» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 150 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) är en amerikansk fackförening som representerar över 160 000 skådespelare, journalister, radiopersonligheter och andra yrkesverksamma inom tv, radio, film och digitala medier. Fackföreningen bildades 2012 genom en sammanslagning av Screen Actors Guild (SAG) och American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA). SAG-AFTRA:s huvuduppgifter är att förhandla och administrera kollektivavtal, säkerställa arbetstagarnas rättigheter och erbjuda medlemmarna stöd, utbildning och resurser för att främja deras karriärer.

Senaste nytt kring Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA)

AI-företag står inför rättsliga utmaningar gällande upphovsrätt

Termen artificiell intelligens (AI) är potentiellt missvisande eftersom tekniken baseras på massiva datamängder av människoskapade innehåll som algoritmer sammanställer. Det har redan beslutats att AI som används som verktyg är OK, men helautomatiskt genererat innehåll kommer inte att betraktas som nytt och originellt arbete. AI-företag är beroende av färsk, människoskapad data för sina bild-, video-, ljud- och textgeneratorer. Människor som skapar datan är ofta inte nöjda med att deras arbete används för att träna AI-modeller utan deras tillstånd och ersättning. New York Times har en historia om två röstskådespelare som upptäckte att de i princip hade blivit klonade av AI. De stämmer nu AI-företaget i fråga. Författarförbundet i USA har redan vunnit en seger i sin upphovsrättsliga rättegång mot Microsoft-stödda OpenAI. Nu har Sony Music Group (SMG) ställt upp en vacker juridisk fälla för AI-företag. SMG och dess anknutna organisationer förbjuder användning av deras artisters upphovsrättsskyddade musik för AI-träning, utan uttryckligt sökt tillstånd. Stabilitets AI har nu tvingats att minska personalen och dess VD har avgått. Getty har, under tiden, omfamnat AI med en affär som kompenserar skapare vars arbete används för att träna den generativa tekniken. OpenAI nådde denna vecka en överenskommelse med Reddit för att lägga till innehåll från det sociala nyhetsaggregatorn och diskussionsforumet till ChatGPT chatbot.

Direktlänk Dela Interest.co.nz fördjupade 17 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Underhållningsindustrin når preliminärt avtal om högre löner och AI-skydd

Arbetare inom underhållningsindustrin har träffat ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment för att säkra högre minimilöner och skydd mot användning av artificiell intelligens (AI). Enligt ett uttalande på Hollywood-skådespelarfackets hemsida, täcker ´Sound Recordings Agreement´ perioden 2021 till 2026 och har fått enhälligt godkännande från fackets verkställande kommitté. Avtalet omfattar även förbättringar i hälso- och pensionsförmåner, samt en utvidgning av den del av streamingintäkterna som är bidragsberättigade. En slutlig omröstning för ratificering av medlemmarna förväntas de kommande veckorna.

Direktlänk Dela TradingView fördjupade 13 april

Musiker och låtskrivare kräver stopp för AI i musikindustrin

Hundratals musiker och låtskrivare har undertecknat ett öppet brev från Artist Rights Alliance där de begär att stoppa vad gruppen anser vara en devalvering av konstnärers arbete i musikindustrin genom artificiell intelligens. De kräver att AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster lovar att de inte kommer att utveckla eller implementera AI-musikgenereringsteknik som undergräver eller ersätter mänsklig konstnärskap eller nekar dem rättvis ersättning för deras arbete. Bland de artister som har gått med i Artist Rights Alliance-rörelsen finns kända namn som Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Peter Frampton, Billy Porter, Zayn Malik, Darius Rucker, Imagine Dragons och Greta Van Fleet. Även Bob Marleys och Frank Sinatras egendomar har skrivit under.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 3 april

Musiker och låtskrivare protesterar mot AI:s inverkan på musikbranschen

Hundratals musiker och låtskrivare har skrivit under ett öppet brev från Artist Rights Alliance där de uppmanar till ett stopp för vad gruppen anser vara en devalvering av artisternas arbete i musikbranschen genom artificiell intelligens (AI). De uppmanar alla AI-utvecklare, teknikföretag, plattformar och digitala musiktjänster att lova att de inte kommer att skapa eller använda AI musikteknologi, data eller funktioner som undergräver eller ersätter den mänskliga konstnärligheten hos låtskrivare och artister eller förnekar dem rättvis betalning för deras arbete. Bland artister som har anslutit sig till Artist Rights Alliance-rörelsen finns Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Peter Frampton, Billy Porter, Zayn Malik, Darius Rucker, Imagine Dragons och Greta Van Fleet. Även arvingarna efter Bob Marley och Frank Sinatra har skrivit under.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 3 april

AI-verktyg skapar oro inom kreativa industrier och leder till juridiska strider

Lanseringen av det generativa AI-verktyget ChatGPT i november 2022 och den efterföljande spridningen av AI-verktyg har haft stor inverkan på den globala ekonomin. Trots pågående debatt om dessa förutsägelser är produkter av marknadsföringshype och sensation, har kreativa industrier redan börjat brottas med utsikterna till AI ersätter mänskligt arbete. I USA ledde detta till en strejk av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Writers Guild of America (WGA). Stora frågor för fackföreningarna var användningen av generativa AI-verktyg som ChatGPT för manusförfattande och bild/ljudgenereringsverktyg som Midjourney AI och DALL-E för att generera digitala röster och digitala likheter av artister. Detta är inte unikt för väst, medlemmar av andra kreativa enklaver som Bollywood har också börjat agera på denna oro. Användningen av AI i filmindustrin har juridiska konsekvenser, särskilt inom upphovsrätt och immateriell rätt, som kan påverka AI-utvecklingens bana i framtiden.

Direktlänk Dela Observer Research Foundation fördjupade 4 mars

ElevenLabs förvandlar spelindustrin med AI-drivna ljudverktyg

AI-startupen ElevenLabs presenterar en banbrytande text-till-ljud-modell som möjliggör för skapare att generera ljud från beskrivningar, vilket markerar ett betydande framsteg inom AI-genererat innehållsförbättring för videospelsbranschen. Dessutom har Replica Studios och skådespelarförbundet SAG-AFTRA kommit överens om att skapa digitala repliker av skådespelares röster med deras samtycke. Denna överenskommelse banar väg för en kombination av mänsklig konstnärlighet och AI-effektivitet. AI:s roll inom spelindustrin pekar på en bredare omvandling över industrier.

Direktlänk Dela BNN Breaking News fördjupade 19 februari

AI spelar en växande roll inom röstskådespel för videospel

Videospelsutveckling är en ständigt utvecklande industri, och artificiell intelligens (AI) spelar nu en roll i denna framsteg. AI har länge använts inom olika aspekter av spel, men dess senaste expansion till röstskådespel har skapat både spänning och oro i branschen. Videospelsstudior och röstklonerings-AI har traditionellt förlitat sig på professionella skådespelare för att ge liv åt karaktärer. Men när spel blir mer omfattande och ambitiösa, har efterfrågan på olika röster skjutit i höjden, vilket får vissa studior att överväga AI-genererade röstkloner som en lösning. En sådan studio är Replica Studios, som har ingått ett banbrytande avtal med Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA). Detta avtal tillåter licensierade digitala repliker av skådespelares röster att användas i videospel, vilket ger en ny väg för talang samtidigt som etiska standarder och ersättning säkerställs. Trots dessa oro ser vissa skådespelare de potentiella fördelarna med AI-integration. Zeke Alton, känd för sina roller i stora franchisingföretag som Call of Duty, erkänner AI-verktygens praktiska användning i att skala upp spelutvecklingen. Men han betonar vikten av att bevara mänsklig konstnärlighet i processen.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 19 februari

Hushållshjälp skriver filmmanus med hjälp av AI

Filmskaparen Shekhar Kapur har delat en intressant historia om hans hushållshjälp. Han avslöjade att hans kock, Nilesh, som misslyckats med sina studier i 11:an, lyckades skriva ett manus till en uppföljare till Mr India på mindre än en timme med hjälp av ett artificiellt intelligensverktyg. Shekhar Kapur visade hur enkelt det kan vara för vem som helst att använda AI-verktyg. Nilesh använde Google Gemini för att skriva ner manuset. Trots att många är imponerade av AI-programvarors förmåga att komma med manus och berättelser, ser inte alla detta som en välkommen förändring.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 12 februari

Ny Hollywood-strejk kan vara på väg

Efter ett år där både skådespelare och författare har strejkat kan en annan Hollywood-strejk vara på väg. American Federation of Musicians (AFM), en fackförening för musiker över hela nöjesindustrin, kommer att inleda förhandlingar på måndag om ett nytt kontrakt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Fackföreningen säger att den söker ett avtal som bättre speglar det nuvarande tillståndet för streamingmedia. AFM söker också AI-skydd, högre löner, förbättringar av hälsovården, förbättrade arbetsförhållanden och residuala betalningar för streaminginnehåll.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 21 januari

Grand Theft Auto-röstskådespelaren Ned Luke kritiserar AI-chatbot som använder hans röst

Ned Luke, röstskådespelaren till Michael De Santa i Grand Theft Auto 5, har kritiserat en AI-chatbot som använde hans röst. AI-företaget WAME marknadsförde en chatbot som lät användare ha en ´realistisk röstkonversation med Michael De Santa´. Efter Lukes kritik togs chatboten snabbt bort. Luke anklagade företaget för att ´rippa av folk med någon dålig datormätning av min röst´. Han taggade också Grand Theft Auto-utvecklaren Rockstar Games och skådespelarförbundet Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) i sitt inlägg.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 15 januari

Amerikanska fackföreningar och arbetare protesterar mot AI:s inblandning i olika branscher

Under 2023 ökade oro över artificiell intelligens (AI) inblandning i olika branscher, vilket ledde till att fackföreningar och arbetare i USA protesterade mot det upplevda hotet mot deras jobb. Hollywoods Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ledde protesterna för att försvara sina kreativa yrken. WGA och SAG-AFTRA strejkade i 148 dagar för att skydda rättigheterna för författare och skådespelare mot framväxande AI-teknik. Samtidigt växte oron inom olika yrken över möjligheten att maskiner skulle ta över deras jobb. I november 2023 undertecknade USA:s president Joe Biden en exekutiv order för att mildra AI:s inverkan på sysselsättningen och ge federalt stöd till arbetare som står inför arbetsstörningar orsakade av AI och automatisering.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 december
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Fackföreningar i Hollywood kämpar mot AI-hotet

Medlemmar från Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) gick samman för att protestera mot hotet från artificiell intelligens (AI). WGA-medlemmarna ville förhindra att AI kunde tränas på eller manipulera deras arbete utan deras godkännande, medan skådespelarna ville ha skydd mot hur tekniken kunde användas för att återskapa deras framträdanden. Dessa protester blev en högprofilerad motståndsexempel mot AI år 2023, och satte tonen för hur framtida arbetsrörelser kan motverka automation.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 25 december

Arbetarrörelser kämpar för rättigheter i AI-drivna industrier

Artificiell intelligens (AI) har varit i centrum för stora arbetarrörelser under 2023. Fackförbund som Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kämpat för rättigheter kopplade till användningen av AI i sin industri. United Auto Workers (UAW) har pressat på för reformer, inklusive en 32-timmars arbetsvecka. AI kan påverka arbetslivsbalans, löner och hur människor spenderar sina arbetstimmar. I en ljus framtid kan AI frigöra tid för människor att hantera mer intressanta uppgifter och öka produktiviteten. I en mörkare framtid kan AI leda till ökad under- och arbetslöshet och devalvering av mänskligt arbete.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 11 december

Hollywood oroar sig över konsekvenserna av AI-avtal

Inte alla i Hollywood är nöjda med filmindustrins historiska AI-avtal. Kritiker menar att tillåtandet av digitala replikor och syntetiska skådespelare kan minska antalet jobb för både skådespelare och filmteam. Detta kan i sin tur tillåta stora stjärnor och deras AI-genererade kloner att medverka i flera projekt samtidigt, vilket kan tränga ut nya skådespelare. 14 procent av den nationella styrelsen för Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) röstade faktiskt emot att ta avtalet till dess allmänna medlemskap för ratificering. En av de mest framstående kritikerna av avtalet har varit skådespelerskan Justine Bateman.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 27 november

Skådespelarfackförbundet SAG når avtal om AI-skydd för skådespelare

Skådespelarfackförbundet Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kommit överens om ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om artificiell intelligens (AI). Avtalet, som fortfarande måste ratificeras, skulle innebära slutet på den längsta strejken i fackförbundets historia. SAG-AFTRA har gått längre än Directors Guild of America och Writers Guild of America när det gäller AI, och kräver samtycke och ersättning för alla skådespelare oavsett status. Avtalet innebär också skydd mot användning av maskininlärningsverktyg för att manipulera eller utnyttja skådespelarnas arbete.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 14 november

Hollywoods skådespelarförbund godkänner avtal som avslutar strejk

Styrelsen för Hollywoods skådespelarförbund röstade på fredagen för att godkänna avtalet med studiorna som avslutade deras strejk efter nästan fyra månader. Duncan Crabtree-Ireland, Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) verkställande direktör och chefsförhandlare, meddelade att det preliminära avtalet godkändes med 86% av rösterna. Det treåriga kontraktet går nu till omröstning bland förbundets medlemmar. Crabtree-Ireland sa att avtalet kommer att göra filmindustrin hållbar som yrke för arbetarklassens skådespelare. SAG-AFTRA-presidenten Fran Drescher sa att studiorna trodde att de kunde överleva skådespelarna genom att vänta mer än två månader innan de inledde samtal.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 11 november

Hollywood återupptar inspelningar efter strejk

Efter 118 dagars strejk har medlemmarna i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) beslutat att återuppta inspelningarna av filmer och tv-serier i Hollywood. Det nya avtalet förbjuder användningen av artificiell intelligens för att ersätta populära skådespelare med digitala kopior. Tidigare hade även manusförfattare lyckats förhandla fram ett avtal om användning av AI. Strejken började efter att kontraktsförhandlingar mellan SAG-AFTRA och USA:s filmstudios och streamingföretag kollapsade.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 9 november

Hollywood-skådespelare inte helt överens med studiornas senaste arbetsavtalsförslag

SAG-AFTRA-skådespelare är inte helt nöjda med Hollywood-studiornas senaste arbetsavtalsförslag. Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) uppgav att det fortfarande finns ´flera väsentliga punkter´ som de inte kunde komma överens om under sina förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive riktlinjer för artificiell intelligens. Studiorna lade fram detta ´sista, bästa och slutliga erbjudande´ under helgen, och högsta chefer gjorde klart att de inte skulle göra ytterligare eftergifter. Det är oklart om AMPTP kommer att återvända till förhandlingsbordet eller om samtalen officiellt kommer att avslutas.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 7 november

Röster höjs mot användning av AI-genererade röster i The Finals

Spelet The Finals, som nyligen gick in i öppen beta på Steam, har kritiserats för att använda AI-genererade röster istället för skådespelare. Röstskådespelaren Gianni Matragrano, som medverkar i Evil West och Vertigo 2, kritiserade utvecklaren Embark Studios beslut att använda AI-genererade röster. Han påpekade att ljudet i The Finals ´låter inte bra´, men han och andra röstskådespelare belyste också AI:ns inverkan på deras försörjning och kontroversen kring dess användning. Även andra röstskådespelare och branschfolk kritiserade beslutet.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 30 oktober

CD Projekt använder AI för att återskapa avliden röstskådespelares röst

Den polska skådespelaren Miłogost Reczek, mest känd för att ha dubbat Homer Simpson i The Simpsons Movie och spelat Viktor Vektor i Cyberpunk 2077, avled i december 2021 vid 60 års ålder. Efter att ha fått tillstånd från Reczeks familj använde spelutvecklaren CD Projekt AI för att återskapa hans röst för expansionen Phantom Liberty. CD Projekt anställde en annan röstskådespelare för att utföra nya repliker för Vik, och använde sedan röstkloningprogramvaran Respeecher för att ändra dialogen så att den lät som Reczek. AI-teknikens inverkan på röstskådespelaryrket är en het fråga inom spelindustrin.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 13 oktober

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare