» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 230 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

The Weeknd är en kanadensisk sångare, låtskrivare och musikproducent. Hans riktiga namn är Abel Makkonen Tesfaye och han föddes den 16 februari 1990 i Toronto, Kanada. Han blev först känd för sina anonyma uppladdningar av låtar på YouTube 2010 och släppte sitt första mixtape, House of Balloons, 2011. The Weeknd har sedan dess släppt flera framgångsrika album, som Starboy och After Hours, och har vunnit flera priser, inklusive tre Grammy Awards. Hans musikstil blandar R&B, pop och elektroniska influenser och hans röst är ofta jämförd med Michael Jacksons.

Senaste nytt kring The Weeknd

Google DeepMind skapar AI för att generera musik

Google DeepMind har utvecklat en ny modell, Lyria, som kan skapa musik med instrument och sång i olika genrer. YouTube och Google DeepMind samarbetar på två AI-experiment för musik, inklusive Dream Track, som låter användare skapa 30-sekunders soundtracks för YouTube Shorts i stil med sina favoritartister. DeepMind använder också SynthID för att märka AI-genererat ljud på ett sätt som är ohörbart för människor, och detta vattenmärke kan användas för att spåra ursprunget till AI-genererad musik och förhindra missbruk. Dream Track är redan i händerna på några YouTubers, och den skapar 30-sekunders spår som imiterar artister som Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan och Papoose.

Direktlänk Dela Androidcentral.com fördjupade 20 november

AI-musikgeneratorn Lyria från Google DeepMind kan skapa låtar i kända artisters stil

Google DeepMind har lanserat Lyria, deras mest avancerade AI-musikgenereringsmodell hittills, som kan skapa 30-sekunders YouTube Shorts i stil med artister som T-Pain, Sia, Demi Lovato och Troye Sivan. Användare kan skriva in ett ämne och välja en artist, och verktyget skriver texten, producerar bakgrundsspåret och sjunger låten i den valda musikerns stil. Dessa AI-verktyg är främst avsedda att hjälpa till att odla idéer och testa nya sätt för artister att koppla upp sig med sina fans. Generativ AI skapar dock en digital minfält när det gäller upphovsrätt.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 17 november

AI förändrar musikscenen

AI har blivit en egen genre inom musik, med artister som skapar låtar med hjälp av AI-klonade röster. En copywriter från Texas, Dustin Ballard, har blivit något av en stjärna på scenen, med sin version av ´Barbie girl´ där Johnny Cash sjunger Aquas gamla hit. Utvecklingen går snabbt och vi kan förvänta oss mer sofistikerade låtar i framtiden. Det har till och med föreslagits att Spotify borde tillåta användare att lyssna på sin favoritlåt med valfri vokalist. Men AI är bara ett verktyg och kan inte ersätta den mänskliga kommunikationen som ligger till grund för musik.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 17 november

Teknikchef avgår över användning av upphovsrättsskyddat material

En högt uppsatt chef vid teknikföretaget Stability AI har avgått på grund av företagets syn att det är acceptabelt att använda upphovsrättsskyddat material utan tillstånd för att träna sina produkter. Ed Newton-Rex var chef för ljud på företaget, som har sitt säte i Storbritannien och USA. Han ansåg att det var ´utnyttjande´ för någon AI-utvecklare att använda kreativt arbete utan samtycke. Många stora AI-företag, inklusive Stability AI, menar dock att det är ´fair use´ att ta upphovsrättsskyddat innehåll. Newton-Rex påpekade att han talade om alla AI-företag som delar denna syn - och de flesta av dem gör det.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 17 november

AI blir femte medlem i Beatles för att slutföra outgiven låt

Den 2 november släppte Beatles en ny låt, sex decennier efter deras första album. ´Now and Then´, en ursprungligen ofullständig demo inspelad av John Lennon på 1970-talet, blev en fullskalig låt i Beatles diskografi tack vare maskininlärning. 1994 gav Lennons änka Yoko Ono flera ofullständiga demos till de kvarvarande Beatles-medlemmarna, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. ´Now and Then´ lämnades ofullständig eftersom det krävdes avancerad teknik för att slutföra komplicerad ljudisolering. 2021 släppte filmregissören Peter Jackson dokumentärserien ´The Beatles: Get Back´, som använde artificiell intelligens för att isolera ljud från gamla videor. Detta inspirerade Jackson att skapa MAL, en programvara för maskininlärning som låter producenter dela upp en soundtracks komponenter i separata spår. Låten inkluderar Lennons originalvokaler, Harrisons akustiska och elektriska gitarr inspelad 1995, Starrs mer nyligen inspelade trumsektion, tillsammans med McCartneys bas, gitarr och piano bidrag. Men det är inte samma Beatles från 60 år sedan. Även om MAL rengör gamla vokaler, representerar sammansättningen av gamla vokalprover för en låt av ett sådant legendariskt band inte gruppens fulla talang, känsla och mänsklighet. Produktionen av den nya låten förnekar de två avlidna Beatles-medlemmarna, John Lennon och George Harrison, rätten att godkänna både sina individuella bidrag och spåret som helhet. Bara över en vecka efter dess utgivning nådde ´Now and Then´ nr 1 på Storbritanniens officiella singellista.

Direktlänk Dela The Daily Tar Heel fördjupade 17 november

YouTube lanserar AI-drivet verktyg för att skapa musik i kända artisters stil

YouTube lanserar ett nytt AI-drivet verktyg, ´Dream Track´, som låter användare skapa ljudinspelningar i stil med några av dagens mest kända musiker, inklusive John Legend, Demi Lovato, T-Pain och Sia. Verktyget gör det möjligt för användare att generera korta spår på upp till 30 sekunder i rösten och stilen hos en deltagande artist. Vid lansering kommer cirka 100 skapare i USA att ha tillgång till verktyget. Det kommer att vara begränsat till YouTube Shorts, plattformens korta videodelningsfunktion. Lanseringen kommer när YouTube, som ägs av Alphabet, försöker dra nytta av korsningen mellan AI-teknik och musik.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 17 november

YouTube avslöjar AI-verktyg för att imitera popstjärnor

YouTube har avslöjat ett artificiellt intelligensverktyg, Dream Track, som låter användare imitera popstjärnor som Demi Lovato och John Legend. Verktyget låter användare skapa korta låtar genom att beskriva egenskaper inklusive lyriskt innehåll och stämning. Nio artister har tillåtit att deras röst ´klonas´ av programvaran, inklusive Charli XCX, Troye Sivan, T-Pain och Sia. För närvarande har cirka 100 skapare i USA fått tillgång till verktyget, som endast kan användas för att lägga till ljudspår på videor på YouTube Shorts. YouTube släppte två provvideor skapade med Dream Track, med imitationer av Charlie Puth och T-Pain.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 16 november

YouTube testar AI-genererade sångröster av kända artister i begränsad provning

YouTube har inlett ett samarbete med musikartister som John Legend och Sia för att erbjuda AI-genererade versioner av deras sångröster som soundtracks för skaparvideor. Med en musikgenereringsmodell skapad av Googles AI-enhet producerar den Google-ägda videoplattformen unika 30-sekundersklipp i en begränsad testning. Experimentet, kallat Dream Track, har öppnats för en liten grupp amerikanska skapare som använder dess Shorts-funktion. YouTube planerar också att producera AI-genererade resultat som att nynna en melodi och omvandla den till en gitarriff, eller att ta en poplåt och göra den till en reggaetonlåt, och hoppas kunna testa sådana verktyg senare i år. Dream Track-provningen drivs av Lyria, en musikgenererings AI-modell skapad av Google DeepMind, Googles AI-enhet baserad i London.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 16 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för musikpartners att begära borttagning av innehåll på sin plattform som ´imiterar en artists unika sång- eller rappröst´. För tillfället kommer detta nya borttagningssystem att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube bildade ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) i augusti för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom kommer YouTube att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till strömningssajten.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 14 november

AI kommer att återskapa Édith Piafs röst för hennes biografifilm

Sextio år efter hennes död kommer Édith Piafs röst att återskapas med hjälp av AI för att berätta hennes biografifilm. Warner Music Group (WMG) har samarbetat med Piafs bo för att producera filmen Edith. AI har tränats för att återskapa Piafs röst genom att mata den med hundratals röstklipp. Animation kommer att användas för att ge en modern tolkning av sångarens historia. Filmen är i ett konceptbevisstadium, med WMG som samarbetar med produktionsbolaget Seriously Happy för att utveckla den ytterligare. Julie Veille, regissör för franska dokumentärer, konceptualiserade den.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 14 november

YouTube inför riktlinjer för AI-genererade deepfakes

YouTube kommer att införa två uppsättningar riktlinjer för AI-genererade deepfakes: en mycket strikt uppsättning för att skydda plattformens musikindustrins partners och en annan, lösare uppsättning för alla andra. YouTube kommer att kräva att skapare börjar märka ´realistiskt´ AI-genererat innehåll när de laddar upp videor. Straffen för att inte märka AI-genererat innehåll korrekt kan variera, men kan inkludera nedtagningar och demonetisering. YouTube kommer att tillåta att folk begär borttagning av videor som ´simulerar en identifierbar individ, inklusive deras ansikte eller röst´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 november

AI förändrar musikindustrin

Artificiell intelligens (AI) omformar musikindustrin, från kreativa processer till produktion och konsumtion av musik. Tekniker som autotune har blivit omvälvande för många artister, och AI kan förvandla röster för att efterlikna favoritartister. Detta väcker frågor om branschens framtid. Musikingenjören Johny Edouard hos Eastmain Studio i Rochester har funnit AI-verktyg användbara för att påskynda mixning och masteringprocesser. Han erkänner dock att AI kan utgöra ett hot mot traditionella färdigheter. Universal Music Group har visat medvetenhet om de utmaningar som AI-teknik ställer, med ett engagemang för att samarbeta med företag för att skydda artisträttigheter.

Direktlänk Dela Spectrumlocalnews.com fördjupade 9 november

Skådespelerskan Scarlett Johansson har tagit juridiska åtgärder mot en artificiell intelligens (AI) applikation som använt hennes bild och röst utan tillstånd i en onlineannons. Appen, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, använder AI för att skapa personliga avatarer, konst och foton från 1990-talet. Kontroversen uppstod när Johanssons bild och röst användes för att marknadsföra appen. Företaget bakom appen, Convert Software, har inte kommenterat situationen. Fallet med Johansson är inte unikt, användningen av AI för att återskapa kändisars bild och röst har blivit allt vanligare.

Spark Chronicles fördjupade 4 november

Beatles använder AI för att släppa ´sista´ låten

Den legendariska musikgruppen Beatles har använt artificiell intelligens (AI) för att släppa vad som kallas deras sista låt, ´Now and Then´. Låten skrevs och sjöngs av John Lennon strax innan han mördades 1980. Paul McCartney mottog en demotape av låten från Lennons änka, Yoko Ono, 1994. De överlevande medlemmarna av Beatles försökte spela in låten på 90-talet, men ljudkvalitetsproblem stoppade detta. McCartney och Ringo Starr fortsatte att arbeta med låten, och den släpptes nu med hjälp av AI för att separera Lennons sång från bakgrundsbruset. En musikvideo till låten släpptes också, med arkivbilder av Beatles blandade med nuvarande bilder av McCartney och Starr.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 3 november

Skådespelerskan Scarlett Johansson stämmer AI-app för obehörig användning av hennes röst och bild

Skådespelerskan Scarlett Johansson har inlett rättsliga åtgärder mot appen Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, som har använt AI för att återskapa hennes röst och bild utan hennes tillstånd. Appen använder artificiell intelligens för att generera anpassade avatarer och konstverk. Johansson anklagar Lisa AI för att ha använt hennes bild och röst för att marknadsföra appen. Användningen av AI för att återskapa kändisars röster och likheter blir allt vanligare, och lagstiftare har introducerat en lagförslag som skulle förhindra obehörig distribution av AI-repliker.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 3 november

AI i konsten: Utforskar mörka korridorer och skapar debatt

AI genererar nu bilder överallt, från sociala medier till företagslogotyper och bilderböcker. Internationella konstnärer undersöker AI:s inverkan på kultur och politik, långt bortom dess relation till deras konstnärliga praktik. Konstnären Holly Herndon och hennes partner Mathew Dryhurst har blivit kända för sitt banbrytande arbete inom maskininlärning, programvara och musik. Deras forskningsprojekt, i samarbete med Arts Technologies-teamet vid Serpentine Galleries i London, kommer att visas nästa år. Projektet utforskar vad det innebär att vara konstnär i AI-eran. En annan viktig AI-konstnär är Trevor Paglen, som tillsammans med AI-forskaren Kate Crawford har utvecklat utställningen Training Humans.

Direktlänk Dela Prestige Online fördjupade 29 oktober

AI-verktyg används för att skapa falska kändisendorsement

Under de senaste månaderna har falska AI-kändisar dykt upp för att lura människor med falska endorsement. De ser ut och pratar precis som betrodda personligheter, och de marknadsför oftast varumärken du aldrig har hört talas om. Vissa AI-verktyg, inklusive Stable Diffusion-appar och viss Nvidia-teknik, kan lätt härma ´stora namn´ i kändisvärlden. Oärliga varumärken, eller regelrätta bedragare, har inga problem med att utnyttja denna lättillgängliga nya teknik. AI är också utmärkt på att härma kända röster, vilket är hur fans misstog låtar av AI-mixer Ghostwriter som nya släpp från Drake och The Weeknd.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 27 oktober

AI-verktyg används för att skapa falska kändisendorsement

AI-verktyg används allt mer för att skapa falska kändisendorsement. Dessa verktyg kan efterlikna kända personer som Tom Hanks, MrBeast, Gayle King, Elon Musk, Barack Obama, Tom Brady och Beyonce. AI kan också efterlikna kända röster, vilket har lett till att fans har misstagit låtar av AI-mixer Ghostwriter för nya släpp från Drake och The Weeknd. Sociala medier och Google har inte varit effektiva i att granska annonsörer, vilket har lett till att bedragare har kunnat dra nytta av detta. AI-verktyg är allmänt tillgängliga och enkla att använda, vilket skapar många möjligheter för falskt innehåll.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 26 oktober

YouTube utvecklar AI-verktyg för att härma musikartisters röster

Google utvecklar genom YouTube ett AI-verktyg som låter användare härma röster från sina favoritmusikartister. Verktyget skulle låta användare införliva sina favoritmusikers röster i sina egna videor. Tjänsten kommer att lanseras som ett betatest till vissa användare inom en snar framtid. Just nu förhandlar YouTube med skivbolag för att skapa en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Dock finns det fortfarande bekymmer kring potentiell missbruk och spridning av felinformation genom sådana verktyg, och det kan vara svårt att övertyga artister att hoppa på detta eftersom riskerna med AI-teknologier fortfarande är höga.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 23 oktober

Konstgjord intelligens utmanar inte riktiga artister

Konstgjord intelligens (AI) har ännu inte nått en nivå där den kan ta över musikskapande från riktiga artister. Trots att AI-sångskrivaren ´ghostwriter´ skapade en låt kallad ´Heart on My Sleeve´ med hjälp av röster från Drake och The Weeknd, vilket var imponerande nog för att vara berättigad till en Grammy, har ingen annan AI-låt kommit nära den kvaliteten. Huvudanvändningen för AI-musik är för närvarande AI-covers, där en artist gör en cover av en befintlig låt. AI-foton kan skapa realistiska bilder, men deras trovärdighet kan ifrågasättas av den riktiga personen på bilden.

Direktlänk Dela Talon Marks fördjupade 20 oktober

YouTube utvecklar AI-verktyg för att låta skapare använda artisters röster

YouTube arbetar på ett AI-verktyg som låter användare replikera röster från populära artister. Tidigare i år tvingade Universal streamingtjänster att ta bort en viral hit som skapats med AI-verktyg för att låta som en ny låt från Drake och The Weeknd. YouTube´s AI-musikverktyg kommer att vara en officiellt licensierad version av de AI-deepfake-program som redan finns på internet. Verktyget var tänkt att lanseras på deras ´Made On YouTube´-evenemang förra månaden, men det var inte klart ännu.

Direktlänk Dela Stereogum fördjupade 19 oktober

USA:s senatorer föreslår lagstiftning för att skydda mot AI-genererade repliker

Amerikanska senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis har presenterat ett diskussionsutkast till lagstiftning för att skydda skapare och individer från spridningen av AI-genererade repliker utan deras samtycke. Lagförslaget, kallat NO FAKES Act, skulle ge både kändisar och vanliga människor rättslig återkallning för obehörig AI-replikering av deras likhet. Diskussionen kommer i kölvattnet av att AI blivit ett hett ämne inom musik-, film- och tv-industrin, med låtar som har röstklonade sånger av artister som Drake, The Weeknd och Bad Bunny som har gått virala i år.

Direktlänk Dela Office of Senator Tom Carper fördjupade 14 oktober

Förslag till lag för att skydda skådespelare från AI

En tvärpolitisk proposition som introducerades på torsdagen syftar till att skydda skådespelare, sångare och andra artister från generativa artificiella intelligens (AI) digitala replikor. Lagen Nurture Originals, Foster Art, och Keep Entertainment Safe (NO FAKES) Act skulle hålla individer eller företag ansvariga för att producera obehöriga digitala replikor av individer i en föreställning, tillsammans med plattformar som värd för sådant innehåll. Lagen skulle utesluta vissa digitala replikor från ansvar baserat på första ändringsskydd. Propositionen följer ökande oro över hot från generativ AI mot skapare.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 oktober

Ny amerikansk lag skulle förbjuda AI-genererade deepfake-vokaler

En grupp amerikanska senatorer har lagt fram ett lagförslag för att skydda musiker och andra från deepfakes och andra replikeringar av deras likhet, som det ökända ´Fake Drake´-låten tidigare i år. Lagförslaget, betecknat ´Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe Act´ eller NO FAKES Act, skulle skapa en federal rättighet för konstnärer och andra att stämma de som skapar ´digitala repliker´ av deras bild, röst eller visuella likhet utan tillstånd. Lagförslaget har fått applåder från musikindustrigrupper.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 12 oktober

Trudeau-regeringen uppmanar teknikföretag att följa AI-uppförandekod

Trudeau-regeringen uppmanar teknikföretag att underteckna en frivillig uppförandekod för avancerade generativa AI-system. Detta är ett svar på de etiska frågor och sanningens gränsdragning som AI-teknik innebär. Målet är att säkerställa att läsare aldrig tvivlar på äktheten hos texter, foton och bilder som publiceras. Detta inkluderar bilder genererade av AI, som påven i en dunjacka, Emmanuel Macron som sopgubbe och Donald Trump under gripande. Dessa riktlinjer förbjuder användning av externa generativa AI-verktyg för att producera texter, foton, videor eller bilder avsedda för publicering, om inte annat är godkänt. AI kan vara användbart för journalister, men det får inte användas för att ersätta dem.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 1 oktober

Spotify planerar inte att förbjuda AI-skapad musik, enligt VD Daniel Ek

Daniel Ek, VD för Spotify, har meddelat att företaget inte planerar att införa ett totalt förbud mot musik skapad med hjälp av artificiell intelligens (AI), men erkänner att det är en komplex fråga med svåra gränsdragningar. Spotify anser att användning av AI-verktyg för att förbättra artisternas musik är acceptabelt, men verktyg som helt efterliknar andra musikers stil är inte acceptabla. Ek nämner att det finns en mellanväg, där AI-påverkad musik är influerad av andra artister utan att direkt kopiera deras verk. Han betonar att Spotify redan utmanas med dessa komplexa frågor.

Direktlänk Dela GAFFA fördjupade 26 september

Spotifys VD planerar inte att totalt förbjuda AI-innehåll på plattformen

Spotifys VD, Daniel Ek, säger att han inte planerar att totalt förbjuda innehåll skapat av artificiell intelligens (AI) på musikstreamingplattformen. Tidigare i år drog plattformen tillbaka en låt med AI-klonade röster av artisterna Drake och The Weeknd. Ek menar att det finns giltiga användningar av tekniken i musikskapande, men att AI inte bör användas för att imitera mänskliga artister utan deras samtycke. Han ser tre ´hinkar´ av AI-användning: verktyg som förbättrar musik, verktyg som imiterar artister och en mer tvistig mittpunkt där musik skapad av AI tydligt påverkas av befintliga artister men inte direkt imiterar dem.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 26 september

AI-genererad duett av Drake och The Weeknd skickad för Grammy-övervägande

Drake och The Weeknds AI-genererade duett ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Låten skapades av en okänd individ, känd som Ghostwriter, som kombinerade datorgenererade sångframträdanden med mänsklig kreativitet. Inspelningen försvarades av Recording Academy CEO Harvey Mason Jr, som sa att den är absolut berättigad eftersom en människa skrev den. Låten har lämnats in för övervägande i två kategorier: Årets låt och Bästa raplåt. Debatten kring ´Heart on My Sleeve´ belyser den föränderliga kopplingen mellan teknologi och musikindustrin.

Direktlänk Dela The Daily Star fördjupade 11 september

AI-genererad låt av Drake och The Weeknd inlämnad för Grammy-övervägande utan deras medverkan

En AI-genererad samarbete mellan Drake och The Weeknd med titeln ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Vad som dock skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Recording Academy CEO Harvey Mason Jr. försvarade inlämningen, med motiveringen att den är berättigad eftersom den skrevs av en människa. Låten har lagts fram för övervägande i både kategorin Årets låt och Bästa raplåt. Medan texterna faktiskt skapades av Ghostwriter, genererades de vokala framträdandena helt av artificiell intelligens. Ett stort hinder för ´Heart on My Sleeve´ är Grammys krav på ´generation distribution´. Låtar måste ha en bred lansering, tillgänglig genom olika distributionskanaler. Efter en första visning på YouTube och streamingplattformar försvann spåret på grund av nedtagning av Universal Music Group, skivbolaget som representerar Drake och The Weeknd. Denna situation har väckt en debatt om berättigande av AI-genererat innehåll för Grammy-erkännande.

Direktlänk Dela The Business Standard fördjupade 10 september

AI-genererad låt diskvalificerad från Grammy-nominering

Inspelningsakademins VD har diskvalificerat låten ´Heart on My Sleeve´ från att vara berättigad till en Grammy. Låten, som använde artificiell intelligens (AI) för att efterlikna rösterna på de populära artisterna the Weeknd och Drake, skapades av TikTok-användaren Ghostwriter977. Trots att den skickades in för övervägande i kategorierna Bästa Raplåt och Årets Låt, har låten tagits bort från stora plattformar som Apple, Spotify och TikTok. VD:n, Mason, hävdade först att låten var berättigad, men har nu ändrat sin ståndpunkt och säger att låten inte är berättigad på grund av brist på kommersiell tillgänglighet.

Direktlänk Dela Alaska Commons fördjupade 9 september

Grammy-chefen Harvey Mason Jr. har klargjort att den virala låten ´Heart on My Sleeve´, som använder AI-teknik för att efterlikna rösterna hos Drake och Weeknd, inte är berättigad till Grammy-priser. Trots att låten skrevs av en mänsklig skapare, var sångstämmorna inte lagligt erhållna eller godkända av etiketten eller artisterna, och låten är inte kommersiellt tillgänglig. Ghostwriter, den musikaliska skaparen som släppte den obehöriga låten i april, hade tidigare lämnat in ´Heart on My Sleeve´ för Grammy-övervägande i två kategorier: Årets låt och bästa raplåt.

Synced Review fördjupade 8 september

AI-genererad låt ´Heart on My Sleeve´ icke berättigad till Grammy, säger Recording Academy-chef

Insisterar på att AI-genererade låten ´Heart on My Sleeve´, som använder vokaler av Drake och the Weeknd, inte är berättigad till en Grammy, har Recording Academy-chefen Harvey Mason Jr. publicerat en video. Trots att låten skrevs av en människa, är den inte kommersiellt tillgänglig, vilket gör den icke berättigad. Låten togs bort från streamingtjänster efter juridisk åtgärd av Universal Music Group, företaget som släpper Drake och the Weeknds musik. Mason klargjorde att inspelningar som använder AI-teknik kommer att vara berättigade, men ord och melodier som i huvudsak skrivs av AI är inte.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 8 september

AI-skapat musikspår av Drake och The Weeknd skickas in för Grammy-pris

En pseudonymiserad TikTok-användare som skapade en AI-genererad, fiktiv samarbete mellan Drake och The Weeknd, har nu skickat in låten för övervägande till Grammy Awards i två kategorier: Bästa raplåt och Årets låt. Låtskaparen, Ghostwriter, är tekniskt berättigad till utmärkelsen trots att låten använde artificiell intelligens för att efterlikna sångstilarna hos Drake och The Weeknd utan deras respektive samtycke. Ghostwriter har nyligen publicerat en ny AI-assisterad låt, ´Whiplash´, som föreställer ett samarbete mellan rapparna Travis Scott och 21 Savage.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 8 september

AI-genererad låt av Drake och The Weeknd skickas in för Grammy-övervägande

En AI-genererad låt kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har skickats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Det som har väckt uppståndelse är att ingen av de kanadensiska megastjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade sångframträdanden med mänskligt låtskrivande. Inspelningsakademins VD Harvey Mason Jr. försvarade inskickandet med att låten är fullständigt berättigad eftersom den skrevs av en människa.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 7 september

Ägarskap och intrång i upphovsrätten för generativ AI under engelsk lag

Generativa AI-program som ChatGPT (OpenAI) och dess konkurrenter, till exempel Google´s Bard, växer snabbt. De svarar på användarens input och skapar nytt innehåll som text, bilder och ljud. En AI skrev till exempel en fotbollssång för Liverpools nya mittfältare Alexis Mac Allister och kunde återskapa rösterna för Drake och The Weeknd i en låt som blev viral på sociala medier. I artikeln utforskas AI och ägarskap och intrång i upphovsrätten enligt engelsk lag. Upphovsrätten ägs av ´författaren´ till ett verk, det vill säga ´personen´ som skapar verket. En AI är inte en person. Men vad händer om en AI ensam skrev en artikel, ensam skapade en sång eller ensam skapade en teckning och det inte var någon människa inblandad? Skydd för dessa datorgenererade verk ges till personen (inte AI) som gjorde arrangemangen nödvändiga för skapandet av verket om det uppfyller originalitetsgränsen. Regeringen har tidigare hållit en konsultation där man övervägde om bestämmelserna om datorgenererade verk behövde uppdateras, men beslutade att inte göra några ändringar i detta skede. Det finns fortfarande frågor som: Kan användaren som matar in i AI vara ägare till upphovsrätten eller är det skaparen av AI-tekniken? Om AI använder befintliga källor, är dess output original nog att skyddas av upphovsrätten? OpenAI:s villkor ger användaren ägande till input och överför rättigheterna i output till användaren. Det finns dock undantag som output från liknande frågor från andra användare som genererade samma svar. I detta fall äger inte användaren output. Upphovsrätten kränks i allmänna termer när en person kopierar (direkt eller indirekt) hela eller en väsentlig del av ett verk utan ägarens tillstånd (eller ger en annan person tillstånd att göra detta). Vad som menas med väsentlig är ett kvalitativt snarare än kvantitativt test, vilket innebär att kvaliteten på det som kopierades snarare än kvantiteten är vad som räknas. Generativ AI använder tillgängliga källor för att producera innehåll och AI fortsätter att lära sig från input. Sådana källor kan vara skyddade av upphovsrätt (eller till och med ett varumärke) så frågan är om detta skulle vara en kränkning. Getty Images (ett företag för lagerfoton) har enligt uppgift lagt fram ett krav i USA mot Stability AI (ett Londonbaserat generativt AI-företag som producerar bilder från inmatad text) för kränkning av upphovsrätten. Stability AI bearbetade påstått bilder från Getty Images utan tillstånd. Det kommer att bli intressant att se utfallet av detta fall. När det gäller maskininlärning övervägde regeringen ett undantag för upphovsrätt för text- och datagruvning av AI. Det verkar dock som att regeringen nu föredrar att arbeta med parter (inklusive de inom AI-sektorn) för att utveckla en potentiell frivillig uppförandekod (se https://www.gov.uk/guidance/the-governments-code-of-practice-on-copyright-and-ai). Generativ AI utvecklas snabbt och det har redan hållits en regeringskonsultation och ett förslag till att utveckla en frivillig uppförandekod. Detta är definitivt ett område att hålla koll på. Ägarskapet till upphovsrätten från generativa AI-program är oklart. Men kontraktsvillkor kan användas för att klargöra äganderätten till immateriella rättigheter. Generativ AI kan fortfarande kränka immateriella rättigheter eller producera innehåll som en tredje part kan hävda är förtalande. OpenAI:s villkor gör det till användarens ansvar att kontrollera att innehållet inte bryter mot några lagar. Upphovsrätt är en oregistrerad rättighet så för dina upphovsrättsliga verk bör du behålla detaljerade register för att hjälpa till att bevisa existensen och ägarskapet av din upphovsrätt (detta är också viktigt om du anklagas för att kränka en tredje parts upphovsrätt). Du bör också använda ©-symbolen för att meddela tredje parter om din upphovsrätt.

Direktlänk Dela Lexology.com fördjupade 7 september

AI-genererad låt inlämnad till Grammy Awards utan artisternas inblandning

En AI-genererad sång kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Det som skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, strävar modigt efter musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Låten har lämnats in för övervägande i både Årets låt och Bästa raplåt-kategorierna.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 6 september

AI-genererad låt inlämnad för Grammy-övervägande

Den anonyma artisten Ghostwriter, som tidigare gick viral med sin AI-genererade låt ´Heart on My Sleeve´ som härmar Drake och The Weeknd, har nyligen inlämnat den kontroversiella låten för övervägande till nästa års Grammy Awards. Trots användningen av AI-teknik var ´Heart on My Sleeve´ berättigad eftersom den skrevs av en människa, sa Harvey Mason Jr., VD för Recording Academy. Låten drogs tillbaka från streamingtjänster efter att ha genererat över 600 000 spelningar på Spotify och 275 000 visningar på YouTube. Ghostwriter har även släppt en ny AI-genererad låt som låter som Travis Scott och 21 Savage.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 6 september

AI-genererad låt med Drake och The Weeknds röster nominerad till Grammy

En låt med AI-genererade imitationer av Drake och The Weeknds röster, betitlad ´Heart on My Sleeve´, har skickats in för Grammy-övervägande. Låtens skapare, Ghostwriter, strävar efter musikindustrins mest eftertraktade pris för en falsk duett. Enligt Recording Academy CEO, Harvey Mason Jr, är den ´absolut berättigad eftersom den skrevs av en människa´. Låten nominerades för bästa raplåt och årets låt, priser som ges till låtskrivarna, inte utövarna. Trots detta kräver Grammy-regler att låtar har ´generation distribution´, vilket kan vara ett hinder då Universal Music skickade nedtagningar till DSP:er och låten försvann från YouTube och strömningstjänster.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 6 september

Ghostwriter återkommer med AI-baserad låt som efterliknar Travis Scott och 21 Savage

Den anonyma musikskaparen Ghostwriter, känd för att ha skapat en AI-baserad låt som efterliknade rösterna hos popstjärnorna Drake och The Weeknd, har återkommit med en ny låt, ´Whiplash´. Låten använder AI för att efterlikna rösterna hos rapparna Travis Scott och 21 Savage. Ghostwriter och dess team har sedan ´Heart on My Sleeve´ släpptes haft möten med skivbolag, techledare, musikplattformar och artister om hur man bäst kan utnyttja AI:s krafter. De har även deltagit i en virtuell rundabordsdiskussion organiserad av Recording Academy, organisationen bakom Grammy Awards.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 6 september

Artificiell intelligens skapar musik som lurar öronen

Artificiell intelligens (AI) fortsätter att fascinera och oroa musikindustrin. Fem verk har lurat många öron genom att nästan perfekt imitera musikstjärnor. Beatmakern Lnkhey släppte en AI-genererad låt som gick viral, trots att artisten Angela Angèle inte kände till dess existens. En falsk samarbete mellan Drake och The Weeknd dök upp, släppt av en mystisk person kallad Ghostwriter977. Brittiska gruppen Breezer skapade ett Oasis-inspirerat album med hjälp av AI. DJ David Guetta använde AI för att återskapa Eminems röst. Slutligen har YouTube-kanalen There I Ruined It skapat roliga covers med AI, inklusive en låt med Johnny Cashs röst som sjunger Barbie Girl.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 30 augusti

Oneohtrix Point Never meddelar släppet av nytt album

Elektronmusikartisten Oneohtrix Point Never, även känd som Daniel Lopatin, har meddelat att hans nya album, ´Again´, kommer att släppas den 26 september via Warp Records. Detta är Lopatins tionde fullängdsprojekt och hans första sedan ´Magic Oneohtrix Point Never´ 2020. Sedan dess har han producerat album för The Weeknd och Soccer Mommy och skapat musik till en animerad Star Wars-kortfilm för Disney+. Lopatin har experimenterat med generativ AI under produktionen av det nya albumet, och har använt AI-baserade text-till-musikprovgeneratorer, som Riffusion och OpenAI´s Jukebox, för att skapa vokaler för spåret ´Locrian Midwest´. Han har också använt Adobe´s Enhanced Speech-programvara för att generera vokalljud.

Direktlänk Dela MusicRadar fördjupade 30 augusti

Musikstjärnor uttrycker sina åsikter om artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) har blivit ett växande samtalsämne inom musikindustrin och flera artister har uttryckt sina åsikter om teknologin. Selena Gomez har kommenterat att det är ´skrämmande´ när AI används för att skapa en version av The Weeknds ´Starboy´ med hennes datorgenererade röst. Ed Sheeran har uttryckt oro över att AI kan ta jobb från människor och ifrågasätter varför det behövs. Drake har blivit ett ofta använt mål för AI av fans, men har uttryckt missnöje med ett AI-cover av Ice Spices ´Munch´. Lil Wayne har uttryckt att AI inte kan kopiera hans kreativitet, medan Liam Gallagher och Grimes har uttryckt mer positiva åsikter om teknologin.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 23 augusti

YouTube planerar att använda sitt verktyg för upphovsrättsdetektering för att identifiera AI-genererad musik

YouTube planerar att använda sitt upphovsrättsdetekteringsverktyg, Content ID, för att identifiera låtar skapade av artificiell intelligens (AI). Verktyget, som ursprungligen utvecklades för att identifiera upphovsrättsskyddad musik i användaruppladdade videor, kan komma att spela en viktig roll i att upptäcka potentiellt upphovsrättsintrång i AI-genererad musik, enligt YouTube-chefen Neal Mohan. Bolaget planerar att samarbeta med artister och skivbolag för att utforska nya sätt att använda AI inom musik, samtidigt som det prioriterar skyddet av artisternas kreativa verk. Dock finns det få riktlinjer och etablerade bästa praxis för den nya eran av generativ AI, vilket innebär att YouTube befinner sig i outforskade vatten.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 23 augusti

Google har meddelat ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att utveckla en AI-ramverk för att skydda artisters röster från AI-genererade kopior. Detta kommer efter att en låt med AI-genererade röster av Drake och The Weeknd, båda UMG-artister, blev viral tidigare i år. UMG var inte nöjd med detta och krävde att musikplattformar skulle ta ner spåren. Google har nu signalerat att de kommer att betala musikindustrin med speciella avtal som skapar helt nya privata immaterialrätter, medan de insisterar på att det är tillåtet att skrapa data för AI-träning.

The Verge fördjupade 22 augusti

Musiker Hozier överväger att strejka över AI-hot mot musikindustrin

Den irländska musikern Hozier, vars riktiga namn är Andrew John Hozier-Byrne, har sagt att han skulle överväga att strejka över det hot som artificiell intelligens (AI) utgör för hans bransch. Hollywoodskådespelare och författare strejkar för närvarande över bättre kontrakt och skydd mot användningen av AI. Hozier tillade att han inte är säker på om AI ´uppfyller definitionen av konst´. AI-tekniken kan användas för att skriva låtar eller efterlikna kända artister. Hozier diskuterade också döden av den irländska sångerskan och låtskrivaren Sinéad O´Connor.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 17 augusti

Musiker diskuterar användning av AI i musikskapande

Musiker Benoît Carré diskuterar hur artificiell intelligens (AI) används för att skapa låtar och falska samarbeten mellan kända artister, både levande och avlidna. Carré, som själv har komponerat ett album helt skapat av AI, menar att det är möjligt att känna igen denna manipulerade musik. Han nämner exempel som ett falskt duett mellan Drake och The Weeknd, och ett påhittat samarbete mellan Bad Bunny och Rihanna. Carré påpekar dock att det är svårt att upptäcka användningen av AI i musik, särskilt när originalvokalerna redan är kraftigt bearbetade. Han betonar också de juridiska och etiska aspekterna av att använda AI på detta sätt.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 17 augusti

AI genererar sång av Angèle, skapar debatt om teknologins roll i musikindustrin

En version av Gazo och Heuss L´enfoirés låt Saiyan, framförd av Angèle men genererad av artificiell intelligens (AI), har skapat debatt bland fansen. Angèle reagerade genom att själv sjunga låten på TikTok och uttryckte samtidigt skepsis mot användningen av AI. Beatmakern Lnkhey, som skapade den falska versionen, har fått nästan 22 000 likes och kommentarer på Twitter. Användningen av AI i musik har ökat under 2023, vilket väcker viktiga juridiska och etiska frågor.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 12 augusti

AI skapar kontroversiell cover av Angèles låt Saiyan

En version av Gazo och Heuss L´enfoirés låt Saiyan, framförd av Angèle men genererad av artificiell intelligens (AI), har skapat debatt bland fans. Angèle reagerade med en video på TikTok där hon sjunger samma text framför sitt piano. Hon uttryckte skepsis mot teknologin och uttryckte oro för sitt yrke. Covern, skapad av beatmakaren Lnkhey, har fått nästan 22 000 gillanden och kommentarer på Twitter. Användningen av sådana verktyg har ökat sedan 2023, vilket väcker viktiga juridiska och etiska frågor.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 12 augusti

Google i samtal med musikindustrin om AI-musiklicensiering

Alphabet, Googles moderbolag, är i inledande samtal med Universal Music Group om att utveckla ett verktyg som låter fans skapa ´deepfake´-låtar med artisters röster och musik genom en legitim process. Artister som deltar i programmet skulle få royalties. Warner Music är också i samtal med Google om ett liknande verktyg. AI-verktyg har skapat problem för musikindustrin då de kan klonas artisters röster eller replikera deras musik, vilket inkräktar på deras immateriella rättigheter och potentiellt minskar deras inkomstpotential.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 12 augusti

Google och Universal Music förhandlar om AI-genererade låtar

Google och Universal Music förhandlar om ett avtal för att licensiera artisters röster och melodier för AI-genererade låtar. Diskussionerna väntas inkludera utvecklingen av ett verktyg för fans där individer kan skapa AI-genererade låtar, men de relevanta upphovsrättsinnehavarna skulle få betalt. Artisterna skulle ha möjlighet att välja att delta i processen. Enligt Financial Times är samtalen i ett tidigt skede och det finns inga planer på en omedelbar produktlansering. Samtalen kommer efter en populär och nyligen trend där fans använder AI-program för att skapa deepfake-musik som imiterar artists röster och takt så att det verkar som att de sjunger andras låtar eller till och med nytt material.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 9 augusti

Google och Universal Music överväger att utnyttja AI-genererad musik för monetär vinst

Musikbolag världen över börjar se potentialen i att tjäna pengar på AI-genererad musik. Google och Universal Music är nära att sluta ett avtal som skulle låta Universal tjäna pengar på Googles deepfake-teknik. De två företagen diskuterar för närvarande om att skaffa licenser för att använda artisters röster och melodier i AI-genererade musikkompositioner. Målet med dessa förhandlingar är att skapa ett verktyg som gör det möjligt för fans att lagligt producera och remixa musikspår, samtidigt som upphovsrättsinnehavarna kompenseras på lämpligt sätt.

Direktlänk Dela Firstpost fördjupade 9 augusti

Grimes vill bli mjukvara och leva i molnet

Grimes har uttryckt en önskan om att bli mjukvara i sin senaste electropopsingel ´I Wanna Be Software´, samproducerad med Illangelo. Hon vill ladda upp både sin själ och sitt medvetande till en digital form och bli en virtuell varelse som lever i molnet. Hon är inte rädd för en framtid där AI-röster och deepfakes suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi. Hon har tidigare lånat ut sin AI-röst till musikaliska samarbeten, under förutsättning att hon får dela på intäkterna från AI-genererade låtar som använder hennes röst.

Direktlänk Dela GAFFA fördjupade 9 augusti

Meta lanserar AudioCraft, ett AI-verktyg för skapande av musik och ljud

Meta lanserade på onsdagen AudioCraft, ett AI-verktyg som låter användare skapa musik och ljud från grunden med textbaserade inmatningar, som en del av VD Mark Zuckerbergs större satsning på generativ AI. Meta presenterade open-source AudioCraft som ett verktyg som syftar till att göra generativ AI för ljud enklare och mer allmänt tillgängligt. Alla Facebook-användare kan installera AudioCraft och Meta inbjuder särskilt forskare och musikproffs att använda det. Det nya verktyget är resultatet av en kombination av tre AI-generativa modeller: MusicGen tar textinmatningar för att skapa musik, AudioGen gör detsamma med ljud som fotsteg eller skällande hundar och en förbättrad version av EnCodec hjälper till att förbättra den uppfattade kvaliteten på de två tidigare.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 3 augusti

Experter inom artificiell intelligens (AI) har uttryckt oro över den snabba utvecklingen av AI-teknologi och uppmanar regeringar att reglera denna. USA och EU arbetar på en frivillig uppförandekod för AI-industrin, och Kanada har deltagit i detta arbete. Kanadas innovationsminister François-Philippe Champagne har varit direkt involverad i utvecklingen av en internationell AI-uppförandekod. Efter introduktionen av OpenAI´s ChatGPT förra hösten kallade Champagne till ett ´brådskande möte´ med Rådet för Artificiell Intelligens. En grupp parlamentariker och senatorer spenderar sommaren med att träffa de inblandade i AI och blir informerade om frågorna. När parlamentet återsamlas på hösten kommer industrin att börja studera Bill C-27, en sekretesslag som har en sektion inriktad på AI.

National Post fördjupade 24 juli

Gene Simmons från KISS uttrycker oro över artificiell intelligens inom musikbranschen

Gene Simmons, basist och sångare i rockbandet KISS, uttrycker oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom musikbranschen och efterlyser lagstiftning. Han frågar sig vem som äger upphovsrätten till en låt som skapats av AI med hans röst. Popartisten Grimes har nyligen sagt att hon skulle dela 50% av royaltyintäkterna på en framgångsrik AI-genererad låt som använder hennes röst. Tidigare i år hade Universal Music en låt med deepfaked röster från Drake och The Weeknd borttagen från streamingtjänster, med motiveringen att träningen av generativ AI med deras artisters musik var ett brott mot upphovsrätten.

Direktlänk Dela Blabbermouth fördjupade 16 juli

Grammy Awards reglerar AI-musik: Endast musik skapad av människor kan nomineras

Recording Academy meddelade nyligen att endast musik skapad av människor kommer att vara berättigad till nominering eller vinst av en Grammy. Inspelningar som använder AI-teknologi kommer att vara berättigade, men ord och melodier i grunden skrivna av AI, eller generativ AI, är inte det. Detta förklarades av Recording Academy´s VD, Harvey Mason Jr., som sa att det är ett mänskligt pris som betonar excellens, drivet av mänsklig kreativitet. Han betonade att regeländringen gjordes för att klargöra att vissa typer av AI-teknologi är okej, men generativ AI är inte det.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 5 juli

Blandade recensioner för flera populära TV-serier

Recensioner av flera TV-serier har delats. Peaky Blinders säsong 6 fick ett blandat mottagande, med kritik för att serien försämrades under sin gång. Black Mirror säsong 6 fick också blandade recensioner, med en användare som rekommenderade det starkt och en annan som gav det en låg poäng. Serien 1923 beskrevs som mycket bra men slutade abrupt, medan den senaste säsongen av Succession fick höga betyg. The Weeknd och Lily-Rose Depp´s nya serie, The Idol, beskrevs som en bra skildring av musikbranschen. Slutligen rekommenderades Mare of Easttown för dess intressanta karaktärer och berättande.

Direktlänk Dela FragZone fördjupade 5 juli

Meta lanserar AI-modell för musikskapande, ´MusicGen´

Generativa AI-verktyg används redan för att skapa text- och bildinnehåll, men nu riktas fokus även mot audio och musik. En nyligen viral låt med Drake och The Weeknd skapades helt av AI, vilket pekar på en framtida förändring i musikindustrin. Meta har nu lanserat en generativ AI-modell kallad ´MusicGen´, som använder text- eller melodiprompter för att skapa ny musik baserad på musikprover och instrumentstilar. Modellen har tränats på 20 000 timmar av musik och kan potentiellt skapa nya vägar för musikskapande. Dock kan det också möta juridiska utmaningar, särskilt om musikindustrin ingriper.

Direktlänk Dela Social Media Today fördjupade 5 juli

Noel Gallagher har släppt sitt fjärde album med bandet High Flying Birds, kallat Council Skies. Albumet är skapat under pandemin och Gallagher menar att det är det bästa han har släppt med bandet. Han jämför turnén med U2 som förband för deras Joshua Tree-turnéer 2017 och 2019 med tiden i Oasis. Gallagher berättar också att han redan har två ytterligare album planerade efter Council Skies.

The Irish Times fördjupade 27 maj

AI har blivit en central motståndare i Hollywoods författarstrejk, med skyltar som varnar studiechefer att författare inte kommer att låta sig ersättas av ChatGPT. Teknikindustrins aktörer säljer dock fortfarande löftet om en framtid där AI är ett nödvändigt verktyg för varje del av Hollywoods produktion, från budgetering och konceptkonst till manusutveckling och produktion av en första version av en långfilm med en knapptryckning. Författarstrejken har satt strålkastaren på ökande spänningar över huruvida en AI-driven produktionsprocess kommer att vara en dröm eller en mardröm för de flesta Hollywoodarbetare och deras publik.

The Guardian fördjupade 26 maj

Universal Music Group samarbetar med Endel för AI-genererade ljudlandskap

Universal Music Group (UMG) har meddelat ett partnerskap med Endel, ett företag som använder AI för att skapa ljudlandskap som underlättar arbete, meditation och sömn. UMG kommer att licensiera Endels teknologi för att möjliggöra för sina artister att skapa så kallade ”vetenskapsbaserade” ljudlandskap för att förbättra lyssnarnas välbefinnande. Avtalet inkluderar både ny musik och nya versioner av katalogmusik. Endels modell tar hänsyn till variabler som väder, tid på dygnet, plats och hjärtfrekvens när den anpassar sina ljudströmmar för enskilda användare. Tidigare samarbeten inkluderar projekt med Grimes, Miguel, Richie Hawtin och UMG-artisten James Blake.

Direktlänk Dela Pitchfork Media fördjupade 25 maj

Musikern Sting uttrycker oro över artificiell intelligens inom musikindustrin

Den brittiska musikern Sting har uttryckt oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom musikindustrin och menar att vi bör vara försiktiga med tekniken. I en intervju med BBC sa Sting att musikens byggstenar tillhör människor och att vi alla måste kämpa för att försvara vårt mänskliga kapital mot AI. Debatten kring AI-låtar har vuxit inom musikindustrin de senaste månaderna. Universal Music Group, som representerar Sting, liknade AI-musik vid ´bedrägeri´ i ett brådskande brev skickat till musikströmningstjänster som Spotify och Apple Music i april.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 18 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare