» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 130 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Schweiz är ett land i Centraleuropa, känd för sina berg, klockor, choklad och neutralitet i internationella konflikter. Landet gränsar till Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Liechtenstein. Schweiz har fyra officiella språk: tyska, franska, italienska och rätoromanska. Landet har en stark ekonomi med en hög levnadsstandard för dess invånare och är känt för sitt bankväsende och finansiella sektor. Schweiz är inte medlem i Europeiska unionen, men har ändå nära ekonomiska och politiska band med EU-länderna. Schweiziska alperna är populära för vintersport och turism.

Senaste nytt kring Schweiz

Året i översikt för ChatGPT och globala framsteg inom AI-styrning

Världen firar ettårsjubileet för ChatGPTs offentliga debut den 30 november 2023. Detta markerar ett stort år för AI-teknikens innovation och antagande, och vi granskar 10 stora marknads- och regleringsmilstolpar som omger dess lansering. Länge före ChatGPTs debut togs det steg för att införa lagstiftning om AI-styrning. Europeiska kommissionen föreslog den första EU-regleringsramen för AI i april 2021. Singapore, Kanada och andra länder har också tagit fram egna AI-styrningsramar. ChatGPT lanserades av OpenAI den 30 november 2022 och blev snabbt populär. Inom fem dagar lockade plattformen över en miljon användare. Stora företag som Microsoft hoppade på möjligheten att införliva AI i sina applikationer. Nyligen investerade Google 300 miljoner dollar för en 10% andel i San Francisco-baserade generativa AI-startup Anthropic.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 29 november

ChatGPT förutser lovande framtid för VC Spectra mot Bitcoin och Ethereum

Enligt en nyligen genomförd analys av ChatGPT har VC Spectra (SPCT) en lovande framtid jämfört med sina konkurrenter Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH). VC Spectra fortsätter att locka investerare med sin försäljning som når nya höjder. Dessutom bidrar de positiva utvecklingarna för Bitcoin och Ethereum till den övergripande optimistiska synen på kryptomarknaden. VC Spectra (SPCT) har ökat kraftigt under sin pågående försäljning. Bitcoins (BTC) pris förväntas nå 109 364 dollar år 2024. Ethereums (ETH) pris förväntas nå 6 380,55 dollar nästa år.

Direktlänk Dela Analytics Insight fördjupade 28 november

AI-chatbot ChatGPT misslyckas med att effektivt planera en resa till Schweiz

En användare försökte använda AI-chatboten ChatGPT för att planera en 10-dagars resa till Schweiz med en budget på $3 500. Trots att användaren hoppades att ChatGPT skulle kunna spara tid genom att eliminera behovet av omfattande forskning, visade det sig att ChatGPT inte var så effektiv. ChatGPT kunde inte ge aktuella priser på flyg eller hotell, och dess förslag till resplan var inte särskilt hjälpsamma. Användaren fann att ChatGPT:s enda verkligt användbara råd var att köpa ett Swiss Travel Pass och ta tåget överallt. Slutligen kom användaren fram till att de var en bättre reseplanerare än ChatGPT.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 24 november

Studenter föreslår reglering av artificiell intelligens

Introduktionen av artificiell intelligens (AI) har orsakat stora förändringar inom alla branscher, inklusive utbildning. Trots risken för plagiering och minskad studentengagemang, tror många att AI har potential att förbättra lärandet om det används på rätt sätt. Frågan är inte om vi ska använda AI, utan hur vi ska använda det. Det har föreslagits att AI behöver reglering, och många grupper, inklusive regeringstjänstemän, företagsledare och kändisar som Tom Hanks, har deltagit i debatten. En grupp internationella studenter mellan 13 och 18 år från Institut auf dem Rosenberg har tagit initiativet och utvecklat en 13-punktsstadga för att reglera AI. De föreslår bland annat kontroll av in- och utdata, transparent spårning av källor, reglering av deepfakes, förhindrande av monopol och duopol och stöd för kulturella och akademiska strävanden.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 22 november

Förklarbar AI-marknad förväntas växa från 6,2 miljarder USD till 16,2 miljarder USD fram till 2028

Storleken på marknaden för förklarbar AI (XAI) förväntas växa från 6,2 miljarder USD 2023 till 16,2 miljarder USD 2028, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 20,9% under prognosperioden. Ökade regler och krav på transparens och ansvar i AI-system driver efterfrågan på XAI-lösningar för att säkerställa överensstämmelse med lagar som GDPR och HIPAA. Inom hälso- och sjukvårdssektorn förväntas XAI växa mest under prognosperioden. XAI-teknologier används för att göra AI-modellernas förutsägelser och rekommendationer mer transparenta och tolkningsbara.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 20 november

Chelsea Manning uttrycker oro över AI-utvecklingen på Web Summit

Whistleblower och aktivist Chelsea Manning uttryckte oro över utvecklingen av artificiell intelligens (AI) vid den årliga Web Summit i Lissabon, Portugal. Manning ifrågasatte motivet bakom den snabba utvecklingen av AI-teknologi, vem teknologin i slutändan kommer att gynna och om AI omvandlar vardagen till en vara. Manning betonade också att när en persons personliga eller privata information införlivas i stora språkmodeller, blir den en permanent del av modellen, vilket gör borttagning omöjlig. Manning är för närvarande säkerhetskonsult och integritetsförespråkare på det Schweiz-baserade företaget Nym Technologies.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 17 november

Google utvidgar tillgången till sin AI-chattbot Bard för tonåringar

Google fortsätter sin utveckling inom artificiell intelligens och meddelar nu att Bard, deras AI-baserade chattbot, är redo att hjälpa tonåringar. Från och med nu kommer denna plattform att vara tillgänglig i de flesta länder, vilket gör att barn från 13 år och uppåt kan börja använda Bard. Tonåringar kan använda Bard för att hitta inspiration, upptäcka nya hobbyer och lösa vardagliga problem. Bard kan nu även hjälpa till med datavisualisering och interaktiv matematikinlärning. Dessutom kommer guider och resurser att inkluderas, liksom videor med råd om hur man använder generativ AI ansvarsfullt.

Direktlänk Dela Fresh Headline fördjupade 16 november

AI inom regenerativ medicin väntas nå 240,63 miljoner USD till 2030

Enligt en rapport från 360iResearch förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom regenerativ medicin växa från 49,22 miljoner USD 2022 till 240,63 miljoner USD 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 21,94%. AI spelar en allt viktigare roll inom regenerativ medicin, en multidisciplinär metod för att reparera, ersätta eller regenerera skadade eller förlorade vävnader och organ inom människokroppen. AI-teknologier tillämpas på olika aspekter av regenerativ medicin för att påskynda forskning, förbättra patientvård och förbättra behandlingsresultat.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 14 november

Modulos AG avtäcker sitt AI Riskhanteringssystem på Singapore Fintech Festival

Modulos AG har integrerat sitt nästa generations AI Riskhanteringssystem (RMS) i sin Responsible AI (RAI) plattform och presenterade denna senaste innovation på Singapore Fintech Festival. Modulos RAI plattform hjälper organisationer att utveckla och driva pålitliga AI-system som är i linje med globala regulatoriska krav och interna policys. RMS är en omfattande lösning utformad för att minska risk samtidigt som innovation främjas. Systemet tillåter en flerpartsansats, kopplar samman datavetenskap med riskhantering och efterlevnad, och möjliggör kontinuerlig övervakning av kvarvarande risk under hela AI-livscykeln.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 13 november

AI-specialister drar in stora löner i dagens ´AI-guldfeber´

Föräldrar brukade säga till sina barn att gå in i juridik, bankverksamhet eller ´Big Four´ om de ville bli rika snabbt, men om de senaste 12 månaderna är något att gå efter kommer nästa generation av pengahungriga studenter att gå in i datavetenskap och maskininlärning. Doktorander tar idag hem löner på upp till 400 000 dollar direkt från universitetet, medan toppchefer tjänar väl över 1 miljon dollar - och fraktionella chefer kan dra in ännu mer. Detta enligt fyra specialistrekryterare inom AI, som bevittnat ett år av företagskaos sedan ChatGPT skickade teknikvärlden i spinn. Många toppchefer på stora företag hade glömt att AI var en sak när OpenAI släppte sin enormt populära chatbot förra november, enligt Veena Marr, digital och teknisk konsult på chefsrekryteringsföretaget Spencer Stuart. ´Jag tror att panik är rätt ord, runt: ´Herregud, har vi missat båten? Vad gör vi? Runt styrelsebordet pratade vi om AI för tre, fyra år sedan och nu har vi inte pratat om det på ett tag. Vad betyder detta för vår konkurrensfördel? Vad betyder detta för vår tillväxt?´ säger hon. Många företag försöker fortfarande lista ut vilken typ av talang de behöver, eftersom de alla vet att de behöver göra något med AI, men de är bara inte riktigt säkra på vad deras AI-strategi är. ´Det är en blandning mellan mycket spänning och mycket förvirring´, säger Andrea Splendiani, EMEA AI-rekryteringsledare för Egon Zehnder, ett globalt chefsrekryteringsföretag. ´Alla vet att de behöver ha AI som en topprioritet. Inte alla vet exakt vad det innebär, särskilt när det gäller talang.´ Vilken typ av AI-talang vill folk ha? Vilken typ av AI-talang du behöver beror mycket på vilken typ av organisation du är. Splendiani säger att större, mindre tekniska företag försöker anställa seniora AI-produktledare - personer som har arbetat på AI-inriktade företag och har erfarenhet av att bygga med modeller. ´Det är människor som förstår kostnaderna och begränsningarna för modeller. De känner till skillnaden mellan olika grundmodeller och de möjligheter som olika API:er erbjuder, och hur det kan förändras i framtiden´, säger han. Splendiani tillägger att de flesta företag inte behöver djupgående datavetenskapskunskaper inhouse, eftersom de flesta företags-AI-produkter inte kräver att en modell ska finjusteras (en tekniskt krävande process där en modell förbättras med hjälp av ytterligare data). Dessa mer tekniskt kvalificerade specialister inom maskininlärning - med relevanta doktorander eller erfarenheter från topp-AI-laboratorier - är mer efterfrågade från teknik- och AI-startups, enligt Sam Burman, global chef för AI-talang på chefsrekryteringsföretaget Heidrick & Struggles. ´De är de som kommer att vara mer proaktiva i rekryteringen av den talang som kommer ut från universitetet med en doktorsexamen eller en magisterexamen i AI, eftersom de kan koppla den talangen till sitt ekosystem mycket lättare´, berättar han för Sifted. Rekryterarna som talade med Sifted var överens om att det ännu inte har varit en stor spridning av efterfrågan på nya AI-roller som ´prompt engineer´ eller chef för AI, men Niall Wharton, biträdande direktör för datarekryteringsföretaget Xcede, säger att efterfrågan ökar för personer som är skickliga på att underhålla modeller när de väl är på plats. ´Företag behöver en erfaren LLM-professionell som kan skapa produkter från sina modeller, men viktigast av allt, underhålla dem´, säger han. ´De titlar som har kommit ut av det som verkligen viktiga har varit ML ops engineers... Det har skapat nya roller.´ Låt oss prata om några löjliga AI-löner Så hur mycket får alla dessa mycket sällsynta, mycket efterfrågade specialister betalt i dagens AI-guldfeber? Burman säger att det inte är ovanligt att doktorander från toppskolor i USA får löner på 400 000 dollar direkt från universitetet, medan motsvarigheten på denna sida av Atlanten ligger mellan 100 000-200 000 dollar. I Europa säger han att de bästa universiteten för att rekrytera AI-talang är Oxford, Cambridge, Imperial och UCL i Storbritannien, EPFL och ETH i Schweiz, TUM i Tyskland och universiteten Ecole Polytechnique och ENS i Frankrike. En investerare med erfarenhet av att arbeta nära personer som har arbetat på DeepMind, som bad om att få förbli anonym, berättar för Sifted att personer med erfarenhet från topp-AI-laboratorier nu rutinmässigt erbjuds löner på 800 000 dollar av rekryterare. När det gäller en mer senior nivå tjänar de högst betalda data-, analys- och AI-cheferna 2,6 miljoner dollar årligen i USA, jämfört med 1,25 miljoner dollar i Europa, enligt en ersättningsundersökning från 2023 utförd av Heidrick & Struggles. Lönesoldater Och det är inte ens det mesta du kan tjäna idag som en AI-specialist, eftersom många väljer att arbeta på en fraktionell, projektbaserad basis, för att dra in ännu mer pengar. ´Vi ser allt oftare [AI-specialister] fatta ett beslut att gå in i mer av en interimskarriär jämfört med en sorts nio-till-fem, permanent anställning. Det ger dem frihet att välja det AI-projekt de vill engagera sig i och, uppriktigt sagt, möjligheten att tjäna mer pengar´, säger Burman. ´Dessa projekt är normalt minst tre månader, men sedan får du slags ´SWAT team´-projekt där du har ett riktigt brådskande behov, och det är mer som ett sex veckors engagemang.´ Han tillägger att priserna för dessa brådskande, tidskänsliga projekt i princip är en ´öppen checkbok´ på grund av bristen på talang på marknaden. Alla rekryterare som Sifted talade med för denna artikel säger att, tillsammans med företagen de tjänar, rekryterare måste ständigt anpassa sig eftersom boomen i AI skapar nya dynamiker på talangmarknaden. Men med löner som dessa som flyger runt, och provisionen att starta, klagar ingen i branschen.

Direktlänk Dela Sifted fördjupade 13 november

AI-drivna verktyg förbättrar medicinsk diagnostik och minskar arbetsbelastning för sjukvårdspersonal

Artificiell intelligens (AI) ses som en tidssparare och förbättrare av diagnosnoggrannhet inom medicin. Dr Mindaugas Galvosas, en läkare i Schweiz, är upphetsad över framstegen inom akustisk epidemiologi, särskilt hostmonitorering. Han nämner Hyfe, en app som drivs av AI, som kan diagnostisera sjukdomar baserat på en patients hostmönster. AI-teknik används allt mer inom medicin, och stora företag som Google har hävdat att deras AI-system är mer effektiva än läkare vid analys av medicinska skanningar, samtidigt som de minskar läkares arbetsbelastning med 66%.

Direktlänk Dela British Journal of Ophthalmology fördjupade 9 november

PwC investerar 1 miljard dollar i generativ AI

PwC US har investerat 1 miljard dollar över tre år i generativ artificiell intelligens (AI) och utvidgar sina AI-lösningar för kunder, etablerar partnerskap med Microsoft och OpenAI och investerar i AI-utbildning för sina 75 000 anställda. Initiativet leds av Joe Atkinson och Mohamed Kande, som förväntas bli PwC:s nästa globala ordförande. Yolanda Seals-Coffield, företagets personalchef, hjälper till att leda utbildningssatsningarna och andra talangförändringar. Andra företag som Deloitte, EY och KPMG har också meddelat stora investeringar i teknik som inkluderar AI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 8 november

Stora språkmodeller kan identifiera personlig information på sociala medier

Stora språkmodeller (LLM) som GPT-4 kan identifiera en persons ålder, plats, kön och inkomst med upp till 85 procent noggrannhet genom att analysera deras inlägg på sociala medier. Robin Staab och Mark Vero vid ETH Zurich i Schweiz fick nio LLM att granska en databas med Reddit-inlägg och plocka upp identifierande information i sättet användare skrev. När de fick posthistoriken för dessa användare kunde några av LLM identifiera många av dessa attribut med hög noggrannhet. GPT-4 uppnådde högst total noggrannhet med 85 procent.

Direktlänk Dela New Scientist fördjupade 1 november

Artificiell intelligens (AI) visar lovande resultat inom mentalvård, men experter varnar för att det är för tidigt att dra slutsatser om dess förmåga till mer omfattande användning. Terapeuter använder AI för att analysera stora mängder patientdata för att hjälpa till att diagnostisera och identifiera behandlingar. En studie från New York University visade att AI har varit användbart för att identifiera posttraumatisk stress hos veteraner. Trots framgångar finns det dock potential för missbruk, och det finns frågor om huruvida tekniken optimeras för patientens mentala hälsoresultat eller för utvecklarens lönsamhet.

Government Technology fördjupade 30 oktober

Artificiell intelligens på transportmarknaden: Global prognos 2023-2030

En rapport om AI på transportmarknaden har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten kategoriserar marknaden för att förutse intäkter och analysera trender i olika undermarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över hårdvara, tjänster och mjukvara. Baserat på teknik studeras marknaden över datorvision, sammanhangsmedvetenhet, djupinlärning och naturlig språkbearbetning. Baserat på tillämpning studeras marknaden över automatiserad nummerplåtsigenkänning, datorvision-drivna parkeringshantering, fotgängardetektion, vägskickövervakning, självkörande fordon, trafikdetektion och trafikflödesanalys. Marknaden studeras också över olika regioner.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 oktober

Google investerar upp till 2 miljarder dollar i AI-startup Anthropic

Google har gått med på att investera upp till 2 miljarder dollar i det artificiella intelligensföretaget Anthropic, enligt en talesperson för startup-företaget. Google har redan investerat 500 miljoner dollar i OpenAI-rivalen och har gått med på att lägga till 1,5 miljarder dollar mer över tid. Google är redan en investerare i Anthropic, och den nya investeringen skulle understryka en ökning i dess ansträngningar för att bättre konkurrera med Microsoft, en stor backer av ChatGPT-skaparen OpenAI. Amazon.com sa också förra månaden att det skulle investera upp till 4 miljarder dollar i Anthropic för att konkurrera med växande molnkonkurrenter på AI.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 28 oktober

Roches lungcancerläkemedel visar stor framgång, vänder sig till AI för att hitta patienter

Roches lungcancerläkemedel Alecensa visade en stor framgång mot standardterapi i en studie denna vecka. Läkemedlet minskade risken för återfall av cancer eller död med 76% jämfört med standardkemoterapi. Men att hitta patienter att behandla kan vara svårt eftersom studien undersökte effekterna på människor med ett fel i ett gen som heter ALK, som endast finns hos cirka 4% till 5% av lungcancerpatienterna. För att lösa problemet kommer Roche att använda ett AI-samarbete med det israeliska teknikföretaget Medial EarlySign Ltd. för att hjälpa läkare att bestämma när man ska använda CT-skanningar.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 22 oktober

Roche använder AI för att hitta lungcancerpatienter efter framgångsrik studie

Roche Holding AG:s lungcancermedicin uppnådde en stor seger mot en standardbehandling i en studie denna vecka. Nu vänder sig det schweiziska läkemedelsföretaget till artificiell intelligens för att hitta patienter som kan dra nytta av detta.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 21 oktober

En ny rapport om marknaden för artificiell intelligens inom IoT har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten analyserar trender och prognoser för intäkter baserat på komponenter (plattform, tjänster, programvara), teknik (maskininlärning & djupinlärning, naturlig språkbearbetning) och vertikaler. Tjänstesektorn förväntas ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Rapporten studerar också marknaden baserat på region, med Amerika som största marknadsandel på 38,75% 2022, följt av Europa, Mellanöstern och Afrika.

openPR fördjupade 19 oktober

Globala perspektiv på AI-reglering och upphovsrätt

Regeringar över hela världen kämpar med att anpassa lagar och regler till den snabbt växande AI-teknologin, särskilt när det gäller upphovsrätt och immateriell egendom. EU arbetar med att skapa en AI-regleringsram genom ett föreslaget nytt AI-lagförslag. Storbritannien utvecklar en praxis för att klargöra IP och AI, medan USA har en mer laissez-faire inställning till AI-reglering. Kina inför mycket stränga AI-regler, medan Japan har ett mycket tillåtande tillvägagångssätt för upphovsrätt i sina AI-utbildningspolicyer. Sydkorea, Singapore, Israel, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Schweiz, Indien och Brasilien utvecklar alla sina egna unika metoder för att hantera AI-reglering och upphovsrätt.

Direktlänk Dela Finance Magnates fördjupade 19 oktober

Nederländerna toppar global pensionsranking, AI kan förbättra pensionssystemens prestanda

En ny analys som rankar 47 pensionssystem över hela världen visar att Nederländerna är bäst när det gäller pensionssystem, enligt Mercer CFA-institutets globala pensionsrapport. Island kom på andra plats och Danmark på tredje plats i 2023 års index. Rapporten påpekar att pensionssystemen runtom i världen är under större press än någonsin tidigare på grund av den nuvarande ihållande inflationen, de stigande räntorna och den geopolitiska osäkerheten. Rapporten rekommenderar också att stärka tillgångsbaserade pensioner, vilket kan bidra till att diversifiera finansieringskällorna för pension, vilket gör pensionssystemen mer motståndskraftiga. Artificiell intelligens bör förbättra pensionssystemens prestanda genom att minska kostnaderna och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 19 oktober

Artificiell intelligens för IT-driftmarknad | 360iResearch

En rapport om ´Artificiell intelligens för IT-driftmarknad´ har lagts till i 360iResearch.com:s erbjudande. Rapporten kategoriserar AI för IT-driftmarknaden för att prognostisera intäkter och analysera trender i olika delmarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över plattform och tjänster. Baserat på funktion studeras marknaden över ansökningsprestandahantering, infrastrukturhantering, nätverks- och säkerhetshantering och realtidsanalys. Baserat på bransch studeras marknaden över flyg- och försvarsindustrin, bil- och transportindustrin, bank-, finans- och försäkringstjänster, bygg-, bygg- och fastighetsindustrin, konsumentvaror och detaljhandel, utbildning, energi och verktyg, regering och offentlig sektor, hälso- och livsvetenskap, informationsteknik, tillverkning, media och underhållning, telekommunikation och resor och gästfrihet. Baserat på region studeras marknaden över Amerika, Asien-Stilla havet, och Europa, Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 18 oktober

Underskattade skidområden enligt ChatGPT

ChatGPT har frågats om vilka de mest underskattade skidområdena är. Bland svaren finns välkända och populära skidområden som inte kan anses underskattade av de flesta skidåkare. Några områden på listan, inklusive Red Mountain Resort och Andermatt, kan dock argumenteras för att vara ”underskattade”. Underskattade skidområden kan variera beroende på individuella preferenser och prioriteringar, men det finns flera skidorter runt om i världen som ofta anses vara underskattade eller dolda pärlor. Dessa inkluderar Mad River Glen, Red Mountain Resort, Whitefish Mountain Resort, Andermatt, Hakuba Valley och La Grave.

Direktlänk Dela Unofficial Networks fördjupade 16 oktober

360iResearch har lagt till en rapport om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens. Rapporten undersöker marknaden baserat på teknologinoder (10nm, 20-28nm, 7nm), tillämpningar (AR/VR, bilindustri, kameror, drönare, robotik, smartphones) och regioner. Baserat på teknologinoder förväntas 10nm ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på tillämpningar förväntas bilindustrin ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på regioner förväntas Europa, Mellanöstern och Afrika ha en betydande marknadsandel under prognosperioden.

openPR fördjupade 14 oktober

Brainomix och Nanoflex Robotics får bidrag för att utveckla fjärrdiagnos och behandlingsplattform för stroke

Brainomix och Nanoflex Robotics har beviljats ett bidrag inom programmet ´UK-Switzerland Bilateral: Collaborative R&D´ för att utveckla en integrerad fjärrdiagnos och behandlingsplattform för stroke. Bidraget, som administreras av Innovate UK och Innosuisse, har gett Brainomix £400 000 och Nanoflex CHF400 000. De två företagen ska skapa ett AI-assisterat magnetiskt navigationssystem för robotkirurgiska verktyg. Genom att kombinera Brainomix AI-aktiverade diagnostiska bildkapacitet och Nanoflex precisionsteknik för magnetisk navigation, syftar de till att utveckla en assistansfunktion för interventionsenheter. Detta kommer att tillåta mer exakt rörelse av katetrar genom en patients kärlsystem. Projektet, som ska börja 2024, syftar till att förändra behandlingsalternativen för stroke och förbättra resultaten för patienterna.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 12 oktober

Brainomix och Nanoflex Robotics tilldelas forskningsanslag för AI-drivet strokebehandlingsprojekt

Det Oxford-baserade medicinteknikföretaget Brainomix Ltd och det schweiziska fjärroperationsföretaget för robotkirurgi, Nanoflex Robotics AG, har tilldelats ett anslag under programmet ´UK – Switzerland Bilateral: Collaborative R&D´. Företagen kommer att samarbeta för att utveckla en AI-driven fjärrdiagnos- och behandlingsplattform för stroke. Projektet, som startar 2024, syftar till att förbättra Nanoflex Robotics magnetiska robotnavigeringssystem för att möjliggöra fjärrtrombektomi, vilket kan förändra behandlingsalternativen för stroke och förbättra patientresultaten.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 12 oktober

Global marknadsrapport om Data Science och Machine Learning-plattformar från AMA Research

Data Science och Machine Learning-plattformar möjliggör för företag att utveckla och distribuera sina egna lösningar inom dataanalys och maskininlärning. En global marknadsrapport från AMA Research framhäver djupanalys av marknadsegenskaper, storlek, uppskattningar och tillväxt genom segmentering, regional uppdelning och landsuppdelning, samt konkurrenslandskap, marknadsandelar och strategier som är nyckeln på marknaden. De största spelarna i denna rapport inkluderar Anaconda, Alteryx, Databricks, Dataiku, DataRobot, Datawatch, Domino Data Lab, Google, H2O.ai, IBM, KNIME, MathWorks, Microsoft, RapidMiner, SAP, SAS och TIBCO Software.

Direktlänk Dela Industry Today fördjupade 11 oktober

Nanoflex Robotics och Brainomix får anslag för att utveckla AI-driven strokebehandlingsplattform

Nanoflex Robotics AG, ett schweiziskt robotkirurgiskt företag, har fått ett andra anslag från Innosuisse, den schweiziska innovationsbyrån. Bidraget, som totalt uppgår till 2,9 miljoner CHF för året, tilldelades under ´UK – Switzerland Bilateral: Collaborative R&D´-programmet. Anslaget administrerades av Innosuisse och Innovate UK, Storbritanniens innovationsbyrå. Nanoflex Robotics och Brainomix, ett brittiskt AI-drivet medicintekniskt företag, kommer att samarbeta för att utveckla en AI-driven fjärrdiagnos- och behandlingsplattform för stroke. Projektet startar 2024.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 10 oktober

Automatiserad maskininlärningsmarknad förutspås och analyseras i ny rapport

En ny rapport har lagts till på 360iResearch.com som förutspår och analyserar trender i den automatiserade maskininlärningsmarknaden fram till 2030. Rapporten kategoriserar marknaden baserat på automationstyp, distribution, tillämpning och region. Baserat på automationstyp studeras marknaden över datatranskription, funktionskonstruktion, modellering och visualisering. Baserat på distribution studeras marknaden över moln och på plats. Baserat på tillämpning studeras marknaden över bilindustri, transport och logistik, bank, finansiella tjänster och försäkring, regering och försvar, hälso- och livsvetenskap, IT och telekommunikation samt media och underhållning. Rapporten inkluderar också en FPNV-positioneringsmatris och marknadsandelanalys.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 9 oktober

AI förväntas öka ekonomisk tillväxt i avancerade ekonomier

USA, Singapore, Sverige, Storbritannien och Schweiz är länder som förväntas dra stor nytta av artificiell intelligens (AI), enligt en studie av Capital Economics. Trots stora investeringar i AI, ligger Kina runt mitten bland de 33 studerade länderna. Forskare menar att regleringshinder i Kina kan bromsa AI:s spridning och att AI troligen kommer att upprätthålla USA:s ekonomiska överlägsenhet över Kina. Sverige, med sin starka tekniksektor och innovationshistoria, är särskilt väl rustat att dra nytta av AI.

Direktlänk Dela Warp News fördjupade 8 oktober

Ny marknadsrapport släppt för AI-verktyg för sociala medier

En ny marknadsundersökning har släppts om AI-verktyg för sociala medier. Rapporten täcker alla aspekter av marknaden och ger uppdaterade data om nuvarande trender. Den kan hjälpa kunder att fatta affärsbeslut och förstå strategierna för stora spelare i branschen. Rapporten innehåller en detaljerad analys av marknadssegmentering, regional och landspecifik nedbrytning. Nyckelspelare som nämns inkluderar Invideo, VistaSocial, Magic Studio, ContentStudio, Emplifi, Stockimg, FeedHive, Hootsuite, Sprout Social, Lately, Synthesia.io, Cortex, Meltwater, HubSpot, Copy.ai, Ocoya, WordStream, Riffusion, Buffer, Flick, Audiense, Predis.ai, Taplio, Publer och andra.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 6 oktober

OpenAI granskas i Polen efter GDPR-klagomål

OpenAI, som redan utreds av dataskyddsmyndigheter i flera EU-länder, granskas nu även i Polen till följd av ett GDPR-klagomål i augusti. Klagomålet inlämnades av säkerhets- och integritetsforskaren Lukasz Olejnik och hävdar att ChatGPT begår en rad överträdelser, inklusive otillräcklig transparens och felaktig rättslig grund för databehandling. Det polska kontoret för personuppgiftsskydd (UODO) har offentligt tillkännagivit utredningen, något som det normalt inte gör, och sa att det sannolikt kommer att vara ´svårt´ på grund av teknikens nyhet och OpenAIs brist på fysisk närvaro i EU.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 3 oktober

Tune Insight säkrar $3,4 miljoner i finansiering för att revolutionera hälsovårdsprojekt

Det schweiziska maskininlärningsföretaget Tune Insight har säkrat totalt $3,4 miljoner i finansiering från sin senaste finansieringsrunda. Företaget grundades som svar på en begäran från schweiziska sjukhus om en lösning som möjliggör samarbete på hälsovårdsprojekt samtidigt som patientdata förblir konfidentiellt. Tune Insights teknik har implementerats på flera schweiziska sjukhus, inklusive universitetssjukhuset i Zürich, CHUV i Lausanne och Inselspital i Bern. Finansieringsrundan leddes av 14Peaks Capital, med deltagande från Inflection.xyz, Debiopharm, Wingman Ventures och Zürich Cantonal Bank.

Direktlänk Dela Claytoncountyregister.com fördjupade 28 september

Två tredjedelar av resenärer har använt AI eller planerar att göra det

Enligt en undersökning av 1200 resenärer förväntar sig nästan två tredjedelar - 64 procent - att använda AI för att forska eller planera resor i framtiden eller har redan gjort det. Undersökningen genomfördes av den ledande reseutgivaren Matador Network, skaparen av den personliga AI-resassistenten GuideGeek. Över 16 procent av de tillfrågade sa att de redan hade använt AI för att hjälpa till att planera deras resor, med en majoritet av dessa respondenter som sa att de använde AI-verktyg för att spara tid på planering (60%) och hitta aktiviteter eller attraktioner de inte skulle ha känt till (70%).

Direktlänk Dela Hotelnewsresource.com fördjupade 28 september

Tune Insight säkrar 3,4 miljoner dollar i seed-finansiering för att stärka sin position inom konfidentiell samarbetsanalys och maskininlärning

Zürich-baserade startupen Tune Insight, som hjälper organisationer att hantera utmaningar med att samarbeta och värdera känslig data, har säkrat 3,4 miljoner dollar i en övertecknad seed-finansieringsrunda. Rundan leddes av 14Peaks Capital med deltagande från amerikanska Inflection.xyz, Debiopharm och Zürich Cantonal Bank. Tidigare investeraren Wingman Ventures deltog också. Tune Insight kommer att använda finansieringen för att stärka sin position inom konfidentiell samarbetsanalys och maskininlärning inom hälso- och sjukvård, finansiella tjänster och cybersäkerhet, stärka försäljnings- och marknadsföringsteam och påskynda internationell expansion i Europa och USA.

Direktlänk Dela Tech Funding News fördjupade 28 september

Paralyserad schweizisk man återfår rörelseförmåga efter världsunik kirurgi

En 46-årig schweizisk man som var förlamad efter att ha fallit på is har återfått viss rörelseförmåga efter en världsunik operation där ett implantat installerats i hans hjärna. Implantatet använder artificiell intelligens för att läsa hans tankar och överföra dem till ett andra implantat i hans buk som stimulerar rätt muskler för att få delar av hans kropp att röra sig som hans hjärna vill. Det holländska företaget Onward står bakom tekniken. Tekniken kan vara livsförändrande för många människor med ryggmärgsskador.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 27 september

USA och Singapore förväntas dra störst nytta av AI, enligt studie

Artificiell intelligens (AI) kommer att öka den ekonomiska tillväxten mer i USA och andra avancerade ekonomier än i Kina och framväxande ekonomier, vilket kommer att bidra till den globala konkurrensen mellan Washington och Peking. Detta enligt en studie från Capital Economics, som rankar länder efter deras potential att dra nytta av AI. USA toppar rankningen, följt av Singapore, Storbritannien och Schweiz.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 26 september

Tonlägesanalys av text på azerbajdzjanska och engelska genom maskininlärningsalgoritmer

Mehdi Rasul, en begåvad tonåring som studerar på LANDAU-skolan i Azerbajdzjan, har forskat om jämförelser av olika maskininlärningsalgoritmer för tonlägesanalys i azerbajdzjanska och engelska texter. Rasuls forskning har publicerats i vetenskapliga tidskrifter i både Azerbajdzjan och Schweiz. Studien understryker den avgörande rollen som nationella språkkorpora spelar för att uppnå exakta resultat i naturlig språkbearbetning, särskilt inom tonlägesanalys. Trots att det har använts med stora språk som engelska, är forskningen om tonlägesanalys av underresurserade språk som azerbajdzjanska fortfarande relativt begränsad.

Direktlänk Dela The Jerusalem Post fördjupade 24 september

Konstnär använder AI för att återskapa Ganesha-installationer under Ganesh Chaturthi

Konstnärer över hela världen använder artificiell intelligens (AI) för att skapa unika och otänkbara resultat. Nu har en konstnär använt ett AI-program för att återskapa Ganesha-installationer på ´Art Basel´, en internationell konstmässa som hålls årligen i Schweiz. Konstnären Jayesh Sachdev postade en serie AI-genererade bilder av den hinduiska guden Ganesha på Instagram. Hans post har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier, inklusive från Bollywood-skådespelaren Riteish Deshmukh.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 23 september

Globala aktiemarknader faller, centralbanker ändrar räntor, Cisco förvärvar Splunk, Murdoch avgår från Fox och News Corp

Amerikanska aktier föll för tredje dagen i rad på grund av ökade statsobligationsräntor. Pan-europeiska Stoxx 600 sjönk med 1,3% bland flera centralbanksbeslut. Sverige höjde räntan med 25 punkter till 4%; Norge höjde sin ränta från 4% till 4,25%; Schweiz lämnade räntan oförändrad. Bank of England valde att behålla räntan oförändrad, men fyra av nio medlemmar röstade för en höjning på 25 punkter till 5,5%. Turkiet höjde sin ränta till 30%, en ökning med 5 procentenheter från 25%. Cisco förvärvar Splunk, ett företag för cybersäkerhetsprogramvara, för 157 dollar per aktie i en kontantaffär värd 28 miljarder dollar. Rupert Murdoch avgår som styrelseordförande för Fox Corp och News Corp i november och efterträds av sin son Lachlan Murdoch. Steve Eisman, investeraren som förutspådde och tjänade på subprimekrisen 2007, anser att ´hela banksektorn är oinvesterbar´. Fyra månader efter att hype över artificiell intelligens (AI) tände marknaderna, börjar rallyt se mer ut som en hallucination. Aktierna i chipmakaren Nvidia har sjunkit 18,4% sedan de toppade den 24 augusti. Microsofts tillkännagivande av en bred utrullning av Copilot - företagets AI-verktyg - till företagskunder väckte inte entusiasm. Aktiekurserna i Arm, som försökte positionera sig som central för AI-beräkning, sjönk till jorden efter att ha skjutit i höjden på den första dagen av sin börsintroduktion.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 22 september

Temenos utvecklar AI-verktyg för att klassificera banktransaktioner

Den schweiziska kärnbankleverantören Temenos har utvecklat ett generativt AI-verktyg för att automatiskt klassificera kundbanktransaktioner, vilket hjälper kunder att ge personliga insikter och rekommendationer. Verktyget gör det möjligt för banker att klassificera och märka kundtransaktioner från fritextnarrativ automatiskt och med en ´hög grad av noggrannhet´ på olika språk. Verktyget, som är en integrerad del av leverantörens kärnbankerbjudande, kan också nås oberoende via en API-plugin för icke-kunder. I en pilot med BlueShore Financial användes den stora språkmodellen för att ge personliga insikter om inkomster och utgifter.

Direktlänk Dela Finextra Research fördjupade 6 september

Marknadsrapport för kognitiva system och AI-system förutspår tillväxt till 2030

En ny rapport ger viktig statistisk information om marknadsstatus för aktörer inom kognitiva system och AI-system. Den omfattar historiska och projicerade marknadsdata, efterfrågan, applikationsspecifikationer, prisutveckling och geografiska uppdelningar av ledande företag inom kognitiva system och AI-system. Rapporten erbjuder en omfattande bild av den globala marknaden för kognitiva system och AI-system från 2023 till 2030. Forskningsrapporten ger även omfattande data om de viktigaste faktorerna som driver tillväxten på marknaden för kognitiva system och AI-system på både nationell och lokal nivå.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 6 september

Generativ AI kan förändra karriärmöjligheterna för Generation Z

Den första delen av min karriär inom media spenderades med att göra fotokopior, samla fax och arkivera papper. Jag öppnade också läsarbrev, tog anteckningar på möten och sprang ärenden för mina chefer. Nyligen har jag tänkt tillbaka på dessa dagar på grund av oroväckande forskning om hur generativ AI kan skada karriärmöjligheterna för Generation Z. Om det förändrar eller till och med tar över typiska instegsuppgifter i professionella yrken, vad kommer att hända med jobben för yngre arbetstagare? Det är en rättvis oro, men det är förmodligen för dystert. Amit Joshi, en professor som studerar artificiell intelligens vid IMD business school i Lausanne, Schweiz, säger att det är mer troligt att AI kommer att höja ribban för vad en instegsarbetare kan uppnå. Tsedal Neeley, en professor vid Harvard Business School, håller med. ´För unga människor kommer du att se att de kommer att kunna prestera bättre på sina jobb. De kommer att kunna bidra mer. Men till slut kommer nya jobb - faktiskt nya branscher - att uppfinnas, säger Neeley. På lång sikt skapar ´teknologiska revolutioner som generativ AI fler jobb än de stör´, även om det ibland tar tid att anlända.

Direktlänk Dela The Union Democrat fördjupade 5 september

Generativ AI kan påverka karriärmöjligheterna för Generation Z, men kan också skapa nya jobbmöjligheter

Forskning visar att generativ AI, teknologi som inkluderar bild- och textskapande verktyg som ChatGPT, kan påverka karriärmöjligheterna för Generation Z. Om AI förändrar eller till och med tar över typiska instegsuppgifter i yrkesyrken, kan det leda till färre jobb för yngre arbetstagare. Men enligt Amit Joshi, professor som studerar AI vid IMD Business School, och Tsedal Neeley, professor vid Harvard Business School, kommer AI troligen att höja ribban för vad en instegsarbetstagare kan uppnå. De tror att AI kommer att skapa mer jobb än det stör, även om det kan ta tid. Trots detta flaggar studier för att instegsarbetstagare är särskilt riskfyllda att förlora jobb till AI.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 4 september

Maskininlärningsverktyg förenklar vanlig reaktion inom läkemedelsindustrin

Forskare från Illinois i samarbete med kemister vid det schweiziska läkemedelsföretaget Hoffman La-Roche har utvecklat ett maskininlärningsverktyg som snabbt kan förutsäga de bästa förutsättningarna för en högavkastande reaktion utan långvariga experiment. Verktyget är avsett för Buchwald-Hartwig-reaktionen, en kol-kvävebindningsreaktion som är en av de mest använda verktygen inom organisk syntes, särskilt inom läkemedelsindustrin. Forskarna beskriver hur de utvecklade, tränade och testade sin maskininlärningsmodell för att kraftigt påskynda identifieringen av substrat-adaptiva förhållanden för denna palladium-katalyserade kol-kvävebindningsreaktion. De har även experimentellt validerat förutsägelserna från maskininlärningsverktyget.

Direktlänk Dela Phys.org fördjupade 4 september

Global marknad för mobil AI förväntas expandera med 6% CAGR mellan 2023 och 2029

En nyligen utgiven studie om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens (AI) förutspår att marknaden kommer att expandera med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 6 % mellan 2023 och 2029. Studien inkluderar kvalitativ analys av olika segment när det gäller övergripande tillväxt, utveckling, möjligheter, affärsstrategier och procedurer. Nyckelspelare i rapporten inkluderar IBM, Microsoft, Huawei Technologies, MediaTek, Apple Inc., Samsung Electronics, Intel Corporation, Qualcomm Incorporated, Google Inc. och Nvidia Corporation. Rapporten belyser också tillväxten av mobil AI i olika delar av världen.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 2 september

Microsoft separerar Teams från Office i Europa, lanserar Bing Chat Enterprise

Denna vecka har Microsoft meddelat att de kommer att separera Teams från Microsoft 365 och Office 365 i Europeiska ekonomiska området och Schweiz från och med den 1 oktober 2023. Dessutom har Microsoft börjat lansera Bing Chat Enterprise, en AI-verktyg som är baserat på webbdata. OpenAI har introducerat ChatGPT Enterprise som erbjuder olika nya funktioner, inklusive företagsklassad säkerhet och avancerade dataanalysfunktioner. Google har lanserat Duet AI för Google Workspace, som använder generativ AI som en samarbetspartner. 8x8 har utökat sina AI-kundtjänstfunktioner med röstinteraktioner. Poly har lanserat Poly Lens Web App för Google Cloud och Google ChromeOS-användare, samt Poly Studio X-familjen av videostänger. Salesforce har infört Einstein GPT-funktioner i sin Field Service-produkt.

Direktlänk Dela No Jitter fördjupade 1 september

Global rapport om maskininlärningsmarknaden nu tillgänglig

En nyligen publicerad rapport från Orbisresearch.com med titeln ´Globala trender och insikter om maskininlärningsmarknaden´ är nu tillgänglig. Global Machine Learning Market Report 2023, som ger en grundlig analys av marknaden, har nyligen släppts av Orbis Market Research. Studien inkluderar marknadsstorlek, konkurrentandelar, marknadsuppskattningar och branschuppdateringar på global, regional och nationell nivå tillsammans med kvantitativa och kvalitativa data. Kvalitativa data belyser bland annat marknadsdrivare, begränsningar, nuvarande trender och möjligheter. Rapporten innehåller också en detaljerad studie av marknadssegment och undersegment för att erbjuda betydande insikter.

Direktlänk Dela Baltimore Chronicle fördjupade 1 september

AI besegrar mänskliga piloter i drönarrace för första gången

För första gången har artificiell intelligens (AI) besegrat mänskliga tävlingspiloter i drönarrace, där uppgiften är att snabbast styra en drönare genom en hinderbana. Tre elitpiloter utmanades och AI vann 15 av 25 omgångar. De schweiziska forskare som står bakom testet menar att tekniken kan vara relevant för utvecklingen av självkörande fordon. En av de tävlande, Marvin Schäpper, kommenterar att det känns annorlunda att tävla mot en maskin eftersom maskinen inte blir trött.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 1 september

AI-drönare utklassar mänskliga konkurrenter i kapplöpning

Forskare i Schweiz har presenterat en liten drönare drivs av artificiell intelligens (AI) som kan flyga snabbare än vissa av världens bästa mänskliga konkurrenter. Quadcopter-drönaren, utrustad med en AI-hjärna, kunde snabbt navigera genom en inomhusbana och slog människorivalen i 15 av 25 lopp. Detta är första gången en AI har utmanat och slagit mänskliga mästare i en verklig konkurrensidrott, säger Elia Kaufmann, en autonomiingenjör vid Skydio, som arbetade på drönaren vid Universitetet i Zürich.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 30 augusti

AI i olje- och gasindustrin förväntas nå 7,942.1 miljoner dollar år 2032

Enligt en ny rapport kommer den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i olje- och gasindustrin att uppgå till 7,942.1 miljoner dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 12.1% mellan 2022 och 2032. Denna tillväxt drivs av behovet av att minska produktions- och underhållskostnader, den ökande efterfrågan på säkerhets- och säkerhetsstandarder, den ökande användningen av avancerad teknik i olje- och gasindustrin samt de höga investeringarna och snabba innovationerna inom AI-implementering. Rapporten baseras på omfattande forskning av hela den globala AI-marknaden inom olje- och gasindustrin och alla dess undersegment.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

Teknikingenjörer hos Apostroph för fram språkteknikindustrin med AI och maskininlärning

Szymon Ruciński och Raimon Wintzer, språkteknikingenjörer vid Apostroph, delar kunskap och entusiasm för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. Rucińskis karriär inom IT började med utveckling av chatbotar och röstassistenter, områden han fortsätter att utforska på Apostroph. Wintzer har centrerat sin expertis på maskininlärning, ett delområde inom AI som blivit oumbärligt inom språkteknikindustrin. Båda ingenjörerna anser att mer anpassning och träning kan förvandla en modell till att passa för språktjänster. Apostroph fortsätter att utöka sin interna lagringslösning för att säkerställa att all data och relaterade system förblir i Schweiz.

Direktlänk Dela Slator fördjupade 14 augusti

IBM utvecklar ´hjärnliknande´ chip för mer energieffektiv AI

IBM har utvecklat en prototyp för en ´hjärnliknande´ chip som kan göra artificiell intelligens (AI) mer energieffektiv. Detta tack vare komponenter som fungerar på liknande sätt som kopplingar i mänskliga hjärnor. Chipet kan leda till mer effektiva, mindre batteridränerande AI-chips för smartphones. Jämfört med traditionella datorer uppnår den mänskliga hjärnan anmärkningsvärd prestanda samtidigt som den förbrukar lite ström, säger Thanos Vasilopoulos, forskare vid IBM:s forskningslabb i Zurich, Schweiz. Han menar att den överlägsna energieffektiviteten skulle innebära att större och mer komplexa arbetsbelastningar skulle kunna utföras i miljöer med låg strömförbrukning eller begränsade batterier, till exempel bilar, mobiltelefoner och kameror. Dessutom skulle molnleverantörer kunna använda dessa chip för att minska energikostnaderna och deras koldioxidavtryck, tillade han.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 10 augusti

Palantir Technologies höjer sin årliga intäktsprognos och köper tillbaka aktier

Det amerikanska mjukvaruföretaget Palantir Technologies höjde sin årliga intäktsprognos något och meddelade att de kommer att köpa tillbaka aktier för upp till 1 miljard dollar. Företaget räknar med att efterfrågan på dess AI-plattform kommer att öka. Plattformen, som lanserades i april, har användare inom över 100 organisationer, inklusive inom sjukvården och bilindustrin. Företagets aktier har nästan tredubblats hittills i år, och steg med 3,5% i handeln efter börsens stängning på måndagen.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 7 augusti

En vecka med artificiell intelligens: Från att skriva artiklar till att välja hårfärg

Francesca Hornak tillbringade en vecka med att använda AI-tjänsten ChatGPT för att utföra olika uppgifter. Hon testade tjänsten för att skriva en artikel, få råd om att köpa en ny telefon, lösa moraliska dilemman och interagera med sina barn. Hon använde också AI för att ge förslag på nya frisyrer och välja färg till sitt vardagsrum. Hon fann att AI:n var effektiv och effektiv, men inte alltid korrekt eller passande. Hornak konkluderade att AI kan vara ett användbart verktyg, men att det för närvarande inte kan ersätta mänskliga förmågor helt och hållet.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 5 augusti

Förberedelserna för ISC 2024, en ledande konferens för högpresterande databehandling, är redan igång

Även om ISC 2024 fortfarande är nio månader bort, arbetar redan ett team av frivilliga i ISC:s programkommitté för att säkerställa att forskare får möjlighet att visa upp sitt arbete på denna globala händelse, som kommer att locka över 3 000 deltagare från 12 till 16 maj 2024. ISC uppmuntrar bidrag som omfattar banbrytande forskning inom högpresterande databehandling, maskininlärning, kvantdatorer och andra spjutspetsteknologier, särskilt de som stöder vetenskaplig och teknisk upptäckt. ISC 2024 kommer att hållas på Congress Center Hamburg.

Direktlänk Dela HPCwire fördjupade 2 augusti

Skådespelerskan Charisma Carpenter kritiserar AI i castingprocessen

Skådespelerskan Charisma Carpenter har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i castingprocessen. Hon fick nyligen ett mail från Largo.ai, ett schweiziskt företag som erbjuder direktkopplingar till producenter och regissörer genom AI. Carpenter tog till sociala medier för att uttrycka sin oro och fick stöd från andra skådespelare. Sami Arpa, VD för Largo.ai, försvarade företagets system och hävdade att det inte hotar jobben inom branschen. Carpenter anser dock att AI inte kan ersätta mänsklig insikt och erfarenhet i castingprocessen.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 24 juli

Framtida trender och dynamik i marknaden för digital marknadsföringsbyråtjänster

En forskningsrapport om ´Digital Marketing Agency Service Market´ ger en autentisk industriell synvinkel, framtida trender och dynamik för marknadstillväxt, marknadsstorlek, handel och nyckelspelare i branschen med prognosperioden 2023 till 2030. Rapporten har utformats genom en noggrann analys av primära och sekundära forskningsmetoder för att extrahera värdefulla insikter från olika företag på ett unikt sätt. Rapporten presenterar en omfattande analys av den konkurrenskraftiga landskapet, som visar branschaktörernas marknadsandel, koncentrationsindex och andra relevanta mätvärden.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 18 juli

Golden retrievern Killian och hans ägare Kiril Hvristov räddade 18 personer efter jordbävningen i Turkiet och Syrien. Killian, som är en nationell räddningshund under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kunde hitta människor i rasmassorna tack vare sitt vältränade luktsinne. Killian och Kiril reste till Turkiet tillsammans med kollegan Klaes-Ola Kollberg efter att ha samlat in pengar för resan genom stiftelsen Blåljus i samverkan.

Kommunalarbetaren fördjupade 17 juli

Artificiell intelligensmarknad förväntas växa från 150,2 miljarder USD till 1 345,2 miljarder USD till 2030

Artificiell intelligens (AI) marknaden förväntas växa från 150,2 miljarder USD 2023 till 1 345,2 miljarder USD 2030, en årlig tillväxt på 36,8%. Flera faktorer bidrar till denna tillväxt, inklusive tekniska framsteg, ökad databehandlingskraft, tillgänglighet av stora datamängder och ökad efterfrågan på automatisering och effektivitet. Dessutom bidrar regeringsinitiativ, investeringar och forskningsinitiativ till AI:s tillväxt. Enligt vertikaler förväntas hälso- och livsvetenskapssektorn växa mest under prognosperioden. När det gäller företagsfunktioner kommer marknadsföring och försäljning att ha störst marknadsstorlek under prognosperioden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 17 juli

Hockeystjärnan Magnus Nygren har gift sig med sin älskade Lisa Edlund i Karlstad domkyrka, omgiven av 120 gäster. De har varit ett par i elva år och beslutade att gifta sig nu efter att covidpandemin försenat vigseln. Bland gästerna fanns bland annat stjärntränaren Björn Goop, NHL-proffset Marcus Johansson och lillebror Martin Nygren. Festen fortsatte hela natten i Borgvik, några mil utanför Karlstad. Nygren, som nyligen skrivit på ett treårskontrakt med Färjestads BK, ser fram emot att komma tillbaka till sin hemstad efter flera år i Schweiz.

Expressen fördjupade 16 juli

Blandade nyheter: Ignorerade larm om döda barn på migrantbåt, flygstrejk i Italien, masskrasch i Tour de France, brist på diabetesmedicin, problem med anonymisering i dom och FN oroade över villkor för hjälpkorridor

I juni ignorerade italienska myndigheter larm om att två barn omkommit på en överfull migrantbåt i Medelhavet, vilket ledde till att flera hundra personer dog innan hjälpen kom, enligt en granskning av Politico och Welt am Sonntag. En flygstrejk i Italien ledde till att flera avgångar ställdes in på Arlanda. I Tour de France inträffade den första stora masskraschen i årets tävling under den 14:e etappen, vilket ledde till att loppet avbröts för en stund. Brist på läkemedel gör att många med typ 2-diabetes står utan medicin. Malmö tingsrätt tvingades skicka ut en ny version av en sexualbrottsdom efter att det visade sig att namnen på de unga brottsoffren inte var anonymiserade. FN uttrycker oro för de villkor som Damaskus satt upp för att öppna gränsövergången Bab al-Hawa för hjälpsändningar från Turkiet till rebellkontrollerade områden.

Direktlänk Dela Nyheter24 fördjupade 15 juli

Fotbolls-VM för damer att starta i juli med flera starka lag

Världsmästerskapet i fotboll för damer kommer att äga rum mellan den 20 juli och den 20 augusti. För första gången delas värdskapet mellan två nationer, Australien och Nya Zeeland. Sverige, som är rankat trea i världen, kommer att spela i grupp G mot Italien, Argentina och Sydafrika. USA, som har vunnit två raka VM-guld, är en av favoriterna, men det finns många andra lag som kan utmana. Matcherna kommer att sändas på Viasats kanaler och kan streamas på Viaplay. För första gången kommer Fifa att betala individuell ersättning till spelarna i ett dammästerskap.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 13 juli

Häcken möter The New Saints i Champions League-kvalet

Häcken möter The New Saints i första omgången av Champions League-kvalet idag kl 19.00. Trots Häckens tidigare mediokra prestationer i Europa, förväntas de vinna över The New Saints. Om Häcken lyckas vinna, ligger vägen öppen till ett gruppspel i höst. De andra svenska klubbarna – Djurgården, Hammarby och Kalmar – startar i Conference League-kvalet den 27 juni. Om Häcken skulle förlora mot The New Saints, väntar förloraren i mötet mellan Swift Hesperange från Luxemburg och Slovan Bratislava från Slovakien i Conference League-kvalets andra omgång.

Direktlänk Dela Fotboll Skåne fördjupade 12 juli

Häcken möter The New Saints i Champions League-kvalet

Häcken möter The New Saints i kvällens Champions League-kval. Trots Häckens tidigare mediokra prestationer i Europa anses det walesiska laget vara en lätt match för dem. Om Häcken vinner, öppnar det upp för gruppspel i höst. De andra svenska klubbarna, Djurgården, Hammarby och Kalmar, börjar sina kvalmatcher för Conference League den 27 juni. Häckens motståndare på Hisingen Arena är de walesiska mästarna The New Saints. Trots Häckens tidigare svaga prestationer i Europa, förväntas de vinna matchen mot The New Saints.

Direktlänk Dela Fotboll Sthlm fördjupade 12 juli

FN:s Människorättsråd fördömer koranbränning som en provokationshandling

FN:s Människorättsråd (UNHRC) har röstat för en resolution som fördömer koranbränning som en provokationshandling och uppmanar länder att se över sina lagar i förhållande till yttrandefrihet och diskriminering. Resolutionen, som röstades fram vid ett extra möte initierat av Pakistan och flera andra muslimska länder, antogs med 28 röster för, 12 emot och 7 avstod. EU-länderna i rådet, inklusive Belgien, Finland, Frankrike, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Tjeckien och Tyskland, röstade alla emot resolutionen, liksom Storbritannien och USA. FN:s särskilda rapportör i frågor om religionsfrihet, Nazila Ghanea, har begärt att få besöka Sverige, där det nyligen har skett flera uppmärksammade koranbränningar.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 12 juli

Kinesiska Amazon-säljare upptäcker kopierade produktlistningar på Temu

Flera Amazon-säljare i Kina har upptäckt att deras produktlistningar, inklusive bilder och beskrivningar, har kopierats och säljs billigare på e-handelsplattformen Temu, som ägs av den kinesiska techjätten PDD. En säljare, ´David´, upptäckte att hans bästsäljande produkter, som han hade lagt mycket tid och pengar på att testa och marknadsföra, listades på Temu till 30% lägre priser. Hans försäljning av dessa produkter har minskat med mer än 20%. Trots klagomål till Temu har ingenting tagits ner. Temu har inte kommenterat situationen.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 10 juli

Gotland Runt 2023 avslutat med Team Pro4u som totalvinnare

Gotland Runt 2023 har avslutats, trots utmanande förhållanden med vindar över 30 knop. Många båtar valde att avbryta under det första dygnet. Totalvinnare blev Team Pro4u, följt av Tutalör och Magic Mix. Tävlingen inleddes med en rad aktiviteter i Wasahamnen, trots regn vid invigningen. Under racet rapporterades ett antal haverier, inklusive två mastbrott, en bruten bom och tre elfel. Tävlingsledare Håkan Andersson kommenterade att årets race var utmanande på många sätt, men att inga allvarliga personskador uppstod.

Direktlänk Dela KSSS fördjupade 9 juli

Spanien och Ukraina möts i U21-EM:s semifinal

Det största europeiska turneringen i sommar, U21-EM, närmar sig sitt slut. På onsdag står semifinalerna på programmet, där Israel och England möts först, följt av Spanien och Ukraina. Spanien har varit favoriter från början, medan Ukraina något överraskande nått semifinalen. Båda lagen har samma statistik i turneringen så här långt, med tre segrar och en oavgjord match. De möttes också i gruppspelet, där matchen slutade oavgjort. Den som vinner denna match tar sig vidare till finalen.

Direktlänk Dela BILD Sportwetten fördjupade 6 juli

15 länder med bästa hälso- och sjukvården i världen

Artikeln tar upp de 15 länder med bästa hälso- och sjukvården i världen. Bland dessa länder finns Schweiz, USA, Frankrike, Norge och Belgien, som har gjort betydande investeringar i hälso- och sjukvårdsinfrastruktur, medicinsk forskning och utbildning av vårdpersonal. Dessa länder har konsekvent rankats bland de bästa i världen för hälso- och sjukvård. De bästa sjukvårdsleverantörerna, som Pfizer Inc. (NYSE:PFE), Johnson & Johnsons (NYSE:JNJ), GE Healthcare Technologies Inc. (NASDAQ:GEHC) och Medtronic plc (NYSE:MDT), uppvisar stark ekonomisk prestation, med många som rapporterar hög lönsamhet och inkomsttillväxt.

Direktlänk Dela Insider Monkey fördjupade 6 juli

Schweiz vägrar skicka vapen till Ukraina; Ryska fartyg anlöper Turkiet trots sanktioner; Macron vill korta skolloven; Matbrist i Tigray efter stölder

Schweiz har återigen röstat ner ett förslag om att skicka vapen till Ukraina, vilket har lett till missnöje bland andra europeiska länder. Trots USA:s sanktioner har Turkiet tillåtit ryska fartyg att lägga till. Frankrikes president Emmanuel Macron vill ge franska elever kortare lov. Systematiska stölder har lett till matbrist i Tigray, Etiopien.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 6 juli

En grönare framtid med laddboxen Zaptec Pro

Zaptec Pro är en innovativ laddbox utvecklad av norska företaget Zaptec, grundat 2012. Laddboxen, som är kompatibel med dagens och morgondagens elbilar, förenklar laddningen av elbilar och optimerar energiförbrukningen. Den använder grön energi från förnybara källor för att ladda din bil och kan spara pengar på bensin- eller dieselförbrukningar. Laddboxen kan styras via en app på din smartphone och har säkerhetsfunktioner som skyddar både dig och miljön.

Direktlänk Dela Realtid Media AB fördjupade 5 juli

Enklare data ökar effektiviteten av kvantmaskininlärning

Ny teoretisk forskning visar att maskininlärning på kvantdatorer kräver mycket enklare data än tidigare trott. Denna upptäckt banar väg för att maximera användbarheten av dagens brusiga, intermediära kvantdatorer för att simulera kvantsystem och utföra andra uppgifter bättre än klassiska digitala datorer. ´Vi visar att förvånansvärt enkla data i en liten mängd räcker för att träna ett kvantneuralt nätverk´, säger Lukasz Cincio, en kvantteoretiker vid Los Alamos National Laboratory. Forskningen, som publicerades i tidskriften Nature Communications, utfördes i samarbete med forskare från USA, Storbritannien och Schweiz.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 5 juli

Läget i SHL-lagen inför säsongen

SHL-lagen tar semester efter försäsongsträning, men det finns fortfarande platser att fylla i lagen. Frölunda HC:s sportchef Fredrik Sjöström planerar att addera offensiv spets till laget. Färjestad BK har löst målvaktsfrågan genom att ta in Max Lagacé. HV71 letar efter två backar för att stärka upp laget. IK Oskarshamn har rekryterat Dalibor Dvorsky från AIK. Leksands IF behöver förstärka backsidan. Linköping HC och Luleå Hockey är nöjda med sina lag. Malmö Redhawks letar efter en forward. Modo Hockey behöver en toppforward. Rögle BK letar efter en back. Skellefteå AIK behöver minst två forwards. Timrå IK och Örebro Hockey är nöjda med sina lag. Växjö Lakers letar efter både backar och forwards.

Direktlänk Dela HockeyNews fördjupade 5 juli

Nouvelair utökar sitt nätverk med nya rutter till Bologna och Frankfurt

Tunisiens privatägda flygbolag Nouvelair har tillkännagivit att två nya europeiska destinationer kommer att läggas till i dess ständigt växande nätverk från september. Nouvelair kommer att driva direktflyg från Tunis till Bologna och Frankfurt. Flygbolaget har upplevt en hektisk vår med nya rutter i fyra länder, inklusive Frankrike, Tyskland, Schweiz och Sverige. Från den 10 september kommer Nouvelair att lansera direktflyg mellan Tunis-Carthage internationella flygplats och Frankfurt flygplats. Bolaget kommer även att lansera en ny direktlinje mellan Tunis och Bologna Guglielmo Marconi flygplats från den 17 september.

Direktlänk Dela Simple Flying fördjupade 5 juli

Oxford BioTherapeutics utökar europeiska kliniska prövningar av OBT-076

Oncologiföretaget Oxford BioTherapeutics har inlett en fas Ib-prövning för att utvärdera OBT-076 hos patienter med solida tumörer på en europeisk plats. Företaget doserade den första patienten med sitt CD205-riktade antikropp-läkemedelskonjugat (ADC). Prövningen undersöker OBT-076 i kombination med Agenus anti-PD1-checkpunktsinhibitor (CPI) balstilimab. Kombinationsprövningen kommer att inkludera patienter som är CPI-naiva och resistenta patienter med avancerade solida tumörer, inklusive lung-, magsäck- och äggstockscancer. Oxford BioTherapeutics meddelade sitt samarbete med Agenus i maj 2022.

Direktlänk Dela Clinical Trials Arena fördjupade 5 juli

Sportbladet sänder kval till Europa Conference League

Hammarby, Djurgården och Kalmar FF ska kvala till Europa Conference League, och matcherna kommer att sändas exklusivt i Plus från och med 27 juli. Hammarby inleder mot nederländska Twente och Djurgården mot schweiziska FC Luzern. Kalmar FF väntar på vinnaren av FC Pyunik (Armenien) och JK Narva Trans (Estland). Sportbladet kommer att sända matcherna med studioinramning och redaktionell bevakning. Sportbladets pluskunder har även tillgång till annan livesport och analysprogram om de allsvenska lagen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 4 juli

Från 1800-talets fattigdom till dagens välstånd: Sveriges ekonomiska resa

Under 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder, men på bara hundra år blev det det fjärde rikaste landet i världen. Denna resa berodde på en kombination av marknadsekonomi och institutionella reformer. Framgångssagor som Ericsson, SKF, Sandvik och Electrolux grundades under denna tid. På 70- och 80-talet steg dock skatterna och företagare tvingades lämna landet. Trots detta framhålls dessa årtionden ofta som en storhetstid. Idag beskrivs Sverige ofta som ett land med stor ojämlikhet, men studier visar att vi tillhör de mest jämlika länderna i världen.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 2 juli

Ukraina: Världens mest minerade land kan ta 70 år att rensa

Enligt Ukrainas utrikesdepartement är landet det mest minerade i världen. En tredjedel av Ukrainas yta är kontaminerad och det kan ta upp till 70 år att rensa området från minor och bomber. Minröjare riskerar sina liv för att rädda andras och infrastrukturen är en prioritet. El och vatten måste komma fram till befolkningen till varje pris. Dödsfällorna finns överallt, inte bara vid frontlinjen. Minröjargrupper tar på sig säkerhetsutrustning och kollar sina metalldetektorer innan de beger sig ut på ängen för att leta granater.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 2 juli

Marknadsundersökning hjälper kunder att förutsäga investeringar i sociala medier reklam

En stor marknadsundersökning för sociala medier reklammarknadsrapport hjälper kunder att förutsäga investeringar i framväxande marknader, utöka marknadsandelar eller framgångsrikt lansera nya produkter. Rapporten förenklar komplexa marknadsinsikter med hjälp av etablerade verktyg och tekniker och presenterar data i diagram och tabeller för bättre förståelse. De viktigaste aktörerna på den globala marknaden för sociala medier reklam är Alphabet, Facebook, Baidu, Yahoo! Inc, Microsoft, Alibaba, Tencent, Twitter, Aol (Verizon Communications), eBay, Linkedin, Amazon, IAC, Soho och Pandora.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 16 juni

Global marknad för sociala annonser och sociala medier förväntas växa med 19,5% fram till 2029

En ny studie om den globala marknaden för sociala annonser och sociala medier marknadsföring utvärderar marknadsstorlek, trender och prognoser fram till 2029. Marknaden förväntas växa med en CAGR på +19,5% under prognosperioden (2023-2029). Nyckelspelare i rapporten inkluderar Facebook, LinkedIn, Google Edition, Twitter, Instagram, Snapchat, WeiBo, Tencent, LINE, Kakao Talk, MoMo och Microsoft. Rapporten genomförde även en PESTEL-analys i branschen för att studera viktigaste influenser och barriärer för inträde.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 15 juni

Svenska kronan har fortsatt att tappa värde under försommaren, trots att Sverige och Schweiz är små länder med starka statsfinanser och liknande räntelägen. En euro har blivit över 30% dyrare mot kronan på tio år, och dollarn nästan 70% dyrare. Riksbanken har undrat varför kronan blir svagare, och valutaexperten Philippe Bacchetta menar att kronans nedgång inte följer någon tydlig ekonomisk logik. Han påpekar att en stor del av handeln med svenska kronor är rent finansiell, vilket gör valutans värde beroende av hur finansmarknaderna använder den.

Dagens Nyheter fördjupade 9 juni

Google Bard inte tillgänglig i EU på grund av dataskyddsregler, men VPN kan användas

Google presenterade nyligen sin ChatGPT AI-rival Bard på I/O 2023 och gjorde den tillgänglig i över 180 länder. Kina och Hongkong är två marknader där Bard inte kommer att finnas tillgänglig, men även hela EU kan inte använda Google Bard ännu, åtminstone inte officiellt. Orsaken är att lokala dataskyddsregler är strängare i EU än i andra regioner. Användare i EU kan använda en VPN-tjänst för att kringgå begränsningarna och få tillgång till Bard. Enligt VPN Overview har sökningar efter ´Google Bard VPN´ ökat med 1 190% efter I/O 2023, och de fem främsta europeiska länderna som söker efter en sådan tjänst är Portugal, Schweiz, Norge, Nederländerna och Italien.

Direktlänk Dela BGR Media fördjupade 23 maj

Sökningar efter ´Google Bard VPN´ ökar kraftigt efter lansering

Analys av Google-sökdata visar att onlinesökningar efter ´Google Bard VPN´ ökade med 1 190% över hela världen när ChatGPT-rivalen lanserades tidigare i månaden i 180 territorier och länder – förutom i EU, Kanada, Hongkong och Kina. En ny rapport från VPN Overview visar att sökningar efter ´Google Bard VPN´ sköt i höjden till över 12 gånger genomsnittet på en dag. Sökningar efter ´Google Bard´ har också ökat med 552% över hela världen, och sökningar efter ´Access Google Bard´ har ökat med 632% sedan AI-chatten nyligen lanserades. Google Bard är för närvarande endast tillgängligt i några regioner, inklusive USA och Storbritannien, men inte Kanada, Hongkong, Kina eller EU-länder.

Direktlänk Dela WRAL TechWire fördjupade 22 maj

500 åkare inom vintersport, inklusive flera alpinstjärnor, har skrivit ett brev till Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) där de kräver en mer hållbar och transparent strategi för att nå målet om halverade utsläpp till 2030. De föreslår att tävlingssäsongen förskjuts från oktober–mars till sena november–sena april av klimatskäl. Fis-ordföranden Johan Eliasch menar att förbundet tar klimatfrågan på största allvar och att de arbetar för att anpassa tävlingskalendern till klimattrender.

Dagens Nyheter fördjupade 20 maj

Alpina världscupen hotad av klimatkrisen, 500 vinteridrottare kräver förändring

Trots att det preliminära världscupschemat för alpint säsongen 2023-24 har flyttat premiären i Sölden fram en vecka till sista helgen i oktober, finns det nio tävlingar planerade före den 20 november. Förra året fick sju raka världscuptävlingar strykas i säsongsinledningen på grund av snöbrist och för varmt väder. En tidig säsongsstart tvingar världsstjärnorna att leta träningsförhållanden på andra sidan jordklotet under sommaren. 500 vinteridrottare har undertecknat ett klimatupprop till det internationella skid- och snowboardförbundet Fis med krav på förändringar i en sport som hotas av klimatkrisen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 19 maj

Leif Edlund betalar tillbaka 2,2 miljarder kr i skatt

Fastighetsmagnaten Leif Edlund, 78, krävdes på 2,2 miljarder kronor i utebliven skatt av Skatteverket. Edlund hävdade att han bott i Schweiz och inte var skatteskyldig i Sverige, men förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje. Edlunds ombud, Fredrik Berndt, säger att hans klient redan betalat tillbaka pengarna och att de kommer att överklaga till kammarrätten i hopp om att få tillbaka pengarna från Skatteverket.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Europarådets toppmöte i Reykjavik diskuterar kriget i Ukraina och ekocid

Europarådet håller sitt fjärde toppmöte på nästan 75 år i Reykjavik, Island. Fokus ligger på kriget i Ukraina och landets president Volodymyr Zelenskyjs förslag om att göra ekocid, eller miljömord, brottsligt. Europarådet är en separat organisation från EU med fler medlemmar, inklusive Schweiz, Turkiet och Ukraina. Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir hoppas att mötet ska leda till konkreta åtgärder för att utöka stödet till Ukraina.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Europarådets toppmöte i Reykjavik fokuserar på Ukraina och ekocid

Europarådet håller sitt fjärde toppmöte på 75 år i Reykjavik, Island, med fokus på kriget i Ukraina och president Volodymyr Zelenskyjs förslag att göra ekocid brottsligt. Europarådet är en separat organisation från EU och inkluderar fler medlemmar, vilket kan göra mötet mer öppet än EU:s toppmöten. Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir hoppas på konkreta åtgärder för att utöka stödet till Ukraina. Zelenskyj kommer att tala till mötet via videolänk.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 maj

Svensk finansman krävs på 2,2 miljarder kronor i skatt

En svensk finansman krävs på 2,2 miljarder kronor i skatt efter att Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att han varit bosatt i Sverige, och inte i Schweiz som han själv hävdat. Mannen, som tidigare varit storägare i ett börsnoterat fastighetsbolag, hade överklagat Skatteverkets beslut om skönsbeskattning. Förvaltningsrätten ansåg att mannen haft sin skatterättliga hemvist i Sverige under åren 2015-2019 och ska betala skatt på ett skatteunderlag som uppskattas till cirka sju miljarder kronor.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 15 maj

Sverige möter Finland i hockey-VM

Sverige och Finland möts i en nordisk kamp på isen under den tredje gruppspelsmatchen i årets hockey-VM. Matchen börjar 19.20 på måndagskvällen och spelas i Nokia arena i Tammerfors. Finland, regerande världsmästare, har haft en tuff start på VM med en klar förlust mot USA och en hård kamp mot Tyskland. Sverige har ännu inte släppt in något mål under årets VM efter att ha vunnit mot Tyskland och Österrike. Matchen mellan Sverige och Finland visas i SVT.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

Schweiziska bankirer bötfällda för att ha flyttat pengar åt Putins vän

Sergej Roldugin, en cellist och barndomsvän till president Putin, kallas för ´Putins plånbok´. Roldugin har avslöjats ha flyttat hundratals miljoner kronor mellan olika konton med hjälp av fyra högt uppsatta bankirer i Schweiz, troligen på uppdrag av presidenten. Domaren Sebastian Aeppli har dömt de fyra bankmännen till nästan tio miljoner kronor i böter, då de ignorerade alla röda flaggor.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 14 maj

Svenskar vill inte att rika betalar höga skatter

Enligt en studie av Rainer Zitelmann håller endast 32% av svenskar med om att rika bör betala mycket höga skatter för att minska klyftorna mellan rika och fattiga. I USA ligger siffran på 36%, medan i Frankrike och Tyskland är det 53% respektive 52%. Zitelmann menar att svenskarnas ståndpunkt kan förklaras av landets ekonomiska historia, där 1970-talets skattesystem ledde till att rika flyttade från Sverige, som Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Han anser att detta var negativt för Sverige men ledde till en förändring i politik och attityd mot rika.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare