» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 212 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Hollywood är ett distrikt i Los Angeles, Kalifornien, USA. Det är mest känt för att vara centrum för den amerikanska filmindustrin. Här finns många filmstudior, produktionssällskap och kända skådespelare. Hollywood är också känt för sitt Walk of Fame, där stjärnor på trottoaren hedrar framstående personer inom underhållningsindustrin. Hollywoodskylten, ett känt landmärke, är belägen på Mount Lee i Hollywood Hills. Området är en populär turistattraktion och symbol för drömmen om framgång inom film och underhållning.

Senaste nytt kring Hollywood

Artificiell intelligens förändrar underhållningsindustrin

Underhållningsindustrin genomgår just nu en transformation på grund av ökad användning av verktyg för artificiell intelligens (AI). Hollywoodprofesionella utforskar möjligheterna med AI för att skapa innehåll till filmer och TV-program. Den andra konferensen ´AI on the Lot´ lockade 850 deltagare för att diskutera arbetsflöden, möjligheter och potentiella utmaningar kopplade till användningen av AI i industrin. Företag som Adobe integrerar AI-funktioner i sina mjukvarupaket för att hjälpa kreatörer att generera stillbilder, redigera videor och förbättra det övergripande arbetsflödet. Filmmakare använder en mängd olika AI-verktyg för att skapa innehåll. Trots möjligheterna uttrycker vissa yrkesverksamma oro över potentiell jobbförlust och effekten på samarbetsprocesser.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupar idag
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Jimmy Kimmel rostar Hollywood vid årets TV-upptakt

Jimmy Kimmel var återigen höjdpunkten på TV:s upptaktsvecka 2024, där han tog ner allt och alla i Hollywood. Han skämtade om det nya Disney+ paketet med Hulu och Max, Netflix som till sist smickrade annonsörerna, och presenterade ´AIger´, en artificiell intelligens klon av Bob Iger, som hans efterträdare som VD för Disney. Kimmel har inte varit på upptakten sedan 2021 efter att ha fått Covid 2022 och sedan ställt in förra året på grund av författarstrejken. Han avslutade med att introducera ABC:s nya show, ´The Golden Retriever´.

Direktlänk Dela IndieWire fördjupade 15 maj

Sheryl Crow uppmanar till etiska gränser för AI inom musik

Sångerskan Sheryl Crow har uttryckt oro för användningen av artificiell intelligens (AI) inom underhållningsindustrin, särskilt inom musik. I en kolumn för The Hollywood Reporter uppmanade Crow lagstiftare att skapa juridiska kontroller och ´etiska gränser´ för AI. Hon uttryckte oro över AI:s förmåga att bedra allmänheten och uppmanade till skydd för artisters röster och likheter mot missbruk för ekonomisk vinst. AI används redan för att skapa imitationer av levande och döda inspelningsartister.

Direktlänk Dela Breitbart News Network fördjupade 10 maj

Internationella AI Film Festival markerar genombrott för AI i Hollywood

Den andra årliga Internationella AI Film Festival (AIFF), som ägde rum i Los Angeles, markerade en vändpunkt för generativ AI:s integration i Hollywood. Festivalen producerades av Runway, ett generativt AI-videostartup baserat i New York, med partnerskap från Tribeca Film Festival och Geneva International Film Festival. Över 400 producenter, animatörer, skådespelare och regissörer deltog för att uppleva vad deras kollegor skapat med Runways AI-modeller och andra AI-verktyg, samt traditionella filmtekniker. Cristóbal Valenzuela, Runways VD och medgrundare, kommenterade att antalet inskickade bidrag ökat från 300 förra året till 3000 i år.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 10 maj

Hollywood-strejker fortsätter med fokus på AI, Wonder Dynamics erbjuder lösningar

Hollywoods strejker fortsätter med artificiell intelligens (AI) som en av de centrala frågorna i förhandlingarna. VFX-plattformen Wonder Dynamics använder AI för att hjälpa filmskapare att skapa effekter till lägre kostnader. Medgrundare och skådespelare Tye Sheridan diskuterar plattformen och AI i underhållningsindustrin. Sheridan säger att industrin måste vara respektfull mot konstnärers process och att fokus bör ligga på hur AI kan hjälpa oss, trots potentiella hot. Wonder Dynamics syftar till att underlätta filmproduktionsprocessen med hjälp av AI, men det finns också reservationer kring användningen av AI.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 8 maj

OpenAI:s text-till-video-modell Sora imponerar på Hollywood

OpenAI introducerade i februari en text-till-video-modell kallad Sora som kan generera upp till en minut långa videor från text. Sora har imponerat på internet med sin bildkvalitet. Filmregissören Tyler Perry var så imponerad att han pausade sina planer för en studioexpansion värd 800 miljoner dollar. Han uppmanade även Hollywood-arbetare att organisera sig under en enda fackförening för att skydda jobb från AI-hotet. Trots att Sora ännu inte officiellt släppts för allmänheten har arbetare inom kreativa områden redan börjat experimentera med det. De säger att det gör deras jobb lättare utan att de känner sig ersättbara. Sora hjälper dem att kommunicera abstrakta koncept tydligare, tvingar dem att visualisera idéer på nya sätt och minskar produktionskostnaderna. Men för tillfället behöver det fortfarande mänsklig tillsyn.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 5 maj

OpenAI´s VD Sam Altman kritiserar egna produkter, men ser ljus framtid för AI

OpenAI´s VD, Sam Altman, har uttryckt stark kritik mot företagets egna produkter, ChatGPT och GPT-4, trots att de hyllas som revolutionerande i teknikvärlden. Altman menar att produkterna saknar det unika som gör att människor skulle återvända till dem. Trots detta är han inte orolig över hur mycket företaget spenderar varje år, så länge de fortsätter sin bana mot att skapa AGI. Altman tror på en ljus framtid för OpenAI och dess nya produkt, Sora, en AI som omvandlar textprompter till högkvalitativa videor. Denna produkt kan potentiellt förändra Hollywood och demokratisera innehållsskapande.

Direktlänk Dela Digital Information World fördjupade 4 maj

Runway anordnar AI-filmfestival i Los Angeles

En filmfestival med AI-tema hölls på den historiska Orpheum-teatern i Los Angeles, arrangerad av Runway, ett företag som specialiserar sig på AI-genererade videor. Runway är värderat till 1,5 miljarder dollar och har investerare som Nvidia, Google, Salesforce Ventures, Felicis, Coatue och Lux Capital. Företaget har sedan starten 2018 samlat in över 230 miljoner dollar. Festivalen, som mottog 300 bidrag första året, hade i år 3 000 bidrag. Men många i Hollywood ser inte AI-teknikens framväxt som något att fira, då de fruktar att deras jobb kan vara i fara.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 4 maj

Sheryl Crow uppmanar lagstiftare att reglera AI-användning i musik

Musikern Sheryl Crow uppmanar kongressen att reglera användningen av AI inom musikindustrin. Hon menar att AI:s kraft att skapa och replikera fortsätter att växa och att det är viktigt att reglera teknologins inverkan på industrin innan det är för sent. Hon är hoppfull att AI kommer att hjälpa oss att lösa många av världens problem och lindra lidande, men att det behövs etiska gränser för att säkerställa detta. Crow och många andra vill gå ett steg längre och få kongressen att skapa strikta regler mot användningen av tekniken inom musik.

Direktlänk Dela Movieguide fördjupade 4 maj

Mediaföretag stämmer OpenAI och Microsoft, ny AI-teknik utvecklas i Kina

Åtta medieföretag har stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång, då de anser att chatbotar utvecklade av dessa företag gör hela artiklar bakom betalväggar tillgängliga. I Kina har Tsinghua University och ShengShu Technology utvecklat en ny text-till-video-generator vid namn Vidu. ChatGPT har introducerat en ny funktion som låter AI:n komma ihåg detaljer från tidigare interaktioner. Den bärbara AI-assistenten Rabbit R1 har mött kritik trots att den sålts i över 100 000 exemplar. Regissören Paul Trillo har skapat den första kommersiella musikvideon med OpenAIs Sora, medan frågor kring AI:s framtid i Hollywood diskuteras.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupade 3 maj

AI skakar om filmindustrin, säger Votion Studios VD

Roger Proeis, den norska VD:n för filmproduktionsföretaget Votion Studios, tror att ny teknik förändrar filmindustrin. Proeis har skapat en falsk järnvägsstation i sitt studio i Hongkong med hjälp av artificiell intelligens (AI). Genom att skapa realistiska virtuella platser kan skådespelare och team undvika att flyga till olika platser. Proeis menar att AI kan automatisera uppgifter som videoredigering och färggradering. Hollywood har redan börjat använda AI för att justera manus och förutse filmers ekonomiska framgång. Filmeditorn Wong Hoi tror att AI kan förbättra filmproduktion på många sätt. Alibaba Group planerar att investera minst 5 miljarder HKD i Hongkongs kultur- och filmindustri under de närmaste fem åren. Vissa filmskapare i Hongkong är dock skeptiska till att AI kan göra skillnad i stadens stillastående industri.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 3 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

OpenAI lanserar världens första AI-skapade musikvideo, söker partnerskap med Hollywood

Världens första beställda musikvideo skapad helt genom OpenAIs Sora, ´The Hardest Part´, regisserad av Paul Trillo, har nu släppts. OpenAI marknadsför Sora till Hollywood och andra underhållningsjättar och har aktivt ordnat möten i Los Angeles med Hollywoodstudior, mediechefer och talangbyråer. OpenAI har också tagit steg för att visa Soras förmågor i ett blogginlägg, som illustrerar hur konstnärer, filmskapare och kreativa designers kan använda Sora för att producera surrealistiska videor. OpenAIs teknikchef Mira Murati bekräftade att Sora använder innehåll från Shutterstock, med vilket OpenAI har ett partnerskap.

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 2 maj

AI och dess inverkan på ljudtekniker i Hollywood

Skådespelare och författare har nått en överenskommelse med AI, men frågan om ljudtekniker är fortfarande olöst. Framtiden för ljudindustrin beror på tekniker och redigerare som förstår hur man maximerar förmågan och produktiviteten hos AI-verktyg. Trots att filmproduktionen har stoppats under större delen av året, har Hollywood fortsatt att fungera. Stora Hollywood-studios har gjort stora ansträngningar för att förbättra lönsamheten. Streamingtjänster har varit i centrum för dessa ansträngningar, med allt från berättarstruktur till prissättning på bordet. Ljudtekniker måste vara smarta om hur de använder AI för att säkra sin framtid.

Direktlänk Dela Music Connection fördjupade 28 april

AI-genererad video inte redo för Hollywood, enligt Pixar-animator

AI-genererad video har fått mycket uppmärksamhet som ett verktyg som kommer att revolutionera Hollywood. Men Craig Good, en tidigare animator på Pixar som arbetade med klassiker som Toy Story och Hitta Nemo, är inte övertygad. Good anser att det finns ett stort problem med AI-videomjukvara som kommer att frustrera alla som arbetar med en film: Det är omöjligt, för tillfället, att göra små ändringar med endast AI. Good diskuterade detta i en video inspelad av en av hans studenter vid California College of the Arts, där han för närvarande är biträdande professor. De diskuterade videor som har lagts ut offentligt av OpenAI´s Sora. Sora har ännu inte släppts offentligt, vilket innebär att vi bara har sett exempel från konstnärer som har fått tidig tillgång till verktyget. Vi vet inte mycket i detta skede om de alternativ Sora kan erbjuda konstnärer. Men det finns ingen indikation på att mindre ändringar är möjliga och Good verkar ha en mycket giltig punkt.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 26 april

AI kan påverka dokumentärproduktion, men etiska frågor uppstår

En författare har använt befintliga verktyg som används av amatördokumentärer på internet för att skapa en kort dokumentär om ett misslyckat CIA-experiment med katter. Hollywood använder allt mer AI i alla delar av produktionen och det verkar oundvikligt att AI-applikationer kan störa arbetsmarknaden på ett sätt som är obekvämt och potentiellt farligt. Trots detta tror författaren inte att AI bör ta över Hollywood eller någons jobb. Denna vecka adresserar författaren en genre där många tror att AI kan störa hur innehållet skapas - sanna brott. Med minimal mänsklig inblandning kan någon göra sin egen dokumentär med AI på bara några dagar.

Direktlänk Dela The Ankler fördjupade 23 april

Netflix anklagas för att använda AI-manipulerade bilder i sin senaste dokumentär

Netflix anklagas återigen för att använda AI-manipulerade bilder i sin senaste dokumentärfilmserie ´What Jennifer Did´. Anklagelserna gäller påstådda bilder av kanadensaren Jennifer Pan tagna innan hon dömdes för att ha iscensatt mordet på sina föräldrar. Flertalet bilder i dokumentären visar inkonsekvenser och ändringar som är vanliga med AI-genererade bilder. Om anklagelserna är sanna, signalerar dokumentären en oroande lucka som företag kan utnyttja i användningen av AI i branschen. Netflix har ännu inte svarat på de senaste anklagelserna.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 19 april

Världens första AI-genererade skönhetstävling annonserad

Hollywood, stig åt sidan. Det finns nu en ny skönhetstävling i stan, och den är helt datorgenererad. Världens första tävling med artificiellt genererade kvinnor, ´Miss AI´, har annonserats. Denna tävling syftar till att inte bara visa framsteg inom AI-teknik, utan också återuppliva det klassiska formatet för skönhetstävlingar. Med en total prispott på 20 000 dollar kommer Fanvues Miss AI att belöna skapare som kan utveckla de mest visuellt tilltalande och socialt inflytelserika virtuella AI-modellerna. Tävlingsbidragen kommer att bedömas utifrån tre nyckelkriterier: estetik, online närvaro och skaparens skicklighet i att använda AI-verktyg.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 17 april

Fackförbund och skivbolag enas om AI-användning i musikindustrin

Fackförbundet SAG-AFTRA, som representerar skådespelare, musiker och andra konstnärer, har preliminärt undertecknat ett flerårigt avtal med Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group. Avtalet sträcker sig över en femårsperiod mellan 2021 och 2026 och kommer att fungera som en ram för hur AI kan och inte kan användas i musikindustrin. Enligt avtalets villkor måste skivbolagen få ´tydligt och märkbart samtycke´ och ge detaljer om hur en artists röst kan användas och hur mycket de kommer att få betalt för användningen innan de kan skapa AI-genererade låtar med deras röster.

Direktlänk Dela ZDNet fördjupade 15 april

OpenAI strävar efter att locka Fortune 500-företag och Hollywood med sina AI-verktyg

OpenAIs ledningsduo, VD Sam Altman och COO Brad Lightcap, har påbörjat en ambitiös kampanj i stora städer som San Francisco, New York och London för att locka Fortune 500-företag genom att visa potentialen i deras avancerade AI-verktyg, särskilt ChatGPT Enterprise. OpenAI har även siktet inställt på Hollywood och presenterade förra månaden Sora, deras nya AI-drivna videogenereringsverktyg, i Los Angeles. Detta samtidigt som en subtil rivalitet med Microsofts Copilot 365 har blivit uppenbar. OpenAI är inte blyg för att kliva in på Microsofts territorium, trots det senares betydande investering på 13 miljarder dollar i AI-företaget.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 15 april

Elon Musk diskuterar AI på den 10:e årliga Breakthrough Prize-ceremonin

Elon Musk deltog i Breakthrough Prize-ceremonin, ofta kallad ´Vetenskapens Oscars´, där han kort diskuterade artificiell intelligens (AI). Musk hoppas på att göra livet multiplanetärt och fortsätta utveckla AI. Han varnade återigen för att AI kan utgöra en fara för mänskligheten, men uttryckte också hopp om att AI kommer att gynna mänskligheten snarare än att orsaka förstörelse. Musk skämtade också om att en AI skulle kunna vinna presidentvalet 2032. Ceremonin inkluderade flera kända presentatörer och delade ut priser i fyra olika kategorier.

Direktlänk Dela Teslarati fördjupade 14 april

AI-appen Indy revolutionerar biografbranschen på CinemaCon 2024

AI anses vara ett svärt ord i Hollywood, men på CinemaCon 2024 är det en försäljningspitch. Indy Cinema Group, ett företag från Storbritannien, var det enda företaget som vågade marknadsföra sin AI-app på mässan i Las Vegas. Appen, utvecklad av Keith Walker, syftar till att ersätta de fem eller sex datorsystem som en biograf redan använder. Indy kommer att sälja biljetter och förfriskningar, men dess verkliga kraft ligger i dataanalys. AI:et börjar med en biografs demografi och ger omedelbart optimerade lösningar, inklusive en prognos för vinst och förlust. Indy kostar några tusen i månaden, men företaget hävdar att dess effektivitet skulle täcka dessa kostnader och mer därtill.

Direktlänk Dela IndieWire fördjupade 13 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI får inte ersätta Hollywoods ljud utan samtycke, enligt nytt avtal

Stora skivbolag som Warner Music Group, Universal Music Group, Disney Music Group och Sony Music Entertainment har kommit överens med SAG-AFTRA om användningen av AI för att skapa imitationer av Hollywood-artister. Avtalet kräver att digitala repliker av medlemsartister måste få ´tydligt och märkbart´ samtycke innan de släpps, samt erbjuder en minimi kompensation till artisten och offentliggör specifika detaljer om AI-ljudets användning. Avtalet täcker retroaktivt en femårsperiod från 2021 till 2026. Medlemmar kommer att rösta om att ratificera de nya musikskydden senare denna månad.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 13 april

Historiskt avtal skyddar skådespelares rättigheter mot AI-intrång

Hollywood-skådespelare och medieprofessionella har nått en preliminär överenskommelse med stora skivbolag, inklusive Warner Music Group och Sony Music Entertainment, vilket markerar ett betydande steg framåt för arbetstagares rättigheter inom underhållningsindustrin. Det preliminära avtalet, som sträcker sig från 2021 till 2026, innehåller viktiga bestämmelser som höjda minimilöner och skydd mot inkräktande av artificiell intelligens (AI) i kreativa processer. Avtalet, som drivits av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), fick enhälligt stöd från fackföreningens verkställande utskott.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 13 april

OpenAI presenterar ChatGPT Enterprise, en AI-chatbot för företag

OpenAI:s VD Sam Altman har presenterat sin nya AI-chatbot, ChatGPT Enterprise, för Fortune 500-företag. Han talade direkt till över 100 chefer i San Francisco, New York och London och demonstrerade produkten. ChatGPT Enterprise tillåter företag att anpassa och träna AI för att möta specifika krav. Den kommer med kraftfulla funktioner som tillgång till GPT-4 utan användningsgränser, prestandaförbättringar och API-krediter. OpenAI försäkrar att kunddata inte kommer att användas för att träna dess modeller. ChatGPT Enterprise kommer att vara tillgängligt via Microsofts molnplattform Azure och Microsoft 365 Copilot.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 13 april

Underhållningsindustrin når preliminärt avtal om högre löner och AI-skydd

Arbetare inom underhållningsindustrin har träffat ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment för att säkra högre minimilöner och skydd mot användning av artificiell intelligens (AI). Enligt ett uttalande på Hollywood-skådespelarfackets hemsida, täcker ´Sound Recordings Agreement´ perioden 2021 till 2026 och har fått enhälligt godkännande från fackets verkställande kommitté. Avtalet omfattar även förbättringar i hälso- och pensionsförmåner, samt en utvidgning av den del av streamingintäkterna som är bidragsberättigade. En slutlig omröstning för ratificering av medlemmarna förväntas de kommande veckorna.

Direktlänk Dela TradingView fördjupade 13 april

Hollywood-kändisar och mediaproffs enas om AI-skyddsavtal med stora skivbolag

Hollywood-kändisar och mediaproffs har kommit överens om ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment. Avtalet, som enhälligt antogs av SAG-AFTRA:s verkställande kommitté, omfattar minimilönehöjningar och begränsningar mot användning av artificiell intelligens (AI). Det sträcker sig över fem år, från 2021 till 2026. Avtalet kommer som en reaktion på underhållningsbranschens växande oro över AI, särskilt när det gäller låtar producerade av generativ AI som kan replikera artisters röster utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela Coingape fördjupade 13 april

Är Hollywood verkligen redo för en AI-filmfestival efter strejken?

Runway´s AI Film Festival, som kommer till Los Angeles den 1 maj och New York den 9 maj, har väckt frågor om det är för tidigt för branschen att omfamna en festival som firar AI-teknik, särskilt efter de långa och stridiga Hollywood-strejkerna av WGA West och SAG-AFTRA-fackföreningarna förra året. Festivalen, nu i sitt andra år, ger filmskapare chansen att lära sig använda nya teknikverktyg. Samtidigt utvecklar teknikföretag AI:s potentiella kreativa användningsområden ytterligare, vilket redan påverkar media och underhållning.

Direktlänk Dela Yahoo fördjupade 11 april

AI-teknik används i TV-produktion, skapar oro i branschen

ChatGPT, en AI-teknologi, har krediterats i slutet av en TV-show, vilket har skapat oro inom branschen. Den generativa AI-teknologin har blivit så avancerad att den kan producera böcker, manus och liknande med hög kompetensnivå. Många människor som arbetar med mindre produktioner är rädda för att de lätt kommer att ersättas av en AI-chattbot. OpenAI har visat upp Sora, företagets AI-videogenerator, för Hollywood-regissörer och studior. Den indiska Telugu-språkiga komedidramaserien ´Save the Tigers´ krediterade ChatGPT för att ha skrivit texterna till en klubbång i sluttexterna.

Direktlänk Dela Android Headlines fördjupade 9 april

Framstående musiker uppmanar till stopp för missbruk av AI i musikbranschen

Musikern Billie Eilish är en av nästan 250 framstående musiker som har uppmanat teknik- och musikföretag att sluta missbruka AI, med påståendet att tekniken används för att devalvera musik, kränka konstnärers rättigheter och är ett ´angrepp på mänsklig kreativitet´. I ett öppet brev undertecknat av Artist Rights Alliance (ARA) uppmanade framstående musiker som Eilish, Stevie Wonder, Pearl Jam och Nicki Minaj AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster att ´upphöra med användningen av AI för att kränka och devalvera de mänskliga konstnärernas rättigheter´. ARA uppmanade branschen och AI-företag att helt avstå från att utveckla eller implementera AI-musikskapande teknologi, innehåll eller verktyg som ´undergräver eller ersätter´ mänskligt konstnärskap.

Direktlänk Dela Ia.acs.org.au fördjupade 9 april

New York Times (NYT) har stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång, anklagande företagen för att använda sina generativa AI-verktyg för att kopiera och använda miljontals av tidningens skyddade artiklar. NYT hävdar att företagen har berikat sig själva genom att använda dess immateriella egendom utan att betala för det. OpenAI har svarat på anklagelserna genom att hävda att NYT betalade någon för att hacka OpenAI:s produkter. Microsoft jämförde NYT:s stämning med den som framfördes av Motion Picture Association of America och Hollywood mot VCR.

The Indian Express fördjupade 6 april

Kompositören Charles Fox: AI kan aldrig duplicera musikmästare

Den amerikanska kompositören och låtskrivaren Charles Fox menar att artificiell intelligens aldrig kan duplicera musikmästarna eftersom deras musik kommer ´från deras hjärtan´. Fox, som skrev den Grammy-vinnande låten ´Killing Me Softly With His Song´ 1973, hedrades nyligen med en stjärna i inspelningskategorin på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Under sin karriär har Fox, som två gånger nominerats till Oscar, komponerat musik till över 100 filmer och temalåtar till TV-serier som ´Happy Days´ och ´Wonder Woman´.

Direktlänk Dela Shropshire Star fördjupade 6 april

Kompositören Charles Fox: AI kan aldrig duplicera musikmästare

Den amerikanske kompositören och låtskrivaren Charles Fox, mest känd för sin Grammy-vinnande låt ´Killing Me Softly With His Song´ från 1973, har uttryckt sin oro över artificiell intelligens inom musikindustrin. Under en ceremoni på Hollywood Walk of Fame där han hedrades med en stjärna i inspelningskategorin, förklarade Fox att AI aldrig skulle kunna duplicera mästarna inom musik eftersom deras verk kommer ´från deras hjärtan´. Fox, som under sin karriär har komponerat musiken till över 100 filmer, uttryckte ingen intresse för konserter endast skapade av AI.

Direktlänk Dela Express & Star fördjupade 5 april

Charles Fox uttrycker skepticism mot AI inom musik

Den amerikanska kompositören och låtskrivaren Charles Fox uttryckte nyligen sin skepticism mot artificiell intelligens (AI) inom musik. Trots tekniska framsteg tror han att AI aldrig kan duplicera musikmästares verk, eftersom deras kompositioner kommer från deras hjärtan. Fox, känd för sin Grammy-vinnande låt ´Killing Me Softly With His Song´, mottog en stjärna på Hollywood Walk of Fame, tillsammans med andra musiklegender som Paul Williams och Diane Warren. Fox har komponerat musik för över 100 filmer och skapat ikoniska temalåtar för älskade TV-serier. Under en intervju uttryckte Fox sin oro över AI och ifrågasatte relevansen av AI-genererad musik som bara imiterar befintliga genrer. Han betonade att sann kreativitet ligger i händerna på konstnärer som har ett äkta hjärta och kan introducera nya idéer och ljud.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 5 april

OpenAI kan bryta mot YouTube:s användarvillkor med sin nya neurala nätverk Sora

Det är oklart om OpenAI:s nya neurala nätverk Sora har använt YouTube-videor, men YouTube:s VD Neil Mohan försäkrar att detta skulle vara ett klart brott mot användarvillkoren. Sora kan generera realistiska korta videor baserat på textförfrågningar och har, liksom företagets tidigare produkter, mött kritik för att använda olika data från internet, inklusive potentiellt upphovsrättsskyddad data, för träning. OpenAI förhandlar för närvarande med stora Hollywoodstudior, byråer och producenter om möjligheterna att använda Sora.

Direktlänk Dela Internet Technologies of Ukraine fördjupade 5 april

AI-filmfestival visar framsteg inom video-generering

För drygt ett år sedan hölls startupföretaget Runways första filmfestival för filmer producerade med AI. Nu har mycket förändrats inför den andra upplagan av evenemanget i maj. Videogenereringsmodeller som Runways Gen-2, Googles Lumiere och OpenAIs Sora har nått nya nivåer av realism. Arbetarrörelsen i Hollywood har också vunnit två stora segrar gällande AI: s roll i den kreativa processen. Runway, Google och OpenAI har alla utvecklat verktyg som har tagit videogenerering till nya höjder de senaste månaderna. OpenAI har planerat en serie möten med Hollywoods makthavare i Los Angeles denna vecka eftersom startupföretaget vill uppmuntra filmskapare att använda Sora i sitt arbete.

Direktlänk Dela Emerging Tech Brew fördjupade 4 april

Hollywoodmusiker kräver skydd mot rovdjurs-AI

Stora Hollywoodmusiker som Katy Perry, Billie Eilish och Nicki Minaj uppmanar nu till skydd mot ´rovdjurs´ AI och dess ´attack på mänsklig kreativitet´. I ett öppet brev utfärdat av digitala förespråkargruppen Artist Rights Alliance uppmanar musikartister AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster att sluta använda deras framträdanden ´oansvarigt´ utan ersättning. Brevet betonar också de ´enorma hoten´ den okontrollerade tekniken utgör mot deras integritet, identiteter, hantverk och deras mycket levebröd. Över 200 musiker har rapporterats ha undertecknat brevet.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 3 april

Upplösning nådd i rättsfall kring AI-imitation av George Carlin

Ett avtal har nåtts mellan George Carlins arv och skaparna av podcasten Dudesy, som använde artificiell intelligens för att imitera den avlidne komikerns röst och stil utan tillstånd. Enligt avtalet kommer en injunktion att utfärdas som förbjuder vidare användning av videon. Detta anses vara den första lösningen på ett rättsfall om felaktig användning av en känd persons röst eller likhet med hjälp av AI-verktyg. Villkoren för avtalet har inte offentliggjorts.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 2 april

AI och röstigenkänning hjälper besökare att ´samtala´ med andra världskrigets veteraner

National WWII Museum i New Orleans har lanserat en ny utställning, ´Voices from the Front´, som använder artificiell intelligens (AI) och röstigenkänning för att låta besökare ´samtala´ med veteraner från andra världskriget. Utställningen har filmat minnen från veteraner, och AI hjälper till att indexera minnena så att besökare kan ställa frågor och få relevanta svar från intervjuerna. Utställningen har finansierats av en donation på 1,5 miljoner dollar och har producerats med hjälp av företaget StoryFile.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 30 mars

Wonder Dynamics siktar på att möjliggöra Hollywood-filmer med indiebudget

Tye Sheridan, medgrundare och president för startföretaget Wonder Dynamics, siktar på att möjliggöra Hollywood-nivå filmer med en indiebudget. Sheridan och visuell effektkonstnär Nikola Todorovic grundade företaget med hopp om att teknologin de utvecklade skulle vara mest användbar för indie-sektorn. Wonder Dynamics har över 70 anställda och Wonder Studio-plattformen beskrivs som ett AI-verktyg som automatiskt animerar, belyser och komponerar CG-karaktärer i en live-action-scen. Sheridan hoppas att AI kommer att möjliggöra större filmer med lägre budget och potentiellt ta mer risk som berättare.

Direktlänk Dela Yahoo Finance UK fördjupade 30 mars

Skådespelare Tye Sheridan medgrundare till AI-filmproduktionsföretaget Wonder Dynamics

Tye Sheridan, en skådespelare och producent som upptäcktes av Terence Malick vid 11 års ålder, är också medgrundare och VD för Wonder Dynamics, ett produktionsverktygsföretag som använder AI för att skala upp visuella effekter och datorgenererade karaktärer. Sheridan och Nikola Todorovic, en visuell effektsartist, lanserade sitt företag 2020 med målet att göra Hollywood-nivå filmer på en indiebudget. Wonder Dynamics har idag över 70 anställda och deras plattform, Wonder Studio, är ett AI-verktyg som automatiskt animerar, ljussätter och komponerar CG-karaktärer i en live-action scen. Sheridan tror att AI kan skapa större möjligheter för filmskapare över hela världen.

Direktlänk Dela IndieWire fördjupade 29 mars

OpenAI presenterar AI-videogeneratorn Sora för Hollywood

OpenAI, en startup inom artificiell intelligens, har presenterat sin nya AI-videogenerator Sora för skådespelare och regissörer i Hollywood. Sora kan generera videor upp till en minut långa baserat på textkommandon. Trots att tekniken inte är perfekt ännu, har den redan skapat oro i filmindustrin. Skådespelare och filmproducent Tyler Perry har till exempel lagt sin studieexpansion på 800 miljoner dollar i Atlanta på is efter att ha sett Soras videogenereringskapacitet. Det finns också frågor kring upphovsrätt och juridiska problem som ännu inte har besvarats.

Direktlänk Dela Al Jazeera fördjupade 29 mars

OpenAI´s senaste AI-teknik Sora väcker uppmärksamhet i Hollywood

OpenAI, företaget bakom ChatGPT och Sora, håller möten med aktörer inom underhållningsindustrin, inklusive chefer på talangbyråer och filmstudior, för att demonstrera och förklara sin senaste teknik, Sora, som skapar videor baserade på vad användare beskriver i text. Detta är en känslig fråga för underhållningsföretag som vill dra nytta av kraftfulla verktyg som kan minska kostnader och effektivisera sina processer. Samtidigt vill de undvika att stöta sig med Hollywood-skådespelare, författare och legosoldater bakom kulisserna, som fruktar att AI kan ta deras jobb.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 29 mars

OpenAIs banbrytande AI Sora skapar fantastiska videor från text

Förra månaden avslöjade OpenAI, en ledande aktör inom AI-utveckling, Sora, en AI-driven text-till-video-generator. Trots att videokvaliteten inte är perfekt, har teknologin väckt globala diskussioner om dess potential för kreativa industrier, inklusive Hollywood. Sora har visat sin förmåga att skapa levande, dynamiska visuella från text, till exempel en elefant gjord av löv som springer i djungeln och ett sött kattungepirat som åker runt på en robotdammsugare. OpenAI planerar att släppa Sora senare i år, trots pågående debatter om de etiska konsekvenserna av AI-träning.

Direktlänk Dela Digital Market Reports fördjupade 29 mars

Konkurrens mellan AI-startups Runway och OpenAI intensifieras

Runway, ett New York-baserat AI-startup som utvecklar AI-verktyg för video, står inför en utmaning från OpenAI, ett Microsoft-stöttat AI-företag värderat till $86 miljarder. OpenAI har nyligen avtäckt sin text-till-video-verktyg Sora som i vissa fall kan vara bättre än Runways motsvarighet. Trots att Runway har säkrat $141 miljoner i finansiering och har en värdering på $1,5 miljarder, är det nu i direkt konkurrens med en rival flera gånger dess storlek. Runway, som har bidragit till musikvideor av artister som Kanye West, har dock gjort framsteg på marknaden och byggt relationer med TV- och filmstudios.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 28 mars

OpenAI visar upp filmer skapade med sitt ännu ej släppta verktyg Sora

OpenAI har visat de första tredjepartsfilmerna skapade med hjälp av sitt ännu ej släppta verktyg, Sora. Filmerna, som inkluderar en unik naturdokumentär och en berättelse om en man med en ballonghuvud, har väckt både beundran och kontrovers. OpenAI har släppt flera korta klipp gjorda av innehållsskapare som hade tidig tillgång till Sora. Detta markerar första gången filmer har producerats utanför OpenAI med detta generativa videoverktyg. Trots de slående visuella effekterna har filmerna inte varit immuna mot kritik. En tidigare verkställande direktör på Stability AI, som nu leder en ideell organisation för AI-data-praxis, anklagade OpenAI för ´artistwashing´ med dessa filmer.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 27 mars

OpenAI släpper första tredjepartsvideor producerade med Sora-verktyget

OpenAI har släppt de första tredjepartsvideorna som producerats med deras ännu inte släppta verktyg Sora. De nya klippen inkluderar en bisarr naturdokumentär och berättelsen om en man med en ballong som huvud. AI-videorna är imponerande, men en tidigare verkställande direktör för Stability AI anklagade OpenAI för ´artistwashing´. De första konstnärsproducerade videorna från OpenAIs Sora är här, och de ger en inblick i vad Hollywood eller andra berättare kan skapa med AI-verktyget för text-till-tal. OpenAI har rapporterat träffat Hollywood-insider, och marknadsför Sora som ett verktyg för långfilmsproduktioner.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 26 mars

OpenAI förbereder sig för att lansera sin AI-videogenerator Sora i Hollywood

OpenAI förbereder sina planer för sin AI-videogenerator Sora och involverar Hollywood i processen. Företaget närmar sig filmskapare och studior, med VD Sam Altman och COO Brad Lightcap som leder ´inledande samtal´ med branschintressenter. Sora avtäcktes i februari och trots att det ännu inte finns någon offentlig lansering har det väckt oro om datan som användes för att träna modellen och hur det kan påverka filmindustrin. OpenAI står redan inför flera rättstvister om upphovsrättsintrång, inklusive anklagelser om denna praxis med de stora språkmodellerna som driver ChatGPT. Användningen av AI-videoverktyg hotar att förändra filmindustrin genom att ersätta jobb som sträcker sig från VFX-professionella till författare och till och med skådespelare.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 25 mars

Open AI presenterar AI-verktyg för att skapa realistiska videoklipp till Hollywood

I februari presenterades Sora, ett nytt AI-verktyg från Open AI som kan skapa realistiska videoklipp baserat på text. Open AI uppvaktar nu Hollywood-filmbolagen i hopp om att de ska börja använda verktyget i stor skala. Användningen av AI i filmer och TV-serier är dock kontroversiell, och förra året strejkade manusförfattare och skådespelare för att skydda sina jobb.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 25 mars

OpenAI visar upp AI-videogenereringsprogramvara för Hollywood-regissörer

OpenAI har tagit sin artificiella intelligensprogramvara Sora på turné till Hollywood, där de visar tekniken för ett urval av regissörer. Sora är en kommande videogenereringsprogramvara som är tänkt att revolutionera hur videor skapas genom att användarna helt enkelt skriver ut vilken typ av video de vill skapa och sedan väntar på att den genereras. OpenAI, skaparna av Sora, tar nu det nya AI-drivna verktyget till regissörer och filmstudior i Hollywood. En talesperson för OpenAI bekräftade att företaget försöker samarbeta med branschen.

Direktlänk Dela TweakTown fördjupade 25 mars

OpenAI försöker integrera sin AI i Hollywood

AI tar allt mer plats i våra liv: spel, konst och nu filmer - inget är säkert från dess genomträngande blick. OpenAI, skaparen av DALL-E och ChatGPT, försöker rapporterat att införliva sig i Hollywood: det har planerat möten med studior, mediechefer och talangbyråer nästa vecka för att bilda partnerskap och få dem att integrera sin nya AI-videogenerator i sitt arbete. Detta är bara ytterligare en runda av introduktioner eftersom uppstartsföretaget också hade flera möten ledda av Chief Operating Officer Brad Lightcap i slutet av februari. Där presenterade han OpenAIs Sora, dess nya text-till-video-diffusionsmodell. Senare deltog dess VD Sam Altman påstått på fester i Los Angeles under helgen för Academy Awards.

Direktlänk Dela Eighty Level fördjupade 25 mars

OpenAI möter Hollywood-exekutiver för att pitcha sin Sora-teknologi

OpenAI kommer att hålla möten med Hollywood-exekutiver och kreatörer för att presentera sin Sora-teknologi, enligt Bloomberg. Företaget började prata med Hollywood-exekutiver i februari, när det först avtäckte Sora. OpenAI har en medveten strategi att arbeta i samarbete med industrin genom en process av iterativ utplacering för att säkerställa säker implementering och ge människor en uppfattning om vad som kommer. Sora kan generera hela videor på en gång eller förlänga genererade videor för att göra dem längre. Skådespelaren/regissören/producenten Tyler Perry avslöjade nyligen att han har pausat planer för en expansion av sin studio i Atlanta efter att ha sett en demonstration av Sora.

Direktlänk Dela TVB Europe fördjupade 25 mars

OpenAI säljer filmgenererings-AI ´Sora´ till Hollywood

OpenAI, utvecklaren bakom språkmodellen GPT och bildgenererings-AI-modellen DALL-E, har annonserat ´Sora´, en AI som genererar filmer från text. OpenAI har rapporterats träffa Hollywood-filmstudios och mediachefer för att marknadsföra Sora för användning i filmproduktion. Sora kan generera upp till en minut långa filmer från text, simulera fysikens lagar för att skapa komplexa scener med flera karaktärer och detaljerade ämnen och bakgrunder. OpenAI har ännu inte meddelat när Sora kommer att släppas, men det har rapporterats att de har marknadsfört Sora för Hollywood även före dess lansering.

Direktlänk Dela GIGAZINE fördjupade 25 mars

Disney överväger att använda AI i Hollywood-produktioner

Disney har länge varit en ledande aktör inom filmindustrin, med populära filmer som Snövit, Lejonkungen, Skönheten och Odjuret och Frost. Företaget har även skapat framgångsrika franchisingar genom förvärv av Pixar, Lucasfilm, Marvel Studios och 20th Century Fox. Nu rapporteras det att Disney möter OpenAI för att diskutera möjligheten att implementera artificiell intelligens (AI) i sina stora Hollywood-produktioner. Disney har tidigare visat intresse för att ersätta skådespelare och kreativa team med AI för att minska kostnaderna. OpenAI har även planerat möten med andra stora aktörer inom underhållningsindustrin.

Direktlänk Dela Inside the Magic fördjupade 24 mars

OpenAI kliver in i underhållningsindustrin med AI-drivet projekt ´Sora´

Forsknings- och utvecklingsföretaget OpenAI, känt för sina bidrag till artificiell intelligens (AI), kliver in i underhållningsindustrin. Källor inom industrin säger att OpenAI arbetar på att introducera ett banbrytande nytt projekt kallat ´Sora´ för stora Hollywoodstudior. Sora är ett AI-drivet system som är avsett att producera endast artificiella skådespelare. Detta kan revolutionera filmbranschen genom att skapa karaktärer som inte skulle vara möjliga med traditionella metoder och potentiellt påskynda produktionen. Men det finns också oro och osäkerheter, särskilt kring etiska frågor och hur detta kan påverka jobb inom filmindustrin.

Direktlänk Dela Techstory fördjupade 24 mars

OpenAI visar AI-videogenereringsverktyget Sora för Hollywoodstudior

OpenAI kontaktar Hollywoodstudior och chefer för att utforska potentiella tillämpningar av sitt nya AI-videogenereringsverktyg, Sora. Sora, som ännu inte släppts, har fått uppmärksamhet för sin förmåga att skapa realistiska videoklipp som är upp till en minut långa, baserade på textbeskrivningar. OpenAI har nyligen hållit introduktionsmöten i Hollywood för att visa Soras kapabiliteter för industriledare. Diskussioner om licensavtal mellan OpenAI och utgångar som CNN och Fox Corp. har rapporterat ägt rum. Företaget står inför konkurrens inom text-till-video AI-området.

Direktlänk Dela MSPoweruser fördjupade 24 mars

Hollywood överväger att omfamna AI för filmproduktion

OpenAI har presenterat sin kommande video-genererande AI, Sora, för ett urval av namnlösa filmstudior och regissörer i Hollywood. Sora, som kan släppas offentligt redan i år, ger en överlägsen prestanda jämfört med befintliga system. Användningen av AI i kommersiella filmer är ett hett ämne, med vissa kreatörer som omfamnar tekniken, medan andra uttrycker motstånd. Det finns också upphovsrättsfrågor som hänger över hela det generativa AI-utrymmet som kan göra Hollywood tveksamt. OpenAI har en strategi att arbeta i samarbete med industrin för att säkerställa säker implementering och ge människor en uppfattning om vad som kommer härnäst.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 24 mars

OpenAI tar sig an Hollywood med Sora, sin senaste AI-innovation

OpenAI har påbörjat en resa mot Hollywood med sin senaste AI-innovation ´Sora´, som syftar till att revolutionera filmproduktionen. Samtidigt återvänder medgrundaren Sam Altman till styrelsen, vilket markerar slutet på fyra månaders ledningsomvälvningar på det banbrytande AI-företaget. Sora är en text-till-video-generator som kan förändra hur filmer görs. Producenten Tyler Perry har sett det i aktion och var så imponerad att han sköt upp planer på en studioexpansion på 800 miljoner dollar. Sora kommer troligen att släppas till allmänheten senare i år.

Direktlänk Dela EconoTimes fördjupade 24 mars

Ny undersökning visar att film- och TV-branschen är splittrad om AI:s inverkan

En ny undersökning visar att nästan en tredjedel av de inom film- och TV-industrin tror att artificiell intelligens (AI) kommer att vara fördelaktigt. Undersökningen, utförd av National Research Group, visar att 42% inom branschen tror att AI kommer att skada deras yrke, medan 32% tror att det kommer att gynna dem. Resterande kvartal var osäkra eller likgiltiga. Undersökningen var inte begränsad till Hollywood, utan inkluderade också personer med hög grad av kreativitet och autonomi. Grupperna som är mest övertygade om att AI kommer att vara en fördel är inom mjukvaruutveckling, webbdesign och spelindustrin.

Direktlänk Dela JoBlo Media fördjupade 23 mars

OpenAI redo att förändra filmindustrin för alltid

AI-företaget OpenAI har planerat möten med talangbyråer, mediechefer och Hollywoodstudior i Los Angeles för att samarbeta och övertyga filmskapare att använda sin nya AI-videogenerator i sina produktioner. Detta kommer efter att Brad Lightcap, företagets COO, först hade samtal i Hollywood i februari. Hollywood och internationella medier har visat intresse för OpenAIs ännu ej släppta tjänst, Sora, på grund av dess förmåga att producera realistiska videor på upp till en minut baserat på textprompter från användare. Flera kända skådespelare och regissörer har redan fått tillgång till tjänsten. Sora är fortfarande i den preliminära studiefasen.

Direktlänk Dela M9 News fördjupade 23 mars

OpenAI demonstrerar Sora, text-till-video generator, i Hollywood

OpenAI kommer till Hollywood nästa vecka för att visa upp sin text-till-video generator Sora för studior, talangbyråer och mediechefer. Sora kan potentiellt förändra hur filmer produceras. Producenten Tyler Perry har redan sett tekniken och var så imponerad att han skrinlade planer på en expansion av sin studio i Atlanta värd 800 miljoner dollar. Perry uttryckte dock också oro för de människor som arbetar i branschen och efterlyste reglering för att skydda dem. Sora kommer troligen att släppas till allmänheten senare i år.

Direktlänk Dela Lanka Times fördjupade 23 mars

OpenAI planerar att integrera AI i Hollywood-filmindustrin

AI-startupen OpenAI planerar att göra intryck i Hollywood genom att engagera sig med nyckelspelare i filmindustrin, inklusive studior, mediaexekutiver och talangbyråer. Målet är att skapa partnerskap och främja integrationen av dess banbrytande AI-videogenerator i filmframställningsprocesser. Företaget initierade introduktionssamtal i Hollywood i slutet av februari, ledda av COO Brad Lightcap. OpenAI:s VD Sam Altman har även gjort framträdanden vid högprofilerade evenemang i Los Angeles. Trots löftet om AI-teknologier är ämnet kontroversiellt i Hollywood, med oro över potentiella konsekvenser för sysselsättningen.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 23 mars

OpenAI visar upp filmproduktionsmjukvaran Sora i Hollywood

OpenAI kommer att presentera sin text-till-video-generator Sora för Hollywoodstudior, talangbyråer och mediechefer under kommande vecka. Mjukvaran kan potentiellt förändra hur filmer produceras. Producenten Tyler Perry har redan sett Sora i aktion och var så imponerad att han satte sina planer på en 800 miljoner dollar studiouppgradering på paus. Perry uttryckte dock oro för hur detta kan påverka de anställda i branschen och uppmanade till regleringar för att skydda dem. Sora förväntas släppas till allmänheten senare i år.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 23 mars

OpenAI planerar att bilda partnerskap med Hollywood för att integrera sin AI-videogenerator

AI-startupen OpenAI planerar att träffa Hollywood-studior, medieexekutiva och talangbyråer i Los Angeles nästa vecka för att bilda partnerskap inom underhållningsindustrin och uppmuntra filmskapare att integrera sin nya AI-videogenerator i sitt arbete. OpenAI presenterade Sora, en ny tjänst som kan generera realistiska videor baserat på textprompts från användare, i februari. Sora är ännu inte tillgänglig för allmänheten, men OpenAI har redan gett tillgång till några stora skådespelare och regissörer. AI är ett kontroversiellt ämne i Hollywood och har väckt oro om hur det kan påverka livsmedlen för alla från illustratörer till röstskådespelare.

Direktlänk Dela Gadgets 360 fördjupade 23 mars

OpenAI i samtal med Hollywood om AI-teknik för underhållningsindustrin

OpenAI är enligt uppgift i diskussion med Hollywood-studiechefer om möjlig användning av AI-teknologi inom underhållningsindustrin, bara månader efter historiska protester från skådespelare och författare mot det. OpenAI planerar att träffa mediechefer och talangbyråer för att integrera AI-videogeneratorn Sora AI i deras verksamhet. Sora AI, som kan producera nästan verklighetstrogna 60-sekunders klipp direkt, är för närvarande inte tillgänglig för allmänheten, men några A-listade skådespelare, regissörer och producenter har fått tillgång till den. Obehörig användning av AI för att kopiera skådespelares likheter och hot om uppsägningar till förmån för tekniken har varit stora frågor som väckts under förra årets strejk från författare och skådespelare.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 23 mars

OpenAI försöker övertyga Hollywood om att använda sin nya innehållsgenerator Sora

AI-företaget OpenAI försöker övertyga Hollywood om att deras nya innehållsgenerator, Sora, kommer att vara användbar för att göra filmer. Företaget planerar att hålla fler möten i Los Angeles nästa vecka med Hollywoodstudior, medieexekutiver och talangbyråer. Även om specifika detaljer om OpenAIs Hollywood-samtal är okända, har företaget uttryckt en strategi att arbeta i samarbete med industrin genom en iterativ utplacering av AI-framsteg. Sora har ännu inte lanserats offentligt, men företaget släppte flera videor förra månaden som de sa hade genererats med sin applikation.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 23 mars

OpenAI främjar integrationen av AI-text-till-video-modellen Sora i filmproduktion

OpenAI arbetar för att främja integrationen av sin ännu ej släppta AI-text-till-video-modell, Sora, i filmproduktion. Företaget planerar möten med Hollywoodstudior, mediechefer och talangbyråer i Los Angeles för att främja partnerskap. Sora, som presenterades i februari men ännu inte är tillgänglig för allmänheten, kan generera videor upp till en minut långa baserade på användares textkommandon. Användningen av AI i Hollywood har väckt kontrovers, med oro över den potentiella inverkan på yrkesgrupper som illustratörer och röstskådespelare.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 23 mars

OpenAI siktar på att bli en aktör inom filmindustrin

OpenAI, utvecklaren av ChatGPT, har inlett samtal med filmstudior och hoppas på att integrera sin generativa modell Sora i Hollywood-produktioner. Enligt Bloomberg började OpenAI schemalägga samtal med Hollywood-beslutsfattare i februari, strax efter att de offentligt tillkännagav Sora. OpenAIs första Hollywood-samtal leddes av Brad Lightcap, som är Chief Operating Officer för det Microsoft-stödda teknikföretaget. På senare tid har även OpenAI:s VD Sam Altman deltagit i förhandlingarna. OpenAI ger Hollywood-kändisar avancerad tillgång till Sora för att de ska kunna utforska hur den generativa AI-teknologin kan hjälpa deras arbete.

Direktlänk Dela Tubefilter fördjupade 22 mars

Artificiell intelligens skapar realistiska videor, men risker finns

Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) skapar allt mer realistiska bilder och videor. Jamie Umpherson, kreativ chef på Runway, berättar att företaget har utvecklat AI som kan generera korta videor nästan omedelbart. För ett år sedan kunde man skapa klipp på fyra sekunder, nu kan man generera upp till 16 sekunder åt gången. Open AI går längre och visar upp Sora-systemet som kan generera otroligt realistiska videor med AI. Men det finns risker för missbruk av teknologin, särskilt för propagandaändamål, skadliga ändamål och bedrägeri, varnar Fred Havemeyer, chef för AI-forskning på Macquarie.

Direktlänk Dela KYMA News 11 fördjupade 22 mars

Tennessee godkänner lag för att skydda artister mot obehörig AI-användning

En banbrytande lag som syftar till att skydda artister och musikers röster mot obehörig AI-användning i musikindustrin har godkänts i Tennessee. Tennessees guvernör, Bill Lee, tillkännagav Ensuring Likeness Voice and Image Security (ELVIS) Act torsdagen den 21 mars. ELVIS-lagen tar upp hotet från nya AI-teknologier, som kan generera obehöriga fejkverk med artisternas och musikernas röster. Den syftar till att skydda identiteten för Tennessees skapare. Lagen fick stöd från båda sidor och ledare som senatsmajoritetsledare Jack Johnson och talmansmajoritetsledare William Lamberth uttryckte vikten av att skydda artisternas immateriella rättigheter i ljuset av den framväxande AI-teknologin.

Direktlänk Dela Verdict Media fördjupade 22 mars

AI kan förbättra kreativiteten inom film och TV, enligt Deloitte-studie

Artificiell intelligens (AI) blir allt mer populär både inom Hollywood och bland konsumenter. Enligt Deloittes 18:e årliga Digital Media Trends-rapport anser 22% av konsumenterna att generativ AI är bättre på att skapa berättelser än mänskliga kreatörer. 42% tror att både generativ AI och människor kan producera engagerande material, medan 22% tror att generativ AI kan producera filmer och TV-serier som är mer engagerande än de som skrivs av människor. Majoriteten, 70% av deltagarna i studien, föredrar fortfarande att titta på en film eller TV-show producerad av en människa snarare än en skapad av generativ AI. När det gäller att experimentera med dessa tekniker är det Generation Z och millennials som sätter standarden: 25% av de tillfrågade har använt generativ AI för att skapa text och 18% av dem har använt den för att skapa bilder. Med dessa åtgärder hamnar äldre generationer ännu längre efter.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 21 mars

AI förändrar videoindustrin: Skapar fantastiska visuella verk

AI förändrar videoindustrin, med text-till-video-modeller som gör stora framsteg. OpenAI:s Sora, som kan skapa en minuts videoklipp från naturligt språk, har fått stor uppmärksamhet. Gregory Mandarano, en AI-konstnär och filmskapare, har skapat en video med titeln ´Chaos Oblivion - Warhammer´ med hjälp av AI-verktyg som Midjourney och Runway AI. Nicholas Neubert har skapat en trailer för ´World on Fire´ med hjälp av AI-modeller från Runway AI. Maria Faltis, Christopher Fryant och Dustin Hollywood har också skapat kortfilmer med AI. Trots framstegen är det dock osannolikt att AI helt kommer att ta över filmindustrin, eftersom mänsklig kreativitet fortfarande är oumbärlig.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 16 mars

Start-up robotföretag integrerar OpenAI i sina robotar

En idé populariserad av Hollywood är att när AI blir för kraftfullt kommer maskinerna att ta över världen. Om detta blir verklighet kan vi ha sett den första iterationen av den nya robotiska masterracen. Start-up robotföretaget Figure01 har integrerat OpenAI:s artificiella intelligens i en av sina robotar, och resultatet är både otroligt och lite skrämmande.

Direktlänk Dela Newshub fördjupade 16 mars

AI: En potentiell fara för samhället

En mer akut fara än klimatförändringen har nu blivit tydlig - AI (Artificiell Intelligens) som snabbt kan förändra samhället både positivt och negativt. AI kan till exempel läsa av röntgenbilder effektivt och kan även användas inom journalistik och bildskapande. Men med dessa positiva tillämpningar kommer också negativa, som möjligheten att skapa realistiska animationer av vem som helst i vilken situation som helst. AI kan även kombineras med kvantdatorer, vilket kan vara hotande för civilisationen. Dessa är några funderingar kring AI från konstnären Nils-Erik Nilsson.

Direktlänk Dela Hallands Nyheter fördjupade 14 mars

Artificiell Intelligens: Potential och farhågor

Artificiell intelligens (AI) har potential att snabbt förändra samhället, både på gott och ont. Positiva tillämpningar inkluderar AI:s förmåga att effektivt läsa av röntgenbilder. Men tekniken kan också användas skadligt, som att skapa realistiska animeringar av personer i vilken situation som helst. Det finns även oro för att AI kan leda till förlust av jobb, till exempel inom filmindustrin där AI kan skapa datorgenererade bilder och filmer. Det finns också farhågor för att AI kan vara systemhotande, särskilt i kombination med kvantdatorer.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 13 mars

Artificiell intelligens revolutionerar filmindustrin med innovativa verktyg

Inom filmindustrin blir artificiell intelligens (AI) alltmer värdefullt. Sju AI-verktyg revolutionerar branschen genom att erbjuda innovativa lösningar för allt från manusförfattande till efterproduktion. Izotope har skapat fyra versioner av sin Neutron-ljudmixningsprogramvara, inklusive AI-verktygen Track Assistant och Mix Assistant. Movavi Video Editor är ett annat användarvänligt verktyg med AI-funktioner som gör videoredigering enklare. Runway, ett verktyg för videomaskering, gör maskering och auto-rotoscoping mycket enklare. Colourlab.Ai från Color Intelligence erbjuder maskininlärningsverktyg för videoredigering. Deepdub, baserat i Tel Aviv, är ett AI-verktyg som kan göra dubbningsprojekt mycket snabbare. Descript låter dig redigera videor med text. Adobe Premiere Pro är ett populärt videoredigeringsverktyg med AI-funktioner för sociala medier videokreatörer.

Direktlänk Dela SocioBits fördjupade 13 mars

AI:s snabba utveckling stör konstvärlden

Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) har accelererat snabbt, med framsteg som ChatGPT, GPT4, Googles Bard och Gemini, Frankrikes Mistral, och Googles DeepMind. Dessutom har det varit oroande utvecklingar inom deepfake-teknologi och autonoma vapensystem. Detta har lett till oro inom konstvärlden, där fotografer har blivit oroliga och deprimerade av de utmärkta bildskapande färdigheterna hos modeller som Dall-E och Stable Diffusion, och särskilt Midjourney. OpenAI, ett företag i framkant av denna revolutionerande teknik, tillkännagav nyligen Sora, en ´diffusion´ modell som skapar videoscener utifrån verbala prompts.

Direktlänk Dela The Spectator fördjupade 12 mars

Hollywood oroar sig för AI:s inverkan på filmindustrin

Efter ett svårt år präglat av två bittra strejker kommer den 96:e upplagan av Academy Awards att ge Hollywood en chans att projicera en bild av sig själv precis som man vill bli sedd. Årets nominerade inkluderar kritikerrosade storfilmer (Oppenheimer och Barbie), edgy verk (Poor Things), auteur-vändningar (Killers of the Flower Moon, The Zone of Interest) och bitsk satir (American Fiction). Men en ny oro har uppstått de senaste veckorna som bara har ökat den teknikinducerade ångesten i Hollywood som började med streamingrevolutionen: OpenAI:s text-till-video-generator Sora. Karla Ortiz, en konceptkonstnär och illustratör känd för sitt arbete på Marvel´s Black Panther och Dr Strange, sa att Hollywood brottades med ´konkurrerande känslor´.

Direktlänk Dela New Zealand Herald fördjupade 10 mars

AI-verktyget ´Deepdub´ revolutionerar ljudöversättning

Ett nytt AI-verktyg kallat ´Deepdub´ revolutionerar världen av ljudöversättning genom att erbjuda AI-drivna dubbningar för streamingprogram på olika språk och till och med dialekter. Verktyget används redan av Hollywood-studior och stora streamingtjänster och kan hjälpa till med allt från YouTube-videor och podcasts till företagsvideor, dokumentärer och videospel. Deepdub erbjuder också en fullständig samarbetsstudio, automatisk ljudsplitting och dialogisolationskontroller. Nyligen lanserade Deepdub en ny ´Accent Control´-funktion som kan ändra skådespelares accent för att passa in i den region man försöker skildra.

Direktlänk Dela No Film School fördjupade 29 februari

Joel Kim Booster diskuterar framtiden för AI i Hollywood

Skrivaren, skådespelaren och komikern Joel Kim Booster delar sina tankar om framtiden för artificiell intelligens (AI) i Hollywood. Inför Film Independent Spirit Awards 2024 uttryckte Booster sin oro för AI:s framsteg och hur snabbt det sker. Han framhöll att om någons jobb skulle ersättas av AI, borde det vara cheferna, eftersom AI:s kapacitet att destillera algoritmer och avgöra vad som kan köpas och säljas passar deras färdigheter. Booster betonade att det som människor och konstnärer bidrar till arbetet är oumbärligt och att mänsklig berättelse kan förmedla kraften i konsten.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 26 februari

Aidy Bryant rostar stjärnor vid Film Independent Spirit Awards

Aidy Bryant, tidigare medlem av Saturday Night Live, gjorde sin debut som värd för Film Independent Spirit Awards. I sitt öppningstal kritiserade hon bland annat den senaste strejken, AI och indie-världen. Bryant försökte sig på ´klassisk roasting´ och kallade stjärnor som Greta Lee och Natalie Portman för ´dumma b*tch´. Hon skämtade även om sig själv och sa att hon inte är bra på att rosta. Bryant välkomnade publiken till Independent Spirit Awards, som hon kallade ´de bisexuella Oscars´.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 26 februari

AI demokratiserar innovation och kreativitet

Demokratiseringen av innovation genom artificiell intelligens (AI) kan förändra vem som får innovera och hur. GenAI bryter ned strukturer som historiskt sett kontrollerat flödet av kreativt och intellektuellt kapital, vilket ger individer från alla samhällsskikt möjlighet att bidra med sina unika perspektiv och idéer. AI kan även förändra hur vi förstår kreativitet och dess roll i våra liv. Dessutom kan AI påverka innovation på ett mycket personligt sätt genom utvecklingen av ´personlig kreativitet´ som underlättas av AI-verktyg. Detta koncept representerar en kraftfull förändring i hur individer assimilerar information. Slutligen kan AI förändra traditionella bastioner av kreativitet och produktion, som underhållningsindustrin, genom att utmana och omforma långvariga system.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 25 februari

AI revolutionerar Hollywood: från förproduktion till distribution

Artificiell intelligens (AI) revolutionerar Hollywood, med roller i hela produktionsprocessen, från förproduktion till efterproduktion och även inom marknadsföring och distribution. AI verktyg effektiviserar förproduktionsuppgifter som manusanalys och storyboardning. Under filmning hjälper AI till med prestandafångst och scenanalys. Efterproduktionsfördelar inkluderar snabb videoredigering, färggradering och skapande av VFX. AI gör också framsteg inom publikanalys och marknadsföring, anpassar innehåll till tittarpreferenser. Etiska överväganden och inverkan på jobb inom branschen förblir en oro.

Direktlänk Dela PC-Tablet fördjupade 25 februari

AI driver demokratiseringen av innovation

Trots att många briljanta idéer fortfarande ligger oupptäckta och outnyttjade, står vi inför en revolution som kan förändra detta genom att göra innovation mer tillgänglig för alla. Framstegen inom artificiell intelligens (AI) kan demokratisera innovation genom att göra verktyg mer tillgängliga och förändra landskapet för vem som får innovera och hur. Genom att erbjuda oöverträffad tillgång till information, analys och kreativ hjälp kan AI-system möjliggöra för individer från alla samhällsskikt att bidra med sina unika perspektiv och idéer. Denna utjämning av spelplanen kan inte bara vara en seger för inklusivitet, utan kan också ha implikationer för global produktivitet och BNP. Dessutom omformar AI-driven demokratisering av innovation vår förståelse av kreativitet och dess roll i våra liv.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 25 februari

USA:s arbetsmarknadsminister Julie Su ska delta på Screen Actors Guild Awards

Julie Su, USA:s tillförordnade arbetsmarknadsminister, kommer att närvara vid Screen Actors Guild Awards för att erkänna inverkan av SAG-AFTRA:s strejk 2023 och det resulterande avtalet. Su, som tidigare tjänstgjort som arbetsmarknadskommissarie i Kalifornien, har haft kommunikation med skådespelarfacket, Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture and Television Producers under 2023 års strejker. Hon diskuterade också rollen hon anser att Hollywood-facken spelar i den större arbetsmarknadslandskapet och förklarade sin syn på AI och de hot och möjligheter det innebär för arbetare.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 24 februari

OpenAIs Sora förändrar filmindustrin men ersätter inte mänsklig kreativitet

OpenAI:s banbrytande text-till-video-generator, Sora, har väckt diskussioner om filmframställningens framtid. Trots Soras imponerande förmåga att skapa högkvalitativa videor från textbeskrivningar, tror vissa inom filmindustrin att Hollywood är långt ifrån obsolet. Det finns bekymmer om jobbförlust, men många tror att AI är ett verktyg, inte en ersättning för mänsklig kreativitet och filmkunskap. Utmaningar för AI inkluderar att Sora fortfarande producerar artefakter och inkonsekvenser, vilket belyser begränsningar i dess förmåga att helt ersätta traditionell filmframställning.

Direktlänk Dela PC-Tablet fördjupade 23 februari

Tyler Perry sätter expansionsplaner på paus på grund av AI-teknologi

Filmregissören Tyler Perry har uttryckt oro över AI:s inverkan på underhållningsindustrin, specifikt med anledning av OpenAI:s nyligen presenterade AI-videogenerator Sora. Perry har tillfälligt stoppat en planerad expansion av sin produktionsstudio värd 800 miljoner dollar efter att ha sett vad Sora kan göra. Sora, en text-till-video-syntesmodell, har förmågan att omvandla skriftliga beskrivningar av scener till högupplösta videoklipp på upp till 60 sekunder. Perry är oroad över att denna teknik kan göra behovet av att bygga scener eller resa till platser föråldrat, vilket kan äventyra jobb inom underhållningsindustrin.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade 23 februari

Betydande nedgång i kvinnligt ledda filmer enligt studie

Trots framgången för filmen ´Barbie´ 2023, har Hollywood upplevt en betydande nedgång i kvinnligt ledda filmer, enligt en studie av USC Annenberg Inclusion Initiative. Studien, som analyserade kön, ras/etnicitet och ålder hos huvud- och medhuvudroller i de 100 mest inkomstbringande filmerna från 2007 till 2023, visade att endast 30% av filmerna 2023 hade en kvinnlig skådespelare som huvud- eller medhuvudroll. Detta var en stor minskning från föregående år, trots att kvinnor utgör mer än hälften av USA:s befolkning och biopubliken. Författarna till studien uppmanade industrin att prioritera systematisk förändring.

Direktlänk Dela Ticker News fördjupade 23 februari

OpenAI:s Sora kan revolutionera filmindustrin

OpenAI:s Sora, en AI-teknik som kan generera högkvalitativa videor av komplexa scener, kan vara på väg att revolutionera filmindustrin. Systemet kan potentiellt ersätta traditionella produktionsprocesser och minska behovet av skicklig arbetskraft. Detta har lett till oro för att jobb kan komma att försvinna i branschen. En studie publicerad i januari visade att 75% av de tillfrågade ledarna inom underhållningsindustrin ansåg att AI-verktyg bidrog till att eliminera, minska eller konsolidera jobb inom deras företag. Trots detta har vissa redan integrerat AI-verktyg i sina arbetsflöden.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 22 februari

Hollywood oroar sig inte över OpenAIs text-till-video-generator

Hollywood är ännu inte orolig för OpenAIs nya text-till-video-generator, Sora, trots dess förmåga att snabbt generera relativt högkvalitativ video från text. Filmkonstnärer och illustratörer, som Reid Southen, anser att produktionsprocesserna är för komplexa för att AI ska kunna ta över. Aubry Mintz, tillförordnad verkställande direktör för International Animated Film Association´s Hollywood-avdelning, uttrycker dock oro för hur Sora kan påverka animeringsbranschen. Blake Ridder, en brittisk regissör, författare och skådespelare, tror att Sora snarare kan användas som ett verktyg för att förbättra filmproduktionsprocessen.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 22 februari

OpenAI introducerar Sora, en AI-verktyg för att skapa fotorealistiska videoklipp

OpenAI har presenterat sin nya applikation Sora, ett AI-verktyg som syftar till att skapa filmiska videobaserade innehåll baserade på användarprompts. Sora skiljer sig från andra AI-verktyg som Googles RunwayAI-app genom sitt hyperfokus på fotorealism. Sora kan skapa klipp som är både längre och mer oskiljaktiga från faktiska verkliga bilder som finns i filmer, tv och dokumentärer. Sora kan producera och rendera betydligt längre klipp än andra applikationer som RunawayAI. Sora´s klipp är inte bara längre utan också högre kvalitet och mer fotorealistiska. Sora kunde skapa hela visuella landskap med en filmisk kvalitet som om den kommer direkt från en filmuppsättning. Sora är fortfarande ny, med bara utvalda individer (valda av OpenAI) kan testa och använda produkten i detta skede. Enligt information som släppts av OpenAI verkar Sora vara ett betydande steg upp i AI-videoteknik, men vi måste vänta tills mer information släpps för att helt verifiera OpenAI´s påståenden.

Direktlänk Dela PC Guide fördjupade 21 februari

Linköpings universitet lanserar AI-fokuserade civilingenjörsprogram

Linköpings universitet, Campus Norrköping, erbjuder flera utbildningar för civilingenjörer med fokus på artificiell intelligens (AI). Studenter använder AI och maskininlärning för att visualisera och dra slutsatser från stora datamängder. Till hösten lanseras ett nytt civilingenjörsprogram kallat Datadriven utveckling, som ska lära studenter att hantera och utvinna värdefull information från de stora datamängder som digitaliseringen producerar. Många tidigare studenter har fått jobb inom filmindustrin i Hollywood och på NASA.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 20 februari

AI och dess inverkan på innehållsskapande och upphovsrätt

AI-teknik som OpenAI:s ChatGPT och Claude gör det enklare för innehållsskapare att generera text, medan Sora gör detsamma för videokontent. Men det finns oro över hur AI kan översvämma plattformar som YouTube med meningslöst innehåll. Hollywood verkar fast besluten att göra AI till drivkraften bakom sin kreativa produktion. Google planerar att spendera hundratals miljarder på AI under de kommande 10 åren. AI har också gjort marknadsföring enklare, men det finns oro över kvaliteten på AI-genererat innehåll. New York Times stämmer OpenAI för upphovsrättsfrågor relaterade till dess skrivna verk.

Direktlänk Dela Know Your Mobile fördjupade 20 februari

Medieindustrin bör omfamna AI, menar Twyns VD

Tim Levy, VD för digitala tvilling-skaparen Twyn, menar att medieindustrin bör omfamna AI. Han påpekar att AI kan användas för att skapa nytt innehåll, men att dess integration i medie- och underhållningsbranschen släpar efter på grund av skepsis. Kritiker pekar på de skadliga effekterna som AI kan ha på branschen, till exempel att det kan ta jobb från skådespelare och produktionsteam och skapa oönskade deepfakes. Levy föreslår att AI kan användas som ett samarbetsverktyg för att förbättra människoskapat innehåll snarare än att ersätta det.

Direktlänk Dela Broadcast fördjupade 19 februari

AI förväntas omvandla filmindustrin och utgör ett hot mot Hollywood

Konstgjord intelligens (AI) kommer att omvandla filmindustrin, vilket kan vara dåliga nyheter för Hollywood. AI kan snart göra det möjligt för individer att spela huvudrollen i en film av egen design tillsammans med favoritskådespelare. Hollywood har kämpat med sjunkande publiknivåer och vinster under flera år. Dessutom har konsumenterna en oändlig ström av gratis innehåll på sociala medier som TikTok och YouTube. AI-verktyg som Magnific.ai och Leonardo AI kan förvandla generiska grafik till realistiska scener och karaktärer. Med ett verktyg från Stability AI kan man redan förvandla en stillbild till en fullständigt animerad scen genom att bara ge instruktioner via text. Pika Labs tillhandahåller möjligheten att inte bara generera video från text utan också redigera den. Snart kommer alla att kunna skapa biografkvalitetsfilmscener med bara en bärbar dator eller mobiltelefon. AI-genererade filmer med dynamiska handlingar som ändras beroende på ditt humör och smak kommer att bli verklighet.

Direktlänk Dela Brownstone Research fördjupade 18 februari

AI-teknik väcker debatt på Berlins filmfestival

Berlins filmfestival blev scenen för en het debatt om film- och TV-branschens framtid i AI-eran. I fokus var Sora, en banbrytande text-till-video-teknik från OpenAI. Det nya verktyget har både upphetsat och orolat filmindustrin med tanke på dess inverkan på jobb och kreativitet. Trots framstegen är det viktigt att betona samarbetet mellan AI-genererade bilder och klassiskt berättande. Trots effektiviteten som AI erbjuder, är konsensus bland panelisterna att mänsklig kreativitet förblir oersättlig.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 17 februari

AI-verktyg förändrar film- och TV-produktion

Hollywood har experimenterat med generativa AI-videoverktyg för film- och TV-produktion, men med blandade resultat och ett potentiellt hot mot arbetare inom visuella effekter och annat postproduktionsarbete. Sora, Sam Altmans nyligen avtäckta text-till-video teknologi från OpenAI, har dominerat en diskussion om AI och världsbyggande i film och TV vid Berlins filmfestival. Dave Clark, en regissör från Los Angeles och tidig användare av AI-verktyg, menade att skapare behöver omfamna AI-teknologier för innehåll som ännu inte har tänkts ut eller realiserats. OpenAI:s Sora, avtäckt för två dagar sedan i en betatestningsfas, hävdar att den kan skapa videor upp till en minut långa. Trots detta varnade Clark för att den skarpa, nästan fotorealistiska bilden som genereras av Sora måste kombineras med traditionella berättartekniker för att hitta breda publik.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 17 februari

OpenAI släpper Sora, ett AI-verktyg för videogenerering, ökar oro för jobbförluster i VFX-industrin

OpenAI har släppt Sora, ett AI-verktyg för videogenerering som skapar hyperrealistiska videor från prompts. Trots att Sora är imponerande, ökar det oro för potentiella jobbförluster för VFX-artister på grund av framväxten av generativ AI. Internationella alliansen för teateranställda rådde Hollywood att vara försiktiga med att använda AI inom industrin. Netflix-ägda VFX-studion anställde AI-experter förra året, vilket väckte uppmärksamhet. En nyligen rapport betonar att generativ AI är redo att orsaka en betydande förändring från konventionella tekniker till innovativa processer. Men experter tror att generativ AI för närvarande saknar kapaciteten att helt ersätta människor, utan snarare fungerar som ett verktyg för att förbättra mänskliga förmågor. Dessutom förväntas AI omforma jobblandskapet och skapa nya möjligheter och vägar för sysselsättning.

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 16 februari

OpenAI visar upp nytt AI-verktyg för att skapa realistiska videor

OpenAI, ett företag inom konstgjord intelligens, har visat upp ett nytt AI-verktyg som kan generera mycket realistiska 60-sekundersvideor baserade på en enkel textinmatning. Verktyget, kallat ´Sora´, kommer initialt endast att vara tillgängligt för en liten grupp konstnärer och filmskapare samt ´röda team´, forskare som försöker hitta sätt att ett AI-verktyg kan användas för skadliga ändamål. Sora bygger på tekniken bakom OpenAI:s bildgenererande DALL-E-verktyg. Kvaliteten på AI-genererade bilder, ljud och video har snabbt ökat under det senaste året, med företag som OpenAI, Google, Meta och Stable Diffusion i täten för att skapa mer kapabla verktyg.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 15 februari

Hushållshjälp skriver filmmanus med hjälp av AI

Filmskaparen Shekhar Kapur har delat en intressant historia om hans hushållshjälp. Han avslöjade att hans kock, Nilesh, som misslyckats med sina studier i 11:an, lyckades skriva ett manus till en uppföljare till Mr India på mindre än en timme med hjälp av ett artificiellt intelligensverktyg. Shekhar Kapur visade hur enkelt det kan vara för vem som helst att använda AI-verktyg. Nilesh använde Google Gemini för att skriva ner manuset. Trots att många är imponerade av AI-programvarors förmåga att komma med manus och berättelser, ser inte alla detta som en välkommen förändring.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 12 februari

AI hotar jobb inom Hollywoods underhållningsindustri

Generativ artificiell intelligens (AI) hotar jobb inom Hollywood, enligt en studie som undersökt 300 ledare inom underhållningsindustrin. Tre fjärdedelar av respondenterna uppgav att AI-verktyg stödde eliminering, minskning eller konsolidering av jobb på deras företag. Det beräknas att nästan 204 000 positioner kommer att påverkas negativt de närmaste tre åren. I framkant av denna förändring finns ljudingenjörer, röstskådespelare, konceptkonstnärer och anställda i instegspositioner. Rapporten, som genomfördes av konsultföretaget CVL Economics, beställdes av Concept Art Association och Animation Guild.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 31 januari

AI används för att byta ut skådespelares ansikten i film

På Göteborgs filmfestival visas en specialversion av Ingmar Bergmans mästerverk ´Persona´, där Liv Ullmans ansikte har bytts ut mot den finlandssvenska skådespelaren Alma Pöystis genom artificiell intelligens. Detta är tänkt att starta en diskussion om teknikens framsteg och gränser. Detta är särskilt relevant med tanke på den skådespelarstrejk som lamslått Hollywood förra året, där en del av fackets oro var att skådespelare i framtiden skulle kunna ersättas av AI-skådespelare. Experimentet ´Another Persona´ är underhållande och tankeväckande, men kanske inte helt övertygande.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 29 januari

Författaren Rie Kudan erkänner att hon använde AI för att skriva sin prisbelönta roman

2010 uppstod en mindre kontrovers kring romanen ´Kartan och territoriet´ av Michel Houellebecq, som just vunnit Goncourt-priset, då det upptäcktes att hela passager kopierats från Wikipedia. Nyligen orsakade författaren Rie Kudan uppståndelse genom att erkänna att hon använt ChatGPT för att skriva cirka 5% av sin roman, som utspelar sig i ett futuristiskt Tokyo. Kudan vann det prestigefyllda Akutagawa-priset, vilket beskrivs som det japanska Goncourt-priset. Kudan har för avsikt att fortsätta utforska AI i sitt arbete.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 28 januari

Taylor Swift utsatt för pornografiska ´deepfake´-bilder online

Taylor Swift har blivit det mest kända offret för en flod av pornografiska ´deepfake´-bilder som cirkulerar online. Bilderna av Swift började spridas på sociala medier under veckan. Hennes fans, kända som ´Swifties´, startade en motoffensiv på Twitter och skapade hashtaggen #ProtectTaylorSwift för att fylla sociala medier med mer positiva bilder av popstjärnan. Screen Actors Guild släppte ett uttalande om bilderna, och kallade dem för ´upprörande, skadliga och djupt oroande´. Forskare har sagt att antalet explicita deepfakes har ökat under de senaste åren, eftersom tekniken för att producera sådana bilder har blivit mer tillgänglig och lättare att använda.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 27 januari

Under sommaren 2023 strejkade fackförbund som representerar Hollywood-skådespelare och författare, med kritik mot användningen av artificiell intelligens (AI) för att utföra mänskliga skribenter och skådespelares arbete. En ledande kommersiell bank meddelade att de använder kombinerad kraft av metaverse och AI för att utbilda nya anställda att hantera simulerade verkliga situationer. Samtidigt har Europeiska unionen antagit sin AI-lag, som kräver att företag som använder AI för anställning eller arbetarhantering genomför bedömningar för bias innan deras AI-plattformar distribueras. AI och metaverse håller på att omforma arbetslivet på genomgripande sätt. Dessa teknologier kommer att träda in i en arbetsvärld där mångfald, rättvisa och inklusivitet (DEI) har blivit en grundläggande förväntan. DEI-initiativ gynnar inte bara samhälleliga ojämlikheter; de gynnar också företag. Genom att ta in grupper med olika bakgrunder och livserfarenheter kan sådana initiativ bygga inkluderande tankesätt och beteenden för att frigöra den innovativa potentialen av mångfald i tanken. Studie efter studie - från Världsekonomiskt forum (WEF), Gartner och andra - bekräftar att mer mångsidiga företag presterar bättre än mindre mångsidiga.

InformationWeek fördjupade 25 januari

Medieindustrin står inför avgörande ögonblick i AI-eran efter The New York Times stämning mot OpenAI och Microsoft

I kölvattnet av The New York Times stämning mot OpenAI och Microsoft för påstått användande av dess innehåll utan ersättning, står medieindustrin inför ett avgörande ögonblick när det gäller att definiera värdet av dess immateriella egendom i AI-eran. Denna rättsliga åtgärd framhäver en växande oro: Hur ska mediakanaler kompenseras för användningen av deras innehåll av AI-teknologier som stora språkmodeller, och vad innebär detta för skyddet av immateriell egendom i AI-eran? Joanna Dodd Massey, Ph.D., en oberoende direktör vid Hollywood Foreign Press Association med en rik bakgrund inom teknik, psykologi och media, och tidigare kommunikationsledare vid stora företag som CBS och Condé Nast, erbjöd ett övertygande perspektiv på denna fråga.

Direktlänk Dela MarketScale fördjupade 18 januari

Studior överväger att stämma AI-företag

Hollywoodstudior kan komma att stämma AI-företag på grund av upphovsrättsintrång. AI-generatorer som Midjourney kan snart återskapa filmer som Avengers: Endgame bild för bild. Förra året hamnade Hollywood i strid med fackföreningar över potentiella faror med generativ artificiell intelligens. AI-företag anklagades för massivt upphovsrättsintrång efter att deras verk påstås ha använts som träningsmaterial. En möjlig förklaring till att stora studior inte har stämt för att skydda sin immateriella egendom kan vara att de fortfarande förhandlar med AI-företag. Konceptkonstnärer som Southen ser en minskad marknad för sina tjänster eftersom de tvingas konkurrera med de chatbots de motvilligt hjälpte till att skapa.

Direktlänk Dela Press Pass LA fördjupade 12 januari

Diskussion om AI-bestämmelser i nya SAG-AFTRA och WGA-kontrakt

Manatt Entertainment Partner Sarah E. Moses, Jeffrey Bennett, juridisk rådgivare för SAG-AFTRA, Tony Segall, extern rådgivare för Writers Guild of America West, och Jonathan Handel, underhållningsadvokat och journalist på Puck News kommer att diskutera betydelsen och effekten av de nya SAG-AFTRA och WGA-kontrakten som innehåller bestämmelser om artificiell intelligens. 2023 innebar historiska strejker i Hollywood när både SAG-AFTRA och WGA kämpade mot effekterna av den föränderliga underhållningslandskapet. Båda förbunden har nu nya kontrakt på plats, där artificiell intelligens är mer central än någonsin.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 11 januari

Hollywoods kamp mot AI-företag över upphovsrättsintrång

Hollywood har börjat utmana AI-företag i rätten, anklagar dem för massupphovsrättsintrång efter att deras verk påstås ha använts som träningsmaterial. En fråga som framträder är varför stora studior inte har stämt för att skydda sin immateriella egendom. En förklaring kan vara att de fortfarande förhandlar med AI-företag om licensavtal. Alternativt kan de vilja använda verktygen själva för att minska arbetskostnaderna, eller att de väntar på att samla bevis och se hur andra fall utvecklas. AI-bildgeneratorer återger allt mer exakta replikat av bilder från filmer, vilket kan ge studiorna det bevis de behöver.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 11 januari

Allt fler människor skapar videospel, men majoriteten designas fortfarande av professionella team. Det tekniska kunskapsbehovet utgör en barriär för att genomsnittspersonen ska kunna skapa sitt eget spel. Men år 2024 kommer detta att förändras när AI gör spelutveckling så enkelt att man kan skapa ett spel på en halvtimme. Detta kommer att leda till en översvämning av nya titlar på marknaden, eliminera tusentals jobb, skapa otaliga nya och förändra vår relation till videospel för alltid. AI-verktyg som ChatGPT hjälper datorer att omvandla mänskligt språk till användbart innehåll, även videospel. Roblox har redan gjort det enkelt att skapa enkla spel på några minuter med en dra-och-släpp gränssnitt, och det förenklar mer komplicerad spelutveckling med en mängd tillgängliga verktyg. Med AI kommer denna process snart att vara nästan ansträngningslös.

Gizmodo Australia fördjupade 9 januari

Australiens underhållningsindustri uppmanas att ´ansvarsfullt anpassa sig´ till AI

Kommunikationsexperten och föreläsaren vid Charles Sturt University, Dr Travis Holland, uppmanar den australiensiska underhållningsindustrin att ´ansvarsfullt anpassa sig´ till användningen av artificiell intelligens (AI). Holland uttrycker oro över att AI hotar jobb och kreativitet i underhållningsindustrin, särskilt efter skådespelar- och författarstrejken i USA 2023. Han menar att AI:s förmåga att skriva manus billigt och använda befintligt material på ett sätt som kan bryta mot upphovsrätten är två huvudhot. Holland tror dock att AI kan ha positiva effekter inom underhållningsindustrin, till exempel genom att identifiera ´hotspots´ för korta klipp att dela på sociala medier.

Direktlänk Dela Region Media Riverina fördjupade 8 januari

Skolplikten kan behöva omvärderas i en framtid med AI

En insändare diskuterar hur skolplikten är utformad för ett samhälle som snart inte längre finns, då mänskliga jobb redan börjar ersättas med artificiell intelligens (AI). Skribenten förutspår att AI och humanoida robotar kan bli den nya arbetskraften och föreslår att skolplikten bör avskaffas till förmån för en frivillig variant. Barn skulle kunna lära sig hemma med hjälp av AI. Skribenten erkänner att dessa idéer kan verka som science fiction, men betonar att samhället utvecklas i snabb takt.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 8 januari

Skådespelare och författare har nått en överenskommelse med AI, men frågan om ljudtekniker är fortfarande öppen. Framtiden för ljudindustrin beror på ingenjörer och redaktörer som förstår hur man maximerar AI-verktygens kapabiliteter och produktivitet. Hollywood fortsätter att fungera trots stängning av filmproduktion under större delen av året. Streamingtjänster har varit i centrum för dessa ansträngningar, där allt från berättarstruktur till prissättning har varit på bordet. Det finns en oro för att mindre kraftfulla och mer tekniska grupper, som ljudteknik, kan stå på tur för AI-ersättning och de förmodade kostnadsbesparingarna. Det är dock oundvikligt att AI kommer att förändra arbetsflödet för ljudtekniker dramatiskt.

Music Connection fördjupade 5 januari

Artificiell intelligens (AI) förväntas revolutionera spelutvecklingsindustrin 2024, vilket gör det möjligt för genomsnittspersonen att skapa sina egna spel. Genom AI kan spelutveckling bli så enkel att man kan skapa ett spel på en halvtimme. Detta kommer att leda till en översvämning av nya titlar på marknaden, skapa och eliminera tusentals jobb och förändra vårt förhållande till videospel för alltid. AI-verktyg som ChatGPT hjälper datorer att omvandla mänskligt språk till användbart innehåll, inklusive videospel. En av de företag som gjort mest för att göra spelutveckling tillgänglig för massorna är Roblox, som introducerade en beta-version av Roblox Assistant 2023. Detta verktyg använder generativ AI för att hantera nästan alla spelutvecklingsuppgifter.

Gizmodo fördjupade 5 januari

År 2023: Ekonomisk tillväxt, bankkollapser och teknologi

Trots rädsla för recession i början av 2023, upplevde ekonomi och aktiemarknad en oväntad tillväxt. Året präglades av kvinnlig makt, matematik, bankkollapser, kryptovalutafällningar, AI-chatbots och försök till styrelsekupper. Arbetare från Detroit till Hollywood återtog sin makt, Goldman Sachs VD David Solomon hamnade under press och Tesla VD Elon Musk konfronterade annonsörer. FTX grundare och VD Sam Bankman-Fried nekade till anklagelser om bedrägeri. Microsoft lanserade om sin Bing sökmotor med ChatGPT, en avancerad AI utvecklad av OpenAI. Silicon Valley Bank kollapsade i mars, följt av Signature Bank i New York. Beyoncés turné startade i maj i Stockholm, vilket orsakade en inflation på 0,2%. PGA Tour gick samman med saudiska LIV Golf, vilket orsakade antitrust-undersökningar. Bankman-Frieds rättegång började i oktober, vilket resulterade i en förlust av mellan 8 och 10 miljarder dollar för FTX. Elon Musk kritiserade annonsörer på Twitter och OpenAI:s grundare Sam Altman fick sparken men återanställdes senare. Aktiemarknaderna avslutade året med en rally som tog Dow och S&P 500 till nya höjder.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 1 januari

Jason Bolden berättar om sin resa till att bli en framstående stylist

I veckans avsnitt av Idea Generation tar kändisstylisten Jason Bolden oss med på en resa från hans ungdom i St. Louis och Chicago till att bli en av de mest eftertraktade stylisterna i Hollywood. Från att öppna en vintagebutik i New York till att få chansen att styla Gabrielle Union och bygga upp en lista av A-listklienter, berättar Bolden historier genom mode samtidigt som han omdefinierar vad det innebär att vara en stylist.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 31 december

AI:s framsteg och utmaningar under 2023

År 2023 präglades av hopp och farhågor kring AI som en transformativ teknik. Skolor och universitet kämpade med studenter som använde OpenAI:s ChatGPT för att hjälpa dem med läxor och uppsatser. New York City Public Schools förbjöd ChatGPT, vilket inledde en stor diskussion om generativ AI. Medan AI-genererade bilder, musik, videor och datorkod skapade av plattformar som Stability AI:s Stable Diffusion eller OpenAI:s DALL-E öppnade upp spännande nya möjligheter, ökade också oro för desinformation, riktad trakasseri och upphovsrättsintrång. I mars krävde en grupp på över 1 000 undertecknare, inklusive Apple-medgrundaren Steve Wozniak och miljardärsteknikentreprenören Elon Musk, ett uppehåll i utvecklingen av mer avancerad AI på grund av dess ´djupa risker för samhället och mänskligheten´. Trots att många frågor kring AI fortfarande är olösta, kommer 2023 sannolikt att minnas som en stor milstolpe i fältets historia.

Direktlänk Dela Al Jazeera fördjupade 29 december

Arbetsmarknaden kämpar för större inflytande över AI

Arbetare krävde 2023 större inflytande över hur artificiell intelligens (AI) omformar deras branscher, med oöverträffade vinster från Hollywood till Silicon Valley. Microsoft och AFL-CIO, en koalition av dussintals fackföreningar, meddelade ett partnerskap för att utöka arbetarnas roll i skapandet av arbetarcentrerad design, arbetskraftsutbildning och pålitliga AI-praxis. Avtalet inkluderar ´inlärningssessioner´ med arbetsledare och arbetare underlättade av Microsofts AI-experter. Det skisserar också planer för de två organisationerna att föreslå nya policys till kongressen om AI-omskolning som skulle hjälpa till att skapa och bevara jobb för människor när tekniken expanderar.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 27 december

Hollywood experimenterar med AI-verktyg, enligt EY:s underhållningsledare

John Harrison, chef för media och underhållning på EY, har i en intervju med The Hollywood Reporter uttryckt sina åsikter om AI och metaversum. Han sa att media- och underhållningsföretag fokuserar på involvering av generativ AI. Metaversum-konceptet var tidigare på uppgång, men nu överger företagen idén och vänder sig mot AI för att spara tid och öka kreativiteten. Mediaföretag fokuserar på generativ AI för att främja tillväxt och produktivitet.

Direktlänk Dela The Coin Republic fördjupade 25 december

Fackföreningar i Hollywood kämpar mot AI-hotet

Medlemmar från Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) gick samman för att protestera mot hotet från artificiell intelligens (AI). WGA-medlemmarna ville förhindra att AI kunde tränas på eller manipulera deras arbete utan deras godkännande, medan skådespelarna ville ha skydd mot hur tekniken kunde användas för att återskapa deras framträdanden. Dessa protester blev en högprofilerad motståndsexempel mot AI år 2023, och satte tonen för hur framtida arbetsrörelser kan motverka automation.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 25 december

Röstskådespelare oroade över hotet från artificiell intelligens

Trots att skådespelarfacket SAG-AFTRA har firat sin kontraktseger, är Jesse Inocalla, röstskådespelare, mer oroad än någonsin. Han påpekar att generativ AI-teknologi, som används för att skapa allt från text till ljud, bilder och videor, utgör ett speciellt hot mot röstskådespelare. Inocalla hävdar att röstskådespelare löper störst risk att utnyttjas av filmbolag som använder det nya kontraktets språk för att ersätta levande skådespelare med AI-röster. Montrealbaserade röstskådespelaren Tod Fennell delar Inocallas oro och menar att röstskådespelare lättare kan ersättas av studior utan någon större publikreaktion.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 24 december

Arbetare tar ledningen i att skydda mot AI och automatisering

Arbetare tar ledningen i att säkra skydd mot nya automatiseringsverktyg, eftersom regeringar ofta är långsamma med att införa regler för ny teknik. Fackföreningar har blivit ett verktyg för skydd där det saknas federal tillsyn och lagar, enligt Margaret Poydock, en senior policyanalytiker vid Economic Policy Institute. Till exempel har underhållningsarbetare säkrat bestämmelser i sina nya kontrakt som förbjuder studior att använda AI för att skriva eller omskriva litterärt material. Dessutom har Microsoft och fackföreningen AFL-CIO nyligen meddelat ett partnerskap för att navigera arbetsfrågor kopplade till AI:s framsteg.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 21 december

Författare stämmer OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång

En grupp på 11 icke-skönlitterära författare har anslutit sig till en stämningsansökan i en federal domstol i Manhattan, där de anklagar OpenAI och Microsoft för att ha missbrukat deras böcker för att träna företagens artificiella intelligensmodeller, som de som driver ChatGPT och annan AI-baserad mjukvara. Författarna, inklusive Pulitzerprisvinnarna Taylor Branch, Stacy Schiff och Kai Bird, påstår att företagen kränkte deras upphovsrätt genom att använda författarnas verk för att träna OpenAIs GPT stora språkmodeller, eller LLMs. Författaren och Hollywood Reporter-redaktören Julian Sancton inledde den föreslagna grupptalan i november. Företagen har förnekat anklagelserna.

Direktlänk Dela Seeking Alpha fördjupade 21 december

AI:s påverkan på kultur: strider i Hollywood, TikTok-trender och musik

Artificiell intelligens (AI) har börjat omforma musik, film och konst, vilket har lett till entusiasm och panik. AI var i centrum för en tvist som stoppade Hollywood under sommaren 2023, då både författare och skådespelare strejkade. Skrivverktyg som ChatGPT och AI-bildgenereringsverktyg som Midjourney framträdde, vilket ledde till oro bland Hollywood-kreatörer att AI skulle ta över deras jobb. På TikTok har AI-innehåll spridits på oväntade sätt, inklusive deepfakes av amerikanska presidenter och AI-skapade visuella memes. AI har också skakat om musikvärlden med deepfakes av kända musiker. Vissa konstnärer har vidtagit proaktiva, juridiska åtgärder för att skydda sig själva.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 21 december

AI föreslår drömrollbesättning för ny filmatisering av Jesu födelse

AI-boten ChatGPT har föreslagit en drömrollbesättning för en ny filmatisering av Jesu födelse. Bland de föreslagna är Natalie Portman eller Jessica Chastain för rollen som Maria, Joaquin Phoenix eller Oscar Isaac som Josef, och Cate Blanchett som ängel Gabriel. Ralph Fiennes skulle kunna spela Herodes, medan de tre vise männen skulle kunna spelas av Javier Bardem, Morgan Freeman och Idris Elba. Hugh Jackman, Michael B. Jordan och Dev Patel föreslogs som herdar. Baby Jesus skulle behöva vara CGI eller en ung skådespelare, och berättaren skulle kunna vara Anthony Hopkins.

Direktlänk Dela World Time Todays fördjupade 20 december

Hollywood fruktar AI:s inverkan på kreativa yrken

Hollywood fruktar allt mer hotet från artificiell intelligens (AI) och dess förmåga att ta över kreativa jobb. Trots att strejker inom WGA och SAG-AFTRA äntligen har lösts, vilket ledde till att tusentals förlorade jobbet och många ifrågasatte underhållningsindustrins framtid, kvarstår oron för att robotar ska ta över vissa kreativa jobb. Många organisationer har fått skydd mot att AI tar över deras roller i produktioner, inklusive skådespelare och författare. Men den snabbt utvecklande tekniken förändrar hur vi ser vad som är möjligt inom olika branscher, och den allt närmare framtiden kan göra det svårt att hänga med i regleringen av hur maskininlärning kan användas för att forma och förändra både fackliga och icke-fackliga konstjobb.

Direktlänk Dela IndieWire fördjupade 11 december

AI och Hollywood-stjärnor i centrum för Sundance filmfestival 2024

Konstgjord intelligens (AI) kommer att vara i centrum för uppmärksamheten vid Sundance filmfestival i januari, tillsammans med Hollywood-stjärnor som Kristen Stewart och Jesse Eisenberg. Programmet för denna traditionella oberoende filmfestival, som avtäcktes onsdagen den 6 december 2023, inkluderar en musikfilm som erbjuder en annorlunda version varje gång den sänds och dokumentärer om människor som vill använda AI för att kommunicera med nära och kära efter döden. Festivalen, som medgrundades av Robert Redford, kommer att hålla 85 världspremiärer bland sina 90 program. Den kommer att äga rum från den 18 till 28 januari 2024.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 7 december

Hollywood-skådespelare godkänner avtal om användning av AI

Hollywoods skådespelare har röstat för att acceptera det avtal som förhandlats fram mellan deras fackförbund SAG-AFTRA och studior och strömningstjänster. En stor tvistefråga var hur och när artificiell intelligens (AI) kunde användas när det gäller skådespelare och artister, och vem som får ersättning för det. AI gör redan mycket i Hollywood, som att dubba filmer till andra språk och återskapa unga versioner av skådespelare. Skådespelare har sökt regler kring digitala repliker av sig själva. Regelverket handlar om ´informerat samtycke och rättvis ersättning´, säger Duncan Crabtree-Ireland, nationell verkställande direktör och chefsförhandlare för SAG-AFTRA.

Direktlänk Dela Marketplace fördjupade 7 december

SAG-AFTRA-medlemmar ratificerar kontraktsavtal, avslutar 118 dagars skådespelarstrejk

SAG-AFTRA-medlemmar har avslutat Hollywoods säsong av arbetskonflikter genom att ratificera kontraktsavtalet som avslutade skådespelarstrejk på 118 dagar. Röstning resulterade i 78,33 procent för och 21,67 procent emot kompromissen som deras förhandlare nått. Kontraktet, värt över 1 miljard dollar, är resultatet av 160 000 medlemmars fackförenings ståndpunkt över den förändrade karaktären av anställning för artister i streaming-eran och det ökande hotet från AI. Trots detta omfamnade inte medlemmarna enhälligt avtalet som förhandlats fram den 8 november. Fackföreningens ratificeringsperiod var mycket mer spänd än den var för Writers Guild of America efter att den senare fackföreningen avslutade sitt 148-dagars arbetsstopp ungefär två månader tidigare.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 7 december

AI på arbetsplatsen är inte oundvikligt, säger arbetsmarknadsdepartementets tillförordnade sekreterare

Julie Su, tillförordnad arbetsmarknadssekreterare, talade vid CNBC Work Summit och betonade att det inte är oundvikligt att AI tar över arbetsplatser. Hon uppmanade arbetstagare att göra sina röster hörda och sa att framgångsrika strejker inom TV, film och bilindustrin har inkluderat AI som en förhandlingspunkt. Daron Acemoglu, expert på ekonomi och arbetsmarknad vid MIT, menade att det finns ett bästa scenario för hur AI kan förbättra arbetstagares jobb och liv, men att vi för närvarande går åt fel håll. Su påpekade att AI kommer att påverka arbetsstyrkan, men det är viktigt att tänka proaktivt på denna inverkan.

Direktlänk Dela NBC Philadelphia fördjupade 6 december

Runway ML och Getty Images lanserar AI-baserad videoproduktionsmodell

Runway ML har inlett ett strategiskt samarbete med Getty Images, vilket markerar ett betydande framsteg inom AI-driven videoproduktion. Samarbetet har lett till skapandet av Runway <> Getty Images Model (RGM), utformad för att tjäna som grund för företagskunder att utveckla anpassat generativt videoinnehåll. RGM-modellen öppnar dörrar för en mängd olika branscher, speciellt inom Hollywood-produktion, reklam och media. Runway ML fortsätter att leda det generativa video AI-fältet, trots konkurrenslandskapet och tidigare juridiska utmaningar. Den kommersiella tillgängligheten för RGM förväntas komma under de kommande månaderna.

Direktlänk Dela WinBuzzer fördjupade 5 december

Runway ML och Getty Images samarbetar för att utveckla AI-videomodeller

AI-videoskapningsplattformen Runway ML har gått samman med Getty Images, en framstående leverantör av visuellt innehåll, för att utveckla innovativa AI-videomodeller anpassade för underhållnings- och reklambranscherna. Samarbetet syftar till att utveckla banbrytande AI-videomodeller som kommer att ge Hollywood-studior, reklambyråer och medieföretag möjlighet att producera högkvalitativt, fängslande videoinnehåll i en aldrig tidigare skådad skala. Detta samarbete kommer att minska produktionskostnaderna i Hollywood avsevärt. Men det finns två stora problem: det kan inte tilltala en bred publik och det använder konst och AI i samma mening.

Direktlänk Dela Dataconomy Media fördjupade 5 december

SAG-AFTRA når preliminärt avtal efter halvårs strejk i Hollywood, men debatt uppstår bland medlemmarna

Den 8 november nådde SAG-AFTRA ett preliminärt avtal med studior och streamingtjänster som officiellt avslutade en halvårs strejk i Hollywood. Men bland fackföreningsmedlemmarna har det uppstått debatt om avtalets fördelar, särskilt dess AI-skydd. Nu undrar vissa skådespelare vad konsekvenserna kommer att bli för omröstningen om avtalets ratificering, som avslutas den 5 december. SAG-AFTRA:s nationella verkställande direktör, Duncan Crabtree-Ireland, säger att han är ´ganska säker´ på att medlemmarna till slut kommer att godkänna avtalet.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 5 december

´Spider-Verse´-skapare diskuterar AI:s roll inom filmindustrin

Artificiell intelligens (AI) har varit ett hett ämne i Hollywood, särskilt med tanke på de senaste strejkerna. Under en presskonferens för ´Spider-Man: Across the Spider-Verse´ uttryckte Christopher Miller och Phil Lord, som hjälpte till att utveckla ´Spider-Verse´-filmerna, sin syn på AI inom filmindustrin. De anser att AI bäst används som ett verktyg för att förenkla arbetsuppgifter snarare än att förnya. Lord betonade att publiken värdesätter det konstnärliga och handgjorda kvaliteten i film, vilket AI inte kan tillhandahålla.

Direktlänk Dela MovieZine fördjupade 3 december

Tom Hanks diskuterar framtiden för AI i Hollywood

Oscarbelönade skådespelaren Tom Hanks har uttryckt sin oro över den växande påverkan av artificiell intelligens (AI) i underhållningsindustrin. I en exklusiv intervju med y!Entertainment delade Hanks sina tankar om ämnet, och kallade det nyligen avslutade SAG-AFTRA-strejken mer för en ´parentes´ än en lösning. Han varnar för den nuvarande ´vilda västern´ av AI i Hollywood och uppmanar till starkare åtgärder för att skydda skådespelares rättigheter. Hanks förutser att reglering kommer att bli ett brådskande behov i framtiden, och pekar på den allmänna bristen på uppmärksamhet mot denna kritiska fråga.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 3 december

Generativ AI förändrar film- och TV-produktion

Under det senaste året har diskussionen kring generativ AI inom underhållningsindustrin varit intensiv. Nu när författar- och skådespelarstrejkerna är över behöver Hollywood överväga hur studior och kreativa yrken kommer och eventuellt borde använda generativ AI i de olika kreativa processer som är involverade i produktion av film och TV. Gen AI erbjuder ett brett spektrum av möjligheter i alla steg av produktionskedjan och börjar redan störa traditionella metoder. Trots detta förväntas dess inverkan vara positiv.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 1 december

AI och konst: Framtiden för kreativitet

I slutet av 2022 introducerades ChatGPT till världen och möttes av kollektiv förvåning. Detta verktyg, tillsammans med andra nya generativa AI-verktyg som DALL-E 2 och Midjourney, har utmanat uppfattningen att robotar inte kan skapa konst. De har vunnit fotografi- och konsttävlingar och till och med klarat medicinska styrelser och advokatexamen. Berkeley robotikprofessor Ken Goldberg argumenterar för att vi bör omfamna dessa nya generativa teknologier. Hans kommande utställning för Getty Museum i Los Angeles kommer att inkludera generativ AI.

Direktlänk Dela California Alumni Association fördjupade 1 december

Mandalit del Barco: NPR Wests konstkorrespondent

Mandalit del Barco, en konstkorrespondent baserad vid NPR West, rapporterar och producerar berättelser om film, television, musik, visuell konst, dans och andra ämnen. Under åren har hon också täckt allt från gatugäng till Hollywood, polis och fängelser, marijuana, invandring, rasrelationer, naturkatastrofer, Latino-konst och urban gatukultur (inklusive hiphop-dans, musik och konst). Varje år rapporterar hon om Oscars och Grammy-utmärkelserna, liksom Sundance Film Festival och andra evenemang. Hennes nyhetsrapporter, featureberättelser och foton, inlämnade från Los Angeles och utomlands, kan höras på All Things Considered, Morning Edition, Weekend Edition, Alt.latino och npr.org.

Direktlänk Dela North Carolina Public Radio fördjupade 30 november

SAG-AFTRA-medlemmar oroade över AI-klausuler i potentiellt avtal

Vissa medlemmar i SAG-AFTRA uttrycker oro över AI-bestämmelser i ett preliminärt avtal. Hollywoodskådespelare röstar om de ska ratificera ett nytt kontrakt med stora studior och strömmningstjänster. Vissa fackföreningsmedlemmar ifrågasätter om avtalet skyddar dem från problem med artificiell intelligens.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 30 november

AI förutspås att helt förändra media och underhållningsindustrin

Artificiell intelligens (AI) förväntas helt omvandla media och underhållningsindustrin. Branschspelare och yrkesverksamma överväger hur de mest effektivt och ansvarsfullt kan utnyttja AI-verktyg. Sedan 2020 har Variety Intelligence Platform erbjudit insikter om den växande rollen och värdet av AI i branschen, med djupgående analyser medan de som arbetar i Hollywood väger sina svar under snabb förändring.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 29 november

Hollywood oroar sig över konsekvenserna av AI-avtal

Inte alla i Hollywood är nöjda med filmindustrins historiska AI-avtal. Kritiker menar att tillåtandet av digitala replikor och syntetiska skådespelare kan minska antalet jobb för både skådespelare och filmteam. Detta kan i sin tur tillåta stora stjärnor och deras AI-genererade kloner att medverka i flera projekt samtidigt, vilket kan tränga ut nya skådespelare. 14 procent av den nationella styrelsen för Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) röstade faktiskt emot att ta avtalet till dess allmänna medlemskap för ratificering. En av de mest framstående kritikerna av avtalet har varit skådespelerskan Justine Bateman.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 27 november

Risk för upphovsrättsintrång i AI-sektorn

President Biden har undertecknat en exekutiv order om artificiell intelligens medan vicepresident Kamala Harris såg på i Vita huset den 30 oktober. Riskkapitalisten Vinod Khosla, citerad av kolumnisten Michael Hiltzik, framhåller att alla skapare av upphovsrättsskyddat material har lärt sig från upphovsrättsskyddade verk. Syftet med upphovsrättslagstiftningen är att säkerställa att skapare av immateriella rättigheter kan försörja sig på sitt arbete. Om andra kunde kopiera och återpublicera, skulle de kunna underprisa upphovsmannen, och alla skulle köpa den billigare kopian.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 27 november

Dolly Parton ser AI som ett ´vapen´

Countrymusikikonen Dolly Parton har kallat artificiell intelligens (AI) för ett ´vapen´. Hon har delat sin åsikt om att använda AI för att återuppliva rösterna hos artister som har gått bort, som Elvis Presley. ´Jag kommer inte att överväga AI för något som är mänskligt. För jag tror att det är ett vapen och ett verktyg som kan vara skrämmande´, sa hon till The Hollywood Reporter. Parton, 77, tillade att hon personligen inte vill att hennes röst ska replikeras med AI efter hennes död.

Direktlänk Dela Music News fördjupade 25 november

Open AI och Microsoft stäms för upphovsrättsbrott

Open AI och Microsoft har stämts för att ha brutit mot fackboksförfattares upphovsrätt genom att träna upp AI-verktyg på tiotusentals fackböcker. Advokaten Justin Nelson, som representerar Hollywood Reporters redaktör Julian Sancton, anklagar företagen för massiv stöld av upphovsrättsskyddat material. Tidigare har även den amerikanska branschorganisationen Authors Guild och flera författare, inklusive George R.R. Martin, John Grisham och Jonathan Franzen, stämt Open AI för liknande skäl.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 23 november

OpenAI och Microsoft stämda för upphovsrättsintrång av icke-fiktiva författare

OpenAI och Microsoft har blivit stämda av icke-fiktiva författare som hävdar att teknikföretagen har tränat sina AI-chattrobotar, såsom OpenAIs ChatGPT och Microsofts Copilot, med deras verk utan tillstånd. Författaren och Hollywood Reporter-redaktören Julian Sancton leder den föreslagna grupptalan som har lämnats in vid en federal domstol i Manhattan. Detta är den första författarstämningen mot OpenAI som också namnger Microsoft som en svarande. Sancton har bett domstolen om ett ospecificerat belopp i skadestånd och en domstolsorder för att blockera det påstådda intrånget.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 22 november

OpenAI och Microsoft stäms för påstått missbruk av författares verk för att träna AI

OpenAI och Microsoft stäms för påstådda överträdelser av upphovsrätten, då de anklagas för att ha använt verk av icke-fiktiva författare för att träna sina artificiella intelligensmodeller, inklusive OpenAI:s chatbot ChatGPT. Författaren och Hollywood Reporters redaktör Julian Sancton, som leder den föreslagna grupptalan, hävdar att OpenAI kopierade tiotusentals icke-fiktiva böcker utan tillåtelse för att lära sina språkmodeller att svara på mänskliga textprompter. Stämningen är den första mot OpenAI som även nämner Microsoft som svarande.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 21 november

Brody Dalle: En framstående punkrockartist med ett nettovärde på 4 miljoner dollar

Brody Dalle, född 1979 i Melbourne, är en betydande figur inom punkrocken med ett nettovärde på 4 miljoner dollar. Hon började sin musikaliska karriär i Los Angeles där hon grundade bandet The Distillers. Efter bandets upplösning 2006 fortsatte Dalle att bidra till punkmusikscenen genom att bilda bandet Spinnerette och senare påbörja en framgångsrik solokarriär. Dalle har även samarbetat med andra artister och band som Sourpuss, Transplants och Queens of the Stone Age. På privatlivets område har Dalle varit gift med musikerna Tim Armstrong och Josh Homme. Hon äger fastigheter i Hollywood Hills och Palm Desert, Kalifornien.

Direktlänk Dela Fan Fest fördjupade 21 november

Hollywoodstudior vill återanvända AI-genererade avbilder av avlidna skådespelare

Hollywoodstudior har uttryckt intresse för att återanvända AI-genererade likheter av avlidna skådespelare utan att söka tillstånd från deras familjer. Detta förslag har väckt betydande oro och invändningar från olika parter, inklusive skådespelarfackföreningar. SAG-AFTRA, den framträdande fackföreningen som representerar Hollywoods artister, har reagerat på studiornas ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande syftande till att avsluta den pågående strejken. De har entydigt avvisat de föreslagna klausulerna som skulle ge studiorna rätten att använda AI-genererade likheter av mycket eftertraktade och avlidna skådespelare utan att inhämta deras samtycke.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 21 november

Screen Actors Guild medlem uttrycker oro över AI-bestämmelser i nytt kontrakt

Shaan Sharma, en alternativ medlem av Screen Actors Guild förhandlingskommitté, uttrycker oro över bristerna på skydd kring artificiell intelligens (AI) i det nya kontraktet med Hollywood-studior. Kontraktet, som SAG-AFTRA:s 160 000 medlemmar kommer att rösta om, inkluderar bestämmelser om AI, men Sharma anser att dessa inte är tillräckliga. Han är särskilt kritisk till att skådespelare måste ge sitt samtycke till att bli digitalt replikerade vid anställningstillfället, vilket han menar kan likställas med tvång. Sharma röstade mot det nya kontraktet, mest på grund av sina problem med AI-bestämmelserna.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 17 november

AI-teknologi och dess inverkan på innehållsmarknadsföring

Liksom under dotcom-erans gryning på 1990-talet, står AI-teknik högt på agendan för både kreatörer och företag. Hollywood har nyligen avslutat sin längsta strejk i historien på grund av AI:ns konsekvenser, utbildare kämpar för att förstå verkligheten av en aldrig sinande kunskapskälla, och startup-företag dominerar VC-finansieringsscenen. Det finns dock verktyg och plattformar som kan hjälpa till i innehållsmarknadsföringsprocessen, som att säkerställa starkt innehållsstyrning över ett arbete, bedöma innehåll för SEO-prestanda, snabba upp skapandet eller optimeringscykeln etc. Denna artikel ger en utgångspunkt och ständigt utvecklande resurs för innehållsstrateger, sociala medier-experter, författare, redaktionella entusiaster och alla typer av kreativa skribenter.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 17 november

Anställningsannonser med AI-nyckelord har ökat tjugo gånger sedan årets början

Enligt jobbsidan Indeed har jobbannonser som nämner AI ökat till tjugo gånger vad det var i början av året. Trots den snabba tillväxten utgör jobbannonser med AI-nyckelord fortfarande en liten del av den övergripande arbetsmarknaden. Indeed fann i sin analys att AI inte tar över hela jobb, utan snarare integreras mer i arbetet. Generativa AI-algoritmer som ChatGPT börjar få inverkan på arbetsmarknaden. President Joe Biden har uppmanat till regleringar för användning av AI. Användningen av AI i manusförfattande var en stor anledning till att Hollywood-författare strejkade under sommaren.

Direktlänk Dela Investopedia fördjupade 15 november

AI förändrar Hollywoods filmproduktion men skapar också kontrovers

Artificiell intelligens (AI) har blivit en alltmer viktig del av filmindustrin i Hollywood, med regissörer som Jahmel Reynolds och Martin Haerlin som använder AI-verktyg för att skapa kortfilmer på bara några dagar. Tekniken har potential att minska kostnaderna för produktion och göra det möjligt för oberoende filmskapare att skapa mer ambitiösa projekt. Dock har användningen av AI också lett till kontroverser, då det finns farhågor för att tekniken kan hota skådespelares jobb. Nikola Todorovic, VD och medgrundare till AI-företaget Wonder Dynamics, betonar att företagets mål är att stödja snarare än att ersätta skådespelare.

Direktlänk Dela Báo Cần Thơ fördjupade 15 november

Skådespelarfacket SAG-AFTRA når avtal om skydd mot AI, men vissa medlemmar uppmanar till nej-röst

Skådespelarfacket SAG-AFTRA avslutade förra veckan en nästan fyra månader lång strejk efter att ha nått en överenskommelse med stora Hollywoodstudior om skydd för skådespelare mot artificiell intelligens (AI). En del SAG-AFTRA-medlemmar som anser att avtalets villkor inte går tillräckligt långt uppmanar dock kollegor att rösta nej. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher kritiserade ´nej-sägare´ för att motsätta sig det föreslagna kontraktet. Skådespelerskan Justine Bateman, som var AI-rådgivare till SAG-AFTRA:s förhandlingskommitté, uttryckte oro över det språk som används i avtalet angående AI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 14 november

Warner Music planerar att använda AI för att återskapa Edith Piafs röst och bild

Warner Music planerar att använda artificiell intelligens (AI) för att återskapa röst och bild av den franska artisten och sångerskan Edith Piaf, nästan 60 år efter hennes död. Detta är en del av produktionen bakom en biografifilm om Piaf, med titeln ´Edith´. Nyheten om projektet kommer samtidigt som Hollywood brottas med oro över AI. Jeffrey Katzenberg, tidigare Disney-chef och medgrundare till DreamWorks, sade nyligen att AI kommer att minska arbetsinsatsen för att skapa animerade filmer avsevärt. Animation Guild tar AI-frågan på allvar och har inrättat en arbetsgrupp för att undersöka AI och maskininlärning.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 14 november

Hollywoodstudior vill använda AI-scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd

Förhandlingar pågår mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och Hollywood-studior, där studiorna föreslås vilja använda AI-skanningar av avlidna skådespelare utan deras tillstånd. Detta kommer i ljuset av den pågående skådespelarstrejken som startade efter att kontraktet med Alliance of Motion Picture and Television Producers löpte ut utan att ett avtal förhandlats fram. SAG-AFTRA har krävt striktare reglering av teknologianvändningen, eftersom produktionsbolag planerar att använda skådespelare för en dag, skanna dem och sedan använda deras digitala repliker i framtida projekt - utan betalning eller samtycke.

Direktlänk Dela Dexerto fördjupade 14 november

Artificiell intelligens förväntas växa till en marknad på två biljoner dollar 2030

Artificiell intelligens (AI) har blivit en integrerad del av vårt moderna samhälle och förväntas bli ännu mer så. Marknaden för AI, som idag värderas till cirka 100 miljarder dollar, väntas öka till nästan två biljoner dollar 2030. AI:s framgång beror på dess förmåga att utföra vardagliga uppgifter som tidigare inte kunde göras med regelbaserad mjukvara. AI används i allt från hälsovård till infrastrukturunderhåll. Trots oro för jobbförlust och potentiell missbruk av tekniken, finns det åtgärder för att styra och hantera AI, inklusive lagstiftning för att skydda integriteten och etisk utbildning.

Direktlänk Dela Finextra Research fördjupade 13 november

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s AI-förslag, fortsätter strejk

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s senaste erbjudande efter att fackföreningen funnit de artificiella intelligensförslagen otillfredsställande. AMPTP:s erbjudande innehöll språk som antyder att studior är intresserade av att säkra rättigheterna att använda avlidna skådespelares likheter utan tillstånd. SAG-AFTRA har varit i strejk i över 100 dagar då skådespelare kämpar för bättre ersättning, residualer, jobbsäkerhet och skydd mot AI. Hollywood-studiorna som utgör AMPTP har varit ovilliga att förhandla med SAG-AFTRA, särskilt om AI. Den 4 november gav AMPTP SAG-AFTRA vad det hävdade var sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande, men förhandlingarna är inte över.

Direktlänk Dela The Mary Sue fördjupade 12 november

AI kan förstärka, inte ersätta, människor i Hollywood enligt Runway VD

I Hollywood har det funnits en bred oro bland skådespelare och författare gällande AI. Dock kan denna oro vara felplacerad enligt Cristóbal Valenzuela, VD för AI-videoföretaget Runway. Runway, som utvecklar generativa AI-verktyg inriktade på film och bild, värderas till rapporterade 1,5 miljarder dollar. Företaget har stöd av stora investerare, inklusive Alphabet´s Google, Nvidia och Salesforce Ventures. Valenzuela menar att teknik alltid förstärker människor och att framsteg inom teknik inte kommer att göra människor i Hollywood arbetslösa.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 11 november

Efter den längsta skådespelarstrejken i Hollywoods historia, har skådespelarfacket SAG-AFTRA offentliggjort detaljer om sitt miljardavtal med Hollywoodstudior. Avtalet innehåller skydd mot användning av artificiell intelligens (AI) i skådespelares framträdanden, vilket kommer att påverka branschen i decennier framöver. Enligt avtalet måste företag begära samtycke innan de skapar digitala repliker av skådespelare och måste avslöja vad repliken kommer att användas till. Skådespelare kommer också att få ersättning för de digitala replikerna. Reglerna kommer också att gälla för avlidna skådespelare. Arvingar eller förmånstagare måste först samtycka.

Rolling Stone fördjupade 11 november

Generativ AI inte för att ersätta mänskliga prestationer, menar Digital Domain CTO

Hanno Basse, CTO på Digital Domain, uttalade sig under Society of Motion Picture and Television Engineers Media Technology Summit om användningen av generativ AI och maskininlärning inom visuella effekter. Han ser stor potential för tekniken, men inte för att ersätta den mänskliga aspekten av skådespelarprestationer. Basse betonade att varje exempel på Digital Domains arbete med digitala människor har prestationen av en riktig skådespelare som grund. Han tror att generativ AI och maskininlärning kan hjälpa till med andra typer av VFX-arbete, särskilt för idégenerering och kommunikation, samt att ta bort ´grunt´-arbete.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 10 november

SAG-AFTRA förhandlar fram skydd mot AI-hot i avtal med Hollywoodstudior

Skådespelarfacket SAG-AFTRA har skrivit på ett preliminärt avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som inkluderar skydd mot hotet från AI. Avtalet innefattar ´ovanligt höga´ minimilöneökningar och aldrig tidigare skådade bestämmelser för samtycke och kompensation som skyddar medlemmarna mot AI. Det etablerar också för första gången en bonus för streamingdeltagande. Detaljer om avtalet kommer inte att avslöjas förrän efter det att det har granskats av fackets nationella styrelse.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 10 november

Detaljer om SAG-AFTRA:s och Hollywood-studios överenskommelse avslöjade

Detaljer kring den preliminära överenskommelsen mellan SAG-AFTRA och stora Hollywood-studios har börjat komma fram. Avtalet, som nåddes efter en 118 dagar lång strejk, inkluderar fler skydd runt självinspelade provspelningar, och pensionsgränserna skulle höjas för första gången på över fyra decennier, enligt två källor. Det preliminära avtalet innebär också skydd kring artificiell intelligens. SAG-AFTRA och Alliansen av film- och TV-producenter (AMPTP) har kommit överens om att träffas två gånger om året för att säkerställa att de följer federala regler för AI.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 10 november

SAG-AFTRA avslutar 118 dagars skådespelarstrejk med miljardavtal

På torsdagen avslutade SAG-AFTRA äntligen den 118 dagar långa skådespelarstrejken efter att dess förhandlingskommitté godkänt en preliminär överenskommelse med Hollywoodstudior värderad till över 1 miljard dollar. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens nationella verkställande direktör och chefsförhandlare, säger att processen var lång och brutal, men nödvändig för att uppnå de villkor som SAG-AFTRA-medlemmarna behövde, särskilt när det gäller artificiell intelligens. Den nya överenskommelsen innebär bland annat högre löneökningar under det första året än vad Writers Guild of America och Directors Guild nyligen fick i sina arbetsavtal, riktlinjer för användning av AI, en ny mekanism för att kompensera skådespelare för strömmande arbete och höjda tak för arbetsgivarbidrag till hälso- och pensionsfonder.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 10 november

Hollywood återupptar inspelningar efter strejk

Efter 118 dagars strejk har medlemmarna i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) beslutat att återuppta inspelningarna av filmer och tv-serier i Hollywood. Det nya avtalet förbjuder användningen av artificiell intelligens för att ersätta populära skådespelare med digitala kopior. Tidigare hade även manusförfattare lyckats förhandla fram ett avtal om användning av AI. Strejken började efter att kontraktsförhandlingar mellan SAG-AFTRA och USA:s filmstudios och streamingföretag kollapsade.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 9 november

SAG-AFTRA och Hollywood-studior når preliminärt avtal, avslutar 118 dagars skådespelarstrejk

SAG-AFTRA och Hollywood-studior har äntligen nått en preliminär överenskommelse, vilket avslutar en skådespelarstrejk som varat i 118 dagar och satt stora delar av film- och TV-industrin på paus. Avtalet omfattar ett nytt treårigt kontrakt med studiorna, vilket SAG-AFTRAs TV/teaterkommitté godkände i en enhällig omröstning på onsdag. Strejken ska nu sluta kl. 12:01 på torsdag, med avtalet planerat att gå till fackets nationella styrelse på fredag för godkännande.

Direktlänk Dela New York Daily News fördjupade 9 november

Skådespelarfacket når avtal med producenter efter lång strejk

Efter 118 dagar på strejklinjen, den längsta sådana strejken i Hollywoods historia, har Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Båda sidor var tysta om villkoren för avtalet men det kommer efter en lång kamp över användningen av artificiell intelligens på skådespelares prestationer och skådespelares krav på resterande betalningar för shower och filmer som spelas på streamingtjänster. Strejken, som har inneburit picketer utanför kontoren för Netflix, Disney, Warner Bros, Discovery och andra, kommer att sluta på torsdag morgon.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 9 november

Hollywoodstudior nära avtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejk

De stora Hollywood-studiorna har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett avtalsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som har pågått i 117 dagar. Fackföreningsförhandlare träffade ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers på måndagskvällen. Det verkar som att parterna har löst några av de pågående frågorna om AI, som har blivit centrala i samtalen under de senaste 10 dagarna. Förutom AI arbetade facket fortfarande med en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer. Studiorna har erbjudit att ge skådespelare en 100% bonus på deras standard streamingresidual om de medverkar i en av de mest sedda programmen på en plattform.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 8 november

Hollywoodstudior närmare avtal om AI-språk för att avsluta SAG-AFTRA-strejk

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Fackförhandlare mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers på måndagskvällen. De två sidorna verkar ha löst några av de pågående frågorna om AI, som har blivit den centrala fokusen för diskussionerna under de senaste 10 dagarna. Förutom AI arbetar facket fortfarande med en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer.

Direktlänk Dela Yahoo News New Zealand fördjupade 8 november

AI-frågor komplicerar Hollywoods strejkförhandlingar

Förhandlingarna mellan Hollywood-studiorna och skådespelarfacket SAG-AFTRA har stött på problem gällande artificiell intelligens (AI). En viktig fråga är användningen av AI-scanning av högavlönade skådespelare och ersättning för återanvändning av dessa scanningar. Det nuvarande förslaget från producentorganisationen AMPTP skulle tillåta studiorna att återanvända scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd från deras arvingar eller SAG-AFTRA. Skådespelaren Jeffrey Wright har uttryckt stöd för strejken och Sarah Snook från Succession hoppas att SAG-AFTRA kan sätta en standard för andra branscher.

Direktlänk Dela Vanity Fair fördjupade 8 november

Hollywoodstudior nära kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Förbundsrepresentanter mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) på måndagskvällen. Förutom AI arbetar facket fortfarande på en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer. Studiorna har erbjudit skådespelare en 100% bonus på deras standard streamingresidual om de medverkar i en av de mest sedda programmen på en plattform. Avtalet inkluderar också en stor ökning av minimilönerna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 7 november

SAG-AFTRA och studierna närmar sig slutet på skådespelarstrejken

Förhandlingsledarna för SAG-AFTRA och filmbolagen ska mötas senare idag i vad som kan vara det sista steget för att försegla ett nytt avtal och avsluta den 117 dagar långa skådespelarstrejken. Efter att ha uppnått ett genombrott på den omtvistade frågan om AI, ska Duncan Crabtree-Ireland och AMPTP:s president Carol Lombardini prata i eftermiddag. En källa från fackföreningen säger att de är ´mycket nära´ ett avtal med starka skyddsspråk på plats för AI, något som fackföreningen har eftersträvat länge. Det är dock oklart om detta kommer att räcka för att avsluta den sex månader långa, bittera och kostsamma strejken.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 7 november

Skådespelarstrejk fortsätter på grund av AI-användning utan samtycke

Skådespelarstrejken, som förväntades avslutas på måndagen efter att filmstudior presenterade sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande till facket under helgen, fortsätter. Facket SAG-AFTRA, som representerar över 160 000 skådespelare och underhållningsprofessionella, avvisade det senaste kontraktserbjudandet från stora Hollywoodstudior på grund av oenigheter kring artificiell intelligens. Studiornas förslag skulle tillåta studior att betala för att säkra AI-skanningar av skådespelare, men facket vill att studiorna kompenserar skådespelare när dessa skanningar återanvänds. Facket motsatte sig också klausuler som skulle tillåta studior att använda AI-skanningar av avlidna skådespelare utan samtycke från deras arvingar eller SAG-AFTRA. Strejken, som började den 14 juli, är nu inne på sin 117:e dag, vilket gör den till den längsta strejken i SAG-AFTRAs historia.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 7 november

Skådespelarfacket säger nej till studiornas ´sista erbjudande´ inklusive användning av AI

Skådespelarfacket har meddelat att man inte kan komma överens om filmbolagens ´sista, bästa och slutgiltiga´ erbjudande, som inkluderar användning av artificiell intelligens (AI). Detta har varit en stridsfråga, särskilt tanken att en skådespelares likhet kan användas långt efter att de har filmat en roll. Facket har försökt hitta en gemensam grund med bolag som Disney, Netflix, Warner, Universal, Paramount och Sony, men flera viktiga punkter, inklusive AI, saknar fortfarande överenskommelse. Fackmedlemmar har strejkat i 116 dagar, vilket har lamslagit Hollywoods TV- och filmproduktion.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 7 november

Hollywood-skådespelare inte helt överens med studiornas senaste arbetsavtalsförslag

SAG-AFTRA-skådespelare är inte helt nöjda med Hollywood-studiornas senaste arbetsavtalsförslag. Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) uppgav att det fortfarande finns ´flera väsentliga punkter´ som de inte kunde komma överens om under sina förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive riktlinjer för artificiell intelligens. Studiorna lade fram detta ´sista, bästa och slutliga erbjudande´ under helgen, och högsta chefer gjorde klart att de inte skulle göra ytterligare eftergifter. Det är oklart om AMPTP kommer att återvända till förhandlingsbordet eller om samtalen officiellt kommer att avslutas.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 7 november

Konstgjord intelligens hotar skrivande yrken, men borde användas för att assistera, inte ersätta

Konstgjord intelligens (AI) som ChatGPT, Bard och Clod hotar yrken inom skrivande och undervisning. Detta har lett till debatt om huruvida AI bör tillåtas i akademiska sammanhang. Fullerton School District har förbjudit användning av AI för att skapa uppsatser och svar, medan CollegeBoard tillåter AI som ett verktyg för utforskning. Trots AI:ns framsteg, menar författaren att människans intuition, kontextförståelse, ordval och empati inte kan imiteras av AI. Författaren uppmanar till användning av AI som ett hjälpmedel, inte som en ersättning.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 6 november

Rädslans roll i AI: s utveckling och möjliga missbruk

Rädsla har varit en stark drivkraft genom historien, men i dagens teknologiskt avancerade värld kan den leda oss vilse. Artificiell intelligens (AI) har blivit det senaste ämnet för vår kollektiva ångest. Hollywood har format samhällets uppfattning om AI, vilket ofta förvränger de nyanserade realiteterna av AI-utvecklingen. AI saknar önskningar, känslor eller avsikter och det är mer oroande hur människor kan missbruka detta kraftfulla verktyg. I affärsvärlden kan rädsla vara ett tveeggat svärd, det kan kväva innovation men det kan också vapenföras. Stora företag kan propagera berättelsen om farorna med AI och positionera sig som de enda som kan hantera dess kraft säkert. Detta skapar en monopolistisk fördel, vilket gör att de kan dominera marknaden och hindra mindre innovatörer. AI-experten Andrew Ng menar att stora teknikföretag förstärker rädslan för AI för att kväva konkurrensen. Han betonar behovet av väl övervägda regler för att säkerställa AI: s säkra utveckling utan att hindra innovation.

Direktlänk Dela Psychology Today fördjupade 5 november

Stranger Things-regissören avslöjar planer för att förnya skådespelarna för den femte och sista säsongen

Shawn Levy, regissör och producent av serien Stranger Things, avslöjar sina planer för att förnya skådespelarna för den femte och sista säsongen på Netflix. Sedan starten 2016 har Stranger Things haft en ganska konsekvent produktionstakt. Men skådespelarnas och författarnas strejk i Hollywood har stört detta mönster. Inspelningen av den femte och sista säsongen har ännu inte kunnat börja, och under tiden blir skådespelarna äldre. Levy avvisade dock idén om att använda artificiell intelligens för att föryngra skådespelarna på skärmen.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 2 november

Nicolas Cage kritiserar AI-teknik efter cameo i ´The Flash´

Hollywoodskådespelaren Nicolas Cage har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i filmindustrin. Cage avslöjade att hans cameo i filmen ´The Flash´ inte var vad han faktiskt spelade in. Han menar att AI-tekniken användes för att ändra hans prestation, vilket han beskriver som ´omänskligt´. Cage är aktuell med komedin ´Dream Scenario´, som visas på Stockholms Filmfestival. Han har tidigare uttryckt sin oro över hur AI kan användas för att förändra skådespelares prestationer.

Direktlänk Dela Filmtopp fördjupade 2 november

Imagine AI och Blu Canary Capital ingår aktiebytarrangemang för att revolutionera IP-skydd

Den nystartade företaget Imagine AI, Inc., som arbetar med artificiell intelligens för innehållsskydd och autentisering i Hollywood, har meddelat ett aktiebytarrangemang med Blu Canary Capital, LLC. Detta stöder Imagine AIs uppdrag att driva framsteg inom IP-innehållsskydd. Det nyligen bildade partnerskapet kommer att fokusera på en accelererad integration av företagets teknik och expansion. Både Douglas Borthwick, VD för Blu Canary Capital, och Nancy Tate, VD för Imagine AI, uttryckte sin entusiasm över samarbetet och dess potential att forma framtiden för IP-skydd.

Direktlänk Dela AiThority fördjupade 28 oktober

Hollywood-skådespelerskor omgjorda till indiska gudinnor med AI

AI har skapat bilder av Hollywoodskådespelerskor omgjorda till indiska gudinnor, klädda i traditionella indiska kläder för att fira Durga Puja. Brie Larson, känd som Captain Marvel, ses i en bengalisk saree. Scarlett Johansson, även känd som Black Widow, ses i en vit bengalisk saree. Elizabeth Olsen, som spelar Wanda Maximoff i Marvel Cinematic Universe, ses i en vacker saree. Gal Gadot, känd som Wonder Woman, ses hålla en diya med guld smycken och en bengalisk saree. Margot Robbie, känd som Harley Quinn, ses i en vacker desi-look.

Direktlänk Dela Movie Talkies fördjupade 26 oktober

Jon Stewarts Apple TV+ serie avbruten på grund av känsliga ämnen

Jon Stewarts Apple TV+ serie ´The Problem with Jon Stewart´ har avbrutits bara veckor innan inspelningen av den tredje säsongen skulle börja. Enligt källor till New York Times berättade Stewart för sitt team att potentiella programämnen relaterade till Kina och artificiell intelligens orsakade oro bland Apple-chefer. The Hollywood Reporter bekräftar att cheferna sa till Stewart att han behövde vara ´i linje´ med dem gällande programmets ämnen, vilket ledde till att han beslutade att lämna. Apple arbetar enligt uppgift på sin egen AI-storspråksmodell och har förbjudit sina anställda att använda andra AI-verktyg.

Direktlänk Dela PC Gamer fördjupade 23 oktober

Högre utbildningsnivå ökar potentialen för automatisering, enligt McKinsey

Enligt en rapport från konsultfirman McKinsey har yrken som kräver högre utbildning större potential för automatisering genom generativ AI. Detta kan innebära att Sverige, med en stor andel kunskapsarbetare med högre utbildning, kan bli ett av de länder där automatiseringen med generativ AI genomförs snabbast. McKinsey menar att automatiseringen kan öka produktiviteten och den ekonomiska vinsten, men det finns också en stark trend att använda AI för att minska personalstyrkan. Tjänstemannafacken har börjat agera, med Akademikerförbundet SSR som släppt ”Sveriges första fackliga handbok i AI” och Akavia som deltagit i en stor studie om AI och yrkeslivet.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 20 oktober

Försvarsadvokat för Fugees-stjärna kritiseras för att ha använt AI för att skapa sitt slutanförande

Prakazrel “Pras” Michel, tidigare medlem i hiphopgruppen Fugees, har begärt en ny rättegång efter att hans försvarsadvokat, David Kenner, anklagats för att ha använt ett experimentellt AI-program för att skapa sitt slutanförande. ArentFox Schiff, Michels nya advokatbyrå, hävdar att Kenner gjorde felaktiga argument och ignorerade svagheter i åklagarens fall. De hävdar även att Kenner och hans medadvokat Alon Israely kan ha haft ett icke avslöjat ekonomiskt intresse i företaget CaseFile Connect, en teknologipartner till AI-programmet EyeLevel.AI. Kenner och Israely har inte kommenterat anklagelserna.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 18 oktober

AI:s inverkan på arbetsmarknaden: Vilka jobb riskerar att fasas ut och vilka är säkra?

Bekymren kring artificiell intelligens (AI) och dess påverkan på vår vardag växer. Fackförbund.nu analyserar hur AI kommer att påverka arbetsmarknaden. Yrken som riskerar att påverkas negativt av AI inkluderar repetitiva uppgifter inom tillverkning, administration och enklare servicetjänster. AI kan utföra uppgifter snabbare och med mindre felmarginal, vilket är attraktivt för arbetsgivare, men mindre fördelaktigt för arbetstagare. Samtidigt finns det områden där AI har svårt att ersätta människor, som jobb som kräver mänsklig kreativitet, empati och social interaktion.

Direktlänk Dela Cision News fördjupade 17 oktober

Hollywoods AI-avtal ställer fler frågor än det löser

Writers Guild of America´s arbetsavtal med Hollywood-studios anses vara en stor seger för författare, men det finns oro för att avtalets AI-skydd inte kommer att räcka. Avtalet fastställer att AI inte kan användas för att underminera en författares erkännande eller användas som ett sätt att minska en författares ersättning. Det lämnar dock utrymme för studios att träna AI med hjälp av befintligt material. Detta kan skapa problem för författare genom att tillåta studios att använda tidigare arbete för att generera liknande material utan författarens samtycke eller medvetenhet. AI har också skapat problem för traditionell upphovsrätt i USA.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 16 oktober

Animerade publikmodeller i Disney-film väcker uppmärksamhet på sociala medier

En scen från Disney-filmen ´Prom Pact´ har väckt uppmärksamhet på sociala medier på grund av användningen av ´digitala modeller´ som publik. I scenen ses en rad publikmedlemmar som ser märkbart annorlunda ut än de runt dem. De ser mer ut som animerade uppblåsbara dockor än människor. Detta beror på att de inte är människor - de är ´digitala modeller´, inlagda i postproduktion för att spara på att betala riktiga, mänskliga bakgrundsstatister. Detta har orsakat kontrovers då vissa anser att det tar bort skådespelarjobb från mångfaldiga bakgrunder.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 15 oktober

WGA och stora studior når preliminärt avtal om nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar 146 dagars strejk

Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har nått en preliminär överenskommelse om ett nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar en 146 dagars strejk som har haft stor inverkan på innehållsindustrin. Förhandlingarna avslutades efter fem dagars förhandlingar. Strejken kommer fortfarande att vara i kraft genom WGA:s kontrakts godkännande och ratificeringsprocess. Picketing har dock upphört sedan söndag kväll. Ledarna för gillet förväntas rösta på tisdag om att formellt upphäva strejkbefälet mot AMPTP-undertecknarna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 14 oktober

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare