» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 148 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Writers Guild of America (WGA) är en fackförening som representerar film- och tv-författare i USA. Den består av två separata organisationer: WGA West, baserad i Los Angeles, och WGA East, baserad i New York. WGA arbetar för att förhandla fram och upprätthålla kollektivavtal, skydda medlemmarnas rättigheter, förbättra arbetsvillkor och försäkra att författarna får rättvis ersättning för sitt arbete. WGA delar även ut årliga priser, kallade Writers Guild Awards, för att hedra framstående prestationer inom film, tv, radio och nyhetsmedia.

Senaste nytt kring Writers Guild of America (WGA)

Musiker och låtskrivare protesterar mot AI:s inverkan på musikbranschen

Hundratals musiker och låtskrivare har skrivit under ett öppet brev från Artist Rights Alliance där de uppmanar till ett stopp för vad gruppen anser vara en devalvering av artisternas arbete i musikbranschen genom artificiell intelligens (AI). De uppmanar alla AI-utvecklare, teknikföretag, plattformar och digitala musiktjänster att lova att de inte kommer att skapa eller använda AI musikteknologi, data eller funktioner som undergräver eller ersätter den mänskliga konstnärligheten hos låtskrivare och artister eller förnekar dem rättvis betalning för deras arbete. Bland artister som har anslutit sig till Artist Rights Alliance-rörelsen finns Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Peter Frampton, Billy Porter, Zayn Malik, Darius Rucker, Imagine Dragons och Greta Van Fleet. Även arvingarna efter Bob Marley och Frank Sinatra har skrivit under.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 3 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI-verktyg skapar oro inom kreativa industrier och leder till juridiska strider

Lanseringen av det generativa AI-verktyget ChatGPT i november 2022 och den efterföljande spridningen av AI-verktyg har haft stor inverkan på den globala ekonomin. Trots pågående debatt om dessa förutsägelser är produkter av marknadsföringshype och sensation, har kreativa industrier redan börjat brottas med utsikterna till AI ersätter mänskligt arbete. I USA ledde detta till en strejk av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Writers Guild of America (WGA). Stora frågor för fackföreningarna var användningen av generativa AI-verktyg som ChatGPT för manusförfattande och bild/ljudgenereringsverktyg som Midjourney AI och DALL-E för att generera digitala röster och digitala likheter av artister. Detta är inte unikt för väst, medlemmar av andra kreativa enklaver som Bollywood har också börjat agera på denna oro. Användningen av AI i filmindustrin har juridiska konsekvenser, särskilt inom upphovsrätt och immateriell rätt, som kan påverka AI-utvecklingens bana i framtiden.

Direktlänk Dela Observer Research Foundation fördjupade 4 mars

AI kan leda till jobbförluster inom film och animationsindustrin

Generativ AI (Gen AI) kan leda till fler jobbförluster inom film- och animationsindustrin än i andra sektorer, enligt konsultföretaget CVL Economics. Enligt en rapport baserad på en undersökning av 300 ledare inom sex underhållningsindustrier, fann företaget att 75% av de tillfrågade uppgav att Gen AI-verktyg, programvara och modeller hade stöttat eliminering, minskning eller konsolidering av jobb i deras affärsdivision. Rapporten visar att 55% av ledarna förväntar sig att ljudformgivare kommer att påverkas mest under de närmaste tre åren.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 4 februari

Ny Hollywood-strejk kan vara på väg

Efter ett år där både skådespelare och författare har strejkat kan en annan Hollywood-strejk vara på väg. American Federation of Musicians (AFM), en fackförening för musiker över hela nöjesindustrin, kommer att inleda förhandlingar på måndag om ett nytt kontrakt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Fackföreningen säger att den söker ett avtal som bättre speglar det nuvarande tillståndet för streamingmedia. AFM söker också AI-skydd, högre löner, förbättringar av hälsovården, förbättrade arbetsförhållanden och residuala betalningar för streaminginnehåll.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 21 januari

AI i film- och TV-branschen: Framtida utmaningar och möjligheter

I oktober 2023 slöt Writers Guild of America (WGA) ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som begränsar användningen av generativ AI inom film- och TV-branschen för att förhindra att författare förlorar ersättning eller kreditering. Men AI är inte helt bannlyst från manusutvecklingsprocessen. 2024 förväntas författare och studior börja experimentera med AI för att fastställa förmågorna hos stora språkmodeller och bästa praxis för att införliva dem i manusprocessen. Även om AI-genererade verk inte är skyddade av upphovsrätten, så är det fortfarande oklart vilken nivå av mänskligt författarskap som krävs för att uppfylla det lagliga minimikravet för skydd.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 9 januari

Amerikanska fackföreningar och arbetare protesterar mot AI:s inblandning i olika branscher

Under 2023 ökade oro över artificiell intelligens (AI) inblandning i olika branscher, vilket ledde till att fackföreningar och arbetare i USA protesterade mot det upplevda hotet mot deras jobb. Hollywoods Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ledde protesterna för att försvara sina kreativa yrken. WGA och SAG-AFTRA strejkade i 148 dagar för att skydda rättigheterna för författare och skådespelare mot framväxande AI-teknik. Samtidigt växte oron inom olika yrken över möjligheten att maskiner skulle ta över deras jobb. I november 2023 undertecknade USA:s president Joe Biden en exekutiv order för att mildra AI:s inverkan på sysselsättningen och ge federalt stöd till arbetare som står inför arbetsstörningar orsakade av AI och automatisering.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 december

Fackföreningar i Hollywood kämpar mot AI-hotet

Medlemmar från Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) gick samman för att protestera mot hotet från artificiell intelligens (AI). WGA-medlemmarna ville förhindra att AI kunde tränas på eller manipulera deras arbete utan deras godkännande, medan skådespelarna ville ha skydd mot hur tekniken kunde användas för att återskapa deras framträdanden. Dessa protester blev en högprofilerad motståndsexempel mot AI år 2023, och satte tonen för hur framtida arbetsrörelser kan motverka automation.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 25 december

Arbetarrörelser kämpar för rättigheter i AI-drivna industrier

Artificiell intelligens (AI) har varit i centrum för stora arbetarrörelser under 2023. Fackförbund som Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kämpat för rättigheter kopplade till användningen av AI i sin industri. United Auto Workers (UAW) har pressat på för reformer, inklusive en 32-timmars arbetsvecka. AI kan påverka arbetslivsbalans, löner och hur människor spenderar sina arbetstimmar. I en ljus framtid kan AI frigöra tid för människor att hantera mer intressanta uppgifter och öka produktiviteten. I en mörkare framtid kan AI leda till ökad under- och arbetslöshet och devalvering av mänskligt arbete.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 11 december

USA:s senatorer föreslår lagförslag för att förbjuda obehörig AI-replikering

En tvärpolitisk grupp amerikanska senatorer har föreslagit ett lagförslag som skulle förbjuda obehörig skapande av AI-drivna replikeringar av människors röster och bilder. Lagförslaget, Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe (NO FAKES) Act, har utarbetats av demokratiska senatorerna Chris Coons och Amy Klobuchar samt de republikanska senatorerna Marsha Blackburn och Thom Tillis. Företag eller individer som skapar en obehörig AI-kopia av någon, levande eller död, skulle kunna hållas ansvariga för skador enligt lagen, liksom plattformar som medvetet tillhandahåller obehöriga AI-kopior. Straffen skulle börja på 5 000 dollar per överträdelse.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 13 oktober

Förbund inom underhållningsindustrin omförhandlar kontrakt i ljuset av AI-teknik

Arbetskontrakt för fackförbund inom underhållningsindustrin, inklusive Screen Actors Guild (SAG), Writers Guild of America (WGA) och Directors Guild of America (DGA), har omförhandlats med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) efter en arbetsnedläggning. Konflikten har uppstått på grund av snabb teknologisk utveckling och användning av AI, vilket har lett till exploatering av arbetare inom alla områden. Båda förbunden har kommit överens om villkor som ska skydda deras arbete från att utnyttjas av maskininlärningsteknik. Men dessa avtal tycks inte erbjuda tillräckligt skydd med tanke på hur mycket studiorna redan har investerat i denna teknik.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 5 oktober

Hollywoods författare tar ledningen i AI-regler

Hollywoods författare har tagit ledningen när det gäller regler för artificiell intelligens (AI). Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nådde nyligen en preliminär överenskommelse som inkluderar flera AI-relaterade skydd. John August, medlem av WGA:s förhandlingskommitté, säger att detta är första gången AI har kommit upp i deras förhandlingar. Författare kommer att ha betydande inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för TV- och filmmanus. Enligt överenskommelsen har författare rätt att välja att använda AI om företaget samtycker och förutsatt att författaren följer tillämpliga företagspolicyer. Däremot kan ett studio inte tvinga en författare att använda AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 5 oktober
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Hollywoods författare och filmstudior når preliminärt avtal om AI-skydd

Efter en 148 dagars strejk har Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nått ett preliminärt avtal som inkluderar flera AI-relaterade skydd för författare. Detta avtal kan sätta en standard för att skydda arbetare från att ersättas av artificiell intelligens (AI). Enligt avtalet kommer Hollywoodförfattare att ha ett stort inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för tv- och filmmanus. Dessutom kan inte studior tvinga en författare att använda AI. Avtalet ger även fackmedlemmar rätten att hävda att det är förbjudet att utnyttja författares material för att träna AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 4 oktober

Nya riktlinjer för användning av AI i film- och TV-industrin

Förra veckan nådde Writers Guild of America (WGA) en preliminär treårig överenskommelse för att lösa en författarstrejk efter en arbetskonflikt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). En viktig tvistepunkt mellan författare och producenter var användningen av artificiell intelligens (AI) i manusprocessen. I framtiden kommer de nya riktlinjerna för hur studior kan utnyttja generativ AI att forma film- och TV-skrivande. Enligt överenskommelsen kan författare använda tekniken om deras företag tillåter det, men användningen av generativ AI kan inte krävas av en arbetsgivare, och företag måste avslöja om de tillhandahåller sina författare med AI-genererat material under skrivprocessen.

Direktlänk Dela IPWatchdog fördjupade 3 oktober

Writers Guild of America når avtal om användning av AI

Efter 148 dagar löste Writers Guild of America (WGA) sin strejk mot flera stora Hollywoodstudior. Ett nytt arbetsavtal kommer att begränsa användningen och utbildningen av generativ AI i Hollywood, vilket skapar ett prejudikat för framtida arbetsavtal i många olika branscher. Från och med 27 september 2023 nådde WGA, en fackförening som representerar amerikanska manusförfattare, och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar stora TV- och filmproduktionsbolag, en preliminär överenskommelse för att styra deras förhållande de kommande tre åren. Detta viktiga avtal avslutar en strejk som stoppade cirka $10 miljarder värda medieproduktioner 2023.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för falsk AI-baserad reklam

Skådespelaren Tom Hanks har varnat för att en reklam där han verkar medverka faktiskt är en falsk reklam baserad på artificiell intelligens (AI). Hanks har tidigare uttryckt sin oro över AI och dess tekniska utmaningar för hans bransch. AI-systemens ökade kraft och sofistikation har lett till ökad oro över deras förmåga att skapa mer realistiska virtuella versioner av verkliga personer, ibland kallade ´deepfakes´. Denna teknik har använts i porrindustrin och av politiker, vilket har lett till skärpning av lagen i England och Wales. AI kan också användas på icke-kontroversiella sätt, som virtuella konserter med bandet ABBA.

Direktlänk Dela Dev Hardware fördjupade 2 oktober

Meta fokuserar på generativ AI: andra stora spelare gör viktiga framsteg

Två år efter att ha börjat marknadsföra metaversum, har Meta, tidigare känd som Facebook, nu vänt sin uppmärksamhet mot generativ AI med en rad nya funktioner för användare, utvecklare, företag och skapare. Meta arbetar med att bygga och skala upp sina ambitioner inom generativ AI, och frågan är om företaget och andra jättar kommer att lära av misstagen från Web2-eran eller om nya generativa AI-verktyg kommer att påskynda gamla problem. För att utveckla sina AI-chattrobotar samarbetade Meta med olika författare, producenter, användarforskare samt team inom mångfald, medborgerliga rättigheter och teknik. Andra stora AI-spelare som OpenAI, Amazon, IBM och Spotify meddelade också viktiga uppdateringar och investeringar inom AI.

Direktlänk Dela Digiday Media fördjupade 2 oktober

Hollywood-manusförfattare säkrar skydd mot AI efter 148 dagars strejk

Efter en 148 dagar lång strejk har Hollywood-manusförfattare säkrat betydande skydd mot användningen av artificiell intelligens (AI) i arbetsplatsen. Under strejken var inget problem mer framträdande än användningen av AI i manusförfattning. Det preliminära avtalet, som kräver att studior och produktionsbolag informerar författare om något material som ges till dem har genererats av AI, kommer att röstas om av medlemmarna i Writers Guild of America (WGA) de kommande veckorna. AI kan inte krediteras som författare och AI-genererat skrivande kan inte vara källmaterial.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 2 oktober

Hollywood-författare vinner viktig seger mot artificiell intelligens i nytt kontrakt

Hollywood-författare har vunnit en viktig seger i kampen mot artificiell intelligens (AI) med ett nytt kontrakt som innehåller starka skydd mot hur tekniken kan användas i film- och TV-projekt. Detta markerar slutet på en av de längsta arbetskonflikterna i Hollywoods historia, efter att Writers Guild of America (WGA) godkände en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Kontraktet förbjuder inte användningen av AI-verktyg i skrivprocessen, men det inrättar skydd för att säkerställa att den nya tekniken förblir under kontroll av arbetarna. Det skyddar mot flera scenarier som författarna hade fruktat, som att studior skulle kunna generera ett helt manus med hjälp av AI-verktyg och sedan kräva att en mänsklig författare slutför skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 oktober

Nytt avtal skyddar Hollywood-författare från AI-genererade manus

Ett nytt grundavtal föreslaget av Writers Guild of America (WGA) skyddar Hollywood-författare från AI-genererade manus. Avtalet specificerar att AI-genererad skrift inte kan betraktas som ´litterärt material´ och att all användning av AI måste ge författaren korrekt kredit och ersättning. Författare som vill använda AI-verktyg måste få samtycke från studion och följa deras befintliga AI-policyer. Användningen av AI kommer inte att beröva dem kredit eller ersättning. Avtalet innefattar regelbundna möten mellan studior och WGA för att diskutera och granska användningen av AI i film- och TV-produktion.

Direktlänk Dela Screen Rant fördjupade 30 september

Författarförbundet i USA når preliminärt avtal om AI-användning efter fem månaders strejk

Efter nästan fem månader av strejk har Writers Guild of America (WGA) slutligen nått ett preliminärt avtal med Hollywoods största studior. Nyckelpunkterna inkluderar begränsningar för användningen av artificiell intelligens (AI). Enligt ett sammanfattningsdokument från WGA skulle kontraktet låta författare välja att använda AI vid utförande av skrivtjänster, med studions tillstånd. SAG-AFTRA, fackförbundet som representerar skådespelare och andra artister, förblir dock i strejk och har uttryckt egna bekymmer om artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 28 september

Hollywoodskrivare når avtal med studior, strejk avslutas

Ett avtal har äntligen nåtts mellan Writers Guild of America (WGA) och Hollywood-studiorna, vilket innebär att skrivarnas strejk nu är över. En av de största tvistefrågorna under förhandlingarna har varit användningen av generativ artificiell intelligens (AI), som program som ChatGPT som kan generera innehåll baserat på befintligt innehåll. WGA har velat reglera användningen av tekniken på flera sätt, och i avtalet mellan WGA och AMPTP uppfylldes alla WGAs ursprungliga krav, med några tillägg om hur AI kan användas i skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 27 september
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Manusförfattare får inte ersättas av AI, enligt nytt avtal

Filmbolag har förbjudits att ersätta manusförfattare med generativa AI-verktyg enligt ett nytt avtal med Writers Guild of America (WGA). Efter en strejk från WGA:s 11 500 medlemmar, vilket ledde till manusstopp för amerikanska filmer och tv-serier, har parterna nått en överenskommelse. Enligt det nya avtalet kommer AI-genererat innehåll inte att räknas som källmaterial, vilket innebär att det inte är tillåtet för filmstudior att använda tekniken för att skriva eller ändra manus. Dock kan författare fortfarande komplettera sina egna manus med AI.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 27 september

Fackföreningen Writers Guild of America får betydande löneökningar och AI-skydd i nytt avtal

Från och med midnatt kommer Writers Guild of America (WGA) inte längre att strejka. Istället kommer medlemmarna att granska detaljerna i det avtal som förhandlats fram med AMPTP och besluta om de ska rösta för att godkänna det nya avtalet. De mest framträdande vinsterna för WGA är löneökningar och skydd mot artificiell intelligens (AI). Löneökningarna är betydande över hela linjen, med märkbara ökningar för ´hög budget prenumeration video on demand´ (tänk Netflix) och streamingfilmer. Enligt avtalets sammanfattning kommer AI inte att kunna skriva eller omskriva litterärt material, och AI-genererat material kommer inte att kunna användas som källmaterial. WGA ´förbehåller sig rätten att hävda att utnyttjande av författares material för att träna AI är förbjudet enligt MBA eller annan lag´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 27 september

WGA når avtal med AMPTP efter strejk: Nyckelfrågor lösta

Efter en 148 dagars arbetsstopp har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Avtalet innefattar minimikrav på antalet författare för en serie, förbättrade resterande strömmande avgifter, regler kring användning av AI i den kreativa processen och säkrar rättigheterna för manusförfattare. WGA framförde krav på minst sex författare för en serie som grönljusats för minst sex avsnitt per säsong. Avtalet kräver att minst tre författarproducenter anställs på alla serier. WGA kämpade hårt och säkrade en ”framgångsbaserad bonus” för TV-program och filmer gjorda för strömmande plattformar. WGA lyckades också få skydd runt användningen av generativ AI i den kreativa processen.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 27 september

USA:s manusförfattarfack avslutar strejk, nytt avtal skyddar mot AI

Manusförfattarfacket Writers Guild of America (WGA) i USA har avslutat sin fem månader långa strejk. Det nya avtalet innebär att författarnas arbete inte kan ersättas med AI-genererade manus. Avtalet innebär också en ny modell för ekonomisk ersättning för serier och filmer som strömmas på tjänster som Netflix, vilket filmstudiornas representanter initialt avvisade. Manusförfattare kan nu återgå till jobbet, men avtalet måste fortfarande godkännas av fackförbundets medlemmar vid omröstningar i oktober.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 27 september

Writers Guild of America når avtal med Hollywoodstudior om användning av AI

Efter nästan fem månader har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Hollywoodstudior för att avsluta författarstrejken. Från och med onsdag kommer författare att kunna återuppta arbetet under de villkor som fastställts av deras nya kontrakt. Under den historiska strejken framstod AI som en viktig tvistepunkt mellan författarna och studiorna. I WGAs nya kontrakt anges begränsningar för hur AI kan användas i författarnas arbetsrum. Enligt avtalet får AI inte användas för att skriva eller omarbeta manus, och AI-genererad skrift kan inte betraktas som källmaterial, vilket förhindrar att författare förlorar skrivkrediter på grund av AI. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, är fortfarande i strejk och dess medlemmar röstade övervägande för att godkänna en strejk mot videospelsindustrin på måndagen.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 27 september

Hollywoods författarfack når preliminärt avtal med stora studior

Hollywoods författarfack nådde en preliminär arbetsavtal med stora studior, ett avtal som förväntas avsluta en av två strejker som har stoppat mest film- och TV-produktion och kostat Kaliforniens ekonomi miljarder. Det treåriga kontraktet måste fortfarande godkännas av ledningen för Writers Guild of America (WGA) och fackmedlemmarna innan det kan träda i kraft. WGA, som representerar 11 500 film- och TV-författare, beskrev avtalet som ´exceptionellt´ med ´betydande vinster och skydd för författare´. Strejken startade den 2 maj efter att förhandlingarna nått en återvändsgränd över kompensation, minimibemanning av författarrum, användning av artificiell intelligens och residualer som belönar författare för populära streamingprogram, bland andra frågor.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 25 september

Tentativt avtal uppnått för att avsluta långvarig strejk av Hollywood-författare

Ett ´tentativt´ avtal har nåtts för att avsluta en långvarig strejk av författare i Hollywood. Writers Guild of America (WGA) tillkännagav avtalet med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), gruppen som representerar studior, streamingtjänster och producenter i förhandlingar. Ett uttalande från WGA sa: ´Vi har nått en tentativ överenskommelse om en ny 2023 MBA, vilket innebär en principöverenskommelse om alla avtalspunkter, under förutsättning att slutligt kontraktsspråk utformas.´

Direktlänk Dela Sky News fördjupade 25 september

AI och skrivstrejk: ChatGPT ger sin syn på konflikten

För fyra månader sedan röstade Writers Guild of America (WGA) enhälligt för att inleda en strejk från och med den 2 maj 2023, främst för att skydda skrivare från att ersättas av artificiell intelligens (AI) inom film- och TV-branschen. På andra sidan står Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), en grupp som representerar över 350 produktionsbolag i USA. Efter att det senaste kollektivavtalet löpte ut den 1 maj 2023, inkluderades inte författarnas krav på skydd mot AI i det nya avtalet, vilket ledde till att alla medlemmar omedelbart slutade arbeta. AI-programmet ChatGPT tillfrågades om hur det tror att författarstrejken kommer att sluta. Det svarade med en fiktiv scenario där parterna når en överenskommelse efter långa förhandlingar, men utan att nämna AI.

Direktlänk Dela Her Campus Media fördjupade 20 september

Hollywoods rädsla för AI blir verklighet: Strejker och debatter pågår

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett populärt tema i film och tv. På senare tid har produktioner som Operation Fortuna: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning och Black Mirror direkt tagit upp teknoparanoida teman. Samtidigt har Hollywoods oro över AI:s ekonomiska och kreativa hot blivit verklighet. Skådespelarfacket SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) strejkade för första gången på 60 år i juli 2023, för att förhandla om bättre villkor mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive skydd mot AI-verktygs föråldrande. Tom Cruise uttryckte sitt stöd för strejken. Många skådespelare och Hollywoodförfattare hävdar att studiostyrande inte använder AI korrekt. Netflix har redan anställt AI-verktyg för att ´hjälpa kreativa beslutsfattare´ och minska riskerna när man väljer vilka filmer och serier man ska beställa och marknadsföra.

Direktlänk Dela Softonic International fördjupade 17 september

Hollywood kämpar med rädsla för artificiell intelligens både på och utanför skärmen

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett fruktbart tema för film- och TV-skapare. I det senaste året har filmer som M3GAN, Jung_E, Operation Fortune: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning - Part 1 och serien Black Mirror uttryckligen behandlat techno-paranoia. Dessa berättelser varnar för missbruk av AI och ifrågasätter dess skadliga implementering av företag eller byråkratiska strukturer. Samtidigt kämpar Hollywood med verkliga oro för AI:s ekonomiska och kreativa hot. Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) gick i strejk för första gången på 60 år i juli 2023, medan deras fackliga representanter förhandlar om rättvisare villkor med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Detta inkluderar kontraktskydd mot att bli föråldrade av AI-verktyg.

Direktlänk Dela Mashable Southeast Asia fördjupade 13 september

Stephen King tror inte att AI kan ersätta författare

Författaren Stephen King tror inte att artificiell intelligens (AI) kan ersätta författare, eftersom den saknar medvetenhet och äkta kreativitet. Han jämför AI med att försöka vända tidvattnet och menar att det är oundvikligt. King är en av flera kändisar, inklusive Natasha Lyonne, Christopher Nolan och Guillermo del Toro, som har delat sina tankar om AI. Både Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har krav på skydd mot AI-verktyg som hotar deras försörjning. King har tidigare uttryckt sina tankar om AI och tror inte att AI utgör ett omedelbart hot.

Direktlänk Dela MovieWeb fördjupade 5 september

Hollywood-författare förhandlar om AI och löneökningar med stora streamingföretag

Efter mer än 100 dagar av strejk från Writers Guild of America (WGA), förhandlade fackförbundet med höga chefer från Disney, Warner Bros., Netflix och Universal. Streamingföretagen erbjöd en ny överenskommelse med vissa eftergifter: en löneökning på 13% för författare under tre år och mer data om antalet visningar som program får kvartalsvis. Förslaget från The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om AI var något längre: AI-genererat innehåll skulle inte betraktas som litterärt material, författare skulle få betalt oavsett om de inkluderade AI-assistans och företaget skulle också avslöja om det hade använt generativ AI för att skriva sitt innehåll. Men erbjudandet var tyst om att träna AI-modeller på böcker och manus skrivna av författare utan deras samtycke eller kompensation. Under juli och augusti har underhållningsföretag – specifikt sex av dem inklusive Disney, Netflix, Sony och NBCUniversal – utannonserat minst 26 positioner relaterade till AI, enligt en NBC News-sökning på online jobblistor. Och löneskillnaderna är närmare avgrunder.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 2 september

AI i underhållningsindustrin: Utmaningar och möjligheter

Artificiell intelligens (AI) blir allt viktigare i stora företag och företag letar efter sätt att använda det för att öka sin produktivitet. Men frågan uppstår vem som verkligen kommer att dra nytta av denna teknik. Den nuvarande strejken i Writers Guild of America (WGA) kan ge några svar. I Hollywood står manusförfattare inför en framtid där alla kunskapsarbetare ingår, men utan stöd av en fackförening. Diskussionen kretsar kring användningen av AI och vem som kommer att implementera det. Kommer TV- och filmproducenter att använda det för att ersätta författare och minska kostnader, eller kommer de att använda det för att öka anställdas kreativitet och förbättra innehållskvaliteten? I det förflutna har införandet av nya tekniker ökat produktiviteten, men arbetarna har inte alltid direkt gagnat. I fallet med bilindustrin ledde till exempel tekniska förbättringar till nya uppgifter för arbetare, vilket ledde till en ökning av efterfrågan på jobb. Dessutom var arbetarnas förhandlingskraft en annan nyckelfaktor för att uppnå bättre löner och arbetsförhållanden. I fallet med underhållningsindustrin ställer användningen av generativ AI liknande dilemman. Företagen måste bestämma om de vill använda det för att automatisera kunskapsarbete eller för att öka anställdas kreativitet och produktivitet. Detta kommer i stor utsträckning att bero på arbetarnas deltagande och röst i beslutsprocessen. WGA-strejken i Hollywood är särskilt relevant eftersom kreativa arbetare är välorganiserade och unikt starka jämfört med andra branscher. Om de uppnår sina mål kommer de att sätta en viktig föregångare för andra kunskapsarbetare som vill påverka framtiden för arbete och teknik. Det är viktigt att notera att generativ AI inte helt kan ersätta mänsklig kreativitet och uppfinningsrikedom. Även om det kan vara till hjälp på vissa sätt, finns det ingen riktig ersättning för konstnärlig kreativitet. Om producenterna väljer att automatisera allt utan att beakta värdet av mänsklig kreativitet, kan det negativt påverka kvaliteten och produktionen av högkvalitativt innehåll. Sammanfattningsvis medför användningen av generativ AI i underhållningsindustrin både utmaningar och möjligheter. Det är avgörande att kunskapsarbetare deltar i beslut om hur denna teknologi ska distribueras för att säkerställa delad välstånd och en stark framtid för arbete.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 24 augusti

AI i fokus för förhandlingar kring WGA-strejker

Förhandlingar kring strejker inom Writers Guild of America (WGA) har kommit till en knäckpunkt gällande användningen av AI i filmskapande. Hollywoods största studior visar alltmer sin avsikt att inkorporera artificiell intelligens i processen att skapa manus. Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar intressena för studior och strömningstjänster, har lagt fram ett förslag till WGA om att integrera generativa AI-verktyg, som ChatGPT, i den kreativa processen. Förslaget betonar AI: s potential att snabbt generera loglines, pitch-ideér och storylines, med syfte att förbättra effektiviteten i författarnas arbete. Dock finns det en konflikt mellan AI och upphovsrättslagar, då verk som enbart genererats av AI inte är berättigade till upphovsrättsskydd. Detta har lett till diskussioner mellan WGA-ledningen och högsta cheferna för stora Hollywood-studior, inklusive Disney, Netflix och Warner Bros Discovery.

Direktlänk Dela World Is One News fördjupade 24 augusti

Hollywoods skådespelare och författare oroliga över AI-hotet

Skådespelare och författare i Hollywood uttrycker oro över hotet från artificiell intelligens (AI) mot deras yrken. Writers Guild of America (WGA) varnar för att generativ AI kan göra det möjligt för studior att minska kostnaderna genom att ersätta mänskliga författare med AI-skript. Screen Actors Guild (Sag-Aftra) oroar sig över användningen av digitala likheter. Under tiden fortsätter underhållningsföretag och teknikkonglomerat att utöka sin personal som arbetar med AI-utveckling, forskning eller hantering. Netflix, Disney, Amazon och Apple har alla öppna positioner relaterade till maskininlärning. Enligt Dawn Chmielewski, en amerikansk underhållningsbranschskorrespondent hos Reuters, ser alla studior möjligheten med AI, men det finns också en kostnadsaspekt och behovet av att hålla jämna steg med den teknologiska förändringstakten.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 21 augusti

Disney utforskar användning av AI i hela företaget

Disney har rapporterat att de har skapat en arbetsgrupp för att utforska integrationen av artificiell intelligens (AI) i hela företaget. Detta initiativ har fått betydelse med de senaste strejkerna av skådespelare och författare i Hollywood och den växande användningen av AI inom underhållningsindustrin. Stora Hollywoodstudior och Silicon Valley-streamers har uttryckt intresse för att använda generativ AI för att skriva manus för filmer och tv-program och skapa en databas med skådespelares likheter för framtida projekt. Men Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild (SAG), fackföreningarna som representerar författare och skådespelare, motsätter sig dessa idéer. Disney har ännu inte kommenterat sin AI-arbetsgrupp.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 9 augusti

Fackmedlemmar i underhållningsindustrin oroliga för AI

Fackmedlemmar i Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) uttrycker växande oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i underhållningsindustrin. En specifik fråga är den potentiella användningen av AI för att ersätta artister eller skapa digitala framträdanden med data från mänskliga skådespelare. Denna oro belystes nyligen när en bakgrundsskådespelare avslöjade sin upplevelse av att bli skannad för showen WandaVision utan att få någon förklaring till hur hennes data skulle användas. Lambert Wilson, känd för sin roll i The Matrix-serien, delade sin erfarenhet med AI och uttryckte oro över potentialen för missbruk av tekniken.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 6 augusti

AI demokratiserar film och sänker produktionskostnader

OneDoor Studios anpassar en populär ungdomsserie genom en branschförsta tillämpning av artificiell intelligens (AI) som ger fans och konstnärer aktiv input i skapandet av karaktärsdesign, scener och specialeffekter. Hollywoodstudion har också utnyttjat AI-verktyget ChatGPT. Enligt Dan Cobb, CMO på OneDoor Studios, ger dessa verktyg alla möjligheten att skapa på nivån av en blockbuster-film. Filmbolag som Miramax, Lucasfilm, 20th Century Studios och Warner Bros. Discovery använder tekniken för att utöka filmkonsten. Skribentfacket Writers Guild of America (WGA) har nyligen föreslagit att begränsa användningen av AI som ersättning för arbetare.

Direktlänk Dela No Film School fördjupade 31 juli

Netflix och Disney söker AI-specialister trots strejkande skådespelare och författare

Medan skådespelare och författare fortsätter sin kamp för rättvis lön och regler mot AI, har Netflix och Disney diskret listat högbetalda jobb för AI-specialister. Writers Guild of America (WGA) initierade sin strejk den 2 maj, kämpar för bättre ersättning under streaming-eran och begär riktlinjer för användning av AI. Likaså anslöt sig SAG-AFTRA till strejken några månader senare, trycker på för bättre lön och arbetsförhållanden men uttrycker också oro över AI. Trots att Netflix och Disney vägrar möta fackföreningarnas krav, har de annonserat olika AI-relaterade jobb med betydande löner.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 28 juli

Netflix anställer produktchef för att öka användningen av AI

Netflix anställer en produktchef för att öka intern användning av artificiell intelligens (AI). Detta sker mitt i pågående strejker av Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) som ifrågasätter film- och TV-produktioners användning av maskininlärning. Netflix erbjuder en årslön mellan 300 000 och 900 000 dollar till den framgångsrika sökanden. Uppdraget kommer att innebära att utveckla en ´strategisk vision´ för Netflix användning av AI genom sin maskininlärningsplattform. Det är för närvarande oklart om denna roll kommer att vara direkt involverad i eller påverka skapandet av innehåll. Netflix är även på jakt efter en maskininlärningsvetenskapsman, en ingenjörschef för att leda AI-forskning om kundnöjdhet och en mjukvaruingenjör för att bygga verktyg för människor som använder maskininlärning.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 26 juli

Hollywood-skådespelare strejkar mot AI-hot

Chivonne Michelle och andra skådespelare varnar för att artificiell intelligens (AI) hotar att ersätta ”ingångsnivå och arbetarklass” Hollywood-jobb. Skådespelare och författare, för närvarande enade i sin första ”dubbla strejk” på mer än 60 år, kämpar tillbaka på ett oöverträffat sätt och lovar att skydda varje arbetare i deras bransch, från extra till stjärnor, från att ersättas av ny teknik. Den dubbla strejken av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra) och Writers Guild of America (WGA) har tvingat de stora studiorna att stoppa produktionen, vilket resulterar i en konflikt som förväntas dra ut på tiden i flera månader.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 juli

SAG-AFTRA och WGA går ut i strejk för första gången sedan 1980

Fran Drescher, SAG-AFTRA:s ordförande, meddelade att skådespelar- och manusförfattarfacken SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) går ut i strejk för första gången sedan 1980. Strejken handlar inte bara om högre löner, utan även om hur streamingtjänsternas affärsmodeller påverkar skådespelare och manusförfattare. Båda facken kräver bättre arbetsskydd och ersättningar för dem som skapar innehåll för streamingtjänster. WGA och SAG-AFTRA kräver högre minimilöner för att kompensera för inflation och är missnöjda med de ersättningar skådespelare får för att skapa innehåll för streamingtjänster.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 15 juli

Hollywood-författare har inlett den första arbetsprotesten mot artificiell intelligens (AI) genom att kräva att Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) förbjuder användning av AI för att skriva och omskriva källmaterial. Writers Guild of America (WGA) vill också att inget AI-material tränas på WGAs författares arbete. AMPTP har hittills avvisat WGAs förslag och erbjudit årliga möten för att diskutera tekniska framsteg. Om förhandlingarna mellan WGA och AMPTP misslyckas helt kan Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) rösta för att ansluta sig till strejken. AI-verktyg som ChatGPT kan redan generera sammanfattningar av stora mängder data och skapa enkla scener, vilket väcker oro för att de kan ersätta mänskliga författare och skådespelare i framtiden.

Polygon fördjupade 31 maj

Kan AI ersätta manusförfattare? Vi testade

Writers Guild of America (WGA) har uttryckt oro för användningen av AI i skrivprocessen och vill begränsa dess användning i manusförfattares arbetsrum. ChatGPT, en populär AI-genererad textbot, har testats för att se om den kan ersätta manusförfattare. Trots att ChatGPT har gjort stora framsteg i utvecklingen, är den fortfarande långt ifrån användbar inom den kreativa sektorn på egen hand. Efter att ha testat ChatGPT för att generera ett manus, visade det sig att AI:n inte kunde skapa meningsfulla karaktärer, motivationer eller djup. Dessutom är det för närvarande ingen möjlighet att upphovsrätta AI-genererad text, vilket är en annan anledning till oro för dem som är involverade i skrivprocessen.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 20 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare