera självmordstendenser bland unga

Antalet självmordsförsök ökar oroväckande snabbt: I 59 låg- och medelinkomstländer har 1 av 6 unga människor försökt ta sitt liv, enligt studier. Forskare från Norge och Danmark har använt artificiell intelligens i form av maskininlärning för att kartlägga vilka faktorer som särskilt relaterar till unga människors självmordsförsök. Data från 173 664 norska tonåringar mellan 13 och 18 år ingår i studien, som publiceras i Journal of Youth and Adolescence. Forskarna har identifierat sex huvudsakliga riskfaktorer för självmordsförsök.

Direktlänk Dela Medical Xpress fördjupade 22 december

Norska regeringen finansierar AI-projekt för hållbar sjöfart

Den norska regeringen driver Green Platform Initiative, ett projekt som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser inom sjöfarten med hälften inom sju år. Ett projekt med namnet Green AI for Sustainable Shipping (GASS), lett av NAVTOR, har nyligen fått 44 miljoner NOK (cirka 4,2 miljoner USD) i finansiering från Green Platform-programmet. Projektet kommer att använda artificiell intelligens för att förbättra energieffektiviteten ombord på fartyg. GASS-partners inkluderar NAVTOR AS, Grieg Star AS, Maritime CleanTech, Scandinavian Reach Technologies AS, Simula Research Laboratory AS, SinOceanic Shipping AS och Sustainable Energy AS.

Direktlänk Dela AiThority fördjupade 19 december

AI-revolutionens påverkan på samhället underskattas

Människor inser inte hur mycket AI-revolutionen kommer att påverka samhället, enligt kulturjournalisten Andreas Ekström. Han frågar vem som ska tillvarata medborgarnas intressen i denna förändring. Inga Strümke, docent i datavetenskap vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet, nämns också i artikeln.

Direktlänk Dela HD fördjupade 14 december

AI-revolutionen: Vem ska tillvarata medborgarnas intressen?

Människor inser inte hur mycket den kommande AI-revolutionen kommer att påverka samhället, menar kulturjournalisten Andreas Ekström. Han undrar vem som kommer att tillvarata medborgarnas intressen i denna förändring. Inga Strümke, docent i datavetenskap vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet, nämns också i artikeln.

Direktlänk Dela Sydsvenskan fördjupade 13 december

Ny EU-lagstiftning för AI och upphovsrätt, Spotify-uppsägningar och rättsfall om AI och upphovsrätt

EU har tagit ett steg mot ny lagstiftning för AI, med upphovsrätten i en viktig position. En dom i norska Högsta Domstolen anger att den som arrangerar och finansierar en inspelning också äger den. Spotify har sagt upp ca 2 300 personer under det senaste året. En provisorisk överenskommelse om den kommande AI-förordningen har nåtts mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen. En principiellt viktig dom i Norge har avgjort vem som ska anses vara ´producent´ enligt upphovsrättslagen. Sia har samarbetat med AI-plattformen Endel och Atlantic Records för att omvandla låtar till ´moodmusik´. ADA har ingått ett samarbetsavtal med AI-plattformen Boomy. Den tyska fotografen Robert Kneschke har stämt plattformen LAION för att ha använt hans bilder för att träna upp sina AI-modeller.

Direktlänk Dela Musikindustrin fördjupade 12 december

Myrbaserade AI-algoritmer används för att minska ineffektiviteter i tillverkningsprocesser

Myror använder kemiska feromoner för att kommunicera med andra myror när de reser mellan sitt bo och en matkälla. Den kortaste rutten får den starkaste kemiska signaturen, vilket hjälper andra myror att lära sig att använda den. Denna ´myrbaserade algoritm´ och andra inlärningssystem studeras nu av dataforskare för att reducera ineffektiviteter i tillverkningsprocesser, vilket är ett sätt att minska utsläppen som bidrar till global uppvärmning. Maskininlärningsverktyg kan påskynda åtgärder för att minska fossila bränsleutsläpp och förbereda sig för katastrofhot. Men teknikexperter varnar för att en allvarlig brist på data och AI-verktyg i utvecklingsländer kan göra algoritmer mindre exakta.

Direktlänk Dela Gulf Times fördjupade 6 december

Fysik- och tekniknyheter: LK-99 är inte supraledande, ChatGPT läcker data, beteenden styrs av dopamin

En forskargrupp vid Österrikes vetenskapsakademi presenterade en ny metod för att studera kvantmaterial, vilket kan förbättra förståelsen för kvantmaterial. Tidigare i år hävdade ett sydkoreanskt team att den polykristallina föreningen LK99 var supraledande vid rumstemperatur, men nu har ett team vid Beijing National Laboratory for Condensed Matter Physics och Institute of Physics motbevisat detta. JT-60SA, världens största experimentella kärnfusionsreaktor, invigdes officiellt. I tekniknyheter lurade ett team på Google ChatGPT att läcka privat användardata. Vidare har ett team av mekaniska ingenjörer vid Universidad Tecnológica de Panamá utvecklat ett isoleringsmaterial baserat på risagn, vilket kan vara framtidens miljövänliga isoleringsmaterial. Forskare från Norska universitetet för vetenskap och teknologi och Indian Institute of Technology Bombay utvecklade en kännande tass för att förbättra rörligheten för robotar på olika terränger. Dessutom har ett team från University of Washington och MIT utvecklat en ny metod för att lära robotar att utföra önskade uppgifter i en föränderlig miljö. I andra nyheter har medicinska forskare vid Monash University funnit bevis för att höga nivåer av ´bra´ kolesterol kan vara förknippade med risk för demens. Slutligen har ett team vid Wake Forest University School of Medicine funnit bevis för att mänskligt beteende styrs av snabba förändringar i dopaminnivåerna i hjärnan.

Direktlänk Dela Science X fördjupade 4 december

Telenor och Ericsson ingår samarbete för att utveckla AI och maskininlärning inom telekomindustrin

Telenor och Ericsson har ingått ett Memorandum of Understanding (MoU) för ett treårigt partnerskap för att vidareutveckla AI- och maskininlärningstekniker inom telekomindustrin. Partnerskapet syftar till att utforska, utveckla och testa banbrytande AI/ML-lösningar för att förbättra energieffektiviteten utan att kompromissa med kvaliteten på anslutningen i mobila nätverk. Målet är att inte bara uppnå betydande affärsfördelar utan också etablera sig som ledande teknikföretag och betrodda rådgivare i implementeringen av digitala tekniker på sina respektive marknader.

Direktlänk Dela WebWire fördjupade 4 december

EWTN Norway har producerat en sju minuter lång kortfilm kallad ´The Lost Son´, skapad med hjälp av AI-program. Filmen berättar liknelsen om ´Den förlorade sonen´, som vi läser i Lukasevangeliet, genom visualiserade bilder, animation och röster. Filmutvecklaren och EWTN Norway-volontären Clemens Cavallin, som också är professor i religionsundervisning vid NLA University College i Bergen, Norge, sa att han gjorde filmen ´för att se vad som kan göras med generativa AI-verktyg när det gäller kristna berättelser´.

ChurchPOP fördjupade 30 november

Tekniksektorn och AI-bolag blomstrar, med Opera Ltd i förgrunden

Tekniksektorn har haft ett framgångsrikt år, med Nasdaq-100 teknikindex som ökat med 47%. Särskilt framstående har artificiell intelligens (AI)-industrin varit, med aktier som Nvidia och C3.ai som stigit med 237% respektive 162%. Ett annat framstående företag är norska Opera Ltd, vars aktie nästan fördubblats 2023 tack vare dess internetbrowser med inbyggd generativ AI-teknologi. Opera har utvecklat två webbläsare, Opera One för daglig användning och Opera GX för spelentusiaster. Trots konkurrens från stora företag som Google Chrome och Microsoft Edge, har Opera lyckats attrahera användare genom att erbjuda inbyggda funktioner utan extra kostnad. Företaget rapporterade nyligen en intäktsökning på 20% för det tredje kvartalet 2023, vilket markerade den 11:e kvartalet i rad med en intäktsökning på minst 20%.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 30 november

Internationellt avtal undertecknat för att stärka cybersäkerheten för AI

USA, Storbritannien och över ett dussin andra länder har undertecknat ett avtal för att stärka cybersäkerheten för artificiell intelligens (AI). Avtalet, undertecknat på söndag, beskrivs som det första detaljerade internationella avtalet om hur man ska hålla AI säkert från skadliga aktörer. Avtalet uppmanar företag att skapa AI-system som är ”säkra från början”. USA:s Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) och Storbritanniens National Cyber Security Centre (NCSC) har publicerat ”nya riktlinjer för säker AI-systemutveckling”.

Direktlänk Dela Silicon UK fördjupade 27 november

Microsoft lägger till OpenAI:s senaste AI-modeller till sin Azure OpenAI-tjänst

OpenAI genomgår vissa förändringar i sitt ledarskap, men det generativa AI-företaget verkar fortfarande vara engagerat i sitt långvariga partnerskap med Microsoft. Denna vecka meddelade Microsoft att de lägger till de nyaste AI-modellerna från OpenAI till sin egen Azure OpenAI-tjänst. I ett blogginlägg, som publicerades bara några timmar innan OpenAI avskedade sin VD Sam Altman, meddelade Microsoft att de lägger till både GPT-4 Turbo och GPT-3.5 Turbo till tjänsten. Båda avslöjades först av Altman under OpenAI:s första utvecklarkonferens tidigare denna månad. Det innebär att företag och utvecklare kan få tillgång till båda dessa modeller via Microsoft med Azure OpenAI. Microsoft bekräftade också att Azure OpenAI-tjänsterna har expanderat till Norge öst, Södra Indien och Västra USA, vilket innebär att det totala antalet världsregioner för tjänsten nu är 14.

Direktlänk Dela Neowin fördjupade 18 november

AI och automation förändrar ingenjörsbranschen globalt

AI och automation förväntas påverka två tredjedelar av alla jobb i USA, främst inom mjukvaruutveckling. Men detta innebär inte att dessa roller kommer att försvinna, de kommer att utvecklas parallellt med teknologin. Trots denna störning ökar efterfrågan på skickliga mjukvaruutvecklare, med en förväntad brist på fyra miljoner utvecklare fram till 2025. AI stör inte bara ingenjörsbranschen i USA, utan även i Storbritannien där försvarsdepartementet planerar att revolutionera sin militära teknik med hjälp av ett AI-verktyg kallat ´Motherlode´. Dessutom närmar sig Alphabet Inc lanseringen av sin konversations-AI-programvara Gemini, medan Salesforce Inc planerar att anställa 3 300 anställda inom försäljning, teknik och team som arbetar med företagets data cloud-produkt.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 16 november

AI inom regenerativ medicin väntas nå 240,63 miljoner USD till 2030

Enligt en rapport från 360iResearch förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom regenerativ medicin växa från 49,22 miljoner USD 2022 till 240,63 miljoner USD 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 21,94%. AI spelar en allt viktigare roll inom regenerativ medicin, en multidisciplinär metod för att reparera, ersätta eller regenerera skadade eller förlorade vävnader och organ inom människokroppen. AI-teknologier tillämpas på olika aspekter av regenerativ medicin för att påskynda forskning, förbättra patientvård och förbättra behandlingsresultat.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 14 november

App Shack expanderar till Norge

App Shack, ett teknikföretag baserat i Uppsala som specialiserat sig på utveckling av mobilappar, expanderar till Norge. Företaget, som tidigare i år förvärvades av det nordiska byrånätverket The North Alliance, har redan etablerat sig i Sverige och har nu planer på att expandera sin verksamhet i Norge. App Shack kommer att samarbeta med andra företag inom NoA-gruppen, inklusive systerbolaget NoA Ignite. Det norska fotbollsförbundet och den Internationella Olympiska Kommittén är de första signerade kunderna i Norge.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 9 november

AI-nätverk kartlägger Antarktis isberg snabbt och exakt

Forskare från University of Leeds har utvecklat ett neuralt nätverk som snabbt och exakt kan kartlägga stora antarktiska isberg i satellitbilder, en uppgift som utförs på bara 0,01 sekunder. Denna nya metod står i skarp kontrast till de tidigare arbetskrävande och tidskrävande manuella ansträngningarna. Anne Braakmann-Folgmann, huvudförfattare till studien, betonar att stora isberg är viktiga komponenter i Antarktis miljö. Copernicus Sentinel-1-radaruppdraget spelar en central roll i det innovativa tillvägagångssättet att använda AI för att kartlägga isberg. Det nya neurala nätverket utmärker sig i att kartlägga isbergsutbredning även under utmanande förhållanden.

Direktlänk Dela European Space Agency fördjupade 9 november

Artificiell intelligens på transportmarknaden: Global prognos 2023-2030

En rapport om AI på transportmarknaden har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten kategoriserar marknaden för att förutse intäkter och analysera trender i olika undermarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över hårdvara, tjänster och mjukvara. Baserat på teknik studeras marknaden över datorvision, sammanhangsmedvetenhet, djupinlärning och naturlig språkbearbetning. Baserat på tillämpning studeras marknaden över automatiserad nummerplåtsigenkänning, datorvision-drivna parkeringshantering, fotgängardetektion, vägskickövervakning, självkörande fordon, trafikdetektion och trafikflödesanalys. Marknaden studeras också över olika regioner.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 oktober

AI skakar om arkitektbranschen

Artificiell intelligens (AI) håller på att revolutionera arkitektbranschen. Svensktyske arkitekten Ben Grubert använder AI för att skapa skisser till byggnader, vilket sparar tid och pengar. På arkitektbyrån Henning Larsen i Danmark används AI för att skapa miljöskisser. Erik Telldén, planeringsarkitekt och AI-forskare vid Linköpings universitet, använder AI för att analysera ytor och material i städer. Trots de kreativa möjligheterna finns det också risker, bland annat att arkitekter blir lata och inte tänker utanför boxen.

Direktlänk Dela Arkitekten.se fördjupade 26 oktober

En ny rapport om marknaden för artificiell intelligens inom IoT har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten analyserar trender och prognoser för intäkter baserat på komponenter (plattform, tjänster, programvara), teknik (maskininlärning & djupinlärning, naturlig språkbearbetning) och vertikaler. Tjänstesektorn förväntas ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Rapporten studerar också marknaden baserat på region, med Amerika som största marknadsandel på 38,75% 2022, följt av Europa, Mellanöstern och Afrika.

openPR fördjupade 19 oktober

SoftBank i diskussioner för att köpa aktier i 1X Technologies

Sam Altman från OpenAI, tidigare Apple-designern Jony Ive och SoftBank VD Masayoshi Son har diskuterat möjligheten att skapa en AI-driven personlig enhet. De kan också ha diskuterat befintliga AI-hårdvaruföretag som Altman är intresserad av, givet hans breda investeringsportfölj. Det är kanske ingen tillfällighet att SoftBank nu diskuterar att köpa aktier i 1X Technologies, ett norskt företag för humanoida robotar som OpenAI tidigare finansierade.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 19 oktober

Nederländerna toppar global pensionsranking, AI kan förbättra pensionssystemens prestanda

En ny analys som rankar 47 pensionssystem över hela världen visar att Nederländerna är bäst när det gäller pensionssystem, enligt Mercer CFA-institutets globala pensionsrapport. Island kom på andra plats och Danmark på tredje plats i 2023 års index. Rapporten påpekar att pensionssystemen runtom i världen är under större press än någonsin tidigare på grund av den nuvarande ihållande inflationen, de stigande räntorna och den geopolitiska osäkerheten. Rapporten rekommenderar också att stärka tillgångsbaserade pensioner, vilket kan bidra till att diversifiera finansieringskällorna för pension, vilket gör pensionssystemen mer motståndskraftiga. Artificiell intelligens bör förbättra pensionssystemens prestanda genom att minska kostnaderna och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 19 oktober

Artificiell intelligens för IT-driftmarknad | 360iResearch

En rapport om ´Artificiell intelligens för IT-driftmarknad´ har lagts till i 360iResearch.com:s erbjudande. Rapporten kategoriserar AI för IT-driftmarknaden för att prognostisera intäkter och analysera trender i olika delmarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över plattform och tjänster. Baserat på funktion studeras marknaden över ansökningsprestandahantering, infrastrukturhantering, nätverks- och säkerhetshantering och realtidsanalys. Baserat på bransch studeras marknaden över flyg- och försvarsindustrin, bil- och transportindustrin, bank-, finans- och försäkringstjänster, bygg-, bygg- och fastighetsindustrin, konsumentvaror och detaljhandel, utbildning, energi och verktyg, regering och offentlig sektor, hälso- och livsvetenskap, informationsteknik, tillverkning, media och underhållning, telekommunikation och resor och gästfrihet. Baserat på region studeras marknaden över Amerika, Asien-Stilla havet, och Europa, Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 18 oktober

Användning av AI på arbetsplatsen kan hindra samarbete och kunskapsdelning

Enligt en nyligen genomförd studie av SINTEF och konsultföretaget Knowit kan användningen av artificiell intelligens (AI) på arbetsplatsen hindra samarbete och kunskapsdelning. Studien visar att anställda ofta låter AI, som ChatGPT, utföra uppgifter de anser vara tråkiga och repetitiva, vilket frigör tid för dem att utföra mer meningsfulla uppgifter. Men studien visar också att vissa anställda föredrar att ställa arbetsrelaterade frågor till AI snarare än till sina kollegor. Detta kan leda till minskad samverkan och kunskapsdelning på arbetsplatsen.

Direktlänk Dela Eurasia Review fördjupade 15 oktober

360iResearch har lagt till en rapport om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens. Rapporten undersöker marknaden baserat på teknologinoder (10nm, 20-28nm, 7nm), tillämpningar (AR/VR, bilindustri, kameror, drönare, robotik, smartphones) och regioner. Baserat på teknologinoder förväntas 10nm ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på tillämpningar förväntas bilindustrin ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på regioner förväntas Europa, Mellanöstern och Afrika ha en betydande marknadsandel under prognosperioden.

openPR fördjupade 14 oktober

Klarna lanserar AI-bildsökverktyg för smidigare shopping

Klarna, som är dedikerade till att erbjuda supersmootha shoppingupplevelser, har lanserat ett nytt AI-bildsökverktyg som låter kunder hitta erbjudanden med bara ett foto. Med detta AI-verktyg kan kunder ta bilder av saker de gillar och enkelt ta reda på var de säljs och var de kan köpas till bästa pris. Denna nyligen avtäckta shoppinglins kan identifiera mer än 10 miljoner artiklar, inklusive kläder, heminredning och elektronik. Verktyget finns tillgängligt för kunder i Storbritannien, USA, Tyskland, Sverige, Danmark och Norge.

Direktlänk Dela Trend Hunter fördjupade 14 oktober

Klarna lanserar AI-baserad shoppingfunktion

Svenska Klarna har lanserat en ny AI-baserad shoppingfunktion som använder teknik från Open AI. Funktionen tillåter Klarna-appen att identifiera en produkt baserat på en bild och sedan hitta en återförsäljare som har den. Appen kan identifiera över tio miljoner objekt i olika kategorier, inklusive kläder, heminredning och elektronik. Den nya shoppingfunktionen lanseras nu i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Storbritannien och USA.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 11 oktober

Automatiserad maskininlärningsmarknad förutspås och analyseras i ny rapport

En ny rapport har lagts till på 360iResearch.com som förutspår och analyserar trender i den automatiserade maskininlärningsmarknaden fram till 2030. Rapporten kategoriserar marknaden baserat på automationstyp, distribution, tillämpning och region. Baserat på automationstyp studeras marknaden över datatranskription, funktionskonstruktion, modellering och visualisering. Baserat på distribution studeras marknaden över moln och på plats. Baserat på tillämpning studeras marknaden över bilindustri, transport och logistik, bank, finansiella tjänster och försäkring, regering och försvar, hälso- och livsvetenskap, IT och telekommunikation samt media och underhållning. Rapporten inkluderar också en FPNV-positioneringsmatris och marknadsandelanalys.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 9 oktober

Senaste upptäckter och framsteg inom biologi och teknologi

Forskare vid ETH Zürich har identifierat en ny organell i däggdjursceller, kallad exclusome. Vid University of Southern California har forskare upptäckt en sjätte grundsmak, där tungan svarar på ammoniumklorid genom samma proteinreceptorer som signalerar sur smak. På Jyväskylä universitet har forskare utvecklat en AI-teknik baserad på 18-talets matematik. Northwestern University har skapat ett AI-system som kan designa robotar från grunden på några sekunder. Forskare vid Korea Advanced Institute of Science and Technology har designat en lätt och flexibel robotgripare. University of California San Diego har utvecklat ett energilagrande material som även kan fungera som hölje och batteri för elektroniska prylar. Forskare har upptäckt att spädbarns immunsystem ger ett unikt och effektivt antikroppssvar mot en SARS-CoV-2-infektion. Forskare vid Aberystwyth University har avslöjat att altarstenen vid Stonehenge kommer från en annan källa. Det norska folkhälsoinstitutet har funnit att covid-19-vacciner kan orsaka vaginal blödning hos kvinnor i fertil ålder.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 9 oktober

AI: Stora utsläpp och högt energibehov – Hållbara datacenter som lösning

Öppningen av en webbläsare genererar koldioxidutsläpp, likaså användningen av artificiell intelligens (AI), i synnerhet stora språkmodeller (LLM) som ChatGPT. Dessa modeller kräver enorma mängder elektricitet, men exakta siffror är svåra att uppskatta då företag som OpenAI inte delar detaljer om sina modeller. En dansk forskare uppskattade att ChatGPT använde mellan 1,2 miljoner och 23,4 miljoner kWh i januari. Datacenter måste också upprätthålla specifika temperaturer, vilket kräver stora mängder vatten. Lösningen är att AI måste vara hållbar, vilket innebär att datacentren de använder måste drivas med grön energi och undvika överkonsumtion av uppvärmning och kylresurser. Verne Global arbetar aktivt med denna lösning och har datacenter i Island, Finland och London, och utvecklar en annan plats i Norge.

Direktlänk Dela The Street fördjupade 7 oktober

AI-chiptillverkaren Graphcore behöver höja kapital på grund av ökade förluster

AI-chiptillverkaren Graphcore meddelade att de behöver höja kapital på grund av ökande förluster, enligt ett nyligen inlämnat dokument. Företaget, som konkurrerar med Nvidia, tillverkar AI-chips kallade Intelligence Processor Units (IPUs). Deras förluster före skatt ökade med 11% till 204,6 miljoner dollar, medan intäkterna minskade med 46% till 2,7 miljoner dollar. Företaget förutspår att de kommer behöva höja mer kapital för att nå break-even. Graphcore har stängt verksamheter i Norge, Japan och Sydkorea och minskat verksamheten i andra länder.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 6 oktober

Enligt en studie publicerad i Scientific Reports presterade AI-program bättre än människor vid uppgifter som krävde originalitet. Trots AI:ns framsteg uttrycker många, som Los Angeles-baserade bakgrundskonstnären Kat Lyons, oro för AI:ns påverkan på deras yrken och konstnärliga arbete. Psykologer och experter föreslår att man bekämpar AI-ångest genom att förstå teknikens fördelar, lära sig hur den fungerar och hur man kan använda den produktivt. De påpekar också att det är viktigt att komma ihåg att människor alltid har fruktat uppkomsten av ny teknik.

Scientific American fördjupade 2 oktober

Jotex nya reklamfilm utforskar framtiden med AI

Jotex har lanserat en ny reklamfilm som utforskar framtiden med artificiell intelligens (AI). Filmen, som är över sju minuter lång, visar den holländska dansaren Marie-Louise Hertog i huvudrollen som ett AI-väsen. Inspirationen är hämtad från Blade Runner-filmerna och reklamen lämnar stort utrymme för tolkningar. Filmen är skapad av Jotex inhouse-team och kommer att visas i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, Österrike och Polen.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 29 september

Simplifai skriver avtal med Storebrand för att leverera AI-automatisering

Simplifai, en leverantör av säker AI-automatisering, har ingått avtal med Storebrand Insurance och Storebrand Bank för att leverera AI-automatisering till deras kundtjänstavdelningar. Båda förväntas snart lansera Simplifai-plattformen. Storebrand är involverad i försäkrings-, bank- och pensionsindustrin i Norden och växer stadigt. Integrationen av Simplifai´s AI-automatiseringslösningar förväntas ytterligare förbättra Storebrands verksamhet genom att utnyttja AI och maskininlärningsfunktioner för att förbättra effektiviteten och strömlinjeforma processer.

Direktlänk Dela AiThority fördjupade 27 september

Globala aktiemarknader faller, centralbanker ändrar räntor, Cisco förvärvar Splunk, Murdoch avgår från Fox och News Corp

Amerikanska aktier föll för tredje dagen i rad på grund av ökade statsobligationsräntor. Pan-europeiska Stoxx 600 sjönk med 1,3% bland flera centralbanksbeslut. Sverige höjde räntan med 25 punkter till 4%; Norge höjde sin ränta från 4% till 4,25%; Schweiz lämnade räntan oförändrad. Bank of England valde att behålla räntan oförändrad, men fyra av nio medlemmar röstade för en höjning på 25 punkter till 5,5%. Turkiet höjde sin ränta till 30%, en ökning med 5 procentenheter från 25%. Cisco förvärvar Splunk, ett företag för cybersäkerhetsprogramvara, för 157 dollar per aktie i en kontantaffär värd 28 miljarder dollar. Rupert Murdoch avgår som styrelseordförande för Fox Corp och News Corp i november och efterträds av sin son Lachlan Murdoch. Steve Eisman, investeraren som förutspådde och tjänade på subprimekrisen 2007, anser att ´hela banksektorn är oinvesterbar´. Fyra månader efter att hype över artificiell intelligens (AI) tände marknaderna, börjar rallyt se mer ut som en hallucination. Aktierna i chipmakaren Nvidia har sjunkit 18,4% sedan de toppade den 24 augusti. Microsofts tillkännagivande av en bred utrullning av Copilot - företagets AI-verktyg - till företagskunder väckte inte entusiasm. Aktiekurserna i Arm, som försökte positionera sig som central för AI-beräkning, sjönk till jorden efter att ha skjutit i höjden på den första dagen av sin börsintroduktion.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 22 september

AI Chatbots kan vara mer fantasifulla än människor, visar studie

En ny studie visar att AI chatbots som ChatGPT kan vara mer fantasifulla än genomsnittspersonen när det gäller en specifik kreativ uppgift. Forskare testade hur väl AI presterade på en uppgift där den skulle hitta många möjliga användningar för vanliga föremål, något som ofta används för att bedöma divergent tänkande, en tankeprocess som ofta förknippas med kreativitet. Forskarna experimenterade med tre AI chatbots - ChatGPT3, ChatGPT4 och Copy.Ai. Dessa drivs av stora språkmodeller, vilka är i grund och botten superladdade versioner av autocomplete-funktionen som smartphones använder för att förutse resten av ett ord en person skriver. Forskarna fann att chatbotarna i genomsnitt presterade betydligt bättre än människorna både i semantiskt avstånd (0,95 jämfört med 0,91) och kreativitet (2,91 jämfört med 2,47).

Direktlänk Dela Institute of Electrical and Electronics Engineers fördjupade 19 september

Norska regeringen investerar en miljard kronor i AI-forskning

Norska regeringen har avsatt en miljard kronor för forskning inom digital teknik och artificiell intelligens (AI). Premierminister Jonas Gahr Støre säger att AI och maskininlärning kommer att förändra samhället på sätt vi inte kan kontrollera, och det är därför viktigt att stärka AI-forskningen för att säkerställa att utvecklingen sker i linje med nuvarande samhällsvärderingar. Forsknings- och högskoleminister Sandra Borch påpekar att Norge är ett av de mest digitaliserade länderna i världen och därför har en unik utgångspunkt för framgång. Forskningen kommer att finansieras inom ramen för utbildningsministeriet.

Direktlänk Dela Innovation News Network fördjupade 19 september

Skolon AB lanserar AI-baserade funktioner för att effektivisera skolarbetet

Skolon AB introducerar flera nya funktioner baserade på AI-teknologi i sin plattform. Funktionerna är utformade för att lärare och elever ska kunna använda den nya tekniken på ett enkelt, säkert och ansvarsfullt sätt. Detta kommer att bidra till att spara tid både för förberedelser inför lektioner och det faktiska arbetet i klassrummet. Fyra nya AI-funktioner lanseras i ett första skede, vilka bland annat kommer att automatisera arbetet med att skapa och ta fram prov för lärare och hjälpa elever att förbereda sig inför prov.

Direktlänk Dela Cision News fördjupade 18 september

AI kan hjälpa till att bekämpa språkdiskriminering inom akademin

Natalia Kucirkova, professor vid University of Stavanger och Open University, föreslår att artificiell intelligens (AI) kan hjälpa till att bekämpa språkdiskriminering inom akademin. Kucirkova föreslår att alla högre utbildningsanställda ska få skriva på sina föredragna språk, med specialiserade botar som översätter för läsarna. Hon föreslår även att de miljoner dollar som går till öppen tillgång till publicering investeras av akademiska tidskrifter i att skapa AI-botar som stödjer icke-engelsktalande akademiker.

Direktlänk Dela Times Higher Education fördjupade 5 september

Norskt företag utvecklar humanoid robot för säkerhet och allmänna uppgifter

EVE är en humanoid robot som kan utföra olika uppgifter liknande människor, såsom att öppna dörrar, hämta objekt och övervaka säkerhet. EVE har utvecklats av 1X Technologies, ett norskt robotföretag som stöds av OpenAI, den ledande forskningsorganisationen för artificiell intelligens. EVE drivs av avancerade AI-system som gör att den kan lära sig från sin miljö och anpassa sig till olika situationer. För närvarande är EVE utplacerad som säkerhetsvakt på en Android-tillverkningsplats. EVE är en del av ett större projekt av 1X och OpenAI för att skapa allmänna androider som kan arbeta tillsammans med människor i olika domäner.

Direktlänk Dela Trend Hunter fördjupade 31 augusti

Den 23-åriga norska influencern Linnea Løtvedt har blivit utsatt för falska nakenbilder skapade med artificiell intelligens, så kallade deepfakes. Bilderna visade Løtvedts ansikte på en annan kropp. Trots att bilderna var falska, påverkades Løtvedt starkt av händelsen. Hon vill nu varna andra, särskilt minderåriga, för riskerna med att vara på sociala medier. Advokat Engla Pändel anser att det är brottsligt att skapa sådana bilder och att skulden bör ligga på dem som begår brotten.

TV4 fördjupade 29 augusti

AI i olje- och gasindustrin förväntas nå 7,942.1 miljoner dollar år 2032

Enligt en ny rapport kommer den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i olje- och gasindustrin att uppgå till 7,942.1 miljoner dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 12.1% mellan 2022 och 2032. Denna tillväxt drivs av behovet av att minska produktions- och underhållskostnader, den ökande efterfrågan på säkerhets- och säkerhetsstandarder, den ökande användningen av avancerad teknik i olje- och gasindustrin samt de höga investeringarna och snabba innovationerna inom AI-implementering. Rapporten baseras på omfattande forskning av hela den globala AI-marknaden inom olje- och gasindustrin och alla dess undersegment.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

AI förbättrar diagnostiken och minskar arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma

Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt hälso- och sjukvården genom att förbättra diagnostiken, till exempel genom tolkning av medicinska bilder, och i slutändan minska arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma. En studie från Sverige visade en 20% ökning av cancerdetektering med hjälp av AI-stödd mammografi. Det europeiska forskningsinitiativet AI-Mind, lett av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus, är i framkant när det gäller att integrera AI med hälso- och sjukvård. Projektet fokuserar på att utnyttja AI:s kraft för att identifiera individer med hög risk att utveckla demens från en grupp med mild kognitiv nedsättning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 augusti

AI kan hjälpa till att upptäcka demens tidigare

En ny studie från Sverige visar att AI kan vara användbart inom sjukvården, specifikt för att tolka bilder och frigöra tid för radiologer. Detta resulterade i att 20 procent fler cancerfall upptäcktes. EU:s forskningsprojekt AI-Mind fokuserar på artificiell intelligens och hälsa, med målet att kunna identifiera vilka i gruppen med mild kognitiv nedsättning som löper hög risk för att utveckla demens. Forskningen leds av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus. Planen är att skapa ett verktyg baserat på AI för screening av befolkningen. Studien kommer att inkludera 1 000 deltagare från Norge, Finland, Italien och Spanien.

Direktlänk Dela Science Norway fördjupade 26 augusti

Sverige saknar specifika lagar för AI-genererade nakenbilder

Sverige har inga specifika lagar kring AI-genererade nakenbilder, enligt Stanley Greenstein, docent i rättsinformatik vid Stockholms universitet, och Ängla Pändel, advokat och ordförande för institutet för juridik och internet. De båda experterna påpekar att det finns andra lagar som kan appliceras när sådana bilder sprids, såsom olaga integritetsintrång och förtal. De betonar dock att teknikens snabba framsteg gör det svårt att anpassa lagstiftningen och att det är en utmaning att avgöra vem som ska hållas ansvarig i fall med AI-manipulerade bilder.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 24 augusti

OpenAI förvärvar Global Illumination för att förbättra sin AI-utveckling genom spel

OpenAI har förvärvat New York-baserade startup Global Illumination för att uppnå sitt slutliga mål att uppnå artificiell allmän intelligens (AGI). Global Illumination har använt AI för att bygga kreativa verktyg och digitala upplevelser och har tidigare bidragit till produkter på Instagram och Facebook. Teamet arbetar för närvarande på Biomes, ett open source MMORPG som liknar Microsofts Minecraft. Förvärvet kommer vid en viktig tidpunkt för OpenAI, som står inför utmaningar med användarbehållning och insamling av träningsdata. Genom att utforska spel och förstärkningsinlärning hoppas OpenAI kunna samla in omfattande data om mänsklig-datorinteraktion för att främja sin forskning och utveckling av AGI-system.

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 21 augusti

Bokbranschen försöker stoppa AI-översättningar

Flera aktörer inom bokbranschen försöker stoppa AI-översättningar av deras böcker. I Norge inkluderar litterära agenter specifika AI-klausuler i sina kontrakt med utländska förlag, och uttrycker att de inte accepterar maskinöversättningar av sina verk. En liknande utveckling sker även i Sverige, där en litterär agent har meddelat att ett förbud mot AI-översättningar kommer att inkluderas i framtida kontrakt.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 14 augusti

Analys av sökdata avslöjar ländernas intresse för AI-verktyg

Electronics Hub har analyserat Googles sökdata för att identifiera de länder som söker mest efter text-, röst-, ljud- och bildbotar. Generativa AI-verktyg förvandlar snabbt många branscher, från marknadsföring till konst. Mest populära är de verktyg som har högst månatlig sökvolym. Costa Rica visar störst intresse för generisk AI i Centralamerika (och topp 4 i Latinamerika), med ChatGPT som det mest googlade verktyget i landet. Globalt sett har Filippinerna den högsta månatliga sökvolymen för AI-verktyg, följt av Singapore, Kanada, Förenade Arabemiraten, Australien, Malaysia, Irland, Norge och Storbritannien. ChatGPT är det mest eftertraktade generativa AI-verktyget i de flesta länder, inklusive USA.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 11 augusti

AI: En potentiell lösning på desinformationsproblemet

Generativ AI kan potentiellt förvärra desinformationen, men kan också vara lösningen. Sociala medier har identifierats som en huvudkälla till desinformation då allt fler människor använder dessa plattformar för nyhetskonsumtion. Enligt en Eurobarometer-rapport känner 28% av EU-medborgarna att de har utsatts för falska nyheter, ett problem som är värre i länder med begränsad pressfrihet. Forskare och professorer varnar för att AI-verktyg kan användas för att automatiskt producera och sprida desinformationskampanjer. AI kan dock också användas för att upptäcka och bekämpa problemet, till exempel genom slut-till-slut-innehållsdetektionsmodeller eller verktyg som Meta´s Sphere. Trots detta är fullständig automatisering för faktakontroll med AI fortfarande en avlägsen verklighet.

Direktlänk Dela What´s New in Publishing fördjupade 9 augusti

AI:ns miljöpåverkan: en osynlig kostnad

Tekniken existerar aldrig i ett vakuum, och kryptovalutans framväxt de senaste två eller tre åren visar det. Många människor tjänade extraordinära summor pengar genom att investera i bitcoin och dess konkurrenter, men det fanns oro över vilken påverkan dessa snabbt rika spekulanter hade på miljön. Att bryta kryptovaluta var miljömässigt krävande. Princippet bakom det var att man var tvungen att anstränga sig för att bli rik. För att prägla en bitcoin eller en annan kryptovaluta, var man tvungen att först ´bryta´ den. Din dator skulle belastas med att lösa komplicerade ekvationer som, om de lyckades, kunde skapa en ny post på blockchain. Människor började arbeta i industriell skala, de köpte upp högpresterande datorchips, kallade GPU:er (grafikprocessorer), som kunde bryta krypto snabbare än dina vanliga datorer. Och de datorchipsen krävde mer elektricitet för att driva dem; bitcoinbrytning ensam använder mer elektricitet än Norge och Ukraina tillsammans. Miljökostnaden för kryptohysterin räknas fortfarande - inklusive av The Guardian i april. AI:ns miljöavtryck En blomstrande del av tekniken - som använder exakt samma GPU:er lika intensivt, om inte mer, än kryptobrytning - har kommit undan med jämförelsevis lite granskning av dess miljöpåverkan. Vi talar förstås om AI-revolutionen. Generativa AI-verktyg drivs av GPU:er, som är komplexa datorchips som kan hantera de miljarder beräkningar per sekund som krävs för att driva till exempel ChatGPT och Google Bard. (Google använder sin egen liknande teknik, kallad tensorprocessorer, eller TPU:er.) Det borde finnas mer diskussion om AI:ns miljöpåverkan, säger Sasha Luccioni, forskare inom etisk och hållbar AI på Hugging Face, som har blivit AI-industrins de facto samvete. (Meta nyligen släppte sin Llama 2 open-source stora språkmodell genom Hugging Face.) ´Principiellt sett, om du vill rädda planeten med AI, måste du också överväga miljöavtrycket [av AI först]´, säger hon. ´Det är ingen mening att bränna en skog och sedan använda AI för att spåra avskogning.´ Räkna koldioxidkostnaden Luccioni är en av flera forskare som försöker - med svårighet - att kvantifiera AI:ns miljöpåverkan. Det är svårt av flera skäl, bland annat att företagen bakom de mest populära verktygen, liksom företagen som säljer de chips som driver dem, inte är särskilt villiga att dela med sig av detaljer om hur mycket energi deras system använder. Det finns också en immateriell aspekt av AI som försvårar en korrekt redovisning av dess miljöavtryck. ´Jag tror att AI inte är en del av dessa löften eller initiativ, eftersom människor tror att det på något sätt inte är materiellt´, säger hon. ´Du kan tänka på en dator eller något som har en fysisk form, men AI är så flyktig. Även för företag som försöker göra ansträngningar, ser jag inte vanligtvis AI på radarn.´ Den flyktigheten finns också för slutanvändare. Vi vet att vi skadar planeten när vi startar våra bilar eftersom vi kan se eller lukta röken som kommer ut ur avgasröret efter att vi har vänt på nyckeln. Med AI kan du inte se de molnbaserade servrarna som frågas, eller chipsen som bläddrar igenom sitt minne för att slutföra de bearbetningsuppgifter som begärs av det. För många är de enorma volymerna av vatten som strömmar genom rören inuti datacenter, som används för att hålla datorerna som driver AI-verktygen svala, osynliga. Du skriver bara in din fråga, väntar några sekunder, och får sedan ett svar. Var är skadan i det? Sätta siffror på problemet Låt oss börja med vattenanvändningen. Utbildning av GPT-3 använde 3,5 miljoner liter vatten genom datacenteranvändning, enligt en akademisk studie, och det antas att det använde effektivare amerikanska datacenter. Om det tränades på Microsofts datacenter i Asien, ballongerar vattenanvändningen till närmare 5 miljoner liter. Innan integrationen av GPT-4 i ChatGPT uppskattade forskare att den generativa AI-chatten skulle använda upp 500 ml vatten - en standardstor vattenflaska - varje 20 frågor och motsvarande svar. Och ChatGPT skulle troligen bli törstigare med släppet av GPT-4, förutspådde forskarna. Att uppskatta energianvändning och det resulterande koldioxidavtrycket är knepigare. En tredjepartsanalys av forskare uppskattade att utbildning av GPT-3, en föregångare till ChatGPT, förbrukade 1 287 MWh, och ledde till utsläpp av mer än 550 ton koldioxidekvivalent, liknande att flyga mellan New York och San Francisco tur och retur 550 gånger. Rapportering antyder att GPT-4 tränas på cirka 570 gånger fler parametrar än GPT-3. Det betyder inte att det använder 570 gånger mer energi, förstås - saker blir mer effektiva - men det antyder att saker blir mer energiintensiva, inte mindre. För bättre eller sämre Tekniknördar försöker hitta sätt att behålla AI:ns intelligens utan den enorma energianvändningen. Men det är svårt. En nyligen publicerad studie antyder att många av de lösningar som redan har föreslagits i slutändan byter ut prestanda mot miljönytta. Det lämnar AI-sektorn i en ogynnsam position. Användare är redan nervösa över vad de ser som en försämrad prestanda hos generativa AI-verktyg som ChatGPT (om det bara beror på deras uppfattning eller baseras i verkligheten är ännu inte säkert). Att offra prestanda för att minska den ekologiska påverkan verkar osannolikt. Men vi behöver tänka om AI:ns användning - och snabbt. Teknikanalytiker på Gartner tror att om vi inte gör en radikal omtänkning av hur vi utvecklar AI-system för att bättre ta hänsyn till deras miljöpåverkan, kommer AI-verktygens energiförbrukning att vara större än den för hela den mänskliga arbetsstyrkan 2025. År 2030 kan maskininlärning och datalagring stå för 3,5 % av all global elförbrukning. Före AI-revolutionen förbrukade datacenter 1 % av all världens elförfrågan under ett givet år. Så vad ska vi göra? Att behandla AI mer som kryptovaluta - med en ökad medvetenhet om dess skadliga miljöpåverkan, tillsammans med förundran över dess till synes magiska deduktionskrafter - skulle vara en början. Den bredare TechScape Arbetare monterar ner Twitters nya X-skylt bara några dagar efter att den installerades. Fotografi: Justin Sullivan/Getty Images Rupert Murdochs News Corp använder AI för att publicera 3 000 lokala nyhetsartiklar i veckan i Australien. Det är inte bara journalister som är i riskzonen: AI ersätter komiker på Edinburgh fringe. Elon Musks X (tidigare känd som Twitter) hotar att stämma en medieövervakningsorganisation som spårar hatprat på det sociala nätverket. Under tiden har det stora lysande X-tecknet på företagets San Francisco-huvudkontor tagits bort efter klagomål från grannar. Detta kom efter att Musk rapporterat blockerat bygginspektörer från att få tillgång till kontoret för att titta på skylten. Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet har öppnat en väg för att backa (£) på sitt block av en massiv fusion på 75 miljarder dollar mellan Microsoft och Activision Blizzard. Ett programmeringsspråk från 1970-talet kallat Prolog, som hjälpte till med den tidiga utvecklingen av AI, har fått en annan användning: att tyda hur man spelar Storbritanniens nationella lotteri för att maximera chansen till framgång. Borde du ta med dig telefonen till toaletten? Scrolla under en film? Paula Cocozza går igenom de 10 reglerna för smartphoneetikett.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 augusti

Världens metangasproblem: Läckage från naturgasutvinning, bearbetning och överföring

Världen står inför ett problem med metangas. Vi bränner naturgas, som mestadels består av metan, för att generera elektricitet och värme. Våra jordbruks- och livsmedelssystem lämnar mycket biomassa liggande runt, varav en stor del omvandlas till metan och kommer ut i atmosfären. Metan är över 80 gånger värre för global uppvärmning över 20 år än dess växthusgas-syskon, koldioxid. Den fossila naturgasen vi utvinner från brunnar, bearbetar, komprimerar och rör ibland tusentals kilometer till där den sätts in i distributionssystem och hamnar i produktionsanläggningar, fabriker, byggnader och människors hem där den ger värme för elektricitet, industriprocesser eller vår komfort. Läckage från all utvinning, bearbetning och överföring har varit ett hett ämne de senaste åren, så det är värt att titta på alla ställen där läckage inträffar. Källor till metanläckage från naturgasutvinning, bearbetning och överföring.

Direktlänk Dela CleanTechnica fördjupade 22 juli

Ny bensårsmottagning öppnar på Karolinska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har nyligen öppnat en bensårsmottagning. Efter tio år med vårdval i hudsjukvården har stockholmares besök till hudläkare ökat dramatiskt, med 230 procent medan befolkningen har ökat med 16 procent. Samtidigt har kostnaderna ökat med 173 procent och den S-ledda hälso- och sjukvårdsnämnden fattade den 20 juni beslut om att lägga ner vårdval hud. Om vården inte görs ordentligt kan den leda till amputationer och sepsis, blodförgiftning och i värsta fall död.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 juli

Norge förbjuder tillfälligt Meta att köra beteendebaserad reklam utan användarnas samtycke

Meta har tillfälligt förbjudits att köra beteendebaserad reklam på Facebook och Instagram i Norge, om de inte får användarnas samtycke till behandlingen. Detta beslut har fattats av Norges dataskyddsmyndighet, Datatilsynet, och gäller för en inledande period på tre månader. Om Meta fortsätter med sin dataskydds-fientliga ´business as usual´ på marknaden - att köra beteendebaserade annonser utan att ge användarna ett val att neka dess spårning och profilering - kommer de att möta böter på upp till en miljon NOK (~$100k) per dag. Brottet kommer endast att gälla för användare i Norge.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 17 juli

Toppmöte mellan Nordiska länder och USA, Sveriges NATO-medlemskap och stöd till Ukraina och jordbävningsdrabbade

Finlands och USA:s presidenter samt Danmarks, Islands, Norges och Sveriges statsministrar möttes i Helsingfors den 13 juli 2023, vilket var det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och USA. De bekräftade det starka partnerskapet och det intensifierade samarbetet mellan USA och de nordiska länderna. Sverige har godkänt medlemskap i Nato och har utökat sitt stöd till Ukraina efter Rysslands invasion. Sverige har också gett omfattande stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

Forskning om sambandet mellan kost, miljö och hälsa presenteras

En rad vetenskapliga publikationer har presenterats av forskare som undersöker sambandet mellan kost, miljö och hälsa. Dessa inkluderar studier om effekterna av skaldjursintag under graviditeten, skillnader i metabolom i navelsträngsplasma, inverkan av maternellt urinfluorid under graviditeten på födselstorlek och mycket mer. Forskarna har även undersökt sambandet mellan kostintag under graviditeten och neonatala resultat, effekterna av kosttillskott med fiskolja under graviditeten, och sambandet mellan diet och allergiutveckling hos barn.

Direktlänk Dela Chalmers University of Technology fördjupade 15 juli

Analys av kommande Allsvenska matcher

En rad spännande matcher från Allsvenskan inleder söndagens Europatips. El Västico och Hammarby - Kalmar är två matcher att hålla ögonen på innan Superettan och Eliteserien tar över. I Norge försöker analytikern att fälla ett par favoriter innan Veikkausliiga tar oss till målet. Analytikern förväntar sig att Elfsborg kommer att vinna över IFK Göteborg i El Västico, trots att IFK Göteborg har visat starka prestationer. I matchen mellan Hammarby och Kalmar förväntas Hammarby vinna, trots att Kalmar har haft en stark säsong hittills. Slutligen, i matchen mellan Mjällby och Norrköping förväntas Mjällby vinna, trots att Norrköping har haft en svag säsong hittills.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 14 juli

Global AI-marknad inom läkemedelsupptäckt förväntas nå 2,57 miljarder dollar år 2026

Den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom läkemedelsupptäckt växer snabbt på grund av dess potential att revolutionera läkemedelsindustrin. AI möjliggör analys av stora mängder data i en aldrig tidigare skådad hastighet, vilket hjälper till att identifiera potentiella läkemedelsmål och effektivisera läkemedelsutvecklingsprocessen. Marknaden förväntas uppleva betydande tillväxt de kommande åren när fler läkemedelsföretag antar AI-teknik för snabbare och mer effektiv läkemedelsupptäckt. Den globala marknaden för AI inom läkemedelsupptäckt kommer att nå 2,57 miljarder dollar år 2026, med en årlig tillväxt på 30,3% under perioden 2020-2026 trots effekterna av COVID-19.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 14 juli

Biden och nordiska ledare visar enad front mot Ryssland, Trump kan ändra kursen igen

Joe Biden och de nordiska ledarna samlas i Helsingfors för att visa en enad front mot Ryssland, fem år efter att Donald Trump visade undergivenhet mot Vladimir Putin på samma plats. Biden har välkomnat de nya allierade i Nato, inklusive Finland och eventuellt Sverige. Biden har anklagat Trump för att ha förstört USA:s trovärdighet och övervägt att överge Nato-samarbetet. Trump kandiderar återigen till presidentposten och försöker göra utrikespolitiken och kriget i Ukraina till viktiga valfrågor. Han har inte preciserat hur han ska avsluta kriget, men hans vägran att säga att Ukraina borde vinna kriget antyder att han är redo att förändra världsordningen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 13 juli

JM:s finansieringskostnader ökar men bostadsmarknaden är stabil

JM, grundat av John Mattson 1945, har drabbats av högre finansieringskostnader på grund av skenande räntor. Trots detta har siffrorna för Sveriges bostadsmarknad inte varit skrämmande än så länge. Under sommaren 2021 köpte SBB 14 miljoner aktier i JM från bostadsbyggaren Obos och blev största ägare med 20 procent av aktierna. JM har idag verksamhet i Sverige, Norge och Finland och ambitionen är att bygga bostäder i centrala lägen inom storstadsområden och universitetsstäder. De senaste tio åren har makroekonomin varit gynnsam för JM, men kursutvecklingen har inte varit en succé.

Direktlänk Dela Placera Media fördjupade 13 juli

Hembatterier kan generera ekonomisk ersättning genom nätbalansering

En gästartikel av Rosenlind diskuterar ekonomisk ersättning för nätbalanserande hembatterier. Svenska Kraftnät erbjuder olika tjänster för att upprätthålla och återställa frekvensen i elnätet på 50 Hz, vilket hembatterier kan hjälpa till med. Dock kan vanliga villabatterier inte uppnå den minsta budstorlek på 0,1 MW, varför aggregatörer som CheckWatt samlar ihop mindre batterivolymer för att delta på flexibilitetsmarknaden. Ersättningen erhålls för att man tillhandahåller batteriet till en aggregator, som i sin tur tillhandahåller det till Svenska Kraftnät. Ersättningen varierar och är inte kopplad till hur ofta eller hur mycket av batteriets kapacitet som utnyttjas.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 12 juli

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina, men har ännu inte fattat något beslut. Storbritannien har redan skickat långdistansraketer av typen ´Storm Shadow´ till Ukraina, och Frankrike har lovat att skicka samma typ av raketer. USA har dock varit tveksamma till att skicka sina långdistansraketer, kända som ATACMS, eftersom de har ett begränsat lager och vill behålla dem för andra säkerhetshot. Pentagon har hävdat att Ukraina för närvarande inte behöver ATACMS, som skulle kunna nå bakom fiendelinjerna, inklusive i Ryssland och ockuperade Krim. President Biden har dock erkänt att Ukrainas styrkor börjar få slut på andra typer av ammunition i sin motoffensiv mot Ryssland.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Åskoväder, försvarsavtal och brott och olyckor i Sverige

Ett åskoväder drar in över Skåne och västra delarna av Kronoberg, med risk för översvämningar och störningar i elförsörjning och tågtrafik. Sverige och Ukraina har undertecknat två försvarsavtal. Norge utökar sitt militära stöd till Ukraina, bland annat genom att skicka 1000 Black Hornet drönare. Två personer greps i Eksjö misstänkta för stöld av diesel från ett militärt fordon. En man blev knivhuggen vid ett rånförsök i Rågsved, Stockholm. En man greps i Göteborg misstänkt för våldtäkt. Skottlossning mot hus i Broby. Brand i flerfamiljshus i Härnösand. Fem bilbränder i Kristianstad. Personal på äldreboende i Jönköping polisanmäld för misshandel. Två män dömdes till fängelse för rån utanför polisstation i Kiruna. USA:s klimatsändebud reser till Kina. Nordkorea avfyrade en ballistisk robot. Ryssland attackerade Kiev med drönare. Tyska utredare hittade sprängämnen på båt misstänkt för explosioner av Nord stream 1 och 2.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

Stoltenberg stannar som Natos generalsekreterare för att lotsa Sverige in i Nato

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare sedan 2014, hade planerat att avgå 2022, men Rysslands angrepp mot Ukraina fick honom att stanna ett extra år. När han tillkännagav sin avgång till slutet av 2023, övertalades han av ledarna för den västliga försvarsalliansen att stanna ytterligare ett år. Stoltenberg anses vara avgörande för stabiliteten och för att lotsa Sverige in i Nato, trots Turkiets president Erdogans krav. Han har haft en lång politisk karriär i Norge och har varit viktig för att hålla Nato samman i svåra tider.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 juli

Channa Bankier, 76, är en unik konstnär som har varit aktuell sedan 70-talet. Hon är känd för sitt egensinniga sätt att leva, tänka och uttrycka sig. Bankier bor på Norra Gotland och beskriver sig själv som en övervintrad hippie, revoltör och provokatör. Hennes kost består mestadels av espresso, handrullade cigaretter utan filter och havregrynsgröt. Trots att denna kosthållning har lett till diabetes, har det inte fått henne att ändra riktning. Bankier är mest känd för sina tavlor av gråtande änkor, som hon började måla efter hennes makes död. Hon har även målat över 200 tavlor med detta tema. Hennes konst är okonventionell och hon har blivit kritiserad för att appropriera och exotifiera olika kulturer.

Fokus fördjupade 11 juli

Explosioner, vapenfynd och Nato-ansökan: Senaste nyheter från Sverige och världen

En rad händelser har ägt rum i Sverige och runt om i världen. En explosion har inträffat i ett bostadshus i Vasastan, Stockholm, och en misstänkt pistol har hittats på en skolgård i Örebro. Turkiet har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En annan explosion har inträffat på en krog i Göteborg, och ett vulkanutbrott har börjat på Reykjaneshalvön i Island. En död person har hittats i Piteå, och en bil har voltat i Kungsbacka. Gröna Lund har meddelat att anställda kan få extra ledighet på grund av lågt besöksantal.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Explosion i Göteborg, utbrott på Island, död person i Piteå och tekniska problem på SEB

En explosion har inträffat på en krog på Andra långgatan i Göteborg, med rökfyllda lokaler och krossade fönsterrutor. På den isländska Reykjaneshalvön har ett utbrott börjat och människor uppmanas hålla sig borta. En död person har hittats i vatten i Piteå. En bil har voltat utanför Förlanda, Kungsbacka, med fyra personer i bilen. Gröna Lund erbjuder anställda extra ledighet på grund av lågt besöksantal. Ett Norwegian-flygplan träffades av en blixt i Norge. Gröna Lund skjuter fram flera event. Mötet mellan Erdogan och Kristersson avbröts tillfälligt. En allvarlig olycka inträffade norr om Uppsala. E4 avstängd efter olycka. Kristersson uttalar sig inför Natomötet. En desinformationsvideo om Sverige får miljoner visningar. Avtal klart för hamnarbetare. Tekniska problem på SEB.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

EU:s kritik mot Sverige för bristande terrorlagstiftning

Sverige kritiseras av EU för att inte fullt ut ha infört unionens regelverk mot terrorism. Sedan 2021 driver EU ett ärende mot Sverige som anklagas för att inte leva upp till sina skyldigheter om att införa EU:s terror-regelverk. Turkiets president Erdogan har också uttryckt kritik och vill se konkreta handlingar från Sverige i kampen mot terrorism. Sveriges nya terrorlag, som trädde i kraft tidigare i år, har dock varit under utveckling sedan flera år tillbaka och skapades inte som ett svar på Erdogans krav.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Olycka på Tjörn, Nato-ansökan, frysboxfallet, Erdogan om Sverige, avstängd E4, Rutte lämnar politiken, sällsynt orkidé utplånad, kopparstöld påverkar tågtrafik, attack i Ukraina, tjurattack, inflation i Norge och Danmark, Handelsbanken höjer räntor, våldt

En personbil har voltat på Tjörn och fyra personer har färdats i bilen. Enligt polisen är två personer oskadda medan skadeläget för de övriga två är oklart. Natochefen Jens Stoltenberg stödjer Turkiets ambition att bli EU-medlem och tror att det fortfarande är möjligt att Sverige kan bli Natomedlem. En man som har förvarat sin döda sambo i en frysbox förnekar nu alla åtalspunkter. Erdogan kommenterar Sveriges Nato-ansökan och kommer att stödja Sveriges ansökan om EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet. E4 är avstängd i södergående riktning efter att en lastbil med grus kört ner i diket. Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. En sällsynt orkidéart kan vara utplånad i hela Sverige. Tågtrafiken är fortfarande påverkad efter en kopparstöld. Fyra personer har dött och elva har skadats efter en attack i Ukraina. En man har blivit stångad av tjurar på en gård utanför Laholm. Inflationen i Norge och Danmark har varierat i juni. Handelsbanken höjer flera av sina räntor. En man är gripen misstänkt för våldtäkt och misshandel i Uppsala. Tre personer har dött i en flygkrasch på Island.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson diskuterar utmaningar och reformer inom svensk sjukvård

Acko Ankarberg Johansson, Sveriges sjukvårdsminister och medlem i Kristdemokraterna (KD), har som uppdrag att låta staten ta över styrningen av svensk sjukvård. Hon diskuterar utmaningarna inom sjukvården, inklusive långa köer och brist på tillgänglighet, och nämner behovet av att utöka primärvården, skapa fler vårdplatser och förbättra flödet. Johansson nämner också att cirka 10% av vårdplatserna i Sverige inte kan användas på grund av personalbrist. Hon nämner behovet av att förbättra arbetsförhållandena och erbjuda bättre kompetensutveckling för att locka tillbaka sjuksköterskor som har lämnat yrket. Dessutom diskuterar hon behovet av att förbättra beredskapen för kriser, som ett krig.

Direktlänk Dela Life Science Sweden fördjupade 10 juli

Blandade nyheter från Norge, Ukraina, Laholm, Uppsala, Island, Landskrona, Stockholm, Kina, London, Göteborg och Mexico City

Inflationen i Norge steg mer än förväntat i juni, med 6,4% jämfört med 6,7% i maj. I Danmark sjönk motsvarande siffra från 2,9% till 2,5% i maj. Fyra personer dog och elva skadades i en attack i Orikhiv, Ukraina. En man i 65-årsåldern skadades av en tjur på en gård söder om Laholm. Handelsbanken höjer sina räntor. En man greps i Uppsala misstänkt för våldtäkt och misshandel. Tre personer dog i en flygkrasch på Island. En kvinna greps i Landskrona misstänkt för grov misshandel. En man sköts till döds i Stockholm. En knivattack vid en förskola i Guangdong, Kina, resulterade i sex dödsfall. Tvärbanan i Stockholm stannade på grund av strömavbrott. En båt med 200 migranter saknas utanför Kanarieöarna. En åttaårig flicka dog efter en bilkrasch i Wimbledon, London. En man sköts av polisen i Göteborg efter att ha hotat personal på ett raffinaderi. Militären har tagit över driften av flygplatsen i Mexico City för att stoppa drogsmuggling, illegal migration och korruption.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Internationella nyheter: Dödliga attacker och ekonomiska förändringar

Fyra personer har dött och elva skadats efter att Ryssland anklagas för att ha attackerat ett bostadsområde i Orikhiv, Zaporizjzja-regionen, Ukraina enligt regionens guvernör Jurij Malashko. I Danmark har inflationen sjunkit från 2,9% till 2,5% i maj medan Norges konsumentpriser har stigit mer än väntat med en inflation på 6,4% i juni. Handelsbanken höjer flera av sina räntor, inklusive sparräntor och räntor för bolån. En man i 30-årsåldern greps i Uppsala misstänkt för våldtäkt och misshandel. Tre personer dog i en flygkrasch på Island. En kvinna i 25-årsåldern greps i Landskrona misstänkt för grov misshandel. En man sköts till döds i sin bostad i Stockholm. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, uttrycker hopp om ett positivt besked från Nato-toppmötet i Vilnius. Sex personer dödades i en knivattack vid en förskola i Guangdong-provinsen, Kina. En båt med minst 200 migranter saknas utanför Kanarieöarna. En kvinna greps i London misstänkt för att ha kört in i en skola och dödat två åttaåriga flickor. En man sköts av polisen i Göteborg efter att ha hotat personal på ett raffinaderi med kniv och hammare. Mexikansk militär har tagit över driften av Mexico Citys internationella flygplats för att bekämpa drogsmuggling, illegal migration och korruption.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Romboleden: En tusenårig pilgrimsled genom Sverige och Norge

Romboleden är en över 1 000 år gammal pilgrimsled som sträcker sig från Munktorp i Västmanland till Nidarosdomen och S:t Olavs grav i Trondheim, Norge. Leden är en del av det omfattande nätverket av pilgrimsvägar som har funnits i Europa i många hundratals år. Leden sträcker sig över cirka 750 km och varje etapp har en startpunkt vid en kyrka. Under vandringen passerar man många historiska platser. Leden spelar en viktig roll genom att förena Europas pilgrimsleder. Startpunkten i Munktorp/Köping binder samman leden med helgonkulten kring Heliga Birgitta och orten Vadstena.

Direktlänk Dela Magazin24 fördjupade 9 juli

Fotbollsprognoser och bettingtips för kommande matcher i Sverige och Norge

En artikel om kommande fotbollsmatcher i Sverige och Norge har publicerats. I matchen mellan Malmö FF och Mjällby har Malmö FF flera spelare frånvarande, men författaren tror fortfarande att de kommer att vinna. I matchen mellan Sirius och Hammarby förväntas ett högt målantal, med Sirius som möjlig vinnare. I matchen mellan Kalmar och Elfsborg ses båda lagen som potentiella vinnare, men Elfsborgs förlust av en viktig spelare kan påverka utfallet. Artikeln innehåller även bettingtips.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 8 juli

Olyckor och incidenter över hela Sverige och världen

E4 är avstängd i södergående riktning mellan Norrköping och Linköping på grund av ett dieselutsläpp från en lastbil. Trafiken väntas påverkas till 16.30. Ett flygplan har kraschlandat i Vårgårda, men alla fem personer ombord har överlevt. Olyckan har påverkat terrängen nära väg 181. En brand har brutit ut i ett radhus utanför Hunnebostrand, med en person skadad. I Kina har extremväder resulterat i minst 15 döda och tusentals flyktingar. En kvinna i 30-årsåldern har gripits misstänkt för mordförsök i Stockholm. En man åtalas för olaga hot och våld mot tjänsteman på Scandic i Halmstad. En sökinsats för en kapsejsad motorbåt vid Vätterstranden har avslutats. Explosioner i Kungälv visade sig vara smällare. Minst sex personer har dött i en rysk attack i Donetsk i Ukraina. Covid-19 sprider sig snabbt i Japan. En base-hoppare har skadats i Norge. En man stickskadad i Malmö. Två män avrättade i Iran. Död vitval hittad på Västkusten. SJ-tåg tvingades vända efter stenkastning.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juli

Klagomål mot Lundins försäljning av oljetillgångar till Aker BP

Norska och internationella organisationer har lämnat in ett klagomål till Norges OECD-kontaktpunkt mot att Lundin sålt sina oljetillgångar till det norska företaget Aker BP. Syftet är att säkerställa att de som drabbas av Lundins oljeaffärer kompenseras, antingen av Aker BP eller genom att tillräckliga medel finns kvar i Lundin. Rättegången inleds den 5 september 2023.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 7 juli

Naturens rättigheter testas i praktiken

Invånarna i Vilcabamba i Ecuador har varit kända för sin långa livslängd, men forskning visade att åldrarna överdrevs. Staden har attraherat turister och pensionärer från hela världen. Ett vägbygge som orsakade översvämningar stoppades 2011 då det kränkte flodens rättigheter, vilket var första gången Ecuadors lag om naturens rättigheter testades. I Nya Zeeland har naturen gjorts till juridisk person. Yaffa Epstein, forskare i miljörätt vid Uppsala universitet, menar att dessa lagar behöver bättre förankring i både ekologi och juridisk teori för att få genomslag.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 7 juli

Analys av lördagens Stryktips: Brommapojkarna, Viking och Palmeiras som favoriter

Lördagens Stryktips innehåller flera mindre kända lag, vilket kan gynna de som är väl insatta i fotboll. Allsvenskan och Superettan inleder, följt av norsk, finsk, isländsk och brasiliansk fotboll. Bland matcherna finns Brommapojkarna mot Degerfors, där Brommapojkarna trots en svag inledning av Allsvenskan visat styrka. Viking mot Haugesund är en annan match, där Viking ser starka ut trots svagheter i försvarsspelet. Slutligen möts Palmeiras och Flamengo i Brasileiro Série A, där Palmeiras trots en poäng på de tre senaste matcherna ses som favoriter.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 7 juli

Fransk biathlonmästare anklagad för bankkortsfusk

Den franska biathlonmästaren Julia Simon anklagas för bankkortsfusk. Två klagomål har lämnats in, varav ett från hennes lagkamrat Justine Braisaz-Bouchet. Händelserna ska ha inträffat under sommaren 2022 under en försäsongsträning i Norge. Simon ska ha använt sin lagkamrats bankkort för att göra inköp på nätet. De påstådda skadorna uppgår till 1 600 euro och tjugo euro. Simon nekar till anklagelserna och kommer att förhöras av polisen senare i sommar. Hon riskerar upp till fem års fängelse och en böter på 375 000 euro.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 6 juli

Konsultföretag diskuterar strategier, Samsung erbjuder trådlös laddning, ST-Ericsson förlorar VD

Representanter för fem mindre konsultföretag diskuterade strategier för att hantera utmaningar som ekonomiska svårigheter, prispress från kunder, rekryteringsproblem och konkurrens från större företag. Samsung planerar att erbjuda trådlös laddning för sin nya smartphone, Galaxy S-4. Infinity hjälper Jolla att designa smarttelefoner baserade på operativsystemet Sailfish. ST-Ericsson kommer snart att vara utan VD eftersom Didier Lamouche avgår i slutet av mars. Elbilstillverkare samarbetar för att utveckla och utvärdera trådlös laddning. Scanditron tar över försäljningen av tyska Rehms lödugnar i Sverige, Norge, Finland, Baltikum och Polen.

Direktlänk Dela Elektroniktidningen fördjupade 6 juli

Fotbollsexperter ger sina tips inför veckans Europatips

Fotbollsexperter ger sina tips inför veckans Europatips. I matchen mellan Hammarby och Piteå förutspås Hammarby vinna, trots att båda lagen står på samma poäng inför den sista omgången innan VM-uppehållet. I matchen mellan AIK och Häcken förutspås Häcken dominera, trots att AIK har hemmaplan. Slutligen, i matchen mellan Värnamo och Djurgården förutspås Djurgården ha det svårt på Värnamos hemmaplan, trots att Djurgården är favoriter.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 6 juli

Svenska kronans fortsatta försvagning trots stark ekonomi

Trots att Sverige har haft en relativt stark ekonomisk utveckling har den svenska kronan fortsatt att försvagas, särskilt mot euron. Faktorer som hög privat skuldsättning och svårigheter att förutse inflationen bidrar till kronans svaghet. Ekonomen Robert Bergqvist menar att Riksbankens penningpolitik och oron i världsekonomin är några av orsakerna till kronans svaghet. Riksbankschefen Erik Thedéen har uttryckt att det är svårt att göra prognoser och att det är lite Riksbanken kan göra för att påverka kronkursen. Många svenskar har blivit fattigare jämfört med grannarna i Finland och Danmark, som har euron och fast växelkurs mot euron.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 6 juli

15 länder med bästa hälso- och sjukvården i världen

Artikeln tar upp de 15 länder med bästa hälso- och sjukvården i världen. Bland dessa länder finns Schweiz, USA, Frankrike, Norge och Belgien, som har gjort betydande investeringar i hälso- och sjukvårdsinfrastruktur, medicinsk forskning och utbildning av vårdpersonal. Dessa länder har konsekvent rankats bland de bästa i världen för hälso- och sjukvård. De bästa sjukvårdsleverantörerna, som Pfizer Inc. (NYSE:PFE), Johnson & Johnsons (NYSE:JNJ), GE Healthcare Technologies Inc. (NASDAQ:GEHC) och Medtronic plc (NYSE:MDT), uppvisar stark ekonomisk prestation, med många som rapporterar hög lönsamhet och inkomsttillväxt.

Direktlänk Dela Insider Monkey fördjupade 6 juli

En grönare framtid med laddboxen Zaptec Pro

Zaptec Pro är en innovativ laddbox utvecklad av norska företaget Zaptec, grundat 2012. Laddboxen, som är kompatibel med dagens och morgondagens elbilar, förenklar laddningen av elbilar och optimerar energiförbrukningen. Den använder grön energi från förnybara källor för att ladda din bil och kan spara pengar på bensin- eller dieselförbrukningar. Laddboxen kan styras via en app på din smartphone och har säkerhetsfunktioner som skyddar både dig och miljön.

Direktlänk Dela Realtid Media AB fördjupade 5 juli

Norska miljardären John Fredriksen ökar sitt innehav i Fabege

Den norska miljardären John Fredriksen har fortsatt att öka sitt innehav i Fabege under maj. Fredriksen är nu näst största ägare i bolaget. Han är mest känd inom olje- och rederibranschen, men har även flera fastighetsinvesteringar. Fredriksen, som är 78 år gammal, har en bakgrund som skeppsredare och är numera cypriotisk medborgare bosatt i London. Han kontrollerar nu totalt 28,3 miljoner aktier i Fabege, motsvarande 8,6 procent av kapital och röster.

Direktlänk Dela Fastighetsvärlden fördjupade 5 juli

Riksbanken höjer räntan och planerar att sälja mer statsobligationer

Riksbanken har höjt styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent trots hög kärninflation och kraftiga höjningar i Norge och Storbritannien. Banken meddelade också att den kommer att sälja statsobligationer för 5 miljarder varje månad från september, upp från tidigare 3,5 miljarder, för att förbättra statspappersmarknaden. Riksbanken förväntar sig minst en ytterligare räntehöjning i år, med styrräntan toppande över 4 procent. Den svenska konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet förbättrades i juni, främst tack vare tjänstesektorn och detaljhandeln.

Direktlänk Dela Carnegie fördjupade 5 juli

Börsen närmar sig nästa rapportperiod med fokus på ränteutvecklingen

Börsen närmar sig nästa rapportperiod medan investerare fortsätter att fokusera på ränteutvecklingen. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ger råd om hur han agerar framåt. Trots nedgång förra veckan är OMXS30 upp 9 procent sedan årsskiftet och amerikanska S&P 500 upp 14 procent. Det är dock främst stora, stabila företag som utmärkt sig. Små och medelstora företag har inte uppvisat samma styrka. Investerare bör vara försiktiga inför rapportperioden, särskilt med konsumentinriktade företag och skogssektorn.

Direktlänk Dela Carnegie fördjupade 5 juli

Ny forskningssatsning inom hälsoinnovationer och personcentrerad vård

En ny forskningssatsning inom hälsoinnovationer och personcentrerad vård har tilldelats nästan 3 miljoner euro från EU och andra källor. Forskningen fokuserar på att öka användningen av hemdialys, vilket har visat sig förbättra patienternas livskvalitet och hälsa jämfört med traditionell sjukhusbaserad dialys. Projektet innefattar deltagare från patientföreningar, företag, akademier och näringslivet i Sverige, Danmark och Norge. Projektansvarig är Håkan Billig, professor i cellulärt åldrande och apoptos.

Direktlänk Dela Akademiliv fördjupade 5 juli

Partykungen ökar omsättning trots pandemin, fokuserar på lönsamhet

Joel Svensson, grundare av Partykungen, sålde 2009 sin verksamhet till brittiska Amscan. Trots pandemin har Partykungen ökat sin omsättning med 15% från 309,5 miljoner kronor till 353,5 miljoner kronor. Rörelsevinsten minskade något, från 7 miljoner till 4,3 miljoner. Antalet anställda ökade från 76 till 114. Företaget är verksamt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Svensson säger att de fortsätter att lyssna på marknaden och har breddat utbudet. De har även investerat i sitt varumärke i de nordiska länderna. Framtida fokus ligger på lönsamhet snarare än tillväxt.

Direktlänk Dela Breakit fördjupade 5 juli

SBB förhandlar om försäljning av resterande andelar i EduCo till Brookfield

SBB har meddelat att de nu för exklusiva förhandlingar om att sälja resterande andelar i SBB EduCo AB till Brookfield. EduCo-portföljen består av 585 fastigheter, mestadels utbildningsfastigheter, varav 55 procent av värdet finns i Sverige. Det underliggande fastighetsvärdet på hela EduCo var runt 45 miljarder kronor i november 2022, och Brookfield uppgavs då köpa med en rabatt om drygt 10 procent. SBB:s vd Leiv Synnes säger att försäljningen är ett strategiskt viktigt beslut som skapar manöverutrymme för SBB.

Direktlänk Dela Fastighetsvärlden fördjupade 5 juli

Krismöte kallat för att diskutera Sveriges avreglerade järnvägssystem

Efter 30 år av avreglering, upphandling och privatisering har Sverige världens mest avreglerade järnväg. Infrastrukturminister Andreas Carlsson har kallat till krismöte med Trafikverket och stora aktörer inom järnvägstransporter. Det nya planeringssystemet, Marknadsanpassad planering av kapacitet, behövs för att hantera den fragmentiserade järnvägen och den ökande mängden tågoperatörer. Trots detta har ingen privat aktör vunnit en upphandling av tågtrafik. Istället har stater från Danmark, Finland, Frankrike, Kina, Norge, Sverige och Tyskland vunnit upphandlingar. Bristen på lönsamhet är ett problem för både företagen och personalen.

Direktlänk Dela Dagens Arena fördjupade 5 juli

Medieklassens förhållande till överklassen

Artikeln diskuterar Sveriges överklass och medieklass och deras relation till varandra. Författaren menar att medieklassen ofta missförstår eller avskyr överklassen, trots att de själva är mycket intresserade av klass. Författaren menar också att överklassen ofta missförstås av medieklassen, som har en tendens att förenkla och utelämna nyanser. Författaren diskuterar även sin egen bok, ´Överklass´, och hur den mottogs av medieklassen. Artikeln nämner också andra författare och journalister som har skrivit om överklassen, som Annette Kullenberg och Björn af Kleen.

Direktlänk Dela Fokus fördjupade 5 juli

Amerikanskt intresse för elbilar når rekordhögt enligt EY-rapport

Den senaste EY Mobility Consumer Index (MCI), en global undersökning av över 15 000 konsumenter från 20 länder, visar att det amerikanska konsumentintresset för elbilar är på en rekordhög nivå. Ungefär hälften (48%) av amerikanska bilköpare planerar att köpa en elbil inom de närmaste 24 månaderna. Detta representerar en ökning med 19% sedan 2022 års MCI-resultat, vilket visar den högsta tillväxten i elbilsintresse och -stämningar globalt. När det gäller beredskap för elbilar i allmänhet hoppade USA upp fem platser till plats nummer 7, efter Kina, Norge och Sverige på de tre översta platserna.

Direktlänk Dela BodyShop Business fördjupade 5 juli

Albin Lee Meldaus ´Josefin´ toppar norska topplistor

Två år efter att den släpptes i Sverige, toppar Albin Lee Meldaus låt ´Josefin´ norska topplistor i flera versioner. Låten har platserna två och nio på norska VG-listan med en cover av Delara högst placerad. På norska Spotify-listan är det en AI-cover av Oskar Westerlin som toppar, med Delara på tredje plats och det svenska originalet från 2021 på tionde plats. Enligt David Mortimer-Hawkins på Sony Music, har låtens popularitet ökat tack vare en våg av nya TikTok-klipp i Sverige som sedan spred sig till Norge.

Direktlänk Dela Musikindustrin fördjupade 5 juli

Från 1800-talets fattigdom till dagens välstånd: Sveriges ekonomiska resa

Under 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder, men på bara hundra år blev det det fjärde rikaste landet i världen. Denna resa berodde på en kombination av marknadsekonomi och institutionella reformer. Framgångssagor som Ericsson, SKF, Sandvik och Electrolux grundades under denna tid. På 70- och 80-talet steg dock skatterna och företagare tvingades lämna landet. Trots detta framhålls dessa årtionden ofta som en storhetstid. Idag beskrivs Sverige ofta som ett land med stor ojämlikhet, men studier visar att vi tillhör de mest jämlika länderna i världen.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 2 juli

Global annonsintäkt förväntas uppgå till 874,5 miljarder dollar 2023

Enligt GroupM:s prognos förväntas den globala annonsintäkten uppgå till 874,5 miljarder dollar 2023, exklusive amerikansk politisk annonsering. Drivkrafterna för annonsintäktstillväxten inkluderar ökad användning av uppkopplad TV, tillväxt inom detaljhandelsmedier, artificiell intelligens inom annonssektorn och andra faktorer. Uppkopplad TV-tillväxt ökar snabbt och lägger till 10,4% i annonsintäkter mellan 2023 och 2028 på en årlig basis. Detaljhandelsmedier växer med 9,9% för att nå 125,7 miljarder dollar 2023, vilket motsvarar 14,4% av den totala annonseringen och förväntas överstiga TV-intäkterna (inklusive uppkopplad TV) 2028. AI kommer sannolikt att påverka åtminstone hälften av alla annonsintäkter vid slutet av 2023. Google fortsätter att vara den största globala medieägaren med en annonsintäkt på 213,1 miljarder dollar, följt av Facebook med en annonsintäkt på 119,5 miljarder dollar. Den globala traditionella tidningsintäkten förväntas vara 18,9 miljarder dollar 2023, ned från 101,4 miljarder dollar för 20 år sedan.

Direktlänk Dela The Financial Express fördjupade 13 juni

Ny ideell organisation INSJ vill skapa hälsosammare sociala medier för influencers

En ny ideell organisation för influencers, INSJ, har grundats i Norge av Jenny Skavlan, Gisle A. Gjevestad Agledahl och Isabelle Ringnes. INSJ syftar till att göra sociala medier till en hälsosammare och bättre plats genom att skapa ett community för influencers och andra som gör kommersiella samarbeten på sociala medier. För att bli medlem måste profilerna ge bort minst en procent av sina intäkter från sina kommersiella samarbeten. INSJ har redan samarbeten med Inzpire.me, Simple, Trigger, Tripletext, ASC Finans och Synlighet.

Direktlänk Dela Influens fördjupade 8 juni

Svanen lanserar ny kampanj för att belysa sina krav och skilja sig från andra miljömärkningar

Svanen lanserar sin första nordiska kampanj, ´Svår att få. Lätt att välja´, där anonymiserade produkter som inte uppfyller Svanens krav berättar om sina erfarenheter. Kampanjen syftar till att visa vilka krav Svanen ställer och belysa problemet med företag som lanserar egna miljömärkningar med lägre krav än oberoende märkningar. Konceptet är framtaget av Forsman & Bodenfors i samarbete med F&B Studios. EU-kommissionen föreslår att nya miljömärkningar endast ska tillåtas om de utvecklats på EU-nivå och visar högre miljöambitioner än befintliga märkningar.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 5 juni

Google Bard inte tillgänglig i EU på grund av dataskyddsregler, men VPN kan användas

Google presenterade nyligen sin ChatGPT AI-rival Bard på I/O 2023 och gjorde den tillgänglig i över 180 länder. Kina och Hongkong är två marknader där Bard inte kommer att finnas tillgänglig, men även hela EU kan inte använda Google Bard ännu, åtminstone inte officiellt. Orsaken är att lokala dataskyddsregler är strängare i EU än i andra regioner. Användare i EU kan använda en VPN-tjänst för att kringgå begränsningarna och få tillgång till Bard. Enligt VPN Overview har sökningar efter ´Google Bard VPN´ ökat med 1 190% efter I/O 2023, och de fem främsta europeiska länderna som söker efter en sådan tjänst är Portugal, Schweiz, Norge, Nederländerna och Italien.

Direktlänk Dela BGR Media fördjupade 23 maj

Maskininlärningsprogramvarumarknad förväntas växa 2023-2030

En ny studie om maskininlärningsprogramvarumarknaden förväntas växa mellan 2023 och 2030. Rapporten innehåller marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, CAGR, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Studien undersöker också rollen för de ledande marknadsaktörerna inom branschen, inklusive deras företagsöversikt, finansiell sammanfattning och SWOT-analys. Rapporten täcker företagsprofilering, specifikationer och produktbilder, försäljning, marknadsandel och kontaktinformation för olika regionala, internationella och lokala leverantörer av maskininlärningsprogramvarumarknaden.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 23 maj

Sökningar efter ´Google Bard VPN´ ökar kraftigt efter lansering

Analys av Google-sökdata visar att onlinesökningar efter ´Google Bard VPN´ ökade med 1 190% över hela världen när ChatGPT-rivalen lanserades tidigare i månaden i 180 territorier och länder – förutom i EU, Kanada, Hongkong och Kina. En ny rapport från VPN Overview visar att sökningar efter ´Google Bard VPN´ sköt i höjden till över 12 gånger genomsnittet på en dag. Sökningar efter ´Google Bard´ har också ökat med 552% över hela världen, och sökningar efter ´Access Google Bard´ har ökat med 632% sedan AI-chatten nyligen lanserades. Google Bard är för närvarande endast tillgängligt i några regioner, inklusive USA och Storbritannien, men inte Kanada, Hongkong, Kina eller EU-länder.

Direktlänk Dela WRAL TechWire fördjupade 22 maj

Sverigedemokraterna (SD) och Moderaterna (M) föreslår att Sverige ska sluta ta emot flyktingar, trots att detta kan strida mot EU-rätten och kritiseras av FN och människorättsorganisationer. Båda partierna menar att flyktingmottagande leder till integrationsproblem och gängkriminalitet. Experter menar dock att samhället måste sätta in förebyggande åtgärder, särskilt inom skola och socialtjänst, för att bekämpa gängkriminalitet. Nyligen kom också SD och regeringen överens om att kräva högre löner för arbetskraftsinvandrare för att få arbetstillstånd.

Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Quiz om Norge

Ett quiz om Norge med frågor om landets näst största stad, parlamentet, popgruppen A-ha, skrivsättet på nynorska, den förra kungen, antalet invånare, Norges organisationstillhörighet, huvudstadens landsdel, en berömd fjord, romantrilogin ´Kristin Lavransdotter´ och nationalsången.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Tietoevry Tech Services kommer att bli ett eget bolag i Sverige, med planer på att vara helt igång under juni. Affärsområdet Tech Services har cirka 8 000 anställda totalt, varav cirka 1 600 i Sverige. Lars-Erik Håkanson, ansvarig för Tietoevry Tech Services i Sverige, ser positivt på förändringen och tror att det kommer att gynna den svenska verksamheten. Som ett eget bolag kommer fokus att ligga på den svenska marknaden, där man främst kommer att konkurrera med företag som CGI, Advania och Iver.

International Data Group Sweden fördjupade 19 maj

Xpengs marknadschef om etableringen i Sverige

Kinesiska bilmärket Xpeng har etablerat sig på den svenska marknaden och lanserar i år två nya elbilar, en sportsedan och en SUV. Företaget har knutit ett samarbete med bilåterförsäljaren Bilia som agent och har fokus på att lyssna på kundernas feedback för att förbättra och förändra sina produkter. Magnus Wenger, marknadschef på Xpeng i Sverige, tror att kinesiska bilmärken kommer att kunna konkurrera med bilmärken från hela världen och att Xpeng är här för att stanna.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 19 maj

USA kan godkänna F-16-stridsflygplan till Ukraina

Den amerikanska regeringen kan vara beredd att godkänna att andra länder skickar F-16-stridsflygplan till Ukraina, enligt CNN. Ukraina har återkommande bett om stridsflygplan, och Nederländerna och Storbritannien har nyligen sagt sig vara beredda att bilda en koalition för att hjälpa Ukraina att få F-16. För att få skicka flygplanen behöver länderna dock få begäran godkänd av USA. Danmark, Belgien och Nederländerna är nästan redo att erbjuda 125 stridsklara F-16, medan Norge, som skrotade sina F-16 förra året, också är redo att bidra, enligt Ukraina.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 19 maj

Cannabisodling i Mellerud avslöjad av stank, misstänks vara del av större organisation

En stor cannabisodling upptäcktes i Mellerud tack vare den starka doften från plantorna. Åklagarens teori är att odlingen var en del av en större organisation och att cannabisen skulle säljas i Norge. Beslaget bestod av 680 plantor, som hade kunnat ge 180 kg cannabis med ett gatuvärde av 23 miljoner kronor. Två utländska medborgare står åtalade i Vänersborgs tingsrätt, men fler personer misstänks vara inblandade och jagas fortfarande.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 19 maj

Ryska spioner utger sig för att vara från Brasilien

Flera misstänkta ryska spioner har ertappats med brasilianska identiteter. En av dem greps i Norge förra hösten, där han utgav sig för att vara en brasiliansk forskare. Ytterligare två misstänkta spioner har gripits, varav en hade en praktiktjänst vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Ryska spioner använder brasilianska identiteter eftersom de inte tidigare har väckt misstänksamhet hos amerikanska eller europeiska säkerhetstjänster. Dessutom kan brasilianska myndigheter vara enkla att muta. De politiska kontakterna mellan Brasilien och Ryssland är också goda.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

En skribent berättar om sin upplevelse av att delta i en kurs om målning med äggoljetempera i Lekhyttan. Skribenten beskriver hur hen stöter på frågor om sitt ursprung och hur svårt det kan vara att svara på dem. Hen reflekterar över hur mycket mer det alltid finns att lära, både inom konst och i sociala sammanhang.

Dagens Nyheter fördjupade 18 maj

Google Bard, en AI-baserad textrobot som ägs av Microsoft, kan användas på Åland, Färöarna, Svalbard och Jan Mayen trots att den inte är tillgänglig i länder som omfattas av GDPR. Google Bard hävdar att dessa öar inte omfattas av GDPR eftersom de inte är en del av EU eller EES, men Lena Nordman, myndighetschef på Datainspektionen på Åland, säger att detta är felaktigt och att Åland är ett GDPR-land. Hon menar att det handlar om okunskap från Googles sida och att de sprider falsk information.

Hufvudstadsbladet fördjupade 16 maj

Svenska elevers läsförmåga försämras, visar Pirls-studie

Enligt en internationell studie kallad Pirls, som undersöker elevers läsförmåga och attityder till läsning, har svenska elevers läsförmåga försämrats. Studien genomfördes 2021 under pandemin, när Sverige valde att hålla skolorna öppna för yngre elever. Svenska elever fick 544 poäng, den näst lägsta poängen sedan Pirls startade. Skillnaderna i läsförståelse ökar mellan elevgrupper och skolor. En orsak kan vara demografiska förändringar, med fler elever som inte talar svenska i hemmet. Trots detta klarar sig Sverige relativt väl i internationell jämförelse.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 16 maj

Svenska fjärdeklassares läsförmåga försämras enligt Pirls-studie

Läsförmågan bland svenska fjärdeklassare har försämrats enligt den globala studien Pirls, med en poängminskning från 555 poäng 2016 till 544 poäng 2021. Pandemin tros ha påverkat resultatet, särskilt för elever som behöver mer stöd. Andelen svenska elever som presterar på hög nivå har krympt, medan andelen som presterar på elementär nivå eller under ökar. Trots detta klarar sig Sverige relativt väl i en internationell jämförelse, med endast fyra länder/regioner som har ett signifikant bättre resultat. En stor majoritet av rektorerna i de olika länderna vittnar om att undervisningen bromsades upp i olika grad på grund av pandemin.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Tv-profil nekad ombordstigning på flyg på grund av rullstol

Norska tv-profilen Sally Kamara, 27, nekades ombordstigning på ett inrikesflyg i Norge eftersom hon satt i rullstol och reste ensam. Kamara har tidigare rest ensam med flygbolaget Norwegian utan problem, men denna gång hänvisade bolaget till säkerhetsskäl. Sally Kamara ljög om att hon kunde gå korta sträckor och fick då kliva ombord. Hon vann senare pris på Gullruten-galan för årets bästa barn- eller ungdomsprogram.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 15 maj

Sverige möter Finland i hockey-VM

Sverige och Finland möts i en nordisk kamp på isen under den tredje gruppspelsmatchen i årets hockey-VM. Matchen börjar 19.20 på måndagskvällen och spelas i Nokia arena i Tammerfors. Finland, regerande världsmästare, har haft en tuff start på VM med en klar förlust mot USA och en hård kamp mot Tyskland. Sverige har ännu inte släppt in något mål under årets VM efter att ha vunnit mot Tyskland och Österrike. Matchen mellan Sverige och Finland visas i SVT.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Leverantören försvarar kritiserat konstgräs: ´Det modernaste vi har´

Tele2 Arenas nya konstgräs har fått kritik för att orsaka skrubbsår på spelarna. Leverantören Unisport har sålt över 100 exemplar av mattan och har inte stött på liknande problem tidigare. Fastighetsägaren SGA menar att problemet ligger i att sviktplattan under konstgräset inte klarar av att dränera vattnet, vilket ökar friktionen. Unisport planerar att komplettera sanden med gummigranulat för att lösa dräneringsproblemet.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Regeringen i Sverige startar en utredning för att minska antalet människor som skadas av hundar, vilket kan leda till förbud mot vissa hundraser. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger att ingenting utesluter ett förbud i uppdraget. I Norge och Danmark har man infört förbud mot så kallade kamphundar, som inkluderar raser som amerikansk staffordshire terrier, pitbullterrier och dogo argentino. Utredningen ska utvärdera hur länsstyrelserna och polisen skyddar allmänheten mot hundattacker och ska lämna sina svar i slutet av februari nästa år.

Sveriges Television fördjupade 13 maj

Den svenska regeringens beslut att sänka reduktionsplikten kan leda till brist på diesel och ransonering i Sverige, varnar drivmedelsbolaget Preem. Sänkt reduktionsplikt innebär att mindre förnybara drivmedel blandas in i bensin och diesel, vilket ökar behovet av olja. Bensinkedjan Circle K anser också att beslutet är olyckligt och att det kan bli tight för den svenska dieselförsörjningen. Branschorganisationen Drivkraft Sveriges vd Jessica Alenius kallar sänkningen för en ”slakt av reduktionsplikten” och menar att det kommer att påverka Sveriges möjligheter att nå klimatmålen.

Expressen fördjupade 8 maj

Norges kung Harald V inlagd på sjukhus

Norges kung Harald V har lagts in på sjukhus på grund av en infektion. Hans tillstånd beskrivs som stabilt, men han kommer att behöva stanna på sjukhuset i några dagar, enligt norska kungahuset. Den 86-årige kungen har tidigare behövt läggas in på sjukhus flera gånger på grund av sin sviktande hälsa, senast i december förra året då han behandlades med antibiotika för en infektion.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 8 maj

Räddningstjänsten i Värmland begär förstärkning från Norge för skogsbrand

Räddningstjänsten i Värmland har begärt förstärkning från Norge för att bekämpa en skogsbrand norr om Charlottenberg. Branden upptäcktes i Häljeboda och sprider sig snabbt i tät granvegetation i en sluttning. Det är mycket torrt i marken, vilket förvärrar situationen. Flera byggnader finns i närheten, men inga är direkt hotade. Räddningstjänsten har sex enheter på plats och ambulansen har valt att avvakta.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 6 maj

Zelenskyj förnekar mordförsök på Putin och tackar Sverige för stöd

Under ett nordiskt-ukrainskt toppmöte i Helsingfors förnekade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagelser om att Ukraina försökt lönnmörda Rysslands president Vladimir Putin. Zelenskyj tackade de nordiska ledarna för deras stöd och särskilt Sveriges statsminister Ulf Kristersson för hans roll i att skapa koalitioner för att hjälpa Ukraina. Ulf Kristersson lyfte fram Sveriges bilaterala stöd till Ukraina och betonade att Ryssland måste hållas ansvarigt för de rapporterade krigsbrotten, bland annat för deporteringen av ukrainska barn från ockuperade områden.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 6 maj

Danmark investerar miljarder i försvaret

Danmark kommer att investera 38 miljarder danska kronor (närmare 58 miljarder svenska kronor) i landets försvar under de kommande tio åren. Pengarna kommer att användas för att modernisera försvaret, inklusive uppdateringar av försvarsmateriel, infrastruktur, IT och personal. Försvarsminister Troels Lund Poulsen hänvisar till Rysslands invasion av Ukraina som en anledning till satsningen. Målet är att två procent av Danmarks BNP ska gå till försvaret år 2030, i linje med Natos krav för sina medlemsländer.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

Norges statsminister omvald som partiordförande

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har blivit omvald som partiordförande för socialdemokratiska Arbeiderpartiet under dess landsdagar, enligt NRK. Støre har varit partiledare sedan 2014 och blev statsminister hösten 2021 när Arbeiderpartiet blev största partiet i Stortinget, efter att ha tagit över från Erna Solberg (Høyre).

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

Film om Altakonflikten har smygpremiär i Jokkmokk

En film om Altakonflikten i Norge, som ägde rum för fyrtio år sedan, har smygpremiär på Jokkmokks Folkets hus på fredag. Filmen, ´Ellos Eatnu´ (på svenska ´Låt älven leva´), handlar om läraren Ester som flyttade till Alta för att arbeta och blev indragen i protesterna mot en kraftverksdamm. Konflikten utmanade hennes identitet som same och vän. Filmen visas av Folkets bio i Jokkmokk, Arjeplog och Östersund under helgen och har premiär i övriga Sverige den 12 maj.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

Kinas utrikesminister besöker Norge

Kinas utrikesminister Qin Gang kommer att besöka Norge nästa vecka och träffa statsminister Jonas Gahr Støre samt utrikesminister Anniken Huitfeldt. Diskussioner kommer att fokusera på frågor som Ukraina, Taiwan, ekonomiskt samarbete och klimatfrågor. Qin är Kinas näst högst uppsatte diplomat, endast underordnad sin föregångare Wang Yi. Besöket kommer att äga rum den 12 maj.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 maj

NWT-koncernens tidningar markerar pressfrihetens dag

NWT-koncernens tidningar pryddes av orden ´Håll käften!´ på förstasidorna för att markera betydelsen av fria medier och uppmärksamma pressfrihetens dag. Kampanjen syftar till att väcka reaktioner och har fått både positiva och negativa respons. Reportrar utan gränser presenterade sitt pressfrihetsindex, där Sverige tappar från en tredje plats till fjärde, med Norge, Irland och Danmark i topp.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare