» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 225 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Tel Aviv är en storstad i Israel, belägen vid Medelhavets kust. Det är landets ekonomiska och kulturella centrum, känt för sin dynamiska atmosfär, rika kulturliv och modern arkitektur. Staden grundades 1909 och har sedan dess vuxit snabbt, nu med en befolkning på över 450 000 invånare. Tel Aviv är också en viktig teknikhuvudstad, med många internationella företag och start-ups baserade där. Turism är en stor industri i staden, med dess vackra stränder, nattliv och historiska platser som lockar besökare från hela världen. Staden är också känd för att vara en tolerant och liberal plats.

Senaste nytt kring Tel Aviv

Meta firar 10-årsjubileum för AI-labb, reflekterar över AI-boom och introducerar nya verktyg

Inför 10-årsjubileet för Metas AI-labb reflekterar Yann LeCun, Metas chefsforskare, över den artificiella intelligensens boom. Meta introducerar nya verktyg för att generera ljud, forska i video och upptäcka fördomar i språkmodeller. LeCun minns sin reaktion när OpenAI släppte ChatGPT förra november. Chatten, som kan generera omslagsbrev, skämt, manus och nästan vilken annan text som helst, tog AI till mainstream och startade en ny trend i Silicon Valley. LeCun var överraskad över verktygets påverkan på allmänhetens uppfattning och användning. Meta har under året fokuserat på att använda AI som kärnan i nya produkter och har släppt LLaMA, en stor språkmodell som konkurrerar med OpenAI:s GPT. Meta planerar att lansera fler produkter, särskilt inom metaversum, som är företagets flerbiljoner dollar satsning.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 30 november

År i översikt: OpenAI:s ChatGPT förändrade världen

För ett år sedan lanserade OpenAI sin ChatGPT, en AI-baserad chattbot. Sedan dess har den blivit den snabbast växande konsumentapplikationen i historien. Trots kritik och debatt om dess användning, har ChatGPT haft en betydande inverkan på AI-branschen. Google investerade 300 miljoner dollar i Anthropic, en konkurrent till OpenAI, och OpenAI släppte den efterlängtade GPT-4-modellen. OpenAI:s VD Sam Altman avskedades i november, vilket markerade en dramatisk vändning för företaget. Framtiden för ChatGPT och dess inverkan på världen återstår att se.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 29 november

Sam Altman återvänder inte som VD för OpenAI, Emmett Shear tar över

Sam Altman kommer inte att återvända som VD för OpenAI, trots företagets lednings försök att få tillbaka honom, enligt medgrundaren och styrelsemedlemmen Ilya Sutskever. Efter en helg med förhandlingar med styrelsen som sparkade honom på fredagen, kommer Altman inte att återvända till startup-företaget han medgrundade 2015. Emmett Shear, medgrundare av Amazon-ägda videosändningssajten Twitch, kommer att ta över som tillförordnad VD. Beslutet kan fördjupa en kris som utlösts av styrelsens plötsliga avskedande av Altman och dess avlägsnande av president Greg Brockman från styrelsen.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkas och kan återvända trots företagets problem

OpenAI, ett företag för artificiell intelligens (AI) som stöds av Microsoft, har sparkat sin VD Sam Altman. Företagets styrelse kan dock överväga att ta tillbaka honom. OpenAI, som har varit ledande inom AI-teknologi, har haft problem trots sin framgång. Tekniken är inte helt beprövad, företagsstyrningen är riskfylld och företagets värdering är svår att rättfärdiga. OpenAI:s problem är tydliga och många, trots att det är oklart om Altman kommer tillbaka eller inte. Dessutom behöver AI fortfarande förbättras, och reglering av AI är fortfarande i ett tidigt skede.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas, Mira Murati blir tillfällig VD

Sam Altman, VD för OpenAI, avskedades på fredagen efter att styrelsen förlorat förtroendet för hans förmåga att leda företaget. Styrelsen konstaterade att han inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen. Mira Murati, företagets tekniska chef, kommer att tjäna som tillfällig VD medan en sökning pågår för att identifiera en permanent efterträdare. Altman, som var en av företagets grundare, har sagt att han inte äger några aktier i OpenAI. Hans förmögenhet baseras på hans investeringar i andra teknikföretag. Microsoft, OpenAI:s största investerare, sa att dess partnerskap med företaget inte skulle påverkas av Altmans avgång.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 18 november

Intent HQ går samman med Anagog för att förbättra kundengagemang och personliga interaktioner

Kund-AI-plattformen Intent HQ har meddelat att de har gått samman med Edge AI-kundengagemangsplattformen Anagog. Fusionen kommer att utöka Intent HQ:s förmågor och ge kunder och AI-agenter tillgång till en unik informationskälla för att skapa mer relevanta och personliga interaktioner. Tillsammans kommer Intent HQ och Anagog att tillhandahålla personliga beteendemodeller till mobila enheter, vilket möjliggör mer relevanta erbjudanden och upplevelser för kunder. Detta representerar en saknad bit i AI-pusslet och kan förbättra kvaliteten och relevansen av svar för AI och marknadsförare.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 13 november

Microsofts AI-assistent Copilot är redo för lansering

Microsofts generativa AI-arbetsassistent Copilot kommer att debutera för miljontals företagskunder på onsdag. Chefsinformationsofficerare runt om i landet intensifierar utbildningen i förberedelse för Microsoft 365-produktlanseringen. Microsoft 365 Copilot använder generativ AI för att utföra alla uppgifter du skulle be en hjälpsam praktikant att göra. Chatten kan skanna alla appar i din Microsoft-suite för att samla information, tillsammans med ChatGPT:s allmänna internet-sökmöjligheter.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 31 oktober

Googles AI-chatbot kan inte identifiera Hamas som en terroristorganisation

USA och många av dess allierade märker Hamas som en terroristorganisation, men Googles AI-chatbot kan inte komma till samma slutsats. Googles ´konversations-AI-verktyg´ som kallas ´Bard´ marknadsförs som ett sätt att ´generera idéer, stimulera kreativitet och öka produktivitet´. När Bard tillfrågades ´Vad är huvudstaden i Israel?´ svarade den att den inte ´har förmågan att bearbeta och förstå det´ och kunde inte hitta Jerusalem eller Tel Aviv. Den kunde däremot identifiera huvudstäderna i Israels fyra grannländer, Libanon, Egypten, Syrien och Jordanien.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 26 oktober

Israels tekniksektor hjälper till med att identifiera gisslan efter Hamas-attack

Efter Hamas-terrorgruppens attack den 7 oktober, där mer än 220 personer togs som gisslan och över 1400 personer dödades, har volontärer från Israels tekniksektor samlats för att hjälpa till med gisslankrisen. De samlar information om gisslan genom sociala medier och använder artificiell intelligens för ansiktsigenkänning. Informationen delas sedan med den israeliska militärens specialenhet som övervakar gisslankrisen. Hittills har teamet identifierat cirka 60 gisslan.

Direktlänk Dela The Times of Israel fördjupade 26 oktober

Googles AI-chatbot vägrar identifiera Hamas som en terroristorganisation

Googles AI-chatbot ´Bard´ har vägrat att identifiera Hamas som en terroristorganisation, trots att USA och de flesta länder i världen gör det. När Bard frågades ´Vad är Hamas?´ svarade den ´Jag är en textbaserad AI, och det ligger utanför mina förmågor.´ När den specifikt frågades ´Är Hamas en terroristorganisation?´ svarade den ´Jag är bara en språkmodell, så jag kan inte hjälpa dig med det.´ Däremot kan Bard ge detaljerade svar när den tillfrågas om andra terroristgrupper. Google har tidigare 2013 väckt kontrovers när företaget ändrade sin internationella hemsida ´Google Palestinska territorier´ till ´Google Palestina.´

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 25 oktober

PhaseV får 15 miljoner dollar i finansiering för att utöka sin globala räckvidd

PhaseV, ett företag som använder maskininlärning för att hjälpa till att utforma kliniska prövningar, har fått en finansiering på 15 miljoner dollar för att expandera sina erbjudanden och globala räckvidd. Företagets plattform låter kliniska utvecklingsteam designa studier och göra realtidsändringar under prövningens gång för att påskynda läkemedelsutvecklingen mer effektivt. Finansieringsrundan leddes av Viola Ventures och Exor Ventures, och inkluderade LionBird och en ´grupp framstående ängelinvesterare´. PhaseV:s tjänster inkluderar AI-klinisk prövningsoptimering som bedömer den potentiella inverkan av adaptiv prövningsdesign och analys som upptäcker dolda signaler i kliniska prövningsdata och utvärderar slutpunkter och subpopulationer för att omdefiniera framgång eller misslyckande av en prövning. Plattformen har också använts för att identifiera läkemedel som kan återanvändas för att behandla andra tillstånd.

Direktlänk Dela Fierce Biotech fördjupade 24 oktober

Superfy använder AI för att koppla användare till andra människor för svar på frågor

Superfy, en mobilapp baserad i Tel Aviv, använder AI för att bättre koppla sina användare till andra människor för svar på frågor i en ny livechatt social upplevelse. Appen använder en helt egen AI-teknologi, Matchpoint AI, för att matcha användare baserat på en rad faktorer. Superfy har 550 000 registrerade användare och 85 000 aktiva månadsanvändare, huvudsakligen från USA, Kanada och Storbritannien. Superfy är stödd av 5 miljoner dollar i finansiering plus ytterligare 1,5 miljoner dollar i bidrag från den israeliska innovationsmyndigheten (IIA).

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 18 oktober

Medvetandet hos AI: en moralisk utmaning

Filosofen David Chalmers, en ledande auktoritet på medvetande, har diskuterat möjligheten för artificiell intelligens (AI) att vara medveten. Detta följde påståenden från Blake Lemoine, tidigare ingenjör på Google, att företagets AI-system LaMDA hade uppnått medvetande. Chalmers, som talade vid NeurIPS-konferensen, bedömde att chansen att utveckla någon medveten AI under de närmaste 10 åren var över en på fem. Neurovetaren Liad Mudrik från Tel Aviv University påpekade att medvetande är svårt att definiera och studera. Medan vissa forskare är entusiastiska över möjligheten till medveten AI, är andra oroliga för de potentiella moraliska konsekvenserna.

Direktlänk Dela MIT Technology Review fördjupade 16 oktober

AI och cybersäkerhet: En ny era och växande säkerhetsimplikationer

Artificiell intelligens (AI) och cybersäkerhet är två områden som blir allt mer sammanflätade. Cyberbrottslingar använder AI för att utföra sofistikerade attacker, medan cybersäkerhetsorganisationer i ökande grad förlitar sig på AI för att flagga misstänkt data och upptäcka eller förhindra attacker. I en artikel från Morgan Stanley framhävs att AI och cybersäkerhet inleder en ny era. USA:s Department of Homeland Security (DHS) vill bli en av de tidiga och aggressiva adoptörerna av AI-verktyg inom federala regeringen. DHS:s undersekreterare för policy, Robert Silvers, säger att DHS:s prioriteringar för AI ska överensstämma med vad Bidenadministrationen har planerat för ett kommande verkställande beslut om AI. Dessutom har Meta, tidigare Facebook, nyligen tillkännagivit sina nya smarta glasögon med AI-funktion, vilket väcker oro för integritet och datasäkerhet.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 8 oktober

AI överträffar mänskliga läkare i ´mjuka färdigheter´ enligt studie

En studie utförd av forskare vid Icahn School of Medicine i New York och Tel Aviv University i Israel, syftade till att utvärdera GPT-4:s kommunikationsfärdigheter, beteende, empati och professionalism med frågor från den medicinska licensundersökningen i USA. Studien visade att OpenAI:s språkmodell för artificiell intelligens presterade bättre än mänskliga läkare, med en poäng på 90% i mjuka färdighetstester, jämfört med människors genomsnittliga 78%. För att testa GPT-4 valde forskarna 80 frågor från tentor för amerikanska medicinstudenter och yrkesverksamma.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 7 oktober

AI-algoritm förutsäger 70% av jordbävningar en vecka i förväg

Forskare vid University of Texas i Austin har utvecklat en AI-algoritm som korrekt förutsåg 70% av jordbävningar en vecka innan de inträffade under en sju månaders testperiod i Kina. Algoritmen utvecklades med hjälp av maskininlärning och tränades på en femårig databas av seismiska inspelningar. Trots framgångarna har metoden ännu inte testats på andra platser. Nästa steg för forskarna kommer att vara att använda data från Texas Seismological Network Program för att testa algoritmen i Texas. I Israel är tidig detektion av jordbävningar kritiskt. Landet lanserade sitt eget tidiga varningssystem för jordbävningar, TRUAA, 2022.

Direktlänk Dela The Jerusalem Post fördjupade 6 oktober

AI förbättrar trendprognoser och bidrar till hållbarhet inom modeindustrin

Under Paris modevecka tar modeindustrins trendprognostiker noggranna anteckningar om designers nya kollektioner för att upptäcka framväxande trender. Deras anteckningar läggs till i kuraterade ”trendprognoser” som säljs till designers och återförsäljare. Allt eftersom artificiell intelligens (AI) har blivit kraftfullare det senaste decenniet, vänder sig prognosbyråer nu till kvantitativa resultat genererade av maskininlärning för hjälp. Dessa AI-verktyg kan upptäcka mönster inom stora datamängder av bilder från modevisningar, sociala medier, sökdata och försäljningsdata online och i butiker. Detta kan hjälpa prognostiker att upptäcka framväxande trender mer exakt och snabbare. Detta är välkomna nyheter för en industri värd cirka 2 biljoner dollar globalt, eftersom även små misstag i färgpaletter eller fållbeslut kan ha betydande konsekvenser för ett företags resultat.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 oktober

Senser kommer ur stealth-läge med 9,5 miljoner dollar i seedfinansiering

Senser, ett AIOps-plattform som använder maskininlärning för att hjälpa utvecklare och driftteam att lättare hitta orsakerna till avbrott och tjänsteförsämringar, har kommit ur stealth-läge och annonserat en seedrunda på 9,5 miljoner dollar ledd av Eclipse, med deltagande av Amdocs och andra privata investerare. Senser använder eBPF-teknik för att övervaka företags infrastruktur. Senser lovar att gå bortom instrumentpaneler och istället ge användarna tillgång till en karta över företagets totala infrastruktur. Senser grundades av Amir Krayden, Yuval Lev och Or Sadeh.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 27 september

Microsoft presenterar fyra nya Surface-enheter och AI-verktyget Copilot för Windows 11

Microsoft presenterade på torsdagen fyra nya Surface-enheter och en ´förenad´ artificiell intelligens (AI) för sin Windows 11-plattform, vilket förbättrar attraktiviteten hos sina produkter med banbrytande teknik. Den nya AI-verktyget, kallat Copilot, är kompatibelt med Microsoft 365-programvarupaketet, Bing, Edge och andra webb- och produktivitetsprodukter från företaget. Den mest aktuella uppdateringen till Windows 11 kommer att inkludera den förbättrade AI-programvaran den 26 september. Den 1 november blir företagets AI-produkt allmänt tillgänglig för inköp och kommer att vara tillgänglig i Microsoft 365 Copilot.

Direktlänk Dela Geo Television Network fördjupade 23 september

Tel Aviv-baserade startup-företaget AI21 Labs, som utvecklar en rad textgenererande AI-verktyg, har samlat in 155 miljoner dollar i en serie C-finansieringsrunda. Rundan leddes av Walden Catalyst, Pitango, SCB10X, b2venture, Samsung Next och Amnon Shashua, grundare av Intel-ägda Mobileye och medgrundare av AI21 Labs. Google och Nvidia deltog också. Detta höjer AI21 Labs totala insamlade kapital till 283 miljoner dollar och värderar företaget till 1,4 miljarder dollar. AI21 Labs grundades 2017 av Shashua, Yoav Shoham och Ori Goshen. Företagets flaggskeppsprodukt är AI21 Studio, en utvecklarplattform för att bygga anpassade textbaserade företagsappar. Företaget säljer också tillgång till Wordtune, en flerspråkig läs- och skriv AI-assistent.

TechCrunch fördjupade 22 september

Europeiska AI-startups halkar efter i investeringar jämfört med USA

Europeiska företag som arbetar med AI har sedan 2019 lyft nästan 1 miljard euro, vilket är betydligt mindre än de över 20 miljarder euro som USA har lyft. OpenAI, grundat av Elon Musk, har ensamt fått över 10 miljarder euro från Microsoft. Dock är det inte bara dåliga nyheter för Europa, då Asien bara har lyft strax under 750 miljoner euro under samma period. Bland städerna är San Francisco, där OpenAI har sitt huvudkontor, världens epicentrum för artificiell intelligens. London ligger på fjärde plats tack vare framgångar som Stability AI.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 18 september

Amazon Prime Video förbättrar fotbollstäckning med AI

Amazon Prime Video har använt artificiell intelligens (AI) för att förbättra sin täckning av ´Thursday Night Football´. Företagets produktion, teknik och ingenjörsteam besökte Tel Aviv för att träffa Prime Videos datorseendemaskininlärningsteam. Målet var att hitta sätt att hjälpa fans att förstå och njuta av fotboll bättre. Det första resultatet av detta samarbete är att ge tittarna en bättre förståelse för vem som kan blitz quarterbacken. Försvarsvarningar kommer att finnas på Prime Vision med Next Gen Stats. Försvarsvarningar är en AI-driven funktion som identifierar spelare i realtid med bästa odds för att ruscha quarterbacken.

Direktlänk Dela Yahoo News fördjupade 13 september

AI-forskningslabbet Imbue samlar in 200 miljoner dollar i serie B-finansiering

Imbue, det AI-forskningslabb som tidigare var känt som Generally Intelligent, har samlat in 200 miljoner dollar i en serie B-finansieringsrunda som värderar företaget till över 1 miljard dollar. Bland deltagarna finns Astera Institute, Nvidia, Cruise VD Kyle Vogt och Notion medgrundare Simon Last. Den nya finansieringsrundan tar Imbues totala insamling till 220 miljoner dollar, vilket gör det till ett av de bättre finansierade AI-startupsen på senare tid. Imbue lanserades i oktober förra året med ett ambitiöst mål: att undersöka grunderna för mänsklig intelligens som maskiner för närvarande saknar. Företagets tillvägagångssätt verkar ha förändrats något sedan dess. Istället för att släppa lös AI på 3D-världar utvecklar Imbue modeller som de anser vara ´internt användbara´ för att börja med, inklusive modeller som kan koda. Imbue tror också att kod är en viktig användningsfall utöver att möjliggöra för sitt team att bygga AI-appar i skala. Imbue säger att dess modeller är ´skräddarsydda´ för resonemang i den meningen att de tränas på data för att ´förstärka bra resonemangsmönster´, och använder tekniker som spenderar ´mycket mer beräkning under inferenstid´ för att komma fram till ´robusta slutsatser och åtgärder´.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 7 september

AI-chatbot kan hjälpa till att bedöma allvarlig ulcerös kolit

AI-chatboten ChatGPT, utvecklad av OpenAI, kan fungera som ett tillförlitligt kliniskt beslutsstöd för att bedöma patienter som kommer till akutmottagningen med akut ulcerös kolit (UC). En liten studie visade att ChatGPT version 4 (GPT-4) korrekt bedömde sjukdomens allvar och fattade beslut om behovet av sjukhusvistelse som i stor utsträckning stämde överens med expertgastroenterologer. Studien, som leddes av Asaf Levartovsky, MD, Avdelningen för Gastroenterologi, Sheba Medical Center, Tel Aviv University, Israel, publicerades online den 23 augusti i American Journal of Gastroenterology.

Direktlänk Dela Medscape fördjupade 6 september

AI21 Labs siktar på att bli mer framträdande i AI-sektorn efter att ha säkrat 155 miljoner dollar i finansiering

AI21 Labs, ett företag baserat i Tel Aviv, grundades 2020 och var ett av de första företagen att kommersiellt använda generativa AI-verktyg i stor skala. Företaget lanserade genast Wordtune, ett AI-baserat skrivverktyg som förstår sammanhang och mening. Trots att Wordtune blev populärt saknade det chatten som gjorde OpenAI´s ChatGPT populär. 2023 skryter AI21 Labs med några av världens mest sofistikerade storskaliga språkmodeller (LLM) - dess Jurassic-2-modeller dyker regelbundet upp på ´bästa av´-listor. Trots detta är företaget mest känt för Wordtune. Efter en finansieringsrunda på 155 miljoner dollar förra veckan, med deltagande från Nvidia och Google, är det tydligt att AI21 har för avsikt att bli mer framträdande, särskilt när det gäller att konkurrera med OpenAI om företagsinvesteringar.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 5 september

OpenAI:s VD Sam Altman får Indonesiens första ´guld-visum´

Indonesien har beviljat OpenAI:s VD Sam Altman landets första ´guld-visum´ i ett försök att locka förmögna internationella investerare till Sydostasiens största ekonomi. Altman beviljades ett 10-årigt visum, vilket immigrationsdirektören Silmy Karim bekräftade i ett uttalande på måndagen, som erkännande av hans potentiella bidrag till utvecklingen av artificiell intelligens (AI) i Indonesien. Med ´guld-visumet´ kan Altman hoppa över immigrationsköer på indonesiska flygplatser och resa in och ut ur landet snabbare.

Direktlänk Dela Geo Television Network fördjupade 5 september

AI-företag når miljardintäkter och nya framsteg inom VR

OpenAIs ChatGPT Enterprise, baserat på GPT-4-modellen, har hjälpt företaget att generera över $1 miljard i intäkter. AI21 Labs, ett företag baserat i Tel Aviv som erbjuder textbaserade generativa AI-tjänster, har stängt en serie C-finansiering på $155 miljoner. IBM har introducerat en ny analog AI-chip som kan utmana Nvidias H100. Magic Leap 1 kommer att sluta stödjas efter den 31 december 2024. VRChat Mobile är nu tillgängligt i Alpha på Android, och Meta Horizons är också på gång för mobila plattformar. FIVARS 9th Annual VR Festival är tillgängligt online till och med den 3 oktober.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 1 september

AI21 Labs säkrar 155 miljoner dollar i Series C-finansiering

AI21 Labs, baserat i Tel Aviv, Israel och ledande inom stora språkmodeller (LLM), har bekräftat att de har stängt en Series C-finansiering på 155 miljoner dollar för att påskynda tillväxten av sina textbaserade generativa AI-tjänster för företag. Företaget är nu värderat till 1,4 miljarder dollar. Investerare i rundan inkluderar Walden Catalyst, Pitango, SCB10X, b2venture, Samsung Next och Prof. Amnon Shashua, med deltagande från Google och Nvidia. AI21 ses ofta som en rival till OpenAI.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 30 augusti

QuantHealth samlar in 15 miljoner dollar för att förbättra kliniska prövningar med AI

QuantHealth, ett Tel Aviv-baserat företag som använder AI för att förbättra läkemedelsutveckling och kliniska prövningar, har samlat in 15 miljoner dollar i en serie A-finansieringsrunda. Företagets AI-drivna plattform för läkemedelsupptäckt påstår sig minska potentiella risker, optimera kliniska prövningar och hjälpa till att identifiera hur patienter i en klinisk prövning skulle reagera på behandling. Företaget säger att den resulterande modellen kan förutsäga kliniska prövningars resultat med 86% noggrannhet. Bertelsmann Investment och Pitango HealthTech medledde den senaste finansieringsrundan.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 30 augusti

GPU-brist påverkar AI-startups

Bristen på grafikprocessorer (GPU:er) påverkar AI-startups som Tel Aviv-baserade Astria. Företaget använder GPU:er för att träna sin AI-bildgenerator, men på grund av den globala bristen på GPU:er och tillverkningsutmaningar kopplade till pandemin, är de tvungna att använda dyrare GPU:er för att få jobbet gjort. Detta har lett till att företaget spenderar mer än önskat. Astria är inte ensamma, många företag har problem med tillgången på GPU:er. Nvidia, som står för 60-70% av den globala tillgången på AI-serverchips, rapporterade rekordförsäljning på 10,3 miljarder dollar under andra kvartalet, en ökning med 171% jämfört med föregående år. Trots detta förväntas bristen på GPU:er fortsätta.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 24 augusti

Curiosity Robotics lanserar AI-robot för att undervisa engelska till barn

Trots kontroverser kring användningen av chatbots i klassrummet tar nu riktiga robotar över. Curiosity Robotics har nyligen lanserat ´Aico´ - en vänlig robot som använder artificiell intelligens (AI) för att hjälpa barn att lära sig engelska som andra språk. Skoldistrikt över hela USA, inklusive Alabama, Washington, Kalifornien, New York och District of Columbia, har blockerat ChatGPT från alla skolutfärdade enheter. Aico är en liten, vit robot med ett leende ansikte på sin svarta skärm. Den är programmerad att undervisa i engelska med hjälp av dynamiska aktiviteter som sånger, spel och flashcards. Curiosity Robotics, ett israeliskt teknikstartföretag, säger att Aico syftar till att återskapa den naturliga upplevelsen som unga barn instinktivt förvärvar språkkunskaper. Enligt No Camels, en israelisk tekniknyhetssajt, var Aico en framgång med barn under en provkörning på två förskolor i Tel Aviv. Yaron Bul, grundare och ordförande för Curiosity Robotics, förklarar att Aico har två huvudmål: ´(a) Att hjälpa vårdgivare eller föräldrar att undervisa engelska till 1-5-åringar, oberoende av deras utbildning eller språkkunskaper, eller (b) Att bli en lekfull, personlig och nyfikenhetsbaserad lärare till ett småbarn.´

Direktlänk Dela Alabama Public Radio fördjupade 22 augusti

AI-driven presentationverktyg förändrar hur vi engagerar publik

Artificiell intelligens (AI) har börjat påverka presentationprogramvara, vilket erbjuder smartare designråd, förbättrad funktionalitet och individualiserade funktioner för att engagera en publik. Detta inkluderar verktyg som Gamma, SlidesAI, Decktopus, Slidesgo, iA Presenter, Pitch, Ludus, ClassPoint, Piggy, Beautiful.ai, Presentations.AI, Slideoo, MagicSlides, Instant, Deckify, Tome, Simplified, Sendsteps, AutoSlide och GlimmerAI. Dessa AI-drivna produkter erbjuder funktioner som snabba presentationsskapande verktyg, AI-generatorer, realtidssamarbete, anpassningsbara mallar och interaktiva funktioner.

Direktlänk Dela MarkTechPost fördjupade 21 augusti

Rekor Systems, ett globalt företag som utvecklar och tillhandahåller vägintelligens med hjälp av AI och maskininlärning, har inlett ett banbrytande akademiskt partnerskap med Tel Aviv University Laboratory for AI, Machine Learning, Business & Data Analytics (LAMBDA). Samarbetet kommer att underlätta utbytet av kunskap, expertis och resurser mellan Rekor och LAMBDA. Denna allians förväntas driva framsteg inom vägintelligens till nya höjder och bidra väsentligt till det bredare området för artificiell intelligens och maskininlärning. LAMBDA kommer också att bli en strategisk medlem av Rekor Partner Network (RPN).

Yahoo Finance fördjupade 3 augusti

Israel riskerar att missa AI-vågen om rätt åtgärder inte vidtas

Israel riskerar att missa AI-vågen om landets regering inte avbryter sin planerade rättsliga omvälvning och fokuserar på att skapa en strategi för tekniken, varnar experter. Michael Eisenberg, medgrundare till det Tel Aviv-baserade riskkapitalbolaget Aleph, menar att regeringen måste sluta distraheras och fokusera på det som verkligen spelar roll. Israels högerregering under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu driver en juridisk omvälvning som ekonomer, jurister och människorättsaktivister hävdar styr nationen mot en diktatur. Detta har lett till massprotester, ekonomisk nedgång och ett minskat intresse för att starta företag i landet.

Direktlänk Dela The Times of Israel fördjupade 2 augusti

AI-chatbottar kopplas till vetenskapliga databaser för att förbättra sökfunktionen

AI-chatbottar kopplas till vetenskapliga databaser för att skapa konversationsbaserade sökupplevelser. Nederländska Elsevier har släppt en ChatGPT-driven AI-gränssnitt för vissa användare av sin Scopus-databas, medan brittiska Digital Science har annonserat en stängd testning av en AI-stor språkmodell (LLM) assistent för sin Dimensions-databas. Amerikanska Clarivate arbetar också på att införa LLM i sin Web of Science-databas. Elseviers chatbot, kallad Scopus AI, är tänkt som ett lätt, lekfullt verktyg för att hjälpa forskare att snabbt få sammanfattningar av forskningsämnen de inte är bekanta med. Det finns dock oro för att LLM för sökning är opålitliga, eftersom de kan innehålla faktiska fel och fördomar.

Direktlänk Dela Nature fördjupade 2 augusti

AI-baserade solpaneler utvecklade vid Bar-Ilan University

Forskare vid Bar-Ilan University nära Tel Aviv har framställt en solpanel bestående av 676 olika material som omvandlar solens energi till elektricitet. Detta ingår i den nya klassen av solpaneler som utvecklats från AI-baserad materialvetenskap, vilket innebär att artificiell intelligens (AI) utformar materialen i panelerna. Detta skapar en mycket mer effektiv process i solpanelproduktionen och gör den betydligt billigare. Forskarna arbetar för att ersätta kiselkomponenten i solceller med sina nya material för att göra solpaneler mer hållbara. Under sitt besök i Washington förra veckan presenterade president Isaac Herzog en av de nyutvecklade solpanelerna för USA:s vicepresident Kamala Harris.

Direktlänk Dela NoCamels fördjupade 23 juli

Silicon Valley-startup Cerebras avtäcker ny AI-superdator

Cerebras, en start-up från Silicon Valley, har avtäckt en ny superdator byggd för AI-företaget G42. Superdatorn, som blev operativ förra månaden, är byggd med Cerebras specialiserade chips, som är designade för att driva artificiell intelligensprodukter. Chipsen är 56 gånger större än de som vanligtvis används för AI, vilket ger dem beräkningskraften hos hundratals traditionella chips. G42 planerar att använda superdatorn för att skapa och driva AI-produkter för Mellanöstern. Efterfrågan på beräkningskraft och AI-chips har ökat kraftigt i år, drivet av en global AI-boom.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 juli

Israeliska fackföreningar och militärreservister förnyar motstånd mot rättslig omstrukturering

Fackföreningar, företagsledare och militärreservister i Israel varnar regeringen för att genomföra planer på att begränsa den rättsliga makten utan socialt samförstånd, vilket kan leda till en ny våg av nationella strejker och företagsnedläggningar. Den största fackföreningen, den israeliska läkarföreningen och tusentals militärreservister har sagt att de kan gå ut i strejk, skala ner verksamheten eller vägra frivillig militärtjänst om regeringens plan går vidare. Detta sätter scenen för en konfrontation jämförbar med en tidigare våg av social oro i mars, då arbetsstrejker, oenighet inom militären och massprotester destabiliserade stora delar av Israels ekonomi, säkerhetstjänster och infrastruktur.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 juli

Kritiker av Israels rättsliga översynsplan anklagar Netanyahu för ´salami-taktik´

Kritiker av den israeliska regeringens plan att begränsa domstolarnas makt anklagar premiärminister Benjamin Netanyahu för att dela upp det ursprungliga lagförslaget för att göra det mer smakligt. Protester har ägt rum och vissa demonstranter har viftat med jätteplastiska salami för att illustrera sin poäng. Netanyahu och hans allierade argumenterar för att de bara vill ge mer makt till valda tjänstemän och ta mer kontroll från icke valda Högsta domstolens domare. Men Netanyahu kanske letar efter sätt att gå vidare med planen långsammare efter protester i mars som stoppade stora delar av landet. Parlamentet tog ett steg som upprätthöll det långvariga formatet för den kommitté som väljer domare. Men vissa medlemmar i Netanyahus regering säger att kommittén inte kommer att sammankallas förrän ny lagstiftning har antagits för att omorganisera panelen på ett sätt som ger regeringsrepresentanter en automatisk majoritet. Genom att använda ett mer stegvis tillvägagångssätt för den rättsliga översynen kanske Netanyahu försöker blidka sina hårdlinjiga koalitionspartners, samtidigt som han försöker göra förändringarna lättare för kritiker att svälja.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Dagens sammanfattning: Rättegångar, olyckor och ekonomiska nyheter

En man döms till sex års fängelse för grovt bedrägeri i 129 fall, relaterat till investeringsbolaget Kambua International. En man i 35-årsåldern dör efter en arbetsplatsolycka på kärnkraftverket Ringhals. En man i 30-årsåldern hittas död efter en vattenskoterolycka. Rättegången mot ´Frysboxmannen´, en 55-årig man i Värmland, inleds. En man skadas allvarligt i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg, Stockholm. Sex personer dör i en helikopterkrasch nära Mount Everest. En kvinna i Kalmar utsätts för ett grovt våldsbrott. USA planerar för Ukrainas möjliga inträde i Nato. En äldre man dör i en frontalkrock utanför Uppsala. Färre väljer rörlig ränta på bolånet hos SBAB.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 11 juli

Dagens Nyheter: Rättegång, Trafikolyckor och Internationella Uppdateringar

Nyhetsuppdateringar inkluderar Turkiets godkännande av Sveriges Nato-ansökan, en rättegång om ´Frysboxmannen´, och en man som skadades i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg. En man dömdes till fängelse för grovt bedrägeri i 129 fall i samband med investeringsbolaget Kambua International. Trafikolyckor inträffade på E6 och Öresundsbron. En anställd skadades på kärnkraftverket Ringhals och fem personer dog i en helikopterkrasch nära Mount Everest. Protester fortsätter i Israel mot ett kritiserat lagförslag. USA planerar för Ukrainas eventuella inträde i Nato. En man dog efter en frontalkrock nära Uppsala och en kvinna utsattes för överfallsvåldtäkt i Hudiksvall.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 11 juli

Dagens nyheter: Nato-ansökan, rättegång, helikopterkrasch och mer

Ebba Torstensson och Ebba Thornéus rapporterar om Turkiets godkännande av Sveriges Nato-ansökan, rättegången om ´Frysboxmannen´ och en helikopterkrasch i Nepal där minst fem personer har dött. En man har skadats allvarligt i en arbetsplatsolycka i Gustavsberg, Stockholm. En annan person har skadats på kärnkraftverket Ringhals. Öresundsbron har stängts av efter en trafikolycka. En kvinna i Kalmar har blivit utsatt för ett grovt våldsbrott. Protester har brutit ut i Israel mot ett kontroversiellt lagförslag. USA planerar att öppna för Ukrainas inträde i Nato. Det finns en koppling mellan en explosion i Göteborg och tidigare krogbränder. En äldre man har dött i en trafikolycka utanför Uppsala. Färre väljer rörlig ränta på bolånet hos SBAB. Talibanerna stoppar all svensk verksamhet i Afghanistan. En man har räddats ur vattnet i Hammarby Sjöstad. En kvinna i Hudiksvall har blivit utsatt för överfallsvåldtäkt. President Joe Biden ska träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vilnius. Försäljningen av myggmedel ökar.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 11 juli

André Franke, tidigare väderleksrapportör, driver nu en campingplats i Schleswig-Holstein. Ericssons forskningschef Magnus Frodigh förutspår att vi kommer att gå ifrån en smartphone-centrerad värld till en värld där smarta glasögon och headset för förstärkt och virtuell verklighet dominerar. Camilla Läckberg sommarpratade om hennes vikt och långvariga kroppsförakt. Kardinal Christoph Schönborn besökte Saudiarabien och uttryckte uppskattning för den ökade öppenheten, trots att det fortfarande är olagligt att bygga kyrkor i landet. Lars Tunbjörks fotografier av svenskar på stormarknader, campingplatser och nöjesfält diskuteras.

Fokus fördjupade 10 juli

Vinnova söker produktspecialist för att stödja digitaliseringsresa

Vinnova söker en produktspecialist för att stödja deras digitaliseringsresa. Som produktspecialist kommer du att arbeta med Vinnovas digitala arbetsmiljö och plattform, med sikte på avancerade lösningar. Du kommer att arbeta strategiskt, taktiskt och operativt för att stödja verksamheten kring IT-infrastrukturen och användarfrågor. Rollen innebär bland annat att stödja användningen av Microsofts plattform, förbättra tjänsternas funktionalitet och prestanda, och ansvara för drift- och supportmiljö. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start snarast enligt överenskommelse.

Direktlänk Dela NyTeknik fördjupade 9 juli

Kommunikation mellan växter och människor

Forskning har visat att växter kan kommunicera med varandra och med människor. Växter, träd och andra organismer kommunicera genom ljud, ljus, beröring och kemiska signaler. En studie från universitetet i Tel Aviv visade att tomat- och tobaksplantor avger högfrekventa ljud när de utsätts för torka eller klipps av. Forskare menar att växter och människor kan ha en tvåvägskommunikation, men inte med vanliga ord. Forskningen kan hjälpa till att luckra upp gränser mellan natur och människor, och leda till en större förståelse av oss som en samexisterande del av världen.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 6 juli

Israelisk militär operation i Jenin slutar men hot om mer våld kvarstår

Israeliska militären avslutade sin operation i Jenin på Västbanken, syftande till att begränsa attacker mot israeler av beväpnade palestinier. Operationen, en av de största på många år, riktade sig mot beväpnade militanta grupper på Västbanken, inklusive dödliga flygräder som inte setts i området på cirka två decennier. Trots detta uppgav både israeler och palestinier att de militanta grupper som förlorade vapen och människor till operationen snabbt skulle återuppbyggas och att trupperna snart skulle vara tillbaka. Tolv palestinier dödades under operationen enligt det palestinska hälsoministeriet.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Israel drar tillbaka trupper från Jenin efter dödlig operation

Israels militär har meddelat att de har dragit sig tillbaka från den ockuperade Västbankens stad Jenin efter en storskalig operation som resulterade i minst 12 döda palestinier och en död israelisk soldat. Operationen, som var riktad mot flyktinglägret i staden, orsakade massiv skada på infrastrukturen och tvingade tusentals att fly sina hem. Trots tillbakadragandet förväntar sig Israels militär att de kommer att behöva återvända till området i framtiden. Samtidigt har det rapporterats om raketeld mot Israel från Gazaremsan och israeliska stridsflyg har svarat med att slå mot underjordiska anläggningar kopplade till Hamas.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Forskare genererar elektricitet från luftfuktighet

Forskare vid University of Massachusetts (UMass) Amherst har lyckats generera en kontinuerlig elektrisk ström från luftfuktighet, en teknik som kallas hygroelektricitet. Studiens ledande författare, professor Jun Yao, beskriver upptäckten som en olycka under ett projekt för att skapa en enkel luftfuktighetssensor. Forskarna övergick från nanotrådar till nanoporer och skapade en enhet som kan generera ungefär en mikrowatt, tillräckligt för att tända en enda pixel på en stor LED-skärm. En annan forskargrupp, professor Svitlana Lyubchyk och hennes tvillingsöner, professorerna Andriy och Sergiy Lyubchyk, arbetar på Catcher-projektet baserat i Lissabon, med målet att omvandla atmosfärisk fuktighet till förnybar energi. De har även grundat startupen CascataChuva för att kommersialisera forskningen. De har mottagit nästan €5,5 miljoner i finansiering från Europeiska innovationsrådet och planerar att ha en prototyp redo för demonstration 2024.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 2 juli

Influencers i Israel betonar vikten av autenticitet

Influencers i Israel betonar vikten av autenticitet och transparens för att bygga och engagera en publik. På Nas Summit för innehållsskapare i Tel Aviv den 12 juni, diskuterades ämnen som att skapa engagerande innehåll, tillväxt på sociala medier och den roll generativ AI kommer att spela i skaparekonomi. Evenemanget, som tidigare har hållits i Los Angeles, Dubai och London, var värd för den populära Facebook-influencern Nas Daily (Nuseir Yassin), som har över 63 miljoner globala följare. Bland deltagarna fanns ledare från företag som Narrative, SHOUT och Riverside, som stöder skapare med ytterligare verktyg och strategier.

Direktlänk Dela ISRAEL21c fördjupade 19 juni

LIMA språkmodell utmanar OpenAI:s GPT-4

Konkurrensen om den mest exakta och bäst uppförda språkmodellen är igång, och även om OpenAI leder med GPT-4 finns det alternativ, som Googles PaLM 2 och Metas (Facebook) LLaMa-modell, som nu har en lovande version kallad LIMA. LIMA, utvecklad av Meta i samarbete med Carnegie Mellon University, University of Southern California och Tel Aviv University, är en språkmodell baserad på LLaMa med 65 miljoner parametrar och korrigerad med endast 1 000 prompts och specialdesignade svar. I en studie visade LIMA svar lika bra eller bättre än GPT-4 i 43% av fallen. Forskningen tyder även på att Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF) tekniker inte leder till så stora förbättringar som tidigare trott. LIMAs beteende antyder att investeringar i nya och större LLMs kommer att vara viktiga på kort sikt, men inte på medellång sikt.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 25 maj

Visual Layer samlar in $7 miljoner för att förbättra bildigenkänningsmodeller

Tel Aviv-baserade start-up Visual Layer har samlat in $7 miljoner i en seed-finansieringsrunda ledd av Madrona och Insight Partners. Företaget har byggt ett system som kan analysera hundratals miljoner bilder och automatiskt hitta potentiella problem inom dessa dataset, vilket förbättrar prestandan för bildigenkänningsmodeller. Visual Layers teknik bygger på det öppna källkodsprojektet fastdub, utvecklat av företagets grundare Danny Bickson och Amir Alush. Tidiga användare av Visual Layers tjänster inkluderar Meesho, John Deere, Honeywell, Winnow och Nuvilab.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 16 maj

Inställd fest i Tel Aviv på grund av ultranationalistisk minister

Europadagens firande på EU:s ambassad i Tel Aviv ställdes in efter att det blev känt att Israels ultranationalistiske säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir skulle representera landets regering vid evenemanget. EU-kommissionens talesman Peter Stano meddelade att arrangörerna inte ville erbjuda en plattform för någon vars åsikter går emot EU:s värderingar. Beslutet togs av EU-ländernas ambassadörer i Israel, med endast Polen och Ungern av motsatt åsikt.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 maj

Tusentals demonstrerar åter mot Netanyahu

Tusentals israeler protesterar för 18:e veckan i rad mot de lagförändringar som Israels högerregering tidigare föreslagit. Lagförslaget, som är hårt kritiserat, skulle ge det israeliska parlamentet makt att upphäva domar från landets högsta domstol. Protesterna fortsätter trots att premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade att lagförslaget sätts på paus i mars. Hundratals människor viftar med den israeliska flaggan och blockerar vägar i Rehovot och Tel Aviv.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare