» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 239 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

EU-kommissionen är en av Europeiska unionens (EU) viktigaste institutioner och fungerar som dess verkställande organ. Den består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland, och leds av en ordförande. Kommissionens huvuduppgifter är att föreslå ny lagstiftning, genomföra EU:s politik och budget, övervaka att EU-lagstiftningen följs av medlemsländerna, samt företräda EU internationellt. Kommissionen arbetar för att säkerställa att EU:s gemensamma intressen beaktas och att beslut fattas på grundval av objektiva analyser och fakta. Den spelar en central roll i att driva EU:s politiska agenda och bidra till europeisk integration.

Senaste nytt kring EU-kommissionen

Microsoft riskerar böter från EU-kommissionen om AI-riskinformation inte delas

EU-kommissionen kan komma att bötfälla Microsoft om företaget inte delar information som förtydligar riskerna med generativa AI-funktioner, som Copilot och Image Creator, i sökmotorn Bing. Kommissionen har tidigare varnat för att sådan AI kan användas för att vilseleda väljare. EU-kommissionen kontaktade Microsoft den 14 mars men har ännu inte fått något svar. Microsoft har till den 27 maj att svara, annars kan böter uppgå till en procent av företagets årliga inkomst, med periodiska straffavgifter på upp till 5 procent av dess genomsnittliga dagliga inkomst.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade igår
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Debatt om AI:s inverkan på demokratin och arbetslöshet

En debatt om AI-teknologi arrangeras av Future of Democracy i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige. De diskuterar frågor om hur AI kan påverka demokratin, arbetslöshet och reglering av AI-teknologi. De undersöker också om det finns en europeisk värdegrund som kan försvinna om några få globala techbolag fortsätter att dominera utvecklingen. Bland deltagarna finns Alice Teodorescu Måwe (KD), Abir Al-Sahlani (C ), Pär Holmgren (MP), Simona Mohamsson (L), Helén Fritzon (S), Arba Kokalari (M), Dick Erixon (SD), Marta Aguirre (V) och Werner Stengg, digital expert EU-kommissionen.

Direktlänk Dela Representation of the European Commission in Sweden fördjupade 16 maj

EU-parlamentariker uttrycker oro för Europas tillväxtmöjligheter

Under AI Strategy Summit uttryckte EU-parlamentarikern Jörgen Warborn oro för Europas framtida tillväxtmöjligheter. Han menar att Europa riskerar att halka efter om vi inte ändrar kurs. USA växer nu mer än dubbelt så snabbt som Europa och jämfört med Asien ser det ännu värre ut. Warborn pekar på den kulturella skillnaden mellan USA och Europa och ´Brysseleffekten´ som orsaker till detta, vilket innebär en vilja från EU-kommissionen att ´gå före och reglera´ nya tekniker som AI. Han kritiserar EU:s horisontella tillvägagångssätt och förespråkar ett mer amerikanskt ´stuprörstänk´.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 13 maj

Debatt om reglering av AI och risk för förlust av europeisk värdegrund

Frågor om hur AI-teknologi ska regleras och balanseras mellan integritet, innovation och konkurrenskraft diskuteras. Risken för att en europeisk värdegrund kan försvinna om några få globala teknikföretag fortsätter att dominera utvecklingen är också en punkt av oro. Debatten arrangeras av Future of Democracy, en oberoende, icke-vinstdrivande plattform som fokuserar på demokrati och samhällsutveckling med ny teknologi. Deltagare inkluderar Alice Teodorescu Måwe (KD), Abir Al-Sahlani (C), Pär Holmgren (MP), Simona Mohamsson (L), Helén Fritzon (S), Arba Kokalari (M), Dick Erixon (SD), Marta Aguirre (V) och Werner Stengg, digital expert från EU-kommissionen.

Direktlänk Dela Representation of the European Commission in Sweden fördjupade 5 maj

Debatt om demokrati, AI och teknologi arrangerad av Future of Democracy

En debatt om effekterna av AI och teknologi på demokratin kommer att organiseras av Future of Democracy. Frågor som kommer att diskuteras inkluderar potentiella hot mot demokratin från deep fake-teknologi, hur AI kan påverka arbetsmarknaden och hur regleringar av AI bör balanseras mellan integritet, innovation och konkurrenskraft. Debatten kommer att inkludera deltagare från olika politiska partier och en digital expert från EU-kommissionen.

Direktlänk Dela Representation of the European Commission in Sweden fördjupade 5 maj

EU avstår från att undersöka Microsofts investeringar i OpenAI

Europeiska unionen (EU) har rapporterat att de inte kommer att genomföra en formell konkurrensutredning av Microsofts investeringar i OpenAI. Detta kan lätta investerares oro över att myndighetsåtgärder skulle kunna tvinga företagen att försvaga sina band. EU inledde en preliminär utredning av Microsofts OpenAI-investeringar i januari, men en formell undersökning förväntas inte eftersom den inte uppfyller standarderna för processen. Microsofts investering i det franska AI-startupföretaget Mistral AI kommer också att beaktas.

Direktlänk Dela Investopedia fördjupade 17 april

Förberedelser pågår för AI-akten: Företag uppmanas att förbereda sig

Även om en slutlig lagtext för AI-akten ännu inte finns tillgänglig, uppmanas företag att redan nu börja förbereda sig. Europaparlamentet har röstat ja till en preliminär text för AI-akten, men både Rådet och Parlamentet väntar på den slutgiltiga versionen. AI-akten kommer att kräva att företag inför omfattande styrning, kontroll och dokumentation, samt ändring av nuvarande AI-system som inte uppfyller lagkraven. En tredjepartsbedömning eller självcertifiering ska göras, och standarder för självcertifiering beräknas vara på plats till sommaren 2027.

Direktlänk Dela Svenskt Näringsliv fördjupade 15 april

Moderaterna kritiserar Centerpartiet för att ha röstat nej till AI-lag

Centerpartiet i EU röstade nej till världens första AI-lag, enligt Tomas Tobé och Arba Kokalari från Moderaterna. De menar att Moderaterna har arbetat aktivt under hela mandatperioden för att EU ska vara bättre rustat mot desinformation och deep fakes. Den nya digitallagen (Digital services act), som Moderaterna har varit med och förhandlat fram, innebär att plattformar som Facebook, Tiktok och X, tidigare Twitter, blir skyldiga att ta bort desinformation och olagligt innehåll. Om detta inte sker väntar stora böter och eventuell nedstängning.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 11 april

EU planerar att reglera artificiell intelligens för att säkerställa bättre villkor

EU vill reglera artificiell intelligens (AI) för att säkerställa bättre villkor för dess utveckling och användning. I april 2021 föreslog kommissionen EU:s första regelverk för AI. Enligt förslaget ska AI-system analyseras och klassificeras utifrån den risk de utgör för användare. AI-system bör övervakas av människor snarare än av automatisering för att förhindra skadliga effekter. AI-system med oacceptabel risk, såsom system som utgör ett hot mot människor, kommer att förbjudas. AI-system som har en negativ påverkan på vår säkerhet eller våra grundläggande rättigheter kommer att betraktas som högrisk.

Direktlänk Dela European Parliament fördjupade 11 april

Debatt om AI:s påverkan på demokrati och arbetsmarknad

En debatt om artificiell intelligens (AI) och dess påverkan på demokrati och arbetsmarknad arrangeras av Future of Democracy i samverkan med EU-kommissionen. Frågor som kommer att diskuteras inkluderar deep fakes, arbetslöshet orsakad av AI, och hur reglering av AI-teknologi kan balanseras mellan integritet, innovation och konkurrenskraft. Debatten kommer att inkludera deltagare som Alice Teodorescu Måwe, Abir Al-Sahlani, Pär Holmgren, Simona Mohamsson, Helén Fritzon, Arba Kokalari, Dick Erixon, Marta Aguirre och Werner Stengg.

Direktlänk Dela Representation of the European Commission in Sweden fördjupade 5 april

Microsoft skiftar fokus från Teams till Copilot i AI-satsning

Microsoft genomgår en omorganisation där flera anställda som tidigare arbetade under Teams-chatt-appen nu kommer att övergå till Copilot. Trots att Microsoft Teams fortfarande är en prioritet för företaget, har det investerat resurser i Copilot för att gripa en gyllene möjlighet som kan presentera den enorma framgången som Teams upplevde under de tidiga COVID-19-dagarna. Copilot för Teams är enligt uppgift den mest älskade och använda Copilot baserat på kundfeedback och forskning. Microsoft lägger utan tvekan alla sina satsningar på AI-utveckling i år. Teknikjätten skiftar nu fokus från sin Teams-chatt-app till sina Copilot AI-produkter.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade 3 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

EU-kommissionen begär information om AI-risken från stora techföretag

EU-kommissionen har begärt information från onlineplattformar som Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok, Youtube och sökmotorerna Bing och Google om deras åtgärder för att minska riskerna med generativ AI. Kommissionen vill ha information om riskbedömningar och åtgärder kopplade till generativ AI:s påverkan på valprocesser, spridningen av olagligt innehåll, skydd av grundläggande rättigheter, könsbaserat våld, skydd av minderåriga, psykiskt välmående, skydd av personuppgifter, konsumentskydd och immateriella rättigheter.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 18 mars

EU granskar Ali Express för brott mot digitala regler

EU-kommissionen har öppnat en granskning av den kinesiska shoppingsajten Ali Express efter rapporter om att företaget inte följer EU:s nya digitala regler. Anklagelserna inkluderar försäljning av falska mediciner och otillräckliga åtgärder för att förhindra att barn kan titta på porr. I ett separat ärende begär EU-kommissionen information från internetjättar som Tik Tok, Facebook, Google, Youtube och X om hur de hanterar AI-risker kopplade till exempelvis deep fakes.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 14 mars

EU-parlamentet röstar ja till ny lagstiftning för AI

EU-parlamentet har röstat ja till en unik lagstiftning för hanteringen av artificiell intelligens (AI), med 523 ja-röster, 46 nej och 49 nedlagda. Lagstiftningen innebär bland annat en klassificering i fyra olika klasser för hur AI får användas. Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, tror att lagen kommer att bli en mall för lagstiftning globalt. De svenska ledamöterna i parlamentet röstade i huvudsak ja, med undantag för Centerpartiet och Sverigedemokraterna som röstade nej.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 14 mars

Krav på AI-system enligt ny lag

AI-lagen ställer krav på olika typer av AI-system som anses ha hög risk att kunna skada hälsa, säkerhet, grundläggande rättigheter, miljö, demokrati och rättsstatlighet. Detta gäller AI-användning inom flera områden, inklusive kritisk infrastruktur, utbildning, sysselsättning, offentliga och privata tjänster, brottsbekämpning, migration, gränsförvaltning, domstolsväsendet och demokratiska processer. AI-lagen kräver också märkning av bilder, ljud och videor som manipulerats med AI, insyn i AI-system och stöd till innovation genom regulatoriska sandlådor och tester. Förordningen ska slutgranskas av jurister och formellt antas av ministerrådet.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 13 mars

EU röstar fram lagar för reglering av AI

EU-parlamentet har röstat för en lagstiftning som reglerar användningen av artificiell intelligens (AI). Lagstiftningen delar AI-system i fyra riskkategorier: minimal, begränsad, hög och oacceptabel risk. De flesta AI-tjänster förväntas hamna i de två mellersta kategorierna. System med hög risk innefattar områden där människor kan skadas, medan begränsad risk innefattar transparenskrav. AI-användning i tv-spel och skräppostfilter anses vara av minimal risk, medan realtidsövervakning med ansiktsigenkänning och AI-system för ´social poängsättning´ anses oacceptabla. Lagarna förväntas träda i kraft 2025.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 13 mars

EU inleder rekrytering till nytt AI-kontor

Det nya AI-kontoret, som planeras vara centrum för AI-expertis i hela EU, har börjat rekrytera personal. Kontorets huvuduppdrag är att se till att AI-förordningen genomförs, samt att främja utvecklingen och användningen av pålitlig AI och internationellt samarbete. Enligt uppgifter ska cirka 100 personer anställas och arbetet ska börja till hösten. EU-kommissionen söker främst tekniska experter, inkluderande forskare, datavetare, mjukvaru- och dataingenjörer och hårdvaruspecialister, med erfarenhet av AI.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 8 mars

Mistrals AI-språkmodell ska användas i Microsofts molntjänst Azure

Mistral, ett franskt företag som utvecklar språkmodeller för artificiell intelligens (AI), meddelade nyligen sin investering i samband med lanseringen av sin nya språkmodell, Mistral Large. Denna modell kommer att användas i Microsofts molntjänst Azure. EU-kommissionen har uttalat att det ingångna partnerskapet kommer att analyseras, vilket kan leda till en formell utredning. Microsoft har tidigare investerat cirka 13 miljarder dollar i Open AI, en amerikansk skapare av Chat GPT, och även den affären granskas av konkurrensmyndigheterna i EU och Storbritannien.

Direktlänk Dela Hallandsposten fördjupade 7 mars

Microsofts investering i fransk AI-startup granskas av EU

Microsoft har investerat 15 miljoner euro i den franska AI-startupen Mistral, vilket nu ska granskas av EU-kommissionen för konkurrensskäl. Meddelandet om investeringen kom i samband med att Mistral lanserade sin nya AI-språkmodell, Mistral Large, som ska användas i Microsofts molntjänst Azure. EU-kommissionen har uttalat att det ingångna partnerskapet kommer att analyseras, vilket kan leda till en formell utredning. Microsoft har tidigare investerat stort i AI-utveckling, inklusive en investering på cirka 13 miljarder dollar i amerikanska Open AI.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 1 mars

Microsoft ingår partnerskap med Mistral AI och investerar 15 miljoner euro

Franska AI-företaget Mistral AI, som fått mycket uppmärksamhet inom generativ AI och värderats till 2 miljarder euro, har ingått ett flerårigt partnerskap med Microsoft. Som en del av avtalet kommer Microsoft att investera 15 miljoner euro i Mistral AI, vilket kommer att omvandlas till en ägarandel i bolaget i företagets nästa finansieringsrunda. Efter att investeringen offentliggjordes meddelade EU-kommissionen att de kommer att granska affären.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 29 februari

AI-investeringar kan tillföra över 1 292 miljarder kronor till svensk ekonomi

Rapporten ´Unlocking Ambitions´ visar att AI-investeringar kan tillföra över 1 292 miljarder kronor till den svenska ekonomin fram till 2030. Rapporten är baserad på EU-kommissionens Digital Decade-initiativ, som syftar till att stärka EU-ländernas digitala innovation och global konkurrenskraft. Målet är att 75% av företagen ska använda AI-teknologi inom sin verksamhet år 2030. Marielle Lindgren, managing director europe north på AWS, menar att Sverige står inför en unik möjlighet att dra nytta av AI. Rapporten visar också att svenska företag ligger långt framme i AI-användning jämfört med andra europeiska länder.

Direktlänk Dela Aktuell Säkerhet fördjupade 28 februari
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Microsoft föreslog att sälja Bing till Apple

Microsoft föreslog att sälja sin sökmotor Bing till Apple eller starta ett gemensamt företag 2018, men planerna föll på grund av kritiska problem med sökmotorns kvalitet. Microsoft Bing har fortsatt att stagnera trots företagets stora satsning på AI. Satya Nadella, Microsofts VD, påpekade att Googles exklusiva avtal med Apple har påverkat Bings tillväxt och räckvidd negativt. Google har anklagats för att bryta mot konkurrenslagstiftningen genom att betala Apple för att säkra och upprätthålla sin sökmotordominans. Trots Microsofts investeringar i Bing har sökmotorn inte lyckats konkurrera med Google.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade 26 februari

Meta skapar team för att bekämpa AI-genererad desinformation inför EU-valet

På grund av farhågor för desinformation orsakad av generativ AI, som kan störa kommande val världen över, har EU-kommissionen uppmanat teknikjättarna att agera. Meta har svarat på denna uppmaning genom att inrätta ett team som ska hantera missbruk av generativ artificiell intelligens och desinformation inför valet till EU-parlamentet.

Direktlänk Dela Computersweden.se fördjupade 26 februari

AI-kommissionen utökas med högnivåexpertgrupp

I december inrättade regeringen den nya AI-kommissionen under ledning av näringslivsveteranen Carl-Henric Svanberg för att undersöka hur AI kan stärka Sveriges konkurrenskraft. Nu meddelar ordförande Svanberg att kommissionen utökas med en ´högnivåexpertgrupp´ för att ge ytterligare perspektiv. Gruppen inkluderar Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Börje Ekholm, vd för Ericsson, och Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, bland andra.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 30 januari

Datasekretess och AI kommer att mötas ´huvud mot huvud´ 2024

Datasekretess har blivit en återkommande fråga för både konsumenter och företag på senare år. Den snabba spridningen av IoT-enheter, övergången till molnet, ökat distansarbete och snabb implementering av generativ AI har lett till fler diskussioner om datasekretess. Experter förutser att säkerhetshot och dataintrång kommer att fortsätta öka under 2024, vilket leder till ökade investeringar från företag och ett skärpt fokus på datasekretess och säkerhet. Företag behöver förstå sin datafotavtryck och hotlandskap för att utveckla smarta strategier för dagens affärsmiljöer.

Direktlänk Dela IT Pro fördjupade 28 januari

AI-expert uppmanar till mer balanserad diskussion om risker med AI

Enligt Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute, behöver samhället flytta fokus från sensationella uttalanden om hypotetiska katastrofala AI-skador till mer balanserade diskussioner om de verkliga riskerna med AI. Hon menar att AI kan bidra mycket till samhällets behov genom att erbjuda nya lösningar, men att den allmänna debatten ofta fokuserar på risker på ett sätt som kan hindra användningen av AI. Hon betonar att det är viktigt att hantera verkliga risker, men att det inte gynnar någon att fokusera på hypotetiska risker som skapar onödig rädsla. Hon påpekar också att användningen av AI växer snabbt, liksom oron för hur den nya tekniken påverkar samhället.

Direktlänk Dela Nerikes Allehanda fördjupade 26 januari

EU-kommissionen planerar att upprätta AI-kontor och föreslår nya regler för ´AI-fabriker´

EU-kommissionen planerar att inrätta ett särskilt AI-kontor för att hjälpa till och samordna utvecklingen inom artificiell intelligens. Nya regler föreslås också för att underlätta skapandet av ´AI-fabriker´, bland annat genom att ge utvecklare och nya företag bättre tillgång till superdatorer. Digitaliseringsansvariga EU-kommissionären Margrethe Vestager uttrycker att de kommer att göra sitt bästa för att bygga ett blomstrande AI-ekosystem i Europa. Onsdagens AI-paket inkluderar också löften om ökat ekonomiskt stöd och investeringar.

Direktlänk Dela Hallands Nyheter fördjupade 25 januari

EU planerar för AI-fabriker och nytt AI-kontor

EU-kommissionen planerar att inrätta ett särskilt AI-kontor för att samordna utvecklingen inom artificiell intelligens. Nya regler föreslås också för att underlätta skapandet av ´AI-fabriker´, inklusive bättre tillgång till superdatorer för utvecklare och nya företag. ´Vi kommer att göra vårt bästa för att bygga ett blomstrande AI-ekosystem i Europa´, säger EU-kommissionären för digitalisering, Margrethe Vestager. Paketet inkluderar också löften om ökat ekonomiskt stöd och investeringar.

Direktlänk Dela Elektroniktidningen fördjupade 24 januari

EU-kommissionen intensifierar stödet till AI-startups och små och medelstora företag

EU-kommissionen ökar sitt stöd till europeiska startups och små och medelstora företag (SME) för att de ska kunna utveckla pålitlig artificiell intelligens (AI) som respekterar EU:s värderingar och regler. Det nya AI-paketet inkluderar en mängd åtgärder för att stödja dessa startups och innovation, inklusive ett förslag om att ge AI-startups och innovationssamhället privilegierad tillgång till superdatorer. Kommissionen kommer också att etablera två europeiska digitala infrastrukturkonsortier, tillsammans med flera medlemsstater, som kommer att utveckla gemensam europeisk infrastruktur inom språkteknologi och AI-verktyg.

Direktlänk Dela European Commission fördjupade 24 januari

EU-kommissionen föreslår strategi för att etablera ´AI-fabriker´

EU-kommissionen föreslår en innovationsstrategi för att etablera ´AI-fabriker´ och öka användningen av generativ AI i strategiska sektorer, enligt ett tidigt utkast. Kommunikationen om att boosta AI-startups och innovation ska presenteras i slutet av januari. ´AI-fabrikerna´ är tänkta att utföra ´storskaliga talangattraktionsaktiviteter´. Superdatorer och datacenter kommer att utgöra den fysiska infrastrukturen. Startups och forskare kan få tillgång till denna beräkningskraft i hela EU, men de måste först bevisa att deras arbete är ´etiskt och ansvarsfullt´.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 22 januari

EU:s nya regler kan kväva teknisk innovation

EU-kommissionens nya regler för standardiserade laddare syftar till att spara konsumenter 250 miljoner euro per år och minska avfallet av 11.000 ton oanvända laddare. Men dessa regler kan kväva innovationer inom batterier och laddteknik. EU:s reglering av mobiloperatörers priser och förbud mot separata roamingkostnader kan också hämma innovation. EU har tidigare haft konflikter med amerikanska techföretag som Microsoft och Intel, resulterande i miljardböter. EU:s integritetslagstiftning GDPR och ny lagstiftning kring AI kan också påverka företagens innovationsförmåga.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 17 januari

Världsekonomiskt forum 2024 inleds i Davos med fokus på ´återuppbyggnad av förtroende´

Världsekonomiska forumet 2024 har startat i Davos, Schweiz, och lockar ledare från både offentlig och privat sektor globalt. Årets veckolånga toppmöte fokuserar på geopolitik, framtiden för AI och klimatförändringar. Mottot för i år är ´återuppbyggnad av förtroende´, som Mirek Dušek, verkställande direktör för Världsekonomiska forumet, förklarar. Mer än 2800 deltagare, inklusive akademiker, konstnärer och ledare för internationella organisationer, kommer att delta. Forumet äger rum från den 15 till den 19 januari 2024.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 15 januari

Microsofts investering i OpenAI kan utlösa EU-utredning

Microsofts mångmiljardinvestering i OpenAI, skaparen av ChatGPT, kan leda till en sammanslagningsutredning i Europeiska unionen, enligt EU-kommissionen. Kommissionen undersöker om investeringen kan vara granskbar enligt regler som täcker sammanslagningar och förvärv som skulle skada konkurrensen i EU. Granskningen kan leda till en formell utredning om affären ska godkännas utan villkor, tillåtas med eftergifter från företagen eller blockeras. Storbritanniens konkurrensmyndighet inledde en liknande granskning förra månaden. OpenAI har fått flera finansieringsomgångar från Microsoft, inklusive en initial investering på 1 miljard dollar 2019 och en mångmiljardinvestering förra året.

Direktlänk Dela CityNews Halifax fördjupade 9 januari

Microsofts investering i OpenAI kan granskas av EU

Microsofts investering på 10 miljarder dollar i AI-plattformen OpenAI kan komma att granskas av EU enligt EU:s fusionsregler, enligt Europeiska kommissionens konkurrensregulator på tisdagen. Microsoft har en icke-röstberättigad position i OpenAIs styrelse och har tidigare sagt att det inte äger någon del av OpenAI. EU utreder avtal mellan stora digitala marknadsaktörer och generativa AI-utvecklare för potentiell inverkan på marknadsdynamiken. EU-kommissionen har inbjudit feedback från intressenter om konkurrens i virtuella världar och AI fram till den 11 mars.

Direktlänk Dela TipRanks fördjupade 9 januari

EU överväger att granska Microsofts investering i OpenAI

Europeiska unionen överväger att starta en granskning av Microsofts investering i OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, enligt unionens sammanslagningsregler. Detta kommer en månad efter att Storbritannien meddelade att de också utvärderar om teknikpartnerskapet kan påverka konkurrensen. EU-kommissionen söker input från intressenter om konkurrensnivån inom virtuella världar och generativ artificiell intelligens. Förra månaden uttryckte Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet att Microsoft-OpenAI-partnerskapet bör betraktas som en de facto-sammanslagning.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade 9 januari

EU granskar Microsofts investering i OpenAI under sammanslagningsregler

Europeiska unionen undersöker om Microsofts investering i OpenAI kan granskas enligt EU:s sammanslagningsregler. Detta kommer efter oroligheterna på OpenAI i november då styrelsen röstade för att avsätta grundaren och VD:n Sam Altman, vilket ledde till att Microsoft, som är en stor investerare i OpenAI, ingrep och erbjöd anställning till Altman och andra OpenAI-anställda. Microsoft fick också representation i styrelsen för första gången. EU-kommissionen har nu utlyst två upprop för bidrag inom generativ AI och virtuella världar för att bygga upp sin kunskap om dessa marknader. Sista datum för bidrag är den 11 mars.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 9 januari

EU föreslår världens första AI-lagstiftning

Som en del av sin digitala strategi, föreslog EU i april 2021 sitt första regelverk för artificiell intelligens (AI). Reglerna syftar till att säkerställa att AI-system i EU är säkra, transparenta, spårbart, icke-diskriminerande och miljövänliga. AI-system ska analyseras och klassificeras baserat på den risk de utgör, vilket kommer att leda till olika grad av reglering. Om förslaget godkänns, kommer det att vara världens första lagstiftning om AI. Den 9 december 2023 nåddes en informell överenskommelse om hur lagen ska se ut, men det krävs fortfarande formellt godkännande innan den kan träda i kraft.

Direktlänk Dela European Parliament fördjupade 19 december

Max Tegmark: vår tids Paul Ehrlich?

Mathias Sundin, grundare och ordförande för Warp Institute Foundation, jämför i en debattartikel den svenska MIT-professorn Max Tegmark med den amerikanske biologiprofessorn Paul Ehrlich. Ehrlich förutspådde på 1970-talet att mänskligheten snart skulle gå under på grund av överbefolkning och massvält, en förutsägelse som inte slog in. Sundin menar att Tegmark, som varnar för att artificiell intelligens (AI) kommer att utplåna mänskligheten, är på väg att bli sin tids största pessimist. Han kritiserar Tegmark för att sprida osanningar och för att inte kunna erkänna när han har fel.

Direktlänk Dela Fokus fördjupade 18 december

EU når enighet om konstgjord intelligens-lagen, världens första omfattande AI-reglering

Den 8 december 2023 nådde EU beslutsfattare en överenskommelse om lagen om konstgjord intelligens (AI-lagen). Efter en lång lagstiftningsprocess som började i april 2021 kommer EU:s AI-lag att bli världens första omfattande regel som reglerar konstgjord intelligens. Företag över hela världen som använder, utvecklar och distribuerar AI kommer snart att känna av ´Brussels Effect´ som höjer AI-styrningsstandarder över hela den globala ekonomin. Den formella texten är fortfarande under slutlig revidering, men högre EU-tjänstemän förväntar sig att den historiska AI-lagen kommer att antas i april 2024, med vissa krav som träder i kraft 2026, två år efter godkännandet.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 14 december

EU-parlamentet och Rådet enas om förordning för AI

Efter intensiva förhandlingar har EU-parlamentet och medlemsstaterna i Rådet kommit överens om en förordning för användning av artificiell intelligens (AI). Diskussioner kring generativ AI, konsekvensanalys för grundläggande rättigheter och undantag för nationell säkerhet var centrala. Lagtexten är inte tekniskt färdigförhandlad och förväntas vara klar i början av nästa år. Regleringen av generativ AI resulterade i transparens- och informationskrav för AI-system. Användning som utgör ett potentiellt hot mot medborgarnas rättigheter och demokratin förbjuds sex månader efter godkännande av AI-akten.

Direktlänk Dela Svenskt Näringsliv fördjupade 11 december

EU blir världsledande i reglering av artificiell intelligens

Efter ett 22 timmars långt möte har EU slutligen antagit nya regler för artificiell intelligens (AI). Syftet med regleringen är att ny teknologi ska gagna samhället. EU-kommissionär Margrethe Vestager förklarade att AI kan vara oförutsägbar, vilket har lett till att 1500 teknikgenier har uppmanat politiker att tänka efter innan AI släpps lös. Trots detta har utvecklingen fortsatt och EU har varit tvungen att revidera sitt förslag flera gånger. Slutversionen av reglerna är riskbaserade och innebär bland annat att företag som erbjuder AI i allmänna system, som ChatGPT, ska agera konkurrensneutralt.

Direktlänk Dela Östergötlands Musikdagars fördjupade 9 december

EU överens om nytt AI-regelverk efter långa förhandlingar

Efter 36 timmars förhandlingar har EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna enats om ett nytt regelverk för användning av AI-teknik, inklusive ansiktsigenkänning. Detta gör EU till den första kontinenten med tydliga regler för AI, enligt inremarknadskommissionär Thierry Breton. Regelverket, som skyndats igenom EU:s lagstiftningsprocess under året, innehåller bland annat krav på transparens för breda AI-tjänster och hårdare reglering av kraftfulla modeller. Överenskommelsen förbjuder biometrisk övervakning i realtid, med vissa undantag. Regelverket förväntas vara fullt implementerat senast 2025.

Direktlänk Dela Hufvudstadsbladet fördjupade 9 december

EU når preliminärt avtal om artificiell intelligenslagstiftning

Medlemsländerna och Europaparlamentet har nått ett preliminärt avtal om Artificiell Intelligenslagen, världens första försök att reglera den snabbt utvecklande tekniken på ett omfattande, etikbaserat sätt. Avtalet uppnåddes efter långa förhandlingar och intensiv lobbying från teknikföretag. ´Historiskt! EU blir den allra första kontinenten att fastställa tydliga regler för användningen av AI,´ sa Thierry Breton, EU-kommissionären för inre marknaden. Lagstiftningen kommer att ha global inverkan och kommer att kräva ytterligare finjusteringar i de kommande dagarna. Slutliga omröstningar förväntas äga rum i början av 2024.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 9 december

EU och USA tar olika vägar i regleringen av AI

Politiker i Bryssel förhandlar för att nå en överenskommelse om världens mest ambitiösa lag för att reglera artificiell intelligens (AI), medan senatorer i USA visar att kongressen tar en annan väg än EU. Kongressen ligger långt efter Bryssel, där ett ramverk för att reglera AI först föreslogs 2021. Dock är framtiden för EU:s AI-lagstiftning fortfarande osäker på grund av lobbying och motstånd från EU:s största nationer - Frankrike, Tyskland och Italien. Under tiden försöker tjänstemän i EU nå ett genombrott med EU:s AI-lag, som främst skulle ta en ´riskbaserad´ ansats för att begränsa användningen av AI-applikationer baserat på hur farliga lagstiftare förutser att de kan vara.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 7 december

Förhandlingar om reglering av AI inom EU närmar sig slutet

Efter fem månaders förhandlingar om AI-akten mellan EU-lagstiftare, planeras ett försök att nå en politisk överenskommelse den 6 december under det spanska ordförandeskapet. En av de största frågorna är hur generativ AI ska regleras. Näringslivet har efterfrågat tydlig reglering kring vad AI-teknik inte får användas till. Förslaget inkluderar en teknikneutral del, samt en rad regler i andra lagar som fortsatt kommer att gälla, såsom diskriminering, produktsäkerhet, produktansvar och GDPR. Dessutom införs krav på användning inom definierade högriskområden.

Direktlänk Dela Svenskt Näringsliv fördjupade 5 december

Spanien ber EU-medlemsländer om flexibilitet inför AI-lagstiftning

Det spanska ordförandeskapet för EU-rådet har bett medlemsstaterna om flexibilitet inom det känsliga området brottsbekämpning inför ett avgörande politiskt möte för AI-lagen. AI-lagen är en viktig lag för att reglera artificiell intelligens baserat på dess kapacitet att orsaka skada. EU:s beslutsfattare hoppas nå en slutlig överenskommelse vid trilogen den 6 december. Ordförandeskapet föreslår att acceptera förbud mot ospecifika skrapning av ansiktsbilder, känslomässig igenkänning på arbetsplatsen och utbildningsinstitutioner, biometrisk kategorisering för att utläsa känslig data som sexuell läggning och religiösa övertygelser, samt prediktiv polisering för individer.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 27 november

ChatGPT: Superintelligens eller bara avancerad auto-komplettering?

Nästan ett år efter dess lansering är ChatGPT fortfarande ett kontroversiellt ämne för vetenskapssamhället. En del experter ser det och liknande program som förebud om superintelligens, som kan omkullkasta civilisationen - eller helt enkelt avsluta den. Andra menar att det inte är mer än en avancerad version av auto-komplettering. När vi försöker förstå vad dessa nya modeller är står vi inför ett oroande filosofiskt dilemma: Antingen har sambandet mellan språk och sinne brutits, eller så har ett nytt slags sinne skapats. Att samtala med språkmodeller ger ofta intrycket av att du interagerar med ett annat rationellt väsen. Men det intrycket bör inte lita på.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 23 november

ChatGPT dominerar AI-plattformar, Kina i solidt batterilopp, WhatsApp introducerar AI-chatbot, Adobe-Figma-affär i fara, MediaTek utmanar Qualcomm

ChatGPT har blivit det föredragna AI-verktyget globalt och har 60% av all trafik inom topp 50 AI-plattformar. Kinesiska GAC Group och Changan Automobile planerar att tillverka solidtillståndsbatterier, vilket intensifierar den globala jakten på denna teknik. WhatsApp har introducerat en AI-chatbot i sin senaste beta. Adobe Inc:s planerade förvärv av Figma Inc. för $20 miljarder riskerar att blockeras av EU-kommissionen på grund av potentiella konkurrensproblem. MediaTek utmanar Qualcomm med sin nya Dimensity 8300-chip.

Direktlänk Dela Techloy fördjupade 21 november

Stora EU-länder pressar på för uppförandekoder i AI-regelboken

De tre största EU-länderna, Frankrike, Tyskland och Italien, pressar på för uppförandekoder utan initiala sanktionsregimer för grundmodeller snarare än föreskrivna skyldigheter i AI-regelboken, enligt ett icke-papper. AI-lagen är en flaggskeppslagstiftning för EU för att reglera artificiell intelligens baserat på dess kapacitet att orsaka skada. Förhandlingarna om världens första heltäckande AI-lag har störts av uppkomsten av ChatGPT, en mångsidig typ av AI-system. Frankrike, som fick stöd från Tyskland och Italien, motsatte sig reglering av grundmodeller. De tre länderna argumenterar för att reglera allmänna AI-system som kan vara tillgängliga för specifika tillämpningar snarare än grundmodeller.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 19 november

Spanska EU-ordförandeskapet föreslår övervakning av AI-modeller

Det spanska ordförandeskapet för EU:s råd har föreslagit en styrningsarkitektur för övervakning av skyldigheter för grundläggningsmodeller och högverkningsgrundläggningsmodeller, inklusive inrättandet av en vetenskaplig panel. Detta diskuteras i kontexten av AI-lagen, som syftar till att reglera artificiell intelligens baserat på en riskbaserad strategi. EU-kommissionen skulle ha exklusiva befogenheter att övervaka skyldigheterna för grundläggningsmodeller, inklusive de ´högverkande´ som är föremål för ett strängare regelverk. Kommissionen kan utreda och verkställa dessa bestämmelser, antingen på eget initiativ eller efter klagomål från en AI-leverantör med kontrakt med grundläggningsmodellleverantören eller från en nyinrättad vetenskaplig panel.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 7 november

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare