» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 149 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Världshälsoorganisationen (WHO) är en specialiserad organisation inom Förenta nationerna (FN) som ansvarar för internationell folkhälsa. WHO grundades den 7 april 1948 och har sitt huvudkontor i Genève, Schweiz. Organisationens mål är att bygga en bättre, hälsosammare framtid för människor över hela världen. WHO arbetar för att bekämpa sjukdomar, främja hälsa och välbefinnande samt stödja länder i deras hälsopolitik. Genom forskning, statistik, riktlinjer och samarbete med andra organisationer hjälper WHO till att förebygga och hantera hälsokriser samt förbättra människors hälsa på global nivå.

Senaste nytt kring Världshälsoorganisationen (WHO)

Världshälsoorganisationen lanserar SARAH, en AI-baserad digital hälsopromotor

Världshälsoorganisationen (WHO) har lanserat SARAH, en prototyp av en digital hälsopromotor med förbättrad empatisk respons, drivs av generativ artificiell intelligens (AI). SARAH står för Smart AI Resource Assistant for Health och representerar en evolution av AI-drivna hälsoinformationsavatarer. Den kan engagera användare dygnet runt på åtta språk om olika hälsoteman, på alla enheter. SARAH är utbildad att tillhandahålla information över huvudämnena inom hälsa, inklusive hälsosamma vanor och mental hälsa, för att hjälpa människor att optimera sin hälsa och välbefinnande. WHO uppmanar till fortsatt forskning på denna nya teknik för att utforska potentiella fördelar för folkhälsan och för att bättre förstå utmaningarna.

Direktlänk Dela Malayala Manorama fördjupade 8 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Marockansk start-up använder AI för att bekämpa livmoderhalscancer

DataPathology, en marockansk Medtech-startup grundad av Hicham El Attar och Mohammed El Khannoussi, använder artificiell intelligens och bildbehandlingstekniker för att analysera vävnadsprover och upptäcka tecken på cancer. Företaget, som grundades 2020, har utvecklat en lösning kallad ´AI-PAP´, som täcker allt från distribution av ett medicinskt provtagningskit till en digital plattform för inspelning, analys och diagnos. Genom att snabba upp diagnosprocessen och minska riskerna för mänskliga fel, hjälper DataPathology till att bekämpa icke- eller sen upptäckt av livmoderhalscancer i Marocko och andra delar av Afrika. I juni 2023 samlade företaget in 1 miljon dollar från Azur Innovation Fund för att stödja sin expansion i Afrika.

Direktlänk Dela Afdb.org fördjupade 3 april

AI förändrar hälso- och sjukvården, men kan inte ersätta mänsklig intelligens

Artificiell intelligens (AI) börjar gradvis integreras i hälso- och sjukvården, vilket leder till en dynamisk omvandling av traditionella forsknings-, diagnos-, läkemedelsutvecklings-, dataanalys-, folkhälsans, kliniska forskning, övervakning, sjukvårdsadministration och andra viktiga områden inom hälso- och sjukvården. Världshälsoorganisationen (WHO) har identifierat AI:s betydande roll inom hälso- och sjukvården och har i sin senaste vägledning erkänt fördelarna och riskerna med användning av stora multimodala modeller (LMM), en typ av AI, inom hälso- och sjukvården. Samtidigt understryker experter att AI inte kan ersätta mänsklig intelligens.

Direktlänk Dela The New Indian Express fördjupade 30 mars

Ökande digitalisering och dess inverkan på människors psykiska hälsa

Trots teknologiska framsteg och högre levnadsstandard känner många människor ökad stress och ångest. Antidepressiva används mer än någonsin och diagnoser som ADHD ökar. En förklaring kan vara den snabba teknikutvecklingen och informationsöverflödet vi står inför. Vi genererar enorma mängder data varje år, vilket kan kännas överväldigande. Samtidigt ökar oro för digitala mediers effekter på hjärnfunktion, struktur, fysisk och mental hälsa, utbildning, social interaktion och politik. Intensivt digitalt medieanvändande har kopplats till minskad arbetsminneskapacitet, psykologiska problem och minskad textförståelse.

Direktlänk Dela The Herald Scotland fördjupade 12 mars

AI förstärker ensamhet och ersätter mänskliga relationer

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat ensamhet som en ´global folkhälsoproblem´. Denna förklaring kommer när globala institutioner omvärderar sina prioriteringar i ljuset av post-COVID-19 verkligheten. Artificiell intelligens (AI) tillför en ny dimension av fantasi och rädsla till människans tillstånd av ensamhet. I Kina har generativ AI (GenAI) verktyg använts för att sörja människor som har gått bort under COVID-19 pandemin. Genom att använda gamla bilder, textmeddelanden, e-post och andra former av skriftlig kommunikation och visuella representationer, har de återupplivat sina nära och kära. Denna process av digital montering av AI och GenAI-teknologier började 2020. Det leddes av en ung kinesisk professionell, Yu Jialin. Det började som hans personliga projekt att sörja sin farfars bortgång. 2022-23 hade han förfinat tekniken till en nivå som tillät tusentals kinesiska medborgare att använda den för att hantera personliga förluster i efterdyningarna av COVID-19. Många värderade ´psykologisk komfort´ av dessa AI-aktiverade avatarer. De fann det ofta lättare att prata med ´digitala människor´ än faktiska människor.

Direktlänk Dela Observer Research Foundation fördjupade 31 januari

WHO-rapport varnar för risker med stora multimodala AI-modeller

Enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) kan stora multimodala AI-modeller (LMMs) anpassas snabbare än de kan göras säkra för användning om inte utvecklare och regeringar justerar sina metoder kring generativ AI. Publikationen ger uppdaterade riktlinjer för etisk användning av AI för att beakta LMMs. LMMs kan generera information i flera format, inklusive text, bilder, video och ljud. De kan också generera utdata i ett annat format än det de matades med. Trots deras användbarhet varnar WHO för att LMMs kan vara icke-förenliga med datasekretess och konsumentens skyddsförordningar på grund av bristen på transparens kring hur LMM-data samlas in, bearbetas och hanteras. De kan också ge oproportionerligt mycket makt och inflytande till de få företag som har tillräckligt med beräknings-, data-, finansiella och talangresurser för att skapa dem. Dessutom kan LMMs konsumera en betydande mängd kolenergi och vatten, vilket kan belasta samhällen och förvärra klimatkrisen.

Direktlänk Dela Campustechnology.com fördjupade 26 januari

OpenAI VD: Energi genombrott nödvändigt för AI, investerar i kärnfusion

OpenAI:s VD, Sam Altman, har framhåvt att en banbrytande framsteg inom energiproduktion är oumbärlig för utvecklingen av alltmer kapabla och energikrävande AI-modeller. Han betonade att framsteg inom AI kräver ett genombrott inom energilösningar. Altman har personligen investerat 375 miljoner dollar i Helion Energy, ett kärnfusionstartup som planerar att leverera energi till Microsoft. Samtidigt har Google DeepMind utvecklat AlphaGeometry, ett AI-system som representerar ett betydande språng i AI: s logiska resonemangsförmåga. Världshälsoorganisationen (WHO) har uttryckt oro över potentiella begränsningar hos medicinska AI-system i att gynna fattigare länder. Amazon har lanserat en experimentell AI-shoppingassistent.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 22 januari

AI kan spara hundratals timmar under kliniska studier

Forskare menar att artificiell intelligens (AI) kan spara hundratals mänskliga timmar under kliniska studier. Teknologier som ChatGPT har skjutit AI in i rampljuset under 2023, inklusive inom hälso- och sjukvården. Världshälsoorganisationen (WHO) har uttryckt att AI-verktyg kan omvandla hälsosektorn. Roxana Sultan, chef för data och vice VD för hälsa vid Toronto-baserade Vector Institute, menar att AI kan ta en mer omfattande titt på patientens hälsa genom att processa och tolka multimodala data. AI kan också spara tiotusentals, förmodligen hundratusentals, mänskliga timmar för forskare som analyserar resultaten av kliniska prövningar, enligt Sue Paish, VD för DIGITAL.

Direktlänk Dela The Chilliwack Progress fördjupade 1 januari

Google gör framsteg inom global hälsa och AI 2023

Google har gjort betydande framsteg inom globala hälsinitiativ och utvecklingen av artificiell intelligens (AI) 2023, enligt Dr. Michael Howell, överläkare på Google. Genom samarbeten med organisationer som Världshälsoorganisationen (WHO) har Google fokuserat på att förbättra kvaliteten på hälsoinformation och minska desinformation. Google har också samarbetat med vårdinstitutioner och regeringar i länder som Japan, Indien och El Salvador. Dessutom har Google förbättrat sin medicinskt anpassade LLM (Large Language Model), Med-PaLM, till en imponerande noggrannhet på 92,6%.

Direktlänk Dela Expresshealthcaremgmt.com fördjupade 5 december

Osmo får 3,5 miljoner dollar i bidrag från Gates Foundation för att utveckla insektavvisande doftmolekyler

Osmo, ett startup-företag inom maskinolfaktion, har mottagit ett bidrag på 3,5 miljoner dollar från Bill & Melinda Gates Foundation för att främja företagets AI-drivna doftplattform för upptäckt och produktion av föreningar som avskräcker, attraherar eller förstör sjukdomsbärande insekter för att förbättra djur- och människohälsa. Bidraget kommer i tillägg till en tidigare investering på 5 miljoner dollar i Osmo från stiftelsen. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att sjukdomsbärande insekter, såsom myggor, orsakar miljontals dödsfall globalt varje år. Osmos insektskontrollplattform utnyttjar senaste framsteg inom maskininlärning och generativ AI.

Direktlänk Dela AiThority fördjupade 9 november

AI kan förutse influensavaccinbehov

Forskare utvecklar en ny metod för att hjälpa till att avgöra i förväg vilka vacciner Världshälsoorganisationen (WHO) kommer att kunna använda mot influensa, en typ av artificiell intelligens (AI) som kan undersöka och berätta vilka stammar av viruset som cirkulerar i stora antal varje år. Innovationen baseras på en databasstudie av virussamplar som finns i världen sedan 1980, forskarna har kunnat förutse vilka varianter som kommer att fortsätta att utvecklas. AI:n kan dock vara begränsad till att analysera influensaepidemier i norra halvklotet.

Direktlänk Dela Oi Canadian fördjupade 4 november
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Maskininlärning kan förbättra diagnos och behandling av katarakt, enligt WHO

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider cirka 2,2 miljarder människor av synnedsättning, varav 33% beror på katarakt, den främsta orsaken till blindhet (över 50%) i hela världen. Tidig intervention och kataraktoperationer kan förbättra livskvaliteten och synen för patienter, och är effektiva metoder för att minska andelen blindhet och bördan av kataraktblindhet för samhället. Traditionella maskininlärningsmetoder kombinerar funktionsextraktion och klassificering/betyg. Denna undersökning sammanfattar nyligen gjorda framsteg inom ML-tekniker för automatisk kataraktklassificering/betyg.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 20 september

Maskininlärning för kataraktklassificering/betygsättning: En undersökning

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att cirka 2,2 miljarder människor lider av synnedsättning, varav katarakt står för cirka 33% och är den främsta orsaken till blindhet (över 50%) globalt. Kataraktpatienter kan förbättra livskvaliteten och synen genom tidig intervention och kataraktoperation. Katarakt är förlusten av genomskinlighet i det kristallina linsområdet, vilket inträffar när proteinet inuti linsen klumpar ihop sig. Forskare har gjort stora ansträngningar för att utveckla datorstödda diagnosmetoder (CAD) för automatisk kataraktklassificering/betygsättning på olika oftalmiska bilder, inklusive konventionella maskininlärningsmetoder och djupinlärningsmetoder. Denna undersökning är tänkt att vara den första som systematiskt sammanfattar de senaste framstegen inom ML-tekniker för automatisk kataraktklassificering/betygsättning. Arbetet är publicerat i tidskriften Machine Intelligence Research.

Direktlänk Dela Medical Xpress fördjupade 20 september

AI-chatbot kan öka vaccinupptaget genom att avfärda myter, enligt studie

AI-chatboten ChatGPT kan bidra till att öka vaccinupptaget genom att avfärda myter om säkerheten hos vaccin, enligt en studie. Forskare från University of Santiago de Compostela i Spanien fann att ChatGPT i genomsnitt fick nio av tio för korrekthet. AI-verktyget är en ´tillförlitlig källa till icke-teknisk information för allmänheten´, särskilt för människor utan specialistvetenskaplig kunskap. Studien visar dock vissa oro över tekniken, som att ChatGPT ändrar sina svar i vissa situationer. Professor Antonio Salas, som ledde studien, noterade att ChatGPT kan upptäcka falska frågor relaterade till vaccin och vaccination.

Direktlänk Dela Vishwakarma International fördjupade 4 september

Vattenförorening: En global hälso- och miljörisk

Vatten är livets blod på vår planet, men när denna vitala resurs förorenas med skadliga bakterier eller tungmetaller kan det ha förödande konsekvenser för människors hälsa och miljön. Bakterieförorenat vatten kan leda till utbrott av vattenburna sjukdomar. Patogener som Escherichia coli, Salmonella och kolera frodas i vattenmiljöer, vilket utgör en betydande risk för mänskliga populationer. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) saknar över 2 miljarder människor världen över tillgång till säkert dricksvatten, vilket resulterar i uppskattningsvis 500 000 dödsfall årligen från diarrésjukdomar. Tungmetaller, en annan form av vattenförorening, kan också ha allvarliga konsekvenser.

Direktlänk Dela Hackster fördjupade 29 augusti

Toppmöte mellan Nordiska länder och USA, Sveriges NATO-medlemskap och stöd till Ukraina och jordbävningsdrabbade

Finlands och USA:s presidenter samt Danmarks, Islands, Norges och Sveriges statsministrar möttes i Helsingfors den 13 juli 2023, vilket var det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och USA. De bekräftade det starka partnerskapet och det intensifierade samarbetet mellan USA och de nordiska länderna. Sverige har godkänt medlemskap i Nato och har utökat sitt stöd till Ukraina efter Rysslands invasion. Sverige har också gett omfattande stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

AI används för att utveckla nya antibiotika

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology och McMaster University har använt artificiell intelligens (AI) för att identifiera ett antibiotikum som kan döda en särskilt motståndskraftig typ av bakterie, Acinetobacter baumannii. Denna bakterie kan orsaka allvarliga infektioner och är ofta återfunnen i sjukhusmiljöer. Användning av AI och maskininlärning minskar antalet experiment som behövs för att testa en potentiell drog för effektivitet och minskar också kostnaderna. Forskarna hoppas att AI kan påskynda utvecklingen av nya antibiotika för att bekämpa läkemedelsresistenta bakterier.

Direktlänk Dela Scientific American fördjupade 11 juli

En miljard unga riskerar framtida hörselskador

Omkring en miljard unga människor riskerar hörselnedsättning i framtiden om de fortsätter att lyssna på för hög volym i sina hörlurar. På global nivå har cirka 430 miljoner människor hörselskador, i Sverige är siffran omkring 1,5 miljoner individer. Forskare arbetar med att utveckla behandlingar för att motverka hörselskador, men utmaningar kvarstår. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bör ljudnivåer på 90 decibel möta örat högst 30 minuter per dag. Forskare rekommenderar att individer övervakar volymbegränsningar på sina enheter och använder appar som mäter decibelnivåer.

Direktlänk Dela Karolinska Institutet fördjupade 6 juli

Spädbarn behöver inte vatten i värme, enligt expert

Spädbarn behöver inte vatten, även i heta väder, enligt Elisabeth Kylberg, nutritionist och docent i experimentell pediatrik vid Uppsala universitet. Att ge vatten till spädbarn, särskilt de som ammas, kan minska mjölkproduktionen och rubba saltbalansen i kroppen. Bröstmjölk tillgodoser barnets behov, inklusive vattenbehov, eftersom den består av nära 87 procent vatten. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att spädbarn endast ammas under det första halvåret och att extra vatten inte behövs, även i heta klimat.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 5 juli

WHO uppmanar till försiktighet vid användning av AI-baserade språkmodeller för hälsa

Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar till försiktighet vid användning av omfattande språkmodeller (LLM) som produceras av artificiell intelligens (AI) för att skydda och förbättra människors välbefinnande, säkerhet och autonomi samt bevara folkhälsan. LLMs, inklusive ChatGPT, Bard, Bert och många andra, är snabbt växande plattformar som efterliknar förståelse, bearbetning och skapande av mänsklig kommunikation. WHO är engagerat i att använda ny teknik, inklusive AI och digital hälsa, för att gynna människors hälsa. Men den vanliga säkerhetsnivån som bör tillämpas på ny teknik tillämpas inte konsekvent. Snabbt införande av obeprövade system kan leda till misstag av medicinska yrkesverksamma, skador på patienter och förlust av förtroende för AI. WHO betonar vikten av att följa etiska riktlinjer och god styrning i WHO:s rekommendationer om etik och styrning av AI för hälsa.

Direktlänk Dela Countercurrents fördjupade 26 maj

Fem innovativa AI-hälsostartups i Indien

Artificiell intelligens (AI) förvandlar flera branscher idag. Nyligen lanserade Google Cloud sitt nya AI-baserade verktyg för att hjälpa till med läkemedelsdesign och precisionsmedicin. Världshälsoorganisationen (WHO) har uttryckt oro över noggrannheten i AI-hälsotekniker. Här är fem innovativa AI-hälsostartups i Indien: 1. Tricog, som erbjuder virtuella kardiologitjänster. 2. Niramai, som har utvecklat en portabel enhet för tidig upptäckt av bröstcancer. 3. Pharmeasy, en app som ansluter användare till apotek som levererar hälso- och sjukvårdsprodukter. 4. Qure.ai, som använder AI för att tolka radiologiska bilder. 5. HealthifyMe, en app som övervakar kaloriintag och ger kostrekommendationer.

Direktlänk Dela YourStory Media fördjupade 21 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att snusandet bland tonåringar har ökat kraftigt de senaste fyra åren, särskilt bland 15-åriga flickor. Ökningen tros bero på det vita snuset, som varit relativt oreglerat och marknadsförts på sociala medier av influerare som Edvin Törnblom och Amanda Schulman. Sedan 2022 har ny lagstiftning införts för att reglera marknadsföringen av nikotinprodukter, men Konsumentverket har funnit att mycket av reklamen fortfarande strider mot regelverket.

Dagens Nyheter fördjupade 17 maj

Covid-19-nödsituationen officiellt över, men framtida risker kvarstår

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat att Covid-19-nödsituationen är över, och USA:s federala folkhälsonödsituation för Covid kommer att avslutas på torsdag. Dessa besked kommer ett år efter att Europeiska unionen avslutade sin nödsituation. Men frågor kvarstår om vad som lärts av pandemin och vilka sårbarheter som kan uppstå om en ny, allvarlig Covid-variant eller en helt ny patogen dyker upp. Brist på finansiering för pandemisvar, ojämn fördelning av tester och vacciner samt dålig kommunikation var några av de problem som kvarstod under pandemin.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 16 maj

Coronaviruset inte längre en global hälsokris

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar att coronaviruset inte längre utgör en global hälsokris. Våren 2020 förändrades världen när pandemin började, med regeringar som införde restriktioner och människor som anpassade sig till ett nytt sätt att leva. Journalister rapporterade om viruset och svarade på läsarnas frågor under denna oroliga tid. Nu, när livet går vidare och hotet från coronaviruset inte känns lika nära, kommer minnena från den tiden alltid att finnas kvar.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

WHO deklarerar att covid-19 inte längre är ett internationellt hälsohot

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade på en pressträff att covid-19 inte längre anses vara ett internationellt hälsohot. Detta diskuteras av Ekots korrespondent för global hälsa Sara Heyman, Ekots reporter Emilia Aro och Johan Giesecke, rådgivare åt WHO och tidigare statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Professor: Pandemin är över

Världshälsoorganisationen (WHO) har sänkt varningsnivån för covid-19, vilket innebär att pandemin i praktiken är över, enligt professor Joakim Dillner. WHO betraktar inte längre covid-19 som ett internationellt hälsonödläge, och kampen mot viruset övergår till långsiktigt förebyggande arbete. Dillner menar att det är osannolikt med en repris och att övervakning och beredskap är det enda som behövs. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att WHO-beslutet är befogat och att långsiktiga insatser behövs för att utveckla beredskap inför framtida pandemier.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 maj

WHO: Covid-19 inte längre globalt nödläge

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar att coronaviruset inte längre utgör ett internationellt nödläge. Beslutet kommer efter WHO:s expertkommittés senaste sammanträde. Expertpanelen har träffats 15 gånger sedan pandemiutbrottet för över tre år sedan. WHO presenterade nyligen en ny strategi för att bekämpa covid-19 under de kommande två åren, med målet att stötta länder i övergången från akuta åtgärder till långsiktigt förebyggande och hantering av sjukdomen. Antalet dödsfall med covid-19 har minskat med 95 procent sedan årsskiftet, enligt WHO.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 maj

Covid-19 inte längre ett internationellt hot enligt WHO

Covid-19 anses inte längre vara ett internationellt hot mot människors hälsa enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Detta uttalande markerar slutet på Covid-pandemin som har orsakat över 6,9 miljoner människors död.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 5 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare