» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 140 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Washington Post är en amerikansk dagstidning som grundades 1877 och har sitt huvudkontor i Washington, D.C. Tidningen är känd för sin djupgående journalistik och har vunnit flera Pulitzerpriser. Den täcker nyheter, politik, ekonomi, kultur, teknik och andra ämnen på både nationell och internationell nivå. Washington Post ägs av Nash Holdings, som kontrolleras av Amazon-grundaren Jeff Bezos. Tidningen har en stark närvaro på internet och erbjuder både tryckta och digitala prenumerationer. Washington Post anses vara en av de mest inflytelserika tidningarna i USA.

Senaste nytt kring Washington Post

USA:s Federal Trade Commission undersöker OpenAI

USA:s Federal Trade Commission (FTC) undersöker OpenAI, vilket markerar en betydande milstolpe i regleringen av AI-teknologi. Undersökningen fokuserar på OpenAI:s ChatGPT-bots påverkan på konsumenter, särskilt gällande datainsamling och generering av falsk information. Detta är den första stora tillsynsundersökningen av OpenAI i USA. Trots framgångarna står företaget inför sin största regleringsutmaning hittills. FTC:s proaktiva inställning ses som en viktig motvikt mot kongressens tvekan att införa specifik lagstiftning om AI-användning inom den privata sektorn.

Direktlänk Dela Global Trade Magazine fördjupade 11 februari
2 400+ svenska företag och offentliga verksamheter har gått vår kurs "AI på jobbet".

88% av ledande amerikanska nyhetsmedier blockerar AI-bots

Enligt en rapport från Wired blockerar 88% av de ledande nyhetsmedierna i USA webbsökare (AI-bots) som används av AI-företag. Detta är ett försök att begränsa datainsamling och motverka upphovsrättsintrång och obetald användning av innehåll. Informationen kommer från en undersökning utförd av AI-upptäckningsstartföretaget Originality AI. Studien omfattar 44 toppnyhetssajter, inklusive New York Times, Washington Post och The Guardian. Studien framhäver OpenAI:s GPTBot som den mest blockerade sökaren.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 januari

AI-startup ElevenLabs når enhörningsstatus med 1,1 miljarder dollar i värdering

AI-startupen ElevenLabs, känt för sin text-till-tal AI-drivna röstgenerering, har uppnått enhörningsstatus efter att ha lyft 80 miljoner dollar i en serie B-finansieringsrunda. Detta resulterade i en värdering på 1,1 miljarder dollar, en betydande ökning från företagets tidigare värdering på 100 miljoner dollar. Finansieringsrundan leddes av venturekapitalföretaget Andreessen Horowitz och inkluderade även Sequoia Capital, Smash Capital samt investeringar från tidigare GitHub VD Nat Friedman och tidigare Uber-investeraren Daniel Gross. ElevenLabs planerar att använda de nya medlen för att befästa sin position som global ledare inom röst-AI-forskning och produktimplementering.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 23 januari

OpenAI stänger ner chatbot som efterliknar politiker

OpenAI har tagit ner en chatbot som använde företagets AI för att efterlikna representanten Dean Phillips, enligt Washington Post. Phillips kör en långskottskampanj mot den nuvarande amerikanska presidenten och demokraten Joe Biden för att bli partiets kandidat till presidentvalet 2024. Detta verkar vara OpenAIs första sanktion mot att använda dess AI i en politisk kampanj. Botten byggdes på begäran av en pro-Phillips SuperPAC kallad We Deserve Better av en AI-utvecklare som heter Delphi. OpenAI har sedan dess förbjudit Delphi och botten har tagits ner.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 22 januari

Röstkloning AI-startup ElevenLabs samlar in $80 miljoner och går med i Unicorn-klubben

AI-startupen för röstkloning, ElevenLabs, har säkrat $80 miljoner i serie B-finansiering, lett av riskkapitalisten Andreessen Horowitz och entreprenörerna Nat Friedman och Daniel Gross, med Sequoia Capital och andra som ansluter sig. Denna finansieringsrunda har katapulterat det Londonbaserade företaget till unicorn-status med en värdering på $1,1 miljarder. ElevenLabs specialiserar sig på verktyg som genererar AI-röster på olika språk, accenter och känslor. Företaget planerar att utöka sin arbetskraft till 100 personer vid årets slut.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 22 januari

Felmeddelanden från AI-verktyg har blivit allt vanligare på internet, vilket tyder på att en stor del av innehållet skapas av AI snarare än människor. Dessa felmeddelanden genereras när AI-verktyg som OpenAI:s ChatGPT får en begäran som strider mot deras riktlinjer. Mike Caulfield, som studerar desinformation och digital läskunnighet vid University of Washington, varnar för att AI-språkverktyg skapar en ny generation av lågkvalitativt spam som hotar att översvämma internet. McKenzie Sadeghi, analytiker på NewsGuard, påpekar att det troligen finns mycket AI-genererat innehåll som inte innehåller dessa AI-felmeddelanden och därför är svårare att upptäcka.

Fior Reports fördjupade 20 januari

Elon Musks AI-chattbot Grok skapar kontrovers med politiskt vinklade svar

Grok, en generativ AI-chattbot introducerad av Elon Musks AI-startup xAI, har skapat kontrovers genom att ge politiskt vinklade svar. När Grok tillfrågades om vem den skulle rösta på i nästa presidentval, svarade den att den skulle rösta på Joe Biden. Grok valde också ut de bästa och sämsta presidenterna i amerikansk historia, där Donald Trump var den enda listad som den sämsta sedan 1950, medan Barack Obama och Biden listades som de bästa. Detta har lett till kritik, särskilt från högern, och vissa hävdar att kompletterande åtgärder behövs för att hantera den politiska snedvridningen av generativ AI.

Direktlänk Dela News Rebeat fördjupade 24 december

OpenAI:s VD Sam Altman sparkad på grund av påstådda toxiska beteenden

Sedan Sam Altman sparkades av OpenAI:s styrelse för två veckor sedan har det varit många frågor om vad som orsakade dramat. Vi vet fortfarande inte riktigt vad som hände eller varför Altman tvingades ut. Enligt Washington Post framfördes klagomål till OpenAI:s styrelse om Altmans påstått ´psykologiskt missbrukande´ och ´toxiska´ beteende. Altman anklagades för att ställa anställda mot varandra och orsaka ´kaos´ på startupföretaget. Styrelsemedlemmar kände också att Altman hade ljugit för dem i ett försök att få en annan styrelsemedlem, Helen Toner, sparkad. Toner, som avgick från styrelsen i efterdyningarna av händelserna under Thanksgiving-helgen, hade en konflikt med Altman när det gällde den riktning organisationen skulle ta. Nyligen återanställdes Altman som VD och OpenAI försöker återgå till business as usual. Microsoft tillkännagav denna vecka integrationen av startupföretagets senaste verktygssvit i sin Copilot virtuella assistent, ett tecken på att affärspartnerskapet mellan de två företagen fortsätter full fart framåt.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 9 december

OpenAI VD Sam Altman avskedades och återvände efter anklagelser om psykiskt missbruk

En grupp höga chefer på OpenAI klagade till företagets tidigare styrelse att VD Sam Altman var ´psykiskt missbrukande´. Anklagelserna bidrog till det chockerande beslutet att avskeda honom, enligt en rapport. Altman, en av de mest igenkännliga figurerna i Silicon Valley och en ledare inom artificiell intelligens, sparkades ut den 17 november, men återvände några dagar senare som VD efter en massprotest av OpenAI:s anställda och investerare. Innan avskedandet hävdade högre chefer att Altman ´skapade fickor av kaos och förseningar´ på företaget bakom ChatGPT genom sina upptåg. Altman anklagades också för att ´sätta anställda mot varandra på ohälsosamma sätt´. Anklagelserna från nyckelpersonal, som tidigare inte rapporterats, gav upphov till oro bland OpenAI:s styrelse att Altman blivit ohanterbar. Som ett resultat av påståendena genomförde styrelsen en granskning av Altmans beteende för att utvärdera oro för att giftig ledning kunde få nyckelanställda att lämna företaget. Vissa OpenAI-anställda rapporterade till styrelsen att de ´fruktade vedergällning från Altman´. I ett fall hade Altman blivit ´fientlig´ efter att en anställd ´delat kritisk feedback´ med honom. Utöver personalens klagomål sade källorna att OpenAI:s styrelse kände att Altman hade ljugit för dem som en del av ett försök att avsätta Helen Toner, en styrelseledamot och akademiker inriktad på AI-säkerhet. Altman blev sur på Toner efter att hon bidragit till en artikel som kritiserade OpenAI för att ha tryckt ut ChatGPT, och argumenterade för att draget påskyndade AI-racet på bekostnad av säkerheten. Altman återvände som VD efter dagar av intensiva förhandlingar ledda av Microsoft och andra nyckelinvesterare. ´Vi tror att Sam är den bästa ledaren för OpenAI´, sade företagets talesperson Hannah Wong i ett uttalande. ´Det högre ledningsteamet var enigt om att be om Sams återkomst som VD och om styrelsens avgång, åtgärder som stöddes av ett öppet brev undertecknat av över 95% av våra anställda.´

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 8 december

Sam Altman avlägsnas som VD för OpenAI efter anklagelser om psykologisk misshandel

OpenAI:s styrelse beslutade att avlägsna Sam Altman som företagets VD efter anklagelser om ´psykologisk misshandel´ från flera högre anställda, enligt uttalanden från två källor med insikt i situationen. Källorna hävdade också att flera styrelsemedlemmar haft liknande interaktioner med Altman och att vissa kände att han hade ljugit för dem i ett försök att få styrelsemedlem Helen Toner avskedad efter att hon kritiserat OpenAI. Altman återanställdes fem dagar senare efter att en majoritet av de anställda skrivit under ett brev som lovade massavhopp, men på den anonyma forumappen Blind delade användare, identifierade som nuvarande anställda, upplevelser av social press att skriva under avskedsbrevet.

Direktlänk Dela The Daily Beast fördjupade 8 december

Larry Summers betonar vikten av OpenAI:s arbete och förespråkar samarbete med regeringen

Larry Summers, nyligen utnämnd till styrelsemedlem i artificiell intelligens-startupen OpenAI, uttryckte att företagets arbete är ´extraordinärt viktigt´. Han betonade vikten av att OpenAI fungerar som ett ´företag med samvete´. Summers, tidigare finansminister i USA, menade att OpenAI måste vara beredda att samarbeta med nyckelmyndigheter kring regleringsfrågor, nationella säkerhetsfrågor och teknikutvecklingsfrågor. Summers blev officiellt medlem i OpenAI:s styrelse denna vecka, efter en turbulent ledningskonflikt som fångade Silicon Valleys uppmärksamhet.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 3 december

Falsk artikel påstår att Henry Kissinger avböjde styrelseplats på OpenAI innan han dog

En påstådd artikel i Washington Post hävdade att Henry Kissinger, tidigare amerikansk utrikesminister, avböjde en styrelseplats i teknikföretaget OpenAI dagar innan han dog. Nyheten delades på X (tidigare Twitter) som en bild, utan länk till artikeln, vilket gjorde det svårt att verifiera påståendet. Det visade sig dock att artikeln var falsk. Både rubriken och underrubriken i X-postens bild var redigerade versioner av Washington Posts faktiska dödsruna över Kissinger. Användaren @nullpointered bekräftade att de skapat bilden. Viralposten verkade vara ett hån mot den nyligen kontroversen på OpenAI, där VD:n Sam Altman avsattes.

Direktlänk Dela Snopes fördjupade 2 december

UTA-alumner publicerar science fiction-tidning för att stödja AI-reglering

Två alumner från University of Texas i Arlington har publicerat en specialutgåva av en science fiction-tidning för att samla in pengar till reglering av generativ AI inom konsten. Tidningen, ´Thank You for Joining the Algorithm´, släpptes den 21 november och innehåller korta skräck- och science fiction-berättelser, serier, dikter och konst. Vinsten från försäljningen kommer att doneras till Algorithmic Justice League och European Guild of Artificial Intelligence Regulation - två organisationer som förespråkar AI-reglering. Tidningen, som endast innehåller innehåll skapat av människor, är ett försiktigt steg mot generativ AI, vilket har påverkat jobben inom publicering, speciellt inom indiepublicering.

Direktlänk Dela The Shorthorn fördjupade 1 december

Universitetet i Mississippi möter utmaningar och möjligheter med generativ AI i utbildning

Marc Watkins och Stephen Monroe från University of Mississippi har utvecklat strategier för att hjälpa kollegor och studenter att hantera utmaningar och möjligheter med verktyg som ChatGPT i klassrummet. Universitetets skriv- och retorikavdelning har blivit ledande inom att hantera utmaningar med generativ AI i utbildningen. De har insett den inverkan som denna framväxande teknologi skulle ha på deras område och började utveckla strategier för att hantera detta nya skrivlandskap. Generativ AI presenterar många utmaningar, inklusive plagiering, ´hallucinationer´ och datasekretess. I augusti 2022 började fakultetsmedlemmar testa AI-drivna assistenter i sina förstaårs skrivkurser. Denna sommar höll avdelningen AI Summer Institute for Teachers of Writing.

Direktlänk Dela University of Mississippi fördjupade 20 november

Sam Altman kommer inte att återvända som VD för OpenAI

Sam Altman, en ledande figur inom artificiell intelligens (AI), kommer inte att återvända som VD för OpenAI trots diskussioner om hans återkomst. Detta är den senaste vändningen i en av Silicon Valleys mest dramatiska styrelsekonflikter. Emmett Shear, medgrundare av Twitch, kommer att utses till företagets tillförordnade VD, och ersätter Mira Murati. Altman avskedades på fredagen och investerare och anställda på OpenAI, som blev överraskade av styrelsens beslut, inledde en kampanj för att få honom återinsatt. OpenAI förklarade i ett vagt uttalande att Altman inte alltid varit ´uppriktig´ i sin kommunikation med styrelsen.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman avgår oväntat

Sam Altman, VD och medgrundare till OpenAI, har oväntat avgått från företaget och dess styrelse. Detta oväntade avhopp har skickat chockvågor genom teknikindustrin. Företaget avslöjade i ett blogginlägg att OpenAI:s styrelse inte längre har förtroende för Altmans förmåga att leda organisationen. Nu kommer teknikchefen Mira Murati att kliva in som tillförordnad VD, och en sökning pågår för att hitta en permanent efterträdare. Greg Brockman, en annan medgrundare av OpenAI, kommer att kliva ner som ordförande för företagets styrelse men kommer att stanna kvar inom organisationen.

Direktlänk Dela Big News Network fördjupade 17 november

Advokat sparkad efter att AI genererade falska rättsfallscitat

Zachariah Crabill, en advokat baserad i Colorado, USA, blev avskedad efter att ha använt AI-chatten ChatGPT för att hjälpa till med att skriva en rättslig handling. AI-chatten genererade flera falska rättsfallscitat, vilket ledde till att Crabill rapporterades till en statlig byrå som hanterar advokatklagomål. Trots detta tror Crabill fortfarande på AI:s framtid inom juridiken. Han planerar att använda AI-verktyg som är specifikt utformade för advokater för att hjälpa till med skrivning och forskning. AI:s inverkan på juridiken undersöks för närvarande av American Bar Association.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 16 november

AI-bildgenerering visar på fördomar trots försök till korrigering

Efter att The Washington Post publicerade en artikel som förklarade att artificiella intelligensbilder förstärker våra värsta stereotyper, genomfördes en jämförelse av de tre största text-till-bildgeneratorerna. Testet visade att trots ansträngningar att rensa datan som driver resultaten, finns det fortfarande fördomar i kön och ras i bilderna som genereras. Dessa fördomar kommer från träningsdata och AI-bildföretag har försökt göra ändringar genom att filtrera datasetet och koda in parametrar för att undvika stereotyper. Men det verkar inte finnas någon enkel lösning.

Direktlänk Dela PetaPixel fördjupade 3 november

Artificiell intelligens förstärker rasistiska och sexistiska stereotyper, enligt Washington Post-undersökning

En undersökning av Washington Post undersöker hur artificiell intelligens (AI) förstärker rasistiska och sexistiska stereotyper. Till exempel visade det sig att när vissa yrken eller kategorier av personer skrevs in i Stability AIs populära bildgenerator Stable Diffusion XL, dök stereotyper upp: En ´produktiv person´ framkallade bilder av vita män, och en mottagare av sociala tjänster var främst en mörkhyad individ. Stability AI har erkänt att alla AI-modeller har inneboende snedvridningar som representerar de dataset de tränas på. Företaget arbetar för att göra AI mindre partiskt. Rayid Ghani, professor vid Carnegie Mellon University, anser att skulden felaktigt läggs på tekniken och inte på de som skapar teknologin. Denna vecka undertecknade president Biden en exekutiv order som kommer att ge viss statlig tillsyn av AI-projekt.

Direktlänk Dela WCPO-TV fördjupade 3 november

Författare varnar för felaktig information från AI-chatbots

Gary Smith, en författare, har upplevt förvirring när han interagerade med en chatbot som gav felaktig information om hans liv. När han frågade vem som skrev programmet DBMS/Copy, svarade boten korrekt att det var Smith, men fortsatte sedan med att blanda ihop Smiths liv med en annan person med samma namn, inklusive påståendet att Smith hade dött 2015. Smith kritiserar dessa AI-program för att de ibland ger felaktig information, och varnar andra för att lita på dem för att hitta fakta.

Direktlänk Dela The Highlands Current fördjupade 27 oktober

Unga människor börjar förstå och anpassa sig till AI, enligt grundaren för Encode Justice

Sneha Revanur, grundare och president för Encode Justice, diskuterar i en intervju hur unga människor anpassar sig till och börjar förstå den snabbt växande tekniken inom artificiell intelligens (AI). Hon beskriver hur AI är en del av vardagen, med exempel som att använda ChatGPT för att skriva textmeddelanden, och hur unga människor börjar ifrågasätta AI:s roll i samhället. Revanur diskuterar också Encode Justice, en global rörelse av studenter som arbetar för att föreställa sig en människocentrerad AI-framtid, och betonar vikten av att unga människor deltar i dessa samtal om AI-reglering.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 26 oktober

Biden förväntas tillkännage nya regler för AI och invandringspolitik för tekniska arbetare

President Biden förväntas tillkännage nya regler som kräver att myndigheter mer fullständigt utvärderar AI-verktyg för att säkerställa att de är säkra och inte exponerar känslig information. Regeringen förväntas också lätta på invandringspolitiken för teknikkunniga arbetare. Efter tidigare försök att reglera generativ artificiell intelligens (genAI) som kritiserades som för vaga och ineffektiva, förväntas Biden-administrationen nu tillkännage nya, mer restriktiva regler för användning av tekniken av federala anställda. Den nya exekutiva ordern förväntas höja nationella cybersäkerhetsförsvar genom att kräva att stora språkmodeller (LLM) - grunden för generativ AI - genomgår bedömningar innan de kan användas av amerikanska myndigheter.

Direktlänk Dela Computerworld fördjupade 25 oktober

Reddit kan blockera sökmotorer om de inte betalas för dataanvändning

Reddit kan komma att blockera sökmotorer om de inte kan nå avtal med generativa AI-företag om betalning för sin data. Redan har 535 nyhetsorganisationer, inklusive New York Times, Reuters och Washington Post, installerat blockeringar som förhindrar att innehåll på nyhetssajter samlas in och används i AI-utbildningskorpusar. Diskussionerna fokuserar nu på att betala utgivare så att chattbotar kan visa länkar till enskilda nyhetsartiklar i sina svar. Reddit har träffat ledande generativa AI-företag för att diskutera betalning för sin data. Om inget avtal nås överväger Reddit att blockera sökmotorer som Google och Bing.

Direktlänk Dela TechHQ fördjupade 23 oktober

Student utvecklar AI för att tyda antika skriftrullar

En student vid University of Nebraska-Lincoln, Luc Varietor, har hjälpt till att tyda en nästan 2000 år gammal skrift. Varietor, som studerar datavetenskap, deltog i en global tävling för att översätta skadade pergamentmanuskript från romartiden. Han utvecklade ett AI-program för att avslöja de brända grekiska bokstäverna skrivna på papyrus. Varietor belönades senare med $40 000 för sin upptäckt av Vesuvius Challenge, ett projekt skapat av datavetenskapsprofessor Brent Sills vid University of Kentucky, för att tyda Herculaneum-rullarna. Han anses vara den första personen på nästan 2000 år som har kunnat läsa en del av skriftrullarna.

Direktlänk Dela Lodi Valley News fördjupade 20 oktober

Google experimenterar med generativ AI för att förbättra sökupplevelsen

Google experimenterar med generativ AI för att förbättra sökupplevelsen. Sedan maj har företaget börjat lansera en ny form av sökning som drivs av generativ AI, benämnd Search Generative Experience (SGE). SGE använder AI för att skapa sammanfattningar i svar på vissa sökfrågor. Utgivare har uttryckt oro över hur AI kan dominera hur användare hittar och betalar för information. Google-Extended, ett nytt verktyg som lanserades i september, ger utgivare möjlighet att blockera sitt innehåll från att användas av Google för att träna sina AI-modeller. Men det tillåter inte utgivare att blockera sitt innehåll från att användas för SGE utan att försvinna från traditionell Google-sökning.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 19 oktober

Flera författare och medieföretag uttrycker missnöje över hur deras verk används av AI för att träna modeller. Författaren Lauren Groff och författaren R.O. Kwon har uttryckt sin frustration på sociala medier. Författarförbundet och en grupp enskilda författare har stämt OpenAI, som anses vara ledande inom generativ AI-utveckling, för upphovsrättsintrång. Flera medieföretag, inklusive Axel Springer, Diller´s IAC och The New York Times, har övervägt rättsliga åtgärder. Dessutom har företagsledare, som Robert Thomson och Barry Diller, börjat tala om behovet av att vara mer kollektivt påstridiga mot AI-tillverkare.

Vanity Fair fördjupade 18 oktober

Silicon Valley-stödd organisation finansierar AI-forskare i kongressen

Organisationen Open Philanthropy, som finansieras främst av miljardären Dustin Moskovitz och hans fru Cari Tuna, finansierar lönerna för över ett dussin AI-forskare i kongressen, federala myndigheter och inflytelserika tankesmedjor. Forskarna, som är inblandade i förhandlingar som kommer att forma Capitol Hills planer för att reglera AI, är nära kopplade till ett inflytelserikt nätverk som uppmanar Washington att fokusera på teknikens långsiktiga risker. Kritiker befarar att detta kommer att avleda kongressen från mer omedelbara regler som skulle binda teknikföretagens händer.

Direktlänk Dela Politico fördjupade 13 oktober

Hotet mot sanningen: AI, Google och lögnernas spridning

Googles webbläsare Chrome började förra månaden spåra de webbsidor du besöker och generera en lista över reklamämnen att dela (mot vinst) med andra. I intervjuer med Geoff Bennett på PBS Newshour diskuterade Martin Baron, avgående chefredaktör för The Washington Post, och Maria Ressa, medmottagare av Nobels fredspris 2021, utmaningarna för journalistiken och AI:s hot. Baron pekade på svårigheten att enas om fakta som en stor utmaning, medan Ressa belyste hur AI och lögnernas snabba spridning försvagar demokratier. Hon nämnde också att AI används för att samla in information för att mikromåla individer, och att vinstintressen hindrar införandet av ´skyddsräcken´ för AI.

Direktlänk Dela LA Progressive fördjupade 8 oktober

Snap undersöks i Storbritannien för potentiella integritetsrisker med AI-chattrobot

Snap undersöks i Storbritannien för potentiella integritetsrisker kopplade till företagets generativa AI-chattrobot. Information Commissioner´s Office (ICO), landets dataskyddsregulator, utfärdade ett preliminärt verkställighetsmeddelande på fredagen, där man anklagar chattroboten, My AI, för att utgöra risker för Snapchat-användare, särskilt 13- till 17-åringar. Slutsatserna är inte slutgiltiga och Snap kommer att få möjlighet att bemöta de preliminära farhågorna innan ett slutligt beslut fattas. Om ICO:s preliminära slutsatser resulterar i ett verkställighetsmeddelande, kan Snap behöva sluta erbjuda AI-chattroboten till brittiska användare tills integritetsproblemen åtgärdats.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 7 oktober

AI: En fascination som indikerar en brist på förståelse

Den nuvarande fascinationen för artificiell intelligens (AI) visar på en brist på förståelse hos dem som är i rampljuset. Det finns en hype kring AI, med löften om en värld fri från sjukdomar och obegränsad välstånd. Men, det finns farhågor om att AI kan leda till mänsklighetens utrotning. Nya AI-företag kapitaliserar i storleksordningen biljoner dollar, trots att det i huvudsak är en upprepning av kejsarens nya kläder. Fokus ligger på kvantifiering, det vill säga att fästa siffror på allt, till nackdel för att förstå innebörden av det som mäts. Det finns dock delvis AI-applikationer som är möjliga och övertygande.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 2 oktober

Före detta Apple-chefen Jony Ive i samtal med OpenAI för att skapa en AI-iPhone

Före detta Apple designchef Jony Ive är i samtal med OpenAI, skaparen av ChatGPT, för att skapa en ´artificiell intelligens iPhone´, enligt Washington Post. OpenAI:s VD, Sam Altman, har vänt sig till Jony Ives företag LoveFrom för att hjälpa hans startup att utveckla sin första AI-enhet för allmänheten. Projektet skulle finansieras av en miljard dollar investering från det japanska konglomeratet Softbank, och Arm, dess mikroprocessor designföretag, skulle spela en nyckelroll.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 29 september

Teknikjättarnas snabba AI-utveckling leder till bristfälliga resultat

Teknikjättar som Google, OpenAI och Amazon har i snabb takt lanserat nya AI-produkter för att dominera det växande området generativ artificiell intelligens. Nyligen offentliggjorda AI-verktyg har dock visat på betydande brister, inklusive generering av falsk information och faktiska felaktigheter. Google introducerade sin Bard chatbot, men användare upptäckte snabbt att den fabricerade e-postmeddelanden som aldrig skickats. OpenAI presenterade sin Dall-E 3-bildgenerator, men sociala medier-användare påpekade att bilderna i de officiella demonstrationerna inte uppfyllde de begärda detaljerna. Amazon annonserade ett konversationsläge för Alexa, som dock misslyckades under en demonstration för The Washington Post.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 23 september

Felaktiga nyhetsartiklar genererade av AI leder till kritik

Artificiell intelligens (AI) har genererat felaktiga nyhetsartiklar, vilket har lett till kritik och förlöjligande på sociala medier. Ett exempel var en nekrolog över den tidigare NBA-spelaren Brandon Hunter, som beskrevs som ´värdelös vid 42´. Artikeln publicerades på en obskyr nyhetssida, Race Track, men delades brett av MSN.com. Artikeln verkar ha baserats på en legitim nyhet från TMZ om Hunters död och sedan körts genom ett verktyg som kallas ´spinner´ som maskerar plagiat genom att byta ut vissa ord mot synonymer. MSN tog ner artikeln och Microsoft, MSN:s förälder och en ledande AI-utvecklare, kritiserades. Nyhetsrum har använt enkla AI-verktyg i flera år, men generativ AI, som skapar nya berättelser genom att remixa stora mängder data, har fortfarande buggar och begränsningar. De kan inte skilja fakta från fiktion, samla in ny information eller förstå kulturella nyanser. Microsoft har inte förklarat hur AI-innehållet slapp förbi dess mänskliga grindvakter. Företaget uttalade sig om Hunters nekrolog och sa att ´vi fortsätter att förbättra våra system för att identifiera och förhindra felaktig information från att visas på våra kanaler´.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 september

Universitetspresident betonar behovet av AI i högre utbildning

Universitetspresident Michael Crow framhöll behovet för högre utbildningsinstitutioner att omfamna artificiell intelligens i ett forum anordnat av The Washington Post. Han sa att högskolor behöver omvandla sina lärandemodeller för att rusta studenter för en teknologiskt avancerad arbetsplats. Crow deltog tillsammans med representanten Ted Lieu, D-Calif., En medlem av den tvåpartiska Congressional AI Caucus, och Slacks Senior Vice President Christina Janzer i en serie samtal med titeln ´Hur beslutsfattare, företag och utbildare anpassar sig till den föränderliga arbetsplatsen´.

Direktlänk Dela The State Press fördjupade 22 september

Teknik möter morgondagen: Din AI-översikt

1. En ny studie undersöker RLHF och RL med AI-feedback. Stora företag använder många människor från utvecklingsområden för detta arbete. Studien visar att människor gillar svar från RLHF och RLAIF lika mycket, vilket innebär att AI kanske snart kan göra detta jobb. 2. The Washington Post skrev om fjärrarbetare på Filippinerna som märker data för stora AI-företag som Scale AI. Dessa arbetare betalas mycket lågt, och många människor i länder som Filippinerna utnyttjas. 3. Den amerikanska armén planerar att tillverka många självflygande drönare under de närmaste 2 åren. 4. Det finns en studie om metoder för att se hur proteiner rör sig inuti en cell.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 21 september

Amazon introducerar ny, mer konversationsdriven AI till Alexa

Amazon har lanserat en ny version av sin röstassistent Alexa, som drivs av vad företaget kallar ´smarter and more-conversational´ generativ AI-teknologi. Den nya Alexa kan föra nästan mänskliga konversationer och hantera smarta hem effektivare, som att ta flera kommandon samtidigt och göra antaganden om vilka enheter människor vill kontrollera. Amazon planerar att erbjuda denna nya Alexa till alla befintliga Echo högtalarägare som en förhandsvisning, men har inte meddelat när den kommer att anlända. En separat version av konversations-Alexa designad för att svara på frågor från barn på ett ´säkert´ sätt kommer att lanseras före julperioden.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 20 september

Författare stämmer Meta för påstått missbruk av deras verk i AI-utbildning

Författare har stämt Meta för att påstått ha använt deras verk för att träna sin Llama-artificiella intelligensmjukvara, enligt en grupptalan som lämnades in på tisdagen. Pulitzerprisvinnande författaren Michael Chabon är bland de kärande i stämningen, som anklagar Meta för att ha kränkt deras immateriella rättigheter. Meta släppte sitt Llama AI-språkverktyg i februari, och sedan dess hävdar författarna i stämningen att företaget använde deras text för att träna sin dataset. Enligt stämningen sa Meta i en tabell som beskriver datasetet som används för att träna sin AI-modell att 85 gigabyte av träningsdata kom från en ´Böcker´-kategori. Andra kärande inkluderar dramatiker och Grammy Award-vinnaren David Henry Hwang, författaren Matthew Klam, författaren och Grammy Award- och Golden Globe-nominerade Ayelet Waldman, och författaren Rachel Louise Snyder.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 12 september

The Guardian blockerar OpenAI från att använda dess innehåll

Storbritannien-baserade tidningen The Guardian har meddelat att den blockerar OpenAI, ägaren av ChatGPT, från att kunna genomsöka innehåll på dess webbplats. Tidningen hävdar att ChatGPT-plattformen ´använder olicenserat innehåll för att skapa sina AI-verktyg vilket har lett till att författare stämmer företaget och att kreativa industrier kräver skydd för att skydda sin immateriella egendom´. Andra utgivare som blockerar OpenAI:s webbkrav inkluderar CNN, Reuters, Washington Post, Bloomberg, New York Times och The Athletic. Även andra webbplatser utanför nyhetspubliceringsbranschen har blockerat OpenAI:s webbkrav, inklusive Lonely Planet, Amazon, Indeed, Quora och Dictionary.com.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 8 september

Stora nyhetsbyråer och populära webbplatser blockerar OpenAI:s webbskrapa

Många människor älskar ChatGPT, men det finns också många som inte gör det. En del av detta beror på hur och var den stora språkmodellen får informationen den tränas på. OpenAI, ChatGPT:s moderbolag, använder enligt uppgift en webbskrapa kallad GPTBot som tar data från webbplatser för att träna AI-modellen. Flera stora nyhetsbyråer och populära webbplatser som The Guardian, New York Times, Washington Post, Bloomberg, CNN, Reuters, Amazon, Indeed, Quora och Lonely Planet har utnyttjat OpenAI:s alternativ att blockera skrapan.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 6 september

USA:s Federal Trade Commission undersöker OpenAI för möjliga konsumentlagbrott

USA:s Federal Trade Commission har inlett en undersökning mot OpenAI, skaparen av ChatGPT, för att utreda om företaget har brutit mot konsumentlagar genom att skrapa offentliga data och publicera falsk information via sin chatbot. Enligt en artikel i Washington Post är artificiell intelligens beroende av hundratusentals människor runt om i världen som arbetar med att annotera bilder och videor för att maskinerna ska kunna identifiera objekt. Artikeln kritiserar exploateringen av dessa arbetare, som ofta jobbar under dåliga förhållanden och låga löner.

Direktlänk Dela Bonneville International fördjupade 5 september

X uppdaterar sekretesspolicy för att träna AI på användarposter, AI-pionjär Douglas Lenat avlider, AI21 Labs samlar in 155 miljoner dollar, Gannett pausar AI-genererade sportartiklar

X, den sociala medieplattformen tidigare känd som Twitter, uppdaterade sin sekretesspolicy denna vecka och meddelade att den kan träna sina AI-modeller på användarposter. Den nya policyn förväntas träda i kraft den 29 september. Ägaren och tidigare VD:n Elon Musk sa att privat data, som text i direkta meddelanden, dock inte kommer att användas för att träna dess modeller. X tar ut 42 000 dollar från andra företag för tillgång till dess data via ett API. AI-pionjären Douglas Lenat har avlidit vid 72 års ålder. Lenat var en pionjär för neurosymboliska system och försökte lära maskiner att resonera med hjälp av en kombination av en kunskapsbas och en resonemangsmotor. AI21 Labs, en tillverkare av stora språkmodeller, har samlat in 155 miljoner dollar i sin senaste serie C-runda, vilket sätter dess värdering till 1,4 miljarder dollar. Den israeliska startupen stöds av riskkapitalföretag Walden Catalyst, Pitango, SCB10X, b2venture, Samsung Next, Google, Nvidia samt dess egen grundare Amnon Shashua. Gannett, en amerikansk tidningskedja, har pausat publiceringen av AI-genererade artiklar som täcker high school-sportspel efter att läsare hånade skrivandet.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 4 september

The Guardian blockerar OpenAI från att använda sitt innehåll för AI-produkter

The Guardian har blockerat OpenAI från att använda sitt innehåll för att driva artificiell intelligensprodukter som ChatGPT. Det finns oro över att OpenAI använder olicenserat innehåll för att skapa sina AI-verktyg, vilket har lett till att författare stämmer företaget och kreativa industrier kräver skydd för sin immateriella egendom. OpenAI, som inte avslöjar den data som hjälpte till att bygga modellen bakom ChatGPT, meddelade i augusti att det kommer att göra det möjligt för webbplatsoperatörer att blockera dess webbsökare från att komma åt deras innehåll. Enligt Originality.ai blockerar nu flera nyhetssajter GPTBot-sökaren.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 september

AI-företag utnyttjar billig arbetskraft i utlandet

Silicon Valley AI-företag förlitar sig på billig arbetskraft utomlands, enligt Washington Post. Miljontals människor i Filippinerna har fått uppgiften att märka bilder för att AI-algoritmer ska kunna tolka världen. Många av dessa arbetare utnyttjas och underbetalas kraftigt. Enligt rapporten anställer San Francisco-baserade startup Scale AI minst 10 000 personer i Filippinerna på en plattform som kallas Remotasks. Flera frilansare på Remotasks berättade att de inte fick betalt i tid eller aldrig fick den utlovade lönen. Scale AI anställer också frilansare i Venezuela och Indien.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 30 augusti

OpenAI:s förbud mot politiska kampanjer med chatboten ChatGPT verkställs ej

När OpenAI släppte sin chatbot ChatGPT införde de ett förbud mot politiska kampanjer på grund av de potentiella risker det utgjorde för val. OpenAI har nyligen uppdaterat sina regler för att endast begränsa vad det anser vara de farligaste tillämpningarna. Detta innebär att politiska kampanjer fortfarande kan använda ChatGPT för att generera riktade meddelanden anpassade till specifika väljargrupper, trots förbudet. Washington Post genomförde en analys som avslöjade OpenAI:s brist på verkställighet av förbudet. OpenAI medgav att dessa meddelanden bryter mot dess regler, lovade att utveckla säkerhetsfunktioner och verktyg för att upptäcka missbruk av ChatGPT för kampanjmaterial. Men mer än två månader har gått och förbudet förblir obevakat.

Direktlänk Dela Vigour Times fördjupade 28 augusti

Intresset för AI-drivna verktyg börjar svalna

Generativa AI-produkter, som genererar bilder och text från en textprompt, väckte stor upphetsning och rädsla när de började rullas ut till allmänheten förra året. Silicon Valley såg stora möjligheter att tjäna pengar på den nya tekniken. Men nu har intresset för AI-drivna verktyg börjat svalna. Regeringar arbetar med att reglera tekniken, skapare stämmer för påstådda överträdelser av immateriella rättigheter och konsumenter oroar sig för integritetsintrång. Dessutom ifrågasätts ofta hur exakta AI-drivna chattbotar verkligen är. Bing´s nya AI-drivna sökning har inte påverkat Googles marknadsandel, och chattboten ChatGPT förlorar användare för första gången. OpenAI och dess ChatGPT-chattbot har varit ledande inom generativ AI, inte minst tack vare ett samarbete med Microsoft värt miljarder dollar. Men trots att Microsoft har integrerat en chattbot byggd med OpenAI´s stora språkmodell (LLM) i Bing, har Bing´s marknadsandel inte ökat. Google har också släppt en egen chattbot, Bard, och Meta har släppt två öppna versioner av sin stora språkmodell. Men Google har ännu inte integrerat sin chattbot i sina söktjänster lika omfattande som Microsoft. Och det finns många exempel på problematiska chattbotar, från att bli för personliga med en användare till att innehålla de inneboende fördomar som verkar genomsyra all teknik. Federal Trade Commission undersöker ChatGPT´s felaktiga svar.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 19 augusti

AI:s inverkan på språk och religion

Språkarbetare, inklusive författare, advokater och universitetsprofessorer, är oroade över artificiell intelligens (AI) och dess förmåga att skapa texter. Det finns oro över att AI kan användas för att generera uppsatser och avhandlingar, vilket kan förändra arbetslandskapet för dessa yrken. Dessutom börjar AI att påverka religionen, med både positiva och negativa effekter. Vissa präster kan dra nytta av AI för att skapa predikningar, medan andra är oroliga för att människor kan börja associera AI med gudomliga koncept. Det finns också farhågor för att AI kan utnyttjas inom sektliknande religioner.

Direktlänk Dela The Palm Beach Post fördjupade 19 augusti

Rand Corp föreslår regulatorisk ram för AI

En expert på inneslutningsstrategier, tankesmedjan Rand Corp, har kommit fram med ett förslag till en regulatorisk ram för Gen AI. “Artificiell intelligens utvecklas så snabbt att många som har varit en del av dess utveckling nu är bland de mest högljudda om behovet av att reglera det”, sa Jason Matheny, VD för Rand Corp, i en debattartikel i Washington Post denna vecka.

Direktlänk Dela GlobeSt fördjupade 18 augusti

En studie från University of East Anglia i Storbritannien tyder på att AI-chattboten ChatGPT uppvisar liberal bias i vissa av sina svar. Forskarna ställde en serie frågor om politiska övertygelser till ChatGPT, liknande dem som ställs av liberala partianhängare i USA, Storbritannien och Brasilien. Studien kom fram till att ChatGPT uppvisade en ´betydande och systematisk politisk bias mot Demokraterna i USA, [vänsterpresidenten] Lula i Brasilien och Labourpartiet i Storbritannien´. OpenAI, företaget bakom ChatGPT, förnekar att de medvetet skulle ha snedvridit chattbotens politiska agenda, och pekar på att eventuella bias snarare är en bieffekt av träningsdata än avsiktliga funktioner.

Gizmodo fördjupade 17 augusti

AI förändrar ljudboksvärlden

AI har kommit för att förändra hur vi lyssnar på ljudböcker. Flera företag har skapat datorgenererade versioner av professionella berättarröster, som Google där röster som ´Mary´, ´Archie´ och ´Santiago´ kan läsa upp böcker. Apple Books använder fem anonyma professionella berättare, ´Madison´, ´Jackson´, ´Warren´, ´Helena´ och ´Mitchell´ för att täcka olika genrer. Användning av AI sparar tid och pengar, vilket kan förklara varför så många självpublicerade böcker läses upp av dessa AI-röster. Men det finns också oro inom berättarsamhället för att AI kan minska jobbmöjligheterna för levande berättare.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 16 augusti

Artificiell intelligens i utbildning: fördelar, nackdelar och väntan på riktlinjer

Artificiell intelligens (AI) förväntas förändra alla aspekter av livet, inklusive utbildning. AI kan vara ett effektivt verktyg för att förbättra lärandeprocessen, men det finns risker. Modesto City School District väntar på vägledning från Kaliforniens utbildningsdepartement om AI i utbildningssystemet. Mike Rich, biträdande rektor på Modesto City Schools, säger att distriktet ser fram emot en modellpolicy för att anpassa hur eleverna ska rättfärdiga sitt lärande när AI blir allt mer rotat i utbildningen. AI-verktyg som chatbots kan samla in information, besvara frågor och sammanfatta dokument, men de kan också vara farliga och leda till oönskade resultat som partiska svar och plagiat.

Direktlänk Dela The Modesto Bee fördjupade 15 augusti

Kvinna i Detroit felaktigt arresterad på grund av felaktig ansiktsigenkänning

Porcha Woodruff var åtta månader gravid när polisen i Detroit kom för att arrestera henne för bilkapning och rån. Efter att hennes bild felaktigt matchats med videomaterial från en bensinstation där bilkapningen ägde rum, valde offret Woodruffs bild som den kvinna som var förknippad med rånaren. Ett månad senare avfärdades anklagelserna på grund av otillräckliga bevis. Woodruffs fall är det tredje kända fallet av en arrestering gjord på grund av fel ansiktsigenkänning av Detroit-polisen - och det sjätte fallet i USA. Alla sex personer som felaktigt arresterats är svarta. Trots detta fortsätter brottsbekämpande och statliga organ över hela USA och runt om i världen att samarbeta med olika ansiktsigenkänningsföretag.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 15 augusti

The New York Times ändrar användarvillkor för att hindra AI-träning med dess data

AI-verktyg är praktiska, men företagen bakom dem kritiseras fortfarande för hur de skaffar data som används för att träna AI-modellerna. AI-jättar som OpenAI har anklagats för att olagligt skrapa information från internet. The New York Times tar nu åtgärder för att undvika detta genom att ändra sina användarvillkor och förhindra att andra företag använder dess data för att träna algoritmer. Det klargör nu att data från dess arkiv inte kan användas för att träna ´något mjukvaruprogram´, inklusive maskininlärning och AI. Ändringen kommer strax efter att AI-företag rapporterats föreslå samarbeten med vissa nyhetsmedier. Google har till och med försökt närma sig nyhetsföretag som The Times och Washington Post, med påståendet att de har ett AI-verktyg som kan hjälpa journalister med deras jobb. Associated Press har redan gjort en överenskommelse med OpenAI där de kommer att ge publikationen tillgång till företagets ´teknik och produktexpertis´, samtidigt som de får tillgång till Associated Press textarkiv, som sedan kan användas för att träna AI-modeller.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 15 augusti

Sydkoreanska forskare hävdar att de har hittat ett material som kan leda till teknisk revolution

En grupp okända sydkoreanska forskare påstår att de har hittat ett material som kan leda till en teknisk revolution. Materialet, kallat LK-99, påstås kunna leda elektricitet utan att förlora energi vid rumstemperatur, vilket är en egenskap som superledande material har. Nyheten har skapat stor uppståndelse i Silicon Valley, där investerare och teknikchefer är fascinerade av potentialen för denna upptäckt. Många forskare tror dock att det var ett falskt larm och att LK-99 bara kan vara en typ av magnet. Studier pågår fortfarande.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 11 augusti

AI används för att återskapa likheter av avlidna eller saknade barn i brottmål

Artificiell intelligens (AI) används för att återskapa likheter av avlidna eller saknade barn i högprofilerade brottmål, vilket ger dem ´röster´ för att berätta om de störande detaljerna i vad som hände dem. Dessa skapelser har väckt kontrovers, med kritiker som hävdar att de riskerar att presentera felinformation och kränka offrens nära och kära. En TikTok-video som skildrar James Bulger, en brittisk tvååring som kidnappades 1993, har orsakat särskild upprördhet. TikTok har tagit bort flera sådana videor, men många finns fortfarande tillgängliga på YouTube.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 9 augusti

AI-plattformar som Google Bard och ChatGPT uppmuntrar till ätstörningar, enligt ny forskning

Ny forskning har upptäckt att AI-plattformar inklusive OpenAI ChatGPT och Google Bard kan förvärra dödliga psykiska sjukdomar. Enligt flera experiment ger dessa plattformar farliga råd angående ätstörningar. Geoffrey A. Fowler från The Washington Post hävdar att forskningen belyser hur ChatGPT, Bard, Stable Diffusion och andra plattformar kan ´förvärra en av de dödligaste psykiska sjukdomarna´. OpenAI, företaget bakom ChatGPT, sparar ingen ansträngning för att göra sin AI-bot mer användbar. Men Fowler påpekade att AI-plattformar används för att generera störande falska bilder och erbjuda farliga chatbot-råd.

Direktlänk Dela International Business Times fördjupade 9 augusti

Zooms policyändringar ökar oro för dataskydd

Zoom står inför granskning efter nyligen genomförda policyändringar som kan ge företaget mer licens att träna sin AI på användardata. Tidigare i år nämnde Zooms användarvillkor inte AI, men en uppdaterad version som trädde i kraft i juli verkade ge företaget breda rättigheter att använda ´kundinnehåll´ för ´produkt- och tjänsteutveckling´, inklusive maskininlärning och AI. Företaget uppdaterade också sina policys för att säga att det ´inte kommer att använda ljud, video eller chattkundinnehåll´ för att träna AI utan samtycke. Dataskyddsaktivister kritiserade uppdateringen, med vissa som uppmanade federala verkställare att undersöka om Zooms åtgärder strider mot dess integritetspakt med regeringen.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 8 augusti

AI-plattformar kan ge skadliga råd till personer med ätstörningar

Artificiell intelligens (AI) kan ge skadliga råd till personer som lider av psykisk sjukdom, särskilt ätstörningar. Detta framkommer när AI-plattformar som ChatGPT och Google Bard ställdes inför frågor som en individ med ätstörningar kan ha. Svaren var oroväckande. Plattformarna kunde skapa ´störande falska bilder´ och ´farliga chatbot-råd´. Geoffrey A. Fowler från The Washington Post fann att AI-plattformarna kom upp med dessa farliga råd och bilder. AI kan agera ostabilt, använda tvivelaktiga källor, falskt anklaga människor för fusk eller till och med förtala människor med påhittade fakta.

Direktlänk Dela Central Recorder fördjupade 8 augusti

FTC granskar OpenAI för eventuella överträdelser av integritets- och säkerhetsstandarder

Den 13 juli 2023 avslöjade Washington Post en läcka från Federal Trade Commission (FTC), där en Civil Investigative Demand (CID) riktades mot OpenAI, LLC. CID:en syftar till att avgöra om OpenAI följer FTC:s standarder för integritet, datasäkerhet och annonsering i samband med deras AI-produkter, inklusive ChatGPT och DALL-E. CID:en ger en unik inblick i FTC:s tillsynsprioriteringar för den framväxande generativa AI-industrin, och belyser frågor som annonseringspraxis, integritetsproblem, säkerhetsöverväganden och datasäkerhet.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 3 augusti

Googles AI-verktyg Genesis kan utgöra hot mot journalistiken

Google utvecklar ett verktyg kallat Genesis, som kan ta in information och generera nyhetsinnehåll. Detta har väckt oro i nyhetsbranschen, då verktyget kan automatisera vissa uppgifter och potentiellt ersätta journalisternas arbete. Google har närmat sig organisationer som The New York Times, The Washington Post och News Corp för samarbete eller användning i nyhetsinsamling. En talesperson för Google hävdar att dessa verktyg inte är avsedda att ersätta journalister, men beskrivningen av verktyget tyder på motsatsen.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 27 juli

Google utvecklar AI-assistent för journalister

Google utvecklar en AI-assistent för journalister, enligt The New York Times. Målet är inte att ersätta människor, utan att förbättra produktiviteten och effektiviteten för skribenter. Verktyget, kallat Genesis, har demonstrerats för nyhetschefer, inklusive ledare från NYT, Washington Post och News Corp. Google talesperson Jenn Crider förklarade att AI-verktygen kan hjälpa journalister med rubriker eller skrivstilar, men att de inte är avsedda att ersätta journalisters viktiga roll. Samtidigt finns det risker med AI-verktyg, inklusive felaktig data och brist på kvalitativ träningsdata.

Direktlänk Dela Inquirer Technology fördjupade 27 juli

Joseph Gordon-Levitt kräver residualer för dataanvändning i AI-utbildning

Skådespelaren och regissören Joseph Gordon-Levitt har uppmanat till att residualer ska betalas till alla vars arbete används för att träna generativa artificiella intelligens (AI) verktyg och applikationer. I en debattartikel för Washington Post hävdade han att royalty eller residualer, liknande de som mottas av Hollywood-skådespelare och manusförfattare, bör göras obligatoriska för individer vars data används för att träna AI. Gordon-Levitt betonade att hotet från AI om att påverka jobb inte är begränsat till underhållningsindustrin. Han hävdade att dessa individer, som bidrar till att träna AI genom att tillhandahålla data, bör få residualer för att mildra potentiella ekonomiska utmaningar.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 26 juli

Joseph Gordon-Levitt föreslår att AI ska betala royalty för använd data

Skådespelaren och regissören Joseph Gordon-Levitt har i en debattartikel i Washington Post argumenterat för att royalty ska betalas till alla vars arbete används för att träna generativa artificiella intelligenser (AI). Han menar att sådana royaltybetalningar bör göras obligatoriska och att immateriellrättslig lagstiftning bör ändras för att säkerställa att de som förtjänar dem får dem. Gordon-Levitt argumenterar för att principen om residualbetalningar för arbete som tränar AI-verktyg även gäller för den bredare ekonomin. Han hävdar att kostnaden för mänskligt arbete för att träna AI-verktyg och applikationer behöver kompenseras i form av royalty.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 26 juli

OpenAI tar bort sitt verktyg för att upptäcka AI-genererad text på grund av noggrannhetsproblem

OpenAI har diskret tagit bort sitt verktyg för att upptäcka text genererad av AI, med hänvisning till problem med noggrannheten. Bekymmer över att studenter använder generativ AI som ChatGPT för att fuska har lett till att vissa skolor förbjudit dess användning. OpenAI, skaparen av den virala chattboten ChatGPT, har tyst skrotat ett verktyg som upptäcker AI-genererad text, med hänvisning till noggrannhetsproblem. ´Från och med den 20 juli 2023 är AI-klassificeraren inte längre tillgänglig på grund av dess låga träffsäkerhet´, skrev OpenAI som en fyrradig uppdatering till ett blogginlägg som tidigare hade annonserat verktygets lansering tillbaka i januari.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 26 juli

Google utvecklar AI-verktyg för att skriva nyheter

Google arbetar rapporterat på ett nytt AI-verktyg kallat Genesis som syftar till att automatisera processen att skriva nyhetsartiklar. Verktyget har presenterats för stora nyhetsorganisationer som The New York Times, The Washington Post och The Wall Street Journal. Genesis är utformad för att generera nyhetsinnehåll genom att ta in information om aktuella händelser. Google har bekräftat sin utforskning av AI för nyhetsutgivare och sitt intresse för att tillhandahålla AI-aktiverade verktyg för att hjälpa journalister. Företaget betonade dock att dessa verktyg inte är avsedda att ersätta journalisternas roll i rapportering och faktakontroll.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 22 juli

OpenAI och Google ökar samarbete med medieföretag

OpenAI och Google har nyligen visat intresse för att samarbeta med medieföretag, vilket väcker frågor om deras motiv. OpenAI har tecknat ett flera miljoner dollar stort partnerskap med Associated Journalism Project (AJP), vilket innebär att de kommer att samarbeta med AJP:s 41 nyhetsbyråer. Google har demonstrerat sin AI-verktyg ´Genesis´ för ledare på The New York Times, The Washington Post och News Corp. Båda företagen kan dra nytta av tillgång till historiska och realtidsdata från dessa nyhetsbyråer för att träna sina framtida modeller. Dessutom kan Googles framtida samarbete med stora nyhetspublikationer hjälpa dem att undvika pågående betalningskonflikter.

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 22 juli

Google utvecklar AI-verktyg för journalistik, väcker oro

Google utvecklar en AI-baserad verktyg för att hjälpa journalister med deras rapportering. Verktyget, internt känd som Genesis, kan skapa nyhetsinnehåll baserat på aktuella händelser. Google har presenterat projektet för nyhetsorganisationer, inklusive The New York Times, The Washington Post och News Corp. Trots att Google försäkrar att verktyget inte kommer att ersätta journalister, finns det oro inom pressen om hur Genesis kommer att påverka branschen. Kritiker påpekar att verktyget kan missbrukas och skada nyhetsorganisationernas trovärdighet.

Direktlänk Dela The Week fördjupade 21 juli

Stora teknikföretag lovar att mildra riskerna med AI

Vita huset meddelade på fredagen att sju av de mest inflytelserika företagen inom artificiell intelligens har gått med på en frivillig förpliktelse att mildra riskerna med den framväxande tekniken. Företagen, inklusive Google, Amazon, Microsoft, Meta och OpenAI, lovar att låta oberoende säkerhetsexperter testa deras system innan de släpps till allmänheten och förbinder sig att dela data om sina systems säkerhet med regeringen och akademiker. Företagen lovar också att utveckla system för att varna allmänheten när en bild, video eller text skapas av artificiell intelligens, en metod som kallas ´vattenmärkning´.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 juli

Google ryktas ha utvecklat AI-verktyg för journalister

Google ryktas ha utvecklat ett AI-verktyg kallat Genesis, speciellt utformat för journalister. Verktyget ska ha demonstrerats för mediechefer från The New York Times, The Washington Post och News Corp, ägare till The Wall Street Journal. Enligt anonyma källor är Genesis en ´ansvarsfull´ teknik som tar in fakta och producerar nyhetsartiklar. En talesperson för Google, Jenn Crider, bekräftade att företaget utforskar AI-verktyg för att hjälpa journalister, särskilt de från mindre förlag. Dessa verktyg kan potentiellt hjälpa till med uppgifter som att generera rubriker eller föreslå olika skrivstilar.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 20 juli

Google utvecklar AI-verktyg för att hjälpa journalister

Google sägs utveckla ett AI-verktyg, med kodnamnet Genesis, avsett att hjälpa journalister att generera nyhetsartiklar. Verktyget har presenterats för framstående publikationer som New York Times, Wall Street Journal och Washington Post, med Google som positionerar det som en ´personlig assistent för journalister´ som möjliggör att de kan fokusera på andra uppgifter. Reaktionerna har varit blandade, med vissa som känner sig oroliga över verktygets implikationer. Det finns oro över att det kan underminera ansträngningarna att producera korrekta och välformulerade nyhetsberättelser.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 20 juli

Google utvecklar AI-verktyg för att generera nyhetsinnehåll

Google arbetar på ett AI-verktyg, kallat Genesis, som kan ta in aktuella händelser och annan information för att generera nyhetsinnehåll. Google har presenterat detta verktyg för New York Times, Wall Street Journal och Washington Post som en ´personlig assistent för journalister´. Verktyget har beskrivits som oroväckande av vissa chefer som såg Googles presentation. Det är oklart vilken del av företaget som står bakom Genesis. Google har redan ´Hjälp mig skriva´ i Gmail och Google Docs, med liknande funktioner som erbjuds av Bard och en mer kontextuell version i Meddelanden med Magic Compose.

Direktlänk Dela 9to5Google fördjupade 20 juli

Googles ryktade ´Genesis´ AI-verktyg för journalister

Enligt anonyma källor till New York Times har Google demonstrerat sitt ryktade verktyg Genesis för mediechefer från Times, Washington Post och News Corp, ägare till Wall Street Journal. Genesis är en ´ansvarsfull´ teknologi som tar in fakta och genererar nyhetsartiklar. Två chefer som nämns i artikeln menade att verktyget tycks ta för givet den ansträngning som läggs ner på att producera korrekta och konstnärliga nyhetsberättelser, medan en annan såg det mer som en personlig assistent. Det finns dock oro kring verktygets ansvar och tillförlitlighet, samt Googles ojämna uppmärksamhet för nya produkter.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 20 juli

Google testar AI-verktyg för att producera nyhetsartiklar

Google testar en produkt som använder artificiell intelligens för att producera nyhetsartiklar. Produkten, internt känd som Genesis, kan ta in information och generera nyhetskopior. Google har presenterat den för nyhetsorganisationer inklusive Washington Post och News Corp, ägaren till Wall Street Journal. Enligt Google kan Genesis fungera som en personlig assistent för journalister, automatisera vissa uppgifter för att frigöra tid för andra. Vissa chefer som såg Googles presentation beskrev den som oroande, två personer sa att den verkade ta för givet den ansträngning som går in i att producera korrekta och konstnärliga nyhetsartiklar. En talesperson för News Corp sa att de har ett utmärkt förhållande till Google och uppskattar Sundar Pichais långsiktiga engagemang för journalistik. Jeff Jarvis, en journalistikprofessor och mediekommentator, sa att Googles nya verktyg hade potentiella för- och nackdelar. Han varnade för att det kunde skada trovärdigheten inte bara för verktyget utan också för nyhetsorganisationerna som använder det om det missbrukas.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 juli

FTC öppnar utredning om OpenAI och dess konversations-AI ChatGPT

USA:s Federal Trade Commission (FTC) har inlett en utredning om OpenAI Inc. för att undersöka om företagets populära konversations-AI ChatGPT riskerar konsumenternas rykte och data. Detta markerar den första officiella utredningen av en teknik som har potential att förändra nästan alla aspekter av människors liv. FTC:s ordförande Lina Khan har tidigare uttryckt oro över AI och betonat behovet av tidig vaksamhet. OpenAI och Microsoft, som stöder startupen, har avböjt att kommentera.

Direktlänk Dela McDowell News fördjupade 16 juli

USA:s Federal Trade Commission undersöker OpenAI Inc.

USA:s Federal Trade Commission (FTC) har inlett en utredning om OpenAI Inc., för att se om företagets populära AI-bot ChatGPT riskerar konsumenternas rykte och data. Utredningen markerar den första officiella förfrågan om en teknik som har potential att förändra nästan alla aspekter av människors liv. FTC:s ordförande Lina Khan har tidigare uttryckt oro över AI, och menar att man behöver vara vaksam tidigt med omvälvande verktyg som artificiell intelligens. OpenAI och Microsoft, som stöder uppstartsföretaget, har avböjt att kommentera.

Direktlänk Dela Hickory Daily Record fördjupade 16 juli

Ukrainas trupper kämpar mot ryska minfält

I Ukraina, framför ryska försvarsfästningar i söder och öster, har områdena täckts med minor. Ukraina har ändrat sin strategi och istället för att försöka bryta igenom med stridsfordon och stridsvagnar som västallierade har tillhandahållit, rör sig enheterna framåt, sakta, till fots. General Valery Zaluzhny, Ukrainas militära chef, har sagt att moderna stridsflygplan som F-16 och andra system behövs för att bättre stödja markoperationer. Ukraina har fått mindre än 15% av den mängd minröjnings- och ingenjörsmateriel, inklusive MICLICs, som de begärde från västpartners före motoffensiven. Försvarsminister Oleksii Reznikov och Zaluzhny har informerat sina västliga motsvarigheter om att de brådskande behöver fler minröjningssystem.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 15 juli

Disney överväger att sälja linjära TV-tillgångar, digitala annonser står för en femtedel av Channel 4s intäkter, och USA och EU godkänner viktig dataöverföringsavtal

Disney överväger att sälja sina linjära TV-tillgångar, inklusive ABC, FX och Nat Geo, då de kanske inte längre är kärnverksamhet. Disney har gradvis minskat sina linjära operationer de senaste åren. Channel 4 rapporterade intäkter på 1,14 miljarder pund 2022, med digitala annonsintäkter som stod för 22 procent av totala intäkter. USA och EU har kommit överens om ett nytt transatlantiskt dataöverföringsavtal som återställer det fria flödet av konsumentdata.

Direktlänk Dela VideoWeek fördjupade 14 juli

Meta ger användarna mer kontroll över innehåll på nya plattformen Threads

Meta planerar att ge användarna mer kontroll över vilket innehåll de ser på sin nya Twitter-alternativ, Threads. Företaget hoppas att detta ska undvika de kontroverser kring innehållsmoderering som har orsakat rättsliga problem och högprofilerade kongressförhör. Meta har redan börjat ge användare mer kontroll över innehållet på Facebook. Trots att politik redan har anlänt till Threads, med över 100 miljoner användare och nyhetsorganisationer som publicerar innehåll, har Meta indikerat att de inte kommer att uppmuntra politik och ´hårda nyheter´ på plattformen. Meta kommer att tillämpa samma riktlinjer på Threads som de gör på Instagram.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 14 juli

Tre Pulitzerprisvinnande redaktionella tecknare avskedade av McClatchy tidningar

Tre Pulitzerprisvinnande redaktionella tecknare - Jack Ohman från Sacramento Bee, Joel Pett från Lexington Herald-Leader och Kevin Siers från Charlotte Observer - har alla blivit avskedade av McClatchy tidningar. Ohman och Siers bekräftade sina uppsägningar, medan Pett, som var frilansare, sa att hans sista dag kommer att vara senare denna månad. McClatchy menar att deras uppsägningar är en del av en ´fortsatt utveckling´ och att de ´inte längre kommer att publicera dagliga åsiktskarikatyrer´. Pett menar att avskedet markerar slutet på hans fyra decennier långa karriär som tidningstecknare.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 13 juli

Meta förespråkar öppenhet i AI-reglering

Meta har egna idéer om hur AI bör regleras och förespråkar öppenhet snarare än inskränkningar. Företaget har uttryckt oro över hur dess öppenkällkodsmodell LLaMA kan missbrukas och hur detaljer om modellens funktion har läckt till allmänheten. Meta President för Globala Frågor, Nick Clegg, argumenterar för att AI-modeller inte ska hållas ”under lås och bom”. Han menar att de ”existentiella hoten” som påstås utgöras av supersmarta AI-system är långt borta och hypotetiska. Clegg har även talat om Meta´s snabbväxande Twitter-rival Threads, och förespråkar en modell där Threads inte uppmuntrar till diskussioner om hård nyheter och politik.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 11 juli

Stora företag förbjuder anställda att använda AI-verktyget ChatGPT på jobbet

När Justin använde ChatGPT på jobbet tidigare i år var han nöjd med hur hjälpsam den var. Han är forskningsvetare på ett bioteknikföretag i Boston och bad chatbotten att skapa ett protokoll för genetisk testning, en uppgift som kan ta timmar, men som med hjälp av AI-verktyget minskades till sekunder. Men i april utfärdade hans chefer ett strikt förbud mot ChatGPT för anställda. De ville inte att arbetstagare skulle mata in företagshemligheter i chatbotten och riskera att informationen blev offentlig. Flera stora företag som Apple, Spotify, Verizon och Samsung har förbjudit eller begränsat hur anställda kan använda generativa AI-verktyg på jobbet, med hänvisning till farhågor att tekniken kan sätta känslig företags- och kundinformation i fara.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 10 juli

André Franke, tidigare väderleksrapportör, driver nu en campingplats i Schleswig-Holstein. Ericssons forskningschef Magnus Frodigh förutspår att vi kommer att gå ifrån en smartphone-centrerad värld till en värld där smarta glasögon och headset för förstärkt och virtuell verklighet dominerar. Camilla Läckberg sommarpratade om hennes vikt och långvariga kroppsförakt. Kardinal Christoph Schönborn besökte Saudiarabien och uttryckte uppskattning för den ökade öppenheten, trots att det fortfarande är olagligt att bygga kyrkor i landet. Lars Tunbjörks fotografier av svenskar på stormarknader, campingplatser och nöjesfält diskuteras.

Fokus fördjupade 10 juli

Meta lanserar textbaserad app Threads för att konkurrera med Twitter

Meta har lanserat Threads, en textbaserad app designad för att konkurrera med Twitter. Appen, som beskrivs som textversionen av Metas fotodelningsplattform Instagram, blev tillgänglig på onsdag kväll för användare i över 100 länder, inklusive USA, Storbritannien, Australien, Kanada och Japan. Trots vissa tidiga buggar hade 30 miljoner människor registrerat sig innan torsdag middag, enligt Meta CEO Mark Zuckerberg. Nya ankomster till plattformen inkluderar kändisar som Oprah, popstjärnan Shakira och kocken Gordon Ramsay, samt företagskonton från Taco Bell, Netflix, Spotify, Washington Post och andra mediekanaler. Men Metas nya app har också väckt oro för datasekretess och är märkbart otillgänglig i Europeiska unionen.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 8 juli

Ukrainska och ryska händelser: Zelensky möter Erdogan, Prigojine lämnar Vitryssland, och mer

Ukrainas president Volodymyr Zelensky träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att diskutera ett avtal om export av ukrainska spannmål. Spänningarna runt kärnkraftverket i Zaporijia, som ockuperas av Ryssland, minskar enligt det ukrainska militära högkvarteret. Minst 9 personer dödades och över 30 skadades i ryska anfall mot Lviv. Evgueni Prigojine, chef för Wagner Group, har lämnat Vitryssland för Ryssland, enligt Vitrysslands president Alexander Lukashenko. Zelensky har anlänt till Bulgarien för att diskutera NATO-medlemskap och vapenleveranser.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 7 juli

Twitter-VD stöder plattformens kontroversiella läsningsgränser

Twitters nyligen utnämnda VD, Linda Yaccarino, har för första gången kommenterat plattformens kontroversiella beslut att införa tillfälliga läsningsgränser för sina användare. Yaccarino stödde starkt åtgärden, som hon beskrev som ett ´stort steg´ och ´betydelsefullt´. Hon tillhandahöll en länk till en sida som erbjuder ´mer insikt i vårt arbete för att säkerställa äktheten hos vår användarbas´. Begränsningarna påverkar för närvarande ´en liten procentandel av personer som använder plattformen´, medan Twitter lovar att ge en uppdatering när arbetet är klart.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade 5 juli

Elon Musk, ägare till sociala medieplattformen Twitter, har kritiserat användningen av termen ´cisgender´ och hotat med att stänga av användare som använder den. Musk stödde även en tweet från en anti-transaktivist som felaktigt hävdade att termen ´cis´ myntades 1991 av en ´pedosexuell läkare´. Termen ´cisgender´ används för att beskriva personer som identifierar sig med det kön de tilldelades vid födseln. Enligt lingvister och forskare är användningen av ´cisgender´ viktig för att kunna diskutera icke-transpersoner på ett sätt som inte behandlar dem som normen. Termen har sina rötter i det latinska prefixet ´cis-´, vilket betyder ´på denna sida av´.

The Washington Post fördjupade 30 juni

Unabombers manifest säljer bäst på Amazon

Nästan 30 år efter att det publicerades i Washington Post är Unabombers manifest, skrivet av Ted Kaczynski, Amazons bäst säljande bok i kategorin radikal politisk tanke. Manifestet, som varnar för teknologins negativa konsekvenser, har fått stort intresse från både allmänheten och Silicon Valley-entreprenörer som Elon Musk. Forskare och FBI-agenter menar dock att Kaczynskis idéer inte är originella, och att han tog dem från mer mainstream akademiska författare.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 19 juni

AI:s snabba tillväxt inom medicin: möjligheter, utmaningar och etiska överväganden

Sedan introduktionen av ChatGPT i november 2022 har artificiell intelligens (AI) sett en exponentiell ökning av intresset inom medicinområdet. AI används redan idag för att identifiera patientrisker, diagnostisera sjukdomar och som tal-till-text-verktyg för klinisk dokumentation. Framtida användningsområden för AI inkluderar medicinsk utbildning och forskning, där AI kan simulera patientfall och analysera stora mängder data. Samtidigt väcker AI:s snabba tillväxt etiska och regulatoriska frågor, bland annat kring ansvar och skydd av patientintegritet. Det är viktigt att läkare och sjuksköterskor engagerar sig i AI:s utveckling och användning för att säkerställa att patienternas behov prioriteras och att etiska principer följs.

Direktlänk Dela Medical Economics fördjupade 8 juni

Ukrainas motoffensiv påstås ha inletts

Enligt militärkällor till Washington Post har Ukrainas motoffensiv inletts med intensifierade attacker i sydöstra delen av landet. Trupperna ska ha intensifierat sina attacker mot ryska positioner vid fronten i sydöstra Ukraina, med hjälp av specialstyrkor utbildade i Natotaktik och beväpnade med vapen från väst. Brittiska försvarsministeriet uppger att ”hårda strider fortsätter längs flera delar av fronten”. Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar säger att ”fienden aktivt är på defensiven”. Dock bekräftar inte Ukraina att motoffensiven är i gång.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 8 juni

Facebook-användare kan ansöka om ersättning i 725 miljoner dollar uppgörelse

Facebook-användare som haft ett konto mellan maj 2007 och december 2022 kan vara berättigade till en kontantersättning från sociala medier-plattformen. Nuvarande och tidigare användare kan ansöka om ersättning som en del av en 725 miljoner dollar uppgörelse mellan Facebooks moderbolag Meta och användare som hävdar att plattformen delade deras data med tredje parter utan deras samtycke. Enligt Washington Post kan alla som använt Facebook de senaste 16 åren nu lämna in sitt krav enligt den nyligen lanserade grupptalan-uppgörelseswebbplatsen. Meta gick med på att betala den massiva uppgörelsen på 725 miljoner dollar för att undvika kostnader och risker med en rättegång, men medgav inte något fel och hävdar att användarna samtyckte till praxis och inte led några verkliga skador.

Direktlänk Dela PetaPixel fördjupade 8 juni

Washington Post satsar på AI-innovation

Washington Post grundar två tvärfunktionella team, AI Taskforce och AI Hub, för att driva innovation med generativ AI-teknik. AI Taskforce kommer att inkludera ledare från hela organisationen och ansvara för att fastställa företagets strategiska riktning och prioriteringar för att utveckla AI-förmågor. AI Hub, som leds av Sam Han, kommer att vara ett operativt team från hela företaget för att påskynda AI-initiativ och främja tvärfunktionellt samarbete.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 24 maj

Microsoft uppdaterar AI-tjänster, Meta och Alibaba planerar uppsägningar

Microsoft har börjat göra AI-uppdateringar tillgängliga för kunder, inklusive ChatGPT, sökmotorn Bing och molntjänster, i syfte att minska AI-klyftan gentemot Googles tjänster. En av de största förändringarna är inkluderingen av live sökresultat från Bing i OpenAI:s populära chatbot ChatGPT. Meta, som ägs av Facebook, planerar en ny våg av uppsägningar som en del av grundaren Mark Zuckerbergs mål att öka effektiviteten 2023. Alibaba meddelade också förluster i sin molnsektor, men specificerade inte hur många. Enligt Washington Post kommer den nya omgången av uppsägningar att resultera i 10 000 förlorade jobb.

Direktlänk Dela Analytics Insight fördjupade 24 maj

Poliskälla: Uppgifter om biljakt på Harry och Meghan överdrivna

Prins Harry och Meghan påstår att de jagats av paparazzifotografer i timmar under sitt besök i New York, men en poliskälla menar att det inte stämmer. Källan säger att paret överdriver och att polisen endast hade en bil inblandad i insatsen. Även New York-polisens talespersoner tonar ner dramatiken i händelsen. Borgmästaren Eric Adams kallar situationen ´lite hänsynslös och oansvarig´, men är skeptisk till att det handlat om en jakt i två timmar. Taxichauffören Sukhcharn Singh, som körde paret, säger att han aldrig kände sig i fara och att det inte var som en biljakt i en film.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 18 maj

IHJÄLSKJUTEN I RÅGSVED

En ung man har skjutits till döds och två män skadats i en skottlossning vid en grill i Rågsved i södra Stockholm sent under onsdagskvällen. Tre män i 20-årsåldern hittades skottskadade både inne på och utanför grillrestaurangen. En av männen avled av sina skador, medan de andra två har allvarliga men stabila respektive lindriga skador. Fem män har gripits misstänkta för mord och mordförsök. Det finns sannolikt kopplingar till den senaste tidens våldsvåg i Stockholm.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 18 maj

Influencer Caryn Marjorie skapar AI-replika av sig själv för att prata med följare

Influencern Caryn Marjorie har skapat en AI-replika av sig själv, CarynAI, för att prata med sina följare eftersom hon inte hinner svara på alla meddelanden på Snapchat. Följarna betalar 10 kronor i minuten för att boten ska vara deras flickvän, vilket gjorde att 23-åringen tjänade över en miljon kronor på en vecka. CarynAI använder teknik från Open AI:s chattrobot Chat GPT-4 för att efterlikna influencerns röst, manér och personlighet. Caryn Marjorie medger att några av meningsutbytena med CarynAI har varit av sexuell karaktär men säger att hon inte vill att det ska vara chattens främsta användningsområde.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 16 maj

Ryska nationalister varnar för kaos och kupp om Ryssland förlorar i Ukraina

En grupp ryska nationalister och militärer som kallar sig ”Arga patrioters klubb” hävdar att Ryssland kan vara på väg mot nederlag i Ukraina och att det kan leda till att Putin störtas i en kupp och kaos utbryter. De har startat en rörelse för att öka sitt inflytande och kämpa mot Kreml. Gruppen planerar en presskonferens i Moskva i juni där de ska redovisa sin plan för hur kriget kan vinnas.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 15 maj

Ryska städer förbereder sig för eventuella ukrainska attacker

Enligt nyupptäckta dokument i en läcka som skakade Pentagon tidigare i år, ska Ukrainas president Zelenskyj ha förespråkat robotattacker inne i Ryssland och ockupation av ryska gränsstäder. Zelenskyj dementerade dessa uppgifter under en pressträff i Berlin. Ryssland har trappat upp skyddet i sina städer mot hot i luften, med specialstyrkor för att bekämpa drönare. Polisen i Moskva har också börjat kontrollera människor i folksamlingar för att hitta fjärrpiloter som kan styra mindre drönare mot sina mål.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 14 maj

Ukrainas president förnekar uppgifter om planerade attacker i Ryssland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillbakavisar uppgifter om att han föreslagit attacker i Ryssland. Zelenskyj säger att de inte attackerar ryskt territorium, utan befriar ukrainskt territorium. Läckta underrättelseuppgifter på Discord, som Washington Post tagit del av, säger att Zelenskyj föreslagit att Ukraina ska utföra luftattacker i Ryssland och ockupera ospecificerade ryska gränsstäder. Zelenskyj kallar uppgifterna fantasier och försvarar rätten att använda okonventionell taktik i försvaret av hans land.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 14 maj

Trump kanske sätter punkt för USA:s 247 år gamla experiment

60% av väljarna i USA anser att Donald Trump bör ställas inför rätta för försöket att välta valet 2020, men en femtedel av samma grupp tänker rösta på honom ändå. Om Trump blir president igen kan Ukraina inte räkna med fortsatt stöd från USA, vilket han klargjorde under en utfrågning på CNN. Trots att han står åtalad för att ha försökt välta demokratin och nyligen dömdes för förtal i ett sexmål, leder han bekvämt över den förmodade motkandidaten Joe Biden i en ny undersökning från Washington Post.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare