» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 150 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Warner Music Group (WMG) är ett av världens största musikföretag som äger och driver flera framgångsrika skivbolag och varumärken. Företaget grundades 1958 i USA och har sitt huvudkontor i New York. WMG har en omfattande katalog av populära artister och låtar inom olika genrer, och de arbetar med att producera, marknadsföra och distribuera musik över hela världen. De äger också musikförlag och licensierar låtar för användning i filmer, TV-program och reklam. Warner Music Group är en viktig aktör inom musikindustrin och har bidragit till att forma den globala musikscenen.

Senaste nytt kring Warner Music Group

SAG-AFTRA uppmanar medlemmar att stödja AI-avtal med stora skivbolag

SAG-AFTRA uppmanar medlemmar att stödja ett nytt avtal med de stora skivbolagen, vilket fastställer villkor under vilka sångares röster kan replikeras med AI. Fackföreningen meddelade ett preliminärt avtal med skivbolagen - inklusive Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group - på fredagen, och sa att det tillhandahåller ´etisk och ansvarsfull´ användning av artificiell intelligens. Avtalet, kallat Sound Recordings Code, fastställer minimilöner för sångare och andra vokala artister. Sångare måste ge sitt samtycke innan ett skivbolag kan använda AI för att generera en låt med deras röst. Avtalet fastställer också en minimilön för AI-replikering av sessionssångares röster, i mängden tre ´sidor´ per projekt. Syftet är inte att eliminera AI, utan att fastställa minimivillkor som tillåter sångare att licensiera sina röster utan att utnyttjas. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens verkställande direktör, sa att skivbolagen har sagt att de inte har några planer på att använda AI för att skapa syntetiska röster.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade i förrgår
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Fackförbund och skivbolag enas om AI-användning i musikindustrin

Fackförbundet SAG-AFTRA, som representerar skådespelare, musiker och andra konstnärer, har preliminärt undertecknat ett flerårigt avtal med Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group. Avtalet sträcker sig över en femårsperiod mellan 2021 och 2026 och kommer att fungera som en ram för hur AI kan och inte kan användas i musikindustrin. Enligt avtalets villkor måste skivbolagen få ´tydligt och märkbart samtycke´ och ge detaljer om hur en artists röst kan användas och hur mycket de kommer att få betalt för användningen innan de kan skapa AI-genererade låtar med deras röster.

Direktlänk Dela ZDNet fördjupade 15 april

Hollywood-skådespelare och mediaproffs når avtal med stora skivbolag

Skådespelare och medieprofessorer har lyckats nå en preliminär överenskommelse med stora skivbolag, inklusive Warner Music Group och Sony Music Entertainment. Detta banbrytande avtal kretsar kring löneökningar och etablerade skydd i den blomstrande eran av artificiell intelligens (AI) inom underhållning. SAG-AFTRA:s verkställande utskott har enhälligt godkänt avtalet, som sträcker sig från 2021 till 2026. Det innebär betydande förbättringar inom hälsa och pension samt en ökning av andelen streamingintäkter avsatta för bidrag.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 14 april

Hollywood slår ´banbrytande´ AI-avtal med Sony, Universal, Warner och Disney

Hollywood-artister har ingått ett ´banbrytande´ avtal med stora skivbolag för att skydda sitt arbete mot den växande påverkan av artificiell intelligens (AI). Avtalet, som täcker perioden 2021 till 2026, lovar högre minimilöner och skydd mot användning av AI, enligt ett uttalande från fackföreningen som representerar Hollywood-skådespelare och författare, SAG-AFTRA. Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group ingår alla i avtalet. Avtalet kräver uttryckligt godkännande och kompensation innan låtar med digitala repliker av artisternas röster släpps. Slutligt godkännande från fackföreningsmedlemmarna förväntas inom några veckor.

Direktlänk Dela City A.M. fördjupade 14 april

Hollywood-artister når preliminärt avtal med skivbolag om AI-skydd

Ett preliminärt avtal har nåtts mellan Hollywood-artister och medieprofessionella med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment. Avtalet innebär ökningar i minimilöner och skydd mot användning av artificiell intelligens (AI). Avtalet täcker en femårsperiod från 2021 till 2026 och godkändes enhälligt av exekutivkommittén för SAG-AFTRA-facket, som representerar cirka 160 000 skådespelare och andra medieprofessionella. AI har framstått som en stor oro i underhållningsindustrin och var centrum för förhandlingarna mellan SAG-AFTRA och stora studior förra året.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 14 april

AI får inte ersätta Hollywoods ljud utan samtycke, enligt nytt avtal

Stora skivbolag som Warner Music Group, Universal Music Group, Disney Music Group och Sony Music Entertainment har kommit överens med SAG-AFTRA om användningen av AI för att skapa imitationer av Hollywood-artister. Avtalet kräver att digitala repliker av medlemsartister måste få ´tydligt och märkbart´ samtycke innan de släpps, samt erbjuder en minimi kompensation till artisten och offentliggör specifika detaljer om AI-ljudets användning. Avtalet täcker retroaktivt en femårsperiod från 2021 till 2026. Medlemmar kommer att rösta om att ratificera de nya musikskydden senare denna månad.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 13 april

Historiskt avtal skyddar skådespelares rättigheter mot AI-intrång

Hollywood-skådespelare och medieprofessionella har nått en preliminär överenskommelse med stora skivbolag, inklusive Warner Music Group och Sony Music Entertainment, vilket markerar ett betydande steg framåt för arbetstagares rättigheter inom underhållningsindustrin. Det preliminära avtalet, som sträcker sig från 2021 till 2026, innehåller viktiga bestämmelser som höjda minimilöner och skydd mot inkräktande av artificiell intelligens (AI) i kreativa processer. Avtalet, som drivits av Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), fick enhälligt stöd från fackföreningens verkställande utskott.

Direktlänk Dela Business Today fördjupade 13 april

Anställda inom nöjessektorn når preliminärt avtal med stora skivbolag om AI-skydd

Anställda inom nöjessektorn har nått ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment för att säkra högre minimilöner och skydd mot användning av artificiell intelligens (AI). Avtalet, som kallas ´Sound Recordings Agreement´, täcker perioden 2021 till 2026 och har enhälligt godkänts av styrelsen för skådespelarfacket SAG-AFTRA. Avtalet kräver samtycke och ersättning innan låtar med digitala repliker av artisternas röster släpps. Avtalet innebär också förbättringar i hälso- och pensionsförmåner, samt en ökning av andelen streamingintäkter som bidrar till dessa förmåner. En slutlig omröstning om ratificering av avtalet förväntas inom de kommande månaderna.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 13 april

Underhållningsindustrin når preliminärt avtal om högre löner och AI-skydd

Arbetare inom underhållningsindustrin har träffat ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment för att säkra högre minimilöner och skydd mot användning av artificiell intelligens (AI). Enligt ett uttalande på Hollywood-skådespelarfackets hemsida, täcker ´Sound Recordings Agreement´ perioden 2021 till 2026 och har fått enhälligt godkännande från fackets verkställande kommitté. Avtalet omfattar även förbättringar i hälso- och pensionsförmåner, samt en utvidgning av den del av streamingintäkterna som är bidragsberättigade. En slutlig omröstning för ratificering av medlemmarna förväntas de kommande veckorna.

Direktlänk Dela TradingView fördjupade 13 april

Hollywood-kändisar och mediaproffs enas om AI-skyddsavtal med stora skivbolag

Hollywood-kändisar och mediaproffs har kommit överens om ett preliminärt avtal med stora skivbolag som Warner Music Group och Sony Music Entertainment. Avtalet, som enhälligt antogs av SAG-AFTRA:s verkställande kommitté, omfattar minimilönehöjningar och begränsningar mot användning av artificiell intelligens (AI). Det sträcker sig över fem år, från 2021 till 2026. Avtalet kommer som en reaktion på underhållningsbranschens växande oro över AI, särskilt när det gäller låtar producerade av generativ AI som kan replikera artisters röster utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela Coingape fördjupade 13 april

AI används för att skapa musik med karaktärsröster från SpongeBob

En artist vid namn Glorb har skapat musikvideoer som ser ut som scener från Nickelodeons populära tecknade serie ´SpongeBob SquarePants´, men karaktärerna rappar om droger och vapen istället för att sjunga glada sånger om livet i Bikini Bottom. Glorbs musik, som har streamats miljontals gånger på Spotify och YouTube, verkar använda artificiell intelligens (AI) för att replikera karaktärernas röster. Glorb har blivit en online-sensation, med nästan en miljon lyssnare i månaden på Spotify. AI-verktyg utvecklas snabbt, vilket gör det lättare för artister som Glorb att skapa musik med generativ AI. Men frågor kring upphovsrätt och ägande kvarstår i takt med att en ny teknikeran gryr i musikindustrin.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 2 april
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Stora musik- och teknikföretag ingår partnerskap för att dominera AI-utrymmet

Under 2023 och 2024 har en osannolik allians bildats mellan stora musik- och teknikföretag i jakten på att dominera det framväxande AI-området. Universal Music Group (UMG) och Alphabet har ingått ett partnerskap där Alphabet får en innehållsskapare i UMG för att träna sin AI och locka skapare, medan UMG får forma AI-musikexplosionen och samtidigt tjäna pengar på sin katalog. Warner Music Group (WMG) har inlett ett partnerskap med TikTok för att maximera intäkterna, medan Microsoft och Meta samarbetar för att leverera uppslukande upplevelser för framtidens arbete och lek. Sony Corp, Amazon och Apple följer sina egna vägar inom AI.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 8 mars

AI-genererad musik delar industrin, Earthgang stöder trenden

AI-genererad musik har orsakat en splittring inom musikindustrin. Medan superstjärnor som Drake och Bad Bunny har avvisat dess ökande popularitet, har Recording Academy omfamnat den nya inspelningstekniken. Nu visar Earthgang sitt stöd för den senaste kreativa vågen. På fredag, den 23 februari, kommer fans att få veta hur långt AI kan pressa musikens gränser tack vare Earthgangs kommande projekt, Robophobia. Earthgang avslöjade det futuristiska konstverket i ett inlägg på gruppens officiella Instagram-sida.

Direktlänk Dela UPROXX Media Group fördjupade 20 februari

AI utmanar musikindustrin, The Chainsmokers ser möjligheter

AI utmanar idén om att kreativitet är unikt mänsklig, särskilt inom musikproduktion. Detta skapar spänningar då AI kan förenkla musikproduktionen men även hota artister, låtskrivare och producenter genom att översvämma marknaden och skapa juridiska upphovsrättsfrågor. DJ-duon The Chainsmokers är optimistiska och ser AI som ett verktyg för att förbättra sin konst. De har även investerat i AI genom sin venturekapitalverksamhet, Mantis VC. AI kan replikera varje steg i låtproduktionen, vilket har lett till att Spotify har tagit bort tusentals AI-genererade låtar. Trots detta, ökar AI demokratiseringen av musik och AI-genererad musik dominerar sociala medier. YouTube har till och med lanserat ett experiment där användare kan använda AI-genererade versioner av utvalda artister i sina videor. The Chainsmokers är intresserade av att använda AI-genererade röster i sin egen musik, men de vill att det ska vara skyddat. Upphovsrättslagen tillåter artister att skydda sina kreativa verk och endast de mänskliga aspekterna av AI-producerat arbete kan skyddas av upphovsrätten. Warner Music Group har till och med skrivit kontrakt med sin första sociala medie virtuella influencer, Noonoouri, som använder AI för sin röst.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 8 december

AI omvandlar musikindustrin genom att främja kreativitet och effektivitet

Artificiell intelligens (AI) har potentialen att förvandla musikindustrin till ett dynamiskt och teknologidrivet ekosystem, vilket erbjuder både extraordinära möjligheter och utmaningar. AI sträcker sig över alla aspekter av industrin, från hur musik skapas och produceras till hur den konsumeras och upplevs. AI-drivna verktyg hjälper musiker att skriva, spela in och mixa musik mer effektivt och kreativt. AI används också för att personifiera musikupplevelsen för fans och upptäcka nya artister och genrer. Trots positiva effekter finns det utmaningar som behöver lösas, bland annat frågor om upphovsrätt och ägande.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 5 december

Sony Music saknas i YouTubes AI-röstkloningsexperiment ´Dream Track´

YouTube har lanserat ett nytt experiment, ´Dream Track´, som möjliggör för skapare att klonar röster från kända stjärnor med hjälp av AI-teknik. Röster från flera välkända artister som är kontrakterade till Warner Music Group och Universal Music Group finns tillgängliga på plattformen. Sony Music Entertainment, världens näst största skivbolag, har dock inte gett något godkännande till experimentet. Sony Music har varit i diskussioner med YouTube om licensiering av ´Dream Track´, men har ännu inte gått med på att delta. Detta trots att Sony Music har visat intresse för att experimentera med generativ AI-musikplattformar, som nyligen meddelat i ett projekt med David Gilmour, The Orb och AI-företaget Vermillio.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 24 november

AI-animerad biografifilm om Edith Piaf kommer att ha riktiga skådespelares röster

Producenterna för den AI-drivna animerade biografifilmen om Edith Piaf meddelar att resten av karaktärerna kommer att ha riktiga skådespelares röster. Julie Veille och Gilles Marliac från produktionsbolaget Seriously Happy i Paris vill inte att Piaf ska se tecknad ut. Filmen kommer att följa Piafs liv i Paris och New York från 1920-talet till 1960-talet. AI användes för att reproducera Piafs röst, och producenterna arbetade med Mac Guff Line, som gjorde 2010 års Despicable Me, och använde studions AI-verktyg. Filmen kommer att vara en 3D-animering, enligt Piafs arvingars önskan att göra framställningen av den berömda artisten realistisk. Filmen produceras också av Warner Music Group, så den kommer att innehålla Edith Piafs sånger sjungna med sångarens originalröst. Filmen kommer att börja på franska och sluta på engelska.

Direktlänk Dela ClutchPoints fördjupade 23 november

YouTube och Google DeepMind utvecklar AI-musikexperiment

YouTube har meddelat nya AI-musikexperiment som de utvecklar tillsammans med Google´s DeepMind. Det mest intressanta testet är Dream Track i YouTube Shorts. Användaren skriver en idé i skaparprompten och väljer en deltagande artist, sedan producerar den ett originalmusikstycke på upp till 30 sekunder med den AI-genererade rösten av den artisten. Nio artister har gått med på att samarbeta med Dream Track-experimentet: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan. Dream Track drivs av Lyria, Google DeepMinds mest avancerade musikgenerationsmodell hittills. Verktyget är för närvarande endast tillgängligt för en liten grupp artister och skapare.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 16 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för att musikpartners ska kunna begära att innehåll som ´imiterar en artists unika sång- eller rappstil´ tas bort från plattformen. Detta nya system kommer att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube har även inlett ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom har YouTubes moderbolag, Google, rapporterats vara i samtal med både UMG och Warner Music Group (WMG) för att utveckla en produkt som skulle göra det möjligt för rättighetsinnehavare att samla in betalning på intäkter genererade av fan-skapade AI-djupa fejk. YouTube meddelade också en ny policy som kommer att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till streaming-sajten.

Direktlänk Dela My Droll fördjupade 15 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för musikpartners att begära borttagning av innehåll på sin plattform som ´imiterar en artists unika sång- eller rappröst´. För tillfället kommer detta nya borttagningssystem att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube bildade ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) i augusti för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom kommer YouTube att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till strömningssajten.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 14 november

AI kommer att återskapa Édith Piafs röst för hennes biografifilm

Sextio år efter hennes död kommer Édith Piafs röst att återskapas med hjälp av AI för att berätta hennes biografifilm. Warner Music Group (WMG) har samarbetat med Piafs bo för att producera filmen Edith. AI har tränats för att återskapa Piafs röst genom att mata den med hundratals röstklipp. Animation kommer att användas för att ge en modern tolkning av sångarens historia. Filmen är i ett konceptbevisstadium, med WMG som samarbetar med produktionsbolaget Seriously Happy för att utveckla den ytterligare. Julie Veille, regissör för franska dokumentärer, konceptualiserade den.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 14 november
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

YouTube utvecklar AI-verktyg för att härma musikartisters röster

Google utvecklar genom YouTube ett AI-verktyg som låter användare härma röster från sina favoritmusikartister. Verktyget skulle låta användare införliva sina favoritmusikers röster i sina egna videor. Tjänsten kommer att lanseras som ett betatest till vissa användare inom en snar framtid. Just nu förhandlar YouTube med skivbolag för att skapa en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Dock finns det fortfarande bekymmer kring potentiell missbruk och spridning av felinformation genom sådana verktyg, och det kan vara svårt att övertyga artister att hoppa på detta eftersom riskerna med AI-teknologier fortfarande är höga.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 23 oktober

TikTok lanserar sin musikstreamingtjänst i nya territorier men saknar fortfarande Universal Music Group

Den länge diskuterade musikstreamingtjänsten TikTok Music kommer äntligen ut ur beta med helt nya funktioner. TikTok Music, en premium musikstreamingtjänst från videodelningsplattformen, är nu tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. Detta följer efter lanseringen av tjänsten i Brasilien och Indonesien. TikToks musiktjänst har partnerskap med alla stora skivbolag i Brasilien och Indonesien. Det innebär att prenumeranter kan lyssna på alla de största artisterna och albumen från Sony Music, Warner Music Group och Universal Music Group. Men det verkar som att de ännu inte lyckats teckna ett avtal med Universal Music Group för sina nya territorier. Det innebär att för närvarande endast musik från Sony Music Group och Warner Music Group är tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. TikTok sa: ´Vi är i aktiva diskussioner med Universal. Vårt mål är att erbjuda våra användare en fullständig katalog av musik.´

Direktlänk Dela RouteNote fördjupade 20 oktober

AI-verktyg för kreatörer rullas ut av Google och Meta, men väcker oro

Sångaren Charlie Puth använde nyligen ett AI-verktyg från Google för att skriva en låt. Samtidigt presenterade YouTube ett AI-verktyg som rekommenderar videoidéer till skapare och en funktion som omvandlar korta skriftliga förslag till videobakgrunder. Meta, tidigare Facebook, har också presenterat en rad AI-funktioner, inklusive AI-bilder och redigeringsverktyg. Men i takt med att AI-verktyg blir mainstream växer oron bland konstnärer om hur deras arbete används och om de kommer att få betalt eller skyddas. Detta leder till en ökad efterfrågan på regleringar.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 28 september

YouTube ser AI som framtiden för musikskapande

Lyor Cohen, YouTubes globala musikchef, diskuterade den framtida inverkan av generativ AI på musik under årets Made on YouTube-evenemang. Han menade att AI kan öppna upp en ny lekplats för kreativitet och kan användas av artister för att förstärka och påskynda deras kreativitet. Han anslöts av Charlie Puth och Warner Music Groups VD, Robert Kyncl. Kyncl föreslog en väg framåt där AI-entusiaster kan dra nytta av tekniken medan artister som är skeptiska till den på något sätt skyddas från dess effekter. YouTube uttryckte tidigare sitt intresse för att vara en del av musikens AI-drivna framtid när det tillkännagav en ´AI Music Incubator´.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 21 september

Google och Universal Music förhandlar om AI-genererade låtar

Google och Universal Music förhandlar om ett avtal för att licensiera artisters röster och melodier för AI-genererade låtar. Diskussionerna väntas inkludera utvecklingen av ett verktyg för fans där individer kan skapa AI-genererade låtar, men de relevanta upphovsrättsinnehavarna skulle få betalt. Artisterna skulle ha möjlighet att välja att delta i processen. Enligt Financial Times är samtalen i ett tidigt skede och det finns inga planer på en omedelbar produktlansering. Samtalen kommer efter en populär och nyligen trend där fans använder AI-program för att skapa deepfake-musik som imiterar artists röster och takt så att det verkar som att de sjunger andras låtar eller till och med nytt material.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 9 augusti

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare