» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 332 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Tromsö är en stad i norra Norge, belägen på ön Tromsøya. Det är den största staden i Nordnorge och är känt för sin vackra natur, midnattssol under sommaren och norrsken under vintern. Tromsö är också en viktig kulturell och akademisk plats med ett universitet, flera museer och ett rikt kulturliv. Staden har en lång historia som handelsplats, särskilt för fiskeindustrin. Tromsö är omgiven av imponerande fjordar och berg, vilket gör det till en populär destination för turister som vill uppleva den norska naturen och delta i utomhusaktiviteter.

Senaste nytt kring Tromsö

Användning av AI för att förbättra lavinprognoser

Artificiell intelligens (AI) används nu för att utveckla bättre system för lavinprognoser. Forskare, inklusive Jakob Grahn vid Norwegian Research Centre i Tromsø, Norge, använder mikrovågspulser och backens skrovlighet för att beräkna lavinrisken i förväg. Denna forskning har fått särskilt stort intresse i Alperna.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 12 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

Myrbaserade AI-algoritmer används för att minska ineffektiviteter i tillverkningsprocesser

Myror använder kemiska feromoner för att kommunicera med andra myror när de reser mellan sitt bo och en matkälla. Den kortaste rutten får den starkaste kemiska signaturen, vilket hjälper andra myror att lära sig att använda den. Denna ´myrbaserade algoritm´ och andra inlärningssystem studeras nu av dataforskare för att reducera ineffektiviteter i tillverkningsprocesser, vilket är ett sätt att minska utsläppen som bidrar till global uppvärmning. Maskininlärningsverktyg kan påskynda åtgärder för att minska fossila bränsleutsläpp och förbereda sig för katastrofhot. Men teknikexperter varnar för att en allvarlig brist på data och AI-verktyg i utvecklingsländer kan göra algoritmer mindre exakta.

Direktlänk Dela Gulf Times fördjupade 6 december

AI-träning för att snabbt och exakt kartlägga isberg från satellitbilder

Forskare har tränat ett artificiellt intelligenssystem (AI) för att exakt kartlägga ytan och konturerna av stora isberg fångade på satellitbilder på en hundradels sekund. Detta genombrott kommer att möjliggöra snabbare och mer exakta analyser av satellitbilder, överträffande nuvarande automatiserade system som ofta har svårt att skilja isberg från andra funktioner i bilden. Dr Anne Braakmann-Folgmann och hennes kollegor använde en neural nätverksalgoritm känd som U-net för att träna en dator att exakt kartlägga konturerna av isberg från bilder tagna av Sentinel-1-satelliten. Systemet har testats på satellitbilder av sju isberg; bilderna täckte alla årstider från 2014-2020.

Direktlänk Dela Tech Explorist fördjupade 9 november

AI-nätverk kartlägger Antarktis isberg snabbt och exakt

Forskare från University of Leeds har utvecklat ett neuralt nätverk som snabbt och exakt kan kartlägga stora antarktiska isberg i satellitbilder, en uppgift som utförs på bara 0,01 sekunder. Denna nya metod står i skarp kontrast till de tidigare arbetskrävande och tidskrävande manuella ansträngningarna. Anne Braakmann-Folgmann, huvudförfattare till studien, betonar att stora isberg är viktiga komponenter i Antarktis miljö. Copernicus Sentinel-1-radaruppdraget spelar en central roll i det innovativa tillvägagångssättet att använda AI för att kartlägga isberg. Det nya neurala nätverket utmärker sig i att kartlägga isbergsutbredning även under utmanande förhållanden.

Direktlänk Dela European Space Agency fördjupade 9 november

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare