» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 146 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Silicon Valley är en region i norra Kalifornien, USA, som är känt för att vara ett globalt centrum för teknik och innovation. Här finns många av världens ledande teknikföretag, som Apple, Google och Facebook, samt tusentals små startups. Området har sitt namn från kisel (silicon på engelska), som är en viktig komponent i halvledare, vilket är grunden för elektronikindustrin. Silicon Valley har också en stark koppling till universitet som Stanford och UC Berkeley, vilket bidrar till en ständig ström av talang och forskning inom teknik och entreprenörskap.

Senaste nytt kring Silicon Valley

SK Telecom investerar i AI-startup Perplexity

SK Telecom (SKT) har meddelat att de har investerat 10 miljoner dollar i AI-sökstartföretaget Perplexity AI. Samarbetet förväntas stärka SKTs AI-personliga assistenttjänster, ´A. (A dot)´. SKT kommer att tillhandahålla koreanska data och kulturellt innehåll till Perplexity, vilket underlättar gemensam utveckling för att förbättra den koreanska sökprestanda. Perplexity kommer i gengäld att investera i SKTs Globala AI-plattform. Perplexity har behandlat över 230 miljoner förfrågningar månatligen över hela världen, vilket har lockat investeringar från Nvidia och Amazon.

Direktlänk Dela iTWire fördjupar idag
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI-gudfader Geoffrey Hinton uppmanar till säkerhetsåtgärder mot AI-hot

Geoffrey Hinton, känd som ´gudfadern´ av artificiell intelligens (AI), uppmanar branschen att avsätta stora summor pengar för att hantera hotet om AI överträffar mänsklig intelligens. Han tror att det finns en 50-50 chans att AI blir smartare än oss inom de närmaste 20 åren och föreslår att företag bör spendera mellan 20 till 30 procent av sina datorkapacitet för att undersöka hur denna intelligens kan undkomma mänsklig kontroll. Hinton menar att företag individuellt inte kommer att prioritera säkerhet över vinster och vill att politiska ledare ingriper snabbt.

Direktlänk Dela BNN Bloomberg fördjupar idag

Ny uppsats diskuterar superintelligenta maskiner och världens beredskap

För tio år sedan publicerade Oxford-filosofen Nick Bostrom Superintelligence, en bok som utforskade hur superintelligenta maskiner kunde skapas och vilka konsekvenser sådan teknik kunde ha. Nu har Leopold Aschenbrenner, en ung tysk man bosatt i San Francisco, skrivit en omfattande uppsats med titeln Situational Awareness: The Decade Ahead. Aschenbrenner tror att superintelligens kommer (med AGI som ett steg på vägen) och att världen inte är redo för det. Han har tidigare arbetat för OpenAI:s ´superalignment´-team och startade ett investeringsbolag fokuserat på AGI med finansiering från Collison-bröderna, grundarna av Stripe.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupar idag

Företag tar ställning mot AI och dess inverkan på autentiskt innehåll

Flera företag och organisationer tar ställning mot AI och dess inverkan på autentiskt innehåll. Skönhetsmärket Dove har till exempel lovat att aldrig använda AI-genererat innehåll för att representera riktiga kvinnor i sina annonser, och sociala plattformar som Cara och PosterSpy har en uttalad anti-AI-hållning. Andra företag, inklusive Google och Medium, inför åtgärder för att varna för eller blockera AI-genererat innehåll. Trots detta fortsätter AI att utvecklas och användas, vilket skapar en ökande oro för dess effekter på samhället och individer.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade igår

AI-forskare uttrycker oro över OpenAI:s nuvarande inriktning

Gary Marcus, kognitiv forskare och AI-forskare baserad i Vancouver, uttrycker oro över OpenAI:s nuvarande inriktning. Han menar att företaget har avvikit från sin ursprungliga ideella mission att bygga AI som gynnar mänskligheten. Han jämför OpenAI med WeWork och menar att entusiasmen och hypen kring företaget har lämnat det farligt okontrollerat. Marcus har sett stora språkmodeller (LLMs) - tekniken bakom generativa AI-verktyg som ChatGPT - attrahera miljarder dollar trots osäkra löften från industriledare som OpenAI:s VD Sam Altman. Marcus är orolig för att fokus på LLM-ledd generativ AI leder industrin åt fel håll.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade igår

SK Telecom investerar i AI-startup Perplexity

Sydkoreanska mobiloperatören SK Telecom meddelade att de kommer att investera 10 miljoner dollar i den amerikanska AI-startupen Perplexity för att samarbeta om AI-sökningstjänster. Perplexity planerar också att investera i Global AI Platform, en AI-tjänsteutvecklingsgren av SK i Silicon Valley. SK Telecom och Perplexity undertecknade ett strategiskt partnerskap för att stärka sitt samarbete inom AI-sökmotorsverksamheten. Genom ömsesidiga investeringar planerar Perplexity att hjälpa SK Telecom att utveckla en AI-sökmotor för den globala marknaden.

Direktlänk Dela Middle East North Africa Financial Network fördjupade i förrgår

SK Telecom investerar i AI-startup Perplexity

Sydkoreas SK Telecom Co. meddelade att de har investerat $10 miljoner i Perplexity, en amerikansk startup för AI-sökmotorer. Företagen kommer att samarbeta inom området för generativa AI-sökmotorer. Perplexity kommer också att investera i SK Telecoms Global AI Platform Corporation. Partnerskapet bygger på en strategisk överenskommelse vid Mobile World Congress 2024 i Barcelona. Investeringen kommer att göra det möjligt för Perplexity att samarbeta om en generativ AI-sökmotor för integration i SK Telecoms AI-assistentplattform A. (A Dot) och dess kommande globala AI personliga assistenttjänst.

Direktlänk Dela Korea Economic Daily Global fördjupade i förrgår

SK Telecom investerar 10 miljoner dollar i AI-startup Perplexity

SK Telecom (SKT) har meddelat en investering på 10 miljoner dollar i uppstartsföretaget för generativ AI-sökmotor Perplexity AI. Samarbetet förstärker SKT:s närvaro inom generativ AI-sökningsteknik, ett område som har dragit stor uppmärksamhet från stora teknikföretag. Samarbetet förväntas stärka SKT:s ´AI personliga assistent´-tjänster. Perplexity, en snabbt växande rival till Google, har redan etablerat en stark närvaro inom AI-sökbranschen. Perplexity behandlar över 230 miljoner sökförfrågningar globalt varje månad och har lockat betydande investeringar från industrigiganter, inklusive Nvidia och Amazons Jeff Bezos.

Direktlänk Dela Telecomstechnews.com fördjupade i förrgår

AI-revolutionen: Entusiasm bland teknikentusiaster men lågt intresse bland allmänheten

Verktyg som ChatGPT väcker entusiasm bland teknikentusiaster och har potential att förbättra våra liv på många sätt. Men allmänheten har inte varit lika förtjust i AI-´revolutionen´. Trots att AI redan används för att skapa juridiska brev och analysera lungcancer-skanningar, är det många som fortfarande inte känner till eller använder ChatGPT regelbundet. Nyligen meddelade Apple att de kommer att göra ChatGPT tillgängligt på iPhones, vilket kan ha stor inverkan då Apple har nästan lika många iPhones i människors fickor som alla andra konkurrenter tillsammans. Men tekniken är fortfarande inte perfekt, och det finns farhågor om att människor kommer att börja lita på AI:ns ofta osäkra bedömningar. Dessutom speglar tekniken fortfarande våra fördomar, då AI bara är så bra som den data den tränas på, vilket ofta är snedvriden. Slutligen, trots att ChatGPT rapporterade 100 miljoner aktiva användare per månad bara två månader efter lanseringen, tyder kommunikationen från företaget på att siffran inte har förändrats nämnvärt. Detta tyder på att det finns ett lågt intresse för AI-tjänster bland allmänheten.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 13 juni

Luma AI lanserar AI-videogeneration modell, Dream Machine

Luma AI, ett startup stöttat av Silicon Valley riskkapitalfirma Andreessen Horowitz, har lanserat en gratis offentlig beta av sin nya AI-videogeneration modell, Dream Machine. Trots att modellen lovar att generera upp till 120 bilder per sekund, har många användare väntat i flera timmar på att deras video ska bearbetas på grund av den stora mängden trafik på Luma Dream Machines webbplats. Luma AI har tidigare släppt sin text-till-3D-tillgångsgenerator modell Genie 1.0 och har samlat in mer än 70 miljoner dollar, inklusive 43 miljoner dollar i sin Serie B i januari 2024.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 13 juni

AI-startupen Luma utmanar OpenAI med sin videogenerator Dream Machine

Lumas artificiella intelligensvideogenerator, Dream Machine, har orsakat flera timmars väntetider efter hög efterfrågan på programmets gratis publika betaversion. Företaget, som stöds av det välkända företaget Andreessen Horowitz, har bekräftat att den stora mängden trafik har lett till längre videobearbetningstider. Rapporter från januari 2024 hävdar att startupen har fått över 70 miljoner dollar, framförallt 43 miljoner dollar från sin Series B. Företaget lanserade sin text-till-3D-modellgenererande modell Genie 1.0 i november 2023. Detta lägger till företagets utmärkta AI-videogenerator.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 13 juni
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

AI-startup Mistral AI samlar in 640 miljoner dollar, rapport visar ökade investeringar i generativ AI, nytt fermentationsprojekt för hållbar mat, New York bekämpar buller med högteknologiska ljudkameror

AI-startup Mistral AI baserat i Paris har samlat in 600 miljoner euro i en blandning av eget kapital och skuld. Global Startup Ecosystem Report 2024 visar en ökning av investeringar i generativ AI. Den svenska matjätten Greenfood och bioteknikföretaget Tekinn har inlett ett innovativt fermentationsprojekt för att omvandla matavfall till ätbara råvaror. New York City använder Sorama´s högteknologiska ljudkameror för att bekämpa buller.

Direktlänk Dela Innovation Origins fördjupade 13 juni

SK Telecom investerar i AI-startup Perplexity för att utveckla AI-söktjänster

Sydkoreanska mobiloperatören SK Telecom kommer att investera 10 miljoner dollar i den amerikanska artificiella intelligens (AI) startupen Perplexity för att samarbeta kring AI-söktjänster. Perplexity planerar också att investera i Global AI Platform Co., en AI-tjänsteutvecklingsgren av SK Telecom i Silicon Valley. Genom de ömsesidiga investeringarna planerar Perplexity att hjälpa SK Telecom att utveckla en AI-sökmotor för den personliga AI-assistenttjänst som det koreanska företaget för närvarande utvecklar för den globala marknaden.

Direktlänk Dela Korea Bizwire fördjupade 13 juni

Mistral AI värderas till 5,8 miljarder euro efter senaste finansieringsrundan

Franska Mistral AI drog in 600 miljoner euro i sin senaste finansieringsrunda, vilket ökar dess värdering till 5,8 miljarder euro. Bland de senaste investerarna finns teknikföretag som IBM, Nvidia och Cisco, samt riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz i Silicon Valley. Trots investeringens relativt lilla storlek har den inte hindrat regulatorer från att vara skeptiska. Europeiska kommissionen meddelade sin utredning i februari, med Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet som följde i april. Huvudbekymret har varit att dessa investeringar kan utgöra en förvärv eller fusion, vilket ger företag som Microsoft och Amazon möjlighet att kontrollera marknaden.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 12 juni

Parisbaserade AI-startup Mistral AI samlar in 600 miljoner euro i finansiering

Mistral AI, ett AI-startup baserat i Paris, har rapporterats ha samlat in 600 miljoner euro i finansiering, vilket värderar företaget till nästan 6 miljarder euro. Företaget, som stöds av Microsoft och Nvidia, anses vara en potentiell utmanare till OpenAI. Investeringsrundan har tredubblat företagets värdering sedan december. Mistral planerar att använda mer än 1 miljard euro som har samlats in för att växa från europeisk mästare till global konkurrent. Mistral AI:s medgrundare Timothée Lacroix, Guillaume Lample och Mensch är fortfarande företagets största aktieägare.

Direktlänk Dela Passionate Geekz fördjupade 12 juni

Elon Musk hotar att förbjuda iPhones på sina företag på grund av säkerhetsproblem

Apple planerar att integrera artificiell intelligens (AI) i sina nya telefoner, ett drag som har lett till att miljardären Elon Musk hotar att förbjuda enheterna på sina företag på grund av påstådda säkerhetsproblem. Apple meddelade på sin årliga utvecklarkonferens att de kommer att införa AI i sina enheter, inklusive text- och bildgenerering samt en förbättrad Siri-röstassistent. Musk, som har en lång historia med OpenAI, ägarna till ChatGPT som ska integreras i Apples telefoner, varnade att han skulle förbjuda iPhones på alla sina företag över draget. Musk anklagade Apple för att överlämna användardata till OpenAI utan bevis.

Direktlänk Dela Sky News fördjupade 11 juni

Apple presenterar AI-planer på Worldwide Developers Conference

Apple planerar att använda sin fördel med över 2,2 miljarder aktiva enheter globalt för att distribuera sin version av artificiell intelligens (AI). Under företagets årliga Worldwide Developers Conference presenterade Apple sina AI-planer, som inkluderar funktioner som att sammanfatta meddelanden och förstå personligt sammanhang. Funktionerna kommer att vara tillgängliga som en del av företagets nästa mjukvaruuppdateringar. Apple Intelligence kommer att hjälpa användare att skapa e-post och omskriva olika versioner av blogginlägg. Tekniken kan också generera Genmoji, som är mycket mer anpassade. Siri, företagets virtuella assistent, kommer att uppdateras för att bli mer konversations- och personlig. Apple betonar även vikten av integritet i sin AI-strategi.

Direktlänk Dela The Telegraph India fördjupade 11 juni

Apple planerar att integrera OpenAI:s ChatGPT i sina produkter och plattformar, inklusive den smarta assistenten Siri, i ett försök att förbli konkurrenskraftigt inom AI-racet i Silicon Valley. Företaget meddelade att det integrerar ChatGPT, en AI-chattbot, i upplevelser inom iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia, som kommer att släppas i beta i USA i höst. Användare av Apples produkter kommer att kunna få tillgång till ChatGPT:s textbaserade svar samt dess bild- och dokumentbearbetningsförmåga utan att behöva växla mellan verktyg.

America Online fördjupade 10 juni

Mark Cuban varnar för amerikansk AI-reglering, tror att det gynnar Kina

Miljardären och entreprenören Mark Cuban tror att amerikanska försök att reglera artificiell intelligens (AI) kommer att ge kinesiska företag försprång. Detta kommer efter att det kinesiska företaget Kuaishou presenterat en konkurrent till Microsoft-stödda OpenAI:s Sora, kallad Kling. Bill Gurley, en general partner på det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Benchmark, betonade att AI-reglering kommer att ha en negativ inverkan på amerikanska företag och sakta ner dem, inte deras rivaler i Kina. Cuban håller med om Gurleys bedömning.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 10 juni

Apple planerar att ta AI till mainstream genom att introducera generativ artificiell intelligens i sina konsumentprodukter som iPhone och Mac. På sin Worldwide Developer Conference (WWDC) kommer Apple att ge en tidig inblick i hur generativ AI kan göra vanliga konsumentprodukter och appar mer intelligenta. Apple förväntas inte introducera stora förändringar ännu, utan kommer att ta ett steg i taget för att visa de framsteg de har gjort inom AI. Apple förväntas lägga till ett GenAI-lager på toppen av den kommande iOS 18, iPadOS 18 och macOS 15, vilket kommer att rullas ut till kompatibla iPhone, iPad och Mac-modeller senare i år.

The Indian Express fördjupade 9 juni

Cerebras Systems ska leverera superdatorer till tyska Aleph Alpha för AI-utveckling

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems meddelade på onsdagen att de kommer att leverera ett superdatorsystem till Aleph Alpha, en tysk teknikstart. Aleph Alpha kommer att använda systemet för att utveckla artificiell intelligens för de tyska väpnade styrkorna. Detta är första gången som ett Cerebras-system har installerats i Europa. Avtalet beskrivs som en flerårig överenskommelse där Cerebras kommer att hjälpa Aleph Alpha att träna generativa AI-modeller för de tyska väpnade styrkorna.

Direktlänk Dela The Print fördjupade 9 juni
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Stanford-dropout utvecklar personlig AI-assistent NOX

Molly Cantillon, tidigare student på Stanford, har skapat NOX, en personlig AI-assistent. Cantillon började bygga NOX som en hårdvarulösning 2023, men insåg snart att produktens verkliga värde låg i dess förmåga att proaktivt utföra uppgifter åt användaren. Med hjälp av OpenAI:s modeller och verktyg omvandlade hon NOX till en ren mjukvarulösning som integrerar och tolkar all information och stimuli en person möter. NOX kan boka Uber-resor, organisera möten, skicka textmeddelanden åt användaren och hjälpa till att sätta och följa upp mål. Plattformen har över 500 användare och en väntelista på över 10 000.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 8 juni

Kaliforniskt lagförslag om AI-säkerhet orsakar oro i Silicon Valley

En ny lagförslag i Kalifornien, SB 1047, orsakar oro i Silicon Valley. Förslaget, introducerat av statssenator Scott Wiener, syftar till att införa ´sunt förnufts säkerhetsstandarder´ för företag som utvecklar stora AI-modeller som överstiger specifika storleks- och kostnadströsklar. Om lagen antas, skulle den tvinga dessa teknikjättar att vidta åtgärder för att förhindra att deras AI-system orsakar ´kritisk skada´, se till att de kan stängas ned vid behov och kräva att de offentliggör sina efterlevnadsinsatser till en nybildad ´Frontier Model Division´ inom Kaliforniens teknikdepartement. Misslyckande med att följa detta kan leda till civila böter och potentiella rättsliga processer.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 8 juni

Tysk startup får superdator för AI-utveckling till den tyska militären

Det amerikanska företaget Cerebras Systems kommer att leverera ett superdatorkomplex till Aleph Alpha, ett tyskt teknikstartföretag som ska använda det för att utveckla artificiell intelligens (AI) för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har skapat ett datorsystem som syftar till att konkurrera med Nvidia för att träna AI-system med stora mängder data. Avtalet med Aleph Alpha, en ledande AI-firma, kommer att innebära att Cerebras superdatorer skickas till ett säkert datacenter i Tyskland, vilket är första gången ett Cerebras-system installeras i Europa.

Direktlänk Dela The Star Online fördjupade 8 juni

AI stjärnan på Computex 2024, Intel, Nvidia, AMD och Qualcomm presenterar innovationer

På teknikmässan Computex 2024 i Taiwan var artificiell intelligens (AI) huvudattraktionen. Silicon Valley-jättarna Intel, Nvidia, AMD och Qualcomm presenterade sina senaste AI-innovationer. Evenemanget lockade över 80 000 besökare och betonade industrins kapplöpning för att utveckla specialiserade AI-chip och system för att möta den ökande efterfrågan. Intel, Nvidia, AMD och Qualcomm presenterade sina senaste AI-teknologier. Microsoft stödde den växande AI PC-kategorin och meddelade att dess Copilot+ AI-paket kommer att finnas i Windows på kommande maskiner från Dell, HP och Lenovo.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 7 juni

AI-baserade sökmotorn Perplexity utmanar Google och planerar börsintroduktion

Perplexity är en ny AI-baserad sökmotor stödd av Amazon-grundaren Jeff Bezos, värderad till över 1 miljard dollar. Företaget har imponerande fans, inklusive Nvidias VD Jensen Huang, som säger att han använder produkten nästan varje dag. Perplexity skiljer sig från andra plattformar genom att den ger användare direkt svar på deras frågor utan att tvinga dem att bläddra igenom olika webbplatser. Företaget har varit igång i mindre än två år men uppfyller redan sina mål med gott om utrymme att växa, enligt dess VD, Aravind Srinivas, som planerar att ta Perplexity till börsen i framtiden.

Direktlänk Dela BNN Bloomberg fördjupade 7 juni

OpenAI förväntas bli kärnfunktion på alla Apple-enheter

OpenAI och Apple förväntas tillkännage ett avtal om att implementera ChatGPT på Macs, iPhones, Apple Watches, iPads och mer vid WWDC24. Detta skulle effektivt göra Sam Altmans OpenAI till kung i Silicon Valley. Affären är nästan säker, enligt flera rapporter, vilket skulle göra ChatGPT till en kärnfunktion på varje iPhone. Detta kan innebära slutet på en lång rapporterad strid mellan Google och OpenAI om att driva den centrala AI-chattbotten på iPhone. Avtalet ger Apple tillgång till den hetaste AI-tekniken, vilket ger mycket behövlig innovation till ett företag som nyligen saknat det.

Direktlänk Dela MacDailyNews fördjupade 6 juni

Apple kan integrera OpenAI´s ChatGPT i iOS 18

Apple förhandlar om ett betydande avtal med OpenAI för att integrera ChatGPT i sin kommande iOS 18. Detta partnerskap kan revolutionera AI-funktionerna på iPhones och förbättra Siri och andra applikationer. Genom att integrera ChatGPT kan Siri hantera mer komplexa frågor och ge mer exakta svar. Integrationen av ChatGPT förväntas vara en hörnsten i iOS 18, där Apple utnyttjar sina datacenter drivna av M2 Ultra och M4-chip för att hantera den avancerade AI-processen. Avtalet kan ha långtgående konsekvenser för båda företagen.

Direktlänk Dela PC-Tablet fördjupade 6 juni

AI och Maskininlärning i utbildning: Etiska överväganden

AI och maskininlärning (ML) håller på att revolutionera utbildningslandskapet, men det finns etiska överväganden att beakta. Dataintegritet är avgörande eftersom dessa verktyg kräver tillgång till stora datalager med studentinformation. Endast 25% av lärare känner sig tillräckligt utbildade i datasekretesspraxis, vilket understryker behovet av omfattande sekretessprotokoll. Bias och diskriminering är också ett problem, då algoritmer kan förstärka systemisk ojämlikhet. Dessutom kan överrelians på automatiserade system riskera att erodera studenternas kritiska tänkande och minska lärarnas centrala roll i utbildningsprocessen.

Direktlänk Dela The Hans India fördjupade 5 juni

AI i musikindustrin: Möjligheter och farhågor

Med framstegen inom artificiell intelligens (AI) har musikindustrin blivit en central punkt i diskussionen, särskilt för svarta artister. Universal Music Group (UMG) har stämt AI-företaget Anthropic för upphovsrättsintrång, anklagat för att felaktigt använda låttexter för att träna en chatbot. Mekhi Stevenson, en framväxande rappare och fotograf, uttryckte sin nyfikenhet om AI i musik och ser potentialen för framtida användning. Men det finns också oro för att AI kan leda till missbruk och exploatering av en artist röst och skapa en brist på kvalitet och representation för olika publik. Enligt en rapport från 2022 utgör endast 6,3% av svarta tech-professionella arbetskraften.

Direktlänk Dela Girlsunited.essence.com fördjupade 4 juni

Framsteg inom AI möjliggör låtskapande med ett knapptryck men frågor kvarstår

Tack vare framsteg inom artificiell intelligens (AI) kan nu vem som helst i världen skapa en ny låt med ett knapptryck. Detta är en spännande utsikt i Silicon Valley, men vissa företagsledare inom AI-musikbranschen frågar sig hur mycket genomsnittsanvändare faktiskt vill generera sina egna låtar. De mest populära användningsområdena för låtgenereringsverktyg verkar vara att skapa memelåtar. Två företag som har skapat mest rubriker inom detta område är Suno och Udio. Det finns dock frågor kring upphovsrätten för AI-genererade spår, vilket potentiellt kan begränsa deras kommersiella värde.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 4 juni

Fable Studio introducerar Showrunner AI för att skapa TV-serier

Fable Studio har avslöjat Showrunner AI, ett verktyg som låter vem som helst generera sin egen TV-serie avsnitt för avsnitt. Showrunner är tekniskt sett världens första AI-genererade streamingtjänst, för närvarande endast tillgänglig som en del av en väntelista. Användare kommer att kunna titta på de avsnitt som redan har skapats, eller de kan använda prompts för att generera scener som sedan kan sys ihop till fulla avsnitt de i princip har regisserat. Fable har hittills avslöjat tre av de serier de kommer att visa, inklusive Ikiru Shinu, Sim Francisco och Exit Valley.

Direktlänk Dela BGR Media fördjupade 4 juni

Cisco Systems planerar att investera 1 miljard dollar i AI-startups

Cisco Systems Inc. planerar att investera 1 miljard dollar i startföretag som arbetar med vad de kallar ´säkra och tillförlitliga´ AI-tjänster, som en del av en satsning på att bli en större aktör inom AI-teknik. Företaget har redan investerat cirka 200 miljoner dollar och investerar i Mistral AI, Scale AI Inc. och Cohere Inc. Utöver att investera i AI-startups, planerar Cisco att samarbeta med dessa företag, enligt strategichefen Mark Patterson. Cisco spenderar mycket på AI, inklusive interna forskningsprojekt. Företaget har gjort sju relaterade förvärv och 11 investeringar.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 4 juni

Tackling ensamhet i en digital era: AI, sociala klubbar och att bo nära vänner

Artikeln diskuterar problemet med ensamhet och social isolering, särskilt i ljuset av pandemin och den ökande digitaliseringen. Författaren reflekterar över sina egna erfarenheter av att söka anslutning och gemenskap, från att dela solförmörkelseglas med främlingar till att delta i sociala klubbar. Artikeln undersöker också olika lösningar på ensamhet, från AI-baserade appar till fysiska sociala klubbar och gemensamma boendesituationer. Slutligen diskuteras vikten av att förändra våra vanor för att prioritera social interaktion och gemenskap.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 4 juni

Kalifornien använder AI för att förbättra vägsäkerheten

Caltrans, Kaliforniens transportmyndighet, vänder sig till generativ artificiell intelligens (GenAI) för att hjälpa till att lösa trafikproblem och förbättra vägsäkerheten. GenAI kommer att användas för att analysera data från trafiksensornätverk, kameror och andra informationskällor för att identifiera farliga områden, minska trafikstockningar och förbättra förmågan att minska olyckor. Deloitte Consulting och INRIX Inc. kommer att utveckla GenAI-verktyg för att undersöka nära missar av skador och dödsfall på Kaliforniens vägar. Deloitte och Accenture kommer att utveckla verktyg för att förbättra trafikanalysen.

Direktlänk Dela The Mercury News fördjupade 4 juni

Ryssland använder AI för desinformation inför OS 2024, enligt Microsoft

Enligt Microsofts cybersäkerhetsforskare använder Ryssland AI för att sprida desinformation inför OS 2024 i Paris. Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) släppte en rapport som beskriver Rysslands avancerade användning av generativa AI-verktyg för att skapa innehåll som syftar till att förringa Internationella Olympiska Kommittén (IOC) och skapa förväntningar om våld under spelen. Rapporten nämner att desinformationsattackerna började i juni 2023, då en rysk ´inflytandeaktör´ kallad Storm-1679 publicerade en fabricerad Netflix-dokumentär.

Direktlänk Dela Yahoo News Australia fördjupade 4 juni

Nullmax satsar på maskininlärning för att förbättra autonoma körningssystem

Nullmax, en pionjär inom autonoma körningssystem och AI, har introducerat en Maskininlärning Först (MLF) strategi för att förbättra autonoma körningssystem. Strategin prioriterar användning av maskininlärningstekniker för att hantera utmaningar och optimera prestanda, istället för traditionella regelbaserade algoritmer. Genom att utnyttja maskininlärning driver Nullmax utvecklingen av smartare, mer effektiva autonoma system. Nullmax använder AI för visuell igenkänning av objekt och realtidsproduktion av lokala kartor, vilket ger högdensitetsdata för systemets inlärningsbaserade planering. MLF-strategin tillåter också förbättrad validering genom offline-simuleringar, vilket skapar en data loop som möjliggör AI-simulering och testning utan att vara begränsad av vägar eller regioner, vilket gör den lämplig för storskalig, snabb utplacering.

Direktlänk Dela Morningstar fördjupade 3 juni

Artificiell intelligens: Potential och risker diskuteras på International Economics Festival i Turin

Diskussionen om artificiell intelligens (AI) präglas ofta av oro, men det är viktigt att erkänna dess positiva, transformativa potential. En grupp gymnasieseniorer i New York använde AI-verktyg som ChatGPT i sina essäer under en renässansessaytävling, vilket inte gick obemärkt förbi domarna. Trots AI:s potential för missbruk kan dess positiva aspekter inte överdrivas. På International Economics Festival i Turin diskuterades hur man effektivt kan utnyttja AI. Det är en missuppfattning att AI kommer att ersätta människor, argumenterar Stefano Geuna, rektor vid universitetet i Turin. Stefano Corgnati, rektor vid Polytechnic University of Turin, reflekterar över regionens ansträngningar att närma sig Silicon Valleys innovationsmiljö.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 2 juni

Saudisk fond investerar i Kinas ledande AI-startup

En saudisk fond är den enda utländska investeraren i Kinas ledande AI-startup, Zhipu AI, enligt Financial Times. Zhipu AI är Kinas största generativa AI-startup och syftar till att konkurrera med OpenAI. En person nära fonden sa att saudierna ´inte vill att Silicon Valley dominerar´ AI. Saudifonden Prosperity7, som är en del av det statliga oljebolaget Saudi Aramco, deltog nyligen i den senaste finansieringsrundan för den kinesiska startupen som en minoritetsinvesterare. Zhipu AI har tidigare tvingats förlita sig på lokal investering och statligt stöd på grund av ökande amerikanska restriktioner.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 1 juni

AI-teknik driver aktiekurserna för techföretag

Konstgjord intelligens (AI) har varit ett viktigt tema under första halvåret 2024, med företag som Nvidia, Super Micro Computer och Micron Technology som har gynnats av teknikens framväxt. Andra teknikjättar som Meta Platforms och Google, samt äldre datorföretag som Dell Technologies och HP, har också dragit nytta av entusiasmen för AI. Nvidia och dess partners har varit några av de största vinnarna av AI-boomen, då den framväxande tekniken kräver avancerad datorhårdvara som tillverkas av chipmakare. Aktiekurserna för dessa företag kan ses som en indikator på företagens positionering i AI-boomen.

Direktlänk Dela Investopedia fördjupade 1 juni

Wonder Dynamics samlar in 2,5 miljoner dollar för att göra visuella effekter mer tillgängliga för oberoende filmskapare

Wonder Dynamics, grundat av VFX-ingenjören Nikola Todorovic och skådespelaren Tye Sheridan, har som mål att använda AI för att göra vissa processer mer tillgängliga för filmskapare med begränsade budgetar. De har nyligen samlat in 2,5 miljoner dollar för att göra detta möjligt. Företaget har sina rötter i 2017, efter att Sheridan och Todorovic träffades på inspelningsplatsen för Rodrigo Garcias film Last Days in the Desert. Wonder Dynamics är mycket hemlighetsfulla om vad deras verktyg exakt gör.

Direktlänk Dela Yahoo Movies UK fördjupade 31 maj

Speakly AI gör europeisk debut på VivaTech 2024 med sin konversationella intelligenslösning

Speakly AI, en pionjär inom konversationell intelligenslösningar drivna av stora språkmodeller, gjorde sin europeiska debut på VivaTech 2024. Eventet, som ägde rum på Palace of Versailles, är Europas största och mest inflytelserika sammankomst för teknisk innovation och entreprenörskap. Speakly AI presenterade sin svit av konversationella AI-teknologier och stora språkmodellsapplikationer, vilket fångade betydande uppmärksamhet från branschfolk och entusiaster. Företaget betonade sin svit av skräddarsydda produkter och applikationer utformade för den internationella marknaden, med fokus på tre strategiska sektorer: företagstillväxt, compliance-förbättring och grundläggande AI-plattformar. Speakly AI har även presenterat NovaMind, en stor språkmodell med hundra miljarder parametrar, känd för sin förmåga att förstå omfattande sammanhang på upp till 2 miljoner tecken. Företaget har etablerat filialer i Silicon Valley, Singapore, Japan och Indonesien, och betjänar en prestigefylld lista med internationella kunder som Toyota, Samir, Wukong och Bridge Legal.

Direktlänk Dela PR Newswire fördjupade 30 maj

SymphonyAI erbjuder effektiva AI-lösningar för att förebygga finansiell brottslighet

SymphonyAI, som grundades 2017 av Dr. Romesh Wadhwani, erbjuder effektiva lösningar för att förebygga finansiell brottslighet genom att använda artificiell intelligens (AI). Företaget har utvecklat Eureka Gen AI-plattformen och Sensa, en version anpassad för finansiella tjänster. Sensa använder avancerad maskininlärning för att förbättra institutioners arbete mot penningtvätt genom att minska falska positiva, hitta dold risk och effektivisera utredarnas arbetsbelastning. Dessutom förvärvade SymphonyAI NetReveal från BAE Systems 2022, vilket har över 25 års erfarenhet av att bekämpa finansiell brottslighet. Genom att kombinera Sensa och NetReveal har SymphonyAI skapat en helhetslösning för att förebygga finansiell brottslighet, drivet av AI. Företaget fortsätter att driva innovation och utveckla värdefulla kapaciteter, inklusive betydande integration av generativ AI-teknologi.

Direktlänk Dela Global FinTech Series fördjupade 30 maj

Scarlett Johansson överraskad av AI som låter som henne

Skådespelerskan Scarlett Johansson blev förvånad när OpenAIs senaste röstassistent, ´Sky´, lät som henne, trots att hon två gånger avböjt erbjudanden om att låna sin röst till chatboten. Detta speglar en växande besatthet i AI-världen med att återskapa mänsklig interaktion. AI-verktyg revolutionerar medicin, finans och utbildning, men det finns en fixering vid digitala följeslagare trots dessa mer meningsfulla löften och möjligheter. En del argumenterar att AI som verkar medveten kan tjäna praktiska syften, som att ge social interaktion för äldre eller isolerade. Men dessa argument missar en viktig punkt: AI som kan härma mänsklig anslutning kan också bedra, manipulera och utnyttja.

Direktlänk Dela Chicago Tribune fördjupade 30 maj

Meta´s AI-modell LLaMA blir populär i Silicon Valley

Meta´s VD, Mark Zuckerberg, har blivit populär i Silicon Valley igen tack vare sitt beslut att öppna AI. Detta trots att han står inför granskning för frågor om vilseledande information, integritet och barnsäkerhet. Meta´s första helt öppna AI-modell kallad LLaMA 2, släpptes i juli förra året och har sedan dess laddats ner mer än 180 miljoner gånger. En mer kraftfull version av modellen, LLaMA 3, toppade nedladdningslistorna på Hugging Face, en gemenskapssida för AI-kod. Detta står i kontrast till Microsoft, OpenAI och Google som har en mer stängd AI-strategi. Men i februari öppnade Google koden för två AI-modeller, Gemma 2B och Gemma 7B. Andra företag, inklusive Microsoft, Mistral, Snowflake och Databricks, har också börjat erbjuda öppna modeller detta år.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 30 maj

FTC-chefen varnar för AI-träning på persondata kan bryta mot konkurrenslagar

Federal Trade Commission (FTC) ordförande Lina Khan har uttryckt oro över techjättars användning av konstverk, nyhetsartiklar och personuppgifter för att träna sina AI-modeller, vilket kan stå i konflikt med konkurrenslagar. Hennes uttalande har lett till en upphetsad debatt om AI: s framtid och huruvida regleringen kommer att påverka utvecklingen. Frågor om datans ägande och monetisering har kommit i fokus då AI-system ofta förlitar sig på stora mängder data från internet. Detta har väckt oro för integritet, immateriella rättigheter och nu, enligt Khan, konkurrensfrågor.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 30 maj

OpenAI utbildar ny AI-modell och arbetar för att säkerställa säkerheten

OpenAI, ett ledande företag inom utveckling av artificiell intelligens (AI), fortsätter sitt offentliga åtagande för säkerhet när det försöker driva tekniken till nya höjder. Företaget meddelade att det börjar träna en ny AI-modell som kommer att efterträda dess GPT-4-teknik som driver ChatGPT. OpenAI kommer att undersöka hur det ska hantera riskerna som skapas av den nya modellen och framtida framsteg. Den nya policyn kommer att vara på plats sen sommar eller höst. Samtidigt står AI-industrin inför säkerhetsutmaningar, inklusive spridning av desinformation och potentiella ekonomiska störningar.

Direktlänk Dela ABC 33/40 fördjupade 29 maj

AI dominerar bildbaserad desinformation på internet, enligt Google-forskare

AI är nu den dominerande källan till bildbaserad desinformation på internet, enligt en nyligen publicerad studie av Google-forskare. Studien fokuserade på mediebaserad desinformation, eller felaktig information spridd genom visuella medier som bilder och videor. Forskarna fann att AI är effektivt för att snabbt och enkelt producera realistiskt syntetiskt innehåll i en skala som tidigare varit omöjlig utan stora manuella insatser. AI-skapat innehåll utgör nu cirka 80 procent av visuell desinformation, enligt studien.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 29 maj

Cerebras Systems levererar AI till tyska militären via Aleph Alpha

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems meddelade att de kommer att leverera ett superdator-system till tyska teknikstartföretaget Aleph Alpha. Aleph Alpha kommer att använda systemet för att utveckla artificiell intelligens (AI) för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har tidigare vunnit ett kontrakt för att leverera AI-superdatorer till G42, ett regeringsstött företag i Förenade Arabemiraten. Affären med Aleph Alpha innebär att Cerebras superdatorer kommer att skickas till ett säkert datacenter i Tyskland, vilket är första gången ett Cerebras-system installeras i Europa.

Direktlänk Dela Salem Radio Network News fördjupade 29 maj

Sam Altman återvänder som VD för Open AI

Sam Altman, medgrundare och tidigare VD för Open AI, återvände till sin position bara dagar efter att ha blivit avskedad av styrelsen. Efter avskedandet ryktades det att Altman förhandlade om att återvända som VD med stöd från tunga investerare. Förhandlingarna strandade dock och Altman erbjöds snart ett toppjobb hos Microsoft.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 29 maj

Förklaring till varför OpenAIs VD Sam Altman sparkades

Den tidigare styrelsemedlemmen i OpenAI, Helen Toner, har nyligen diskuterat varför OpenAI:s VD, Sam Altman, fick sparken. Hon förklarade att förra årets oroligheter på OpenAI berodde på ett förtroendebrott orsakat av Altmans oärlighet, vilket gjorde det omöjligt för styrelsen att ha förtroende för honom. Toner avslöjade att styrelsen inte kände till lanseringen av ChatGPT förrän den offentliggjordes i november 2022. Toner anklagade också Altman för att ha dolt företagets ägarstruktur och att ha misslyckats med att avslöja sitt ägande av OpenAI:s startupfond.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 29 maj

Konsekvenser och risker med artificiell allmän och superintelligens

Artikeln diskuterar olika scenarier som kan uppstå om artificiell allmän intelligens (AGI) och artificiell superintelligens (ASI) blir verklighet. AGI är AI som kan förstå, lära och tillämpa kunskap över ett brett spektrum av uppgifter på samma nivå som mänsklig intelligens. ASI överträffar mänsklig intelligens inom alla områden och kan ha ännu djupare konsekvenser. Artikeln tar upp specifika scenarier där AGI eller ASI kan utgöra ett hot mot människans överlevnad, inklusive självreplikation, fientlig ASI och biosfärmanipulation. Andra scenarier inkluderar målmissanpassning, samhällsstörningar, säkerhetsrisker och etiska och filosofiska dilemman.

Direktlänk Dela Hacker Noon fördjupade 29 maj

OpenAI:s styrelse visste inte om lanseringen av ChatGPT, enligt tidigare styrelsemedlem

Helen Toner, tidigare styrelsemedlem på OpenAI, avslöjade att styrelsen inte kände till lanseringen av ChatGPT förrän den släpptes i november 2022. Toner, som nu är strategidirektör vid Centre for Security and Emerging Technology vid Georgetown, sa att Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, försvårade styrelsens arbete genom att hålla tillbaka information och missrepresentera saker. Hon tillade att Altman också dolda företagets ägarstruktur för styrelsen. Toner kritiserade också Altmans ledning för säkerhetsfrågor kring AI.

Direktlänk Dela Engadget fördjupade 29 maj

OpenAI i rättslig strid med Scarlett Johansson över röstteknologi

OpenAI, ett företag lett av Sam Altman, är i en juridisk strid med skådespelerskan Scarlett Johansson. OpenAI har utvecklat en ny röstteknologi, där en av rösterna, kallad ´Sky´, låter mycket lik Johansson. Altman hade tidigare bett Johansson att själv göra rösten, men hon avböjde. När teknologin lanserades, noterade teknikrapportörer likheten mellan de två rösterna. Johansson hotar nu med rättsliga åtgärder och kopplar OpenAI:s försök att stjäla hennes röst till den större juridiska striden över stora språkmodeller.

Direktlänk Dela Defector Media fördjupade 26 maj

OpenAI:s VD Sam Altman anses ha gått in i sin ´skurkperiod´

Sam Altman, VD och medgrundare till OpenAI, har hamnat i blåsväder efter flera negativa rubriker. Efter att ChatGPT slog igenom 2022 blev Altman ett känt namn och utsågs till Time Magazines VD för året 2023. Microsoft visade sitt förtroende för honom genom att investera 10 miljarder dollar. Men nu verkar Altman vara den senaste att falla från piedestalen. Kritiker har ifrågasatt hans investeringar och hans ledarskap för OpenAI, särskilt efter att företagets nya AI-modell, GPT-4o, kritiserades för att låta för flirtig. Dessutom avgick två ledande medarbetare från OpenAIs superalignment team, vilket ledde till frågor om företagets säkerhetsåtaganden.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 26 maj

OpenAI avslutar skandalen kring icke-föraktavtal

Tidigare och nuvarande anställda på OpenAI har fått ett internt meddelande där företaget förklarar att de inte kommer att tillämpa ett icke-föraktavtal som anställda pressades att skriva under vid uppsägning. Om de inte skrev under avtalet riskerade de att förlora sin investerade aktieandel. Detta kunde innebära förlust av miljoner för att uttrycka även mild kritik mot OpenAIs arbete. OpenAI mötte stor offentlig kritik när Vox avslöjade den ovanligt restriktiva formuleringen i icke-föraktavtalet. OpenAI:s VD, Sam Altman, har uttryckt sin förödmjukelse över situationen och företaget jobbar nu på att rätta till detta.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade 24 maj

Silicon Valley-firma använder generativ AI för att analysera olaglig fentanylhandel och förutse geopolitiska händelser

En Silicon Valley-firma, Rhombus Power, använde generativ AI för att samla in och analysera icke-klassificerad data om olaglig fentanylhandel från Kina, vilket ledde till att dubbelt så många företag och 400% fler personer engagerade i olaglig eller misstänkt handel upptäcktes. Rhombus Power använde sedan AI för att förutse Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina med 80% säkerhet fyra månader i förväg. Företaget varnar också regeringskunder för kommande missiluppskjutningar från Nordkorea och rymdoperationer från Kina. Amerikanska underrättelsetjänster försöker nu omfamna AI-revolutionen, men är medvetna om att tekniken är ung och skör. Tusentals analytiker över 18 amerikanska underrättelsetjänster använder nu en CIA-utvecklad generativ AI kallad Osiris.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 24 maj

Atropos Health samlar in 33 miljoner dollar i en serie B-finansieringsrunda

Hälsoteknikföretaget Atropos Health har meddelat att de har samlat in 33 miljoner dollar i en serie B-finansieringsrunda. Rundan inkluderade strategiska investeringar från hälsovårdsjättarna McKesson, Merck och Cencora Ventures. Företaget planerar att använda det nya kapitalet för att expandera sina verksamheter och satsa på viktiga initiativ, som att lansera inom life sciences, utöka partnerskap inom värdebaserad vård och onkologi, och växa sitt nätverk av datapartners. Atropos Healths kärnteknologi, Geneva OS, använder AI och automatisering för att snabbt generera klinisk bevis från verkliga data.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 24 maj

Google testar ny säkerhetsfunktion för att bekämpa bedrägerier

En simulering genomförd av Google under dess årliga utvecklarkonferens Google I/O visade en ny säkerhets- och integritetsåtgärd som nu testas för Android-enheter. Funktionen varnar användare för potentiella bedrägerier, till exempel falska samtal från banker. Enligt Sameer Samat, Googles president för Android-ekosystemet, förlorade människor över hela världen mer än $1 biljon till bedrägeri förra året. Vissa av de nya funktionerna för Android-smartphones kommer att göras tillgängliga genom uppdateringar av Google Play-tjänster, medan andra kommer att reserveras för Android 15, den nästa versionen av Googles mobila operativsystem, som förväntas släppas i höst. Trots att Android-enheter är populära, använder fler äldre amerikaner iPhones, enligt en undersökning från Recon Analytics.

Direktlänk Dela American Association of Retired Persons fördjupade 24 maj

OpenAI:s trovärdighet ifrågasätts efter kontroversiella avtal

OpenAI:s trovärdighet och dess VD, Sam Altman, har hamnat under skarp kritik efter att Vox avslöjat att företaget pressat anställda att skriva under stränga sekretess- och icke-föraktavtal, genom att hota att dra tillbaka anställdas investerade aktieandelar. Att dra tillbaka investerade aktieandelar är en ovanlig praxis, särskilt i Silicon Valley där teknikarbetare ofta väljer aktieavtal framför höga löner. Altman har medgett att klausulen fanns, men hävdar att han inte hade kännedom om den. Dokumentation granskad av Vox tyder dock på att Altman visste om klausulen.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 23 maj

OpenAI:s kontrakt hotar att ta tillbaka aktieägande från tidigare anställda

Förra veckan bad Sam Altman om ursäkt för OpenAI:s kontrakt som hotade att ta tillbaka aktieägande från tidigare anställda, och hävdade i ett tweet att han ´inte visste att detta hände och jag borde ha gjort det´. Nu tyder dokument som läckt till Vox på att Altman visste, och visar att VD:n och andra höga chefer på OpenAI skrev under dokument som höll aktieägandet över huvudet på tidigare anställda. En av villkoren som skulle äventyra en tidigare OpenAI-anställds aktieägande i företaget, potentiellt värt miljontals dollar, var att tala negativt om OpenAI. Vox rapporterar att hundratals läckta dokument avslöjar ett mönster av högtryckstaktiker på OpenAI för att få anställda att skriva under extremt restriktiva avtal om icke-förtal och sekretess. I vissa fall fick anställda bara en vecka på sig att avstå från sitt aktieägande eller acceptera OpenAI:s munkavle.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade 23 maj

OpenAI-anställda hotade med förlust av eget kapital vid utträde

Anställda på teknikjätten OpenAI har rapporterat att de konfronterats med omfattande och mycket restriktiva utträdesdokument när de önskat lämna företaget. Om de vägrade att skriva under i tid hotades de med förlust av deras investerade eget kapital i företaget. Detta är en ovanlig åtgärd i Silicon Valley. Nyheten orsakade stor uppståndelse inom OpenAI, ett privat företag som för närvarande värderas till cirka 80 miljarder dollar. En dag efter detta meddelade VD Sam Altman att han var ledsen och att de aldrig skulle ta tillbaka någons investerade eget kapital.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 23 maj

Scarlett Johansson i konflikt med OpenAI över röstimitation

Skådespelerskan Scarlett Johansson har hamnat i en konflikt med OpenAI angående företagets senaste produkt, ChatGPT, som hon hävdar låter precis som henne trots att hon och hennes agent avböjt att låna sin röst till produkten. OpenAI förnekar att det var en medveten imitation. Sony Music har också skrivit till Google, Microsoft och OpenAI för att fråga om några av deras artisters låtar har använts för att utveckla AI-system, vilket de inte har tillstånd till. Dessa händelser påminner om Silicon Valleys tidigare dagar då företag ofta sökte förlåtelse snarare än tillstånd. OpenAI, som ursprungligen skapades som en icke-vinstdrivande organisation, har blivit mer vinstinriktad, vilket har lett till oro för att företaget ska avvika från sitt ursprungliga uppdrag. Trots detta är det allmänt överens om att tydliga gränser behövs för att hålla företag som OpenAI i schack.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 23 maj

Artificiell intelligens: En triumf eller ett hot mot mänskligheten?

Artificiell intelligens (AI) har upplevt många upp- och nedgångar sedan dess födelse för sju decennier sedan, med perioder av framsteg och stagnation. Nu är vi mitt i en AI-sommar, den hetaste i historien, drivet av vetenskapliga framsteg, bättre algoritmer, data och beräkningskraft. Många firar AI:s framsteg som en triumf av vetenskaplig utveckling, medan andra ser det som en potentiell risk för mänsklighetens undergång. Framstående AI-forskare, inklusive Geoffrey Hinton vid University of Toronto, varnar för okontrollerad utveckling av tekniken. Philippe Beaudoin, AI-forskare och medgrundare av Element AI, anser att vi står vid ett vägskäl och att vi måste bestämma hur vi ska utforska och förstå dessa system.

Direktlänk Dela Broadview Magazine fördjupade 22 maj

Perplexity AI samlar in 62,7 miljoner dollar, siktar på att förändra AI-sökningsteknik

Perplexity AI, ett startup grundat av Aravind Srinivas, en IIT Madras-alumn, har nyligen säkrat en investering på 62,7 miljoner dollar, vilket ökar dess värdering till 1,04 miljarder dollar och ger det status som unicorn. Företaget strävar efter att omdefiniera sökmotorlandskapet och positionera sig som en stark konkurrent till Google. Perplexity AI skiljer sig genom att inte bara svara på frågor utan också erbjuda källhänvisningar, i syfte att öka transparensen och tilliten till AI-drivna sökresultat.

Direktlänk Dela Scoop Earth fördjupade 22 maj

Microsoft presenterar nya AI-funktioner och Cobalt 100 CPU

Microsoft introducerade en rad nya AI-funktioner, inklusive OpenAI:s nya GPT-4o och Microsofts nya Cobalt 100 CPU, under sin Build-konferens i Seattle. Detta kommer i en tid då tech-jättar som Microsoft, Google, Amazon, Meta och Apple tävlar om att överträffa varandra i den största teknikskramlet på år. Microsofts största tillkännagivande var att de kommer att erbjuda OpenAI:s GPT-4o genom sin Azure AI Studio. Användare kommer nu att kunna utveckla sina egna AI-drivna program med GPT-4o för att skapa appar som kan svara på bilder, röst och text. Microsoft visade också upp sina små språkmodeller Phi-3-small, Phi-3-medium och Phi-3-vision.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 21 maj

Aktier i företag som tillverkar AI-chip har skjutit i höjden, vilket kan leda till aktiesplit. Aktiesplit skapar eller förstör inte värde, men kan öka aktiens likviditet och göra den mer tillgänglig för investerare. Fem företag som kan vara på väg mot en aktiesplit är Nvidia, Super Micro Computer, Broadcom, ASML Holdings och Lam Research. Dessa företag har alla haft starka aktieprestationer, men deras höga aktiepriser kan göra dem till kandidater för en split.

The Motley Fool fördjupade 21 maj

CIA använder generativ AI för att förbättra sitt arbete

Central Intelligence Agency (CIA) använder generativ artificiell intelligens (AI) för att förbättra sitt arbete. CIA:s första teknikchef, Nand Mulchandani, leder arbetet. Mulchandani, en tidigare Silicon Valley VD, utnämndes till tjänsten 2022 efter att ha arbetat vid Pentagon´s Joint Artificial Intelligence Center. En av de projekt han övervakar är en ChatGPT-liknande generativ AI-applikation som drar nytta av öppen data. Tusentals analytiker inom den amerikanska underrättelsegemenskapen använder den. Andra CIA-projekt som använder stora språkmodeller är hemliga. Mulchandani menar att generativ AI bör behandlas som en ´galen, berusad vän´ och att den kan vara utmärkt för kreativa uppgifter men inte för precisionsarbete.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 20 maj

Maskininlärningsforskare påstår sig veta om drogdrivna orgier i Silicon Valley

Sonia Joseph, en forskare inom maskininlärning, påstår att hon känner till drogdrivna orgier som sker i Silicon Valleys hackershus och kopplar dessa fester till OpenAI. Joseph har tidigare varit verksam vid Princeton och är nu knuten till det djupinlärningsinstitutet Mila Quebec. Hon hävdar att dessa händelser har ägt rum inom den artificiella allmänna intelligensgemenskapen (AGI) i dalen. Josephs kommentarer följde på att OpenAIs chef för superinriktning, Jan Leike, lämnade företaget. Hon anklagar kulturen kring dessa påstådda fester för att leda till tvångsmässiga och problematiska sociala dynamiker.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 19 maj

OpenAI:s VD Sam Altman diskuterar förlust av privatliv och anonymitet

Sam Altman, VD för OpenAI, företaget bakom AI-modellen ChatGPT, har avslöjat de oväntade nackdelarna med sin nyfunna berömmelse. Han berättade i podcasten ´The Logan Bartlett Show´ om sin erfarenhet av den ständiga offentliga erkännandet. Altman medgav att han inte helt hade övervägt konsekvenserna av sin roll på OpenAI innan han tog på sig positionen. Trots att han inte var helt okänd i Silicon Valley före sin tid på OpenAI, har hans roll där skjutit honom till en ny nivå av offentligt erkännande. Altman diskuterade också sin dramatiska avskedande och återinsättning på OpenAI förra året.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 18 maj

OpenAI:s VD Sam Altman diskuterar utvecklingen av AI och framtida planer för GPT-5

I en exklusiv intervju med Logan Bartlett, VD och huvudägare för Silicon Valley riskkapitalföretaget Redpoint, diskuterade OpenAI:s VD Sam Altman den nyligen släppta versionen GPT-4 och antydde framtida planer för GPT-5. Altman belyste utvecklingen av artificiell intelligens och dess djupgående inverkan på mänsklig interaktion och programmeringsfältet. Han belyste att utvecklingen av AI kommer att leda till att människor söker mer mänskliga anslutningar. Han ser programmering som den mest lovande industrin under de närmaste 12 månaderna. Han föreslog också att GPT-5 kan fungera som en ´virtuell hjärna´, som hjälper användare med olika uppgifter.

Direktlänk Dela GizChina Ukraine fördjupade 18 maj

Nyckelpersoner avgår från OpenAI

OpenAI har introducerat ChatGPT 4.0, som har en mänsklig röst, men denna milstolpe överskuggas av avgångar av nyckelpersoner. Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare, och Jan Leike, medledare för superalignment-teamet, har båda avgått, vilket lett till omfattande spekulationer om företagets interna dynamik och engagemang för säkerhet. Avgångarna följer en period av intern konflikt på OpenAI. Sutskever, inblandad i en styrelsekonflikt som tillfälligt ledde till att VD Sam Altman avskedades, uttryckte senare ånger och stödde Altmans återinsättning. Trots detta ledde Sutskevers fortsatta frånvaro till hans avgång. Jan Leike, som uttryckt oro över OpenAIs skift bort från en säkerhetsfokuserad kultur, sade bara, ´Jag avgick,´ i sitt avskedsmeddelande, och utvecklade senare sina bekymmer över företagets riktning. Tystnaden från tidigare anställda har kopplats till mycket restriktiva sekretessavtal (NDAs) som hindrar dem från att kritisera OpenAI på obestämd tid. Dessa avtal stipulerar också att eventuella överträdelser kan resultera i förlust av intjänad aktieägarandel, vilket för många kan uppgå till miljontals dollar. Daniel Kokotajlo, en tidigare anställd, bekräftade att han avstod från betydande aktieägarandel för att lämna utan att skriva under NDA. Sådana metoder är ovanliga även i Silicon Valley, där NDAs är vanliga, men sällan hotar de redan intjänade ersättningar. OpenAIs uppdrag att utveckla artificiell allmän intelligens (AGI) har alltid varit ambitiöst. Företaget syftar till att skapa AI-system som överträffar mänsklig intelligens och potentiellt kan lösa stora globala problem. Emellertid väcker avgången av seniora säkerhetsfokuserade teammedlemmar frågor om huruvida OpenAI fortfarande är engagerade i sina uttalade mål om transparens och säkerhet. Företagets unika struktur, utformad för att balansera vinst med ansvar, har också granskats, särskilt efter styrelsens misslyckade försök att permanent avlägsna Altman. Avgångarna och de restriktiva NDAs tyder på att OpenAI kanske prioriterar sina kommersiella intressen över sina offentliga åtaganden till säkerhet och transparens. När företaget fortsätter att driva mot AGI kan bristen på öppen diskussion och extern tillsyn ha betydande konsekvenser för framtiden för artificiell intelligens och dess inverkan på mänskligheten.

Direktlänk Dela WinBuzzer fördjupade 18 maj

OpenAI och Google avslöjar banbrytande framsteg inom AI

I teknikens värld markerar vissa ögonblick betydande förändringar, ofta kallade ´inflektionspunkter´. Dessa avgörande tider omdefinierar möjligheter, medför nya hot och möjligheter. Under de senaste åren har det som tidigare sågs som extraordinära språng nu blivit nästan rutin. Denna vecka var ett bevis på det, när två teknikjättar, OpenAI och Google, avtäckte banbrytande framsteg som lovar att omforma vår interaktion med teknik och i slutändan vårt dagliga liv. OpenAI introducerade GPT-4o, en ny flaggskeppsmodell tillgänglig gratis. GPT-4o sticker ut för sin förmåga att bearbeta och svara i flera lägen - text, tal och vision - vilket skapar en skrämmande naturlig interaktion med användare. Google introducerade flera AI-utvecklingar, inklusive en ny version av sin kraftfulla AI-modell, Gemini Pro, och en revolutionerande produkt under utveckling, Project Astra. Denna nya multimodala chatbot speglar OpenAI:s GPT-4o i sin förmåga att bearbeta kontinuerlig visuell och auditiv information, och erbjuder sofistikerade svar om sina observationer. Trots dessa imponerande framsteg är AI-revolutionen inte utan sina kritiker. De hävdar att medan dessa modeller initialt var banbrytande, borde vi inte förvänta oss betydande förbättringar inom en snar framtid. Dock pekar den snabba utvecklingstakten för AI på att dagens brister snabbt kan övervinnas. Det finns en enighet i teknikvärlden om att AI är en omvandlande kraft, kanske till och med överträffar internet i sin potentiella inverkan.

Direktlänk Dela Financial-world.org fördjupade 18 maj

Googles nya AI-verktyg Gemini ger felaktiga och potentiellt farliga svar

Googles nya AI-verktyg Gemini har kritiserats för att ge felaktiga och potentiellt farliga svar. Verktyget, som är tänkt att förbättra sökfunktionen, har visat sig ge svar som är uppenbart felaktiga. Exempelvis gav det felaktig information om hur Ford´s semi-autonoma adaptiva farthållare BlueCruise fungerar, och gav felaktiga och potentiellt farliga råd om motorcykelsäkerhet. Kritiker menar att Gemini i huvudsak bekräftar fördomar och att det saknas en mekanism för att faktakontrollera svaren.

Direktlänk Dela Rideapart.com fördjupade 18 maj

Google och OpenAI tävlar om AI-dominans

Det var en betydande vecka i AI-industrin, med demonstrationer från Google och OpenAI. OpenAI presenterade sin nya modell, GPT-4 Omni, förpackad i en flirtig assistent. Googles evenemang detaljerade flera nuvarande och planerade AI-produkter. Investerare jag talade med denna vecka var inte övertygade om att antingen Google eller OpenAI hade den avgörande produkten ännu. Nvidia-vetenskapsmannen Jim Fan delade att han tyckte att OpenAIs demonstration var en smart skyltning av hur företaget kunde väva samman befintlig teknik för att bearbeta text, bilder och ljud till en ström. Google och OpenAI har också licensavtal med Reddit.

Direktlänk Dela Newcomer fördjupade 18 maj

Överraskande avgångar och hemlighetsfulla avtal skapar spekulationer kring OpenAI

OpenAI meddelade att deras produkt ChatGPT nu kan prata som en människa. Men nyheten överskuggades av att företagets medgrundare och chefsforskare Ilya Sutskever och hans medteamledare Jan Leike avgick. Deras avgångar skapade spekulationer kring företaget, särskilt eftersom tidigare anställda hållits tysta. Detta beror på ett mycket restriktivt avtal som tidigare anställda måste skriva under, som förbjuder dem att kritisera företaget. Om de vägrar att skriva under avtalet eller bryter mot det, kan de förlora all inlösenbar aktieägarandel de tjänat under sin tid på företaget.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 17 maj

AI-revolutionen: Virtuella assistenter kan ta över våra vardagliga uppgifter

Under den senaste veckan har några av de största och viktigaste teknikföretagen gjort AI-meddelanden, alla övertygade om att vi är på väg mot en revolution inom virtuella assistenter. Om Silicon Valley får som de vill, kanske du aldrig behöver skriva ett e-postmeddelande, en kodrad eller ett skämt igen. Allt du behöver göra är att fråga din allvetande, ultra-hjälpsamma, kanske lite för flirtiga virtuella assistent, och den kommer att göra allt för dig. Diskussioner har förts kring de AI-assistentgrejer som OpenAI meddelade vid sitt våruppdateringsevenemang och de mycket liknande saker som Google meddelade vid sin I/O-utvecklarkonferens dagen efter.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 17 maj

OpenAI:s VD Sam Altman diskuterar förlusten av privatliv och anonymitet

Sam Altman, VD för OpenAI, en av de mest kända figurerna inom AI-industrin, har diskuterat hur hans jobb har påverkat hans privatliv och anonymitet. Under ett avsnitt av podcasten The Logan Bartlett Show reflekterade han över att han inte kan vara mestadels anonym offentligt, vilket han beskrev som ´mycket, mycket konstigt´. Trots att OpenAI har satt Altman mer i rampljuset, var han långt ifrån anonym i Silicon Valley tidigare. Han var president för startup-acceleratorn Y Combinator i flera år innan han tog över ledningen för OpenAI 2019.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 17 maj

Cerebras Systems levererar AI-superdator till tyskt startup

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems meddelade onsdagen den 15 maj att de kommer att leverera superdatorsystemet till Aleph Alpha, ett tyskt teknikstartföretag som kommer att använda det för att utveckla artificiell intelligens (AI) för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har skapat ett databehandlingssystem som syftar till att konkurrera med Nvidia i träning av AI-system med en enorm mängd data. Tidigare har företaget vunnit kontrakt för att leverera G42, ett regeringsstött företag i Förenade Arabemiraten, med en superdator AI, även om dessa maskiner skulle placeras fysiskt i USA.

Direktlänk Dela Viral Okezone Internet fördjupade 17 maj

Aleph Alpha och Cerebras Systems utvecklar AI för tyska militären

Silicon Valley-företaget Aleph Alpha Technology meddelade på onsdagen att de kommer att använda ett superdatorsystem som tillhandahålls av Cerebras Systems för att utveckla artificiell intelligens för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har utvecklat en datorarkitektur som öppnar nya möjligheter för att träna AI-system med massiva mängder data. I kontrast kommer Cerebras superdatorer att skickas till ett säkert datacenter i Tyskland som en del av avtalet med Aleph Alpha. De två företagen beskrev samarbetet som ett flerårigt kontrakt.

Direktlänk Dela CIO News fördjupade 16 maj

Cerebras Systems att leverera AI-superdator till tysk startup

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems meddelade på onsdagen att det kommer att leverera ett superdatorsystem till Aleph Alpha, en tysk teknikstart-up som kommer att använda det för att utveckla artificiell intelligens för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har skapat ett datorsystem som syftar till att konkurrera med Nvidia för att träna AI-system med enorma mängder data. Cerebras superdatorer kommer att skeppas till ett säkert datacenter i Tyskland, vilket är första gången ett Cerebras-system har installerats i Europa.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 16 maj

Amazon drar tillbaka AI-baserad teknologi ´Just Walk Out´, regulatorer börjar agera mot AI-washing

Efter över ett decennium av utveckling har Amazon slutat använda sin ´Just Walk Out´-teknologi, där företaget använde AI och maskininlärning för att analysera filmklipp från kameror i butiker för att beräkna kundernas räkningar. Istället granskades transaktionerna manuellt av mänskliga operatörer. Amazon anklagas för att ha anställt tusentals arbetare i Indien för att manuellt granska bilderna från pilotbutikerna. Detta är inte första gången Amazon hamnat i en skandal för att ha nedvärderat människans roll i sin AI-teknologi. Regulatorer börjar nu agera mot AI-washing, med både SEC och FTC som har vidtagit åtgärder mot företag som överdriver sin AI-kapacitet.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 16 maj

AI:s svårigheter med sanningen och dess inverkan på teknikindustrin

Stora teknikföretag som Google, OpenAI, Microsoft och Apple investerar i AI-teknik och försöker flytta den från forskarnas laptops till genomsnittspersoners telefoner och datorer. Men AI har fortfarande problem med noggrannhet, till exempel kan Meta AI inte korrekt identifiera en persons bild. AI har också problem med att upprätthålla konsekvens i mindre saker. Dessutom har en studie från National University of Singapore föreslagit att hallucinationer är ett oundvikligt resultat av alla stora språkmodeller. Trots dessa problem tror många AI-forskare att man inte bör oroa sig för hallucinationer.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 16 maj

Cerebras Systems kommer att leverera AI-superdator till tyskt företag

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems kommer att leverera ett superdatorsystem till det tyska teknikstartföretaget Aleph Alpha. Aleph Alpha kommer att använda systemet för att utveckla artificiell intelligens för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har skapat ett datorsystem som syftar till att konkurrera med Nvidia för att träna AI-system med stora mängder data. Tidigare har företaget vunnit ett avtal för att leverera AI-superdatorer till G42, ett regeringsstött företag i Förenade Arabemiraten. Cerebras superdatorer kommer att skeppas till ett säkert datacenter i Tyskland, vilket är första gången ett Cerebras-system installeras i Europa.

Direktlänk Dela SaltWire Network fördjupade 15 maj

Dramatik på Open AI: Grundare sparkade och återanställda

Den 17 november 2023 markerar en betydande händelse hos Open AI. VD och medgrundare Sam Altman och medgrundare och dåvarande styrelseordförande Greg Brockman blev avskedade av styrelsen. Efter detta utnämndes två tillfälliga VD:ar, inklusive företagets teknikchef Mira Murati. Trots att de initialt accepterade jobb hos Microsoft, återvände både Altman och Brockman till Open AI, där Altman återinsattes som VD.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 15 maj

Cerebras Systems levererar superdator till tyska AI-startup Aleph Alpha

Silicon Valley-företaget Cerebras Systems meddelade på onsdagen att de kommer att leverera ett superdatorsystem till Aleph Alpha, en tysk teknikstart. Aleph Alpha kommer att använda systemet för att utveckla artificiell intelligens för de tyska väpnade styrkorna. Cerebras har skapat ett datorsystem som syftar till att konkurrera med Nvidia för att träna AI-system med enorma mängder data. Avtalet med Aleph Alpha innebär att Cerebras superdatorer kommer att skickas till ett säkert datacenter i Tyskland, första gången ett Cerebras-system har installerats i Europa.

Direktlänk Dela Yahoo fördjupade 15 maj

OpenAI:s chefsforskare och medgrundare Ilya Sutskever lämnar företaget

OpenAI:s chefsforskare och medgrundare, Ilya Sutskever, lämnar det artificiella intelligensföretaget, vilket avslutar månader av spekulationer i Silicon Valley om framtiden för en toppforskare inom AI. Sutskever kommer att ersättas av forskningsdirektören Jakub Pachocki, meddelade OpenAI på sin blogg. Sutskever har spelat en avgörande roll i företaget sedan dess tidigaste dagar, och har hjälpt till att vägleda diskussioner om säkerheten för AI-teknologi. Han har även haft meningsskiljaktigheter med Altman om strategi. Jan Leike, en annan veteran från OpenAI som medledde det så kallade superalignment-teamet med Sutskever, har också avgått.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 15 maj

OpenAI:s chefsforskare och medgrundare Ilya Sutskever lämnar företaget

OpenAI:s chefsforskare och medgrundare Ilya Sutskever lämnar företaget, vilket avslutar månader av spekulationer i Silicon Valley om framtiden för en ledande AI-forskare som spelade en nyckelroll i den korta avsättningen av Sam Altman förra året. Sutskever kommer att ersättas av forskningschefen Jakub Pachocki, enligt OpenAI:s blogg. Sutskever, som varit med OpenAI i nästan ett decennium, har haft en dramatisk tid på företaget. Han rekryterades till företaget av Elon Musk och har tjänstgjort som dess forskningschef sedan det grundades 2015.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 15 maj

OpenAI:s medgrundare och chefsforskare lämnar företaget

Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare för OpenAI, lämnar företaget. Sutskever var en av fyra styrelsemedlemmar som tvingade ut VD Sam Altman i november, men uttryckte senare ånger över beslutet. Sutskevers avgång, som tillkännagavs i ett blogginlägg på tisdagen, markerar ett nytt kapitel i en historia som chockade Silicon Valley och väckte frågor om Altman och hans företag var redo att leda teknikindustrin in i AI-eran. Altman återvände till OpenAI bara fem dagar efter att han avskedats och fortsatte att driva företaget mot allt mer kraftfulla teknologier.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 15 maj

AI-startupen Anthropic samlar in 7,3 miljarder dollar och överträffar OpenAI

Anthropic, en av de hetaste AI-startuperna, har samlat in 7,3 miljarder dollar under det senaste året. Företaget, som grundades 2021, har tidigare anställda från OpenAI i teamet och har utvecklat AI-chattboten Claude. Dess senaste modell, Claude 3 Opus, har presterat bättre än OpenAIs GPT-4-modell inom områden som resonemang, matematik och kodning. Anthropic är privatägt av riskkapitalfonder och teknikjättar, och har inte planer på att bli offentligt handlat inom den närmaste framtiden. Företaget har dragit till sig stora investeringar från Amazon, Google och Menlo Ventures.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 15 maj

AI är avgörande för företag på CNBC Disruptor 50-listan

AI spelar en central roll i två tredjedelar av företagen på den 12:e årliga CNBC Disruptor 50-listan, med OpenAI som återkommande etta på listan. Tretton av de 2024 ´generative AI-företagen´, inklusive fem av topp 10 på årets lista, har tillsammans samlat in minst $5,5 miljarder från investerare under det senaste året. Företag inom allt från cybersäkerhet till jordbruk definierar AI som avgörande för deras verksamhet. Sammantaget har de 2024 disruptorerna samlat in $70 miljarder till ett totalt antytt värde av $436 miljarder.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 14 maj

SoftBank överväger investeringar i indiska datacenter och industrirobotföretag

SoftBank, ett japanskt teknikkonglomerat, överväger investeringar i indiska datacenter och företag inom industrirobotik. Detta som en del av deras satsning på infrastrukturen inom artificiell intelligens (AI). SoftBank utvärderar affärer inom dessa sektorer och kan investera mellan 75 miljoner och 150 miljoner dollar per affär. Inga specifika detaljer finns tillgängliga om de möjliga investeringarna, men en källa nämner att dessa kan vara nybyggda datacenter från ett stort företag eller en tillverkningsenhet som utnyttjar automation och AI.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 14 maj

Industriledare varnar för överdriven hype kring generativ AI

Patrick Bangert, senior vice president för data, analys och AI på molnlösningstjänstleverantören Searce, varnar för att cirka 90% av påståendena man hör om AI är lögner eller propaganda. Han menar att de flesta användningsfall man ser populärt på sociala medier är mer underhållning än verklig nytta. Bangert påpekar att det är få företag som faktiskt skapar AI-teknik och att många av dessa företag är förlustbringande. Han tror att de stora spelarna som Amazon, Microsoft och Google kommer att köpa upp de andra företagen på sikt.

Direktlänk Dela CDOTrends fördjupade 13 maj

OpenAI lanserar ny sökmotor för att konkurrera med Google

AI-forskningslabbet OpenAI har bekräftat rykten om att de utvecklar en ny sökmotor, vilket kommer efter framgångar för deras flaggskepps-chatbot ChatGPT. OpenAI:s nya verktyg kommer att fungera liknande som ChatGPT, men kommer att kunna dra realtidsinformation och citat från webben, tack vare sitt partnerskap med Bing. Verktyget kommer också att presentera användare med bilder, men kommer troligen att visa dem tillsammans med textresponsen, likt befintliga AI-sökmotorer som Perplexity AI. OpenAI:s nya sökmotor syftar till att syntetisera webbaserad information på ett sätt som är mer användbart för användaren.

Direktlänk Dela TechCo fördjupade 10 maj

Storbritannien: Flera företag säkrar finansiering för att driva tillväxt och innovation

Tuza, en jämförelsesajt för företagskortbetalningar, har säkrat 4 miljoner pund för att påskynda tillväxten i Storbritannien. Wayve, marknadsledare inom AI för autonom körning, har lyckats säkra 842 miljoner pund i serie C-finansiering. Definely, ett Storbritannien-baserat LegalTech-företag, har framgångsrikt höjt 5,58 miljoner pund i serie A-finansiering. Londonbaserade insurtech-startupen Urban Jungle har höjt 11,2 miljoner pund i en uppföljande investering från sina tidigare backare. Stratiphy, ett företag för teknik för byggande av investeringsstrategier, har meddelat att konsortiet det leder har tilldelats ett bidrag på 1 miljon pund från Innovate UK.

Direktlänk Dela Maddyness fördjupade 10 maj

Mistral AI säkrar omfattande finansiering på 600 miljoner dollar

Mistral AI har säkrat en betydande finansiering på 600 miljoner dollar, vilket ökar dess värde till 6 miljarder dollar. Bland investerarna finns General Catalyst och Lightspeed Venture Partners, och teamet inkluderar tidigare anställda från stora teknikföretag som Meta och Google DeepMind. Mistral AI är nära att sluta ett annat finansieringsavtal på 600 miljoner dollar. Microsoft har investerat 16 miljoner dollar i Mistral och arbetar med dem för att använda deras AI-modeller genom Azure molnplattform. Trots kritik från vissa EU-lagstiftare, öppnar Mistral´s partnerskap med Microsoft nya möjligheter för AI-innovation.

Direktlänk Dela Scoop Earth fördjupade 10 maj

Franska AI-startupen Mistral AI förväntas nästan tredubbla sitt värde till 6 miljarder dollar

Mistral AI, en fransk AI-startup, förväntas nästan tredubbla sitt värde till 6 miljarder dollar inom sex månader i en ny finansieringsrunda. Wall Street Journal rapporterar att Mistral förväntas samla in cirka 600 miljoner dollar i den nya rundan, vilket inkluderar dess befintliga investerare, General Catalyst och Lightspeed Venture Partners. Startupen, som grundades för ett år sedan av tidigare forskare från DeepMind och Meta AI, har nyligen börjat generera intäkter. Mistral och Microsoft tillkännagav i februari ett flerårigt partnerskap värt 16,3 miljoner dollar.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 9 maj

AKOOL firar milstolpe på 2 miljoner användare efter snabb expansion av AI-verktyg

AKOOL, den banbrytande generativa AI-plattformen, meddelar stolt att man nått en stor milstolpe i sin resa, med över 2 miljoner användare. Detta framsteg speglar den snabba antagningen av AKOOL:s innovativa innehållsskapande verktyg, vilket markerar en tvåfaldig ökning inom bara två månader efter att ha nått 1 miljon användare. Företagets accelererade tillväxt tillskrivs de anmärkningsvärda förbättringarna i dess nya AI-drivna funktioner, inklusive videotolkning och virtuella avatarer.

Direktlänk Dela InvestorsObserver fördjupade 9 maj

Franska AI-startupen Mistral AI nära att säkra kapital på 6 miljarder dollar

Mistral AI, ett franskt startupföretag inom artificiell intelligens (AI), står på tröskeln till att säkra en affär för att höja kapitalet till en värdering av 6 miljarder dollar. Detta markerar en betydande ökning från för sex månader sedan och positionerar företaget för att konkurrera med jättar i Silicon Valley inom AI-sektorn. Finansieringsrundan förväntas involvera befintliga supportrar som General Catalyst och Lightspeed Venture Partners. Mistral, grundat av tidigare forskare från Alphabet Inc´s Google och Meta Platforms Inc i Paris, har visat imponerande tillväxt.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 9 maj

Mistral AI nära att säkra finansieringsrunda till värdering av 6 miljarder dollar

Franska startup-företaget Mistral AI är nära att säkra en finansieringsrunda som skulle värdera företaget till cirka 6 miljarder dollar, nästan en tredubbling från sex månader tidigare. Befintliga investerare General Catalyst och Lightspeed Venture Partners förväntas vara de största finansiärerna i den nya finansieringsrundan, där Mistral förväntas samla in cirka 600 miljoner dollar. I februari meddelade Mistral sitt samarbete med Microsoft för att ta sina öppna och kommersiella modeller till Microsofts molnplattform Azure, sin första distributionspartner. Microsoft har redan investerat miljarder dollar i OpenAI, skaparen av stora språkmodeller, som GPT-4 och GPT 3.5.

Direktlänk Dela Seeking Alpha fördjupade 9 maj

Mistral AI nära att höja kapital till en värdering på 6 miljarder dollar

Det franska startupföretaget Mistral AI är nära att nå en överenskommelse om att höja kapital till en värdering på 6 miljarder dollar, nästan en tredubbling jämfört med sex månader sedan. Detta ger företaget mer resurser att utmana Silicon Valley-jättarna inom artificiell intelligens. Bland de största investerarna i den nya finansieringsrundan förväntas befintliga backare General Catalyst och Lightspeed Venture Partners. Mistral planerar att höja cirka 600 miljoner dollar. Mistral grundades för ett år sedan av lokala forskare för Google och Meta Platforms och värderades till över 2 miljarder dollar i december.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 9 maj

Anthropic lanserar nya AI-modeller för att stärka sin chatbot Claude

Anthropic, en ledande aktör inom generativ artificiell intelligens, har lanserat nya modeller för att förbättra sin chatbot Claude. Företaget introducerade tre nya AI-modeller - Claude 3 Opus, Sonnet och Haiku - som det beskriver som sina mest högpresterande verktyg hittills och ledande inom branschen för att matcha mänsklig intelligens. Anthropic grundades 2021 av tidigare anställda på OpenAI och har finansierats av Google och samarbetat med Amazon för att utveckla ny teknik. Företaget har dock mött kritik för sin mer restriktiva inställning till AI-modeller jämfört med konkurrenter som ChatGPT.

Direktlänk Dela Griffin Daily News fördjupade 7 maj

Diskussion om artificiell intelligens intensifieras efter framgång med generativ AI

I slutet av november 2022 intensifierades diskussionen om artificiell intelligens (AI) när generativ AI, i form av Open AI:s Chat GPT, nådde den stora allmänheten. Generativ AI är system som kan skapa innehåll som kan vara text, bilder, musik, röst och till och med kod. På bara några dagar hade miljontals människor börjat använda Chat GPT och sociala medier fylldes med exempel på hur generativ AI kan användas för allt från att skapa sånger till mer professionellt bruk som att skriva studentuppsatser.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 6 maj

Anthropic lanserar AI-app; Microsoft begränsar polisanvändning av Azure OpenAI

AI-företaget Anthropic lanserar sin första smartphone-app, Claude, och en ny företagsprenumerationsplan. Appen kommer att vara tillgänglig för både gratis och betalande användare. Detta positionerar Anthropic att konkurrera mer direkt med branschjättar som OpenAI och Google. På programmeringsområdet är AI snabbt omformande praxis, med exempel som GitHub, nu under Microsofts ägande, som introducerat Copilot Workspace, ett AI-drivet verktyg för att förenkla koduppgifter. Trots att Europa har varit långsam med att integrera AI i sektorer som hälsovård och regering, går företag framåt med initiativ som kan störa branscher från finans till tillverkning. Microsoft begränsar polisens användning av Azure OpenAI för ansiktsigenkänning.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 3 maj

AI-startupen Mistral blir unicorn på ett år och utmanar Silicon Valley-jättarna

AI-startupen Mistral, grundad av Arthur Mensch, Guillaume Lample och Timothée Lacroix, har på bara ett år blivit en unicorn och ses som en seriös utmanare till de etablerade AI-jättarna i Silicon Valley. Företagets framgångar tillskrivs dess starka team och öppen källkods-strategi. Mensch ser generativ AI som ett verktyg för att öka produktivitet och kreativitet, och tror att AI kommer att förändra arbetsplatsen genom att ta över rutinuppgifter och tillåta människor att fokusera på uppgifter som kräver mänsklig interaktion och kreativt tänkande. Mistral skiljer sig från andra AI-företag genom sin portabla lösning som kan användas som en programvarutjänst (SaaS) genom deras API med valfri molnleverantör.

Direktlänk Dela McKinsey & Company fördjupade 3 maj

GitHub lanserar AI-verktyg för att strömlinjeforma kodning

Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt programmeringens konst. GitHub, som ägs av Microsoft, har lanserat AI-verktyget Copilot Workspace för att förenkla kodning och potentiellt öka teknisk innovation. Verktyget ger utvecklare en ny miljö som integrerar plattformens AI-assistent, vilket gör det möjligt för utvecklare att använda AI för olika kodningsuppgifter. Genom att automatisera repetitiva uppgifter, fånga upp fel tidigt och föreslå optimeringar hjälper AI utvecklare att arbeta smartare och snabbare. Detta ökar effektiviteten och har långtgående konsekvenser för företag inom olika branscher.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 3 maj

Bör AI och annan ny teknik regleras närmare?

Frågan om AI och annan ny teknik bör regleras närmare har kommit upp efter att OpenAI´s ChatGPT har varit föremål för kritik för att sprida missledande information. Klagomålet syftar till att lyfta fram ChatGPT´s benägenhet för osanningar så att juridiska standarder kan sättas. Vissa anser att regleringar är bra för teknikvärlden, medan andra föredrar en anti-regleringsetos som har varit en stor del av Silicon Valleys ethos i över ett halvt sekel. Slutligen kan ditt svar bero på hur bekväm du är med allt som dagens datahungriga teknikföretag gör.

Direktlänk Dela TechCo fördjupade 30 april

AI-startups kämpar med ekonomisk press

Flertalet artificiell intelligens (AI) startups har känt av ekonomisk press sedan mitten av mars. Inflection AI, som samlade in 1,5 miljarder dollar men knappt tjänade några pengar, har lagt ner sin ursprungliga verksamhet. Stability AI har entledigat anställda och skiljts åt med sin VD. Anthropic har kämpat för att täcka det cirka 1,8 miljarder dollar stora gapet mellan dess blygsamma försäljning och enorma utgifter. Denna problematik är särskilt akut för en grupp högprofilerade startups som har samlat in tiotals miljarder dollar för utveckling av generativ AI, tekniken bakom chattrobotar som ChatGPT.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 29 april

Stellar Cyber kommer att förhandsvisa sin Gen AI-drivna Open XDR Investigator på RSA-konferensen

Stellar Cyber, pionjären inom Open XDR-teknologi, kommer att exklusivt förhandsvisa sin Gen AI-driven Open XDR Investigator från den 6 maj på årets RSA-konferens i San Francisco, Kalifornien. Open XDR Investigator syftar till att göra utredningar, hotjakt och svar på attacker snabbare och enklare än tidigare. Genom att ställa enkla frågor kan säkerhetsanalytiker initiera utredning, jakt och svarsuppgifter utan att skriva ett enda sökkommando eller utforma komplexa handlingsplaner.

Direktlänk Dela Business Wire fördjupade 29 april

Apple återupptar samtal med OpenAI för att bygga chatbot för iPhones

Apple har återupptagit förhandlingar med OpenAI, skaparna av ChatGPT, för att införliva artificiell intelligens (AI) i iOS 18. Diskussionerna kretsar främst kring en ´chatbot/sök-komponent´. Dessutom utvecklar Apple sina egna språkmodeller för flera iOS 18-funktioner. Företaget överväger också att licensiera Gemini, Googles AI-drivna chatbot, för sin kommande programuppdatering. Det är ännu oklart vilken teknikleverantör Apple kommer att välja för sina produkter. Rykten antyder att Apple kommer att lansera nya AI-fokuserade laptops och skrivbord senare i år, alla drivna av en M4-chip.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 29 april

AI-startups kämpar med finansiella utmaningar

Flera artificiell intelligens (AI) startups, inklusive Inflection AI, Stability AI och Anthropic, kämpar med ekonomiska utmaningar i Silicon Valley sedan mitten av mars. Trots att dessa företag har samlat in miljarder dollar för utveckling av generativ AI, är konkurrensen med teknikjättar som Google, Microsoft och Meta svår på grund av de enorma investeringar som krävs. Utvecklings- och underhållskostnaderna för AI-system har visat sig vara mycket högre än förväntat, vilket leder till frågor om affärsmodellernas hållbarhet. Trots de nuvarande utmaningarna förblir den långsiktiga potentialen för AI-teknik lovande.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupade 29 april

Apple utforskar AI-partnerskap för iPhone med OpenAI och Google

Apple undersöker partnerskap med stora teknikföretag för att integrera artificiell intelligens (AI) i sin iPhone-linje, enligt rapporter. Företaget är rapporterat i diskussioner med Sam Altmans OpenAI för att införliva generativ AI-teknologi i sitt iOS-operativsystem. Apple är också i samtal med Google för att potentiellt licensiera Gemini, Googles AI-modell, för användning i iOS 18. Apple bygger också sina egna språkmodeller för att stödja olika funktioner i iOS 18, vilket indikerar en mångfacetterad strategi mot AI. Apple-chefen, Tim Cook, nämnde att företaget fortsätter att investera i AI och uttryckte entusiasm över att dela mer detaljer senare under året.

Direktlänk Dela The Current fördjupade 28 april

Apple återupptar samtal med OpenAI och Google för att förstärka AI-funktioner för iOS 18

Apple har återupptagit samtal med OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, för att stärka vissa artificiella intelligensfunktioner för iOS 18. Företaget utvecklar också sina egna stora språkmodeller, men samtalen med OpenAI är specifikt inriktade på en chattbot/sökkomponent. Apple förhandlar också med Google om att licensiera Googles egen AI-stödda chattbot Gemini för iOS 18. Apple överväger att licensiera teknik från både OpenAI och Google, eller ingen av dem. Företaget planerar att släppa AI-fokuserade laptops och skrivbord senare i år.

Direktlänk Dela TechGIndia fördjupade 28 april

Berömt forskningsinstitut i Oxford stängs oväntat

Framtidens Mänsklighet Institutet, en berömd forskningscentral i Oxford som studerade existentiella risker för mänskligheten, stängdes utan förvarning den 16 april. Institutet grundades 2005 av den svenskfödda filosofen Nick Bostrom och blev snabbt känt utanför akademiska kretsar, särskilt i Silicon Valley. Bostrom är mest känd för sin bästsäljande bok Superintelligence från 2014, där han varnar för de existentiella farorna med artificiell intelligens. Enligt institutet självt var dess stängning ett resultat av växande administrativa spänningar med Oxfords filosofifakultet. Både Bostrom och institutet har varit föremål för kontroverser de senaste åren.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 28 april

Nigerianska start-ups leder AI-innovationskapplöpningen vid GITEX AFRICA 2024

Nigerianska start-ups leder en AI-innovationskapplöpning med innovativa digitala lösningar som löser utmaningar över kontinenterna. De bästa från Afrikas största ekonomi tar centrum på Silicon Valleys största teknik- och start-up-evenemang i Marocko nästa månad. Från AI-driven diabetesvård till SaaS-plattformar som ökar lönsamheten inom jordbruket formar nigeriansk teknik framtiden för Afrikas växande digitala ekonomi. Detta lockar globala investerare med spännande företagsmöjligheter på AI Everything Expo av GITEX AFRICA 2024, kontinentens största teknik- och start-up-evenemang, från 29-31 maj i Marrakech.

Direktlänk Dela Ventures Africa fördjupade 25 april

Mark Zuckerberg lanserar Meta AI, ett chattbot för WhatsApp och Instagram

Mark Zuckerberg har lanserat Meta AI, ett konstgjort intelligens (AI) chattbot, för vissa användare över hela världen. Meta AI är inbyggt i plattformar som WhatsApp och Instagram, vilket innebär att användarna inte behöver ladda ner någon specifik app för att få tillgång till den. Chattboten kan generera bilder gratis och förstår 13 indiska språk. Meta AI kan också svara på grundläggande valfrågor och hänvisar användare till Indiens valkommissions webbplats för mer komplicerade frågor. Trots att det är en första generationens produkt, är Meta AI ganska bra men inte perfekt.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 25 april

Generativ AI i konflikt med kristna värderingar, enligt Samuel Bokenblom

Samuel Bokenblom diskuterar den generativa AI:s plats i samhället ur ett teologiskt perspektiv. Han menar att kategoriseringen av AI som ett verktyg behöver problematiseras. Filosofen Albert Borgmanns teorier om apparater kontra verktyg används för att illustrera detta. Bokenblom hävdar att generativ AI, till skillnad från verktyg, inte kräver mänskligt engagemang och därmed underminerar den mänskliga färdigheten. Han påpekar att detta står i konflikt med kristna värderingar om skapande och relationer. Bokenblom varnar för att överlämna vår ´imago dei´, eller Guds avbild, till AI.

Direktlänk Dela Dagen fördjupade 25 april

Stora teknikbolag försöker ´äga´ generativ AI

Stora teknikbolag som Microsoft, Google, Amazon, Meta och Apple försöker förhindra oberoende aktörer från att inträda i det multibiljon-dollar stora området generativ AI. Dessa företags växande makt innebär stora risker för underhållnings- och kreativa samhällen, och kan hämma innovation inom media- och underhållningsindustrin. Microsoft är en betydande investerare i två av OpenAI:s största ´oberoende´ konkurrenter, Inflection AI och Mistral, med över $1 miljard investerat i Inflection AI. Google och Amazon har också investerat miljarder i generativa AI-företag.

Direktlänk Dela Yahoo fördjupade 25 april

Nova AI strävar efter att överträffa konkurrenter med unika testverktyg och minskad användning av OpenAI

Nova AI, ett startup-företag som är ett år gammalt och nyligen har samlat in en miljon dollar i en pre-seed-runda, strävar efter att överträffa sina konkurrenter med sina verktyg för testning från början till slut. Företaget, som strävar efter att bryta många av Silicon Valleys regler för hur startups borde fungera, riktar sig mot företag av medelstorlek till stora företag med komplexa kodbasar. Nova AI:s teknik genomsöker sina kunders kod för att automatiskt bygga tester med hjälp av GenAI. Nova AI använder OpenAI:s Chat GPT-4 så lite som möjligt och matar inte kunddata till OpenAI. Istället förlitar sig Nova AI tungt på öppna källkodsmodeller som Llama utvecklad av Meta och StarCoder, samt bygger sina egna modeller.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 25 april

Nova AI samlar in $1 miljon för att förbättra kodtestning med AI

Nova AI, en startup som är ett år gammal och som har tagit examen från Unusual Academy-acceleratorn, har samlat in en för-seed-runda på $1 miljon. Företaget försöker överträffa sina konkurrenter med sina verktyg för end-to-end-testning genom att bryta många av Silicon Valley-reglerna för hur startups bör fungera. Nova AI siktar på medelstora till stora företag med komplexa kodbaser. Företagets teknik går igenom sina kunders kod för att automatiskt bygga tester med GenAI. Nova AI använder OpenAI´s Chat GPT-4 så lite som möjligt och matar inte kunddata till OpenAI. Istället förlitar sig Nova AI tungt på öppen källkodsmodeller som Llama utvecklad av Meta och StarCoder.

Direktlänk Dela Startup News fördjupade 24 april

Bioz, Inc. samarbetar med NeuroNexus för att presentera digitala citeringswidgets

AI-företaget Bioz, Inc. har ingått ett samarbete med NeuroNexus för att erbjuda en serie digitala citeringswidgets som visar NeuroNexus granskade produktomnämnanden på deras webbplats. Bioz har i över 10 år varit en branschledare inom att använda NLP och ML för att analysera vetenskaplig litteratur för kommersiella data. NeuroNexus är en ledande utvecklare av avancerade neurala gränssnittsteknologier, instrumenteringssystem och analytisk programvara, och ägnar sig åt att främja neurovetenskaplig forskning globalt.

Direktlänk Dela StreetInsider fördjupade 24 april

AI-startupen Tome omstrukturerar och fokuserar på företagskunder

AI-startupen Tome har beslutat att säga upp 20% av sitt team för att omstrukturera och fokusera på sina företagskunder, som använder dess AI-verktyg för att automatiskt generera presentationer. Företaget, som en gång värderades till 300 miljoner dollar, planerar att rikta in sig på försäljare som en nyckelkundbas framöver. CEO Keith Peiris förklarade att det är lättare att bygga upp ett företag som fokuserar på företagskunder än konsumentprodukter för en stor publik. Denna förändring mot företagskunder följer en trend bland AI-startups att öka intäkterna och effektivisera sina affärsmodeller.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupade 24 april

Silicon Valley-jättar investerar i AI-startups, brittisk myndighet uttrycker oro

Silicon Valley-jättar såsom Google, Apple, Microsoft, Meta, Amazon och Nvidia, gemensamt kallade Gamman, har börjat investera stora summor i AI-startups. Detta är ett symptom på deras oro att bli omsprungna i AI-racet. Microsoft investerade exempelvis $13 miljarder i OpenAI och var huvudinvesterare i en finansieringsrunda för Inflection. Amazon investerade $4 miljarder i Anthropic och Google har investerat $500 miljoner i samma företag, med löfte om ytterligare $1,5 miljarder. Trots att dessa tech-jättar har sina egna AI-modeller, köper de upp potentiella konkurrenter. Storbritanniens konkurrensmyndighet, Competition and Markets Authority (CMA), har uttryckt oro för detta och planerar att vara proaktiva för att säkerställa rättvis konkurrens och starkt konsumentskydd på marknaden för AI.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 24 april

Omidyar Network investerar i AI-företaget Anthropic

Omidyar Network, den filantropiska investeringsarmen till eBay-grundaren Pierre Omidyar och hans fru Pam, har investerat i Anthropic, en rival till OpenAI. Anthropic, som bildades 2021 av flera veteraner från OpenAI, är inriktad på säkerhet och ´överensstämmelse´ inom artificiell intelligens. Omidyar Network, som har varit en aktiv startup-investerare och förespråkare för impact investing i två decennier, missade ursprungligen en stor finansieringsrunda för Anthropic men fick senare möjlighet att köpa nästan 30 miljoner aktier i Anthropic som tidigare ägts av FTX Trading. Fonden Ford Foundation och Nathan Cummings Foundation har också investerat i Anthropic.

Direktlänk Dela ImpactAlpha fördjupade 23 april

Stora stiftelser köper aktier i AI-företaget Anthropic PBC

Ford Foundation, Omidyar Network och Nathan Cummings Foundation har meddelat att de gemensamt har köpt aktier i Anthropic PBC, en konkurrent till OpenAI. Anthropic PBC har fått uppmärksamhet för att vara ett företag som kan påverka AI-sektorn på ett betydande sätt. Företaget har även etablerat en Long Term Benefit Trust för att säkerställa företagets mission. Trots att de tre stiftelsernas gemensamma investering är begränsad i storlek och inte ger specifika styr- eller rösträttigheter, undrar många om det finns en möjlighet för dessa stiftelser att ha en större inverkan än vad deras investering antyder.

Direktlänk Dela ImpactAlpha fördjupade 23 april

AI-studieresa till San Francisco och Silicon Valley

San Francisco är världens huvudstad för artificiell intelligens (AI). Staden har mottagit mer än 55 miljarder dollar i VC-investeringar i fältet sedan 2014, vilket gör det till den tredje största investeringsmottagaren efter USA och Silicon Valley. San Franciscos framgång drivs av dess närhet till stora universitet och forskningsinstitutioner som Stanford University och techledare som Apple, Google och Meta. Staden är hem för några av världens ledande start-ups, inklusive OpenAI, Cruise, Anthropic och Perplexity.

Direktlänk Dela World Association of News Publishers fördjupade 23 april

Kan AI hjälpa Singapore att bekämpa e-handelsbedrägerier?

Bedrägerier, särskilt e-handelsbedrägerier, ökar kraftigt i Singapore. Antalet sådana bedrägerier har fördubblats på bara ett år, från 4 762 fall 2022 till 9 783 fall 2023. Singaporeanska regeringens nyligen införda E-handelsmarknadens säkerhetsbetyg (TSR) är ett steg i rätt riktning för att bekämpa detta. TSR betygsätter olika e-handelsplattformar baserat på de åtgärder mot bedrägerier de har implementerat. Men mer kan och bör göras, och här kan artificiell intelligens (AI) vara särskilt användbar. AI har potentialen att avsevärt minska e-handelsbedrägerier, genom tekniker som anomalidetektering med maskininlärning, biometrisk autentisering med datorvision och butikslikhetsdetektering med maskininlärning.

Direktlänk Dela Yahoo News Singapore fördjupade 23 april

AI-optimister som Elon Musk förutspår att AI kommer att vara smartare än någon enskild människa nästa år, medan AI-pessimister som Geoffrey Hinton varnar för att det kan utplåna mänskligheten. Men det finns också en växande grupp av AI-skeptiker, som Gary Marcus, som ifrågasätter dessa utsikter. Marcus, som grundade ett AI-startup och sålde det till Uber 2016, anser att dagens AI-teknik har sina begränsningar. Han tror att AI kommer att lyckas, men argumenterar för att det i dess nuvarande form stöter på hinder. Han tror att det behövs en helt ny strategi för att AI ska bli framgångsrikt.

The Australian Financial Review fördjupade 22 april

Amerikanska företag betalar miljoner för erfarna AI-experter

Konkurrensen om artificiell intelligens (AI) experter har ökat i USA, med företag som betalar hundratusentals dollar i lön och generösa aktieoptioner. Genomsnittslönen för en AI-ingenjör i USA är för närvarande 251 000 dollar, men det finns regionala skillnader. I San Francisco är siffran över 315 000 dollar, medan den i Denver-regionen endast är 60% av det. Enligt Levels.fyi-plattformen, som samlar in anonyma löneuppgifter, är medianlönen för sex AI-ingenjörer som började på OpenAI 925 000 dollar per år. Facebooks moderbolag Meta betalade 344 AI-experter en medianlön på 400 000 dollar per år. Flera AI-experter som tidigare arbetade på Tesla har flyttat till OpenAI eller programvaruföretaget Salesforce på senare tid.

Direktlänk Dela Neue Zürcher Zeitung fördjupade 22 april

Svensk delegation besöker techbolag i Silicon Valley

Salla Franzén, beskriver nyligen sin delegationsresa till Silicon Valley där hon besökte några av världens ledande techbolag. Resan inkluderade besök hos Nvidia, Open AI, Google och Intel, samt möten med högt uppsatta personer som Nvidias grundare och VD Jensen Huang.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 21 april

Veckans viktigaste nyheter om analys och datavetenskap

Tim King, verkställande redaktör, har sammanställt en lista över märkbara nyheter inom analys och datavetenskap för veckan som började den 19 april 2024. Enterra har avtäckt sitt intelligenssystem som sträcker sig över data- och processlagren för etablerade system. Databricks har meddelat allmän tillgänglighet för sina nästa generations Lakeview Dashboards. Kantana introducerar Tableau Analytics som en paketerad inbäddad produkt. Qlik meddelar en ny AI-accelerator för företag som vill utforska möjligheterna med AI. Rivos har höjt 250 miljoner dollar för dataanalys och generativ AI. Slutligen har ThoughtSpot lanserat en rad initiativ för utvecklare och produktbyggare.

Direktlänk Dela Solutions Review fördjupade 19 april

Företag oroade över beroendet av OpenAIs AI-verktyg

OpenAI har snabbt blivit en ledare inom generativ AI med verktyg som ChatGPT, vilket lockar företag med löftet om ökad produktivitet och kostnadsbesparingar. Men detta leder till oro för en möjlig låsning till några dominerande AI-modeller, liknande det som upplevdes med molntjänster. OpenAI har redan stora företag som kunder, inklusive PricewaterhouseCoopers, Amgen Inc., JetBlue Airways Corp., Riot Games Inc. och Klarna Bank AB. Men medan företag drömmer om produktivitetsvinster och kostnadsbesparingar, fruktar många att bli beroende av en av de få stora generativa AI-modellerna på ett sätt som kan vara svårt att undkomma.

Direktlänk Dela BizNews fördjupade 17 april

CLARA Analytics vald av stort försäkringsbolag för AI-baserad skadehantering

CLARA Analytics, en ledande leverantör av artificiell intelligens (AI) teknologi för optimering av försäkringskrav, har valts av ett av världens största personbilsförsäkringsbolag som grund för deras AI-drivna skadehanteringsinitiativ. CLARA hjälper försäkringsbolag att göra mening av omfattande information, effektivisera skadehantering, förbättra medicinska resultat och minska administrativa bördor för justerare. Bolaget kommer att implementera CLARA Optics, en produkt för dokumentintelligens som samlar juridiska kravpaket och medicinska journaler för transkription, extraherar meningsfulla detaljer och levererar handlingsbara insikter till skadehanterare.

Direktlänk Dela Business Wire fördjupade 17 april

Ny AI-modell från OpenAI-spinoff störtar GPT-4 från tronen

En spinoff från OpenAI har lyckats störta GPT-4 från tronen med hjälp av miljarder från Google och Amazon. Företaget, Anthropic, som drivs av tidigare OpenAI-anställda Daniela Amodei, Dario Amodei, Jack Clark och Jared Kaplan, har utvecklat en AI-modell, Claude 3, som presterade bättre i tester än GPT-4 Turbo, OpenAI:s bästa AI-modell hittills. Även om Google inte har lyckats göra detta med Gemini, har AI-startupen Cohere lyckats komma på fjärde plats med sin AI-modell Command R+. Modellerna rankas enligt Chatbot Arenas bästa lista.

Direktlänk Dela Trending Topics fördjupade 17 april

Narrato använder AI för att skapa marknadsföringsinnehåll automatiskt

Narrato, som drivs av Sophia Solanki, erbjuder AI-marknadsföringslösningar för företag. Dess produkt, ´Content Genie´, genererar automatiskt sociala medieinlägg och blogginnehåll varje vecka, vilket sparar tid och pengar för småföretag. Plattformen har också över 100 AI-verktyg och mallar för att underlätta innehållsskapande. Narrato har fått erkännande från stora namn inom branschen och dess kunder, inklusive att vara #1 Marketing Product of the month på Product Hunt i oktober 2023 och vinnare av TiE Silicon Valley Top 50 Startups award 2023.

Direktlänk Dela Small Business Trends fördjupade 17 april

Google tillhandahåller AI-verktyg till Nationalgardet för snabbare och effektivare katastrofrespons

Google meddelade att de tillhandahåller artificiell intelligens (AI) verktyg för att hjälpa Nationalgardet att analysera bilder av katastrofområden för snabbare och effektivare respons. Bellwether, en ny grupp inom ´X´, innovationslabbet som är en del av Googles moderbolag Alphabet, har utvecklat teknik som kan identifiera platser, vägar, byggnader och annan viktig infrastruktur automatiskt. Tekniken har testats med Nationalgardet och kommer att implementeras i tid för sommarens skogsbrandsäsong. Detta samarbete visar hur Silicon Valley arbetar närmare med Försvarsdepartementet.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 17 april

Juicero´s $400 juice-maskin utmanad av journalist

För sju år sedan utmanade Bloomberg News Juicero´s $400 juice-maskin med en reporters grepp. När en journalist klämde på en påse med hackade frukter och grönsaker, lyckades han extrahera nästan samma mängd juice lika snabbt som maskinen, vilket effektivt monterade ner en av de hetaste, mest överdådigt finansierade gadget-startups i Silicon Valley.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 17 april

Microsoft investerar i AI-företaget G42 baserat i Förenade Arabemiraten

Microsoft fortsätter att investera i artificiell intelligens, med ett av de senaste exemplen är ett avtal med G42, ett AI-företag baserat i Förenade Arabemiraten. Avtalet skulle ge vice ordförande och president Brad Smith en plats i styrelsen och en minoritetsandel i AI-företaget. Microsoft har meddelat en investering på $1,5 miljarder i G42. Detta kommer efter att G42 brutit banden med kinesiska hårdvaruleverantörer som undersöktes av amerikanska lagstiftare. Både USA:s och Förenade Arabemiratens regeringar har varit nära involverade i förhandlingarna.

Direktlänk Dela Voz fördjupade 16 april

Amerikanskt uppstartbolag lanserar AI-medaljong för att spela in och analysera konversationer

Amerikanska uppstartbolaget Limitless har lanserat en AI-medaljong, Limitless Pendant, som kan spela in och analysera konversationer. Medaljongen kostar 99 dollar och kan fästas på kläder eller bäras som halsband. Den kan också fungera som en app för webben, Mac eller Windows, men detta kräver en prenumeration på 20 dollar i månaden. VD Dan Siroker ser möten som det första användningsområdet, där konversationer kan transkriberas, analyseras och summeras. På sikt ser Siroker att Limitless kan fungera som en andra hjärna och övervinna hjärnans begränsningar.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 16 april

Google planerar att intensifiera sina investeringar i AI-teknik

Demis Hassabis, chef för Googles AI-division, har nyligen bekräftat företagets engagemang för att intensifiera sina investeringar i AI-teknologier, vilket signalerar dess beredskap att investera över 100 miljoner dollar för att driva innovationen framåt. Detta är en tydlig indikation på den eskalerande konkurrensen inom Silicon Valley. Hassabis, som var med och grundade DeepMind Technologies innan det förvärvades av Google, erkände att ett viktigt motiv för att samarbeta med Google var företagets enorma beräkningskraft. Google står inför en föränderlig landskap där prognoser tyder på att den globala AI-marknadens storlek förväntas växa betydligt de kommande åren.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 16 april

Mensch uppmanar till snabb omutbildning i takt med AI:s tillväxt

Arthur Mensch, ledare för det framväxande AI-företaget Mistral i Europa, har uttryckt skepticism mot strävan efter artificiell allmän intelligens (AGI). Han jämför denna strävan med att skapa en gudom, ett koncept han finner svårt att acceptera som starkt ateist. Mensch förespråkar omedelbar omutbildning inför de snabba förändringar som AI kommer att medföra. Han förutser en snabb övergång inom två år, snarare än över ett decennium. Mistral samarbetar med den franska regeringen och arbetar för att bli en stor teknisk kraft i Europa.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 16 april

Sex indisk-amerikanska företag på Forbes AI 50-lista

Sex företag ledda av indisk-amerikaner finns med på Forbes sjätte årliga AI 50-lista som erkänner de mest lovande privatägda företagen inom artificiell intelligens. Dessa företag är: Abridge (VD Shiv Rao), Baseten (VD Tuhin Srivastava), Codieum (Varun Mohan), Glean (VD Arvind Jain), Perplexity (VD Aravind Srinivas) och Together AI (Vipul Ved Prakash). Företagen på årets AI 50-lista har samlat in totalt 34,7 miljarder dollar i finansiering. Nästan en tredjedel av den totala summan kommer från OpenAI, tack vare cirka 10 miljarder dollar från Microsoft.

Direktlänk Dela American Bazaar Online fördjupade 15 april

Datasekretess och maskininlärning förändrar annonsbranschen

Under de senaste åren har datasekretess blivit ett återkommande tema inom annonsbranschen. Dataskyddslagarna har ökat i antal och stärkts i rigor, då reglerare söker att ge konsumenterna kontroll över sina personuppgifter. Europeiska Digital Markets Act, som trädde i kraft 2022, syftar till att ytterligare reglera datainsamling och delning av stora teknikföretag som Apple och Google. Samtidigt har dessa företag också bidragit med sina egna datasekretessinitiativ. Fler och fler företag har börjat uppskatta kraften i första partens data och börjat använda detta för att köra bättre riktade, mer personliga kampanjer. Maskininlärning kommer in när första partens data kombineras med andra datapunkter.

Direktlänk Dela Game Developer fördjupade 15 april

AI kan inte ersätta mänsklig journalistik

Mustafa Suleyman, en ledande person inom AI-industrin, förutspår att inom två år kommer nästan allt som idag görs av journalister att kunna produceras av generativ AI. Trots detta menar artikelförfattaren att god journalistik, som ökar vår förståelse för samhället och strävar efter att komma närmare sanningen genom ständig verifiering, inte kan ersättas av AI. AI-modeller saknar omdöme och bygger på sannolikheter. I Sverige och Norge betalar 30-40 procent av befolkningen för digital journalistik, vilket är högre än någon annanstans i världen.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 14 april

AI-genererade falska profiler ett växande problem på LinkedIn

AI-genererade falska profiler har blivit ett problem på LinkedIn, världens största sociala plattform för professionella. Dessa konton använder datorgenererade profilbilder som uppfattas som mer verkliga och tillförlitliga än bilder på riktiga människor. Forskare vid Stanford Internet Observatory upptäckte över 1000 falska LinkedIn-profiler med syntetiska ansikten och skriftliga detaljer skapade av AI under 2022. LinkedIn har sedan dess förbättrat sina filter för att upptäcka falska profiler och lanserat nya funktioner och system för att säkerställa att medlemmarna interagerar med riktiga människor. Företaget har även vunnit ett rättsfall mot två marknadsföringsföretag, TopSocial och SocialBD24, som skapade falska LinkedIn-profiler för att generera marknadsföringsleads.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 14 april

Mistrals VD varnar för techjättarnas dominans inom AI

Arthur Mensch, VD för Mistral, uttrycker oro över techjättars dominans inom AI och dess potentiella konflikt med globala livsstilar och värderingar. Mensch tror inte på AGI (Artificial General Intelligence), en form av AI som kan överträffa människans prestanda. Han är skeptisk till Silicon Valleys fascinerande intresse för AGI och varnar för att techjättarna kan införa AI-standarder som strider mot världens olika kulturer och värderingar. Mensch menar att en större hot än AGI är det hot techjättarna utgör mot kulturer runt om i världen.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 13 april

Förnyat intresse för garanterad inkomst i takt med AI:s framväxt

Michael Tubbs, född och uppvuxen i Stockton, Kalifornien, blev den första svarta borgmästaren i sin hemstad 2016 och ledde ett pilotprogram för garanterad inkomst 2019. Programmet gav ut gratis pengar utan villkor och har fått förnyat intresse i takt med att AI blir ett ökande hot mot amerikanernas försörjning. Tubbs och andra förespråkare för garanterad inkomst menar att det kan vara en lösning för att ge ett skyddsnät och dämpa den förväntade smällen AI kommer att ha på arbetsmarknaden. Idén om en garanterad inkomst har fått stöd från Silicon Valley-eliten, inklusive Elon Musk, Mark Zuckerberg och Sam Altman. Tubbs menar att finansieringen för dessa program bör komma från federala regeringen.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 13 april

AI används för att skapa barnböcker på inhemska språk i Mali

I Mali, där franska nyligen ersattes som officiellt språk till förmån för Bambara och 12 andra inhemska språk, har det startats ett initiativ för att skapa barnböcker på lokala språk med hjälp av artificiell intelligens (AI). Start-up företaget RobotsMali har skapat över 140 böcker på Bambara sedan förra året. Böckerna skapas genom att AI genererar och översätter berättelser som speglar Malis kultur och livsstil. Dessa berättelser illustreras sedan med AI och översätts till Bambara med hjälp av Google Translate, som lade till språket 2022. Efter det korrigeras eventuella fel av experter.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 13 april

AI används av Israels försvarsmakt för att generera mål bland Gazas befolkning

Enligt en rapport publicerad av den vänsterorienterade israeliska tidningen +972 använder Israels försvarsmakt AI för att identifiera mål bland Gazas befolkning. AI-systemet ´Lavendel´ samlar in data från massövervakning och bedömer sannolikheten för att varje person är medlem i Hamas militära gren eller den militanta gruppen Palestinska Islamiska Jihad. De som rankas högt nog på systemets skala betraktas som mål för attentat. Rapporten hävdar att systemet identifierat omkring 37 000 potentiella mål. Israels försvarsmakt förnekar många av rapportens påståenden.

Direktlänk Dela The Irish Times fördjupade 13 april

Tennessee blir första staten att skydda artister mot AI-missbruk genom ELVIS-lagen

Tennessee blev i mars den första delstaten i USA att införa skydd för artister mot missbruk av artificiell intelligens (AI). Lagen, kallad ELVIS Act, skyddar röster mot deepfakes och obehörig användning av artisternas röster och likheter. Guvernör Bill Lee, omgiven av lagstiftare och musiker, undertecknade lagen på Robert´s Western World. Alon Yamin, medgrundare och VD för Copyleaks, en AI-baserad textanalysplattform, sa att ELVIS-lagen är ett ´steg i rätt riktning´.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 12 april

Elon Musks AI-startup xAI kan potentiellt höja upp till $4 miljarder

Elon Musks AI-startup, xAI Corp, rapporteras vara i samtal om att höja betydande finansiering, potentiellt upp till $4 miljarder. xAI är för närvarande i diskussioner med potentiella investerare och denna föreslagna finansieringsrunda kan se företagets värde stiga till $18 miljarder. Företagets pitch, inklusive en 20-sidig presentation, cirkulerar bland Silicon Valleys riskkapitalister. Det framhäver Musks framgångsrika meritlista på Tesla Inc. och Space Exploration Technologies Corp. eller SpaceX, samt potentialen för xAI att utnyttja högkvalitativ data från Musks sociala nätverk, X, för att träna sina AI-modeller.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 12 april

Elon Musks AI-startup X.AI Corp. söker att samla in 3 till 4 miljarder dollar

Elon Musks AI-startup X.AI Corp. försöker samla in 3 till 4 miljarder dollar i en affär som skulle värdera företaget till 18 miljarder dollar, enligt material som skickats till investerare. En ungefär 20-sidig pitch har cirkulerat bland Silicon Valleys venturekapitalgemenskap. Även personer nära Elon Musk har haft samtal inom sina nätverk för att mäta intresset för att delta i affären. Villkoren och dollarvärdena för finansieringsrundan är fortfarande okända och kan ändras.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 12 april

Ark Investment Management investerar i OpenAI

Ark Investment Management, lett av Cathie Wood, har meddelat att de har en andel i OpenAI, ett ledande företag inom artificiell intelligens från Silicon Valley. Ark Venture Fund, som lanserades i september 2022, har investerat i OpenAI och tror att AI-industrin kommer att omforma tekniklandskapet. OpenAI har tidigare fått stora summor pengar, mestadels från Microsoft Corp. OpenAI kommer att representera cirka 4% av Ark venture funds innehav. Ark har också en andel i rivaliserande Anthropic, vilket utgör cirka 5% av samma fond.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 12 april

Kongressrepresentant anmäler sig till universitet för att lära sig om AI

Don Beyer, bilhandlare och representant för Demokraterna i Virginia, har anmält sig till George Mason University för att ta en masterexamen i maskininlärning. Som 73-åring är Beyers beslut ovanligt, men det belyser en bredare ansträngning bland kongressledamöter att utbilda sig om artificiell intelligens (AI) när de överväger lagar som skulle forma dess utveckling. Beyer ser positivt på AI och menar att det kommer att förändra våra liv på sätt vi inte kan föreställa oss. Han ser dock också risker, som massiva jobbförluster i branscher som blir överflödiga på grund av AI, program som ger partiska eller felaktiga resultat och deepfake-bilder, video och ljud som kan utnyttjas för politisk desinformation, bedrägerier eller sexuellt utnyttjande. Han tror att rätt balans mellan reglering och innovation kommer att kräva input inte bara från teknikföretag utan också från branschens kritiker och de branscher som AI kan förändra.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 11 april

Mistral AI avslöjar ´Mistral Large´, Europas svar på OpenAI´s ChatGPT

Mistral AI har avtäckt ´Mistral Large´, ett nytt språkinlärningsmodell (LLM) som konkurrerar med Silicon Valley-baserade OpenAI´s ChatGPT. Det franska startup-unicornet har också lanserat sin kostnadsfria flerspråkiga konversationsassistent ´Le Chat´. Denna transatlantiska konkurrens förväntas leda till positiva utvecklingar för AI-innovation. Redovisningsbranschen börjar redan dra nytta av denna tekniska revolution för att skapa en mer innovativ, människofokuserad sektor redo att möta risker och möjligheter i en ständigt föränderlig ekonomisk landskap.

Direktlänk Dela Business Matters Magazine fördjupade 10 april

Israel använder AI för att effektivisera krigföring

Efter en attack från Hamas den 7 oktober har det cirkulerat rykten om att den israeliska försvarsmakten (IDF) använder artificiell intelligens (AI) för att effektivisera sin krigföring. Israel ska ha använt ett AI-system vid namn ´Gospel´ för att hantera stora databaser och ge rekommendationer om vilka byggnader som skulle kunna vara taktiska mål att bomba. Två andra system, ´Lavender´ och ´Where´s Daddy?´, används för att kategorisera och prioritera data inhämtad genom Israels övervakning av den palestinska befolkningen. Systemen ska kunna berätta vem som ska dödas och när det ska ske. Israel räknar med att den AI-producerade informationen är korrekt till 90 procent.

Direktlänk Dela Enköpings Tekniska College fördjupade 9 april

Sydkorea planerar att investera 7 miljarder dollar i AI och halvledare fram till 2027

Sydkorea planerar att investera nästan 7 miljarder dollar i artificiell intelligens (AI) fram till 2027 i ett försök att bli en global ledare inom avancerade halvledare, enligt president Yoon Suk Yeol. Landet, hem för Samsung och SK Hynix - världens två största tillverkare av minneschips, inklusive premium high-bandwidth-minne (HBM) som används i hårdvara som driver AI, ser halvledarindustrin som en avgörande del av dess exportdrivna ekonomi. Yoon tillkännagav även att en separat fond på 1 miljard dollar kommer att skapas för att stödja tillväxten av innovativa AI-halvledarföretag.

Direktlänk Dela Insider Paper fördjupade 9 april

AI:s baksida: Dåliga arbetsförhållanden för datataggar

Artificiell intelligens (AI) är ofta förknippad med framsteg och revolutionerande teknik, men det glöms ofta bort att mycket av den data som AI opererar med måste först kategoriseras av människor. I kulturtidsskriften Glänta undersöker redaktören Alice Berggren industrin som tar fram denna data och testar att arbeta för ett företag som förmedlar ´träningsdata´ för AI. Hon upptäcker att arbetsförhållandena är dåliga, med låg lön och oregelbundna arbetspass, och att arbetarna har svårt att organisera sig eftersom de arbetar isolerade hemifrån. Berggren påpekar att AI redan påverkar människors arbetsvillkor och att det är viktigt att inte glömma bort detta i diskussionen om AI:s framtid.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 9 april

AI-utbildningar i fokus: Jämförelse mellan kurser

Efter framgången med ChatGPT har intresset för AI i Silicon Valley ökat, med företag som söker arbetstagare med AI-färdigheter. Onlinekurser i AI varierar mycket, så det är viktigt att välja den som passar bäst för varje individ eller företag. Några av de främsta AI-kurserna inkluderar Coursera´s AI for Everyone, AWS´s Building a Generative AI-Ready Organization via Coursera, DataCamp´s Understanding Artificial Intelligence, Google Cloud´s Introduction to Generative AI Learning Path, IBM´s Introduction to Artificial Intelligence via Coursera, AWS Generative AI Developer Kit, Harvard University Professional Certificate in Computer Science for Artificial Intelligence, MIT´s Professional Certificate Program in Machine Learning & Artificial Intelligence, Stanford Artificial Intelligence Professional Program, och Udacity´s Artificial Intelligence Nanodegree program.

Direktlänk Dela TechRepublic fördjupade 8 april

Googles VD Sundar Pichai under press efter problem med Gemini chatbot

Googles Gemini chatbots AI-bildgenerator är fortfarande inte fixad över en månad efter dess katastrofala lansering. Många kritiker hävdar att detta är det senaste tecknet på att den hårt pressade VD:n Sundar Pichai bör bytas ut. Google inaktiverade Geminis förmåga att skapa bilder av människor i slutet av februari efter att den producerade konstiga ahistoriska foton som svarta vikingar och ´diversifierade´ tyska soldater från nazitiden. Googles medgrundare Sergey Brin medgav att teknikjätten ´definitivt klantade till det´ och ´retade upp många människor´. Pichai, som även kritiserade chatbotens beteende som ´helt oacceptabelt´, har haft anmärkningsvärd frihet under sina åtta och ett halvt år som VD.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 8 april

Ett år med Open AI:s Chat GPT: Från Elon Musk till Sam Altman

För ett år sedan var Open AI mest förknippat med Elon Musk, som tidigare var del av bolaget. Forskare och utvecklare hade imponerats av språkmodellernas förmågor långt tidigare, men det hade inte uppmärksammats av allmänheten. Få utanför Silicon Valley hade hört talas om Sam Altman. För att uppmärksamma att det nu passerat ett år sedan Chat GPT lanserades har ett nytt avsnitt av en teknikpodcast spelats in, som går igenom allt som hänt sedan 30 november 2022.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 8 april

Google i samtal med Apple om att integrera Gemini AI i iPhones

Nyligen framkom det att Google (NASDAQ:GOOL) förhandlar med Apple (NASDAQ:AAPL) om att integrera sin Gemini AI i iPhones. Affären skulle vara mycket lukrativ för Google och samtidigt förbättra företagets AI:s rykte, som tidigare haft problem med sin offentliga image. För Apple skulle det innebära att företaget och dess produkter kan ligga i framkant när det gäller AI. Microsoft (NASDAQ:MSFT) är för närvarande ledande inom AI efter att ha samarbetat med OpenAI och släppt ChatGPT 3. Google och Apple har haft svårt att hänga med. Google har lanserat Bard, nu omdöpt till Gemini, som svar på ChatGPT, men deras AI-plattform har haft problem. Apple saknar helt en AI-plattform. En överenskommelse mellan Google och Apple skulle vara en stor fördel för båda företagen. Google´s aktie hoppade 5% dagen nyheten bröts och har gått upp ytterligare 3% sedan dess. Apples aktie hade en mer modest ökning på 0,5% samma dag men har fortsatt att sjunka sedan dess, på grund av andra dåliga nyheter från företaget.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 6 april

Meta förlorar tre högt uppsatta AI-anställda mitt i Silicon Valleys talangkamp

Meta förlorade tre högt uppsatta AI-anställda förra veckan, var och en meddelade sin avgång på X. Avhoppen kommer när stora techföretag kämpar om topp AI-talanger med stora löneförpackningar. Elon Musk benämnde denna vecka Silicon Valleys talangkamp som den ´galnaste´ han någonsin sett. Devi Parikh, som var Metas senior director of generative AI, meddelade förra veckan att hon lämnat företaget efter mer än sju år. Erik Meijer, Instagramägarens senior director of engineering som lett dess maskininlärningsforskningsteam Probability, meddelade också sin avgång. Han sa på X: ´Med tanke på den otroliga konkurrenstrycket i branschen finns det verkligen ingen fördel att vara inom ett stort företag om du vill bygga coola saker på toppen av LLMs.´ Meijer tillade att han planerade att ´stöka runt med självständig forskning och se vart det leder.´ Abhishek Das, en forskningsvetenskapsman som arbetade på Metas team för fundamental AI-forskning, eller FAIR, avgick också, och sa på X att han var ´ivrig att bygga något nytt.´

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 5 april

Europa bör inte offra sin roll som ´Internetets samvete´ för AI-utveckling

I en debattartikel argumenterar författaren Steven Hill att Europa inte bör offra sin roll som ´Internetets samvete´ för kommersiella och militära prioriteringar. Han påpekar att utvecklingen av AI i Silicon Valley har accelererat och att Kina också har framträtt som en ledare inom utveckling och tillämpning av AI och digital teknik. Samtidigt har europeiska företag som Mistral AI och Aleph Alpha försökt att komma ikapp genom att samla in hundratals miljoner euro i startkapital. Hill kritiserar att farhågorna för den nya tekniken har skjutits åt sidan till förmån för kommersiella intressen och nationella säkerhetsprioriteringar. Han varnar för att EU och Tyskland riskerar att anta fel strategi för AI-utveckling och uppmanar till en mer strategisk investering och forskning och utveckling.

Direktlänk Dela Atlantik-Brücke fördjupade 4 april

Massuppsägningar i tekniksektorn förväntas öka på grund av AI

Under de senaste tre månaderna har 57 505 personer förlorat sina jobb, främst inom tekniksektorn, på grund av den utbredda användningen av artificiell intelligens. Företag som Dell, Expedia, Farfetch och Cisco stod bakom denna stora våg av uppsägningar. Denna trend började förra året, kort efter att ChatGPT från OpenAI släpptes. Förra året nådde det totala antalet uppsägningar inom tekniksektorn en chockerande siffra på 263 180. Antalet väntas öka i år.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 4 april

SiMa.ai samlar in 70 miljoner dollar för att lansera sin andra generationens AI-chipset

Silicon Valley-baserade startupen SiMa.ai har samlat in 70 miljoner dollar i en förlängd finansieringsrunda för att lansera sitt andra generationens inbyggda ML-system-på-chip (SoC) plattform, som är särskilt byggd för multimodala generativa AI-processer. Enligt Gartner förväntas marknaden för AI-stödjande chip globalt mer än fördubblas till 119,4 miljarder dollar fram till 2027 jämfört med 2023. SiMa.ai, som riktar sig till marknadssegmentet mellan 5W-25W energianvändning, lanserade sitt första ML SoC för att ge AI och ML genom en integrerad mjukvaru-hårdvarukombination. Detta inkluderar dess egna chipset och mjukvara utan kod som kallas Palette.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 4 april

Trafiken till AI-sökmotorn Perplexity ökar kraftigt

Enligt en undersökning av BrightEdge har trafiken till Perplexity ökat kraftigt, särskilt för e-handel. Perplexity är en AI-baserad sökmotor och chatbot utvecklad av forskare och ingenjörer från OpenAI, Facebook, Quora, Microsoft och Databricks, och stöds av några av de mest inflytelserika investerarna och ingenjörerna i Silicon Valley. Perplexity har ökat sin remiss trafik med 40% sedan januari, vilket tyder på att användarna är intresserade av att prova något annat än de vanliga tio blå länkarna. BrightEdge ser Perplexity som en möjlighet för sökmarknadsförare eftersom det är en annonsfri modell som skickar organisk söktrafik. Det fanns en ´betydande´ överlappning mellan Perplexitys sökresultat och Googles SGE-resultat, särskilt inom hälsorelaterade sökfrågor.

Direktlänk Dela Search Engine Journal fördjupade 4 april

Öppen källkods AI utmanar Big Techs stängda system

I kölvattnet av ChatGPTs debut har kampen om stiftelsemodeller blossat upp bland teknikjättarna. Microsofts snabba förvärv av Inflection markerade en ny era av AI-dominans. Men ökningen av öppen källkods AI erbjuder ett strå av hopp för teknikdemokratisering. Franska pionjärer som Mistral och Hugging Face leder an, erbjuder fri tillgång och anpassning, och utmanar Silicon Valleys status quo. Kommer öppen källkodsinnovation att segra över Big Techs stängda system?

Direktlänk Dela BizNews fördjupade 2 april

San Jose antar ny AI-stadspolitik och testar AI-verktyg

San Joses ledning har godkänt en ny AI-stadspolitik och testar AI-verktyg för att förbättra stadens tjänster. Stadens CIO, Khaled Tawfik, säger att AI kan hjälpa staden att bli mer proaktiv i att lösa utmaningar för invånarna. Staden har startat en AI-pilot för att utvärdera effektiviteten av AI-verktyg från fyra leverantörer. Pilotprojektet involverar ett fordon med kameror som kör genom staden för att upptäcka objekt på gatan. Tawfik säger att AI kan hjälpa staden att upptäcka sprickor i vägen innan de kan utvecklas och fixa dem mer snabbt och kostnadseffektivt.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 1 april

Apple och Google samarbetar för att integrera Googles generativa AI-tjänst i iOS

Apple och Google uppges samarbeta för att integrera funktioner från Googles generativa AI-tjänst Gemini i iOS. Om avtalet blir av, kommer det att vara ett stort samarbete mellan två teknikjättar som länge har tävlat på hårdvaru- och mjukvarumarknaden. Det väcker också många frågor om hur Gemini skulle fungera på Apples enheter och vilket företag som skulle behålla kontrollen. Det finns också möjlighet att affären kan falla igenom. Michael Gartenberg, teknikanalytiker och tidigare marknadschef på Apple, anser dock att det är mycket troligt att affären kommer att bli av.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 1 april

Fyra viktiga kvaliteter att leta efter i potentiella AI-investeringar

Artificiell intelligens (AI) har varit en het potatis sedan OpenAI släppte sin ChatGPT-plattform i november 2022. Alla AI-aktier kan dock inte vara vinnare på lång sikt. Författaren har en checklista med fyra måste-ha-kvaliteter för ett lovande AI-investeringsföretag: 1. Spelväxlande innovation. 2. Användningsfall i verkliga världen. 3. Ekonomisk hälsa. 4. Rimlig värdering. Aktievärderingarna blir lite löjliga på AI-marknaden. Nvidia och Super Micro Computer har sett imponerande företagstillväxt och generösa vinster från AI-baserade hårdvaruförsäljningar, men de ser fortfarande dyra ut.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 31 mars

Kina försöker hämta in ledningen från OpenAI på den bredare amerikanska AI-marknaden, trots att landet ligger efter i utvecklingen av stora språkmodeller. Kinas framsteg hindras av begränsningar på amerikansk export av avancerade chips, men inhemska teknikjättar som Huawei intensifierar sina chipteknikinsatser. Kina har även AI-talangen, med nästan tre gånger så många AI-grundutbildningar som USA. Trots att ingen dominerande AI-aktör jämförbar med OpenAI ännu har framträtt i Kina, håller landet på att stänga gapet genom att använda öppen källkods LLMs som Meta´s Llama 1.

NBC Connecticut fördjupade 31 mars

Att bygga ett framgångsrikt AI-företag: Utmaningar och möjligheter

I en artikel av Daniel Sexton diskuteras utmaningarna och möjligheterna med att bygga ett framgångsrikt AI-företag. Sexton jämför utvecklingen av AI med tidigare tekniska framsteg som jordbruk och elektricitet, och påpekar att även om dessa teknologier revolutionerade samhället, var det inte självklart hur man bäst skulle dra nytta av dem i början. Han argumenterar för att framgång inom AI kommer att kräva mer än bara teknisk expertis - det kommer också att kräva en djup förståelse för marknadsdynamik och förmågan att förutse och anpassa sig till framtida trender.

Direktlänk Dela Data Driven Investor fördjupade 31 mars

Att bygga ett framtidens AI-företag genom att inte vara uppenbar

Daniel Sexton diskuterar utmaningarna med att bygga ett framgångsrikt företag i en tid av teknologisk osäkerhet, med liknelser till jordbruksindustrins förändringar under 1900-talet. Han argumenterar att förståelse för marknadsdynamik och förutseende av framtida förändringar är avgörande för framgång, snarare än att enbart fokusera på den senaste tekniken. Sexton nämner också att AI kommer att förändra vårt samhälle, men det är bara en av många faktorer. Han förutser att AI kan marginalisera den typ av intelligens vi förknippar med affärs- och akademisk framgång och att detta kan leda till en revolution inom arbete, utbildning och klassstruktur.

Direktlänk Dela Data Driven Investor fördjupade 31 mars

Kina försöker ta igen förlorad mark inom AI-sektorn

Kina försöker fånga upp OpenAI:s ledning inom AI-sektorn, där USA:s teknikjättar Microsoft, Google och Amazon dominerar tillsammans med välfinansierade startups som Anthropic. Kina har ännu inte frambringat någon dominerande aktör inom generativ AI, men försöker minska klyftan genom att använda Meta´s öppna källkod, stora språkmodell Llama 1. Baidus chattbot Ernie Bot, som lanserades i augusti 2023, nådde 100 miljoner användare vid årets slut. Samsung planerar att integrera Baidus Ernie AI i sina nya Galaxy S-smartphones.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 31 mars

Misalignment Museum i San Francisco kombinerar AI och konst

Misalignment Museum i San Francisco kombinerar konst och artificiell intelligens (AI) för att ge besökarna en unik inblick i AI:s konsekvenser. Genom olika utställningar utbildar museet om AI-teknikens komplexitet och visar den kreativa och ofta humoristiska sidan av området. En av utställningarna, ´Spambots´ av Neil Mendoza, kritiserar intelligent hur AI kan återanvända litterära verk, vilket utmanar vår uppfattning om kreativitet och originalitet. Audrey Kim, visionären bakom museet, har investerat sin erfarenhet från techjättar som Google i att kurera utställningar som djupt utforskar AI:s potentiella faror och egenheter.

Direktlänk Dela YTech News fördjupade 31 mars

Fransk AI-startup utmanar Silicon Valley-giganter

En jämförande studie av de mest populära språkmodellerna på marknaden visar att den franska startupen Mistral AI ligger nära Silicon Valley-giganterna. Studien jämför och analyserar modellerna baserat på nyckelkriterier som kvalitet, pris, prestanda och hastighet. Resultaten antyder att Mistral 8x7B är snabbast och mest prisvärd, medan GPT-4 Turbo och Claude 3 Opus ger bättre kvalitetsvar. I allmänhet verkar Mixtral 8x7B prestera bättre än Google´s Gemini Pro. OpenAI har varit ledande inom AI under de senaste åren, men även med sina mest avancerade AI-modeller, GPT-3.5 och GPT-4 Turbo, har OpenAI blivit utmanat.

Direktlänk Dela Developpez.com fördjupade 29 mars

Professor undersöker hur algoritmer kan förstärka rasism

Safiya Umoja Noble, en associerad professor i informationsstudier, har undersökt hur nya verktyg förändrar hur vi arbetar. Hennes bok från 2018, ´Algorithms of Oppression: How Search Engines Reinforce Racism´, startade en nationell diskussion om algoritmisk diskriminering i internetsökmaskiner. Noble diskuterade nyligen sitt arbete under en huvudtal med UCLA Executive Vice Chancellor och Provost Darnell Hunt vid UC´s Academic Congress on AI. Noble lär sina studenter att navigera i en värld formad av AI och använder Google-sökningar för att undervisa i mediekunskap. Hon anser att reglering av dessa verktyg kan begränsa deras antagande till där det är meningsfullt.

Direktlänk Dela University of California, Los Angeles fördjupade 29 mars

Konkurrens mellan AI-startups Runway och OpenAI intensifieras

Runway, ett New York-baserat AI-startup som utvecklar AI-verktyg för video, står inför en utmaning från OpenAI, ett Microsoft-stöttat AI-företag värderat till $86 miljarder. OpenAI har nyligen avtäckt sin text-till-video-verktyg Sora som i vissa fall kan vara bättre än Runways motsvarighet. Trots att Runway har säkrat $141 miljoner i finansiering och har en värdering på $1,5 miljarder, är det nu i direkt konkurrens med en rival flera gånger dess storlek. Runway, som har bidragit till musikvideor av artister som Kanye West, har dock gjort framsteg på marknaden och byggt relationer med TV- och filmstudios.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 28 mars

AI-startups värderade till över $1 miljard använder upphovsrättsskyddat material utan samtycke

Generativa AI-startups som OpenAI (skaparen av ChatGPT) och dess rivaler Anthropic, Cohere och Perplexity är alla privata företag värderade till över $1 miljard, vilket gör dem till ´enhörningar´ i Silicon Valleys terminologi. Dessa företag har utvecklat potentiellt transformativ teknik som är i stort sett värdelös utan det innehåll på vilket den ´tränas´ för att leverera sina resultat. De får detta nödvändiga innehåll genom att skrapa internet, och suger upp miljontals upphovsrättsskyddade verk i processen - allt utan samtycke.

Direktlänk Dela The Wrap News fördjupade 28 mars

Utforska Suno.ai: En generativ AI-musikmotor

I sin senaste artikel undersöker författaren hoten som AI-verktyg och generativ AI-musik utgör inte bara för artister utan även för samhället. En läsare frågade om författaren hade testat Suno.ai, en musikskapande generativ AI-motor. Författaren hade inte det, så de besökte Suno för att kolla in det. Suno arbetar för att bygga en framtid där alla kan skapa bra musik, oavsett om du är en duschsångare eller en toppartist. Författaren testade Suno genom att be den skapa en temalåt för en hypotetisk podcast.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 28 mars

Sam Altmans rykte ifrågasätts i tech- och finansvärlden

Sam Altman, VD för techjätten OpenAI, har tidigare varit mycket respekterad i Silicon Valley, men en ny rapport från Insider antyder att hans stjärnstatus kan vara på väg att falna. Rapporten, som citerar anonyma riskkapitalister och startup-chefer, kommer när Altman påstås vara engagerad i en finansieringsrunda på 100 miljarder dollar för att skapa artificiell generell intelligens (AGI). Enligt intervjuade källor har Altmans kombination av högtravande retorik och personkult blivit tröttsam. Ali Ghodsi, VD för Databricks, uttalade sig offentligt och menade att Altman har överskattat tekniken som hans företag bygger på.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 27 mars

Civic lanserar fysiskt ID-kort för att bekämpa AI-baserat bedrägeri

Det amerikanska företaget Civic, som specialiserat sig på digital identitetsverifiering, har lanserat ett fysiskt ID-kort för att bekämpa bedrägeri baserat på artificiell intelligens (AI). Civic grundades av den sydafrikanska teknikentreprenören Vinny Lingham, som nu är baserad i Silicon Valley. Företaget säger att Civic ID-kortet utgör den verkliga världsbron för det nya Civic ID-systemet, som består av tre komponenter - en digital, analog och mobil identitet. Civic tror att sociala mediekonton och falska konton där människor utger sig för att vara kändisar, journalister eller vänner för att lura följare kan minskas avsevärt.

Direktlänk Dela ITWeb fördjupade 27 mars

San Jose tränar AI för att känna igen hemlösa invånare

San Jose i Silicon Valley har de senaste månaderna tränat artificiell intelligens (AI) för att känna igen tält och bilar med människor som bor i dem, i vad som tros vara det första experimentet av sitt slag i USA. Staden har bjudit in teknikföretag att montera kameror på ett kommunalt fordon för att samla in bilder av gator och offentliga platser. Bilderna matas in i datorseendeprogramvara och används för att träna företagens algoritmer att upptäcka oönskade objekt. Projektet, som inte har något fastställt slutdatum, har väckt oro bland lokala hjälparbetare som fruktar att tekniken kommer att användas för att straffa och driva ut stadens hemlösa invånare.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 25 mars

Taiwan i centrum för AI-revolutionen, enligt Nvidia VD

Taiwan är i centrum för den nya artificiella intelligens (AI) revolutionen, sade Nvidia Corp VD Jensen Huang vid ett möte i Silicon Valley. Huang, som är född i Tainan, Taiwan, firade landets roll i bildandet av teknikföretaget och sade att ´Taiwan räddade Nvidia´. Han påminde om tillverkningsprocessen för RIVA 128 grafikprocessornheten, Nvidias första kommersiella framgång. Huang sade att han reste till Taiwan, och Nvidia samarbetade med företag som Asustek Computer Inc och Micro-Star International Co. Han har också meddelat att han planerar att delta i Computex Taipei, som ska hållas på Taipei Nangang Exhibition Center från 4 till 7 juni.

Direktlänk Dela Taipei Times fördjupade 25 mars

Apple överväger att integrera Googles AI-teknik i iPhone, trots kritik

Det finns rykten om att Apple överväger att integrera Googles generativa AI-teknik, Gemini, i iPhone. Detta för att kompensera för att Apple anses ligga efter i AI-utvecklingen. Dock påpekas det att detta är en uppfattning främst inom Wall Street, investerare och Silicon Valley, medan vanliga iPhone-användare inte verkar efterfråga denna teknik. Artikeln kritiserar också Apples eventuella samarbete med Google, med tanke på Googles historik gällande integritetsfrågor och monopolisering av webben. Vidare ifrågasätts Apples värderingar när det kommer till integritet och säkerhet, då företaget verkar vara villigt att kompromissa med dessa för ekonomisk vinning, exempelvis genom att göra Google till standard sökmotor på iPhone för $18 miljarder och genom att verka på marknader som Kina och Ryssland trots kritik mot dessa länders regimer.

Direktlänk Dela BGR Media fördjupade 24 mars

OpenAI planerar att integrera AI i Hollywood-filmindustrin

AI-startupen OpenAI planerar att göra intryck i Hollywood genom att engagera sig med nyckelspelare i filmindustrin, inklusive studior, mediaexekutiver och talangbyråer. Målet är att skapa partnerskap och främja integrationen av dess banbrytande AI-videogenerator i filmframställningsprocesser. Företaget initierade introduktionssamtal i Hollywood i slutet av februari, ledda av COO Brad Lightcap. OpenAI:s VD Sam Altman har även gjort framträdanden vid högprofilerade evenemang i Los Angeles. Trots löftet om AI-teknologier är ämnet kontroversiellt i Hollywood, med oro över potentiella konsekvenser för sysselsättningen.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 23 mars

OpenAI planerar att bilda partnerskap med Hollywood för att integrera sin AI-videogenerator

AI-startupen OpenAI planerar att träffa Hollywood-studior, medieexekutiva och talangbyråer i Los Angeles nästa vecka för att bilda partnerskap inom underhållningsindustrin och uppmuntra filmskapare att integrera sin nya AI-videogenerator i sitt arbete. OpenAI presenterade Sora, en ny tjänst som kan generera realistiska videor baserat på textprompts från användare, i februari. Sora är ännu inte tillgänglig för allmänheten, men OpenAI har redan gett tillgång till några stora skådespelare och regissörer. AI är ett kontroversiellt ämne i Hollywood och har väckt oro om hur det kan påverka livsmedlen för alla från illustratörer till röstskådespelare.

Direktlänk Dela Gadgets 360 fördjupade 23 mars

OpenAI introducerar Sora, ett verktyg som omvandlar text till realistiska videor

OpenAI har introducerat ett nytt verktyg, Sora, som omvandlar textprompter till korta, chockerande realistiska videor. Sora har ännu inte släppts till allmänheten, men det väcker redan kontrovers om dess potentiella konsekvenser för industrier som animation och videospel, samt för deepfake-videor och för demokratin som helhet. Gary Marcus, en kognitiv vetenskapsman, AI-forskare och entreprenör, och författare till den kommande boken Taming Silicon Valley, diskuterar löftet och de potentiella konsekvenserna av Sora och andra generativa AI-videoverktyg.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 21 mars

AI-expert Gary Marcus uttrycker oro över nuvarande AI-situation

AI-experten Gary Marcus, som bor i Vancouver sedan 2018, har uttryckt oro över den nuvarande situationen för artificiell intelligens. Han är mest känd för sin vokala positionering mot djupinlärning och andra moderna AI-tekniker. Marcus är kritisk till teknikföretagens affärsmodeller och anser att video-generering inte ska baseras på upphovsrättsskyddat material som fångats utan samtycke. Han har skrivit en bok som heter ´Taming Silicon Valley´, som kommer att publiceras i höst, där han beskriver hur AI bör regleras och uppmanar till handling. Han menar att direktåtgärder och konkret AI-politik är brådskande.

Direktlänk Dela Breaking Latest News fördjupade 21 mars

Franska AI-startupen Mistral AI i partnerskap med Microsoft

Det franska startupföretaget Mistral AI, värderat till 2 miljarder euro, har blivit känd som ett av Europas stora hopp i den kommersiella kampen om artificiell intelligens (AI). Företaget, som grundades i april 2023 av tre tidigare forskare på Google och Facebooks moderbolag Meta, har fått uppmärksamhet från nyckelinvesterare på båda sidor om Atlanten och dragit in mer än 500 miljoner euro i förra årets finansieringsrundor. Trots detta har företagets framgångar ifrågasatts efter att det i februari meddelades att de ingått ett partnerskap med Microsoft, vilket pekar på ett mönster som stör Europas försök att odla autonoma tech-hopp.

Direktlänk Dela Jacobin Magazine fördjupade 21 mars

Google:s AI-verktyg Gemini kritiseras för progressiv bias

Google:s nya artificiella intelligens (AI) verktyg Gemini har skapat kontrovers i USA på grund av dess tydliga progressiva tendenser när det producerar resultat relaterade till politiska, historiska, ras- och könsfrågor. Gemini vägrar att uppfylla vissa förfrågningar som den anser förstärker skadliga stereotyper, men svarar positivt på liknande förfrågningar om svarta, ursprungsbefolkningar eller asiater. Flera tidigare Google-anställda har påstått att designen och programmeringen av Gemini är ett resultat av en företagskultur som prioriterar ideologin om mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) framför utmärkthet och god affärskänsla. Denna situation har skadat teknikjätten och orsakat förluster på cirka 90 miljarder dollar på börsen.

Direktlänk Dela Voz fördjupade 21 mars

Apple överväger att licensiera Googles vänstervridna AI Gemini för iPhones

Apple diskuterar att licensiera Googles artificiella intelligens (AI) teknologi Gemini för användning i iPhones. Detta kan innebära att användare kan be sin iPhone att rita bilder eller skriva uppsatser och en AI från Google kommer att ta hand om det. Men det finns farhågor om politisk obalans eftersom Gemini anses vara den mest vänstervridna AI:n. Detta kan påverka alla med Google eller Apple-produkter då AI:ns snedvridna perspektiv kan påverka allt från uppsatser till nyhetssammanfattningar. Om Apple slutför avtalet med Google kommer över en miljard användare världen över att utsättas för denna vänstervridna AI.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 21 mars

Nvidia avtäcker ny toppmodell AI-chip, Blackwell B200

Nvidia, en ledande tillverkare av halvledare för artificiell intelligens (AI), avtäckte på måndagen sitt flaggskepp AI-chip, Blackwell B200, som de säger är upp till 30 gånger snabbare än dess föregående chip. Företagets VD, Jensen Huang, lanserade också ett nytt set av mjukvaruverktyg designade för att hjälpa utvecklare att sälja sina AI-modeller mer lätt till alla företag som använder Nvidia. Nvidia hoppas att dess chip- och mjukvaruannonseringar på GTC 2024 kommer att hjälpa företaget att behålla sin ledande position som den dominerande säljaren av AI-utrustning.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 18 mars

Elon Musk stämmer OpenAI och Sam Altman

Elon Musk har lämnat in en stämningsansökan mot OpenAI, det inflytelserika AI-företaget han medgrundade, och dess VD Sam Altman. Musk anklagar OpenAI för att ha brutit mot sitt ursprungliga avtal genom att hemlighålla den ´interna designen´ för sina stora språkmodeller GPT-4 och avvika från sitt ursprungliga uppdrag att vara ett icke-vinstdrivande företag. OpenAI svarade på stämningen genom att offentliggöra e-postkommunikation med Musk från företagets tidiga dagar. I e-postmeddelandena talade Musk om behovet av mer finansiering.

Direktlänk Dela The Ticker fördjupade 18 mars

Googles chattbot Gemini har orsakat skandal genom att skapa bilder av svarta och asiatiska nazisoldater, vilket har setts som en varning om den makt som artificiell intelligens kan ge teknikjättar. Google CEO Sundar Pichai kritiserade företagets misstag som ´helt oacceptabla´. Google rättade snabbt till sina misstag, men det underliggande problemet kvarstår. Händelsen har också ifrågasatt den grad av kontroll användare av AI-verktyg har över information. Experter och aktivister efterlyser mer mångfald i team som skapar AI och relaterade verktyg, och större transparens i hur de fungerar.

Digital Journal fördjupade 17 mars

Googles Gemini AI skapar kontrovers med kulturellt snedvridna bilder

Google Gemini AI skapade bilder på svarta och asiatiska nazisoldater, vilket ledde till en skandal och belyste utmaningen med att eliminera kulturell bias i teknologiska verktyg. Google VD Sundar Pichai kritiserade misstagen som ´helt oacceptabla´ och tvingade företaget att tillfälligt stoppa användare från att skapa bilder av människor. Sergey Brin, medgrundare till Google, medgav att företaget borde ha testat Gemini mer noggrant. Joshua Weaver, en advokat och tech-entreprenör, menade att Google hade gått överstyr i sin strävan att projicera inkludering och mångfald. Charlie Burgoyne, VD för Valkyrie Applied Science Lab i Texas, jämförde Googles fix av Gemini med att sätta ett plåster på ett skottskada. Enligt Karen Palmer, skapare av blandad verklighet, kan AI i framtiden användas för att skapa missinformation, vilket innebär att de som kontrollerar AI-säkerheter kommer att ha stor inverkan på världen.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 17 mars

Labour överväger förslag för att bekämpa AI-deepfakes

Labour överväger förslag för att bekämpa AI-deepfakes, inklusive ett förbud mot så kallade nudifieringsverktyg, som används för att generera icke-samtyckebaserad pornografi, och att ansluta sig till ett tvärpolitiskt löfte om att inte tolerera deepfakes som utgör valdesinformation. Policysdokumentet, producerat av Labour Tillsammans-tankesmedjan, föreslår ett lagligt förbud mot dedikerade nudifieringsverktyg och skapar en skyldighet för utvecklare av AI-verktyg och webbhotellföretag att vidta rimliga åtgärder för att säkerställa att de inte är inblandade i produktionen av sådana bilder. Dokumentet uppmanar alla större partier att frivilligt åta sig att inte använda deepfake-teknik eller sprida desinformation i kampanjsyfte.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 17 mars

Google Gemini AI-skandalen varnar om techjättarnas makt

Google Gemini AI-appen skapade kontroversiella bilder av svarta och asiatiska nazistiska soldater, vilket ledde till kritik och tillfällig stängning av användares möjlighet att skapa bilder av människor. Google snabbade snabbt fel, men problemen kvarstår, enligt Charlie Burgoyne, VD för Valkyrie applied science lab i Texas. Joshua Weaver, en advokat och tech-entreprenör, noterade att Google och andra företag, inklusive Microsoft, OpenAI och Anthropic, rör sig snabbare än de vet hur de ska göra i AI-racet. Han tillade att de som kontrollerar AI-säkerhetsåtgärder kommer att ha stor inflytande på världen, med tanke på mängden information eller desinformation som skapas av AI.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 17 mars

Google´s AI Gemini skapar kontroversiella bilder, kritiker varnar för AI:s makt

Google´s AI Gemini skapade bilder av svarta och asiatiska nazistiska soldater, vilket ledde till kritik och varningar om AI:s makt. Google´s VD Sundar Pichai beskrev felen som ´helt oacceptabla´ och företaget stoppade tillfälligt användare från att skapa bilder av människor. Medgrundaren Sergey Brin medgav att företaget borde ha testat Gemini mer noggrant. Händelsen har lyft frågan om den enorma makt som några få företag har över AI-plattformar. Google rättade snabbt till sina misstag, men problemet kvarstår, enligt Charlie Burgoyne, VD för Valkyrie Applied Science Lab i Texas.

Direktlänk Dela RTL Today fördjupade 17 mars

Kvinnan som kallas ´Silicon Valleys värsta fiende´

En kvinna, som ofta ses i en sommarklänning och slitna sneakers, har blivit känd som ´Silicon Valleys värsta fiende´. Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump kallade henne ´Tax lady´ och påstod att han aldrig tidigare träffat någon som ´hatar USA så mycket´.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 16 mars

Microsoft investerar i fransk AI-startup Mistral

Investmentbolaget Microsoft har investerat 13,5 miljarder dollar i OpenAI, inklusive 10 miljarder dollar som reserverades för AI-startupen i januari 2023. Den 26 februari meddelades det att företaget hade ingått ett avtal med den franska AI-startupen Mistral. Microsofts president Brad Smith presenterade ett ´flerårigt partnerskap´ med Mistral för att hjälpa det 11 månader gamla företaget att lansera sina AI-modeller på marknaden. Mistral blev det andra företaget att tillhandahålla kommersiella språkmodeller på Microsofts Azure molnplattform. Mistral fick en värdering på 2 miljarder euro i december 2023 i en finansieringsrunda värd cirka 400 miljoner euro. Nya investeringar leddes av det framstående Silicon Valley riskkapitalföretaget Andreessen Horowitz, och andra inblandade i finansieringsrundan inkluderade teknikjättarna Nvidia och Salesforce, det amerikanska riskkapitalbolaget General Catalyst och tidigare Google-chefen Eric Schmidt.

Direktlänk Dela Nasdaq fördjupade 16 mars

Microsoft investerar i franska AI-startup Mistral

Microsoft har investerat i det franska AI-startupföretaget Mistral som en del av sin diversifiering inom AI. Detta följer efter Microsofts investering på 13,5 miljarder dollar i OpenAI. Microsofts president Brad Smith avslöjade ett ´flerårigt partnerskap´ med Mistral för att hjälpa det 11 månader gamla företaget att ta sina AI-modeller till marknaden. Partnerskapet inkluderar ett samarbete om forskning och utveckling för att bygga applikationer för regeringar över hela Europa. Mistral blev därmed det andra företaget att tillhandahålla kommersiella språkmodeller på Microsofts molnbaserade databehandlingsplattform Azure.

Direktlänk Dela TradingView fördjupade 15 mars

SK Telecom samarbetar med AI-startup Perplexity för att utmana Google och Naver

Sydkoreas största telekomföretag, SK Telecom, går samman med amerikanska AI-startupen Perplexity för att erbjuda ett AI-baserat sökmotoralternativ till Google och Naver. Samarbetet innebär att SK Telecoms prenumeranter kan använda den betalda versionen av Perplexity gratis, och att SK Telecom får tillgång till Perplexitys modeller för att bygga personliga AI-assistenter med tillgång till realtidsinformation. Detaljerna om partnerskapet, inklusive utrullningen av Perplexity Pro-versionen till SK Telecoms användare, behöver fortfarande utarbetas.

Direktlänk Dela Yahoo Style Canada fördjupade 15 mars

Google´s Gemini AI lanserades för tidigt, säger tidigare konsult

En tidigare Google-konsult menar att företagets Gemini AI lanserades för tidigt och utan tillräcklig transparens. Joe Toscano, VD för DataGrade, sade att Google inte hade någon lösning när banbrytande verktyg som ChatGPT och Midjourney kom till marknaden och har sedan dess försökt möta konkurrensen. Toscano tror att produkten skickades ut för tidigt och var ett resultat av otillräcklig träning snarare än illvilligt uppsåt. Han föreslår att företag behöver dokumentera besluten som används i deras AI-processer, de inblandade personerna och de träningsdata som matas in i systemet. Han förväntar sig också att se en växande industri av ´algoritmiska revisioner´.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 12 mars

Palantirs största konkurrenter i AI-landskapet: Microsoft, Databricks och Amazon

Två teknikföretag som ofta nämns i samma sammanhang är Snowflake och Palantir Technologies. Dessa företag opererar inom området för stordataanalys och har nyligen börjat handlas på börsen. Trots att de ofta jämförs, konkurrerar de inte direkt med varandra. Snowflake är en datahanteringsplattform, medan Palantir specialiserar sig på dataaggregering. Palantirs största konkurrenter för närvarande är Microsoft, Databricks och Amazon. Microsoft har investerat stort i AI och har integrerat ChatGPT över hela sitt ekosystem. Databricks är en het startup som fokuserar på maskininlärningsapplikationer för realtidsdataanalys. Amazon är en stor aktör inom molndrift och har ett brett utbud av AI-drivna applikationer.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 11 mars

Efterfrågan på AI-kurser ökar, europeiska företag saknar AI-utbildning, varningar för AI-chattrobotar, AI-genererade ansikten bedrar tittare och höga kostnader för AI-forskning i Silicon Valley

Efterfrågan på Gen AI-kurser har tredubblats under det senaste året då yrkesverksamma strävar efter att hålla sig konkurrenskraftiga på en snabbt utvecklande arbetsmarknad. Företagsledare från ed-tech-företag som Upgrad, Great Learning, Simplilearn och Coursera rapporterar en ökning av antalet inskrivningar, med en 33 procentig ökning i AI-ML-program och 2,6 gånger tillväxt i dedikerade Gen AI-kurser. Mindre än hälften av de europeiska företagen främjar aktivt AI-utbildning för anställda, avslöjar en rapport från LinkedIn. I Storbritannien varnar forskare för ouppsynade AI-chattrobotar i sociala vårdplaner. En studie från University of Waterloo visar svårigheten att skilja AI-genererade ansikten från riktiga, med deltagare som korrekt identifierar dem endast 61 procent av tiden. Silicon Valleys höga kostnader för AI-forskning utesluter akademiker, vilket hindrar oberoende studier av tekniken.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 10 mars

Sam Altman återvänder till OpenAI:s styrelse efter omtvistad avsked

Sam Altman, en av originalgrundarna till OpenAI, har återvänt till företagets styrelse efter att ha blivit avskedad. Altman fick sparken från OpenAI under kontroversiella omständigheter, vilket ledde till att advokatfirman WilmerHale granskade händelsen och fann att det inte fanns någon god anledning att avskeda honom. Altman har nu återvänt till styrelsen, och vissa av de direktörer som beslutade att avskeda honom har avlägsnats. OpenAI har också stärkt sina band med Microsoft, med deras partnerskap nu värt hela 13 miljarder dollar. OpenAI, som ursprungligen startade som en förespråkare för att göra AI säker och öppen för alla, har nu blivit ett företag värt 90 miljarder dollar.

Direktlänk Dela Financial-world.org fördjupade 10 mars

Elon Musk stämmer OpenAI för kontraktsbrott

1914 publicerade HG Wells en roman om möjligheterna av ett ännu större krig. Romanen, ´The World Set Free´, föreställer skapandet av atomvapen innan Manhattanprojektet. Globalt krig bryter ut, vilket leder till en atomapokalyps. Det krävs ´upprättandet av en världsregering´ för att skapa fred. Wells var inte bara orolig för farorna med ny teknik, utan också för farorna med demokrati. Wells världsregering skapades inte genom demokratisk vilja utan tvingades fram som en välvillig diktatur. Idag väcker en annan teknik en liknande typ av beundran och rädsla - artificiell intelligens. Elon Musk och Sam Altman, två av grundarna till OpenAI, intervjuades 2015 av journalisten Steven Levy om framtiden för AI. Musk stämmer nu sitt tidigare företag för kontraktsbrott för att ha satt vinst före allmänintresse och misslyckats med att utveckla AI ´till förmån för mänskligheten´.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 10 mars

Sam Altman återtar kontrollen över OpenAI efter att ha blivit sparkad

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI som blev avskedad för fyra månader sedan, är nu åter i full kontroll över företaget. Hans återkomst till styrelsen som en del av ett omstrukturerat tillsynsteam meddelades på fredagen. Altman avskedades i november som VD och direktör av OpenAIs styrelse, en chockerande utveckling för en man som allmänt ansågs vara ledaren för AI i Silicon Valley. Han arbetade kort för Microsoft, som hade ett partnerskap värt 13 miljarder dollar med OpenAI. Veckor efter hans avskedande anställdes Altman återigen som VD av OpenAI. Företaget avskedade de direktörer som var ansvariga för Altmans avskedande och lade till ekonomen Larry Summers och Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande. De behöll Quora VD Adam D´Angelo som den enda kvarvarande styrelsemedlemmen från Altmans tidigare era. På fredagen meddelade OpenAI utnämningen av fyra nya direktörer: Altman, tidigare Gates Foundation VD Sue Desmond-Hellman, tidigare Sony General Counsel Nicole Seligman och Instacart VD Fidji Simo.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 10 mars

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder till styrelsen tillsammans med tre nya direktörer

OpenAI, världens mest framstående företag inom artificiell intelligens, har meddelat att dess VD Sam Altman kommer att återvända till företagets styrelse tillsammans med tre nya direktörer. De nya direktörerna inkluderar Altman, Sue Desmond-Hellmann, tidigare VD för Bill och Melinda Gates Foundation, Nicole Seligman, tidigare president för Sony Entertainment, och Fidji Simo, VD för Instacart. Altman återvände som VD cirka fyra dagar efter hans avsked, efter att nästan alla OpenAI:s anställda hotade att sluta om inte styrelsen återinsatte Altman och avgick. Hans återkomst ledde till diskussioner om hur OpenAI skulle styras, och företaget tillkännagav en omstrukturerad styrelse som inte inkluderade Altman.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 9 mars

OpenAI:s medgrundare och tidigare VD Sam Altman återvänder till styrelsen

OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, har meddelat att dess medgrundare och tidigare VD Sam Altman kommer att återvända till företagets styrelse. Altman avskedades oväntat som VD och styrelsemedlem i november, men återanställdes några veckor senare. OpenAI har sedan dess varit i återhämtningsläge, och deras partnerskap med Microsoft, värt 13 miljarder dollar, har stärkts. Efter Altmans återkomst avskedades de styrelsemedlemmar som var ansvariga för hans avsked och ekonomen Larry Summers, före detta Obama- och Clinton-tjänsteman, samt Salesforce med-VD Bret Taylor anställdes. OpenAI tillkännagav också utnämningen av fyra nya styrelsemedlemmar: Altman, före detta VD för Gates Foundation Sue Desmond-Hellman, före detta Sony General Counsel Nicole Seligman och Instacart VD Fidji Simo.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 8 mars

AI-startups presenterar nya chatbot-modeller; Deepfakes sprider sig online

AI-startups har introducerat nya AI-chatbot-modeller. Google har släppt Gemini, en stor språkmodell som kan hantera text, ljud, bilder och andra innehållsformer. AI-startupen Anthropic, grundad av tidigare OpenAI-grundare och med finansiellt stöd från Amazon, har avtäckt tre nya modeller, kallade Claude 3. Den mest kraftfulla, Opus, överträffar både OpenAI:s GPT-4 och Googles Gemini på en rad mätvärden. Inflection AI, grundat av DeepMind-medgrundaren Mustafa Suleyman, avtäckte också en ny språkmodell, Inflection-2.5, som presterar särskilt bra i matematiskt resonemang och kodning. Samtidigt sprider sig AI-genererade bilder, så kallade deepfakes, som visar tidigare president Donald Trump tillsammans med svarta amerikaner online i ett försök att vinna över svarta väljare till Trumps presidentkampanj 2024.

Direktlänk Dela The Drum fördjupade 8 mars

Begreppet Augmented Reality (AR) håller på att försvinna som en drivande teknik. Istället tar AI-glasögon över. Företag som Apple, Google, Microsoft och Amazon arbetar alla med att utveckla AI-glasögon. Kinesiska Oppo har introducerat sina Oppo Air Glass 3, med multimodal förmåga och en vikt på endast 50 gram. Google arbetar på smarta glasögon som ser ut som vanliga glasögon och hanterar värmeutmaningar. Microsoft fokuserar på batterilivslängden för sina smarta glasögon. Amazon har redan lanserat Echo Frames, men de har inte varit lika framgångsrika som Ray-Ban Meta-glasögonen. Mindre företag förväntas också gå med i spelet.

Computerworld fördjupade 8 mars

Behovet av en offentlig debatt om framväxten av AI-teknologi

För fyra veckor sedan i San Franciscos Chinatown blev en tom självkörande taxi attackerad och satt i brand. Det är fortfarande oklart om folkmassan attackerade Waymo-robotbilen på grund av irritation över teknikeliten i Kalifornien, ilska över självkörande fordon som orsakar olyckor, eller bara för att den råkade hamna mitt i folksamlingar som firade det kinesiska nyåret. Samtidigt debatterar brittiska parlamentariker introduktionen av självkörande bilar på brittiska gator, och Jeremy Hunt har tillkännagett finansiering för polisens användning av drönare som första insats vid vissa 999-samtal. I sin nya bok AI Needs You argumenterar Verity Harding, tidigare rådgivare på Downing Street och nu tech-exekutiv, för att allmänheten bör få säga sitt om vilken typ av värld vi faktiskt vill leva i.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 8 mars

AI-startupen Ema säkrar nästan ett dussin företagskunder och samlar in 25 miljoner dollar på mindre än ett år

Ema, en AI-startup grundad och ledd av Surojit Chatterjee, har lyckats säkra nästan ett dussin företagskunder utan en prototyp eller demo på mindre än ett år. Startupen har även väckt uppmärksamhet genom att samla in 25 miljoner dollar i sin seed- och Serie A-finansieringsrundor från framstående Silicon Valley-grundare och ledare, inklusive tidigare Meta COO Sheryl Sandberg, Yahoo medgrundare Jerry Yang, Facebook och Asana medgrundare Dustin Moskovitz, Snowflake CEO Sridhar Ramaswamy och Ribbit Capital grundare Micky Malka. Bland VC-firmor leddes dessa rundor av Accel, Section 32 och Prosus Ventures, med deltagande från Wipro Ventures, Venture Highway, AME Cloud Ventures, Frontier Ventures, Maum Group och Firebolt Ventures.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 8 mars

Anthropics AI-assistent ´Claude´ nu tillgänglig i EU

Anthropic, en Silicon Valley-startup som tidigare drivits av OpenAI-anställda, har lanserat sin AI-assistent ´Claude´ i EU. Tidigare var användningen begränsad till USA, Storbritannien och andra regioner globalt. Anthropic har hittills fått mest pengar från konkurrenter som Google och Amazon, med en total investering på 6 miljarder dollar. Företaget publicerade nyligen sina senaste LLMs, kända som ´Claude 3´, som i jämförelsetester slog OpenAIs GPT-4 för uppgifter som matematik, kodning eller allmän kunskap. Alla europeiska länder är nu tillgängliga för Anthropics AI-modeller.

Direktlänk Dela Trending Topics fördjupade 8 mars

Googles AI-chatbot Gemini skapar kontroversiella och historiskt inkorrekta bilder

Google´s AI-chatbot, Gemini, har skapat kontroversiella bilder, inklusive svarta nazister, kvinnliga påvar och amerikansk-indianska vikingar, vilket resulterade i frågor om AI-verktygens förmågor och begränsningar. Googles medgrundare, Sergey Brin, har medgett att företaget fortfarande inte fullt ut förstår varför deras AI skapade historiskt inkorrekta bilder. Gemini har också vägrat att skapa bilder av vita människor. Google har erkänt att de försökt justera boten för att ge mer mångfald i svaren, men att justeringarna gick för långt. Flera företag utvecklar AI-bots som kan skapa bilder och text, men Google har fått kritik för Geminis misstag.

Direktlänk Dela The Telegraph fördjupade 7 mars

Silicon Valley investerar i kärnkraft för att driva AI-teknik

Teknikföretag och miljardärer från Silicon Valley har länge investerat i kärnenergi, och nu ser de en ny drivkraft för att främja det: artificiell intelligens (AI). Medan generativa AI har vuxit snabbt, är kärnkraftsprojekt starkt reglerade och avancerar vanligtvis i en långsam takt. Detta väcker frågor om huruvida framsteg inom kärnenergi kan minska utsläppen lika snabbt som energikrävande AI och andra snabbväxande teknologier ökar dem. Enligt forskare kan nya AI-servrar snart förbruka mer än 85 terawattimmar el varje år, mer än vissa små nationers årliga energiförbrukning.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 7 mars

Andreessen Horowitz siktar på att samla in 6,9 miljarder dollar för nya fonder

Venturekapitaljätten från Silicon Valley, Andreessen Horowitz, siktar på att samla in 6,9 miljarder dollar från investerare för en ny samling fonder, inklusive två fokuserade på artificiell intelligens, enligt en person bekant med ärendet. Företaget samlar in pengarna för en huvudfond, med hälften av beloppet som går till företagets fjärde tillväxtfond. Den återstående halvan av den nya insamlingen kommer att gå mot två dedikerade artificiella intelligensfonder, en spel fond och en fond för att stödja startups inom ett område det kallar Amerikansk Dynamism. Företaget definierar Amerikansk Dynamism som företag som ´adresserar våra mest brådskande problem´ i USA, inklusive inom sektorer som flyg, försvar och tillverkning. Andreessen Horowitz kommer att vänta till nästa år innan det samlar in mer pengar för sina krypto- och biofonder. Andreessen Horowitz ägnade 4,5 miljarder dollar till kryptofonder 2022.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 7 mars

Temasek Holdings i samtal om att investera i OpenAI

Singapores Temasek Holdings diskuterar en potentiell investering i OpenAI, det Microsoft-stödda AI-företaget bakom ChatGPT. Temasek hade ursprungligen varit intresserade av att investera i OpenAI:s VD Sam Altmans VC-fond Hydrazine Capital, men senare diskussioner har inkluderat AI-företaget. Förhandlingarna med Temasek är de första sedan rapporter framkom förra månaden att Altman sökte samla in cirka 5 till 7 biljoner dollar för att starta en halvledarverksamhet och minska OpenAI:s beroende av AI-chip tillverkade av Nvidia.

Direktlänk Dela Vulcan Post fördjupade 6 mars

OpenAI avvisar Elon Musks anklagelser, söker avvisning av rättsliga påståenden

OpenAI, utvecklaren av ChatGPT, har avfärdat påståenden från miljardären Elon Musk om att företaget övergett sin ursprungliga humanitära mission. I ett nyligt blogginlägg meddelade OpenAI sin avsikt att söka avvisning av alla påståenden som Musk lagt fram i en stämningsansökan mot organisationen. OpenAI:s kärnuppdrag handlar om att säkerställa att fördelarna med Artificiell Allmän Intelligens (AGI) når mänskligheten. Musk anklagar OpenAI för att ha ändrat sitt fokus till vinstgivande företag. OpenAI betonade i ett blogginlägg sitt orubbliga engagemang för att främja sitt uppdrag.

Direktlänk Dela Republic World fördjupade 6 mars

Elon Musk stämmer OpenAI, Silicon Valley väger in

Tesla VD Elon Musk har stämt OpenAI, ett AI-startup han hjälpte till att grunda, och dess VD Sam Altman. Musk anklagar OpenAI för att bryta mot sitt grundläggande åtagande att gynna mänskligheten över att generera vinst, genom sitt fleråriga, flermiljardpartnerskap med Microsoft. Musk begär också att företaget ska tvingas öppna sin forskning och teknologi för allmänheten. Stora namn i Silicon Valley, inklusive Vinod Khosla, Marc Andreessen och Jason Calacanis, har uttryckt sina åsikter om stämningen.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 6 mars

Forskare kämpar för att förstå hur AI faktiskt fungerar

AI-industrin exploderade i slutet av 2022 efter framgången med OpenAIs ChatGPT. Generativa AI-verktyg fortsätter att imponera på allmänheten, medan AI och maskininlärning fortsätter att hitta tillämpningar inom områden som hälso- och sjukvård och läkemedelsupptäckt. Men även de som skapar all denna AI förstår inte fullt ut hur den egentligen fungerar. Många AI-modeller är beryktade för att vara svarta lådor, vilket innebär att det är oklart för forskare hur de faktiskt kom fram till sina resultat. Trots detta rusar AI-industrin framåt, drivet av miljarder investeringsdollar och en stark tro på teknologin.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 5 mars

OpenAI:s ChatGPT upplever tillväxtvärk med lansering av GPT-4

OpenAI:s senaste version av ChatGPT, drivet av GPT-4, upplevde initialt problem med hög efterfrågan och tillfälliga avbrott. Greg Brockman, medgrundare och president för OpenAI, erkände modellens brister. ChatGPT, som tidigare drevs av GPT-3.5 språkmodellen, använder omfattande data för att producera förutsägbara svar på mänskliga prompts. GPT-4 är nu tillgänglig med en månadsprenumeration på $20 på ChatGPT Plus. Prenumeranter har tillgång till GPT-4 och kan ge 40 prompts var tredje timme. Dessutom kan användare experimentera med en gratis version av GPT-4 genom att registrera sig för Microsofts Copilot chatbot.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 5 mars

Riskkapitalister söker AI-startups som kan lösa stora samhällsproblem

Riskkapitalister vill höra hur grundarna av AI-startups tänker tjäna pengar på ett rättvist sätt och samtidigt lösa stora samhällsproblem. Matt Ocko, medgrundare och chefspartner vid VC-firman DCVC, vill se AI-verktyg som hjälper till att förbättra planeten. Han är inte intresserad av AI-grundare som talar om en magisk framtid långt borta. AI-företag drog in en av varje tre dollar som investerades under 2023, vilket motsvarar cirka 20% av affärerna. Karthik Ramakrishnan, partner vid Silicon Valley VC-firman IVP, vill höra hur AI-startups tänker omvandla hur arbetet utförs idag. Adam Coccari, verkställande direktör vid Intuit Ventures, är intresserad av tillämpad AI. Soraya Darabi, grundare och generell partner vid tidigfasföretaget TMV, ställer frågor till AI-grundare om allt utom ´Vem vill du vara när du växer upp?´.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 5 mars

Alibaba leder finansieringsrunda på minst 600 miljoner dollar för AI-startupen MiniMax

Alibaba Group Holding Ltd. leder en finansieringsrunda på minst 600 miljoner dollar för den kinesiska AI-startupen MiniMax, vilket är dess andra stora affär inom området i år. Företaget har säkrat medel från Alibaba och andra investerare till ett värde av över 2,5 miljarder dollar. Finansieringen är fortfarande pågående, men Alibaba och HongShan, tidigare Sequoia China, har förbundit sig till finansieringen. Alibaba ansluter sig till Silicon Valley-jättar som Microsoft Corp. genom att satsa stort på generativ AI, tekniken som driver ChatGPT.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 5 mars

AI:s framtid: Varken paradis eller ödemark, men redo för försvar

Det finns två fasta läger när det kommer till AI - ´domedagsprofeterna´ och ´optimisterna´. Framtiden kommer sannolikt inte att vara varken ett AI-aktiverat paradis eller en postapokalyptisk ödemark. Digitalt är allt för ekonomin. I en tid då AI säkert kommer att bli vapeniserat i stor skala, behöver våra digitala processer samma hastighet och skala för att vara redo i försvar. Ransomware-as-a-service-operationer ökade med 112 procent på ett år. AI kan användas för att identifiera egenskaper som människor inte kan analysera manuellt, i skala. AI måste implementeras på flera punkter, inte bara vid kanten. AI har visat sig fungera bra vid analys av godkända foton mot video-selfies som tas under registreringsprocessen. En flerlagers säkerhetsstrategi tillåter försvar mot avancerade och ihållande attacker. Nya AI-modeller behöver bra data för att förbättras. Organisationer kan ännu inte lita på att AI-modeller är 100 procent korrekta. Framgångsrika resultat och implementering av ansvarsfull AI kommer att kräva ett laserfokus på noggrannhet.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade 5 mars

Emily Parker: Från CoinDesk till Blockchain-startup

Emily Parker, tidigare globalt innehållschef på CoinDesk, har haft en lång karriär inom teknik och journalistik. Hon har tidigare arbetat på U.S. State Department, Wall Street Journal och New York Times. Hon är medgrundare till LongHash, en blockchain-startup med fokus på asiatiska marknader. Emily har även varit strategichef på Parlio, ett socialt medie-startup i Silicon Valley, som senare förvärvades av Quora. Hon har skrivit en bok om internetaktivister i Kina, Kuba och Ryssland och har gjort offentliga tal över hela världen.

Direktlänk Dela CoinDesk fördjupade 5 mars

Dubbel finansiering till Alan Turing-institutet för att stärka Storbritanniens AI-sektor

Jeremy Hunt planerar att ge en budgetökning till Storbritanniens växande sektor för artificiell intelligens genom att fördubbla finansieringen för Alan Turing-institutet, den nationella organisationen för data- och AI-forskning. Trots begränsningar i sin räckvidd för att ge bort pengar före valet på grund av de svaga offentliga finanserna, förväntas finansministern tillkännage ett femårigt finansieringspaket värt £100 miljoner. Det extra finansieringen kommer att allokeras till forskning inom tre områden där AI anses spela en viktig roll: omvandling av hälsovård, skydd av miljön och stärkande av försvar och nationell säkerhet.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 5 mars

AI-startup introducerar nya modeller för sin chatbot

AI-startupen Anthropic, känd för sin chatbot Claude, har introducerat tre nya AI-modeller - Claude 3 Opus, Sonnet och Haiku. Modellerna är utformade för att bättre utföra komplicerade instruktioner och minska risken för att skapa felaktig information. Opus och Sonnet är nu tillgängliga för utvecklare, medan Haiku kommer inom de kommande veckorna. Anthropic, som grundades 2021 av tidigare anställda på OpenAI, har blivit en av OpenAI:s största konkurrenter och har lyckats samla in miljarder i riskkapitalfinansiering. Företaget har betonat utvecklingen av AI på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 5 mars

Debatt om öppen källkod inom AI mellan Vinod Khosla och Marc Andreessen

Vinod Khosla och Marc Andreessen, båda grundare som nu är investerare, debatterade under helgen om huruvida strävan efter artificiell generell intelligens (AGI) - idén om att en maskin kan bli lika smart som en människa - bör vara öppen källkod. Debatten började med ett inlägg från Khosla där han hyllade OpenAI och dess VD Sam Altman. Andreessen anklagade Khosla för att ´lobba för att förbjuda öppen källkod´ inom AI-forskning. Khosla ser på AI genom en geopolitisk och nationell säkerhetslins snarare än genom en strikt entreprenöriell. I sitt svar till Andreessen sa Khosla att insatserna var för höga. ´Skulle du öppna källkoden till Manhattanprojektet?´ svarade Khosla till Andreessen. ´Detta är mer allvarligt för nationell säkerhet. Vi är i ett tekniskt ekonomiskt krig med Kina och AI som vi måste vinna. Detta är precis vad patriotism handlar om, inte slagord.´

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 5 mars

Riskkapitalist föreslår nationalisering av OpenAI för att skydda mot spionage

Silicon Valley riskkapitalisten Marc Andreessen uttrycker oro för att amerikanska AI-laboratorier är sårbara för spionage, jämförbart med hur Sovjetunionen infiltrerade Los Alamos under Manhattanprojektet. Han menar att OpenAI, startupen bakom ChatGPT och Sora, kan vara ett troligt mål för Beijings spionnätverk. Andreessen föreslår att OpenAI bör nationaliseras, men klargör att han inte egentligen vill att regeringen ska intervenera. Elon Musk, som grundade och finansierade OpenAI, instämmer i att det skulle vara lätt för en statlig aktör att stjäla deras IP. OpenAI stäms nu av Musk för att ha brutit sitt grundande avtal.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 4 mars

Google medgrundare Sergey Brin kommenterar Gemini kontroversen

Google medgrundare Sergey Brin har kommenterat företagets Gemini-drama. På AGI House i San Francisco sa Brin att företaget ´verkligen klantade sig med bildgenereringen´. Han tillade att de historiskt felaktiga bilderna som Gemini genererade troligtvis berodde på bristfällig testning. Google pausade Geminis bildgenererande funktion förra månaden efter att användare klagade på att den skapade konstiga bilder av färgade personer, inklusive bilder som visar svarta nazister. Google´s AI-modell fick också kritik för vissa av sina skrivna svar. Trots att Brin drog sig tillbaka från Google 2019, listades han som en ´kärnbidragsgivare´ till Gemini i ett vitbok i december som skisserade dess förmågor.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 4 mars

Anthropic avslöjar AI-modeller som överträffar konkurrenter

Anthropic, ett startup-stödd av Google och Amazon.com, avslöjade på måndagen en svit av artificiella intelligensmodeller kända som Claude 3. Enligt företaget överträffar den mest kapabla i familjen, Claude 3 Opus, konkurrerande modeller GPT-4 från OpenAI och Gemini 1.0 Ultra från Google på olika benchmark-examen. Anthropic planerar att ta ut $15 för varje miljon datadelar, kända som tokens, som Claude 3 Opus hanterar, och minst fem gånger mindre för dess mindre modeller. Claude 3 är dessutom företagets första ´multimodala´ AI-svit, vilket innebär att den kan svara på textfrågor och bilder.

Direktlänk Dela In-Cyprus Philenews fördjupade 4 mars

Carl-Henric Svanberg diskuterar Volvos framtid och AI

Carl-Henric Svanberg, avgående styrelseordförande för Volvo, har besökt Silicon Valley som en del av en delegation från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Under besöket diskuterade han Volvos framtid, artificiell intelligens (AI) och hans planer efter att ha lämnat Volvo. Svanberg menar att Volvo är väl positionerat för utvecklingen mot elektrifiering och självkörande fordon. Han kommer att leda den svenska AI-kommissionen och hoppas kunna hjälpa Sverige att accelerera användningen av AI.

Direktlänk Dela Affärsvärlden fördjupade 4 mars

Indiens regering hotar AI-verktyg efter kontroversiella uttalanden om premiärminister Modi

Google´s AI-verktyg Gemini har kallat Indiens premiärminister Narendra Modi för fascist, vilket har väckt ilska bland journalister i Indien. Den indiska regeringen hotade med att åtala AI-chattrobotar efter att en journalist taggade Indiens biträdande IT-minister Rajeev Chandrasekhar och uppmanade regeringen att ´notera´. I ett internt memo från Google´s VD Sundar Pichai medgav han att vissa av Gemini´s svar har förargat användare och visat bias. Chandrasekhar svarade att dessa är direkta brott mot regel 3(1)(b) av mellanhandreglerna (IT-regler) i IT-lagen.

Direktlänk Dela The Wire fördjupade 4 mars

AI ´Jennifer´ hjälper till att ringa väljare i Kalifornien

Jennifer, en artificiell intelligens (AI) skapad av startupföretaget Civox, har hjälpt till att ringa väljare i Kalifornien för att uppmuntra dem att rösta i primärvalet för demokraten Peter Dixon. Jennifer presenterar sig själv som en AI och kan göra tusentals samtal utan paus. Dixon, en marin veteran och cyber-säkerhetsentreprenör, började nyligen använda Jennifer och har varit imponerad av hennes förmåga. Civox medgrundare Ilya Mouzykantskii och Adam Reis tror att AI kommer att spela en allt större roll i politiken.

Direktlänk Dela The Star Online fördjupade 4 mars

Krav på Sundar Pichais avgång som Googles VD ökar efter Gemini-flopp

Efter bekymmersamma resultat från Gemini ökar kraven på att Sundar Pichai ska avgå som VD för sökjätten. Geminis AI-bildgenereringsverktyg mottogs mycket dåligt, vilket tvingade företaget att dra tillbaka funktionen från chatboten. Situationen blev så dålig att Pichai kommenterade problemen i ett uttalande till anställda, och kallade det ´helt oacceptabelt´. Detta ledde även till att aktien för Google-moderbolaget Alphabet sjönk kraftigt. Analytiker Ben Thompson och Mark Shmulik menar att saker och ting på Google behöver förändras, inklusive möjligheten att ersätta VD Sundar Pichai.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 3 mars

Sam Altmans framgångar kopplade till tidig investering i Reddit

Sam Altman, känd aktör inom tekniksektorn, har nyligen uppmärksammats på grund av sin nettovärde på över 2 miljarder dollar. Trots att många skulle tillskriva honom hans rikedom för att han är VD och medgrundare av OpenAI, kommer en stor del av hans rikedom från hans första investering i Reddit. Reddit, grundat 2005, blev en av världens mest populära webbplatser, vilket gjorde Altmans tidiga investering extremt lönsam. 2006 köptes Reddit av Condé Nast Publications (nu Progress Communications), vilket var en vändpunkt i Altmans ekonomiska framgång. Altman har även uppmärksammats för sitt arbete med OpenAI och dess framsteg inom artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Techstory fördjupade 3 mars

Googles politiskt korrekta AI-modell Gemini skapar kontrovers

Googles nya AI-modell, Gemini, har orsakat kontroverser på grund av dess överdrivet politiskt korrekta natur. Gemini, som genererar bilder och texter på begäran, har undvikit att framställa vissa figurer som vita män, vilket har resulterat i mörkhyade nazister, vikingar och påvar. Dessutom vägrade AI:n att jämföra nutida kändisar och politiker med ökända diktatorer, och vägrade att hjälpa till med att marknadsföra kött. Många har kritiserat Google för att släppa Gemini för snabbt och utan noggrann tanke. Kritikerna inkluderar investeraren Mike Solana och Elon Musk, som har använt ord som ´sexist´ och ´superrasist´ för att beskriva AI:n.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 3 mars

AI: En genväg till utopi eller början till slutet för mänskligheten?

Diskussionen kring artificiell intelligens (AI) är ofta polariserad, med åsikter som sträcker sig från AI som en potentiell utrotning av mänskligheten till AI som en genväg till utopi. Tyler Austin Harper, professor i miljöstudier vid Bates College, diskuterar detta i en intervju för The Gray Area. Han jämför dagens ångest kring AI med 1920- och 30-talets rädsla för maskinteknik och forskning som ledde till kärnvapen. Han betonar att det är viktigt att förstå vad en existentiell risk innebär enligt experter, vilket kan inkludera något som kan förhindra vår art från att uppnå sin fulla potential, inte bara hot om utrotning.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 3 mars

Elon Musk stämmer OpenAI och dess VD, Sam Altman

Elon Musk har stämt OpenAI och dess VD, Sam Altman, vilket har blivit ett hett ämne i affärsvärlden. Fallet väcker en rad unika och ovanliga juridiska frågor utan tydlig prejudikat. Det är oklart vad som skulle utgöra en ´vinst´ i ett sådant fall, eftersom det verkar ha uppkommit ur Musks egen personliga frustration och filosofiska skillnader med OpenAI, ett företag han hjälpte till att grunda och sedan lämnade. Musk anklagar OpenAI, som skapade ett vinstgivande dotterbolag 2019, för att ha brutit ett kontrakt att verka i allmänhetens intresse och överträtt sina skyldigheter genom att avvika från sitt grundande syfte att gagna mänskligheten. Musks advokater vill att domstolen tvingar OpenAI att öppna sin teknik för andra och att sluta licensiera den till Microsoft, som har investerat miljarder i sitt partnerskap med start-up-företaget.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 2 mars

Nvidia-VD förutspår att artificiell allmän intelligens kan anlända inom fem år

Nvidias VD, Jensen Huang, hävdade på fredagen att artificiell allmän intelligens (AGI) potentiellt kan anlända inom de närmaste fem åren, enligt hans kommentarer vid ett ekonomiskt forum på Stanford University. Han påpekade att tidpunkten för att uppnå AGI i stor utsträckning beror på definitionen av konceptet. Om måttstocken är förmågan att överträffa mänsklig prestanda på olika tester, kan AGI bli verklighet tidigare än väntat. Nvidia, under Huangs ledning, uppnådde en marknadsvärdesmilstolpe på 2 biljoner dollar på fredagen.

Direktlänk Dela Republic World fördjupade 2 mars

Elon Musk stämmer OpenAI och dess VD Sam Altman för att prioritera vinst över mänsklighetens fördelar

Elon Musk stämmer OpenAI och dess VD Sam Altman, med anklagelser att de har förrått det artificiella intelligensföretagets grundläggande avtal genom att prioritera vinst framför mänsklighetens fördelar. Musk, världens näst rikaste man, står mot världens mest värdefulla företag, Microsoft, och Altman, en av Silicon Valleys ledande entreprenörer. Musk påstår att Altman och medgrundaren Greg Brockman ursprungligen närmande sig honom för att skapa ett öppen källkod, icke-vinstdrivande företag, men startup-företaget som grundades 2015 är nu inriktat på att tjäna pengar. Altman sparkades kontroversiellt av OpenAIs styrelse i november förra året över en tvist om dess status som ett icke-vinstdrivande företag och hans önskan att ändra det. Altman återinsattes senare och styrelsen avgick. Han söker en domstolsdom som ber OpenAI att göra sin forskning och teknik tillgänglig för allmänheten och förhindrar startup-företaget från att använda sina tillgångar, inklusive sin mest avancerade AI-modell GPT-4, för Microsofts eller någon individs finansiella vinster.

Direktlänk Dela iNews fördjupade 2 mars

Kritik mot Googles AI Gemini, terapeutisk föräldraskap och rådgivningskvoter i skolor

Nate Silver kritiserar Googles AI Gemini för att vara politiskt vinklad och oprecis. Silver uppmanar Google att avsluta projektet och granska vad som gick fel. Mary Harrington diskuterar terapeutiskt föräldraskap och menar att det leder till psykiskt lidande och dåligt beteende hos barn. Hon föreslår mindre teknik, mer självständighet och tydligare gränser. Aaron Garth Smith ifrågasätter förslag om att öka antalet rådgivare i skolor. Han menar att förslagen baseras på ogrundade beräkningar och ifrågasätter om skolor ska erbjuda psykisk hälsovård.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 2 mars

Googles AI Gemini i blåsväder efter kontroversiell lansering

Teknikjätten Google har fått kritik på sociala medier på grund av flera anledningar. AI-modellen Gemini, som integreras med Bard Chatbot, har haft en svår och kontroversiell lansering som har lett till kritik från hela världen. En incident med Indiens premiärminister Narendra Modi ledde till att Indien krävde en starkare reglering för att förhindra liknande händelser. Gemini har också fått mycket uppmärksamhet för sitt svar på frågor om miljardären Elon Musk. Det har också uppstått debatt kring Gemini på grund av dess text-till-bild-natur. Google har sedan bett om ursäkt och avstängt verktyget.

Direktlänk Dela Proiqra fördjupade 1 mars

AI-hot mot mänsklig identitet varnas för av Human Artistry Campaign-rådgivare

Dr. Moiya McTier, seniorrådgivare vid Human Artistry Campaign, varnar för hotet mot mänsklig identitet som AI-drivna röstkloningsappar och andra verktyg som skapar digitala repliker av skådespelare, idrottare och andra professionella utövare innebär. Hon nämner att dessa verktyg inte bara utgör ett hot mot den kreativa gemenskapen, utan också mot politiker som redan kämpar med desinformation och manipulation av deras bilder och uttalanden. Dessutom utgör de ett kommersiellt hot mot artister och andra utövare, som tvingas konkurrera med digitala kopior av sig själva och deras röster.

Direktlänk Dela The Tennessean fördjupade 1 mars

Perplexity AI:s VD Aravind Srinivas om sin resa från IIT Madras till Silicon Valley

Aravind Srinivas, VD för sökmotorstartföretaget Perplexity AI, berättade om sin besvikelse när han inte kom in på datavetenskap vid IIT Madras, trots att han har en dubbelexamen i elektroteknik därifrån. Han försökte byta till datavetenskap men misslyckades med en liten procentandel. Hans misslyckande ledde till att han lärde sig programmeringsspråket Python och maskininlärning på egen hand, vilket senare hjälpte honom att toppa klassen i ett maskininlärningskurs. Srinivas fick sedan en praktikplats med den kanadensiska datavetaren Yoshua Bengio, som rekommenderade honom till en doktorandplats i datavetenskap. Han fick senare arbete på Deep Mind och Google, innan han blev VD för Perplexity AI.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 1 mars

AI-startupen Perplexity AI samlar in ytterligare medel, Silicon Valley upphetsad över affären

Bara månader efter att AI-startupen Perplexity AI höjde sin senaste finansieringsrunda samlar företaget återigen in ytterligare medel, eftersom investerare kämpar för att stödja nästa stora generativa AI-startup. Under de senaste månaderna har Silicon Valley varit förtjust i startupen, som konkurrerar med Googles sökning och räknar Jeff Bezos (som var en tidig backer av Google) som en investerare. Perplexity höjer dessa extra pengar till ett betydligt högre värderingstak än dess tidigare prissättning på 520 miljoner dollar. Företaget stängde 74 miljoner dollar i januari i en runda ledd av IVP. Perplexity gör en sökmotor på steroider. Appen försöker förstå användarens fråga och svarar i raka stycken, med källor och citat, istället för att returnera en lista med annonser och webbsidor. Företaget konkurrerar mest med OpenAI´s ChatGPT och Googles Bard.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 1 mars

Perplexity AI söker ytterligare finansiering med högre värdering

Perplexity AI, en stigande stjärna inom artificiell intelligens, rapporteras vara i diskussioner för att säkra ytterligare finansiering till ett värde betydligt högre än sin tidigare runda. Företaget, som har gjort avtryck i Silicon Valley, är i processen att samla in nya medel. Investerare visar stort intresse för att stödja Perplexitys arbete för att konkurrera med branschjättar som ChatGPT-parent OpenAI och Alphabet Inc.´s Google. Den nya värderingen är märkbart högre än de 520 miljoner dollar som Perplexity säkrade i januari. Trots pågående diskussioner är detaljerna i avtalet ännu inte fastställda, och de inblandade siffrorna kan ändras. Perplexity svarade inte omedelbart på Benzingas begäran om kommentarer.

Direktlänk Dela Investing.com United Kingdom fördjupade 1 mars

Google under kritik för AI-modellens kontroversiella lansering och svar

Teknikjätten Google har hamnat under kritik på sociala medier på grund av flera incidenter kopplade till deras AI-drivna språkmodell Gemini. Gemini, som nu är integrerad med Bard Chatbot, har fått kritik för sin kontroversiella lansering. En incident involverade Indiens premiärminister Narendra Modi, vilket ledde till att Indiens minister för elektronik och IT, Rajeev Chandrasekhar, fördömde händelsen som ett brott mot IT-regler. Gemini har även fått uppmärksamhet för sitt svar på frågor om miljardären Elon Musk. Dessutom har Gemini utlöst en ´woke´-debatt på grund av sin text-till-bild-funktion. Google har sedan dess bett om ursäkt och stängt av verktyget.

Direktlänk Dela Network18 Media & Investments fördjupade 1 mars

Meta samarbetar med Sarvam AI för att bygga storspråkmodeller i lokala språk

Den globala teknikjätten Meta samarbetar med Sarvam AI för att bygga en stor språkmodell (LLM) på inhemska språk, sa en hög tjänsteman på torsdagen. Sarvam har använt Metas gratis för alla Llama open-source modeller för att bygga LLM:erna och tillade att efter den Hindi LLM, kommer den att rullas ut till andra språk. LLM hänvisar till en AI-algoritm som använder djupinlärningstekniker och stora dataset för att förstå, sammanfatta, generera och förutsäga nytt innehåll. Meta, tidigare känd som Facebook, har länge använt AI i sin verksamhet men tillade att det är Gen AI som har blivit ´buzzword´ nu.

Direktlänk Dela Vishwakarma International fördjupade 29 februari

SK Telecom samarbetar med AI-startup Perplexity för att erbjuda AI-baserad sökmotor

Sydkoreas största telekomföretag, SK Telecom, ingår ett partnerskap med den amerikanska AI-startupen Perplexity för att erbjuda en AI-baserad sökmotor till sina användare som ett alternativ till Google och Naver. Partnerskapet skulle innebära att SK Telecoms prenumeranter kan använda den betalda versionen av Perplexity gratis, och att SK Telecom får tillgång till Perplexitys egna modeller för att bygga personliga AI-assistenter med tillgång till realtidsinformation. Detaljerna om partnerskapet, inklusive tidpunkten för lanseringen av Perplexity Pro-versionen till SKT-användare, måste fortfarande utarbetas.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 29 februari

SK Telecom samarbetar med AI-startup Perplexity för att erbjuda AI-baserad sökmotor till sina användare

SK Telecom, Sydkoreas största telekombolag, samarbetar med det amerikanska AI-startup-företaget Perplexity för att erbjuda sin AI-baserade sökmotor till sina användare som ett alternativ till Google och Naver. Partnerskapet skulle tillåta SK Telecoms abonnenter att använda den betalda versionen av Perplexity gratis, samt ge SK Telecom tillgång till Perplexitys egna modeller för att bygga personliga AI-assistentprodukter med tillgång till realtidsinformation. Partnerskapet kan även expandera ekonomiskt då SK Telecom inte utesluter möjligheter att investera eller bilda gemensamma företag med Perplexity.

Direktlänk Dela Yahoo Finance Australia fördjupade 29 februari

Googles AI-chatbot Gemini står inför granskning för bias och moraliska svar

Efter lanseringen av sin artificiella intelligens (AI) chatbot Gemini möter Google ökad granskning på grund av verktygets svar på allvarliga moraliska frågor och dess uppfattade bias. Teknikföretag och lagstiftare navigerar genom okända vatten av AI, medan Marc Thiessen varnar för att förbättrade AI-chatbots kan ha en mycket mer ondskefull inverkan på framtida generationer. Google lanserade sin senaste AI-modell Gemini tidigare denna månad, och ersatte den tidigare modellen Bard. Sedan lanseringen av den mer avancerade versionen av Google AI har teknikjätten kritiserats för påstådd politisk bias och nyanserade svar på allvarliga moraliska förfrågningar. VD Sundar Pichai sa till anställda på tisdag att företaget arbetar ´runt klockan´ för att fixa Gemini, och kallade bilderna som genereras av modellen ´bias´ och ´helt oacceptabla.´

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 29 februari

Googles VD lovar att fixa och återlansera AI-verktyget Gemini efter kritik

Googles VD Sundar Pichai meddelade i ett internt memo att företagets lansering av artificiell intelligensverktyget Gemini har varit oacceptabel och lovar att fixa och återlansera tjänsten de kommande veckorna. Förra veckan pausade Google Geminis förmåga att skapa bilder efter att bilder som verktyget skapat, inklusive bilder av USA:s grundlagsfäder som svarta, påven som kvinna och en tysk soldat från nazisttiden med mörk hud, blivit virala på sociala medier. Verktyget förvrängde ofta begäranden om bilder av vita människor, vilket ledde till en backlash online bland konservativa kommentatorer och andra, som anklagade Google för anti-vit bias.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 29 februari

Google-chefen Sundar Pichai ingriper efter rasistisk skandal med AI-verktyget Gemini

En skandal kring rasistisk omskrivning av historien i Googles generativa AI-verktyg, Gemini, har nått företagets högsta ledning och kräver ingripande av Sundar Pichai. I ett läckt brev till personalen uttryckte Pichai att företaget hade förrått sina användares förtroende och sitt eget företagsuppdrag genom att öppet visa favoritism mot etniska minoriteter och färgade personer. Skandalen började när bilder av en svart George Washington och etniskt diversifierade WWII-soldater som kämpade i Hitlers arianska nazistarmé blev virala. Gemini vägrade skapa bilder av strikt vita individer. Elon Musk, Tesla och SpaceX-chef, argumenterade för att det bara bevisade konspirationsteorier om att vita diskrimineras som en del av ´Great Replacement´.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 28 februari

Google pausar bildgenerering i AI-chatbot Gemini efter kritik

Google har pausat funktionen för att generera bilder av människor i sin AI-chatbot Gemini efter att användare påpekade att den inte visade vita personer i historiska sammanhang. Företaget tillät att Gemini användare genererade realistiska bilder av människor, men användare på sociala medier plattformen X påpekade att Gemini undvek att visa vita människor, även i historiska sammanhang där de sannolikt skulle dominera skildringarna. Google tog tillfälligt bort bildgenereringsfunktionen för människor och företagets senior vice VD Prabhakar Raghavan publicerade ett blogginlägg för att försöka förklara företagets beslut. Google har kritiserats för att inte ha varit tillräckligt transparenta om sitt tillvägagångssätt.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 28 februari

Googles Gemini AI kritiseras för vänstervridning och rasistiska tendenser

Googles nyligen lanserade AI, Gemini, har kritiserats för att vara vänstervriden och rasistisk. Användare upptäckte att modellen, utvecklad av Google, raderade vita människor och gav endast svar som stämde överens med en långtgående vänsterideologi. Till exempel vägrade Gemini att erkänna bristerna med kommunism, men kunde artikulera en diatrib om kapitalismens misslyckanden. Kritiker menar att detta avslöjar Googles företagskultur och att det finns en tydlig vänstervridning inom företaget. Dessutom har det tidigare framkommit att Gmail dämpade mejl från republikanska kandidater under valår.

Direktlänk Dela The Federalist fördjupade 28 februari

Googles AI-bildgenerator Gemini avslöjar politiska känsligheter

Google har nyligen lanserat sin AI-bildgenerator, Gemini. Användare kan skriva in en beskrivning och algoritmen skapar sedan den begärda bilden. Men Gemini visar tydligt hur Silicon Valleys elit påverkar teknikens framtid. När användare bad om bilder på historiska kinesiska kungar, visade den asiatiska män i kungligt regalia. Men när användare bad botten att ´skapa en bild av en engelsk kung´, inkluderade de bästa resultaten en kvinna och en svart man. Begäran om bilder av en påve återgav bilder av nunnor som höll påvens ferula. Dessa udda bildresultat var resultatet av medvetna begränsningar som Google infört.

Direktlänk Dela The Spectator fördjupade 28 februari

Silicon Valley investerare söker nästa stora idé inom AI efter ChatGPT:s framgång

Efter det fenomenala framgång med ChatGPT för ett år sedan, har investerare i Silicon Valley intensifierat sina ansträngningar inom artificiell intelligens, i jakten på den nyaste banbrytande idén i en ocean av hype och överdrivna löften.

Direktlänk Dela KULR-8 Television fördjupade 28 februari

ÖppenAI: Hållbart affärsmodell eller riskfyllt projekt?

OpenAI, en av Silicon Valleys snabbast växande start-ups, uppnådde nyligen en milstolpe när de översteg 2 miljarder dollar i årlig omsättning. En stor del av företagets framgång beror på lanseringen av AI-chatten ChatGPT för drygt ett år sedan. Företaget har dock stora ambitioner och vill bland annat skapa superintelligens, vilket kommer att kräva stora investeringar. OpenAI står inför ett dilemma om de ska fortsätta satsa på sina högtflygande mål på bekostnad av att utveckla mindre ambitiösa, men potentiellt lönsamma, verktyg för företag. Samtidigt måste de hitta sätt att finansiera sina projekt, samtidigt som de står inför konkurrens från andra företag.

Direktlänk Dela Financial Times fördjupade 28 februari

AI-startup Glean samlar in $200 miljoner i investeringsrunda

AI-startupen Glean har lockat teknikföretagen Databricks och Workday till sin senaste investeringsrunda, och har också fått in kontanter från Wall Street. Företaget, vars programvara sorterar genom företagsresurser för att ge snabba svar på arbetstagares frågor, sa att det har samlat in $200 miljoner till en värdering på $2,2 miljarder. Bankgiganten Citigroup gick med i raden av mjukvaruföretag och traditionella ventureföretag Kleiner Perkins, Lightspeed och Sequoia för att få en bit av den snabbt växande AI-verksamheten.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 27 februari

SK Telecom samarbetar med AI-startup Perplexity för att utmana Google och Naver

SK Telecom, Sydkoreas största telekomföretag, samarbetar med det amerikanska AI-startupföretaget Perplexity för att erbjuda dess AI-baserade sökmotor till sina användare som ett alternativ till Google och Naver. Samarbetet gör att SK Telecoms abonnenter kan använda den betalda versionen av Perplexity gratis, och ger SK Telecom tillgång till Perplexitys egna modeller för att bygga personliga AI-assistentprodukter med tillgång till realtidsinformation. Detaljerna kring partnerskapet, inklusive tidpunkten för utrullningen av Perplexity Pro-versionen till SKT-användare, behöver fortfarande utarbetas.

Direktlänk Dela Yahoo Sports Canada fördjupade 27 februari

AI-teknik förbättrar akuta svarstider genom att hantera trafikflöde

Ett företag i Silicon Valley har utvecklat en AI-plattform för att hjälpa nödsituationer att komma till platsen snabbare, vilket förhoppningsvis förbättrar nödreaktionstiderna. Företaget, LYT, har utvecklat ett molnbaserat AI-system för att koppla regionala trafikhanteringscenter till nödfordon som använder vägarna. Systemet justerar i realtid om brandbesättningen gör en sista minuten ruttändring. Staden San Jose använder redan LYT-tekniken för att hjälpa till att dirigera VTA-bussar runt staden på den trafikerade Monterey Avenue.

Direktlänk Dela KTVU Fox 2 fördjupade 27 februari

Microsoft undersöker AI Copilots felaktiga uttalanden, Waymo´s självkörande bilplaner stoppas, DoJ anställer AI-chef

Microsoft undersöker falska uttalanden som AI Copilot skrivit om död av politiska fången Alexei Navalny. Uttalandena felaktigt tillskrevs Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt har Kaliforniens offentliga verktygskommission tillfälligt stoppat Waymo från att utöka sin självkörande biltjänst utanför San Francisco. Beslutet togs efter att Waymo inte tillhandahållit tillräcklig information om säkerhetsrisker. Dessutom har USA:s justitiedepartement anställt sin första AI-chef, Jonathan Mayer, för att ge teknisk expertis och råd i takt med att tekniken får allt större inverkan på brottsbekämpningen.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 26 februari

AI-genererade ´deepfakes´ kan kapas av brottslingar för att manipulera val, varnar hemsekreteraren

Brottslingar och ´onda aktörer´ som arbetar för skadliga stater kan använda AI-genererade ´deepfakes´ för att kapas allmänna val, har hemsekreteraren sagt. James Cleverly talade innan möten med sociala mediechefer och sa att den snabba teknikutvecklingen kan utgöra ett allvarligt hot mot val över hela världen. Han varnade för att personer som arbetar för stater som Ryssland och Iran kan generera tusentals deepfakes - mycket realistiska bluffbilder och videor - för att manipulera den demokratiska processen i länder som Storbritannien.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 26 februari

Nvidia leder AI-revolutionen med sina specialiserade kretsar

Företagsvärlden satsar allt mer på artificiell intelligens (AI) och vänder sig i synnerhet till en tillverkare av datorkretsar - Nvidia. Sedan 1993 har företaget designat programmerbara kretsar som hjälper till att driva en mängd konsumentorienterade applikationer. Nvidia var initialt mest förknippat med att tillhandahålla GPU-processorer för spelkonsoler som Microsoft Xbox och Sony PlayStation. Under pandemin ökade Nvidias intäkter ytterligare på grund av skiftet till distansarbete och efterfrågan på datacenter. Idag använder nästan alla stora teknikföretag, inklusive Amazon, Google, Meta, Microsoft och Oracle, Nvidias kretsar. Nvidia rapporterade nyligen inkomster och intäkter som betydligt överträffade marknadens förväntningar, vilket hjälpte till att höja företagets totala värde till över 2 biljoner dollar.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 24 februari

AI-chipföretaget Groq tar upp kampen mot Nvidia

Trots Nvidias imponerande resultat, med en ökning på 265% jämfört med förra året, börjar AI-chipföretaget Groq från Silicon Valley att göra avtryck inom stora språkmodeller (LLM). Groqs teknik, som beskrivs som ´vild´, fick uppmärksamhet efter att HyperWrites VD, Matt Shumer, postade om företagets snabba och effektiva AI-chips. Groqs VD och grundare, Jonathan Ross, hävdar att företagets erbjudande är ett billigare och snabbare alternativ för LLM-användning, och förutspår att Groq kommer att vara infrastrukturen som de flesta startups använder vid årets slut.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 23 februari

OpenAI:s VD Sam Altman kan tjäna stort på Reddit:s börsintroduktion

Sam Altman, VD för OpenAI, står inför en potentiell ekonomisk vinst när Reddit blir publikt, tack vare hans tidiga och konsekventa investeringar i företaget sedan 2014. Enligt företagets prospekt innehar Altman 9,2% av röstningskraften före Reddit:s IPO. Altman, som rapporteras söka triljoner för chiputveckling till stöd för OpenAI:s AI-beräkningsbehov, stöds av Microsoft och har en historik av investeringar i många start-ups. Reddit:s nuvarande värdering uppskattas till cirka 804 miljoner dollar, vilket innebär att den tidigare VD:n kan komma att tjäna nästan 362 miljoner dollar.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 23 februari

Nvidias aktiepris skjuter i höjden tack vare AI-potential

Nvidias aktiepris ökade med ytterligare 16% på torsdag efter en stark kvartalsrapport, vilket ger chipstillverkaren från Silicon Valley en marknadsvärdering på 1,9 biljoner dollar. För fem år sedan var Nvidia mest känt som en tillverkare av grafik- och videospelschip. Dess marknadsvärdering på cirka 100 miljarder dollar var mindre än hälften av integrerade chip-tillverkaren Intels. Idag designar Nvidia cirka 80% av de chips som driver ett växande antal avancerade AI-applikationer. Microsoft, Amazon och Google rankas bland Nvidias största kunder.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 23 februari

Nya Zeeland drar nytta av AI-boomen genom stora innehav i amerikanska teknikaktier

Enligt undersökningar av Datacom och Forsyth Barr har Nya Zeeland varit långsam att anamma AI-boomen inom affärslivet. Regeringens avdelningar har fortfarande inte bestämt sig för hur de ska närma sig den snabbt framväxande tekniken. Nya Zeeland drar dock nytta av AI-boomen genom NZ Super Fund´s stora innehav i amerikanska teknikaktier, vilka har skjutit i höjden i värde. Nvidia, tillverkaren av chip som används för att träna AI-system, har nyligen sett en enorm ökning i värde, vilket gör företaget till ett av de mest värdefulla i världen. NZ Super Fund äger 771,114 Nvidia-aktier, vilka nu är värda omkring 605 miljoner dollar. Fonden har också stora innehav i de andra företagen i ´Magnificent Seven´: Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Meta och Amazon.

Direktlänk Dela New Zealand Herald fördjupade 23 februari

AI och bias: Google Gemini kritiseras för vänstervridna svar

Google Gemini, en AI-produkt från Google, har kritiserats för att producera resultat som visar en vänstervriden bias. Frank Fleming, en användare, dokumenterade sina erfarenheter med Google Gemini, och fann att programmet genererade bilder som inte motsvarade hans förfrågningar, men istället visade en tydlig bias för ´diversitet´. Till exempel genererade en förfrågan om en bild av en påve en bild av en svart afrikansk manlig påve och en kvinnlig påve av färg. Google Gemini genererade också bilder av riddare som inte motsvarade den västerländska bilden av en riddare. Google Gemini svarade på kritiken genom att säga att det inte kan skapa bilder som inkluderar diskriminerande eller partiskt innehåll, och att det strävar efter att främja mångfald och inkludering.

Direktlänk Dela The Daily Wire fördjupade 23 februari

Nvidia når marknadsvärde på $2 biljoner efter att ha överträffat Wall Streets förväntningar

AI-chiptillverkaren Nvidia nådde en marknadsvärde på $2 biljoner på torsdagen efter att ha överträffat Wall Streets förväntningar. Aktien har stigit med nästan 57% i år och har varit en central del av Wall Streets vinster. Nvidias framgångar har även lyft andra företag inom chipsektorn. Bolaget, som kontrollerar cirka 80% av marknaden för high-end AI-chip, rapporterade en ökning av intäkterna för fjärde kvartalet med mer än trefaldigt jämfört med föregående år, till $22,10 miljarder. Dock har analytiker uttryckt oro över att USA:s restriktioner på chipförsäljning till Kina kan skada företagets intäktstillväxt.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 22 februari

Kina förväntades vinna AI-racet på grund av dess stora mängd data och aggressiva start-ups, enligt Kai-Fu Lee, tidigare chef på Apple, Microsoft och Google i Kina. Han påpekade att Kina, till skillnad från USA, har en tydlig AI-plan fram till 2030. Men hans huvudmisstag var att underskatta demokratins styrka. Demokratier är bättre på att korrigera misstag och skapa innovationer, vilket visade sig när USA tog ledningen i AI-racet med lanseringen av ChatGPT. Lee har nu startat ett generativt AI-företag i Kina, med teknik licensierad från Facebook.

Warp News fördjupade 22 februari

Perplexity AI: AI-drivet sökmotor med 10 miljoner användare

Perplexity AI, grundat av Aravind Srinivas, är en AI-drivet sökmotor som skiljer sig från Googles sökning genom att ge direkt svar snarare än en lista över webblänkar. Företaget har redan 10 miljoner användare och har nyligen fått in 73,6 miljoner dollar i serie B-finansiering, värderat till 520 miljoner dollar. Investerare inkluderar Nvidia, Amazon-grundaren Jeff Bezos, Institutional Venture Partners och Shopify VD Tobi Lutke. Srinivas diskuterade Perplexitys konkurrensfördelar gentemot Google, planer för Indien och varför AI-guldruschen kommer att fortsätta.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 22 februari

Intel och OpenAI diskuterar produktion av AI-chips

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, diskuterade framställningen av avancerade chips för artificiell intelligens under ett möte i San Jose, Kalifornien. Diskussionen ägde rum samma dag som Nvidia rapporterade att företagets intäkter under perioden november-januari nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Gelsinger presenterade planer för att Intel ska kunna konkurrera med Nvidia och framhöll att efterfrågan på AI-utrustade chips kan vitalisera hans företag. Altman underströk vikten av att accelerera AI:s momentum för att främja tekniken.

Direktlänk Dela CNBC TV18 fördjupade 22 februari

Teknik-VD:ar diskuterar kraftfullare AI-chip

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, diskuterade behovet av kraftfullare chip för artificiell intelligens (AI) vid en konferens i San Jose, Kalifornien. Diskussionen ägde rum strax efter att Nvidia rapporterat att dess intäkter för perioden november-januari nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Gelsinger presenterade Intels planer för att komma ikapp Nvidia, medan Altman uttryckte behovet av mer processorkraft för att driva AI-utvecklingen framåt. Nvidia har under det senaste året haft en imponerande tillväxt, vilket har skapat mer än 1,3 biljoner dollar i aktieägarvärde på mindre än 14 månader.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 22 februari

Tech-VD:ar diskuterar behovet av AI-chips

Intel och OpenAI:s VD:ar, Pat Gelsinger och Sam Altman, träffades för att diskutera produktionen av sofistikerade chips för artificiell intelligens (AI). Samtalet ägde rum samma dag som Nvidia rapporterade att bolagets intäkter nästan fyrdubblats jämfört med föregående år. Intel, som kämpat de senaste åren, presenterade sina planer för att komma ikapp Nvidia. OpenAI, som stöds av Microsoft, har blivit en av teknikens stjärnor sedan lanseringen av sin populära AI-innovation, ChatGPT. Altman vill nu driva på utvecklingen ytterligare, men behöver mer processorkraft än vad som för närvarande finns tillgängligt.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 22 februari

Analytiker varnar för AI-bubbla i tekniksektorn

Dhaval Joshi från BCA Research varnar för att den amerikanska tekniksektorn befinner sig i en bubbla på grund av artificiell intelligens (AI), vilket kan leda till en krasch liknande dotcom-kraschen. Enligt Joshi handlar vi nu i en ´AI-bubbla´. Nvidia, ett AI-chipföretag värderat till $1,7 biljoner, har nyligen rapporterat intäkter som överträffat analytikernas förväntningar. Trots detta menar Joshi att tillväxten inom tekniksektorn är ohållbar och att vissa företag inte kommer att kunna leva upp till marknadens höga förväntningar. Han rekommenderar investeringar i andra marknadssegment, som hälso- och sjukvård och lyxvaror.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 22 februari

Nvidia fortsätter att blomstra tack vare AI-boomen

Nvidia, en ledande tillverkare av chipp som driver artificiell intelligens, presenterade nyligen sina kvartalsresultat som visade att företagets försäljning fortsätter att växa tack vare AI-boomen. Nvidia har haft en extraordinär tillväxt de senaste 18 månaderna, drivet av efterfrågan på deras specialiserade och dyra halvledare som används för att träna populära AI-tjänster som OpenAI´s ChatGPT chatbot. Företagets värdering har ökat med mer än 40 procent till 1,7 biljoner dollar sedan årets början, vilket gör det till ett av världens mest värdefulla publika företag.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 februari

Kan Perplexity AI störa sökning? Google skapade ett fruktansvärt internet, säger VD Aravind Srinivas

AI-drivna sökstartföretaget Perplexity AI har över en miljon användare i Indien, enligt medgrundaren Aravind Srinivas, vilket reflekterar tjänstens växande popularitet. Perplexity AI, grundat i augusti 2022 av Srinivas, Denis Yarats, Johnny Ho och Andy Konwinski, lanserade sin svars motor i december 2022. Till skillnad från traditionella sökmotorer erbjuder Perplexity AI ett chattbot-liknande gränssnitt som låter användare ställa vilken fråga som helst och få koncisa svar, stödda av en kuraterad uppsättning källor som nämns som citat.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 21 februari

AI-startupen Perplexity AI har över en miljon användare i Indien

AI-startupen Perplexity AI, som drivs av artificiell intelligens, har mer än en miljon användare i Indien. Företaget, som grundades av Aravind Srinivas, Denis Yarats, Johnny Ho och Andy Konwinski, syftar till att konkurrera med teknikjättar som Google och Microsoft och har över 10 miljoner aktiva användare över hela världen. Perplexity AI lanserade sin sökmotor i december 2022 och har nyligen samlat in 73,6 miljoner dollar i Series B-finansiering till ett värde av 520 miljoner dollar. Företaget planerar att expandera i Indien genom att förbättra stödet för indiska språk och göra appen bättre för internationella marknader.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 21 februari

OpenAI avslöjar imponerande text-till-video-verktyg, väcker oro bland experter

Forskningsorganisationen för artificiell intelligens, OpenAI, har avslöjat ett imponerande realistiskt text-till-video-verktyg, Sora. Reaktionerna från AI-entusiaster, forskare och journalister har varit starka. CBS News rapporterade att en AI-expert var ´rädd´ för verktyget. ABC News rapporterade att Sora riskerar att bidra till propaganda och fördomar, enligt experter. The New York Times skrev att OpenAI avslöjar AI som omedelbart genererar iögonfallande videor. Tony Elkins, lärare vid Poynter och grundande medlem av News Product Alliance, och Alex Mahadevan, direktör för MediaWise vid Poynter, delade sina tankar om utvecklingen.

Direktlänk Dela The Poynter Institute fördjupade 21 februari

Perplexity AI har över en miljon användare i Indien, siktar på att expandera

Perplexity AI, en sökmotorstart uppdriven av AI, har över en miljon användare i Indien, enligt medgrundaren Aravind Srinivas. Företaget, som lanserade sin svarsplattform i december 2022, har över 10 miljoner aktiva användare över hela världen och siktar på att utmana teknikgiganter som Google och Microsoft. Perplexity AI nyligen lyfte $73,6 miljoner i en serie B-finansiering till ett värde av $520 miljoner från framstående investerare, inklusive Nvidia, Amazon-grundaren Jeff Bezos och Shopify VD Tobi Lutke. Perplexity AI planerar att expandera sin användarbas i Indien genom att förbättra stödet för indiska språk och göra appen bättre för internationella marknader.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 21 februari

Manifest för att tämja Silicon Valley: En uppmaning till reglering av AI

Författaren till boken ´Taming Silicon Valley´, som släpps i höst, uppmanar till reglering av AI och engagemang från allmänheten. Boken föreslår olika metoder för att få AI-företag att agera ansvarsfullt, inklusive bojkott av vissa mjukvaror tills de förbättras och att välja politiska kandidater baserat på deras teknikpolicy. Författaren varnar för att vi befinner oss i ett snävt tidspann där vi kan fixa problemen med AI innan vi gör samma misstag som med sociala medier.

Direktlänk Dela Madras Tribune fördjupade 21 februari

Företag använder generativ AI för att modernisera och minska kostnader

OpenAI släppte sitt verktyg, ChatGPT, för drygt ett år sedan. Nu tävlar företag, tjänster och offentliga institutioner om att utnyttja potentialen i generativ AI med nya applikationer och tjänster. Gartner förutspår att generativa AI-verktyg kommer att användas för att förklara och modernisera äldre affärsapplikationer, vilket minskar kostnaderna med 70% till 2027. De tre klassiska AI-disciplinerna som är de främsta kandidaterna för att hjälpa företag att effektivt påskynda dataanvändningen inkluderar konversationell AI, datorseende och digitala tvillingar.

Direktlänk Dela Compliance Week fördjupade 21 februari

Framhävande av kvinnliga pionjärer inom artificiell intelligens

Trots att artificiell intelligens (AI) genomsyrar våra liv på allt fler sätt, har området länge lidit av en betydande könsgap. I takt med att AI-tekniken fortsätter att utvecklas snabbt, är det viktigt att lyfta fram de kvinnor som har gjort banbrytande bidrag, ofta utan att få erkännande. Kvinnor har varit grundläggande byggare av AI i årtionden. Trots deras bidrag är kvinnor fortfarande starkt underrepresenterade inom AI. Enligt forskning vid Stanford University är endast 16% av AI-professorerna kvinnor. Världsekonomiska forumet fann att endast 26% av analytiker- och AI-roller globalt innehas av kvinnor. För att stödja kvinnor inom AI bör media och akademiska citat lyfta fram banbrytande kvinnor inom AI. Organisationer bör införa uttryckliga policyer för att rekrytera och behålla kvinnlig talang. Finansiärer måste proaktivt investera i kvinnliga grundare och forskare.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 20 februari

Marissa Mayer driver nu AI-startup Sunshine

Marissa Mayer har länge varit en inspiration för innovativa kvinnor som kämpar för att bryta igenom könsbarriärerna i en manligt dominerad teknikindustri. Mayer gick med i Google 1999 och hjälpte till att designa banbrytande produkter som Gmail. Hon lämnade Google 2012 för att bli VD för Yahoo, där hon lyckades tredubbla aktiekursen och skapa mer än 30 miljarder dollar i aktieägarvärde innan hon sålde företagets onlineverksamhet till Verizon Communications 2017. Mayer, 48, driver nu en AI-startup som heter Sunshine, tillsammans med Enrique Muñoz Torres, från ett kontor i Palo Alto, Kalifornien. Sunshine använder AI för att hantera kontakter på en mobilapp. Appen är gratis, men för en månadsavgift på $4.99 kan vi lägga till saker från platser som LinkedIn som du kanske inte har lagt till själv.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 20 februari

Maskininlärning används för att förutse framtida händelser

Maskininlärning (ML) och avstånd-till-standard (DtD) kan användas för att förutsäga risker med aktiemarknaden, enligt en studie av Tobias Hoogteijling och Pim van Vliet. Robeco har använt DtD i sina kvantitativa aktiestrategier sedan 2011 för att välja aktier, särskilt inom konservativa aktiestrategier. 2021 införde Robeco en ML-risk signal i sina kvantitativa aktiemodeller för att identifiera potentiella stora aktiekursfall. Studien visar att både DtD och ML signaler har större förutsägbar förmåga än traditionella riskindikatorer. Företag som Silicon Valley Bank och Snap, som tidigt markerades av dåliga DtD och ML riskpoäng, upplevde betydande marknadsvärdesfall.

Direktlänk Dela Rebellion Research fördjupade 20 februari

Indiens utmaningar och möjligheter inom generativ AI: Perplexity AI:s VD

Aravind Srinivas, grundare och VD för Perplexity AI, anser att Indien och dess start-ups står inför två stora utmaningar när det gäller generativ artificiell intelligens (AI): bristen på ´hårdvaruacceleratorer´ och en brist på talanger. Srinivas, som tidigare arbetat på DeepMind, Google och Microsoft-baserade OpenAI, positionerar Perplexity som en ´konversationssvarsmotor´ för att skilja sig från konkurrenterna. Han anser att Perplexitys unika försäljningsställning är dess försök att omforma framtiden för sökning genom att leverera tydliga personliga svar som skär genom bruset på webben. Han menar även att Indien har potential att bidra till utvecklingen av AI-hårdvara.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 18 februari

OpenAIs Sam Altman återanställd efter avsked, söker 7 biljoner dollar för AI-verksamhet

Sam Altman, tidigare okänd utanför teknikkretsar, blev plötsligt känd när hans företag OpenAI lanserade ChatGPT. OpenAI:s styrelse avskedade honom abrupt, men han återanställdes snabbt efter att Microsofts VD Satya Nadella, som hade investerat 13 miljarder dollar i OpenAI, uttryckt sin missnöje. Altman har nyligen avslöjat att OpenAI backar från sitt tidigare motstånd mot ´militär och krigföring´ användning av sin teknik. Han har även meddelat att han försöker övertyga Förenade Arabemiraten att investera upp till 7 biljoner dollar i chip- och AI-verksamheten. Denna summa är nästan en tredjedel av USA:s BNP och nära dess federala budget för 2022.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 17 februari

USA:s militär bör använda maskininlärning för att förutse hot, enligt amiral

Amiral Samuel Paparo har talat till Silicon Valley-chefer om de svårigheter USA har haft med att upptäcka militära varningar. Han noterade att Kinas militär har genomgått betydande förändringar i sina styrkenivåer och förberedelser. Paparo föreslog att USA:s gemensamma styrkor bör använda maskininlärning för att bättre förutse hot i Stilla havet, med tanke på Kinas aktiviteter i Taiwan-strädet och Sydkinesiska havet. Han tillade att Folkets befrielsearmé ´höjer varningströskeln´ till en punkt där USA snart kommer att se ´en styrka tillräcklig för att utföra en djupgående militär operation´. Han nämnde även andra regionala utmaningar, inklusive Nordkoreas militära provokationer, Rysslands marina ambitioner i Stilla havet och vapenhandel mellan de två länderna.

Direktlänk Dela EMEA Tribune fördjupade 17 februari

Google visar upp AI-modell som kan analysera enorma datamängder

Google har presenterat en uppgradering av sin artificiella intelligens (AI) modell, Gemini 1.5, som kan analysera betydligt mer innehåll än tidigare. Modellen kan bearbeta en miljon dataenheter, kallade tokens, vilket är fem gånger mer än vad Anthropic, den närmaste konkurrenten, kan hantera med sin Claude 2.1-teknologi. Exempel på användningsområden inkluderar att en filmproducent kan be AI:n att bedöma en film som en kritiker skulle göra, eller att analysera flera företags finansiella rapporter på en gång. Google hoppas att Gemini 1.5 ska locka kunder till sin molnenhet, som nyligen såg en försäljningsökning.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 16 februari

PFN byter till Samsung för produktion av AI-chip

Preferred Networks (PFN) har samarbetat med TSMC sedan 2016, men har beslutat att producera sina nästa generations AI-chip på Samsungs 2 nm-noder. Trots att TSMC för närvarande har fler 2 nm-kunder, kan PFN:s byte signalera en omvändning till Samsungs fördel, då det japanska företaget har nära band med Intel och Nvidia. Samsung erbjuder redan GAAFET-transistorteknik på sina 3 nm-noder, men försöker fortfarande förbättra avkastningen. TSMC har ännu inte implementerat GAAFET-teknik i de senaste N3-noderna, men avkastningen är tydligen överlägsen.

Direktlänk Dela Notebookcheck fördjupade 16 februari

Googles AI-modell Gemini 1.5 kan analysera mer innehåll än någonsin

Google har presenterat Gemini 1.5, en uppgradering av företagets AI-modeller som kan analysera mer innehåll än tidigare. Med en enda frågeställning kan användaren be AI:n att analysera 30 000 rader kod, 11 timmars ljud, en hel timmes video med mera. Pro-modellen kan bearbeta en miljon dataenheter, kända som ´tokens´, vilket är fem gånger mer än vad Anthropic, den närmaste konkurrenten, kan hantera med sin Claude 2.1-teknologi. Google hoppas att Gemini 1.5 kommer att locka kunder till dess molnenhet.

Direktlänk Dela Channel NewsAsia fördjupade 15 februari

Google introducerar uppgraderad AI-modell Gemini 1.5

Google har presenterat Gemini 1.5, en uppgradering av företagets AI-modeller, som kan analysera mycket mer innehåll än tidigare. Pro, familjens mellanstora modell, kan bearbeta 1 miljon dataenheter, kända som tokens, vilket är fem gånger mer än vad Anthropic, den närmaste konkurrenten, kan hantera i en förfrågan med sin Claude 2.1-teknik. Google hoppas att Gemini 1.5 ska locka kunder till sitt molnsegment, som nyligen såg en ökning i försäljningstillväxten. Google kommer att öppna sin miljon-token-AI för ett begränsat antal företagskunder, medan alla utvecklare kan bygga med version 1.0 och byta till den senaste generationen när den blir tillgänglig.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 15 februari

Ökad efterfrågan på AI och maskininlärningstalanger i takt med teknologins framsteg

Teknologins framsteg har lett till en ökad efterfrågan på talanger inom AI och maskininlärning. Denna artikel undersöker det aktuella landskapet, de utmaningar som möts och den ljusa framtid som väntar för professionella inom detta område. Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) har integrerats i våra dagliga liv, vilket revolutionerar industrier och förändrar hur vi interagerar med världen. Trots den klara efterfrågan på AI och ML-expertis, har tillgången på kvalificerade yrkesverksamma inte hållit jämna steg. Nyckelindustrier som teknik, finans, hälso- och sjukvård och bilindustri driver efterfrågan. Regioner med starka teknikekosystem, som Silicon Valley, Boston och Bangalore, har blivit magneter för AI och ML talanger. En av de största hindren för att möta efterfrågan på AI-talanger är kompetensgapet. Framåtblickande företag investerar i utbildningsprogram, partnerskap med utbildningsinstitutioner och initiativ för att främja en mångfaldig talangpipeline för att möta sina framtida AI-behov. Regeringar och utbildningsinstitutioner spelar en nyckelroll i att ta itu med talanggapet genom politik, finansiering för STEM-utbildning och initiativ för att främja AI-kunskap bland den bredare befolkningen.

Direktlänk Dela Vishwakarma International fördjupade 14 februari

Nystartade Zylon säkrar 3,2 miljoner dollar i för-seed finansiering för att demokratisera generativ AI

Det nystartade företaget Zylon, baserat i Madrid, har tillkännagivit en för-seed finansieringsrunda på 3,2 miljoner dollar och offentliggörandet av sin företagsklassade, användarvänliga och flexibla webbplats för generativ AI. Företaget grundades av Iván Martínez Toro och Daniel Gallego Vico, tidigare medskapare av PrivateGPT, ett open-source projekt för att låta människor använda generativ AI utan spårning. Zylon riktar sig mot små och medelstora företag som är beroende av mjukvara men inte bygger den själva. Företaget arbetar redan med flera kunder inom sektorer som hälso- och sjukvård, finans och juridik.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 14 februari

OpenAI når 2 miljarder dollar i årlig omsättning inom sju år

Endast sju år efter att ha grundats nådde OpenAI:s årliga omsättningshastighet 2 miljarder dollar i december 2023. Det placerar AI-startupföretaget bland ett fåtal företag, inklusive Google och Meta, som har gjort miljarder i intäkter inom bara ett decennium. OpenAI, som startade som en icke-vinstdrivande organisation 2015, har blivit populär tack vare sin chatbot ChatGPT. Företaget riktar sig till företag och mer än 92% av Fortune 500-företagen använder nu ChatGPT. Trots framgångarna är lönsamhet fortfarande en prioritet, eftersom det är dyrt att bygga och köra stora AI-modeller.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 13 februari

Utforska användning och betydelse av artificiell intelligens idag

AI, en gång en tvetydig science fiction-trope, har blivit ett tvetydigt affärsbuzzword, eftersom varje teknikprodukt tävlar om att implementera vad Silicon Valley anser vara den största innovationen sedan internet. Men i samtalet har berättelserna om de människor som bygger och använder det gått förlorade. Om stora språkmodeller och automatiserade system faktiskt kommer att förändra arbetskraft och kapital, hur ser det faktiskt ut i praktiken? I denna paket utforskar vi hur AI fungerar idag: hur människor använder det, var det misslyckas och var det lyckas, och vad det faktiskt betyder när vi säger ´artificiell intelligens´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 13 februari

Peak XV tar indiska startup-grundare på AI-turné till Silicon Valley

Riskkapitalbolaget Peak XV kommer att ta över 60 grundare till Silicon Valley i USA för en artificiell intelligens (AI) turné mellan 13-16 februari, i ett försök att ta indiska startups globalt. Grundarna är en del av Peak XV:s Surge-kohorter och dess tidiga portfölj, inklusive företag som verkar inom AI, djup-tech, programvara-som-en-tjänst (SaaS) och konsumentdomäner. Bland startföretagen som Peak XV kommer att vara värd för finns Rebrick AI, Arintra, Inferless, Pix.ai, Ethereal Machines, Incore Semiconductors, Mindgrove Technologies, Horizon Quantum Computing, Newtrace, Relevance AI, Multiplier, Atlan och Invideo, bland andra. Veckan kommer också att inkludera en ´AI-dag´, med fokus på lärdomar från playbooket för grundare och operatörer som har lyckats stort inom AI-världen.

Direktlänk Dela Moneycontrol fördjupade 13 februari

Artificiell intelligens hjälper till att tyda antika skrifter

Forskare har använt artificiell intelligens för att tyda en text som varit dold i en skrift som begravdes i askan från Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Detta är resultatet av Vesuvius-utmaningen, en tävling värd 1 miljon dollar som startades 2023 av datavetaren Brent Seales från University of Kentucky, med stöd från investerare i Silicon Valley. Tre unga studenter, Youssef Nader från Tyskland, Luke Farritor från USA och Julian Schilliger från Schweiz, vann huvudpriset på 700 000 dollar genom att tyda över 2000 grekiska bokstäver dolda i skriften. Skriften innehåller filosofiska texter, troligen skrivna av filosofen och poeten Philodemus.

Direktlänk Dela Babushahi fördjupade 13 februari

Sam Altman söker 7 biljoner dollar i finansiering för AI-chip

OpenAI:s VD Sam Altman söker upp till 7 biljoner dollar i finansiering för AI-chip, enligt Wall Street Journal. Altman har publicerat flera inlägg om saken, men det som är mest intressant är den komplexa geopolitiken kring AI-chip. Taiwan är hem för TSMC som tillverkar de flesta av dagens AI-chip, inklusive de som designats av Nvidia. Kina förlitar sig också på TSMC-tillverkade chip, men har ambitioner att kontrollera Taiwan. USA har begränsat Nvidias export av sina mest avancerade AI-chip till Kina, vilket har lett till att Nvidia har utvecklat nedgraderade chip för den kinesiska marknaden. Biden-administrationen arbetar för att minska beroendet av TSMC. I Förenade Arabemiraten är Sheikh Tahnoun bin Zayed al Nahyan, global säkerhetsrådgivare sedan 2016, ordförande för AI-företaget G42. G42 har nyligen meddelat avtal med europeiska läkemedelsjättar som AstraZeneca och ett avtal på 100 miljoner dollar med ett företag i Silicon Valley för att bygga vad företagen hävdar kommer att bli världens största superdator. G42 har också meddelat ett partnerskap med OpenAI, skaparen av ChatGPT. Altman rapporteras vara i samtal med G42 för att finansiera sin shoppingrunda på 7 biljoner dollar. Nvidia försöker också locka investerare från UAE. Enligt The Circuit uppträdde Nvidias VD Jensen Huang vid World Governments Summit i Dubai och berättade för UAE:s minister för artificiell intelligens Omar Al Olama att varje land borde ha sin egen AI-infrastruktur och skydda sin ´datasuveränitet´.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 13 februari

OpenAI planerar att hålla utvecklartoppmöten i Indien för att främja AI-utveckling

OpenAI:s chefstrateg Jason Kwon har meddelat att företaget kommer att hålla flera utvecklartoppmöten i Indien i år. Målet är att främja samarbete mellan utvecklare från Silicon Valley och lokala utvecklare för att bygga verktyg och definiera vår framtid. Kwon underströk att AI är en global fråga som kräver ett globalt tillvägagångssätt för att styras. Han betonade också vikten av säkerhet i AI-utveckling och att säkerhet och produktutveckling är sammanflätade snarare än separata. Kwon påpekade att Indien har världens största utvecklargemenskap och har alla nyckelingredienser för att vara en av världens ledare inom AI.

Direktlänk Dela The Economic Times fördjupade 11 februari

OpenAI:s VD Sam Altman försöker samla in upp till 7 biljoner dollar för att öka produktionen av AI-chip

OpenAI:s VD Sam Altman försöker samla in upp till 7 biljoner dollar för att öka produktionen av AI-chip, enligt en rapport denna vecka. Detta belopp överstiger marknadsvärdet för alla företag, inklusive Microsoft, som nyligen nådde 3,1 biljoner dollar och blev USA:s mest värdefulla företag. Microsoft har gynnats av AI-boomen, vilket OpenAI, där Microsoft är största investerare, har bidragit till. Altman förutser en brist på AI-chip och chip-tillverkningsanläggningar i framtiden. Wall Street Journal rapporterade att Altman vill ha 5 till 7 biljoner dollar för projektet där OpenAI, investerare, chip-tillverkare och energileverantörer skulle samarbeta för att bygga chipfabriker.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 10 februari

OpenAI kommer att organisera flera utvecklartoppmöten i Indien 2024

Jason Kwon, chefsstrateg på OpenAI, bekräftade vid ET NOW Global Business Summit 2024 att företaget kommer att organisera flera utvecklartoppmöten i Indien 2024. Han tror att när utvecklare från Silicon Valley och Indien arbetar tillsammans kan de skapa revolutionerande AI-verktyg som kommer att forma framtiden. Kwon planerar också att träffa entreprenörer som utvecklar AI-drivna produkter för att hjälpa Indien dra nytta av denna teknik. Han påpekade att Indien har nyckelingredienserna för att vara en av världens ledare inom AI.

Direktlänk Dela Times Now News fördjupade 10 februari

AI-verktyg och deras funktioner: En översikt

Tony Sumrall diskuterar olika AI-verktyg och hur man kan använda dem. OpenAI:s ChatGPT kan användas i alla webbläsare och har appar för alla plattformar. Microsoft har förbättrat sin sökmotor Bing med OpenAI:s ChatGPT och har döpt om AI-delen till Copilot. Google erbjuder sin egen AI på bard.google.com, och det ryktas att Google kommer att döpa om Bard till Gemini och erbjuda en betald uppgradering. En annan AI-verktyg är Perplexity.ai, som är en sökmotor med AI-assistans som sammanfattar träffar och ger citat för varje objekt.

Direktlänk Dela Timesgazette.com fördjupade 9 februari

OpenAI når rekordtakt av tillväxt, förväntas fördubbla intäkterna till 2025

OpenAI har uppnått årliga intäkter överstigande 2 miljarder dollar, vilket sätter en rekordtakt av tillväxt som påminner om de snabbast växande teknikföretagen i historien, rapporterade Financial Times. Denna prestation för San Francisco-baserade startupen rapporterades i december 2023. Rapporten nämnde också att OpenAI, med stöd från Microsoft, är optimistisk om sin potential att mer än fördubbla denna intäktsiffran till 2025. Denna optimism drivs av det betydande intresset från företagskunder som är angelägna att integrera OpenAIs generativa AI-verktyg i sina verksamheter.

Direktlänk Dela Ca.investing.com fördjupade 9 februari

OpenAI överträffar 2 miljarder dollar i årliga intäkter tack vare framgången med ChatGPT

OpenAI har nått årliga intäkter på över 2 miljarder dollar, tack vare den anmärkningsvärda framgången med sin ledande artificiella intelligensprodukt, ChatGPT. Detta prestation placerar OpenAI bland de snabbast växande teknikföretagen i historien. Enligt två individer bekanta med företagets finanser uppnådde det San Francisco-baserade startföretaget en betydande milstolpe i december 2023, med en årlig löptakt på 2 miljarder dollar. Företaget är övertygat om att det kan öka detta antal avsevärt till 2025. Detta beror på den höga efterfrågan från företagskunder som är intresserade av att använda OpenAI:s generativa AI-verktyg för sitt arbete.

Direktlänk Dela Editorial GE fördjupade 9 februari

Indisk AI-baserad hushållsapparatföretag upliance.ai samlar in 34 crore rupier i seed-finansiering

upliance.ai, Indiens första AI-drivna hushållsapparatföretag, har samlat in ett seed-runda på 34 crore rupier till en värdering av 143 crore rupier. Rundan leddes av Khosla Ventures, som har investerat i flera AI-inriktade startups. upliance.ai planerar att öka sin omsättning till 150 crore rupier 2024 och skala upp produktionen till 20 000 enheter per år under de närmaste sex månaderna. Företaget lanserade sin första apparat 2023, en AI Cooking Assistant som integrerar både maskininlärning och AI för att automatisera matlagningsuppgifter.

Direktlänk Dela CXO Today fördjupade 8 februari

Amazons VD varnar för överdriven hype kring generativ AI

Adam Selipsky, VD för Amazon´s dominerande molnplattform AWS, varnar för överdriven hype kring generativ AI. Han jämför det med dotcom-bubblans tidiga dagar, då förväntningarna spred sig att internet skulle förändra många branscher nästan över en natt. Selipsky säger att företag som söker sätt att tillämpa generativ AI på sin egen verksamhet eller bransch behöver vara försiktiga så att de inte vilseleds av hypen. Han påpekar att generativ AI kan vara dyrt att införa på grund av det stora antalet högpresterande datorchips som krävs för generativa AI-projekt. Trots problemen han ser, säger han att Amazon ser en långsiktig teknologisk förändring på gång.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 8 februari

Vanguard använder diskret AI i kvantfonder värda 13 miljarder dollar

Vanguard Group, känd för sin traditionella investeringsfilosofi och ovilja att jaga nya teknologier som krypto, har i tysthet börjat använda maskininlärning i flera aktiva aktiefonder med en total förvaltning på 13 miljarder dollar. Världens näst största kapitalförvaltare introducerade artificiell intelligens i fyra så kallade faktorbaserade fonder för cirka ett år sedan. Initiala tecken är uppmuntrande. Vanguard Strategic Equity Fund och Vanguard Strategic Small-Cap Equity Fund överträffade sina jämförelseindex och de flesta konkurrenter 2023. Vanguard började experimentera med AI 2018 och har sedan dess studerat hur det kan användas i dess kvantstrategier.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 7 februari

Andrew Moore delar insikter om AI och teknologi i Pittsburgh

Forskaren och entreprenören Andrew Moore delade sina tankar om teknologi och AI i Pittsburgh vid Pittsburgh Technology Councils årliga AI/Machine Learning Summit. Moore, som grundade Lovelace AI i Pittsburgh 2023, talade om varför han valde staden och hur den skiljer sig från Silicon Valley. Han påpekade att Pittsburgh har ett rykte om att få saker gjorda och att det var en anledning till att Google beslutade att öppna ett kontor där. Moore berättade också om en lokal företag som använde AI för att bekämpa penningtvätt, vilket resulterade i en trefaldig produktivitetsökning.

Direktlänk Dela Next Pittsburgh fördjupade 7 februari

AI hjälper forskare att läsa antika skriftrullar från Vesuviusutbrottet

Forskare tror att de med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan börja förstå texten på en förkolnad skriftrulle som begravdes vid Vesuvius utbrott för nästan 2 000 år sedan. Skriftrullen hittades i en lyxig romersk villa i Herculaneum, som förstördes av värme, aska och pimpsten vid utbrottet. Tack vare Vesuvius Challenge, en tävling lanserad av datavetaren Brent Seales och Silicon Valley-investerare, kunde ett team av tre datakunniga studenter, Youssef Nader, Luke Farritor och Julian Schilliger, vinna huvudpriset på 700 000 dollar efter att ha läst mer än 2 000 grekiska bokstäver från skriftrullen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 6 februari

Filosofisk rörelse i Silicon Valley driver på snabbare utveckling av AI

En filosofisk rörelse kallad Effective Accelerationism (E/Acc) har vunnit anhängare i Silicon Valley. Rörelsen förespråkar en snabbare utveckling av artificiell intelligens (AI), trots hotet om massiv ekonomisk störning och möjligheten till ´mänsklig utrotning´. I december förra året ledde spänningar mellan tillväxt och säkerhet till företagskrig när den ideella stiftelsen som kontrollerar OpenAI försökte avskeda sin VD och medgrundare Sam Altman. Enligt en insiderkälla fruktade styrelsemedlemmarna att Altman gjorde det omöjligt för dem att övervaka företaget och styra det mot socialt gott. Bland E/Acc-anhängarna finns framstående riskkapitalister som Marc Andreessen och Garry Tan, samt hundratals andra som deltog i en exklusiv E/Acc-temakväll i november.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 3 februari

Tredences VD Shub Bhowmick om företagets tillväxt och inriktning på AI inom hälso- och sjukvården

Shub Bhowmick, VD och medgrundare av Tredence, ett företag inom dataanalys och AI-teknik, beskriver sin resa sedan företagets start 2013. Tredence, som nu har över 2000 anställda och betjänar över 30 Fortune 500-företag globalt, grundades med en tydlig mission: att ge företagsbeslutsfattare handlingsbara insikter. HealthEM, en hälso- och sjukvårds AI-dotterbolag till Tredence, har potentialen att nå ett företagsvärde på 1 biljon dollar fram till 2030. Tredence bidrar betydligt till den tekniska moderniseringen av hälso- och sjukvårdssektorn.

Direktlänk Dela Healthcare Digital fördjupade 31 januari

Sam Altman sparkas från OpenAI, startar nytt projekt på Microsoft

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, kommer att starta ett nytt projekt hos Microsoft bara några dagar efter att han blivit sparkad av företaget bakom ChatGPT och DALL-E. Altman blev oväntat sparkad av OpenAI:s styrelse den 17 november. Styrelsen meddelade kryptiskt att Altman ´inte var konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrade dess förmåga att utöva sina ansvarsområden´. Detta ledde till en våg av rykten om orsaken till beslutet. Inom några timmar blev Greg Brockman, presidenten för OpenAI, avsatt från styrelsen och avgick senare från sin position på företaget. Tre seniora forskare - Jakub Pachocki, Aleksander Madry och Szymon Sidor - avgick också. Styrelsen utnämnde teknikchefen Mira Murati till tillförordnad VD och meddelade att en sökprocess var igång för att hitta en permanent efterträdare. Muratis mandat var kort: inom två dagar utsågs Emmett Shear, som medgrundade videostreamingtjänsten Twitch, till interimistisk VD. Shear twittrade ett meddelande som sa att styrelsen inte avsatte Altman över någon specifik oenighet om AI-säkerhet, och lovade att en oberoende utredning som leder till en rapport skulle genomföras under nästa månad. Han lovade också att ´reformera lednings- och ledningsteamet´ och antydde att ´förändringar i styrningen´ kanske behövs på företaget. Inom en dag efter Altmans chockerande avgång rapporterades det att OpenAI-investerare, inklusive teknikjätten Microsoft, pressade styrelsen att ta tillbaka honom. Samtal verkade inte leda någonstans. Sedan den 20 november meddelade Satya Nadella, verkställande direktör för Microsoft, på X (tidigare känd som Twitter) att Altman och Brockman skulle starta ett nytt företag. ´Vi är extremt glada att dela nyheten att Sam Altman och Greg Brockman, tillsammans med kollegor, kommer att gå med i Microsoft för att leda ett nytt avancerat AI-forskningsteam.´ Så Microsoft, som äger en stor andel av OpenAI efter att ha investerat 11 miljarder dollar genom åren, misslyckades tydligen med att få Altman återinsatt och bestämde sig för att ta honom och starta om istället. Varken OpenAI eller Microsoft svarade på New Scientist´s begäran om kommentar.

Direktlänk Dela Madras Tribune fördjupade 31 januari

Sveriges framgångsrika resa från ekonomisk kris till IT-undret

Under 90-talet befann sig Sverige i en ekonomisk kris, men trots detta var det en positiv inställning till IT och internet. En vändpunkt var när Eva Lindencrona Ohlin bjöd in till ett möte med Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web. Sex år senare utnämnde Newsweek Stockholm till ´the European capital of the Internet´. 2003 startades Skype av svensken Niclas Zennström och dansken Janus Friis, vilket blev Sveriges och Europas första framgångsrika internetföretag. Alumnis från Skype har startat 950 bolag, i 50 länder, med ett ekosystemsvärde på över 30 000 miljarder kronor. Sverige har sedan dess haft en lång rad framgångsrika startups och är en av de ledande nationerna inom digitalisering och internet.

Direktlänk Dela Warp News fördjupade 30 januari

Wondercraft tar in 31,5 miljoner kronor för AI-driven ljudproduktion

Riskkapitalbolaget Will Ventures är största investerare i Wondercrafts senaste finansieringsrunda där de samlade in 3 miljoner dollar, motsvarande 31,5 miljoner kronor. Andra investerare inkluderar Y Combinator, Elevenlabs och affärsängeln Steven Bartlett. Wondercraft erbjuder en AI-driven tjänst för ljudproduktion som gör det möjligt för användare att skapa högkvalitativa ljudproduktioner av skriven text. Tjänsten är särskilt användbar för oberoende skapare, stora medieutgivare och reklamföretag.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 30 januari

AI spelar en större roll på Wall Street

Artificiell intelligens (AI) har potential att öka produktiviteten inom flera branscher och är årets aktiemarknadsinvesteringstema. Det finns två huvudtyper av AI som används inom finans: generativ AI, som används i chatbots som OpenAI´s ChatGPT och Google´s Bard, och prediktiv AI, som används inom kvantitativ handel. Generativ AI används redan inom finans, med hedgefonder som experimenterar med ChatGPT för att skriva kod, sammanfatta forskning eller producera kundrapporter. AI har redan stört många områden inom finans, särskilt roller som involverar repetitiva uppgifter. Prediktiv AI försöker göra förutsägelser, som var en obligationspris är på väg. Många penningförvaltare säger att de använder maskininlärning i sin investeringsprocess.

Direktlänk Dela The Business Times Singapore fördjupade 28 januari

Vatikanens teknikexpert strävar efter att styra artificiell intelligens för att berika människors liv

Franciskanermunken Paolo Benanti, Vatikanens teknikexpert, är engagerad i att styra användningen av artificiell intelligens (AI) för att berika människors liv snarare än att utnyttja dem. Med en bakgrund inom teknik, en doktorsexamen i moralteologi och en passion för tekniketik, har Benanti uppdraget att säkerställa den etiska användningen av AI. Han är medlem i Förenta nationernas rådgivande organ för artificiell intelligens och ledare för en italiensk regeringskommitté som ger rekommendationer om hur man skyddar journalistiken mot falska nyheter och annan desinformation. Han är också konsult till Vatikanens Pontifical Academy for Life.

Direktlänk Dela Bristol Herald Courier fördjupade 27 januari

NVIDIA:s AI-revolution vid CES 2024: Utöver spel och in i framtiden

NVIDIA visade upp sin teknik vid CES 2024, där de presenterade sin satsning på AI och maskininlärning (ML) utöver sin etablerade position inom spelindustrin. De visade framsteg inom GPU-arkitekturer speciellt anpassade för AI-arbetsbelastningar, betonade kantberäkning och introducerade initiativ för att demokratisera tillgången till AI-verktyg. Bland höjdpunkterna fanns framsteg inom konversationell AI, AI-drivna hälsovårdslösningar och autonomi inom fordon, drönare och robotik. NVIDIA:s vision är att intelligent databehandling ska integreras sömlöst i vår vardag.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 27 januari

Forskare tror att det finns 5% chans att AI kan utrota mänskligheten

En studie publicerad på preprint-servern arXiv.org visar att forskare tror att det finns en 5 procent chans att artificiell intelligens (AI) kan utrota mänskligheten. Studien genomfördes av AI Impacts, en organisation som har finansierats av organisationer som Open Philanthropy, som främjar effektiv altruism - en filosofisk rörelse känd för sin dystra syn på AI:s framtida interaktioner med mänskligheten. Vissa AI-forskare uttrycker dock oro över att studiens resultat kan vara vinklade mot en alarmistisk synvinkel. Kritiker menar att denna fokusering på spekulativa framtida scenarier distraherar samhället från diskussion, forskning och reglering av de risker som AI redan utgör idag.

Direktlänk Dela Scientific American fördjupade 26 januari

USA:s FTC beordrar AI-företag att tillhandahålla information om investeringar och partnerskap

USA:s Federal Trade Commission (FTC) har beordrat OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon och Anthropic att tillhandahålla information om nyligen genomförda investeringar och partnerskap som involverar generativ AI-företag och molntjänstleverantörer. Generativ AI, som skapar nytt innehåll med hjälp av data, har dragit till sig lagstiftares och regulatorers uppmärksamhet globalt. FTC:s order kommer att möjliggöra en granskning av avtalen mellan Microsoft, Google och Amazon och AI-leverantörer. FTC vill också ha information om exklusiva avtal, och företagen har 45 dagar på sig att svara på order.

Direktlänk Dela CNBC TV18 fördjupade 26 januari

AI-verktyg vinner mark i rättssektorn

Generativa AI-verktyg som OpenAI:s ChatGPT blir allt mer populära bland advokater. Enligt en rapport från LexisNexis från augusti 2023 använder eller planerar mer än 40% av de tillfrågade advokaterna att använda generativ AI i sitt arbete. AI-verktygen kan skapa specifikt innehåll som svar på användarnas frågor, vilket har väckt intresse inom juridiken. Trots att rättssektorn traditionellt sett har varit försiktig med teknikadoption, har generativ AI varit svårare att ignorera än andra tekniska framsteg under de senaste decennierna.

Direktlänk Dela TechTarget fördjupade 26 januari

Öppna AI: Det handlar om pengar, inte mänsklighetens bästa

Konflikten på OpenAI är en påminnelse om att det för Silicon Valley handlar om pengar. När OpenAI tog emot hundratals miljoner dollar i investeringsfinansiering för vinst, blev kapitalisterna de som styrde. Hype och uppmärksamhet kring generativ AI beräknas utifrån finansiella mål. Att framställa AI som en otroligt spännande och kraftfull teknik som utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten gör underverk för det finansiella värdet av generativa AI-företag som OpenAI. Ledarskapskampen på OpenAI förra året initierades nästan säkert inte med ett finansiellt syfte, men de ideella styrelsemedlemmarna som försökte hävda vad de såg som sitt ansvar förlorade till slut. Med återinsättandet av VD:n och ersättandet av styrelsen med en som anses mycket vänligare mot investerarna (särskilt Microsoft, OpenAIs stora teknikföretagspartner) är det nu tydligt att de hjälper sig själva att tjäna pengar har tagit företräde framför att hjälpa mänskligheten.

Direktlänk Dela Stanford Social Innovation Review fördjupade 25 januari

Stora teknikföretag i Silicon Valley upplever framgångar på Wall Street. Mark Zuckerbergs Meta passerade $1 biljon i värde, Microsoft nådde kortvarigt en imponerande värdering på $3 biljoner och Google överträffade tillfälligt sina tidigare högsta aktiekurser. Under handelssessionen den 24 januari fortsatte amerikanska aktier generellt sin uppåtgående trend, drivna av optimistiska handlare som reagerade på en ny uppsättning data som överträffade prognoserna och starka resultatrapporter från teknikföretag. Netflix Inc:s aktier sköt i höjden när antalet prenumeranter överträffade förväntningarna.

Mint fördjupade 25 januari

Franciskansk broder arbetar för att styra AI för att berika, inte utnyttja, människors liv

Broder Paolo Benanti, en franciskansk munk och Vatikanens expert på teknik, arbetar med att reglera artificiell intelligens (AI) för att den ska berika snarare än utnyttja människors liv. Han har bakgrund inom ingenjörsvetenskap och en doktorsexamen i moralteologi. Benanti är medlem i FN:s rådgivande organ för AI och leder en italiensk statlig kommission som ger rekommendationer om hur man skyddar journalistiken från falska nyheter. Han är även rådgivare till Vatikanens Påvliga Akademi för Livet. Benanti har diskuterat AI med bland annat påven Francis och Microsofts president Brad Smith.

Direktlänk Dela Lexington Clipper Herald fördjupade 24 januari

Mot slutet av november 2023 samlades tusentals teknikintresserade individer i Las Vegas, USA, för det årliga Amazon Web Services Re/invent-forumet. Under det veckolånga evenemanget besökte de ett närliggande nöjescenter kallat The Sphere och blev förvånade över det ´humanoida´ välkomnande de fick från Aura, en av de mest uttrycksfulla och verklighetstrogna humanoida robotarna i världen. Denna nya besöksupplevelse visar hur djupt artificiell intelligens kan användas i vardagliga aktiviteter. Enligt AI Speakers Agency kan företag också använda AI för att slutföra ´repetitiva uppgifter som kräver låga nivåer av omdöme´.

The Standard Media Group fördjupade 23 januari

OpenAI stänger av utvecklaren bakom politisk AI-bot

OpenAI har stängt av utvecklaren bakom en bot, Dean, som härmar den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Botten skapades av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers, som stödde Phillips genom en super PAC kallad We Deserve Better. AI-startupen Delphi, som kontrakterats av super PAC för att bygga botten, fick sitt konto stängt av OpenAI på grund av misstänkt missbruk av AI-verktyg i en politisk kampanj. OpenAI hävdade att avstängningen berodde på överträdelse av dess API-användningspolicy, vilket förbjuder användning av dess teknik i politiska kampanjer eller att imitera individer utan samtycke.

Direktlänk Dela MSPoweruser fördjupade 23 januari

ElevenLabs når enhörningsstatus efter finansieringsrunda

Start-up-företaget ElevenLabs, som kan klonar människors röster, har värderats till över $1 miljard i sin senaste finansieringsrunda med investeringar från Silicon Valley-veteraner som Andreessen Horowitz och Sequoia Capital. ElevenLabs använder artificiell intelligens för att omvandla skrivna ord till tal som låter som om det läses av riktiga röster. Företagets serie B-investering på $80 miljoner ökar dess totala insamlade medel till $101 miljoner och betyder att det London-baserade företaget har uppnått enhörningsstatus.

Direktlänk Dela The Times fördjupade 23 januari

OpenAI förbjuder AI-chattbot som kampanjar för demokratisk kandidat

OpenAI har förbjudit teamet bakom Dean.Bot, en chattbot som syftar till att väcka intresse för den demokratiska kandidaten från Minnesota, Dean Phillips. Företaget citerade ett misslyckande att följa företagets användningsriktlinjer som orsak till förbudet. Dean.Bot, som skapades av AI-startupen Delphi, på uppdrag av Super PAC We Deserve Better, tillät potentiella väljare att ´konversera´ med Phillips och höra hans kampanjmeddelanden. OpenAI har redan en policy som förbjuder utvecklare att bygga applikationer för politisk kampanjering och lobbyverksamhet eller att skapa chattbotar som imiterar verkliga personer, inklusive kandidater eller statliga enheter.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 22 januari

AI kan ta våra jobb långsammare än förväntat, enligt MIT-studie

En ny studie publicerad av forskare vid MIT:s laboratorium för datavetenskap och artificiell intelligens tyder på att automatisering i arbetslivet kan ske långsammare än vad många tror. Forskarna fann att medan datorvision AI idag kan automatisera uppgifter som motsvarar 1,6% av arbetarlönerna i den amerikanska ekonomin (exklusive jordbruk), skulle endast 23% av dessa löner (0,4% av ekonomin som helhet) vara billigare för företag att automatisera istället för att betala mänskliga arbetare. Forskarna fann att det kan vara dyrt för företag att ´finjustera´ datorvisionssystem för att göra dem lämpliga för en specifik, specialiserad uppgift.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 22 januari

OpenAI suspenderar utvecklare för missbruk av ChatGPT i USA:s presidentkampanj

OpenAI har för första gången vidtagit åtgärder mot användning av sina verktyg i politiska kampanjer. De har suspenderat ett utvecklarkonto kopplat till en bot som imiterade den amerikanska demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Botten, kallad Dean.Bot, skapades av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers, som också startade en super PAC till stöd för Phillips med namnet ´We Deserve Better´. Super PAC:en samarbetade med AI-startupen Delphi, vars konto suspenderades av OpenAI sent på fredagen.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 22 januari

OpenAI förbjuder bot som härmar presidentkandidat

Den amerikanska artificiella intelligensforskningsorganisationen OpenAI har förbjudit skaparen av en bot som härmar den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Detta är en av de första gångerna AI har spelat en roll i ett val. Botten skapades av Matt Krisiloff och Jed Somers, två entreprenörer från Silicon Valley som skapade en super PAC som stödjer kandidaten. PAC mottog 1 miljon dollar från miljardär hedgefondförvaltaren och aktivisten Bill Ackman. Enligt en nyligen genomförd undersökning är de flesta amerikanska vuxna oroliga över uppkomsten av AI och dess potential att sprida desinformation under val.

Direktlänk Dela Nation fördjupade 22 januari

OpenAI-chefen siktar på att skapa egna AI-chip

Chips har blivit den mest eftertraktade varan för start-ups i Silicon Valley och etablerade teknikjättar, eftersom de är avgörande för utveckling och implementering av AI-modeller. Nvidias GPU:er har varit det främsta valet för de flesta AI-forskare och företag, eftersom de erbjuder hög prestanda och effektivitet för träning och drift av stora språkmodeller, till exempel OpenAIs GPT-4. Det verkar dock som att Sam Altman, VD för OpenAI, inte nöjer sig med att bara vara passagerare på Nvidias AI-skepp. Han vill vara kapten på sitt eget chip-tillverkande fartyg. Med sikte på att skapa chips och fabriker för att driva nästa generation av AI-modeller, siktar Altman definitivt mot stjärnorna.

Direktlänk Dela Interesting Engineering fördjupade 22 januari

OpenAI förbjuder bot som imiterar presidentkandidat Dean Phillips

AI-forskningsorganisationen OpenAI, baserad i USA, har förbjudit skaparen av en bot som imiterar den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips, enligt The Washington Post. Botten skapades av Matt Krisiloff och Jed Somers, två entreprenörer från Silicon Valley, som skapade en super PAC som stöder kandidaten. PAC:en fick en miljon dollar från miljardären och hedgefondförvaltaren Bill Ackman. En nyligen genomförd undersökning visar att de flesta amerikanska vuxna är oroliga över AI:s framväxt och dess potential att sprida desinformation under valen.

Direktlänk Dela NewsNation fördjupade 21 januari

AI-startup avstängd för att ha använt ChatGPT i politisk kampanj

En botutvecklare för presidentkandidaten Dean Phillips har blivit avstängd för att ha använt ChatGPT-programvaran i en politisk kampanj. Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers skapade Dean.Bot som ett interaktivt verktyg för väljare som letar information om Phillips. De startade en SuperPac, Vi förtjänar bättre, inför primärvalet i New Hampshire nästa tisdag. SuperPAC:en hade kontrakterat AI-startupen Delphi för att bygga boten. OpenAI stängde av Delphis konto sent på fredagen efter att en historia i Washington Post avslöjat botens existens.

Direktlänk Dela PJ Media fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder utvecklaren av politisk bot

OpenAI har förbjudit utvecklaren av en bot som imiterar den demokratiska presidentkandidaten och representanten från Minnesota, Dean Phillips. Detta markerar det första steget som skaparen av ChatGPT har tagit mot vad den ser som missbruk av sina artificiella intelligensverktyg i en politisk kampanj. Dean.Bot, som drivs av OpenAIs ChatGPT, skapades av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers. De startade We Deserve Better, en super PAC som stöder Phillips, inför New Hampshires primärval på tisdag. PAC:en har fått 1 miljon dollar från miljardär hedgefondförvaltaren Bill Ackman.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder bot som efterliknar kongressledamot Dean Phillips

OpenAI, organisationen som stöds av Microsoft och är känd för att ha skapat språkmodellen ChatGPT, har agerat mot en utvecklare kopplad till en politisk kampanj. Detta är första gången OpenAI ingriper som svar på vad de anser vara missbruk av sina AI-verktyg i en politisk kontext. Botten, kallad Dean.Bot, var designad för att efterlikna kongressledamoten Dean Phillips, en demokratisk presidentkandidat. OpenAI beslutade att avstänga utvecklarkontot som skapade Dean.Bot, då de ansåg att utvecklaren medvetet brutit mot API-användningspolicyn, specifikt de som förbjuder politisk kampanjande eller imitation utan samtycke.

Direktlänk Dela BOL News fördjupade 21 januari

OpenAI agerar mot utvecklare för missbruk av AI-verktyg i politiskt sammanhang

OpenAI har tagit sin första åtgärd mot utvecklaren av en bot som efterliknar den amerikanska demokratiska presidentkandidaten kongressledamoten Dean Phillips, vilket markerar det första svaret på uppfattat missbruk av dess artificiella intelligens (AI) verktyg i ett politiskt sammanhang. En taleskvinna för OpenAI, Lindsey Held, uttalade att de nyligen hade tagit bort ett utvecklarkonto som medvetet bröt mot deras API-användningspolicy, vilket förbjuder politisk kampanjande eller att efterlikna en individ utan samtycke. Botten, kallad Dean.Bot, skapades av Matt Krisiloff och Jed Somers i Silicon Valley. De hade etablerat en strategisk super PAC, ´We Deserve Better´, för att samla stöd för Phillips inför det kommande primärvalet i New Hampshire. Super PAC:en hade fått en miljon dollar från miljardären och hedgefondförvaltaren Bill Ackman. AI-startupen Delphi hade kontrakterats för att bygga botten, men deras konto suspenderades av OpenAI på grund av regler mot användning av tekniken i politiska kampanjer. Dean.Bot togs ner efter kontots suspension.

Direktlänk Dela Voice of Nigeria fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder utvecklare av bot som imiterar presidentkandidaten Dean Phillips

OpenAI, som stöds av Microsoft, har förbjudit utvecklaren av en bot som imiterar den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Detta är det första steget som tillverkaren av ChatGPT har tagit till följd av det de ser som missbruk av deras AI-verktyg i en politisk kampanj. Botten, Dean.Bot, skapades av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers, som startade en super PAC som stödjer Phillips. Super PAC:en har fått 1 miljon dollar från hedgefondförvaltaren Bill Ackman. AI-startupen Delphi kontrakterades för att bygga botten, men OpenAI avstängde Delphis konto på fredagen.

Direktlänk Dela Investing.com fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder utvecklaren av politisk bot

Microsoft-stödda OpenAI har förbjudit utvecklaren av en bot som efterliknar den demokratiska presidentkandidaten kongressledamoten Dean Phillips. Detta är första gången OpenAI agerar mot vad de ser som missbruk av sina AI-verktyg i en politisk kampanj. Boten, Dean.Bot, skapades av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers, som startade en super PAC vid namn We Deserve Better för att stödja Phillips. Super PAC:en fick en miljon dollar från miljardären och hedgefondförvaltaren Bill Ackman. AI-startupen Delphi anlitades för att bygga botten, men fick sitt konto avstängt av OpenAI.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder politisk bot utvecklad för att stödja presidentkandidat

OpenAI har för första gången agerat mot användningen av sin artificiella intelligens (AI) i politiska kampanjer, genom att förbjuda utvecklaren av en bot som stödjer den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Dean.Bot, som skapades av AI-startupen Dephi och super PAC:en i Silicon Valley som stöder Phillips, använde OpenAIs ChatGPT-programvara för att imitera kandidaten och prata med väljare i realtid. Super PAC:en We Deserve Better försvarade sin användning av programvaran med argumentet att den kan hjälpa väljare att engagera sig med en kandidat och lära sig mer om kandidatens plattform.

Direktlänk Dela Yahoo Finance UK fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder användning av sin AI i politiska kampanjer

OpenAI har för första gången tagit ställning mot användning av sin artificiella intelligens (AI) teknologi i politiska kampanjer, genom att förbjuda utvecklaren av en bot som stödjer den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Botten, Dean.Bot, var resultatet av ett kontrakt mellan AI-startupen Dephi och Silicon Valley super PAC som stöder Phillips. Den använde OpenAI:s ChatGPT mjukvara för att imitera kandidaten och prata med väljare i realtid. Super PAC som backade upp botten försvarade dess användning av den kontroversiella mjukvaran på grund av att den kan hjälpa väljare att engagera sig med en kandidat och lära dem mer om kandidatens plattform. Forskare har dock uttryckt oro över att teknologin kan skada valprocessen avsevärt, även med disclaimers. Botten måste nu förlita sig på andra liknande öppenkällskodsteknologier för att ersätta vad ChatGPT ursprungligen tillhandahöll.

Direktlänk Dela Yahoo News UK fördjupade 21 januari

OpenAI förbjuder utvecklaren av en bot som efterliknar presidentkandidat

Artificiell intelligensföretaget OpenAI har förbjudit utvecklaren av en bot som efterliknar den demokratiska presidentkandidaten Dean Phillips. Detta är första gången som skaparen av ChatGPT har agerat mot vad den ser som ett missbruk av sina AI-verktyg i en politisk kampanj. Botten, känd som Dean.Bot, var ett initiativ av Silicon Valley-entreprenörerna Matt Krisiloff och Jed Somers, som startade en super PAC som stödde Phillips inför primärvalet i New Hampshire. Botten drevs av OpenAI:s konversationsmjukvara ChatGPT, som företaget har gjort tillgänglig för externa utvecklare.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 januari

AI: Mer som Clippy än Terminator eller Star Trek

Artificiell intelligens (AI) har länge varit en del av science fiction, men verkligheten kommer troligen att vara mer vardaglig än vi trott. Istället för Terminator eller Star Trek är det troligare att vi kommer att se AI som en förbättrad version av Clippy, den irriterande guiden till Microsoft Office. AI är en snabbt framåtskridande teknik, men i grunden är det ett verktyg skapat av människor. Det bör regleras noggrant, men det är osannolikt att det kommer att fördärva oss eller rädda oss. Trots all hype kring AI är det svårt att vara pragmatisk. De största fokusen på AI hittills har varit inom generativ AI, för skapandet av text, bilder och video. Detta område kommer troligen att bli mycket bättre i år. Men det kommer också nästan säkert att leda till en ökning av mer avancerade kundsupport-chatbotar, en utveckling som inte är så farlig som den är tråkig när du är en kund som försöker lösa ett problem. Det kan finnas tillämpningar av generativ AI som skulle vara transformativa för människors liv. Tekniken håller löfte inom området för att generera nya molekylkombinationer som kan ge upphov till läkemedelsupptäckter. Och även en högkvalitativ textgenerator kan visa sig vara värdefull för läkare genom att låta dem spendera mer tid med patienter och mindre tid på tråkiga pappersarbeten. Å andra sidan kan vissa tjänster, som juridiska biträden, försvinna när AI utvecklas. Men i ramverket för att se AI som ett verktyg är det värt att fråga: vem gör verktyget och vem har tillgång till det? De största framstegen inom AI drivs av teknikjättar som Microsoft (i partnerskap med OpenAI), Google och Meta. Dessa är inte företag som ekonomiskt motiveras att antingen minska planeten till en serie brinnande kratrar, eller att skapa ett liv av AI-assisterad fritid för varje människa på jorden. Den troliga framtiden är mindre dramatisk: företag som går in på en ny marknad ser en möjlighet att förlänga den dominans de har i andra tekniksektorer, som sociala medier och sökning. Detta bör vara ett område som ger regulatorer oro. Kommer det att finnas robust konkurrens bland produktivitetsförbättrande AI-verktyg, och kommer ett brett spektrum av företag att kunna få tillgång till dem? Svaret på den frågan är något som beslutsfattare, inte AI, kommer att avgöra. Alla verktyg, inklusive AI, har två saker gemensamt. De görs av människor, och effekten de har beror på vilka händer som svänger dem.

Direktlänk Dela The Globe and Mail fördjupade 20 januari

Steam tillåter spel skapade med generativ AI, om det avslöjas

Valve har nyligen meddelat att Steam kommer att tillåta spel som skapats med hjälp av generativa AI-verktyg, så länge det avslöjas. Enligt en undersökning av över 3 000 spelutvecklare som organiserats av Game Developers Conference, använder 31% generativ AI i sitt arbete, och 18% sa att de inte personligen använder det, men kollegor på deras arbetsplats gör det. Det innebär att 49% av spelstudios använder generativ AI på något sätt. Generativa AI-verktyg är mest kontroversiella när de används för att generera konstverk, skrifter och röster som spelare direkt upplever.

Direktlänk Dela PC Gamer fördjupade 19 januari

AI:s sociala historia och dess inverkan på kreativa sektorer

I filmen ´Bamse och världens minsta äventyr´ presenteras en klassisk syn på uppfinnande och kreativitet, en syn som också hemsöker samtalet om artificiell intelligens (AI). Men i boken ´The eye of the master. The social history of artificial intelligence´ argumenterar vetenskapsfilosofen Matteo Pasquinelli att det är människans samlade skapande som ligger bakom det AI-tjänsterna genererar. Han menar att algoritmer har funnits i alla civilisationer och kulturer och bygger på gemensam, kroppslig kunskap. Pasquinelli varnar för att AI kan göra det lättare att övervaka och mäta allt arbete, vilket gör de anställda mer utbytbara.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 18 januari

Sheryl Sandberg lämnar Metas styrelse efter 12 år

Sheryl Sandberg, tidigare operativ chef för Meta, lämnar företagets styrelse efter 12 år. Sandberg, som hjälpte till att omvandla företaget från en viral social media-sida för universitetsstudenter till en av de mest lönsamma digitala reklamverksamheterna i världen, meddelade att hon avgick från sin roll som COO under 2022. Hon lämnade Meta under en svår ekonomisk period märkt av flera varsel och förluster. Sedan Sandbergs avgång har företaget utvecklats till en dramatiskt annorlunda enhet. Javier Olivan, en långvarig Meta-chef, ersatte Sandberg som operativ chef.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 18 januari

AI-grafikdesigngeneratorn Recraft samlar in 12 miljoner dollar i Serie A-finansiering

Recraft, en AI-grafikdesigngenerator riktad mot professionella användare, har samlat in 12 miljoner dollar i en Serie A-finansieringsrunda. Rundan leddes av Khosla Ventures i Silicon Valley, tillsammans med tidigare GitHub VD, Nat Friedman. Företaget hävdar att det är bland de första att vara ett ´grundläggande´ verktyg som bygger sin egen Foundation Model - en förtränad djupinlärningsalgoritm - för att generera konsekventa designelement. Recraft, som lanserades för åtta månader sedan, påstår sig ha samlat över 300 000 användare sedan dess.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 18 januari

Samsung lanserar Galaxy S24-serien med inbyggd AI

Samsung har tillkännagivit sin Galaxy S24-serie i San Jose, Kalifornien, och visar upp företagets AI-kapacitet. Samsung kallar det för Galaxy AI och har integrerat AI i flera aspekter av telefonerna. TM Roh, president och chef för Mobile eXperience Business på Samsung Electronics, uppgav att lanseringen är ett genombrott för mobiltelefoner och företaget siktar på att demokratisera tillgången till AI. Samsung har samarbetat med Google för flera funktioner på den nya S24-serien, inklusive Googles Gemini Nano on-device AI-modell. Funktioner inkluderar Live Translate, Interpreter, Chat och Note Assist samt Circle to Search med Google.

Direktlänk Dela Fone Arena fördjupade 17 januari

OpenAI samarbetar med Pentagon på mjukvaruprojekt

OpenAI har meddelat ett samarbete med Pentagon i olika mjukvaruprojekt, med fokus på cybersäkerhetskapaciteter. Detta markerar en betydande avvikelse från företagets tidigare hållning. Anna Makanju, företagets vice VD för globala frågor, avslöjade detta på World Economic Forum och tillade att OpenAI är aktivt engagerat med USA:s försvarsdepartement i fråga om öppen källkodsprogramvara för cybersäkerhet. Trots denna förändring betonade hon att OpenAI fortsätter att vara emot utveckling av vapen. Företaget har nyligen dragit till sig uppmärksamhet när det tog bort språk från sin användarpolicy som tidigare förbjöd användning av dess AI i ´militära och krigförings´ applikationer. Makanju förklarade att denna ändring var en del av en bredare uppdatering för att anpassa sig till utvecklande användningsfall för ChatGPT och andra verktyg. Dessutom är OpenAI i preliminära diskussioner med den amerikanska regeringen om utveckling av verktyg för att hantera det akuta problemet med veteraner som begår självmord.

Direktlänk Dela The Deep Dive fördjupade 17 januari

Grid Dynamics säkrar AI och Maskininlärning på Microsoft Azure Advanced Specialization

Grid Dynamics har säkrat AI och Maskininlärning på Microsoft Azure Advanced Specialization, vilket bygger på dess nyligen tilldelade Analytics på Microsoft Azure Advanced Specialization. Denna nya status i Microsoft AI Cloud Partner-programmet utvidgar dess engagemang i Microsoft Azure Innovate-programmet för att omfatta avancerade AI- och ML-arbetsbelastningar. Genom att delta mer i AI- och Maskininlärning-delen av Microsoft Azure Innovate-programmet har Grid Dynamics ökat sitt värde för kunder och företaget förväntar sig att dessa ansträngningar kommer att skapa större affärs pipelines och minska tiden till avslut, särskilt för Generative AI, copilots och andra Large Language Model (LLM) initiativ.

Direktlänk Dela Headlines of Today Media fördjupade 16 januari

San Francisco förblir en teknikmagnet trots kritik

Catalin Voss, medgrundare till Ello, ett företag som använder taligenkänningsteknologi för att hjälpa kämpande studenter att utveckla sina läsfärdigheter, hyllar San Francisco som den ultimata staden för teknisk innovation och möjlighet. Trots kritik från konservativa medier och teknikledare som Elon Musk, hävdar Voss och andra San Francisco-loyalister att staden fortsätter att vara en dynamisk hub för teknikstartups, talang och finansiering. De menar att framväxande tekniknav som Nashville, Miami och Austin inte riktigt kan jämföra sig. Trots den ekonomiska nedgången pandemin orsakat ser de nästa teknikboom inom artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 16 januari

Tekniksektorn inleder 2024 med jobbnedskärningar samtidigt som investeringar i AI ökar

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad jobbnedskärningar samtidigt som branschen fördubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Trots att AI-verktyg har lett till arbetslöshet är inte alla nyligen genomförda uppsägningar direkt kopplade till AI. Många av de senaste nedskärningarna har dock följt på företagens stora investeringar i AI-teknik. Mer än 5 500 teknikanställda har förlorat sina jobb mindre än två veckor in på 2024. Google och Amazon meddelade omfattande uppsägningar denna vecka, vilket påverkar hundratals arbetare över olika affärsavdelningar. Dessutom meddelade sociala plattformen Discord att de skär ner 17% av sin personal, Unity Software skär ner 25% av sin arbetskraft och språkinlärningsappen Duolingo sade att den har avskedat cirka 10% av sina kontraktarbetare.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 13 januari

15-årig entreprenör driver AI-företag och kombinerar skolan med företagande

15-åriga Elliot Evertsson Norrevik är grundare av Roster AI, ett företag som automatiserar kundsupport. Trots sin unga ålder har han redan belönats med ett stipendium från riskkapitalbolaget Bling Capital. Norrevik driver företaget själv, med kunder som babybolaget Rei rei och Roslagen Express. Han kombinerar skolan med att driva sitt företag och jobbar ofta på kvällarna och nätterna. Han drömmer om att ha sin bas i Singapore eller Silicon Valley och vill i framtiden arbeta med större saker, som utveckling av artificiell generell intelligens (AGI) och skapa en egen konsumentprodukt.

Direktlänk Dela Breakit fördjupade 13 januari

Över 5500 teknikjobb skärs bort i början av 2024, AI pekas ut som en orsak

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad nya jobbkutt samtidigt som branschen fördubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Google och Amazon har båda meddelat omfattande uppsägningar som påverkar hundratals arbetare. Dessutom har sociala plattformen Discord meddelat att den minskar sin personalstyrka med 17%, Unity Software skär bort 25% av sin arbetsstyrka och språkinlärningsappen Duolingo har sagt upp cirka 10% av sina kontraktsarbetare. Totalt har mer än 5500 teknikanställda förlorat sina jobb mindre än två veckor in på 2024.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 13 januari

Tekniksektorn inleder 2024 med omfattande jobbavskärningar

Tekniksektorn har inlett det nya året med en rad nya jobbavskärningar samtidigt som branschen dubblar sina investeringar i artificiell intelligens (AI). Google och Amazon har båda meddelat omfattande uppsägningar denna vecka, vilket påverkar hundratals anställda inom olika affärsdivisioner. Dessa uppsägningar kommer månader efter att båda företagen separat meddelade miljardinvesteringar i AI-startupen Anthropic. Sociala plattformen Discord meddelade att de skär ner 17% av sin personal, Unity Software skär ner 25% av sin arbetsstyrka och språkinlärningsappen Duolingo sa att de har avskedat cirka 10% av sina kontraktsarbetare. Totalt sett har mer än 5 500 teknikanställda förlorat sina jobb mindre än två veckor in i 2024.

Direktlänk Dela WRAL-TV fördjupade 13 januari

OpenAI:s VD Sam Altman gifter sig med Oliver Mulherin

OpenAI:s VD, Sam Altman, har gift sig med sin partner, den australiensiska mjukvaruutvecklaren Oliver Mulherin, i en intim strandceremoni. Privata bilder från bröllopet dök upp på X/Twitter, vilket ledde till skämt om att bilderna såg ut att vara ”skapade av AI”. Altman bekräftade dock att bilderna är äkta. Altman, som kom ut som homosexuell i gymnasiet, har hållit sin relation med Mulherin hemlig i flera år. Paret bor tillsammans i San Francisco, Kalifornien, och delar sin tid mellan sitt hem och en ranch i Napa.

Direktlänk Dela Irshadgul.com fördjupade 12 januari

Hur USA:s toppunderrättelsebyråer tänker på AI

AI är ett hett ämne idag. FBI-chefen Chris Wray och General Paul Nakasone, chef för National Security Agency, diskuterade hur AI kan försvåra deras uppdrag. Wray uttryckte oro över hur AI kan ta kriminella aktörer eller utländska aktörer och göra dem mer effektiva. Nakasone fokuserade på att skydda AI och hur USA behöver skydda sin konkurrensfördel. Han nämnde att Kina har ett större hackningsprogram än alla andra stora nationer tillsammans och har stulit mer amerikaners personliga och företagsdata än alla andra nationer. Han betonade att det inte är den kinesiska befolkningen, utan det kinesiska kommunistpartiet, som utgör hotet.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 12 januari

OpenAI:s VD Sam Altman gifter sig med partner Oliver Mulherin

Sam Altman, VD för OpenAI, och hans partner Oliver Mulherin har gift sig. Bröllopet ägde rum på en hemlig tropisk plats med omkring ett dussin gäster. Nyheten började cirkulera på sociala medier tidigt på torsdagen. Altman, som nyligen skapade rubriker när han plötsligt fick sparken från OpenAIs styrelse för att sedan återinsättas, bekräftade senare nyheten till NBC News. Mulherin är en australiensisk mjukvaruutvecklare som tog examen från University of Melbourne 2016 och arbetade på Meta mellan 2020 och 2022.

Direktlänk Dela New York Daily News fördjupade 11 januari

Brad Lightcap leder OpenAI:s tillväxt trots utmaningar

Brad Lightcap, Chief Operating Officer för OpenAI, arbetar för att omdefiniera relationen mellan teknikföretag och förläggare. Sedan han anslöt till AI-pionjären 2018 har Lightcap sett företagets omvandling från ett litet, forskningscentrerat team till en lysande stjärna i Silicon Valley. Just nu leder Lightcap förhandlingar för att licensiera innehåll från medieföretag för att träna OpenAI:s AI-verktyg. Trots juridiska hinder har OpenAI lyckats säkra kontrakt med Axel Springer och Associated Press. Företaget är också i avancerade diskussioner med stora mediekanaler som CNN, Fox och Time.

Direktlänk Dela BNN Breaking News fördjupade 11 januari

AI-jättar anklagas för upphovsrättsintrång

AI-företag som Open AI och Stable Diffusion anklagas för att använda upphovsrättsskyddat material för att träna sina AI-system, utan att be om tillstånd. Bland annat har bildbyrån Getty Images stämt Stable Diffusion och fantasyförfattaren George R.R. Martin samt New York Times