» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 337 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

The Weeknd är en kanadensisk sångare, låtskrivare och musikproducent. Hans riktiga namn är Abel Makkonen Tesfaye och han föddes den 16 februari 1990 i Toronto, Kanada. Han blev först känd för sina anonyma uppladdningar av låtar på YouTube 2010 och släppte sitt första mixtape, House of Balloons, 2011. The Weeknd har sedan dess släppt flera framgångsrika album, som Starboy och After Hours, och har vunnit flera priser, inklusive tre Grammy Awards. Hans musikstil blandar R&B, pop och elektroniska influenser och hans röst är ofta jämförd med Michael Jacksons.

Senaste nytt kring The Weeknd

Tupac Shakurs arvingar hotar att stämma Drake för AI-genererad röst

Tupac Shakurs arvingar hotar att stämma Drake för hans senaste diss-spår mot Kendrick Lamar, där han tycks använda en AI-genererad version av den avlidne rapparens röst. Drake släppte spåret, ´Taylor Made Freestyle´, på sin Instagram-sida, och använde AI-programvara för att generera verser som imiterar både Shakur och Snoop Dogg. Howard King, advokat för Shakurs arvingar, skickade ett upphörande-och-avståndsbrev till Drake och begärde att han skulle ta bort spåret från alla plattformar där det är offentligt tillgängligt. Drake har fram till torsdag middag på sig att bekräfta sitt samarbete. Skulle han inte göra det kommer arvingarna att ´förfölja alla sina rättsmedel´ mot honom.

Direktlänk Dela Today Show fördjupar idag
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Tupac Shakurs arvingar hotar att stämma Drake över AI-genererad röst

Tupac Shakurs arvingar hotar att stämma rapparen Drake över hans nyligen släppta diss-spår mot Kendrick Lamar, där han använder en AI-genererad version av Shakurs röst. Låten, ´Taylor Made Freestyle´, släpptes på Drakes Instagram-sida, där han använde AI-programvara för att skapa verser som efterliknar både Shakur och Snoop Dogg. Howard King, advokat för Shakurs arvingar, har skickat ett upphörande-och-avstå-brev till Drake och bett honom att ta bort låten från alla plattformar där den är tillgänglig. Drakes icke-samtyckta användning av Shakurs likhet kränker Shakurs rätt till publicitet, en immateriell rättighet som skyddar mot missbruk av någons namn eller bild.

Direktlänk Dela NBC News fördjupar idag

Drake får upphörande- och avståndsbrev från Tupac Shakurs egendom över AI-användning i låt

Efter att ha släppt ´Taylor Made Freestyle´ den 19 april har Drake mottagit ett upphörande- och avståndsbrev från Tupac Shakurs egendom på grund av låtens användning av AI. Låten är Drakes senaste stöt mot Kendrick Lamar i deras pågående fejd och innehåller AI-genererade röster som liknar Shakur och Snoop Dogg. Brevet säger att Drake måste ta bort spåret inom 24 timmar för att undvika rättsliga åtgärder. ´Taylor Made Freestyle´ är för närvarande inte tillgänglig på streamingplattformar.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupar idag

AI i musikindustrin: Hot eller hjälp?

Användningen av artificiell intelligens (AI) i musikbranschen väcker oro. Förra året skapade TikTok-användaren ghostwriter977 en låt som lät som rapparen Drake och sångaren The Weeknd, trots att de inte var inblandade. Experter tror att låten skapades med AI. AI kan analysera stora mängder musikdata, skapa originalmusik och förbättra produktionskvaliteten. Trots detta finns det en risk för att musik skapad av AI saknar den emotionella djupet och äktheten som mänskliga kompositörer kan tillföra. En annan konstnär, FlowGPT, använde AI för att återskapa rösterna av Bad Bunny, Bieber och Daddy Yankee i en reggaetonlåt. Trots oro för jobbförlust finns det fortfarande möjligheter för originalartister att samarbeta med AI för att förbättra sina prestationer och utforska nya musikaliska vägar.

Direktlänk Dela The Financial Express fördjupade i förrgår

Rapparen Drake har rört om i hiphop-världen med sitt senaste diss-spår ´Taylor Made Freestyle´, där han försöker provocera Kendrick Lamar att svara honom genom hånande texter av West Coast rap-ikoner Tupac Shakur och Snoop Dogg. Låten, som delades på sociala medier, inleds med verser av Tupac och Snoop Dogg tack vare Drakes användning av artificiell intelligens (AI). Drakes användning av AI i ´Taylor Made Freestyle´ har fått blandade reaktioner på sociala medier, med vissa som tycker att det är kreativt medan andra inte gillar att han använde en avliden rappare för att attackera K-Dot. Kendrick Lamar har tidigare använt AI-Tupac för ´Mortal Man´.

XXL Magazine fördjupade 21 april

Användningen av artificiell intelligens (AI) i musikproduktion har ökat kraftigt, vilket har lett till både spännande innovationer och juridiska problem. Anshuman Sharma och Aditya Kalway, två unga producenter som arbetar med musikkompositörduon Salim-Sulaiman, återskapade hitlåten ´Haule haule ho jayega´ med hjälp av AI, i rösten av den avlidne sångaren Mohammed Rafi. Kompositören AR Rahman använde AI för att generera rösterna av de avlidna sångarna Shahul Hameed och Bamba Bakya för en låt i filmen ´Lal Salaam´. Trots teknikens potential är artister oroliga för att deras röster kan klonas med några få klick. AI har potential att förändra musikindustrin, men det finns ännu ingen lagstiftning som skyddar artister och deras röster från att återskapas med AI-verktyg.

The Economic Times fördjupade 21 april

Ny ´läckt´ låt tros vara av Drake skapar förvirring

En ny ´läckt´ låt som tros vara av Drake orsakar förvirring bland fans, med vissa som ifrågasätter om det är han eller en AI-klon. Låten dök upp på internet under helgen, förmodligen efter att ha läckt ut. I den verkar den kanadensiska rapparen ta ut sin ilska på andra musiker, inklusive Kendrick Lamar och Metro Boomin. Men fans är inte säkra på om det faktiskt är honom. ´Detta är tydligt AI´, postade en användare. Drake´s AI-klon har historia. 2023 blev en AI-genererad låt som återskapade rösterna till Drake och artisten The Weeknd viral på TikTok.

Direktlänk Dela Sky News fördjupade 17 april

USA tar steg mot att bekämpa deepfakes med ny lagstiftning

Den amerikanska musikindustrin har uttryckt oro över spridningen av deepfakes av populära artister. Nu reagerar amerikanska lagstiftare genom att föreslå lagstiftning som syftar till att bekämpa problemet. I januari introducerades No AI FRAUD Act i USA:s representanthus, en lag som ger människor rättslig återkurs om deras bild eller röst används i en deepfake de inte godkänt. Lagen föreslår också regler för kommersiell exploatering av deepfakes. Dessutom har delstaten Tennessee infört Ensuring Likeness, Voice and Image Security (ELVIS) Act, som uppdaterar delstatens befintliga rätt till publicitet för att inkludera röst.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 17 april

AI omformar musikindustrin: Möjligheter och utmaningar

Musikindustrin upplever en omvandlande våg när artificiell intelligens (AI) fortsätter att göra betydande framsteg inom innehållsskapande. Över 200 framstående musiker har tagit ställning genom att underteckna ett öppet brev som behandlar de problem AI medför i musikproduktion och distribution. Trots rädslan för oändlig AI-genererad musik kan AI både vara ett hot och en fördel för musikvärlden. AI har varit bakom skapandet av en ´ny´ singel av de ikoniska, men inte längre aktiva Beatles, med titeln ´Now and Then´. På samma sätt trodde man att den kanadensiska rapparen Drake släppte en ny AI-duett med The Weeknd kallad ´Heart on My Sleeve´, vilket fick miljontals visningar innan det avslöjades som en AI-fabricering.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 16 april

Drakes nya spår ´Push Up´ skapar buzz, AI-inblandning ifrågasätts

Drakes nya låt ´Push Up´, en diss riktad mot Kendrick Lamar, Rick Ross, the Weeknd och andra, skapade stor uppståndelse i rapvärlden. Kort efter kom Rick Ross svar på ´Champagne Stories´, vilket gjorde dagen minnesvärd. Båda låtarna släpptes på ett sätt som påminde om 2000-talets musikutgivning, vilket väckte nostalgi hos vissa hiphop-fans. Frågor kvarstår dock om hur ´Push Up´ släpptes. Var låten medvetet läckt för att testa responsen? Var det en autentisk låt eller skapad av AI? Trots att AI blir allt vanligare i rapvärlden, ansåg de flesta lyssnare att låtens kvalitet och inre referenser bekräftade att den var äkta.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 16 april

Drake svarar på Kendrick Lamars, Futures, Metros, Rick Ross och The Weeknds låtar

I ett nytt spår attackerar Drake Kendrick Lamar för hans fysiska storlek och gör narr av hans pop-samarbeten. Han nämner också Lamars fru Whitney och påstår att rapparen har blivit utpressad. Dessutom hävdar Drake att Lamar inte är en del av ´Big Three´. Drake svarar också på Future, Metro, Rick Ross och The Weeknd. Han riktar sig mot Future i låtens öppningsrader och mot Metro genom att nämna honom vid namn. Han går även efter Rick Ross och har rader för sin kanadensiska kollega, The Weeknd, där han nämner honom och hans manager Cash vid namn. Fans undrar om detta är ett äkta svar eller inte, då det inte finns någon bekräftelse från Drakes team ännu.

Direktlänk Dela Complex Media fördjupade 13 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Kiss säljer rättigheter för 300 miljoner dollar till Pophouse Entertainment Group

Gene Simmons och medlemmarna i Kiss har sålt bandets bakomliggande katalog och varumärke till Pophouse Entertainment Group för rapporterade 300 miljoner dollar. Köpet inkluderar inte bara låtarna, utan också bandets namn, bild och likheter. Detta öppnar för allt från ansiktsmålningsfilter till digitala avatarer liknande de som frontar Pophouses Abba Voyager-show. Köpet av Kiss rättigheter visar mycket hopp på marknaden för allt som inte är den faktiska lyssningsbiten - merchandise, varumärke, hologramshower - som för närvarande uppskattas till 3,5 miljarder dollar.

Direktlänk Dela TechCentral fördjupade 12 april

Tennessee inför ´Elvis-lagen´ för att skydda artister mot AI-exploatering

Tennessee har nyligen antagit ´Elvis-lagen´, som skyddar artister från utnyttjande av generativa AI-verktyg. Lagen, som ersätter en befintlig lag från 1984, förväntas träda i kraft den 1 juli. Den är utformad för att skydda låtskrivare, artister och andra yrkesverksamma inom den lokala musikindustrin. Enligt lagen kommer en person eller företag inte att ha rätt att reproducera rösten hos människor eller andra utan deras tillstånd, för något ändamål. Lagen skapar även en civilrättslig process mot den som reproducerar, använder eller publicerar en persons röst utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela Calcalist Tech fördjupade 11 april

Framstående musiker uppmanar till stopp för missbruk av AI i musikbranschen

Musikern Billie Eilish är en av nästan 250 framstående musiker som har uppmanat teknik- och musikföretag att sluta missbruka AI, med påståendet att tekniken används för att devalvera musik, kränka konstnärers rättigheter och är ett ´angrepp på mänsklig kreativitet´. I ett öppet brev undertecknat av Artist Rights Alliance (ARA) uppmanade framstående musiker som Eilish, Stevie Wonder, Pearl Jam och Nicki Minaj AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster att ´upphöra med användningen av AI för att kränka och devalvera de mänskliga konstnärernas rättigheter´. ARA uppmanade branschen och AI-företag att helt avstå från att utveckla eller implementera AI-musikskapande teknologi, innehåll eller verktyg som ´undergräver eller ersätter´ mänskligt konstnärskap.

Direktlänk Dela Ia.acs.org.au fördjupade 9 april

Spotify lanserar AI-verktyg för att skapa spellistor baserat på textinmatningar

Spotify har lanserat ett nytt AI-verktyg som skapar spellistor för användare baserade på textinmatningar. Användare på Android och iPhone behöver bara skriva sina uppmaningar i en chatt, och voila, en spellista skapas. Spotify började testa funktionen i december och den upptäcktes av en TikToker som spridde ordet över sociala medier. Detta kan vara ett steg mot att ersätta mänskliga spellistekuratorer, då Spotify förra året lade av personer som skapade spellistor. Musiker som Katy Perry, Nicki Minaj och Stevie Wonder har nyligen uppmanat plattformar att inte utveckla eller använda AI-genererad musikteknologi.

Direktlänk Dela Quartz Media fördjupade 8 april

Artister enas mot AI:s hot mot musikintegritet

Musikartister över hela världen, inklusive Nicki Minaj, Q-Tip och Chuck D, har enats under Artists’ Rights Alliance för att bekämpa hotet från artificiell intelligens (AI) mot integriteten i deras musik. I ett öppet brev uttryckte de oro över användningen av AI i musikindustrin, särskilt gällande obehörig användning av deras röster och likheter. Artister uppmanar teknikföretag att avstå från att underminera eller ersätta mänsklig konst och att säkerställa rättvis ersättning för deras kreativa arbete. Universal Music Group, som representerar artister som Drake och The Weeknd, har agerat mot obehörig användning av AI-teknik och betonar vikten av att skydda artisternas rättigheter.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 3 april

Över 200 musiker protesterar mot AI i musikindustrin

Över 200 musiker, inklusive Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry och Frank Sinatras arvingar, har i ett öppet brev organiserat av Artists´ Rights Alliance uttryckt oro över AI:s rovdjursanvändning inom musikindustrin. Musiker varnar för att om AI inte ordentligt regleras, kan det leda till en ´kapplöpning till botten´ och underminera mänskliga låtskrivare och konstnärers hantverk. Bland annat är artister oroliga att teknikjättar som YouTube experimenterar med AI-baserade verktyg för att skapa musik, eftersom de tror att detta kan kränka kreativa rättigheter och devalvera deras arbete. Vissa artister stöder dock AI, som ett bra verktyg för att generera upphovsrättsfria spår.

Direktlänk Dela Android Headlines fördjupade 3 april

AI-genererad musik skapar debatt om upphovsrätt

Konstnärlig intelligens (AI) har gett upphov till en ny våg av kreativitet inom musikindustrin. Artister som Glorb har använt AI för att skapa musik med generativa algoritmer, vilket resulterat i miljontals strömmar på plattformar som Spotify och YouTube. Men med AI-genererad musiks växande popularitet uppstår frågor kring upphovsrätt och ägande. Glorb, hjärnan bakom de virala SpongeBob-inspirerade rapspåren, förblir anonym och har ingen koppling till Nickelodeon. Tracy Chan, VD för Splash, föreslår att hitta en balans mellan att skapa mer innehåll och belöna originalartister. Lagstiftare börjar också ta upp frågan. ´ELVIS Act´, undertecknad av Tennessees guvernör Bill Lee, utvidgar befintliga regler för att skydda mot obehörig användning av någons likhet genom att inkludera ´röst´ i dess omfattning.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 3 april

AI används för att skapa musik med karaktärsröster från SpongeBob

En artist vid namn Glorb har skapat musikvideoer som ser ut som scener från Nickelodeons populära tecknade serie ´SpongeBob SquarePants´, men karaktärerna rappar om droger och vapen istället för att sjunga glada sånger om livet i Bikini Bottom. Glorbs musik, som har streamats miljontals gånger på Spotify och YouTube, verkar använda artificiell intelligens (AI) för att replikera karaktärernas röster. Glorb har blivit en online-sensation, med nästan en miljon lyssnare i månaden på Spotify. AI-verktyg utvecklas snabbt, vilket gör det lättare för artister som Glorb att skapa musik med generativ AI. Men frågor kring upphovsrätt och ägande kvarstår i takt med att en ny teknikeran gryr i musikindustrin.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 2 april

Tennessee inför lag för att skydda musikers röster mot AI-kloning

Tennessee har blivit den första staten att införa en lag, kallad ELVIS Act, som riktar sig mot obehörig användning av artificiell intelligens för att replikera musikers röster. Denna lagstiftning kommer efter att en låt med AI-kloner av Drake och The Weeknd blev viral förra sommaren, vilket ledde till att skivbolag hotade med rättsliga åtgärder. Lagen uppdaterar statens rätt till publicitetslag, en lag som varje stat har som säger att skådespelare eller musiker har kontroll över sitt namn, bild eller likhet. Lagen är ganska aggressiv i vem som kan anses ansvarig för att använda röstkloner.

Direktlänk Dela Marketplace fördjupade 28 mars

Apple gör framsteg inom AI trots anklagelser om konkurrensbrott

Apple anklagas för att bryta mot konkurrenslagstiftningen genom att använda iPhone för att kväva konkurrensen på smartphonemarknaden. Trots detta har företaget gjort framsteg inom AI och ryktas investera 1 miljard dollar per år i tekniken. Apple samarbetar med Google för att föra Googles Gemini AI-modell till iPhone, vilket skulle kunna driva generativ AI in i mainstream. Apple har även publicerat en forskningsrapport om företagets arbete med att träna stora språkmodeller (LLMs), system som driver generativa AI-chatbots. Dessutom förvärvade Apple tidigare i år det kanadensiska AI-startupföretaget DarwinAI.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 25 mars
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Tennessee blir första amerikanska stat att skydda musiker mot AI-manipulation av deras röster

Tennessee har blivit den första amerikanska delstaten att skydda musiker från artificiell intelligens (AI) som kan klonas och manipulera deras röster, skapa deepfakes, utan tillstånd. Tennessees guvernör Bill Lee undertecknade ELVIS-lagen, som lägger till obehörig användning av en persons röst till Tennessees lista över skyddade rättigheter. Deepfakes är syntetiska medier som replikerar röster, bilder eller andra aspekter av en person och använder dessa egenskaper i nya sammanhang. Med den snabba utvecklingen av generativ AI har deepfakes blivit allt vanligare.

Direktlänk Dela Entrepreneur Media fördjupade 22 mars

Ny lag i Tennessee gör AI-imitationer av artister olagliga

En ny lag i Tennessee, USA, gör det olagligt för AI-system att imitera en artist röst utan tillstånd. Lagen, kallad ELVIS Act, undertecknades av guvernör Bill Lee och träder i kraft den 1 juli. Den är avsedd att skydda musiker och andra yrkesverksamma inom musikbranschen från risker som AI kan medföra. Lagen etablerar en ny civilrättslig åtgärd där man kan hållas ansvarig för att publicera eller framföra någon annans röst utan deras samtycke eller för att använda teknik för att generera en artists namn, bild, röst eller likhet utan nödvändig auktoritet. Endast tre delstater erkänner namn, likheter och foton som egendomsrättigheter i motsats till publicitetsrättigheter.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 22 mars

Tennessee inför ELVIS-lagen för att skydda musiker från AI-förfalskningar

Tennessees guvernör Bill Lee har undertecknat ELVIS-lagen, som syftar till att skydda musiker från obehöriga artificiella intelligens djupa förfalskningar och röstkloner. Lagen, som står för Ensuring Likeness Voice and Image Security Act, uppdaterar delstatens skydd av personliga rättigheter (som skyddar en individs ´namn, fotografi eller likhet´) för att inkludera skydd för konstnärers röster från AI-missbruk. Lagen förbjuder människor att använda AI för att efterlikna en konstnärs röst utan deras tillstånd och kan straffrättsligt verkställas som ett brott av klass A.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 22 mars

Joe Biden föreslår att göra AI-röstimitation olagligt

USA:s president Joe Biden har antytt att han kan göra AI-röstimitation olagligt. Detta följer en rad robocalls som använt en AI-röstklon av presidenten för att försöka övertala människor i New Hampshire att inte rösta. Ett totalförbud mot AI-röstimitation skulle ha viktiga konsekvenser för konst- och underhållningsvärlden. Å ena sidan skulle artister kunna känna sig trygga i vetskapen om att deras röst inte används för skadliga ändamål, men å andra sidan skulle det kunna kväva kreativiteten och straffa de som använder tekniken rättvist.

Direktlänk Dela MusicTech fördjupade 11 mars

AI i musikindustrin: hot eller möjlighet?

Artificiell intelligens (AI) presenteras ofta i media som ett hot mot jobb och mänskligheten, men inom musikindustrin kan det vara en möjlighet. Trots att AI har förmågan att generera musik, saknar den livserfarenhet och kreativitet som gör musik till ett uttryck för självuttryck. Ett exempel är AI-låten ´Heart on My Sleeve´, som efterliknade rösterna hos Drake och The Weeknd och fick över 9 miljoner lyssningar på Spotify innan den togs bort efter klagomål från artisternas skivbolag. Trots detta kan AI inte bli en bättre musiker än en människa. AI kan dock användas kreativt, som i fallet med ABBA:s Voyage-turné som använde hologram. AI kan även bidra till tillväxten i musikindustrin om det används som ett verktyg snarare än att utnyttjas som en artist.

Direktlänk Dela The Boar fördjupade 8 mars

AI och musik: skydd av röst och kreativa rättigheter

Musiker försöker navigera i en bransch som omvänts av generativ artificiell intelligens (AI), där deras röst är en av de mest personliga tillgångarna i riskzonen. Förra året lyssnade musikvärlden med både fascination och skräck när en påstådd samarbete mellan superstjärnorna Drake och The Weeknd visade sig vara en övertygande maskinframställd fejk. I januari blev president Joe Bidens röst förfalskad i ett robocallsamtal som uppmanade New Hampshire-väljare att inte delta i det demokratiska primärvalet. Tennessee guvernör Bill Lee har nyligen tillkännagivit ett nytt lagförslag, ELVIS Act, som syftar till att ge musiker ´första i nationen´-kontroll över sina röster. Men lagen kritiseras för sitt breda språk som kan innebära ansvar inte bara för deepfakes och digitala repliker, utan också för vardagliga aktiviteter som hyllningsband och vokalinterpolationer, vilket väcker oro över dess inverkan på yttrandefriheten och kreativa uttryck.

Direktlänk Dela BNN Breaking News fördjupade 2 mars

AI hotar musikers röster, Tennessee försöker skydda dem med ny lag

Joseph Fishman, professor i juridik vid Vanderbilt Law School, diskuterar hur artificiell intelligens (AI) revolutionerar musikindustrin och potentiellt hotar musikers röster. Förra året lyssnade musikvärlden med både fascination och skräck när en låt som påstås vara ett samarbete mellan Drake och The Weeknd visade sig vara en övertygande maskinframställd förfalskning. Dessutom har president Joe Bidens röst förfalskats i ett automatiskt telefonsamtal. Tennessee försöker nu göra något åt saken. Guvernör Bill Lee har nyligen meddelat en ny lag, kallad ELVIS Act, som ska ge musiker kontroll över sina röster.

Direktlänk Dela The Tennessean fördjupade 1 mars

Universal Music Publishing Group uttrycker oro över TikToks AI och säkerhet

Bara dagar efter att Universal Music Groups publiceringskatalog började tas bort från TikTok, släppte Universal Music Publishing Group (UMPG) ett nytt uttalande där de uttrycker sin oro över artificiell intelligens och online-säkerhet på den korta videoappen. Företaget anser att dessa frågor är lika viktiga som TikToks brist på ´rättvis ersättning´ till låtskrivare. UMPG medger att ´störningen är svår för vissa av [dess låtskrivare]´ men säger att det är ´avgörande för det hållbara framtida värdet, säkerheten och hälsan för hela musikekosystemet´ att lämna TikTok-appen.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 1 mars

Laurie Anderson använder AI för att simulera sin avlidna partner Lou Reeds skrivstil

Den amerikanska avantgardekonstnären och musikern Laurie Anderson har blivit beroende av en AI-textgenerator som efterliknar hennes avlidna partner och medarbetare, Velvet Undergrounds medgrundare Lou Reed. Anderson har arbetat med University of Adelaides Australian Institute for Machine Learning för att utforska AI-modeller baserade på språk och deras konstnärliga möjligheter. I ett experiment matades en stor mängd av Reeds skrivande, låtar och intervjuer in i maskinen. Resultatet är en algoritm som låter Anderson skriva in uppmaningar innan en AI Reed börjar ´riffa´ skriftliga svar tillbaka till henne. Andersons nya utställning, I´ll Be Your Mirror, har precis öppnat i Adelaide.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 28 februari

AI förändrar musikindustrin - både positivt och negativt

AI förändrar snabbt hur vi skapar och konsumerar, och till och med hur vi uppfattar vad som är verkligt och falskt. Detta har lett till att Universal Music Group har reagerat starkt på en ny låt med AI-skapade röster av Drake och The Weeknd, Heart On My Sleeve, som blev viral förra året. James Murtagh-Hopkins, UMG:s senior VP för kommunikation, menar att detta ställer frågan om vilken sida alla intressenter i musikekosystemet vill vara på: konstnärernas, fansens och den mänskliga kreativa uttryckets sida, eller på sidan för deep fakes, bedrägeri och förnekande av konstnärers rättmätiga ersättning. Samtidigt har prisbelönta producenten Boi-1da omfamnat AI och dess kapacitet att förstärka hans konstnärskap. Med The Concept A.I.BUM utforskar han hur generativ AI kan användas positivt, särskilt dess förmåga att låta producenter på alla nivåer arbeta med artister utan att faktiskt arbeta med dem.

Direktlänk Dela MusicRadar fördjupade 22 februari

AI-genererad låt väcker debatt om upphovsrätt och kreativitet

Föreställ dig en värld där melodier som rör oss, våra tids hymner, inte är resultatet av mänsklig kreativitet utan algoritmers och maskininlärnings output. Detta är inte ett avlägset framtidsscenario utan en nutida verklighet, understruket av den virala sensationen ´Heart On My Sleeve´, en AI-genererad låt med de omisskännliga rösterna från Drake och The Weeknd. Denna låt, född från de digitala etrarna, har inte bara fångat miljontals på plattformar som TikTok och YouTube, utan har också tänt en het debatt om artificiell intelligens roll i musikindustrin. I april gick denna låt viralt och samlade över 11 miljoner visningar, bara för att dras tillbaka från streamingtjänster på grund av juridiska och etiska kontroverser. Kontroversen kring ´Heart On My Sleeve´ handlar inte bara om en AIs förmåga att generera hitsånger. I hjärtat av frågan finns brådskande juridiska och etiska frågor: Kan en AI-genererad låt som använder olicensierade prov på artisters röster anses för prestigefyllda priser som Grammys? Inspelningsakademins chef, Harvey Mason Jr., klargjorde på Instagram att på grund av bristen på juridiskt godkännande för sången och sångens otillgänglighet för kommersiellt bruk, skulle ´Heart On My Sleeve´ inte vara berättigad till en Grammy-nominering. Denna beslut understryker komplexiteten i upphovsrätten i AI-åldern, där linjen mellan innovation och intrång blir allt mer suddig. Medan låten kanske inte kommer att pryda Grammy-scenen, kommer dess arv att ekar som en katalysator för viktiga samtal om symbiosen mellan teknik och kreativitet. I denna symfoni av framsteg bidrar varje not, oavsett om den slås av mänsklig hand eller algoritmisk kod, till den utvecklande melodin av vårt gemensamma musikaliska arv.

Direktlänk Dela BNN Breaking News fördjupade 20 februari

Tuney och AudioShake samarbetar om att lansera Beat Swap för att matcha sång med instrumentala låtar

Utvecklaren av ´etisk musik AI´, Tuney, och musikseparationsstarten AudioShake har officiellt samarbetat för att släppa ett verktyg, Beat Swap, som genererar nya instrumentala låtar för att matcha befintliga sånginsatser. AudioShake, som fick $2,7 miljoner i investeringar för nio månader sedan, har utvecklat teknologin för att isolera sånginsatser. Tuney, som nyligen stängde en pre-seed-runda på $1,4 miljoner, skapar de matchande instrumentala låtarna med hjälp av AI. Beat Swap har tränats helt på licensierad musik och skapar låtar från denna katalog snarare än att generera dem, vilket gör låten licensierbar och av högre kvalitet.

Direktlänk Dela Digital Music News fördjupade 26 januari

AI kommer inte att ersätta musiker, säger prisbelönt kompositör

I april släppte producenten Ghostwriter låten ´Heart on My Sleeve´, som använde AI-genererade röster av sångarna The Weeknd och Drake. Låten blev viral och nominerades till en Grammy. Trots detta menar Joel Beckerman, prisbelönt TV- och filmkompositör och medgrundare till Made Music Studio, att AI inte kommer att ersätta musiker helt och hållet. Han argumenterar att människor kopplar till artisters berättelser och låtar, och att kreativitet är svårt att programmera. Theo Omtzigt, teknikchef på Lemurian Labs, håller med om att det är svårt att skapa en algoritm som kan efterlikna den mänskliga kreativa processen.

Direktlänk Dela Biz.crast.net fördjupade 29 december

AI kommer inte att ersätta musiker, men kan påverka musikindustrin

I april släppte en skapare vid namn Ghostwriter låten ´Heart On My Sleeve´ med AI-genererade röster av sångarna The Weeknd och Drake. Trots att låten blev viral och AI:t övertygande kunde imitera de populära artisterna, säger Joel Beckerman, prisbelönt tv- och filmkompositör och medgrundare av Made Music Studio, att AI inte kommer att ersätta kompositörer inom överskådlig framtid. Anledningarna inkluderar människors koppling till artisternas berättelser och svårigheten att programmera kreativitet. AI kan dock fortfarande störa musikindustrin, till exempel genom att skapa ´tillräckligt bra´ bakgrundsmusik.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 29 december

Röstskådespelare oroade över hotet från artificiell intelligens

Trots att skådespelarfacket SAG-AFTRA har firat sin kontraktseger, är Jesse Inocalla, röstskådespelare, mer oroad än någonsin. Han påpekar att generativ AI-teknologi, som används för att skapa allt från text till ljud, bilder och videor, utgör ett speciellt hot mot röstskådespelare. Inocalla hävdar att röstskådespelare löper störst risk att utnyttjas av filmbolag som använder det nya kontraktets språk för att ersätta levande skådespelare med AI-röster. Montrealbaserade röstskådespelaren Tod Fennell delar Inocallas oro och menar att röstskådespelare lättare kan ersättas av studior utan någon större publikreaktion.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 24 december

AI:s påverkan på kultur: strider i Hollywood, TikTok-trender och musik

Artificiell intelligens (AI) har börjat omforma musik, film och konst, vilket har lett till entusiasm och panik. AI var i centrum för en tvist som stoppade Hollywood under sommaren 2023, då både författare och skådespelare strejkade. Skrivverktyg som ChatGPT och AI-bildgenereringsverktyg som Midjourney framträdde, vilket ledde till oro bland Hollywood-kreatörer att AI skulle ta över deras jobb. På TikTok har AI-innehåll spridits på oväntade sätt, inklusive deepfakes av amerikanska presidenter och AI-skapade visuella memes. AI har också skakat om musikvärlden med deepfakes av kända musiker. Vissa konstnärer har vidtagit proaktiva, juridiska åtgärder för att skydda sig själva.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 21 december

FTC lanserar utmaning för att hantera risker med röstkloning

Federal Trade Commission (FTC) ser röstkloning, förmågan att imitera någons röst till den grad att den kan tas för originalet, som en stor risk för konsumentbedrägeri. FTC planerar att lansera en ´Röstkloningsutmaning´ för att uppmuntra utvecklingen av lösningar för att skydda konsumenter mot skador orsakade av AI-aktiverad röstkloning, som bedrägeri och missbruk av biometrisk data och kreativt innehåll. FTC vill att teknologer och allmänheten kommer med sätt att förhindra att röstkloner lurar människor. En av de ledande företagen inom röstkloning, ElevenLabs, har fått ökat investerarintresse och rapporteras vara i förhandlingar om att höja 1 miljard dollar i en tredje finansieringsrunda i år.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 14 december

AI-teknik kan påverka svarta röster under 2024 års val

AI-teknologins snabba framsteg har mötts med både entusiasm och oro, särskilt inom politiken inför valen 2024. Flera personer varnar för att AI kan användas för att påverka hur folk röstar, och särskilt för att undertrycka svarta röster. Under en AI-säkerhetstoppmöte i London framhävde USA:s vicepresident Kamala Harris behovet av att reglera AI och varnade för AI-aktiverade desinformationsverktyg. En rapport från Brookings Institute varnade för att AI kan utnyttjas av antidemokratiska aktörer för att underminera förtroendet för demokratin. En artikel av Barrington M. Salmon varnar för att AI kan användas för att neka afroamerikaner rösträtten.

Direktlänk Dela KSDK News fördjupade 7 december

Google DeepMind skapar AI för att generera musik

Google DeepMind har utvecklat en ny modell, Lyria, som kan skapa musik med instrument och sång i olika genrer. YouTube och Google DeepMind samarbetar på två AI-experiment för musik, inklusive Dream Track, som låter användare skapa 30-sekunders soundtracks för YouTube Shorts i stil med sina favoritartister. DeepMind använder också SynthID för att märka AI-genererat ljud på ett sätt som är ohörbart för människor, och detta vattenmärke kan användas för att spåra ursprunget till AI-genererad musik och förhindra missbruk. Dream Track är redan i händerna på några YouTubers, och den skapar 30-sekunders spår som imiterar artister som Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan och Papoose.

Direktlänk Dela Androidcentral.com fördjupade 20 november

AI-musikgeneratorn Lyria från Google DeepMind kan skapa låtar i kända artisters stil

Google DeepMind har lanserat Lyria, deras mest avancerade AI-musikgenereringsmodell hittills, som kan skapa 30-sekunders YouTube Shorts i stil med artister som T-Pain, Sia, Demi Lovato och Troye Sivan. Användare kan skriva in ett ämne och välja en artist, och verktyget skriver texten, producerar bakgrundsspåret och sjunger låten i den valda musikerns stil. Dessa AI-verktyg är främst avsedda att hjälpa till att odla idéer och testa nya sätt för artister att koppla upp sig med sina fans. Generativ AI skapar dock en digital minfält när det gäller upphovsrätt.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 17 november

AI förändrar musikscenen

AI har blivit en egen genre inom musik, med artister som skapar låtar med hjälp av AI-klonade röster. En copywriter från Texas, Dustin Ballard, har blivit något av en stjärna på scenen, med sin version av ´Barbie girl´ där Johnny Cash sjunger Aquas gamla hit. Utvecklingen går snabbt och vi kan förvänta oss mer sofistikerade låtar i framtiden. Det har till och med föreslagits att Spotify borde tillåta användare att lyssna på sin favoritlåt med valfri vokalist. Men AI är bara ett verktyg och kan inte ersätta den mänskliga kommunikationen som ligger till grund för musik.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 17 november

Teknikchef avgår över användning av upphovsrättsskyddat material

En högt uppsatt chef vid teknikföretaget Stability AI har avgått på grund av företagets syn att det är acceptabelt att använda upphovsrättsskyddat material utan tillstånd för att träna sina produkter. Ed Newton-Rex var chef för ljud på företaget, som har sitt säte i Storbritannien och USA. Han ansåg att det var ´utnyttjande´ för någon AI-utvecklare att använda kreativt arbete utan samtycke. Många stora AI-företag, inklusive Stability AI, menar dock att det är ´fair use´ att ta upphovsrättsskyddat innehåll. Newton-Rex påpekade att han talade om alla AI-företag som delar denna syn - och de flesta av dem gör det.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 17 november

AI blir femte medlem i Beatles för att slutföra outgiven låt

Den 2 november släppte Beatles en ny låt, sex decennier efter deras första album. ´Now and Then´, en ursprungligen ofullständig demo inspelad av John Lennon på 1970-talet, blev en fullskalig låt i Beatles diskografi tack vare maskininlärning. 1994 gav Lennons änka Yoko Ono flera ofullständiga demos till de kvarvarande Beatles-medlemmarna, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. ´Now and Then´ lämnades ofullständig eftersom det krävdes avancerad teknik för att slutföra komplicerad ljudisolering. 2021 släppte filmregissören Peter Jackson dokumentärserien ´The Beatles: Get Back´, som använde artificiell intelligens för att isolera ljud från gamla videor. Detta inspirerade Jackson att skapa MAL, en programvara för maskininlärning som låter producenter dela upp en soundtracks komponenter i separata spår. Låten inkluderar Lennons originalvokaler, Harrisons akustiska och elektriska gitarr inspelad 1995, Starrs mer nyligen inspelade trumsektion, tillsammans med McCartneys bas, gitarr och piano bidrag. Men det är inte samma Beatles från 60 år sedan. Även om MAL rengör gamla vokaler, representerar sammansättningen av gamla vokalprover för en låt av ett sådant legendariskt band inte gruppens fulla talang, känsla och mänsklighet. Produktionen av den nya låten förnekar de två avlidna Beatles-medlemmarna, John Lennon och George Harrison, rätten att godkänna både sina individuella bidrag och spåret som helhet. Bara över en vecka efter dess utgivning nådde ´Now and Then´ nr 1 på Storbritanniens officiella singellista.

Direktlänk Dela The Daily Tar Heel fördjupade 17 november

YouTube lanserar AI-drivet verktyg för att skapa musik i kända artisters stil

YouTube lanserar ett nytt AI-drivet verktyg, ´Dream Track´, som låter användare skapa ljudinspelningar i stil med några av dagens mest kända musiker, inklusive John Legend, Demi Lovato, T-Pain och Sia. Verktyget gör det möjligt för användare att generera korta spår på upp till 30 sekunder i rösten och stilen hos en deltagande artist. Vid lansering kommer cirka 100 skapare i USA att ha tillgång till verktyget. Det kommer att vara begränsat till YouTube Shorts, plattformens korta videodelningsfunktion. Lanseringen kommer när YouTube, som ägs av Alphabet, försöker dra nytta av korsningen mellan AI-teknik och musik.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 17 november

YouTube avslöjar AI-verktyg för att imitera popstjärnor

YouTube har avslöjat ett artificiellt intelligensverktyg, Dream Track, som låter användare imitera popstjärnor som Demi Lovato och John Legend. Verktyget låter användare skapa korta låtar genom att beskriva egenskaper inklusive lyriskt innehåll och stämning. Nio artister har tillåtit att deras röst ´klonas´ av programvaran, inklusive Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain och Sia. För närvarande har cirka 100 skapare i USA fått tillgång till verktyget, som endast kan användas för att lägga till ljudspår på videor på YouTube Shorts. YouTube släppte två provvideor skapade med Dream Track, med imitationer av Charlie Puth och T-Pain.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 16 november

YouTube testar AI-genererade sångröster av kända artister i begränsad provning

YouTube har inlett ett samarbete med musikartister som John Legend och Sia för att erbjuda AI-genererade versioner av deras sångröster som soundtracks för skaparvideor. Med en musikgenereringsmodell skapad av Googles AI-enhet producerar den Google-ägda videoplattformen unika 30-sekundersklipp i en begränsad testning. Experimentet, kallat Dream Track, har öppnats för en liten grupp amerikanska skapare som använder dess Shorts-funktion. YouTube planerar också att producera AI-genererade resultat som att nynna en melodi och omvandla den till en gitarriff, eller att ta en poplåt och göra den till en reggaetonlåt, och hoppas kunna testa sådana verktyg senare i år. Dream Track-provningen drivs av Lyria, en musikgenererings AI-modell skapad av Google DeepMind, Googles AI-enhet baserad i London.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 16 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för musikpartners att begära borttagning av innehåll på sin plattform som ´imiterar en artists unika sång- eller rappröst´. För tillfället kommer detta nya borttagningssystem att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube bildade ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) i augusti för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom kommer YouTube att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till strömningssajten.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 14 november

AI kommer att återskapa Édith Piafs röst för hennes biografifilm

Sextio år efter hennes död kommer Édith Piafs röst att återskapas med hjälp av AI för att berätta hennes biografifilm. Warner Music Group (WMG) har samarbetat med Piafs bo för att producera filmen Edith. AI har tränats för att återskapa Piafs röst genom att mata den med hundratals röstklipp. Animation kommer att användas för att ge en modern tolkning av sångarens historia. Filmen är i ett konceptbevisstadium, med WMG som samarbetar med produktionsbolaget Seriously Happy för att utveckla den ytterligare. Julie Veille, regissör för franska dokumentärer, konceptualiserade den.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 14 november

YouTube inför riktlinjer för AI-genererade deepfakes

YouTube kommer att införa två uppsättningar riktlinjer för AI-genererade deepfakes: en mycket strikt uppsättning för att skydda plattformens musikindustrins partners och en annan, lösare uppsättning för alla andra. YouTube kommer att kräva att skapare börjar märka ´realistiskt´ AI-genererat innehåll när de laddar upp videor. Straffen för att inte märka AI-genererat innehåll korrekt kan variera, men kan inkludera nedtagningar och demonetisering. YouTube kommer att tillåta att folk begär borttagning av videor som ´simulerar en identifierbar individ, inklusive deras ansikte eller röst´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 november

AI förändrar musikindustrin

Artificiell intelligens (AI) omformar musikindustrin, från kreativa processer till produktion och konsumtion av musik. Tekniker som autotune har blivit omvälvande för många artister, och AI kan förvandla röster för att efterlikna favoritartister. Detta väcker frågor om branschens framtid. Musikingenjören Johny Edouard hos Eastmain Studio i Rochester har funnit AI-verktyg användbara för att påskynda mixning och masteringprocesser. Han erkänner dock att AI kan utgöra ett hot mot traditionella färdigheter. Universal Music Group har visat medvetenhet om de utmaningar som AI-teknik ställer, med ett engagemang för att samarbeta med företag för att skydda artisträttigheter.

Direktlänk Dela Spectrumlocalnews.com fördjupade 9 november

Skådespelerskan Scarlett Johansson har tagit juridiska åtgärder mot en artificiell intelligens (AI) applikation som använt hennes bild och röst utan tillstånd i en onlineannons. Appen, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, använder AI för att skapa personliga avatarer, konst och foton från 1990-talet. Kontroversen uppstod när Johanssons bild och röst användes för att marknadsföra appen. Företaget bakom appen, Convert Software, har inte kommenterat situationen. Fallet med Johansson är inte unikt, användningen av AI för att återskapa kändisars bild och röst har blivit allt vanligare.

Spark Chronicles fördjupade 4 november

Beatles använder AI för att släppa ´sista´ låten

Den legendariska musikgruppen Beatles har använt artificiell intelligens (AI) för att släppa vad som kallas deras sista låt, ´Now and Then´. Låten skrevs och sjöngs av John Lennon strax innan han mördades 1980. Paul McCartney mottog en demotape av låten från Lennons änka, Yoko Ono, 1994. De överlevande medlemmarna av Beatles försökte spela in låten på 90-talet, men ljudkvalitetsproblem stoppade detta. McCartney och Ringo Starr fortsatte att arbeta med låten, och den släpptes nu med hjälp av AI för att separera Lennons sång från bakgrundsbruset. En musikvideo till låten släpptes också, med arkivbilder av Beatles blandade med nuvarande bilder av McCartney och Starr.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 3 november

Skådespelerskan Scarlett Johansson stämmer AI-app för obehörig användning av hennes röst och bild

Skådespelerskan Scarlett Johansson har inlett rättsliga åtgärder mot appen Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, som har använt AI för att återskapa hennes röst och bild utan hennes tillstånd. Appen använder artificiell intelligens för att generera anpassade avatarer och konstverk. Johansson anklagar Lisa AI för att ha använt hennes bild och röst för att marknadsföra appen. Användningen av AI för att återskapa kändisars röster och likheter blir allt vanligare, och lagstiftare har introducerat en lagförslag som skulle förhindra obehörig distribution av AI-repliker.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 3 november

AI i konsten: Utforskar mörka korridorer och skapar debatt

AI genererar nu bilder överallt, från sociala medier till företagslogotyper och bilderböcker. Internationella konstnärer undersöker AI:s inverkan på kultur och politik, långt bortom dess relation till deras konstnärliga praktik. Konstnären Holly Herndon och hennes partner Mathew Dryhurst har blivit kända för sitt banbrytande arbete inom maskininlärning, programvara och musik. Deras forskningsprojekt, i samarbete med Arts Technologies-teamet vid Serpentine Galleries i London, kommer att visas nästa år. Projektet utforskar vad det innebär att vara konstnär i AI-eran. En annan viktig AI-konstnär är Trevor Paglen, som tillsammans med AI-forskaren Kate Crawford har utvecklat utställningen Training Humans.

Direktlänk Dela Prestige Online fördjupade 29 oktober

AI-verktyg används för att skapa falska kändisendorsement

Under de senaste månaderna har falska AI-kändisar dykt upp för att lura människor med falska endorsement. De ser ut och pratar precis som betrodda personligheter, och de marknadsför oftast varumärken du aldrig har hört talas om. Vissa AI-verktyg, inklusive Stable Diffusion-appar och viss Nvidia-teknik, kan lätt härma ´stora namn´ i kändisvärlden. Oärliga varumärken, eller regelrätta bedragare, har inga problem med att utnyttja denna lättillgängliga nya teknik. AI är också utmärkt på att härma kända röster, vilket är hur fans misstog låtar av AI-mixer Ghostwriter som nya släpp från Drake och The Weeknd.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 27 oktober

AI-verktyg används för att skapa falska kändisendorsement

AI-verktyg används allt mer för att skapa falska kändisendorsement. Dessa verktyg kan efterlikna kända personer som Tom Hanks, MrBeast, Gayle King, Elon Musk, Barack Obama, Tom Brady och Beyonce. AI kan också efterlikna kända röster, vilket har lett till att fans har misstagit låtar av AI-mixer Ghostwriter för nya släpp från Drake och The Weeknd. Sociala medier och Google har inte varit effektiva i att granska annonsörer, vilket har lett till att bedragare har kunnat dra nytta av detta. AI-verktyg är allmänt tillgängliga och enkla att använda, vilket skapar många möjligheter för falskt innehåll.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 26 oktober

YouTube utvecklar AI-verktyg för att härma musikartisters röster

Google utvecklar genom YouTube ett AI-verktyg som låter användare härma röster från sina favoritmusikartister. Verktyget skulle låta användare införliva sina favoritmusikers röster i sina egna videor. Tjänsten kommer att lanseras som ett betatest till vissa användare inom en snar framtid. Just nu förhandlar YouTube med skivbolag för att skapa en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Dock finns det fortfarande bekymmer kring potentiell missbruk och spridning av felinformation genom sådana verktyg, och det kan vara svårt att övertyga artister att hoppa på detta eftersom riskerna med AI-teknologier fortfarande är höga.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 23 oktober

Konstgjord intelligens utmanar inte riktiga artister

Konstgjord intelligens (AI) har ännu inte nått en nivå där den kan ta över musikskapande från riktiga artister. Trots att AI-sångskrivaren ´ghostwriter´ skapade en låt kallad ´Heart on My Sleeve´ med hjälp av röster från Drake och The Weeknd, vilket var imponerande nog för att vara berättigad till en Grammy, har ingen annan AI-låt kommit nära den kvaliteten. Huvudanvändningen för AI-musik är för närvarande AI-covers, där en artist gör en cover av en befintlig låt. AI-foton kan skapa realistiska bilder, men deras trovärdighet kan ifrågasättas av den riktiga personen på bilden.

Direktlänk Dela Talon Marks fördjupade 20 oktober

YouTube utvecklar AI-verktyg för att låta skapare använda artisters röster

YouTube arbetar på ett AI-verktyg som låter användare replikera röster från populära artister. Tidigare i år tvingade Universal streamingtjänster att ta bort en viral hit som skapats med AI-verktyg för att låta som en ny låt från Drake och The Weeknd. YouTube´s AI-musikverktyg kommer att vara en officiellt licensierad version av de AI-deepfake-program som redan finns på internet. Verktyget var tänkt att lanseras på deras ´Made On YouTube´-evenemang förra månaden, men det var inte klart ännu.

Direktlänk Dela Stereogum fördjupade 19 oktober

USA:s senatorer föreslår lagstiftning för att skydda mot AI-genererade repliker

Amerikanska senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis har presenterat ett diskussionsutkast till lagstiftning för att skydda skapare och individer från spridningen av AI-genererade repliker utan deras samtycke. Lagförslaget, kallat NO FAKES Act, skulle ge både kändisar och vanliga människor rättslig återkallning för obehörig AI-replikering av deras likhet. Diskussionen kommer i kölvattnet av att AI blivit ett hett ämne inom musik-, film- och tv-industrin, med låtar som har röstklonade sånger av artister som Drake, The Weeknd och Bad Bunny som har gått virala i år.

Direktlänk Dela Office of Senator Tom Carper fördjupade 14 oktober

Förslag till lag för att skydda skådespelare från AI

En tvärpolitisk proposition som introducerades på torsdagen syftar till att skydda skådespelare, sångare och andra artister från generativa artificiella intelligens (AI) digitala replikor. Lagen Nurture Originals, Foster Art, och Keep Entertainment Safe (NO FAKES) Act skulle hålla individer eller företag ansvariga för att producera obehöriga digitala replikor av individer i en föreställning, tillsammans med plattformar som värd för sådant innehåll. Lagen skulle utesluta vissa digitala replikor från ansvar baserat på första ändringsskydd. Propositionen följer ökande oro över hot från generativ AI mot skapare.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 oktober

Ny amerikansk lag skulle förbjuda AI-genererade deepfake-vokaler

En grupp amerikanska senatorer har lagt fram ett lagförslag för att skydda musiker och andra från deepfakes och andra replikeringar av deras likhet, som det ökända ´Fake Drake´-låten tidigare i år. Lagförslaget, betecknat ´Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe Act´ eller NO FAKES Act, skulle skapa en federal rättighet för konstnärer och andra att stämma de som skapar ´digitala repliker´ av deras bild, röst eller visuella likhet utan tillstånd. Lagförslaget har fått applåder från musikindustrigrupper.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 12 oktober

Trudeau-regeringen uppmanar teknikföretag att följa AI-uppförandekod

Trudeau-regeringen uppmanar teknikföretag att underteckna en frivillig uppförandekod för avancerade generativa AI-system. Detta är ett svar på de etiska frågor och sanningens gränsdragning som AI-teknik innebär. Målet är att säkerställa att läsare aldrig tvivlar på äktheten hos texter, foton och bilder som publiceras. Detta inkluderar bilder genererade av AI, som påven i en dunjacka, Emmanuel Macron som sopgubbe och Donald Trump under gripande. Dessa riktlinjer förbjuder användning av externa generativa AI-verktyg för att producera texter, foton, videor eller bilder avsedda för publicering, om inte annat är godkänt. AI kan vara användbart för journalister, men det får inte användas för att ersätta dem.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 1 oktober

Spotify planerar inte att förbjuda AI-skapad musik, enligt VD Daniel Ek

Daniel Ek, VD för Spotify, har meddelat att företaget inte planerar att införa ett totalt förbud mot musik skapad med hjälp av artificiell intelligens (AI), men erkänner att det är en komplex fråga med svåra gränsdragningar. Spotify anser att användning av AI-verktyg för att förbättra artisternas musik är acceptabelt, men verktyg som helt efterliknar andra musikers stil är inte acceptabla. Ek nämner att det finns en mellanväg, där AI-påverkad musik är influerad av andra artister utan att direkt kopiera deras verk. Han betonar att Spotify redan utmanas med dessa komplexa frågor.

Direktlänk Dela GAFFA fördjupade 26 september

Spotifys VD planerar inte att totalt förbjuda AI-innehåll på plattformen

Spotifys VD, Daniel Ek, säger att han inte planerar att totalt förbjuda innehåll skapat av artificiell intelligens (AI) på musikstreamingplattformen. Tidigare i år drog plattformen tillbaka en låt med AI-klonade röster av artisterna Drake och The Weeknd. Ek menar att det finns giltiga användningar av tekniken i musikskapande, men att AI inte bör användas för att imitera mänskliga artister utan deras samtycke. Han ser tre ´hinkar´ av AI-användning: verktyg som förbättrar musik, verktyg som imiterar artister och en mer tvistig mittpunkt där musik skapad av AI tydligt påverkas av befintliga artister men inte direkt imiterar dem.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 26 september

AI-genererad duett av Drake och The Weeknd skickad för Grammy-övervägande

Drake och The Weeknds AI-genererade duett ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Låten skapades av en okänd individ, känd som Ghostwriter, som kombinerade datorgenererade sångframträdanden med mänsklig kreativitet. Inspelningen försvarades av Recording Academy CEO Harvey Mason Jr, som sa att den är absolut berättigad eftersom en människa skrev den. Låten har lämnats in för övervägande i två kategorier: Årets låt och Bästa raplåt. Debatten kring ´Heart on My Sleeve´ belyser den föränderliga kopplingen mellan teknologi och musikindustrin.

Direktlänk Dela The Daily Star fördjupade 11 september

AI-genererad låt av Drake och The Weeknd inlämnad för Grammy-övervägande utan deras medverkan

En AI-genererad samarbete mellan Drake och The Weeknd med titeln ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Vad som dock skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Recording Academy CEO Harvey Mason Jr. försvarade inlämningen, med motiveringen att den är berättigad eftersom den skrevs av en människa. Låten har lagts fram för övervägande i både kategorin Årets låt och Bästa raplåt. Medan texterna faktiskt skapades av Ghostwriter, genererades de vokala framträdandena helt av artificiell intelligens. Ett stort hinder för ´Heart on My Sleeve´ är Grammys krav på ´generation distribution´. Låtar måste ha en bred lansering, tillgänglig genom olika distributionskanaler. Efter en första visning på YouTube och streamingplattformar försvann spåret på grund av nedtagning av Universal Music Group, skivbolaget som representerar Drake och The Weeknd. Denna situation har väckt en debatt om berättigande av AI-genererat innehåll för Grammy-erkännande.

Direktlänk Dela The Business Standard fördjupade 10 september

AI-genererad låt diskvalificerad från Grammy-nominering

Inspelningsakademins VD har diskvalificerat låten ´Heart on My Sleeve´ från att vara berättigad till en Grammy. Låten, som använde artificiell intelligens (AI) för att efterlikna rösterna på de populära artisterna the Weeknd och Drake, skapades av TikTok-användaren Ghostwriter977. Trots att den skickades in för övervägande i kategorierna Bästa Raplåt och Årets Låt, har låten tagits bort från stora plattformar som Apple, Spotify och TikTok. VD:n, Mason, hävdade först att låten var berättigad, men har nu ändrat sin ståndpunkt och säger att låten inte är berättigad på grund av brist på kommersiell tillgänglighet.

Direktlänk Dela Alaska Commons fördjupade 9 september

Grammy-chefen Harvey Mason Jr. har klargjort att den virala låten ´Heart on My Sleeve´, som använder AI-teknik för att efterlikna rösterna hos Drake och Weeknd, inte är berättigad till Grammy-priser. Trots att låten skrevs av en mänsklig skapare, var sångstämmorna inte lagligt erhållna eller godkända av etiketten eller artisterna, och låten är inte kommersiellt tillgänglig. Ghostwriter, den musikaliska skaparen som släppte den obehöriga låten i april, hade tidigare lämnat in ´Heart on My Sleeve´ för Grammy-övervägande i två kategorier: Årets låt och bästa raplåt.

Synced Review fördjupade 8 september

AI-genererad låt ´Heart on My Sleeve´ icke berättigad till Grammy, säger Recording Academy-chef

Insisterar på att AI-genererade låten ´Heart on My Sleeve´, som använder vokaler av Drake och the Weeknd, inte är berättigad till en Grammy, har Recording Academy-chefen Harvey Mason Jr. publicerat en video. Trots att låten skrevs av en människa, är den inte kommersiellt tillgänglig, vilket gör den icke berättigad. Låten togs bort från streamingtjänster efter juridisk åtgärd av Universal Music Group, företaget som släpper Drake och the Weeknds musik. Mason klargjorde att inspelningar som använder AI-teknik kommer att vara berättigade, men ord och melodier som i huvudsak skrivs av AI är inte.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 8 september

AI-skapat musikspår av Drake och The Weeknd skickas in för Grammy-pris

En pseudonymiserad TikTok-användare som skapade en AI-genererad, fiktiv samarbete mellan Drake och The Weeknd, har nu skickat in låten för övervägande till Grammy Awards i två kategorier: Bästa raplåt och Årets låt. Låtskaparen, Ghostwriter, är tekniskt berättigad till utmärkelsen trots att låten använde artificiell intelligens för att efterlikna sångstilarna hos Drake och The Weeknd utan deras respektive samtycke. Ghostwriter har nyligen publicerat en ny AI-assisterad låt, ´Whiplash´, som föreställer ett samarbete mellan rapparna Travis Scott och 21 Savage.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 8 september

AI-genererad låt av Drake och The Weeknd skickas in för Grammy-övervägande

En AI-genererad låt kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har skickats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Det som har väckt uppståndelse är att ingen av de kanadensiska megastjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade sångframträdanden med mänskligt låtskrivande. Inspelningsakademins VD Harvey Mason Jr. försvarade inskickandet med att låten är fullständigt berättigad eftersom den skrevs av en människa.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 7 september

Ägarskap och intrång i upphovsrätten för generativ AI under engelsk lag

Generativa AI-program som ChatGPT (OpenAI) och dess konkurrenter, till exempel Google´s Bard, växer snabbt. De svarar på användarens input och skapar nytt innehåll som text, bilder och ljud. En AI skrev till exempel en fotbollssång för Liverpools nya mittfältare Alexis Mac Allister och kunde återskapa rösterna för Drake och The Weeknd i en låt som blev viral på sociala medier. I artikeln utforskas AI och ägarskap och intrång i upphovsrätten enligt engelsk lag. Upphovsrätten ägs av ´författaren´ till ett verk, det vill säga ´personen´ som skapar verket. En AI är inte en person. Men vad händer om en AI ensam skrev en artikel, ensam skapade en sång eller ensam skapade en teckning och det inte var någon människa inblandad? Skydd för dessa datorgenererade verk ges till personen (inte AI) som gjorde arrangemangen nödvändiga för skapandet av verket om det uppfyller originalitetsgränsen. Regeringen har tidigare hållit en konsultation där man övervägde om bestämmelserna om datorgenererade verk behövde uppdateras, men beslutade att inte göra några ändringar i detta skede. Det finns fortfarande frågor som: Kan användaren som matar in i AI vara ägare till upphovsrätten eller är det skaparen av AI-tekniken? Om AI använder befintliga källor, är dess output original nog att skyddas av upphovsrätten? OpenAI:s villkor ger användaren ägande till input och överför rättigheterna i output till användaren. Det finns dock undantag som output från liknande frågor från andra användare som genererade samma svar. I detta fall äger inte användaren output. Upphovsrätten kränks i allmänna termer när en person kopierar (direkt eller indirekt) hela eller en väsentlig del av ett verk utan ägarens tillstånd (eller ger en annan person tillstånd att göra detta). Vad som menas med väsentlig är ett kvalitativt snarare än kvantitativt test, vilket innebär att kvaliteten på det som kopierades snarare än kvantiteten är vad som räknas. Generativ AI använder tillgängliga källor för att producera innehåll och AI fortsätter att lära sig från input. Sådana källor kan vara skyddade av upphovsrätt (eller till och med ett varumärke) så frågan är om detta skulle vara en kränkning. Getty Images (ett företag för lagerfoton) har enligt uppgift lagt fram ett krav i USA mot Stability AI (ett Londonbaserat generativt AI-företag som producerar bilder från inmatad text) för kränkning av upphovsrätten. Stability AI bearbetade påstått bilder från Getty Images utan tillstånd. Det kommer att bli intressant att se utfallet av detta fall. När det gäller maskininlärning övervägde regeringen ett undantag för upphovsrätt för text- och datagruvning av AI. Det verkar dock som att regeringen nu föredrar att arbeta med parter (inklusive de inom AI-sektorn) för att utveckla en potentiell frivillig uppförandekod (se https://www.gov.uk/guidance/the-governments-code-of-practice-on-copyright-and-ai). Generativ AI utvecklas snabbt och det har redan hållits en regeringskonsultation och ett förslag till att utveckla en frivillig uppförandekod. Detta är definitivt ett område att hålla koll på. Ägarskapet till upphovsrätten från generativa AI-program är oklart. Men kontraktsvillkor kan användas för att klargöra äganderätten till immateriella rättigheter. Generativ AI kan fortfarande kränka immateriella rättigheter eller producera innehåll som en tredje part kan hävda är förtalande. OpenAI:s villkor gör det till användarens ansvar att kontrollera att innehållet inte bryter mot några lagar. Upphovsrätt är en oregistrerad rättighet så för dina upphovsrättsliga verk bör du behålla detaljerade register för att hjälpa till att bevisa existensen och ägarskapet av din upphovsrätt (detta är också viktigt om du anklagas för att kränka en tredje parts upphovsrätt). Du bör också använda ©-symbolen för att meddela tredje parter om din upphovsrätt.

Direktlänk Dela Lexology.com fördjupade 7 september

AI-genererad låt inlämnad till Grammy Awards utan artisternas inblandning

En AI-genererad sång kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Det som skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, strävar modigt efter musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Låten har lämnats in för övervägande i både Årets låt och Bästa raplåt-kategorierna.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 6 september

AI-genererad låt inlämnad för Grammy-övervägande

Den anonyma artisten Ghostwriter, som tidigare gick viral med sin AI-genererade låt ´Heart on My Sleeve´ som härmar Drake och The Weeknd, har nyligen inlämnat den kontroversiella låten för övervägande till nästa års Grammy Awards. Trots användningen av AI-teknik var ´Heart on My Sleeve´ berättigad eftersom den skrevs av en människa, sa Harvey Mason Jr., VD för Recording Academy. Låten drogs tillbaka från streamingtjänster efter att ha genererat över 600 000 spelningar på Spotify och 275 000 visningar på YouTube. Ghostwriter har även släppt en ny AI-genererad låt som låter som Travis Scott och 21 Savage.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 6 september

AI-genererad låt med Drake och The Weeknds röster nominerad till Grammy

En låt med AI-genererade imitationer av Drake och The Weeknds röster, betitlad ´Heart on My Sleeve´, har skickats in för Grammy-övervägande. Låtens skapare, Ghostwriter, strävar efter musikindustrins mest eftertraktade pris för en falsk duett. Enligt Recording Academy CEO, Harvey Mason Jr, är den ´absolut berättigad eftersom den skrevs av en människa´. Låten nominerades för bästa raplåt och årets låt, priser som ges till låtskrivarna, inte utövarna. Trots detta kräver Grammy-regler att låtar har ´generation distribution´, vilket kan vara ett hinder då Universal Music skickade nedtagningar till DSP:er och låten försvann från YouTube och strömningstjänster.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 6 september

Ghostwriter återkommer med AI-baserad låt som efterliknar Travis Scott och 21 Savage

Den anonyma musikskaparen Ghostwriter, känd för att ha skapat en AI-baserad låt som efterliknade rösterna hos popstjärnorna Drake och The Weeknd, har återkommit med en ny låt, ´Whiplash´. Låten använder AI för att efterlikna rösterna hos rapparna Travis Scott och 21 Savage. Ghostwriter och dess team har sedan ´Heart on My Sleeve´ släpptes haft möten med skivbolag, techledare, musikplattformar och artister om hur man bäst kan utnyttja AI:s krafter. De har även deltagit i en virtuell rundabordsdiskussion organiserad av Recording Academy, organisationen bakom Grammy Awards.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 september

Artificiell intelligens skapar musik som lurar öronen

Artificiell intelligens (AI) fortsätter att fascinera och oroa musikindustrin. Fem verk har lurat många öron genom att nästan perfekt imitera musikstjärnor. Beatmakern Lnkhey släppte en AI-genererad låt som gick viral, trots att artisten Angela Angèle inte kände till dess existens. En falsk samarbete mellan Drake och The Weeknd dök upp, släppt av en mystisk person kallad Ghostwriter977. Brittiska gruppen Breezer skapade ett Oasis-inspirerat album med hjälp av AI. DJ David Guetta använde AI för att återskapa Eminems röst. Slutligen har YouTube-kanalen There I Ruined It skapat roliga covers med AI, inklusive en låt med Johnny Cashs röst som sjunger Barbie Girl.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 30 augusti

Oneohtrix Point Never meddelar släppet av nytt album

Elektronmusikartisten Oneohtrix Point Never, även känd som Daniel Lopatin, har meddelat att hans nya album, ´Again´, kommer att släppas den 26 september via Warp Records. Detta är Lopatins tionde fullängdsprojekt och hans första sedan ´Magic Oneohtrix Point Never´ 2020. Sedan dess har han producerat album för The Weeknd och Soccer Mommy och skapat musik till en animerad Star Wars-kortfilm för Disney+. Lopatin har experimenterat med generativ AI under produktionen av det nya albumet, och har använt AI-baserade text-till-musikprovgeneratorer, som Riffusion och OpenAI´s Jukebox, för att skapa vokaler för spåret ´Locrian Midwest´. Han har också använt Adobe´s Enhanced Speech-programvara för att generera vokalljud.

Direktlänk Dela MusicRadar fördjupade 30 augusti

Musikstjärnor uttrycker sina åsikter om artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) har blivit ett växande samtalsämne inom musikindustrin och flera artister har uttryckt sina åsikter om teknologin. Selena Gomez har kommenterat att det är ´skrämmande´ när AI används för att skapa en version av The Weeknds ´Starboy´ med hennes datorgenererade röst. Ed Sheeran har uttryckt oro över att AI kan ta jobb från människor och ifrågasätter varför det behövs. Drake har blivit ett ofta använt mål för AI av fans, men har uttryckt missnöje med ett AI-cover av Ice Spices ´Munch´. Lil Wayne har uttryckt att AI inte kan kopiera hans kreativitet, medan Liam Gallagher och Grimes har uttryckt mer positiva åsikter om teknologin.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 23 augusti

YouTube planerar att använda sitt verktyg för upphovsrättsdetektering för att identifiera AI-genererad musik

YouTube planerar att använda sitt upphovsrättsdetekteringsverktyg, Content ID, för att identifiera låtar skapade av artificiell intelligens (AI). Verktyget, som ursprungligen utvecklades för att identifiera upphovsrättsskyddad musik i användaruppladdade videor, kan komma att spela en viktig roll i att upptäcka potentiellt upphovsrättsintrång i AI-genererad musik, enligt YouTube-chefen Neal Mohan. Bolaget planerar att samarbeta med artister och skivbolag för att utforska nya sätt att använda AI inom musik, samtidigt som det prioriterar skyddet av artisternas kreativa verk. Dock finns det få riktlinjer och etablerade bästa praxis för den nya eran av generativ AI, vilket innebär att YouTube befinner sig i outforskade vatten.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 23 augusti

Google har meddelat ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att utveckla en AI-ramverk för att skydda artisters röster från AI-genererade kopior. Detta kommer efter att en låt med AI-genererade röster av Drake och The Weeknd, båda UMG-artister, blev viral tidigare i år. UMG var inte nöjd med detta och krävde att musikplattformar skulle ta ner spåren. Google har nu signalerat att de kommer att betala musikindustrin med speciella avtal som skapar helt nya privata immaterialrätter, medan de insisterar på att det är tillåtet att skrapa data för AI-träning.

The Verge fördjupade 22 augusti

Musiker Hozier överväger att strejka över AI-hot mot musikindustrin

Den irländska musikern Hozier, vars riktiga namn är Andrew John Hozier-Byrne, har sagt att han skulle överväga att strejka över det hot som artificiell intelligens (AI) utgör för hans bransch. Hollywoodskådespelare och författare strejkar för närvarande över bättre kontrakt och skydd mot användningen av AI. Hozier tillade att han inte är säker på om AI ´uppfyller definitionen av konst´. AI-tekniken kan användas för att skriva låtar eller efterlikna kända artister. Hozier diskuterade också döden av den irländska sångerskan och låtskrivaren Sinéad O´Connor.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 17 augusti

Musiker diskuterar användning av AI i musikskapande

Musiker Benoît Carré diskuterar hur artificiell intelligens (AI) används för att skapa låtar och falska samarbeten mellan kända artister, både levande och avlidna. Carré, som själv har komponerat ett album helt skapat av AI, menar att det är möjligt att känna igen denna manipulerade musik. Han nämner exempel som ett falskt duett mellan Drake och The Weeknd, och ett påhittat samarbete mellan Bad Bunny och Rihanna. Carré påpekar dock att det är svårt att upptäcka användningen av AI i musik, särskilt när originalvokalerna redan är kraftigt bearbetade. Han betonar också de juridiska och etiska aspekterna av att använda AI på detta sätt.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 17 augusti

AI genererar sång av Angèle, skapar debatt om teknologins roll i musikindustrin

En version av Gazo och Heuss L´enfoirés låt Saiyan, framförd av Angèle men genererad av artificiell intelligens (AI), har skapat debatt bland fansen. Angèle reagerade genom att själv sjunga låten på TikTok och uttryckte samtidigt skepsis mot användningen av AI. Beatmakern Lnkhey, som skapade den falska versionen, har fått nästan 22 000 likes och kommentarer på Twitter. Användningen av AI i musik har ökat under 2023, vilket väcker viktiga juridiska och etiska frågor.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 12 augusti

AI skapar kontroversiell cover av Angèles låt Saiyan

En version av Gazo och Heuss L´enfoirés låt Saiyan, framförd av Angèle men genererad av artificiell intelligens (AI), har skapat debatt bland fans. Angèle reagerade med en video på TikTok där hon sjunger samma text framför sitt piano. Hon uttryckte skepsis mot teknologin och uttryckte oro för sitt yrke. Covern, skapad av beatmakaren Lnkhey, har fått nästan 22 000 gillanden och kommentarer på Twitter. Användningen av sådana verktyg har ökat sedan 2023, vilket väcker viktiga juridiska och etiska frågor.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 12 augusti

Google i samtal med musikindustrin om AI-musiklicensiering

Alphabet, Googles moderbolag, är i inledande samtal med Universal Music Group om att utveckla ett verktyg som låter fans skapa ´deepfake´-låtar med artisters röster och musik genom en legitim process. Artister som deltar i programmet skulle få royalties. Warner Music är också i samtal med Google om ett liknande verktyg. AI-verktyg har skapat problem för musikindustrin då de kan klonas artisters röster eller replikera deras musik, vilket inkräktar på deras immateriella rättigheter och potentiellt minskar deras inkomstpotential.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 12 augusti

Google och Universal Music förhandlar om AI-genererade låtar

Google och Universal Music förhandlar om ett avtal för att licensiera artisters röster och melodier för AI-genererade låtar. Diskussionerna väntas inkludera utvecklingen av ett verktyg för fans där individer kan skapa AI-genererade låtar, men de relevanta upphovsrättsinnehavarna skulle få betalt. Artisterna skulle ha möjlighet att välja att delta i processen. Enligt Financial Times är samtalen i ett tidigt skede och det finns inga planer på en omedelbar produktlansering. Samtalen kommer efter en populär och nyligen trend där fans använder AI-program för att skapa deepfake-musik som imiterar artists röster och takt så att det verkar som att de sjunger andras låtar eller till och med nytt material.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 9 augusti

Google och Universal Music överväger att utnyttja AI-genererad musik för monetär vinst

Musikbolag världen över börjar se potentialen i att tjäna pengar på AI-genererad musik. Google och Universal Music är nära att sluta ett avtal som skulle låta Universal tjäna pengar på Googles deepfake-teknik. De två företagen diskuterar för närvarande om att skaffa licenser för att använda artisters röster och melodier i AI-genererade musikkompositioner. Målet med dessa förhandlingar är att skapa ett verktyg som gör det möjligt för fans att lagligt producera och remixa musikspår, samtidigt som upphovsrättsinnehavarna kompenseras på lämpligt sätt.

Direktlänk Dela Firstpost fördjupade 9 augusti

Grimes vill bli mjukvara och leva i molnet

Grimes har uttryckt en önskan om att bli mjukvara i sin senaste electropopsingel ´I Wanna Be Software´, samproducerad med Illangelo. Hon vill ladda upp både sin själ och sitt medvetande till en digital form och bli en virtuell varelse som lever i molnet. Hon är inte rädd för en framtid där AI-röster och deepfakes suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi. Hon har tidigare lånat ut sin AI-röst till musikaliska samarbeten, under förutsättning att hon får dela på intäkterna från AI-genererade låtar som använder hennes röst.

Direktlänk Dela GAFFA fördjupade 9 augusti

Meta lanserar AudioCraft, ett AI-verktyg för skapande av musik och ljud

Meta lanserade på onsdagen AudioCraft, ett AI-verktyg som låter användare skapa musik och ljud från grunden med textbaserade inmatningar, som en del av VD Mark Zuckerbergs större satsning på generativ AI. Meta presenterade open-source AudioCraft som ett verktyg som syftar till att göra generativ AI för ljud enklare och mer allmänt tillgängligt. Alla Facebook-användare kan installera AudioCraft och Meta inbjuder särskilt forskare och musikproffs att använda det. Det nya verktyget är resultatet av en kombination av tre AI-generativa modeller: MusicGen tar textinmatningar för att skapa musik, AudioGen gör detsamma med ljud som fotsteg eller skällande hundar och en förbättrad version av EnCodec hjälper till att förbättra den uppfattade kvaliteten på de två tidigare.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 3 augusti

Experter inom artificiell intelligens (AI) har uttryckt oro över den snabba utvecklingen av AI-teknologi och uppmanar regeringar att reglera denna. USA och EU arbetar på en frivillig uppförandekod för AI-industrin, och Kanada har deltagit i detta arbete. Kanadas innovationsminister François-Philippe Champagne har varit direkt involverad i utvecklingen av en internationell AI-uppförandekod. Efter introduktionen av OpenAI´s ChatGPT förra hösten kallade Champagne till ett ´brådskande möte´ med Rådet för Artificiell Intelligens. En grupp parlamentariker och senatorer spenderar sommaren med att träffa de inblandade i AI och blir informerade om frågorna. När parlamentet återsamlas på hösten kommer industrin att börja studera Bill C-27, en sekretesslag som har en sektion inriktad på AI.

National Post fördjupade 24 juli

Gene Simmons från KISS uttrycker oro över artificiell intelligens inom musikbranschen

Gene Simmons, basist och sångare i rockbandet KISS, uttrycker oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom musikbranschen och efterlyser lagstiftning. Han frågar sig vem som äger upphovsrätten till en låt som skapats av AI med hans röst. Popartisten Grimes har nyligen sagt att hon skulle dela 50% av royaltyintäkterna på en framgångsrik AI-genererad låt som använder hennes röst. Tidigare i år hade Universal Music en låt med deepfaked röster från Drake och The Weeknd borttagen från streamingtjänster, med motiveringen att träningen av generativ AI med deras artisters musik var ett brott mot upphovsrätten.

Direktlänk Dela Blabbermouth fördjupade 16 juli

Grammy Awards reglerar AI-musik: Endast musik skapad av människor kan nomineras

Recording Academy meddelade nyligen att endast musik skapad av människor kommer att vara berättigad till nominering eller vinst av en Grammy. Inspelningar som använder AI-teknologi kommer att vara berättigade, men ord och melodier i grunden skrivna av AI, eller generativ AI, är inte det. Detta förklarades av Recording Academy´s VD, Harvey Mason Jr., som sa att det är ett mänskligt pris som betonar excellens, drivet av mänsklig kreativitet. Han betonade att regeländringen gjordes för att klargöra att vissa typer av AI-teknologi är okej, men generativ AI är inte det.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 5 juli

Blandade recensioner för flera populära TV-serier

Recensioner av flera TV-serier har delats. Peaky Blinders säsong 6 fick ett blandat mottagande, med kritik för att serien försämrades under sin gång. Black Mirror säsong 6 fick också blandade recensioner, med en användare som rekommenderade det starkt och en annan som gav det en låg poäng. Serien 1923 beskrevs som mycket bra men slutade abrupt, medan den senaste säsongen av Succession fick höga betyg. The Weeknd och Lily-Rose Depp´s nya serie, The Idol, beskrevs som en bra skildring av musikbranschen. Slutligen rekommenderades Mare of Easttown för dess intressanta karaktärer och berättande.

Direktlänk Dela FragZone fördjupade 5 juli

Meta lanserar AI-modell för musikskapande, ´MusicGen´

Generativa AI-verktyg används redan för att skapa text- och bildinnehåll, men nu riktas fokus även mot audio och musik. En nyligen viral låt med Drake och The Weeknd skapades helt av AI, vilket pekar på en framtida förändring i musikindustrin. Meta har nu lanserat en generativ AI-modell kallad ´MusicGen´, som använder text- eller melodiprompter för att skapa ny musik baserad på musikprover och instrumentstilar. Modellen har tränats på 20 000 timmar av musik och kan potentiellt skapa nya vägar för musikskapande. Dock kan det också möta juridiska utmaningar, särskilt om musikindustrin ingriper.

Direktlänk Dela Social Media Today fördjupade 5 juli

Noel Gallagher har släppt sitt fjärde album med bandet High Flying Birds, kallat Council Skies. Albumet är skapat under pandemin och Gallagher menar att det är det bästa han har släppt med bandet. Han jämför turnén med U2 som förband för deras Joshua Tree-turnéer 2017 och 2019 med tiden i Oasis. Gallagher berättar också att han redan har två ytterligare album planerade efter Council Skies.

The Irish Times fördjupade 27 maj

AI har blivit en central motståndare i Hollywoods författarstrejk, med skyltar som varnar studiechefer att författare inte kommer att låta sig ersättas av ChatGPT. Teknikindustrins aktörer säljer dock fortfarande löftet om en framtid där AI är ett nödvändigt verktyg för varje del av Hollywoods produktion, från budgetering och konceptkonst till manusutveckling och produktion av en första version av en långfilm med en knapptryckning. Författarstrejken har satt strålkastaren på ökande spänningar över huruvida en AI-driven produktionsprocess kommer att vara en dröm eller en mardröm för de flesta Hollywoodarbetare och deras publik.

The Guardian fördjupade 26 maj

Universal Music Group samarbetar med Endel för AI-genererade ljudlandskap

Universal Music Group (UMG) har meddelat ett partnerskap med Endel, ett företag som använder AI för att skapa ljudlandskap som underlättar arbete, meditation och sömn. UMG kommer att licensiera Endels teknologi för att möjliggöra för sina artister att skapa så kallade ”vetenskapsbaserade” ljudlandskap för att förbättra lyssnarnas välbefinnande. Avtalet inkluderar både ny musik och nya versioner av katalogmusik. Endels modell tar hänsyn till variabler som väder, tid på dygnet, plats och hjärtfrekvens när den anpassar sina ljudströmmar för enskilda användare. Tidigare samarbeten inkluderar projekt med Grimes, Miguel, Richie Hawtin och UMG-artisten James Blake.

Direktlänk Dela Pitchfork Media fördjupade 25 maj

Musikern Sting uttrycker oro över artificiell intelligens inom musikindustrin

Den brittiska musikern Sting har uttryckt oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom musikindustrin och menar att vi bör vara försiktiga med tekniken. I en intervju med BBC sa Sting att musikens byggstenar tillhör människor och att vi alla måste kämpa för att försvara vårt mänskliga kapital mot AI. Debatten kring AI-låtar har vuxit inom musikindustrin de senaste månaderna. Universal Music Group, som representerar Sting, liknade AI-musik vid ´bedrägeri´ i ett brådskande brev skickat till musikströmningstjänster som Spotify och Apple Music i april.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 18 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare