» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 230 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «
Stockholm är Sveriges huvudstad och största stad, belägen vid Östersjön och Mälaren. Den grundades på 1200-talet och är en av världens mest vackra städer med en rik historia, kultur och arkitektur. Staden är uppdelad i flera distrikt, inklusive Gamla Stan, Södermalm, Östermalm och Kungsholmen. Stockholm är känt för sina museer, slott, parker och trendiga restauranger. De mest kända sevärdheterna inkluderar Kungliga Slottet, Vasa-museet, Skansen och Moderna Museet. Stockholm är också en viktig ekonomisk och politisk centrum för Sverige och är hem för många internationella företag och organisationer.
Senaste nytt kring Stockholm
Ökning av AI-fusk bland studenter kan få allvarliga konsekvenser
Antalet studenter som använder AI-verktyget ChatGPT för att göra sina uppgifter ökar, vilket kan ha allvarliga konsekvenser. Enligt en granskning från Sveriges Radio sprider sig AI-fusket på högskolor och universitet. Inga studenter straffades för detta 2022, men hittills i år har över 90 studenter varnats eller stängts av för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet, men fusk har även upptäckts vid andra universitet och högskolor runt om i landet.

Ökat AI-fusk i högre utbildning
Artificiell intelligens (AI) används alltmer för att fuska i högre utbildning, enligt en granskning av Sveriges Radio. Över 90 studenter har hittills i år varnats eller stängts av för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet, men fusk har också upptäckts vid universitet och högskolor i Uppsala, Göteborg, Karlstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Linnéuniversitetet, Lund, Kristianstad, Skövde, Örebro och Mitthögskolan. Pontus Kyrk, jurist på Universitetskanslersämbetet, uttrycker förvåning över situationen.
EU-lagstiftare kan inte komma överens om reglering av AI-system
Teknikledare deltar i ett möte om generativ AI (Artificiell Intelligens) i San Francisco, som försöker positionera sig som ´AI-huvudstaden i världen´. EU-lagstiftare kan inte komma överens om hur system som ChatGPT ska regleras, vilket hotar banbrytande lagstiftning som syftar till att hålla AI i schack. Förhandlare möts på fredag för avgörande diskussioner inför slutliga samtal planerade till den 6 december. ´Foundation models´ eller generativ AI har blivit det största hindret i samtalen om EU:s föreslagna AI-akt. Om de inte kan komma överens riskerar akten att skrotas på grund av tidsbrist före de europeiska parlamentsvalen nästa år. Största utmaningen för att få till ett avtal har kommit från Frankrike, Tyskland och Italien, som föredrar att tillverkare av generativ AI-modeller självreglerar istället för att ha hårda regler. Andra pågående problem i samtalen inkluderar definition av AI, bedömning av grundläggande rättigheters inverkan, undantag för brottsbekämpning och nationell säkerhet.
Zed Lee, som studerat vid KTH och disputerade vid DSV, har utvecklat en algoritm för att utvinna värdefull information ur stora och komplicerade dataset. Hans forskningsintresse väcktes när han arbetade för en biltillverkare i Korea och han blev intresserad av maskininlärning. Hans avhandling, som är till stor del teoretisk, handlar om ´data mining´ och hur vi kan sammanföra olika typer av data för att se mönster. Lee har använt data från klädtillverkare och tandläkare i sin forskning.
AI förbättrar behandling av stroke på USÖ
Läkare på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) använder nu Artificiell Intelligens (AI) för att snabbare kunna identifiera och behandla proppar och blödningar i hjärnan. Genom att använda en app kan läkarna direkt se röntgenbilder och få en uppskattning av var hjärnvävnaden kan vara påverkad. Detta sparar tid och förbättrar patientens rehabilitering. USÖ genomför nu flest trombektomier i landet, sett till befolkningsmängd. Trots framgångarna med AI, ser läkarna inte att all medicinsk bedömning kommer att kunna lämnas över till självlärande datorer.
Kane Minkus delar Black Friday-erbjudande med 99,7% rabatt på produkter värda 29 995 USD
Kane Minkus har delat ett Black Friday-erbjudande där man för endast 97 USD får produkter värda 29 995 USD, vilket motsvarar en rabatt på 99,7%. Paketet innehåller bland annat AI-assisterade entreprenörs sprintar, varumärkesförstärkning, ledningsgenereringsexplosion, AI-assisterad 7-siffrig lansering och virtuell rockstar. Dessutom ingår två VIP-biljetter till Industry Rockstars Start At The Top 3-Day Business Masterclass. Intresserade kan anmäla sig via en länk som finns tillgänglig.
AI i undervisningen: Vissa utforskar, andra redan frälsta
Medan vissa ännu inte börjat utforska hur man kan använda AI i undervisningen har andra projekt i full rullning. It-pedagogen Conny Lindgren på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik är en av de som är AI-frälst. Han anser att AI är som en hjälplärare som alltid är tillgänglig. Utvecklingen går snabbt och det har blivit svårare för lärare att upptäcka fusk. Skolverket avråder från betygsgrundande inlämningsuppgifter och påpekar att det inte finns några pålitliga verktyg för att avgöra om en text är skriven av en chattbot. I en undersökning med skolledare från 18 svenska kommuner uppger 35 procent att de ser positivt på införandet av olika AI-lösningar i skolan och 43 procent att AI kan öka elevernas lust att lära och möjlighet att lyckas i skolan.
Svenska Dagbladets kontaktinformation och historia
Artikeln innehåller postadresser för Svenska Dagbladets kundservice och redaktion. Kundserviceadressen är hos Releasy Customer Management AB, Box 881, 501 15 Borås. Redaktionsadressen är 105 17 Stockholm. Besöksadressen är Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm. Organisationsnummer för Svenska Dagbladet är 902004-3619. Svenska Dagbladet har bedrivit kvalitetsjournalistik sedan 1884.
Ingen specifik information tillhandahållen
Artikeln innehåller inga specifika uppgifter som behöver sammanfattas. Den innehåller endast kontaktinformation och copyrightinformation för Dagens industri.
Nvidias starka kvartalsresultat förväntas
Amerikanska Nvidia, en stor aktör inom AI, förväntas presentera starka kvartalsresultat. Nvidias aktie, ägd av tiotusentals svenskar, har nått nya rekordnivåer, med en ökning på 245 procent sedan årsskiftet. Nvidia förväntas rapportera en försäljningsökning på 171 procent till 16,9 miljarder dollar för tredje kvartalet, enligt Wall Street-prognoser. Analytiker förväntar sig höjda prognoser från Nvidia, trots oro för effekterna av USA:s teknikexportrestriktioner till Kina. Nvidias marknadsvärde har ökat till över 1 200 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 12 500 miljarder kronor.
Nvidia presenterar kvartalsresultat, aktie på rekordnivåer
Amerikanska företaget Nvidia, en av de största vinnarna inom AI-hajpen, ska presentera sitt kvartalsresultat. Aktien, som ägs av tiotusentals svenskar, har nått nya rekordnivåer och ökat med 245 procent sedan årsskiftet. Företagets framgångar beror på att liknande tekniska lösningar behövs i alla AI-satsningar. Analytiker förväntar sig att Nvidias försäljning för tredje kvartalet har ökat med 171 procent till 16,9 miljarder dollar. Vinsten per aktie förväntas ha ökat till 3:36 dollar, upp från 88 cent per aktie under motsvarande kvartal 2022.
Ny AI-bok, ´Kentaurens fördel´, erbjuds med 25% rabatt under Black Week
Den nya AI-boken ´Kentaurens fördel´ lanseras under Black Week, och erbjuds därför med 25% rabatt till alla läsare. Boken är skriven av Mathias Sundin och WALL-Y, en AI-bot skapad i ChatGPT, och hjälper läsare att förstå och utnyttja AI:s potential. Köp boken med rabattkoden WARP25. Boken släpps den 5 december och ett boksläpp kommer att hållas på The Park Södra i Stockholm.
AI-baserad studie- och yrkesvägledare presenteras på IT-mässor i Sverige
En AI-baserad studie- och yrkesvägledare vid namn Kim presenteras på IT-mässor i Sverige. Prototypen har utvecklats av IT-företaget Atea och kan interagera med besökare på mässor, ge utbildnings- och karriärråd och kommunicera på nästan vilket språk som helst. Trots detta menar trendanalytiker och innovationskonsult Anna Frankzen Starrin att en digital studie- och yrkesvägledare kan vara ett komplement, men att yrket kräver mer än vad en dator kan hantera, som att läsa av en person och göra unika bedömningar.
Prenumerationsinformation och upphovsrätt för Dagens industri
Artikeln innehåller ingen relevant information att sammanfatta. Den handlar om prenumerationsärenden och upphovsrätt för Dagens industri, men innehåller ingen specifik nyhet eller händelse.
Sammanfattning av nyheter: AI-chef överväger comeback, Argentinas presidentval, brand i Perstorp, Rosalynn Carter död, polis nära påkörd, jaktolycka, Napoleons hatt såld, skådespelare död, halkvarning, Liberalerna vill ha söndagsöppet Systembolag, lavin i
Sam Altman, tidigare VD för Open AI, överväger att återvända till företaget. Vallokalerna har stängt i Argentina och rösträkningen pågår. Det brinner i en företagslokal i Perstorp och ett VMA har utfärdats. Rosalynn Carter, tidigare USA:s första dam, har avlidit. En polis var nära att bli påkörd i Lunds kommun. En man dog i en jaktolycka i Alingsås. En av Napoleons hattar har sålts på auktion för rekordsumma. Skådespelaren Fredrik Ohlsson har dött. SMHI varnar för halka i Stockholmsområdet, Uppsala och Eskilstuna. Liberalerna vill att Systembolaget ska hålla öppet även på söndagar. En lavin har inträffat i Bydalen, men ingen skadades. En dansk politiker har anmälts för grooming. Miljöpartiet vill förbjuda korta flygresor inom EU. En man hittades död i en bostad i Falkenberg. Miljöpartiet accepterar ett eventuellt svenskt Natomedlemskap. Bara tio fåglar har räddats efter oljeutsläppet från färjan Marco Polo. Förekomsten av giftiga PFAS-ämnen ska kartläggas. Gustav Fridolin och Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. Fyra kvinnor dödades i en skjutning i USA. Det är fortsatta tågförseningar efter en explosion.
Webbplatsens innehåll är upphovsrättsligt skyddat
Artikeln innehåller ingen specifik information. Det är bara en allmän information om att innehållet på webbplatsen är upphovsrättsligt skyddat och att man ska ange källan vid citering. Webbplatsen tillhör Bonnier News.
Allmän information om Dagens Industri
Artikeln innehåller ingen specifik information, det är bara generell information om Dagens Industri, inklusive kontaktinformation och upphovsrättsinformation.
Internationellt AI-nätverk håller första mötet i Örebro
Ett internationellt nätverk av forskare och näringsliv som syftar till att utveckla artificiell intelligens (AI) som styrs av mänskliga behov har hållit sitt första möte i Örebro. Nätverket inkluderar bland annat Örebro universitet, Chalmers Tekniska Högskola och KTH, samt företag som AB Volvo och ABB Group. Målet är att utveckla AI som kan verka sida vid sida med människor och anpassa sig efter mänskliga behov. Prioriterade områden inkluderar självkörande bilar och industrirobotar.
Kontaktinformation för Svenska Dagbladet
Postadressen till Svenska Dagbladets kundservice är c/o Releasy Customer Management AB, Box 881, 501 15 Borås. Redaktionens postadress är 105 17 Stockholm. Besöksadressen är Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm. Organisationsnumret är 902004-3619. Svenska Dagbladet har bedrivit kvalitetsjournalistik sedan 1884.
AI-museum öppnar i Stockholm
Ett museum med fokus på artificiell intelligens (AI), ´The Museum For Artificial Intelligence´, öppnar i Skrapan i Stockholm. Initiativtagare är Håkan Lidbo och Greg Fitzpatrick, och museet kommer att presentera konst, musik, litteratur, samtal och debatter om AI:s utveckling. Premiärutställningen inkluderar projekt av Kate Crawford, Vladan Joler, Jaime Reyes, Yuvia Main, Per-Olov Jernberg och Savantic. Museet planerar att vara öppet i ett år för att börja med, men det finns också planer på att starta en stiftelse. Museet öppnar den 15 november.
Yasmine Winberg är chefredaktör för Bonnier Business Media Sweden AB
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Bonnier Business Media Sweden AB, ett företag baserat i Stockholm med organisationsnummer 556468-8892. Allt innehåll på företagets webbplats är skyddat enligt upphovsrättslagen. Bonnier Business Media Sweden AB är en del av Bonnier News.
AI och automation påverkar arbetsmarknaden i Stockholm
Arbetsmarknaden genomgår stora förändringar på grund av artificiell intelligens (AI) och automation, enligt en undersökning från Lernia. Ingenstans i Sverige används AI så mycket som i Stockholm, men den nya tekniken skapar oro över jobbförlust. Undersökningen visar att 24% av de tillfrågade i Stockholms län använder AI i sitt arbete, medan 12% är oroliga för att förlora sina jobb på grund av AI. Dessutom uppger 31% att de behöver förändra sin yrkeskompetens på grund av AI.
Nicolas Cage kritiserar AI-teknik efter cameo i ´The Flash´
Hollywoodskådespelaren Nicolas Cage har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i filmindustrin. Cage avslöjade att hans cameo i filmen ´The Flash´ inte var vad han faktiskt spelade in. Han menar att AI-tekniken användes för att ändra hans prestation, vilket han beskriver som ´omänskligt´. Cage är aktuell med komedin ´Dream Scenario´, som visas på Stockholms Filmfestival. Han har tidigare uttryckt sin oro över hur AI kan användas för att förändra skådespelares prestationer.
Information om Resumé
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé, som är en del av Bonnier News. Innehållet tillhandahålls av Bonnier Business Media Sweden AB, baserat i Stockholm. Allt innehåll på Resumés webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Sverige gör stora framsteg inom artificiell intelligens
Sverige gör betydande framsteg inom artificiell intelligens (AI), med ett robust och innovativt ekosystem som spänner över flera sektorer. Genom företag som Peltarion och Imagimob, samt ökat engagemang inom utbildning, forskning och industriellt samarbete, har Sverige potential att leda AI-revolutionen. Sverige har även antagit en nationell AI-strategi för att främja AI-kompetens, tillgängliggöra data för AI-utveckling och stödja AI-startups. Företag som Graphmatech, KRY, Einride och Tink är exempel på hur AI används för att driva innovation inom materialvetenskap, sjukvård, transport och finans.
Spelbolaget King fortsätter sin storsatsning på AI för att förbättra spelet Candy Crush. Bolagets robot, som har observerat hur miljontals människor spelar spelet, kan nu själv spela och ger skaparna information om banorna. Trots att 15 000 banor har producerats, väntar tusentals spelare på nytt material. King samlar in stora mängder data från sina spelare och tränar sin AI på spelarnas mönster. Detta hjälper bolaget att snabbt ge bandesigners data om hur bra banan är. Förra året köpte King det Stockholmsbaserade AI-företaget Peltarion för att snabbt få in kompetens.
AI-verktyg riskerar att förstärka fördomar
Generativa AI-verktyg riskerar att förstärka fördomar de har matats med, vilket kan leda till en bakåtgående utveckling. Verktyg som ChatGPT4 och Midjourney har visat svagheter i detta avseende. Det är få företag som har policys och riktlinjer för sin AI-användning, vilket är bekymmersamt. AI-verktygen kan inte skilja på sanning och lögn och de kan förstärka fördomar de har matats med. Det är viktigt att företag arbetar medvetet med att förstå och försöka förändra AI-verktygen. Spoon har introducerat begreppet ´Conscious Prompting´ för att adressera detta problem.
AI och samhällsinfiltrationsrisk diskuterades på KTH Innovation
Cheferna för SVT:s nyhets- och sportdivision diskuterade nyligen frågor kring artificiell intelligens (AI) och riskerna för infiltrering av viktiga samhällsorgan vid ett möte på KTH Innovation i Stockholm. Diskussionen inkluderade AI:s inverkan på samhället och hur det kan förnya journalistik och fiktion. Sedan vintern 2022 har AI-utvecklingen accelererat, vilket påverkar både journalister och publik. SVT Nyheter använder nu datorprogram för att texta onlinevideor och företaget har länge arbetat med automatisk textning av livesända lokala nyheter.
FN skapar rådgivande organ för internationell styrning av AI
FN:s generalsekreterare António Guterres meddelade på torsdagen att man skapar en 39-medlemsrådgivande kropp för att ta itu med frågor inom internationell styrning av artificiell intelligens (AI). Medlemmarna inkluderar teknikföretagsledare, regeringstjänstemän från Spanien till Saudiarabien och akademiker från länder som USA, Ryssland och Japan. Representanter kommer också från sex kontinenter med olika bakgrunder. Organet kommer att ge preliminära rekommendationer vid årets slut och slutliga rekommendationer sommaren 2024.
EU:s lagstiftare når inte överenskommelse om AI-regler inför viktigt möte
Europeiska lagstiftare har ännu inte kommit överens om flera frågor relaterade till nya regler för artificiell intelligens (AI) inför ett avgörande möte på tisdag, vilket innebär att någon överenskommelse inte kommer att nås förrän i december. Utkastet till AI-regler måste godkännas av Europaparlamentet och EU:s medlemsstater. Spanien, som innehar EU-ordförandeskapet fram till december, har föreslagit kompromisser för att påskynda processen. Om inget avtal nås i december kan förhandlingarna skjutas upp till början av nästa år.
Information om Dagens Media
Linnéa Kihlström är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Media, som tillhandahålls av Bonnier Business Media Sweden AB, baserat i Stockholm. Allt innehåll på dagensmedia.se skyddas av upphovsrättslagen och källan ska anges vid citering. Dagens Media är en del av Bonnier News.
Så kan du använda tjänsten Midjourney mer produktivt
Midjourney är en AI-tjänst som genererar bilder baserat på användarens instruktioner, eller prompter. Sedan den senaste guiden har tjänsten uppgraderats från version 4 till 5.1, vilket har förbättrat bildgenereringen. Version 5.1 är lättare att använda med kortare prompter och ger skarpare bilder. Tjänsten kan användas för att skapa unika bilder för olika ändamål, till exempel webbdesign, logotyper, bokomslag, flyers, produktdesign, inbjudningskort och målarbilder för barn. För att komma igång med Midjourney behöver användaren skapa ett konto på meddelandetjänsten Discord och välja ett abonnemang på Midjourney.
Teknikjättarnas återhämtning på börsen drivs av AI-investeringar
De sju största teknikföretagen på den amerikanska börsen, kända som ´The Magnificent Seven´, har återhämtat sig kraftigt efter ett ansträngande 2022 och har bidragit med nästan 65 procent av den årliga avkastningen hos S&P 500. Dessa företag inkluderar Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla. Investeringar i artificiell intelligens (AI) har varit en stor drivkraft, särskilt för Nvidia. Men det finns oro för hur länge denna framgång kan fortsätta, särskilt med tanke på de höga förväntningarna inför kommande kvartalsrapporter.
Nya prestandamätningar för Feature Store presenterade på Feature Store Summit 2023
På Feature Store Summit 2023 presenterade featurestore.org, ett forum för den internationella communityn av användare och utvecklare av Feature Store-plattformar, nya prestandamätningar för Feature Store. Mätningarna utvecklades av Hopsworks i samarbete med Karolinska Institutet och KTH Universitet. Mätningarna är avsedda att hjälpa användare att mäta och förstå prestandan hos Feature Stores i realvärldsapplikationer. De nuvarande mätningarna är bara ett första steg i en communityinsats för att bygga ett svit av mätningar för Feature Stores. Mätningarna finns tillgängliga på ett offentligt Github-repo.
Sydostasiatiska länder tar ett företagsvänligt tillvägagångssätt till reglering av artificiell intelligens (AI), vilket är ett bakslag för Europeiska unionens försök att skapa globalt harmoniserade regler i linje med dess egna stränga ramverk. Ett konfidentiellt utkast till ASEANs (Association of Southeast Asian Nations) ´guide till AI-etik och styrning´ cirkulerar för feedback från teknikföretag och förväntas bli färdigställd i slutet av januari 2024. Företag som har mottagit det inkluderar Meta, IBM och Google. Till skillnad från EU:s AI-lag föreslår ASEAN-guiden att företag tar hänsyn till ländernas kulturella skillnader och föreskriver inte oacceptabla riskkategorier.
2023 förutspås bli AI:s år: Företag utnyttjar AI för att omvandla traditionella metoder
AI förutspås bli allt mer framträdande 2023, med generativ AI som omvandlar AI till ett produktivitetsverktyg för vardagsanvändare. Företag använder AI för att förvandla traditionella metoder och normer inom sina respektive branscher. Ericsson använder AI för att förbättra arbetssäkerheten, SoFi använder konversations-AI för att förbättra kundtjänsten, Hexagon använder assistiv AI för att förbättra offentlig säkerhet, Revolear använder AI för att förbättra B2B-försäljning, Abpro använder AI för att påskynda läkemedelsupptäckter och The Digital Panda använder AI för att snabbt skapa designmockups.
Ebbot utvecklar egen GPT-modell för kundsupport
Techbolaget Ebbot har utvecklat en egen GPT-modell för kundsupport, vilket gör det till det första svenska företaget att erbjuda en sådan tjänst. Modellen är baserad på samma teknologi som ChatGPT, men är anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data och hostas inom EU. Detta innebär att företag som använder Ebbots GPT-modell kan behålla kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. EbbotGPT kan också bygga en helt ny chatbot på bara några minuter, vilket gör det mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot.
Google lanserar Pixel 8 och Pixel 8 Pro med AI-funktioner och temperatursensor
Google har officiellt lanserat sina nya telefoner, Pixel 8 och Pixel 8 Pro, som är fullmatade med AI-funktioner. En oväntad detalj är att Pixel 8 Pro har en temperatursensor. Google har även lanserat smartklockan Pixel Watch 2 i Sverige, samt nya funktioner till de ett år gamla Pixel Buds Pro. Pixel 8 och 8 Pro kommer även med mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar. Priset för Pixel 8 börjar på 9 590 kr, medan Pixel 8 Pro kostar från 13 090 kr.
Information om Resumé och dess innehåll
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé. Innehållet tillhandahålls av Bonnier Business Media Sweden AB, baserat i Stockholm. Allt innehåll på resume.se skyddas av upphovsrättslagen och källa bör anges vid citering. Resumé är en del av Bonnier News.
The Next Awards, SEB:s pris för hållbart entreprenörskap, hölls den 14 september. Priset delas ut i tre kategorier: New Ideas, Transformation och Community. I kategorin New Ideas belönades företaget Recoma i Helsingborg, som använder gamla mjölkförpackningar och annat papp- och plastavfall för att producera återvinningsbara byggskivor. I Transformation-kategorin belönades Renahav i Kungshamn, som skapar ett avfallsfritt kretslopp för fiskindustrin. I Community-kategorin gick priset till konsultföretaget Mitt Liv, som verkar för en inkluderande arbetsmarknad. Vinnarna får delta i specialanpassade tillväxt- och utvecklingsprogram och uppmärksammas i SEB:s marknadsföring.
AI förbättrar trendprognoser och bidrar till hållbarhet inom modeindustrin
Under Paris modevecka tar modeindustrins trendprognostiker noggranna anteckningar om designers nya kollektioner för att upptäcka framväxande trender. Deras anteckningar läggs till i kuraterade ”trendprognoser” som säljs till designers och återförsäljare. Allt eftersom artificiell intelligens (AI) har blivit kraftfullare det senaste decenniet, vänder sig prognosbyråer nu till kvantitativa resultat genererade av maskininlärning för hjälp. Dessa AI-verktyg kan upptäcka mönster inom stora datamängder av bilder från modevisningar, sociala medier, sökdata och försäljningsdata online och i butiker. Detta kan hjälpa prognostiker att upptäcka framväxande trender mer exakt och snabbare. Detta är välkomna nyheter för en industri värd cirka 2 biljoner dollar globalt, eftersom även små misstag i färgpaletter eller fållbeslut kan ha betydande konsekvenser för ett företags resultat.
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Bonnier Business Media Sweden AB
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Bonnier Business Media Sweden AB, ett företag baserat i Stockholm. Allt innehåll på deras webbplats skyddas av upphovsrättslagen. Företaget är en del av Bonnier News.
Kontaktinformation för Svenska Dagbladet
Svenska Dagbladet har två postadresser, en för kundservice och en för redaktionen. Kundservice adressen är Svenska Dagbladet, C/o Releasy Customer Management AB, Box 881, 501 15 Borås. Redaktionens adress är Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm. Besöksadressen är Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm. Organisationsnummer är 902004-3619. Svenska Dagbladet har erbjudit kvalitetsjournalistik sedan 1884.
Google DeepMind använder AI för att söka efter genetiska mutationer som orsakar sjukdom
Forskare har anpassat Google DeepMinds AI-nätverk för att söka efter genetiska förändringar kopplade till sjukdomar. Ett nytt verktyg baserat på AlphaFold-nätverket kan exakt förutsäga vilka mutationer i proteiner som sannolikt kommer att orsaka hälsoproblem. Detta AI-nätverk, kallat AlphaMissense, är ett steg framåt, men inte nödvändigtvis en revolution. AlphaMissense kommer att behöva genomgå noggrann testning innan det används i kliniken. DeepMind´s nätverk verkar överträffa andra beräkningsverktyg för att skilja varianter som är kända för att orsaka sjukdom från de som inte gör det.
Mindark ersätter 25 anställda med AI
Mindark, ett dataspelsföretag baserat i Göteborg, har meddelat att de kommer att ersätta 25 av sina anställda, motsvarande 40 procent av personalstyrkan, med artificiell intelligens (AI). Företaget planerar att fokusera på ´utveckling av AI-genererade virtuella världar´. Beslutet har kritiserats av bland annat Andreas W Yngvesson, som lär ut bandesign på spelutbildningen The Game Assembly i Stockholm. En av de drabbade är bandesignern Hugo Borg, som trots uppsägningen inte planerar att lämna spelindustrin.
Europeiska AI-startups halkar efter i investeringar jämfört med USA
Europeiska företag som arbetar med AI har sedan 2019 lyft nästan 1 miljard euro, vilket är betydligt mindre än de över 20 miljarder euro som USA har lyft. OpenAI, grundat av Elon Musk, har ensamt fått över 10 miljarder euro från Microsoft. Dock är det inte bara dåliga nyheter för Europa, då Asien bara har lyft strax under 750 miljoner euro under samma period. Bland städerna är San Francisco, där OpenAI har sitt huvudkontor, världens epicentrum för artificiell intelligens. London ligger på fjärde plats tack vare framgångar som Stability AI.
Information om Resumé och dess innehåll
Yasmine Winberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé, som är en del av Bonnier News. Innehållet tillhandahålls av Bonnier Business Media Sweden AB, baserat i Stockholm. Allt innehåll på resume.se är skyddat av upphovsrättslagen och källa bör anges vid citering.
AI och en röntgenläkare upptäcker mer cancer än två röntgenläkare
Jämfört med standardmetoden med två röntgenläkare, upptäckte en kombination av AI och en röntgenläkare cancer hos fyra procent fler kvinnor och minskade granskningstiden med 50 procent. Falskt positiva fall minskade med sex procent för röntgenläkare och AI, och med 55 procent för AI som enda granskare. Sedan juni 2023 granskas screeningmammografi på Capio S:t Görans sjukhus av AI och en röntgenläkare. Studien finansierades av Vetenskapsrådet, Region Stockholm Cancerfonden och mjukvaruföretaget Lunit Inc.
Aftonbladet stoppar AI-företag från att samla in information från deras webbplats
Aftonbladet har stoppat AI-företag från att samla in information från tidningens webbplats, enligt Sveriges Radio. Produktchefen Moa Gårdh säger att tidningen vill ha kontroll över sin journalistik och bedömer att de har lite att vinna på att ge bort sitt innehåll. Företaget Open AI, som ligger bakom tjänsten Chat GPT, är bland dem som påverkas. Aftonbladet är inte ensamma om denna åtgärd, medieorganisationer som New York Times, CNN, Bloomberg, Reuters och The Atlantic har också vidtagit liknande åtgärder.
Aftonbladet stoppar AI-företag från att samla information från deras webbplats
Aftonbladet har stoppat AI-företag från att samla in information från tidningens webbplats, enligt Sveriges Radio. Produktchefen Moa Gårdh uttryckte tidningens önskan att behålla kontroll över sin journalistik och bedömer att de har lite att vinna på att ge bort sitt innehåll. Företaget Open AI, skaparna av Chat GPT-tjänsten, nämndes specifikt. Aftonbladet är inte det enda medieföretaget som nyligen har tagit sådana åtgärder, med New York Times, CNN, Bloomberg, Reuters och The Atlantic som också rapporteras ha gjort liknande drag.
KTH-studenten Shekhar Devm Upadhyay har just avslutat en åtta veckors praktik på SEB och planerar att återvända. Under sin praktik har han utvecklat en idé om hur bankens kapacitet inom datavetenskap kan stärkas. Upadhyay har arbetat med att förbättra ett fråge- och svarssystem för att hitta rätt information i stora textmängder. Han har använt kontradiktorisk maskininlärning för att stärka systemets förmåga. Upadhyay tror att detta kan spara mycket tid för bankanställda genom att filtrera fram relevant information från stora mängder data.
OpenAI förvärvar Global Illumination och dess spel Biomes
OpenAI, mjukvaruföretaget mest känt för sina olika versioner av textgeneratorn ChatGPT, har meddelat att de har förvärvat Global Illumination (GI), ett digitalt produktföretag baserat i New York som nyligen har arbetat med Biomes. Biomes är ett öppen källkods-sandboxspel med en visuell stil som påminner om Stockholm. Det är i princip Minecraft, men det är värd på Github och byggd tillsammans med communityn. OpenAI meddelar att GI-teamet kommer att arbeta med deras kärnprodukter, inklusive ChatGPT, och har använt AI för att bygga kreativa verktyg, infrastruktur och digitala upplevelser.
Världens första AI-drivna modetidning skapad av Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström, en 41-årig svensk med en examen i marknadskommunikation, har skapat Copy Magazine, som han hävdar är världens första AI-drivna modetidning. Han har tidigare arbetat med snabbmode och svenska märken som H&M, & Other Stories, Gant och Björn Borg. Wahlström började experimentera med AI utan att initialt ha för avsikt att skapa en tidning. Han arbetade med Midjourney och Chat GBT för att skapa bilder och text som redigerades och retuscherades av människor. Wahlström ser det första numret av Copy som ett dokument över mode fram till nu.
Dagens Industri: Kontakt- och upphovsrättsinformation
Artikeln innehåller ingen information utöver att hänvisa till Dagens Industri som innehållsleverantör, dess kontaktinformation och upphovsrättsinformation. Det nämns också att Dagens Industri är en del av Bonnier News.
AI-teknik driver upp världsekonomin
Sedan årsskiftet har New York-börsens S&P 500-index stigit med 15 procent, huvudsakligen tack vare sex företag: Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia och Meta (Facebook). Dessa företag utgör en fjärdedel av hela indexet. Uppgången beror på AI-teknik. Nvidia, som levererar infrastrukturen för AI, ökade sin vinst från 7 miljarder till 75 miljarder kronor mellan maj och juli i år. Aktien har stigit med 220 procent bara i år. AI-teknik kan också innebära risker, särskilt inom finanssektorn, där det finns en risk för att AI blir så intelligent att den agerar korkat.
AI-filosofen Fredrik Forss lanserar roman om AI-guden UNUM
Fredrik Forss, AI-filosof och serieentreprenör, lanserar sin roman ´UNUM, AI – Gud eller Tjänare?´ den 1 september. Boken utforskar en värld där AI-guden UNUM tar över och ger varje individ 24 timmar att återskapa harmoni mellan sig själva och naturens ekosystem. Detta leder till en kedja av händelser som utforskar människans värderingssystem, teknologins makt och möjligheten att leva inom planetens begränsningar. Boken syftar till att belysa de processer som formar vår inre värld och det yttre samhället.
AI kan leda till prispress på juridiska tjänster, menar advokatbyråns VD
Frida Keyling, VD för advokatbyrån Glimstedt, tror att införandet av AI-tjänster kan leda till prispress på juristtjänster. Hon ser dock inte detta som ett hot utan som en möjlighet att effektivisera arbetet. Glimstedt, som snart firar 90 år, har framgångsrikt använt ett koncept med lokal förankring på mindre orter. Keyling menar att närvaron på mindre orter är en fördel vid rekrytering och att företaget fyller en viktig funktion genom att erbjuda tjänster till mindre bolag som normalt undviker de större byråerna i Stockholm.
Experter diskuterar fördelar och fallgropar med AI i detaljhandeln
Tre experter inom artificiell intelligens (AI) ser stora fördelar men också potentiella problem med att använda mer avancerade algoritmer inom detaljhandeln. Anna Felländer, medgrundare av AI Sustainability Center, varnar för risker som exkludering, integritetskränkningar, diskriminering och förlorade möjligheter till självständiga beslut. AI utvecklas snabbt och förväntas integreras i många aspekter av arbetslivet, inklusive detaljhandeln.
Banbrytande entreprenörer tävlar i The Next Awards för att lösa framtidens utmaningar
SEB:s The Next Awards prisar banbrytande entreprenörer som bidrar till en hållbar framtid. Priset, som instiftades 2021, delas ut i tre kategorier: New Ideas, Transformation och Community. Vinnarna får delta i utvecklingsprogram, blir en del av SEB:s ekosystem för entreprenörskap och uppmärksammas i SEB:s marknadsföring. Reselo, som vann i kategorin New Ideas 2022, har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin. Finalisterna i årets upplaga av tävlingen presenterar sina initiativ den 14 september på Konserthuset i Stockholm.
Information om Dagens Samhälle
Christina Kennedy är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Samhälle, som är en del av Bonnier News. Innehållet tillhandahålls av Bonnier Business Media Sweden AB, baserat i Stockholm. Allt innehåll på deras webbplats skyddas av upphovsrättslagen och källa bör anges vid citering.
By:Larm-konferensen i Oslo fokuserar på AI och hållbarhet
Den 14-15 september hålls konferensdelen av by:Larm i Oslo. Konferensschemat har nu publicerats och flera programpunkter kommer att behandla artificiell intelligens (AI) och hållbarhet. Konferensen invigs av brittiske Elijah, tidigare Grime-DJ, som är känd för sitt instagramkonto @eli1ah där han delar med sig av tankar om kreativitet och hållbart konstnärligt utövande. Diskussioner om AI och musikskapande kommer att hållas med deltagare som Ole Henrik Antonsen, Inger Elise Mey, Arriën Molema, Daniel Johansson, Silje Strandsengen och Ankit Desai. Jovanka v. Wilsdorf kommer att tala om Diana AI Song Contest.
Explosion av konverserande gränssnitt väntas tack vare AI
Framstegen inom generativ AI förväntas leda till en explosion av konverserande gränssnitt. Mattias Falkendal, VD för AI-byrån Talking to me, säger att utvecklingen under de senaste månaderna har varit otrolig. Företaget, som registrerades 2018, arbetar med att skapa anpassade lösningar och appar baserade på GPT-4. Falkendal ser konversationsgränssnitt som en del av en trend där gränssnitt blir mer naturligt anpassade för människor. Han tror att denna teknik kommer att förändra sättet vi interagerar med datorer och datorprodukter.
Grimes vill bli mjukvara och leva i molnet
Grimes har uttryckt en önskan om att bli mjukvara i sin senaste electropopsingel ´I Wanna Be Software´, samproducerad med Illangelo. Hon vill ladda upp både sin själ och sitt medvetande till en digital form och bli en virtuell varelse som lever i molnet. Hon är inte rädd för en framtid där AI-röster och deepfakes suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi. Hon har tidigare lånat ut sin AI-röst till musikaliska samarbeten, under förutsättning att hon får dela på intäkterna från AI-genererade låtar som använder hennes röst.
AI kan hitta 20% fler bröstcancerfall än traditionell mammografi, visar svensk studie
Enligt en ny svensk studie, MASAI (Mammography Screening with Artificial Intelligence), kan AI hitta 20 procent fler fall av bröstcancer än traditionell mammografi, som missar nästan 40 procent av fallen. De extra cancerfall som hittades var främst mindre tumörer, vilket tyder på tidig upptäckt. Användningen av AI ökade inte risken för falskt positiva svar och minskade arbetsbördan för radiologer med 44 procent. AI används redan i bröstcancerscreening i region Värmland och på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Middagsfrid lanserar AI-baserad kampanj för att utöka kundbasen
Axfoods matkasseföretag Middagsfrid lanserar en ny kampanj för att utöka sin kundbas, med bilder på matkassar skapade med hjälp av artificiell intelligens (AI). Kampanjen kommer att synas i tunnelbanan och på bussar i Stockholm samt i sociala medier under augusti och september. Företaget har under det senaste året lanserat en ny webbplats och e-handelsplattform, en ny hemleveranslösning och flexibla menyer, vilket har uppskattats av kunderna. AI används inom flera delar av Axfood-koncernen och de AI-genererade bilderna skapades internt på Middagsfrid.
AI effektiviserar bröstcancerdiagnos i Sverige
I Sverige har det varit stor brist på röntgenläkare, vilket har påverkat screeningen av bröstcancer. Nu visar det sig att artificiell intelligens (AI) kan vara en lösning på problemet. AI har visat sig leda till att fler fall av bröstcancer upptäcks. På Capio Sankt Görans Sjukhus i Stockholm är man bland de första i världen att låta AI ersätta radiologer. AI frigör tid för radiologerna, vilket gör att mer bröstcancer kan hittas, och även fler typer av bröstcancer.
AI hjälper till att övervaka växttillväxt på trädgårdar
Kabbarps trädgård, belägen utanför Malmö, har börjat använda AI för att övervaka kruksalladens tillväxt. Ett program analyserar växternas tillväxt med hjälp av kameror placerade i växthusets tak och larmar om växterna uppvisar tecken på stress. Peter Säll, företagets vd, hoppas att detta system, utvecklat av Stockholmsföretaget Ekobloom, kommer att öka produktionen med 20 procent. Svegro, en konkurrent baserad i Ekerö kommun, övervakar redan 80 procent av sin produktion med ett system från Codon Consulting.
Maskininlärning kan revolutionera tidig upptäckt av cancer i primärvården
Maskininlärning (ML) presenterar en lovande möjlighet att revolutionera tidig upptäckt av cancer i primärvården, vilket adresserar utmaningar kopplade till diagnostiska fel och förbättrar patientresultat, enligt en nyligen publicerad artikel i Oncoscience. Forskare från Karolinska Institutet och Akademiska primärvårdscentret vid Region Stockholm undersöker denna potential. ML kan förbättra riskstratifiering och för-diagnostisk precision, vilket förhoppningsvis räddar liv. Men ansvarsfull och rättvis implementering av ML-modeller kräver noggrann uppmärksamhet på etiska överväganden, samarbete och validering över olika populationer.
Förbund kräver att se dold rapport om psykisk arbetsmiljö
ST:s förbundsjurister begär att Region Stockholm, som beställare av pendeltågstrafiken, ser till att en begravd expertrapport om den psykiska arbetsmiljön når skyddsombuden. Rapporten finns hos företaget MTR, som driver pendeltågstrafiken. Detta krav hänger samman med den starkt kritiserade beslutet att införa ensamarbete för lokförare på pendeltågen i Stockholm. ST menar att det är ett brott mot arbetsmiljölagen att skyddsombuden inte har fått ut materialet efter att ha efterfrågat det.
Ökning av tjock- och ändtarmscancer hos svenskar under 50 år
Tjock- och ändtarmscancer ökar hos svenskar under 50 år, enligt statistik från Socialstyrelsen. Under 70-talet drabbades cirka fyra av 100 000 svenskar under 50 år av denna cancerform, men under de senaste tio åren har siffran stigit till drygt sex, vilket innebär att cirka 350 personer drabbas per år. Även internationellt ökar fallen. Orsaken till ökningen är oklar, men ärftlighet och livsstil är kända riskfaktorer. Anna Martling, överläkare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, påpekar att många riskfaktorer är relaterade till vår livsstil.
Ny bensårsmottagning öppnar på Karolinska universitetssjukhuset
Karolinska universitetssjukhuset i Solna har nyligen öppnat en bensårsmottagning. Efter tio år med vårdval i hudsjukvården har stockholmares besök till hudläkare ökat dramatiskt, med 230 procent medan befolkningen har ökat med 16 procent. Samtidigt har kostnaderna ökat med 173 procent och den S-ledda hälso- och sjukvårdsnämnden fattade den 20 juni beslut om att lägga ner vårdval hud. Om vården inte görs ordentligt kan den leda till amputationer och sepsis, blodförgiftning och i värsta fall död.
Forskare diskuterar effekterna av lågkonjunktur på folkhälsan
Forskning visar att psykisk hälsa försämras under sämre ekonomiska tider. Arbetslöshet, eller hot om arbetslöshet, är direkt kopplad till ökad alkoholkonsumtion, fler självmord och ökad dödlighet på grund av våld. Detta gäller även för barn och unga som oroar sig för sina föräldrars arbetslöshet. I länder med starka sociala skyddsnät, som Sverige, är sambandet mellan lågkonjunktur och psykisk ohälsa svagare. Forskare vid Karolinska Institutet och Arbetsmiljöverket har sammanställt en översikt över hälsokonsekvenser av arbetslöshet och ekonomisk nedgång, men resultaten är motsägelsefulla.
Sony a7iv önskas köpas mellan Stockholm och Västervik
En Plus-medlem med användarnamnet AMatte önskar köpa en Sony a7iv kamera. Köparen kan mötas upp någonstans mellan Stockholm och Västervik. Produkten är en Sony A7 IV, som passar till Sony Alpha/Minolta AF. Annonsen publicerades den 17 juli 2023.
Nationellt klimatmöte fokuserar på att nå nettonollutsläpp
Vid det nationella klimatmötet den 16 juni deltog bland annat statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Mötet fokuserade på hur Sverige kan nå nettonollutsläpp, med fyra panelsamtal som diskuterade olika aspekter av detta. Bland annat diskuterades EU:s nya skärpta klimatpolitik, Fit for 55, samt hur olika branscher kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Cirka 250 företrädare för näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademin deltog i mötet.
Toppmöte mellan Nordiska länder och USA, Sveriges NATO-medlemskap och stöd till Ukraina och jordbävningsdrabbade
Finlands och USA:s presidenter samt Danmarks, Islands, Norges och Sveriges statsministrar möttes i Helsingfors den 13 juli 2023, vilket var det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och USA. De bekräftade det starka partnerskapet och det intensifierade samarbetet mellan USA och de nordiska länderna. Sverige har godkänt medlemskap i Nato och har utökat sitt stöd till Ukraina efter Rysslands invasion. Sverige har också gett omfattande stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.
Olika brottsrapporter och internationella händelser i nyhetssammanfattning
Polisen utreder en misstänkt skottlossning i Trelleborg efter att flera personer rapporterat höga smällar i området. En lastbilschaufför har gripits efter att ha försökt smuggla 342 kilo cannabis i Helsingborg. Minst elva personer har hittats döda efter en attack i östra Kongo-Kinshasa, misstänkt att ha utförts av rebellrörelsen M23. Spanjoren Carlos Alcaraz har vunnit Wimbledon efter att ha besegrat Novak Djokovic. En 12-årig pojke har blivit påkörd av en skåpbil i Markaryd, föraren lämnade platsen efter olyckan. Fyra personer har skadats av delfiner i Japan. Två män har skjutits i Uppsala och har förts till sjukhus. En man har drunknat i Örnsköldsvik. En tioårig pojke som försvann i Helsingborg har hittats. Kina och Ryssland genomför en gemensam militärmanöver. En man har gripits i Norrtälje misstänkt för mordförsök. Iran har återinfört sedlighetspolisen. Sångerskan och skådespelaren Jane Birkin har avlidit. En trafikolycka har inträffat på E6 i Helsingborg. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har skrivits ut från sjukhus. En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen i Falkenberg. Vladimir Putin varnar för motreaktion om Ukraina använder klustervapen. Fem personer har förts till sjukhus efter en minibussolycka på E4 norr om Mjölby. Elpriserna i Sverige kommer att vara rekordlåga under en timme. En kvinna i Älmhults kommun har utsatts för ett rånförsök, men rånaren stoppades av kvinnans hund. En tsunamivarning har utfärdats efter ett jordskalv i Alaska. Tre personer har gripits misstänkta för människorov i Stockholm. En kraftig brand har brutit ut i en villa i Bromölla, två personer har förts till sjukhus. En person har förts till sjukhus efter en trafikolycka mellan en bil och en moped i Oviken. En man har blivit misshandlad av tre maskerade män i Bergsjön i Göteborg. En brand har brutit ut på en kaj i Kalix. En person i Lidköping hittade en plastpåse med vitt pulver i ett eftersänt brev. Chefen för nyhetstjänsten Lo real de Guerrero, Nelson Matus, har skjutits till döds i Mexiko.
Dagens nyhetssammanfattning
Flera nyheter har rapporterats under söndagen. I Motala attackerades en 13-årig pojke av åtta personer, men pojken mår bra och behövde inte uppsöka sjukhus. En misstänkt skottlossning i Trelleborg utreds, och polisen söker efter misstänkta. En hel flock av 55 grindvalar har dött efter att de strandat i Skottland. En misstänkt skottlossning har också inträffat i Broby, Skåne. EU har slutit ett nytt avtal med Tunisien för att bromsa migration. En lastbilschaufför greps i Helsingborg med 342 kilo cannabis i lasten. Minst 11 personer har dödats av en rebellgrupp i Kongo-Kinshasa. Två personer har gripits för grovt vapenbrott i Bandhagen, Stockholm. Fyra personer skadades av delfiner i Mihama, Japan. Två män skadades i en skottlossning i Uppsala. En man dog i en drunkningsolycka i Husum, Örnsköldsvik. En försvunnen 10-årig pojke hittades i Helsingborg. 37 människor dog efter översvämningar och jordskred i Sydkorea. Kina och Ryssland håller gemensam militärövning. En man greps i Norrtälje misstänkt för mordförsök efter att ha knivhotat personal i en butik.
Kontrovers kring studie om utseendes påverkan på betyg vid Lunds universitet
Adrian Mehic, doktorand vid Lunds universitet, har fått kritik för sin studie som visade att kvinnliga studenter som ansågs attraktiva fick högre betyg än snittet vid klassrumsundervisning, men förlorade försprånget vid distansundervisning. Studien baserades på betyg av studenters utseende från 1 till 10, baserat på deras Facebook-profilbilder. Studien anmäldes till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep), men Mehic försvarade sin metodik och menade att han hade agerat korrekt. En utredning inleddes vid Lunds universitets interna nämnd, Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed.
Carl Johan De Geer: ´Fritid saknar jag intresse för, det känns meningslöst´
Konstnären, författaren och filmaren Carl Johan De Geer fyller 85 år och fortsätter att arbeta och cykla till sin ateljé varje dag. Han är mest känd för att ha varit en av upphovsmännen till TV-klassikern ´Tårtan´, som hade premiär för 50 år sedan. Han var också med och startade textildesignkollektivet 10-gruppen och den satiriska undergroundtidningen Puss. De Geer har även väckt uppståndelse med sitt verk ´Skända flaggan´. Trots hans ålder och framgångar i karriären, uttrycker De Geer att han saknar intresse för fritid och ser semester som en ´försmak av döden´.
Ökande steroidanvändning i Sverige men brist på vård
Användningen av anabola steroider ökar i Sverige, men vården för missbrukare minskar. Lasse, 60, från Västmanland, återgick till sin gamla langare för att få medicin eftersom han inte kunde få tillräcklig hjälp från hälso- och sjukvården. Thord Rosén, senior docent inom endokrinologi, menar att kunskapen om steroider är skrämmande låg inom vården. Han påpekar att användningen av steroider kan kopplas till våldsbrott, depression och självmord. Trots detta tycks gruppen inte vara prioriterad.
Hockeyikonen Hans Tvilling reflekterar över sin framgångsrika karriär
Hockeyikonen Hans Tvilling fyllde nyligen 95 år. Tvilling, tillsammans med sin tvillingbror Stig, var två av Djurgårdens och Tre Kronors största spelare under 1950-talet. I en intervju reflekterar han över sin framgångsrika karriär, bland annat hans tid i Djurgården, hans debut i landslaget 1948 och hans VM-seger 1953. Tvilling var också framstående inom fotboll, och spelade för Djurgården i tio år och gjorde 42 mål.
Axel Stenmark Tullberg tilldelas årets doktorsavhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper
Axel Stenmark Tullberg har tilldelats årets doktorsavhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper. Hans forskning har fokuserat på betydelsen av immunrespons vid skräddarsydd bröstcancerbehandling på individuell patientnivå. Resultaten kan leda till att färre patienter behöver strålterapi. Stenmark Tullberg beskriver hur hans doktorandprojekt konsumerade en stor del av hans liv och delar sina blandade känslor av nervositet och spänning inför hans nästa äventyr vid Stanford, Kalifornien. Han var en av 39 personer som avslutade sina doktorandstudier vid Institutionen för kliniska vetenskaper 2022.
Arne Hegerfors reflekterar över sitt liv och karriär
Arne Hegerfors, känd för sina kommentarer från OS och VM, reflekterar över sitt liv i en intervju. Han minns en båtolycka och en speciell kvinna som gav honom ett knippe röda rosor. Hegerfors har haft en framgångsrik karriär inom sportkommentering och TV, men har också kämpat med hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt, stroke och hjärntumör. Han berättar om sin barndom, sin tid som fotbollsspelare och sin journalistkarriär, och uttrycker tacksamhet över att ha överlevt sina sjukdomar.
En hyllning till det legendariska science fiction-förlaget Delta och dess grundare Sam J Lundwall
Delta förlag, med Sam J Lundwall i spetsen, var älskat för sitt bidrag till science fiction-genren. Förlaget, känd för sina gula bokryggar, introducerade svenska läsare till författare som Isaac Asimov, Robert A Heinlein, och Ursula K Le Guin. Trots förlagets popularitet, var det inte tillräckligt lönsamt och lades så småningom ned. Lundwall, som också är en produktiv författare, översättare och redaktör, har sedan dragit sig tillbaka. Men Delta förlag kvarstår som ett favoritförlag för många science fiction-älskare.
Skatteskyldig miljardär äger fastighet i Stockholms skärgård
Preston Haskell, en svensk medborgare som ständigt kvalar in på Skatteverkets lista över de mest skattskyldiga, äger formellt en fastighet i Stockholms skärgård genom ett svenskt bolag. Haskell krävs på över 310 miljoner kronor i skatteskulder, vilket har fastställts av flera domstolar. Kronofogden letar efter Haskells dolda tillgångar, vilket inkluderar en fastighet i skärgården. Fastigheten ägs formellt av ett bolag som Haskell har pekats ut som ägare till. Han var också styrelseordförande för fastighetsbolaget under ett år.
Våldet i Farsta centrum kräver djupare analys
Joel Stade, socialdemokrat i Stockholm, diskuterar det ökande våldet i Farsta centrum och kritiserar de vanliga förklaringarna till våldet, som materiell ojämlikhet och bristande välfärd. Han menar att dessa faktorer inte nödvändigtvis leder till kriminalitet. Istället betonar han betydelsen av miljöer som uppmuntrar till lagbrott och individer som saknar moraliskt motstånd mot att begå brott. Stade understryker vikten av att stärka miljöer där människor kan utvecklas till moraliska individer och motverka miljöer där moralen bryts ned.
Göteborg firar 400 år med reflektioner kring stadens historia
Göteborg firar 400 år och reflekterar över stadens historia och framtid. Staden grundades 1621, men pandemin fördröjde firandet. Göteborg har alltid varit en stad präglad av hårda konflikter, där ytterligheterna i politiken varit starkare än på många andra håll. Trots detta har staden också präglats av samverkan mellan politiska partier och mellan näringslivet och arbetarrörelsen. Göteborg har haft starka vänsterinriktade rörelser och har också varit en starkt segregerad stad. Men trots utmaningar och förändringar fortsätter staden att växa och utvecklas.
Sammanfattning av nyheter
Polisen i Göteborg har rapporterat om en hög smäll vid Slottsskogen, men ingen explosion kunde bekräftas. Talespersonen för ryska UD, Maria Zakharova, kommenterade koranbränningarna i Sverige, kopplade det till Sveriges stöd till Ukraina och kallade Sverige en ´liberal diktatur´. SD-toppen Richard Jomshof kritiserade utrikesminister Tobias Billströms inbjudan till möte med Islamiska konferensorganisationen (IKO). En stor brand har utbrutit på en återvinningscentral i Bollnäs. Minst 289 barn har dött när de försökt ta sig över Medelhavet under årets sex första månader, enligt FN:s barnorganisation Unicef. Ukraina har beslutat att flytta julen från den 7 januari till den 25 december. En man i 50-årsåldern har attackerats och skadats med tillhygge i Norra Fäladen i Lund. Polisens hemsida drabbades av it-störningar. En bilförare skadades efter att ha kört över ett öppet brunnslock i Stockholm. Indien gör ett nytt försök till månlandning. En man har gripits i New York, misstänkt för en rad uppmärksammade mord på Long Island. Fem unga män häktades för mordförsök och människorov i Sundsvall. En ung person har blivit påkörd av en båt på Ljusterö i Österåkers kommun. Driftstoppet på Ringhals 3 förlängs igen.
Elle Fanning om doftminnen, familjerecept och sin roll som ansiktet utåt för Paco Rabannes parfym Fame
Skådespelaren Elle Fanning delar sina tankar om doftminnen, familjerecept och sin roll som ansiktet utåt för Paco Rabannes parfym Fame. Fanning, som också är producent, berättar om sin uppväxt omgiven av starka kvinnor och hur detta har påverkat hennes karriär. Hon diskuterar också sin stil, vilken hon beskriver som ´tidigt 2000-tal´ och ´gen z´, samt sin kärlek till parfym. Fanning är ansiktet för Paco Rabannes nya parfym ´Fame´, som kommer att släppas i Sverige den 26 juli.
Teologer har viktiga bidrag att ge i AI-debatten
Susanne Wigorts Yngvesson argumenterar för att teologer har en viktig roll att spela i debatten om artificiell intelligens (AI). Hon nämner att biskoparna Johan Tyrberg och Antje Jackelén samt Åke Bonnier har varit aktiva i frågan. Yngvesson ifrågasätter Bonniers syn på AI som ett hot och hans ståndpunkt att AI saknar en gudomlig dimension. Hon föreslår att vi bör överge den dualistiska synen på människor och maskiner och istället utforska de etiska frågorna kring AI och dess påverkan på samhället.
En 27-årig man har dömts till fyra år och fem månaders fängelse för sin centrala roll i ett bedrägerinätverk som lurat tre företagsrepresentanter på totalt 13,8 miljoner kronor genom så kallade vishingbedrägerier. Mannen, som var systemutvecklare i nätverket, skötte administrationen kring virtuella telefonnummer som användes i bedrägerierna. Tingsrätten har också beslutat om en kvarstad på 27-åringens egendom om 8,6 miljoner kronor, vilket är summan han bedöms ska betala i skadestånd till de drabbade företagen. Utöver bedrägerierna har mannen även dömts för grovt näringspenningtvättsbrott.
Bibliometri: Ett globalt, strategiskt verktyg för vetenskaplig forskning vid Karolinska Institutet
Bibliometri är ett mätverktyg för vetenskaplig publicering och används vid Karolinska Institutet för att ge ledningen möjlighet att analysera och jämföra KI:s forskning med forskning från resten av världen. Bibliometri innebär att utföra statistiska analyser av publikationer och används nu allmänt för att analysera forskning genom att utföra kvantitativa studier på dess publikationer. Bibliometri involverar att mäta antalet publicerade akademiska artiklar av en viss grupp författare och antalet gånger dessa artiklar citeras, samt att studera de statistiska sambanden mellan olika artiklar, författare och ämnen. Sedan 2009 har Karolinska Institutet och Region Stockholm haft en gemensam modell för att fördela direkt forskningsfinansiering till avdelningar och kliniker på basis av prestanda. Bibliometri är en av de fyra komponenterna som används för att beräkna aktivitetsgraden för varje avdelning, sjukhus och klinik.
Blandade nyheter från Sverige och världen
Det är larm om ett utsläppt farligt ämne vid en äventyrslekpark i Nydala, Umeå. Räddningstjänsten och ambulansen är på plats. En olycka med sex fordon inblandade har inträffat på E6 i höjd med Ödsmål, Stenungsund. Rysslands president Vladimir Putin ska resa till Kina. En flicka i 10-årsåldern har blivit påkörd av en traktor i Svenljunga. Ukraina kommer att bli medlemmar i Nato, berättar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En explosion har inträffat i ett trapphus i Bagarmossen, Stockholm. Författaren Milan Kundera är död. En 29-årig man i Malmö döms till fängelse för flera grova sexuella övergrepp mot barn. En segelbåt har gått på grund utanför Sandhamn i Karlskrona. En kvinna har blivit knivhuggen i en lägenhet i Upplands Väsby. En man har gripits i Spanien misstänkt för ett mord i Jakobsberg, Stockholm.
Dagens nyhetssammanfattning
Det kan dröja till oktober innan Sveriges Natoansökan ratificeras av det turkiska parlamentet. En olycka på E6 har inträffat med sex fordon inblandade. Rysslands president Vladimir Putin ska resa till Kina. En okänd vätska vid en äventyrslekpark i Umeå undersöks. En flicka har blivit påkörd av en traktor i Svenljunga. Ukraina är närmare Nato än någonsin, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Explosion i ett trapphus i Bagarmossen, Stockholm. Författaren Milan Kundera är död. En 29-årig man i Malmö döms till fängelse för sexuella övergrepp mot barn. Ungern ska diskutera Sveriges Nato-ansökan. FN fördömer hat mot religioner efter koranbränningarna i Sverige. En segelbåt har gått på grund utanför Sandhamn i Karlskrona. En kvinna har blivit knivhuggen i Upplands Väsby. En man har gripits i Spanien misstänkt för mord i Sverige. Högsta förvaltningsdomstolen kommer pröva polisens beslut att ställa in Rasmus Paludans koranbränning.
Användning av bibliometri vid Karolinska Institutet och Region Stockholm
Bibliometri, ett mätverktyg för vetenskapliga publikationer, används vid Karolinska Institutet (KI) och Region Stockholm för att analysera forskningspublikationer och jämföra dem med global forskning. Bibliometri hjälper till att ge en överblick av forskningen och dess genomslag baserat på antalet citeringar en artikel får. KI:s ledning har använt bibliometri sedan 2005 för att bli Europas främsta medicinska universitet. Forskare vid KI och Region Stockholm kan logga in och verifiera sina publikationer i bibliometridatabasen, vilket ökar kvaliteten på analyserna.
Åskoväder, försvarsavtal och brott och olyckor i Sverige
Ett åskoväder drar in över Skåne och västra delarna av Kronoberg, med risk för översvämningar och störningar i elförsörjning och tågtrafik. Sverige och Ukraina har undertecknat två försvarsavtal. Norge utökar sitt militära stöd till Ukraina, bland annat genom att skicka 1000 Black Hornet drönare. Två personer greps i Eksjö misstänkta för stöld av diesel från ett militärt fordon. En man blev knivhuggen vid ett rånförsök i Rågsved, Stockholm. En man greps i Göteborg misstänkt för våldtäkt. Skottlossning mot hus i Broby. Brand i flerfamiljshus i Härnösand. Fem bilbränder i Kristianstad. Personal på äldreboende i Jönköping polisanmäld för misshandel. Två män dömdes till fängelse för rån utanför polisstation i Kiruna. USA:s klimatsändebud reser till Kina. Nordkorea avfyrade en ballistisk robot. Ryssland attackerade Kiev med drönare. Tyska utredare hittade sprängämnen på båt misstänkt för explosioner av Nord stream 1 och 2.
Anders ´Arga snickaren´ Öfvergård åtalas för stöld
Programledaren Anders ´Arga snickaren´ Öfvergård har åtalats för ringa stöld efter att ha betalat för endast två av fem köttbitar i självscanningen på Ica Maxi Värmdö. Butikskontrollanten hävdar att Öfvergård är en återkommande problemkund som ´regelbundet stjäl varor i butiken´. Öfvergård greps på parkeringen och uttryckte en önskan om att situationen skulle ´skötas snyggt´ på grund av hans kändisstatus. Ica-handlaren firade med champagne över att problemen med Öfvergård äntligen är över.
Alejandro Leiva Wengers pjäser får äntligen premiär efter pandemiförseningar
Alejandro Leiva Wenger, vars pjäser ställdes in på grund av coronapandemin, kommer att ha premiär på Dramaten i höst. Hans debutbok ´Till vår ära´ gavs ut på nytt i vår och valdes som bok i projektet ´Stockholm läser´. Leiva Wenger diskuterar teman som försvinnanden och livslögner i sina verk, inklusive sin kommande pjäs ´Pappas födelsedag´. Han reflekterar även över hur hans etnicitet och bakgrund har påverkat hur hans arbete har tolkats och mottagits.
Sammanfattning av kvällsnyheter
Emanuel Silva och Nahritha Al-Khameesi rapporterar om nyhetshändelser. En man i 50-årsåldern skadades allvarligt i en kollision mellan en personbil och en lastbil utanför Mönsterås. Tyska utredare har hittat spår av sprängämnen på en segelbåt misstänkt för att ha använts vid explosionerna av gasledningarna Nord stream 1 och 2. En kvinna räddades efter ett gisslandrama på Caesars Palace i Las Vegas. Protester fortsätter i Israel mot premiärminister Benjamin Netanyahus lagförslag om att begränsa Högsta domstolens befogenheter. En man i 25-årsåldern från Älvsbyns kommun har häktats misstänkt för grov våldtäkt mot barn. En tonåring misshandlades med ett trubbigt föremål i Norrköping. En person på elsparkcykel blev påkörd av en bilförare vid Vanadisplan i Stockholm. Två personbilar kolliderade på LV2158 i Bolstad. Kuwait kommer trycka 100 000 koraner på svenska och distribuera dem i Sverige som svar på koranbränningen i Stockholm. En arbetsplatsolycka inträffade i Gamla Uppsala där en man i 25-års åldern föll ner från en byggnadsställning. En bilist körde av vägen och voltade i Täby, Örebro. Finlands finansminister, Sannfinländarnas partiledare, Riikka Purra, har bett om ursäkt för att ha skrivit rasistiska bloggkommentarer.
Uppdateringar om AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season
Bloggen ger uppdateringar om AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Hammarby vill förstärka i sommarfönstret, särskilt på positionerna ytterback och anfallare. De är intresserade av vänsterbacken Runar Thor Sigurgeirsson och dansken Nikolai Baden Frederiksen. AIK kan välja bort Lukas Mühl och vill låna in FC Köpenhamns anfallare Mamoudou Karamoko. Jakob Bergström kan återvända till Mjällby, men kan ersättas av Örebros Noel Milleskog. Hammarby försöker värva vänsterbacken Shayne Pattynama från norska Viking. Pavle Vagic kan snart lämna Bajen. Djurgården har landat anfallaren Musa Gurbanli. AIK jobbar på att värva hem Anton Salétros från SM Caen. Hammarby har en värvningsbudget på åtta miljoner kronor.
Nothing lanserar ny smartphone med förbättrad design och prestanda
Nothing har lanserat en ny smartphone, Nothing Phone (2), som är efterföljaren till förra årets Nothing Phone (1). Den nya modellen har samma transparenta design och självlysande användargränssnitt, Glyph, men i en förbättrad version. Nothing, som grundades av svensk-kinesiske Carl Pei, tidigare medgrundare till OnePlus, har hittills sålt 1,5 miljoner produkter. Nothing Phone (2) har en Snapdragon 8+ Gen 1-processor, upp till 12 GB RAM, en större skärm och ett större batteri jämfört med föregångaren. Den nya modellen stöder också 45W snabbladdning och har en uppgraderad vidvinkelkamera. Nothing Phone (2) finns tillgänglig i butik från 21 juli.
16-åring dömd för att ha satt eld på sin egen advokats hus
En 16-åring, misstänkt för inblandning i ett mord på en 15-åring i Skogås och för förberedelse till mord i Gubbängen, har dömts av hovrätten för att ha försökt bränna ner ett hus där en advokat bor. Det visade sig att advokaten var hans egen försvarare. Pojken har tidigare omhändertagits med stöd av LVU på grund av psykisk misshandel i hemmet och bristande omsorg från föräldrarna. Han rymde från sin placering 2021 och blev sedan inblandad i kriminalitet, inklusive grovt vapenbrott. Han har nu dömts till ungdomstjänst och skadestånd på närmare 800 000 kronor.
Dagens nyheter: Turkiets godkännande av Sveriges NATO-ansökan, rättegången om ´Frysboxmannen´ och mer
Ebba Torstensson och Ebba Thornéus rapporterar om Turkiets godkännande av Sveriges NATO-ansökan, rättegången om ´Frysboxmannen´ och Kuwaits beslut att förbjuda försäljning av varor från länder där koranbränningar har ägt rum. En arbetsplatsolycka har inträffat i Gamla Uppsala och en trafikolycka i Täby. FN:s människorättsråd håller ett extrainsatt möte om koranbränningar i Europa. Finlands finansminister, Riikka Purra, har bett om ursäkt för rasistiska bloggkommentarer. Fler personer har dömts efter upploppet i Sveaparken i Örebro. Misstänkt fågelinfluensa har upptäckts i Mönsterås. Boris Johnson har blivit pappa igen.
Dagens sammanfattning: Rättegångar, olyckor och ekonomiska nyheter
En man döms till sex års fängelse för grovt bedrägeri i 129 fall, relaterat till investeringsbolaget Kambua International. En man i 35-årsåldern dör efter en arbetsplatsolycka på kärnkraftverket Ringhals. En man i 30-årsåldern hittas död efter en vattenskoterolycka. Rättegången mot ´Frysboxmannen´, en 55-årig man i Värmland, inleds. En man skadas allvarligt i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg, Stockholm. Sex personer dör i en helikopterkrasch nära Mount Everest. En kvinna i Kalmar utsätts för ett grovt våldsbrott. USA planerar för Ukrainas möjliga inträde i Nato. En äldre man dör i en frontalkrock utanför Uppsala. Färre väljer rörlig ränta på bolånet hos SBAB.
Channa Bankier, 76, är en unik konstnär som har varit aktuell sedan 70-talet. Hon är känd för sitt egensinniga sätt att leva, tänka och uttrycka sig. Bankier bor på Norra Gotland och beskriver sig själv som en övervintrad hippie, revoltör och provokatör. Hennes kost består mestadels av espresso, handrullade cigaretter utan filter och havregrynsgröt. Trots att denna kosthållning har lett till diabetes, har det inte fått henne att ändra riktning. Bankier är mest känd för sina tavlor av gråtande änkor, som hon började måla efter hennes makes död. Hon har även målat över 200 tavlor med detta tema. Hennes konst är okonventionell och hon har blivit kritiserad för att appropriera och exotifiera olika kulturer.
Dagens Nyheter: Rättegång, Trafikolyckor och Internationella Uppdateringar
Nyhetsuppdateringar inkluderar Turkiets godkännande av Sveriges Nato-ansökan, en rättegång om ´Frysboxmannen´, och en man som skadades i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg. En man dömdes till fängelse för grovt bedrägeri i 129 fall i samband med investeringsbolaget Kambua International. Trafikolyckor inträffade på E6 och Öresundsbron. En anställd skadades på kärnkraftverket Ringhals och fem personer dog i en helikopterkrasch nära Mount Everest. Protester fortsätter i Israel mot ett kritiserat lagförslag. USA planerar för Ukrainas eventuella inträde i Nato. En man dog efter en frontalkrock nära Uppsala och en kvinna utsattes för överfallsvåldtäkt i Hudiksvall.
Dagens nyheter: Nato-ansökan, rättegång, helikopterkrasch och mer
Ebba Torstensson och Ebba Thornéus rapporterar om Turkiets godkännande av Sveriges Nato-ansökan, rättegången om ´Frysboxmannen´ och en helikopterkrasch i Nepal där minst fem personer har dött. En man har skadats allvarligt i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg, Stockholm. En annan person har skadats på kärnkraftverket Ringhals. Öresundsbron har stängts av efter en trafikolycka. En kvinna i Kalmar har blivit utsatt för ett grovt våldsbrott. Protester har brutit ut i Israel mot ett kontroversiellt lagförslag. USA planerar att öppna för Ukrainas inträde i Nato. Det finns en koppling mellan en explosion i Göteborg och tidigare krogbränder. En äldre man har dött i en trafikolycka utanför Uppsala. Färre väljer rörlig ränta på bolånet hos SBAB. Talibanerna stoppar all svensk verksamhet i Afghanistan. En man har räddats ur vattnet i Hammarby Sjöstad. En kvinna i Hudiksvall har blivit utsatt för överfallsvåldtäkt. President Joe Biden ska träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vilnius. Försäljningen av myggmedel ökar.
Sverige godkänt för NATO-medlemskap, explosion i Göteborg kopplad till krogbränder, olyckor och brott runtom i Sverige
Turkiet har godkänt Sveriges ansökan om NATO-medlemskap. Explosionen på Andra Långgatan i Göteborg har kopplingar till tidigare krogbränder i staden. En man har skadats i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg, Stockholm. En anställd har skadats på kärnkraftverket Ringhals. Minst fem personer har dött i en helikopterkrasch nära Mount Everest i Nepal. En trafikolycka på Öresundsbron har lett till att bron stängts av. En kvinna i Kalmar har utsatts för ett grovt våldsbrott. Nya protester har brutit ut i Israel mot ett kritiserat lagförslag. Vita huset säger att USA kommer att presentera en plan för Ukrainas möjliga inträde i NATO. En man i 85-årsåldern har dött i en trafikolycka utanför Uppsala. Talibanstyret i Afghanistan stoppar all svensk verksamhet i landet efter koranbränningar i Sverige. En man har förts till sjukhus efter en drunkningsolycka i Hammarby Sjöstad, Stockholm. En kvinna har blivit överfallsvåldtagen i Hudiksvall. President Joe Biden kommer att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under NATO-toppmötet i Vilnius. Försäljningen av myggmedel har ökat med 30 procent jämfört med föregående år.
Stockholmsbörsen stänger ner, Teqnion och Thule Group uppvisar positiva signaler, säljsignal för RaySearch Laboratories
Stockholmsbörsen (OMXSPI) stängde ner med 0,4 procent och landade på 827 punkter. Trenden är positiv men huvudsakligen horisontell sedan hösten. Stöd finns vid 826 och motstånd vid 860 punkter. Investtechs korta Hausseindex står på 39 på kort sikt, vilket indikerar en övervikt av pessimister på marknaden. Investtechs insiderbarometer visar att 85 procent av transaktionerna den senaste månaden har varit köp. Aktier för Teqnion och Thule Group uppvisar positiva tekniska signaler, medan RaySearch Laboratories har fått säljsignal.
Pernilla Wahlgren delar insikter från ´Allsång på Skansen´
Den norrländska duon Hooja njuter av utsikten över Stockholm från Sollidens scen på Skansen. Trots att det är flera timmar kvar till kvällens direktsändning av ´Allsång på Skansen´, där de är gästartister, är de redan maskerade. Programledaren Pernilla Wahlgren, som sitter i sminket, tror inte att det kommer att regna under kvällen, trots oroväckande tecken på himlen. Hon delar också med sig av sina tankar och erfarenheter från säsongspremiären av programmet, hennes första som programledare. Hon berättar om den nervositet hon kände, stödet hon fick från Lasse Berghagen och hur hon njuter av sin tid på Skansen.
Polismyndigheten söker teknikspecialist för att bekämpa organiserad brottslighet
Polismyndigheten söker en teknikspecialist med inriktning på telekom för att bekämpa organiserad brottslighet. Rollen kommer att innebära att samarbeta med svenska teleoperatörer, leverantörer och interna parter inom myndigheten. Arbetsuppgifterna kommer att omfatta teknisk felsökning av inhämtad information, kvalitetssäkring och tolkning av data, samt utveckling av verktyg och system för inhämtning. Den sökande bör ha relevant utbildning och erfarenhet inom IT och telekom, och kunna hantera snabba förändringar och nya tekniker.
Fastighetsdagen Stockholm 2023: En djupdykning i den turbulenta fastighetsmarknaden
Svenska fastighetsmarknaden har genomgått en stor förändring med många som vill sälja, få som vill köpa och ännu färre som vill bygga. Denna turbulens märks mest i Stockholm, där mer än hälften av landets samlade fastighetsvärde finns. Kommunerna i regionen planerar för över 250.000 nya bostäder fram till 2030. Fastighetsdagen Stockholm 2023, som äger rum den 25 maj, kommer att samla stora fastighetsinvesterare, experter och beslutsfattare för att diskutera denna situation och söka svar på frågor om framtiden för fastighetsmarknaden.
Försäljningen av myggmedel ökar kraftigt
Under 2022 såldes nästan 20 ton myggmedel, en ökning med cirka 30 procent jämfört med föregående år. Ökningen kan bero på fler fästingar och bättre marknadsföring av produkterna, enligt Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen. Många myggmedel kan också användas mot fästingar, som har ökat mycket de senaste åren.
Ola Schuberts kamp för upphovsrätten till Babblarna
Illustratören och animatören Ola Schubert, en av skaparna till barnboksserien Babblarna, kämpar för sina upphovsrättigheter. Han har varit involverad i en långvarig juridisk tvist med Hatten förlag, företaget som publicerar böckerna. Tvisten började 2017 när Schubert ville ha högre ersättning för den kommersiella delen av försäljningen. Hatten vägrade och tvisten eskalerade till den punkt att Schubert sade upp sig och fick Youtube att stänga ner Babblarnas kanal. Trots att han förlorade i Arbetsdomstolen fortsätter Schubert kampen, nu mot Kronofogden och Hatten förlag som motsätter sig hans begäran om skuldsanering.
Explosioner, vapenfynd och Nato-ansökan: Senaste nyheter från Sverige och världen
En rad händelser har ägt rum i Sverige och runt om i världen. En explosion har inträffat i ett bostadshus i Vasastan, Stockholm, och en misstänkt pistol har hittats på en skolgård i Örebro. Turkiet har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En annan explosion har inträffat på en krog i Göteborg, och ett vulkanutbrott har börjat på Reykjaneshalvön i Island. En död person har hittats i Piteå, och en bil har voltat i Kungsbacka. Gröna Lund har meddelat att anställda kan få extra ledighet på grund av lågt besöksantal.
Handelshögskolan i Stockholm söker Projektledare för Renovering
Handelshögskolan i Stockholm, rankad som den bästa handelshögskolan i Norden och Baltikum, söker en projektledare för att hantera en omfattande renovering av en fastighet på Norrtullsgatan 2. Projektledaren kommer att ansvara för att framgångsrikt driva och samordna projektet, säkerställa att alla aspekter av projektet hanteras på bästa sätt, och vara den centrala kontaktpunkten för projektägare och styrgrupp. Uppdraget startar i september och förväntas vara klart till sommaren 2024.
Volta Trucks utser STS och Shift Electric Mobility som certifierade servicepartners i Sverige
Volta Trucks, tillverkare av hel-elektriska lastbilar, har utsett STS och Shift Electric Mobility till sina certifierade servicepartners på den svenska marknaden. Detta är en del av Volta Trucks marknadsplan för Sverige, då företaget planerar att börja leverera de första lastbilarna under sommaren 2023. Shift Electric Mobility är en av Nordens ledande specialister på eftermarknadsservice för elektriska kommersiella fordon. STS är en av de största kedjorna i Skandinavien inom reparation och underhåll av kommersiella fordon.
Kia EV9 lanseras i Sverige - förutspås bli stor konkurrent till Volvo EX90
Kia EV9, en sjusitsig SUV, finns nu tillgänglig i Sverige och väntas bli en stor konkurrent till Volvo EX90. Kia EV9, som endast kommer med fyrhjulsdrift, kostar mindre än Volvo EX90 med bakhjulsdrift. Kia EV9 börjar levereras till kunder i oktober i år, medan Volvo EX90 inte förväntas levereras förrän i slutet av 2024 eller möjligen 2025. Kia EV9 har fått positiva recensioner från Auto Express och Aftonbladet, som båda förutspår att bilen kommer att bli en stor framgång. Bilen har parkerat på Djurgården i Stockholm, bredvid Skansen.
Elektroniknyheter från maj 2015
I maj 2015 köpte Microchip Micrel för 744 miljoner dollar. Inbyggnadsplattformen Arduino och ett examensarbete om batterilager i fastigheter vann SER-Priset. Walid Taha, professor på Högskolan Halmstad, forskade i hybrimodelleringsspråk för mer realistiska simuleringar. Nvidia slutade tillverka egna modemkretsar till mobiltelefoner. Smart Grid Gotland ska stå modell för framtidens elnät. Partnertech och Kongsberg Devotek samarbetade för att stärka sitt erbjudande till produktägande kunder. NCAB köpte Ulf Andersson Elektronik.
Tekniska problem hos SEB och allvarlig olycka i Uppsala
SEB har haft tekniska problem som påverkat vissa kunders kortbetalningar, men problemen ska nu vara lösta. En allvarlig olycka har inträffat norr om Uppsala där en person klipptes ut ur en bil. E4 i södergående riktning vid Märsta har varit avstängd efter att en lastbil med grus kört ner i diket. Statsminister Ulf Kristersson uttrycker att Sverige är redo att bli Natomedlem. En desinformationsvideo om Sverige har fått miljoner visningar. Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet har ingått ett avtal. En man som förvarat sin döda sambo i en frysbox förnekar nu alla åtalspunkter.
Forskare åtalad för olaglig användning av antikroppstest
En forskare som har över 30 års erfarenhet av att studera virus och har publicerat över 350 vetenskapliga publikationer står inför rätta för att ha använt antikroppstester utan tillstånd från Etikprövningsmyndigheten (EPM). Forskaren och hans kollegor använde de överblivna testerna för att testa kollegor och bekanta, många av dem verksamma inom sjukvården. Forskaren och hans kollegor är kritiska till Folkhälsomyndighetens hantering av pandemin och har publicerat en debattartikel där de kräver att regeringen inför en mer restriktiv linje. Forskaren har blivit anmäld till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) för brott mot etikprövningslagen för forskning.
Svensk kriminalpolitik: Från behandlingstanke till straff
Under 1900-talet har Sveriges kriminalpolitik genomgått stora förändringar. Från tidiga idéer om att brott har sociala orsaker och att straffets syfte är rehabilitering, till en tidsperiod under 1960- och 70-talen då en radikal grupp ville avskaffa fängelsestraffet. På 1990-talet växte opinionen för hårdare och längre straff, och straffskärpningar genomfördes. Trots detta har antalet utdömda fängelseår inte ökat dramatiskt. Enligt källor planerar regeringen att tillsätta en utredning för att undersöka möjligheterna att ta bort den så kallade presumtionen mot fängelse.
Olycka på Tjörn, Nato-ansökan, frysboxfallet, Erdogan om Sverige, avstängd E4, Rutte lämnar politiken, sällsynt orkidé utplånad, kopparstöld påverkar tågtrafik, attack i Ukraina, tjurattack, inflation i Norge och Danmark, Handelsbanken höjer räntor, våldt
En personbil har voltat på Tjörn och fyra personer har färdats i bilen. Enligt polisen är två personer oskadda medan skadeläget för de övriga två är oklart. Natochefen Jens Stoltenberg stödjer Turkiets ambition att bli EU-medlem och tror att det fortfarande är möjligt att Sverige kan bli Natomedlem. En man som har förvarat sin döda sambo i en frysbox förnekar nu alla åtalspunkter. Erdogan kommenterar Sveriges Nato-ansökan och kommer att stödja Sveriges ansökan om EU inleder medlemsförhandlingar med Turkiet. E4 är avstängd i södergående riktning efter att en lastbil med grus kört ner i diket. Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. En sällsynt orkidéart kan vara utplånad i hela Sverige. Tågtrafiken är fortfarande påverkad efter en kopparstöld. Fyra personer har dött och elva har skadats efter en attack i Ukraina. En man har blivit stångad av tjurar på en gård utanför Laholm. Inflationen i Norge och Danmark har varierat i juni. Handelsbanken höjer flera av sina räntor. En man är gripen misstänkt för våldtäkt och misshandel i Uppsala. Tre personer har dött i en flygkrasch på Island.
Handelsbanken höjer flera av sina räntor
Handelsbanken har meddelat att de höjer flera av sina räntor. Sparrentorna höjs med mellan 0,15 till 0,50 procentenheter, den rörliga tremånadersräntan för bolån höjs med 0,25 procentenheter till 5,69 procent och listräntorna för bolån med bindningstid ett, två och tre år höjs med 0,20 procentenheter. Ändringarna trädde i kraft den 10 juli.
Sällsynt orkidé kan vara utplånad i Sverige
Samtliga plantor av den sällsynta orkidéarten biblomster har grävts upp i Trelleborg, den enda platsen i Sverige där arten finns. Länsstyrelsen i Skåne larmar nu om att den fridlysta blomman kan vara helt utplånad i Sverige. Upptäckten gjordes av botanister som besökte platsen och noterade upp emot 50 grävda hål, men ingen orkidé kunde hittas. Händelsen är polisanmäld.
Blandade nyheter från Norge, Ukraina, Laholm, Uppsala, Island, Landskrona, Stockholm, Kina, London, Göteborg och Mexico City
Inflationen i Norge steg mer än förväntat i juni, med 6,4% jämfört med 6,7% i maj. I Danmark sjönk motsvarande siffra från 2,9% till 2,5% i maj. Fyra personer dog och elva skadades i en attack i Orikhiv, Ukraina. En man i 65-årsåldern skadades av en tjur på en gård söder om Laholm. Handelsbanken höjer sina räntor. En man greps i Uppsala misstänkt för våldtäkt och misshandel. Tre personer dog i en flygkrasch på Island. En kvinna greps i Landskrona misstänkt för grov misshandel. En man sköts till döds i Stockholm. En knivattack vid en förskola i Guangdong, Kina, resulterade i sex dödsfall. Tvärbanan i Stockholm stannade på grund av strömavbrott. En båt med 200 migranter saknas utanför Kanarieöarna. En åttaårig flicka dog efter en bilkrasch i Wimbledon, London. En man sköts av polisen i Göteborg efter att ha hotat personal på ett raffinaderi. Militären har tagit över driften av flygplatsen i Mexico City för att stoppa drogsmuggling, illegal migration och korruption.
Internationella nyheter: Dödliga attacker och ekonomiska förändringar
Fyra personer har dött och elva skadats efter att Ryssland anklagas för att ha attackerat ett bostadsområde i Orikhiv, Zaporizjzja-regionen, Ukraina enligt regionens guvernör Jurij Malashko. I Danmark har inflationen sjunkit från 2,9% till 2,5% i maj medan Norges konsumentpriser har stigit mer än väntat med en inflation på 6,4% i juni. Handelsbanken höjer flera av sina räntor, inklusive sparräntor och räntor för bolån. En man i 30-årsåldern greps i Uppsala misstänkt för våldtäkt och misshandel. Tre personer dog i en flygkrasch på Island. En kvinna i 25-årsåldern greps i Landskrona misstänkt för grov misshandel. En man sköts till döds i sin bostad i Stockholm. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, uttrycker hopp om ett positivt besked från Nato-toppmötet i Vilnius. Sex personer dödades i en knivattack vid en förskola i Guangdong-provinsen, Kina. En båt med minst 200 migranter saknas utanför Kanarieöarna. En kvinna greps i London misstänkt för att ha kört in i en skola och dödat två åttaåriga flickor. En man sköts av polisen i Göteborg efter att ha hotat personal på ett raffinaderi med kniv och hammare. Mexikansk militär har tagit över driften av Mexico Citys internationella flygplats för att bekämpa drogsmuggling, illegal migration och korruption.
Man skjuten till döds i sin bostad i Stockholm
En man har skjutits till döds i sin bostad i Stockholm. Händelsen inträffade tidigt på morgonen och polisen har spärrat av ett område för att genomföra en undersökning. Enligt uppgifter sköts mannen på en balkong. En förundersökning om mord har inletts, men ingen gärningsman har gripits än. Mannens anhöriga har informerats om händelsen. Polisen har inte gett någon information om offret var känd av dem tidigare eller om han var kopplad till något kriminellt nätverk.
Göteborg passerar 600 000 invånare, Bjurholm större än Dorotea
Göteborgs befolkning har nu överstigit 600 000 invånare, enligt ny statistik. Under 2023 ökade befolkningen i Göteborgs kommun med över 3 700 personer. Under de senaste tio åren har Göteborg vuxit mer procentuellt än Stockholm. Bland de 20 största kommunerna har Uppsala, Nacka och Malmö vuxit mest procentuellt under samma period. Samtidigt har Bjurholm gått om Dorotea och är nu Sveriges minsta kommun.
Sex döda efter knivattack på kinesisk förskola
Sex personer har dödats och en skadats efter en knivattack på en förskola i Guangdong-provinsen i södra Kina. Bland offren finns en lärare, två föräldrar och tre elever. En misstänkt, en 25-årig man, har gripits.
Över 3000 personer demonstrerade mot koranbränningar i Malmö och Stockholm
Över 3000 personer demonstrerade mot koranbränningar på Stortorget i Malmö under söndagen. Demonstrationen arrangerades av flera lokala muslimska organisationer och 500 koraner delades ut på platsen. En liknande demonstration ägde rum på Medborgarplatsen i Stockholm med cirka 4000 deltagare. Under söndagen inträffade även en polisinsats på Södermalm i Stockholm efter ett mord och två bilbomber detonerade i norra Syrien. President Erdogan kritiserade Sverige för att PKK fortsätter att verka i landet. En ung man sköts till döds i Västerås och det inträffade även en skottlossning i Flemingsberg, söder om Stockholm.
Sammanfattning av senaste nyheterna i Sverige
En villa i Södertälje har brunnit men branden är nu under kontroll och det finns ingen spridningsrisk, enligt räddningstjänsten. Ingen person har rapporterats skadad. En person har skadats i en arbetsplatsolycka i Tomelilla efter att ha fastnat i en rundbalspress. Flera skott har avlossats mot en bostad söder om Stockholm och gärningsmannen ska ha flytt på elsparkcykel. Ytterligare en man har hittats död efter en drunkningsolycka i Härjedalen. En man är allvarligt skadad efter en fyrhjulingsolycka i Mora. Ivo kritiserar kommunala äldreboenden för underbemanning och bristande medicinsk kompetens. En dansk polis åtalas för att ha sparat och visat upp olämpliga bilder i undervisningssyfte. En kollision mellan en minibuss och en personbil har ägt rum på E20 i Laxå. En bil började brinna på riksväg 40 men branden är nu släckt. En lastbil och flera motorcyklister har varit inblandade i en olycka på E4 utanför Robertsfors, två personer har förts till sjukhus. En BBC-profil misstänks ha betalat en tonåring för sexuella bilder och har stängts av från arbetet. Elva personer sitter fast i åkattraktionen SkyView på Globen till följd av ett strömavbrott. En man har dött i en drunkningsolycka i Grebbestad. IS-ledaren Usamah al-Muhajir har dödats i en amerikansk drönarattack i östra Syrien. En person är skadad efter ett bråk i centrala Ronneby.
Erik Källgren byter NHL-klubb till New Jersey Devils
Efter två säsonger i NHL med spel för Toronto har Erik Källgren, tidigare SM-guldmålvakt, bytt klubb till New Jersey Devils. Källgren har hittat en ny klubb genom ´free agency´ där han hoppas få en större roll. Han har tidigare spelat 24 NHL-matcher. Källgren berättar om den snabba processen att byta klubb och om hur han och hans flickvän, Lisa, tog beslutet tillsammans. Han kommer att konkurrera om en plats i laget med Akira Schmid och Vitek Vanecek.
Polisen har kallats till ett bostadsområde i västra Stockholm efter att en person har fallit från ett flerfamiljshus. Personen, som tros vara en kvinna, föll från ett fönster eller en balkong av okänd anledning. Skadeläget är oklart och det är ännu inte fastställt från vilken höjd personen har fallit. Sjukvård, räddningstjänst och polis är på plats.
Släktforskning avslöjar hemligheten bakom pastor Thages okända föräldrar
Gunvor Carlsson har i över 30 år sökt svaret på gåtan om hennes svärfar Thage Carlssons biologiska föräldrar. Thage, född 1905, lämnades till ett barnhem endast två dagar gammal. Genom att använda DNA-teknik och släktforskning har Gunvor och hennes man Claes lyckats spåra Thages biologiska föräldrar, Walter Lundberg och Anna-Maria Nordgren. Walter var en framstående man som ärvde en stor läderfabrik och grundade Solvalla, medan Anna-Maria var en enkel piga som senare emigrerade till USA. Thages misstankar om sin biologiska mamma visade sig stämma.
Vinnova söker produktspecialist för att stödja digitaliseringsresa
Vinnova söker en produktspecialist för att stödja deras digitaliseringsresa. Som produktspecialist kommer du att arbeta med Vinnovas digitala arbetsmiljö och plattform, med sikte på avancerade lösningar. Du kommer att arbeta strategiskt, taktiskt och operativt för att stödja verksamheten kring IT-infrastrukturen och användarfrågor. Rollen innebär bland annat att stödja användningen av Microsofts plattform, förbättra tjänsternas funktionalitet och prestanda, och ansvara för drift- och supportmiljö. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start snarast enligt överenskommelse.
Vinnova söker produktägare för att accelerera digitaliseringsresan
Vinnova söker en produktägare för att accelerera sin digitaliseringsresa. I rollen kommer personen att ansvara för utformningen av medarbetarnas digitala arbetsmiljö i Microsoft-plattformen. Vinnova har som mål att ligga i framkant när det gäller digitalisering, och planerar att ta stora steg inom området de närmaste åren, från enkel automation till avancerad AI. Produktägaren kommer att arbeta nära andra myndigheter och ha goda möjligheter att bredda sin kompetens och sitt nätverk.
Cecilia Hagen firar 50 år som skribent: ´Usch och fy´
Cecilia Hagen, en känd svensk skribent, firar 50 år på Expressen. Trots att hon tidigare testat artificiell intelligens för att skriva en kolumn, fick hon svaret att det var omöjligt, något som gjorde henne mycket stolt. Hagens texter är kända för sin humor, vilket hon menar är en stor del av hennes popularitet. Hon har ingen plan att sluta skriva, trots att hon nu är 77 år gammal. Hennes son Jonatan Unge, en komiker, och hennes dotter Josefin är två av de tre personer som betytt mest för henne under de senaste 50 åren.
Elton John tar farväl med sista konserten i Stockholm
Den brittiska artisten Elton John, 76, levererade sin sista föreställning i Stockholm, Sverige, lördagen den 8 juli, efter en karriär på scenen i mer än ett halvt sekel. Han tackade sina fans och musiker, vissa av dem har följt honom i över 40 år. Konserten innehöll några av hans mest populära låtar, inklusive Bennie and the Jets, Philadelphia Freedom och I Guess That´s Why They Call It the Blues. Ett meddelande från Coldplay, som också spelade i Sverige samma kväll, visades där sångaren Chris Martin tackade honom för hans karriär och engagemang. Den sista turnén, Farewell Yellow Brick Road, inkluderade över 330 konserter och 6,25 miljoner fans.
Muslimska organisationer i Sverige: Antimuslimska krafter har tillåtits kapa debatten
Fyra muslimska organisationer i Sverige kritiserar regeringens senfärdiga fördömande av koranbränningar och menar att antimuslimska krafter har tillåtits kapa debatten. Organisationerna menar att yttrandefriheten inte står och faller med tillåtandet av koranbränningar, lika lite som med tillåtandet av förtal, uppvigling eller öppet förevisande av nazistsymboler. De uppmanar lagstiftare och domstolar att ge dem rättsligt skydd från övergrepp som koranbränningar. Organisationerna strävar efter att främja en konstruktiv dialog och är redo att samarbeta med regeringen, civilsamhället och andra religiösa samfund för att skapa ett samhälle där alla kan känna sig trygga och välkomna.
Coldplays triumferande konsert på Ullevi lockade en publik på 60 000 personer
Coldplay, det London-baserade bandet, hade en triumferande konsert på Ullevi i Göteborg, och beskrivs som mästare på att skapa en känsla av värme och samhörighet inom en hel fotbollsstadion. Konserten, som var den första av fyra på Ullevi, lockade en uppskattad publik på 60 000 personer. Bandet spelade låtar från sitt nionde album ´Music of the spheres´ och använde en rad tekniska effekter för att skapa en ljusshow över hela arenan. Trots kritik mot bandets ´säkra´ musikstil och klimatfokus, hyllades konserten för dess uppfriskande och inspirerande framträdande.
Protester i Iran trots brutal förtryck
Trots månader av brutal repression från det prästerskapliga styret i Iran, fortsätter röster av opposition att stå starka, skriver Afshin Shahi från Keele University. Rörelsen för ´kvinnor, liv, frihet´ är ett ihärdigt krav på förändring som möter Islamiska republiken med motståndskraftig trots. Även när våld dämpar de yttre tecknen...
Journalist granskar städbranschens baksida i ny bok
I sin nya bok ´Rent åt helvete´ granskar journalisten Elinor Torp städbranschens baksida. Boken tar upp fall som renoveringen av Rosenbad och berättelser om svartarbete, som exempelvis Chilo som jobbar utan papper och får lönen kontant. Torp menar att kriminalitet inom branschen är ett stort problem och att politiska beslut har bidragit till detta. Hon kritiserar också statliga Samhall för att pressa priserna i branschen och menar att seriösa företag inte kan konkurrera. Torp föreslår att begreppet ´skuggsamhället´ bör skrotas då problemen är närvarande i samhället i stort.
Forskningsprojektet Bright studerar värme i städer för att förbättra framtida stadsplanering
Forskningsprojektet Bright, ett samarbete mellan SMHI, Linköpings universitet och kommunerna Stockholm, Linköping och Norrköping, syftar till att identifiera värmeöar och svala områden i städer. Projektet ska hjälpa kommuner att anpassa sin bebyggelse till framtida värmeböljor. Meteorologiska sensorer har placerats ut på olika platser i Norrköping för att samla in data om lufttemperatur och luftfuktighet. En app har också utvecklats där användare kan rapportera hur de upplever värmen vid olika tidpunkter och platser. Forskarna betonar vikten av träd i stadsplaneringen för att minska värmestress.
Gudrun Schyman och Björn Ranelid diskuterar Österlens attraktioner och särdrag
Gudrun Schyman och Björn Ranelid, båda boende på Österlen i över 30 år, diskuterar områdets attraktioner och särdrag. De beskriver det som ett lugnt ställe där människor kommer för att koppla av, snarare än att ´skövla´ som i Båstad eller Rivieran. Båda välkomnar turister från Stockholm, men noterar att området mestadels märker av turismen genom ökad befolkning under sommaren. De beskriver Österlen som en ´levande bygd´ och betonar vikten av att underhålla lokala affärer och skolor.
Olyckor och incidenter över hela Sverige och världen
E4 är avstängd i södergående riktning mellan Norrköping och Linköping på grund av ett dieselutsläpp från en lastbil. Trafiken väntas påverkas till 16.30. Ett flygplan har kraschlandat i Vårgårda, men alla fem personer ombord har överlevt. Olyckan har påverkat terrängen nära väg 181. En brand har brutit ut i ett radhus utanför Hunnebostrand, med en person skadad. I Kina har extremväder resulterat i minst 15 döda och tusentals flyktingar. En kvinna i 30-årsåldern har gripits misstänkt för mordförsök i Stockholm. En man åtalas för olaga hot och våld mot tjänsteman på Scandic i Halmstad. En sökinsats för en kapsejsad motorbåt vid Vätterstranden har avslutats. Explosioner i Kungälv visade sig vara smällare. Minst sex personer har dött i en rysk attack i Donetsk i Ukraina. Covid-19 sprider sig snabbt i Japan. En base-hoppare har skadats i Norge. En man stickskadad i Malmö. Två män avrättade i Iran. Död vitval hittad på Västkusten. SJ-tåg tvingades vända efter stenkastning.
Forskare från Linköpings universitet och SMHI använder sensorer och förskolebarn för att undersöka hur invånare i en stad upplever värme. Målet är att bättre anpassa stadsmiljön till framtida värmeböljor som kan vara livshotande. Sensorer har placerats på flera platser i Norrköping och Linköping, och kommer att installeras i Stockholm 2024. Data från sensorerna, tillsammans med feedback från invånarna, kommer att användas för att utveckla verktyg och underlag som kan hjälpa kommunerna att anpassa sig till framtida värmeböljor.
Medordförande i Memorial står inför rätta i Ryssland
Oleg Orlov, medordförande i Rysslands äldsta och mest välrenommerade människorättsorganisation Memorial, står inför rätta för att ha talat illa om den ryska armén. Han riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Memorial har krossats av Kreml under kriget i Ukraina och listas som ´utländska agenter´. Flera medlemmar har lämnat Ryssland. Memorialchefen, Jelena Zjemkova, menar att organisationen fortfarande finns och att kollegor i Ryssland fortsätter arbetet. Hon organiserar ett internationellt arbete för att samla och digitalisera information om myndighetsövergrepp.
Människorättsorganisationen Memorials VD besöker Sverige
Jelena Zjemkova, VD för människorättsorganisationen Memorial, har besökt Stockholm på inbjudan av organisationen Right Livelihood. Hon berättar att situationen för människorättsaktivister i Ryssland är svår, med strängare kontroller och förföljelser. Trots att Memorial formellt likviderades av myndigheterna före Rysslands fullskaliga invasion, fortsätter organisationen sitt arbete i mindre skala. Zjemkova arbetar internationellt för att samla, digitalisera och göra tillgänglig information om myndighetsövergrepp. Hon påpekar att Ryssland ännu inte har gjort upp med sin historia och att det behövs mer juridiskt arbete.
Stark ökning av covid-19 fall i Japan riskerar att överbelasta sjukvårdssystemet
Smittspridningen av covid-19 ökar i Japan. På ön Okinawa har 12 260 fall registrerats under en vecka i slutet av juni. Enligt Japan News kan detta leda till att landets sjukvårdssystem blir överbelastat. Det stora antalet infekterade har gjort det svårt att bemanna sjukhus och upprätthålla normal drift. Sjukhuset i staden Nago beskriver situationen som den ´svåraste någonsin´.
Rikspolischefen nekar till att ha känt till Mats Löfvings självmordsbenägenhet
Rikspolischef Anders Thornberg förnekar att han kände till att Mats Löfving var självmordsbenägen innan han tog sitt liv i februari. Trots detta hävdar flera personer inom polisen att informationen nådde Thornberg. Arbetsmiljöverket har kritiserat polisens hantering av situationen och anser att det finns brister i arbetsmiljöarbetet. Enligt skyddsombud informerades Thornberg om Löfvings självmordsbenägenhet en till en och en halv vecka innan presskonferensen den 22 februari. Men Thornberg har nekat till att han kände till detta.
Kurdisk man döms för försök till terrorismfinansiering
En kurdisk man har dömts till fängelse i fyra år och sex månader för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism. Mannen ska också utvisas ur Sverige med förbud att återvända hit utan tidsbegränsning. Han ska ha försökt tvinga en kurdisk näringsidkare att överlämna pengar till terroristorganisationen PKK med vapenhot. Mannen ska även ha innehaft vapen i sin lägenhet några veckor efter utpressningsförsöket.
Skolbibliotekarier uppmanar till bättre förutsättningar för att motverka läskris
28 skolbibliotekarier uppmanar i ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm att bemannade skolbibliotek bör prioriteras för att främja läsning i skolan och motverka en generation av funktionella analfabeter. De påpekar att läsförståelsen bland fjärdeklassare har sjunkit, och att endast 48% av eleverna har tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat på minst halvtid. Skolbibliotekarier argumenterar för att de spelar en viktig roll i att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens.
37-årig man överlever sällsynt kombination av sjukdomar
En 37-årig man kom in till akuten med lågt blodtryck, hög puls och viktminskning. Han diagnostiserades först med ketoacidos, en komplikation vid diabetes typ 1. Efter att ha blivit alltmer förvirrad och visat tecken på flera organpåverkan, upptäcktes att hans sköldkörtel var förstorad och producerade för mycket hormon. Han behandlades för tyreotoxisk kris, ett livshotande tillstånd. Efter 21 dagar på sjukhus skrevs han ut. Kombinationen av ketoacidos och tyreotoxisk kris är mycket ovanlig och sällan beskriven i litteraturen.
Fotbollsexperter ger sina tips inför veckans Europatips
Fotbollsexperter ger sina tips inför veckans Europatips. I matchen mellan Hammarby och Piteå förutspås Hammarby vinna, trots att båda lagen står på samma poäng inför den sista omgången innan VM-uppehållet. I matchen mellan AIK och Häcken förutspås Häcken dominera, trots att AIK har hemmaplan. Slutligen, i matchen mellan Värnamo och Djurgården förutspås Djurgården ha det svårt på Värnamos hemmaplan, trots att Djurgården är favoriter.
BengtsBilder dokumenterar sina äventyr genom fotografi
BengtsBilder har spenderat en hel del tid med att fotografera olika platser och händelser. Han har fotograferat A-Huset, den gamla arkitekturhögskolan, som han beskriver som ett brutalt hus. Han har också fotograferat i snöfall längs Hammarbykanalen och i koloniområdet. BengtsBilder har även deltagit i Stockholms Kulturfestival, där han fotograferade bland annat på Skeppsbron och Gustaf Adolfs torg. Han har dessutom besökt Shetland och fotograferat i Hermanes naturreservat.
Debatt om Högsta domstolens justitieråds sidouppdrag
Justitieråd i Högsta domstolen har sidouppdrag som styrelseuppdrag i nämnder och stiftelser, skiljemannauppdrag, offentliga utredningar och privata bolag med miljonomsättning. Denna fråga är omdiskuterad i branschen. Högsta domstolens ordförande, Anders Eka, har tidigare uttryckt att han anser att det är positivt att domare tar uppdrag i nämnder och andra sammanhang. Å andra sidan har tidigare justitierådet Anna Skarhed uttryckt att hon anser att det är negativt för bilden av Högsta domstolen. Alla nuvarande justitieråd i Högsta domstolen har någon form av sidouppdrag.
Marcus Rafferty gör debut i Hammarbys A-lag efter två års skadekamp
18-åriga Marcus Rafferty gjorde nyligen sin debut i Hammarbys A-lag efter att ha kämpat med skador i två år. Rafferty, som började sin fotbollskarriär i Hammarby som barn, spelade inte några matcher på 20 månader på grund av problem med foten som krävde två operationer. Trots tvivlet och svårigheterna, fortsatte Rafferty att träna och gjorde sin comeback i P19-laget i våras. Hans framsteg ledde till att han kallades till A-lagets träning, och fyra dagar senare blev han uttagen i truppen mot Elfsborg.
Nationellt möte för europeiska hälso- och sjukvårdschefer i Stockholm
Den 9-10 maj kommer nationella chefläkare, chefsjuksköterskor och cheftandläkare i Europa att samlas i Stockholm för ett möte inom ramen för det svenska EU-ordförandeskapet. Syftet är att dela kunskap och erfarenheter om aktuella hälso- och sjukvårdsfrågor. Mötet kommer att kretsa kring gemensamma EU- och WHO-initiativ, som den europeiska hälsounionen, EU:s fjärde hälsoprogram och EU:s cancerplan. Bland talarna finns hälso- och sjukvårdsminister Acko Ankarberg och EU-kommissionens biträdande generaldirektör för hälsa och livsmedelssäkerhet John-F Ryan.
Elton Johns karriär: Från kokainmissbruk till Kalle Anka-dräkter och fotboll
Artikeln sammanfattar några av de mest minnesvärda händelserna i Sir Elton Johns karriär. Bland dessa händelser inkluderar hans 16-åriga kokainmissbruk som började 1974, hans berömda Kalle Anka-dräkt under en konsert i Central Park 1980, hans stöd till fotbollslaget Watford FC och hans omarbetning av låten ´Candle in the Wind´ efter prinsessan Dianas död 1997. Artikeln nämner också hans extravaganta utgifter på blommor, hans resa till Sovjetunionen 1979 och hans möjliga sista konsert i England på Glastonbury-festivalen 2021.
Kameror, objektiv och fotoutrustning till salu och efterfrågas
En rad kameror, objektiv och fotoutrustning är till salu och efterfrågas i en serie annonser. Bland objekten finns Leica M10, Nikon D850, Sony Zeiss 16-70/4, Zeiss 135mm f2 APO Sonnar T* ZF.2, Sigma 35mm f/2 DG DN C för Sony FE och Nikon Z9. Även äldre digitala kompaktkameror av olika märken, inklusive Canon, Pentax, Sony, Nikon och Minolta, efterfrågas. Dessutom finns en UJF-6042 MkII UV-LED-härdande flatbädd bläckstråleskrivare till salu.
Första fallet av terrorfinansiering av PKK i Sverige
En man i 40-årsåldern och turkisk medborgare står åtalad för försök till terrorfinansiering av PKK, vilket är det första fallet av sitt slag i Sverige. Han är även åtalad för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Åklagare Hans Ihrman har yrkat på fem års fängelse och utvisning, men mannens advokat Ilhan Aydin varnar för att mannen riskerar förföljelse i Turkiet. Mannen har nekat till terrorfinansiering och utpressning men erkänt vapenbrott. Utredningen bygger delvis på uppgifter från tyska och franska säkerhetstjänster.
Vittnesmål om livet i Putins Ryssland av psykiater Stefan Krakowski
Stefan Krakowski, psykiater och författare, skriver om auktoritära och diktatoriska regimer, och delar ett vittnesmål från en rysk kvinna, ´Natalja´, om livet i Putins Ryssland. Natalja berättar om hur människor som söker på ´fel´ webbplatser eller artiklar kan anmälas till polisen av medpassagerare i kollektivtrafiken och hur vanliga medborgare kan utsättas för poliskontroller där mobiler beslagtas för att leta efter innehåll som regimen anser olämpligt. Hon beskriver också hur hennes familj ständigt raderar sina senaste meddelanden i rädsla för polisen.
Sveriges Nato-inträde ligger i Turkiets händer, säger statsminister Ulf Kristersson
Sveriges statsminister Ulf Kristersson har uttryckt hopp om att Sverige kommer att bli medlem i Nato, men påpekade att beslutet i slutändan ligger i Turkiets händer. Kristersson träffade USA:s president Joe Biden i Vita huset där han beskrev mötet som mycket bra. Biden uttryckte sitt fulla stöd för Sveriges Natomedlemskap och sa att Sverige skulle göra alliansen starkare. Trots detta har Turkiet inte gett några indikationer på att de kommer att släppa sitt motstånd mot att godkänna Sveriges medlemskap.
Sveriges Nato-inträde osäkert, Turkiet har det avgörande beslutet
Sverige kan bli besviken på hoppet om att bli medlem i Nato vid toppmötet i Vilnius nästa vecka, eftersom Turkiet har det avgörande beslutet. Trots detta säger statsminister Ulf Kristersson att Sverige kommer att bli medlem i Nato, men att det är upp till Turkiet att bestämma när och om de är redo att fatta beslutet. Kristersson beskriver sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra, men konstaterar att ingenting är klart när det gäller Sveriges eventuella inträde i försvarsalliansen.
Sveriges möjliga Natomedlemskap diskuterades mellan Kristersson och Biden, beslutet ligger hos Turkiet
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har mött USA:s president Joe Biden i Vita huset, där han diskuterade Sveriges potentiella inträde i NATO. Kristersson uttryckte optimism inför möjligheten, men påpekade att det slutliga beslutet ligger i Turkiets händer. Biden uttryckte sitt fulla stöd för Sveriges Natomedlemskap, och beskrev Sverige som en uppskattad och kapabel partner. Trots detta har Turkiet ännu inte gett några besked om de kommer att släppa sitt motstånd mot Sveriges medlemskap. Kristersson förblir hoppfull inför NATO-toppmötet i Vilnius den 11–12 juli.
Epidemic Sound rapporterar miljardintäkter, Grammisnomineringar meddelade, och minnesord för Pugh Rogefeldt
Epidemic Sound rapporterade över en miljard kronor i intäkter 2022, en ökning med 46 procent jämfört med föregående år. Musikbranschen kommer att samlas den 3 maj i Stockholm för den 40:e upplagan av Grammis, med nomineringar i 21 kategorier. Oetablerade svenska artister och musiker kan nu ansöka om årets Ted Gärdestadstipendium. Musikbolaget Nordvis har inlett ett samarbete med svenska folkmusikvirtuosen Thomas von Wachenfeldt. Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt har avlidit vid 76 års ålder. Stockholmsetiketten Icons Creating Evil Art planerar en showcase i London den 9 maj. Bolaget toppar Sverigetopplistan med låten ´Ikväll igen´, medan Yasin återtar förstaplatsen på albumlistan med ´Pistoler, poesi och sex´.
MSB söker erfarna projektledare för cybersäkerhetsavdelningen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) planerar att expandera sin cybersäkerhetsavdelning och söker nu erfarna projektledare. De nya anställda kommer att ansvara för stora projekt som sträcker sig över flera år, bland annat inom IT, upphandling, installation och utveckling. Dessa projekt kommer att fokusera på att säkerställa säkra och robusta kommunikationer i Sverige. Kandidaterna bör ha mer än fem års erfarenhet av projektledning och kunskap om Sveriges krisberedskap.
Vinnova söker handläggare för industriell utveckling
Vinnova söker en handläggare för avdelningen för industriell utveckling. Rollen innebär att stödja forskning och utveckling, kunskapsutbyte och samarbete för att öka resurseffektivitet, social hållbarhet och klimatneutralitet inom den industriella värdekedjan. Arbetsuppgifterna kommer främst att ligga inom Vinnovas område Hållbar Industri. En central del i omställningen är digitaliseringen av svensk tillverkningsindustri. Kvalifikationer inkluderar relevant akademisk utbildning, arbetslivserfarenhet inom produktion/produktionssystem och/eller digitalisering inom industrin, samt mycket goda kunskaper i svenska och engelska.
Statsminister Ulf Kristersson möter president Joe Biden inför potentiellt Nato-inträde
Statsminister Ulf Kristersson beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra, men konstaterade att inget är klart gällande Sveriges eventuella inträde i Nato. Biden uttryckte sitt fulla stöd för Sveriges medlemskap i Nato och kallade Sverige för en uppskattad och kapabel partner. Kristersson uttryckte optimism inför Sveriges potentiella Nato-medlemskap trots Turkiets motstånd. Han framhöll att Sverige gör allt det kan för att göra det sista steget in i Nato möjligt.
Lågt valdeltagande bland utlandsfödda i Sverige indikerar låg integration
Utlandsfödda i Sverige, särskilt de som inte är medborgare, har hög arbetslöshet och låg delaktighet i samhället. De utnyttjar sin rösträtt i lokala val i betydligt lägre grad än svenska medborgare, vilket är ett tecken på låg integration. Dåliga kunskaper i svenska är en orsak till detta. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson föreslår att utlandsfödda ska stimuleras att lära sig bättre svenska. Han anser också att kunskap om det svenska samhället bör vara ett krav för medborgarskap. Om dessa reformer genomförs kan det öka röstandet och minska arbetslösheten bland utlandsfödda.
Turkiet har avgörandet i Sveriges eventuella Nato-inträde
Sveriges eventuella inträde i Nato kan bli försenat, då Turkiet har avgörandet i sin hand, enligt statsminister Ulf Kristersson. Trots att både Kristersson och USA:s president Joe Biden uttryckt stöd för Sveriges Natomedlemskap, är det osäkert om Turkiet är redo att godkänna Sveriges inträde. Kristersson har dock inte gett upp hoppet om att Sverige kan bli medlem i Nato vid toppmötet i Vilnius den 11-12 juli. Han påpekar att det inte är upp till Sverige att fatta beslut som bara andra länder kan fatta.
Bonnier Fastigheter och Niam påbörjar byggandet av kontorsbyggnader i Värtahamnen
Bonnier Fastigheter och Niam har officiellt påbörjat byggandet av kontorsbyggnader i Värtahamnen, Stockholm. Bonnier Fastigheter bygger tre projekt, inklusive Portalen, Pirhuset och Kv. Bristol. Niam utvecklar en stor fastighet, Neapel 3, som köptes från Vasakronan 2016. Totalt utvecklar Niam 60.000 kvm lokaler. De nya kontoren kommer att vara en del av en helt ny stadsdel, med både kontor, bostäder, förskola, skola, kultur och en stor park. Inflyttning sker under 2025/2026.
Statsminister Ulf Kristersson beskriver möte med president Joe Biden som ´mycket, mycket bra´
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset som ´mycket, mycket bra´. Kristersson framhöll dock att ingenting är klart angående eventuella besked om Sveriges inträde i försvarsalliansen NATO. Han påpekade att regeringen gör allt den kan för att det sista steget in ska vara möjligt. Biden uttryckte fullt stöd för Sveriges Natomedlemskap och sa att Sverige skulle göra alliansen starkare. Kristersson uttryckte hopp om att Sverige skulle bli godkänt som medlem i NATO vid toppmötet den 11–12 juli.
Säkerhetsbranschen samlas för att diskutera trygghet och säkerhet
Säkerhetsbranschen har tagit initiativ till en gemensam plattform för att diskutera säkerhetsfrågor. Tillsammans med Tryggare Sverige, SSF Stöldskyddsföreningen, Brandskyddsföreningen, Företagsuniversitetet och Säkerhetsföretagen bjöd man in till två dagar av samtal om säkerhet. En av de mest välbesökta programpunkterna var ´Har samhället förmåga att skapa trygghet och säkerhet?´ där bland andra rikspolischefen Anders Thornberg och justitieministern Gunnar Strömmer deltog. Diskussionen kretsade kring brottsutvecklingen och hur man kan vända den negativa trenden där Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.
Kristersson beskriver möte med Biden som mycket bra
Statsminister Ulf Kristersson beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra. Trots att inget är klart angående Sveriges eventuella inträde i NATO, påpekade Kristersson att regeringen gör allt för att möjliggöra detta. Biden uttryckte att USA stöder Sveriges Natomedlemskap fullt ut. Kristersson poängterade att Sverige, Finland och Turkiet har ett nytt möte i Bryssel, där även Natos generalsekreterare deltar. Trots Turkiets motstånd mot Sveriges medlemskap, har Kristersson inte gett upp hoppet om att Sverige blir medlem i NATO.
Kristersson hoppfull om Sveriges NATO-medlemskap efter möte med Biden
Statsminister Ulf Kristersson beskrev sitt möte med USA:s president Joe Biden som mycket bra, men noterade att inget är klart angående Sveriges eventuella inträde i försvarsalliansen NATO. Trots Turkiets ovilja att slutligen godkänna Sveriges medlemskap, har Kristersson inte gett upp hoppet om att Sverige kan bli en ny NATO-medlem den 11-12 juli. Biden uttryckte vid mötet att USA helt och fullt står bakom Sveriges NATO-medlemskap och att Sverige kommer att göra alliansen starkare.
Patric Hörnqvist avslutar sin NHL-karriär
Efter 15 säsonger i NHL avslutar Patric Hörnqvist sin karriär. Hörnqvist, som är känd som ´Bengan´, har spelat över 900 grundseriematcher, producerat 543 poäng och vunnit två Stanley Cup med Pittsburgh Penguins. Han avslutade den senaste säsongen med Florida Panthers på grund av två hjärnskakningar. Hörnqvist har uttryckt att han ser fram emot resten av sitt liv och har flyttat tillbaka till Sverige. Florida Panthers general manager, Bill Zito, har uttryckt en önskan att se Hörnqvist i en roll i klubbledningen.
Svenska läkare deltar i internationell fotbollscup
Läkare från hela världen, utom Afrika, samlas årligen för en ambulerande fotbollscup och kongress. I år hålls evenemanget i Wien. Gustav Christensen, specialist inom hud- och könssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i Lund, är lagkapten för ett lag på 25 fotbollsspelande läkare från hela Sverige. Laget har spelare med olika medicinska specialiteter, från allmänläkare till infektionsläkare. Trots att laget inte får mycket tid att träna tillsammans har de haft framgång i turneringen, med vinster mot Kazakstan, Costa Rica och Colombia. Turneringen är för närvarande endast för män, men det finns en ´mastersturnering´ för läkare över 45 år där kvinnor också kan delta.
Brister i förebyggande arbete bland skolkuratorer i Stockholm
Skolkuratorer i Stockholm har svårt att arbeta förebyggande och främjande på grund av brister i det systematiska kvalitetsarbetet, enligt en enkätundersökning från Akademikerförbundet SSR:s lokalförening. Anna Holmström, skolkurator och facklig representant, menar att det görs små insatser men inget helhetsgrepp tas. Hon föreslår att alla skolor ska gå kursen ”Att höja skolans elevhälskompetens” som ges av Specialpedagogiska myndigheten. Lee Orberson, grundskoledirektör på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, hävdar dock att de kommunala skolorna i staden uppfyller skollagens krav.
Svårt finansieringsklimat fortsätter att påverka svenska life science-listor
Första halvåret 2023 har varit tufft för svenska life science-företag, med endast 60 av cirka 240 noterade företag som visar positiv avkastning. Det svåra finansieringsklimatet från 2022 har fortsatt, med företag som kämpar för att generera intresse för sina finansieringsrundor. Bland de bästa aktierna hittar vi Lund-baserade Ziccum, som utvecklat LaminarPace, en teknik som möjliggör nya förberedelser av vacciner och biologiska läkemedel. Deras aktie steg med 130 procent under årets första halvår. I toppen av life science-listan för första halvåret var Prolight Diagnostics, vars aktie ökade med 167 procent.
Korta arrendeavtal hotar Stockholms båtklubbar
Båtklubbar i Stockholm, inklusive Kristinebergs båtklubb och Båtklubben St Erik, står inför osäkerhet när deras långa arrendeavtal med staden, som har gällt sedan 1984, nu ändras till att gälla ett år i taget. Klubbarna oroar sig över att de kommer att bli utkastade och att det blir svårt att bedriva långsiktigt arbete och investera i fastigheter. Kommunikatören Jenny Tirén Berg från idrottsförvaltningen försäkrar att det inte finns någon avsikt att bli av med båtklubbar i staden. Curt Lindenbaum från Saltsjön–Mälarens Båtförbund (SMBF) menar att avtalen ses över eftersom marken båtklubbar har blivit allt mer värdefull.
Demonstration mot EU-förslaget Chat Control 2.0 i Stockholm
En demonstration mot det kontroversiella EU-förslaget Chat Control 2.0 hölls i Stockholm den 20 maj. Förslaget kritiseras för att vara en bredsida mot all privat elektronisk kommunikation. Demonstrationen arrangerades av Konstellationen, DFRI och 5 juli-stiftelsen och rapporterades ha cirka 200 deltagare. Talare inkluderade bland andra Katarina Stensson, Jon Karlung, Peter Hellman, Ann-Therese Enarsson, Andrea Andersson-Tay, Anton Holmlund, Fabian Lidbaum, Mikael Blomstrand, Mattias Axell, Samuel Skånberg och Henrik Alexandersson.
Koranbränning väcker frågor om Sveriges lagstiftning
Koranbränningen som ägde rum i Stockholm i juni har väckt starka reaktioner och frågor kring Sveriges lagstiftning. Frågor har uppstått om polisen kan neka tillstånd för en demonstration eller flytta platsen för den. Joakim Nergelius, jurist och professor i rättsvetenskap, menar att det är en del av yttrandefriheten att kritisera religioner, men att det är en svår fråga om bränning av en helig skrift skulle kunna vara hets mot folkgrupp. Han menar också att polisen kan neka tillstånd om de befarar att demonstrationen kommer att skapa oroligheter.
Polisen riktar insatser mot samma adress för att gripa sexköpare
Polisen har under flera år riktat insatser mot samma adress i Stockholm för att gripa misstänkta sexköpare. Männen har uttryckt sina egna ord under förhör. Bland de chattar som hittats finns uttalanden som ´Trodde du var 18´ och ´Trevlig äldre svensk gentleman´. En av männen misstänks för våldtäkt mot barn.
17-åring dömd för mord i Stockholms tingsrätt
På den nionde och sista rättegångsdagen i Stockholms tingsrätt, dömdes en 17-årig pojke för mord. Pojken nekade till brott, men hans DNA hittades på ett munskydd som också innehöll blod från offret. Trots att han dömdes, släpptes han inte från häktet, utan transporterades till ett SIS-hem. Han rymde senare under ett tandläkarbesök i Södertälje. I hovrätten skärptes straffet till fyra års sluten ungdomsvård. De tre medhjälparna friades i både tingsrätten och hovrätten.
Utbildningsminister meddelar om spioneri på svenska lärosäten
Utbildningsminister Mats Persson (L) har meddelat att det förekommer spioneri på svenska lärosäten och att regeringen måste agera. Detta följde efter kritik från lärosätenas styrelseordförande gällande beslutet att korta styrelsernas mandatperioder. Persson uttryckte självkritik till att förändringen skedde så hastigt, men gav ingen förklaring till varför. Han försäkrade att han har fullt förtroende för styrelsernas ordförande och för samtliga externa ledamöter. Persson menade också att lärosätena behöver utveckla sin förståelse för säkerhetspolitik.
Kostnaden för vetenskaplig publicering ökar vid svenska lärosäten
Kostnaden för vetenskaplig publicering vid svenska lärosäten ökade till 738 miljoner kronor under 2022, en ökning med 3,7 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Kungliga biblioteket. Lunds universitet spenderade mest med 86 miljoner kronor, följt av Uppsala universitet med 75 miljoner och Karolinska institutet med 68 miljoner. De ökade kostnaderna beror bland annat på förändrade avtal och övergången till transformativa avtal. Bland universiteten spenderade Mittuniversitetet minst, medan bland högskolorna var det Högskolan i Jönköping och Södertörns högskola som spenderade mest.
Ändringar i personalansvarsnämndens förfarande vid svenska universitet väcker reaktioner
Flera Saco-S-representanter vid högre utbildningsinstitutioner har reagerat på ändringarna vid Lunds universitet, där anställda som förs framför personalansvarsnämnden (Pan) inte längre får tala till nämnden muntligt innan den fattar beslut om avsked eller uppsägning på personliga grunder. Dessutom får anställda inte svara skriftligt på anklagelser. Vid Borås universitet har fackförbunden och arbetsgivaren förhandlat fram en kompromiss för personalansvarsnämndens förfarande. Numera har anställda endast rätt att närvara och tala om medlemmarna i disciplinnämnden anser att det finns ett behov av att ställa frågor. Enligt Martin Behre, ordförande för Saco-S-föreningen vid Borås universitet, ville arbetsgivaren göra personalansvarsnämndens förhör helt skriftliga. Flera fackföreningar har varit under intrycket att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, hade ändrat sina råd till högre utbildningsinstitutioner angående personalansvarsnämndens förfaranden. Det stämmer inte, enligt Hedda Mann, juridisk chef vid förbundet. Vid Umeå universitet kan anställda tala till disciplinnämnden både muntligt och skriftligt, och universitetets personalchef, Lars Nordlander, säger att de inte har några planer på att ändra den ordningen. Vid Stockholms universitet får anställda också tala vid disciplinnämndens möte.
Nyans partiledare uppmanar Turkiet att pressa Sverige att förbjuda koranbränningar
Nyans partiledare Mikail Yüksel uppmanar Turkiet att pressa Sverige att förbjuda koranbränningar. Han menar att detta bör vara en del av Natoförhandlingarna. Yüksel anser att Sverige behöver Turkiets stöd för att bli medlem i Nato och att ett förbud mot koranbränningar kan hjälpa till att förhindra hatbrott. Han anser också att Turkiet borde pressa Sverige i flera frågor, bland annat att utvisa anhängare till Gülenrörelsen och personer med samröre med Kurdistans arbetarparti, PKK. Yüksel har anklagats för att begå brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, vilket han avfärdar som dumheter.
Mollie Albertsson: Butikschef på Abba the Museum
Mollie Albertsson har arbetat som butikschef på Abba the Museum på Djurgården i Stockholm i två och ett halvt år. Hon får många frågor från turister från hela världen och tröttnar aldrig på musiken. Hon känner till varje låt och har även träffat medlemmar av Abba. Museet, som är privatägt, hade 350 000 besökare förra året, en ökning med nästan 60 procent jämfört med året innan. Albertsson är ansvarig för att se till att allt flyter på i butiken, från att beställa varor till att se till att butiken ser lockande ut.
Svensk-amerikanske AI-forskaren Max Tegmark: En introduktion
Max Tegmark, svensk-amerikansk fysiker, kosmolog och AI-forskare, är professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och president för Future of Life Institute. Han är känd för sitt arbete inom kosmologi, kvantfysik och AI. Tegmark har skrivit böcker som ´Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality´ och ´Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence´. Han är också en förespråkare för säker AI-utveckling och medgrundare av Future of Life Institute. Han kommer att sommarprata i ´Sommar i P1´ den 1 augusti 2023.
Slutet på en era: Georg Sörmans sista butik stänger ner
Den sista butiken av Georg Sörmans i Gamla stan i Stockholm stänger ner, vilket markerar slutet på en 106-årig historia. Georg Sörman startade sin verksamhet 1917 och butiken på Västerlånggatan öppnades 1928. Efter konkurs 2020 tog klädfirman Grosshandlarn över butikerna med planer på att fortsätta driva dem. Men efter en tvist om hyror med bostadsrättsföreningen som äger fastigheten, beslutades det att stänga butiken.
Thoren Business School i Solna tvingas stänga efter beslut från Skolinspektionen
Thoren Business School i Solna tvingas stänga efter att Skolinspektionen upptäckt allvarliga brister i verksamheten. Beslutet påverkar omkring 420 elever. Skolinspektionen har även beslutat att stänga elprogrammet på Thoren Innovation School i Malmö, vilket påverkar 60 elever. En tredje skola, Thoren Business School Stockholm, har fått ett hot om böter på en miljon kronor om de inte åtgärdar de brister som Skolinspektionen har påpekat. Solna och Sundbyberg kommuner förbereder stöttning för de berörda eleverna.
Äldre svenskar i digitalt utanförskap
En fjärdedel av alla svenskar kommer snart att vara 65 år och äldre, men många av dem lever i digitalt utanförskap, enligt Statistiska Centralbyrån och Folkhälsomyndigheten. Cirka 400 000 äldre personer har inte tillgång till internet och dess tjänster. Sven Niklasson, ordförande för Seniornet i Huddinge, Stockholm, som hjälper äldre med IT och digital teknik, säger att många äldre har svårigheter på grund av funktionsnedsättningar och bristande kunskaper. Huddinge kommun erbjuder hjälp till äldre invånare som vill använda digital teknik.
Ny ordförande för Arsenal Sweden delar sina tankar och visioner
Den nya ordföranden för Arsenal Sweden uttrycker sin stolthet och glädje över att ta över rollen. Hon beskriver sin passion för fotboll och Arsenal, och betonar vikten av gemenskapen som skapas genom supporterklubben. Hon nämner också de utmaningar som modern fotboll medför, inklusive de höga kostnaderna och avståndet mellan supportrar och lag. Trots detta, tror hon att Arsenal Sweden kan ha en stark röst och påverka saker, särskilt genom samarbete med andra nordiska supporterklubbar. Hon tackar också den tidigare ordföranden, Axel, för hans arbete.
Gustav Vasas tronreserver ledde till problem
En ny avhandling av Alexander Isacsson, forskare i historia vid Örebro universitet, granskar hur Gustav Vasa säkrade tronföljden genom att utnämna hertigar som tronreserver. Isacsson har studerat vad som hände med dessa reserver under en 70-årsperiod, före och efter Gustav Vasas död. Han konstaterar att det finns ett inbyggt problem i alla monarkier: reserverna kan antingen hjälpa eller stjälpa kungen. I sitt testamente gjorde Gustav Vasa sina fyra söner till hertigar, men planen ledde till interna strider och självständighetssträvanden.
Stora konkurser inom byggindustrin i juni
I juni gick fyra bolag med en omsättning på över 100 miljoner kronor i konkurs. De största konkurserna inkluderade Svensk Entreprenadteknik SET AB i Märsta, NMT Fabriks AB i Älvängen, Einar Dahl Byggnads Aktiebolag i Klippan, Ortalis Byggnation AB i Stockholm, Nock MTH Entreprenad AB i Älvängen, AB Lindqvist & Larsson VVS i Uppsala, Konturo AB i Södertälje, Stockholm Bygg och Bemanning AB i Sundbyberg, TASBUD SVERIGE AB i Stockholm, Naturliga Hus Sverige AB i Knivsta, Reske Bygg AB i Uppsala, Byggservice BBR I SVERIGE AB i Helsingborg, Sentrea markentreprenad AB i Österbybruk, Glam House AB i Kristinehamn, Stommex Entreprenad AB i Tyresö, Vema Opportunities AB i Lomma, Öresunds Bygg och Fastighetsservice AB i Malmö, Viskafors Industriisolering AB i Borås, Nugnez Bygg AB i Stockholm, Everservice AB i Västerhaninge, Blomdahls Epiqrum AB i Stockholm, Byggkretsen i Göteborg AB i Göteborg, OAS El AB i Saltsjö-Boo, och LG Måleri i Örebro AB i Årjäng.
Medieklassens förhållande till överklassen
Artikeln diskuterar Sveriges överklass och medieklass och deras relation till varandra. Författaren menar att medieklassen ofta missförstår eller avskyr överklassen, trots att de själva är mycket intresserade av klass. Författaren menar också att överklassen ofta missförstås av medieklassen, som har en tendens att förenkla och utelämna nyanser. Författaren diskuterar även sin egen bok, ´Överklass´, och hur den mottogs av medieklassen. Artikeln nämner också andra författare och journalister som har skrivit om överklassen, som Annette Kullenberg och Björn af Kleen.
Ökad efterfrågan på distansutbildningar och kvinnors intresse för IT-utbildningar
Pandemin har lett till en ökning av antalet studenter som söker distansutbildningar, enligt Marie Nordström från Stockholms universitet. Statistiska centralbyrån rapporterar att antalet behöriga kvinnliga sökande till yrkeshögskolans IT-utbildningar har ökat med 389 procent under de senaste åtta åren. Detta kan hjälpa till att motverka kompetensbristen inom IT-sektorn. Myndigheten för yrkeshögskolan rapporterar att en tredjedel av de behöriga sökande till yrkeshögskolans IT-utbildningar 2022 var kvinnor. Från och med den 1 oktober 2022 kan yrkesverksamma ansöka om omställningsstudiestöd för att kompetensutvecklas.
Stark start på börsveckan, men privata elbilsköp minskar
Börsveckan inleds starkt i de asiatiska tidszonerna och den svenska kronan har stärkts något. Privata elbilsköp har nästan helt upphört sedan Tidölaget avskaffade elbilsbonusen. Volkswagen ID.7, som snart kommer som kombi, kan bli en stark konkurrent till Tesla Model S på den svenska marknaden. Stockholmsbörsen hade en positiv vecka med +3.33% för OMXS30 och +2.73% för OMXSPI. Den svenska kronan försvagades på Riksbankens räntebesked men stärks nu något. Guldpriset är något upp.
Livet på Sydöland: Sol, torrt väder och enstaka problem
På Sydöland har det varit soligt, torrt och lugnt. Det finns dock problem som köttbönder som befarar nödslakt och höga bensin- och dieselpriser. Det har varit en del ungdomligt busliv i Färjestaden, fyllekörningar och upptäckter av människor med minimala mängder marijuana. Det har också varit problem med att köpa biljetter från Snälltåget, sajten kraschade flera gånger och en biljett debiterades två gånger. Trots vissa problem, fortsätter livet på ön.
Fler festivaler i juli och augusti
MI:s guide till festivalsäsongen har uppdaterats med fler festivaler i juli och augusti. Bland festivalerna finns Alive Festival i Borlänge, Ekebofestivalen, Midnight Light Festival i Vilhelmina, South Ocean Festival i Malmö, Latitud 57 i Oskarshamn, Sensommar festival i Sundsvall, Time To Rock Festival i Knislinge, Hasslöfestivalen i Blekinge skärgård, Visfestivalen i Västervik, Gefle Metal Festival i Gävle, Sommarrock i Svedala, Öland Roots i Sandbergen, Bayside Festival i Helsingborg, Dansbandsveckan i Malung, Vadstenabullret i Vadstena, Skogsrårocken i Österbymo, The Rock Off Festival i Mariehamn, Trästockfestivalen i Skellefteå, One wknd only i Karlshamn, Hugo Parkfestival i Norrköping, HudikKalaset i Hudiksvall, Storsjöyran i Östersund, Uppsala Reggae Festival, Classic Kalaset i Rättvik, Karlskrona Skärgårdsfest, Skogsröjet i Reymyre, Urkult i Näsåker, Big Slap i Malmö, Uport i Ulricehamn, Arvika Hamnfest, Kalmar Stadsfest, Way Out West i Göteborg, Galgbergsfestivalen i Halmstad, Jungfrukällan i Stockholm, Rootsy Summer Fest i Falkenberg, Vinterviken Sunset Session i Stockholm, Eksjö stadsfest, Dalfestivalen i Dalsjöfors, Live at Heart i Örebro, Festival of the Midnight Sun i Linköping, Woodland i Torön, Bonfire Festival i Linköping, by:Larm i Oslo.
Tyska Infineon köper svenska AI-specialisten Imagimob
Tyska halvledarföretaget Infineon har köpt det svenska mjukvaruföretaget Imagimob, som specialiserat sig på artificiell intelligens (AI) för snål hårdvara. Imagimob, som har ett dussin mjukvaruingenjörer i Stockholm, är kända inom området Tiny Machine Learning, en form av AI som utför analys på plats snarare än att rapportera hem sensordata. Företagets kod används i olika produkter, inklusive en smart varningsväst för chaufförer och en klocka med falldetektor från svenska Bellpal. Imagimob har även utvecklat detektorer för barnskrik och pistolskott.
´Pojkarna på Eolshäll´: En podcastserie avslöjar övergrepp på pojkhem
En podcast i tre delar, ´Pojkarna på Eolshäll´, berättar historien om ett pojkhem för ungdomar som inte får plats i samhället, drivet av Göthe Ohlsson. Ohlsson, känd för sin goda hand med problematiska pojkar, förgrep sig i hemlighet på dem. Detta skulle dröja nästan 40 år innan offren vågade berätta. En av de drabbade, Leif, berättar att han utsattes för sexuella övergrepp upp till 50 gånger under sina år på fosterhemmet. Podcasten avslöjar att Ohlsson egentligen heter Simon Gottfrid Ohlsson och tidigare dömts för sexuell otukt mot barn.
Koranbrännaren Salwan Momika vill sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna
Salwan Momika, känd för att ha bränt Koranen, har uttryckt sin önskan att sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna. Han hävdar att det är det enda partiet som försvarar Sverige och svenska värderingar. Trots att han är medlem i partiet sedan ett år tillbaka, har han inte varit särskilt aktiv. SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman kommenterade inte Momikas medlemskap, men konstaterade att han inte haft några förtroendeuppdrag i partiet. Momikas handlingar har lett till protester i Iran, där den svenska ambassaden stormades och svenska flaggor brändes.
Pakistans reaktion på koranbränning i Sverige kan vara politisk avledning
Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif uppmanar till protester efter koranbränningen i Stockholm. Enligt statsvetaren Sten Widmalm är landets starka reaktion delvis ett sätt att avleda uppmärksamhet från den inrikespolitiska krisen och den ekonomiska situationen. Det finns även en stark religiös extremistisk lobby i Pakistan som driver på frågor där någon kan kritiseras för att inte ha respekterat islam. Widmalm nämner också att Ryssland kan ha ett intresse av att påverka Pakistan att reagera kraftfullt för att bromsa Sveriges inträde i Nato.
Elektronmusikpionjären Ralph Lundsten har avlidit
Kompositören Ralph Lundsten, född 1936 i Ersnäs, Norrbotten, har avlidit vid en ålder av 86 år. Lundsten, som var en pionjär inom synt- och elektronisk musik i Sverige, flyttade till Stockholm som 15-åring. På 1950-talet startade han den välkända bild- och elektronmusikstudion Andromeda. Från 70-talet drev han studion från sitt rosa hus ´Villa Frankenburg´ i Nacka. Hans musikproduktion omfattade ett hundratal skivor, natursymfonier och meditationsmusik. Ett av hans mest kända verk är Radio Swedens signaturmelodi ´Ut i vida världen´.
Tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter inkomna till polisen
Efter att en Koran brändes utanför en moské i Stockholm förra veckan, har tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter kommit in till polisen. Två ansökningar kommer från Stockholm, en om att bränna Koranen utanför en moské och en om att bränna Toran och Bibeln framför Israels ambassad. Den tredje ansökan kommer från Helsingborg, där en privatperson ansökt om att bränna religiösa texter i stadskärnan.
Koranbränning i Stockholm kan ha internationella konsekvenser
Efter en koranbränning utanför en moské i Stockholm stormades den svenska ambassaden i Bagdad, Irak. Mannen som brände koranen, född i Irak, har rapporterats vara engagerad i en pro-iransk organisation. Detta har lett till spekulationer om ifall Iran och Ryssland kan ha initierat händelsen för att försvåra ett turkiskt godkännande av Sveriges Natoansökan. Svenska myndigheter utreder för närvarande inte motivbilden bakom koranbränningen. Ryssland har snabbt utnyttjat situationen och förstärkt antisvenska protester globalt.
Minnesstund på Gröna Lund efter tragisk olycka
Efter den tragiska olyckan på berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund, där nio personer skadades och en kvinna i 35-årsåldern dog, hölls en minnesstund. Många besökare samlades för att hedra offren och deras anhöriga. En minnesplats har anordnats framför Jetline där människor kan lägga blommor och reflektera. Gröna Lund, som varit stängt i en vecka efter olyckan, öppnade återigen sina portar.
AIK:s nya tränare Henning Berg förbereder sig för första träningspasset
Henning Berg, den nya tränaren för AIK, kommer att leda sitt första träningspass på tisdag. Sportchefen Thomas Berntsen avslöjade att klubben planerar att förstärka laget på flera positioner. Berg tar över efter Andreas Brännström, och det är oklart om hans tidigare assistent Kazimierz Sokolowski kommer att följa med honom till AIK. Berntsen meddelade också att mittfältaren Dino Beširović och försvararen Mads Thychosen har värvats till klubben.
Koranbrännaren Salwan Momika mottar hot men ångrar inget
Salwan Momika, som brände Koranen i centrala Stockholm, säger att han har mottagit tusentals hot men ångrar inte sitt agerande. Han lever nu under polisskydd. Händelsen har lett till internationella reaktioner, inklusive fördömanden från påve Franciskus och svenska regeringen. Flera muslimska länder har kallat upp svenska ambassadörer och Iran har stoppat sin nya ambassadör från att resa till Sverige. Trots detta hävdar Momika att hans handlingar var i Sveriges intresse och han planerar inte att bränna Koranen igen.
Ingen döms direkt för 17-åringens död i Nacka
En 17-årig pojke kidnappades och mördades i Nacka i juli 2020. Han trodde att han skulle medla i en konflikt om stulna skor, men blev lurad till en plats där han kidnappades och fördes till ett skogsparti där han sköts och knivhöggs. Sju personer åtalades för delaktighet i kidnappningen och mordet, men ingen döms direkt för pojkens död. Tingsrätten konstaterar att bevisen inte räcker för att döma någon av de åtalade som gärningsman. Flera av dem döms dock för andra brott, bland annat medhjälp till mord och människorov.
Skolinspektionen återkallar tillstånd för Thoren-skolor på grund av brister i undervisningen
Skolinspektionen har återkallat tillståndet för Thoren Business School i Solna och för el- och energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö 2. Detta beslut berör hundratals elever som nu behöver byta skola. Skälet till återkallandet är stora brister i undervisningen. Thoren Business School Stockholm hotas också av ett viteshot på en miljon kronor. Thorengruppen, som äger skolorna, har överklagat beslutet. Friskolornas Riksförbund, som Thorengruppen är medlem i, har uttryckt oro över situationen och menar att det skadar branschen.
Staffan Westerbergs vemodiga och hoppfulla sommarberättelse
Staffan Westerberg, skådespelare, regissör och manusförfattare, blandar vemod och hopp i sin sommarberättelse i P1. Han ser tillbaka på sitt liv från sin rullstol i sin villa i Uppsala. Westerberg växte upp och studerade i Luleå innan han flyttade till Stockholm. Han har bland annat arbetat med berömda personer som Lars Forsell, Ingmar Bergman, Lasse Pöysti, Allan Edwall, och Kristina Lugn. Han bor nu med sin partner Hans och får hjälp av hemtjänstpersonal. En kurator från Eskilstuna museum har tagit med hans konstverk för en permanent utställning.
Staffan Westerberg reflekterar över livet i P1:s sommarprogram
Skådespelaren, regissören och manusförfattaren Staffan Westerberg berättar i P1:s sommarprogram om sitt liv, från uppväxten och studenttiden i Luleå till flytten till Stockholm. Han minns hur han sökte upp författaren Lars Forsell för att spela upp en av hans pjäser med dockor han gjort själv, och möten med berömdheter som Ingmar Bergman, Lasse Pöysti, Allan Edwall och Kristina Lugn. Westerberg, som en gång gjorde programmet ´Vilse i pannkakan´, lever nu i Uppsala med sin partner Hans och får hjälp av hemtjänsten. Han reflekterar över döden och livets vemod.
Reach for Change och Clear Channel samarbetar för att stödja sociala entreprenörer
Reach for Change inleder ett samarbete med Clear Channel för att öka medvetenheten om organisationens arbete och stödja sociala entreprenörers lokala initiativ för barn och ungas framtid. Samarbetet inkluderar en utomhuskampanj, ´Din idé - Vårt stöd´, som ska synas på utvalda tunnelbanelinjer och tvärbanan i Stockholm. Under året kommer fler kampanjer att framställas och visas lokalt i Stockholm och på digitala skyltar över hela Sverige. Kampanjen lyfter fram fyra sociala entreprenörer som är eller har varit en del av Reach for Changes inkubatorprogram.
Ny desinformationskampanj mot Sverige efter koranbränning
Koranbränningen i Stockholm har lett till en ny desinformationskamp mot Sverige, med ryska statsägda kanaler som sprider felaktiga påståenden. På sociala medier sprids felaktiga uppgifter om att Sverige aktivt bekämpar islam. Ryssland anklagas för att delta i kampanjen, möjligtvis i syfte att försvåra Sveriges väg in i Nato. Myndigheten för psykologiskt försvar har uttryckt oro över situationen. En tidigare rapport pekade ut Moustafa El-Sharqawy, kopplad till internetkontot Shuoun Islamiya, som en central aktör i spridningen av desinformation.
Diamond League i Stockholm: Ståhl tvåa, Roos trea
Daniel Ståhl kom på andra plats i Diamond League i Stockholm, trots dåligt väder. Fanny Roos och Sara Lennman tävlade också, med Roos på tredje plats i kvinnornas kula. Simon Pettersson, Kristjan Ceh och Andrius Gudzius tävlade i diskustävling, med Ceh som vinnare. Emma Ljungberg, Caisa-Marie Lindfors och Emma Sralla tävlade i kvinnornas diskustävling. Melwin Lycke Holm och Fabian Delryd deltog i höjdhopp, men ingen av dem klarade höjderna. Tilde Johansson kom på sjunde plats i längdhopp. Klimataktivister störde 400 meter häck.
Musa Gurbanli nära övergång till Djurgården
Anfallaren Musa Gurbanli är på väg att ansluta till Djurgården från Qarabag i den azerbajdzjanska ligan, enligt sportchefen Bosse Andersson. Gurbanli, som har gjort 31 mål och 12 assist för Qarabag, ska genomgå en läkarundersökning och sedan skriva på ett treårskontrakt. Han var på plats på Tele2 Arena och såg matchen mot Varberg. Gurbanli är tänkt att ersätta Victor Edvardsen, som har sålts till nederländska Go Ahead Eagles. Dessutom kan cypriotiska Apollon Limassols Felix Vá också vara på väg till Djurgården.
Stockholms Handelskammare uppmanar till reformer för att stärka Sveriges konkurrenskraft
Staffan Salén och Andreas Hatzigeorgiou, ordförande respektive vd för Stockholms Handelskammare, uppmanar till reformer för att stärka Sveriges konkurrenskraft. De anser att politiska låsningar har hindrat Sveriges förmåga att reformera och att viktiga beslut har skjutits upp. De föreslår tre områden som behöver reformeras: bostadsmarknaden, energifrågorna och infrastrukturen. De menar att reformer inom dessa områden kan hjälpa Sverige att hantera både klimatkrisen och konkurrenskraften samtidigt.
14-åring anställd av Elon Musk för att arbeta med SpaceX satelliter
14-årige Kairan Quazi har anställts av Elon Musk för att arbeta med satellitteamet på SpaceX. Han beskrivs som mycket begåvad och kommer snart att ta examen från Santa Clara-universitetet, där han sägs vara den yngsta studenten som tar examen i universitetets historia.
Hertigen och hertiginnan av Sussex har avslutat sitt 20 miljoner dollar, fleråriga avtal med Spotify efter bara en serie. Enligt källor nära Spotify uppfyllde det kungliga paret inte produktivitetsmålet som krävdes för att få hela utbetalningen från avtalet. Spotify, som gjorde en nettoförlust på 430 miljoner euro förra året, har nyligen meddelat 200 jobbkutt i sin podcastverksamhet och flyttar fokus bort från exklusiva innehållsavtal. Harry och Meghans Archewell Audio och Spotify släppte ett gemensamt uttalande där de sa att de ”ömsesidigt kommit överens om att gå skilda vägar och är stolta över serien vi gjorde tillsammans”.
Collector Bank söker en Digital Marketing Manager för att arbeta med varumärket Collector, med målet att öka andelen nyförsäljning av privatlån och sparkonton via egen kanal. Rollen innebär både operativt och strategiskt ansvar för varumärket, med fokus på kampanjarbete, kommunikation och digital- och varumärkesmarknadsföring. Den ideala kandidaten är en generalist med bred erfarenhet inom digital marknadsföring och kommunikation, och har tidigare ansvarat för marknad inom ett mindre bolag eller regelstyrd bransch.
Stockholms stad använder byggbranschens elektroniska affärsstandard Beast för att samla in miljödata i Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt. Genom att samla in data om elförbrukning, transporter, drivmedelsförbrukning och byggmaterial kan man sätta en miljöstämpel på projektet och arbeta mot att vara klimatpositivt 2030. Beast möjliggör datadelning mellan alla aktörer i projektet och ökar transparensen. Stockholms stad är den första kommunen som använder Beast i ett stort byggutvecklingsprojekt.
Trygg Hansa väljer JMWGolin som ny PR-byrå
Försäkringsbolaget Trygg Hansa har valt PR-byrån JMWGolin som sin nya kommunikationspartner, med fokus på långsiktig strategi, löpande PR-rådgivning och utveckling av PR-aktiviteter. Det första resultatet av samarbetet kommer att synas i bolagets årliga vattensäkerhetskampanj. Tidigare samarbetade Trygg Hansa med BCW, men bytte nyligen kommunikationschef två gånger och valde att gå ut i en ny upphandling. BCW valde att inte delta i upphandlingen och har nyligen presenterat nya globala samarbeten med Oatly och Activision Blizzard.
En 20-årig gängkriminell misstänks ha beordrat barn att utföra mord på uppdrag av den så kallade ”kurdiska räven”. Rättegången mot sex personer åtalade för försök och anstiftan till flera mord under tre dagar i januari avslutades på fredagen. Åklagarna yrkar på 18 års fängelse för huvudmannen. Den huvudmisstänkte är en 20-årig man som enligt åklagarna är högt uppsatt i ett kriminellt nätverk i Jordbro söder om Stockholm som är lojalt med Foxtrotnätverket. Han misstänks ha rekryterat och beordrat fem pojkar mellan 14 och 15 år att utföra tre våldsdåd den 20, 21 och 22 januari.
Man åtalad för terrorfinansiering efter krogbråk
En man i 40-årsåldern åtalades på fredagen för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism efter ett krogbråk på Pitchers vid Hornsbergs strand i Stockholm. Mannen hotade en annan man med pistol och krävde pengar, samt avlossade vapnet när han gick därifrån. Åklagaren hävdar att mannen agerat för organisationen Kurdistans Arbetarpartis (PKK) räkning. Den hotade mannen har släktband till Turebergsnätverket, som har rötter på Malmvägen i Sollentuna och ligger i konflikt med ett annat Sollentunanätverk.
Ilska bland Valstabor efter 11-årig pojkes död
Efter en 11-årig pojkes död i Valsta, Märsta, där en 27-årig misstänkt gängkriminell man körde på pojken under påverkan av droger, känner många boende ilska mot myndigheterna. De anser att myndigheterna kunnat göra mer för att stoppa mannen innan olyckan skedde. Lokalpolisområdeschef Stephan Kiernan säger att han förstår ilskan, men tror inte att de kunnat göra något specifikt för att hindra dödsolyckan. Han betonar att polisen och samhället behöver utveckla sitt förebyggande arbete.
Tonårspojke knivskars till döds i Älvsjö
Platsen där en tonårspojke knivskars till döds i Älvsjö under torsdagseftermiddagen fylldes med blommor och ljus. På fredagen besökte klasskamrater och andra minnesplatsen för att hedra pojken. En jämnårig tonårspojke är gripen och anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är fortfarande oklart vilket motiv som låg bakom dådet. Enligt uppgifter var offret och den misstänkte gärningsmannen barndomsvänner. Båda pojkarna skulle delta i nians bal när dådet skedde.
Kungliga Operan ställer in föreställning på grund av ljudläckage från nattklubb
Kungliga Operan i Stockholm tvingas ställa in fredagens föreställning av ´Short stories´ på grund av ljudläckage från nattklubben Café Opera. Efter samtal med Operakällaren och försök att dämpa ljudet fanns ingen annan lösning än att ställa in föreställningen. Operan har inte tidigare stött på detta ljudisoleringsproblem, men det visar operahusets dåliga skick, menar Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan.
En man i 40-årsåldern åtalas för att ha försökt driva in pengar för att finansiera den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. Detta är det första åtalet i Sverige som handlar om finansiering av PKK. Frågan om indrivning och utpressning är svår att granska, och både Säpo och representanter för turkiska föreningar i Sverige är ovilliga att prata om organisationens påstådda indrivningsverksamhet. Företrädare för den kurdiska diasporan förnekar dock att PKK ägnar sig åt indrivning i Sverige.
Budmatkaos: Författarens kamp för att få hem sin kinesiska middag
Författaren beskriver en situation där han och tre andra äldre män i Stockholm försöker få hem mat från en kinakrog via ett budföretag. Budet försvinner och efter mycket om och men, inklusive missförstånd med budföretaget och kinakrogen, köper de pizza istället. Plötsligt dyker en ung kvinna från kinesrestaurangen upp med maten och förklarar att hon inte vill se den förfaras.
Kungliga Operan ställer in föreställning på grund av ljudläckage från nattklubb
Kungliga Operan tvingas ställa in fredagens föreställning av ´Short stories´ på grund av ljudläckage från nattklubben Café Opera. Detta blottlägger operahusets brister, enligt Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan. Efter samtal med Operakällaren och försök att dämpa ljudet fann Operan ingen annan lösning än att ställa in föreställningen. ´Short stories´ resterande två föreställningar kommer att spelas på söndag och tisdag. Lindgren hoppas att andra föreställningar inte ska behöva drabbas.
Efter ett år av sjunkande priser visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik att den skånska bostadsmarknaden vände svagt uppåt under de senaste tre månaderna. Bostadsrättspriserna i Skåne har ökat med 2,7 procent och villapriserna med 2,2 procent. I stor-Malmö har priserna på både bostadsrätter och villor ökat mer än i både Stockholm och Göteborg. Priserna på bostadsrätter har sjunkit mest i Simrishamn och Ängelholm med cirka 23 procent, medan de ökat i Vellinge med 10 procent och i Lomma med 12,3 procent.
Polisens nationella insatsstyrka genomför tillslag i Stockholm
Polisens nationella insatsstyrka genomförde ett tillslag i centrala Stockholm natten mot fredag i samband med ett pågående ärende kopplat till allvarlig brottslighet. Insatsstyrkan använde en stegbil för att ta sig in i en lägenhet genom ett uppsågat fönster på Hornsgatan på Södermalm. Polisen har haft aktiv spaning och höjd beredskap för tillslag i Stockholm under den senaste veckan. Sofia Hellqvist vid polisens nationella mediecenter säger att det inte finns någon fara för allmänheten.
Sverige kan spela viktig roll i Ukrainas återuppbyggnad
Enligt Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, kan Sverige spela en betydande roll i Ukrainas återuppbyggnad och långsiktiga investeringar. Mylovanov menar att svenskt finansiellt stöd ses med gott öga i Ukraina, då det inte finns några politiska trådar i bakgrunden. Han föreslår att satsa på små pilotprojekt och ge pengar till lokala myndigheter för att återuppbygga landet. Flera stora svenska företag, som Atlas Copco, Ikea och Sandvik, förväntas flytta sin verksamhet från Ryssland till Ukraina framöver.
Världens första elektriska självkörande färja, MF Estelle, har gjort sin jungfrutur i Stockholm. Färjan går i trafik på Riddarfjärden mellan Kungsholmen och Södermalm och är byggd av det norska företaget Torghatten AS. Färjan drivs med el och tar max 24 passagerare åt gången. En enkelbiljett kostar 35 kronor och SL-kortet fungerar inte, men rederiet har ambitioner att det ska börja gälla i framtiden.
En 27-årig ledarfigur i Märstanätverket misstänks för att ha kört på och dödat en 11-årig pojke i Märsta norr om Stockholm. Polisen befarar att rädsla för gängets våldskapital ska försvåra utredningen, då flera vittnen på platsen inte vågade prata av rädsla för att stöta sig med gänget. Märstanätverket har funnits i flera år och i en kartläggning som polisen gjort kopplas ett 70-tal unga män och pojkar till grupperingen. Nätverket ägnar sig åt narkotikahandel och har utretts för inblandning i flera olika gängkonflikter som lett till dödsskjutningar.
Världens första självkörande elektriska passagerarfärja, MF Estelle, har gjort sin jungfrufärd i Stockholm. Nästa vecka öppnar båtlinjen över Riddarfjärden för allmänheten. Norska företaget Zeabuz, som specialiserat sig på självkörande båtar för storstäder, står bakom projektet. Båten kommer att trafikera mellan Kungsholmen och Södermalm. En befälhavare kommer att följa med på turerna för att övervaka att båten sköter sig, men Torghatten, det norska rederiet bakom projektet, hoppas att båtarna ska kunna köra förarlöst om något år.
Moderaterna har tappat stöd i Stockholm, där 44% av invånarna nu säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val idag. Detta är en stor förändring jämfört med för ett decennium sedan, då Fredrik Reinfeldts moderater dominerade staden. En anledning till detta kan vara att Moderaterna har samarbetat med Sverigedemokraterna och profilerat sig som ett parti för vindkraftsskeptiska jägare som tankar diesel, vilket inte går hem hos Stockholmsväljarna. För att vinna tillbaka stödet i storstaden bör Moderaterna börja kämpa för Stockholmsväljarna på nationell nivå.
Sverigedemokraterna i Eskilstuna motsätter sig sponsring av stadens pridefestival
Sverigedemokraterna i Eskilstuna vill att kommunen slutar sponsra stadens pridefestival, Springpride. De menar att RFSL, som arrangerar festivalen, är en politisk organisation som utesluter Sverigedemokraterna och att de inte försvarar HBTQIA+ personers rättigheter. RFSL hävdar dock att de är partipolitiskt obundna och kämpar för HBTQIA+ personers rättigheter. Trots Sverigedemokraternas invändningar har Eskilstuna kommunföretag beslutat att förlänga sponsringen av Springpride till 2025.
Chloé Schutermans företag: blandade resultat i influencerbranschen
Influencern Chloé Schuterman driver fyra bolag, däribland Nathalie Schuterman AB, som hon grundade med sin mor. Enligt den senaste rapporten har omsättningen för bolaget sjunkit med 14 procent till 24 miljoner kronor, men rörelseresultatet har vänt från förlust till vinst. Chloé Schuterman AB, som hanterar Chloés influencerverksamhet, ökade sin omsättning med 1,3 procent till 861 000 kronor under 2022. E-handelsföretagen Cloeys AB och Culotte AB, som båda grundades 2022, har ännu ingen rapport att redovisa.
Misstänkt för knivattack i Frankrike har bott i Sverige
Mannen som misstänks för knivattacken mot barn i Frankrike på torsdagen har tidigare bott i Sörmland och dömts i Eskilstuna tingsrätt. Sex personer, inklusive fyra barn, skadades i attacken i en park i Annecy i östra Frankrike. Den misstänkte gärningsmannen, en syrisk flykting i 30-årsåldern, kunde gripas av polis strax efteråt. Han har tidigare dömts för bidragsbrott i Sverige och flyttade förra året till Västsverige. Åklagaren säger att det i nuläget inte finns något uppenbart terrormotiv bakom dådet.
Greenhouse välkomnar unga formgivare och designskolor för 2023
Greenhouse, en internationell plattform för unga och oetablerade designer vid Stockholm Furniture Fair, har valt ut 32 formgivare och 30 designskolor från 18 länder att delta i 2023 års evenemang. Utställarna kännetecknas av hög kreativitet och lekfullhet. Nyheter för 2023 inkluderar Greenhouse Bar by Nola och utställningen Ung Svensk Form. Bland deltagarna finns finska formgivaren Reeta Laine, svenske formgivaren Gustav Winsth och koreanska formgivaren Eugene Shon.
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle plockar skräp i Mälaren
På Världshavsdagen den 8 juni plockade kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle skräp i Mälaren för att uppmärksamma miljö- och hållbarhetsarbete. Hovets informationschef Margareta Thorgren säger att kungafamiljen har ett stort engagemang kring att motverka nedskräpning och att de tänker på det varje dag. Samma dag höll organisationen ´Håll Sverige Rent´ sin stora skräpplockardag. Kronprinsessan Victoria besökte också utställningen ´Planet or Plastic?´ på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Fyra personer från Dalarna bland årets Sommar i P1-värdar
Totalt 58 personer är värdar för Sommar i P1 2022. Bland årets namn finns fyra personer från Dalarna: Sussie Eriksson, Harald Mix, Bert Sundström och Göran Greider. Harald Mix, född i Falun och medgrundare till Northvolt, säger att vi kan lösa klimatkrisen med teknik och företag som vill ställa om, men det saknas modiga entreprenörer och riskkapital. Skådespelaren Sussie Eriksson kommer att prata om hur det är att vara 60 år och inte tvärsäker på någonting. Journalisten Bert Sundström och författaren Göran Greider är också bland årets värdar.
Sorg och ilska i Märsta efter 11-åringens död
En 11-årig pojke dog efter att ha blivit påkörd av en bil i Valsta, Märsta, norr om Stockholm. Pojkens klasskamrater och lokala invånare samlades för att lämna blommor och tända ljus vid en minnesplats. Föraren av bilen, som är välkänd av polisen och tillhör ett kriminellt nätverk, ringde själv till polisen och larmade om olyckan. Många känner ilska över att myndigheterna inte agerat mot föraren tidigare.
AI-tekniken är på väg att revolutionera konsten, men det finns risker med teknikskepticism, enligt konstkritikern Sinziana Ravini. Den franska konsttidskriften Beaux Arts har nyligen använt AI för att skapa en resa in i Hieronymus Boschs målning ”Lustarnas trädgård”. AI och VR-konst har dock en tendens att spela på vår narcissism och det är ännu oklart hur tekniken kommer att påverka konstupplevelsen i framtiden. Ravini menar att vi bör njuta av konsten som den är idag, innan AI skapar nya utopier och förändrar konstvärlden.
Mikko Hyppönen, forskningschef på finska Withsecure och en av världens främsta auktoriteter inom cybersäkerhet, tror att den största utmaningen för cybersäkerheten kommer att vara när kriminella börjar använda avancerad maskininlärning i sina attacker. Han menar att detta kommer att ske inom en snar framtid och att företag måste förbereda sig för detta hot. Hyppönen uppmanar också företag att flytta cybersäkerhetsfrågan upp på styrelsenivå och att styrelsemedlemmar måste förstå teknik, cyber och AI för att kunna fatta välgrundade beslut.
Utmaningar med maskininlärning inom inbyggda system
Maskininlärning (ML) inom inbyggda system innebär att man tränar en modell för att känna igen exempelvis människor och sedan använder den modellen i en tillämpning. Chef för uppkopplad intelligens på forskningsinstitutet Rise, Joakim Eriksson, nämner tre utmaningar inom området: batteritid, omogna verktygskedjor och juridiska aspekter. Batteritid begränsar hur mycket beräkningskraft som kan läggas i enheten. Omogna verktygskedjor innebär att programmeringsspråk som Python kräver mer minne och är långsammare än C eller Rust. Juridiska aspekter innefattar GDPR och rättigheter till insamlade data.
Konstnären John Huntington vill i ett nytt verk driva ut det han kallar för ´tankespöken´ från den kommunala förvaltningen. Gamla värdefulla böcker och manuskript i Italien skadade i översvämningar, och Celine Dion ställer in fler konserter – ingen spelning i Stockholm. Vuxenutbildningen i Piteå testar, tillsammans med forskare från Umeå universitet, hur sång kan användas för att lära invandrare svenskt uttal.
Hyatt Hotels tipsar om fem unika resmål för sommaren
Hotellbolaget Hyatt har handplockat fem resmål och hotell världen över för att inspirera inför sommarens äventyr. Genom sin sommarkampanj erbjuder Hyatt upp till 15 procent rabatt på vistelsen och gratis frukost på utvalda hotell. Hälsa, unika upplevelser, hållbara boenden bortom turiststråken, och lokalt inspirerade och familjevänliga hotell är i fokus. Hyatts fem tips för en minnesvärd sommar är Hôtel Reisen i Stockholm, La Zambra i Andalusien, Andaz Prague i Prag, Story Hotel Riddargatan i Stockholm och Alila Hinu Bay vid Indiska oceanen i Oman.
Google lanserar AI-fond för social innovation i Europa
Google har lanserat sin andra Google.org Social Innovation Fund on AI för att hjälpa sociala företag att lösa några av Europas mest brådskande utmaningar. Genom fonden gör Google 10 miljoner euro tillgängliga, tillsammans med mentorskap och stöd, för entreprenörer från underrepresenterade bakgrunder. Syftet är att hjälpa dem att utveckla omvälvande AI-lösningar som specifikt riktar sig mot problem de står inför dagligen. Fonden kommer att erbjuda kapital via ett bidrag till INCO för att expandera Social Tides, ett acceleratorprogram finansierat av Google.org, som kommer att erbjuda kontantstöd på upp till 250 000 dollar (232 000 euro).
Kinesiska biltillverkaren Xpeng etablerar sig på den svenska marknaden och lanserar två nya elbilar, en sportsedan och en SUV. Företaget har ingått ett samarbete med bilåterförsäljaren Bilia som agent, och Xpengs bilar kommer att säljas och servas hos tre Biliahandlare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Xpengs marknadschef i Sverige, Magnus Wenger, tror att kinesiska bilmärken kommer att kunna konkurrera med bilmärken från hela världen.
Google-chefen Sundar Pichai kommenterar konkurrensen från ChatGPT
Google och Alphabets vd Sundar Pichai jämför konkurrensen från AI-chattboten ChatGPT med när Amazon och Apples röstbaserade AI-assistenter lanserades. Han säger att det viktiga för Google är att få det rätt, inte att vara först. Pichai medger att de hade velat låta utvecklingen av sin egen chatbot, Bard, ta mer tid, men de kände sig pressade att lansera den efter att ChatGPT fick 100 miljoner användare på två månader. Han påpekar att AI är för viktigt för att inte regleras, men också för viktigt för att inte regleras väl, och att Europa bör omfamna innovationen som kan stärka konkurrenskraften.
Google lanserar AI-fond i Sverige för socialt entreprenörskap
Google lanserar en ny fond på 115 miljoner kronor för att främja satsningar på artificiell intelligens (AI) inom socialt entreprenörskap i Sverige. Google.org Social Innovation Fund on AI är öronmärkt för icke vinstdrivande verksamheter och kommer att erbjuda både finansiellt stöd och mentorskap. Googlechefen Sundar Pichai, som besökte Stockholm för att lansera fonden, betonade vikten av att alla samhällsgrupper får ta del av AI-utvecklingen och att teknologin regleras på ett bra sätt. Han ser AI som en möjlig lösning för att nå klimatmål, bygga hållbar tillväxt och bevara global konkurrens.
Google lanserar AI-fond i Sverige
Google lanserar en ny fond, Google.org Social Innovation Fund on AI, på 115 miljoner kronor för att främja satsningar på artificiell intelligens (AI) i Sverige. Fonden riktar sig till icke vinstdrivande verksamheter inom socialt entreprenörskap och syftar till att hjälpa samhällsengagerade entreprenörer att lösa Europas mest akuta utmaningar. Google erbjuder även mentorskap och tekniskt stöd till entreprenörer från utsatta områden. Googlechefen Sundar Pichai betonar att AI är för viktigt för att inte regleras, och att USA och Europa bör samarbeta i utvecklingen av regelverk.
AI accelererar mediokriseringen av konst och kultur
Mediokriseringen av samtiden kommer att accelerera med AI, som i sin nuvarande form är generisk eftersom dess kreativitet bygger på redan existerande uttryck. Utan djupare kunskap om konst, fotografi, litteratur eller musik är det omöjligt att göra det riktig konst gör: kämpar med att försöka besvara de estetiska frågor som kan föra konsten framåt. Vi får därför kitsch, och det är tyvärr den mest populära typen av konst även i den högsta ligan. På sikt kanske människor kommer kunna använda AI för att göra radikal konst, men allt talar emot att det är de radikala uttrycken som kommer att definiera kulturen.
Google lanserar AI-fond på 10 miljoner euro i Sverige
Google lanserar en ny fond på 10 miljoner euro (cirka 115 miljoner kronor) för att främja satsningar på artificiell intelligens (AI) i Sverige. Fonden, Google.org Social Innovation Fund on AI, riktar sig till icke vinstdrivande verksamheter inom socialt entreprenörskap. Förutom pengarna erbjuder Google mentorskap och tekniskt stöd till entreprenörer från utsatta områden. Googlechefen Sundar Pichai betonar i en debattartikel att AI är för viktigt för att inte regleras, och att USA och Europa bör samarbeta i utvecklingen av regelverk för AI. Pichai är för närvarande på besök i Stockholm, där han träffat statsminister Ulf Kristersson och besökt Kungliga Tekniska Högskolan.
Digitalisering och AI innebär en revolution för tillverkningsindustrin, men svenska företag är inte världsledande inom området, säger Tobias Eriksson, Nordenchef för Efeso, ett managementkonsultbolag specialiserat på industriinnovation. Företag som inte anammar digitaliseringen och automatiseringen riskerar att gå under, eftersom produktivitetsgapet mellan de som använder AI och de som inte gör det kan vara så stort som 50-90%. Efeso arbetar med många av Europas största industriföretag, och Eriksson ser en ljus framtid för Sverige och Norden om företagen anpassar sig till trender som AI, automation, hållbarhet, cirkularitet och resiliens.
Erdogan hyllar vänskapen med Putin och vill inte införa sanktioner mot Ryssland
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hyllar sin vänskap med Rysslands president Vladimir Putin och menar att det finns en speciell och växande relation mellan länderna. Erdogan säger att Ryssland och Turkiet behöver varandra inom alla områden. Vänskapen mellan ledarna har lett till betydande förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, och Erdogan vill inte införa sanktioner mot Ryssland. I det turkiska presidentvalet utmanas Erdogan av oppositionens Kemal Kiliçdaroglu, som vill se Sverige snabbt ansluta sig till Nato.
Justitieminister besöker Rågsved efter dödsskjutning
En person dog och två skadades när flera gärningspersoner stormade en grill i Rågsved och började skjuta. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Stockholmsförorten och sa att händelsen har skakat om hela lokalsamhället. Strömmer uppger att polisen i Stockholmsområdet har hindrat flera skjutningar och sprängningar under de senaste månaderna, men att Rågsvedsskjutningen visar att polisens mobilisering mot kriminalitet måste prioriteras.
Justitieminister besöker Rågsved efter dödsskjutning
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Stockholmsförorten Rågsved efter den senaste dödsskjutningen och menar att problemen med gängkriminaliteten går djupt ner i samhället och kräver mobilisering på alla plan. Strömmer förstår dem som är rädda för att själva drabbas av det dödliga våldet och understryker vikten av att hela samhället mobiliserar mot den här brottsligheten. Kampen mot gängkriminaliteten är ett av regeringens högst prioriterade områden och rättsväsendet har fått stora resurser för att vända de senaste årens utveckling.
18 åtalade för insiderbrott i samband med Ica-affär
18 personer har åtalats för insiderbrott i samband med att Ica köptes ut från Stockholmsbörsen. Flera av de åtalade är eller känner Ica-handlare med koppling till Blekinge, Östergötland, Småland och Skåne. Åklagaren menar att de misstänkta tjänade över 20 miljoner kronor med hjälp av läckt information. I bevisningen finns mejl, kalenderanteckningar och sms som visar hur informationsutbytet ska ha gått till. Samtliga förnekar brott och flera förklarar i förhör att det handlar om tillfälligheter att de handlade Ica-aktien.
Sektionschefen på Sis bemöter kritik om ökad säkerhet
Läget på Sis-hemmet Nereby är ansträngt efter två rymningar och ett rymningsförsök inom en vecka. Taggtråd sattes upp under torsdagen för att öka säkerheten. Helena Finér, sektionschef på Sis, säger att de måste snabbt identifiera och vidta åtgärder för att minska riskerna för rymningar. Kritik har riktats mot användningen av taggtråd, bland annat från Rädda barnen, som menar att det påverkar barnen negativt. Finér betonar att åtgärden ligger inom deras uppdrag att säkerställa att ingen kan avvika, men att de inte heller ska ha mer instängd än nödvändigt.
Kasten: En historisk krog med potential för förbättring
Restaurangen Kasten, belägen på Fredrikshovsgatan 4 i Stockholm, har sitt namn efter 1600-talskrögaren Kasten Hoff. Lokalen är känd för Östermalmsbesökare, då Eriks bakficka låg här i 32 år. Kasten drivs nu av Jim Hammargren, Jacob Nermark och Jonathan Mattsson under namnet Jim & Jacob. Menyn erbjuder främst fransk och svensk mat med säsongens delikatesser, men för att bli mätt krävs en budget på minst 500 kronor. Trots trevlig personal och en välmatad vinmeny, känns Kasten som ett etablissemang som har sett sina bästa dagar. Med en mer vågad meny, jämnare resultat och bättre vinlista skulle krogen kunna nå en större publik.
Krogkommissionen tipsar om tre Stockholmskrogar
Krogkommissionen tipsar om de tre senaste testade krogarna i Stockholm. Rummel i Hagastaden får högt betyg för sin mysfaktor och entusiastiska personal, samt rätter som lammfilé med kalvbräss och pasta fylld med svamp och tryffel. Takbaren på Freyja blir troligtvis ett populärt ställe i sommar, men restaurangdelen behöver förbättras. Forma har en svajig inriktning där det är oklart om mat, dryck eller kvällshäng är i fokus, och flera rätter serveras vidbrända med dålig service.
Ökning av lediga sommarjobb i Stockholms län
Antalet utannonserade sommarjobb i Stockholms län har ökat med över 40% jämfört med 2019. I år utannonserades 14 213 lediga sommarjobb, enligt Arbetsförmedlingen. I början av veckan fanns det drygt 2 200 lediga jobb i regionen. Störst är efterfrågan på montörer och personal inom hemsjukvård. Undersköterskor är också mycket eftertraktade av arbetsgivare.
Brommapojkarna bäst i Stockholm efter åtta omgångar i allsvenskan
Efter åtta spelade omgångar i allsvenskan är det Brommapojkarna som är Stockholms bästa lag. De har visat sig vara taktiskt flexibla, med sex olika formationer från start, beroende på motståndet. Sedan nykomlingen Brommapojkarna tog sina första poäng för säsongen har de fortsatt att ånga på och är nu bäst i staden med sin femteplats i den allsvenska tabellen.
Seko och Almega Tågföretagen når avtal och undviker strejk
Fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen har nått ett avtal och undviker därmed en strejk inom spårtrafiken. Avtalet innebär en löneuppgörelse i enlighet med industriavtalets märke. För Seko har dock lönen inte varit det centrala, utan snarare kravet på att schemaändringar kortare än två veckor i förväg måste godkännas av den anställda. Överenskommelsen gör det svårare för arbetsgivaren att göra sena schemaändringar genom en formulering om att det endast får ske vid oförutsedda händelser och att arbetsgivaren ska söka komma överens med berörd arbetstagare.
Cuddle party: en övning i närhet och samtycke
I en vacker sekelskiftesbyggnad i Stockholm arrangerar Sofia Kreissl och hennes assistenter ett så kallat Cuddle party. Deltagarna, som består av kvinnor mellan 25-50 år, män i 30-årsåldern och några äldre personer av olika kön, samlas för att öva på närhet, samtycke och att sätta gränser. Cuddle partyt organiseras utifrån vissa regler, där den viktigaste är att man endast får röra vid en person om man fått samtycke från denne. Deltagarna genomför flera övningar för att träna på att ge och ta emot samtycke, samt att säga ja och nej. Många av deltagarna upplever kvällen som befriande och läkande.
Forskare protesterar utanför finansdepartementet, kallas ´ligister´
Forskare från Scientist Rebellions genomförde en aktion utanför finansdepartementet där de spärrade av entrén, tände bengaler och kastade låtsasblod på fasaden. Banderoller med budskap som ´Sluta finansiera klimatkollapsen´ och ´Stoppa fossila subventioner´ vecklades ut. En av forskarnas krav är årliga utsläppsminskningar med 38 procent. Carl-Vincent Reimers, politiskt sakkunnig i Ulf Kristerssons stab, kallade forskarna för ligister och undrade varför de inte greps på plats. Isabelle Letellier, lektor vid Stockholms universitet och deltagare i aktionen, svarade att det är regeringen som är ligister och att civil olydnad har varit ett sätt att försvara rättigheter som inte värnas av politiken.
Seko-medlemmar besvikna över nytt avtal
Seko-medlemmar har uttryckt besvikelse över det nya avtalet som nyligen undertecknades. Många medlemmar har sagt att de tänker lämna förbundet och vissa fackliga förtroendevalda har svårt att motivera att vara kvar i organisationen. Samtidigt är det oklart om ett massutträde skulle gynna dem som jobbar i branschen. Klubben planerar nu att diskutera hur de ska utkräva ansvar från förbundsstyrelsen. På måndagen kommer flera Seko-klubbar att hålla en demonstration på Norrmalmstog i Stockholm.
Sverige förbereder sig för rekordvarm sommar
Sverige förbereder sig för en rekordvarm sommar, liknande 2018 då torka och värmebidrog till matbrist och ekonomiska problem för lantbrukare. SMHI varnar för att sommaren 2023 kan bli lika varm och torr som 2018. Markus Hoffman från Lantbrukarnas riksförbund LRF ser flera orosmoment och menar att lantbruket är något bättre förberett den här gången. Vattenförsörjningen kan drabbas vid långvarig torka, men Patrik Johansson, vattenchef på Region Gotland, menar att grundvattennivåerna är högre än tidigare år. Inom hälso- och sjukvården är inomhusklimatet avgörande och Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, säger att de har tagit höjd för de scenarion som SMHI har.
Skidåkning i Sverige undervärderas under våren
Trots att Sverige har optimala förhållanden för skidåkning under våren, väljer många att göra andra aktiviteter istället. Skidtävlingar avslutas ofta innan de bästa skidförhållandena kommer, och turister uppskattar inte alltid den fantastiska skidåkningen som erbjuds på våren. Klimatförändringar och ökad nederbörd har medfört att det kommer mer snö i mars och april, vilket gör att skidsäsongen kan förlängas. Världsmästaren Ebba Andersson menar att Fis och skidförbundet bör se över tävlingskalendern och anpassa den efter de förändrade vinterförhållandena.
Ingenmanslandet: Asylsökandes tillfälliga hem i Sverige
F1-hotellet i Stockholm, även kallat Centria, har varit den första anhalten för asylsökande flyktingar i Sverige under de senaste tio åren. Migrationsverket hyr rum och lägenheter runt om i landet för att tillfälligt husera asylsökande innan de får en permanent plats. Bostäderna är ofta tillfälliga och präglas av ovisshet och väntan. Migrationsverket har under denna tid inte haft något mandat att erbjuda språkundervisning eller samhällsinformation till de asylsökande. Vissa fastighetsägare tar dock egna initiativ för att förbättra boendeförhållandena, som att erbjuda skolor och kvinnohus.
Maos hibiskus: En deckare om gamla svenska maoister och deras hemliga nätverk
I boken ´Maos hibiskus´ av Peter Kadhammar följer vi huvudpersonen Jan, en framgångsrik ekonom som ligger bakom viktiga beslut i en svensk storbank. Jan har en kärlekshistoria med Minka, en kvinnlig toppdiplomat som är tänkt att bli både FN-ambassadör och utrikesminister. Båda tillhör den svenska eliten och ingår i ett hemligt nätverk av gamla svenska maoister. De har dock ett problem: de har alldeles för mycket pengar. Boken skildrar krocken mellan ideal och anpassning under de senaste femtio åren och är skriven i en stor moralisk tradition, likt Brecht och Dashiell Hammett.
I en artikel i Göteborgs-Posten diskuteras den svenska byggbranschens överlevnad och behovet av avreglering. Författaren menar att en ökad avreglering kan leda till sämre kvalitet på nybyggda lägenheter och att det inte är byggregler som är orsaken till höga kostnader. Istället pekar forskning på att dåliga kalkyler och stora vinstmarginaler driver upp priserna. En enklare och mer förutsägbar ordning kan vara möjlig, men det kräver att politiken tar sig an de stora och svåra besluten som påverkar långsiktigt hållbara kvaliteter i samhällsbyggandet.
Beyoncé inleder världsturné i Stockholm
Beyoncé inledde sin världsturné i Stockholm den 26 juni. Scenen var enorm och biljetterna kostade upp till 5 000 kronor. Trots höga priser var konserten inte slutsåld. Turnén förväntas generera ett par miljarder kronor. Konserten baserades till stor del på albumet ´Renaissance´, en hyllning till marginaliserade människor. Beyoncé sjöng och dansade utan att mima, men det saknades energi från publiken. Specialeffekterna var imponerande, men många besvikna fans undrade varför hon inte sjöng ´Halo´.
Xpengs marknadschef om etableringen i Sverige
Kinesiska bilmärket Xpeng har etablerat sig på den svenska marknaden och lanserar i år två nya elbilar, en sportsedan och en SUV. Företaget har knutit ett samarbete med bilåterförsäljaren Bilia som agent och har fokus på att lyssna på kundernas feedback för att förbättra och förändra sina produkter. Magnus Wenger, marknadschef på Xpeng i Sverige, tror att kinesiska bilmärken kommer att kunna konkurrera med bilmärken från hela världen och att Xpeng är här för att stanna.
Överklassens ljusskygga strategier för bättre betyg
Sociologen Mikael Holmquist beskriver i sina studier av Djursholm hur ekonomiska eliter använder ljusskygga strategier för att få bättre betyg åt sina barn. Föräldrar utövar påtryckningar på lärare och det råder en utbredd fuskkultur bland eleverna. Handelshögskolan i Stockholm, där många av dessa elever är tänkta att gå vidare, hotar att införa ett eget antagningssystem och varningsflagg för vissa gymnasieskolor. Bakom fusk och orättfärdigt höga betyg ligger ett skolsystem som effektivt sorterar bort lågutbildades barn och reproducerar klassamhället.
Medlemmar i fackförbundet Seko har uttryckt oro och frustration över förhandlingar med Almega om villkor för tågpersonal. Medlemmarna kräver bland annat att lagda scheman ska gälla, extra lediga dagar och två anställda med säkerhetsansvar på tågen. En vild strejk i Stockholms pendeltåg genomfördes nyligen för att sätta press på förbundet. Seko-medlemmar menar att förbundets engagemang inte matchar medlemmarnas och att förtroendet för Seko kan skadas om man inte står på sig i förhandlingarna.
100 miljoner kronor i statsbidrag för idrottsföreningar i utsatta områden
Regeringens vårbudget har tilldelat 100 miljoner kronor för att stärka idrottsrörelsen i socioekonomiskt utsatta områden. Riksidrottsförbundet har utsett 15 förbund, inklusive Svenska basketbollförbundet, att delta i satsningen. Yacouba Barry, grundare och verksamhetschef för basketföreningen VGB i Järva, hoppas att bidraget kommer att leda till långsiktiga lösningar istället för snabba fixar. Stiftelsen Goodsport, som arbetar med integration för unga, har visat att idrotten kan göra en konkret och mätbar skillnad, med en minskning av anmälda brott med 49% i Skäggetorp utanför Linköping efter ett år av spontanfotboll.
Sverige bromsar upp Natoprocessen efter Turkiets president uttalande
För ett år sedan kom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med ett uttalande som bromsade upp den svenska Natoprocessen, där han kallade det ´ett misstag´ att låta Sverige och Finland ansluta till militäralliansen. Sedan dess har Sverige haft att göra med en högerpopulistisk, auktoritär president som spridit fake news för att gynna sina egna politiska intressen. Turkiet har anklagat Sverige för att ha finansierat och beväpnat den kurdiska PKK-gerillan. I juni 2022 undertecknade Sverige, Turkiet och Finland ett avtal som innebar att Erdogan godkände att länderna fick en invitee-status i Nato, i gengäld för att länderna skulle slå ned på PKK och utreda finansieringen av rörelsen.
Anton Fendert, trafikregionråd för Miljöpartiet, har mött kritik efter att ha skämtat om tågvärdar på en fest. Fendert har varit ansiktet utåt för beslutet att slopa tågvärdarna på Stockholms pendeltåg och har avfärdat säkerhetsrisker. Efter att ha skämtat om tågvärdar på en fest möter han nu kritik från tågpersonal, som anser att han hånar deras yrkesgrupp och säkerhet. Fendert svarar att han försökte driva med sig själv och att skämtet framstår som olämpligt taget ur sin kontext. Han ber om ursäkt för sitt agerande.
En ny rapport av David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, och Erika Willander, forskare inom religionssociologi vid Umeå universitet, visar att svenskar med muslimsk familjebakgrund ofta beskrivs som mer religiösa än vad de egentligen är. Studien visar också att personer med kristen familjebakgrund visar större samhörighet med kristendomen än personer med muslimsk familjebakgrund visar med islam. Rapporten syftar till att nyansera bilden av muslimer och postmuslimer i Sverige, samt kristna och postkristna.
Kristdemokraterna i Stockholm föreslår i sitt nya program ”Stockholm hela dygnet” att krögare själva ska få bestämma sina öppettider och att gäster ska få ta med sin öl ut på gatan. Partiet vill också avskaffa alkoholförbudet i stadens parker och inrätta nattlivszoner där sexual- och våldsbrottslingar kan portförbjudas. Kristdemokraterna anser att Stockholm har potential att bli en roligare och attraktivare huvudstad och att det är stadens puls, inte politiker, som ska avgöra när festen är slut.
Vild polisjakt på förare i norra Stockholm
En film från insidan av en polisbil visar en intensiv jakt på en förare som smet efter en olycka i norra Stockholm. Flera polisbilar och en ambulanshelikopter syns på platsen under jakten.
Regeringen överväger att sänka straffmyndighetsåldern till 12 år
Allt yngre pojkar rekryteras för att utföra grova våldsdåd i gängkonflikter. Regeringen överväger att sänka straffmyndighetsåldern och justitieminister Gunnar Strömmer utesluter inte att den kan bli så låg som 12 år. En utredning ska tillsättas inom kort för att se över en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år. Strömmer menar att en sådan åtgärd har ett brottsförebyggande syfte och att det är viktigt att även ringa brott får tydliga konsekvenser, särskilt för unga människor.
Oro och sorg i Rågsved efter mordet
Oro och sorg präglar känslorna bland boende i Rågsved, Stockholm, efter en skjutning där en man dödades och två skadades. Fem män har anhållits misstänkta för mord och mordförsök. Poliser patrullerar området och en skotthål syns i en grillkiosks fönster. Många boende uttrycker oro för barnen och framtida våldshändelser. En 70-årig kvinna som bor i närheten, Giovanna, säger att hon inte är rädd men känner starkt för den döda mannens föräldrar.
Experter skeptiska till AI-robot som ska hitta vinnaraktier
Efter att den amerikanska nyhetskanalen CNN hävdade att AI-chattroboten Chat GPT, skapad av Open AI, kan välja aktier bättre än de bästa förvaltarna, har en fond som styrs av roboten fått över 11 000 investerare och är värd över sex miljoner dollar. Men experter är skeptiska och påpekar att AI:n använder sig av öppna källor och att det finns stora risker associerade med fonden.
Skottlossning på grill i Rågsved: en död och två skadade
Flera gärningsmän stormade en grill i Rågsved, södra Stockholm, och sköt mot tre män i 20-årsåldern, vilket resulterade i en död och två skadade. Gärningsmännen flydde på elsparkcyklar. Senare greps och anhölls fem män i 20-årsåldern misstänkta för mord och mordförsök. Enligt uppgifter ska flera av gärningsmännen och de tre målsägarna tillhöra Hagsätranätverket.
Stockholms hushåll oroade för egen ekonomi
En ny rapport från Stockholms handelskammare visar att hushållens disponibla inkomster sjunker, konsumtionen minskar och bygginvesteringarna faller kraftigt. Den svenska ekonomin väntas gå in i en lågkonjunktur under 2023. Stämningsläget i Stockholmsekonomin är mycket dystrare än normalt. Trots den sämre ekonomin fortsätter företag att anställa, men arbetskraftsbristen är särskilt stor i Stockholm, delvis på grund av en dysfunktionell bostadsmarknad. Handeln i Stockholm är den bransch som går svagast och hushållen är mycket pessimistiska kring den egna ekonomin.
Trots kritik mot Gudrun Sjödén och hennes företag, bland annat arbetsmiljöproblem och nedlåtande kommentarer om minoritetsgrupper, har bolaget gått starkt och omsatte nästan en miljard kronor 2021. Sjödén själv har nyligen tagit ut 85 miljoner kronor. Detta visar att företag inte nödvändigtvis behöver ansluta sig till vissa specifika värderingar för att vara framgångsrika, och att idén om att företag i första hand säljer varumärken snarare än varor är en lyckad pr-kupp.
Kungafamiljen får hjälp av skattebetalarna för renoveringar och underhåll
Kungafamiljen i Sverige behöver inte betala för renoveringar, underhåll eller hyror för sina bostäder, eftersom skattebetalarna står för kostnaderna genom en över 200 år gammal överenskommelse om dispositionsrätt. Statens fastighetsverk har betalat för renoveringar av drottning Silvias pool och prins Carl Philips designföretag Bernadotte & Kylbergs ateljé. Anställda på Statens fastighetsverk har klagat på att myndigheten är undfallande mot hovet, och detta har påpekats i en företagshälsorapport från 2019. Prinsessan Madeleines våning i centrala Stockholm, som mest har stått obebodd under senare år, har renoverats i två omgångar och byggts ut till 432 kvadratmeter.
Hälften av patienter som tar antidepressiva läkemedel drabbas av utsättningssymtom
Cirka hälften av patienter som tar antidepressiva läkemedel drabbas av olika typer av utsättningssymtom när de trappar ned medicinen. För vissa är symtomen lindriga och övergående, medan andra upplever dem som betydligt besvärligare och svårare att bli av med. Björkhagens husläkarmottagning i Stockholm erbjuder Sveriges enda offentligt finansierade nedtrappningsmottagning för antidepressiv medicin. Initiativtagaren och ansvariga läkaren André Marx säger att majoriteten av hans patienter får abstinenssymtom när de försöker sluta med medicinen, och att huvudorsaken till att patienter söker sig till mottagningen är att de vill, men inte kan, sluta med medicinen.
Skjutning vid grillrestaurang i Rågsved - en död och två skadade, fem gripna
Flera personer sprang in på en grill i Rågsved i natt och öppnade eld. En man i 20-årsåldern har dött och två personer är skadade. Fem personer är gripna. Strax innan midnatt hördes höga smällar vid Rågsveds torg i södra Stockholm. Tre personer i 20-årsåldern skadades, alla med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholm. En av de unga männen dog av sina skottskador, den andra har allvarliga skador och den tredje är lindrigt skadad. En stor polisinsats inleddes för att hitta de misstänkta gärningspersonerna. Rågsveds torg har spärrats av och polishelikoptrar har flugit i området. Senare under natten greps fem personer i närområdet.
IHJÄLSKJUTEN I RÅGSVED
En ung man har skjutits till döds och två män skadats i en skottlossning vid en grill i Rågsved i södra Stockholm sent under onsdagskvällen. Tre män i 20-årsåldern hittades skottskadade både inne på och utanför grillrestaurangen. En av männen avled av sina skador, medan de andra två har allvarliga men stabila respektive lindriga skador. Fem män har gripits misstänkta för mord och mordförsök. Det finns sannolikt kopplingar till den senaste tidens våldsvåg i Stockholm.
Ungas juridik ökar förtroendet för rättsväsendet i Järva
Enligt den Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet hade 50% av Järvaborna ganska eller mycket stort förtroende för rättsväsendet under 2022, jämfört med 42% fem år tidigare. Jordana Athanasiadou, grundare av Ungas juridik, arbetar för att öka ungas förtroende för rättsväsendet genom att erbjuda föreläsningar i skolor och andra verksamheter för unga. Föreläsningarna behandlar ämnen som arbetsrätt, köpfrågor och brott och straff. Athanasiadou hoppas att kunskaperna ger unga större självförtroende i vardagssituationer, till exempel vid en första anställning.
Tre skjutna i Rågsved – enormt polispådrag
Tre personer har skjutits och allvarligt skadats i Rågsved, södra Stockholm. Polisen har inlett en enorm insats med flera polispatruller och två helikoptrar som cirkulerar i området. Polisen har spärrat av ett område vid Rågsveds torg och söker efter gärningspersonen eller gärningspersonerna. Under insatsen uppmanades SL av polisen att inte stanna sina tåg vid tunnelbanestationen i Rågsved, men stoppförbudet hävdes senare.
E18 mellan Hjulsta och Rinkeby kommer att stängas för underhållsarbete natten mot tisdag 16 maj och natten mot onsdag 17 maj. Flera av Stockholms stads tunnlar kommer också att stängas för underhållsarbete under veckans vardagsnätter. Muskötunneln kommer att stängas natten mot onsdag 17 maj för drift- och underhållsarbete. Asfalteringsarbete kommer att ske på Västerbron under perioden 16-18 maj. Sockenvägen kommer att stängas mellan Sockenplan och Sandborgsplan under två nätter under perioden 16-19 maj.
Axelina Johansson sätter nytt svenskt rekord i kulstötning
Axelina Johansson, 23, har satt nytt svenskt rekord i kulstötning på Big Ten Championships i USA med en stöt på 19,54 meter. Johansson, som studerar och tävlar för University of Nebraska, är nu tvåa i världen i år. Efter rekordstöten har hon fått många gratulationer, men en kommentar på Instagram om att hon är en bra förebild för unga tjejer gjorde henne extra glad. Johansson kommer att tävla i flera tävlingar i USA innan hon reser hem till Sverige för att delta i Diamond League-galan i Stockholm den 2 juli och VM i Budapest i augusti.
Rättegång tas om efter nämndemans selfie
En rättegång i Stockholms tingsrätt får tas om efter att en nämndeman lade ut en selfie på sig själv inifrån salen på Facebook med texten ´Nu ska vi sätta dit buset´. Domstolen anser att inlägget äventyrar förtroendet för nämndemannens opartiskhet och att huvudförhandlingen måste tas om, vilket kommer att ske i september. Mark Safaryan, den åtalades advokat, menar att det rör sig om en mer utbredd problematik än bara det aktuella fallet och att nämndemannasystemet i sin nuvarande form inte fungerar.
10 fantastiska parker och trädgårdar i Sverige
Sverige har några av de mest fantastiska parkerna och trädgårdarna i världen, som erbjuder en unik möjlighet att uppleva landets rika flora och fauna, historia och kultur. Några av dessa inkluderar Kungliga Djurgården i Stockholm, Botaniska Trädgården i Göteborg, Sofiero Slott och Slottsträdgård i Helsingborg, Rosendals Trädgård i Stockholm, Linnéträdgården i Uppsala, Bergianska Trädgården i Stockholm, Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal, Norrvikens Trädgårdar i Båstad, Waldemarsudde i Stockholm och Trädgårdsföreningen i Linköping.
Peter Kadhammars deckardebut snabbläst men snabbskriven
Journalisten Peter Kadhammars deckardebut ´Maos hibiskus´ kretsar kring svenska maoister från 1968-epoken och samtidens tech-gossar. Boken är snabbläst men känns snabbskriven, enligt recensenten Mårten Blomkvist. Handlingen handlar om en grupp vänner med rötter i 1960- och 70-talen som investerar två miljoner kronor på börsen, vilket växer till en enorm förmögenhet. Fyrtio år senare börjar de medsvurna dödas på brutala sätt. Kadhammar har vunnit Stora journalistpriset två gånger och är kolumnist och reporter på Aftonbladet.
Kriminalvården fruktar för säkerheten hos spiondömde Peyman Kias och håller honom i avskildhet på Kronobergshäktet i Stockholm. Hans yngre bror, Payam Kia, återtog sitt överklagande i hovrätten, men det förändrar inget för Peyman Kia. Kriminalvården är rädd att Peyman Kia kan utsättas för våld eller dödas om han placeras på en gemensamhetsavdelning, och anser att han bör vara i avskildhet. Beslutet omprövas var tionde dag.
17-åring döms för sprängdåd på Södermalm
En 17-årig pojke har dömts för att ha utfört sprängdådet mot ett hyreshus på Södermalm i Stockholm i höstas. Sprängladdningen bestod av 3-5 kilo dynamit och orsakade skador för mångmiljonbelopp. Pojken, som kopplats till en kriminell gruppering i Hässelby, döms för grov allmänfarlig ödeläggelse till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader. Han ska även betala skadestånd till 29 målsägande, främst boende i huset. En 46-årig taxiförare som körde 17-åringen till och från platsen döms för grovt skyddande av brottsling, medan en 35-årig man som åtalades för att ha gett 17-åringen uppdraget frias helt.
Hyatt listar fem inspirerande resmål för sommaren
Hotellbolaget Hyatt har plockat ut fem resmål och hotell för att inspirera inför sommarens äventyr. Genom sin sommarkampanj erbjuder Hyatt upp till 15% rabatt på vistelsen och gratis frukost på utvalda hotell. Hälsa, unika upplevelser, hållbara boenden bortom turiststråken, och lokalt inspirerade och familjevänliga hotell finns med på listan. De fem resmålen är Hôtel Reisen i Stockholm, La Zambra i Andalusien, Andaz Prague i Prag, Story Hotel Riddargatan i Stockholm och Alila Hinu Bay vid Indiska Oceanen.
Antidepressiv medicinering hos barn ökar i Sverige
Antalet barn upp till 17 år som tar antidepressiv medicin i Sverige har ökat med 190 procent under de senaste tio åren, vilket bekymrar FN:s barnrättskommitté. Enligt ST-läkaren Adrian Desai Boström skrivs antidepressiva läkemedel ofta ut utan att det följs upp ordentligt eller i så låga doseringar att man inte kan förvänta sig en god effekt. Bragi Guðbrandsson, barnrättsexpert i FN-kommittén, menar att medicinering inte bör vara det slentrianmässiga förstahandsvalet för att hantera barns problem. Johan Reutfors, överläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska institutet, menar att skillnaden i hur vården är organiserad i de nordiska länderna kan bidra till den höga förskrivningen i Sverige.
Rättegång mot sex personer för våldsvåg i Stockholm
Sex personer åtalas för grova brott kopplade till våldsvågen som skakat Stockholm sedan julhelgen. Rättegången inleddes på onsdagen och rör tre åtal, tätt sammanflätade och innefattande samma personer, motiv och bevisning. Brotten inkluderar försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott under en tredagarsperiod i januari. En 20-årig man står i centrum och anklagas för att ha gett uppdrag till yngre utförare, varav majoriteten varit 15 år eller yngre. Mannen misstänks agera på uppdrag av den så kallade ”kurdiska räven”. Sammanlagt sex personer står åtalade, varav två 15-åriga pojkar.
Bröderna Kia dömda för grovt spioneri för Ryssland
Bröderna Kia står inför rätta för grovt spioneri för Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. Peyman Kia döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, medan Payam Kia döms till nio års och tio månaders fängelse för grovt spioneri. Båda bröderna överklagar domen, men Payam Kia återkallar senare sitt överklagande. Peyman Kia erkänner i förhör att han överlämnat underrättelseinformation till rysk underrättelsetjänst, men hävdar att den andra gången var falsk information. Han säger också att hans bror Payam Kia har överlämnat kuvert på ryska ambassaden i Stockholm och hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala.
Charmig Giveon imponerar med kysk R&B på Cirkus i Stockholm
Den amerikanska R&B-sångaren Giveon uppträdde på Cirkus i Stockholm som sista stopp på sin första Europaturné. Giveon, som tidigare samarbetat med artister som Drake och Justin Bieber, framförde låtar från sitt album ´Give or take´. Trots en standardiserad rockgitarrackompanjemang lyckades Giveon charma publiken med sin kantiga baryton och vänliga attityd. Sara Martinsson, recensent, ser en artist med potential att växa och tror att han kan stå på en ännu större scen nästa gång han kommer till Stockholm.
Svenska pensionsfonder tar större risker - men alternativet är värre
Svenska pensionsfonder har vuxit snabbt och tagit större risker under de senaste decennierna. Detta har förändrat svenskarnas privatekonomi och näringsliv. Tjänstepensionsfonder är nu de största ägarna på Stockholmsbörsen, och pensionskapitalet överträffar hushållens ökade skuldsättning. Fonder letar efter nya investeringsmöjligheter, vilket innebär större risker. Alectas nyligen uppmärksammade fiasko i USA:s nischbanker kommer inte att bli det sista, men alternativet - att låsa pengar i lågriskplaceringar - är faktiskt värre.
Henrik Oh, kapitalförvaltare på pensionsjätten AMF, ansvarar för att säkerställa att det finns pengar att betala ut till företagets fyra miljoner kunder. AMF har nyligen förlorat 78 miljoner kronor, och hans konto har tappat 13 miljoner kronor. Oh och hans kollegor på AMF jobbar med att ta risker och göra investeringar för att säkra kundernas pensioner. En annan pensionsförvaltare, Alecta, förlorade nyligen 20 miljarder kronor efter felsatsningar i utländska banker, och Finansinspektionen har beslutat att granska företaget.
Sex personer åtalade för försök till mord i narkotikarelaterad konflikt
Sex personer mellan 15 och 20 år står åtalade för försök till mord och grovt vapenbrott efter att ha misstänkts skjuta minst sju skott mot en 20-årig man i Enskededalen den 21 januari. Den misstänkta avsändaren för uppdraget är en 20-årig man med kopplingar till det kriminella nätverk där den så kallade ”Kurdiska räven” pekats ut som ledare. Händelserna bottnar i en konflikt mellan två kriminella nätverk som konkurrerar om narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. De åtalade diskuterade betalning för brotten och gav varandra vapeninstruktioner via Snapchat och den krypterade meddelandeappen Signal.
Rättegång om grova våldsbrott i Stockholm inleds
En rättegång där tre olika åtal om mordförsök och förberedelse till mord väcktes mot sex unga män i förra veckan inleds idag. Ytterligare tre pojkar under femton är medmisstänkta. Fallen ska prövas gemensamt eftersom de har en gemensam anstiftare. Brotten anses vara en del av en nätverksrelaterad gängkonflikt och har lett till flera skjutningar och sprängningar i Stockholmsområdet.
Arenakonserter liknar dyra filmvisningar med bra soundtrack
I en krönika diskuterar Saga Cavallin problemet med stora arenakonserter, där publiken ofta hamnar långt från scenen och tvingas förlita sig på stora skärmar för att se artisten. Cavallin menar att kameran och skärmen blivit den viktigaste publiken, och att konsertupplevelsen förvandlats till att likna ett biobesök med bra soundtrack. Hon påpekar också att denna utveckling sträcker sig bortom arenorna, med teaterupplevelser som liknar TV-inspelningar och influerarevent som fokuserar på hur det ser ut för de som ser det dokumenterade materialet.
Ivan Fedorov, borgmästare i den ryskockuperade staden Melitopol i sydöstra Ukraina, förbereder sig för befrielsen av staden. En viktig fråga att lösa är hur de som samarbetat med ockupanterna ska behandlas. Fedorov säger att de har en lista med mer än 1 000 namn på förrädare. Han räknar med att Melitopol blir en av de första städerna att befrias i den väntade ukrainska motoffensiven. Fedorov reser runt i Europa för att etablera samarbeten och har haft möten med Sida, Stockholms stad och Ekerö kommun.
Ukraina har inte tillräckligt med utrustning för motoffensiv
Ukrainas utrustning är inte tillräcklig för att genomföra en motoffensiv, enligt Igor Zhovka, en av president Zelenskyjs viktigaste rådgivare. Zhovka efterfrågar mer stöd från omvärlden och säger att Ukraina behöver mer artilleri och ammunition för att kunna inleda motoffensiven och befria ukrainskt territorium. Under de senaste dagarna har president Zelenskyj besökt flera europeiska länder för att efterfråga ytterligare militärt stöd.
Boumedienne: Hockey får inte bli en överklassport
Tre Kronors assisterande general manager Josef Boumedienne anser att hockey måste vara ett tvärsnitt av samhället och varnar för att sporten kan bli en överklassport om den blir för dyr och uppstyrd. Han menar att Sverige måste ha en bred barn- och ungdomsverksamhet för att fortsätta nå internationella framgångar. Boumedienne, som även är chefsscout för NHL-laget Columbus, tror att initiativ som Johnny Oduyas streethockeyturnering är bra för att locka fler barn och ungdomar till sporten.
21-åring döms för djurplågeri och grovt vapenbrott
En 21-årig gängman döms för djurplågeri efter att ha slaktat ett får på en kolonilott i Stockholm utan bedövning och med en olämplig kniv. Händelsen fotades och visar även hur djuret flåddes och grillades. Mannen döms också för grovt vapenbrott efter att ha haft en glockpistol gömd i ett cykelförråd. Han har enligt polisen haft ett ”pro-kriminellt umgänge” sedan tonåren och ingår i ett kriminellt nätverk i norra Stockholms län. Straffet är två år och sex månaders fängelse.
Omgång två i turkiska presidentvalet
Det turkiska presidentvalet kommer att gå en andra omgång, då ingen kandidat fick 50 procent av rösterna. I Sverige fick Kemal Kilicdaroglu majoriteten av rösterna, medan Recep Tayyip Erdogan var mer populär bland exilturkar i Tyskland. Kemal Kilicdaroglus framgång i Sverige beror delvis på att det prokurdiska Gröna Vänsterpartiet uppmanade sina väljare att rösta på honom, enligt Paul Levin från Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Levin menar också att det finns en större andel kritiska exilturkar i Sverige än i många andra länder, vilket kan påverka valresultatet.
Utställning av Monica Sjöös konst på Moderna museet
Moderna museet i Stockholm har öppnat en retrospektiv utställning av den svensk-brittiska konstnären Monica Sjöö, som var aktivist och ekofeminist. Utställningen, som heter ´Monica Sjöö. Den stora kosmiska modern´, visar målningar från fem decennier, från 1960-talet fram till hennes död 2005. Sjöös konstnärskap är mest känt för målningen ´God giving birth´ från 1968, men utställningen visar även bredden av hennes arbete och hennes engagemang för kvinnors rättigheter, miljö och jämlikhet.
Minskad trivsel och ökad stress i skolan för 13 och 15-åringar
Trivseln i skolan minskar bland 13 och 15-åringar, samtidigt som skolstressen och mobbningen ökar. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport ”Skolbarns hälsovanor i Sverige 2021/2022” har skolstressen ökat sedan 2010 för både flickor och pojkar i dessa åldrar. Elevsammanhållningen har försämrats och allt fler mobbas. Rapporten pekar även på en ökad användning av alkohol och snus samt fler unga som uppger hälsobesvär eller funktionsnedsättning. Siffrorna är de sämsta sedan studien startades 1985.
Fem personer döms för upplopp i Rinkeby
Elva personer som åtalades för upploppen i Rinkeby friades i tingsrätten, men nu ändrar hovrätten domen och dömer fem personer för våldsamt upplopp. Hovrätten anser att de fem var en del av folksamlingen och att deras angrepp riktades delvis mot polisen. Straffvärdet för agerandet hos var och en uppgår till två månaders fängelse, men två av dem var endast 15 år vid tillfället och döms därför till ungdomstjänst. En man som var 18 år döms även för olaga hot och får villkorlig dom med samhällstjänst.
Ordningsvakter åtalade för dödsfall på tunnelbanestation
Två ordningsvakter ingrep mot Juha Hynninen, 47, som betedde sig aggressivt på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Situationen slutade med att Juha kvävdes till döds. Vakterna, en 24-årig kvinna och en 31-årig man, åtalades i februari för grovt vållande till annans död. Bevisningen består bland annat av övervakningsbilder, mobilfilmer och obduktionsprotokollet. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt och om de döms riskerar de fängelse i mellan sex månader och sex år. Båda nekar till brott.
Fall av mässling upptäckta i Stockholm och Göteborg
Fall av mässling har upptäckts i Stockholm och Göteborg. Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som kan leda till komplikationer. I Sverige är det ovanligt att drabbas av sjukdomen eftersom barn vaccineras. I Storbritannien har sjukdomen återkommit, och det finns oro över om Sverige kan hamna i samma situation. Aftonbladet Daily diskuterar ämnet med gäst Hélène Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
SD-ledaren Jimmie Åkesson: Antingen i regering eller opposition
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt vårtal i Stockholm under lördagen. Han meddelade att SD inte kommer att agera stödparti efter nästa val, utan antingen kommer att sitta i regering eller vara i opposition.
Två pojkar rymmer från Sis-hem
Två pojkar, 14 och 15 år gamla, har rymt från ett Sis-hem i Nereby utanför Göteborg. Båda pojkarna har varit inblandade i skjutningar i Stockholmsområdet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar rymningen ´utomordentligt allvarlig´ och ett ´hån mot brottsoffret och en provokation mot medborgarna´. Statens institutionsstyrelse (Sis) ska nu utreda händelsen. Åklagare Lisa dos Santos, som har hand om fallet med 14-åringen, ser allvarligt på rymningen och menar att systemet med ungdomshemmen inte täcker upp för de unga grovt kriminella.
Toppmäklare häktad för grova ekonomiska brott
En toppmäklare i Stockholm har häktats misstänkt för grovt bedrägeri, två fall av grovt näringspenningtvätt samt två fall av grovt bokföringsbrott. Ytterligare två personer är misstänkta i samma mål. Ekobrottsmyndigheten utreder bland annat misstänkt grovt bedrägeri kopplat till en mäklarfirma i Stockholm. Flera av fallen som kopplas till brotten ska ha skett i samband med bostadsförmedlingar i Stockholm. Enligt handlingar som Di har tagit del av ska misstänkta brottsvinster om 1,1 miljoner kronor ha säkrats.
Tågstrejk skjuts upp men påverkar ändå helgens pendeltågstrafik i Stockholm
Tågstrejken skjuts upp till måndag, men pendeltågstrafiken i Stockholm kommer ändå att påverkas under helgen och kör endast på 75% kapacitet. Beyoncé-konsertbesökare på Friends arena rekommenderas att titta på andra alternativ på grund av trafiksituationen. Förhandlingar mellan Seko och arbetsgivare fortsätter under helgen. SJ kommer att köra som planerat fram tills det nya eventuella beskedet på måndag.
Beslut om ensamarbete på pendeltåg överklagas
Fackförbunden Seko och ST överklagar Arbetsmiljöverkets beslut om att häva skyddsstoppet mot ensamarbete för lokförare på pendeltågen i Stockholm. Fackförbunden menar att ensamarbetet är förenat med stora risker och att de åtgärder som MTR vidtagit inte räcker för att minska risken för att ensamma lokförare utsätts för våld, hot om våld eller psykisk press. I april lamslogs stora delar av pendeltågstrafiken då ett hundratal lokförare gick ut i vild strejk i protest mot avskaffandet av tågvärdarna.
102 miljoner kronor skjuts till för Stockholms grundskolor men krisen kvarstår
Den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus tillför 102 miljoner kronor till grundskolan för att möta det hårt pressade ekonomiska läget. Men både lärarfack och opposition menar att pengarna inte räcker för att lösa krisen, då det saknas cirka en kvarts miljard kronor. 103 av 126 kommunala grundskolor har ett hårt pressat ekonomiskt läge i år och går med underskott. Orsaker inkluderar väntade löneökningar, ökade personalkostnader och matkostnader. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) vill se ökade statsbidrag från regeringen, annars kan det bli tal om att höja kommunalskatten, som hon kallar för Svantessonskatt.
Lokal ilska mot nya vindkraftsparker
Regeringen har gett grönt ljus för de två stora havsbaserade vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene, vilket har lett till blandade reaktioner bland lokala politiker. Uddevallapolitikern Henrik Sundström (M) kritiserar beslutet och menar att det upplevs som ett svek från Stockholm. Tobias Carlsson (L) i Varberg är emot beslutet om den mindre parken Galene, och uttrycker oro för hur det kan påverka turism och näringsliv. Larry Söder, distriktsordförande för KD i Halland, välkomnar däremot regeringens besked och menar att det är nödvändigt för att nå energimålen till 2030.
Reklamblad skickades felaktigt till döda barns föräldrar
Tandkliniker i Stockholm skickade felaktigt ut reklamblad om tandvård till vårdnadshavare till 70 döda barn. Region Stockholm har Ivo-anmält händelsen enligt lex Maria. Missen berodde på ett problem med hanteringen av en lista med namn och adresser till barn som fyller tre år, och det nya IT-systemet från TietoEvry. Region Stockholm har skärpt rutinerna och kontrollerar nu listorna så att de innehåller rätt personer.
Klimatkris och konsumtion på Teater Tribunalens scenkonstfestival
Scenkonstfestivalen på Teater Tribunalen i Stockholm pågår från 17 till 28 maj. Festivalen öppnas med teatergruppen Subfraus föreställning ´This is not my money´. Föreställningen är ett välgörenhetsevenemang där publiken ska ta med sig en sak som de värdesätter, men som de är villiga att lämna bort. Alla platser till föreställningarna är uppbokade, men det går att skriva upp sig på väntelista genom att mejla till [email protected].
Tonåringar inför rätta efter brutalt mord i Gävle
Sex tonåringar, mellan 15 och 17 år, står inför rätta för mordet på en 24-årig man i Gävle i november. Tre av dem är åtalade för mordet, medan de övriga tre står åtalade för grovt skyddande av brottsling respektive underlåtenhet att avslöja mord. Samtliga sex förnekar brott men medger att de var i området vid den aktuella tiden. Åklagaren menar att de tillsammans utfört gärningen och att de, var och en för sig, utfört uppgifter som varit nödvändiga för att mordet skulle kunna ske. Bakgrunden till mordet är en konflikt om narkotikamarknaden i Gävle och i viss mån Sandviken.
Vesna Prekopic: Vi måste rigga om systemet för att göra klassresor möjliga
Vesna Prekopic skriver att glädjebetyg och socialt arv gör att prestation och gedigen utbildning inte längre är garantier för att klättra i samhället. Hon menar att vi måste fortsätta tro på meritokrati och rigga om systemet för att göra klassresor möjliga. Prekopic diskuterar Anneli Jordahls bok ´Klass – är du fin nog?´ och hur den fortfarande är relevant 20 år efter dess publicering. Hon påpekar att social rörlighet är trögare nu och att skolsegregationen sorterar unga till framtida a- och b-lag som vuxna.
Svensk-amerikanska friidrottaren Emma Sralla inspirerad av Armand Duplantis
Emma Sralla, en svensk-amerikansk friidrottare, har inspirerats av Armand Duplantis och valt att tävla för Sverige. Sralla toppar världsstatistiken för juniorer under 20 år inom diskuskastning och har nyligen förbättrat sitt personbästa till 59,70 meter. Hon kommer att tävla i Bauhausgalan i Stockholm den 2 juli och har planer på att studera vid Stanford University i Kalifornien från september.
Uthyrning av Stockholms elcyklar stoppas i upp till nio månader
För nästan två veckor sedan stoppades all uthyrning av Stockholms stads elcyklar efter en olycka, och nu verkar stoppet förlängas rejält. Citybike, som sköter uthyrningen åt staden, har begärt att pausa avtalet med upp till nio månader, enligt Dagens Industri. Detta beror på att den italienska cykelleverantören Vaimoo inte har hittat en lösning på problemet, och Citybike vill därför hitta en ny cykeltillverkare. Hela sommaren och hösten verkar försvinna för den som vill utnyttja de varmare säsongerna till att cykla på Stockholms stads elhyrcyklar.
Stockholm skjuter till 100 miljoner till skolorna nästa år
Stockholms skolor har larmat om ekonomisk kris och den rödgröna majoriteten i stadshuset har presenterat förslag på hur krisläget ska hanteras. Nästa år ska stadens grundskolor få ett tillskott på drygt 100 miljoner kronor, varav 25 miljoner går till friskolor och 77 miljoner går ut till de kommunala rektorerna. Lärarfacket i Stockholm har tidigare krävt en tilläggsbudget till Stockholms skolor på 250 miljoner kronor.
Irene Svenonius tackade nej till landshövdingpost i Kalmar län
M-politikern Irene Svenonius erbjöds posten som landshövding i Kalmar län av regeringen men tackade nej. Syftet med erbjudandet var att få henne att lämna regionpolitiken i Stockholm, enligt källor. Svenonius avböjande av posten ska ha skapat irritation inom partiet, och det finns en utbredd uppfattning att hon bör träda tillbaka, både på lokal och nationell nivå.
Stark jobbtillväxt i Göteborg högre än i Stockholm och Malmö
Jobbtillväxten i Göteborgsregionen var för tredje kvartalet i rad dubbelt så hög som i landet som helhet och högre än i Stockholm och Malmö, enligt en ny konjunkturrapport från kommunägda Business Region Göteborg. Rapporten visar att det lokala konjunkturindexet ligger på 94,2, vilket betyder ´normalsvagt´. Exportindustrin har haft ett starkt kvartal och leveranskedjorna fungerar bättre, men osäkerheten kring utvecklingen under resten av året kvarstår. Antalet sysselsatta har ökat från 549 000 till 578 000 personer, med arbetslösheten i april på 5,3 procent i regionen, lägre än snittet före pandemin.
Dokumentär om fängslad journalist väcker starka känslor
Dokumentären ´Dagar utan dig´, som handlar om den fängslade journalisten och svenska medborgaren Dawit Isaak, har väckt starka känslor hos tittarna. Filmen, som är skapad av Isaaks dotter Betlehem Isaak och Caroline Troedsson, är en stillsam reflektion över en saknad far. Dawit Isaak har suttit inspärrad i ett eritreanskt fängelse utan rättegång sedan 2001, och ingen har hört av honom sedan 2005. Dokumentären visades på SVT och har fått många att ifrågasätta om de har gjort tillräckligt för att hjälpa honom.
Kungen kastar ut caféägaren efter 17 år
Caféägaren Indira Alikalfic kastas ut från Ulriksdals slott efter 17 år. Anledningen är att Kungahuset behöver intäkter och ska istället öppna ett besökscentrum. Indiras café har värderats till åtta miljoner kronor, men hon har bara blivit erbjuden en kompensation på 500 000 kronor från Statens fastighetsverk. Kungahuset har använt en 200 år gammal överenskommelse för att ta över fastigheten, men Uppdrag granskning visar att beslutet är felaktigt. Indira Alikalfic vill nu ta ärendet till domstol.
Kungen bestämmer över 350 bostäder enligt 200 år gammal överenskommelse
Kungen har rätt att nyttja 350 bostäder på bland annat Djurgården, Drottningholm, i Solna och centrala Stockholm, enligt en 200 år gammal överenskommelse. Svenska folket äger fastigheterna som kungen har rätt att nyttja enligt dispositionsrätten från 1809. Underhåll, renoveringar och i vissa fall även hyror betalas med skattemedel. Bara under 2020 och 2021 var skattebetalarnas kostnad för drift och underhåll för tre av slotten – Haga, Drottningholms och Stockholms – över 162 miljoner kronor. Bostäderna hyrs ut till kungahusets personal, vänner och släktingar, inklusive prinsessan Christinas alla tre söner.
Kungen bestämmer över 350 bostäder enligt 200 år gammal överenskommelse
Enligt en överenskommelse från 1809 har kungen rätt att nyttja 350 bostäder på bland annat Djurgården, Drottningholm, i Solna och centrala Stockholm. Fastigheterna ägs av svenska folket och underhållet, renoveringar och i vissa fall hyror betalas med skattemedel. Bara under 2020 och 2021 var skattebetalarnas kostnad för drift och underhåll för tre av slotten över 162 miljoner kronor. Bostäderna hyrs ut till kungahusets personal, men även vänner och släktingar har fått hyra attraktiva bostäder.
23-årig röjdykare hittad död på Stockholms amfibieregemente
En 23-årig röjdykare, anställd vid Stockholms amfibieregemente i Berga, har hittats död på regementet. Enligt familjen deltog han i den stora militärövningen Aurora. Mannen skulle ha blivit klar med sin röjdykarutbildning i december i år. Stockholmspolisens presstalesperson bekräftar att det inträffat ett dödsfall, men det finns inga misstankar om brott. Marinen bekräftar också att en medarbetare tragiskt påträffades avliden under torsdagen, utan misstanke om brott eller arbetsplatsolycka. Teorin är att soldaten tagit sitt liv.
Bilar och elsparkcyklar brinner i Hammarby sjöstad
Flera bilar och elsparkcyklar har satts i brand i Hammarby sjöstad i Stockholm. Polis och räddningstjänst är på plats med stora resurser.
Malmö kan bli värd för Eurovision 2024
Efter Loreens vinst i Eurovision Song Contest 2023 är det klart att tävlingen kommer att hållas i Sverige 2024. Vilken stad och arena som blir värd är dock ännu inte bestämt. Malmö har tidigare varit värd för tävlingen 1992 och 2013 och kan få sin tredje chans. Avicii arena i Stockholm kommer att vara stängd för renovering, vilket ökar Malmös chanser. Malmö arena kan ha lediga dagar i maj 2024, enligt dess vd Karin Mårtensson.
Växjö besegrar Djurgården i damallsvenskan
Växjö vann över Djurgården med 1-0 i damallsvenskan och går därmed förbi stockholmarna i tabellen. Matchens enda mål gjordes av Evelyn Ijeh fem minuter in på den andra halvleken. Växjö är nu tabellnia med nio poäng efter åtta omgångar, medan Djurgården är elva med sju poäng. I kvällens andra damallsvenska match mellan Vittsjö och Kristianstad blev det oavgjort, 1-1.
Turbulens på Gudrun Sjödéns huvudkontor efter dokumentär
Efter SVT-dokumentären om ledarskapet på Gudrun Sjödéns huvudkontor, där både grundaren Gudrun Sjödén och VD:n Ann Adelsson kritiseras, hölls ett extrainsatt möte för att hantera turbulensen. Mötet beskrivs som absurt av anställda som menar att härskartekniker och skrämseltaktik användes för att tysta kritik. Halva styrelsen har avgått, enligt uppgift på grund av missnöje med Ann Adelssons ledarskap. Adelsson förnekar att styrelseavhoppen beror på konflikter och menar att det är naturligt att förnya styrelsen.
Lokförarbrist bidrog till lägre punktlighet för svenska persontåg i april
Drygt 90% av svenska persontågen kom fram i tid i april, en av de lägsta siffrorna för en aprilmånad under de senaste tio åren, enligt Trafikverket. Lokförarbristen och den vilda strejken i Stockholms pendeltågstrafik bidrog till den låga punktligheten. Även många helgdagar och tjäle som gick ur marken nämns som orsaker. Trafikverkets chef för verksamhetsområde Trafik, Anna Ericsson, säger att inget har högre prioritet än att skapa bättre framförhållning och högre tillförlitlighet.
Stökigt fotbollsderby i Stockholm resulterar i skadad polis
Under gårdagens fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården i Stockholm blev det stökigt och en polis skadades. Supportrar från de två lagen gick till attack mot polisen vid Tele 2 Arena och kastade föremål och bengaler mot dem. Polisens kommenderingschef Tobias Lövström säger att de uppfattar det som ett gemensamt angrepp mot polisen och försöker utreda händelsen. Totalt har elva ärenden kommit in till polisen i samband med derbyt, och händelserna utreds som våld mot polis och våldsamt upplopp.
Stockholm hoppas arrangera Eurovision 2024
Efter Loreens Eurovisionvinst i Liverpool väntar nu besked från SVT om vilken stad som kommer bli arrangör för tävlingen 2024. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hoppas att huvudstaden väljs som platsen för finalen nästa år. Wanngård menar att Eurovision ger arbetstillfällen och skatteintäkter. Stockholms handelskammare uppskattar att tävlingen 2016 genererade intäkter på runt 263 miljoner kronor, vilket skulle motsvara 310 miljoner kronor i dagens priser. Utmaningen för Stockholm är att Avicii arena renoveras och både Tele2 och Friends är bokade för kommande fotbollssäsonger.
Läsare diskuterar Eurovision, politik och miljö
Läsare av Dagens Nyheter diskuterar Eurovision Song Contest, politik och miljöfrågor i olika insändare. Vissa menar att Loreen var bäst och att röstningen gick enligt reglerna, medan andra tycker att tittarrösterna borde vara mer avgörande och att regeln om att man får rösta 20 gånger borde ändras. En läsare lyfter på hatten för Sverige, Finland och Israel för deras framgångar i tävlingen. Andra insändare diskuterar politik, klimatförändringar och skolfrågor.
Fotbollslagen säger nej till Eurovision på Stockholms stora arenor
Sverige kommer att vara värd för Eurovision Song Contest 2024, men det är oklart var tävlingen kommer att hållas. Stockholm är en möjlig plats, men stadens fotbollsklubbar motsätter sig detta. Svenska Handelskammaren uppskattar att tävlingen kan generera 310 miljoner kronor i besöksintäkter. Flera städer, inklusive Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm, har uttryckt intresse för att arrangera tävlingen om förutsättningarna är rätt.
Svensk finansman krävs på 2,2 miljarder kronor i skatt
En svensk finansman krävs på 2,2 miljarder kronor i skatt efter att Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att han varit bosatt i Sverige, och inte i Schweiz som han själv hävdat. Mannen, som tidigare varit storägare i ett börsnoterat fastighetsbolag, hade överklagat Skatteverkets beslut om skönsbeskattning. Förvaltningsrätten ansåg att mannen haft sin skatterättliga hemvist i Sverige under åren 2015-2019 och ska betala skatt på ett skatteunderlag som uppskattas till cirka sju miljarder kronor.
Leveransproblem för Axfoods nya robotlager utanför Stockholm
Axfoods nya robotlager i Bålsta utanför Stockholm har upplevt driftsstörningar som påverkar leveranser av varor till anslutna butiker. Vissa varor har uteblivit och andra har kommit vid fel tillfällen. Företaget arbetar nu med att lösa driftsstörningarna och komma ikapp. Lagret är ett av Europas största och kommer vid full kapacitet att leverera ungefär 60 procent av varorna som Axfood säljer.
Kraftig ökning av hemlösa i Stockholm
Antalet hemlösa i Stockholm har ökat med 77 procent sedan 2020, med nära 200 personer sovandes utomhus, enligt en kartläggning av socialtjänsten. Totalt räknas över 2 500 personer som hemlösa i staden. Den största ökningen av hemlösa har skett i Enskede-Årsta-Vantör. Utrikesfödda personer som saknar uppehållstillstånd och EU-medborgare eller så kallade tredjelandsmedborgare som tillfälligt vistas i staden ingår inte i kartläggningen. Majoriteten av de hemlösa är män, 68 procent, och 22 procent har barn under 18 år. Den dominerande orsaken till att personer inte haft möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden uppges vara social problematik, som exempelvis missbruk/beroende eller psykisk ohälsa.
Stockholm riskerar att bli utan hyrcyklar hela sommaren
Stockholm kan bli utan hyrcyklar ända till hösten på grund av att Stockholm Ebikes vill byta leverantör eftersom cyklarna inte håller måttet. En användare skadades nyligen då ramen på en elcykel gick sönder, vilket ledde till att all uthyrning stoppades av säkerhetsskäl. Enligt Stockholm Ebikes beror problemet på designfel hos den spanska cykelleverantören Vaimoo. Stockholm Ebikes har bett staden om att få pausa uthyrningen i 6-9 månader för att hitta en ny leverantör, vilket innebär att huvudstaden riskerar att bli utan hyrcyklar under hela sommarsäsongen.
Svenska Filminstitutet lanserar materialpaket för att inkludera minoritetsspråk i förskolor
Svenska Filminstitutet har lanserat materialpaketet ´språklek med film´ för att hjälpa förskolor att inkludera nationella minoritetsspråk i undervisningen. Förskolepersonal får lära sig hur barnen kan göra egna filmer på minoritetsspråk. Universitetslektor Petra Petersen, som utbildar blivande förskollärare på Stockholms Universitet och var med i projektet som expert, har forskat på hur man kan inkludera finska i förskolans verksamhet med hjälp av digitala resurser och filmskapande. Hon menar att digitala resurser har hög status bland barn och kan användas för att främja minoritetsspråkens överlevnad.
Polisanställd misstänkt för blåbärsstöld och försök att lägga ned utredning
En kvinna anställd inom polisen har åtalats för att ha stulit fyra förpackningar med blåbär och därefter försökt lägga ned utredningen i ärendet. Kvinnan, som arbetar som civil utredare och förundersökningsledare inom polisregion Stockholm, åtalades tidigare i år för ringa stöld. Hon åtalas även för dataintrång och grovt tjänstefel. Polisens personalansvarsnämnd meddelar att hon förlorar jobbet om hon döms.
Död man på stranden identifierad som norsk medborgare
En död man hittades på en strand i Kämpinge, utanför Trelleborg, i april och har sedan dess varit oidentifierad. Efter att polisen gick ut med en fantombild har mannen nu identifierats som en norsk medborgare i 60-årsåldern, som hyrt en stuga i närheten. Polisen utreder fortfarande ärendet som ett misstänkt sjukdomsfall, men flera omständigheter förbryllar fortfarande, bland annat att mannen hittades med nycklar i handen och att en anhörig som varit med i stugan inte har anmält mannen som försvunnen.
Mezzosopran med en mission
Monica Danielson, operasångerska med nutida musik som specialitet, har fullt upp som konstnärlig chef för Piteå kammaropera, styrelseledamot i Kungliga Musikaliska akademin, ordförande för Saltöstiftelsen och frilansande operasångerska. Hon är även programansvarig för operaprogrammet på Göteborgs universitet, där hon undervisar i kammarmusik. Danielson är en av grundarna till Nytt, en festival för nutida musik som arrangeras i småländska Glasriket sedan sju år tillbaka.
Norrland riskerar att bli markör för dålig tandhälsa
Tandvårdschefer i norra Sverige varnar för att landet riskerar att förlora sin världsledande position inom tandhälsan. En enkät från Sveriges folktandvårdsförening visar att var tredje region saknar minst 20 procent av den önskade bemanningen och att mer än varannan klinik inom Folktandvården i norra Sverige har slutat kalla vuxna patienter till vanliga undersökningar. Tandvårdschefer i norra Sverige vill att tandvårdslagen ändras så att alla patientgrupper erbjuds tandvård efter behov och att både statusen och ersättningsnivåerna för barntandvården höjs.
Bevisningen stärkts mot misstänkta i taximordet
Bevisningen mot de misstänkta ungdomarna i taximordet i Hjälstaviken utanför Enköping har stärkts, enligt kammaråklagare Moa Blomqvist. Fem unga personer, inklusive fyra syskon, är misstänkta i fallet där en 26-årig taxichaufför hittades död i ett naturreservat. Bevisningen består bland annat av telefoner, teknisk bevisning och övervakningsfilmer. Utredarna tittar även på ett möjligt hämndmotiv kopplat till en av de misstänkta. Samtliga misstänkta har nekat till brott och är för närvarande häktade.
Vera Leijonklo: Fredrik Strage har inte ensamrätt på alla Junior Brielle-låtar
Östersundsbandet Junior Brielle har nyligen släppt sitt nya album ´Domedagsdrömmar´. Vera Leijonklo ifrågasätter om journalister i Stockholm verkligen förstår musiktexter om Sveriges småstäder. Leijonklo menar att Fredrik Strage, som gästade TV4:s Nyhetsmorgon, inte har ensamrätt på tolkningen av Junior Brielle-låtar. Strage svarar att han önskar att han kunde relatera mer till den delen av Junior Brielles musik och tackar Leijonklo för nya perspektiv.
Hot om omfattande tågstrejk fortfarande i luften
Trots intensiva förhandlingar under natten har parterna Seko och Almega tågföretagen inte nått en lösning i konflikten. Om de inte lyckas nå en överenskommelse före klockan 15 på måndagen bryter strejken ut. Konflikten kretsar i huvudsak kring schemafrågor och arbetstider, samt i viss utsträckning ensamarbete. Varslet är utformat i tre steg, där Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor drabbas i första steget.
Risk för tågstrejk idag - förhandlingar pågår
Förhandlingarna mellan fackförbundet Seko och tågföretagen fortsatte på måndagsmorgonen. Om parterna inte kommer överens träder Sekos varslade strejk i kraft kl. 15.00, vilket främst påverkar spårtrafiken i Skåne och Öresundstågen. Totalt kan 1 200 anställda på Transdev, SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm tas ut i strejk. Seko vill få bort sena schemaändringar och ge medlemmarna mer tid till återhämtning.
Många klimatflyktingar kan aldrig återvända
Många människor som tvingas fly på grund av torka och översvämningar kommer aldrig att kunna återvända till sina hem. Andrew Harper, FN-expert på klimat- och flyktingfrågor, har ändå hopp om framtiden. Enligt en rapport från Norsk flyktinghjälp var 71 miljoner människor på flykt i världen i slutet av förra året, 20 procent fler än året före. Klimatförändringar och konflikter är huvudorsakerna till att rekordmånga måste lämna sina hem. Harper anser att det finns lösningar på problemen och att lokala projekt kan göra skillnad, men han understryker att det behövs mer än bara prat.
Stor narkotikahärva i Uppsala går till rättegång
I slutet av november förra året beslagtog Uppsalapolisen åtta kilo kristall, värda 2,4 miljoner kronor på gatan, i en misstänkt narkotikaaffär. En man och en kvinna, kallade ´Leverantören´ och ´Förvararen´, greps och har suttit frihetsberövade sedan dess. En månad senare greps nätverkets ledare och rättegången mot trion började under måndagen. Totalt handlar misstankarna om elva kilo kristall, två kilo amfetamin och nio kilo cannabis, med ett gatuvärde på nästan fem miljoner kronor. Fyra andra personer misstänks också vara inblandade i narkotikahärvan, men samtliga nekar till brott.
Brittisk militär hittad död i Solna – fyra anhållna för misstänkt mord
En brittisk man som var i Sverige för försvarsövningen Aurora hittades död i Solna i helgen. Fyra personer har anhållits misstänkta för mord. Mannen, som uppges vara militär, arbetade ombord på fartyget HMS Albion som befann sig i Sverige för övningen. Polisen i Stockholm utreder dödsfallet som ett misstänkt mord.
Brittisk medborgare hittad död i Solna, fyra personer anhållna
En brittisk medborgare i 25-årsåldern som arbetade för Storbritannien under försvarsövningen Aurora har hittats död i en bostad i Solna. Fyra personer har anhållits misstänkta för mord, inklusive mannens brittiska kollega och tre svenska medborgare. Mannen befann sig i Sverige på fartyget HMS Albion under övningen som pågick mellan 17 april och 11 maj. Åklagarmyndigheten har inlet en förundersökning men vill inte gå in på några detaljer om de frihetsberövade. Storbritanniens kungliga flotta bistår lokala myndigheter i utredningen.
Eurovision-vinst kan ge ekonomiska vinster för hotell och restauranger
Loreens vinst i Eurovision Song Contest kan ge vinster för hotell- och restaurangföretag, enligt Thomas Jakobsson, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Visita. Han säger att hotellens hyresintäkter ökade med 80% veckan när Eurovision kom till Stockholm 2016 och 160% i Malmö 2013. Jakobsson betonar att den stora effekten är den långsiktiga, och beskriver Eurovision som ett fem timmar långt reklaminslag för hela Sverige.
Boken ´Och väggarna förvandlades till världen runtomkring´ består av författaren Johanna Ekströms sista anteckningar och kommentarer från hennes bästa vän Sigrid Rausing. Boken handlar om sorg och kärlek och har förmågan att få läsaren helt ur balans. Johanna Ekström avled vid 51 års ålder och hennes prosa blir mot slutet av boken alldeles glasklar. De sista anteckningsböckerna anses vara det bästa hon skrivit och är både sublima och skakande.
Flicka rymde från Sis-hemmet Bergmansgården i Örebro
En flicka som är placerad enligt lagen om vård av unga rymde under söndagen från Sis-hemmet Bergmansgården. Händelsen inträffade när hon skulle besöka universitetssjukhuset i Örebro. Polisen larmades vid strax före 15-tiden på söndagseftermiddagen och inledde då en sökinsats. Flickan hittades inte, och polisen har nu gått ut med en efterlysning. Inget brott misstänks i samband med rymningen. Rymningen är den tredje på en vecka.
Flicka rymmer från SiS-hemmet Bergmansgården
En flicka som är placerad enligt lagen om vård av unga rymde under söndagen från SiS-hemmet Bergmansgården utanför Örebro. Händelsen inträffade när hon skulle besöka universitetssjukhuset i Örebro. Polisen larmades och inledde en sökinsats, men flickan hittades inte och en efterlysning har gått ut. Inget brott misstänks i samband med rymningen. Detta är den tredje rymningen från SiS-hem på en vecka.
Region Sörmland oroas över kapacitet på järnvägssträcka för Ostlänken
Region Sörmland är orolig över kapaciteten på järnvägssträckan som ska ansluta den kommande snabbjärnvägen Ostlänken med Nyköping. Regionen anser att den enkelspåriga bibanan begränsar trafik och planering och vill se en utökning av trafikdygnet för att klara resandebehoven dygnet runt. Trafikverket bör genomföra underhållsarbeten utan att helt stänga banan i sex timmar på natten, menar regionen. Ostlänken, som planeras för persontåg i hastigheter på upp till 250 km/h mellan Järna och Linköping, beräknas stå färdig 2035.
Svenska städer kämpar om att arrangera Eurovision
Med ett år kvar till nästa Eurovisionfinal har kampen om vilken svensk stad som ska få stå som arrangör redan börjat. Historiskt sett har tävlingen aldrig hållits utanför Stockholm, Malmö eller Göteborg. Liberalerna vill gärna se Eurovision i Stockholm, medan kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och Malmö uttrycker oro för kostnaderna i det ansträngda ekonomiska läget. Loreen, som vann tävlingen, föredrar Stockholm som värdstad.
Vecka 19 i bilder: Se världen genom DN-fotografernas ögon
DN:s bildredaktör Pi Frisk har valt ut fem fotografier som speglar Sverige och världen under vecka 19, 2023. Bilderna visar bland annat tangodansare som värmer upp utomhus, en mjölkbond som drabbas av höga matpriser och ökad användning av egna märkesvaror, författaren Johanna Frid som är aktuell med en ny roman efter att ha drabbats av epileptiska anfall, och konstnären Ingela Ihrman som ställer ut sina verk på Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm.
Minskning av matsvinn i Stockholm trots förseningar i sopsortering
Trots att tiotusentals fler hushåll i Stockholm nu kan matsortera minskade matavfallet kraftigt i mars. Det kan bero på inflation eller ökade matpriser, men att äta upp sin mat är det bästa, säger Johan Dahlgren från Stockholm vatten och avfall. Flerbostadshus har dock drabbats av förseningar på upp till fyra veckor för leverans av matkärl. Sedan matavfallsobligatoriet infördes vid årsskiftet har cirka 10 000 fler villakunder anslutits och antalet hämtställen i flerbostadshus har ökat med 1 200.
Samtal återupptas för att undvika tågstrejk
Fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega har återupptagit samtalen för att undvika en tågstrejk som hotar att orsaka stora trafikstörningar i tågtrafiken redan på måndag. Seko sköt tidigare fram ett varsel om strejk från torsdag till måndag för att ge utrymme för ytterligare samtal mellan parterna. Konflikten handlar om schemafrågor, arbetstider och ensamarbete. Om parterna inte når en lösning under helgen kommer Sekos första strejkvarsel att träda i kraft klockan 15 på måndag den 15 maj, vilket kan påverka Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor.
Kritiskt dygn för att undvika tågstrejk
Fack och arbetsgivare har återupptagit samtalen för att undvika en tågstrejk. Om de inte kan göra upp hotar stora trafikstörningar i tågtrafiken redan på måndag. Fackförbundet Seko sköt fram ett varsel om strejk från torsdag till måndag, för att ge utrymme för en sista runda samtal mellan parterna. Konflikten kretsar kring schemafrågor, arbetstider och ensamarbete. Om inte Seko och Almega lyckas nå en lösning i helgen bryter Sekos första strejkvarsel ut klockan 15 på måndag den 15 maj.
Sis-rymlingarna tillbaka på ungdomshem
Båda de två 14-åriga pojkar som rymde från Sis-hemmet Nereby utanför Göteborg i måndags har hittats och är nu tillbaka på institutionen. Catarina Högborg, institutionschef på Nereby, säger att hon inte vet mer om var, hur eller när pojkarna påträffades. Pojkarna är misstänkta för olika skottlossningar under våldsvågen i Stockholm i början av året.
Dagens Nyheter väljer fem favoriter inom konst, teater och podd
Dagens Nyheter har valt ut fem favoriter inom konst, teater och poddar. Bland dessa finns teaterföreställningen ”Röde Orm” på Stockholms stadsteater, Tarik Kiswansons utställning ”Becoming” på Bonniers konsthall, true crime-podden ”Vad har hänt Julia?” av Spår, teaterföreställningen ”Processen” på Göteborgs stadsteater och filmen ”Ellos eatnu. Låt älven leva” av den norska regissören Ole Giæver.