» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 145 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Paul McCartney är en brittisk musiker, sångare, låtskrivare och producent. Han föddes den 18 juni 1942 i Liverpool, England. McCartney blev känd som medlem i det ikoniska rockbandet The Beatles, där han spelade bas och skrev många av bandets mest kända låtar tillsammans med John Lennon. Efter The Beatles upplösning 1970 bildade McCartney bandet Wings och fortsatte sin framgångsrika karriär som soloartist. Han har släppt över 25 studioalbum och är en av de mest framgångsrika kompositörerna och musikerna i modern tid. McCartney har också arbetat med välgörenhet och djurrättsaktivism.

Senaste nytt kring Paul McCartney

AI fortsätter att göra sig gällande på olika sätt, inklusive i reklamfilmer under Super Bowl. Microsoft Copilot, Google´s Pixel 8, CrowdStrike, Etsy och Avocados from Mexico använde alla AI i sina reklamfilmer under matchen. Vissa annonser framhävde hur AI hjälper deras produkter, andra använde AI för att faktiskt göra sina annonser, och åtminstone en gjorde narr av AI.

CNET Networks fördjupade 13 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI gör sig gällande i Super Bowl-reklam

Artificiell intelligens (AI) är närvarande i flera reklamfilmer under Super Bowl, inklusive Microsoft, Google, CrowdStrike, Etsy och Body Armor. Microsofts ´Watch Me´ marknadsför AI-assistenten Microsoft Copilot i Windows 11. Google presenterar en tillgänglighetsfunktion för Pixel 8-smarttelefonen som använder Google AI för att hjälpa synskadade att ta bilder. Cybersäkerhetsföretaget CrowdStrike visar hur de använder AI för säkerhet. Etsy använder AI för att bestämma vad de ska ge tillbaka till sina franska vänner. Body Armor använder AI för att göra narr av konceptet.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 12 februari

Musikindustrin kämpar med utmaningar och möjligheter med AI

Musikindustrin kämpar med utmaningar och möjligheter som artificiell intelligens (AI) erbjuder, inklusive skapandet av sångcovers som imiterar kända artisters röster utan deras samtycke. Harvey Mason Jr., VD för Recording Academy, framhäver behovet av reglering för att skydda mänskliga skapare. AI har använts för att framgångsrikt återskapa John Lennons röst i en ny Beatles-låt av Paul McCartney och Ringo Starr. Mason betonar att artister måste kunna samtycka till att deras röster eller musik används av AI. Det finns lagförslag i USA för att skydda artisters röster och likheter på federal nivå.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 4 februari

AI skapar en femte medlem i Beatles

AI och ChatGPT-programvara har lagt till en ny medlem i den världsberömda musikgruppen Beatles. Användaren Rob Manuel bad ChatGPT att skapa en bild av ´Fab Four´, men det tillades en femte medlem. Manuel försökte få AI:n att identifiera den icke-Beatle medlemmen, men fick ingen förklaring. Istället reviderade programvaran sitt arbete och skapade en ny bild. Inlägget har setts över 2,5 miljoner gånger, men ingen vet var den mystiska femte Beatle-medlemmen kommer ifrån.

Direktlänk Dela JOE Media fördjupade 30 december

AI skapar en femte medlem i Beatles

ChatGPT, en AI-chattbot, har skapat en unik bild av Beatles, men med en extra, fiktiv medlem. Bilden skapades av en Twitter-användare vid namn Rob Manuel. Manuel bad ursprungligen ChatGPT att skapa den ´platonska idealen för en kopp te´, vilket den gjorde. Han bad sedan boten att ´lägga till Beatles´. Resultatet var en bild som visade bandmedlemmarna njuta av sin tid tillsammans, men med en extra figur. När Manuel bad ChatGPT att namnge de fem Beatles-medlemmarna i bilden, svarade den att den femte figuren var en symbolisk eller konstnärlig tillägg, som den perfekta koppen te.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 30 december

Boken ´What Was Shakespeare Really Like?´ av Sir Stanley Wells granskar Shakespeares liv

Sir Stanley Wells bok ´What Was Shakespeare Really Like?´ började som en föreläsningsserie och utforskar Shakespeares liv och verk. Wells argumenterar att Shakespeare, trots att han är en av de mest kända författarna i historien, förblir en gåtfull figur. Till skillnad från andra författare som Dante och Goethe, som tydligt uttryckte sina åsikter och känslor i sina verk, är Shakespeares personliga liv och tankar svårare att tolka. Wells beskriver Shakespeare som en familjeman och en lagspelare, men noterar att det finns mycket vi fortfarande inte vet om honom. Boken innehåller också Wells reflektioner över sina egna åtta decennier med Shakespeare.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 23 december

AI förväntas automatisera 60-70% av anställdas arbetsbörda

Enligt en rapport från McKinsey kommer generativ AI att automatisera 60-70% av anställdas arbetsbörda. AI ersätter redan jobb, ansvarig för nästan 4000 nedskärningar i maj 2023. OpenAI uppskattar att 80% av den amerikanska arbetskraften kommer att ha minst 10% av sina jobb påverkade av stora språkmodeller. Generativ AI kan också påverka kvinnors jobb oproportionerligt mycket. Cirka 79% av arbetande kvinnor har positioner som är mottagliga för automatisering jämfört med 58% av arbetande män. AI kan också påverka jobb genom att ersätta dem, men det kan också förbättra arbetsupplevelsen genom att automatisera monotona, repetitiva uppgifter.

Direktlänk Dela TechTarget fördjupade 9 december

AI omvandlar musikindustrin genom att främja kreativitet och effektivitet

Artificiell intelligens (AI) har potentialen att förvandla musikindustrin till ett dynamiskt och teknologidrivet ekosystem, vilket erbjuder både extraordinära möjligheter och utmaningar. AI sträcker sig över alla aspekter av industrin, från hur musik skapas och produceras till hur den konsumeras och upplevs. AI-drivna verktyg hjälper musiker att skriva, spela in och mixa musik mer effektivt och kreativt. AI används också för att personifiera musikupplevelsen för fans och upptäcka nya artister och genrer. Trots positiva effekter finns det utmaningar som behöver lösas, bland annat frågor om upphovsrätt och ägande.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 5 december

AI blir femte medlem i Beatles för att slutföra outgiven låt

Den 2 november släppte Beatles en ny låt, sex decennier efter deras första album. ´Now and Then´, en ursprungligen ofullständig demo inspelad av John Lennon på 1970-talet, blev en fullskalig låt i Beatles diskografi tack vare maskininlärning. 1994 gav Lennons änka Yoko Ono flera ofullständiga demos till de kvarvarande Beatles-medlemmarna, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. ´Now and Then´ lämnades ofullständig eftersom det krävdes avancerad teknik för att slutföra komplicerad ljudisolering. 2021 släppte filmregissören Peter Jackson dokumentärserien ´The Beatles: Get Back´, som använde artificiell intelligens för att isolera ljud från gamla videor. Detta inspirerade Jackson att skapa MAL, en programvara för maskininlärning som låter producenter dela upp en soundtracks komponenter i separata spår. Låten inkluderar Lennons originalvokaler, Harrisons akustiska och elektriska gitarr inspelad 1995, Starrs mer nyligen inspelade trumsektion, tillsammans med McCartneys bas, gitarr och piano bidrag. Men det är inte samma Beatles från 60 år sedan. Även om MAL rengör gamla vokaler, representerar sammansättningen av gamla vokalprover för en låt av ett sådant legendariskt band inte gruppens fulla talang, känsla och mänsklighet. Produktionen av den nya låten förnekar de två avlidna Beatles-medlemmarna, John Lennon och George Harrison, rätten att godkänna både sina individuella bidrag och spåret som helhet. Bara över en vecka efter dess utgivning nådde ´Now and Then´ nr 1 på Storbritanniens officiella singellista.

Direktlänk Dela The Daily Tar Heel fördjupade 17 november

The Beatles använder AI för att återställa gamla inspelningar

The Beatles har släppt sin första nya låt på flera decennier, ´Now and Then´, med hjälp av banbrytande AI-verktyg för att återställa och förbättra gamla inspelningar. Peter Jackson, som regisserade dokumentären Get Back om The Beatles, använde maskininlärning för att förbättra John Lennons originalinspelning av låten. Tekniken tillät honom att isolera John Lennons röst och separera den från bakgrundsljudet. Artikelförfattaren undersökte om det fanns några aktuella ljudprogram, musikskapande mobilappar eller webbtjänster som kunde göra något liknande med hans egna gamla inspelningar. Han hittade flera lösningar, inklusive mobilappar och webbtjänster, som använder AI för att separera spåren.

Direktlänk Dela Tom´s Guide fördjupade 15 november

Giles Martin diskuterar den slutliga Beatles-låten ´Now and Then´

Giles Martin, son till legendariska Beatles-producenten George Martin, och Paul McCartney har samproducerat ´Now and Then´, den nyligen släppta slutliga Beatles-låten. Låten, som är en del av det nyligen remastrade ´The Beatles 1967-1970´ (även känd som ´The Blue Album´), innehåller gitarr från den avlidna George Harrison, bas och trummor från Ringo Starr och McCartney samt nya strängarrangemang skrivna av Martin, McCartney och kompositören Ben Foster. Martin avslöjade att artificiell intelligens användes för att separera John Lennons röst från instrumenteringen i den ursprungliga demotejpen från 70-talet.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 11 november

The Beatles återvänder till toppen av brittiska topplistorna med AI-baserad låt

För första gången på 54 år har The Beatles återvänt till toppen av de brittiska topplistorna med låten ”Now and Then”, en låt som använder artificiell intelligens för att återförena det legendariska brittiska bandet. Låten, som släpptes på torsdag, spelades in av John Lennon och slutfördes postumt av gruppens andra medlemmar. Den överträffar för närvarande sina konkurrenter enligt de officiella listorna. Detta är Liverpools bandets artonde låt att nå toppen av listan. Låten kommer också att vara en del av återutgåvan av ”The Red Album” och ”The Blue Album”, samlingar av Beatles-låtar som först släpptes 1973.

Direktlänk Dela Bryt FM fördjupade 6 november

Popkonstnär Sir Peter Blake skapar porträtt med AI-robot

Konstnären Sir Peter Blake, 91, har samarbetat med en AI-driven robot för att skapa en ny serie porträtt. Han har arbetat med tekniker för att styra roboten att omvandla fotografiska porträtt av människor till målade porträtt inom några minuter. Detta kombinerar banbrytande AI-teknologi med traditionellt kinesiskt hantverk. Blake använde AI för en ´performance art installation´ där 300 gäster fotograferades vid Mandarin Oriental i Hongkong. Gästerna, inklusive Oscar-vinnande skådespelerskan Michelle Yeoh, fotograferades och målades under evenemanget. Deras porträtt dök upp på en enorm duk, där Blake hade bestämt kompositionen och bildlagret. Blake tror att AI kan användas tillsammans med traditionell ritning, bara som ett annat verktyg: ´Mitt hopp för det är att det tar sin plats i en konstnärs arsenal. Det är inte viktigare än pennan eller penseln.´

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 5 november

Beatles använder AI för att släppa ´sista´ låten

Den legendariska musikgruppen Beatles har använt artificiell intelligens (AI) för att släppa vad som kallas deras sista låt, ´Now and Then´. Låten skrevs och sjöngs av John Lennon strax innan han mördades 1980. Paul McCartney mottog en demotape av låten från Lennons änka, Yoko Ono, 1994. De överlevande medlemmarna av Beatles försökte spela in låten på 90-talet, men ljudkvalitetsproblem stoppade detta. McCartney och Ringo Starr fortsatte att arbeta med låten, och den släpptes nu med hjälp av AI för att separera Lennons sång från bakgrundsbruset. En musikvideo till låten släpptes också, med arkivbilder av Beatles blandade med nuvarande bilder av McCartney och Starr.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 3 november

Sista Beatles-låten med John Lennons röst släpps, utvecklad med AI

Den sista Beatles-låten med rösten av den avlidne medlemmen John Lennon, utvecklad med hjälp av artificiell intelligens, kommer att släppas på torsdag kl. 14:00 GMT tillsammans med bandets första spår, meddelade skivbolaget Universal Music. Låten, kallad ´Now and Then´, kommer att släppas som en dubbel A-sida singel tillsammans med bandets debutsingel från 1962, ´Love Me Do´. Beatles YouTube-kanal premiärvisade på onsdagen den korta filmen ´Now And Then – The Last Beatles Song´ inför låtens släpp.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 3 november

AI återupplivar John Lennons röst för Beatles sista låt ´Now and Then´

Över 50 år efter att Beatles splittrades släpper bandet sin första nya låt på 45 år, ´Now and Then´, baserad på en demoinspelning av John Lennon från 1978. Låten innehåller bidrag från alla fyra originalmedlemmar, inklusive John Lennon, som mördades 1980 men nu återupplivats med hjälp av artificiell intelligens. Yoko Ono, Lennons änka, gav Paul McCartney kassettbandet ´For Paul´. Trots tekniska utmaningar lyckades man separera Lennons röst från pianomusiken som ackompanjerade den. ´Now and Then´ är tillgänglig på streamingtjänster och det finns också en dokumentär med samma namn tillgänglig för streaming.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 3 november

The Beatles släpper ny låt med hjälp av AI

The Beatles har släppt en ny låt, ´Now and Then´, 60 år efter starten av Beatlemania. Den nya utgåvan innehåller rösterna från alla fyra originalmedlemmarna i Beatles, med de överlevande medlemmarna Paul McCartney och Ringo Starr som i huvudsak avslutar vad som ursprungligen var en gammal demoinspelning av John Lennon. Låten använder på många sätt gruppens signaturstil och har en känslomässig refräng där McCartney och Lennons röster tillsammans sjunger, ´I miss you.´ Den ursprungliga ´Now and Then´, inspelad av Lennon för mer än 40 år sedan, kom från samma grupp av demoinspelningar som hans tidigare bandmedlemmar använde för att skapa låtarna ´Free As a Bird´ och ´Real Love´ på mitten av 90-talet. ´Now and Then´ innehåller också ljud från bandets avlidna gitarrist George Harrison, med hjälp av bitar från en av hans studioinspelningar från 1995. McCartney lade också till en ny stränggitarrdel med hjälp av Giles Martin, son till den avlidna Beatles-producenten George Martin. ´Now and Then´ använde delvis artificiell intelligens för att separera Lennons ursprungliga röster innan McCartney och Starrs musikaliska tillägg i studion förra året införlivades. En kort dokumentärfilm som skildrar skapandet av ´Now and Then´ släpptes onsdagen på Beatles officiella YouTube-kanal, före en kommande musikvideo som förväntas släppas ungefär 24 timmar efter låtens utgivning.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 3 november

Beatles släpper sista låten ´Now and Then´ med hjälp av AI

Beatles sista låt, ´Now and Then´, kommer att släppas på torsdag. Låten började produceras 1994 när Yoko Ono skickade tre av John Lennons demos till Paul McCartney. Två av dessa demos släpptes senare av McCartney, Ringo Starr och den avlidne George Harrison. ´Now and Then´ stötte dock på problem eftersom Lennons sång ibland överröstades av hans pianokomp. Med hjälp av AI-teknologi har de nu kunnat rensa upp det korniga monospåret. Låten använder Lennons sång inspelad på 1970-talet, tillsammans med senare element inspelade av McCartney, Starr och Harrison.

Direktlänk Dela Yahoo News Canada fördjupade 2 november

AI-programmet Mal hjälper till att släppa The Beatles sista låt

Över 50 år efter att The Beatles splittrades kommer bandet att släppa ny musik tack vare AI-programmet Mal. Låten, ´Now and then´, skrevs av John Lennon i slutet av 1970-talet och spelades in på en vanlig kassettbandspelare. Tack vare Mal kunde Lennons vokaler och pianot separeras, vilket gjorde det möjligt att officiellt ge ut låten. Programmet Mal, vars namn är en anspelning på ai-systemet Hal i filmen 2001 – ett rymdäventyr och på Mal Evans, The Beatles-medlemmarnas allt-i-allo-fixare, har utvecklats av ljudtekniker och kompositör Emile de la Rey.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 1 november

AI skapar modern duett i stil med John Lennon och Mick Jagger

I klassisk rock framträder två namn snabbt som framstående frontmän, John Lennon och Mick Jagger. Trots att tidigare Beatles-medlemmar som Paul McCartney och Ringo Starr nyligen har samarbetat med Jagger och Rolling Stones, har namnen Jagger och Lennon inte dykt upp i låtkrediter sedan 1960-talet, på grund av Lennons död 1980. AI-systemet ChatGPT fick uppdraget att skriva en modern duett i stil med de två, vilket resulterade i låten ´Crossfire Hurricane´.

Direktlänk Dela American Songwriter fördjupade 1 november

Maskininlärning återupplivar John Lennons röst för sista Beatles-låten

I en överraskande vändning har Sir Paul McCartney och Sir Ringo Starr presenterat vad de kallar den ultimata Beatles-låten. De har använt maskininlärning för att återuppliva John Lennons röst för denna sista Beatles-låt.

Direktlänk Dela Nation fördjupade 31 oktober

Tänkbar duett mellan Yoko Ono och Paul McCartney skapad med AI

Under åren efter uppbrottet av det brittiska bandet The Beatles, fick John Lennons fru, Yoko Ono, ta emot mycket ilska från fansen. Många hävdade att det var hon som splittrade bandet, men detta var aldrig fallet, vilket framkommer i den nyligen släppta dokumentären The Beatles: Get Back. Ono var snarare en positiv kraft för Lennon och hans band. Trots allt drama, fick fansen aldrig uppleva en låtsamarbete mellan Ono och Beatles medlem Paul McCartney. Med hjälp av artificiell intelligens har en tänkbar duett mellan McCartney och Ono skapats, vilket ger en inblick i hur ett sådant samarbete skulle kunna låta.

Direktlänk Dela American Songwriter fördjupade 29 oktober

Ny Beatles-låt med John Lennons röst släpps nästa vecka

Beatles-fans kan snart få höra en ny låt från bandet, med hjälp av John Lennons röst och artificiell intelligens. Skivbolaget Universal Music Group meddelade att låten ´Now and Then´, som beskrivs som den sista Beatles-låten, kommer att släppas nästa vecka. Låten innehåller också inspelningar från överlevande medlemmar Paul McCartney och Ringo Starr, samt den avlidne George Harrison. ´Now and Then´ härstammar från slutet av 1970-talet då Lennon spelade in en hemdemo i New York City. Låten kommer att släppas över hela världen kl. 1400 GMT den 2 november.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 27 oktober

Ringo Starr släpper ny EP och fortsätter turnera

Ringo Starr, trummis för The Beatles och framstående soloartist, släpper sin fjärde EP ´Rewind Forward´ den 13 oktober. EP:n innehåller låtar skrivna tillsammans med flera musiker, inklusive Paul McCartney. Starr, känd för sin optimism, är för närvarande på höstturné. Han har också planer på att släppa fler EP:s, inklusive en med countrymusik. Starr medverkade nyligen på Dolly Partons cover av Beatles-låten ´Let It Be´. Dessutom kommer en sista Beatles-inspelning att släppas, skapad med hjälp av artificiell intelligens för att extrahera John Lennons röst från en pianodemo.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 28 september

AI skapar potentiell låt mellan Paul McCartney och George Harrison

En konstgjord intelligens kallad ChatGPT har skapat en potentiell låt mellan Paul McCartney och den avlidna George Harrison från The Beatles. Systemet försökte återskapa deras individuella skrivstilar i en gemensam sång. Låten, kallad ´Min bror´, innehåller verser och refränger skrivna i stil med varje medlem, och försöker fånga den glädjefyllda energi som McCartney och Harrison delade på höjden av deras karriär.

Direktlänk Dela American Songwriter fördjupade 24 september

Generativ AI: Framtidens teknik som förändrar världen

Artificiell intelligens (AI) blir allt mer en del av vår värld och förändrar snabbt våra liv. En stor utveckling inom AI just nu är generativ AI. Generativ AI är AI som kan skapa allt från ord och bilder till videor, musik, datorprogram och hela virtuella världar. Google, Amazon, Netflix och Spotify använder alla AI för att förbättra sina tjänster. Men den nya generationen av generativa AI-verktyg går längre, de ger oss möjligheten att bygga och skapa på fantastiska sätt. Generativ AI kan ses som början på den länge efterlängtade demokratiseringen av AI. Denna typ av AI kan simulera mänskliga kognitiva processer som inlärning, beslutsfattande, problemlösning och till och med kreativitet.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 19 september

AI-genererad låt av Drake och The Weeknd inlämnad för Grammy-övervägande utan deras medverkan

En AI-genererad samarbete mellan Drake och The Weeknd med titeln ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Vad som dock skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Recording Academy CEO Harvey Mason Jr. försvarade inlämningen, med motiveringen att den är berättigad eftersom den skrevs av en människa. Låten har lagts fram för övervägande i både kategorin Årets låt och Bästa raplåt. Medan texterna faktiskt skapades av Ghostwriter, genererades de vokala framträdandena helt av artificiell intelligens. Ett stort hinder för ´Heart on My Sleeve´ är Grammys krav på ´generation distribution´. Låtar måste ha en bred lansering, tillgänglig genom olika distributionskanaler. Efter en första visning på YouTube och streamingplattformar försvann spåret på grund av nedtagning av Universal Music Group, skivbolaget som representerar Drake och The Weeknd. Denna situation har väckt en debatt om berättigande av AI-genererat innehåll för Grammy-erkännande.

Direktlänk Dela The Business Standard fördjupade 10 september

Dionne Warwick kritiserar AI-musik och avfärdar Paul McCartneys kommande Beatles-hit

Sångikonen Dionne Warwick, 82, har uttryckt att hon aldrig skulle överväga att arbeta med AI-musik, inte ens för att duettera med avlidna vänner som Whitney Houston och Michael Jackson. Detta kom som en subtil kritik mot Paul McCartneys kommande datoriserade Beatles-hit, som använder John Lennons röst. Sir Paul förklarade att AI-teknologi användes för att ´extrahera´ Lennons röst från en demo från 1978 för att kunna färdigställa låten. Dionne Warwick diskuterade också sina nuvarande professionella projekt, inklusive hennes kommande hedersbetygelse vid Kennedy Center.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 6 september

Artificiell intelligens skapar musik som lurar öronen

Artificiell intelligens (AI) fortsätter att fascinera och oroa musikindustrin. Fem verk har lurat många öron genom att nästan perfekt imitera musikstjärnor. Beatmakern Lnkhey släppte en AI-genererad låt som gick viral, trots att artisten Angela Angèle inte kände till dess existens. En falsk samarbete mellan Drake och The Weeknd dök upp, släppt av en mystisk person kallad Ghostwriter977. Brittiska gruppen Breezer skapade ett Oasis-inspirerat album med hjälp av AI. DJ David Guetta använde AI för att återskapa Eminems röst. Slutligen har YouTube-kanalen There I Ruined It skapat roliga covers med AI, inklusive en låt med Johnny Cashs röst som sjunger Barbie Girl.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 30 augusti

Beatles skapar ny låt med hjälp av AI

Paul McCartney berättade för BBC om en ny låt som Beatles skapat med hjälp av artificiell intelligens (AI). Låten är inte en maskinsimulering, utan en av John Lennons gamla sånger isolerad av brusreducerande programvara och blandad med ny instrumentering. Stephen Phillips från Brisbane AI-musikföretaget Splash tror att AI kommer att vara den största fördelen för musikindustrin sedan CD:n, särskilt för artister som inte längre gör ny musik. AI kan inte ersätta personligheten och kopplingen till artisten, men tekniken kan redan användas för att skapa nya låtar. AI kommer troligen att dominera generisk musik, eftersom det är vad konsumenterna vill ha.

Direktlänk Dela The Sydney Morning Herald fördjupade 14 augusti

Apple utvecklar en generativ AI-verktyg, internt kallad ´Apple GPT´, som använder ett stort språkmodellsramverk som heter Ajax. Den nya tekniken kommer att införlivas i kommande iOS17-funktioner som Personal Voice och Live Voicemail. Dessutom anställer Apple flera forskare och ingenjörer för att arbeta på att komprimera befintliga språkmodeller så att de kan köras effektivt på mobila enheter. Google och Universal Music förhandlar om att skapa ett verktyg för fans att skapa sina egna legitima djupfakes av populära artister med en avgift som går tillbaka till upphovsrättsinnehavarna. Dessutom har Disney skapat en AI-arbetsgrupp för att undersöka hur AI kan användas inom underhållningsjätten.

Cointelegraph fördjupade 10 augusti

5 sätt AI redan har förändrat musikindustrin

AI har redan börjat förändra musikindustrin på flera sätt. Paul McCartney har till exempel använt AI för att skapa den sista Beatles-låten, inklusive rösten från den avlidne John Lennon, genom att rensa upp en gammal inspelning med hjälp av en process som kallas ´stamseparation´. AI-teknologi kan hjälpa aspirerande artister att bygga låtar från grunden och även bryta upp dem i deras komponentdelar, kända som ´stammar´. Appar som Boomy och BandLab´s SongStarter kan generera instrumentala spår baserade på specifika texter och emojis. Dessutom kan AI-teknologi skapa en mängd musik mycket snabbt, vilket har orsakat oro bland de stora skivbolagen.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 4 augusti

Meta lanserar AudioCraft, ett AI-verktyg för skapande av musik och ljud

Meta lanserade på onsdagen AudioCraft, ett AI-verktyg som låter användare skapa musik och ljud från grunden med textbaserade inmatningar, som en del av VD Mark Zuckerbergs större satsning på generativ AI. Meta presenterade open-source AudioCraft som ett verktyg som syftar till att göra generativ AI för ljud enklare och mer allmänt tillgängligt. Alla Facebook-användare kan installera AudioCraft och Meta inbjuder särskilt forskare och musikproffs att använda det. Det nya verktyget är resultatet av en kombination av tre AI-generativa modeller: MusicGen tar textinmatningar för att skapa musik, AudioGen gör detsamma med ljud som fotsteg eller skällande hundar och en förbättrad version av EnCodec hjälper till att förbättra den uppfattade kvaliteten på de två tidigare.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 3 augusti

Grammy Awards reglerar AI-musik: Endast musik skapad av människor kan nomineras

Recording Academy meddelade nyligen att endast musik skapad av människor kommer att vara berättigad till nominering eller vinst av en Grammy. Inspelningar som använder AI-teknologi kommer att vara berättigade, men ord och melodier i grunden skrivna av AI, eller generativ AI, är inte det. Detta förklarades av Recording Academy´s VD, Harvey Mason Jr., som sa att det är ett mänskligt pris som betonar excellens, drivet av mänsklig kreativitet. Han betonade att regeländringen gjordes för att klargöra att vissa typer av AI-teknologi är okej, men generativ AI är inte det.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 5 juli

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare