» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 142 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) är världens största oberoende tillverkare av halvledare och kretsar. Företaget grundades 1987 i Taiwan och har sedan dess etablerat sig som en ledande aktör inom tillverkning av mikrochips och integrerade kretsar. TSMC:s kunder inkluderar stora teknikföretag som Apple, Qualcomm och NVIDIA. Företaget fokuserar på att erbjuda avancerade tillverkningstekniker för att möta den ökande efterfrågan på snabbare och energieffektivare elektronik. TSMC har också investerat i forskning och utveckling för att ligga i framkant när det gäller innovation inom halvledarindustrin.

Senaste nytt kring Taiwan Semiconductor Manufacturing Co

Intel och OpenAI diskuterar produktion av AI-chips

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, diskuterade framställningen av avancerade chips för artificiell intelligens under ett möte i San Jose, Kalifornien. Diskussionen ägde rum samma dag som Nvidia rapporterade att företagets intäkter under perioden november-januari nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Gelsinger presenterade planer för att Intel ska kunna konkurrera med Nvidia och framhöll att efterfrågan på AI-utrustade chips kan vitalisera hans företag. Altman underströk vikten av att accelerera AI:s momentum för att främja tekniken.

Direktlänk Dela CNBC TV18 fördjupade 22 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Teknik-VD:ar diskuterar kraftfullare AI-chip

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, diskuterade behovet av kraftfullare chip för artificiell intelligens (AI) vid en konferens i San Jose, Kalifornien. Diskussionen ägde rum strax efter att Nvidia rapporterat att dess intäkter för perioden november-januari nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Gelsinger presenterade Intels planer för att komma ikapp Nvidia, medan Altman uttryckte behovet av mer processorkraft för att driva AI-utvecklingen framåt. Nvidia har under det senaste året haft en imponerande tillväxt, vilket har skapat mer än 1,3 biljoner dollar i aktieägarvärde på mindre än 14 månader.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 22 februari

Tech-VD:ar diskuterar behovet av AI-chips

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, träffades för att diskutera produktionen av sofistikerade chips för artificiell intelligens (AI). Samtalet ägde rum samma dag som Nvidia rapporterade att bolagets intäkter nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Intel, som kämpat de senaste åren, presenterade sina planer för att komma ikapp Nvidia. OpenAI, som stöds av Microsoft, har blivit en av teknikens stjärnor sedan lanseringen av sin populära AI-innovation, ChatGPT. Altman vill nu driva på utvecklingen ytterligare, men behöver mer processorkraft än vad som för närvarande finns tillgängligt.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 22 februari

Intel siktar på att bli chip-tillverkare för väst

Stora företag som Nvidia och Qualcomm kommer sannolikt att samarbeta med Intel för förpackning och/eller waferkapacitet. Detta tycks gå obemärkt förbi. Tre huvudskäl till att vara optimistisk för Intel: ledarskapet av VD Pat Gelsinger, företagets starka ekosystem och Intels ambitiösa foundry-verksamhet. Open AI:s VD Sam Altman har nyligen uppmanat till upp till 7 biljoner dollar för att utveckla kiselchipstillverkningskapacitet som kan driva artificiell intelligens. Intel siktar på att vara chip-tillverkaren för väst, medan Altman vill omforma den globala leveranskedjan och industrin för AI-chips. Det är kanske dags att fråga om det är en tillfällighet att Altman, Microsofts VD Satya Nadella, USA:s handelsminister Gina Raimondo och en mängd globala halvledarledare kommer att samlas på onsdag på Intels foundry-event i San Jose, Kalifornien.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 21 februari

OpenAI slutför affär som värderar företaget till över 80 miljarder dollar

OpenAI, det Microsoft-stödda artificiella intelligens (AI) företaget, har slutfört en affär som värderar företaget till 80 miljarder dollar eller mer, enligt en ny rapport. Affären innebär att anställda kommer att kunna lösa in sina aktier i OpenAI istället för en traditionell finansieringsrunda där företaget skulle sälja aktier till investerare för att samla in pengar till verksamheten. OpenAI var involverad i en liknande affär tidigare förra året då riskkapitalbolagen Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz och K2 Global köpte aktier i ett anbud som värderade OpenAI till cirka 29 miljarder dollar.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 19 februari

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ökar sitt marknadsvärde med $42 miljarder

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ökade sitt marknadsvärde med cirka $42 miljarder efter att investerare satsade på att chipmakaren till Nvidia Corp och Apple Inc kommer att bli en av de största vinnarna i en AI-utvecklingshysteri. TSMC, Taiwans största företag, steg 7,9% i den första handelssessionen efter en veckolång Lunar New Year-paus, vilket drev dess kapitalisering till ett rekord på $575 miljarder. Detta var tillräckligt för att överträffa Visa Inc och bli världens 12:e mest värdefulla företag.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 15 februari

Taiwans aktieindex når rekordnivåer drivet av AI-förväntningar

Taiwans aktieindex Taiex nådde rekordnivåer, drivet av förväntningar om ökad efterfrågan på artificiell intelligens-teknologi. Taiex steg med 3%, överstigande en topp från januari 2022, när marknaden återöppnade efter över en veckas firande av det kinesiska nyåret. Största delen av ökningen kom från ett 7,9% hopp i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), landets största aktie och nyckelleverantör av halvledartjänster för Nvidia Corp. Utsikterna för ytterligare vinster i TSMC och andra teknikaktier har lockat internationella investerare, som har köpt nästan $14 miljarder värda taiwanesiska aktier sedan slutet av oktober.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 15 februari

OpenAI-chefens plan att omforma den globala halvledarindustrin

OpenAI:s VD Sam Altman har planer på att omforma den globala halvledarindustrin genom att investera enorma summor i att bygga och driva nya fabriker, samt investera i energi och annan AI-infrastruktur. Det finns dock bara tre företag i världen som kan tillverka de mest avancerade chippens i stora volymer: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung Electronics och Intel. Trots detta finns det osäkerheter kring att hitta ingenjörer för att driva de nya fabrikerna, säkra tillräckligt med beställningar för att rättfärdiga dem och andra faktorer. Dessutom kan en överskott av nya chipfabriker driva ner priserna och leda till att företag kör fabrikerna mycket under deras tillverkningskapacitet.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 13 februari

Nvidias VD förutser lägre AI-utvecklingskostnader än förväntat

Nvidias VD, Jensen Huang, förutser att framstegen inom datorteknik under de kommande åren kommer att hålla kostnaderna för utveckling av artificiell intelligens (AI) långt under de 7 biljoner dollar som det påstås att Sam Altman samlar in. Huangs företag tillverkar de mest eftertraktade AI-acceleratorerna och han är säker på att chipindustrin kommer att sänka kostnaderna för AI. Huang reagerade på en rapport i Wall Street Journal att OpenAI:s VD Sam Altman försöker samla in 7 biljoner dollar från investerare i Mellanöstern för ett halvledarinitiativ för att driva AI-projekt som skulle konkurrera med Nvidia.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 12 februari

OpenAI:s VD Sam Altman söker 7 biljoner dollar för AI-chipproduktion

OpenAI:s VD Sam Altman rapporteras vara i diskussioner om att samla in upp till 7 biljoner dollar för produktion av AI-chip. Detta är ett svar på den kritiska bristen på grafikprocessenheter (GPU:er). Den föreslagna finansieringen är större än hela halvledarindustrins nuvarande globala försäljning. Potentiella investerare inkluderar Förenade Arabemiraten, SoftBanks VD Masayoshi Son och representanter från Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Direktlänk Dela Digital Chew fördjupade 11 februari

OpenAI:s VD samlar in triljontals dollar för globalt chip-tillverkningsprojekt

OpenAI:s VD Sam Altman försöker enligt rapporter samla in triljontals dollar globalt för ett stort projekt som syftar till att öka produktionen av kraftfulla halvledare som behövs för att driva avancerade AI-program som hans eget företags ChatGPT. Altman strävar efter att omvandla global chip-tillverkning och påskynda utvecklingen av avancerad AI med initiativet, som källor säger kan kosta mellan 5 och 7 triljoner dollar. Altman har diskuterat finansieringen av projektet med investerare från Förenade Arabemiraten och VD:n för Softbank, samt med chip-tillverkare, inklusive Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 9 februari

Topp AI-aktier att köpa i februari: Alphabet, Taiwan Semiconductor och UiPath

Investeringsaktivitet i artificiell intelligens (AI) ökar. Företag som använder AI och säljer AI-produkter upplever stark tillväxt och marknadsentusiasm. Alphabet, med Sundar Pichai som VD, strävar efter att bli ett AI-först-företag. Alphabets generativa AI-modell, Gemini, förbättrar redan Google-sökmotorn och ger telefoner som Samsungs S24 AI-funktioner. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. är världens största kontraktschipstillverkare och kan dra nytta av nästan alla områden av AI-spridning. UiPath är ett sällsynt fall av ett AI-användande mjukvaruföretag som inte kräver en massiv premie. Dess RPA-programvara automatiserar repetitiva uppgifter, vilket frigör anställda för att utföra mer kritiskt tänkande.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 6 februari

Tre heta aktier inom artificiell intelligens att köpa i februari

Investeringar inom artificiell intelligens (AI) är i full gång och företag som använder och säljer AI-produkter upplever stark tillväxt och marknadsentusiasm. Men det finns många AI-aktier som bör undvikas då de är överprisade med liten framgång att visa upp. Här är några topp-AI-aktier att köpa i februari: Alphabet, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. och UiPath. Dessa tre företag är exempel på AI-aktier som inte är överprisade och har enorma tillväxtutsikter.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 6 februari

OpenAI-VD Sam Altman diskuterar planer för att öka global produktion av avancerade datorchips

OpenAI:s VD Sam Altman har diskuterat planer med medlemmar i den amerikanska kongressen för att betydligt öka den globala tillgången på avancerade datorchips som är avgörande för träning och drift av artificiell intelligens (AI) program. Detta drag är en del av Altmans ambitiösa företag att etablera nya chipfabriker. Han har diskret rådfrågat kongressledamöter och utforskat potentiella platser och strategier för att bygga nya halvledarfabriker. Enligt Washington Post hävdar Altman och andra teknikledare att AI kommer att förändra den globala ekonomin.

Direktlänk Dela EconoTimes fördjupade 25 januari

AI kommer att fortsätta driva teknikaktier högre, enligt UBS-analytiker

Enligt analytiker från UBS Global Wealth Management kommer investerarnas entusiasm för artificiell intelligens (AI) att vara den centrala tematiken för den amerikanska aktiemarknaden 2024 och kommer att driva teknikaktier högre resten av decenniet. Banken förväntar sig att den globala AI-omsättningen kommer att växa 15 gånger till 420 miljarder dollar vid slutet av 2027, från 28 miljarder dollar 2022. Detta drivs av en ´särskilt stark efterfrågan´ på AI-databehandling och grafikprocessorer under de närmaste 12 till 18 månaderna. UBS-prognosen speglades i den senaste vinst rapporten från en av de största chiptillverkarna i branschen, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 23 januari

OpenAI:s VD Sam Altman i samtal om att starta AI-chipfabrik

OpenAI:s VD Sam Altman rapporteras vara i kontakt med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) för att starta en fabrik för AI-chip. Han är också i samtal med en av de rikaste personerna i Abu Dhabi, Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, angående halvledarfabriken. Det är dock inte klart hur mycket pengar Altman försöker samla in för sitt nya företag. Rapporter kom fram i november förra året att Altman planerade att starta ett nytt AI-företag. OpenAI hade en gång en robotforskningsavdelning, men den lades ner i juli 2021 efter tekniska hinder.

Direktlänk Dela The Economic Times CIO fördjupade 22 januari

OpenAI-chefen Sam Altman söker miljarder för att bygga AI-chipfabriker

OpenAI:s VD Sam Altman planerar att samla in miljarder dollar från globala investerare för att upprätta ett nätverk av fabriker för tillverkning av halvledare. Företag som har diskuterat planerna med Altman inkluderar Abu Dhabi-baserade G42 och Softbank Group Corp. Projektet skulle innebära samarbete med ledande chipstillverkare och fabrikerna skulle vara globala. Altman är orolig att det inte kommer att finnas tillräckligt med chips för AI när det blir mer utbrett. Att bygga och underhålla fabriker som tillverkar halvledare är mycket dyrare än den metod som många av OpenAI:s branschkollegor föredrar. Att bygga en enda toppmodern fabrik kan kräva tiotals miljarder dollar.

Direktlänk Dela Taipei Times fördjupade 22 januari

AI-pionjären Sam Altman planerar chipföretag för att möta växande efterfrågan

AI-pionjären Sam Altman, VD för OpenAI, tror att de största chipproducenterna kanske inte kan uppfylla efterfrågan på AI-chip. Altman har diskuterat med förmögna investerare i Mellanöstern och Japan, samt chipjätten TSMC om ett chipföretag för att möta den ökande efterfrågan och minska sin grupps beroende av Nvidia för AI-chip. Altman har också talat med Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, ordförande för en av de största investeringsfonderna i Abu Dhabi, samt Taiwan Semiconductor Manufacturing Co och SoftBank om att skapa en enhet för att tillverka AI-chip.

Direktlänk Dela Asia Financial fördjupade 21 januari

OpenAI:s VD Sam Altman söker investerare för att starta chip-tillverkande företag

OpenAI:s VD Sam Altman håller på att prata med potentiella investerare för att samla in miljarder dollar för att starta ett chip-tillverkande företag, enligt en rapport från Bloomberg. Han planerar att upprätta ett nätverk av fabriker för att tillverka halvledare. Bland de högst rankade personerna som Altman har pratat med om att finansiera det nya företaget finns UAE:s Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) och Softbank. Det är ännu inte klart om det nya företaget kommer att vara ett dotterbolag till OpenAI eller en separat enhet.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 21 januari

Sam Altman i diskussioner om att lansera nytt chipföretag

Sam Altman, VD för OpenAI, diskuterar med investerare från Mellanöstern och chip-tillverkare, inklusive TSMC, om att lansera ett nytt chipföretag. Altman vill tillgodose sitt företags växande behov av halvledare samtidigt som han minskar dess beroende av Nvidia. Han har talat med några av de rikaste investerarna i regionen om att finansiera det ambitiösa nya projektet för att utveckla chips som krävs för att träna och bygga AI-modeller, samt anläggningar som krävs för att tillverka dem. Han förhandlar också med investerare i Förenade Arabemiraten, inklusive Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, en av Abu Dhabis rikaste och mest inflytelserika personer, om att finansiera företaget. Han pratar också med den taiwanesiska chip-tillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing Co om ett partnerskap för att tillverka chipsen.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 21 januari

OpenAI:s VD Sam Altman i samtal om att starta nytt chipföretag med Mellanöstern-investerare och TSMC

OpenAI:s VD Sam Altman förhandlar med investerare i Mellanöstern och chip-tillverkare, inklusive TSMC, om att starta ett nytt chipföretag. Diskussionerna handlar om att stödja ett ambitiöst nytt initiativ för att producera chips som krävs för att träna och bygga AI-modeller, samt fabriker som behövs för att tillverka dem. Altman har pratat med några av regionens rikaste investerare, inklusive Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, en av Abu Dhabis rikaste och mest framstående personligheter, om att finansiera initiativet. Han är också i samtal med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co om ett samarbete för att tillverka chipsen. Det är oklart hur mycket Altman hoppas finansiera för sitt nya företag, men att designa och utveckla chips är en kostsam strävan, och att konkurrera med Nvidia, som har en marknadsvärdering på över 1,5 biljoner dollar, förväntas kosta miljarder dollar.

Direktlänk Dela EconoTimes fördjupade 20 januari

OpenAI:s VD planerar att bygga globalt nätverk av AI-chipfabriker

Sam Altman, VD för OpenAI, leder en banbrytande initiativ för att säkra miljarder i finansiering för etableringen av ett globalt nätverk av artificiell intelligens (AI) chipfabriker. Detta ambitiösa företag syftar till att hantera det hotande underskottet av halvledare som är avgörande för AI-applikationer. OpenAI, känt för sin utveckling av ChatGPT, har bevittnat betydande tillväxt, med en årlig omsättning på $1,6 miljarder 2023. Nu siktar de på en ny finansieringsrunda med en uppskattad värdering på runt $100 miljarder.

Direktlänk Dela Chennai Print fördjupade 20 januari

OpenAI:s VD Sam Altman siktar på att etablera halvledartillverkningsanläggningar

OpenAI:s VD Sam Altman planerar att använda insamlade medel för att etablera en serie halvledartillverkningsanläggningar. Altman har diskuterat med potentiella investerare för att säkra de betydande medel som krävs för att etablera dessa anläggningar. G42 i Abu Dhabi och Japans SoftBank Group är i tidiga diskussioner med Altman. Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co och Samsung Electronics listades som potentiella samarbetspartners för OpenAI. Meta VD Mark Zuckerberg meddelade också att företaget planerar att investera mycket i specialiserade datorchips för att bygga och leverera nya generativa AI-modeller och produkter.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 20 januari

OpenAI:s VD söker miljarder för chipföretag

OpenAI:s VD Sam Altman söker rapporterat miljarder dollar för ett banbrytande chipföretag. Altman planerar att använda pengarna för att etablera ett nätverk av fabriker över hela världen som är dedikerade till tillverkning av halvledare. Fabrikerna som Altman eftersträvar förväntas samarbeta med ledande chiptillverkare. Altman har diskuterat med potentiella investerare, inklusive framstående enheter som Abu Dhabi-baserade G42 och Japans SoftBank Group. Nyckelspelare inom halvledarindustrin, som Intel, taiwanesiska chipmakaren Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) och Samsung Electronics, övervägs som potentiella partner för OpenAI i detta ambitiösa företag.

Direktlänk Dela Business World fördjupade 20 januari

OpenAI:s VD Sam Altman söker miljarder för att bygga AI-chipfabriker

OpenAI:s VD Sam Altman planerar att samla in miljarder dollar för att etablera ett nätverk av fabriker för tillverkning av artificiella intelligens (AI) chips, enligt en rapport från Bloomberg. Altman har nyligen förhandlat med potentiella stora investerare som Abu Dhabi-baserade G42 och Japans SoftBank Group. Diskussionerna är dock fortfarande i ett tidigt skede. En fullständig lista över potentiella partners och finansiärer som är involverade i projektet har ännu inte fastställts.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 20 januari

Sam Altman siktar på att skapa chipfabriker

Sam Altman, VD för OpenAI, har som mål att etablera fabriker dedikerade till halvledare, en viktig komponent för artificiell intelligens (AI) teknologi. Altman har diskuterat möjligheten att få ekonomiskt stöd från teknikföretaget G42 och söker 8-10 miljarder dollar. SoftBank är ett annat företag han rapporteras ha pratat med. Flertalet chipfabriker skulle upprättas som en del av Altmans globala halvledarsatsning, med samarbete från andra företag. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung och Intel identifieras som möjliga samarbetspartners.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 20 januari

Super Micro Computers aktier skjuter i höjden efter bättre än förväntade kvartalsresultat

Aktierna i Super Micro Computer sköt i höjden med så mycket som 25 procent och nådde en historisk topp på fredagen efter bättre än förväntade kvartalsresultat. Företaget, baserat i Kalifornien, överträffade de nuvarande uppskattningarna tack vare en stark efterfrågan på servrar med artificiell intelligens (AI). Super Micro, vars kunder inkluderar NASA och Japans NEC, satsar stort på en ökning av efterfrågan på sina lösningar för flytande kylning. Denna efterfrågan kommer från datacenter som bearbetar fler applikationer i generativa tekniker.

Direktlänk Dela Republic World fördjupade 19 januari

AMD-aktien närmar sig rekordhögsta stängning på grund av AI-optimism

Advanced Micro Devices Inc:s (AMD) aktie närmar sig sitt rekordhöga stängningspris på grund av ökad optimism för företagets möjligheter inom artificiell intelligens (AI). Aktien steg med mer än 7% till $157.67, mindre än 3% från dess rekordhöga stängningspris på $161.91 som uppnåddes den 29 november 2021. Aktierna i Nvidia Corp och Micron Technology Inc ökade också, med 2,8% respektive 2,3%. Analytikern John Vinh från KeyBanc Capital Markets har nyligen uttryckt positiva kommentarer om AMD:s serververksamhet och förbättrat sina förväntningar på företagets MI300X-accelerator för AI-applikationer. Han tror att Microsoft Corp kommer att öka användningen av MI300X-grafikprocessornheten under första kvartalet, medan andra kunder som Meta Platforms Inc och Oracle Corp kan följa efter.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 16 januari

Lenovo-aktier fortsätter att stiga tack vare ökad global PC-efterfrågan och AI-investeringar

Lenovo Group Ltd:s aktier har haft en tre månaders uppåtgående trend, tack vare tecken på global återhämtning av efterfrågan på persondatorer och entusiasm för företagets produkter kopplade till artificiell intelligens. Företagets aktier i Hongkong har stigit över 30% från en lågpunkt i mitten av oktober. Dess 60% ökning i år sätter det på väg mot den starkaste årliga prestationen sedan 2009. Lenovo meddelade förra månaden att det siktar på PC-intäktsökning detta kvartal efter tecken på en efterlängtad återhämtning. Företaget förväntar sig fortsatt global tillväxt av PC-försändelser nästa år och är fortsatt säkert på att överträffa konkurrenterna.

Direktlänk Dela BNN Bloomberg fördjupade 20 december

AI hjälper Intel att optimera design och tillverkning av nya processorer

Intel använder AI för att optimera design och tillverkning av sin nya processor Meteor Lake. AI-verktygen upptäcker fel tidigt i designprocessen, vilket gör att chipp kommer ut på marknaden snabbare. De övervakar också tillverkningen så att fler av de små kiselskivorna som Intel tillverkar hamnar i produkter istället för i soptunnan. För Meteor Lake, Intels första stora processor gjord av flera ´chiplets´ staplade i ett paket, hjälper AI-verktygen till att hitta det bästa sättet att sälja varje processor givet en mängd små skillnader i varje processors komponenter.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 13 december

TSMCs VD förutser stor efterfrågan på AI-chip men ser 3 nyckelutmaningar

VD:n för Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) säger att den ökande efterfrågan på artificiella intelligenschip skapar nya problem för halvledarindustrin som måste lösas.

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade 8 december

Huawei ses som en formidabel konkurrent till Nvidia i AI-chiprace

Huawei Technologies Co. är en av de mest formidabla konkurrenterna till Nvidia Corp i kampen om att producera de bästa AI-chippen, enligt det amerikanska företagets VD. Huawei, Intel Corp och en växande grupp av halvledarstartups utgör en stor utmaning för Nvidias dominerande position på marknaden för artificiella intelligensacceleratorer, sa VD Jensen Huang till reportrar i Singapore. Shenzhen-baserade Huawei har vuxit till Kinas de facto chip-techmästare och återvände till rampljuset i år med en överraskande avancerad made-in-China-smartphoneprocessor. Frågor om Kina var framträdande under Huangs besök i Singapore, där han möter premiärminister Lee Hsien Loong för att diskutera stadsstatens strategi för att tävla i den globala AI-racet. Men USA har höjt barriärerna för försäljning till Kina, vilket ytterligare stramar åt Kinas tillgång till Nvidias AI-chips i mitten av oktober.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 6 december

Huawei och Intel utmanar Nvidia i kampen om bästa AI-chip

Huawei Technologies Co. och Intel Corp. är bland de mest formidabla konkurrenterna till Nvidia Corp. i kampen om att producera de bästa AI-chippen, enligt Nvidias VD Jensen Huang. Han påpekade att dessa företag, tillsammans med en växande grupp av halvledarstartups, utgör en stor utmaning för Nvidias dominerande position på marknaden för artificiell intelligensacceleratorer. Han nämnde också att Huawei har vuxit till att bli Kinas de facto chip-teknikmästare. Frågor om Kina var framträdande under Huangs besök i Singapore, där han träffade premiärminister Lee Hsien Loong för att diskutera stadsstatens strategi för att konkurrera i den globala AI-racet.

Direktlänk Dela BNN Bloomberg fördjupade 6 december

Groq ökar produktionen av sina Language Processing Units för AI-inferens

Företaget Groq skalar upp produktionen av sina Language Processing Units (LPUs), även kända som GroqChip, för att stödja inferens för stora språkmodeller. GroqChips LPUs är unika eftersom de inte är beroende av HBM från Samsung eller SK Hynix och CoWoS-förpackningar från Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Groq medgrundare och VD Jonathan Ross hävdar att kluster av Groq LPUs kommer att erbjuda högre genomströmning, lägre latens och lägre kostnad för LLM-inferens än att använda Nvidia GPUs. Groq planerar att lansera sin nästa generations GroqChip 2025, som kommer att skalas ännu längre tack vare processkrympning, arkitektoniska förbättringar och framsteg i tyget på chipsen.

Direktlänk Dela The Next Platform fördjupade 27 november

Microsoft designar egna processorer och acceleratorer för molnet

Efter flera års rykten har Microsoft bekräftat att de följer konkurrenterna Amazon Web Services och Google i utformningen av egna processorer och acceleratorer för sina moln. Detta meddelade Satya Nadella, Microsofts VD, då han presenterade Cobalt 100 Arm server CPU och Maia 100 AI acceleratorchip. Även om Microsoft inte använder många av sina egna chips, innebär deras existens att företaget kan förhandla om bättre priser från chipstillverkare som Intel, AMD och Nvidia. Detta är som att spendera hundratals miljoner dollar för att spara miljarder, vilket kan återinvesteras i infrastrukturen, inklusive vidare utveckling av egna chips.

Direktlänk Dela The Next Platform fördjupade 16 november

Microsoft utvecklar två anpassade chips för att minska AI-kostnader

Microsoft har meddelat att företaget har utvecklat två skräddarsydda datorchips, Maia och Cobalt, för att minska kostnaderna för leverans av AI-tjänster. Maia-chippet kommer att användas för att påskynda AI-beräkningsuppgifter och kommer att vara grunden för företagets ´Copilot´-tjänst. Cobalt-chippet är en central processor (CPU) tillverkad med teknik från Arm Holdings och kommer att användas för att driva Teams, Microsofts företagsmeddelandeverktyg. Microsoft planerar också att erbjuda direktåtkomst till Cobalt för att konkurrera med Amazon Web Services ´Graviton´-serie av interna chips.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 15 november

Japanska regeringen planerar att förstärka infrastrukturen för halvledare och AI

Den japanska regeringen planerar att avsätta cirka 2,06 biljoner yen i sin tilläggsbudget för 2023 för att stärka infrastrukturen för halvledare och artificiell intelligens, vilka blir allt viktigare för ekonomisk säkerhet. Totalt kommer 1,99 biljoner yen att tilldelas tre halvledarrelaterade fonder och de återstående 185,6 miljarder yen till utvecklingen av AI-relaterad infrastruktur för att påskynda deras utveckling och säkerställa stabil tillförsel. Regeringen hoppas locka investeringar inom halvledare genom att klargöra sin policy att kontinuerligt stödja sektorn med en ökning i finansiering.

Direktlänk Dela The Yomiuri Shimbun fördjupade 9 november

KLA förutspår ökade intäkter tack vare ökad användning av AI-verktyg

Chiputrustningsleverantören KLA förutspår en andra kvartalsintäkt över Wall Streets estimat, drivet av en växande användning av artificiella intelligensverktyg som kräver avancerade processorer. Företagets aktier steg med 1,6% till $462,01 efter handelns slut. Många organisationer har börjat använda generativa AI-verktyg i år, vilket har lett till ökade utgifter för högkvalitativa chips tillverkade av KLAs kunder, som Taiwan Semiconductor Manufacturing Co och Samsung Electronics. Detta har drivit efterfrågan på utrustning för att tillverka och designa chips, vilket gynnar KLA och dess konkurrenter som ASML och Applied Materials.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 26 oktober

Samsung riskerar att underprestera jämfört med SK Hynix i AI-striden

Aktier i Samsung Electronics Co. riskerar att underprestera jämfört med sitt mindre minneschip-konkurrent SK Hynix Inc., mest på ett decennium, då investerare tror att sistnämnda kommer att bli vinnaren inom artificiell intelligens. SK Hynix har stigit 67% i år tack vare sitt avtal om att leverera premium högbandbredds minneschips till Nvidia Corp., vilket slår Samsung, som är upp 24% eftersom det kämpar för att få sitt HBM-erbjudande att lyfta. Denna klyfta kan vidga sig ytterligare enligt optionsdata. Samsung har ett annat sätt att utnyttja denna tillväxt, eftersom det också tillhandahåller kontraktschip-tillverkningstjänster. Men det missar här också eftersom Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. dominerar fabrikationsverksamheten.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 23 oktober

Taiwan Semiconductor Manufacturing förväntar sig ökad intäkt trots Kinas ojämna ekonomiska återhämtning

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) förväntar sig kvartalsintäkter som överträffar analytikers förväntningar, vilket speglar förväntningar på en förbättrad chipmarknad trots Kinas ojämna ekonomiska återhämtning. TSMC, som är den primära chipmakaren för Nvidia Corp. och Apple Inc., planerar att spendera $32 miljarder på att utöka och uppgradera kapaciteten 2023, vilket är den lägre änden av en tidigare projicerad skala. Trots detta överträffade siffran de $30,5 miljarder i kapitalutgifter som analytiker hade förväntat sig.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 19 oktober

Apple och leverantörer drabbas av oväntad försäljningsnedgång trots nya lanseringar

Apple Inc och dess huvudleverantörer i Taiwan upplever en betydande försäljningsnedgång trots nyligen lanserade iPhone och Android-enheter. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, den ledande kontraktstillverkaren av chip, upplevde en försäljningsminskning på 13,4%, en siffra som är oroande men bättre än först befarat. Arm Holdings Plc, ett ledande brittiskt halvledarföretag, står inför en potentiell utmaning på sin största marknad. Flera av dess kritiska tidigare anställda från dess kinesiska företag har grundat ett nytt chipdesignföretag, Borui Jingxin, med stöd av den lokala regeringen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 12 oktober

OpenAI, skaparen av den generativa AI-modellen GPT, överväger att designa egna AI-chips för att minska sitt beroende av GPU-system baserade på Nvidia. Företaget, som har en snabb tillväxttakt både när det gäller kunder och intäkter, strävar efter att hitta billigare alternativ till de höga kostnaderna för infrastrukturen att träna och köra sina AI-modeller. Detta kommer i ljuset av rykten om att OpenAI överväger att bygga sina egna AI-chips eller förvärva en startup som redan har dem. OpenAI bokförde $28 miljoner i försäljning förra året och förväntas göra $200 miljoner i försäljning i år.

The Next Platform fördjupade 6 oktober

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) rapporterade mindre intäktsminskning än förväntat för tredje kvartalet tack vare efterfrågan från aktörer inom artificiell intelligens (AI), vilket hjälpte till att kompensera för svagare försäljning av smartphone- och laptopchips. TSMC, som är huvudleverantör till Apple Inc. och Nvidia Corp., rapporterade intäkter på NT$546,7 miljarder ($17 miljarder) för juli-september, en minskning med 11% jämfört med föregående år, men bättre än den genomsnittliga prognosen på NT$531,5 miljarder. Datacenter som driver AI ökar efterfrågan för några av TSMC:s största kunder, inklusive Nvidia. TSMC:s aktie stängde cirka 0,8% högre i Taipei på fredagen.

Yahoo Finance fördjupade 6 oktober

Nvidias intäktsprognos överträffar Wall Streets förväntningar

Nvidia Corp., en ledande tillverkare av kretsar som används i artificiell intelligens (AI), levererade en tredje raka intäktsprognos som överträffade Wall Streets förväntningar. Företaget förväntar sig försäljning på cirka 16 miljarder dollar i de tre månader som slutar i oktober, vilket är betydligt mer än analytikernas uppskattning på 12,5 miljarder dollar. Nvidia har också godkänt ytterligare 25 miljarder dollar i aktieåterköp. Aktien steg så mycket som 6,7% tidigare under torsdagens session, men vinsterna minskade i samband med en bredare marknadsnedgång. Bolagets kvartalsförsäljning översteg Intel Corp. för första gången.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 24 augusti

Asiatiska halvledaraktier får boost från Nvidias stjärnresultat

Asiatiska halvledaraktier fick en nytändning från Nvidias stjärnresultat. Bloomberg Asia Pacific Semiconductors Index klättrade så mycket som 2,5%, mest sedan 11 juli. En trio av Nvidia-leverantörer ledde vinsterna, med Sydkoreas SK Hynix Inc. och Japans Advantest Corp. som hoppade mer än 5% och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. steg 2%. Nvidias resultat för det senaste kvartalet och dess utsikter för den nuvarande perioden överträffade analytikernas förväntningar på en ökning i efterfrågan på dess AI-processorer. Denna framväxande teknik har hjälpt den amerikanska chipmakaren att övervinna en nedgång i mer traditionell halvledarverksamhet.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 24 augusti

Nvidia rapport kan sätta tonen för globala aktiemarknader resten av året

Nvidia Corp., som är i centrum för artificiell intelligens (AI) hysteri, rapporterar resultat som kan sätta tonen för globala aktiemarknader resten av året. Chiptillverkaren har lagt till mer än $370 miljarder i marknadsvärde sedan sin senaste uppdatering och är den största bidragsgivaren till Nasdaq 100´s 36% rally i år. Analytiker förväntar sig mer goda nyheter. Förväntningarna från institutionella investerare är ännu högre, omkring $12 miljarder. Andra aktier som är exponerade för AI, som Alphabet Inc. och Microsoft Corp., kommer att se den största inverkan.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 23 augusti

Nvidia överträffar alla andra teknikjättar med en aktieökning på 180% 2023

Efter förra årets nedgång på teknikaktiemarknaden har alla stora namn inom industrin återhämtat sig 2023. Men ett företag har överträffat alla: Nvidia. Driven av en över ett decennium lång försprång inom artificiell intelligens (AI) chip och mjukvara, har Nvidias aktier ökat med 180% i år, vilket slår varje annan medlem i S&P 500. Nvidia är nu värderat till över $1 biljon, vilket gör det till det femte mest värdefulla amerikanska företaget, endast bakom techjättarna Amazon, Apple, Microsoft och Alphabet. Nvidias kraftfulla H100-chip kostar runt $40 000 och köps upp av Microsoft och OpenAI i tusentals. Trots all denna framgång och tillsynes omättliga efterfrågan, är Nvidias aktiepris baserat på en mängd antaganden om tillväxt, inklusive fördubbling av försäljningen i kommande kvartal och nästan fyrdubbling av nettointäkterna detta räkenskapsår. Vissa investerare har beskrivit aktien som prissatt för perfektion.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 11 augusti

Maskininlärningschipmarknaden förväntas växa med 22,276.52 miljoner dollar mellan 2022 och 2027

Maskininlärningschipmarknaden förväntas växa med 22,276.52 miljoner dollar från 2022 till 2027, enligt Technavio. Marknaden förväntas växa med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 30,91%. Tillväxtmomentum kommer att fortsätta under prognosperioden. Nordamerika förväntas stå för 46% av den globala marknaden under prognosperioden. I Nordamerika drivs tillväxten av maskininlärningschipsmarknaden av ökande investeringar i autonoma fordon. Dessa fordon är utrustade med avancerade system som ADAS, HUD, LiDAR och RADAR, som förlitar sig på elektroniska komponenter som sensorer, mikrokontroller, mikroprocessorer och RF-komponenter för att generera och bearbeta realtidsdata. Bilindustrins OEM:er arbetar aktivt med att kommersialisera autonoma fordon, vilket ger betydande möjligheter för maskininlärningschipstillverkare på marknaden.

Direktlänk Dela PR Newswire fördjupade 1 augusti

Intels framtid inom AI: Stora möjligheter men hård konkurrens

Intel Corp. har stora möjligheter inom artificiell intelligens (AI), men företagets förmåga att agera snabbt kommer att vara avgörande. Företaget har möjligheter inom PC-verksamheten för att tillhandahålla AI-relaterade chips. Dessutom finns det potential i företagets datacenteracceleratorchips, inklusive nästa version av Gaudi-chipet, som är planerade för nästa år. Intel står inför konkurrens och kan inte tillåta några misstag, särskilt eftersom företaget är i färd med att skapa en kontraktstillverkningsverksamhet som det hoppas ska konkurrera direkt med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Trots de enorma möjligheterna inom AI måste Intel övertyga tvivlare för att uppnå framgång.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 28 juli

Samsung satsar på AI-teknologi och minskar produktionen av minneskretsar

Samsung Electronics Co. har meddelat att de kommer att fortsätta minska produktionen av minneskretsar samtidigt som de förväntar sig en ökning av försäljningen under andra halvåret. Företaget förväntar sig en återhämtning tack vare ökade globala teknikinvesteringar som drivs av efterfrågan på artificiell intelligens (AI) efter den ekonomiska nedgången efter Covid. Som en del av sina planer för att dra nytta av denna trend planerar Samsung att fördubbla sin kapacitet för att producera högbandbreddsminne (HBM) till 2024. Detta har lett till en ökning på 2,7% i företagets aktier på Seouls marknad. Samsung och SK Hynix Inc. konkurrerar nu om att utveckla nödvändiga verktyg för AI.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 27 juli

SK Hynix överträffar försäljningsprognoser tack vare ökat intresse för AI

SK Hynix Inc., en sydkoreansk leverantör till Apple Inc. och Nvidia Corp., rapporterade kvartalsförsäljning som överträffade prognoserna och förutspår en återhämtning på minneschipmarknaden tack vare det ökade intresset för artificiell intelligens. Företaget förväntar sig att försäljningen av dess högkvalitativa DRAM-chip kommer att mer än fördubblas i år för att driva lagringskrävande AI-applikationer. Trots detta lovade företaget att fortsätta minska den totala produktionen. Försäljningen uppgick till 7,31 biljoner won (5,7 miljarder dollar) under juni-kvartalet, grovt sett hälften av intäkterna ett år tidigare men klart över genomsnittsprognosen på 6,05 biljoner won.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 26 juli

Intels verksamhet verkar vara på väg uppåt men analytiker är osäkra

Efter år av lidande för Intel Corp:s investerare verkar företagets verksamhet äntligen vara på väg uppåt. Företaget rapporterade sin största kvartalsförlust någonsin förra rapportperioden, men förväntas hitta styrka i sin skadade PC-verksamhet när det publicerar resultat på torsdag. Analytiker har dock nya bekymmer när de försöker avgöra hur mycket Intel kan dra nytta av det växande intresset för AI, där konkurrenter som Nvidia Corp. och Advanced Micro Devices Inc. dominerar. Intel-chefen Pat Gelsinger pekade på en förbättrad datacenter-verksamhet, men analytiker är osäkra på hur mycket de ska lita på det.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 24 juli

TSMC sänker sin försäljningsprognos för 2023

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) har sänkt sin försäljningsprognos för 2023, vilket varnar investerare om att den globala elektroniknedgången kan fortsätta trots en boom i AI-utveckling. TSMC, som är huvudchipstillverkare för Apple Inc. och Nvidia Corp., förutspår en försäljningsminskning på 10% i år, jämfört med en tidigare vägledning om en ensiffrig minskning. Trots detta har företagets värde ökat med cirka 30% i år då investerare söker sätt att satsa på den framväxande tekniken. TSMC rapporterade också en minskning av nettoinkomsten med 23% till NT$181,8 miljarder ($5,85 miljarder).

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 20 juli

AI-boom bromsar efter snabba vinster

Den snabba rallyn i teknikaktier som gynnas av artificiell intelligens (AI) har stannat upp när Nvidia Corp. sjönk efter att ha stigit över 30% på tre dagar och en besvikelse över C3.ai Inc. utlöste en försäljning av dess aktier. AI-programvaruföretaget C3.ai föll 20% i amerikansk förhandel på torsdagen, efter att ha sjunkit 9% på onsdagen på grund av en besviken försäljningsprognos, vilket minskade dess vinst för året till strax under 260%. Nvidia sjönk 5,7% på onsdagen, mest sedan den 30 januari, efter att chiptillverkaren nådde en marknadskapitalisering på 1 biljon dollar tidigare under veckan.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 1 juni

AI-chip revolutionerar tekniksektorn

AI-chip, särskilt utformade för att göra uppbyggnaden av AI-system som ChatGPT snabbare och billigare, anses vara det hetaste inom teknik just nu. Nvidia, den ledande designern av AI-chip, såg sina aktier stiga nästan 25% efter att företaget förutspådde en stor ökning av intäkterna. AI-chip har sitt ursprung i grafikprocessorer (GPU) som används för att driva datorgrafik i videospel. Idag är Nvidia den dominerande leverantören av chip för att bygga och uppdatera AI-system. Företag som Amazon och Microsoft använder AI-chip i sina molntjänster för att erbjuda AI-kraft till mindre företag och grupper som inte har råd att bygga egna AI-system från grunden.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 1 juni

Nvidia och andra AI-aktier faller efter kraftig rally

Nvidia Corp:s aktier sjönk med 5,7% på onsdagen, det största fallet sedan 30 januari, efter att ha nått en marknadsvärdering på 1 biljon dollar tidigare under veckan. Företagets aktie har ökat med över 250% sedan oktober, vilket gav investerare en attraktiv möjlighet att realisera vinster. Även AI-programvaruföretaget C3.ai Inc. föll med 9% efter en besvikande försäljningsprognos. På Wall Street har AI varit i fokus under året, med Nvidias starka intäktsprognos som bränsle för den frenetiska rallyn. Men höga värderingar kan vara en anledning till försiktighet inom den fortfarande unga industrin.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 1 juni

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. aktier upp efter Nvidias rekordintäktsprognos

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) aktier steg med 12% på torsdagen efter att Nvidia Corp. rapporterade en rekordintäktsprognos, vilket ledde till deras bästa vecka på nästan ett och ett halvt år. Aktierna steg ytterligare 2,2% på fredagen och avslutade veckan med en ökning på 11,5%. TSM förväntas få en liten positiv effekt från Nvidias framgångar, enligt analytiker Matt Bryson. Nvidias höga marginaler på datacenter-GPU:er förväntas bidra till företagets återhämtning efter ett tufft lagerår, sade finanschef Colette Kress.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 27 maj

Nvidias aktier skjuter i höjden tack vare AI-driven efterfrågan

Nvidias aktier steg med över 20% på torsdagen efter att företaget levererat en stark kvartalsvis försäljningsprognos, drivet av efterfrågan på processorer som driver AI-system. Nvidias chipteknik används för att driva AI-system, och efterfrågan på dessa chip ökade under kryptovalutaboomen. Nvidias marknadsvärde nådde 755 miljarder dollar i slutet av onsdagens handel, det femte högsta offentliga värderingen i USA. AI-rallyt har även lyft andra chipaktier, inklusive AMD, ASML och Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 25 maj

Nvidia-resultat driver AI-relaterade aktier uppåt globalt

Nvidia Corp. rapporterade resultat som visar att kunderna köper stora mängder av kretsar som används i artificiell intelligens (AI) och skickade aktier knutna till tekniken på en global uppgång. Nvidia steg så mycket som 29% på New York-börsen, medan rivalen Advanced Micro Devices Inc. ökade med 10%. Utsikterna visar att Nvidia gynnas ännu mer av AI-boomen än vad man tidigare trott, vilket hjälper företaget att hantera en bredare avmattning i teknikutgifterna. Även företagets leverantörer drar nytta av detta. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., som tillverkar Nvidias kretsar, steg så mycket som 3,8% i Taipei. Utrustningsleverantören Advantest Corp. steg 20% till en rekordhög nivå i Tokyo, medan minneskretstillverkaren SK Hynix Inc. ökade med 6,8% i Seoul.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 25 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare