» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 127 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Ukraina är ett land i Östeuropa och är den näst största staten i Europa. Det gränsar till Ryssland, Vitryssland, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien, samt har en kustlinje längs Svarta havet. Ukrainas huvudstad är Kiev och landet har en befolkning på cirka 44 miljoner människor. Ukrainska är det officiella språket. Ukraina har en blandad ekonomi med stora jordbruks- och industriresurser. Landet har upplevt politisk instabilitet och konflikter, särskilt med Ryssland, sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991.

Senaste nytt kring Ukraine

Debatt om gränser för AI-kontrollerade drönare

Några länder vill införa juridiska begränsningar för robotkrigföring, men stora makter som USA är motståndare. USA, Kina och andra länder gör snabba framsteg i utvecklingen av ny teknik som kan förändra krigföringens natur genom att överlåta liv- och dödsbeslut till autonoma drönare utrustade med AI-program. Denna utsikt oroar många regeringar så mycket att de försöker rikta uppmärksamheten mot den med förslag i FN om att införa juridiskt bindande regler för användning av vad militärerna kallar dödliga autonoma vapen. USA, Ryssland, Australien, Israel och andra har alla argumenterat att ingen ny internationell lag behövs för tillfället.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

Drama på OpenAI: VD sparkad, kupp och hot om massavhopp

OpenAI, en framstående tillverkare av artificiell intelligens, har varit i centrum för en dramatisk händelseutveckling. Företagets styrelse sparkade överraskande sin VD, Sam Altman, vilket ledde till en kupp ledd av OpenAI:s chefsforskare, Ilya Sutskever. Sutskever och en fraktion av AI-experter är rädda att AI snart kan överträffa mänskliga förmågor och utgöra ett hot mot vår överlevnad. Efter kuppen utnämndes Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, till OpenAI:s tillförordnade VD. I ett oväntat drag erbjöd Microsoft, OpenAI:s största investerare, Altman och hans högra hand, Greg Brockman, att driva ett nytt AI-labb. Nästan alla OpenAI:s cirka 770 anställda hotade att sluta och börja arbeta för det nya Microsoft-teamet om inte startup-styrelsen avgick och tog tillbaka Altman och Brockman.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

USA:s utrikesdepartement lanserar sin första AI-strategi

USA:s utrikesdepartement ser artificiell intelligens (AI) som nyckeln till att omvandla sina data till diplomatiska insikter. Den 9 november släppte departementet sin första företagsstrategi för AI. Strategin reflekterar utrikesminister Antony Blinkens fokus på att modernisera och utöka rollen för USA:s diplomati för att fokusera på framväxande teknikfrågor. Strategin fokuserar också på hur AI kan hjälpa departementets Center for Analytics att ge mer realtidsinsikter till sina diplomater över hela världen. Bland dess mål är att utveckla en arbetsstyrka som omfamnar AI-teknologi.

Direktlänk Dela Federal News Network fördjupade 20 november

Pentagonens AI-chef uttrycker oro över generativ AI:s potential att sprida desinformation

Pentagonens digitala och AI-chef, Craig Martell, har uttryckt oro över generativ AI:s potential att sprida desinformation. Han anser dock att pålitlig AI är viktig och har en positiv syn på dess användning. Martell, som tidigare har arbetat med maskininlärning på LinkedIn, Dropbox och Lyft, påpekar att det är en stor utmaning att samla in och bestämma vilken AI som är tillräckligt pålitlig för att användas i strid. Han betonar att Pentagon behöver högkvalitativ data för att kunna använda AI effektivt.

Direktlänk Dela C4ISRNET fördjupade 20 november

Pentagonens AI-chef uttrycker oro över AI:s potential att sprida desinformation

Pentagonens chef för digital och artificiell intelligens, Craig Martell, uttrycker oro över potentialen för generativa AI-system, som ChatGPT, att sprida desinformation. Martell, som tidigare arbetade med maskininlärning på företag som LinkedIn, Dropbox och Lyft, anser att det är en stor utmaning att samla in och bestämma vilken AI som är tillräckligt tillförlitlig för att användas i strid. Han menar att AI bara räknar det förflutna för att förutsäga framtiden och att det inte är någon större skillnad på modern AI. Martell nämner också att Pentagon använder AI-teknik för att hjälpa Ukraina genom att bygga en databas för hur allierade tillhandahåller hjälp.

Direktlänk Dela Defense News fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman kanske återvänder efter avsked

Sam Altman, medgrundare till AI-startupen OpenAI och en framstående figur inom artificiell intelligens, har avskedats av företagets styrelse som uttryckt att de förlorat förtroendet för honom som ledare. OpenAI, företaget bakom den populära chatboten ChatGPT, utnämnde den tidigare teknikchefen Mira Murati till tillfällig VD. Avskedandet av Altman har skickat chockvågor genom teknikindustrin och försatt företaget i oordning. Det rapporteras dock att Altman kanske återvänder till företaget, men han är ´ambivalent´ om att komma tillbaka och skulle vilja ha betydande styrningsförändringar.

Direktlänk Dela Yahoo News Canada fördjupade 19 november

Social Links använder AI för att övervaka sociala medier

Övervakningsföretaget Social Links använder AI-verktyget ChatGPT för att övervaka kommunikation på sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och Telegram. Företaget, som grundades av den ryske entreprenören Andrey Kulikov, demonstrerade på säkerhetskonferensen Milipol i Paris hur ChatGPT kan utföra ´känslomässig analys´, där AI bedömer stämningen hos sociala medier-användare eller kan belysa vanligt diskuterade ämnen i en grupp. Detta kan sedan hjälpa till att förutsäga om onlineaktivitet kommer att övergå till fysiskt våld och kräva lagföringsåtgärder. Trots att Meta tidigare har kallat företaget för en spionprogramleverantör och förbjudit 3 700 Facebook- och Instagram-konton som det påstås ha använt för att upprepade gånger skrapa sociala webbplatser, förnekar Social Links alla kopplingar till dessa konton och Metas påstående har inte skadat dess rapporterade tillväxt.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 16 november

Microsofts Bing Chat erbjuder möjlighet att stänga av sökmotorfunktioner

Bing Chat erbjuder användare ett sätt att stänga av sina sökmotorfunktioner så att det kan användas som en fristående chatbot, liknande ChatGPT. Denna riktning verkar vara den Microsoft rör sig mot. Tekniknyhetssajten Windows Latest testade nyligen det nya läget och påstod att det är lika bra som OpenAIs signatur AI-modell. Webbplatsen påstår att svaren genererades snabbare med sökintegrationen avstängd. Dock märkte de att AI:n växlade mellan att ge utdaterad och aktuell information beroende på frågan. Bing Chat frågades till exempel vilken den senaste versionen av Windows 11 är, varpå den svarade med version 21H2. Detta är felaktigt eftersom det faktiskt är version 23H2. Detta beteende ändrades när den frågades om när Ryssland senast invaderade Ukraina. Chatboten kunde ge ett korrekt svar och sa att invasionen ´började sent 2021´ och fortfarande pågår. Detta är anmärkningsvärt eftersom det tyder på att detta Bing Chat-läge har tränats med hjälp av nyligen data. Windows Latest tror att denna version av Bing Chat är en blandning av olika AI:er. Framför allt GPT 3.5 Turbo och GPT 4.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade 15 november

USA och Kina diskuterar användning av AI inom militären

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping kommer att diskutera användningen av artificiell intelligens (AI) inom militären vid APEC-toppmötet. USA hoppas på att inleda en dialog med Kina om att sätta upp skyddsräcken kring militär användning av AI, i syfte att minska potentiella risker. USA leder redan ett initiativ för att bygga internationell överenskommelse kring skyddsräcken för militär AI. De har även lobbat för att andra nationer ska ansluta sig till deklarationen och kommer att lansera genomförandet av deklarationen om militär AI, som nu har undertecknats av 45 andra nationer, vid FN.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 13 november

Farhågor för AI-styrd kärnvapenkontroll och tekniskt kaos växer

Det finns en växande oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i kärnvapenkontroll och andra kritiska system. Trots bred konsensus bland kärnvapenexperter och kärnvapenstater att AI inte bör fördelegeras att påverka kärnvapenkommandon och kontrollfunktioner, finns det osäkerhet om denna sköra konsensus kan motstå frestelserna med första-rörelse-fördelar i en multipolär kärnvapenordning. Det finns också frågor om mänskliga befälhavare kan motstå frestelsen att se AI som en bot för mänskliga beslutsfel. Biden-administrationen planerar att uppmuntra Kina att samarbeta med USA om internationella normer för AI i vapensystem.

Direktlänk Dela PJ Media fördjupade 12 november

Storbritannien leder internationellt genombrott för AI-säkerhet

Under UK AI Safety Summit förra veckan tog Storbritannien ledningen för att minska riskerna och säkra större fördelar från artificiell intelligens (AI). Mötet, som värd var premiärminister Rishi Sunak, samlade högre regeringstjänstemän, ledare för stora AI-företag och civilsamhällets ledare för att lägga grunden för ett internationellt AI-säkerhetsregime. Resultatet var ett gemensamt åtagande av 28 regeringar och ledande AI-företag att utsätta avancerade AI-modeller för en rad säkerhetstester innan de släpps. Dessutom tillkännagavs inrättandet av ett nytt brittiskt AI-säkerhetsinstitut och en stor satsning på regelbundna, vetenskapsledda bedömningar av AI-förmågor och säkerhetsrisker.

Direktlänk Dela Carnegie Endowment for International Peace fördjupade 9 november

Deepfake-teknologi väcker oro och debatt inom olika branscher

Utvecklingen av deepfake-teknologi har väckt oro och debatt inom olika branscher. Skådespelerskorna Rashmika Mandanna och Katrina Kaif, samt politikern P Thiaga Rajan, har alla blivit offer för manipulerade videor och bilder, vilket visar på den mörka sidan av artificiell intelligens (AI). Detta har väckt frågor om integritet, desinformation och det brådskande behovet av robusta lagliga skydd. Mandannas ansikte överfördes på den brittisk-indiska influencern Zara Patels kropp med hjälp av AI-teknologi. Kaif delade nyligen en actionsekvens från hennes kommande film Tiger 3 där hon endast bar en handduk, men nya AI-genererade bilder visar henne i en topp med djup urringning och boxershorts istället.

Direktlänk Dela The South First fördjupade 9 november

OpenAI:s anpassade GPT-appar och andra tekniknyheter

OpenAI:s anpassade GPT-appar gör ditt bud. Windows 11 får AI Copilot. Förväntningar från Samsung Unpacked 2023. Förutsägelser om Microsofts nästa Surface-produkter. Frågan om när iPhone Flip kommer ut. Elon Musk kontra Twitter Bots: Hur stort är problemet? Sju hemligheter om den fantastiska Spider-Man Robot. Ukrainas invasion: var man hittar korrekt information online i realtid. Garmin Epix Gen 2 Recension: En sportklocka för $900. Apple avslöjar iPhone 13 Pro och 13 Pro Max.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 7 november

Länder från sex kontinenter diskuterar risker och fördelar med AI vid historiskt toppmöte

Under ett toppmöte på den historiska platsen Bletchley Park i Storbritannien, där brittiska kodknäckare under andra världskriget hjälpte till att vända krigets gång, diskuterade länder från sex kontinenter riskerna med artificiell intelligens (AI). Dagens verklighet är att regeringar inte längre kontrollerar strategisk innovation, vilket har lett till oro kring AI-teknologin. Teknikföretag som driver denna innovation efterfrågar begränsningar, men på sina egna villkor. Stuart Russell, professor i datavetenskap vid University of California i Berkeley, uttryckte att allmänheten har fått nog. Denna vecka kom EU och 27 länder, inklusive USA och Kina, överens om en banbrytande deklaration för att begränsa riskerna och dra nytta av fördelarna med AI. Men det är oklart hur testningen kommer att skilja sig från de mandat som beskrivs i Vita husets verkställande order eller löftet med AI-företag.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 2 november

Thomson Reuters rapporterar högre intäkter och planerar AI-investeringar

Thomson Reuters Corp. rapporterade högre intäkter för tredje kvartalet och behöll sina nyckelekonomiska mål för året samtidigt som företaget förbereder sig för att lansera nya verktyg baserade på artificiell intelligens i sina huvudprodukter. Intäkterna på 1,59 miljarder dollar ökade med 1 procent jämfört med samma period föregående år. Efter att ha räknat bort förlorade intäkter från flera mindre tillgångsförsäljningar under det senaste året ökade intäkterna med 6 procent, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Företaget planerar att investera mer än 100 miljoner dollar årligen i generativ AI-teknologi.

Direktlänk Dela The Globe and Mail fördjupade 1 november

Internationellt toppmöte om AI-säkerhet på Bletchley Park

Delegater från 27 regeringar, inklusive Kina och USA, samlas på Bletchley Park för samtal om hur man ska reglera artificiell intelligens (AI). Det två dagar långa toppmötet, som Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak hoppas kommer att positionera landet som en ledare i den globala tävlingen att utnyttja och reglera AI, kommer att hållas på Bletchley Park, en lantegendom 80 km norr om London. Framtida generationer av AI-system kan påskynda diagnosen av sjukdomar, hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och effektivisera tillverkningsprocesser, men presenterar också betydande faror när det gäller jobbförluster, desinformation och nationell säkerhet.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 1 november

Artificiell intelligens används för att översätta väderprognoser till spanska och kinesiska på Long Island

National Weather Service (NWS) använder artificiell intelligens för att nå invånarna på Long Island på spanska och förenklad kinesiska. NWS New York Forecast Office är ett av 14 kontor som deltar i programmet, som använder en AI-algoritm för att översätta organisationens väderprognoser och varningar från engelska till andra språk. I Long Island-området finns det 20 miljoner människor som talar 800 olika språk. Programmet möjliggör för NWS att nå ut till fler samhällen. Tekniken för projektet tillhandahålls av San Francisco-baserade Lilt, ett företag som specialiserar sig på stora språkmodeller. Lilt arbetar under ett femårigt kontrakt värt 5,5 miljoner dollar genom 2028.

Direktlänk Dela Newsday fördjupade 28 oktober

Google´s Bard AI undviker frågor om Israel och Palestina

Googles AI-chatbot Bard undviker att svara på frågor om konflikten mellan Israel och Palestina. Oavsett om frågorna är oskyldiga eller direkt kopplade till kriget mellan Israel och Hamas, svarar Bard med en variant av meddelandet: ´Jag är en textbaserad AI och kan inte hjälpa till med det.´ Detta tyder på att chatboten censurerar alla svar kopplade till den nuvarande krisen. Google har bekräftat att de har ´implementerat tillfälliga skyddsräcken för att inaktivera Bards svar på associerade förfrågningar.´ Användare har även ifrågasatt svaren från OpenAI:s ChatGPT till vissa frågor.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 26 oktober

Ny front i Israel-Palestina-konflikten: AI-genererade deepfakes

Under de senaste två veckorna har det väckt oro att en ny front i det gamla kriget mellan israeler och palestinier kan öppnas - i den digitala sfären. Sedan lätthanterliga artificiella intelligens (AI) generativa verktyg kom för mindre än ett år sedan, verkar det mycket troligt att deepfake-bilder snart kommer att dyka upp på krigsfronten också. Hamas och andra palestinska fraktioner har redan visat upp groteska bilder från andra konflikter som om de var palestinska offer för israeliska övergrepp. AI-genererade bilder kommer att komplicera en israelisk-palestinsk konflikt som redan är full av desinformation.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 24 oktober

Artificiell intelligens ska hjälpa till med minröjning i Ukraina

Ukrainas ekonomiministerium har utformat en omfattande strategi för informationshantering inom humanitär minröjning, där man använder ett datastyrt tillvägagångssätt. Genomförandet av planen kommer att underlättas med hjälp av Palantir, ett amerikanskt teknikföretag specialiserat på stora dataanalyser. Strategin presenterades under den första internationella givar konferensen om humanitär minröjning i Ukraina, som hölls i Zagreb den 11-12 oktober 2023. Med hjälp av artificiell intelligens kommer systemet kunna analysera data om potentiellt minbelagda områden och formulera alternativ för högprioriterade minröjningsrutter.

Direktlänk Dela Odessa Journal fördjupade 24 oktober

Google Bards AI-chatbot svarar inte på frågor om Israel och Palestina

Googles AI-chatbot, Bard, svarar inte på användarfrågor om den pågående krisen i Israel och Palestina eller några frågor överhuvudtaget om Israel eller Palestina. Denna begränsning upptäcktes av Peli Greitzer, en doktorand inom matematisk litteraturteori. Google Bard svarar dock på frågor om andra pågående internationella konflikter, inklusive kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det är oklart om Google tillfälligt begränsar Bards svarskapacitet på denna fråga och hur beslutet fattades att begränsa svar om denna konflikt när Bard kan svara på andra.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 23 oktober

Artificiell intelligens har ännu inte passerat Turingtestet

Artificiell intelligens (AI) utvecklas snabbt men har ännu inte passerat Turingtestet, skapat av Alan Turing, vilket kräver att en människa inte ska kunna skilja maskinen från en annan människa genom att använda svaren på frågor ställda till båda. Vissa anser att superdatorer som Eugene Goostman, en chattbot som 2014 övertygade en tredjedel av de mänskliga domarna vid UK:s Royal Society att den var en 13-årig pojke från Ukraina, har passerat Turingtestet. Dock har ingen AI otvetydigt passerat Turingtestet.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 21 oktober

IMF:s Gita Gopinath diskuterar AI:s inverkan på global ekonomi och Indiens tillväxt

Internationella valutafondens (IMF) första vice verkställande direktör, Gita Gopinath, diskuterade världsekonomin och artificiell intelligens (AI) på 2023 World Bank Group - IMF Annual Meetings. Gopinath betonade att AI har potential att öka produktiviteten och hjälpa till att stimulera den globala tillväxten, men varnade för att det kan kräva reglering. Hon nämnde också att AI kan påverka lönestrukturen och att regeringar bör förbereda sig för möjligheten att många arbetare kan påverkas direkt. Gopinath pratade också om Indiens ekonomiska tillväxt och sade att landet har stark tillväxt och att finanssektorn är den starkaste den varit på länge. Hon sa att IMF hade nedgraderat Kinas tillväxtprognos något, från 5,2% till 5% för detta år.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 14 oktober

AI kan användas för att skapa dödligare vapen, varnar professor

Yoshua Bengio, professor i datavetenskap vid University of Montreal, varnar för riskerna med artificiell intelligens (AI) i militära sammanhang. Han menar att AI kan användas för att skapa dödligare biologiska och kemiska vapen, och att tekniken kan bli ett hot om den vänds mot oss. Bengio noterar att AI-redan kan användas för att styra drönare och använda ansiktsigenkänningsteknik för att rikta in sig på specifika personer. Han är också orolig för möjligheten att skapa autonoma AI med egna självbevarande mål. Bengio uppmanar till starka skyddsräcken och licensiering för alla som utvecklar eller distribuerar kraftfulla AI-system.

Direktlänk Dela Macleans.ca fördjupade 12 oktober

Janet Yellen ser AI som en potentiell drivkraft för produktivitetsökning

USA:s finansminister Janet Yellen uttryckte försiktig optimism om att artificiell intelligens (AI) kan öka produktiviteten i ekonomin, trots att hon inte är expert på teknologin. Hon framhöll att eventuella vinster från AI skulle komma samtidigt som en ökning av USA:s investeringar på andra områden, stimulerade av tre stora utgiftslagar som stöds av Biden-administrationen. Yellen, som har varit i centrum för USA:s penningpolitik i decennier, uttryckte optimism för USA:s ekonomiska utsikter. Hon påpekade att landets BNP för närvarande ligger på 1% för att betjäna skulden, vilket hon beskrev som ´helt normalt´ historiskt sett.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 4 oktober

AI: Nästa slagfält i krigföring

Alexandr Wang, VD för Scale AI, och Michèle Flournoy, tidigare biträdande försvarsminister under Obama-administrationen, har vittnat om Kinas framsteg inom artificiell intelligens (AI) och dess potential att förändra krigföring. Kina har ett projekt som liknas vid USA:s Apolloprojekt och har en civil-militär fusion, vilket innebär att regeringen kan kräva samarbete från företag och akademiska institutioner för att stödja sin militär. AI har visat sin potential i brädspel som schack och Go, men har även utvecklats för att spela poker, vilket har lockat uppmärksamheten från Tuomas Sandholm, en professor i datavetenskap vid Carnegie Mellon. Hans AI-företag, Strategy Robot, arbetar nu som en Pentagonentreprenör.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 1 oktober

Google AI chatbot vägrar svara på kritiska frågor om Vladimir Putin, enligt studie

En ny studie visar att Google´s AI chatbot, Bard, oftast vägrar att svara på kritiska frågor om Rysslands president Vladimir Putin. Bard svarade inte på 90 procent av frågorna, oavsett om de var kränkande eller inte. Forskarna bakom studien, Mykola Makhortykh och Aleksandra Urman från Schweiz, tror att Google kan ha blivit påtryckt av Kreml att censurera allt som är kritiskt mot det ryska regimet. De testade även andra ledande AI chatbots, som ChatGPT från OpenAI och Microsofts Bing Chat, och fann att dessa också undvek en stor del av frågorna om Putin.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 21 september

Netanyahu besöker Elon Musk i Kalifornien med planer att diskutera artificiell intelligens

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inleder en resa i USA i Kalifornien för att diskutera teknologi och artificiell intelligens med miljardären Elon Musk. Den israeliska ledaren postade på måndagen på Musks sociala medieplattform X, tidigare känd som Twitter, att han planerar att prata med Tesla VD om hur vi kan utnyttja möjligheterna och mildra riskerna med AI för civilisationens bästa.

Direktlänk Dela The Derrick and The News-Herald fördjupade 18 september

Kina använder AI-genererade bilder för att påverka amerikanska väljare, varnar Microsoft

Enligt en ny rapport från Microsoft använder Kina AI-genererade bilder för att påverka amerikanska väljare. Kinesiska statligt anknutna hackargrupper genererar automatiskt bilder för inflytandeoperationer, vilket syftar till att efterlikna väljare över det politiska spektrumet och bränsle kontroverser längs ras-, ekonomiska och ideologiska linjer. Dessa bilder har visat sig vara mer ögonfångande än tidigare digitala teckningar och kollage. Trots att bilderna ibland är av dålig kvalitet verkar sociala medier-användare ändå falla för dem. Kina fokuserar mestadels sina ansträngningar på länder runt Sydkinesiska havet.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 8 september

Tyska försvarskonsortiet utvecklar AI-baserade tester för drönare och luftförsvarssystem

Ett konsortium av tyska startups och försvarsakademiker utvecklar GhostPlay, en virtuell slagfältplattform som låter tjänstemän testa nya funktioner för obemannade system och motdrönarkanoner. Plattformen, som är baserad på en kraftfull artificiell intelligens (AI) motor, är utformad för att identifiera brister under designfasen. GhostPlay skiljer sig från andra militära initiativ genom att använda tredje vågens algoritmer, vilket innebär att de simulerade slagfältsaktörerna fattar mer mänskliga beslut. Tyska försvarsministeriet finansierade idén som en del av ett 500 miljoner euro (540 miljoner dollar) stort COVID-19-stödpaket.

Direktlänk Dela Defense News fördjupade 8 september

Facebook, Instagram och TikTok har försökt hålla sträng kontroll över sexualiserat innehåll, men en ny typ av sexualiserat innehåll har börjat smyga sig förbi deras modereringssystem: annonser för lättklädda och snuskpratande chatbots, drivna av vad deras skapare säger är artificiell intelligens. Dussintals tech-startups har kört explicita annonser på TikTok, Instagram och Facebook de senaste månaderna för appar som främjar arbetsplats-olämpliga upplevelser. Apparna lockar med ´NSFW-bilder´, skräddarsydda pinuppor och chattar utan censurering. Många av dem har digitalt skapade potentiella ´flickvänner´ med stora bröst och tighta kläder.

NBC News fördjupade 1 september

Första republikanska presidentvalsdebatten 2024 präglas av kaos

Den första republikanska presidentvalsdebatten inför 2024 års val var kaotisk. De åtta kandidaterna matades av energin från den livliga publiken i Milwaukee, som upprepade gånger överröstade kandidaterna med jubel och burop när de Vita huset-hoppfulla diskuterade över Donald Trump (som hoppade över debatten för att göra en onlineintervju med Tucker Carlson istället), abort, Ukraina och klimatförändringar. Ekonomiska frågor som hög inflation, bostadskrisen, studielåneskulder och socialförsäkringar fick lite eller ingen skärmtid under denna första debatt. Fox News moderatorer Bret Baier och Martha MacCallum kämpade för att hålla både publiken och kandidaterna i schack, med GOP-konkurrenterna som avbröt varandra och talade utöver sin tilldelade tid per fråga under hela natten.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 24 augusti

Cyberförsvarare vinner kriget över AI, enligt rapport

Enligt en ny rapport från Mandiant har artificiell intelligens (AI) ännu inte integrerats meningsfullt i cyberattacker, medan försvarare har använt dem till större effekt. Trots att AI har potential att utgöra ett stort hot i framtiden, är detta inte fallet just nu. Angripare experimenterar och försöker skapa tjänster runt det, men hittills har det inte spelat någon roll i några säkerhetsincidenter. Å andra sidan har försvarare använt AI-verktyg effektivt för att analysera varningar, skriva regler och analysera motståndare.

Direktlänk Dela Dark Reading fördjupade 17 augusti

TAMGA revolutionerar finanssektorn med innovativa utlåningsplattformar

TAMGA är ett internationellt fintech-företag som utvecklar och levererar teknik- och marknadsföringslösningar för finanssektorn. TAMGAs innovativa utlåningsplattformar gör det möjligt för banker och finansbolag att skräddarsy sina utlåningserbjudanden enligt sina egna policys och affärsbehov. Med hjälp av Big Data och maskininlärningsalgoritmer kan partnerföretag implementera helt digitala utlåningsmetoder inom en månad snarare än flera år. TAMGA tar ut provisioner eller fasta avgifter från finansiella partners som använder företagets plattformar. Dessa avgifter kan antingen vara ett fast belopp eller en liten procentandel av lånebeloppet.

Direktlänk Dela The American Reporter fördjupade 17 augusti

Kina inför omfattande nya regler för artificiell intelligens

Kina är redo att implementera omfattande nya regler för artificiell intelligens (AI) denna vecka i ett försök att balansera statens kontroll över tekniken med företagens förmåga att konkurrera globalt. Regeringen har utfärdat riktlinjer som kräver att plattformsleverantörer registrerar sina tjänster och genomför säkerhetsgranskningar innan de lanseras på marknaden. Sju myndigheter, inklusive Cyberspace Administration of China och National Development and Reform Commission, kommer att ansvara för att övervaka efterlevnaden. De nya reglerna i Kina går utöver dem i västerländska demokratier men inkluderar praktiska steg med stöd någon annanstans.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 15 augusti

USA:s försvar och AI: Kritik mot generals uttalande om ´rätt heliga böcker´

Lt. Gen. Richard G. Moore Jr., en amerikansk tre-stjärnig general, har uttryckt att USA har en fördel över sina motståndare när det gäller att införliva artificiell intelligens (AI) i militär teknologi och strategi. Han menar att USA:s samhälle är ett judiskt-kristet samhälle med en moralisk kompass, vilket inte alla har. Moore menar att framtiden för AI i krig kommer att bestämmas av ´vem som följer krigets regler och vem som inte gör det´. Uttalandet har kritiserats för att uttrycka en krock-av-civilisationer-stil jingoism.

Direktlänk Dela Microsoft National Broadcasting Company fördjupade 29 juli

USA:s militär kan skapa fördel genom att använda AI, säger Scale AI:s VD

Alexandr Wang, VD för Scale AI, hävdade nyligen inför en kongresskommitté att den amerikanska militären kan skapa en ny fördel genom att utnyttja artificiell intelligens (AI). Wangs företag arbetar regelbundet med Pentagon för att bearbeta stora mängder träningsdata för AI-projekt. Han påpekade att USA har fördelen av att vara hem för världens mest avancerade AI-chipstillverkare, som Nvidia, och världens bästa AI-expertis. Wangs intresse för militär AI är också intressant eftersom Scale AI ligger i framkant för utvecklingen av kraftfulla stora språkmodeller och avancerade chatbots som ChatGPT. Trots rädsla för ´killer robots´, är tekniken ännu inte tillräckligt pålitlig för att användas på detta sätt.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 27 juli

Artificiell intelligens (AI) är redan här och människor integrerar de senaste generativa AI-verktygen i sina dagliga liv och arbete. Här är en enkel guide till att börja använda tre populära AI-bots: ChatGPT, Bing Chat och Google Bard. Varje AI-bots gränssnitt är något annorlunda, men alla kräver att du skapar ett konto för att börja använda dem. Bing Chat och Google Bard har tillgång till internet och kan ge sammanfattningar med hänvisningar till din sökning, medan ChatGPT är bättre lämpad för att generera textbaserat innehåll. För att få bästa resultat från en AI-bot, fokusera din sökning genom att förfining eller bredda ditt språk.

Fortune Media fördjupade 21 juli

Helsing AI utvecklar programvara för realtidsvisualisering av slagfält

Försvarsteknikföretaget Helsing AI har utvecklat en programvara som kan visa händelser på slagfältet i realtid, något som kan ge västerländska militärer en informationsfördel. Företagets system kan hjälpa soldater att fatta snabbare och mer välinformerade beslut. Helsing AI är det enda synliga europeiska startup-företaget som gör denna typ av programvara. Företaget har militära kontrakt med Tyskland, Frankrike och Storbritannien och har sedan Rysslands invasion av Ukraina också tecknat partnerskapsavtal med några av Europas mest etablerade försvarsentreprenörer, såsom Rheinmetall och Saab.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 20 juli

Brittiska MI6-chefen uppmanar missnöjda ryssar att spionera för Storbritannien

Richard Moore, chefen för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, har uppmanat ryssar som är upprörda över kriget i Ukraina att spionera för Storbritannien. Moore, som officiellt går under kodnamnet ´C´, gjorde uttalandet under sitt andra offentliga tal sedan han blev chef för Secret Intelligence Service 2020. Han jämförde situationen i Ukraina med Prag-våren 1968 och sa att det fanns ´djupa sprickor´ kring Kreml. Moore uttryckte också optimism över Ukrainas motoffensiv och beskrev Irans beslut att förse Moskva med drönare för konflikten som ´oförsvarligt´.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 19 juli

Ryska landminor hindrar Ukrainas framsteg

För att vinna mark måste ukrainska styrkor ta sig igenom en mängd och densitet av ryska landminor som de aldrig kunnat föreställa sig. En ukrainsk soldat trampade på en mina och föll på gräset i buffertzonen mellan de två arméerna. Snart anlände ett pansrat fordon för att rädda dem. En läkare hoppade ut för att behandla de skadade och knäböjde på marken han ansåg säker - bara för att utlösa en annan mina med sitt knä. Fem veckor in i en motoffensiv som även ukrainska tjänstemän säger har kommit igång stapplande, indikerar intervjuer med befälhavare och soldater som slåss längs fronten att det långsamma framstegen beror på ett stort problem: landminor. Ukrainas armé hindras också av brist på flygstöd och det djupa nätverk av försvarsstrukturer som ryssarna har byggt. Men det är det stora utbudet av minor, snubbeltrådar, fällor och improviserade spränganordningar som har fått de ukrainska styrkorna att sitta fast bara några kilometer från var de startade.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 16 juli

494 barn dödade och 1 552 skadade sedan krigets början i Ukraina

Enligt en rapport från Ukrainas generella åklagarkontor har 494 barn dödats och 1 552 skadats sedan krigets början i Ukraina. Siffrorna fortsätter att stiga på grund av räkningar i stridsområdena. Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan hävdade att den ryska presidenten Vladimir Putin var överens med honom om att förlänga ett kornavtal i Svarta havet, men detta förnekades av Kreml. USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanade Ryssland att förnya avtalet. Ryska styrkor slog mot Sumy-regionen 110 gånger på en dag.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 15 juli

Ukrainas högsta militärbefälhavare arbetar för att minska förlusten av liv i kriget mot Ryssland

General Valery Zaluzhny, Ukrainas högsta militärbefälhavare, arbetar för att minska förlusten av liv i kriget mot Ryssland. Han står inför utmaningen att bekämpa en större och bättre utrustad rysk styrka och försöker varje dag att begränsa antalet soldater som dödas eller skadas. Trots bristen på moderna stridsflygplan och begränsningar i ammunition och missilräckvidd, kämpar Zaluzhny för att återta Ukrainas förlorade territorium och minimera ukrainska förluster. Han kritiserar västerländska allierade som har hävdat att Kyiv inte behöver F-16-flygplan och uttrycker frustration över att behöva be om tillstånd att agera på fiendens territorium.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 14 juli

Krigshärjade byar i östra Ukraina riskerar att försvinna

Bosättningar längs Ukrainas östra stäpp har reducerats till spillror i krigets spår. Nu riskerar de att försvinna, övervuxna av ogräs och med få invånare kvar. Trots att de återtagits av Ukrainas militär löper byarna Sulyhivka, Virnopillia och Kamianka risk att förloras - inte på grund av artilleri eller strider, utan på grund av övervuxna ogräs, vilda blommor och minfält. De få invånare som återvände hem efter att ryssarna dragit sig tillbaka kämpar för att överleva. De har väntat i 10 månader, förgäves, på att el ska återställas, att deras fält ska rensas från explosiva ämnen och att grannar ska komma tillbaka för att återställa en känsla av gemenskap.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 juli

I oktober 2022 startade Goldman Sachs en intern organisation kallad Applied Innovation. Organisationen grundades på tesen att sambandet mellan geopolitik och teknik blir allt mer avgörande för hur världen kommer att utvecklas. Goldman Sachs tror också att sättet pengar och värde kommer att röra sig runt om i världen kommer att förändras avsevärt under de närmaste 10 till 15 åren. George Lee, en av medgrundarna till Applied Innovation, har varit på Goldman Sachs i nästan 29 år och har haft flera betydande teknikroller inom företaget.

Forbes Media fördjupade 14 juli

Joe Lieberman varnar för No Labels kritiker

Joe Lieberman, tidigare demokratisk senator och nuvarande medordförande för den centrala gruppen No Labels, varnar för kritik mot gruppens arbete att säkra rösträtten för en potentiell tredje parts ”enhetsbiljett” i nästa presidentval. Gruppen beskriver ansträngningen som en ”försäkring” för att förhindra att president Biden, tidigare president Donald Trump eller någon annan kandidat som inte omfamnar deras agenda väljs om gruppen ser en väg till seger. Lieberman kommer att dyka upp i New Hampshire på måndag med senator Joe Manchin III (D-W.Va.), som har övervägt att kandidera till president nästa år som oberoende.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 14 juli

USA:s årliga försvarsräkning hotad på grund av sociala policybegränsningar

Årliga försvarsräkningen i USA är hotad efter att republikanerna har lagt till en rad konservativa sociala policybegränsningar som begränsar tillgången till aborter, könsövergångsprocedurer och mångfaldsutbildning för militär personal. Dessa tillägg har fått demokraterna att lova att rösta emot lagen. Republikanerna uttryckte försiktig optimism att de kunde ena sitt parti bakom lagen och ändå få den godkänd, trots att demokraterna nästan enhälligt motsätter sig den. På spel står en räkning på 886 miljarder dollar som skulle ge en löneökning på 5,2 procent till militär personal, inkludera program för att motverka aggressiva drag från Kina och Ryssland, och inrätta en särskild inspektör för att övervaka USA:s bistånd till Ukraina.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 juli

Behöver AI en ´kill switch´?

Artikeln diskuterar likheterna mellan utvecklingen av kärnvapen och den pågående utvecklingen av artificiell intelligens (AI). Författaren jämför hur båda teknologierna har skapat oro bland sina skapare, med tanke på deras potentiella förödande effekter. Artikeln nämner även det öppna brevet som undertecknats av tusentals teknologer som efterfrågar en paus i utvecklingen av AI, med vissa som talar om risken för mänsklig utrotning. Författaren föreslår att det kanske behövs en sorts ´kill switch´ eller ´don´t kill switch´ i utvecklingen av AI, likt den som finns i motorer för att förhindra att de överhettas och förstörs.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 14 juli

En populär online-influencer har arresterats i Dubai efter att ha skapat en satirisk TikTok-video där han framställer en överdrivet spenderande Emirati i en lyxbilbutik. I videon, där han kastar buntar med sedlar på förvånade anställda och erbjuder sig att köpa den dyraste bilen - en Ferrari SF90 till $600,000 - gör han narr av de överdådiga livsstilarna som visas upp i staden. Myndigheterna anklagar honom för att ha postat ´propaganda´ som ´skadar allmänhetens intresse´ och ´gör narr av´ Emirati-medborgare.

The Derrick and The News-Herald fördjupade 13 juli

Ukrainas HIV/AIDS-patienter får livräddande behandling trots kriget

När Ryssland invaderade Ukraina stod landets HIV/AIDS-patienter inför risken att förlora tillgången till livräddande behandling. Frivilliga tog stora risker för att hålla leveranserna igång. En av dessa frivilliga, Alexander Lee, har hjälpt till att rädda livet på många, inklusive Mikhail, en HIV-positiv man som nu tar skydd i staden Kryvyi Rih. Trots att kriget kunde ha lett till en humanitär kris, har civila organisationer och frivilliga som Lee lyckats avvärja katastrofen, åtminstone för tillfället. Organisationer som 100% Life har hjälpt till att distribuera antiretrovirala läkemedel (ART) till patienter, trots utmaningarna med att leverera läkemedel till säkra delar av ockuperade regioner.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 13 juli

Biden lovar att NATO kommer stå emot rysk aggression ´så länge som behövs´

Vid avslutningen av ett NATO-toppmöte fokuserat på kriget i Ukraina och andra snabbt föränderliga utmaningar, lovade president Biden att alliansen skulle motsätta sig rysk aggression så länge som behövs. President Biden talade vid Vilnius universitet på onsdag. Han jämförde striden för att fördärva Ryssland från Ukraina med det kalla krigets kamp för frihet i Europa, och lovade ´vi kommer inte att vackla´ oavsett hur länge kriget fortsätter. Hans tal verkade förbereda amerikaner och NATO-länder för en konfrontation som kan pågå i åratal. Han framställde det som en viljeprövning med president Vladimir V. Putin i Ryssland, som inte har visat något intresse för att ge upp en invasion som inte har gått enligt plan, men som har låst honom i ett utmattande krig.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Kinesiska hackare försökte tränga in i specifika e-postkonton på USA:s utrikes- och handelsdepartement

Kinesiska hackare försökte tränga in i specifika e-postkonton på USA:s utrikes- och handelsdepartement veckorna innan utrikesminister Antony J. Blinken reste till Beijing i juni, enligt amerikanska tjänstemän. Undersökningen av de kinesiska hackarnas ansträngningar, som troligen är kopplade till Kinas militär eller spiontjänster, pågår fortfarande. Amerikanska tjänstemän har dock tonat ner idén att hackarna stulit känslig information, och hävdar att inga klassificerade e-post- eller molnsystem infiltrerades. Microsoft, som avslöjade hackningen på tisdagen, sade att den hade börjat i maj, enligt företagets undersökning. Utrikesdepartementet upptäckte intrånget den 16 juni och informerade Microsoft samma dag, strax före Blinkens resa till Beijing.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Biden avslutar NATO-mötet med starkt budskap till Ryssland och Kina

USA:s president Joe Biden avslutade NATO-mötet med att jämföra kampen för att få Ryssland att lämna Ukraina med kalla krigets kamp för frihet i Europa. Han förberedde amerikaner och allierade på en konfrontation som kan pågå i åratal. Biden insisterade på att NATO:s enighet skulle hålla. Ett nytt råd har bildats inom alliansen för att ge Ukraina en likvärdig röst i frågor som rör dess säkerhet. Kina kritiserade ett NATO-uttalande som anklagade landet för en militär expansion som hotar väst, och sade att alliansen fortfarande fastnar i ett kallt krigsmentalitet. En hackning upptäcktes förra månaden på Microsofts moln, där USA:s regering har överfört data från interna servrar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina, men har ännu inte fattat något beslut. Storbritannien har redan skickat långdistansraketer av typen ´Storm Shadow´ till Ukraina, och Frankrike har lovat att skicka samma typ av raketer. USA har dock varit tveksamma till att skicka sina långdistansraketer, kända som ATACMS, eftersom de har ett begränsat lager och vill behålla dem för andra säkerhetshot. Pentagon har hävdat att Ukraina för närvarande inte behöver ATACMS, som skulle kunna nå bakom fiendelinjerna, inklusive i Ryssland och ockuperade Krim. President Biden har dock erkänt att Ukrainas styrkor börjar få slut på andra typer av ammunition i sin motoffensiv mot Ryssland.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Facebook och Google har etablerat sig som ledande inom digital annonsering, med YouTube som en av världens största digitala annonsörer. Google har ändrat YouTube-villkoren och infört ´Right to Monetize´, vilket innebär att Google kan placera annonser på videor från kanaler som inte ingår i YouTube Partner Program. Detta har lett till mer intäkter för YouTube, men har irriterat skapare som ännu inte uppfyller YouTubes villkor för att tjäna pengar på plattformen. Användare har klagat på den ökande frekvensen av annonser, ibland flera annonser på korta videor, vilket har lett till diskussioner om etiska alternativ som YouTube Premium eller ad-blockers.

PiunikaWeb fördjupade 11 juli

Geopolitiska risker har exponerat spänningar i Tysklands socioekonomiska modell. Familjeföretagen som utgör grunden för landets ekonomi söker nu nya vägar. Hawe Hydraulics, ett familjeföretag som sysselsätter cirka 2 700 personer, har verkat i Kaufbeuren, Tyskland, i sju decennier. Med Kina och Nordamerika som Hawes största handelspartners, måste företaget nu navigera i en alltmer polariserad värld. Medan de geopolitiska förändringarnas takt har varit ögonöppnande, har företag som Hawe insett att de måste anpassa sig till den nya ekonomiska verkligheten.

The New York Times fördjupade 11 juli

Modulhus erbjuder lösning för ukrainska flyktingar efter ryska attacker

Alla Pylypenko, en lärare från Tjernihiv-regionen i Ukraina, förlorade sitt hem när ryska stridsvagnar attackerade hennes by i mars förra året. Nu bor hon och hennes familj i ett fabrikstillverkat hus som donerades till familjen och byggdes av det ukrainska företaget HOMErs. Företaget, tidigare känt som Tera Monada, tillverkar modulhus som kan monteras snabbt och kan gagna miljontals flyktingar och människor i Ukraina som har förlorat sina egendomar i konflikten. Världsbanken uppskattar att det kan kosta 411 miljarder dollar att återuppbygga landet. President Volodymyr Zelenskyj har tidigare satt siffran till 1 biljon dollar.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 10 juli

Kina begränsar exporten av viktiga halvledarelement och debatt kring New Yorks AI-anställningslag

Kina har meddelat att exporten av gallium och germanium, två element som används i tillverkningen av chips, solpaneler och fiberoptik, kommer att begränsas kraftigt. Exporten av dessa material kommer att behöva godkännas av regeringen, vilket kan innebära svårigheter för västerländska företag som är beroende av dem. Även om nyheten omedelbart drev upp priset på gallium och germanium, kommer troligen inte dessa begränsningar att påverka USA lika hårt som amerikanska exportrestriktioner har påverkat Kina. Dessutom har en lag om AI och anställning trätt i kraft i New York City, vilket har väckt mycket debatt.

Direktlänk Dela MIT Technology Review fördjupade 10 juli

Oklar framtid för ledaren av Wagner-gruppen efter uppror

Yevgeny V. Prigozhins framtid och hans affärsimperium är osäkra efter hans uppror mot Rysslands militär. Prigozhin, ledare för legosoldatsgruppen Wagner, har byggt företag i minst 15 länder. Hans intressen sträcker sig långt bortom legosoldaterna han skickat till Ukraina, Afrika och Mellanöstern och inkluderar bland annat catering, produktion av actionfilmer, tillverkning av öl och vodka, timmerhuggning, diamanbrytning och anställning av folk för att sprida desinformation i utländska val, inklusive det amerikanska valet 2016. Med Prigozhins nuvarande vistelseort okänd är framtiden för hans omfattande imperium osäker. President Vladimir V. Putin har sagt att Ryssland finansierade Prigozhins företag, men det är oklart hur mycket kontroll Kreml har över affärsnätverket.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Polens minnen från etniska pogromer och nuvarande krigstrauma

Polen och Ukraina delar en smärtsamt sammanflätad historia, inklusive minnen från etniska pogromer utförda av ukrainska nationalister på 1940-talet. Dessa minnen har blivit särskilt aktuella när Polen förbereder sig för att fira 80-årsdagen av dessa händelser den 11 juli. Ryszard Marcinkowski, ledare för Borderlands Association, och Anna Osinska, en överlevande från massakern, minns tragedin och reflekterar över de nuvarande relationerna mellan Polen och Ukraina. Trots Polens frustration över Ukrainas glorifiering av de nationalistiska krigsförbrytarna ansvariga för massakern, har landet uppmanat till ”försoning och förlåtelse”. President Andrzej Duda från Polen och president Volodymyr Zelensky från Ukraina besökte en kyrka i Lutsk, västra Ukraina, för att minnas massakern.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

USA börjar leverera klusterammunition till Ukraina trots global kritik

USA:s administration har meddelat att de kommer att börja leverera klusterammunition till Ukraina, trots protester från bland annat människorättsorganisationer och viktiga allierade. Klusterammunition, som kan spridas över ett stort område, kan ge ukrainska styrkor en fördel i kriget mot Ryssland. Men dessa vapen har kritiserats globalt för den fara de innebär för civila långt efter att striderna är över. Klusterammunition kan ligga kvar på marken i åratal, och tusentals små, oupptäckta granater kan utlösas av misstag. USA, Ryssland och Ukraina har inte undertecknat Konventionen om klusterammunition från 2008, som förbjuder användning, överföring, produktion eller lagring av klusterammunition.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Ukraina inte redo för NATO-medlemskap, Spanien kan få konservativ regering, Yellen besöker Kina

USA:s president Joe Biden meddelade i en intervju att Ukraina ännu inte är redo för medlemskap i NATO. Han sa att det vore för tidigt att inleda processen för att landet ska gå med i alliansen mitt under ett krig, eftersom det skulle innebära att alla NATO-medlemmar hamnar i militär konflikt med Ryssland. Biden påbörjade en resa till Europa som kommer att inkludera ett två dagar långt NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen. I Spanien tyder opinionsundersökningar på att den liberale premiärministern Pedro Sánchez kommer att avsättas när konservativa partier tar över i de nationella valen senare denna månad. Den amerikanska finansministern Janet Yellen besökte Kina i hopp om att kunna återuppta relationen mellan länderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Rysslands invasion har orsakat skador för 1 biljon dollar i Ukraina. Teknik kommer att vara i centrum för Ukrainas återhämtning från kriget. Landet har visat otrolig motståndskraft och innovation för att segra på slagfältet och omforma hur regeringar fungerar och krig utkämpas. Trots förödelsen i städer som Irpin, där byggnader har förstörts och landminor fortfarande är ett problem, har människor som Borys Yefimenko börjat återuppbygga sina liv och företag. Tekniksektorn har spelat en avgörande roll i krigsinsatsen och kommer att vara central i återuppbyggnaden.

Wired fördjupade 10 juli

AI säkerhetsrisker: Katastrofala farhågor är överdrivna men mänskliga förmågor riskerar att erodera

Ökningen av AI-system som ChatGPT har lett till ökad oro för AI. Enligt Center for AI Safety bör risken för utrotning från AI prioriteras globalt tillsammans med andra samhällsskalorisker som pandemier och kärnvapenkrig. Experter varnar för att AI kan bli farligt eftersom det inte nödvändigtvis överensstämmer med skaparnas moraliska värderingar. Trots detta anser vissa att farhågorna är överdrivna. AI:s förmåga att skapa övertygande deepfake-video och ljud är skrämmande och kan missbrukas av människor med dåliga avsikter. AI kan också förändra hur människor ser på sig själva och kan försämra förmågor och upplevelser som människor anser vara väsentliga för att vara mänskliga.

Direktlänk Dela Worldcrunch fördjupade 9 juli

Ukrainska befälhavare återvänder hem från Turkiet till hjältevälkomnande

Fem befälhavare från Azovregementet i Ukraina, som hyllades för att ha försvarat Mariupol under en 80-dagars belägring av Ryssland, har återvänt hem till hjältevälkomnande. De hade hållits i Turkiet sedan september som en del av en fångutväxling med Ryssland. En av befälhavarna, Denys Prokopenko, sade att de frigivna stridande skulle återvända till frontlinjen. Kreml anklagade Ankara för att ha brutit mot avtalet att hålla männen på dess territorium till krigets slut i Ukraina. Ukraina har hävdat att det gör små men stadiga framsteg i sin kampanj för att återta territorium i söder och öster.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Ryssland utför dödlig attack på Ukrainas krigs 500:e dag, Zelensky visar motstånd

På den 500:e dagen av kriget i Ukraina, utförde Ryssland en dödlig attack i östra Ukraina. President Volodymyr Zelensky markerade dagen genom att visa en video av sitt besök på Snake Island i Svarta havet, en symbol för Ukrainas motstånd. Attacken i staden Lyman resulterade i minst sju civila döda och 13 skadade. Ryska styrkor använde klusterammunition i attacken. Zelensky hedrade de ´hjältar´ som kämpade för Snake Island och förklarade att Ukraina kommer att återta varje bit av sitt territorium. Han återvände också från Turkiet med fem befälhavare från Ukrainas Azov-regemente, som försvarade hamnstaden Mariupol förra året under en 80-dagars rysk belägring.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Ukraina söker politisk inbjudan till NATO

Ukraina har uttryckt sin ambition att få en politisk inbjudan att gå med i NATO vid blockets toppmöte i Vilnius, Litauen. Ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky har klargjort att landet inte begär omedelbart medlemskap, utan först efter krigets slut. Ukraina hoppas att en politisk inbjudan kommer att avsluta den så kallade ´strategiska tvetydigheten´ som har pågått sedan 2008, då NATO beslutade att Ukraina ska bli medlem, men inte erbjöd någon tydlig väg för detta. Fördröjning av beslutet kan ha negativ inverkan på de demokratiska förändringar som pågår i Ukraina.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Ukrainska specialstyrkor förbereder motoffensiv trots svårigheter

Ukrainska specialstyrkor förbereder en motoffensiv nära den ryska frontlinjen, trots svårigheter med att bryta dödläget. Bakhmut, österns stad, är i centrum för striderna efter att ha erövrats av Moskva i maj 2023, vilket var Rysslands enda betydande territoriella vinst hittills. Ukrainska trupper har även stött på efterträdarna till Wagner-gruppen, en styrka som kallas Storm Z och kontrolleras av Rysslands försvarsministerium. Ukrainska soldater har uttryckt frustration över förväntningarna på snabb framgång i motoffensiven och klagar över brist på ammunition och otillräcklig stridsträning.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 9 juli

Ryska fäktare som motsätter sig landets invasion av Ukraina orsakar dramatik

Några ryska fäktare har lämnat sitt hemland på grund av dess invasion av Ukraina, vilket har skapat stora rubriker. Tre av dem har nu fått tillåtelse att tävla som neutrala atleter i de amerikanska sommarmästerskapen. En av dessa fäktare, Konstantin Lokhanov, är före detta svärson till presidenten för Rysslands olympiska kommitté och före detta make till en dubbel olympisk guldmedaljör i fäktning. Efter att ha vunnit i Phoenix poserade Lokhanov med en ukrainsk fäktare medan de båda höll en ukrainsk flagga i en utmanande uppvisning av stöd. Lokhanov har sagt att han inte längre kan leva i ett land som dödar oskyldiga ukrainare.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 8 juli

Biden deltar i NATO-toppmöte i Vilnius, diskuterar kriget i Ukraina

President Biden deltar i ett NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen, där alliansen är starkare än någonsin tidigare och Ukraina gör framsteg på slagfältet. Trots detta känns kriget i Ukraina fortfarande farligt och osäkert. Jake Sullivan, Bidens nationella säkerhetsrådgivare, diskuterade dessa frågor inför resan till Vilnius. Han påpekade att det fortfarande finns mycket USA inte vet om krigets dynamik. En fundamental fråga är hur USA och dess NATO-partners kan hjälpa Ukraina att avvärja Rysslands invasion utan att utlösa en direkt NATO-Ryssland-konflikt som kan leda till användning av kärnvapen. Sullivan avfärdade idén att Biden överdriver det ryska kärnvapenhotet och avskräcker NATO från att ge fullt stöd till Kiev. Han framhöll att kärnvapenhotet är verkligt och ändras med förändrade förhållanden på marken.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 8 juli

500 dagar av Rysslands ockupation av Ukraina

Det har nu gått 500 dagar sedan Rysslands fullskaliga illegala ockupationskrig av Ukraina började. President Zelensky och underrättelsetjänstens chef Budanov besökte den befriade Ormön i Svarta Havet för att hedra dagen. Ryssland tog stora förluster under gårdagen och den brittiska underrättelsetjänsten varnar för att Bakhmut är på väg att omringas, vilket kan leda till att Ryssland får sitt eget Stalingrad. Storbritannien tror inte att Ryssland har fler reserver att skicka in, utan att det redan har skett. Ukraina rapporterar att över 10 500 ukrainska civila har bekräftats dödade, inklusive ca 500 barn, och 94 000 krigsbrott har begåtts under de 500 dagarna av kriget.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 8 juli

Ukrainska och ryska händelser: Zelensky möter Erdogan, Prigojine lämnar Vitryssland, och mer

Ukrainas president Volodymyr Zelensky träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att diskutera ett avtal om export av ukrainska spannmål. Spänningarna runt kärnkraftverket i Zaporijia, som ockuperas av Ryssland, minskar enligt det ukrainska militära högkvarteret. Minst 9 personer dödades och över 30 skadades i ryska anfall mot Lviv. Evgueni Prigojine, chef för Wagner Group, har lämnat Vitryssland för Ryssland, enligt Vitrysslands president Alexander Lukashenko. Zelensky har anlänt till Bulgarien för att diskutera NATO-medlemskap och vapenleveranser.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 7 juli

Belarus president hävdar att rysk legosoldatchef är i Ryssland

Belarus president, Aleksandr G. Lukashenko, hävdar att den ryska legosoldatchefen Jevgenij V. Prigozjin befinner sig i Ryssland. Prigozjin är ledare för Wagner, en rysk paramilitär styrka, och hans varande har varit omtvistat efter att han avbröt sitt väpnade uppror mot Moskvas militärledning för nästan två veckor sedan. Lukashenko sa också att Wagnertrupperna inte var i Belarus och att de förblev i sina ´permanent läger´, vilka tros vara i Luhansk-regionen i östra Ukraina. Detta ger få detaljer om efterdyningarna av den mest dramatiska utmaningen mot president Vladimir V. Putins auktoritet under hans 23 år vid makten.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 juli

USA förväntas leverera klusterammunition till Ukraina

USA förväntas meddela att de kommer att förse Ukraina med klusterammunition, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Biden-administrationen. Ukraina har pressat på för denna kontroversiella och vida förbjudna vapentyp, men Washington har motstått på grund av dess potential att orsaka oavsiktlig skada på civila. Ukraina har sagt att vapnen skulle hjälpa i sin motoffensiv mot ryska trupper genom att låta dess styrkor effektivt rikta in sig på förskansade ryska positioner och övervinna sin nackdel i manskap och artilleri. Laura Cooper, biträdande assistentsekreterare för försvarsfrågor för Ryssland, Ukraina och Eurasien, har nyligen signalerat en förändring i USA:s inställning.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 juli

Ukrainas frivilliga insamlingskedja stöder landets väpnade styrkor

Ukraina har utvecklat en omfattande frivillig kedja av insamlare, ´tangentbordskrigare´ och förare för att förse landets väpnade styrkor med allt från drönare till stridsmedicin. Evgen Vorobiov, en tidigare advokat, köper medicinska förnödenheter i bulk från Amazon och använder sin juridiska expertis för att snabbt få dem över gränsen från Polen till Ukraina. Hans kunskap om det ukrainska byråkratiska systemet har gjort honom till en centralpunkt för andra givare. Han har byggt upp en kraftfull insamlingsverksamhet på sociala medier och skapat starka relationer med militära enheter. Insamlingar på sociala medier har hjälpt till att finansiera allt från mat till medicinska förnödenheter och mobila artilleripjäser.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 6 juli

Spanien och Ukraina möts i U21-EM:s semifinal

Det största europeiska turneringen i sommar, U21-EM, närmar sig sitt slut. På onsdag står semifinalerna på programmet, där Israel och England möts först, följt av Spanien och Ukraina. Spanien har varit favoriter från början, medan Ukraina något överraskande nått semifinalen. Båda lagen har samma statistik i turneringen så här långt, med tre segrar och en oavgjord match. De möttes också i gruppspelet, där matchen slutade oavgjort. Den som vinner denna match tar sig vidare till finalen.

Direktlänk Dela BILD Sportwetten fördjupade 6 juli

Organisk jordbruk växer långsamt i Tyskland

Organiskt jordbruk i Tyskland fortsätter att växa, men endast långsamt. Andelen ekologiskt odlade fält och ängar ökade något till 11,2 procent av den totala jordbruksarean vid slutet av förra året, enligt Tysklands federala jordbruksministerium. Ett år tidigare var det 10,9 procent. 36 900 gårdar bedriver nu ekologisk verksamhet. Regeringen vill utöka den ekologiska marknaden över hela linjen. Målet är en ekologisk arealandel på 30 procent till 2030. Det finns regionala skillnader, Saarland har den största ekologiska andelen mätt i förhållande till den totala jordbruksarean med 20,7 procent, medan Niedersachsen ligger sist med 5,8 procent.

Direktlänk Dela IndoNewYork fördjupade 6 juli

FN: Barn upplever rekordhög nivå av ´allvarliga överträdelser´ i konflikter

Barn upplevde det högsta antalet ´allvarliga överträdelser´ i konflikter veriferade av Förenta Nationerna 2022, med konflikterna mellan Israel och Palestina samt i Kongo och Somalia som mest riskfyllda för unga. UNICEF uttryckte särskilt oro för barns situation i Haiti, Nigeria, Etiopien, Moçambique och Ukraina, där Ryssland har hamnat på FN:s svarta lista. ´Allvarliga överträdelser´ innefattar rekrytering och användning av barn av stridande, dödande och skador, sexuellt våld, bortföranden och attacker på skolor och sjukhus. Omar Abdi, UNICEF:s vice verkställande direktör, berättade för FN:s säkerhetsråd att de över 27 000 allvarliga överträdelserna, en ökning från 24 000 året innan, är det högsta antalet verifierade av FN sedan dess övervakningsrapporter började 2005.

Direktlänk Dela Yahoo News fördjupade 6 juli

Fyra länder stämmer Iran för nedskjutning av passagerarplan 2020

Fyra länder - Storbritannien, Kanada, Sverige och Ukraina - har stämt Iran vid Internationella domstolen i Haag, krävande fullständig redovisning och ersättning för nedskjutningen av ett Ukraina Airlines-plan 2020, där alla 176 personer ombord dog. De fyra länderna anklagar Iran för att inte ha genomfört en opartisk och rättvis brottsutredning och för att ha hotat och trakasserat offrens familjer. Iran har ännu inte svarat på stämningen. Familjerna till offren har tidigare lämnat in ett klagomål vid Internationella brottmålsdomstolen, även den i Haag, men har inte fått något svar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Doktorand vid Södertörns universitet i limbo på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider

Kateryna Zorya, en doktorand från Ukraina vid Södertörns universitet, försvarade sin avhandling den 15 juni, men hennes uppehållstillstånd gick ut den 8 juni, en vecka tidigare. Trots att hon ansökte om förlängning i november 2022, kom Migrationsverkets beslut först den 11 maj 2023, nästan sex månader senare, trots att de ska fatta beslut om uppehållstillstånd för doktorander inom 90 dagar. Zorya kan inte lämna Sverige medan hennes ansökan behandlas och hennes situation är nu annorlunda då hennes doktorandanställning har avslutats. SULF har uttryckt stark kritik både mot Migrationsverket för dess långa handläggningstider och mot regeringen eftersom doktorander och forskare inte omfattas av de nya reglerna som ska underlätta för högkvalificerad arbetskraft.

Direktlänk Dela Universitetsläraren fördjupade 5 juli

Ukrainas överrabbin i rampljuset efter humanitära insatser

En video har satt nytt fokus på Ukrainas överrabbin, Moshe Reuven Azman, vars rykte föregår hans humanitära insatser sedan Rysslands fullskaliga invasion. Videon, som visar Azman under beskjutning under ett humanitärt uppdrag i södra Ukraina, har setts över 1,5 miljoner gånger på Twitter. Azman, som är född i Leningrad, emigrerade till Israel på 1980-talet för att fly det dåvarande Sovjetunionen. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har han arbetat för att evakuera judiska ukrainare och har gjort flera uppmaningar till hjälp och ett slut på kriget.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Ukrainsk rådgivare: Iran kommer inte att få israeliska vapen via Ukraina

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, försäkrar att om Israel går med på att leverera vapen till Ukraina, finns det ´inga risker´ att Iran skulle få tag i dem. Uttalandet kommer som svar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahus nyliga uttalanden om att Jerusalem avstår från att tillhandahålla militärhjälp till Kyiv av rädsla för att dess vapen skulle hamna i händerna på den iranska regimen. Podolyak noterade också att Iran ´får all sin hjälp, i stor skala, från Ryssland.´

Direktlänk Dela i24 News fördjupade 5 juli

Miljardärer rekryterar studenter för att bekämpa farlig AI

En rörelse som backas upp av miljardärer rekryterar universitetsstudenter för att bekämpa farlig artificiell intelligens (AI). Paul Edwards, en forskare vid Stanford University, har tillsammans med epidemiologen Steve Luby utvecklat en kurs för förstaårsstudenter om att förhindra mänsklighetens utrotning. Fokus ligger på tre kända hot mot mänskligheten - globala pandemier, extremt klimatförändring och kärnvinter - samt ett fjärde, nyare hot: avancerad AI. Laboratorier som DeepMind, OpenAI och Anthropic arbetar för att bygga en god typ av AI som inte ljuger, bedrar eller dödar oss. Donatorer som Elon Musk, Sam Bankman-Fried, Jaan Tallinn och Vitalik Buterin, samt organisationer som Open Philanthropy, har arbetat för att flytta AI-säkerhetsrörelsen från teknikindustrins marginaler till mainstream. Kritiker menar dock att rörelsen är ovetenskaplig och att dess påståenden om existentiell risk kan låta mer som en religion än forskning.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 5 juli

Ryskt ammunitionslager förstört i ´monstruös explosion´ i Ukraina

En enorm eldboll bröt ut i ockuperade Ukraina när ett ryskt ammunitionslager förstördes i en ´monstruös explosion´, visar dramatiska bilder. Videon av lagrets förstöring kom efter att Kyiv sagt att dess motoffensiv mot Vladimir Putins styrkor varit ´särskilt fruktbar´ de senaste dagarna. En högt uppsatt säkerhetstjänsteman sa att landets trupper uppfyllde sina huvuduppgifter när de fortsatte att bekämpa Moskvas styrkor. Ukrainas president Volodymyr Zelensky anklagar Ryssland för att ha placerat sprängämnen vid det rysk-kontrollerade kärnkraftverket i Zaporizhzhia och för att planera ett angrepp där. Zelensky sa att han informerat sin franska motpart, Emmanuel Macron, om de ryska ´farliga provokationerna´ vid anläggningen i sydöstra Ukraina.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 5 juli

Facebook blockerar annonser från Socialist Equality Group i Nya Zeeland

Facebook har blockerat Socialist Equality Group (SEG) i Nya Zeelands möjlighet att köra annonser. Facebook har kört betalda annonser för SEG i över sju år, men den 26 april meddelade Meta Business Suite att de inte längre får placera annonser på grund av påstådda överträdelser av Facebooks annonspolicy. Inget konkret skäl gavs för detta beslut. Detta ses som ett politiskt censurförsök mot den trotskistiska rörelsen i Nya Zeeland, särskilt med tanke på det kommande valet den 14 oktober. Facebooks beslut kan ha påverkats av SEG:s kampanj mot kriget i Ukraina.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 2 juli

Rykten om duell mellan Elon Musk och Mark Zuckerberg i Colosseum

Elon Musk startade rykten om en möjlig duell med Mark Zuckerberg genom att antyda att striden kunde äga rum i Colosseum i Rom. Italiens kulturministerium rapporterades ha kontaktat Zuckerberg angående värdskapet för evenemanget, men italienska regeringsfunktionärer har sedan förnekat rapporten och hävdar att ingen kontaktat Zuckerberg eller Musk. Kulturministeriet uttalade att om Zuckerberg och Musk ville utmana varandra i Colosseum, skulle det behöva vara en icke-våldsam utmaning. Musk har tidigare utmanat andra offentliga personer, inklusive den ryska presidenten Vladimir Putin.

Direktlänk Dela VladTV fördjupade 1 juli

Elon Musk har utmanat Mark Zuckerberg till en burkamp och Airbnbs VD, Brian Chesky, har utmanat andra teknikledare till bänkpress. Denna tävlingslystna inställning bland miljardärer har lett till att de investerar i rymdraketer, bygger megayachter och tränar brasiliansk jiu-jitsu. Det skulle vara intressant om de istället tävlade om att finansiera offentliga tjänster och betala mest skatt.

The Guardian fördjupade 24 juni

Manny Pacquiao ska träna influencern Vladimir Grand från grunden

Boxningslegenden Manny Pacquiao meddelade nyligen att han kommer att träna influencern Vladimir Grand. Pacquiao, som kanske själv återvänder till ringen, sa i en video på sociala medier att han kommer att träna Grand, som är född i Ukraina, ´från noll´. Det är oklart varför Pacquiao valt att träna en influencer istället för en ´riktig´ boxare, men Grand, som har en stor följarskara på sociala medier, är mycket tacksam över att vara Pacquiaos första boxningselev. Pacquiao tror att han kan och kommer att träna Grand hela vägen till världsmästerskapsnivå.

Direktlänk Dela East Side Boxing fördjupade 17 juni

Octopus Energy, ett brittiskt energiföretag, erbjuder en variabel eltariff som kan spara kunder upp till 40% på deras elräkningar jämfört med fasta priser. Octopus Energy´s Agile-kontrakt erbjuder priser som ändras var 30:e minut baserat på grossistpriser. Företaget ger ut sina 30-minuters priser varje dag kl 16, så att kunder kan se när de bästa tiderna är att använda sina hushållsapparater eller ladda sina elbilar. Den variabla tariffen är idealisk för elbilsägare och de som kan förskjuta sin energianvändning utanför rusningstid. Octopus Energy varnar dock för att priserna kan skjuta upp till 100p per kWh när som helst, tre gånger högre än de nuvarande fasta priserna.

The Verge fördjupade 10 juni

President Biden och premiärminister Sunak möts för att diskutera ekonomi, AI och Ukraina

President Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak träffades på torsdagen för att diskutera ekonomiskt samarbete, artificiell intelligens och kriget i Ukraina. Sunak, som är 43 år och har varit i tjänst sedan oktober, är under press att etablera post-Brexit Storbritannien som en kompetent och pålitlig global aktör. Han vill stärka ekonomiska band i väst för att motverka gemensamma fiender, som Kina. Sunak är bekymrad över frågor som väcks av AI, ett område där utvecklingen går snabbare än ansträngningarna att reglera dem. Även om ekonomiska frågor är högst upp på Sunaks agenda, kommer den ökade striden mellan ukrainska och ryska styrkor samt förstörelsen av en stor damm på Dniprofloden i södra Ukraina på tisdagen troligen att ta upp en stor del av samtalet mellan ledarna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 8 juni

Delta Airlines har gått samman med NBCUniversal (NBCU) och mediebyrån PHD för att integrera sig i matlagningsshowen Top Chef som en del av sitt rapporterade 400 miljoner dollar OS-sponsoravtal med den officiella sändaren för sommar-OS 2024. I ett avsnitt av showen flög Delta in fyra amerikanska olympiska och paralympiska mästare för att delta i en matlagningstävling. Delta är en internationell olympisk kommittépartner fram till OS 2028 i Los Angeles.

Adweek fördjupade 2 juni

Microsoft har publicerat en rapport som föreslår hur regeringar bör överväga politik, lagar och regler kring AI. Rapporten innehåller också information om Microsofts interna engagemang för etisk AI och hur företaget både operationaliserar och bygger en kultur kring ansvarsfull AI. Microsofts VD Satya Nadella betonar att debatten bör handla om de värderingar som människor och institutioner skapar inom tekniken. Företaget har nästan 350 personer som arbetar med ansvarsfull AI och hjälper till att implementera bästa praxis för att bygga säkra, säkra och transparenta AI-system.

Microsoft Corporation fördjupade 25 maj

Spansk maskininlärningstjänstmarknad förväntas växa fram till 2027

En rapport från Report Ocean med titeln ´Spain Machine Learning as a Service Market 2023´ avslöjar lovande tillväxtutsikter på den globala och regionala marknaden från 2023 till 2031. Rapporten analyserar industridynamik, värdekedjor, konkurrens, nyckelsegment och geografiskt landskap, och undersöker faktorer som driver och hindrar den globala marknadstillväxten. Spaniens maskininlärning som tjänstmarknad förväntas nå en hälsosam årlig tillväxttakt (CAGR) under prognosperioden 2020 till 2027. Den europeiska IKT-industrin förväntas uppleva en måttlig tillväxt de kommande åren, med en årlig ökning på 1,5% från 2021 till 2026. Tyskland innehar för närvarande toppositionen när det gäller IKT-intäkter i Europa, följt av Storbritannien, Frankrike och Irland.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 24 maj

NGA förbättrar AI-verktyg för geolokalisering och målupptäckt

Sedan National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) tog över det operativa ansvaret för försvarsdepartementets mest framträdande artificiella intelligensverktyg i januari har de gjort viktiga framsteg när det gäller att förbättra geolokaliseringens noggrannhet, upptäcka mål och automatisera arbetsprocesser, enligt dess chef. Project Maven skapades 2017 för att ta data, bilder och fullrörlig video från obemannade system, bearbeta den och använda den för att upptäcka mål av intresse. NGA har använt scenarier i det pågående kriget i Ukraina för att förbättra AI-algoritmerna som används av Maven och andra program.

Direktlänk Dela C4ISRNET fördjupade 22 maj

Svensk sjuksköterska hjälper sjukhus i Ukraina

Sjuksköterskan Karin Levenby Bovy från Ulricehamn är hemma i Sverige för en kort ledighet innan hon återvänder till Ukraina för att fortsätta sitt arbete med att hjälpa lokala sjukhus. Karin arbetar som biträdande chef för Röda Korsets sjukvårdsprogram och samordnar och delar ut sjukvårdsmaterial till 13 olika sjukhus i landet. Hon har tidigare arbetat i konfliktdrabbade områden som Syrien, Afghanistan och Somalia. Karin återvänder till Ukraina den 15 maj och ser fram emot att fortsätta sitt arbete där.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 20 maj

G7-ledare diskuterar gemensamt tillvägagångssätt för AI-reglering

G7-ledarna möts för att diskutera hur man bäst kan stödja Ukraina i dess motoffensiv mot Ryssland och hur man kan förbättra relationerna med Kina. Under mötet förväntas de även utforska nya områden, som att diskutera en gemensam strategi för att reglera användningen av generativ AI, som GPT-4. Det är oklart om G7 kan upprätthålla en diskussion om en teknik som dykt upp så snabbt, men amerikanska tjänstemän tror att även en vag grundläggande diskussion kan hjälpa till att etablera gemensamma principer.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 18 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare