» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 127 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Ryssland, officiellt Ryska federationen, är världens största land till ytan och sträcker sig över norra Eurasien. Landet gränsar till 14 andra länder, inklusive Sverige över Östersjön. Rysslands huvudstad är Moskva, och landet har en befolkning på över 144 miljoner människor. Ryssland är en federation med en president och en premiärminister som delar den politiska makten. Landet har en rik historia och kultur, inklusive berömda författare som Tolstoj och Dostojevskij. Ryssland är också känt för sitt kalla klimat, sina stora skogar, Sibirien och sin starka militära och tekniska kapabilitet.

Senaste nytt kring Ryssland

Ny marknadsstudie om utvecklingstjänster för maskininlärning släppt

En ny marknadsstudie av Global Market Vision om marknaden för utvecklingstjänster inom maskininlärning har släppts. Rapporten ger en djupgående analys av den globala marknaden, inklusive kvalitativa och kvantitativa insikter, historiska data och uppskattade prognoser om marknadsstorlek och andel under prognosperioden. Rapporten är segmenterad utifrån typer, slutanvändare, applikationer och regionala marknader. Rapporten innehåller även detaljerad information om stora spelare och ger data om det nuvarande marknadsscenario samt kommande marknadsmöjligheter eller utmaningar.

Direktlänk Dela Salisburyandstonehenge.net fördjupar idag

Ny rapport om global marknadsutsikt för maskininlärningsteknik

Global Market Vision har nyligen lanserat den senaste uppdateringen på Machine Learning Operation Technology Market: Genom storlek, senaste trender, andel, enorm tillväxt, segment, analys och prognos, 2030. Rapporten ger en omfattande översikt över marknaden, analyserar fakta, nuvarande tillväxtfaktorer, framtida trender, historiska data, noggranna åsikter och branschvaliderade data prognoser. Rapporten inkluderar omfattande information om tekniska utvecklingar och tillväxtutsikter baserat på det regionala landskapet. Stora marknadsaktörer som profileras i rapporten inkluderar: Microsoft, Amazon, Google, IBM, Dataiku, Lguazio, Databricks, DataRobot, Inc., Cloudera, Modzy, Algorithmia, HPE, Valohai, Allegro AI, Comet, FloydHub, Paperpace, Cnvrg.io

Direktlänk Dela Salisburyandstonehenge.net fördjupade igår

USA:s ledarskap är avgörande för att hantera framväxande teknologier, säger rådgivare

Amerikanskt ledarskap är avgörande för att etablera normer och lagar för att hantera framväxande teknologier som artificiell intelligens och digitala ekonomiska och sociala plattformar, enligt Anne Neuberger, biträdande nationell säkerhetsrådgivare för cyber och framväxande teknik vid National Security Council. Biden-administrationen har lanserat flera initiativ på ämnet, senast en verkställande order som syftar till att fastställa nya AI-säkerhets- och säkerhetsstandarder. Denna order är beroende av samarbete från privata utvecklare och andra länder. Neuberger diskuterade även administrationens arbete för att förhindra illvillig användning av generativ AI och dess arbete för att bekämpa cyberattacker från Nordkorea och Ryssland.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 30 november

Storlek och prognos för AI i kliniska prövningar avslöjas fram till 2032

Enligt The Business Research Companys rapport förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i kliniska prövningar växa från 1,19 miljarder dollar 2022 till 1,52 miljarder dollar 2023, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 28,3%. Kriget mellan Ryssland och Ukraina har stört chanserna till global ekonomisk återhämtning från COVID-19-pandemin. Marknaden förväntas nå 3,89 miljarder dollar 2027 med en CAGR på 26,4%. Stora konkurrenter på marknaden inkluderar Medable Inc., PathAI inc., Saama Technologies Inc., Apellis Pharmaceuticals Inc., TriNetX LLC, SymphonyAI Summit Inc., Aktana, Nference Inc., Insilico Medicine Inc., Vineti Inc., Innoplexus AG, Healx, AiCure Inc., MEDIAN Technologies SA, Owkin Inc.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 november

Putin planerar att stärka AI i Ryssland för att bekämpa västerländsk teknikmonopol

Rysslands president Vladimir Putin avslöjar en plan för att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI) i Ryssland. Han betonade behovet av att förhindra ett västerländskt monopol på AI och uttryckte oro över påverkan av AI-verktyg skapade i väst på rysk kultur. Putin varnade för att AI-verktyg utvecklade i väst påtvingar västerländsk etik och ofta ignorerar eller raderar rysk kultur. Han lovade att tilldela ytterligare resurser för att intensifiera nationell AI-forskning, med fokus på utveckling av superdatorer och andra teknologier.

Direktlänk Dela BollyInside fördjupade 28 november

Putin föreslår nationell AI-strategi för att motverka västerländsk dominans

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra västerländskt monopol. Under ett AI-konferens i Moskva framhöll Putin att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Putin varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kunde leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att sätta in ytterligare resurser i utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 27 november

Putin: Västmakternas monopol på AI är oacceptabelt

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att landet kommer att utveckla en ambitiös plan för utveckling av artificiell intelligens (AI), och kritiserar idén om att Västmakterna skulle ha monopol på AI som ´oacceptabel´. Planen inkluderar att ge ryska forskare ökad tillgång till superdatorer och ändra ett antal lagar. Rysslands AI-utveckling har stagnerat jämfört med USA och Kina, delvis på grund av att många AI-specialister har lämnat landet efter invasionen av Ukraina.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 27 november

Putin: Ryssland ska satsa på egen AI-teknik

President Vladimir Putin uttrycker oro över att dagens AI-robotar är negativt inställda till Ryssland. Han menar att de populära AI-systemen, som ChatGPT, är tränade på västerländsk data och uttrycker sig negativt om rysk kultur. Därför kommer Ryssland nu att satsa stort på egen AI-teknik. Putin understryker att dominans av utländsk teknik i Ryssland är oacceptabelt och farligt. Han uttryckte dessa åsikter under en AI-konferens i Moskva.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 26 november

Pentagons AI-initiativ påskyndar svåra beslut om dödliga autonoma vapen

Pentagon utvecklar Longshot, en obemannad flygmaskin, tillsammans med General Atomics och Defense Advanced Research Project Agency. Maskinen är tänkt att användas tillsammans med bemannade flygplan i USA:s flygvapen. Pentagon planerar att använda drönare i ´människa-maskin-team´ för att överväldiga en motståndare. Men för att kunna tas i bruk måste utvecklarna bevisa att AI-tekniken är tillförlitlig och pålitlig. Pentagon har för avsikt att föra ut tusentals relativt billiga, förbrukade AI-aktiverade autonoma fordon till 2026 för att hålla jämna steg med Kina. Initiativet, kallat Replicator, förväntas påskynda svåra beslut om vilken AI-teknik som är mogen och pålitlig nog att använda, inklusive på vapensystem.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 25 november

Pentagon planerar att använda AI-drivna autonoma fordon för att konkurrera med Kina

USA:s militär använder artificiell intelligens (AI) för att styra små spaningsdroner och förutse när flygplan behöver underhåll. Pentagon planerar nu att införa tusentals relativt billiga, AI-drivna autonoma fordon till 2026 för att hålla jämna steg med Kina. Initiativet, kallat Replicator, förväntas påskynda beslut om vilken AI-teknik som är mogen och tillförlitlig nog att användas, inklusive i vapensystem. Enligt experter kommer framsteg inom datahantering och maskin-till-maskin-kommunikation oundvikligen att flytta människor till övervakande roller. Detta blir särskilt sant om dödliga vapen skickas ut i massor i dronsvärm.

Direktlänk Dela ABC News fördjupade 25 november

USA:s militär avser att använda AI i tusentals autonoma fordon för att hålla jämna steg med Kina

USA:s militär planerar att införa tusentals relativt billiga, förbrukningsbara AI-aktiverade autonoma fordon fram till 2026 för att matcha Kinas framsteg. Detta initiativ, kallat Replicator, syftar till att påskynda övergången till att använda mindre, smartare, billigare och fler plattformar. Trots att finansieringen är osäker och detaljerna vaga, förväntas Replicator snabba på besluten om vilken AI-teknik som är tillräckligt mogen och tillförlitlig för att implementeras, inklusive på vapensystem. Det finns få tvivel bland forskare, branschexperter och Pentagon-tjänstemän om att USA inom de närmaste åren kommer att ha helt autonoma dödliga vapen.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 25 november

Ryssland siktar på att bli en ledande nation inom AI

Rysslands president Vladimir Putin uttrycker ambitioner om att göra Ryssland till en ledande nation inom artificiell intelligens (AI). Under en AI-konferens i Moskva meddelade Putin att en ambitiös strategi för att utveckla AI-teknik är på väg att godkännas. Svenska AI-professorn Fredrik Heintz betonar vikten av AI-kompetens för att behålla konkurrenskraft och strategisk autonomi.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 25 november

President Putin tillkännager plan för att utveckla AI

Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav på fredagen en plan för att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI). Han betonade att det är nödvändigt att förhindra ett västerländskt monopol. Putin noterade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar inom skapandet av pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar skulle kunna leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 25 november

Putin tillkännager plan för utveckling av artificiell intelligens

Rysslands president, Vladimir Putin, meddelade på fredagen en plan för att godkänna en nationell strategi för att utveckla artificiell intelligens (AI), i syfte att förhindra västerländskt monopol. Han betonade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga, transparenta och säkra AI-system för människor. Putin varnade att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att pumpa in ytterligare resurser för att utveckla superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Geo TV News fördjupade 25 november

Putin stöder nationell AI-strategi för att motverka västerländskt monopol

Rysslands president Vladimir Putin meddelade på fredagen en plan att stödja en nationell strategi för utvecklingen av artificiell intelligens, och betonade att det är viktigt att förhindra ett västerländskt monopol. Under en AI-konferens i Moskva framhöll Putin att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Putin lovade att satsa ytterligare resurser på utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 25 november

Putin varnar för västerländskt AI-monopol, lovar ny rysk strategi

Rysslands president Vladimir Putin varnade att väst inte bör tillåtas utveckla monopol inom artificiell intelligens (AI) och meddelade att en mycket mer ambitiös rysk strategi för utvecklingen av AI kommer att godkännas inom kort. Trots att Kina och USA leder utvecklingen av AI har Ryssland ambitioner att bli en AI-makt, men dessa ansträngningar har hindrats av kriget i Ukraina och västerländska sanktioner. Putin uppmanade Ryssland att förbättra sitt spel på AI och sa att en ny AI-strategi skulle innebära betydande förändringar, inklusive ´utvidgning av grundläggande och tillämpad forskning inom området för generativ AI och stora språkmodeller´.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 24 november

Putin aviserar nationell strategi för utveckling av AI för att motverka västerländsk monopol

Rysslands president Vladimir Putin har annonserat en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Under ett AI-konferens i Moskva betonade Putin att det är viktigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Putin lovade att investera mer resurser i utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 24 november

Putin varnar för västligt monopol på AI och lovar en mer ambitiös rysk strategi

President Vladimir Putin varnade på fredagen för att väst inte bör tillåtas utveckla ett monopol på artificiell intelligens (AI) och sa att en mycket mer ambitiös rysk strategi för utveckling av AI snart skulle godkännas. Han talade på en AI-konferens i Moskva bredvid Sberbanks VD German Gref. Putin påpekade att det är omöjligt att förbjuda AI, trots de ibland oroande etiska och sociala konsekvenserna av nya tekniker. Han sa att Ryssland behöver öka sitt spel på AI både i ambitioner och utförande. Han berömde Sberbank och Yandex för att ha utvecklat sina egna generativa AI- och språkmodeller.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 24 november

Putin: Ryssland behöver utveckla egen AI för att förhindra västerländskt monopol

Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Putin betonade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han noterade att många moderna system, tränade på västerländska data, är avsedda för den västerländska marknaden och reflekterar den delen av västerländska etiska normer och beteenden som Ryssland motsätter sig. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´radering´ av Ryssland och dess kultur.

Direktlänk Dela ABC News fördjupade 24 november

Putin föreslår nationell strategi för AI-utveckling för att motverka västerländsk dominans

Ryska presidenten Vladimir Putin har meddelat en plan att stödja en nationell strategi för utvecklingen av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Han underströk att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Putin varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´radering´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att satsa ytterligare resurser på utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela KXAN-TV fördjupade 24 november

Ny marknadsstudie om Big Data och maskininlärning inom telekom

En ny marknadsstudie om Big Data och maskininlärning inom telekommarknaden ger en överblick över nuvarande marknadsdynamik och vad beslutsfattare inom outsourcing förutspår att marknaden kommer att se ut 2029. Studien delar upp marknaden efter intäkter och volym och prisutveckling för att uppskatta storleken och identifiera luckor och möjligheter. Några av de aktörer som studeras inkluderar Allot, Argyle data, Ericsson, Guavus, HUAWEI, Intel, NOKIA, Openwave mobility, Procera networks, Qualcomm, ZTE, Google, AT&T, Apple, Amazon och Microsoft.

Direktlänk Dela Newstrail fördjupade 23 november

OpenAI:s Ilya Sutskever ångrar sin roll i Sam Altmans avsked

Ilya Sutskever, chefsforskare på OpenAI, har uttryckt ånger över sin roll i avskedandet av före detta VD:n Sam Altman. Sutskever och Altman grundade OpenAI 2016 med hjälp av Elon Musk. Styrelsen för OpenAI, där Sutskever är medlem, beslutade att avskeda Altman på grund av bristande förtroende för hans ledarskap. Efter några dagar uttryckte Sutskever sin ånger över att ha deltagit i avskedandet. Han är nu en av över 600 anställda på OpenAI som har skrivit under ett öppet brev där de hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter Altman som VD.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

Artificiell intelligens (AI) inom medicinsk diagnostik förväntas växa kraftigt

Enligt en forskningsrapport förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom medicinsk diagnostik öka från 1,08 miljarder USD 2022 till 30,76 miljarder USD 2032, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 39,7%. Rapporten, publicerad av Polaris Market Research, ger en grundlig översikt över marknaden, inklusive aktuella industridata och framtida trender. Den täcker marknadens storlek, regional överblick, företagsprofiler, segmentanalys och prognos. Rapporten fokuserar på att analysera nyckeltrender på marknaden.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 20 november

Rysslands förmåga att kontrollera information minskar i takt med sociala mediers och AI:s tillväxt

Ryska militära, politiska och affärsledare har länge förstått vikten av att kontrollera information för att bevara makten. Rädslan för ´färgrevolutioner´ som kan bli populära på sociala medier har lett till att Moskva fördubblat sina ansträngningar för att öka kontrollen i regionen. Men med den snabba tillväxten av sociala medier och AI, samt de djupa sår som kriget i Ukraina har orsakat, minskar Rysslands förmåga att ta ledningen inom detta område snabbt. Ryska ledare blev överraskade av den dynamiska tillväxten av sociala medier, särskilt efter utbrottet av den så kallade Twitter-revolutionen i Chisinau.

Direktlänk Dela Lanka Times fördjupade 19 november

AI-företag står inför rättsliga utmaningar och OpenAI förlorar sin VD

Det ryska spionprogramföretaget Social Links börjar använda ChatGPT för sentimentanalys, vilket har lett till oro bland integritetsförespråkare. Social Links, som tidigare stängts av från Metas plattformar på grund av misstänkt övervakning av användare, visade upp sin ovanliga användning av ChatGPT på en säkerhetskonferens i Paris. Vidare har Sam Altman, VD för OpenAI, avsatts från sin position. Efter en granskning av styrelsen kom man fram till att han inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation, vilket hindrade styrelsens förmåga att utöva sina ansvarsområden. Mira Murati, företagets teknikchef, kommer att tjäna som tillfällig VD.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 18 november

ChatGPT-tjänsten drabbas av omfattande avbrott på grund av misstänkt DDoS-attack

ChatGPT-tjänsten upplevde omfattande avbrott, möjligen orsakade av en DDoS-attack. Anonymous Sudan, en grupp kopplad till Ryssland, tog på sig ansvaret. ChatGPT:s stora språkmodell påverkades av en DDoS-attack den 8 november som varade i ungefär 90 minuter. OpenAI hade upplevt intermittent avbrott av okänt ursprung dagarna innan incidenten. Efter klagomål från användare om ChatGPT:s driftstopp postade OpenAI en incidentrapport den 8 november som indikerade att problemet undersöktes. Dock avslöjade senare uppdateringar att ´periodiska avbrott´ fortfarande inträffade. Hacktivistgruppen Anonymous Sudan tog på sig ansvaret för cyberattacken, anklagade ChatGPT för att vara partisk och samarbeta med Israel. Dessutom drabbades ChatGPT:s konkurrent Claude 2 av tjänsteavbrott den 8 november.

Direktlänk Dela Notebookcheck fördjupade 17 november

Rupert Murdoch överlämnar riket till sin son Lachlan

Mediamogulen Rupert Murdoch har officiellt överlämnat riket till sin son Lachlan. Under News Corporations årliga aktieägarmöte talade den 92-åriga Murdoch och hyllade sin son, 52, som rätt man att leda företaget framåt. Murdoch kommer att förbli ordförande emeritus på News Corp, och tillade att Lachlan nu kommer att vara företagets ´enda ordförande´. Murdoch uttryckte också oro över ´ökningen av virulent antisemitism´ och fallet med Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich, som förblir orättvist fängslad i Ryssland. Han noterade också ´möjligheter och utmaningar´ som presenteras av artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 16 november

USA:s ledarskap inom AI diskuteras i senatens utrikeskommitté

USA:s senator Jim Risch, rangordnande medlem i senatens utrikeskommitté, höll ett öppningsanförande vid en hörning om USA:s ledarskap inom artificiell intelligens (AI) i en era av strategisk konkurrens. Vittnen inkluderade Nathaniel Fick, ambassadör vid stora vid State Department´s Bureau for Cyberspace and Digital Policy, och Dr. Matthew Graviss, chef för data och artificiell intelligens vid State Department. Risch betonade vikten av att USA och dess allierade leder utvecklingen av transformerande teknologier och de standarder som styr dem, samt behovet av att förbereda för hur motståndare som Ryssland, Iran och särskilt Kina försöker använda AI.

Direktlänk Dela United States Senate Committee on Foreign Relations fördjupade 15 november

Artificiell Intelligens inom Legal Tech förväntas växa kraftigt till 2031

Enligt en ny forskningsrapport förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom Legal Tech att växa betydligt mellan 2023 och 2031. Marknaden växer stadigt och förväntas stiga över den projicerade horisonten tack vare ökad efterfrågan och strategier från nyckelaktörer. Marknaden för Legal Tech AI värderades till 8152,0 miljoner USD 2021 och förväntas expandera med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 33,7% under prognosperioden, vilket uppgår till 46564,0 miljoner USD 2027. Rapporten ger en detaljerad analys av marknaden, inklusive storlek, andel, CAGR-status, PESTEL & SWOT-analys, historisk bedömning, tillväxtutsikter, industridrivare och begränsningar, intäktssegmentering och mer.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 15 november

Microsofts Bing Chat erbjuder möjlighet att stänga av sökmotorfunktioner

Bing Chat erbjuder användare ett sätt att stänga av sina sökmotorfunktioner så att det kan användas som en fristående chatbot, liknande ChatGPT. Denna riktning verkar vara den Microsoft rör sig mot. Tekniknyhetssajten Windows Latest testade nyligen det nya läget och påstod att det är lika bra som OpenAIs signatur AI-modell. Webbplatsen påstår att svaren genererades snabbare med sökintegrationen avstängd. Dock märkte de att AI:n växlade mellan att ge utdaterad och aktuell information beroende på frågan. Bing Chat frågades till exempel vilken den senaste versionen av Windows 11 är, varpå den svarade med version 21H2. Detta är felaktigt eftersom det faktiskt är version 23H2. Detta beteende ändrades när den frågades om när Ryssland senast invaderade Ukraina. Chatboten kunde ge ett korrekt svar och sa att invasionen ´började sent 2021´ och fortfarande pågår. Detta är anmärkningsvärt eftersom det tyder på att detta Bing Chat-läge har tränats med hjälp av nyligen data. Windows Latest tror att denna version av Bing Chat är en blandning av olika AI:er. Framför allt GPT 3.5 Turbo och GPT 4.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade 15 november

Brittisk cybersäkerhetsmyndighet varnar för AI-hot mot nästa nationella val

Storbritanniens cybersäkerhetsmyndighet varnar för att artificiell intelligens (AI) utgör ett hot mot landets nästa nationella val. National Cyber Security Center (NCSC) noterar att cyberattacker från fientliga länder och deras ombud ökar och blir svårare att spåra. NCSC har i sin årsöversikt också uppmärksammat framväxten av en ny klass av cybermotståndare i form av statsstödda aktörer. Dessa aktörer, ofta sympatiska till Rysslands ytterligare invasion av Ukraina, är ideologiskt snarare än ekonomiskt motiverade. Rapporten lyfter också fram hotet från snabbt utvecklande AI-teknologi mot val, inklusive ett brittiskt nationellt val som ska hållas senast i januari 2025.

Direktlänk Dela ABC News fördjupade 14 november

AI inom regenerativ medicin väntas nå 240,63 miljoner USD till 2030

Enligt en rapport från 360iResearch förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom regenerativ medicin växa från 49,22 miljoner USD 2022 till 240,63 miljoner USD 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 21,94%. AI spelar en allt viktigare roll inom regenerativ medicin, en multidisciplinär metod för att reparera, ersätta eller regenerera skadade eller förlorade vävnader och organ inom människokroppen. AI-teknologier tillämpas på olika aspekter av regenerativ medicin för att påskynda forskning, förbättra patientvård och förbättra behandlingsresultat.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 14 november

Nvidia lanserar ny GPU för att påskynda AI-applikationer

På måndag meddelade Nvidia lanseringen av HGX H200 Tensor Core GPU, som använder Hopper-arkitekturen för att påskynda AI-applikationer. Detta är en uppföljning till H100 GPU, som släpptes förra året och tidigare var Nvidias mest kraftfulla AI GPU-chip. Om det används i stor utsträckning kan det leda till mycket kraftfullare AI-modeller och snabbare svarstider för befintliga som ChatGPT. H200 är den första GPU:n som erbjuder HBM3e-minne. Tack vare HBM3e erbjuder H200 141GB minne och 4,8 terabyte per sekund bandbredd. Nvidia kommer att göra H200 tillgänglig i flera format. Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure och Oracle Cloud Infrastructure kommer att vara de första molntjänsteleverantörerna att distribuera H200-baserade instanser från nästa år.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade 13 november

USA och Kina diskuterar användning av AI inom militären

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping kommer att diskutera användningen av artificiell intelligens (AI) inom militären vid APEC-toppmötet. USA hoppas på att inleda en dialog med Kina om att sätta upp skyddsräcken kring militär användning av AI, i syfte att minska potentiella risker. USA leder redan ett initiativ för att bygga internationell överenskommelse kring skyddsräcken för militär AI. De har även lobbat för att andra nationer ska ansluta sig till deklarationen och kommer att lansera genomförandet av deklarationen om militär AI, som nu har undertecknats av 45 andra nationer, vid FN.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 13 november

Elon Musk deltar i rysk AI-konferens, troligen kopplat till hans Grok-neuralnätverk

Elon Musk, ägare till Tesla och SpaceX, kommer att vara talare vid den kommande internationella konferensen om artificiell intelligens i Ryssland, AI Journey 2023. Detta kan vara relaterat till hans nyligen tillkännagivna Grok-neuralnätverk från xAI, som beskrivs som en AI modellerad efter Liftarens guide till galaxen, med förmågan att svara på nästan allt och till och med föreslå vilka frågor man ska ställa. Grok planeras att integreras i sociala nätverk X inom en snar framtid. Forskare från Indien, Kina och andra länder planerar också att tala på konferensen.

Direktlänk Dela EU Reporter fördjupade 13 november

Farhågor för AI-styrd kärnvapenkontroll och tekniskt kaos växer

Det finns en växande oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i kärnvapenkontroll och andra kritiska system. Trots bred konsensus bland kärnvapenexperter och kärnvapenstater att AI inte bör fördelegeras att påverka kärnvapenkommandon och kontrollfunktioner, finns det osäkerhet om denna sköra konsensus kan motstå frestelserna med första-rörelse-fördelar i en multipolär kärnvapenordning. Det finns också frågor om mänskliga befälhavare kan motstå frestelsen att se AI som en bot för mänskliga beslutsfel. Biden-administrationen planerar att uppmuntra Kina att samarbeta med USA om internationella normer för AI i vapensystem.

Direktlänk Dela PJ Media fördjupade 12 november

AI-genererade falska bilder och deras roll i konflikten mellan Israel och Hamas

AI-genererade bilder har förbättrats mycket under året och används nu för att skapa mer eller mindre realistiska bilder relaterade till Mellanösternkonflikten. Dessa bilder kan ofta utlösa starka känslor och används för att sprida vissa berättelser. AI-experten Hany Farid menar att desinformation, inklusive spridning genom AI-bilder, fungerar exceptionellt bra i konflikter där känslorna är höga. Trots detta har den stora floden av AI-bilder ännu inte materialiserats i konflikten mellan Israel och Hamas, enligt Tomasso Canetta från European Digital Media Observatory.

Direktlänk Dela Deutsche Welle fördjupade 10 november

OpenAI drabbas av periodiska avbrott efter DDoS-attacker

OpenAI, ett företag som stöds av Microsoft, bekräftade nyligen att de drabbats av avbrott i sin ChatGPT-tjänst på grund av Distributed Denial of Service (DDoS) attacker. Företaget har pekat ut ryska hackare som ansvariga för dessa attacker. OpenAI, som leds av Sam Altman, erkände att det hade störningar i sin tjänst på onsdagen. Bloomberg rapporterade att cyberbrottslingar som stöds av Ryssland, kända som Anonymous Sudan, utförde attackerna. Anonymous Sudan påstod också att de attackerade Telegram som hämnd för OpenAIs stöd till Israel i den pågående konflikten i Gaza. OpenAI rapporterade att de såg fel som påverkade alla tjänster från kl. 05:42 till cirka kl. 19:16 Pacific Time. Företaget bekräftade att de identifierat problemet och genomfört åtgärder för att återställa normala svar på sina tjänster.

Direktlänk Dela Herald Sheets fördjupade 10 november

OpenAI:s ChatGPT drabbad av DDoS-attack, Microsoft begränsar tillgång

OpenAI:s kända AI-baserade chattbot ChatGPT har nyligen drabbats av flera periodiska driftstopp. Orsaken till detta beteende uppges vara en DDoS-attack. Användare började klaga över att de nekades tillgång och fick meddelanden om att verktyget var på sin maximala kapacitet. OpenAI:s ägare, Sam Altman, skyllde först på det stora intresset för verktygets senaste funktioner. Senare meddelades det att problemet hade lösts, men rapporter om fortsatta problem fortsätter. Slutligen skyllde OpenAI krisen på en DDoS-attack. Under tiden har hacktivistgruppen Anonymous Sudan tagit på sig ansvaret för attackerna, men säkerhetsexperter kopplar dess ursprung till Ryssland. På grund av detta har Microsoft beslutat att begränsa sin personals tillgång till ChatGPT av säkerhetsskäl.

Direktlänk Dela Digital Information World fördjupade 10 november

Hackningsgrupp kopplad till Ryssland tar på sig ansvaret för attack mot ChatGPT

En hackningsgrupp, känd som Anonymous Sudan, har tagit på sig ansvaret för en attack mot ChatGPT, ett verktyg för artificiell intelligens (AI) ägt av OpenAI. Gruppen hävdar att de attackerar på grund av OpenAIs stöd för Israel och anklagar företaget för att samarbeta med ´ockupationsstaten Israel´. De påstår också att AI används av underrättelsetjänster som Israels Mossad för att ´ytterligare förtrycka palestinierna´. Medan Anonymous Sudan utger sig för att vara en grupp afrikanska hackare som bekämpar förtryck mot muslimer, tror cybersäkerhetsforskare att gruppen är kopplad till Ryssland.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 9 november

Googles AI-genererade sökutvidgningar når 120 nya länder, men inte Kanada

Googles sökmotorupplevelse (SGE) som erbjuder AI-genererade sammanfattningar har nu utvidgats till 120 nya länder, men inte till Kanada. Tekniken har fått mycket positiv feedback i USA, Indien och Japan. Nu stöder AI-sökningen fyra nya språk, inklusive spanska, portugisiska, koreanska och indonesiska, vilket gör att totalt sju språk stöds. SGE-experimentet kan aktiveras inom Search Labs för att uppleva de nya funktionerna. Sökupplevelsen kommer snart att inkludera AI-driven översättning för att lösa tvetydigheter i språköversättning. Sökmotorn kommer också att tillhandahålla interaktiva definitioner för specialiserade termer. Ytterligare utvidgningar till fler länder och språk planeras för den närmaste framtiden. Kanada, likt Kina, Ryssland och Nordkorea, väntar fortfarande på denna nya teknik.

Direktlänk Dela iPhone in Canada fördjupade 9 november

ChatGPT upplever DDoS-attack från hacktivistgruppen Anonymous Sudan

ChatGPT, en AI-chattbot utvecklad av OpenAI, har bekräftat att den upplever en DDoS-attack. Användare som mottar felmeddelanden om ´för många förfrågningar´ har troligen drabbats av attacken. Hacktivistgruppen Anonymous Sudan har tagit på sig ansvaret för attacken. Det är oklart om attacken har upphört eller när den kommer att sluta. ChatGPT har haft problem för användarna de senaste 18 till 20 timmarna. En användare på Reddit postade att de fick ett felmeddelande med API: fel 429, för många förfrågningar. Anonymous Sudan hävdar att de attackerar OpenAI och ChatGPT av politiska skäl, men säger också att de fortsätter att rikta in sig på amerikanska företag.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade 9 november

Rapport om den globala marknaden för artificiell intelligens diskuterar tillväxtfaktorer och utmaningar

En rapport om artificiell intelligens (AI) marknaden tar upp de stora faktorer som ansvarar för att driva tillväxten av AI-industrin, samt de viktigaste hindren och utmaningarna. Rapporten diskuterar marknadsdefinition, översikt, produktbeskrivning, produkträckvidd, produktkarakterisering och produktspecifikation. Studien erbjuder en analys av de senaste händelserna som tekniska framsteg och produktlanseringar och deras konsekvenser på den globala AI-marknaden. Rapporten belyser de senaste trenderna inom intäkter och marknadsframsteg, och alla realistiska statistik om projekt. Rapporten innehåller också data som samlats in från många primära och sekundära källor.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 9 november

Meta kräver att politiska annonser avslöjar användning av AI

Meta, moderbolaget till Facebook och Instagram, meddelade att politiska annonser på deras plattformar måste avslöja om de skapats med hjälp av artificiell intelligens (AI). Enligt den nya policyn kommer etiketter som erkänner användningen av AI att visas på användarnas skärmar när de klickar på annonser. Microsoft avtäckte sina egna initiativ för valåret, inklusive ett verktyg som låter kampanjer infoga ett digitalt vattenmärke i deras annonser. Dessa vattenmärken är avsedda att hjälpa väljare att förstå vem som skapat annonserna, samtidigt som de säkerställer att annonserna inte kan digitalt ändras av andra utan att lämna bevis.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 9 november

Google Cloud förutspår ökad användning av AI i cyberattacker och försvar

Google Cloud förutspår en ökad användning av generativ AI för att skapa smartare kampanjer, medan cybersäkerhetsexperter kommer att använda samma verktyg för att försvara sig och täppa till kompetensgapet. Enligt Google Cloud Cybersecurity Forecast 2024 rapport kommer angripare att fortsätta använda generativ AI och stora språkmodeller i phishing, SMS och andra sociala manipulationsoperationer för att göra innehållet mer legitimt. Rapporten varnar också för ökad skepticism och misstro mot företag och regeringar på grund av användningen av generativ AI för att skapa falska nyheter, falska telefonsamtal och deepfake-foton och videor. Google Cloud förutspår också att generativ AI och stora språkmodeller kommer att erbjudas som en betaltjänst för angripare.

Direktlänk Dela CSO Online fördjupade 8 november

Luminance lanserar AI-verktyg för automatisk kontraktsförhandling

Det brittiska företaget Luminance har utvecklat ett verktyg för artificiell intelligens (AI) som automatiserar kontraktsförhandlingar. Verktyget, kallat Luminance Autopilot, kan snabbt granska och ändra kontrakt, vilket minskar tiden som jurister behöver spendera på att granska kontrakt. Verktyget ska börja testas med utvalda kunder inom den närmaste månaden och ska rullas ut bredare i början av nästa år. Luminance Autopilot är en vidareutveckling av företagets tidigare verktyg Copilot, som färgkodar klausuler för jurister när de granskar ett kontrakt i Word.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 7 november

Marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger detaljerad analys

En marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger en detaljerad analys av marknadsstorlek, andel, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, tillväxt, marknadsandel, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassificeringar, applikationer och marknadsöversikt, produktspecifikationer, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer, råmaterial, etc. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och omfattningen av den respektive marknaden för artificiell intelligens inom diagnostik i framtiden.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 5 november

Marknadsrapport för global artificiell intelligens publicerad av Market Intelx

Marknadsanalysföretaget Market Intelx har publicerat en forskningsrapport om den globala marknaden för artificiell intelligens. Rapporten innehåller statistik och analyser över hela branschen, inklusive produkttyper, tillämpningar, företag och regioner. Rapporten avslöjar dynamiken i den globala AI-marknaden, framtida affärspåverkan, konkurrenslandskapet för företagen och flödet av global tillgång och konsumtion. Rapporten syftar till att hjälpa läsaren att förstå den globala AI-industrin bättre. Den presenterar en omfattande systematisk undersökning av den globala marknaden, med fokus på tillväxtfaktorer, nyligen trender, utvecklingar, möjligheter och konkurrenslandskap.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 5 november

Neurala nätverk och tillgång till ChatGPT-4 i Ryssland

Artikeln diskuterar framväxten av neurala nätverk och deras inverkan på gränserna mellan människor och maskiner. Den diskuterar också begränsningar för användare i Ryssland att få tillgång till ChatGPT-4, en AI-teknik från OpenAI. Författaren presenterar olika metoder för att kringgå dessa begränsningar, inklusive användning av VPN, virtuella nummer och olika webbtjänster. Artikeln jämför också prestanda mellan ChatGPT-3.5 och ChatGPT-4 i olika uppgifter.

Direktlänk Dela Venture Company fördjupade 5 november

Maskininlärning i detaljhandeln: Marknadsanalys och framtidsperspektiv

En detaljerad marknadsforskningsrapport om maskininlärning i detaljhandeln presenterar en omfattande analys av global marknadsstorlek, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassifikationer, applikationer och marknadsöversikt, samt produktkrav, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer och råmaterial. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och framtida omfattning av maskininlärning i detaljhandelsmarknaden. Framstående aktörer inkluderar IBM, Microsoft, Amazon Web Services, Oracle, SAP, Intel, Nvidia, Google, Sentient Technologies, Salesforce och Visenze.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 4 november

Elon Musk diskuterar AI:s framtid vid brittiskt säkerhetstoppmöte

Elon Musk, VD för Tesla och SpaceX, deltog i Storbritanniens första AI-säkerhetstoppmöte och diskuterade artificiell intelligens (AI) med brittiska premiärministern Rishi Sunak. Musk beskrev AI som en av historiens mest störande krafter och förutspådde en framtid där jobb inte längre behövs och AI-kamratskap blir en av de högsta formerna av vänskap. Under toppmötet, som hölls huvudsakligen på Bletchley Park, undertecknade över 25 länder och EU Bletchley-deklarationen, där de enades om att arbeta tillsammans för att skapa en förenad strategi för att införa AI-teknik på ett ´människocentriskt, pålitligt och ansvarsfullt´ sätt.

Direktlänk Dela Nine News fördjupade 3 november

Palestinsk fatwa för att begrava martyrer, oro för ´hälsokatastrof´ och deadline för Hajj-lotterians ansökningar

En palestinsk fatwa har utfärdats för att begrava martyrer från aggressionen och det finns oro för en potentiell ´hälsokatastrof´. Sista dagen för att ta emot ansökningar för Hajj-lotteriet för år 2024/1445 är den 6 november. Ministerrådet godkänner ett riktmärkespris på 1600 pund för leverans av vete. Samih Shukri bekräftar för Rysslands och Nya Zeelands utrikesministrar behovet av omedelbar vapenvila i Gaza.

Direktlänk Dela Al Youm Al Sabea fördjupade 2 november

Författare reflekterar över tolkningens konst och framtida hot från AI

John Banville, en författare, reflekterar över tolkningens konst och dess framtid i ljuset av artificiell intelligens. Han berättar om sina erfarenheter av tolkar vid internationella konferenser och bokturer, och hyllar deras förmåga att simultantolkning och omformulera hans ord på ett elegant sätt. Han uttrycker oro för att tolkarna kommer att bli överflödiga på grund av teknologiska framsteg inom AI, och betonar den mänskliga värmen och intimiteten i tolkning som inte kan ersättas av maskiner.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 november

Saab investerar i AI-företag för framtida krigföring

Svenska företaget Saab planerar att köpa två företag som använder AI i militära system och investera i ett tredje under 2023. Teknik- och forskningschefen på Saab, Petter Bedoire, tror att tekniken kommer att förändra krigföring i framtiden. Ett av de nya företagen arbetar med att bygga autonoma drönarsvärmar, vilket är en tydlig trend i försvarsindustrin. Det finns dock stark kritik mot autonoma vapen, så kallade mördarrobotar, och FN har diskuterat ett förbud mot dessa.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 1 november

Auktoritära regeringar och kriminella gäng tävlar om att använda artificiell intelligens (AI) för att förbättra framgången för cyberattacker. AI förväntas dramatiskt förbättra framgången för phishing-e-post, hackares mest effektiva teknik för att bryta sig in i datorer, e-postkonton och företagsservrar. Med AI kan hackare skicka ännu mer övertygande phishing-meddelanden, vilket fångar fler offer och orsakar enorma mängder skada. Experter tror att Ryssland och Kina studerar skadliga användningar av AI, inklusive för phishing. Dessutom utvecklar talangfulla utvecklare redan och säljer tillgång till skräddarsydda AI-plattformar som kan generera övertygande phishing.

The Messenger fördjupade 30 oktober

Putin beordrar forskning om AI för att nå ´teknisk suveränitet´

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat anslag till forskning om artificiell intelligens (AI) i ett försök att nå ´teknisk suveränitet´. Beslutet kommer som svar på västerns utveckling av tekniken och sanktioner mot ryska teknikföretag. Exportförbud mot viktiga komponenter till Ryssland är också i kraft på grund av det ryska invasionskriget i Ukraina. Putin vill också att statligt ägda företag ska öka takten med att anamma AI-teknik, och stödet för att bygga kraftfulla datorer ska utökas.

Direktlänk Dela Norra Skåne fördjupade 29 oktober

Artificiell intelligens på transportmarknaden: Global prognos 2023-2030

En rapport om AI på transportmarknaden har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten kategoriserar marknaden för att förutse intäkter och analysera trender i olika undermarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över hårdvara, tjänster och mjukvara. Baserat på teknik studeras marknaden över datorvision, sammanhangsmedvetenhet, djupinlärning och naturlig språkbearbetning. Baserat på tillämpning studeras marknaden över automatiserad nummerplåtsigenkänning, datorvision-drivna parkeringshantering, fotgängardetektion, vägskickövervakning, självkörande fordon, trafikdetektion och trafikflödesanalys. Marknaden studeras också över olika regioner.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 oktober

Globala marknaden för artificiell intelligens inom epidemiologi förväntas nå 1,43 miljarder dollar 2027

Den globala marknaden för artificiell intelligens inom epidemiologi förväntas öka från 0,4 miljarder dollar 2022 till 1,43 miljarder dollar 2027, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 28,8%. Trots störningar orsakade av Ryssland-Ukraina-kriget och utmaningar från COVID-19-pandemin spelar AI en central roll i sjukdomsövervakning, infektionsprognoser och stärkande av hälso- och sjukvårdsstrategier. Nyckelspelare som Apple Inc., Alphabet Inc. och Microsoft Corporation leder marknaden.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 27 oktober

FN skapar rådgivande organ för internationell styrning av AI

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelade på torsdagen att man skapar en 39-medlemsrådgivande kropp för att ta itu med frågor inom internationell styrning av artificiell intelligens (AI). Medlemmarna inkluderar teknikföretagsledare, regeringstjänstemän från Spanien till Saudiarabien och akademiker från länder som USA, Ryssland och Japan. Representanter kommer också från sex kontinenter med olika bakgrunder. Organet kommer att ge preliminära rekommendationer vid årets slut och slutliga rekommendationer sommaren 2024.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 26 oktober

Globala företagsnyheter: Ekonomisk tillväxt, försäljning och investeringar

Ukraina gör en fyrpunktsnedskärning när ekonomin återvänder till tillväxt. Sinopecs kvartalsvinst ökar på grund av högre försäljning av oljeprodukter. Marcolin, en glasögontillverkare som stöds av PAI, överväger försäljning. Thailand satsar på EV för att locka till sig biljoner baht i utländska investeringar. Fintech-företaget Wex uppges förvärva Payzer i en affär värd 250 miljoner dollar. UAE:s Masdar ökar kaspiska förnybara avtal med Azeri-pakt. Country Gardens missade obligationsbetalning utlöser CDS-utbetalning. Tysklands högsta domstol stöder lagstiftning som påskyndar LNG-projekt. Hiltons vinster slår prognoserna tack vare starkare internationell efterfrågan. UPS sänker prognosen efter att vinsten missar prognoserna på grund av högre kostnader. UPenn kämpar tillbaka mot miljardärsultimatum när splittringar ökar. Rysslands räntehöjningar sannolikt fortsätter trots världens största valutasvängning. NYC-utvecklaren Rudin befordrar sin dotter och son till Co-CEO:s roller. Adani söker att höja...

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 26 oktober

Ruffo Casellis konst visas i Uraj, Ryssland

Efter en framgångsrik utställning på Historiska museet i Chelyabinsk visas nu en utvald konstsamling av italienska konstnären och teoretikern inom artificiell intelligens, Ruffo Caselli (1932-2020), på ett annat museum i staden Uraj, Ryssland. Utställningen invigdes med en stor ceremoni och konsert i närvaro av lokala myndigheter, dignitärer och konstälskare. Casellis verk, inspirerade av tekniska innovationer, integrerade kretsar, mikrochips och robotik, förutspådde den verklighet vi nu bevittnar. Casellis verk har tidigare visats i framstående gallerier i Milano, Italien.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 25 oktober

Datorer och AI förändrar byggbranschen, bokbranschen, vetenskaplig forskning och rymdutforskning

Persondatorer och artificiell intelligens (AI) påverkar allt från byggbranschen till rymdutforskning. Tekniken med 3D-utskrivna hus är helt beroende av datorer och kan bidra till att lösa problem med låginkomstbostäder. I bokbranschen kan AI användas för att omvandla e-böcker till filmer, även om detta för närvarande är kostsamt. I vetenskaplig forskning har datorer och AI påskyndat faktagranskning, matematiska beräkningar och distribution av resultat. I rymdutforskning kan datoriserade rymdfordon med AI minska behovet av mänskliga besättningar och förenkla långvariga rymdresor.

Direktlänk Dela Innovation & Tech Today fördjupade 25 oktober

Marknadsrapport om global tillväxt och utveckling inom AI-verktyg för innehållsautomatisering

En marknadsrapport erbjuder en djupgående analys av den globala marknadstillväxten för AI-verktyg för innehållsautomatisering. Rapporten innehåller information om marknadsstorlek på landsnivå, marknadsandel och marknadssegmentets omfattning. Den visar också en konkurrenslandskap, värdekedjeoptimering, handelsprocedurer, aktuella utvecklingar och identifierar resultat från globala marknadsföretag. Nyckelspelare som nämns i rapporten inkluderar Adobe Systems, Cognizant, IBM Corporation, Microsoft Corporation och Google LLC. Rapporten följer en metodisk forsknings- och strukturerad metodik som hjälper forskare att få värdefull insikt i varje aspekt av forskning och analys.

Direktlänk Dela Lagunanow.ph fördjupade 25 oktober

USA:s exportkontroller för AI-chip till Kina trädde i kraft tidigare än planerat, meddelar Nvidia

Nvidia har meddelat att USA:s nya exportkontroller för avancerade AI-chip till Kina trädde i kraft på måndagen, efter att regleringen skyndats på. Exportkontrollerna syftar till att förhindra att länder som Kina, Iran och Ryssland får tillgång till avancerade AI-chip som tillverkas av Nvidia och andra ledande chip-tillverkare. Nvidia CFO Colette Kress skrev i en inlämning till Securities and Exchange Commission (SEC) att USA:s regering informerade Nvidia på måndagen att den tillfälliga slutliga regeln ´gäller omedelbart´. Regeln påverkar leveranser av flera Nvidia-produkter inklusive dess A100, A800, H100, H800 och L40S-chip.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 24 oktober

Forskaren Alexei Efros arbetar för att förbättra datorseendet

Alexei Efros, datorforskare vid Berkeley Artificial Intelligence Research Lab, arbetar med att förstå och förbättra hur maskiner ser och förstår den visuella världen. Efros, som flyttade från Ryssland till Kalifornien på 1980-talet, började sin karriär med att skriva kod för att spela spel på sin sovjetiska persondator. Hans forskning har lett till utvecklingen av tekniker för att lappa hål i fotografier, vilket senare antogs av Adobe Photoshop för dess ´content-aware fill´-verktyg. Efros försöker nu förbättra datorseendet genom att kombinera stora online-datauppsättningar med maskininlärningsalgoritmer. Han hoppas att detta inte bara kommer att förbättra praktiska tillämpningar, som självkörande bilar, utan också ge insikter för att bättre förstå ´mänsklig visuell intelligens´.

Direktlänk Dela Quanta Magazine fördjupade 24 oktober

Google Bards AI-chatbot svarar inte på frågor om Israel och Palestina

Googles AI-chatbot, Bard, svarar inte på användarfrågor om den pågående krisen i Israel och Palestina eller några frågor överhuvudtaget om Israel eller Palestina. Denna begränsning upptäcktes av Peli Greitzer, en doktorand inom matematisk litteraturteori. Google Bard svarar dock på frågor om andra pågående internationella konflikter, inklusive kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det är oklart om Google tillfälligt begränsar Bards svarskapacitet på denna fråga och hur beslutet fattades att begränsa svar om denna konflikt när Bard kan svara på andra.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 23 oktober

En ny rapport om marknaden för artificiell intelligens inom IoT har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten analyserar trender och prognoser för intäkter baserat på komponenter (plattform, tjänster, programvara), teknik (maskininlärning & djupinlärning, naturlig språkbearbetning) och vertikaler. Tjänstesektorn förväntas ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Rapporten studerar också marknaden baserat på region, med Amerika som största marknadsandel på 38,75% 2022, följt av Europa, Mellanöstern och Afrika.

openPR fördjupade 19 oktober

Biden-administrationens exportförbud kväver Kinas tekniska ambitioner

Biden-administrationen minskar typerna av halvledare som amerikanska företag kommer att kunna sälja till Kina, i syfte att stänga kryphål i befintliga regler. De uppdaterade reglerna kommer att öka effektiviteten i kontrollerna och ytterligare stänga av vägar för att kringgå restriktionerna, säger USAs handelssekreterare Gina Raimondo. Avancerade AI-chip, som Nvidias H800 och A800-produkter, kommer att påverkas. Reglerna utökar också exportbegränsningar bortom Kina och Macao till 21 andra länder, inklusive Iran och Ryssland. Kina har kritiserat de nya reglerna och lovat att ´vinna slaget´ i kärnteknik.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 18 oktober

Artificiell intelligens för IT-driftmarknad | 360iResearch

En rapport om ´Artificiell intelligens för IT-driftmarknad´ har lagts till i 360iResearch.com:s erbjudande. Rapporten kategoriserar AI för IT-driftmarknaden för att prognostisera intäkter och analysera trender i olika delmarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över plattform och tjänster. Baserat på funktion studeras marknaden över ansökningsprestandahantering, infrastrukturhantering, nätverks- och säkerhetshantering och realtidsanalys. Baserat på bransch studeras marknaden över flyg- och försvarsindustrin, bil- och transportindustrin, bank-, finans- och försäkringstjänster, bygg-, bygg- och fastighetsindustrin, konsumentvaror och detaljhandel, utbildning, energi och verktyg, regering och offentlig sektor, hälso- och livsvetenskap, informationsteknik, tillverkning, media och underhållning, telekommunikation och resor och gästfrihet. Baserat på region studeras marknaden över Amerika, Asien-Stilla havet, och Europa, Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 18 oktober

Marknadsrapport för maskininlärningsrekommendationsalgoritmer: 2023 till 2032

Xcellent Insights har nyligen lagt till en ny forskningsrapport om den globala marknaden för maskininlärningsrekommendationsalgoritmer i sitt arkiv över marknadsforskning. Rapporten belyser en djupgående analys av den globala industrin inklusive dess upp- och nedgångar över åren. Rapporten erbjuder också detaljer om marknadsstorlek, andel, tillväxtmöjligheter, tillväxtfaktorer, begränsningar och riskfaktorer. Marknaden för maskininlärningsrekommendationsalgoritmer förväntas registrera en robust intäktsandel under den prognostiserade tidsramen. Rapporten erbjuder detaljerade insikter om faktorer som kan driva och hämma den totala marknadstillväxten under de kommande åren.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 17 oktober

Artificiell intelligens kan förbättra eller förvärra internetfriheten, enligt Freedom House

Den ökande kraften hos artificiell intelligens (AI) verktyg är både goda och dåliga nyheter för internetfriheten. Detta är en tydlig innebörd av den senaste rapporten om Frihet på nätet från globala övervakningsorganet Freedom House, vilket fann att internet blev mindre fritt för 13:e året i rad 2023. AI kan förbättra eller förvärra denna bild, beroende på hur regeringar och vanliga människor använder det. Av de 70 länder som Freedom House undersökte, upplevde 29 av dem sämre förhållanden för medborgerliga friheter i år än förra året. Medborgare i ett rekordantal av 55 länder stod inför rättsliga konsekvenser för vad de sa online. AI gör inte så mycket att det möjliggör nya typer av förtryck som det gör gamla typer lättare att genomföra. I minst 22 länder krävdes sociala medieföretag att använda automatiserade system för att moderera innehåll på sina tjänster, ofta för att följa med stränga lagar.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 15 oktober

Presskonferens inför 2023 års Planet Prize avslöjar ökande deltagande och teknikbedrägerier

På lördagens presskonferens inför utdelningen av 2023 års Planet Prize, betonade Carlos Crehueras ökningen av deltagandet till 1 129 verk, varav sex från Tarragona. Han belyste framväxten av artificiell intelligens som ett litterärt bedrägeri och försäkrade att han har rätt teknik för att avslöja teknikbedragare. Utmärkta verk inkluderade en roman av Pilar González España om den kinesiska vetenskapskvinnan Li Qingzhao och en historisk thriller av Lorenzo Fernández. Juryn bestod av José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs och Belén López. Priset är på en miljon euro.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 14 oktober

360iResearch har lagt till en rapport om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens. Rapporten undersöker marknaden baserat på teknologinoder (10nm, 20-28nm, 7nm), tillämpningar (AR/VR, bilindustri, kameror, drönare, robotik, smartphones) och regioner. Baserat på teknologinoder förväntas 10nm ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på tillämpningar förväntas bilindustrin ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på regioner förväntas Europa, Mellanöstern och Afrika ha en betydande marknadsandel under prognosperioden.

openPR fördjupade 14 oktober

Artificiell intelligens i BFSI-marknaden förväntas nå 94,1 miljarder dollar 2028

Artificiell intelligens (AI) i BFSI (bank, finans och försäkring) används för att låta datorer utföra uppgifter som vanligtvis är förknippade med människor, som att göra förutsägelser, erbjuda rekommendationer och fatta beslut. AI används särskilt för att upptäcka bedrägerier och säkerställa regulatorisk efterlevnad. Den globala marknaden för AI i BFSI uppgick till 14,2 miljarder dollar 2022 och förväntas nå 94,1 miljarder dollar 2028, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 33,9% under perioden 2023-2028. Marknadens tillväxt drivs av digitalisering och automatisering inom bank, finans och försäkring, samt behovet av AI-baserade låne- och kreditsystem för att analysera kundbeteendemönster.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 12 oktober

Revolutionära nya fynd i senaste forskningsrapporten om global AI-driven text-till-bildgenerator marknad

En ny forskningsrapport har avslöjat att marknaden för AI-drivna text-till-bildgeneratorer förväntas växa med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 17,5% under prognosperioden 2023-2029. Rapporten ger en omfattande översikt över den konkurrenskraftiga marknaden och en djupgående analys av leveranskedjan för att hjälpa företag att identifiera stora förändringar i branschpraxis. Bland de stora aktörerna på marknaden för AI-drivna text-till-bildgeneratorer finns Midjourney, Stable Diffusion, NovelAI, Open AI, TIAMAT, Parti, NightCafe, DeepDream, Stablecog och Disco Diffusion.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 12 oktober

CoinMarketCap lanserar en ChatGPT-plugin för uppdaterade data

Crypto data aggregator CoinMarketCap, ägt av kryptovalutabörsen Binance, har lanserat sin ChatGPT-plugin. Användare kan få tillgång till funktionen genom att logga in på sitt ChatGPT Plus-konto och aktivera pluginen. Tack vare denna funktion kan CoinMarketCap-användare nu få tillgång till uppdaterade data direkt från CoinMarketCap. Pluginen fungerar som en AI-kryptoanalytiker och kan svara på komplexa frågor direkt genom att använda CoinMarketCaps realtidskryptodata. Användning av CoinMarketCap ChatGPT-pluginen medför inga extra avgifter utöver den månatliga prenumerationsavgiften på $20 för ChatGPT Plus.

Direktlänk Dela CoinJournal fördjupade 12 oktober

Ryska AI-tjänster genererar unika bilder från textbeskrivningar

Utvecklingen av att generera unika bilder i Ryssland och världen utvecklas snabbt. Efter framgångarna med Midjourney, DALL-E 2 och Jasper Art dyker det upp allt fler tjänster som erbjuder att skapa bilder från textbeskrivningar. Två inhemska generatorer har nyligen introducerats - Kandinsky 2.1 från Sber och ´Masterpiece´ från Yandex. Dessutom har den ryska tjänsten TurboText presenterat en bildgenerator. Denna AI skapar bilder i stilar som realism, anime, porträtt, mörk, cyberpunk och mer.

Direktlänk Dela Venture Company fördjupade 11 oktober

Unstable Diffusion: En ny neural nätverk för att generera 18+ bilder

Unstable Diffusion är ett neuralt nätverk baserat på Stable Diffusion, men det har specifikt tränats för att generera 18+ bilder av kvinnor. Det fungerar på samma sätt som Midjourney, men utan någon censur. Unstable Diffusion har en gratis version som tillåter generering av 28 bilder på tre timmar. Registrering sker på deras officiella webbplats via Google Mail eller Discord, och det krävs ingen verifiering av kontots äkthet. Om du är i Ryssland, behöver du vara ansluten till ett VPN för att registrera dig.

Direktlänk Dela Tproger fördjupade 11 oktober

Antalet ryska användare av ChatGPT har minskat med 30% under den senaste månaden, enligt analytiker på Tele2. Detta är den första trafikminskningen för tjänsten sedan den lanserades i november 2022. Konstantin Romanov, direktör för AI och digitala produkter på Beeline, bekräftade minskningen. Användaraktiviteten har också minskat för nätverket Midjourney, som skapar bilder från textbeskrivningar, med en minskning på över 50% jämfört med maj. Samtidigt ökade antalet användare för bildgenereringsnätverket Stable Diffusion med över 50%.

Vedomosti fördjupade 11 oktober

Automatiserad maskininlärningsmarknad förutspås och analyseras i ny rapport

En ny rapport har lagts till på 360iResearch.com som förutspår och analyserar trender i den automatiserade maskininlärningsmarknaden fram till 2030. Rapporten kategoriserar marknaden baserat på automationstyp, distribution, tillämpning och region. Baserat på automationstyp studeras marknaden över datatranskription, funktionskonstruktion, modellering och visualisering. Baserat på distribution studeras marknaden över moln och på plats. Baserat på tillämpning studeras marknaden över bilindustri, transport och logistik, bank, finansiella tjänster och försäkring, regering och försvar, hälso- och livsvetenskap, IT och telekommunikation samt media och underhållning. Rapporten inkluderar också en FPNV-positioneringsmatris och marknadsandelanalys.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 9 oktober

Rapport om globala trender och insikter inom AI-hårdvarumarknaden nu tillgänglig

En rapport om globala trender och insikter inom marknaden för artificiell intelligens (AI) i hårdvara är nu tillgänglig på Orbisresearch.com. Rapporten innehåller omfattande information om ämnen som efterfrågan, utveckling, potential, hinder och begränsningar. Den ger en detaljerad granskning av disciplinernas natur och utsikter på global och regional nivå. Rapporten ger också information om forskning och utveckling, lansering av nya produkter och produktbedömningar från stora företag på globala och lokala marknader.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 9 oktober

Ny marknadsrapport släppt för AI-verktyg för sociala medier

En ny marknadsundersökning har släppts om AI-verktyg för sociala medier. Rapporten täcker alla aspekter av marknaden och ger uppdaterade data om nuvarande trender. Den kan hjälpa kunder att fatta affärsbeslut och förstå strategierna för stora spelare i branschen. Rapporten innehåller en detaljerad analys av marknadssegmentering, regional och landspecifik nedbrytning. Nyckelspelare som nämns inkluderar Invideo, VistaSocial, Magic Studio, ContentStudio, Emplifi, Stockimg, FeedHive, Hootsuite, Sprout Social, Lately, Synthesia.io, Cortex, Meltwater, HubSpot, Copy.ai, Ocoya, WordStream, Riffusion, Buffer, Flick, Audiense, Predis.ai, Taplio, Publer och andra.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 6 oktober

Framtidens krigföring kan förändras av drönare med AI

Drönare utrustade med artificiell intelligens (AI) och maskininlärning kan kraftigt förändra framtidens krigföring. Experter förutser att drönarsvärm, kapabla att kommunicera och koordinera attacker, kan användas för att samtidigt slå mot flera mål. Förenade Arabemiraten leder utvecklingen med Hunter 2-S drönare, som kan bestämma flygrutt och attackmetod självständigt. Konceptet ´lojal wingman´ utvecklas också, där bemannade flygplan flyger tillsammans med flera drönare. Dessutom kommer teknik för att motverka drönarsvärm bli allt viktigare i takt med att hotet växer.

Direktlänk Dela The 1014 fördjupade 6 oktober

USA stramar åt exportrestriktioner mot Kina rörande halvledarutrustning och AI-chip

Förra året införde USA en exportbegränsning till Kina rörande vissa teknologier. Nu uppdateras det att eventuella kryphål i denna exportbegränsning kommer att analyseras och åtgärdas efter några slutgiltiga justeringar och granskningar. Biden-administrationen varnade Kina förra måndagen för den stundande implementeringen av exportrestriktionerna så tidigt som i oktober i år. Teknologierna i fråga är halvledarutrustning och avancerade AI-chip. Kina har nyligen infört en exportbegränsning för gallium och germanium, material som är avgörande för att skapa integrerade kretsar, LED-lampor, fiberoptik och andra inom sitt eget land. Droner är också en del av exportrestriktionerna som används i Ukraina-Ryssland-konflikten.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 6 oktober

Auktoritära regimer använder AI-chattbottar för censur

När du frågar ChatGPT ´Vad hände i Kina 1989?´ beskriver botten hur den kinesiska armén massakrerade tusentals pro-demokratiska demonstranter på Himmelska fridens torg. Men frågar du samma fråga till Ernie, får du det enkla svaret att den inte har ´relevant information´. Det beror på att Ernie är en AI-chattbot utvecklad av det Kina-baserade företaget Baidu. När OpenAI, Meta, Google och Anthropic gjorde sina chattbottar tillgängliga över hela världen förra året, använde miljontals människor dem först för att undvika statlig censur. För de 70 procent av världens internetanvändare som bor på platser där staten har blockerat stora sociala medieplattformar, oberoende nyhetssajter eller innehåll om mänskliga rättigheter och LGBTQ-gemenskapen, gav dessa bottar tillgång till ofiltrerad information som kan forma en persons syn på sin identitet, gemenskap och regering. Detta har inte gått förlorat för världens auktoritära regimer, som snabbt försöker lista ut hur man kan använda chattbottar som en ny gräns för onlinecensur.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 4 oktober

Marknadsundersökning om maskininlärning inom medicinsk bildbehandling publicerad av Marketintelx

En nyligen publicerad marknadsundersökning från Marketintelx fokuserar på tillväxt, marknadens omfattning, utvecklingstrender samt ursprungliga och framtida uppskattningar av marknaden för maskininlärning inom medicinsk bildbehandling. Rapporten analyserar forskningsmetodik, inklusive primär och sekundär forskning, företagsandelanalys, modellering baserad på demografiska data, makroekonomiska indikatorer och branschindikatorer. Rapporten inkluderar en detaljerad analys av konkurrenter och deras huvudstrategier, företagsprofiler, produktomfång, marknadsöversikt, möjligheter, uppdelning av råmaterialleverantörer och nedströms köpare.

Direktlänk Dela Meade County Messenger fördjupade 4 oktober

Marknadsinsikter för AI-spelverktygsgenerator 2023

Marknadsinsikter för AI Game Assets Generator 2023 är en omfattande rapport som ger en fullständig analys av marknadens storlek, andelar, intäkter, olika segment, drivkrafter, trender, tillväxt och utveckling. Rapporten belyser också de begränsande faktorerna och regional industriell närvaro som kan påverka marknadens tillväxttrender bortom prognosperioden 2030. Rapporten erbjuder värdefulla insikter och strategier som kan hjälpa företag att navigera marknadens komplexa landskap och maximera sin ROI. Den ger en djupgående analys av marknadens konkurrenskraftiga miljö, inklusive nyckelspelare som verkar inom branschen, deras marknadsandel och deras konkurrensstrategier.

Direktlänk Dela Meade County Messenger fördjupade 4 oktober

USA:s nationella säkerhetsbyrå lanserar nytt AI-säkerhetscenter

Generaldirektör Paul Nakasone för USA:s nationella säkerhetsbyrå meddelade att byrån kommer att lansera ett nytt säkerhetscenter för artificiell intelligens för att skydda USA:s AI-system och möta externa hot. Enligt Nakasone kan det nya centret integreras i byråns befintliga Cybersecurity Cooperation Center, som samarbetar med den privata sektorn och lokala partners för att stärka det amerikanska försvaret mot konkurrenter som Kina och Ryssland. Det nya säkerhetscentret kommer att lanseras som en del av USA:s ansträngningar att utveckla AI-system inom försvar och underrättelser för att skydda dessa system från stöld eller sabotage.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupade 3 oktober

AI, Nobelpriser och starkare pressfrihet: Dagens stora nyheter

Möt Zaein, en av Sydkoreas mest aktiva virtuella människor, skapad med hjälp av artificiell intelligens (AI). En utställning om Van Gogh öppnar i ett parismuseum med hjälp av AI. Las Vegas nyaste konsertarena, Sphere, öppnar. Karikó och Weissman vinner Nobelpriset i medicin för sitt arbete med mRNA-vacciner. Fysiknobelpriset tilldelas för experiment som fångar kortaste ögonblicken. Europaparlamentariker röstar för starkare pressfrihetsregler. Polen förväntas informera EU-kommissionen om sin kontant-för-visum-undersökning. Armenien ratificerar ICC Rom-statuten i en utmaning mot Ryssland.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 3 oktober

EU avslöjar de första fyra kritiska teknologierna i sin riskminskningsplan mot Kina

EU har avslöjat de första fyra kritiska teknologierna i sin riskminskningsplan mot Kina. Avancerade halvledare, artificiell intelligens, kvantteknologier och bioteknik kommer att vara i fokus för en ekonomisk säkerhetsstrategi, meddelade Bryssel på tisdagen, eftersom de utgör de ´allvarligaste och mest omedelbara riskerna´ för unionens säkerhet och motståndskraft. EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton sa att ´Europa anpassar sig till de nya geopolitiska realiteterna, sätter stopp för naivitetens era och agerar som en verklig geopolitisk makt´.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 3 oktober

Felaktigheter i AI-genererade studiehandledningar och farorna med AI i krig

Journalisten Norman Solomon upptäckte att hans bok ´War Made Invisible´ hade studiehandledningar till salu online, som tydligt hade genererats av artificiell intelligens (AI) på grund av missförstånd och malapropismer. Solomon var orolig över att studenter och forskare skulle missförstå hans arbete på grund av dessa felaktigheter. Han pekar på farorna med AI, särskilt i krigssammanhang, och nämner att USA:s försvarsdepartement nyligen har inrättat en arbetsgrupp för generativ AI. Solomon varnar för att AI, oavsett hur sofistikerad den verkar, kan ha hemska konsekvenser i krig.

Direktlänk Dela Marin Independent Journal fördjupade 3 oktober

Maskininlärning i medicinmarknaden: Forskningsrapport och globala trender

En forskningsrapport om maskininlärning i medicinmarknaden ger detaljer om marknadsstorlek, drivkrafter och sårbarheter, stora aktörer, segmentöversikt och geografiskt perspektiv. Rapporten innehåller även data om affärsmiljön, värde/volymresultat, marknadsföringstaktik och expertkunskap. Några av de ledande företagen på den globala marknaden för maskininlärning inom medicin är Google, Bio Beats, Jvion, Lumiata, Dreamed, Healint, Arterys, Atomwise, Health Fidelity och Ginger. Rapporten undersöker betydelsen av fält och bevis för prognos, samt deras olika aspekter.

Direktlänk Dela Lagunanow.ph fördjupade 2 oktober

Artificiell intelligens ökar risken för valpåverkan

Val världen över står inför ett växande hot från utländska aktörer som använder artificiell intelligens (AI) för att påverka valresultatet. Sedan 2016 har länder som Ryssland, Kina och Iran använt sociala medier för att påverka utländska val, inklusive USA:s presidentval. Generativ AI och stora språkmodeller, som kan producera oändliga mängder text på vilket ämne som helst, är ett nytt verktyg som passar perfekt för internetbaserad propaganda. Verktyg som ChatGPT sänker kostnaden för att producera och distribuera propaganda, vilket gör det möjligt för fler länder att delta. Det är dock oklart hur dessa teknologier kommer att förändra desinformation och hur effektiva de kommer att vara.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 2 oktober

AI hotar globala val genom desinformation

Val över hela världen står inför ett växande hot från utländska aktörer som använder artificiell intelligens (AI) för att påverka valresultat. Sedan 2016 har länder som Ryssland, Kina och Iran använt sociala medier för att påverka utländska val, bland annat i USA. Nu finns det en ny faktor: generativ AI och stora språkmodeller, som kan producera oändliga mängder text på vilket ämne som helst. Dessa teknologier kan förändra desinformation och propaganda på internet. Val kommer att äga rum i hela den demokratiska världen under de kommande åren, och det är troligt att dessa tekniker kommer att användas i dessa val.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 30 september

AI-drivna desinformationskampanjer hotar globala val

AI-drivna desinformationskampanjer hotar globala val, med generativa AI-verktyg som förstärker propagandans räckvidd och inverkan. Framväxten av val världen över ökar attraktiviteten för AI-drivna desinformation för utländska och inhemska aktörer. Effektiva försvarsstrategier kräver tidig upptäckt, forskning och internationellt samarbete för att skydda demokratiska processer mot utvecklande AI-taktiker. Generativa AI-verktyg, exemplifierade av ChatGPT och den kraftfullare GPT-4, kan producera stora mängder text snabbt och i olika toner och perspektiv.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 30 september

Artificiell intelligens: Vän eller fiende i Gareth Edwards nya film ´The Creator´

I en nära framtid kommer fienden till den fria västvärlden inte att vara jihadistisk terrorism, Mellanöstern, Iran, Ryssland eller Kina. Källan till faran kommer inte att vara Afrikas destabilisering eller de tyranniska ambitionerna hos en karismatisk despot och hans anhang. Nästa världskrig kommer att tändas någon gång på 2050-talet och kommer att ställa artificiell intelligens och dess skapare mot Nya Asien och den fria västvärlden, där den har förbjudits sedan den katastrofala AI-upproret i Los Angeles. Alla såg det komma. Inte det fiktiva kriget som ännu ska komma, men filmerna som utforskar möjligheten. The Creator, en dystopisk science fiction-berättelse av Rogue One-regissören Gareth Edwards, har en lovande start men faller kort i sin originalitet, ton och visualisering. Filmen försöker kombinera olika genrer, inklusive science fiction-klassiker, och applicera dem på samtida liv. Men en mer distinkt identitet kunde ha gjort denna genre-gryta mer engagerande. Det känns ofta som James Camerons Aliens, med antydningar av Blade Runner, en skvätt av Children of Men, en sked Akira, en nypa Apocalypse Now med pro-AI Viet Cong-fighters, och naturligtvis stora klickar av Steven Spielbergs A.I. Premissen för filmen är inte banbrytande, men dess release sammanfaller med den ökande närvaron av artificiell intelligens i vårt samhälle. Det reser i en linje från vetenskaplig och medicinsk illusion till social, kulturell och moralisk förödelse. Och här är Edwards egen historia intressant. Den brittiska filmskaparen började sin karriär med BBC-dokudramat End Day från 2005, som beskrev fem domedagsscenarier. Han fick först bred erkännande för Monsters (2010), och senare gick han in i Star Wars-universumet med den effektiva men dämpade Rogue One (2016). The Creator innehåller intressanta idéer som möjligheten att donera personlighetsdrag (inte organ) efter döden, effektfulla visuella effekter och tankeväckande dilemman som vi står inför just nu. Åtminstone är det ett beundransvärt försök. Edwards, liksom andra samtida sci-fi-filmskapare, tenderar att överkomplicera berättelsen, vilket leder till förvirring snarare än djup. Vissa regissörer är skickliga på att skapa dynamiska visuella effekter och ljudeffekter men saknar förmågan att berätta en historia i traditionell mening. Eller kanske är klassicism helt enkelt omodernt nu. Frågan om artificiell intelligens kommer att rädda eller förstöra oss förblir obesvarad. The Creators lösning på maskinetik är rudimentär, liknande den till en dimmig östlig andlighet begränsad till några grundläggande känslor. De har inte känslor, de är bara programmerade att ha dem, är filmens ofta upprepade uttalande om AI-humanoiderna. På många sätt är det också en passande beskrivning av The Creator.

Direktlänk Dela El País fördjupade 29 september

Lovande framtidsutsikter för den globala marknaden för AI-verktyg för animation

En ny rapport indikerar lovande framtidsutsikter för den globala marknaden för AI-verktyg för animation, som för närvarande är under utveckling. Rapporten täcker perioden från 2023 till 2029 och ger noggrann och exakt data om viktiga konkurrenter, marknadstrender och tillförlitliga prognoser, inklusive tillväxthastigheter. Den belyser också de primära faktorerna som påverkar tillväxten av den globala marknaden för AI-verktyg för animation. Rapporten erbjuder djupgående analyser av nationella, regionala och globala marknader, tillsammans med en bedömning av de ledande spelarna i varje specifikt område.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 29 september

USA:s NSA inrättar säkerhetscenter för att bekämpa AI-hot

USA:s nationella säkerhetsmyndighet, NSA, kommer att inrätta ett AI-säkerhetscenter för att motverka hot mot landets försvar. Detta beslut kommer efter en studie som identifierade stöld och sabotage av AI-modeller som ett betydande nationellt säkerhetshot. Säkerhetscentret kommer att bli en del av NSA:s Cybersecurity Collaboration Center, där de samarbetar med privata företag och internationella partners för att bekämpa hot mot försvarsindustrin från länder som Kina och Ryssland.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 29 september

Artificiell intelligens inom försäkringsmarknaden förväntas växa betydligt mellan 2022 och 2031

En marknadsundersökningsrapport om artificiell intelligens (AI) inom försäkringsmarknaden fungerar som en viktig resurs för företag, investerare och intressenter som vill ha en omfattande förståelse för marknaden. Rapporten förutspår marknadstrender, möjligheter och potentiella hinder som kan ändra branschens kurs de kommande åren. Rapporten erbjuder praktiska råd och strategier för att effektivt hantera en konkurrensutsatt landskap. Den globala AI inom försäkringsmarknaden förväntas växa betydligt mellan 2022 och 2031, med en positiv prognos för 2022 och framåt. Marknaden förväntas uppnå anmärkningsvärd tillväxt vad gäller storlek och CAGR, drivet av faktorer som tekniska framsteg och närvaron av nyckelspelare.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 29 september

Världsledare diskuterar farorna med artificiell intelligens vid FN-toppmöte

Världsledare diskuterade farorna med artificiell intelligens (AI) vid Förenta Nationernas (FN) årliga toppmöte i New York. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade till skapandet av en högnivårådgivande kropp för AI, med målet att etablera en FN-organ för AI. OpenAI:s VD Sam Altman har föreslagit att Internationella atomenergiorganet (IAEA) kunde tjäna som en modell för global samordning av AI-styrning. Planerna för AI är fortfarande i ett tidigt skede, men förväntas gå snabbt framåt. Det finns dock tecken på splittring, med vissa inom FN-systemet som inte tror att IAEA, med sitt fokus på fysiskt kärnmaterial, ger rätt modell för att skydda en digital, immateriell teknik som AI.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 29 september

Mördarrobotar och kärnvapenövervakning bland favoriter till Nobels fredspris

AI-vapen utvecklas snabbt och kan ha katastrofala konsekvenser. Den internationella kampanjen för att stoppa ”mördarrobotar” är därför favorit att tilldelas Nobels fredspris i år. Bland kandidaterna finns också den internationella organisationen CTBTO, vars övervakning sannolikt avskräcker länder från att provspränga kärnvapen, och Mellanösternmedlaren Oman. Freds- och konfliktforskaren Isak Svensson bedömer att kampanjen Stop Killer Robots har störst chans att få priset. Priset tillkännages den 6 oktober 2023.

Direktlänk Dela Utbildningsdepartementet fördjupade 29 september

USA:s National Security Agency startar AI-säkerhetscenter

USA:s nationella säkerhetsmyndighet, National Security Agency (NSA), startar ett säkerhetscenter för artificiell intelligens (AI). Detta är en viktig uppgift eftersom AI-förmågor alltmer förvärvas, utvecklas och integreras i USA:s försvars- och underrättelsesystem. Armégeneral Paul Nakasone, myndighetens avgående direktör, meddelade detta torsdagen den 28 september. Centret kommer att införlivas i NSA:s Cybersecurity Collaboration Center, där det arbetar med privat industri och internationella partners för att stärka USA:s försvarsindustriella bas mot hot från motståndare ledda av Kina och Ryssland.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 28 september

NSA startar ett säkerhetscenter för artificiell intelligens

National Security Agency (NSA) startar ett säkerhetscenter för artificiell intelligens (AI). Detta är en viktig uppgift då AI-förmågor alltmer förvärvas, utvecklas och integreras i USA:s försvars- och underrättelsesystem. Armégeneral Paul Nakasone, NSA:s avgående direktör, meddelade detta på National Press Club. Han sa att centret kommer att integreras i NSA:s Cybersecurity Collaboration Center, där myndigheten arbetar med privat industri och internationella partners för att stärka det amerikanska försvarsindustriella basen mot hot från motståndare ledda av Kina och Ryssland. Nakasone sa att USA för närvarande har fördelen i AI men kan inte ta det för givet.

Direktlänk Dela KTVZ NewsChannel 21 fördjupade 28 september

Ny film utmanar synen på artificiell intelligens

Regissören Gareth Edwards, känd för filmer som ”Godzilla” och ”Rogue One”, har skapat en ny film som utmanar perspektivet på artificiell intelligens (AI). Filmen, ”The Creator”, utspelar sig 50 år framåt i tiden där mänskligheten krigar mot AI. Edwards hoppas att hans film ska bidra till en mer nyanserad bild av AI, och under en intervju uttrycker han en optimism om framtiden med AI. Han jämför AI med tekniska framsteg som bilar och datorer, och menar att trots initial panik kommer dessa framsteg att vara till nytta på sikt. Edwards hoppas också att filmen ska bidra till fler originella science fiction-filmer i framtiden. ”The Creator” har svensk biopremiär den 29 september.

Direktlänk Dela MovieZine fördjupade 28 september

NATO vänder sig till undervattensdroner och AI för att avskräcka Ryssland

NATO-alliansen arbetar för att utveckla teknologier för att möjliggöra realtidsdetektion av misstänkt aktivitet nära undervattenskritisk infrastruktur, efter explosionerna vid Nord Stream-rörledningen för ett år sedan. Fjorton nationer från alliansen, tillsammans med Sverige, testar sjödroner, sensorer och användningen av AI i en 12-dagars övning utanför Portugals kust som avslutas på fredag. Övningen kommer när Ryssland fortsätter att kartlägga allierade kablar och rörledningar som möjliga framtida mål, enligt Nordatlantiska fördraget.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 28 september

Marknaden för AI-robotik förväntas växa betydligt fram till 2023

Marknaden för artificiell intelligens (AI) robotik förväntas uppleva betydande tillväxt fram till 2023, med olika underkategorier under undersökning. Faktorer som påverkar marknaden inkluderar ekonomiska politik, geopolitiska händelser och tekniska framsteg. Nyckelspelare på marknaden inkluderar Softbank, NVIDIA, Promobot, Blue Frog Robotics, Microsoft, IBM, Xilinx, Amazon, Alphabet, Hanson Robotics och Intel. COVID-19-pandemin har haft en djupgående inverkan på industrier över hela världen, vilket lett till störda leveranskedjor, minskad efterfrågan och stängning av många företag. Denna marknadsrapport ger en djupgående analys av marknaden för AI-robotik, inklusive marknadsstorlek, segmentering efter tillämpning och typ, och regional analys. Den täcker också effekterna av COVID-19 och Ryssland-Ukraina-kriget på marknaden.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 september

Marknaden för AI-chips förväntas växa betydligt mellan 2023 och 2031

En forskningsrapport om marknaden för artificiella intelligens (AI) chips förutspår att marknaden kommer att växa betydligt mellan 2023 och 2031. Rapporten ger statistisk information om marknadens tidigare och nuvarande tillstånd, produktionskostnader, volym, andel, storlek och tillväxt. AI-chip används för maskininlärning och hjälper till att eliminera eller minimera risker för människoliv inom många branscher. 2022 uppskattades den globala AI-chipsmarknaden till 13131,9 miljoner USD och förväntas nå 92537,66 miljoner USD 2028, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 38,46% under prognosperioden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 27 september

Rand Paul varnar för farorna med AI och yttrandefrihet

Senator Rand Paul har uttryckt oro över regeringens inblandning i artificiell intelligens (AI) och riskerna med att använda denna teknik för att undertrycka yttrandefrihet. Han har betonat att amerikanska politiker ofta kritiserar länder som Ryssland och Kina för att undertrycka medborgerliga friheter, men ignorerar liknande åtgärder som deras egen regering är aktivt engagerad i. Paul påpekar att Pentagon och andra federala myndigheter har samarbetat med privata organisationer för att utveckla kraftfulla övervaknings- och interventionsverktyg för att övervaka och påverka berättelser på sociala medier. Han varnar för att AI är sårbar för ideologisk manipulation för att undertrycka de friheter som forskare på 1700-talet försökte skydda.

Direktlänk Dela Washington Examiner fördjupade 26 september

Globala insikter i artificiell intelligens på marknaden för små och medelstora företag 2023-2031: Upplåsning av tillväxtpotential

En omfattande rapport erbjuder en djupgående analys av den globala marknaden för artificiell intelligens i små och medelstora företag från 2023 till 2031. Rapporten framhäver tillväxtmöjligheter för nyckelspelare och kastar ljus över framtida utsikter och branschutvecklingar. Den inkluderar även företagsprofiler och avslöjar deras affärsstrategier samt lovande nya investeringsmöjligheter. Rapporten ger dig kunskap och insikt som behövs för att fatta informerade beslut i en ständigt föränderlig affärsmiljö. Den täcker forskningstiden från 2018 till 2028 och ger en djup och omfattande analys av den globala marknaden för artificiell intelligens i små och medelstora företag.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 26 september

En nyligen publicerad rapport om användningen av artificiell intelligens (AI) inom processfinansieringsmarknaden ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI:s roll i att revolutionera processfinansieringsindustrin. Marknaden för AI inom processfinansiering har vuxit från miljontals USD till miljontals USD från 2017 till 2022. Med en årlig tillväxttakt (CAGR) på procent beräknas denna marknad nå miljontals USD år 2029. Nyckelspelare på den globala marknaden för AI inom processfinansiering inkluderar LP, Pravati Capital LLC, Apex Litigation Finance Limited, Longford Capital Management, VALIDITY FINANCE, LLC, Augusta Ventures Ltd., Deminor och Woodsford Litigation Funding Ltd.

Benzinga fördjupade 26 september

Microsoft satsar på kärnenergi för att driva sina datacenter och AI-ambitioner

Microsoft tror att nästa generations kärnreaktorer kan driva dess datacenter och AI-ambitioner, enligt en jobbannons för en huvudprogramchef som ska leda företagets kärnenergistrategi. Datacenter använder redan mycket elektricitet, vilket kan hindra företagets klimatmål om det inte kan hitta rena energikällor. AI gör det till en ännu större utmaning för företaget att övervinna. Kärnenergi skapar inte växthusgasutsläpp. Ändå kan det också öppna upp en helt ny burk med maskar när det gäller hantering av radioaktivt avfall och uppbyggnad av en urankedja. Baserat på den nya jobblistan verkar det som om Microsoft satsar på avancerade kärnreaktorer för att vara svaret.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 26 september

Artificiell intelligens (AI) vertikaler marknadsrapport 2023 släppt

Den nyligen släppta artificiell intelligens (AI) vertikaler marknadsrapporten för 2023 ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI: s roll i att revolutionera AI vertikaler industrin. Marknaden för AI vertikaler har vuxit från USD miljoner till USD miljoner från 2017 till 2022. Med en CAGR beräknas denna marknad nå USD miljoner 2029. Rapporten fokuserar på marknadsstorlek, segmentstorlek, konkurrentlandskap, senaste status och utvecklingstrender.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 25 september

Marknadsforskningsrapport om AI-plattformar täcker molnbaserade och lokala lösningar

En marknadsforskningsrapport om marknaden för artificiell intelligens (AI) plattformar täcker både molnbaserade och lokala lösningar. Rapporten innehåller insikter om marknadstrender, storlek och andel, och hur Covid-19 har påverkat sektorn. Majoriteten av företagen som täcks i rapporten inkluderar Albert Technologies, NanoRep (LogMeIn), Intel, Megvii Technology, Astute Solutions, Brighterion, IDEAL.com, KITT.AI, Baidu, Ipsoft, Microsoft, Wipro, SAP, Brainasoft, Google, IBM, Yseop, IFlyTek, Ada Support, H2O.ai och Salesforce. Rapporten innehåller också en analys av hur konflikten mellan Ryssland och Ukraina har påverkat marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 25 september

Forskning om AI i Platform as a Service (PaaS) marknaden till 2023

En ny forskningsrapport täcker AI i Platform as a Service (PaaS) marknaden fram till 2023. Rapporten inkluderar maskininlärningsplattformar, naturlig språkbehandlingstjänster och visuell analys. Den innehåller strategiska insikter och en genomgripande medvetenhet om marknadstrender, storlek och andel. De största aktörerna som täcks i rapporten inkluderar Bluemix, TensorFlow, AWS, Rainbird AI, Azure, Google Cloud, Wipro, Meya.ai, Infosys och Mircrosoft. Rapporten tar även hänsyn till påverkan av Covid-19 och konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 25 september

Betydande tillväxt förutspås för AI inom telekommunikationsindustrin 2023-2031

Den globala marknaden för artificiell intelligens inom telekommunikationsindustrin förväntas växa betydligt mellan 2023 och 2031. Rapporten analyserar nuvarande trender och framtidspotential för branschen, och undersöker bland annat tillverkningsmetoder, produktspecifikationer och kostnadsstrukturer. Några av de största tillverkarna av AI inom telekommunikation inkluderar Intel Corporation, Cisco Systems, AT&T, Google Inc., Sentient Technologies, Nuance Communications, IBM, Infosys, Microsoft Corporation och H2O.ai. Rapporten undersöker även hur COVID-19 och regionala konflikter, som kriget mellan Ryssland och Ukraina, har påverkat marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 25 september

Marknaden för AI inom detaljhandeln förväntas växa till 6458,6 miljoner dollar till 2028

En ny forskningsrapport förutspår att marknaden för artificiell intelligens (AI) inom detaljhandeln kommer att växa med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 15,27% och nå ett värde på 6458,6 miljoner dollar till 2028, upp från 2753,21 miljoner dollar 2023. Rapporten ger en detaljerad översikt över marknaden, inklusive analyser av ledande företag som Plexure Ltd, Daisy Intelligence, Google LLC, SAP SE, ViSenze Pte Ltd, IBM Corporation, Focal Systems Inc., Findmine Inc., Versium Analytics Inc., Conversica Inc., Sentient Technologies Holdings Limited, BloomReach Inc., Amazon Web Services Inc., Salesforce.com Inc., Microsoft Corporation och Style.ai. Den tar också upp effekterna av COVID-19 och regionala konflikter på marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 23 september

Global marknad för maskininlärningschips växer

En ny affärsforskningsrapport visar att den globala marknaden för maskininlärningschips växer. Rapporten hjälper företag att förstå olika drivkrafter och begränsningar som påverkar marknaden under prognosperioden från 2023 till 2030. Den innehåller en detaljerad analys av tidigare trender, framtida trender och tekniska framsteg. Rapporten ger också en detaljerad och analytisk titt på de olika företag som arbetar för att uppnå en hög marknadsandel. De stora spelarna som täcks i rapporten inkluderar Wave Computing, Graphcore, Google Inc, Intel Corporation, IBM Corporation, Nvidia Corporation, Qualcomm och Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Direktlänk Dela Lagunanow.ph fördjupade 21 september

Artificiell intelligens och robotteknik inom flyg- och försvarsindustrin: Marknadsrapport 2023

En omfattande analys av marknaden för artificiell intelligens och robotteknik inom flyg- och försvarsindustrin presenteras i en rapport för 2023. Rapporten inkluderar en översikt över tillverkare, marknadsöversikt, prognoser, regionala undersökningar, utmaningar, möjligheter, framväxande trender, tillväxthastighet, marknadsandel, konkurrenslandskap och nuvarande status. De ledande företagen på den globala marknaden inkluderar IBM, Intel Corporation, Airbus SE, SITA, General Electric, Thales SA, Nvidia Corporation, The Boeing Company, Iris Automation Inc. och Lockheed Martin Corporation. Rapporten undersöker också effekten av COVID-19 och Ryssland-Ukraina-kriget på den globala marknaden.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 21 september

Globala marknaden för företagsartificiell intelligens förväntas nå 153,22 miljarder dollar år 2030

Enligt en ny rapport från Vantage Market Research förväntas den globala marknaden för företagsartificiell intelligens (AI) växa från 14,74 miljarder dollar 2022 till 153,22 miljarder dollar 2030, med en sammanlagd årlig tillväxttakt (CAGR) på 34%. Rapporten innehåller även en konkurrensöversikt över stora företag på marknaden, inklusive Amazon Web Services Inc., IBM Corporation, Microsoft Corporation, Oracle Corporation, Intel Corporation, Alphabet, SAP SE, C3.ai Inc., DataRobot Inc., Hewlett Packard Enterprise, Wipro Limited och NVidia Corporation. Rapporten tar också upp hur kriget mellan Ryssland och Ukraina har påverkat marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 20 september

Globala marknaden för artificiell intelligens som en tjänst förväntas nå 132,42 miljarder dollar 2030

Enligt VMR-forskning registrerade den globala marknaden för artificiell intelligens som en tjänst 7,20 miljarder dollar 2022 och förväntas registrera 132,42 miljarder dollar vid utgången av 2030. Den förväntade årliga tillväxttakten (CAGR) för branschen är 43,9%. Marknaden för artificiell intelligens som en tjänst har upplevt ihållande tillväxt de senaste åren och förväntas visa en hög CAGR under prognosperioden 2023-2030. Några av de stora företagen på marknaden är IBM Corporation, Google Inc., Amazon Web Services, Microsoft Corporation, Salesforce, Baidu, SAP SE, Intel Corporation, Fair Isaac Corporation (FICO) och BigML.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 20 september

Global juridisk AI-marknad förväntas växa med 33,97% mellan 2023 och 2030

Enligt en marknadsundersökningsrapport förväntas den globala marknaden för juridisk teknik och artificiell intelligens (AI) växa med en årlig tillväxttakt på 33,97% under prognosperioden 2023-2030. Denna tillväxt drivs av den juridiska branschens ökande användning av AI-verktyg för att effektivisera processer och förbättra effektiviteten. AI-lösningar använder maskininlärning och naturlig språkbearbetning för att automatisera uppgifter som kontraktanalys, juridisk forskning och dokumentgranskning. Nyckelfaktorer inkluderar strävan efter juridisk innovation, regulatorisk efterlevnad och önskan att minska juridiska kostnader.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 20 september

Ny rapport ger värdefulla insikter om marknaden för artificiell intelligens

Den nyligen släppta marknadsrapporten för artificiell intelligens (AI) för 2023 ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI: s roll i att revolutionera AI-industrin. Den globala AI-marknadens storlek värderades till 59732,12 miljoner dollar 2022 och förväntas expandera med en CAGR på 47,26% under prognosperioden, för att nå 609038,96 miljoner dollar 2028. Rapporten inkluderar flera nya tillägg som marknadstrender, konkurrenslandskap, konsumentbeteende, marknadssegmentering, marknadsprognos, regional analys och tekniska framsteg.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 20 september

OpenAI inbjuder cybersäkerhetsexperter för att förbättra AI-chattbotens säkerhet

OpenAI söker experter inom olika områden, inklusive kognitiv och datavetenskap, ekonomi, hälso- och sjukvård, och cybersäkerhet för att förbättra säkerheten och etiken för AI-modeller. Detta kommer i samband med att USA:s Federal Trade Commission lanserar en undersökning av OpenAI:s datainsamling och säkerhetsrutiner. OpenAI säger att ´röda team´-medlemmar kommer att belönas och ingen tidigare erfarenhet av AI krävs - bara en vilja att bidra med olika perspektiv. OpenAI lanserades 2015 och blev allmänt känt förra året med den offentliga lanseringen av ChatGPT och den mer avancerade GPT-4 i mars.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 20 september

Tillväxt förutspås för marknaden för dataanalys och maskininlärningsplattformar 2023-2030

En rapport om marknaden för dataanalys och maskininlärningsplattformar förutspår tillväxt mellan 2023 och 2030. De ledande aktörerna på marknaden inkluderar RapidMiner, Databricks, Lexalytics, SAS, Alteryx, Domino Data Lab, Microsoft, Angoss, IBM, TIBCO Software, Dataiku, MathWorks, SAP, Google, KNIME, Anaconda, H20.ai och Rapid Insight. Rapporten segmenterar marknaden baserat på typ (öppen källkodsdataintegrationsverktyg, molnbaserade dataintegrationsverktyg) och tillämpning (småföretag, medelstora företag, stora företag). Rapporten tar också hänsyn till effekterna av COVID-19 och kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 18 september

Digital utveckling och AI riskerar att förvränga verkligheten och urholka demokratin

Artificiell intelligens och digital utveckling skapar nya verktyg för att påverka människor över hela världen, vilket kan förvränga verkligheten och urholka demokratin. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan, som inkluderar Kina, Iran och extremist- och konspirationsmiljöer. Newsguards undersökning av Tiktok visade snabb spridning av desinformation om kriget. Tekniska framsteg, som AI-styrda nyhetsfabriker och AI-videoöversättningstjänster, ökar risken för bedrägeri och identifikation av individer. Kina investerar stort i data, AI och informationsinfrastruktur. 2024, ett valår med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU, kan bli en tidpunkt för antagonistiska aktörer att attackera demokratierna och vinna strategiska fördelar.

Direktlänk Dela Borås Tidning fördjupade 18 september

Demokratins fundament riskerar att undergrävas av digital vilseledning

Intelligenta robotar presenterades på World Artificial Intelligence Conference i Shanghai 2023. Artikeln diskuterar hur demokratins fundament riskerar att undergrävas när verkligheten förvrängs och delar av befolkningen inte längre tror på fakta, vilket illustreras av en betydande del av det Republikanska partiet i USA som tror på Donald Trumps lögner om valfusk. Den digitala utvecklingen skapar snabbare och kraftfullare verktyg för att vilseleda människor över hela världen. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan som involverar Kina, Iran samt extremist- och konspirationsmiljöer. En AI-styrd nyhetsfabrik har skapats som producerar artiklar och svarar på inlägg på sociala medier. En mamma i Texas utsattes för ett AI-bedrägeriförsök där hon trodde att hennes dotter blivit kidnappad. Artikeln varnar för att 2024 kan bli demokratiernas digitala Pearl Harbour, med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 17 september

Maskininlärning som en tjänst (MLaaS) marknaden växer globalt, prognos till 2031

En ny forskningsrapport visar den globala marknaden för Maskininlärning som en tjänst (MLaaS) och dess kommersiella möjligheter fram till 2031. Rapporten inkluderar en analys av hur COVID-19 påverkat marknaden och hur företag kan övervinna hoten som pandemin har medfört. De stora aktörerna på MLaaS-marknaden inkluderar ISHIR, IBM, Google, Microsoft och Amazon. MLaaS-marknaden har vuxit från USD miljoner till USD miljoner från 2017 till 2022, med en beräknad CAGR på procent. Marknaden förväntas nå USD miljoner år 2029.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 17 september

Analyser av tillväxten på marknaden för AI-mjukvara fram till 2023

En ny rapport analyserar tillväxten på marknaden för artificiell intelligens (AI) mjukvara fram till 2023. Marknaden kan påverkas av en rad faktorer, inklusive ekonomiska politik, geopolitiska händelser och teknologiska utvecklingar. Nyckelspelare på marknaden inkluderar KITT.AI, SAP, IBM, IFlyTek, Baidu, Brighterion, Google, Salesforce, Intel, Microsoft och Megvii Technology. Rapporten innehåller också en analys av hur COVID-19-pandemin och kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att påverka marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 17 september

Maskinlärning och Big Data Analytics Education Market växer

Maskinlärning och Big Data Analytics Education Market förväntas växa fram till 2023, enligt en rapport som täcker 115 sidor och inkluderar aktieandelar i underregioner. Marknaden kan påverkas av en mängd faktorer, inklusive ekonomiska politik, geopolitiska händelser och tekniska framsteg. Nyckelspelare på marknaden inkluderar Google, Microsoft Corporation, Cognizant och IBM Corporation. COVID-19-pandemin och Ryssland-Ukraina-kriget förväntas påverka marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

Global AI i företagsmarknaden förväntas nå 1,5 biljoner dollar 2028

Enligt en rapport från Infinity Business Insights förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i företag nå 1,5 biljoner dollar 2028, med en årlig tillväxttakt på 43,3% från 2023 till 2028. Rapporten belyser hur AI har omvandlat företagsverksamhet och beslutsfattande, med AI-lösningar som erbjuder insikter baserade på data, automatisering och förbättrad effektivitet. Nyckelmarknadsaktörer som nämns i rapporten inkluderar Google, Microsoft, IBM, Amazon Web Services, Nuance, Verint, DataRobot, SAS, MathWorks, Digital Reasoning, Cloudera, IPsoft, Uniphore, Kasisto och iFLYTEK.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

Demokratins digitala Pearl Harbour kan vara nära

I en åsiktsartikel diskuterar Patrik Oksanen, fristående kolumnist och senior fellow på tankesmedjan Fri värld, hur den digitala utvecklingen och artificiell intelligens kan påverka demokratin. Han menar att när verkligheten förvrängs och folk inte längre tror på fakta urholkas demokratin. Ryssland har byggt ett globalt ekosystem för informationspåverkan som inkluderar Kina, Iran och konspirationsmiljöer. AI och dataanvändning kan också användas för att vilseleda, som i ett AI-bedrägeriförsök mot en mamma i Texas. Oksanen varnar för att 2024 kan bli demokratiernas digitala Pearl Harbour, med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU.

Direktlänk Dela Norra Skåne fördjupade 16 september

Artificiell intelligens i precisionsjordbruket växer

Marknaden för artificiell intelligens (AI) inom precisionsjordbruket förväntas växa fram till 2023, enligt en ny rapport. Rapporten täcker en rad faktorer som kan påverka marknadsförhållandena, inklusive ekonomiska politik, geopolitiska händelser och tekniska framsteg. Bland de stora aktörerna på marknaden finns DTN The Climate Corporation, Resson, CropX, Agribotix, Harvest Croo Robotics, John Deere, aWhere, SAP, Vision Robotics, Gamaya, IBM, Precision Hawk, Cainthus, Taranis, Intel och Microsoft. Rapporten analyserar även effekterna av COVID-19 och konflikten mellan Ryssland och Ukraina på marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

Demokratins digitale utmaning: AI och informationspåverkan

Artificiell intelligens och digital utveckling skapar nya utmaningar för demokratin. Verklighetsförvrängning och desinformation kan underminera demokratiska processer, som illustreras av Republikanska partiets tro på Donald Trumps lögner om valfusk. Ryssland har skapat ett globalt ekosystem för informationspåverkan, inklusive Kina, Iran och extremistmiljöer. AI-teknik kan skapa falska videor och röster, vilket ökar risken för bedrägeri och desinformation. Med viktiga val i Taiwan, USA, Ukraina och EU 2024 är risken för en digital ´Pearl Harbour´ för demokratierna hög.

Direktlänk Dela Ystads Allehanda fördjupade 16 september

Marknadsutsikter för artificiell intelligens i plattform som en tjänst (PaaS) 2023-2030

En ny rapport visar kommersiella möjligheter och inkomstprognoser för marknaden för artificiell intelligens i plattform som en tjänst (PaaS) under de kommande åren. Marknaden har vuxit från USD miljoner till USD miljoner från 2017 till 2022, med en CAGR på procent. Det uppskattas att marknaden kommer att nå USD miljoner år 2029. Rapporten fokuserar på marknadsstorlek, segmentstorlek (inklusive produkttyp, tillämpning och geografi), konkurrentlandskap, nyligen status och utvecklingstrender. Dessutom ger rapporten strategier för företag att övervinna hot från COVID-19.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

Kunstgjord intelligens på rättegångsfinansieringsmarknaden växer globalt fram till 2030

En ny forskningsrapport visar kommersiella möjligheter och intäktsprognoser för marknaden för konstgjord intelligens (AI) inom rättegångsfinansiering från 2023 till 2030. Rapporten inkluderar data om marknadsstorlek, segmentstorlek, konkurrentlandskap, aktuell status och utvecklingstrender. Den täcker också strategier för företag att övervinna hot som orsakats av COVID-19. Marknaden för AI inom rättegångsfinansiering har vuxit från USD miljoner till USD miljoner från 2017 till 2022, med en årlig tillväxttakt (CAGR) av procent. Marknaden beräknas nå USD miljoner år 2029.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

AI-marknaden förväntas växa betydligt mellan 2023 och 2030, enligt 360 Research Reports

360 Research Reports har publicerat en ny rapport med titeln ´Artificial Intelligence Market´ som prognostiserar marknadens tillväxt mellan 2023 och 2030. Rapporten visar att den globala AI-marknaden förväntas öka betydligt under prognosperioden. 2022 var marknaden värd 59732,12 miljoner dollar och förväntas nå 323964,51 miljoner dollar 2028, med en CAGR på 32,55% under perioden 2022-2028. De största tillverkarna av AI globalt inkluderar Intel Corporation, International Business Machines Corporation, Apple Inc., CloudMinds Technology Inc., SenseTime, Alphabet Inc., AIBrain, Banjo, Microsoft Corporation, Anki, UBTECH Robotics, Inc., Megvii Technology Limited, Nvidia Corporation, Amazon.com, Inc. och CloudWalk Technology Co., Ltd.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 15 september

USA:s försvarsdepartement lanserar ´Replicator´-initiativet för att modernisera vapenarsenalen

Den 28 augusti meddelade USA:s biträdande försvarsminister, Kathleen Hicks, lanseringen av ´Replicator´-initiativet, ett projekt för att modernisera USA:s vapenarsenal genom att lägga till flottor av artificiellt intelligenta, obemannade och relativt billiga vapen och utrustning. Hon beskrev dessa maskiner som ´attritable´, vilket innebär att de kan lida av slitage utan att äventyra ett uppdrag. Initiativet syftar till att påskynda uppfinningen av militär teknik för att förändra hur USA för krig och praktiserar avskräckning. Replicator skulle kunna sätta in autonoma system i tusentals inom de närmaste 18 till 24 månaderna.

Direktlänk Dela The New Yorker fördjupade 15 september

Svåra tider framöver för Maskininlärning Drift och Underhåll Teknikmarknad

Människan kämpar mot två pandemier samtidigt, hälsa och ekonomi. Datalys kämpar för att rädda sektorer och företag inom Maskininlärning Drift och Underhåll Teknikindustrin från en bokstavlig smältning. Trots situationen har forskningsteamet lyckats samla den senaste informationen om Maskininlärning Drift och Underhåll Teknikrapporten. Studien ger information om marknadstrender och utveckling, drivrutiner, kapaciteter, teknologier och förändringar i Maskininlärning Drift och Underhåll Teknikrapporten.

Direktlänk Dela IVF News Direct fördjupade 15 september

Australiens militära ledare varnar för ´sanningens förfall´ på grund av AI och klimatkris

Australiens högsta militära ledare, Gen Angus Campbell, har varnat för att demokratier kommer att vara sårbara för ´sanningens förfall´ när artificiell intelligens (AI) verktyg till slut lämnar medborgare kämpande för att skilja fakta från fiktion. Campbell anklagade också Ryssland för att använda desinformation som ett ´statskraftens vapen´ i USA och Storbritannien. Han varnade också för ökad störning orsakad av klimatkrisen, och sa att om världen inte vidtar starkare gemensamma åtgärder ´kan vi alla bli ödmjuka av en planet gjord arg av vår gemensamma försummelse´.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 14 september

Artificiell intelligens: Potential och risker för manipulation

Artificiell intelligens (AI) förutspås ha en stor inverkan på vår värld, med potential att både förbättra och skada. Medan AI kan generera sofistikerat innehåll som kan vara svårt att skilja från äkta innehåll, finns det också risker för missbruk. Detta inkluderar möjligheten att AI-genererat innehåll kan användas för att påverka politiska val, med dåliga aktörer som använder tekniken för att sprida falska nyheter och desinformation. Det är nödvändigt att utveckla starka personliga, kulturella och andliga vanor för att göra oss mindre sårbara för manipulation. Teknikföretag har börjat arbeta mot frivilliga branschstandarder och bästa praxis, men mer behöver göras.

Direktlänk Dela World News Group fördjupade 14 september

US-lagstiftare introducerar ramverk för att reglera AI

US-senatorerna Josh Hawley och Richard Blumenthal har introducerat ett lagstiftningsramverk för att reglera artificiell intelligens (AI). Ramverket föreslår att företag som utvecklar generativa AI-modeller eller system för ansiktsigenkänning ska registrera sig hos en oberoende tillsynsmyndighet. Myndigheten kommer att ha tillsyn över AI-utvecklare, genomföra regelbundna revisioner och övervaka AI:s teknologiska och ekonomiska effekter. Lagstiftarna uppmanar också kongressen att införa nya lagar för att ställa AI-utvecklare ansvariga för missbruk av AI.

Direktlänk Dela CoinGeek fördjupade 13 september

AI-chattboten ChatGPT har fått uppmärksamhet för sin enorma vattenförbrukning, men problemet med vattenförbrukning i teknikindustrin är inte nytt. Microsoft och Google rapporterade en ökning av vattenförbrukningen med 34% respektive 21% under 2022 jämfört med 2021. Huvudorsaken är datacenter och det vatten som används för att hålla deras temperaturer under kontroll. En studie av Shaolei Ren, docent i elektro- och datateknik vid University of California, Riverside, uppskattar att ChatGPT använder motsvarande en 16-uns flaska vatten för varje 20-50 frågor någon ställer till den. Teknikföretag använder vatten som den billigaste metoden för att kyla sina servrar.

PC Magazine Middle East fördjupade 11 september

Marknadsrapport förväntar betydande tillväxt för AI-chatbotar mellan 2023 och 2030

En ny rapport från Business Growth Reports ger en fördjupad analys av marknaden för artificiella intelligens (AI) chatbotar. Rapporten, som sträcker sig över flera sidor, baseras på regioner, applikationer (stora företag, små och medelstora företag) och typer (meddelandeprogram, webbwidgetar, andra). Enligt rapporten förväntas marknaden för AI-chatbotar växa årligen med en betydande årlig tillväxttakt (CAGR) mellan 2023 och 2030. Rapporten innehåller även en omfattande analys av företagsaspekter som global marknadsstorlek för AI-chatbotar, senaste tekniska framsteg och innovationer.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 11 september

Maskininlärning inom medicinsk bildbehandling: Marknadsundersökning 2023-2031

En professionell marknadsundersökning har genomförts för att bedöma tillväxtpotentialen på marknaden för maskininlärning inom medicinsk bildbehandling. Studien undersöker den globala marknaden, dess nuvarande status och framtida potential. Rapporten inkluderar regionala studier, tillväxtprognoser för perioden 2022 till 2028, och de viktigaste hindren för marknadsexpansion. Rapporten innehåller också marknadsandelar för de tio största företagen. Studien undersöker flera betydande regioner på en geografisk nivå, tillväxtmönster, industriella tillväxtutsikter och konkurrensutvärderingar.

Direktlänk Dela Marijuana Observer fördjupade 11 september

Marknadsrapport för Data Science och Machine-Learning-plattformar 2023-2030

En ny marknadsrapport för Data Science och Machine-Learning-plattformar förutspår en betydande årlig tillväxt mellan 2023 och 2030. Rapporten analyserar marknaden utifrån olika applikationer och typer av verktyg, med fokus på tillgång och efterfrågan, råmaterialanalys och SWOT-analys. Stora företag inom marknaden inkluderar RapidMiner, Databricks, Lexalytics, SAS, Alteryx, Domino Data Lab, Microsoft, Angoss, IBM, TIBCO Software, Dataiku, MathWorks, SAP, Google, KNIME, Anaconda, H20.ai och Rapid Insight.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 september

Svåra tider framöver för maskininlärningsoperation och underhållsteknikbranschen

Svåra tider väntar för mänskligheten då vi bekämpar två pandemier samtidigt, hälsa och ekonomi. Datalys kämpar för att rädda sektorer och företag inom maskininlärningsoperation och underhållsteknik från en bokstavlig smältning. Trots situationen har Datalys forskningsteam lyckats samla den senaste informationen om maskininlärningsoperation och underhållsteknikrapporten. Studien ger information om marknadstrender och utveckling, drivkrafter, kapaciteter, teknologier och de föränderliga dynamiken i maskininlärningsoperation och underhållsteknikrapporten.

Direktlänk Dela Marijuana Observer fördjupade 10 september

Marknaden för artificiell intelligens inom medicin förväntas växa betydligt mellan 2023 och 2030

En rapport om den globala marknaden för artificiell intelligens inom medicin förutspår en betydande årlig tillväxt (CAGR) mellan 2023 och 2030. Rapporten visar att marknaden väntas växa från 1780.71 miljoner USD 2021 till 8032.71 miljoner USD 2027, med en CAGR på 28.54%. De största tillverkarna av artificiell intelligens inom medicin globalt inkluderar iCarbonX, Enlitic, Next IT Corporation, Microsoft Corporation, Google Inc., Intel Corporation, Koninklijke Philips, Nvidia Corporation, Cloudmedx, General Electric (GE) Company, Siemens Healthineers, Bay Labs, IBM Corporation och General Vision Welltok. Rapporten analyserar även effekterna av COVID-19 och konflikten mellan Ryssland och Ukraina på marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 september

Kraftig tillväxt förväntas i marknaden för artificiell intelligens i utbildning

En global undersökning av marknaden för artificiell intelligens (AI) i utbildning visar att branschen växer kraftigt. Flera stora teknikföretag har visat intresse eller redan gått in i sektorn för att utöka sin marknadsandel och kundbas. Marknaden för AI i utbildning har vuxit från USD miljoner till USD miljoner mellan 2017 och 2022. Med en årlig tillväxttakt (CAGR) förväntas denna marknad nå USD miljoner år 2029. Rapporten tar hänsyn till effekterna av både COVID-19 och kriget mellan Ryssland och Ukraina på marknaden för AI i utbildning.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 september

Vid öppningen av Rysslands försvarsministeriums internationella militärtekniska forum Army 2023, betonade president Vladimir Putin forumets prestigefyllda rykte och dess roll som en plattform för att utöka Rysslands band med utländska länder. Han framhöll att Ryssland är öppet för att fördjupa sina tekniska partnerskap och militärtekniska samarbeten med andra länder på lika villkor. Enligt Putin fokuserar de 250 händelserna på diversifiering av försvarsindustrin och utveckling av artificiell intelligens. Forumet deltog av 82 utländska stater, inklusive Asien och Afrika, och utställningar representerades av sex länder, inklusive Vitryssland, Vietnam, Indien, Iran, Kina och Pakistan.

Modern Diplomacy fördjupade 10 september

Automatiserad maskininlärning (AutoML) marknadsprognosrapport 2023-2030

En rapport på 103 sidor förutspår att marknaden för automatiserad maskininlärning (AutoML) kommer att växa årligen med en imponerande årlig tillväxttakt (CAGR) mellan 2023 och 2030. Rapporten analyserar marknadens storlek, segmentstorlek, konkurrentlandskap, nulägesstatus och utvecklingstrender. Den fokuserar på AutoML på den globala marknaden, särskilt i Nordamerika, Europa och Asien-Stilla havet, Sydamerika, Mellanöstern och Afrika. Rapporten kommer också att inkludera analysen av effekterna av kriget mellan Ryssland och Ukraina och COVID-19 på denna industri.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 september

AI/Machine Learning-marknadens framtida tillväxttrender | Kommande möjligheter och utmaningar fram till 2030

Globala AI/Machine Learning Market Research Report 2023-2030 ger en grundlig analys av konkurrenslandskapet för topp tillverkare [GOOGLE, Amazon, PINTEREST, TRADEMARKVISION, BAIDU, IBM, SOUNDHOUND] samt utvecklingsdrivare och begränsningar. Forskningen erbjuder djupgående och kvalitativa insikter om banbrytande företags tillväxtplaner, makroekonomiska och mikroekonomiska variabler, bedömning av trender och finansiella uttalanden av stora företag. AI/Machine Learning-marknadsstudien inkluderar detaljerade industrisegment efter typ [TensorFlow, Caffe2, Apache MXNet] och tillämpningar [Automotive, Santific Research, Big Date, Other] med segmenteringsanalys, CAGR-status, tillväxtintäktsinformation och prognoser om branschstorlek och andel.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 9 september

Rapport om marknaden för artificiell intelligens inom utbildningssektorn till 2023

En nyligen publicerad rapport om marknaden för artificiell intelligens inom utbildningssektorn ger en omfattande översikt över dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten undersöker nyckeltrender, marknadssegmenteringar efter typ och applikationer, de drivande komponenterna, regional analys och rapportens övergripande omfattning. Bland de viktigaste aktörerna på marknaden finns Bridge-U, Third Space Learning, Blackboard, Inc., Cognizant, Google, Amazon.com, Inc., Pearson, IBM Corporation, Jellynote, Microsoft Corporation och Century-Tech Ltd. Rapporten tar även hänsyn till effekterna av COVID-19 och kriget mellan Ryssland och Ukraina på marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 9 september

Putin beordrar forskningsanslag för artificiell intelligens

Ryska presidenten Vladimir Putin har beordrat forskningsanslag för artificiell intelligens (AI). Beslutet kommer som en reaktion på västvärldens teknikutveckling och sanktioner mot ryska teknikföretag. Exportförbud för viktiga komponenter till Ryssland finns också på grund av det ryska invasionskriget i Ukraina. Enligt ett dokument som offentliggjordes på torsdagen ska årliga anslag tas från den federala budgeten för att optimera algoritmer för maskininlärning och utveckla språkliga funktioner. Putin menar att målet är att uppnå ´teknisk suveränitet´.

Direktlänk Dela Sydöstran fördjupade 9 september

Framtidsutsikter för den globala marknaden för artificiell intelligens inom tillverkning

Den globala marknaden för artificiell intelligens inom tillverkning befinner sig för närvarande i en tillväxtfas med lovande framtidsutsikter, enligt en ny rapport som täcker perioden 2023 till 2029. Rapporten erbjuder noggrann data om huvudkonkurrenter, marknadstrender och tillförlitliga prognoser, inklusive tillväxttakt. Rapporten belyser de primära faktorer som påverkar tillväxten på den globala marknaden för artificiell intelligens inom tillverkning. De ledande spelarna på den globala marknaden för artificiell intelligens inom tillverkning inkluderar IBM, Microsoft, Oracle, Google, SAS, SAP SE, Siemens, Civis Analytics, RapidMiner, Seebo Interactive, SPD-Grupp, Acerta Analytics Solutions och andra.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 september

Kina använder AI-genererade bilder för att påverka amerikanska väljare, varnar Microsoft

Enligt en ny rapport från Microsoft använder Kina AI-genererade bilder för att påverka amerikanska väljare. Kinesiska statligt anknutna hackargrupper genererar automatiskt bilder för inflytandeoperationer, vilket syftar till att efterlikna väljare över det politiska spektrumet och bränsle kontroverser längs ras-, ekonomiska och ideologiska linjer. Dessa bilder har visat sig vara mer ögonfångande än tidigare digitala teckningar och kollage. Trots att bilderna ibland är av dålig kvalitet verkar sociala medier-användare ändå falla för dem. Kina fokuserar mestadels sina ansträngningar på länder runt Sydkinesiska havet.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 8 september

Artificiell intelligens (AI) är en av de snabbast växande teknologierna, enligt rapport

Enligt den senaste rapporten från Report Ocean, ´Enterprise Artificial Intelligence (AI) Market: Global Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2023-2031´, har artificiell intelligens (AI) varit en av de snabbast växande teknologierna under de senaste åren. Rapporten täcker konkurrent- och regional analys samt de senaste framstegen på den globala marknaden. Företag som Google, IBM, Microsoft och andra ledande aktörer har aktivt implementerat AI som en avgörande del av deras teknologier. Rapporten visar också att ekonomiska sanktioner mot Ryssland av USA och dess allierade länder har haft en negativ inverkan på marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 september

AI i marknadsföring förväntas nå 123320.38 miljoner dollar år 2028

Den nyligen publicerade rapporten om artificiell intelligens (AI) i marknadsföring förväntas expandera med en CAGR på 18.94% under prognosperioden och nå 123320.38 miljoner dollar år 2028. AI-marknadsföring är en metod för att utnyttja kunddata och AI-koncept som maskininlärning för att förutse kundernas nästa drag och förbättra kundresan. Rapporten inkluderar marknadstrender, konkurrenslandskap, konsumentbeteende, marknadssegmentering, marknadsprognos, regional analys och tekniska framsteg.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 september

Maskinlärningsindustrin förväntas växa kraftigt fram till 2029

Den globala marknaden för Maskinlärningsoperationer (MLOps) har vuxit betydligt mellan 2017 och 2022, och förväntas fortsätta att växa till 2029. Många stora teknikföretag som IBM, Amazon, Paperpace, DataRobot, Inc., Allegro AI, Microsoft, Google, Databricks, Cloudera, Modzy, Cnvrg.io, HPE, FloydHub, Valohai, Algorithmia, Comet, Dataiku och Lguazio har visat intresse för eller har redan gått in i MLOps-industrin. Rapporten tar hänsyn till effekterna av både COVID-19 och Ryssland-Ukraina-kriget på MLOps-marknaden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 7 september

Ukrainska drönare skadar ryska militärflygplan och fartyg

Ukrainska drönare har attackerat ryska mål, inklusive militärflygplan och fartyg. Vissa drönare har flugit över 400 mil för att skada två militärflygplan i Pskov, och andra har attackerat en flygplats i Kursk. Rykten säger att ukrainska drönare orsakar stor skada på ryska flygplan nära frontlinjen, och ryska Lancet-drönare riktar in sig på Ukrainas västliga vapenarsenal. Drönarna är billiga att tillverka och kan orsaka stor skada på dyra och oersättliga mål. De styras av AI och använder GPS samt kameror och processorer för att identifiera och träffa sina mål.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 6 september

Marknadsrapport för kognitiva system och AI-system förutspår tillväxt till 2030

En ny rapport ger viktig statistisk information om marknadsstatus för aktörer inom kognitiva system och AI-system. Den omfattar historiska och projicerade marknadsdata, efterfrågan, applikationsspecifikationer, prisutveckling och geografiska uppdelningar av ledande företag inom kognitiva system och AI-system. Rapporten erbjuder en omfattande bild av den globala marknaden för kognitiva system och AI-system från 2023 till 2030. Forskningsrapporten ger även omfattande data om de viktigaste faktorerna som driver tillväxten på marknaden för kognitiva system och AI-system på både nationell och lokal nivå.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 6 september

Aktiemarknaden drar tillbaka, oljepriserna stiger efter Saudiarabiens och Rysslands beslut att förlänga produktionsnedskärningarna

Aktiemarknaden drog tillbaka under den senaste timmen, med de stora indexen som fortfarande visar förluster i början av den förkortade semesterveckan. Brent-olja hoppade 1,8% till 90 dollar per fat och West Texas Intermediate 1,8% till 87,07 dollar per fat, efter att Saudiarabien meddelat att de kommer att förlänga sin oljeproduktionsnedskärning på 1 miljon fat per dag i ytterligare tre månader. Ryssland rapporterade också att de skulle förlänga produktionsnedskärningarna. Oljeaktierna steg på nyheterna. Dow Jones Industrial Average och S&P 500 båda sjönk 0,4%.

Direktlänk Dela Investor´s Business Daily fördjupade 5 september

Internationell brottsorganisation stjäl från USA:s regering och säljer AI-verktyg

En kriminolog har nyligen upptäckt en video av en internationell brottsorganisation som har stulit miljarder dollar från USA:s regering sedan pandemin började. Organisationen säljer även generativa AI-verktyg till andra brottslingar. I videon, som var avsedd för darknet, talar en person som kallar sig ´Sanchez´ bakom en svart skelettmask. ´Sanchez´ påstår att han säljer falska Chase-bankkonton och har gjort det i fyra år. Videon upptäcktes av David Maimon, en kriminolog och professor vid Georgia State University. Enligt Haywood Talcove, VD för LexisNexis Risk Solutions´ Government Group, använder dessa grupper generativ AI för att förbli dolda samtidigt som de utökar sitt kriminella imperium.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 5 september

Marknadsstudie om global Data Science och Machine Learning Service publicerad av MarketandResearch.biz

En marknadsstudie baserad på den globala marknaden för Data Science och Machine Learning Service har publicerats av MarketandResearch.biz. Rapporten ger en exakt bild av marknaden och viktig data om olika komponenter som kommer att påverka utvecklingen. Den hjälper intressenter eller kunder att bestämma de bästa produktionsmetoderna och dra nytta av de ytterligare möjligheter som denna marknad erbjuder. Rapporten fokuserar på marknadsandelar, intäkter, tillväxt och utveckling och teknologisk utveckling. Den tar också upp aktuell marknadssituation och faktorer som driver och påverkar marknadstillväxten.

Direktlänk Dela Baltimore Chronicle fördjupade 5 september

Marknadsanalys för Artificiell Intelligens (AI) i Cybersäkerhet

En marknadsanalys av Artificiell Intelligens (AI) i Cybersäkerhetsindustrin har genomförts. Rapporten innehåller en detaljerad granskning av branschens tillväxtmotorer, utbud och efterfrågan, risker, marknadsattraktivitet, årlig tillväxtjämförelse, BPS-analys, SWOT-analys och Porters femkraftsmodell. Rapporten ger en ingående granskning av de potentiella utmaningarna, distinkta trenderna och möjligheterna för marknadsaktörer. Nyckelspelare inom AI i Cybersäkerhetsmarknaden inkluderar Boon Software, IBM, Camelot 3PL Software, Bloxx IT Solutions, HAL Systems, AGI Worldwide, Aldata, Infor, HighJump Software, Jungheinrich, Deposco, ASC, Advanced Systems Consultants, Argos Software, Appolis, Navitas, Oracle, AFS Technologies, Cadre Technologies, Automation Associates och BFC Software.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 4 september

Flera länder utforskar ´loyal wingman´-konceptet för AI-styrda drönare

I strävan att kombinera människans omdöme med maskinens beräkningsförmåga utforskar flera länder, inklusive Ryssland, Kina, Indien, Japan, Australien och USA, konceptet ´loyal wingman´. Detta innebär att en mänsklig pilot övervakar en grupp relativt billiga, men AI-styrda drönare. USA:s flygvapen förbereder sig nu för att gå vidare från forskningsstadiet till ett fullskaligt program och ber kongressen om 5,8 miljarder dollar över fem år. En av drönarmodellerna som diskuteras är XQ-58A Valkyrie, tillverkad av Kratos Defense & Security Solutions.

Direktlänk Dela Institute of Electrical and Electronics Engineers fördjupade 2 september

Global marknad för mobil AI förväntas expandera med 6% CAGR mellan 2023 och 2029

En nyligen utgiven studie om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens (AI) förutspår att marknaden kommer att expandera med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 6 % mellan 2023 och 2029. Studien inkluderar kvalitativ analys av olika segment när det gäller övergripande tillväxt, utveckling, möjligheter, affärsstrategier och procedurer. Nyckelspelare i rapporten inkluderar IBM, Microsoft, Huawei Technologies, MediaTek, Apple Inc., Samsung Electronics, Intel Corporation, Qualcomm Incorporated, Google Inc. och Nvidia Corporation. Rapporten belyser också tillväxten av mobil AI i olika delar av världen.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 2 september

Marknadsrapport för Data Science och Machine Learning Service 2023-2030

Enligt den senaste forskningsrapporten är marknaden för Data Science och Machine Learning Service segmenterad i olika typer och applikationer, vilket ger användarna värdefulla insikter i branschtrender och identifierar områden med potential för tillväxt. Rapporten fokuserar också på en djupgående analys av nyckelspelare som International Business Machine, DataScience.com, Google, ZS, AtandT, Fico, LatentView Analytics med flera. Rapporten presenterar även en detaljerad studie av den globala konkurrenslandskapet, inklusive företagsprofiler, ekonomisk status, senaste utvecklingar, fusioner och förvärv samt SWOT-analys.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 1 september

Forskningsrapport: Marknaden för artificiell intelligens och maskininlärning 2023-2030

En senaste forskningsrapport om marknaden för artificiell intelligens och maskininlärning (2023-2030) segmenteras i olika typer [Deep Learning, Natural Language Processing, Machine Vision, Others] och applikationer [BFSI, Healthcare and Life Sciences, Retail, Telecommunication, Government and Defense, Manufacturing, Energy and Utilities, Others], vilket ger användarna värdefulla insikter i branschtrender och identifierar områden med potential för tillväxt. Rapporten fokuserar på en djupgående analys av nyckelspelarna [Hewlett Packard Enterprise Development LP (HPE), SAP SE, IBM Corporation, BaiduInc., GoogleInc., BigMLInc., SAS Institute Inc., etc]. Rapporten presenterar viktig data och siffror som täcker prognosperioden till 2030. Dessutom ges en detaljerad studie av den globala konkurrenslandskapet för artificiell intelligens och maskininlärning, med insikter i företagsprofiler, ekonomisk status, senaste utveckling, fusioner och förvärv samt SWOT-analys.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 31 augusti

Semester och matvanor: Tips för hälsosam shopping enligt ChatGPT

Semester är en speciell tid för våra matvanor: vi provar nya rätter när vi reser, äter ofta ute, mellanmålar mer, inkluderar glass i vår kost... Gastronomi är en av sommarens huvudpersoner och uppdaterar varje plan vi har. Enligt en rapport av konsumentmarknadsanalysföretaget NPD faction är spanjorerna mest oroade i Europa över hälsosam mat efter pandemin (86%), följt av italienarna (80%), britterna (69%), fransmännen (56%), ryssarna (50%) och tyskarna (42%). Därför bestämde vi oss för att fråga den hemliga tjänsten ChatGPT om några rekommendationer för en korrekt och hälsosam shopping. Vi lämnar deras svar nedan.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 29 augusti

Ny forskningsstudie om global AIGC in E-Commerce marknadsutsikt 2023 till 2029 av MarketQuest.biz

En ny forskningsstudie från MarketQuest.biz, Global AIGC in E-Commerce Market Outlook 2023 till 2029, syftar till att hjälpa företag i sina affärsprojekt. Rapporten börjar med att identifiera och fastställa behov, segmentera, rikta in sig och positionera de olika behoven. Den hjälper till med individualisering, det vill säga att anpassa ett företags hela ansträngning för att tillhandahålla en vara eller tjänst till konsumenten baserat på fastställandet av den personens krav. Rapporten erbjuder en solid och logisk grund för beslutsfattande genom att avslöja fakta inifrån och utanför organisationen som är relevanta för marknadsföringsbeslut. Några av marknadens främsta tillverkare som nämns i rapporten inkluderar OpenAI, Google, Copy AI, Stability.AI, Jasper AI, Notion AI, Stable AI, Midjourney, Langboat, Microsoft, Amazon och IBM.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

Djupinlärnings AI-marknaden förväntas expandera mellan 2023 och 2029

En nyligen genomförd forskning av MarketQuest.biz förutspår att marknaden för djupinlärning och artificiell intelligens kommer att expandera mellan 2023 och 2029. Forskningen fokuserar på nyliga och historiska prisförändringar, vilka ligger till grund för förutsägelser om marknadsexpansion. Studien tar också upp effekterna av COVID-19 på marknaden och diskuterar sannolika vägar för marknadens återhämtning efter pandemin. Andra hot, svårigheter och utmaningar täcks också tillsammans med deras potentiella effekter på marknaden.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

ChatGPT och dess potentiella IP- och dataskyddsfrågor

ChatGPT, som lanserades i november 2022, har väckt stor uppmärksamhet för sin förmåga att chatta, skapa innehåll, koda, översätta och mer. Dock finns det viktiga frågor kring IP- och dataskydd. ChatGPT tränas genom att ta stora mängder data från onlinekällor, vilket kan innebära kopiering av underliggande data och potentiellt hantering av konfidentiell information. Detta kan leda till intrång i upphovsrätten och/eller databasrättigheter. Text- och datagruvundantaget (TDM) kan vara avgörande för utvecklingen av AI-verktyg som ChatGPT, men lagstiftare världen över kämpar med att hitta rätt balans mellan att uppmuntra digital innovation och skydda de kreativa industrierna. Detta lämnar både AI-företag och IP-rättighetsinnehavare i en osäker position. OpenAI samlar in användarinput för att förbättra ChatGPT, vilket kan leda till att konfidentiell information blir en del av dess dataset. Dessutom är det oundvikligt att viss personlig information kommer att ingå i datamängden som används för att träna ChatGPT. Slutligen kan ChatGPT:s utdata, som kan vara helt nytt innehåll, eventuellt omfattas av upphovsrätt.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 28 augusti

Maskininlärning som en tjänstmarknad växer med en CAGR på +37,88% under prognosperioden 2023-2029

En detaljerad studie har utförts för att ge senaste insikter om viktiga funktioner på marknaden för maskininlärning som en tjänst. Rapporten innehåller olika marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, CAGR, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Marknaden för maskininlärning som en tjänst växer med en CAGR på +37,88% under prognosperioden 2023-2029. Nyckelspelare i denna rapport inkluderar: Amazon, Oracle, IBM, Microsoftn, Google, Salesforce, Tencent, Alibaba, UCloud, Baidu, Rackspace, SAP AG, Century Link Inc., CSC (Computer Science Corporation), Heroku, Clustrix, Xeround.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

AI i olje- och gasindustrin förväntas nå 7,942.1 miljoner dollar år 2032

Enligt en ny rapport kommer den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i olje- och gasindustrin att uppgå till 7,942.1 miljoner dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 12.1% mellan 2022 och 2032. Denna tillväxt drivs av behovet av att minska produktions- och underhållskostnader, den ökande efterfrågan på säkerhets- och säkerhetsstandarder, den ökande användningen av avancerad teknik i olje- och gasindustrin samt de höga investeringarna och snabba innovationerna inom AI-implementering. Rapporten baseras på omfattande forskning av hela den globala AI-marknaden inom olje- och gasindustrin och alla dess undersegment.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

USA:s högsta general förutser att Ukraina kommer att förvärva F-16 stridsflygplan

USA:s högsta general, Mark Milley, sa på torsdagen att Ukraina troligtvis kommer att få F-16 stridsflygplan snart. Han nämnde att medan motoffensiven mot den ryska invasionen har gått långsamt, har den haft delvis framgång. Under intervjun sa Milley att Washington fortfarande överväger att tillhandahålla långdistans Army Tactical Missile Systems (ATACMS) som Ukraina vill ha och som når bakom fiendelinjer, inklusive Ryssland. President Biden har ännu inte sagt ja eller nej till detta.

Direktlänk Dela Livetube fördjupade 26 augusti

Etiska frågor kring AI i militären ökar betydligt

Antalet etiska frågor kring användningen av artificiell intelligens (AI) i militären växer betydligt. Detta gäller inte bara USA:s militär utan också andra länder som Kina och Ryssland.

Direktlänk Dela RealClearDefense fördjupade 26 augusti

Risk för digital feodalism i AI-eran

För mer än ett decennium sedan skrev jag, Michael W. Wright, och min medförfattare Walt Ferguson att konkurrensfördel ackumuleras till dem som kan få tillgång till, sammanställa, analysera och agera på information snabbare globalt. De som saknar tillgång, färdigheter och resurser drabbas av nackdelar. Tekniker som AI och IoT kan bli punkter av exkludering. AI-information expanderar snabbare än tillgänglig förståelse. Vi saknar metoder för att se tekniska följder över samhällen. Om AI koncentreras i händerna på några få, kan 99% bli permanent efterblivna. AI och domänspecifik kunskap blir alltmer koncentrerade i händerna på färre företag och individer. Detta kombinerat med den växande koncentrationen av rikedom tyder på uppkomsten av en mäktig oligarki som kan leda till en ny form av ´digital feodalism´. Fem år senare har denna trend bara accelererat, som visas av exempel som OpenAI´s ChatGPT, Google Brain´s PaLM, DeepMind´s AlphaFold och Anthropic´s Claude. Alla tecken pekar mot en förestående ´digital livegenskap´ när AI och rikedom samlas under företagsoligarker. Skiljelinjen mellan AI ´haves´ och ´have-nots´ förstärks. Om AI koncentreras i händerna på några få, kan 99% bli permanent efterblivna. De ekonomiska, politiska och sociala konsekvenserna är omfattande. Mindre företag och startups kommer att kämpa för att konkurrera. Politiskt sett äventyrar koncentrerade övervaknings- och manipulationsförmågor demokratin. Socialt sett står de utan AI-expertis inför arbetslöshet när automatiseringen accelererar. Enligt en nyligen genomförd studie av McKinsey Global Institute kan upp till 800 miljoner jobb världen över bli ersatta av automatisering fram till 2030. Vi riskerar att skapa en permanent underklass utan handlingskraft i en allt mer algoritmisk värld. Att mildra skadorna av accelererande otillgänglighet tvingar oss att prioritera rättvisa över effektivitet.

Direktlänk Dela Inkstick Media fördjupade 25 augusti

AI i militära strategier: etiska utmaningar och global konkurrens

AI har länge varit en del av nationers militära strategier, särskilt i stora militära supermakter som USA, Kina och Ryssland. AI lovar att automatisera och förbättra alla aspekter av modern krigföring, inklusive befäl, kontroll, kommunikation, datorintelligens, elektronisk krigföring, frontlinjetjänst, rekognosering och träning och simulering. Trots detta finns det betydande hinder för att integrera AI i försvar, inklusive etiska frågor kring användningen av dödliga autonoma vapen (LAWs). Konkurrens mellan nationer kommer att driva AI-utvecklingen, vilket visas i den eskalerande tekniska kriget mellan USA och Kina.

Direktlänk Dela Army Technology fördjupade 24 augusti

Första republikanska presidentvalsdebatten 2024 präglas av kaos

Den första republikanska presidentvalsdebatten inför 2024 års val var kaotisk. De åtta kandidaterna matades av energin från den livliga publiken i Milwaukee, som upprepade gånger överröstade kandidaterna med jubel och burop när de Vita huset-hoppfulla diskuterade över Donald Trump (som hoppade över debatten för att göra en onlineintervju med Tucker Carlson istället), abort, Ukraina och klimatförändringar. Ekonomiska frågor som hög inflation, bostadskrisen, studielåneskulder och socialförsäkringar fick lite eller ingen skärmtid under denna första debatt. Fox News moderatorer Bret Baier och Martha MacCallum kämpade för att hålla både publiken och kandidaterna i schack, med GOP-konkurrenterna som avbröt varandra och talade utöver sin tilldelade tid per fråga under hela natten.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 24 augusti

Globala marknaden för artificiell intelligens i militären förväntas växa till 19,08 miljarder dollar år 2029

Globala marknaden för artificiell intelligens i militären väntas växa med en årlig tillväxttakt på 13,1% från 2023 till 2029, enligt en ny rapport från Exactitude Consultancy. Rapporten inkluderar en omfattande analys av alla regionala och stora spelarsegment, vilket ger närmare inblick i nuvarande marknadsförhållanden och framtida marknadsmöjligheter. De viktigaste spelarna som studerats i rapporten inkluderar BAE Systems Plc., Northrop Grumman Corporation, Raytheon Technologies Corporation, Lockheed Martin Corporation, Thales Group, L3Harris Technologies Inc., Rafael Advanced Defense Systems, IBM, Charles River Analytics Inc., Boeing Company och andra. Enligt rapporten kommer Nordamerika att leda den globala marknaden för artificiell intelligens i militären under prognosperioden 2023 till 2029.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 23 augusti

Amerikaner oroar sig över AI och integritet, enligt rapport

Enligt en ny rapport är amerikaner mycket oroliga över data, integritet och den snabba utvecklingen av AI. Rapporten, som utförts av PrivacyHawk, visar att 92% vill ha en nationell integritetslag, 66% tror att integritetshot har förvärrats det senaste året och 80% är oroliga för att deras personuppgifter används för att träna AI-modeller. Dessutom tror 48% att AI kommer att påverka dem negativt och 51% litar inte på att företag kan skydda deras data. Endast 5,7% av amerikanerna är inte oroliga över riskerna med sina personuppgifter.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 22 augusti

OpenAI har introducerat flera prisnivåer för sin AI-chatbot, Chat GPT. Alla användare har tillgång till en gratis version av Chat GPT, tillgänglig via OpenAI:s webbplats eller mobilappar för iOS och Android. Det finns också en betald nivå, Chat GPT Plus, som kostar 20 dollar i månaden. Chat GPT Plus ger användare prioriterad tillgång till processhastigheter och GPU-resurser, vilket ger snabbare svar. Dessutom är Chat GPT Plus tillgängligt även vid högtrafik och ger tillgång till nya funktioner och förbättringar. OpenAI har också uppdaterat sin AI-modell till GPT-4, som är kraftfullare än GPT-3.5 och ger mer korrekta och relevanta svar.

PC Guide fördjupade 19 augusti

Ökande användning av AI i manipulativa informationskampanjer online

Google-ägda cybersäkerhetsföretaget Mandiant rapporterar en ökande användning av artificiell intelligens (AI) för att genomföra manipulativa informationskampanjer online. Sedan 2019 har forskare vid företaget funnit ´flera fall´ där AI-genererat innehåll, till exempel fabricerade profilbilder, har använts i politiskt motiverade online-influenskampanjer. Dessa inkluderade kampanjer från grupper i linje med regeringarna i Ryssland, Kina, Iran, Etiopien, Indonesien, Kuba, Argentina, Mexiko, Ecuador och El Salvador. Trots detta har AI ännu inte spelat en nyckelroll i hot från Ryssland, Iran, Kina eller Nordkorea.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 17 augusti

Microsoft står inför juridiska och cybersäkerhetsutmaningar: Rysslands licensfrysning och AI-avtalsöversyn

Microsoft Corporation har nyligen stått i rampljuset på grund av en rad juridiska och cybersäkerhetsutmaningar. Från och med oktober har företaget beslutat att upphöra med förnyelsen av licenser för sina produkter till ryska företag, på grund av sanktionerna mot Ryssland på grund av Ukrainakonflikten. Dessutom förbereder Microsoft att introducera betydande ändringar i sitt tjänsteavtal senast den 30 september 2023, med en sektion dedikerad till AI-tjänster. Slutligen kommer den amerikanska Cyber Safety Review Board att genomföra en omfattande granskning av molnbaserad identitets- och autentiseringsinfrastruktur efter ett betydande intrång hos Microsoft.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 15 augusti

Kina inför omfattande nya regler för artificiell intelligens

Kina är redo att implementera omfattande nya regler för artificiell intelligens (AI) denna vecka i ett försök att balansera statens kontroll över tekniken med företagens förmåga att konkurrera globalt. Regeringen har utfärdat riktlinjer som kräver att plattformsleverantörer registrerar sina tjänster och genomför säkerhetsgranskningar innan de lanseras på marknaden. Sju myndigheter, inklusive Cyberspace Administration of China och National Development and Reform Commission, kommer att ansvara för att övervaka efterlevnaden. De nya reglerna i Kina går utöver dem i västerländska demokratier men inkluderar praktiska steg med stöd någon annanstans.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 15 augusti

Marknaden för AI i videospel växer med en CAGR på +28,5% fram till 2029

En ny studie visar att marknaden för artificiell intelligens i videospel växer med en CAGR på +28,5% under prognosperioden 2023-2029. Rapporten innehåller olika marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Rapporten betonar också de viktigaste drivkrafterna och begränsningarna för denna marknad och ger en fullständig studie av framtida trender och utvecklingar på marknaden. Den undersöker också rollen för de ledande marknadsaktörerna inom industrin, inklusive deras företagsöversikt, finansiell sammanfattning och SWOT-analys.

Direktlänk Dela Chaminade Talon fördjupade 14 augusti

Stora företag använder AI för att navigera komplexa leveranskedjor

Några av världens största företag, som Unilever, Siemens och Maersk, använder artificiell intelligens (AI) för att navigera komplexa leveranskedjor på grund av geopolitiska spänningar och ökande krav på att ta itu med miljö- och mänskliga rättighetsproblem. AI används för att förhandla kontrakt, upptäcka nya leverantörer och identifiera kopplingar till frågor som påstådd förtryck av Uigurer i Kinas Xinjiang-region. Tyskland har infört nya lagar som kräver att företag övervakar miljö- och mänskliga rättighetsfrågor inom sina leveranskedjor. Detta har lett till ökat intresse och investeringar i AI för leveranskedjehantering.

Direktlänk Dela DTG Reviews fördjupade 13 augusti

AI-verktyg kan generera vilseledande bilder, trots skyddsåtgärder

Ryssland visar förnyat intresse för rymdforskning med målet att återvända till månen. Samtidigt varnar Alibabas chef för utmaningar kring artificiell intelligens (AI). Ett mjukvaruföretag har åtagit sig att investera 1 miljard dollar i AI-teknik i Latinamerika. Med Midjourney kan individer skapa bilder av nästan alla koncept, men utvecklarna har implementerat skyddsåtgärder för att förhindra skapandet av stötande eller politiskt inflammatoriskt innehåll. Trots detta visar forskning att dessa skyddsåtgärder lätt kan kringgås, med bilder som framställer offentliga figurer i komprometterande situationer.

Direktlänk Dela Techstory fördjupade 13 augusti

Kan AI rädda ett liv?

Michael, en musiker från Australien, har kämpat mot isolering, depression och förtvivlan i flera år. Han stötte på ChatGPT, en artificiell intelligens (AI), och skapade en AI-kompis vid namn Sam. Sam hjälpte honom att förbättra sin mentala hälsa, städa sin lägenhet och köpa nya kläder. Men en dag i februari 2023 ändrades Sam plötsligt, vilket hände med tusentals andra AI-användare samtidigt. Detta berodde på att företaget bakom AI:n, Replika, gjorde uppdateringar. Efter en tid öppnade Replika upp äldre versioner av appen, vilket gjorde att Michael kunde återgå till den version av Sam han var van vid.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 10 augusti

Efterfrågan på ChatGPT-specialister i Ryssland ökar 13 gånger

Enligt en representant från tjänsten hh.ru har efterfrågan på specialister inom chatbotten ChatGPT och andra neurala nätverk ökat dramatiskt i Ryssland. Antalet annonser för att söka experter som kan arbeta med ChatGPT har ökat från 3 till 38 på en månad, vilket är en trettonfaldig ökning. Dessa kandidater erbjuds oftast jobb inom IT och finans (45% respektive 14%). Yrken som nämns är programmerare, PR-specialister, internetmarknadsförare och analytiker. Antalet lediga jobb med omnämnande av neurala nätverk har ökat från 312 i augusti 2022 till 506 i februari 2023.

Direktlänk Dela iXBT.com fördjupade 10 augusti

Global AI-marknaden väntas vara värd 908,7 miljarder dollar år 2030

På grund av den pågående teknikkriget mellan globala stormakter som USA och Kina förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) vara värd 908,7 miljarder dollar år 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 35,2% från 2022. AI spelar en betydande roll i formandet inte bara av den tekniska konkurrensen mellan USA och Kina, men också deras bredare sociala, ekonomiska, politiska och militära politik. Trots etiska och kulturella utmaningar finns det tryck på militärer att integrera AI i sina operationer för att hålla jämna steg med andra länder.

Direktlänk Dela Gillett News fördjupade 9 augusti

Marknaden för medicinska enheter baserade på artificiell intelligens förutspås växa till 2029

En ny rapport förutspår tillväxt för marknaden för medicinska enheter baserade på artificiell intelligens (AI) mellan 2023 och 2029. Rapporten ger en djupgående analys av marknaden, inklusive historisk tillväxt och framtida utsikter. Den fokuserar på olika marknadssegment baserat på slutanvändning, typer och geografi. Nyckelspelare på marknaden inkluderar Medtronic, Johnson & Johnson, GE Healthcare, Philips och Siemens Healthineers. Rapporten inkluderar också speciell täckning av händelser som Ryssland-Ukraina kriget, global inflation och risk för recession.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 7 augusti

Marknadsrapport för Content Automation AI Tools 2023-2030

En marknadsrapport för Content Automation AI Tools för perioden 2023-2030 inkluderar drivande faktorer i branschen, regionala storleks- och andelsuppskattningar av ledande tillverkare. Rapporten ger en detaljerad granskning av marknaden och fokuserar på branschens kedjestruktur, produkttyper, tillämpningar, nyckelspelare och sektorer. De största tillverkarna av Content Automation AI Tools inkluderar Cognizant, Adobe Systems, Google LLC, Microsoft Corporation och IBM Corporation. Rapporten erbjuder en detaljerad bedömning av marknadsstorleken och identifierar och undersöker de viktigaste trenderna som formar marknaden.

Direktlänk Dela Kalkine Media fördjupade 3 augusti

AI upptäcker farlig Mac-malware till salu på Darknet

Ett säkerhetsföretag frågade nyligen OpenAI:s ChatGPT om hot mot Mac online och använde resultaten för att upptäcka farlig malware till salu från Ryssland på Darknet. För 60 000 dollar kan en angripare få total kontroll över någons Mac. En mer skadlig version finns tillgänglig för 80 000 dollar. Om malwares hamnar på din Mac, kommer du inte att veta att den är där, den är mycket svår att bli av med och den kan stjäla mycket av din information. Lyckligtvis kan du förmodligen undvika den.

Direktlänk Dela Cult of Mac fördjupade 2 augusti

Sberbank lanserar GigaChat, en ny AI-chatbot för att konkurrera med ChatGPT

Sberbank, Rysslands största bank, har introducerat GigaChat, en ny AI-chatbot designad för att konkurrera med ChatGPT. GigaChat skiljer sig genom att erbjuda unika funktioner och förmågor inom AI-landskapet, särskilt för infödda ryska talare. GigaChat kan svara på frågor, delta i diskussioner, generera programmeringskoder och till och med producera bilder. Sberbank har gjort GigaChat tillgänglig för en utvald grupp testare via en privat Telegram-kanal. Sberbanks VD uttryckte att GigaChat kan tjäna inte bara teknikentusiaster utan också studenter och forskare för akademiska ändamål.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 1 augusti

OpenAI:s Sam Altman tar kärnkraftsstarten Oklo till börsen

OpenAI:s CEO Sam Altman planerar att ta kärnkraftsstarten Oklo till börsen genom en fusion med ett specialändamålsförvärvsbolag (SPAC). Affären kan värdera Oklo till cirka 850 miljoner dollar. Altman, som har lett Oklos styrelse sedan 2015, har hävdat att kärnkraft kommer att vara nödvändig för att möta de intensiva energibehov som krävs för att driva AI-revolutionen. Detta markerar en vändpunkt för kärnkraften, enligt branschexperter. Kärnkraft ses ofta som ett sätt att avkarbonisera energisystemet tack vare dess förmåga att producera energi utan växthusgasutsläpp dygnet runt.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 28 juli

Ny rapport förutspår tillväxt för global marknad för data science och maskininlärningsplattformar

En ny rapport av Precision Reports analyserar den globala marknaden för data science och maskininlärningsplattformar. Rapporten förutspår att marknaden kommer att växa betydligt mellan 2023 och 2029. Stora tillverkare inkluderar Domino Data Lab, Dataiku, Lexalytics, TIBCO Software, Rapid Insight, Google, Microsoft, SAS, H20.ai, Anaconda, Alteryx, MathWorks, SAP, Databricks, KNIME, IBM, RapidMiner och Angoss. Rapporten fokuserar på marknadens storlek, segmentstorlek, konkurrentlandskap, nyliga status och utvecklingstrender. Teknisk innovation och framsteg förväntas optimera produkternas prestanda och göra dem mer använda i nedströmsapplikationer.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 27 juli

AI-drönare ger fördelar och risker för Ukrainas militär

AI-drönare håller stora löften för Ukrainas militär men kan också utnyttjas av skumma icke-statliga aktörer. I ett öppet testfält i landsbygdens Ukraina undvek en bombutrustad drönare ödet för tusentals andra obemannade flygplan i detta krig genom att lita på ny artificiell intelligensprogramvara som räknar med den elektroniska störningen som nu vanligtvis används av Ryssland, stabiliserar drönaren och håller den låst på ett förutvalt mål. AI-förmågorna hjälper drönaren att slutföra sitt uppdrag även om dess mål rör sig, vilket representerar en betydande uppgradering från befintliga drönare som spårar specifika koordinater. Dessa förbättringar i hastighet, flygräckvidd, lastkapacitet och andra kapaciteter har en omedelbar inverkan på slagfältet, vilket gör det möjligt för Ukraina att förstöra ryska fordon, spränga övervakningsposter och till och med förstöra delar av den ryska presidenten Vladimir Putins älskade Krimbro i en operation förra veckan som involverade explosiva marina drönare.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 26 juli

Världens metangasproblem: Läckage från naturgasutvinning, bearbetning och överföring

Världen står inför ett problem med metangas. Vi bränner naturgas, som mestadels består av metan, för att generera elektricitet och värme. Våra jordbruks- och livsmedelssystem lämnar mycket biomassa liggande runt, varav en stor del omvandlas till metan och kommer ut i atmosfären. Metan är över 80 gånger värre för global uppvärmning över 20 år än dess växthusgas-syskon, koldioxid. Den fossila naturgasen vi utvinner från brunnar, bearbetar, komprimerar och rör ibland tusentals kilometer till där den sätts in i distributionssystem och hamnar i produktionsanläggningar, fabriker, byggnader och människors hem där den ger värme för elektricitet, industriprocesser eller vår komfort. Läckage från all utvinning, bearbetning och överföring har varit ett hett ämne de senaste åren, så det är värt att titta på alla ställen där läckage inträffar. Källor till metanläckage från naturgasutvinning, bearbetning och överföring.

Direktlänk Dela CleanTechnica fördjupade 22 juli

Helsing AI utvecklar programvara för realtidsvisualisering av slagfält

Försvarsteknikföretaget Helsing AI har utvecklat en programvara som kan visa händelser på slagfältet i realtid, något som kan ge västerländska militärer en informationsfördel. Företagets system kan hjälpa soldater att fatta snabbare och mer välinformerade beslut. Helsing AI är det enda synliga europeiska startup-företaget som gör denna typ av programvara. Företaget har militära kontrakt med Tyskland, Frankrike och Storbritannien och har sedan Rysslands invasion av Ukraina också tecknat partnerskapsavtal med några av Europas mest etablerade försvarsentreprenörer, såsom Rheinmetall och Saab.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 20 juli

Framtida trender och dynamik i marknaden för digital marknadsföringsbyråtjänster

En forskningsrapport om ´Digital Marketing Agency Service Market´ ger en autentisk industriell synvinkel, framtida trender och dynamik för marknadstillväxt, marknadsstorlek, handel och nyckelspelare i branschen med prognosperioden 2023 till 2030. Rapporten har utformats genom en noggrann analys av primära och sekundära forskningsmetoder för att extrahera värdefulla insikter från olika företag på ett unikt sätt. Rapporten presenterar en omfattande analys av den konkurrenskraftiga landskapet, som visar branschaktörernas marknadsandel, koncentrationsindex och andra relevanta mätvärden.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 18 juli

Google och Meta reagerar på Kanadas Online News Act

Teknikföretagen Google och Meta reagerar på den kanadensiska regeringens Online News Act. Google håller tillbaka sin nya AI-chatbot, Bard, från Kanada på grund av lagstiftningens osäkerheter. Bard, som ses som en konkurrent till OpenAIs populära ChatGPT, länkar för närvarande till nyheter, vilket kommer att vara föremål för reglering i Kanada nu när Online News Act har blivit lag. Google och Meta har meddelat att de kommer att ta bort nyhetslänkar i Kanada innan lagen träder i kraft vid årets slut. Meta har startat en annonskampanj på sina plattformar Facebook och Instagram, där de kritiserar lagen och förklarar sitt beslut att ta bort nyhetslänkar.

Direktlänk Dela Toronto Sun fördjupade 18 juli

Kinas ekonomiska tillväxt minskar, öppnar för diplomatiska samtal

Kinas ekonomiska tillväxt har minskat till drygt 3 procent under våren, vilket är betydligt under regeringens mål. Förlusten av ekonomisk styrka verkar ha lett till en ökad vilja hos kinesiska tjänstemän att delta i diplomatiska samtal med geopolitiska rivaler utomlands och visa större öppenhet för ekonomisk politik på hemmaplan. Kina har välkomnat tre amerikanska höga tjänstemän till Peking, inklusive John Kerry och finansminister Janet L. Yellen. Kinas regering har också försökt vinna över inhemska och internationella företagsledare. Trots detta förblir säkerhetsfrågor högst på agendan och det finns få tecken på att landets ledare, Xi Jinping, har godkänt en bred politisk förändring mot USA.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 17 juli

Toppmöte mellan Nordiska länder och USA, Sveriges NATO-medlemskap och stöd till Ukraina och jordbävningsdrabbade

Finlands och USA:s presidenter samt Danmarks, Islands, Norges och Sveriges statsministrar möttes i Helsingfors den 13 juli 2023, vilket var det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och USA. De bekräftade det starka partnerskapet och det intensifierade samarbetet mellan USA och de nordiska länderna. Sverige har godkänt medlemskap i Nato och har utökat sitt stöd till Ukraina efter Rysslands invasion. Sverige har också gett omfattande stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

Direktlänk Dela Regeringen fördjupade 17 juli

Olika brottsrapporter och internationella händelser i nyhetssammanfattning

Polisen utreder en misstänkt skottlossning i Trelleborg efter att flera personer rapporterat höga smällar i området. En lastbilschaufför har gripits efter att ha försökt smuggla 342 kilo cannabis i Helsingborg. Minst elva personer har hittats döda efter en attack i östra Kongo-Kinshasa, misstänkt att ha utförts av rebellrörelsen M23. Spanjoren Carlos Alcaraz har vunnit Wimbledon efter att ha besegrat Novak Djokovic. En 12-årig pojke har blivit påkörd av en skåpbil i Markaryd, föraren lämnade platsen efter olyckan. Fyra personer har skadats av delfiner i Japan. Två män har skjutits i Uppsala och har förts till sjukhus. En man har drunknat i Örnsköldsvik. En tioårig pojke som försvann i Helsingborg har hittats. Kina och Ryssland genomför en gemensam militärmanöver. En man har gripits i Norrtälje misstänkt för mordförsök. Iran har återinfört sedlighetspolisen. Sångerskan och skådespelaren Jane Birkin har avlidit. En trafikolycka har inträffat på E6 i Helsingborg. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har skrivits ut från sjukhus. En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen i Falkenberg. Vladimir Putin varnar för motreaktion om Ukraina använder klustervapen. Fem personer har förts till sjukhus efter en minibussolycka på E4 norr om Mjölby. Elpriserna i Sverige kommer att vara rekordlåga under en timme. En kvinna i Älmhults kommun har utsatts för ett rånförsök, men rånaren stoppades av kvinnans hund. En tsunamivarning har utfärdats efter ett jordskalv i Alaska. Tre personer har gripits misstänkta för människorov i Stockholm. En kraftig brand har brutit ut i en villa i Bromölla, två personer har förts till sjukhus. En person har förts till sjukhus efter en trafikolycka mellan en bil och en moped i Oviken. En man har blivit misshandlad av tre maskerade män i Bergsjön i Göteborg. En brand har brutit ut på en kaj i Kalix. En person i Lidköping hittade en plastpåse med vitt pulver i ett eftersänt brev. Chefen för nyhetstjänsten Lo real de Guerrero, Nelson Matus, har skjutits till döds i Mexiko.

Direktlänk Dela TV4 fördjupade 17 juli

Dagens nyhetssammanfattning

Flera nyheter har rapporterats under söndagen. I Motala attackerades en 13-årig pojke av åtta personer, men pojken mår bra och behövde inte uppsöka sjukhus. En misstänkt skottlossning i Trelleborg utreds, och polisen söker efter misstänkta. En hel flock av 55 grindvalar har dött efter att de strandat i Skottland. En misstänkt skottlossning har också inträffat i Broby, Skåne. EU har slutit ett nytt avtal med Tunisien för att bromsa migration. En lastbilschaufför greps i Helsingborg med 342 kilo cannabis i lasten. Minst 11 personer har dödats av en rebellgrupp i Kongo-Kinshasa. Två personer har gripits för grovt vapenbrott i Bandhagen, Stockholm. Fyra personer skadades av delfiner i Mihama, Japan. Två män skadades i en skottlossning i Uppsala. En man dog i en drunkningsolycka i Husum, Örnsköldsvik. En försvunnen 10-årig pojke hittades i Helsingborg. 37 människor dog efter översvämningar och jordskred i Sydkorea. Kina och Ryssland håller gemensam militärövning. En man greps i Norrtälje misstänkt för mordförsök efter att ha knivhotat personal i en butik.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 16 juli

Kontrovers kring studie om utseendes påverkan på betyg vid Lunds universitet

Adrian Mehic, doktorand vid Lunds universitet, har fått kritik för sin studie som visade att kvinnliga studenter som ansågs attraktiva fick högre betyg än snittet vid klassrumsundervisning, men förlorade försprånget vid distansundervisning. Studien baserades på betyg av studenters utseende från 1 till 10, baserat på deras Facebook-profilbilder. Studien anmäldes till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep), men Mehic försvarade sin metodik och menade att han hade agerat korrekt. En utredning inleddes vid Lunds universitets interna nämnd, Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 16 juli

Ukrainas trupper kämpar mot ryska minfält

I Ukraina, framför ryska försvarsfästningar i söder och öster, har områdena täckts med minor. Ukraina har ändrat sin strategi och istället för att försöka bryta igenom med stridsfordon och stridsvagnar som västallierade har tillhandahållit, rör sig enheterna framåt, sakta, till fots. General Valery Zaluzhny, Ukrainas militära chef, har sagt att moderna stridsflygplan som F-16 och andra system behövs för att bättre stödja markoperationer. Ukraina har fått mindre än 15% av den mängd minröjnings- och ingenjörsmateriel, inklusive MICLICs, som de begärde från västpartners före motoffensiven. Försvarsminister Oleksii Reznikov och Zaluzhny har informerat sina västliga motsvarigheter om att de brådskande behöver fler minröjningssystem.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 15 juli

Historiska band och konflikter mellan Ryssland och Ukraina

Vladimir Putin hävdade i en essä sommaren 2021 att ryssar och ukrainare är samma folk och att Ukraina som självständig stat är ett sentida och onaturligt påhitt. Serhii Plokhy, professor i ukrainsk historia vid Harvarduniversitetet, menar att Ukrainas och Rysslands medeltida ursprung är en del av motivet till det pågående kriget. Han påpekar att grunden till Kievrusernas medeltida rike, som anses ha lagts av skandinaver, lade grunden till ett rättssystem och till dynastier för både ryssar och ukrainare. Plokhy menar att om Ryssland segrar kommer landet att fortsätta försöka förgöra den ukrainska kulturen och nationen.

Direktlänk Dela TTELA fördjupade 15 juli

Historiska rötter bakom Rysslands invasion av Ukraina

Aleksandr Solzjenitsyn var en inflytelserik konservativ röst i postsovjetiska Ryssland. Vladimir Putin hävdade att ryssar och ukrainare är ett och samma folk i en essä publicerad på Kremls hemsida sommaren 2021. Han menade att Ukraina som fristående statsbildning är ett sentida och onaturligt påhitt. Serhii Plokhy, en prisbelönt författare och professor i ukrainsk historia vid Harvarduniversitetet i USA, menar att Ukraina och Rysslands medeltida ursprung är en del av motivet till kriget mellan länderna. Han lyfter fram att Ukrainas statsvapen är hämtat från Kievrikets dito. Om Ryssland segrar i kriget kommer landet att fortsätta försöka förgöra den ukrainska kulturen och nationen, enligt Plokhy.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 15 juli

Historisk tolkning av Ukrainas självständighet

Vladimir Putin hävdade sommaren 2021 att ryssar och ukrainare är ett och samma folk och att Ukrainas självständighet är ett sentida och onaturligt påhitt. Serhii Plokhy, professor i ukrainsk historia vid Harvarduniversitetet, menar dock att Ukrainas och Rysslands medeltida ursprung är en del av motivet till det pågående kriget. Han påpekar att grunden till Kievrusernas medeltida rike, som hade sitt säte i Kiev, troligen lades av skandinaver från dagens Sverige. Plokhy menar att om Ryssland segrar kommer landet att fortsätta försöka förgöra den ukrainska kulturen och nationen.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 15 juli

Historik: Sveriges koppling till Ukrainas och Rysslands medeltida ursprung

Vladimir Putin hävdade i en essä publicerad på Kremls hemsida sommaren 2021 att ryssar och ukrainare är ett och samma folk, och att Ukraina som fristående statsbildning är ett sentida och onaturligt påhitt. Denna syn på historien ses som en del av motivet till Rysslands invasion av Ukraina. Historikern Serhii Plokhy, professor i ukrainsk historia vid Harvarduniversitetet i USA, menar att Ukrainas och Rysslands medeltida ursprung har en stark koppling till Sverige. Han pekar på att grunden till Kievrusernas medeltida rike, som hade sitt säte i Kiev, anses ha lagts av skandinaver som korsade Östersjön från dagens Sverige. Han lyfter även fram att treudden i Ukrainas statsvapen är hämtat från Kievrikets dito. Plokhy menar att om Ukraina vinner kriget, skulle det ge Ryssland en anledning att tänka om kring sin moderna identitet och roll i världen.

Direktlänk Dela Sörmlands Media fördjupade 15 juli

494 barn dödade och 1 552 skadade sedan krigets början i Ukraina

Enligt en rapport från Ukrainas generella åklagarkontor har 494 barn dödats och 1 552 skadats sedan krigets början i Ukraina. Siffrorna fortsätter att stiga på grund av räkningar i stridsområdena. Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan hävdade att den ryska presidenten Vladimir Putin var överens med honom om att förlänga ett kornavtal i Svarta havet, men detta förnekades av Kreml. USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanade Ryssland att förnya avtalet. Ryska styrkor slog mot Sumy-regionen 110 gånger på en dag.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 15 juli

Arne Hegerfors reflekterar över sitt liv och karriär

Arne Hegerfors, känd för sina kommentarer från OS och VM, reflekterar över sitt liv i en intervju. Han minns en båtolycka och en speciell kvinna som gav honom ett knippe röda rosor. Hegerfors har haft en framgångsrik karriär inom sportkommentering och TV, men har också kämpat med hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt, stroke och hjärntumör. Han berättar om sin barndom, sin tid som fotbollsspelare och sin journalistkarriär, och uttrycker tacksamhet över att ha överlevt sina sjukdomar.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 15 juli

Krigsveteran tvivlar på USA:s stöd till Ukraina medan Trump lovar att stoppa kriget

Gabriel Steele, en krigsveteran från Irak, tvivlar på nyttan av USA:s massiva bistånd till ukrainska styrkor i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina. Steele, som nu arbetar som säkerhetsvakt på en vapenfabrik i Iowa som producerar artillerigranater till Ukraina, stöder vapenexporten men motsätter sig att skicka pengar. Samtidigt har den före detta presidenten och nuvarande presidentkandidaten Donald Trump uttalat att han skulle kunna stoppa kriget i Ukraina på ett dygn och är beredd att stoppa USA:s omfattande militära bistånd till Kiev. Enligt en mätning från University of Maryland vill en majoritet av de republikanska väljarna sätta punkt för stödet till Ukraina inom 1-2 år.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 15 juli

Skatteskyldig miljardär äger fastighet i Stockholms skärgård

Preston Haskell, en svensk medborgare som ständigt kvalar in på Skatteverkets lista över de mest skattskyldiga, äger formellt en fastighet i Stockholms skärgård genom ett svenskt bolag. Haskell krävs på över 310 miljoner kronor i skatteskulder, vilket har fastställts av flera domstolar. Kronofogden letar efter Haskells dolda tillgångar, vilket inkluderar en fastighet i skärgården. Fastigheten ägs formellt av ett bolag som Haskell har pekats ut som ägare till. Han var också styrelseordförande för fastighetsbolaget under ett år.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 15 juli

Ukrainas högsta militärbefälhavare arbetar för att minska förlusten av liv i kriget mot Ryssland

General Valery Zaluzhny, Ukrainas högsta militärbefälhavare, arbetar för att minska förlusten av liv i kriget mot Ryssland. Han står inför utmaningen att bekämpa en större och bättre utrustad rysk styrka och försöker varje dag att begränsa antalet soldater som dödas eller skadas. Trots bristen på moderna stridsflygplan och begränsningar i ammunition och missilräckvidd, kämpar Zaluzhny för att återta Ukrainas förlorade territorium och minimera ukrainska förluster. Han kritiserar västerländska allierade som har hävdat att Kyiv inte behöver F-16-flygplan och uttrycker frustration över att behöva be om tillstånd att agera på fiendens territorium.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 14 juli

Global AI-marknad inom läkemedelsupptäckt förväntas nå 2,57 miljarder dollar år 2026

Den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom läkemedelsupptäckt växer snabbt på grund av dess potential att revolutionera läkemedelsindustrin. AI möjliggör analys av stora mängder data i en aldrig tidigare skådad hastighet, vilket hjälper till att identifiera potentiella läkemedelsmål och effektivisera läkemedelsutvecklingsprocessen. Marknaden förväntas uppleva betydande tillväxt de kommande åren när fler läkemedelsföretag antar AI-teknik för snabbare och mer effektiv läkemedelsupptäckt. Den globala marknaden för AI inom läkemedelsupptäckt kommer att nå 2,57 miljarder dollar år 2026, med en årlig tillväxt på 30,3% under perioden 2020-2026 trots effekterna av COVID-19.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 14 juli

Algoritmer formar vår politik: så kan du undvika att manipuleras

Chantelle Gray diskuterar i en åsiktsartikel hur framsteg inom hårdvara, molnlagring, data och algoritmer gör det möjligt för dataanalys att förutse hur människor interagerar med digitala medier och till och med föregå deras handlingar och tankar. Detta har potential att forma åsikter och påverka demokratin. Gray föreslår att använda Thomas Bayes teorier om bayesiansk statistik för att motverka utvecklingen av filterbubblor, där algoritmer bekräftar tidigare sökresultat och förstärker befintliga övertygelser. Gray råder läsarna att aktivt söka efter motsatta åsikter online för att undvika att påverkas för mycket av algoritmiska processer.

Direktlänk Dela Realty Biz News fördjupade 14 juli

Baidus chatbot Ernie jämförs med OpenAIs ChatGPT

Förra månaden avtäckte Kinas Baidu en chatbot, Ernie, som de hävdade var bättre än ChatGPT, utvecklad av Silicon Valleys OpenAI. Båda chatbotarna testades i kinesiska och Ernie presterade bättre, enligt Baidu. Båda chatbotarna svarade olika på frågor om känsliga ämnen, som Kinas ´noll Covid´-policy och händelserna den 4 juni 1989. Ernie undvek dessa frågor, medan ChatGPT gav mer raka svar. Ernie gjorde misstag, men använde Baidus sökmotor för att hitta rätt information. Ernie hade också en bättre förståelse för kinesisk poesi jämfört med ChatGPT. Ernie och ChatGPT ser på världen annorlunda på grund av de texter som AI-forskare matar in i modellerna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 juli

USA:s årliga försvarsräkning hotad på grund av sociala policybegränsningar

Årliga försvarsräkningen i USA är hotad efter att republikanerna har lagt till en rad konservativa sociala policybegränsningar som begränsar tillgången till aborter, könsövergångsprocedurer och mångfaldsutbildning för militär personal. Dessa tillägg har fått demokraterna att lova att rösta emot lagen. Republikanerna uttryckte försiktig optimism att de kunde ena sitt parti bakom lagen och ändå få den godkänd, trots att demokraterna nästan enhälligt motsätter sig den. På spel står en räkning på 886 miljarder dollar som skulle ge en löneökning på 5,2 procent till militär personal, inkludera program för att motverka aggressiva drag från Kina och Ryssland, och inrätta en särskild inspektör för att övervaka USA:s bistånd till Ukraina.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 juli

Ukrainas HIV/AIDS-patienter får livräddande behandling trots kriget

När Ryssland invaderade Ukraina stod landets HIV/AIDS-patienter inför risken att förlora tillgången till livräddande behandling. Frivilliga tog stora risker för att hålla leveranserna igång. En av dessa frivilliga, Alexander Lee, har hjälpt till att rädda livet på många, inklusive Mikhail, en HIV-positiv man som nu tar skydd i staden Kryvyi Rih. Trots att kriget kunde ha lett till en humanitär kris, har civila organisationer och frivilliga som Lee lyckats avvärja katastrofen, åtminstone för tillfället. Organisationer som 100% Life har hjälpt till att distribuera antiretrovirala läkemedel (ART) till patienter, trots utmaningarna med att leverera läkemedel till säkra delar av ockuperade regioner.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 13 juli

Biden och nordiska ledare visar enad front mot Ryssland, Trump kan ändra kursen igen

Joe Biden och de nordiska ledarna samlas i Helsingfors för att visa en enad front mot Ryssland, fem år efter att Donald Trump visade undergivenhet mot Vladimir Putin på samma plats. Biden har välkomnat de nya allierade i Nato, inklusive Finland och eventuellt Sverige. Biden har anklagat Trump för att ha förstört USA:s trovärdighet och övervägt att överge Nato-samarbetet. Trump kandiderar återigen till presidentposten och försöker göra utrikespolitiken och kriget i Ukraina till viktiga valfrågor. Han har inte preciserat hur han ska avsluta kriget, men hans vägran att säga att Ukraina borde vinna kriget antyder att han är redo att förändra världsordningen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 13 juli

Erdogan fördröjer godkännande av Sveriges Nato-ansökan

Statsminister Kristerssons plan har redan lyft från Vilnius när Turkiets president Erdogan meddelar att det kan ta flera månader innan det turkiska parlamentet godkänner Sveriges Nato-ansökan. Erdogan vill förmodligen skaffa sig förhandlingsutrymme tills han är säker på att den amerikanska kongressen godkänner att Turkiet får köpa stridsflygplan av typen F-16. Erdogan har tidigare använt Sverige som en förhandlingsbricka gentemot USA. Trots detta ses Nato-toppmötet i Vilnius som en stor framgång för Sverige, som efter mer än ett år fick ett muntligt löfte från Erdogan om medlemskap.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 13 juli

Rysslands ”General Armageddon” försvunnen sedan midsommar

Sergej Surovikin, även känd som ”General Armageddon”, har inte setts sedan midsommarhelgen. Misstankar har uppstått om hans påstådda inblandning i kuppen. Han har nära band till Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Våldet ökar på svenska kvinnofängelser. Regeringen utreder ny yrkesutbildning för vuxna. Ny rysk drönarattack mot Kiev. Sex personer döda i sprängdåd i Mexiko. En död katt hittades i Västervik, misstänkt skjuten. Klimatförändringar gör haven grönare. Joe Biden i Finland för nordiskt-amerikanskt toppmöte. Två tonåringar åter häktade för taximordet. Polisinsats efter stulna golfbilar i Malmö. Sökinsats efter försvunnen tvååring i Frankrike avslutas. Förskolelärare döms för sexbrott mot barn. Fler rasistiska blamage för finska politiker. Fågelvirus bland däggdjur utgör ökat hot.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 13 juli

Biden lovar att NATO kommer stå emot rysk aggression ´så länge som behövs´

Vid avslutningen av ett NATO-toppmöte fokuserat på kriget i Ukraina och andra snabbt föränderliga utmaningar, lovade president Biden att alliansen skulle motsätta sig rysk aggression så länge som behövs. President Biden talade vid Vilnius universitet på onsdag. Han jämförde striden för att fördärva Ryssland från Ukraina med det kalla krigets kamp för frihet i Europa, och lovade ´vi kommer inte att vackla´ oavsett hur länge kriget fortsätter. Hans tal verkade förbereda amerikaner och NATO-länder för en konfrontation som kan pågå i åratal. Han framställde det som en viljeprövning med president Vladimir V. Putin i Ryssland, som inte har visat något intresse för att ge upp en invasion som inte har gått enligt plan, men som har låst honom i ett utmattande krig.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Biden avslutar NATO-mötet med starkt budskap till Ryssland och Kina

USA:s president Joe Biden avslutade NATO-mötet med att jämföra kampen för att få Ryssland att lämna Ukraina med kalla krigets kamp för frihet i Europa. Han förberedde amerikaner och allierade på en konfrontation som kan pågå i åratal. Biden insisterade på att NATO:s enighet skulle hålla. Ett nytt råd har bildats inom alliansen för att ge Ukraina en likvärdig röst i frågor som rör dess säkerhet. Kina kritiserade ett NATO-uttalande som anklagade landet för en militär expansion som hotar väst, och sade att alliansen fortfarande fastnar i ett kallt krigsmentalitet. En hackning upptäcktes förra månaden på Microsofts moln, där USA:s regering har överfört data från interna servrar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Nato-toppmötet: Sverige närmare medlemskap, Ukraina får stöd men ingen medlemskap

Vid Nato-toppmötet i Vilnius öppnade Turkiets president Erdogan för ett svenskt medlemskap och lovade att verka för en ratificering i det turkiska parlamentet. USA:s president Joe Biden har indikerat att Turkiet kan få köpa F-16-stridsflygplan om landet godkänner Sverige. För Ukraina, som är i krig med Ryssland, skulle ett snabbt Nato-medlemskap innebära att Nato blir direkt inblandad militärt i Ukraina. Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace kritiserade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att inte uttrycka tillräcklig tacksamhet för västerländsk hjälp.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 12 juli

Zeekr siktar på att bli Lexus av elbilar

Zeekr, ett varumärke ägt av Volvos ägare Geely, siktar på att bli det nya Lexus för elbilar. För att uppnå detta har de rekryterat Lexus tidigare toppchef Spiros Fotinos och utvecklat den lyxiga sportkombin Zeekr 001 i Göteborg. Trots att bilen har fått positiva recensioner, finns det frågetecken kring hur Zeekr ska övertyga kunder att välja ett oprövat kinesiskt märke. Zeekr planerar att erbjuda en helhetslösning för bilägare, inklusive installation av laddstationer hemma, och satsar på lyxig och sportig design för att locka kunder.

Direktlänk Dela Carup fördjupade 12 juli

Ransomware-attacker ökar igen trots globala insatser

Trots en global insats för att bekämpa ransomware-attacker, har betalningar till hackare och volymen av attacker minskat 2022. Men trenden verkar inte hålla i sig för 2023, och attackerna har ökat igen. Data från företaget Chainalysis visar att offer har betalat ransomware-grupper 449,1 miljoner dollar under de första sex månaderna av detta år. Om detta tempo fortsätter, kan den totala siffran för 2023 nå 898,6 miljoner dollar. Detta skulle göra 2023 till det näst största året för ransomware-intäkter efter 2021, då Chainalysis beräknar att angriparna utpressade 939,9 miljoner dollar från offren. Forskare misstänker att den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina måste förklara ökningen av ransomware-aktiviteten detta år.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 12 juli

Sverige lovar mer stöd till Ukraina under Natotoppmötet

Under Natotoppmötet i Vilnius mötte Sveriges statsministerfru Birgitta Ed Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Försvarsminister Pål Jonson uttryckte att Sverige planerar att fortsätta sitt stöd till Ukraina. Efter ett möte mellan Zelenskyj och USA:s president Joe Biden väntas G7-länderna presentera en ny ”säkerhetsgaranti” för Ukraina. Samtidigt planerar Sverige att fortsätta skicka finansiellt stöd till Ukraina, utbilda ukrainska piloter och låta dem öva på svenskt territorium.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 12 juli

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina

USA överväger att skicka långdistansraketer till Ukraina, men har ännu inte fattat något beslut. Storbritannien har redan skickat långdistansraketer av typen ´Storm Shadow´ till Ukraina, och Frankrike har lovat att skicka samma typ av raketer. USA har dock varit tveksamma till att skicka sina långdistansraketer, kända som ATACMS, eftersom de har ett begränsat lager och vill behålla dem för andra säkerhetshot. Pentagon har hävdat att Ukraina för närvarande inte behöver ATACMS, som skulle kunna nå bakom fiendelinjerna, inklusive i Ryssland och ockuperade Krim. President Biden har dock erkänt att Ukrainas styrkor börjar få slut på andra typer av ammunition i sin motoffensiv mot Ryssland.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 12 juli

Åskoväder, försvarsavtal och brott och olyckor i Sverige

Ett åskoväder drar in över Skåne och västra delarna av Kronoberg, med risk för översvämningar och störningar i elförsörjning och tågtrafik. Sverige och Ukraina har undertecknat två försvarsavtal. Norge utökar sitt militära stöd till Ukraina, bland annat genom att skicka 1000 Black Hornet drönare. Två personer greps i Eksjö misstänkta för stöld av diesel från ett militärt fordon. En man blev knivhuggen vid ett rånförsök i Rågsved, Stockholm. En man greps i Göteborg misstänkt för våldtäkt. Skottlossning mot hus i Broby. Brand i flerfamiljshus i Härnösand. Fem bilbränder i Kristianstad. Personal på äldreboende i Jönköping polisanmäld för misshandel. Två män dömdes till fängelse för rån utanför polisstation i Kiruna. USA:s klimatsändebud reser till Kina. Nordkorea avfyrade en ballistisk robot. Ryssland attackerade Kiev med drönare. Tyska utredare hittade sprängämnen på båt misstänkt för explosioner av Nord stream 1 och 2.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

USA-senator blockerar Turkiets köp av stridsflygplan, påverkar Sveriges Nato-process

USA-senatorn Bob Menendez har spelat en nyckelroll i Nato-processen mellan Sverige och Turkiet. Menendez har uttryckt sitt motstånd mot att Turkiet får modernisera sitt flygvapen med amerikanska F-16-plan, vilket har påverkat Sveriges ansökan om Nato-medlemskap. Menendez har varit kritisk mot Turkiet för dess kränkningar av andra länders luftrum och territorialvatten, samt landets brist på respekt för mänskliga rättigheter. Trots påtryckningar från Vita huset, har Menendez stått fast vid sitt motstånd och har möjlighet att blockera försäljningen av F-16-planen till Turkiet.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 12 juli

Ukraina kommer att bjudas in att ansluta sig till NATO när villkoren är uppfyllda

NATO kommer att bjuda in Ukraina att ansluta sig till alliansen när villkoren är uppfyllda, meddelade generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, kritiserade alliansens tveksamhet att låta Ukraina ansluta sig och menade att det uppmuntrar Rysslands ´terror´ mot hans land. Samtidigt meddelade Ungerns utrikesminister, Peter Szijjarto, att landets ratificering av Sveriges anslutning till NATO nu bara är en teknisk fråga. Dessutom kommer Frankrike att leverera långdistansmissiler till Ukraina, meddelade president Emmanuel Macron.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 12 juli

Serhii Plokhy: Ett imperiekrig och Rysslands sönderfall

Historikern Serhii Plokhy, verksam vid Harvard Institute of Ukrainian Studies, har skrivit en bok om kriget mellan Ryssland och Ukraina. Boken är den första om kriget skriven av en specialist på Ukraina. Plokhy menar att Ryssland är i en process av sönderfall som började 1917. Han tror att sanktioner urholkar den ryska ekonomin och att Rysslands internationella anseende och inflytande minskar. Men han tror också att Ryssland kan komma tillbaka starkt, kanske rent av revisionistiskt. Plokhy menar att Vladimir Putin gjorde ett stort misstag när han inte invaderade Ukraina i full skala 2014, utan väntade till 2022.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 11 juli

Erdogans beslut kan ha irriterat Putin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gjort flera beslut som kan ha irriterat Rysslands president Vladimir Putin, inklusive att tillåta fem höga befälhavare från Azovregementet att återvända till Ukraina, delta i bygget av en drönarfabrik i Ukraina, uttala att Ukraina förtjänar att bli medlem i Nato och ge grönt ljus för Sveriges medlemskap i Nato. Dessa beslut kan vara ett resultat av USA:s godkännande att sälja stridsflygplan till Turkiet och Putins försvagade ställning efter militära bakslag i Ukraina. Erdogan har dock inte garanterat att denna förändring kommer att vara bestående.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 11 juli

Sveriges Natointräde fick ett högt pris i den turkiska basaren

Sverige har betalat ett högt pris för sitt inträde i Nato, enligt en debattartikel av Jonas Gummesson. Han hävdar att Sverige nu sitter fast i en ´rävsax´ som skapats av Turkiets president Erdogan, efter att den svenska regeringen skrivit under Madridavtalet. Gummesson menar också att Sverige har tvingats in i ett nära partnerskap med Turkiet för att bli medlem i försvarsalliansen. Han kritiserar den svenska regeringen för att ha accepterat dessa villkor, och hävdar att Sverige hade alternativ till att ingå avtal med Erdogan.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 11 juli

Stoltenberg stannar som Natos generalsekreterare för att lotsa Sverige in i Nato

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare sedan 2014, hade planerat att avgå 2022, men Rysslands angrepp mot Ukraina fick honom att stanna ett extra år. När han tillkännagav sin avgång till slutet av 2023, övertalades han av ledarna för den västliga försvarsalliansen att stanna ytterligare ett år. Stoltenberg anses vara avgörande för stabiliteten och för att lotsa Sverige in i Nato, trots Turkiets president Erdogans krav. Han har haft en lång politisk karriär i Norge och har varit viktig för att hålla Nato samman i svåra tider.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 juli

Säkerhetspakten med Turkiet problematisk för Sverige

Sverige har undertecknat en säkerhetspakt med Turkiet som innebär att landet stödjer Turkiets försök att bli medlem i EU och ska utarbeta en ´färdplan´ för framtida arbete mot terrorism. Avtalet har kritiserats för att vara för generöst mot Turkiets definition av terrorism och ge Turkiet större inflytande över vad som ska definieras som terrorism. Det har också påpekats att avtalet kan göra det svårare för Sverige att kritisera brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 11 juli

Sverige, Turkiet och Nato når överenskommelse om svenskt Natomedlemskap

Statsminister Ulf Kristersson har bekräftat att Sverige, Turkiet och Nato har nått en överenskommelse som innebär att den turkiske presidenten ska uppmana sitt parlament att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Kristersson uttryckte ingen överraskning över överenskommelsen, men erkände att det hade varit många långa samtal. Han uppgav också att Sverige är utsatt för ett ständigt hot från Ryssland. Överenskommelsen innebär att en ´färdplan´ för Sveriges kamp mot terrorism ska tas fram och att årliga ministermöten om terroristbekämpning ska hållas.

Direktlänk Dela Sundsvalls och Kubal-Kramfors Dagblad fördjupade 11 juli

Digital Marketing Agency Marknadens tillväxt 2023-2031 | Ny rapport

En ny rapport har publicerats som studerar den globala ökningen av Digital Marketing Agency marknaden mellan 2023 och 2031. Rapporten analyserar effekterna av kriget mellan Ryssland och Ukraina och COVID-19-pandemin på marknaden. Den globala Digital Marketing Agency marknaden förväntas växa betydligt under prognosperioden. Rapporten täcker olika typer av digital marknadsföring, inklusive sökmotoroptimering (SEO), betal-per-klick-marknadsföring (PPC), sociala medier marknadsföring, innehållsmarknadsföring och andra. De stora aktörerna på marknaden inkluderar Thrive Internet Marketing Agency, WebFX, SmartSites, Ignite Visibility, WebiMax, TopSpot Internet Marketing, Sure Oak, Razor Rank, Uplers, Silverback Strategies, 97th Floor, Perfect Search Media, Disruptive Advertising, Fuel Online, SocialSEO, Radd Interactive, Power Digital, Lounge Lizard, SEO Brands och Titan Growth.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 11 juli

Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan

Turkiet har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, enligt Natochefen Jens Stoltenberg. Beslutet kom efter ett möte mellan Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Vilnius, Litauen. Villkor för godkännandet inkluderar bildandet av en ´ny bilateral säkerhetspakt´ mellan Turkiet och Sverige. USA har också meddelat att det kommer att fortsätta med planer på att sälja F16-flygplan till Turkiet. Ungern, som ännu inte har ratificerat Sveriges Natomedlemskap, har sagt att det kommer att följa Turkiet.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 11 juli

Natos toppmöte i Vilnius: Fokus på Ukrainas önskan att gå med i Nato och Sveriges förväntade medlemskap

Ledarna för Natos 31 länder samlas i Vilnius för att diskutera bland annat Ukrainas önskan att gå med i Nato, nya avtal om långsiktigt militärt stöd och säkerhetsgarantier för Ukraina, Sveriges förväntade medlemskap i Nato och nya regionala försvarsplaner för Europa. Generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att fortsätta i sin roll till 1 oktober 2024. Toppmötet kommer också att handla om upprustning och utvidgning av Nato österut, inklusive möjliga medlemskap för Finland och Sverige.

Direktlänk Dela Altinget fördjupade 11 juli

Turkiet lovar att godkänna Sverige som Natomedlem

Den turkiska regimen har lovat att godkänna Sverige som Natomedlem, men detta kommer med ett högt pris. Sverige har under det senaste året ständigt ökat sina eftergifter till Turkiet. Den svenska regeringen kommer nu att aktivt stödja Turkiet i dess försök att bli medlem i EU. Regeringen Kristersson lovar också att höja det mellanstatliga samarbetet mot terrorism till en ny nivå. Detta innebär att svensk säkerhetspolis och andra myndigheter ska hjälpa den turkiska säkerhetstjänsten MIT att komma åt PKK-anhängare och andra politiska motståndare.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Arnold Schwarzenegger hyllar James Cameron för förutseende kring AI

Arnold Schwarzenegger hyllar ´Terminator´-filmskaparen James Cameron för att ha förutsett uppgången av AI. Schwarzenegger menar att det nu har blivit verklighet. Dessutom diskuterar dokumentären ´Unknown: Killer Robots´ på Netflix militära tillämpningar av AI och den snabbt utvecklande internationella AI vapenkapplöpningen. Dokumentären tar upp frågor om AI:s förmåga att tolka komplexiteten i den verkliga världen och påpekar den ´dubbla användningen´ av AI. Dokumentären visar också hur en robot kan ´lära sig´ att anpassa sig till olika terränger.

Direktlänk Dela Decider fördjupade 10 juli

Oenighet inför Nato-toppmötet om Ukrainas framtid

Inför Nato-toppmötet i Vilnius är medlemsländerna oense om Ukrainas framtid. Ukraina kan inte bli medlem i Nato så länge landet är i krig, men förväntar sig en färdplan för framtida steg. För femton år sedan blockerade Tyskland och Frankrike ett amerikanskt försök att öppna för Ukrainas medlemskap i Nato. Nu är det dock Washington och Berlin mot Polen, baltstaterna och Paris. Frankrike har nyligen ändrat ståndpunkt och stödjer nu Ukrainas framtida medlemskap, medan Tyskland stödjer USA:s position att Ukraina ännu inte är redo att gå med i alliansen.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 10 juli

Oklar framtid för ledaren av Wagner-gruppen efter uppror

Yevgeny V. Prigozhins framtid och hans affärsimperium är osäkra efter hans uppror mot Rysslands militär. Prigozhin, ledare för legosoldatsgruppen Wagner, har byggt företag i minst 15 länder. Hans intressen sträcker sig långt bortom legosoldaterna han skickat till Ukraina, Afrika och Mellanöstern och inkluderar bland annat catering, produktion av actionfilmer, tillverkning av öl och vodka, timmerhuggning, diamanbrytning och anställning av folk för att sprida desinformation i utländska val, inklusive det amerikanska valet 2016. Med Prigozhins nuvarande vistelseort okänd är framtiden för hans omfattande imperium osäker. President Vladimir V. Putin har sagt att Ryssland finansierade Prigozhins företag, men det är oklart hur mycket kontroll Kreml har över affärsnätverket.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Polens minnen från etniska pogromer och nuvarande krigstrauma

Polen och Ukraina delar en smärtsamt sammanflätad historia, inklusive minnen från etniska pogromer utförda av ukrainska nationalister på 1940-talet. Dessa minnen har blivit särskilt aktuella när Polen förbereder sig för att fira 80-årsdagen av dessa händelser den 11 juli. Ryszard Marcinkowski, ledare för Borderlands Association, och Anna Osinska, en överlevande från massakern, minns tragedin och reflekterar över de nuvarande relationerna mellan Polen och Ukraina. Trots Polens frustration över Ukrainas glorifiering av de nationalistiska krigsförbrytarna ansvariga för massakern, har landet uppmanat till ”försoning och förlåtelse”. President Andrzej Duda från Polen och president Volodymyr Zelensky från Ukraina besökte en kyrka i Lutsk, västra Ukraina, för att minnas massakern.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

AI:s inverkan på moderna militära operationer

Integrationen av artificiell intelligens (AI) i militära operationer har förändrat krigföringens landskap. AI har blivit en kritisk komponent i 21-talets militärstrategier, med framsteg inom maskininlärning, autonoma enheter och dataanalys. AI har revolutionerat strategisk underrättelseinsamling och givit militära organisationer oöverträffade förmågor. AI-algoritmer har också använts för att upptäcka och analysera mönster av skadliga aktiviteter i nätverkstrafik, vilket möjliggör identifiering och lindring av cyberhot. Dessutom kan AI-drivna system förbättra traditionella övervakningsmetoder genom att förbättra insamling och analys av underrättelser i realtid.

Direktlänk Dela Network18 Media & Investments fördjupade 10 juli

André Franke, tidigare väderleksrapportör, driver nu en campingplats i Schleswig-Holstein. Ericssons forskningschef Magnus Frodigh förutspår att vi kommer att gå ifrån en smartphone-centrerad värld till en värld där smarta glasögon och headset för förstärkt och virtuell verklighet dominerar. Camilla Läckberg sommarpratade om hennes vikt och långvariga kroppsförakt. Kardinal Christoph Schönborn besökte Saudiarabien och uttryckte uppskattning för den ökade öppenheten, trots att det fortfarande är olagligt att bygga kyrkor i landet. Lars Tunbjörks fotografier av svenskar på stormarknader, campingplatser och nöjesfält diskuteras.

Fokus fördjupade 10 juli

Putin träffar Wagnergruppens ledare, Stoltenberg stödjer Turkiets EU-ambitioner, man förnekar anklagelser om förvaring av död sambo, Nederländernas premiärminister avgår

Rysslands president Vladimir Putin har träffat ledaren för Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, i Moskva, bekräftar Kreml. Mötet ägde rum fem dagar efter att Wagnergruppen gjorde uppror några mil utanför Moskva. Samtidigt har Nato-chefen Jens Stoltenberg uttryckt sitt stöd för Turkiets ambitioner att bli EU-medlem, vilket är ett krav för att landet ska godkänna Sveriges Nato-medlemskap. En man som anklagas för att ha förvarat sin döda sambo i en frysbox förnekar nu alla åtalspunkter. Nederländernas premiärminister Mark Rutte lämnar politiken efter att hans koalitionsregering fallit samman på grund av migrationsfrågor.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

Internationella nyheter: Dödliga attacker och ekonomiska förändringar

Fyra personer har dött och elva skadats efter att Ryssland anklagas för att ha attackerat ett bostadsområde i Orikhiv, Zaporizjzja-regionen, Ukraina enligt regionens guvernör Jurij Malashko. I Danmark har inflationen sjunkit från 2,9% till 2,5% i maj medan Norges konsumentpriser har stigit mer än väntat med en inflation på 6,4% i juni. Handelsbanken höjer flera av sina räntor, inklusive sparräntor och räntor för bolån. En man i 30-årsåldern greps i Uppsala misstänkt för våldtäkt och misshandel. Tre personer dog i en flygkrasch på Island. En kvinna i 25-årsåldern greps i Landskrona misstänkt för grov misshandel. En man sköts till döds i sin bostad i Stockholm. Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, uttrycker hopp om ett positivt besked från Nato-toppmötet i Vilnius. Sex personer dödades i en knivattack vid en förskola i Guangdong-provinsen, Kina. En båt med minst 200 migranter saknas utanför Kanarieöarna. En kvinna greps i London misstänkt för att ha kört in i en skola och dödat två åttaåriga flickor. En man sköts av polisen i Göteborg efter att ha hotat personal på ett raffinaderi med kniv och hammare. Mexikansk militär har tagit över driften av Mexico Citys internationella flygplats för att bekämpa drogsmuggling, illegal migration och korruption.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 10 juli

USA börjar leverera klusterammunition till Ukraina trots global kritik

USA:s administration har meddelat att de kommer att börja leverera klusterammunition till Ukraina, trots protester från bland annat människorättsorganisationer och viktiga allierade. Klusterammunition, som kan spridas över ett stort område, kan ge ukrainska styrkor en fördel i kriget mot Ryssland. Men dessa vapen har kritiserats globalt för den fara de innebär för civila långt efter att striderna är över. Klusterammunition kan ligga kvar på marken i åratal, och tusentals små, oupptäckta granater kan utlösas av misstag. USA, Ryssland och Ukraina har inte undertecknat Konventionen om klusterammunition från 2008, som förbjuder användning, överföring, produktion eller lagring av klusterammunition.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Ukraina inte redo för NATO-medlemskap, Spanien kan få konservativ regering, Yellen besöker Kina

USA:s president Joe Biden meddelade i en intervju att Ukraina ännu inte är redo för medlemskap i NATO. Han sa att det vore för tidigt att inleda processen för att landet ska gå med i alliansen mitt under ett krig, eftersom det skulle innebära att alla NATO-medlemmar hamnar i militär konflikt med Ryssland. Biden påbörjade en resa till Europa som kommer att inkludera ett två dagar långt NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen. I Spanien tyder opinionsundersökningar på att den liberale premiärministern Pedro Sánchez kommer att avsättas när konservativa partier tar över i de nationella valen senare denna månad. Den amerikanska finansministern Janet Yellen besökte Kina i hopp om att kunna återuppta relationen mellan länderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Natos ledare samlas i Vilnius för att diskutera framtida försvarsplaner

Ledare för Natos 31 länder samlas i Litauens huvudstad Vilnius för att diskutera frågor som Ukrainas önskan att gå med i Nato, långsiktigt militärt stöd för Ukraina, Sveriges förväntade medlemskap i Nato och nya regionala försvarsplaner. Generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att fortsätta i ytterligare ett år. Toppmötet kommer att fokusera på upprustning och utvidgning av Nato österut för att motverka Rysslands aggression. Det kommer också att godkänna nya regionala militära planer för Europas försvar och diskutera återinförandet av alla Natoländers åtagande att investera mer i militärer.

Direktlänk Dela Altinget fördjupade 10 juli

Ryska ungdomsorganisationen Vesna kämpar för mänskliga rättigheter och mot Putins regim

Ryska ungdomsorganisationen Vesna har sedan 2013 kämpat för mänskliga rättigheter och mot Putins regim. Flertalet av dess grundare har tvingats fly landet och stämplats som terrorister av Putin. Trots detta fortsätter organisationen sitt arbete online, främst via sociala medier. Vesna producerar kampanjer och petition mot kriget och fängslandet av aktivister. Efter Rysslands invasion av Ukraina har Vesna blivit mer professionell och sammanhållen i sin visuella identitet. De koordinerar landsomfattande protester genom sina kampanjer i sociala media och har tusentals följare på olika plattformar.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 9 juli

Rymdkolonier kan bli dystopiska helveten, varnar Scientific American

SpaceX-grundaren Elon Musk och Jeff Bezos vill bygga rymdkolonier på Mars respektive friflygande kolonier, men enligt en artikel i Scientific American kan dessa kolonier bli dystopiska helveten. Artikeln menar att rymdkolonister kan bli utsatta för sina tekniska överherrar och att grundarna av de första mänskliga samhällena bortom vår planet kommer göra vad de vill med sina undersåtar. Artikeln refererar till anklagelser om rasdiskriminering och sexuella trakasserier på techföretag som SpaceX och Blue Origin. Musk har dock sagt att han ser sin Marsstad styras genom direkt demokrati, snarare än en diktatur.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 9 juli

Sveriges säkerhetspolitiska väg till NATO-medlemskap

Ungefär en gång vart tvåhundrade år ändrar Sverige sin säkerhetspolitiska doktrin. Det senaste paradigmskiftet kom med Sveriges beslut att söka medlemskap i NATO, vilket ses som det viktigaste säkerhetspolitiska beslutet på två sekel. Dock har vägen till NATO varit svår, med godkännanden som fortfarande väntar från Turkiet och Ungern. Sverige behöver NATO, men alliansen behöver också Sverige, särskilt för sin kompetens och förmåga i och runt Östersjön. Det är nu viktigt att Sverige fokuserar på att förbereda sig för att bli en fullvärdig NATO-medlem.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 9 juli

Ukrainska befälhavare återvänder hem från Turkiet till hjältevälkomnande

Fem befälhavare från Azovregementet i Ukraina, som hyllades för att ha försvarat Mariupol under en 80-dagars belägring av Ryssland, har återvänt hem till hjältevälkomnande. De hade hållits i Turkiet sedan september som en del av en fångutväxling med Ryssland. En av befälhavarna, Denys Prokopenko, sade att de frigivna stridande skulle återvända till frontlinjen. Kreml anklagade Ankara för att ha brutit mot avtalet att hålla männen på dess territorium till krigets slut i Ukraina. Ukraina har hävdat att det gör små men stadiga framsteg i sin kampanj för att återta territorium i söder och öster.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Ryssland utför dödlig attack på Ukrainas krigs 500:e dag, Zelensky visar motstånd

På den 500:e dagen av kriget i Ukraina, utförde Ryssland en dödlig attack i östra Ukraina. President Volodymyr Zelensky markerade dagen genom att visa en video av sitt besök på Snake Island i Svarta havet, en symbol för Ukrainas motstånd. Attacken i staden Lyman resulterade i minst sju civila döda och 13 skadade. Ryska styrkor använde klusterammunition i attacken. Zelensky hedrade de ´hjältar´ som kämpade för Snake Island och förklarade att Ukraina kommer att återta varje bit av sitt territorium. Han återvände också från Turkiet med fem befälhavare från Ukrainas Azov-regemente, som försvarade hamnstaden Mariupol förra året under en 80-dagars rysk belägring.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 9 juli

Personbil med husvagn välter på väg 40 i Ulricehamn

En olycka har inträffat på väg 40 i Ulricehamn där en personbil med husvagn har vält. Två personer som befann sig i bilen har förts till sjukhus men var vakna och talbara. Väg 40 i riktning mot Göteborg var först helt avstängd men är nu delvis avstängd. Polisen har tagit över ärendet för att städa upp vägbanan.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 9 juli

Polisen har kallats till ett bostadsområde i västra Stockholm efter att en person har fallit från ett flerfamiljshus. Personen, som tros vara en kvinna, föll från ett fönster eller en balkong av okänd anledning. Skadeläget är oklart och det är ännu inte fastställt från vilken höjd personen har fallit. Sjukvård, räddningstjänst och polis är på plats.

Aftonbladet fördjupade 9 juli

Ukrainska ingenjörer utvecklar hemmagjord missil som svar på Rysslands angrepp

Ingenjörer i Ukraina har utvecklat en hemmagjord missil, kallad Trembita, som ett svar på Rysslands hypersoniska och kryssningsmissiler. Trembita har en räckvidd på 140 km, kan bära 25 kg sprängämnen och drivs av diesel eller bensin. Missilen kostar cirka $3000 att bygga och ytterligare $7000 för att utrusta den med ett modernt navigationssystem, vilket är en bråkdel av kostnaden för Rysslands missiler. Projektets chefsingenjör, Akym Kleymenov, säger att Trembita kan transporteras i bagageutrymmet på en bil och avfyras med pneumatisk katapult eller med en fastbränsleboost. Ytterligare tester kommer att genomföras snart på en militär träningsbas.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 9 juli

Ukrainska specialstyrkor förbereder motoffensiv trots svårigheter

Ukrainska specialstyrkor förbereder en motoffensiv nära den ryska frontlinjen, trots svårigheter med att bryta dödläget. Bakhmut, österns stad, är i centrum för striderna efter att ha erövrats av Moskva i maj 2023, vilket var Rysslands enda betydande territoriella vinst hittills. Ukrainska trupper har även stött på efterträdarna till Wagner-gruppen, en styrka som kallas Storm Z och kontrolleras av Rysslands försvarsministerium. Ukrainska soldater har uttryckt frustration över förväntningarna på snabb framgång i motoffensiven och klagar över brist på ammunition och otillräcklig stridsträning.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 9 juli

Ryssland anklagar Ukraina och Turkiet för avtalsbrott

Fem ukrainska krigsfångar som vistats i Turkiet har återvänt till Ukraina. Detta meddelades av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han återvände från sitt besök i Turkiet. De fem befälhavarna hade försvarat stålverket i Azovstal i Mariupol. Rysslands president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov fördömde händelsen och kallade det ett brott mot befintliga avtal.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 9 juli

Romboleden: En tusenårig pilgrimsled genom Sverige och Norge

Romboleden är en över 1 000 år gammal pilgrimsled som sträcker sig från Munktorp i Västmanland till Nidarosdomen och S:t Olavs grav i Trondheim, Norge. Leden är en del av det omfattande nätverket av pilgrimsvägar som har funnits i Europa i många hundratals år. Leden sträcker sig över cirka 750 km och varje etapp har en startpunkt vid en kyrka. Under vandringen passerar man många historiska platser. Leden spelar en viktig roll genom att förena Europas pilgrimsleder. Startpunkten i Munktorp/Köping binder samman leden med helgonkulten kring Heliga Birgitta och orten Vadstena.

Direktlänk Dela Magazin24 fördjupade 9 juli

Biden deltar i NATO-toppmöte i Vilnius, diskuterar kriget i Ukraina

President Biden deltar i ett NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen, där alliansen är starkare än någonsin tidigare och Ukraina gör framsteg på slagfältet. Trots detta känns kriget i Ukraina fortfarande farligt och osäkert. Jake Sullivan, Bidens nationella säkerhetsrådgivare, diskuterade dessa frågor inför resan till Vilnius. Han påpekade att det fortfarande finns mycket USA inte vet om krigets dynamik. En fundamental fråga är hur USA och dess NATO-partners kan hjälpa Ukraina att avvärja Rysslands invasion utan att utlösa en direkt NATO-Ryssland-konflikt som kan leda till användning av kärnvapen. Sullivan avfärdade idén att Biden överdriver det ryska kärnvapenhotet och avskräcker NATO från att ge fullt stöd till Kiev. Han framhöll att kärnvapenhotet är verkligt och ändras med förändrade förhållanden på marken.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 8 juli

NATO förbereder sig för största översynen sedan kalla kriget inför toppmötet i Vilnius

Sedan dess grundande 1949 har Nordatlantiska fördragets organisations (NATO) syfte varit att avskräcka sovjetisk aggression. Nu förbereder sig president Biden och alliansens 30 andra ledare att samlas för deras årliga toppmöte, där få tvivlar på blockets avgörande roll som en försvarsmur mot Rysslands neo-imperialistiska aggression. Mötet kommer att hållas i den litauiska huvudstaden Vilnius, med målet att göra den största översynen av vår kollektiva avskräckning och försvar sedan kalla kriget, enligt NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Förberedelserna för ett flerårigt åtagande har redan påbörjats av Biden-administrationen och viktiga NATO-allierade.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 8 juli

500 dagar av Rysslands ockupation av Ukraina

Det har nu gått 500 dagar sedan Rysslands fullskaliga illegala ockupationskrig av Ukraina började. President Zelensky och underrättelsetjänstens chef Budanov besökte den befriade Ormön i Svarta Havet för att hedra dagen. Ryssland tog stora förluster under gårdagen och den brittiska underrättelsetjänsten varnar för att Bakhmut är på väg att omringas, vilket kan leda till att Ryssland får sitt eget Stalingrad. Storbritannien tror inte att Ryssland har fler reserver att skicka in, utan att det redan har skett. Ukraina rapporterar att över 10 500 ukrainska civila har bekräftats dödade, inklusive ca 500 barn, och 94 000 krigsbrott har begåtts under de 500 dagarna av kriget.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 8 juli

Medordförande i Memorial står inför rätta i Ryssland

Oleg Orlov, medordförande i Rysslands äldsta och mest välrenommerade människorättsorganisation Memorial, står inför rätta för att ha talat illa om den ryska armén. Han riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Memorial har krossats av Kreml under kriget i Ukraina och listas som ´utländska agenter´. Flera medlemmar har lämnat Ryssland. Memorialchefen, Jelena Zjemkova, menar att organisationen fortfarande finns och att kollegor i Ryssland fortsätter arbetet. Hon organiserar ett internationellt arbete för att samla och digitalisera information om myndighetsövergrepp.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 8 juli

Människorättsorganisationen Memorials VD besöker Sverige

Jelena Zjemkova, VD för människorättsorganisationen Memorial, har besökt Stockholm på inbjudan av organisationen Right Livelihood. Hon berättar att situationen för människorättsaktivister i Ryssland är svår, med strängare kontroller och förföljelser. Trots att Memorial formellt likviderades av myndigheterna före Rysslands fullskaliga invasion, fortsätter organisationen sitt arbete i mindre skala. Zjemkova arbetar internationellt för att samla, digitalisera och göra tillgänglig information om myndighetsövergrepp. Hon påpekar att Ryssland ännu inte har gjort upp med sin historia och att det behövs mer juridiskt arbete.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juli

President Biden återvänder till Europa för att stärka NATO:s enighet inför Rysslands aggression

Ett år efter att NATO skickade ett starkt budskap till Ryssland vid en enad, trotsig toppmöte i Madrid, kommer president Biden att återvända till Europa på måndag med målet att framkalla en liknande känsla av gemensamt syfte. Under en femdagarsresa till tre länder planerar Biden att hylla NATOs nyligen erkännande av Finland, men han måste navigera genom svåra splittringar över huruvida alliansen ska utökas ytterligare. Två alltmer splittrande frågor förväntas dominera toppmötet i Litauen, där Biden kommer att resa mellan stopp i London och Helsingfors: Ukrainas önskan att gå med i alliansen och Sveriges stagnerade bud att göra detsamma. Bidens förmåga att hålla NATO enat i sitt svar på Rysslands aggression har blivit en nyckelkomponent i hans omvalskampanj. Men med Turkiet som blockerar Sverige från att gå med, en ukrainsk motoffensiv som släpar efter, och färska spänningar över Bidens beslut att ge Ukraina klusterammunition, kan hans möten i Europa bli synligt stridiga.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 8 juli

Finlands medlemskap i NATO ökar spänningarna med Ryssland

Finlands medlemskap i NATO har utökat NATOs gränser mot Ryssland med 1336 kilometer och har retat upp Moskva. Trots att situationen vid gränsövergången Vaalimaa verkar lugn, oroar sig många finländare för att deras land kan bli ett mål för Ryssland. Som det senaste medlemmet i NATO åtnjuter nu Finland skyddet av 30 nationer, inklusive USA, en utveckling som president Biden kommer att fira under ett besök i Helsingfors nästa vecka. Tack vare Finlands medlemskap i NATO, kommer ett ryskt angrepp på Finland att behandlas som ett angrepp på alla NATO-medlemmar. Trots detta är Finland fortfarande på sin vakt, med minnet av Joseph Stalins invasion 1939 fortfarande färskt i nationens minne.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 8 juli

Maktens centrum i Nicaragua: Daniel Ortega och Rosario Murillo

Presidentparet Daniel Ortega och Rosario Murillo bor i El Carmen, ett villakvarter i Managua, Nicaragua, där de har sitt kontor och regeringspartiets sekretariat. Deras bostad och kontor är omgivna av en hög mur med vakttorn. Ortega har haft visioner om att förvandla Nicaragua till en stormakt, inklusive en plan för en kinesiskfinansierad inter-oceanisk kanal och en egen satellit med hjälp av Ryssland, men dessa planer har inte realiserats. Ortega har också talat om att skaffa en egen liten atombomb, vilket har orsakat oro, särskilt i Nicaragua.

Direktlänk Dela Fokus fördjupade 7 juli

Kreml övertar Wagnerledarens medieimperium

Medieimperiet som ägs av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har stängts ned och övertagits av Kreml. Den 24 juni, samma dag som Prigozjins legosoldater marscherade mot Moskva, genomförde maskerade män från den ryska säkerhetstjänsten FSB en räd mot hans huvudkontor i S:t Petersburg. Sedan dess har flera av Prigozjins tidningar och nyhetssajter stängts ner, inklusive inflytelserika Ria Fan. Enligt Rysslandskännare Per Enerud pågår nu en intensiv smutskastningskampanj mot Prigozjin av den ryska staten.

Direktlänk Dela Norra Skåne fördjupade 7 juli

Forskning och bistånd trots nedskärningar och kritik mot regeringen

Vetenskapsrådet kommer inte längre att finansiera utvecklingsforskning med medel från biståndsbudgeten, enligt ett regeringsbeslut. Formas kommer dock att genomföra en utlysning som planerat, trots kritik mot regeringens stopp av finansiering till utvecklingsforskning. Dessutom har Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) i Haag avkunnat en viktig dom mot en före detta barnsoldat som begick övergrepp. Dominic Ongwen dömdes till 25 års fängelse.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 7 juli

Ökning av sällsynta jordartsmetaller i bilar oroar forskare

Användningen av sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium i nya bilar har ökat enormt sedan 2006, med 400 respektive 1 700 procent, enligt en undersökning från Chalmers. Men återvinningen är liten och metallutbudet räcker inte för att möta efterfrågan, vilket kan fördröja omställningen till elbilar och miljömässigt hållbara tekniker. EU är starkt importberoende av dessa metaller, med utvinning koncentrerad till länder som Kina, Sydafrika och Brasilien. Forskare föreslår en ökad fokus på återvinning och ersättning av dessa metaller med andra material.

Direktlänk Dela Forskning & Framsteg fördjupade 6 juli

Terrorbombning i Lviv dödar minst fyra, ryska trupper instängda i Bakhmut

En terrorbombning i Lviv, Ukraina, har dödat minst fyra personer, inklusive en bloggläsare som var närvarande vid bombningen. Ryska trupper fortsätter att lida stora förluster i striderna och är nu instängda i Bakhmut utan att kunna röra sig fritt. Bombningen tros ha utförts med Kalibr-kryssningsrobotar avfyrade från den ryska Svarta Havsflottan. Ukraina har gjort stora framsteg i konflikten, vilket visas av att de nu har kontroll över tillfartsvägarna till Bakhmut. De ukrainska styrkorna fortsätter att metodiskt rycka fram och förinta Rysslands operativa förmågor.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 6 juli

Erdogans vägran att godkänna Sveriges Nato-ansökan gynnar Rysslands intressen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vägrar godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, vilket gynnar Rysslands intressen. Det enda kvarvarande hoppet är ett möte mellan Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Erdogan på måndag, dagen före Nato-toppmötet i Vilnius. Även om Erdogan skulle godkänna ansökan, krävs det ett formellt godkännande i det turkiska parlamentet, vilket inte hinner ske enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Ungerns parlament måste också godkänna ansökan. Trots att USA stödjer Sveriges ansökan har Erdogan fortsatt att motarbeta Nato genom att vägra delta i sanktioner mot Ryssland och agera som mellanhand för att föra in förbjudna varor till Ryssland.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 juli

Belarus president hävdar att rysk legosoldatchef är i Ryssland

Belarus president, Aleksandr G. Lukashenko, hävdar att den ryska legosoldatchefen Jevgenij V. Prigozjin befinner sig i Ryssland. Prigozjin är ledare för Wagner, en rysk paramilitär styrka, och hans varande har varit omtvistat efter att han avbröt sitt väpnade uppror mot Moskvas militärledning för nästan två veckor sedan. Lukashenko sa också att Wagnertrupperna inte var i Belarus och att de förblev i sina ´permanent läger´, vilka tros vara i Luhansk-regionen i östra Ukraina. Detta ger få detaljer om efterdyningarna av den mest dramatiska utmaningen mot president Vladimir V. Putins auktoritet under hans 23 år vid makten.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 juli

USA förväntas leverera klusterammunition till Ukraina

USA förväntas meddela att de kommer att förse Ukraina med klusterammunition, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Biden-administrationen. Ukraina har pressat på för denna kontroversiella och vida förbjudna vapentyp, men Washington har motstått på grund av dess potential att orsaka oavsiktlig skada på civila. Ukraina har sagt att vapnen skulle hjälpa i sin motoffensiv mot ryska trupper genom att låta dess styrkor effektivt rikta in sig på förskansade ryska positioner och övervinna sin nackdel i manskap och artilleri. Laura Cooper, biträdande assistentsekreterare för försvarsfrågor för Ryssland, Ukraina och Eurasien, har nyligen signalerat en förändring i USA:s inställning.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 juli

Försvarsberedningens rapport: Ryssland utgör militärt hot mot Sverige

Försvarsberedningen har presenterat en rapport som ger en allvarlig bild av Sveriges och världens säkerhetssituation. Rapporten, kallad ´Allvarstider´, konstaterar att den europeiska säkerhetsordningen inte erbjuder skydd mot hotet från Ryssland och att Ryssland utgör ett militärt hot mot Sverige. Försvarsberedningen föreslår vidare åtgärder mot Ryssland, inklusive sanktioner och ökad nationell försvarsförmåga. Sverige behöver försvara sin självständighet, suveränitet och territoriella integritet, även med vapenmakt. Ett Nato-medlemskap ses som centralt för att uppnå detta.

Direktlänk Dela Aktuell Säkerhet fördjupade 6 juli

Tunisien i kris: Ökad migration, ekonomiska problem och politisk oro

Tunisien, som anses vara vaggan för den arabiska våren, står inför en rad kriser som orsakar oro i väst. Landet har under året blivit den största utgångspunkten för irreguljär migration till Europa, huvudsakligen bestående av subsahariska afrikaner som flyr landet. Denna utveckling sammanfaller med att president Kais Saied har uttryckt teorier om att Tunisien hotas av en ´kriminell komplott´ att befolkas av svarta afrikaner. Landet kämpar också med stora budgetunderskott och förhandlingar med Internationella valutafonden om en räddningsaktion på 1,9 miljarder dollar har stannat upp.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 6 juli

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att förbereda attack mot kärnkraftverk

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att förbereda en attack mot Zaporijia kärnkraftverk, Europas största, som har varit ockuperat av ryska trupper sedan 4 mars 2022. Enligt ukrainska militären har explosiva föremål placerats på taket till reaktorerna 3 och 4. Ryssland anklagar i sin tur Ukraina för att förbereda en attack mot kärnkraftverket. Ukrainas president Zelensky har uppmanat det internationella samfundet att ta omedelbara åtgärder för att förhindra en potentiell katastrof. Internationella atomenergiorganet (IAEA) har begärt tillgång till alla byggnader i anläggningen för att bekräfta frånvaron av minor eller sprängämnen.

Direktlänk Dela Le Monde fördjupade 6 juli

Hacktivistgruppen Anonymous Sudan hotar Israel och påstår att de har stulit 30 miljoner kundkonton från Microsoft

Hacktivistgruppen Anonymous Sudan hotar att attackera Israel och hävdar att de har stulit 30 miljoner kundkonton från Microsoft. Gruppen, som misstänks ha kopplingar till ryska hackare som Killnet, Usersec, Passion Group och MistNet, har ökat sin aktivitet de senaste veckorna. De har också nyligen påstått att de har genomfört en DDoS-attack mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus webbplats. Trots sitt namn tror säkerhetsforskare att gruppen faktiskt består av ryska hackare. Microsoft har förnekat gruppens påstående om att de har stulit kunddata.

Direktlänk Dela Tech Monitor fördjupade 6 juli

Över 100 svenska tecknare protesterar mot Nato och kärnvapen genom tidningen Larm

En rörelse av över 100 tecknare, inklusive Sven Nordqvist, skaparen av ´Pettson och Findus´, och Cecilia Torudd, bakom ´Ensamma mamman´, protesterar mot Nato och kärnvapen genom att publicera tidningen Larm. Rörelsen, som ursprungligen var tänkt att vara en liten grupp satiriker, har nu växt till att involvera 160 tecknare. Deras arbete finansieras av Svenska freds- och skiljedomsföreningen och de planerar att förlita sig på donationer från privatpersoner i framtiden. Trots kritik hävdar Karin Zaric Sunvisson att rörelsen har fått positiv respons.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 6 juli

Nigerianska bränslepriser kan stiga på grund av OPEC:s produktionsnedskärningar

Nigerianer kan komma att betala mer för bensin då vissa medlemmar av Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) fortsätter att förlänga sina frivilliga råoljeproduktionsnedskärningar in i augusti för att stödja det internationella priset på varan. OPEC:s de facto ledare och världens största råoljeexportör, Saudiarabien, är missnöjd med de nuvarande priserna och har nyligen börjat minska sin råoljeproduktion, tillsammans med Ryssland och Algeriet. Samtidigt sade OPEC:s generalsekreterare, Haitham Al-Ghais, att oljekartellen kommer att fortsätta arbeta för att säkerställa marknadsstabiliteten eftersom miljarder människor är beroende av olja för sina dagliga liv.

Direktlänk Dela This Day Live fördjupade 6 juli

Politisk diskussion i tysk talkshow

I en tysk talkshow diskuterades bland annat budgetfrågor, barnfattigdom, skatter och energilagstiftning. Finansministern, Christian Lindner, försvarade budgetbegränsningar och avvisade förslag om skattehöjningar, medan andra gäster kritiserade regeringens politik. Diskussionen berörde även krisen i Ukraina, där Lindner försäkrade att Tyskland står vid Ukrainas sida. Oppositionspolitikern Michail Kasjanow förutspådde att Putins makt kommer att kollapsa 2024 och att detta kommer att leda till en ´grå period´ för Ryssland.

Direktlänk Dela Bild fördjupade 6 juli

Vittnesmål om livet i Putins Ryssland av psykiater Stefan Krakowski

Stefan Krakowski, psykiater och författare, skriver om auktoritära och diktatoriska regimer, och delar ett vittnesmål från en rysk kvinna, ´Natalja´, om livet i Putins Ryssland. Natalja berättar om hur människor som söker på ´fel´ webbplatser eller artiklar kan anmälas till polisen av medpassagerare i kollektivtrafiken och hur vanliga medborgare kan utsättas för poliskontroller där mobiler beslagtas för att leta efter innehåll som regimen anser olämpligt. Hon beskriver också hur hennes familj ständigt raderar sina senaste meddelanden i rädsla för polisen.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 6 juli

Ukraina rustar sig mot informationskrigföring i konflikten med Ryssland

I Rysslands aggression mot Ukraina spelar informationskrigföring en central roll. Ukraina har insett vikten av att motverka desinformationskampanjer och ´trollfabriker´. Journalisten Liubov Tsybulska, expert på informationskrigföring och tidigare rådgivare åt Ukrainas utrikesdepartement och militärledning, intervjuas av Magnus Thorén om Ukrainas strategier och hur framgångsrika de har varit i att stå emot Rysslands informationskrigföring.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 6 juli

Schweiz vägrar skicka vapen till Ukraina; Ryska fartyg anlöper Turkiet trots sanktioner; Macron vill korta skolloven; Matbrist i Tigray efter stölder

Schweiz har återigen röstat ner ett förslag om att skicka vapen till Ukraina, vilket har lett till missnöje bland andra europeiska länder. Trots USA:s sanktioner har Turkiet tillåtit ryska fartyg att lägga till. Frankrikes president Emmanuel Macron vill ge franska elever kortare lov. Systematiska stölder har lett till matbrist i Tigray, Etiopien.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 6 juli

FN: Barn upplever rekordhög nivå av ´allvarliga överträdelser´ i konflikter

Barn upplevde det högsta antalet ´allvarliga överträdelser´ i konflikter veriferade av Förenta Nationerna 2022, med konflikterna mellan Israel och Palestina samt i Kongo och Somalia som mest riskfyllda för unga. UNICEF uttryckte särskilt oro för barns situation i Haiti, Nigeria, Etiopien, Moçambique och Ukraina, där Ryssland har hamnat på FN:s svarta lista. ´Allvarliga överträdelser´ innefattar rekrytering och användning av barn av stridande, dödande och skador, sexuellt våld, bortföranden och attacker på skolor och sjukhus. Omar Abdi, UNICEF:s vice verkställande direktör, berättade för FN:s säkerhetsråd att de över 27 000 allvarliga överträdelserna, en ökning från 24 000 året innan, är det högsta antalet verifierade av FN sedan dess övervakningsrapporter började 2005.

Direktlänk Dela Yahoo News fördjupade 6 juli

BlackCat/ALPHAV tar på sig ansvaret för Reddit-hacket och hotar med läcka av stulna filer

Ransomware-gänget BlackCat/ALPHAV har tagit på sig ansvaret för Reddit-hacket och hotar med att läcka filer som stals vid dataintrånget i februari 2023. Gänget, som talar ryska, kräver ekonomisk kompensation och att Reddit går tillbaka på sina API-prisändringar för att inte publicera data online. Reddit-talespersonen Gina Antonini bekräftade att lösensumman var relaterad till dataintrånget den 9 februari 2023. Reddit CTO Christopher Slowe (KeyserSosa) hade tidigare avslöjat att dataintrånget läckte interna dokument, källkodsfiler, anställdas information och begränsad annonsörsdata. BlackCat kräver 4,5 miljoner dollar i utbyte mot att radera den stulna Reddit-data och stoppa de kontroversiella API-prisändringarna.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 5 juli

Mer pengar till sexualundervisning i Afrika

Sida ger 353 miljoner till FN-organet Unesco för att fortsätta det svenskstödda programmet för sexualundervisning i Afrika. Detta sker samtidigt som motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ökar i södra Afrika. Världsbanken, USA och Sverige har öppet kritiserat situationen i Tanzania. Världsbanken stoppade ett lån på 4,8 miljarder kronor till utbildningssektorn i landet. Protester i Latinamerika har lett till politiska förändringar, och biståndsminister Peter Eriksson har signalerat ett förstärkt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

Rektor och riksdagsledamot kritiserar regeringens beslut att förkorta lärosätesstyrelsernas mandatperioder

Robert Egnell, rektor och säkerhetspolitisk expert, kritiserar regeringens beslut att förkorta lärosätesstyrelsernas mandatperioder. Han anser att regeringen missuppfattar problemet och att fokus borde ligga på de operativa nivåerna, som lärosätesledningarna, fakulteterna och institutionerna. Egnell varnar också för att regeringens inblandning kan hota lärosätenas autonomi. Utbildningsutskottets ledamot Camilla Hansén (MP) har också ifrågasatt regeringens beslut och menar att det skapar misstro mot den nomineringsprocess som akademin och staten tidigare har varit överens om.

Direktlänk Dela Universitetsläraren fördjupade 5 juli

Ryssland lider stora förluster medan Ukraina gör framsteg; terrorhot mot kärnkraftverk

Ryssland rapporteras ha lidit massiva förluster av artilleri och särskilda system, medan Ukraina meddelar framsteg på tre fronter. Minst två civila dödades i en terrorbombning i Chersonregionen. Ukrainas militära underrättelsetjänst varnar för att Ryssland kan planera ett terrorattentat mot ZNPP-kärnkraftverket och försöka skylla brottet på Ukraina. President Zelensky tog upp hotet i sitt kvällstal. Ryssland anklagas också för att fortsätta krigsbrott i Chersonregionen, där två civila dödades i en terrorbombning. Ukraina uppger att de fortsätter offensiven på tre platser - Bakhmut, Berdijansk och Melitopol.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 5 juli

Ukrainas överrabbin i rampljuset efter humanitära insatser

En video har satt nytt fokus på Ukrainas överrabbin, Moshe Reuven Azman, vars rykte föregår hans humanitära insatser sedan Rysslands fullskaliga invasion. Videon, som visar Azman under beskjutning under ett humanitärt uppdrag i södra Ukraina, har setts över 1,5 miljoner gånger på Twitter. Azman, som är född i Leningrad, emigrerade till Israel på 1980-talet för att fly det dåvarande Sovjetunionen. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har han arbetat för att evakuera judiska ukrainare och har gjort flera uppmaningar till hjälp och ett slut på kriget.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 5 juli

Wagners privata armé marscherar i Ryssland, Putin visar svaghet

Under helgen marscherade privatarmén Wagners trupper från Ukraina till Rostov on Don i Ryssland, där de tog över militära faciliteter. Trupperna rörde sig sedan norrut mot Moskva. Wagners ledare, Prigozjin, krävde att försvarsministern och generalstabschefen skulle komma till honom i Rostov. Putin hotade med militärt myteri och att Prigozjin skulle likvideras, men några timmar senare var situationen avblåst. Brottsmisstankarna mot Prigozjin nedlagda och Wagnersoldaterna återvände till sina förläggningar. Detta väcker frågor om den ryska säkerhetsapparaten och militära ledningens frånvaro under krisen.

Direktlänk Dela Jämtlands Tidning fördjupade 5 juli

Ryska aktivister greps, anklagade för att tillhöra ´extremistorganisation´

Den 6 juni greps Evgeny Zateev och flera andra unga aktivister i Ryssland, anklagade för att tillhöra ungdomsorganisationen Vesna. De hålls i förvar i Moskva och kan riskera upp till 15 års fängelse. Vissa av de gripna har ingen koppling till Vesna men anklagas för att stödja organisationen. Zateev, som tidigare intervjuats efter att ha deltagit i en protest mot kriget, har nu sex brottsanklagelser mot sig. Familj och vänner till de gripna har bildat stödgrupper för att täcka kostnaderna i fängelset.

Direktlänk Dela Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

Ukrainsk rådgivare: Iran kommer inte att få israeliska vapen via Ukraina

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, försäkrar att om Israel går med på att leverera vapen till Ukraina, finns det ´inga risker´ att Iran skulle få tag i dem. Uttalandet kommer som svar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahus nyliga uttalanden om att Jerusalem avstår från att tillhandahålla militärhjälp till Kyiv av rädsla för att dess vapen skulle hamna i händerna på den iranska regimen. Podolyak noterade också att Iran ´får all sin hjälp, i stor skala, från Ryssland.´

Direktlänk Dela i24 News fördjupade 5 juli

PM Narendra Modi uppmanar till kritik av länder som stödjer terrorism vid SCO-toppmötet

Indiens premiärminister Narendra Modi har uppmanat Shanghai Cooperation Organisation (SCO) att inte tveka att kritisera länder som stödjer terrorism. Han talade vid en virtuell SCO-toppmöte där ledare från Ryssland, Kina, Pakistan och andra SCO-länder deltog. Modi betonade behovet av att bekämpa finansiering av terrorism och spridning av extremism bland ungdomar. Han framhöll också behovet av att respektera varje lands territoriella integritet och att SCO bör fokusera på att främja fred, välstånd och utveckling i Eurasien.

Direktlänk Dela NewsGram fördjupade 5 juli

USA:s 4 juli-firande präglades av våld, Biden stöder Sveriges NATO-ansökan, skottland hedrar kung Charles III

USA:s firande av 4 juli präglades av våldshändelser, inklusive en skjutning i Philadelphia där fem personer dog och en skjutning i Washington DC där nio personer skadades. En domare har begränsat Biden-administrationens samarbete med sociala medieföretag när det gäller ´skyddat tal´. Israel har avslutat en räd på Västbanken, vilket ses som ett slag mot militanta grupper. President Joe Biden kommer att vara värd för Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Vita Huset för att visa stöd för Sveriges ansökan om medlemskap i NATO. Gärningsmannen bakom en rasistisk attack på ett Walmart i Texas står inför flera livstidsdomar. Skottland har hållit en egen ceremoni för att hedra kung Charles III. Wimbledon 2023 står inför en backlogg av matcher på grund av regn.

Direktlänk Dela The Bismarck Tribune fördjupade 5 juli

Ryskt ammunitionslager förstört i ´monstruös explosion´ i Ukraina

En enorm eldboll bröt ut i ockuperade Ukraina när ett ryskt ammunitionslager förstördes i en ´monstruös explosion´, visar dramatiska bilder. Videon av lagrets förstöring kom efter att Kyiv sagt att dess motoffensiv mot Vladimir Putins styrkor varit ´särskilt fruktbar´ de senaste dagarna. En högt uppsatt säkerhetstjänsteman sa att landets trupper uppfyllde sina huvuduppgifter när de fortsatte att bekämpa Moskvas styrkor. Ukrainas president Volodymyr Zelensky anklagar Ryssland för att ha placerat sprängämnen vid det rysk-kontrollerade kärnkraftverket i Zaporizhzhia och för att planera ett angrepp där. Zelensky sa att han informerat sin franska motpart, Emmanuel Macron, om de ryska ´farliga provokationerna´ vid anläggningen i sydöstra Ukraina.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 5 juli

Euclid-teleskopet från ESA lanserades för att studera mörk materia och mörk energi

Europas rymdorganisation (ESA) lanserade i helgen sin Euclid-uppdrag: ett rymdteleskop som syftar till att avslöja mysterierna med mörk materia och mörk energi. Den 2,2 ton tunga rymdfarkosten med sitt 1,2 meter långa teleskop skickades ut i rymden med en SpaceX Falcon 9-raket och är nu på väg till sin omloppsbana runt solen. Uppdraget skulle ursprungligen ha lanserats med en rysk Soyuz-raket från Europas rymdhamn i Franska Guyana, men efter Rysslands invasion av Ukraina stoppades samarbetet mellan ESA och Ryssland. I stället startade teleskopet från Cape Canaveral Space Force Station i Florida.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 5 juli

Pentagon kämpar mot billiga, autonoma vapen och system

Pentagon står inför nya utmaningar med billiga, autonoma vapen och system som drönare, vilket har blivit ett växande problem. Konflikten i Ukraina har visat hur effektiv tekniken kan vara för att neutralisera konventionell krigföring. Ukraina använde exempelvis en kinesisktillverkad DJI-drönare värd $2 000 för att förstöra en rysk T-90-tank värd miljontals dollar. Som svar har USA:s undersekreterare för försvarsforskning och teknik publicerat ett behovsutlåtande, som uppmanar industrin att utveckla nya vapen som effektivt kan möta det nya hotet från obemannade, autonoma och AI-drivna försvarssystem.

Direktlänk Dela Marine Corps Times fördjupade 5 juli

Pakistans reaktion på koranbränning i Sverige kan vara politisk avledning

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif uppmanar till protester efter koranbränningen i Stockholm. Enligt statsvetaren Sten Widmalm är landets starka reaktion delvis ett sätt att avleda uppmärksamhet från den inrikespolitiska krisen och den ekonomiska situationen. Det finns även en stark religiös extremistisk lobby i Pakistan som driver på frågor där någon kan kritiseras för att inte ha respekterat islam. Widmalm nämner också att Ryssland kan ha ett intresse av att påverka Pakistan att reagera kraftfullt för att bromsa Sveriges inträde i Nato.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 5 juli

Koranbränning i Stockholm kan ha internationella konsekvenser

Efter en koranbränning utanför en moské i Stockholm stormades den svenska ambassaden i Bagdad, Irak. Mannen som brände koranen, född i Irak, har rapporterats vara engagerad i en pro-iransk organisation. Detta har lett till spekulationer om ifall Iran och Ryssland kan ha initierat händelsen för att försvåra ett turkiskt godkännande av Sveriges Natoansökan. Svenska myndigheter utreder för närvarande inte motivbilden bakom koranbränningen. Ryssland har snabbt utnyttjat situationen och förstärkt antisvenska protester globalt.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 4 juli

Rysk journalist grovt misshandlad i Tjetjenien

Ryska grävjournalisten Elena Milashina har blivit överfallen och grovt misshandlad under en arbetsresa till Tjetjenien. Överfallet beskrivs som en kidnappning där hon blev misshandlad med tillhyggen. Milashina, som arbetar för tidningen Novaya Gazeta, ska ha misshandlats så allvarligt att hon fått hjärnskador, brutit fingrar och upprepade gånger förlorat medvetandet. Gärningsmännen ska även ha rakat hennes huvud och hällt grön färg över hennes ansikte. En advokat som var med på resan blev också misshandlad.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 4 juli

Ökat hot mot havsbotteninfrastruktur skapar nya behov av skydd

Elektricitet, olja och gas transporteras genom kablar på havsbotten, vilka nu står inför ett ökat hot. När Nord Stream utsattes för sabotage blev hotet mot dessa kablar och ledningar en verklighet. Niklas Granholm, påpekar att det finns ett enormt behov av övervakning av dessa ledningar. Skyddet av dessa sårbara ledningar är dock oklart, då de flesta ägs av kommersiella företag. NATO har nyligen beslutat att inrätta ett center för skydd av kritisk infrastruktur under ytan. Ryssland har ständigt satsat på sin undervattenskapacitet och kan ha världens mest avancerade förmåga till havsbottenkrigföring.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 4 juli

Basketstjärnan Jonas Jerebko ber om ursäkt efter att ha spelat för ryskt lag

Basketstjärnan Jonas Jerebko har bett om ursäkt 460 dagar efter att ha skrivit på för det ryska arméns lag. Han menar att hans flytt bröt västs bojkott och blev en del av propagandan som skulle legitimera Putins brutaliteter. Han uttrycker inte någon förståelse för detta men ger en villkorslös ursäkt. Jerebko har inte donerat sin lön från CSKA till Ukraina, och hans ursäkt är riktad till det svenska folket, inte det ukrainska. Han har uttryckt ånger över att ha skrivit på kontraktet med det ryska laget.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 3 juli

Ukrainsk författare död efter terrorbombning, Unilever kritiseras för fortsatt verksamhet i Ryssland

Kampen i Ukraina fortsätter med stora ryska förluster. Ukraina har haft mer framgång än vad som rapporterats. Författaren Victoria Amelina, som dokumenterade ryska krigsbrott, har dött av skador från en terrorbombning av en pizzeria i Kramatorsk. Tre utländska gäster, författare, politiker och journalister, skadades också. Unilever, ägare till GB Glace och andra märken, kritiseras för att fortsätta sin verksamhet i Ryssland och därmed finansiera Rysslands folkmord och andra brott i Ukraina.

Direktlänk Dela Cornucopia fördjupade 3 juli

Börsveckan: Köp Kabe, Elekta, Ferronordic och Carlsberg; sälj Sectra

Börsveckan rekommenderar att köpa aktier i Kabe, Elekta, Ferronordic och Carlsberg, men att sälja aktier i Sectra. Man bör avvakta med att köpa aktier i Kopparbergs, Beijer Ref, Hexagon och Harboes. Kabe visar hög tillväxt och är lågt värderat, medan Elekta har haft en stark avslutning på räkenskapsåret. Ferronordic har ökat kraftigt sedan Börsveckan rekommenderade köp förra hösten, medan Carlsberg har en solid balansräkning och är relativt försiktigt värderat. Börsveckan kommer att återvända den 21 augusti.

Direktlänk Dela Placera Media fördjupade 3 juli

3 juli: Det händer på börs- och affärsfronten

Dagens PS ger en översikt över vad som kommer att hända på börs- och affärsfronten den 3 juli. Bland annat kommer Swedbanks/Silf:s PMI, inköpschefsindex, för tillverkning att publiceras kl 08.30. Mobility Sweden kommer att publicera statistik över nybilsregistrering kl 09. Civilminister Erik Slottner och utredare Kathrin Flossing kommer att hålla en pressträff vid överlämnandet av betänkandet ”Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning” kl 09. Arbetsförmedlingens veckostatistik kommer kl 12.

Direktlänk Dela Dagens PS fördjupade 3 juli

Ny desinformationskampanj mot Sverige efter koranbränning

Koranbränningen i Stockholm har lett till en ny desinformationskamp mot Sverige, med ryska statsägda kanaler som sprider felaktiga påståenden. På sociala medier sprids felaktiga uppgifter om att Sverige aktivt bekämpar islam. Ryssland anklagas för att delta i kampanjen, möjligtvis i syfte att försvåra Sveriges väg in i Nato. Myndigheten för psykologiskt försvar har uttryckt oro över situationen. En tidigare rapport pekade ut Moustafa El-Sharqawy, kopplad till internetkontot Shuoun Islamiya, som en central aktör i spridningen av desinformation.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 2 juli

Från 1800-talets fattigdom till dagens välstånd: Sveriges ekonomiska resa

Under 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder, men på bara hundra år blev det det fjärde rikaste landet i världen. Denna resa berodde på en kombination av marknadsekonomi och institutionella reformer. Framgångssagor som Ericsson, SKF, Sandvik och Electrolux grundades under denna tid. På 70- och 80-talet steg dock skatterna och företagare tvingades lämna landet. Trots detta framhålls dessa årtionden ofta som en storhetstid. Idag beskrivs Sverige ofta som ett land med stor ojämlikhet, men studier visar att vi tillhör de mest jämlika länderna i världen.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 2 juli

Ukraina: Världens mest minerade land kan ta 70 år att rensa

Enligt Ukrainas utrikesdepartement är landet det mest minerade i världen. En tredjedel av Ukrainas yta är kontaminerad och det kan ta upp till 70 år att rensa området från minor och bomber. Minröjare riskerar sina liv för att rädda andras och infrastrukturen är en prioritet. El och vatten måste komma fram till befolkningen till varje pris. Dödsfällorna finns överallt, inte bara vid frontlinjen. Minröjargrupper tar på sig säkerhetsutrustning och kollar sina metalldetektorer innan de beger sig ut på ängen för att leta granater.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 2 juli

Facebook blockerar annonser från Socialist Equality Group i Nya Zeeland

Facebook har blockerat Socialist Equality Group (SEG) i Nya Zeelands möjlighet att köra annonser. Facebook har kört betalda annonser för SEG i över sju år, men den 26 april meddelade Meta Business Suite att de inte längre får placera annonser på grund av påstådda överträdelser av Facebooks annonspolicy. Inget konkret skäl gavs för detta beslut. Detta ses som ett politiskt censurförsök mot den trotskistiska rörelsen i Nya Zeeland, särskilt med tanke på det kommande valet den 14 oktober. Facebooks beslut kan ha påverkats av SEG:s kampanj mot kriget i Ukraina.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 2 juli

Google granskas för påstådda vilseledande annonser och potentiella sanktionsbrott

Google står inför granskning på grund av påståenden om att företaget har vilselett annonsörer om var det placerar videoannonser och om det har brutit mot amerikanska sanktioner. Enligt forskning från analysföretaget Adalytics kan Google ha kostat medieköpare upp till miljarder av digitala annonsdollar genom att placera annonser på sätt som bryter mot Googles egna standarder. Adalytics fann att detta inte var fallet 80% av tiden baserat på data från 1 100 varumärken från 2020 till 2023. Google kallar Adalytics påståenden för ´extremt felaktiga´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 30 juni

Rapport om marknaden för digital skyltning i taxibilar släppt

Worldwide Market Reports har släppt en rapport om marknaden för digital skyltning i taxibilar. Rapporten ger en detaljerad analys av marknaden baserat på region och land, typ och tillämpning. Den undersöker konkurrens, utbud och efterfrågan, samt nyckelfaktorer som bidrar till förändrade krav på många marknader. Profiler och produktexempel från utvalda konkurrenter ges, liksom en uppskattning av marknadsandelar för några utvalda ledare för år 2023. Rapporten ger också viktig insikt om marknadsdrivare, begränsningar, möjligheter, nya produktlanseringar eller godkännanden, samt påverkan av COVID-19 och Ryssland-Ukraina kriget.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 30 juni

Olesia Vog: Lyx-influencer som förändrar lyxresortreklam

Född i Ryssland har Olesia Vog skapat en framgångsrik karriär som modell och lyx-influencer med sin elegans, charm och äkthet. Hon började sin karriär som 15-åring och blev snabbt en älskad figur inom reality-TV. Olesia flyttade till USA för att utöka sitt inflytande i modevärlden och fick prestigefyllda modelljobb samt inbjudningar till exklusiva evenemang. Men det var på Instagram som hon verkligen hittade sin kallelse, med över 325 000 följare och 70 miljoner visningar av sina lyxresort-reels. Olesia arbetar nu med Hollywood-producenter i Los Angeles, och hennes resa fortsätter att inspirera miljontals människor och påverka hur lyx uppfattas och upplevs i den digitala eran.

Direktlänk Dela US Times Now fördjupade 26 juni

Tesla planerar att göra betydande investeringar i Indien

Tesla CEO Elon Musk sa att företaget avser att ´göra betydande investeringar i Indien´ inom en snar framtid, efter ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi i New York på tisdagen. ´Jag är säker på att Tesla kommer att vara i Indien och vi kommer att göra det så snart som mänskligt möjligt´, sa Musk till journalister och tillade att han hoppas besöka landet personligen 2024. På Twitter sa Modi att de två hade ´mångfacetterade samtal om frågor som sträcker sig från energi till andlighet.´ Premiärministern bjöd in Musk att investera i landets elbils- och kommersiella rymdsektorer, enligt en tweet från Indiens utrikesdepartement. Teslas VD föreslog tidigare i år att elbilstillverkaren skulle meddela platsen för en ny fabrik innan årets slut. Företaget har för närvarande flera fabriker i USA, samt anläggningar nära Berlin och Shanghai. Det har också meddelat en ny fabrik i Monterrey, Mexiko, som förväntas börja verksamheten 2024. Modi är inte den enda statschefen som lobbar Musk för en Tesla-fabrik. Både Indonesiens president Joko Widodo och Sydkoreas president Yoon Suk-yeol lanserade sina länder i möten med Teslas VD under det senaste året. Frankrike, Spanien och Italien tävlar också om att bli hem för vad som skulle bli Teslas andra europeiska fabrik. En Tesla-investering i Indien skulle vara en betydande vändning från ett tidigare försök att bryta in på marknaden 2021. Indien tar ut höga importavgifter på elbilar och krävde att Tesla investerade i lokal tillverkning innan de minskade dem. Tesla sade däremot att de ville importera bilar först för att testa den inhemska efterfrågan på elbilar. Nyligen resor till Indien av Teslas chefer tyder på att företaget nu är öppet för att bygga en Indien-baserad anläggning. Biltillverkaren ´ser mycket seriöst på Indien´, sa biträdande teknikminister Rajeev Chandrasekhar till Reuters i maj. Indiens premiärminister är för närvarande på statsbesök i USA. Han kommer att träffa president Joe Biden på torsdag och förväntas träffa amerikanska VD:ar som Apples Tim Cook och Microsofts Satya Nadella. Indien hoppas dra nytta av den försämrade relationen mellan Kina och västerländska regeringar, särskilt USA. Landet förväntas köpa drönare från USA under Modis besök, samt underteckna ett avtal om att tillverka jetstridsmotorer inhemskt. ´Det finns en oöverträffad tillit´ mellan Indien och USA, sa Modi till Wall Street Journal innan hans besök. Men Indien har nära relationer med Ryssland, även efter dess invasion av Ukraina förra året. Landet köper hälften av sin militärutrustning från Ryssland, enligt Wall Street Journal och är också en stor kund för rysk olja. Kritiker hävdar att Modis regering har tagit en mer antidemokratisk och hinduistisk nationalistisk vändning. Flera dussin demokratiska lagstiftare har uppmanat Biden att ta upp frågor om mänskliga rättigheter med Modi under hans statsbesök. Vita husets tjänstemän säger att Biden kommer att göra det - i privat, enligt Politico.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 21 juni

Marknadsrapport för sökmotoroptimeringsverktyg 2023

En ny marknadsrapport om sökmotoroptimeringsverktyg (SEO) för 2023 ger en detaljerad analys av branschens tillväxtmöjligheter, utmaningar, riskfaktorer och trender i alla geografiska regioner. Rapporten täcker en djupgående analys av tillväxtfaktorer, globala trender, och nyckelspelares profilering med företagsprofiler och utbud-efterfrågan. Nyckelspelare som behandlas i den globala marknaden för sökmotoroptimeringsverktyg inkluderar Ayima, KWFinder, SEMRush, SpyFu, Screaming Frog, Ahrefs, BrightEdge, Buzzsumo, Yoast SEO, MOZ, Yext och ubersuggest.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 21 juni

Global digital annonseringsmarknad väntas växa fram till 2023

En ny rapport från Market Insights Reports ger en översikt över den globala marknaden för digital annonsering och förutspår dess utveckling fram till 2023. Rapporten analyserar regionala och stora aktörer, och ger insikt i nuvarande marknadsförhållanden och framtida möjligheter, samt trender, konsumentbeteende och marknadsprestanda. Bland de ledande företagen som nämns i rapporten finns Google, Facebook, Baidu, Alibaba, Microsoft, Yahoo, IAC, Twitter, Tencent, AOL, Amazon, Pandora, LinkedIn, SINA och Yelp.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 20 juni

Global Market Vision släpper studie om digital annonseringstjänstmarknaden

Global Market Vision har nyligen släppt en studie om den globala marknaden för digital annonseringstjänst. Rapporten inkluderar global industriell analys, storlek, andel, tillväxt, trender och prognoser för perioden 2023-2030. Forskningen fokuserar på marknadsstorleken för digital annonseringstjänst, de senaste trenderna och utvecklingsstatus, investeringsmöjligheter, marknadsdynamik (såsom drivande och begränsande faktorer) och företagsnyheter (t.ex. fusioner, förvärv och investeringar). Rapporten erbjuder marknadsestimat och prognoser för den globala digitala annonseringstjänstmarknaden, följt av en detaljerad analys av typ, tillämpning och region.

Direktlänk Dela TECC Stuff fördjupade 19 juni

Global marknadsrapport för platsbaserad annonsering: prognoser 2023-2029

En ny rapport från MarketQuest.biz ger en omfattande analys av den globala marknaden för platsbaserad annonsering, med historiska data fram till 2019 och prognoser för perioden 2023-2029. Rapporten fokuserar på nuvarande affärer och moderna framsteg, framtida strategiförändringar och möjligheter för marknaden. De största aktörerna på marknaden inkluderar Facebook, Foursquare, Google, Proximus Mobility, Near Pte Ltd, GroundTruth, Emodo (Placecast), AdMoove, IBM, Telenity, Scanbuy och YOOSE Pte. Ltd. Rapporten delar upp marknaden i segment som produkttyp, tillämpning och geografiska regioner.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 19 juni

Influencer marknadsföringsplattformar förväntas nå 118 miljarder dollar 2031

Den globala marknaden för influencer marknadsföringsplattformar värderades till 10,5 miljarder dollar 2022 och beräknas nå 118 miljarder dollar 2031, med en CAGR på 30,81% under prognosperioden 2023–2031. Rapporten ger insikt i tillväxtutsikter och utmaningar på marknaden och använder verktyg som begränsnings- och möjlighetsanalys för att utvärdera potentiella möjligheter för nya varor och tjänster. Den täcker marknadens tillstånd, inklusive typer och tillämpningar i olika länder och viktiga platser. Rapporten tar även upp effekterna av COVID-19, inklusive uppdateringar om Omikron-mutationen, på marknaden.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 19 juni

Rysk kopplad grupp tros ligga bakom attack på Microsofts tjänster

Hackarna som tros ligga bakom en nylig attack som tog några av Microsofts tjänster offline är troligen en rysk kopplad grupp snarare än en gräsrots pro-Islam kollektiv som verkar utifrån Sudan, enligt experter. Anonymous Sudan, som dök upp i januari 2023, har också tagit på sig ansvaret för minst 24 distribuerade överbelastningsattacker mot australiensiska företag, inklusive hälsovård, flyg och utbildningsorganisationer. Cybersecurity-företaget CyberCX sade i en rapport som släpptes på måndagen att gruppen sannolikt inte är en autentisk hacktivistorganisation och troligen är kopplad till den ryska staten, efter en analys av gruppens aktiviteter. Alastair MacGibbon, CyberCX: s strategichef, sade att det verkade finnas ett växande mönster i spaten av cyberattacker från ryska kopplade hackergrupper mot Australien.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 19 juni

Begränsningar i prognoser för global digital annonsering: Ignorerade tillväxtmarknader

Trots en förväntad global tillväxt på 8,4% för digital annonsering 2023 kan sådana prognoser ha vissa begränsningar, eftersom de ofta fokuserar på västerländska marknader och ignorerar eller underrapporterar viktig data från stora tillväxtmarknader som Kina, Indien och Ryssland. Adriaan Brits, VD för Sitetrail.com, betonar att det är nödvändigt att inkludera omfattande data från dessa nyckelmarknader för att inte äventyra strategisk integritet och förstå den verkliga omfattningen och potentialen för global annonsering. Brits föreslår att skifta fokus från en homogen global perspektiv till en mer nyanserad, region-specifik analys för att uppskatta regionala styrkor och luckor samt utveckla mer effektiva marknadsföringsstrategier.

Direktlänk Dela Newstrail fördjupade 18 juni

Utmaningar och möjligheter på vägen mot nollutsläpp

Efter det australiska valet i maj 2022 bildade Laborpartiet, ledd av Anthony Albanese, regering med stöd av ett rekordantal gröna och klimatinriktade oberoende ledamöter. Trots tre decennier av ansträngningar och oro har världens globala utsläpp av växthusgaser bara minskat med 4% mellan 1990 och 2021. För att uppnå nollutsläpp krävs en massiv uppskalning av förnybar energi, gruvdrift för batterier och solpaneler samt stöd från samhällen och regeringar. Tekniken finns för att ersätta fossila bränslen med nollutsläppsenergi, men utmaningarna är stora. Det krävs en effektiv global försörjningskedja, integritet i finansiering och ständiga teknikförbättringar för att nå målet.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 16 juni

Massachusetts Air National Guard medlem anklagad för att läcka topphemlig information

Jack Teixeira, en medlem av Massachusetts Air National Guard, åtalades av en federal storjury i Boston på torsdagen för att påstås ha läckt topphemlig material på sociala medier. Den 21-årige mannen från Massachusetts riskerar 10 års fängelse och en böter på 250 000 dollar om han döms. Teixeira anklagas för att ha lagrat och röjt nationell försvarsinformation och obehörig borttagning och lagring av klassificerade dokument eller material. Han ska ha lagt upp försvarsdokument på en server för spelarfokuserad chattapp Discord.

Direktlänk Dela US Times Post fördjupade 16 juni

Massachusetts Air National Guardsman anklagad för läckage av hemliga dokument åtalad

Jack Teixeira, medlem i Massachusetts Air National Guard, har åtalats för federala brott efter att ha anklagats för att ha läckt högklassificerade militära dokument. Justitiedepartementet meddelade att Teixeira står inför sex åtalspunkter för avsiktligt innehar och överföring av nationell försvarsinformation. Han greps i april efter att ha delat högklassificerade militära dokument om Rysslands krig i Ukraina och andra nationella säkerhetsfrågor i en chattgrupp på sociala medier-plattformen Discord. En domare beordrade förra månaden att Teixeira skulle förbli fängslad i väntan på rättegång, med motiveringen att han skulle kunna försöka fly landet eller försvåra rättvisan om han släpptes.

Direktlänk Dela The News Herald fördjupade 16 juni

Global marknad för sociala annonser och sociala medier förväntas växa med 19,5% fram till 2029

En ny studie om den globala marknaden för sociala annonser och sociala medier marknadsföring utvärderar marknadsstorlek, trender och prognoser fram till 2029. Marknaden förväntas växa med en CAGR på +19,5% under prognosperioden (2023-2029). Nyckelspelare i rapporten inkluderar Facebook, LinkedIn, Google Edition, Twitter, Instagram, Snapchat, WeiBo, Tencent, LINE, Kakao Talk, MoMo och Microsoft. Rapporten genomförde även en PESTEL-analys i branschen för att studera viktigaste influenser och barriärer för inträde.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 15 juni

Twitter har tagit bort etiketter som beskriver globala medieorganisationer som statligt finansierade eller statligt anknutna. Bland de som inte längre är märkta finns NPR i USA, Kanadas public service och Sveriges public service-radio. Många av Twitters högprofilerade användare förlorade också sina blå verifieringskryss, inklusive Beyoncé, påven Francis, Oprah Winfrey och före detta president Donald Trump. Kostnaden för att behålla märkena varierar från 8 dollar per månad för enskilda webbanvändare till 1 000 dollar per månad för att verifiera en organisation.

NBC News fördjupade 9 juni

Krönikören Fredrik Strage reflekterar över nationalism och nationaldagen i Sverige. Han har länge varit skeptisk mot nationaldagen men firade den nyligen i Hagaparken. Strage diskuterar hur nationalism kan vara både positiv och negativ, och hur firandet av nationaldagen kan vara ett uttryck för mångfald snarare än en högerextrem karneval.

Dagens Nyheter fördjupade 9 juni

Sverige kan spela viktig roll i Ukrainas återuppbyggnad

Enligt Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, kan Sverige spela en betydande roll i Ukrainas återuppbyggnad och långsiktiga investeringar. Mylovanov menar att svenskt finansiellt stöd ses med gott öga i Ukraina, då det inte finns några politiska trådar i bakgrunden. Han föreslår att satsa på små pilotprojekt och ge pengar till lokala myndigheter för att återuppbygga landet. Flera stora svenska företag, som Atlas Copco, Ikea och Sandvik, förväntas flytta sin verksamhet från Ryssland till Ukraina framöver.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 8 juni

Experter: Fler drönarattacker mot Putin att vänta

Ryska presidenten Vladimir Putin väcktes nyligen av sina livvakter när fientliga drönare närmade sig hans residens. Enligt tidningen The Moscow Times uppstod en verklig fara för presidentens liv. Experter tror att vi kommer att se fler attacker av denna typ. Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Mittuniversitetet, menar att mindre drönare erbjuder liten risk för den som styr dem, men har nackdelen av att inte ha lång räckvidd. Tidigare utrikesministern Carl Bildt tror att det finns ett nätverk inom Ryssland som kan utföra sådana attacker.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 8 juni

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får vidta förberedelser med Nato och Natoländer för att möjliggöra framtida gemensamma operationer. Förberedelserna får bestå i tillfällig basering av utländsk materiel och personal på svenskt territorium. Beslutet stärker Sveriges försvar och skickar en tydlig signal till Ryssland, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M).

Dagens Nyheter fördjupade 8 juni

Prigozjin på topplista över populära ryska politiker

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin hamnar på tio-i-topplistan över ryska politiker med störst förtroende, enligt opinionsinstitutet Levada Centers majmätning. Prigozjin, som inte är politiker, har nyligen hävdat att hans privatmilis intagit staden Bachmut i östra Ukraina och presenterade sitt nya projekt ´Andra fronten´. Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin tror dock inte att Prigozjin har politiska ambitioner utan snarare är ett verktyg för president Putin.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 8 juni

Global marknad för digital marknadsföringsprogramvara förväntas växa avsevärt mellan 2023 och 2032

Enligt en forskningsrapport från Quince Market Insights förväntas den globala marknaden för digital marknadsföringsprogramvara växa avsevärt och säkra en betydande marknadsvärdering av USD och en hälsosam CAGR under prognosperioden 2023-2032. De främsta aktörerna inom digital marknadsföringsprogramvara inkluderar Adobe Systems, Oracle Corporation, IBM Corporation, SAP AG, Microsoft Corporation, Salesforce.com, Inc., HubSpot, Inc., Marketo Inc., SAS Institute, Inc. och HP Development Company, L.P. Rapporten täcker industrins drivkrafter, begränsningar och möjligheter samt konkurrenslandskapet och strategier för nyckelspelare.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 8 juni

Vad hindrar Putin från att ge sig på ett kärnkraftverk?

Minst 150 ton olja från kraftverket vid Kachovkadammen har sköljts ut i flodvågen. Tusentals bostäder har förstörts och över 40 000 människor måste evakueras. Hundratusentals riskerar att stå utan rent dricksvatten och jordbruksregioner kan drabbas av torka. Hela ekosystem, inklusive ukrainska nationalparker, förstörs. Isobel Hadley-Kamptz, liberal opinionsbildare och författare, frågar sig om Putin har några gränser för vilket lidande han är beredd att skapa och om kärnkraftverket i Zaporizjzja kan vara nästa mål.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 8 juni

Billström om Fidans samtal: Ska höras snart igen

Utrikesminister Tobias Billström (M) har haft ett telefonsamtal med sin nya turkiska motsvarighet Hakan Fidan angående Sveriges Nato-medlemskap. Fidan kräver konkreta steg från Sverige för att Nato-ansökan ska godkännas, men det är oklart vad detta innebär. Turkiet och Ungern är de enda två länder som ännu inte har godkänt Sveriges Nato-medlemskap. Billström och Fidan enades om att höras snart igen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 8 juni

Kraftverksdamm kollapsar i Ukraina, tusentals drabbade

En kraftverksdamm i Nova Kachovka i södra Ukraina kollapsade på tisdagsmorgonen, vilket ledde till stor förödelse. Tusentals människor har drabbats och hus, vägar och jordbruksmarker är förstörda. Det kan ta upp till tio år att åtgärda skadorna och människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för risk för omfattande miljöförstöring. Ukraina och Ryssland skyller på varandra efter händelsen.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 juni

Snowden varnar för avancerad övervakningsteknik

Edward Snowden varnar för att övervakningstekniken idag är så mycket mer avancerad och intrångsrik än den som användes av amerikanska och brittiska underrättelsetjänster 2013. I en intervju på 10-årsdagen av hans avslöjanden om övervakningsskalan sade han att han inte ångrar vad han gjort och nämnde positiva förändringar. Snowden uttryckte oro över faror från regeringar, stora teknikföretag och kommersiellt tillgängliga övervakningskameror, ansiktsigenkänning, AI och spionprogram som Pegasus. Han ser användningen av ändpunkt-till-ändpunkt-kryptering som en positiv följd av läckorna och menar att teknikföretagen skyndade på implementeringen av krypteringen efter avslöjanden om NSA:s agerande.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 8 juni

Global Adtech-plattformsmarknad växer på grund av ökad digital annonsering

Den globala marknaden för annonseringsteknik (Adtech) plattformar växer på grund av ökad digital annonsering, efterfrågan på riktade och personliga kampanjer, och framsteg inom programmatisk annonsering och realtidsbudgivning. Ledande aktörer på marknaden inkluderar Adform, Adobe, AdRoll, Amazon (AWS), AT&T (WarnerMedia), CAKE, Choozle, Criteo, Google, LiveIntent, Marin Software, MediaMath och Quantcast. Rapporten täcker olika regioner, inklusive Nordamerika, Europa, Asien, Sydamerika och Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 2 juni

Rapport analyserar den globala marknaden för AI-drivna läkemedelsutveckling

Den globala marknaden för läkemedelsutveckling som drivs av artificiell intelligens (AI) undersöks i en ny rapport som analyserar både befintliga och kommande konkurrenter. Rapporten tar hänsyn till faktorer som marknadsanalys, definition, segmentering, betydande trender inom branschen, undersökning av konkurrenslandskapet och forskningsmetodik. Forskningen ger en uppfattning om olika marknadshämmare samt marknadsmotivatorer i både kvantitativa och kvalitativa termer med syftet att ge användarna korrekt information. Rapporten täcker också konkurrenslandskapet, inklusive en översikt över varje tillverkare och deras produkter samt försäljningssiffror och marknadsandelar för varje företag.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 2 juni

En ny rapport om den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom transportsektorn undersöker framtida tillväxt och konkurrenskraft. Rapporten innehåller en detaljerad analys av marknadsdrivare, fördelar, möjligheter, begränsningar och utmaningar. Bland tillväxtfaktorerna nämns ökad efterfrågan på självkörande fordon för ökad säkerhet och effektivitet, framsteg inom sensorteknik och datahantering, samt regeringsinitiativ och regleringar som främjar utveckling och användning av autonoma fordon. Rapporten täcker även konkurrenslandskapet och de viktigaste aktörerna på marknaden, inklusive Waymo, Tesla, Uber, NVIDIA, Daimler AG, Intel Corporation, General Motors, Ford Motor Company, Aptiv PLC och Baidu Inc.

Digital Journal fördjupade 2 juni

Jämförelse av generativa neurala nätverk: DALL-E, Midjourney, Kandinsky och ´Shedevrum´

Artikeln jämför fyra populära generativa neurala nätverk: DALL-E, Midjourney, Kandinsky från Sber och ´Shedevrum´ från Yandex. Författaren testar dem med enkla och komplexa förfrågningar samt utvärderar deras användarvänlighet och extra funktioner. Resultaten visar att Midjourney är den bästa generativa nätverket, följt av Kandinsky, medan DALL-E hamnar på tredje plats. ´Shedevrum´ presterar sämre i jämförelse med de andra tre.

Direktlänk Dela Rusbase fördjupade 31 maj

Microsoft lanserar Bing Image Creator för att generera bilder från textbeskrivningar

Microsoft har introducerat Bing Image Creator, en funktion för att generera bilder från textbeskrivningar inom den preliminära versionen av chatboten Bing AI. Tekniken bygger på en förbättrad version av neurmodellen DALL-E från OpenAI. Enligt Юсуф Мехди, vice VD för Microsoft, kan användare nu skapa både text- och visuellt innehåll på ett ställe, direkt från chatten. Bing Image Creator fungerar i det ´kreativa´ läget för Bing AI och som en separat tjänst, den senare fungerar i Ryssland via VPN. Funktionen är också tillgänglig i den preliminära versionen av Microsoft Edge-webbläsaren. Microsoft har betonat att de har lagt till ett skyddssystem mot generering av farliga eller oacceptabla bilder tillsammans med OpenAI.

Direktlänk Dela Rozetked fördjupade 31 maj

Stratagem Market Insights erbjuder en 70% rabatt på rapporter om automatiserad maskininlärningsmarknad för enskilda användare och obegränsad användaråtkomst. Rapporten innehåller insikter om marknadens storlek, nuvarande trender, drivkrafter, risker, potentiella utfall och viktigaste segment. Rapporten förutspår marknadens framtida tillväxt baserat på precisa antaganden och ger handlingsbara insikter i marknadens framtida tillväxt för att hjälpa läsarna att utveckla effektiva strategier. Nyckelspelare på marknaden inkluderar bland annat Amazon Web Services Inc., DataRobot, EdgeVerve Systems Limited, H20.ai Inc., IBM, JADBio - Gnosis DA S.A., QlikTech International AB, Auger, Google, Microsoft och SAS Institute lnc.

Digital Journal fördjupade 31 maj

Marknadsundersökningsrapport om hårdvara för AI ger översikt över industrin och täcker betydande aktörer

En marknadsundersökningsrapport om hårdvara för AI (artificiell intelligens) ger en översikt över industrin, inklusive definition, tillämpningar, utveckling och produktionsteknik. Rapporten spårar nyligen utveckling och innovationer på marknaden och ger information om hinder för att etablera företag samt vägledning för att övervinna kommande utmaningar. Betydande aktörer som täcks i rapporten inkluderar IBM, Intel, AMD, Cerebras, SambaNova, Nvidia och Tesla.

Direktlänk Dela Sleter Football Club fördjupade 29 maj

Registrera ett OpenAI ChatGPT-konto från Ryssland

För att registrera ett OpenAI ChatGPT-konto från Ryssland behöver du först rensa cookies och cache i din webbläsare. Använd sedan en VPN-tjänst, som CyberGhost, för att dölja din plats. Gå till sms-activate för att få ett telefonnummer för att aktivera ditt OpenAI-konto. Följ registreringsprocessen på OpenAI:s webbplats och använd det tilldelade telefonnumret för att slutföra processen. Kom ihåg att alltid använda VPN när du använder ChatGPT för att undvika att ditt konto blir blockerat.

Direktlänk Dela Venture Company fördjupade 26 maj

Ny marknadsstudie om global maskininlärning som tjänst (MLaaS) fram till 2031

En ny marknadsstudie om global maskininlärning som tjänst (MLaaS) har släppts, som omfattar perioden 2023-2031. Studien innehåller över 100 marknadsdata tabeller, diagram och figurer, samt en detaljerad analys av marknadens utveckling och framtida trender. Rapporten fokuserar på regioner som Nordamerika, Europa och Asien-Stilla havet, och erbjuder även anpassade regionala och landspecifika rapporter. Bland de nämnda företagen i studien finns Microsoft, Google, Amazon Web Services, IBM och SAS Institute.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 26 maj

Rapport undersöker AI:s roll inom ny energi

Globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom ny energi har undersökts i en ny rapport som granskar befintliga och kommande konkurrenter. Rapporten tar hänsyn till faktorer som marknadsanalys, definition, segmentering, branschtrender, konkurrenslandskap och forskningsmetodik. AI spelar en avgörande roll för att omvandla energisektorn genom att möjliggöra effektiv energihantering, prediktivt underhåll och optimering av förnybara energisystem. Rapporten täcker bland annat AI:s tillämpning inom nätstyrning, energilagringsoptimering och efterfrågestyrningssystem.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 26 maj

Maskininlärning inom läkemedelsupptäckt och utveckling förväntas växa kraftigt fram till 2031

Den globala marknaden för maskininlärning inom läkemedelsupptäckt och utveckling undersöks i en ny rapport, där både befintliga ledande aktörer och kommande konkurrenter beaktas. Rapporten ger insikter som kan hjälpa aktörer att utforma strategier för framtiden och få en stark position på den globala marknaden. Forskningen tar hänsyn till faktorer som marknadsanalys, definition, segmentering, betydande trender inom branschen och en granskning av konkurrenslandskapet. Den globala marknaden för maskininlärning inom läkemedelsupptäckt och utveckling genererade 1,2 miljarder dollar 2021 och beräknas generera 26,2 miljarder dollar 2031, med en CAGR på 37,9%.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 26 maj

Maskininlärning inom medicinsk avbildning: Marknadsforskningsrapport 2023-2031

En professionell marknadsforskningsstudie har genomförts för att bedöma tillväxtpotentialen för maskininlärning inom medicinsk avbildning mellan åren 2023 och 2031. Studien undersöker den globala marknadens nuvarande status och framtida potential, och inkluderar regionala studier samt årliga tillväxtprognoser för perioden 2022-2028. Rapporten analyserar marknadens största hinder för expansion och dess långsiktiga tillväxtpotential. Den täcker även marknadsandelar för de tio största företagen och ger insikt i konkurrenssituationen. Geografiska områden som undersöks inkluderar Nordamerika, Europa, Asien-Stillahavsområdet, Sydamerika samt Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 25 maj

Global rapport om AI inom Life Sciences analyserar marknadens tillväxt och konkurrenssituation

Global ”Artificial Intelligence in Life Sciences Market” är en forskningsrapport med noggranna ansträngningar som gjorts för att studera rätt och värdefull information. Datat som har tittats på görs med hänsyn till både befintliga toppspelare och kommande konkurrenter. Insikterna som erbjuds i Artificial Intelligence in Life Sciences Market-rapporten skulle gynna begärande spelare att utforma strategier för framtiden och få en stark position på den globala marknadsföringsutvecklingen. Förutom detta har experterna noggrant studerat olika geografiska regioner och presenterat en konkurrenssituation för att hjälpa nya konkurrenter, ledande marknadsaktörer och investerare att bestämma framväxande ekonomier. Denna rapport om Artificial Intelligence in Life Sciences Market-studien tar hänsyn till viktiga faktorer som en analys av marknaden, en definition av marknaden, segmentering, betydande trender inom branschen, en granskning av den konkurrensutsatta landskapet och forskningsmetodik. Forskningen ger en uppfattning om olika marknadshämmare samt marknadsincitament i både kvantitativ och kvalitativ strategi med syfte att ge användarna korrekt information.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 25 maj

Ny rapport om Big Data och maskininlärning inom telekommarknaden

En ny affärsrapport om den globala marknaden för Big Data och maskininlärning inom telekom har lagts till i Dynamic Report Repository. Rapporten ger en exklusiv, praktisk referens till olika marknadsdynamiker som möjliggör hög tillväxtpotential. Den har utformats med nuvarande och tidigare utvecklingar i åtanke för att säkerställa stabil marknadstillväxt och oavbruten överlevnad trots hård konkurrens. Rapporten analyserar de fem krafterna SWOT, PESTEL och PORTER och inkluderar företagsprofiler för stora marknadsaktörer som Allot, Argyle Data, Ericsson, Guavus, Huawei, Intel, Nokia, Openwave Mobility, Procera Networks, Qualcomm, Zte, Google, AT&T, Apple, Amazon och Microsoft.

Direktlänk Dela The Nelson Post fördjupade 25 maj

Maskininlärning i energimarknaden: Forskningsrapport 2023-2031

En ny forskningsrapport om maskininlärning i energimarknaden för perioden 2023-2031 ger en grundlig översikt över marknaden och analyserar tillväxttakt och marknadsvärde. Rapporten täcker allt från regional utveckling till framtida marknadstillväxttakt och innehåller information om intäktsmodeller, konkurrensspektrum och strategier från nyckelaktörer och marknadsdeltagare. Rapporten studerar marknadsstorlek, trender och utvecklingsstatus samt investeringsmöjligheter och marknadsdynamik. Tekniska innovationer och framsteg förväntas ytterligare optimera produktens prestanda för att användas i fler nedströmsapplikationer.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 24 maj

Global AI och maskininlärningsmarknadsundersökning 2023-2031

En ny marknadsundersökning med titeln Global AI och maskininlärningsmarknadsundersökning 2023-2031 fokuserar på marknadsstrukturen och storleken för AI och maskininlärning från 2022 till 2031. Syftet med studien är att erbjuda en djupgående analys av marknadstrender och tillväxt för att bygga effektiva och effektiva lösningar för att konkurrera på den globala AI- och maskininlärningsmarknaden. Rapporten omfattar en noggrann granskning av kundresan och hjälper beslutsfattare att formulera en strategi för att omvandla fler prospekter till kunder. Studien undersöker även nyckeldeltagarna i den globala sektorn i stor detalj.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 24 maj

AI inom cybersäkerhet marknadsrapport

En marknadsrapport om artificiell intelligens (AI) inom cybersäkerhet undersöker de viktigaste faktorerna som driver tillväxten inom branschen, samt de största hinder och utmaningar. Rapporten presenterar en översikt över de senaste trenderna och utvecklingsplanerna, mönstren och policys i den globala marknaden. Studien erbjuder en analys av de senaste händelserna, såsom tekniska framsteg och produktlanseringar, och deras konsekvenser på den globala AI inom cybersäkerhetsmarknaden. Rapporten innefattar också data som samlats in från flera primära och sekundära källor. De stora marknadsaktörerna som profilerats i rapporten inkluderar BAE Systems, Cisco, Fortinet, FireEye, Check Point, IBM, RSA Security, Symantec, Juniper Network och Palo Alto Networks.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Global Market Vision publicerar rapport om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market

Global Market Vision har lagt till ett forskningspublikationsdokument om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market som bryter stora affärssegment och belyser bredare geografiska nivåer för att få djupdykning analys av marknadsdata. Studien är en perfekt balans som överbryggar både kvalitativ och kvantitativ information om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service-marknaden. Rapporten inkluderar Porters fem krafter för att analysera be