» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 332 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Oslo är huvudstaden i Norge och landets största stad. Den ligger vid Oslofjorden och omges av vackra skogar och berg. Oslo har en rik historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden och är idag en modern och levande stad. Här finns många kulturinstitutioner, museer, restauranger och butiker. Oslo är också känt för sina parker, som Vigelandsparken med sina skulpturer, och för sin arkitektur, som det nya operahuset. Staden är också en viktig politisk och ekonomiskt centrum för Norge och är värd för Nobels fredsprisutdelning varje år.

Senaste nytt kring Oslo

Osloskolan inför AI-verktyget GPT 3.5-Turbo för elever och personal

Osloskolan har infört GPT 3.5-Turbo i sitt utbildningssystem, vilket påverkar över 110 000 elever och lärare. Denna AI-teknologi förändrar undervisning och lärande, och är ett svar på den ökade digitaliseringen och tillgängligheten till avancerade verktyg via mobiltelefoner. Trond Ingebretsen, divisionsdirektör i Utdanningsetaten, jämför införandet av denna teknologi med introduktionen av läroboken. Osloskolan har även utvecklat riktlinjer för etisk användning av AI i skolor.

Direktlänk Dela Warp News fördjupade 12 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI och AR växer i betydelse för e-handeln

Måns Strandqvist, VD för Langia IT Solutions, menar att AI och AR kommer att spela en avgörande roll i e-handeln. E-handelssegmentet utvecklas snabbt och Augmented Reality (AR) blir allt mer populärt. Tekniken erbjuder kunden en interaktiv shoppingupplevelse, vilket leder till högre engagemang och försäljning. Artificiell intelligens (AI) ökar också i betydelse inom e-handeln, bland annat kan AI hjälpa till med produktbeskrivningar och kundtjänst.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 22 januari

AI-verktyg hindrar Microsofts tillgång till forskningsdata och tar bort begränsningar för olämpliga sökningar

Ett artificiellt intelligensverktyg utvecklat av Universitetet i Oslo, som ger forskare, personal och studenter tillgång till en modifierad version av ChatGPT, har lockat 12 000 användare, enligt rapporter. Lanserad i september har GPT UiO sedan dess ändrats för att skilja den från Microsofts teknik så att teknikjätten - som äger nästan hälften av ChatGPT-utvecklaren OpenAI - inte har tillgång till de frågor som ställs av GPT UiO-användare eller de svar de får. De senaste siffrorna om dess användning rapporterades av högre utbildningspublikationen Khrono.

Direktlänk Dela Researchprofessionalnews.com fördjupade 18 december

Munch Museum samarbetar för att skapa interaktiva AI-drivna museumupplevelser

Munch Museum i Oslo har ingått ett partnerskap för att skapa interaktiva och uppslukande ritupplevelser för lokalbefolkning och global publik. Forskare kommer att använda sin expertis inom AI och maskininlärning för att levandegöra Edvard Munchs konstverk och kreativa process genom digital innovation. Museet innehåller världens mest omfattande konstsamling tillägnad den berömda norska konstnären, med 26 724 konstverk, icke-konstföremål och skrifter, delar av vilka är spridda över 11 gallerier på 13 våningar. Samarbetet kommer att erbjuda museet möjlighet att arbeta med ett globalt nätverk av saminnovations- och forskningsnav för att snabbt designa och prototypa nästa generations digitala lösningar.

Direktlänk Dela Tata Consultancy Services fördjupade 14 november

Norska startupen Völur använder AI och data för att förbättra beslutsfattandet inom den konservativa köttindustrin. Genom att optimera skärning och sortering av kött hoppas företaget förbättra effektiviteten och minska branschens miljöpåverkan. Völur har utvecklat en AI-teknik som kan analysera tillgång och efterfrågan, djuregenskaper, bästa skärmönster, lager och priser för att fullt ut optimera den dagliga produktionen. Företaget tror att genom att förbättra balansen mellan tillgång och efterfrågan kommer de att kunna producera rätt produkter vid rätt tidpunkt, förbättra användningen av djur och förhoppningsvis sluta trycka produkter med negativa marginaler på marknaden.

Forbes Media fördjupade 9 november

Behovet av etisk kod för artificiell intelligens diskuterades på NDC Oslo 2023

Kesha Williams talade om etisk maskininlärning vid NDC Oslo 2023, och betonade behovet av en etisk kod för artificiell intelligens (AI). I en värld där maskiner allt mer påverkar eller tar beslut, kan AI inte bara härma och förbättra mänskligt beslutsfattande, utan också förstärka mänskliga fördomar. När man diskuterar etisk AI, är rättvisa, transparens, ansvar och mänskliga rättigheter centrala begrepp. Målet är att inte förstärka fördomar, tänka på potentiella konsekvenser och mildra negativa effekter. Williams menar att etisk AI i grund och botten handlar om en fråga: ´Jag kan bygga det, men borde jag?´.

Direktlänk Dela InfoQ fördjupade 2 november

Ett etiskt ramverk behövs för artificiell intelligens, säger Kesha Williams

Kesha Williams, talade om etisk maskininlärning vid NDC Oslo 2023 och betonade behovet av en etisk kod för artificiell intelligens (AI) eftersom maskiner nu inte bara imiterar och förbättrar mänskligt beslutsfattande, utan också kan förstärka mänskliga fördomar. Hon nämnde flera termer som ofta hörs i diskussioner om etisk AI: rättvisa, transparens, ansvar och mänskliga rättigheter. Williams betonade att målet är att inte upprätthålla fördomar, överväga potentiella konsekvenser och mildra negativa effekter. Hon rekommenderade användning av förklarbar AI för att införa kontroller och balanser för rättvisa och förklarbarhet.

Direktlänk Dela InfoQ fördjupade 2 november

AI-verktyg riskerar att förstärka fördomar

Generativa AI-verktyg riskerar att förstärka fördomar de har matats med, vilket kan leda till en bakåtgående utveckling. Verktyg som ChatGPT4 och Midjourney har visat svagheter i detta avseende. Det är få företag som har policys och riktlinjer för sin AI-användning, vilket är bekymmersamt. AI-verktygen kan inte skilja på sanning och lögn och de kan förstärka fördomar de har matats med. Det är viktigt att företag arbetar medvetet med att förstå och försöka förändra AI-verktygen. Spoon har introducerat begreppet ´Conscious Prompting´ för att adressera detta problem.

Direktlänk Dela Resumé fördjupade 27 oktober

Mördarrobotar och kärnvapenövervakning bland favoriter till Nobels fredspris

AI-vapen utvecklas snabbt och kan ha katastrofala konsekvenser. Den internationella kampanjen för att stoppa ”mördarrobotar” är därför favorit att tilldelas Nobels fredspris i år. Bland kandidaterna finns också den internationella organisationen CTBTO, vars övervakning sannolikt avskräcker länder från att provspränga kärnvapen, och Mellanösternmedlaren Oman. Freds- och konfliktforskaren Isak Svensson bedömer att kampanjen Stop Killer Robots har störst chans att få priset. Priset tillkännages den 6 oktober 2023.

Direktlänk Dela Utbildningsdepartementet fördjupade 29 september

Simplifai skriver avtal med Storebrand för att leverera AI-automatisering

Simplifai, en leverantör av säker AI-automatisering, har ingått avtal med Storebrand Insurance och Storebrand Bank för att leverera AI-automatisering till deras kundtjänstavdelningar. Båda förväntas snart lansera Simplifai-plattformen. Storebrand är involverad i försäkrings-, bank- och pensionsindustrin i Norden och växer stadigt. Integrationen av Simplifai´s AI-automatiseringslösningar förväntas ytterligare förbättra Storebrands verksamhet genom att utnyttja AI och maskininlärningsfunktioner för att förbättra effektiviteten och strömlinjeforma processer.

Direktlänk Dela AiThority fördjupade 27 september

AI förbättrar diagnostiken och minskar arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma

Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt hälso- och sjukvården genom att förbättra diagnostiken, till exempel genom tolkning av medicinska bilder, och i slutändan minska arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma. En studie från Sverige visade en 20% ökning av cancerdetektering med hjälp av AI-stödd mammografi. Det europeiska forskningsinitiativet AI-Mind, lett av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus, är i framkant när det gäller att integrera AI med hälso- och sjukvård. Projektet fokuserar på att utnyttja AI:s kraft för att identifiera individer med hög risk att utveckla demens från en grupp med mild kognitiv nedsättning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 augusti

AI kan hjälpa till att upptäcka demens tidigare

En ny studie från Sverige visar att AI kan vara användbart inom sjukvården, specifikt för att tolka bilder och frigöra tid för radiologer. Detta resulterade i att 20 procent fler cancerfall upptäcktes. EU:s forskningsprojekt AI-Mind fokuserar på artificiell intelligens och hälsa, med målet att kunna identifiera vilka i gruppen med mild kognitiv nedsättning som löper hög risk för att utveckla demens. Forskningen leds av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus. Planen är att skapa ett verktyg baserat på AI för screening av befolkningen. Studien kommer att inkludera 1 000 deltagare från Norge, Finland, Italien och Spanien.

Direktlänk Dela Science Norway fördjupade 26 augusti

Opera Limited (OPRA), en webbläsare med en marknadsandel på 1% i USA, har dykt in i tekniktrenderna blockchain och AI. I januari 2022 lanserade företaget sin blockchain-fokuserade Opera Crypto Browser och nyligen integrerade de Aria, sin webbläsarbaserade AI. Denna AI-integration är ett direkt resultat av Operas partnerskap med OpenAI, vilket annonserades i februari. Genom att köpa OPRA-aktier investerar man effektivt i AI-företaget OpenAI. Opera har vuxit sina användare i västerländska marknader med 68% sedan 2019 och ökat sin intäkter från alla användare med 3X.

Banyan Hill Publishing fördjupade 18 augusti

By:Larm-konferensen i Oslo fokuserar på AI och hållbarhet

Den 14-15 september hålls konferensdelen av by:Larm i Oslo. Konferensschemat har nu publicerats och flera programpunkter kommer att behandla artificiell intelligens (AI) och hållbarhet. Konferensen invigs av brittiske Elijah, tidigare Grime-DJ, som är känd för sitt instagramkonto @eli1ah där han delar med sig av tankar om kreativitet och hållbart konstnärligt utövande. Diskussioner om AI och musikskapande kommer att hållas med deltagare som Ole Henrik Antonsen, Inger Elise Mey, Arriën Molema, Daniel Johansson, Silje Strandsengen och Ankit Desai. Jovanka v. Wilsdorf kommer att tala om Diana AI Song Contest.

Direktlänk Dela Musikindustrin fördjupade 16 augusti

Stulna inloggningsuppgifter för OpenAI´s ChatGPT säljs på mörka webben

Hundratusentals stulna inloggningsuppgifter för ChatGPT säljs på mörka webbmarknader, varnar säkerhetsforskare. Cybersäkerhetsföretaget Flare upptäckte över 200 000 OpenAI-inloggningar på det mörka webben, vilket ger brottslingar en möjlighet att komma åt användarkonton eller helt enkelt använda den premiumversion av AI-verktyget gratis. OpenAI har tidigare försvarat sina säkerhetsrutiner efter att en mindre batch av inloggningsuppgifter upptäcktes online. Forskning publicerad i mars fann att antalet nya inlägg om ChatGPT på det mörka webben ökade sju gånger mellan januari och februari i år.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 20 juli

Hockeyikonen Hans Tvilling reflekterar över sin framgångsrika karriär

Hockeyikonen Hans Tvilling fyllde nyligen 95 år. Tvilling, tillsammans med sin tvillingbror Stig, var två av Djurgårdens och Tre Kronors största spelare under 1950-talet. I en intervju reflekterar han över sin framgångsrika karriär, bland annat hans tid i Djurgården, hans debut i landslaget 1948 och hans VM-seger 1953. Tvilling var också framstående inom fotboll, och spelade för Djurgården i tio år och gjorde 42 mål.

Direktlänk Dela Hockeysverige fördjupade 16 juli

Stoltenberg stannar som Natos generalsekreterare för att lotsa Sverige in i Nato

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare sedan 2014, hade planerat att avgå 2022, men Rysslands angrepp mot Ukraina fick honom att stanna ett extra år. När han tillkännagav sin avgång till slutet av 2023, övertalades han av ledarna för den västliga försvarsalliansen att stanna ytterligare ett år. Stoltenberg anses vara avgörande för stabiliteten och för att lotsa Sverige in i Nato, trots Turkiets president Erdogans krav. Han har haft en lång politisk karriär i Norge och har varit viktig för att hålla Nato samman i svåra tider.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 juli

Explosioner, vapenfynd och Nato-ansökan: Senaste nyheter från Sverige och världen

En rad händelser har ägt rum i Sverige och runt om i världen. En explosion har inträffat i ett bostadshus i Vasastan, Stockholm, och en misstänkt pistol har hittats på en skolgård i Örebro. Turkiet har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En annan explosion har inträffat på en krog i Göteborg, och ett vulkanutbrott har börjat på Reykjaneshalvön i Island. En död person har hittats i Piteå, och en bil har voltat i Kungsbacka. Gröna Lund har meddelat att anställda kan få extra ledighet på grund av lågt besöksantal.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Explosion i Göteborg, utbrott på Island, död person i Piteå och tekniska problem på SEB

En explosion har inträffat på en krog på Andra långgatan i Göteborg, med rökfyllda lokaler och krossade fönsterrutor. På den isländska Reykjaneshalvön har ett utbrott börjat och människor uppmanas hålla sig borta. En död person har hittats i vatten i Piteå. En bil har voltat utanför Förlanda, Kungsbacka, med fyra personer i bilen. Gröna Lund erbjuder anställda extra ledighet på grund av lågt besöksantal. Ett Norwegian-flygplan träffades av en blixt i Norge. Gröna Lund skjuter fram flera event. Mötet mellan Erdogan och Kristersson avbröts tillfälligt. En allvarlig olycka inträffade norr om Uppsala. E4 avstängd efter olycka. Kristersson uttalar sig inför Natomötet. En desinformationsvideo om Sverige får miljoner visningar. Avtal klart för hamnarbetare. Tekniska problem på SEB.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

TV-serien ´Karl Fredrik på Österlen´ leder till kaos men stöd från grannar

Trots att TV-serien ´Karl Fredrik på Österlen´ har lett till kaos med långa köer och parkeringsproblem, känner Karl Fredrik Gustafsson stort stöd från sina grannar. Gustafsson och hans fästman Petter Kjellén driver handelsträdgården Eklaholm, vilket har gjort dem välkända genom TV-serien. De har dock också blivit anonymt anmälda för saker de haft bygglov för. Gustafsson och Kjellén har köpt en villa på en hemlig plats på Österlen för att ha någonstans att koppla av från all uppståndelse.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 9 juli

Greater Copenhagen nöjd med deltagandet under Almedalsveckan

Anna Engblom, senior rådgivare vid den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, är nöjd med organisationens deltagande i Almedalsveckan. Under festivalen anordnade organisationen tre rundabordssamtal om infrastruktur och arbetsmarknadsutveckling, samt ett Öresundsmingel i samarbete med nätverksorganisationen STRING, Helsingborgs stad och Malmö stad. Greater Copenhagen planerar att omförhandla det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet, och hoppas att gränskontrollerna inte förlängs. Engblom uttryckte också positiva tankar om ett gemensamt nordiskt ministerråd för transport.

Direktlänk Dela News Øresund Sverige fördjupade 5 juli

Fler festivaler i juli och augusti

MI:s guide till festivalsäsongen har uppdaterats med fler festivaler i juli och augusti. Bland festivalerna finns Alive Festival i Borlänge, Ekebofestivalen, Midnight Light Festival i Vilhelmina, South Ocean Festival i Malmö, Latitud 57 i Oskarshamn, Sensommar festival i Sundsvall, Time To Rock Festival i Knislinge, Hasslöfestivalen i Blekinge skärgård, Visfestivalen i Västervik, Gefle Metal Festival i Gävle, Sommarrock i Svedala, Öland Roots i Sandbergen, Bayside Festival i Helsingborg, Dansbandsveckan i Malung, Vadstenabullret i Vadstena, Skogsrårocken i Österbymo, The Rock Off Festival i Mariehamn, Trästockfestivalen i Skellefteå, One wknd only i Karlshamn, Hugo Parkfestival i Norrköping, HudikKalaset i Hudiksvall, Storsjöyran i Östersund, Uppsala Reggae Festival, Classic Kalaset i Rättvik, Karlskrona Skärgårdsfest, Skogsröjet i Reymyre, Urkult i Näsåker, Big Slap i Malmö, Uport i Ulricehamn, Arvika Hamnfest, Kalmar Stadsfest, Way Out West i Göteborg, Galgbergsfestivalen i Halmstad, Jungfrukällan i Stockholm, Rootsy Summer Fest i Falkenberg, Vinterviken Sunset Session i Stockholm, Eksjö stadsfest, Dalfestivalen i Dalsjöfors, Live at Heart i Örebro, Festival of the Midnight Sun i Linköping, Woodland i Torön, Bonfire Festival i Linköping, by:Larm i Oslo.

Direktlänk Dela Musikindustrin fördjupade 5 juli

Stockholms Handelskammare uppmanar till reformer för att stärka Sveriges konkurrenskraft

Staffan Salén och Andreas Hatzigeorgiou, ordförande respektive vd för Stockholms Handelskammare, uppmanar till reformer för att stärka Sveriges konkurrenskraft. De anser att politiska låsningar har hindrat Sveriges förmåga att reformera och att viktiga beslut har skjutits upp. De föreslår tre områden som behöver reformeras: bostadsmarknaden, energifrågorna och infrastrukturen. De menar att reformer inom dessa områden kan hjälpa Sverige att hantera både klimatkrisen och konkurrenskraften samtidigt.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 2 juli

Collector Bank söker en Digital Marketing Manager för att arbeta med varumärket Collector, med målet att öka andelen nyförsäljning av privatlån och sparkonton via egen kanal. Rollen innebär både operativt och strategiskt ansvar för varumärket, med fokus på kampanjarbete, kommunikation och digital- och varumärkesmarknadsföring. Den ideala kandidaten är en generalist med bred erfarenhet inom digital marknadsföring och kommunikation, och har tidigare ansvarat för marknad inom ett mindre bolag eller regelstyrd bransch.

Dagens Media fördjupade 16 juni

Lufthansa avslutar kontrakt med SAS-bolag efter å-nekande på Arlanda

Alba Åhlander nekades att checka in på Arlanda flygplats på grund av bokstaven Å i hennes efternamn. Hon skulle flyga med Lufthansa, men personalen som stoppade henne var anställd av ett bolag inom SAS. Lufthansa har nu avslutat kontraktet med företaget och erkänt att beslutet att stoppa Alba var fel. Alba har dock inte fått någon förklaring eller kompensation för de nya biljetter hon tvingades köpa. Lufthansa säger att all kontakt måste vänta eftersom Alba anmält händelsen till Allmänna reklamationsnämnden i Sverige.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juni

Boklistan vecka 20 2023: Två nya böcker på listan

Den här veckan förlorar Karl Ove Knausgård kritikerlistans tätposition till Johanna Frid. 2019 fick Johanna Frid DN:s kulturpris för debutromanen ”Nora eller Brinn Oslo brinn”. Hennes nya roman, ”Haralds mamma”, är en generationsöverskridande kvinnokamp. Andra nya böcker på listan är Natalia Ginzburgs ”Kvällens röster”, en nyöversättning av en romanklassiker från 1961 om kärlek i fascismens slagskugga.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Quiz om Norge

Ett quiz om Norge med frågor om landets näst största stad, parlamentet, popgruppen A-ha, skrivsättet på nynorska, den förra kungen, antalet invånare, Norges organisationstillhörighet, huvudstadens landsdel, en berömd fjord, romantrilogin ´Kristin Lavransdotter´ och nationalsången.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Meta har presenterat sina planer på att utveckla AI-infrastruktur in-house, inklusive ett AI-chip kallat Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) och en forskningsinriktad superdator. MTIA är en del av en familj av chips för att påskynda AI-träning och inferensarbetsbelastningar, medan superdatorn, Research SuperCluster (RSC), är byggd i partnerskap med Penguin Computing, Nvidia och Pure Storage. Företaget har tidigare kämpat för att hålla jämna steg med konkurrenter som Google och Microsoft inom AI-området, men hoppas att dessa nya utvecklingar kommer att förbättra deras position.

TechCrunch fördjupade 18 maj

Tv-profil nekad ombordstigning på flyg på grund av rullstol

Norska tv-profilen Sally Kamara, 27, nekades ombordstigning på ett inrikesflyg i Norge eftersom hon satt i rullstol och reste ensam. Kamara har tidigare rest ensam med flygbolaget Norwegian utan problem, men denna gång hänvisade bolaget till säkerhetsskäl. Sally Kamara ljög om att hon kunde gå korta sträckor och fick då kliva ombord. Hon vann senare pris på Gullruten-galan för årets bästa barn- eller ungdomsprogram.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 15 maj

Johanna Frids nya roman skildrar en flerdimensionell kvinnokamp

Författaren Johanna Frid är tillbaka med en ny roman, ´Haralds mamma´, där generationerna ställs mot varandra. Boken är en genuint rolig uppgörelse som skildrar en flerdimensionell kvinnokamp. Den hyllade författaren visade redan i sin tidigare bok ´Nora eller Brinn Oslo brinn´ en säregen förmåga att ta läsaren i besittning och göra textens febriga världsbild till den enda möjliga.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare