» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 356 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Stockholms universitet är ett av Sveriges största och mest prestigefyllda lärosäten, beläget i huvudstaden Stockholm. Det grundades år 1878 och har idag över 30 000 studenter och 5 000 anställda. Universitetet är känt för sin forskning och utbildning inom humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och juridik. Det erbjuder både grundutbildningar och forskarutbildningar på svenska och engelska. Stockholms universitet är också känt för sitt internationella samarbete och utbytesprogram. Många kända personer, såsom författare, politiker och forskare, har studerat eller arbetat vid universitetet. Universitetet bidrar till att stärka Stockholms position som en ledande akademisk och kulturell stad.

Senaste nytt kring Stockholms universitet

Första modulen av AI for Executives-programmet genomförd vid Göteborgs universitet

Den första modulen av AI for Executives-programmet, som syftar till att ge chefer och ledare en förståelse för AI och dess strategiska användning, genomfördes i slutet av januari vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. 29 deltagare deltog i tvådagarsprogrammet, som mottogs mycket positivt. Programmet består av fyra moduler, de tre första ges vid universiteten i Göteborg, Uppsala och Stockholm, medan den fjärde modulen arrangeras av AI Sweden i Stockholm. En ny omgång av programmet planeras starta i september 2024.

Direktlänk Dela Cision News fördjupade 13 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Ny AI-modell för tolkning av historiska texter presenteras av Riksarkivet

Riksarkivet har introducerat en AI-modell som kan tolka handskrivna texter från 1600-, 1700- och 1800-talen med en noggrannhet på 95 procent. Modellen, kallad ´The Swedish Lion I´, har tränats med 3,3 miljoner textrader och 15,6 miljoner ord. Modellen kommer att göra det möjligt att maskintolka och digitalisera arkiv, vilket innebär att miljontals ovärderliga handskrivna dokument kan tolkas. Modellen är en basmodell som kan justeras för mer exakta tolkningar av olika arkiv och handskrivna dokument.

Direktlänk Dela Svensk Historia fördjupade 11 februari

Stockholms universitet utvecklar AI för att läsa av känslor

Forskare vid Stockholms universitet utvecklar ett AI-system för att läsa av känslor, med syfte att hjälpa terapeuter att göra en andra bedömning av hur klienter reagerar under terapisamtal. AI-verktyg utvecklas nu inom många branscher, men det finns oro kring hur känsloläsning kan komma att användas, till exempel inom rekrytering. Lennart Högman, forskare vid Psykologiska institutionen, anser att denna oro är delvis berättigad och uppmanar till försiktighet vid användning av sådana system.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 28 januari

Ökning av helgtentor på Stockholms universitet orsakar stress bland studenter

Stockholms universitet har sett en ökning av salstentor, framför allt under helgerna, för att förhindra fusk med artificiell intelligens. Denna förändring har orsakat frustration bland studenter, inklusive Oscar Brovall, som studerar företagsekonomi. Han och hans kurskamrater skulle föredra två dagar kortare förberedelsetid framför att skriva tentor på en söndag. Rasmus Rosquist, tillförordnad gruppchef för Tentamensservice på universitetet, är medveten om problemen och säger att både fastighetsavdelningen och Tentamensservice arbetar på att hitta fler platser för studenterna att skriva sina tentor.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 januari

Zed Lee utvecklar algoritmer för att utvinna värdefull information ur stora datamängder

Zed Lee utvecklar algoritmer för att utvinna värdefull information ur stora och komplicerade dataset. Hans forskning började för tio år sedan när han arbetade för en biltillverkare i Korea. Hans nyfikenhet ledde honom till att flytta till Stockholm och genomföra en masterutbildning på KTH. Efter att ha disputerat i november 2023, fortsätter hans forskning att fokusera på data mining och hur man kan sammanföra olika typer av data för att se mönster. Han har utvecklat en ny algoritm som kan hantera tidsbaserade data från olika källor.

Direktlänk Dela Stockholm University fördjupade 13 december

AI-fusk sprider sig på svenska universitet och högskolor

Artificiell intelligens (AI) blir allt mer ett problem på svenska universitet och högskolor, då studenter använder AI för att fuska på sina uppgifter. Sveriges Radio rapporterar att över 90 studenter hittills i år har stängts av eller varnats för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk, 15 stycken, har upptäckts vid Stockholms universitet. Juristen Pontus Kyrk vid Universitetskanslersämbetet uttrycker sin förvåning över situationen. Han menar att det är viktigt att universitet och högskolor tar steg för att möta AI-utvecklingen och förebygga fusk.

Direktlänk Dela Bohusläningen fördjupade 7 december

Ökning av AI-fusk bland studenter på svenska universitet

Antalet studenter som använder AI-verktyget ChatGPT för att göra sina uppgifter ökar på svenska universitet. En granskning från Sveriges Radio visar att AI-fusket breder ut sig. Under 2022 straffades inga studenter för att ha tagit hjälp av AI, men hittills i år har över 90 studenter varnats eller stängts av för otillåten användning av AI-styrda textrobotar. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet. Universitet och högskolor uppmanas att införa utökade kontroller och straff för att förebygga och följa upp fusket.

Direktlänk Dela VLT fördjupade 7 december

Ökning av AI-fusk på svenska universitet

Artificiell intelligens (AI) används alltmer för att fuska på svenska universitet, enligt en granskning av Sveriges Radio. 2022 straffades inga studenter för att ha använt AI för att göra sina uppgifter, men hittills i år har över 90 studenter antingen stängts av eller varnats för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet, men fusk har även upptäckts vid universiteten i Uppsala, Göteborg, Karlstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Linnéuniversitetet, Lund, Kristianstad, Skövde, Örebro och Mitthögskolan.

Direktlänk Dela Norran fördjupade 5 december

Ökning av AI-fusk bland studenter kan få allvarliga konsekvenser

Antalet studenter som använder AI-verktyget ChatGPT för att göra sina uppgifter ökar, vilket kan ha allvarliga konsekvenser. Enligt en granskning från Sveriges Radio sprider sig AI-fusket på högskolor och universitet. Inga studenter straffades för detta 2022, men hittills i år har över 90 studenter varnats eller stängts av för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet, men fusk har även upptäckts vid andra universitet och högskolor runt om i landet.

Direktlänk Dela Sundsvalls och Kubal-Kramfors Dagblad fördjupade 4 december

Ökat AI-fusk i högre utbildning

Artificiell intelligens (AI) används alltmer för att fuska i högre utbildning, enligt en granskning av Sveriges Radio. Över 90 studenter har hittills i år varnats eller stängts av för otillåten användning av AI-styrda textrobotar som ChatGPT. Flest fall av fusk har upptäckts vid Stockholms universitet, men fusk har också upptäckts vid universitet och högskolor i Uppsala, Göteborg, Karlstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Linnéuniversitetet, Lund, Kristianstad, Skövde, Örebro och Mitthögskolan. Pontus Kyrk, jurist på Universitetskanslersämbetet, uttrycker förvåning över situationen.

Direktlänk Dela Strengnäs Tidning fördjupade 2 december

Zed Lee, som studerat vid KTH och disputerade vid DSV, har utvecklat en algoritm för att utvinna värdefull information ur stora och komplicerade dataset. Hans forskningsintresse väcktes när han arbetade för en biltillverkare i Korea och han blev intresserad av maskininlärning. Hans avhandling, som är till stor del teoretisk, handlar om ´data mining´ och hur vi kan sammanföra olika typer av data för att se mönster. Lee har använt data från klädtillverkare och tandläkare i sin forskning.

Stockholm University fördjupade 28 november

Avancerad AI kan möjliggöra storskalig planering och arbetsplatsdemokrati

Avancerad artificiell intelligens (AI) kan möjliggöra storskalig planering och arbetsplatsdemokrati, vilket kan öppna vägen för en förstärkt planekonomi. Diskussionen om AI och artificiell generell intelligens (AGI) har nyligen rört sig från konsekvenserna för arbetsmarknaden till frågan om mänsklighetens potentiella undergång. Men ett perspektiv som har saknats är vad AGI innebär för möjligheten till en traditionell socialistisk ekonomi. AGI kan konstruera en ´vektor´ där alla potentiella konsumenter ingår, tillsammans med en uppskattning av deras preferenser och betalningsvilja. AI har förmåga att hantera stora mängder information, vilket kan leda till att länder som Kina tar ledningen i denna utveckling.

Direktlänk Dela Flamman fördjupade 12 november

Internationell konferens om AI:s påverkan på samhället hålls i Malmö

Forskare har gjort betydande framsteg i att förstå hur artificiell intelligens (AI) påverkar vårt dagliga liv och samhället. Dessa antaganden kommer att diskuteras under den internationella konferensen ´AI för mänskligheten och samhället 2023´ i Malmö mellan 14-15 november. Konferensen kommer att innehålla workshops, paneldiskussioner och presentationer från ledande forskare inom AI:s påverkan på vår vardag och samhället. Arrangör är det nationella forskningsprogrammet WASP-HS, Wallenbergsstiftelsernas satsning på samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning om AI i samhället.

Direktlänk Dela Dagens Infrastruktur fördjupade 8 november

Internationell konferens i Malmö diskuterar AI:s påverkan på samhället

Forskare kommer att diskutera artificiell intelligens (AI) och dess påverkan på samhället vid den internationella konferensen ´AI for Humanity and Society 2023´ i Malmö. Konferensen, som arrangeras av WASP-HS, kommer att innehålla workshops, paneldiskussioner och presentationer från ledande forskare. Under konferensen kommer tre huvudföredrag att hållas av Sarah Cook, Shannon Vallor och Sofia Ranchordas. Dessutom kommer sju workshops att arrangeras, som behandlar ämnen som AI:s roll i samhället, övervakningsfrågor och etiska tekniska kulturer.

Direktlänk Dela Mynewsdesk fördjupade 7 november

Sverige saknar specifika lagar för AI-genererade nakenbilder

Sverige har inga specifika lagar kring AI-genererade nakenbilder, enligt Stanley Greenstein, docent i rättsinformatik vid Stockholms universitet, och Ängla Pändel, advokat och ordförande för institutet för juridik och internet. De båda experterna påpekar att det finns andra lagar som kan appliceras när sådana bilder sprids, såsom olaga integritetsintrång och förtal. De betonar dock att teknikens snabba framsteg gör det svårt att anpassa lagstiftningen och att det är en utmaning att avgöra vem som ska hållas ansvarig i fall med AI-manipulerade bilder.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 24 augusti

Uppsalaforskare diskuterar AI inom läkemedelsforskning

Uppsalaforskaren Per Larsson diskuterar användningen av artificiell intelligens (AI) inom läkemedelsforskningen. Han tror inte på varningarna om att AI kommer att skapa ostyrbara mördarrobotar eller att tekniken kommer att lösa alla mänskliga problem. Istället ser han fram emot att fortsätta utveckla AI-verktyg inom forskningen och hoppas att diskussionen om AI i samhället kommer att bli mer verklighetsbaserad. Larsson använder AI i sin forskning för att förbättra upptaget av vissa läkemedel i mag-tarmkanalen och ersätta injektioner med tabletter.

Direktlänk Dela Läkemedelsvärlden fördjupade 11 augusti

AI-framställd litteratur väcker oro och öppnar för nya möjligheter

AI-framställd litteratur väcker oro hos författare och Svenska Författarförbundet, men poeten Ulf Karl Olov Nilsson, även känd som Ukon, ser fördelar med utvecklingen. I Sverige har förlaget Novellix tidigare i år gett ut AI-skrivna noveller. Över 9 000 amerikanska författare kräver att AI-företag får tillstånd att använda upphovsrättsskyddat material och ger författare rimlig ersättning för användning av deras verk. Marianne Levin, professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet, påpekar att det inte finns någon upphovsperson bakom maskingenererad text.

Direktlänk Dela Sydsvenskan fördjupade 10 augusti

AI-system som analyserar mänskliga känslor utvecklas vid Stockholms universitet

Forskare på Stockholms universitet utvecklar ett AI-system som kan analysera mänskliga känslor. Systemet utvecklas genom inspelade samarbetsövningar och terapisessioner och är tänkt att fungera som en assistent till terapeuter, och ge information om hur sociala interaktioner utvecklas. Det kan också användas inom rekrytering för att bedöma social kompetens och empatisk förmåga. Systemet utvecklas i samarbete med företaget Empatik AI, men det finns risker att det kan användas för destruktiva syften.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 1 augusti

Nationellt klimatmöte fokuserar på att nå nettonollutsläpp

Vid det nationella klimatmötet den 16 juni deltog bland annat statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Mötet fokuserade på hur Sverige kan nå nettonollutsläpp, med fyra panelsamtal som diskuterade olika aspekter av detta. Bland annat diskuterades EU:s nya skärpta klimatpolitik, Fit for 55, samt hur olika branscher kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Cirka 250 företrädare för näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademin deltog i mötet.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

I en artikel rekommenderar forskare från olika discipliner sommarens bästa läsning. Bland boktipsen finns ´Lektioner i kemi´ av Bonnie Garmus, en roman om en kvinnlig kemist på 1960-talets USA som möter fördomar och problem inom akademin. ´En lockton i ödemarken: Om människans förmåga att besjäla världen´ av David Thurfjell, en bok om andlig vardagsverklighet. ´Ålevangeliet´ av Patrik Svensson, en bok om ålens biologi och ålforskningens historia. ´Ont blod: Hemligheter och lögner i Silicon Valley´ av John Carreyrou, en dokumentär bok om Elizabeth Holmes och hennes bolag Theranos.

Forskning & Framsteg fördjupade 12 juli

Extraknäck för justitieråden i Högsta förvaltningsdomstolen avslöjade

Ledamöter i nämnder och kommittéer, uppdrag i rikspolischefens etiska råd, valberedningsuppdrag i pistolskytteklubbar och passiv kapitalförvaltning i eget bolag. Detta är några av de extraknäck som justitieråden i Högsta förvaltningsdomstolen har, enligt en ny sammanställning. Flera justitieråd har privata aktiebolag, medan andra inte har några anmälda bisysslor. Domstolens ordförande, Helena Jäderblom, är bland annat ledamot av den permanenta skiljedomstolen i Haag. Inget av justitieråden har uppgivit att de åtar sig uppdrag som skiljemän.

Direktlänk Dela Dagens Juridik fördjupade 11 juli

Forskare åtalad för olaglig användning av antikroppstest

En forskare som har över 30 års erfarenhet av att studera virus och har publicerat över 350 vetenskapliga publikationer står inför rätta för att ha använt antikroppstester utan tillstånd från Etikprövningsmyndigheten (EPM). Forskaren och hans kollegor använde de överblivna testerna för att testa kollegor och bekanta, många av dem verksamma inom sjukvården. Forskaren och hans kollegor är kritiska till Folkhälsomyndighetens hantering av pandemin och har publicerat en debattartikel där de kräver att regeringen inför en mer restriktiv linje. Forskaren har blivit anmäld till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) för brott mot etikprövningslagen för forskning.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 10 juli

Etiska och moraliska problem med välfärdsteknik för äldre

En ny avhandling visar att det finns etiska och moraliska problem kopplade till användningen av välfärdsteknik för äldre, enligt Maria Nilsson vid Linnéuniversitetet. Tekniken, som inkluderar GPS-larm och medicinpåminnelser, syftar till att öka trygghet och delaktighet för äldre. Men Nilsson menar att tekniken kan leda till att äldre med större vårdbehov marginaliseras och att anhöriga blir osynliga i vårdprocessen. Dessutom kan teknikinförandet i vården öka hälsoklyftorna eftersom vissa äldre inte har råd med nödvändiga enheter, som smarta telefoner.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 10 juli

Debatt om Högsta domstolens justitieråds sidouppdrag

Justitieråd i Högsta domstolen har sidouppdrag som styrelseuppdrag i nämnder och stiftelser, skiljemannauppdrag, offentliga utredningar och privata bolag med miljonomsättning. Denna fråga är omdiskuterad i branschen. Högsta domstolens ordförande, Anders Eka, har tidigare uttryckt att han anser att det är positivt att domare tar uppdrag i nämnder och andra sammanhang. Å andra sidan har tidigare justitierådet Anna Skarhed uttryckt att hon anser att det är negativt för bilden av Högsta domstolen. Alla nuvarande justitieråd i Högsta domstolen har någon form av sidouppdrag.

Direktlänk Dela Dagens Juridik fördjupade 6 juli

Sveriges svåra balansgång mellan principer och realpolitik i strävan efter Nato-medlemskap

Sverige befinner sig i en svår balansgång mellan principiella rättigheter och realpolitik, liknande situationer som när den sovjetiska ubåten U-137 dök upp i Sverige 1981 och under andra världskriget när tyska tåg tilläts köra genom Sverige, enligt Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Regeringen står nu inför kritik från opinionen och behovet av att blidka Turkiet för att uppnå Nato-medlemskap. Sundström menar att regeringens fördömande av koranbränningar kan tolkas som att de inte stöder grundlagen. Han tror att Sveriges inträde i Nato kan minska incitamentet för koranbränningar.

Direktlänk Dela Bohusläningen fördjupade 5 juli

Regeringen stoppar all finansiering till utvecklingsforskning via Vetenskapsrådet

Regeringen har beslutat att omedelbart stoppa all finansiering till utvecklingsforskning via Vetenskapsrådet, vilket har lett till starka reaktioner i forskarvärlden. Beslutet innebär att cirka 200 ansökningar som skickats in till Vetenskapsrådet inte kommer att behandlas. Forskare har uttryckt oro över att beslutet kommer att ha negativa konsekvenser för Sveriges vetenskapliga ställning och för människor i låginkomstländer. Även pågående projekt får fortsätta. Biståndsminister Johan Forssell motiverar beslutet med att det råder krig i Europa och att det finns stora humanitära behov i Ukraina.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

Utbildningsminister meddelar om spioneri på svenska lärosäten

Utbildningsminister Mats Persson (L) har meddelat att det förekommer spioneri på svenska lärosäten och att regeringen måste agera. Detta följde efter kritik från lärosätenas styrelseordförande gällande beslutet att korta styrelsernas mandatperioder. Persson uttryckte självkritik till att förändringen skedde så hastigt, men gav ingen förklaring till varför. Han försäkrade att han har fullt förtroende för styrelsernas ordförande och för samtliga externa ledamöter. Persson menade också att lärosätena behöver utveckla sin förståelse för säkerhetspolitik.

Direktlänk Dela Universitetsläraren fördjupade 5 juli

Ändringar i personalansvarsnämndens förfarande vid svenska universitet väcker reaktioner

Flera Saco-S-representanter vid högre utbildningsinstitutioner har reagerat på ändringarna vid Lunds universitet, där anställda som förs framför personalansvarsnämnden (Pan) inte längre får tala till nämnden muntligt innan den fattar beslut om avsked eller uppsägning på personliga grunder. Dessutom får anställda inte svara skriftligt på anklagelser. Vid Borås universitet har fackförbunden och arbetsgivaren förhandlat fram en kompromiss för personalansvarsnämndens förfarande. Numera har anställda endast rätt att närvara och tala om medlemmarna i disciplinnämnden anser att det finns ett behov av att ställa frågor. Enligt Martin Behre, ordförande för Saco-S-föreningen vid Borås universitet, ville arbetsgivaren göra personalansvarsnämndens förhör helt skriftliga. Flera fackföreningar har varit under intrycket att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, hade ändrat sina råd till högre utbildningsinstitutioner angående personalansvarsnämndens förfaranden. Det stämmer inte, enligt Hedda Mann, juridisk chef vid förbundet. Vid Umeå universitet kan anställda tala till disciplinnämnden både muntligt och skriftligt, och universitetets personalchef, Lars Nordlander, säger att de inte har några planer på att ändra den ordningen. Vid Stockholms universitet får anställda också tala vid disciplinnämndens möte.

Direktlänk Dela Universitetsläraren fördjupade 5 juli

Experter diskuterar orsaker till och lösningar på skjutvapenvåld i Sverige

Flera svenska experter inom kriminologi och relaterade fält har gett sin syn på varför Sverige är så drabbat av skottlossningar och skjutvapenvåld, och hur man kan bromsa utvecklingen. Bland de nämnda orsakerna finns sena åtgärder mot växande problem, maktkamp mellan konkurrerande grupper, sociala problem i utanförskapsområden och en okontrollerad invandring med dålig integration. För att motverka våldet föreslås bland annat att lagföra fler våldsinvolverade, gripa skyldiga för att skapa trygghet, stärka samhällets goda krafter, identifiera barn i riskmiljö tidigt, och punktmarkera de mest kriminella. Forskning föreslås inom områden som rekrytering av barnsoldater, effektiviteten av LVU-/LSU-placeringar i Sverige, och polisens arbete.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 5 juli

Ekonomisk jämställdhet behövs för att minska sysselsättningsgapet

Sverige riskerar att gå in i en lågkonjunktur och det finns inga garantier för att den positiva utvecklingen av minskad långtidsarbetslöshet fortsätter. Höjda räntor, stigande elpriser och minskad köpkraft kan leda till att företag behöver dra ned på personal. I dagsläget är 340 000 arbetssökande individer inskrivna på Arbetsförmedlingen. Av dessa är cirka 22 procent kvinnor med kort eller ingen utbildning, många födda i andra länder än Sverige. För att minska sysselsättningsgapet behövs tydliga satsningar på jämställdhet, resurser till Arbetsförmedlingen och åtgärder mot diskriminering.

Direktlänk Dela Dagens Arena fördjupade 5 juli

Ökad efterfrågan på distansutbildningar och kvinnors intresse för IT-utbildningar

Pandemin har lett till en ökning av antalet studenter som söker distansutbildningar, enligt Marie Nordström från Stockholms universitet. Statistiska centralbyrån rapporterar att antalet behöriga kvinnliga sökande till yrkeshögskolans IT-utbildningar har ökat med 389 procent under de senaste åtta åren. Detta kan hjälpa till att motverka kompetensbristen inom IT-sektorn. Myndigheten för yrkeshögskolan rapporterar att en tredjedel av de behöriga sökande till yrkeshögskolans IT-utbildningar 2022 var kvinnor. Från och med den 1 oktober 2022 kan yrkesverksamma ansöka om omställningsstudiestöd för att kompetensutvecklas.

Direktlänk Dela PC för Alla fördjupade 5 juli

Forskare studerar fjärilars säsongsanpassningar

Forskare vid Stockholms universitet har studerat hur rovfjärilen och rapsfjärilen anpassar sig till växlande säsonger och temperaturer. Trots att fjärilarna är ekologiskt lika, har forskarna upptäckt att de har utvecklat olika strategier för att anpassa sig till säsongerna. Rovfjärilen, som är en ´sommarspecialist´, föredrar att lägga ägg på varmare platser under sommaren och har en snabbare tillväxt i värme. Rapsfjärilen, å andra sidan, är en ´vinterspecialist´ och klarar av kalla övervintringsförhållanden bättre.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 5 juli

AI-verktyg utvecklat för att identifiera potentiella våldsverkare

Brenton Tarrant, som dömdes till livstids fängelse för 51 mord, 40 mordförsök och terrorbrott efter att ha attackerat två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland 2019, har inspirerat andra våldshandlingar. Bland annat inspirerade han en 15-årig pojke att attackera sin skola i Eslöv, Sverige 2021. Pojken dömdes till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat mordförsök. Ett AI-baserat verktyg kallat Dechefr har utvecklats för att identifiera risken för att en person är benägen att utföra ett våldsdåd. Verktyget kan analysera skriftlig kommunikation, inklusive ilska, oro, avsky och missnöje.

Direktlänk Dela Expo fördjupade 5 juli

Forskare skapar bild av Vintergatan med neutriner och AI

Forskare har lyckats skapa en bild av Vintergatan med hjälp av neutriner och maskininlärning. Detta har gjorts möjligt genom att övervaka en miljard ton av den antarktiska glaciären via fotodetektorer nedsänkta i isen vid IceCube-observatoriet på Antarktis. Forskarna söker efter neutriner, partiklar som saknar elektrisk laddning och sällan interagerar med andra partiklar. Användning av artificiell intelligens har gjort identifieringen av neutrinohändelser 20 gånger mer effektiv. Forskningen kan bidra till framtida astropartikelfysik i vår galax.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 5 juli

Svenska regeringens hantering av koranbränningar riskerar att göra balansgång djupare

Statsvetaren Göran Sundström menar att den svenska regeringens hantering av koranbränningar riskerar att göra regeringens balansgång mellan principer och realpolitik djupare. Han jämför situationen med händelser som U-137 och transittåg under andra världskriget. Sundström menar att skillnaden nu är att Sverige är beroende av en tredje part, som ska godkänna oss för Nato. Han tror att regeringens offentliga fördömande av koranbränningar kan tolkas som att regeringen inte ställer upp på grundlagen, vilket riskerar att uppfattas som taffligt skött.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 juli

Forskare protesterar utanför finansdepartementet, kallas ´ligister´

Forskare från Scientist Rebellions genomförde en aktion utanför finansdepartementet där de spärrade av entrén, tände bengaler och kastade låtsasblod på fasaden. Banderoller med budskap som ´Sluta finansiera klimatkollapsen´ och ´Stoppa fossila subventioner´ vecklades ut. En av forskarnas krav är årliga utsläppsminskningar med 38 procent. Carl-Vincent Reimers, politiskt sakkunnig i Ulf Kristerssons stab, kallade forskarna för ligister och undrade varför de inte greps på plats. Isabelle Letellier, lektor vid Stockholms universitet och deltagare i aktionen, svarade att det är regeringen som är ligister och att civil olydnad har varit ett sätt att försvara rättigheter som inte värnas av politiken.

Direktlänk Dela Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Regeringen godkänner vindkraftverk, men domstol kan säga nej

Regeringen har godkänt byggandet av cirka 100 vindkraftverk utanför Hallands kust, men mark- och miljödomstolen kan fortfarande säga nej. Vattenfall och OX2 har fått tillstånd att bygga vindkraftsparkerna Kattegatt Syd och Galene, men besluten har överklagats av bland annat miljöorganisationen Birdlife, föreningen Svenskt landskapsskydd och Chalmers rymdobservatorium. Domstolen måste nu bedöma om vindkraftverken kan skada känsliga Natura2000-områden och om de kan bevilja undantag. Om domstolen bedömer att verksamheten är skadlig och att det inte finns skäl för undantag, kan regeringen inte göra något åt det.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 18 maj

Domstol kan stoppa regeringens vindkraftsplaner

Sveriges regering har godkänt byggandet av cirka 100 vindkraftverk utanför Hallands kust, men mark- och miljödomstolen kan fortfarande säga nej. Båda projekten, Kattegatt Syd och Galene, har överklagats till domstolen, som nu måste avgöra om vindkraftverken kan skada känsliga Natura2000-områden. Om domstolen bedömer att verksamheten är skadlig och att det inte finns skäl för undantag, kan regeringen inte göra något åt det.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 18 maj

10 fantastiska parker och trädgårdar i Sverige

Sverige har några av de mest fantastiska parkerna och trädgårdarna i världen, som erbjuder en unik möjlighet att uppleva landets rika flora och fauna, historia och kultur. Några av dessa inkluderar Kungliga Djurgården i Stockholm, Botaniska Trädgården i Göteborg, Sofiero Slott och Slottsträdgård i Helsingborg, Rosendals Trädgård i Stockholm, Linnéträdgården i Uppsala, Bergianska Trädgården i Stockholm, Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal, Norrvikens Trädgårdar i Båstad, Waldemarsudde i Stockholm och Trädgårdsföreningen i Linköping.

Direktlänk Dela Nyheter24 fördjupade 17 maj

Omgång två i turkiska presidentvalet

Det turkiska presidentvalet kommer att gå en andra omgång, då ingen kandidat fick 50 procent av rösterna. I Sverige fick Kemal Kilicdaroglu majoriteten av rösterna, medan Recep Tayyip Erdogan var mer populär bland exilturkar i Tyskland. Kemal Kilicdaroglus framgång i Sverige beror delvis på att det prokurdiska Gröna Vänsterpartiet uppmanade sina väljare att rösta på honom, enligt Paul Levin från Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Levin menar också att det finns en större andel kritiska exilturkar i Sverige än i många andra länder, vilket kan påverka valresultatet.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 17 maj

Svenska Filminstitutet lanserar materialpaket för att inkludera minoritetsspråk i förskolor

Svenska Filminstitutet har lanserat materialpaketet ´språklek med film´ för att hjälpa förskolor att inkludera nationella minoritetsspråk i undervisningen. Förskolepersonal får lära sig hur barnen kan göra egna filmer på minoritetsspråk. Universitetslektor Petra Petersen, som utbildar blivande förskollärare på Stockholms Universitet och var med i projektet som expert, har forskat på hur man kan inkludera finska i förskolans verksamhet med hjälp av digitala resurser och filmskapande. Hon menar att digitala resurser har hög status bland barn och kan användas för att främja minoritetsspråkens överlevnad.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 15 maj

Erdogan ser ut att ta hem segern i andra valomgången

Turkietexperten Paul Levin tror att president Recep Tayyip Erdogan kommer att vinna i den andra valomgången, särskilt om den utslagna tredje kandidaten Sinan Ogan ger sitt stöd åt Erdogan. En andra valomgång mellan Erdogan och huvudmotståndaren Kemal Kilicdaroglu kommer att äga rum den 28 maj. Levin tror inte att de närmaste två veckornas valrörelse kommer att bli våldsam och ser inga stora tecken på valfusk under rösträkningen. Om Kilicdaroglu vinner väntar stora förändringar, såsom återinförandet av den turkiska demokratin och närmande till EU.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 15 maj

Turkiets presidentval kan påverka Sveriges Natoratificering

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan får troligen inte egen majoritet i presidentvalet, vilket innebär att han ställs mot oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu i en andra valomgång den 28 maj. Detta kan fördröja Sveriges Natoratificering ytterligare. Om Kilicdaroglu vinner har han lovat att släppa in Sverige i Nato, men oppositionen är splittrad i frågan. Natoexpert Ulla Gudmundson påpekar att tidtabellen är tajt, eftersom målet är att Sverige ska vara Natomedlem före eller vid Natotoppmötet i Vilnius 11-12 juli.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 14 maj

Småbarnsföräldrar har lägre risk att dö

Småbarnsföräldrar löper mindre risk att dö än föräldrar med äldre barn, enligt en studie från Stockholms universitet. Forskare fann att risken att dö för personer med barn under ett år gamla var en fjärdedel av risken för dem med barn i 20-årsåldern. Jämfört med personer utan barn var risken bara en femtedel. Forskarna tror att mindre våghalsigt beteende och mer hälsofrämjande livsstilar bidrar till den minskade dödsrisken. Studien omfattade cirka 4,5 miljoner invånare i Sverige mellan 26 och 50 år.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 maj

Unga väljare kan avgöra valet i Turkiet

Unga väljare kan avgöra valet i Turkiet och många hoppas på oppositionen. 13 miljoner väljare är under 25 år och har aldrig upplevt någon annan ledare än Erdogan. Många studenter är kritiska mot Erdogan och stödjer oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu. Seren Selvin Korkmaz, statsvetare vid Istanbulbaserade tankesmedjan Istanpol, menar att den yngre generationen röstar mot Erdogan och att deras röster kommer att bli avgörande i valet.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 7 maj

Forskare samlas för att studera Store Mosse

Forskare från flera europeiska länder har samlats i Store Mosse, Sydsveriges största myrområde, för att diskutera sin forskning kring området och lära av varandra. Store Mosse är intressant att studera på grund av dess storlek och ålder, och fungerar som ett arkiv över klimatet från 10 000 år tillbaka. Forskarna kommer från olika fält, såsom ekologi, geologi och kemi, och använder olika verktyg för att studera området.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 7 maj

Värmebölja möjlig i sommar, liknande sommaren 2018

Enligt långtidsprognoser från april kan sommaren 2023 bli lika varm som sommaren 2018, eftersom förutsättningarna nu är liknande. Annica Ekman, professor i meteorologi på Stockholms universitet, säger att för varje år som går kommer växthuseffekten att förvärras, vilket innebär att även om en värmebölja inte inträffar i år kommer det att hända någon gång.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 6 maj

Erika von Essen, docent vid socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet, har forskat om tittarmönster för SVT:s program Den stora älgvandringen. Hon har observerat hur tittare följer programmet och hur de engagerar sig i det.

Sveriges Television fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare