» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 133 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

AMPTP står för Alliance of Motion Picture and Television Producers. Det är en branschorganisation som representerar film- och TV-producenter i USA, inklusive stora filmstudior, TV-nätverk och oberoende producenter. AMPTP förhandlar kollektivavtal, som täcker löner, arbetsvillkor och förmåner, med fackförbund som representerar skådespelare, författare, regissörer och andra yrkesverksamma inom underhållningsindustrin. Organisationen spelar en viktig roll i att säkerställa stabilitet och lönsamhet för sina medlemmar och att upprätthålla goda arbetsrelationer med fackförbunden.

Senaste nytt kring AMPTP

Kontraktstvist om AI-skydd inom film- och TV-branschen fortsätter

SAG-AFTRA, skådespelarfacket i USA, har svarat på film- och TV-producenternas senaste kontraktserbjudande, där skydd för artificiell intelligens (AI) för höginkomsttagare är en central fråga. Facket har motsatt sig en AI-klausul i erbjudandet som skulle kräva att studior och strömningstjänster betalar för att skanna likheten hos vissa skådespelare. Facket vill koppla ersättning till återanvändning av AI-skanningar, eftersom medlemsföretag i AMPTP också behöver säkra samtycke från skådespelaren. Enligt ett fackligt förslag skulle studior och strömningstjänster ha rätt att använda skanningar av avlidna skådespelare utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela Yahoo Movies UK fördjupade 29 november

Hollywoodstudior vill återanvända AI-genererade avbilder av avlidna skådespelare

Hollywoodstudior har uttryckt intresse för att återanvända AI-genererade likheter av avlidna skådespelare utan att söka tillstånd från deras familjer. Detta förslag har väckt betydande oro och invändningar från olika parter, inklusive skådespelarfackföreningar. SAG-AFTRA, den framträdande fackföreningen som representerar Hollywoods artister, har reagerat på studiornas ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande syftande till att avsluta den pågående strejken. De har entydigt avvisat de föreslagna klausulerna som skulle ge studiorna rätten att använda AI-genererade likheter av mycket eftertraktade och avlidna skådespelare utan att inhämta deras samtycke.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 21 november

Hollywoodstudior vill använda AI-scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd

Förhandlingar pågår mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och Hollywood-studior, där studiorna föreslås vilja använda AI-skanningar av avlidna skådespelare utan deras tillstånd. Detta kommer i ljuset av den pågående skådespelarstrejken som startade efter att kontraktet med Alliance of Motion Picture and Television Producers löpte ut utan att ett avtal förhandlats fram. SAG-AFTRA har krävt striktare reglering av teknologianvändningen, eftersom produktionsbolag planerar att använda skådespelare för en dag, skanna dem och sedan använda deras digitala repliker i framtida projekt - utan betalning eller samtycke.

Direktlänk Dela Dexerto fördjupade 14 november

SAG-AFTRA-fackförbundet når överenskommelse om AI-användning

Medlemmar i fackförbundet SAG-AFTRA kommer att kunna ge sitt samtycke och bli kompenserade för generativ artificiell intelligens (AI) som används för att replikera deras likhet, enligt en sammanfattning av förbundets preliminära överenskommelse med studior. Det preliminära avtalet med AMPTP, eller Alliance of Motion Picture and Television Producers, etablerar riktlinjer för användning av AI. Detta är första gången för facket, som representerar cirka 160 000 skådespelare och andra medieprofessionella. Skådespelare har pressat på för skydd från tekniken som kan skapa realistiska framställningar av skådespelares likheter.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 november

SAG-AFTRA motsätter sig AI-klausul i senaste kontraktsförslag från studior

När SAG-AFTRA svarade på studiornas senaste kontraktsförslag på måndagen, fortsatte skyddet för artificiell intelligens för höginkomsttagare att vara en central tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul som ingår i studiornas senaste erbjudande. Alliansen för rörliga bilder och TV-producenter försöker säkra AI-skanningar för Schedule F-artister. Företagens föreslagna klausul skulle kräva att studior och strömmare betalar för att skanna likheten av Schedule F-artister. SAG-AFTRA försöker koppla ersättning för återanvändning av AI-skanningar, eftersom AMPTP-medlemsföretagen också skulle behöva säkra samtycke från artisten.

Direktlänk Dela Yahoo Sports UK fördjupade 12 november

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s AI-förslag, fortsätter strejk

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s senaste erbjudande efter att fackföreningen funnit de artificiella intelligensförslagen otillfredsställande. AMPTP:s erbjudande innehöll språk som antyder att studior är intresserade av att säkra rättigheterna att använda avlidna skådespelares likheter utan tillstånd. SAG-AFTRA har varit i strejk i över 100 dagar då skådespelare kämpar för bättre ersättning, residualer, jobbsäkerhet och skydd mot AI. Hollywood-studiorna som utgör AMPTP har varit ovilliga att förhandla med SAG-AFTRA, särskilt om AI. Den 4 november gav AMPTP SAG-AFTRA vad det hävdade var sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande, men förhandlingarna är inte över.

Direktlänk Dela The Mary Sue fördjupade 12 november

Justine Bateman uttrycker missnöje med AI-bestämmelser i SAG-AFTRA kontrakt

Trots att SAG-AFTRA officiellt nått en preliminär överenskommelse om ett nytt kontrakt med studior och streamers tidigare denna vecka, är Justine Bateman inte nöjd med bestämmelserna kring artificiell intelligens. Skådespelerskan och filmskaparen uttryckte på MSNBC att skådespelare bara borde godkänna avtalet om de inte vill arbeta mer. Bateman, som tjänstgjorde som facklig rådgivare för generativ AI, anser att studiechefer väljer att inte längre vara i film- och seriebranschen. Hon uppmanade konsumenter av underhållning och media att skydda kreativa personer i branschen som vill undvika att använda AI.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 12 november

Efter den längsta skådespelarstrejken i Hollywoods historia, har skådespelarfacket SAG-AFTRA offentliggjort detaljer om sitt miljardavtal med Hollywoodstudior. Avtalet innehåller skydd mot användning av artificiell intelligens (AI) i skådespelares framträdanden, vilket kommer att påverka branschen i decennier framöver. Enligt avtalet måste företag begära samtycke innan de skapar digitala repliker av skådespelare och måste avslöja vad repliken kommer att användas till. Skådespelare kommer också att få ersättning för de digitala replikerna. Reglerna kommer också att gälla för avlidna skådespelare. Arvingar eller förmånstagare måste först samtycka.

Rolling Stone fördjupade 11 november

Detaljer om SAG-AFTRA:s och Hollywood-studios överenskommelse avslöjade

Detaljer kring den preliminära överenskommelsen mellan SAG-AFTRA och stora Hollywood-studios har börjat komma fram. Avtalet, som nåddes efter en 118 dagar lång strejk, inkluderar fler skydd runt självinspelade provspelningar, och pensionsgränserna skulle höjas för första gången på över fyra decennier, enligt två källor. Det preliminära avtalet innebär också skydd kring artificiell intelligens. SAG-AFTRA och Alliansen av film- och TV-producenter (AMPTP) har kommit överens om att träffas två gånger om året för att säkerställa att de följer federala regler för AI.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 10 november

Förhandlingar mellan Hollywood-skådespelares fackförening och studior avbröts

Förhandlingarna mellan studiorna och fackföreningen SAG-AFTRA, som representerar strejkande Hollywood-skådespelare, avbröts denna vecka efter att parterna tycks ha nått en återvändsgränd över frågor som inkluderar streamingintäkter och artificiell intelligens. SAG-AFTRA-representerade skådespelare har strejkat sedan juli. AMPTP, som representerar stora studior och streamers inklusive Netflix, Disney och andra, släppte ett uttalande efter att fackföreningen presenterade sitt senaste förslag. Fackföreningen anklagade studiorna för att medvetet vilseleda pressen om kostnaden för förslaget.

Direktlänk Dela Stream TV Insider fördjupade 9 november

Hollywoodstudior närmare avtal om AI-språk för att avsluta SAG-AFTRA-strejk

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Fackförhandlare mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers på måndagskvällen. De två sidorna verkar ha löst några av de pågående frågorna om AI, som har blivit den centrala fokusen för diskussionerna under de senaste 10 dagarna. Förutom AI arbetar facket fortfarande med en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer.

Direktlänk Dela Yahoo News New Zealand fördjupade 8 november

AI-frågor komplicerar Hollywoods strejkförhandlingar

Förhandlingarna mellan Hollywood-studiorna och skådespelarfacket SAG-AFTRA har stött på problem gällande artificiell intelligens (AI). En viktig fråga är användningen av AI-scanning av högavlönade skådespelare och ersättning för återanvändning av dessa scanningar. Det nuvarande förslaget från producentorganisationen AMPTP skulle tillåta studiorna att återanvända scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd från deras arvingar eller SAG-AFTRA. Skådespelaren Jeffrey Wright har uttryckt stöd för strejken och Sarah Snook från Succession hoppas att SAG-AFTRA kan sätta en standard för andra branscher.

Direktlänk Dela Vanity Fair fördjupade 8 november

SAG-AFTRA och studierna närmar sig slutet på skådespelarstrejken

Förhandlingsledarna för SAG-AFTRA och filmbolagen ska mötas senare idag i vad som kan vara det sista steget för att försegla ett nytt avtal och avsluta den 117 dagar långa skådespelarstrejken. Efter att ha uppnått ett genombrott på den omtvistade frågan om AI, ska Duncan Crabtree-Ireland och AMPTP:s president Carol Lombardini prata i eftermiddag. En källa från fackföreningen säger att de är ´mycket nära´ ett avtal med starka skyddsspråk på plats för AI, något som fackföreningen har eftersträvat länge. Det är dock oklart om detta kommer att räcka för att avsluta den sex månader långa, bittera och kostsamma strejken.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 7 november

AI-skydd för höginkomsttagare central tvistefråga i SAG-AFTRA:s kontraktsförhandlingar

SAG-AFTRA svarade på studiornas senaste kontraktsförslag på måndagen, där AI-skydd för höginkomsttagare fortfarande var en central tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul i studiornas senaste erbjudande. The Alliance of Motion Picture and Television Producers försöker säkra AI-skanningar för Schedule F-artister - gildemedlemmar som tjänar mer än minimilönen för seriereguljära ($32 000 per TV-avsnitt) och långfilmer ($60 000). SAG-AFTRA arbetade under helgen med ett moterbjudande som har tagits till AMPTP. Ett möte mellan SAG-AFTRA:s chefsförhandlare, Duncan Crabtree-Ireland, och hans AMPTP-motsvarighet, Carol Lombardini, var planerat till måndagen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance UK fördjupade 7 november

Hollywood-skådespelare inte helt överens med studiornas senaste arbetsavtalsförslag

SAG-AFTRA-skådespelare är inte helt nöjda med Hollywood-studiornas senaste arbetsavtalsförslag. Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) uppgav att det fortfarande finns ´flera väsentliga punkter´ som de inte kunde komma överens om under sina förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive riktlinjer för artificiell intelligens. Studiorna lade fram detta ´sista, bästa och slutliga erbjudande´ under helgen, och högsta chefer gjorde klart att de inte skulle göra ytterligare eftergifter. Det är oklart om AMPTP kommer att återvända till förhandlingsbordet eller om samtalen officiellt kommer att avslutas.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 7 november

Ingen omedelbar lösning i sikte för SAG-AFTRA-strejken

En lösning på den 116 dagar långa skådespelarstrejken mellan SAG-AFTRA och studiorna verkar inte vara nära förestående. Fackföreningen meddelade i ett brev till medlemmarna att det fortfarande finns flera viktiga punkter som man inte har nått en överenskommelse om, inklusive AI. Brevet följde på fackföreningens svar på studiornas ´sista, bästa och slutgiltiga´ erbjudande om ett nytt TV- och filmkontrakt tidigare under dagen. Parterna planerar att inleda nya förhandlingar, vilket kan ske redan ikväll.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 7 november

SAG-AFTRA motsätter sig AI-klausul i studios senaste kontraktserbjudande

SAG-AFTRA svarade på film- och TV-studiornas senaste kontraktserbjudande på måndagen, där AI-skydd för höginkomsttagare fortfarande är en viktig tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul som ingår i studiornas senaste erbjudande. The Alliance of Motion Picture and Television Producers försöker säkra AI-scanningar för Schedule F-utövare - gilldmedlemmar som tjänar mer än minimi för seriereguljärer ($32,000 per TV-avsnitt) och långfilmer ($60,000). Företagens föreslagna klausul skulle kräva att studior och streamers betalar för att scanna likheten av Schedule F-utövare. SAG-AFTRA strävar efter att fästa en ersättning för återanvändningen av AI-scanningar eftersom AMPTP-medlemsföretag också skulle behöva säkra samtycke från utövaren.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 7 november

Förhandlingar mellan SAG-AFTRA och AMPTP fortsätter i väntan på avtal

Förhandlingarna mellan skådespelar- och mediaproffsfacket SAG-AFTRA och Alliansen för rörlig bild- och TV-producenter (AMPTP) fortsätter. Efter rykten om att ett avtal var nära, var torsdagen mer av en vänteperiod. Inga formella samtal ägde rum mellan fackets chefsförhandlare Duncan Crabtree-Ireland och AMPTP:s president Carol Lombardini. Källor på båda sidor förblir optimistiska och varnar för att läsa för mycket i dagens icke-samtal. Inget ord om ytterligare samtal har satts, men förväntningen är att AMPTP kommer att svara ´snart´.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 3 november

SAG-AFTRA och AMPTP närmar sig en överenskommelse

SAG-AFTRA och AMPTP har framsteg i förhandlingarna om ett nytt treårigt kontrakt, med fokus på artificiell intelligens och ´framgångsbaserad ersättning´ för skådespelare i framgångsrika streamingprogram. Trots att det inte finns något avtal ännu, finns det en ram för en potentiell överenskommelse. Båda parterna avser att fortsätta förhandlingarna. SAG-AFTRA-strejken, som nu har pågått i 111 dagar, har kostat Kalifornien uppskattat 6,5 miljarder dollar och 45 000 jobb inom underhållningsindustrin. SAG-AFTRA har 160 000 medlemmar.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 2 november

Joe Bidens oro för AI påverkad av Mission: Impossible-film

USA:s president Joe Biden har nyligen undertecknat en verkställande order som skisserar nya standarder och säkerhetsåtgärder för artificiell intelligens (AI). Detta beslut påverkades delvis av Bidens visning av filmen Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, där en AI-entitet orsakar stor förödelse. Verkställandeordern, som ska genomföras inom de närmaste 90 till 365 dagarna, betonar starkt AI-säkerhet. Den anses vara ett omfattande och långtgående åtgärdspaket för att skydda amerikanerna från de potentiella riskerna med AI-system. Nyckelbestämmelserna i ordern inkluderar utvecklingen av standardiserade verktyg och tester för att säkerställa AI-systemsäkerhet och kräver att AI-utvecklare delar sina säkerhetstestresultat och kritisk information med den amerikanska regeringen.

Direktlänk Dela World Is One News fördjupade 1 november

Författares fackförening vinner kontrakt över AI-genererade verktyg

Generativa AI-verktyg används för att skapa innehåll inom olika områden, inklusive kod för företag inom den inbyggda sektorn. Skrivarens Guild of America har nyligen vunnit ett nytt kontrakt från AMPTP tack vare en långvarig strejk som till stor del drevs av oro för generativa AI-verktyg som inkräktar på författarnas rättigheter. Enligt nuvarande lagstiftning, datorprogram är skyddade av upphovsrätten som ett kreativt verk, men bara om det är väsentligt skapat av mänskliga kodare. Enligt en dom i augusti av US District Court för District of Columbia, dömde domare Beryl A. Howell att AI-genererad konst inte kan upphovsrättsskyddas enligt amerikansk lag. Vetenskapsfiktionförfattaren Ken Liu ser en mängd problem med AI-genererad kod, inklusive det faktum att det inte är klart om den kan skyddas av upphovsrätten alls.

Direktlänk Dela Embedded Computing Design fördjupade 19 oktober

WGA och stora studior når preliminärt avtal om nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar 146 dagars strejk

Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har nått en preliminär överenskommelse om ett nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar en 146 dagars strejk som har haft stor inverkan på innehållsindustrin. Förhandlingarna avslutades efter fem dagars förhandlingar. Strejken kommer fortfarande att vara i kraft genom WGA:s kontrakts godkännande och ratificeringsprocess. Picketing har dock upphört sedan söndag kväll. Ledarna för gillet förväntas rösta på tisdag om att formellt upphäva strejkbefälet mot AMPTP-undertecknarna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 14 oktober

Disney kritiseras för användning av AI-genererade skådespelare

Förhandlingarna mellan SAG-AFTRA och AMPTP har misslyckats och Disney har fått stark kritik för sin användning av artificiell intelligens. Disney har använt AI-genererade bakgrundsskådespelare i filmen Prom Pact, vilket väcker oro om orättvis behandling av riktiga skådespelare. Användningen av AI är en av faktorerna som bidrar till de misslyckade förhandlingarna, med skådespelarfacket uttrycker besvikelse över studiornas svar på AI-regleringar och andra viktiga frågor. Förhandlingarna mellan stora studior och streamingföretag med skådespelarfacket har misslyckats igen.

Direktlänk Dela MovieWeb fördjupade 13 oktober

CD Projekt SA använder AI för att replikera avliden skådespelares röst i ´Cyberpunk 2077´

Den polska videospelsutvecklaren CD Projekt SA har använt artificiell intelligens (AI) för att replikera rösten till den avlidna polska skådespelaren Miłogost Reczek, som dog 2021. Hans röst kommer att simuleras i ´Phantom Liberty´, en utvidgning av den dystopiska videospelsserien ´Cyberpunk 2077´. Företaget kontaktade Reczeks familj för tillstånd att återskapa hans röst med AI. CD Projekt anlitade en annan skådespelare för att spela in karaktärens repliker, och använde sedan en ukrainsk röstkloningsprogramvara kallad Respeecher för att få den nya skådespelarens röst att låta som Reczek.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 13 oktober

Robin Williams dotter uttrycker oro över ´störande´ AI-återskapningar av hennes far

Zelda Williams, dotter till den avlidna skådespelaren Robin Williams, har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa hennes fars röst och utseende. I en Instagram Story kritiserade hon användningen av hennes fars likhet i skapandet av AI-innehåll och diskuterade de större implikationerna av normaliseringen av dessa verktyg inom film- och TV-industrin. Hon uttryckte även oro för att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer och ge röst till tecknade figurer, snarare än att ersättas av AI-repliker.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 2 oktober

Zelda Williams kritiserar AI-återskapningar av hennes far Robin Williams

Robin Williams dotter, Zelda, har kritiserat artificiella intelligens (AI) återskapningar av sin far, den legendariska komikern som dog 2014. Zelda kallade dessa återskapningar för ´personligt störande´. SAG-AFTRA har listat AI-återskapningar som ett ´obligatoriskt förhandlingsämne´ i sin pågående strejk mot AMPTP. ´Jag är inte en opartisk röst i SAG:s kamp mot AI´, skrev Zelda på Instagram. ´Jag har sett i ÅR hur många människor vill träna dessa modeller för att skapa/återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke, som pappa. Detta är inte teoretiskt, det är mycket mycket verkligt.´

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 2 oktober

Skrivare och skådespelare slår tillbaka mot AI i filmindustrin

Förra veckan avslutades Writers Guild of Americas strejk efter 148 dagar, med författare för film och TV som äntligen återvände till arbetet efter månader av förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers. SAG-AFTRA, som representerar över 160 000 medieaktörer, anslöt sig till strejken i mitten av juli. Medan författarna har nått en tillfredsställande överenskommelse med företag som Disney, Netflix och Warner Bros., kan detsamma ännu inte sägas om skådespelarna. Båda fackförbunden har förhandlat med AMPTP om större ekonomiskt skydd i takt med att användningen av artificiell intelligens i branschen ökar.

Direktlänk Dela BuzzFeed News fördjupade 2 oktober

Zelda Williams motsätter sig AI-återskapningar av sin fars röst

SAG-AFTRA och AMPTP ska återuppta förhandlingar på måndag, med en av frågorna kring användningen av AI. WGA har några skydd mot AI i sitt nya avtal, men SAG-AFTRA har något olika problem med den växande robotproblematiken. Skådespelare oroar sig över att studior potentiellt kan äga deras likhet för alltid. Zelda Williams, dotter till Robin Williams och skådespelare/röstkonstnär, har specifik erfarenhet av detta. Hon uttryckte sin oro över att människor vill träna AI-modeller för att skapa/återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke.

Direktlänk Dela Vulture fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av honom i tandvårdsplan-video

Skådespelaren Tom Hanks varnar sina fans för en video som använder en AI-version av honom för att sälja en tandvårdsplan. På Instagram den 30 september postade Hanks en skärmdump från videon med en bild som liknar honom. Han skrev att han inte har något att göra med videon. Hanks har tidigare uppmärksammat den potentiella faran med artificiell intelligens och deepfakes. I maj var han gäst i ´Adam Buxton Podcast´ och pratade om hur AI sannolikt kommer att påverka filmer i framtiden. Zelda Williams, dotter till Robin Williams, uttryckte också oro över användningen av AI den 1 oktober.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 2 oktober

Zelda Williams kritiserar teknik som återskapar avlidna skådespelare

Zelda Williams, dotter till den avlidne skådespelaren Robin Williams, kritiserar den ´störande´ tekniken som används för att återskapa hennes sena far. I ett uttalande på Instagram Stories uttrycker Zelda sin oro över hur AI används för att skapa eller återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke, som hennes far. Hon anser att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina egna val. Zelda förklarar också att dessa återskapningar i bästa fall är en dålig kopia av större människor, men i värsta fall en hemsk Frankenstein-liknande monster.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 2 oktober

Hollywoodskrivare når avtal med studior, strejk avslutas

Ett avtal har äntligen nåtts mellan Writers Guild of America (WGA) och Hollywood-studiorna, vilket innebär att skrivarnas strejk nu är över. En av de största tvistefrågorna under förhandlingarna har varit användningen av generativ artificiell intelligens (AI), som program som ChatGPT som kan generera innehåll baserat på befintligt innehåll. WGA har velat reglera användningen av tekniken på flera sätt, och i avtalet mellan WGA och AMPTP uppfylldes alla WGAs ursprungliga krav, med några tillägg om hur AI kan användas i skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 27 september

Fackföreningen Writers Guild of America får betydande löneökningar och AI-skydd i nytt avtal

Från och med midnatt kommer Writers Guild of America (WGA) inte längre att strejka. Istället kommer medlemmarna att granska detaljerna i det avtal som förhandlats fram med AMPTP och besluta om de ska rösta för att godkänna det nya avtalet. De mest framträdande vinsterna för WGA är löneökningar och skydd mot artificiell intelligens (AI). Löneökningarna är betydande över hela linjen, med märkbara ökningar för ´hög budget prenumeration video on demand´ (tänk Netflix) och streamingfilmer. Enligt avtalets sammanfattning kommer AI inte att kunna skriva eller omskriva litterärt material, och AI-genererat material kommer inte att kunna användas som källmaterial. WGA ´förbehåller sig rätten att hävda att utnyttjande av författares material för att träna AI är förbjudet enligt MBA eller annan lag´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 27 september

WGA når avtal med AMPTP efter strejk: Nyckelfrågor lösta

Efter en 148 dagars arbetsstopp har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Avtalet innefattar minimikrav på antalet författare för en serie, förbättrade resterande strömmande avgifter, regler kring användning av AI i den kreativa processen och säkrar rättigheterna för manusförfattare. WGA framförde krav på minst sex författare för en serie som grönljusats för minst sex avsnitt per säsong. Avtalet kräver att minst tre författarproducenter anställs på alla serier. WGA kämpade hårt och säkrade en ”framgångsbaserad bonus” för TV-program och filmer gjorda för strömmande plattformar. WGA lyckades också få skydd runt användningen av generativ AI i den kreativa processen.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 27 september

Hollywoods rädsla för AI blir verklighet: Strejker och debatter pågår

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett populärt tema i film och tv. På senare tid har produktioner som Operation Fortuna: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning och Black Mirror direkt tagit upp teknoparanoida teman. Samtidigt har Hollywoods oro över AI:s ekonomiska och kreativa hot blivit verklighet. Skådespelarfacket SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) strejkade för första gången på 60 år i juli 2023, för att förhandla om bättre villkor mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive skydd mot AI-verktygs föråldrande. Tom Cruise uttryckte sitt stöd för strejken. Många skådespelare och Hollywoodförfattare hävdar att studiostyrande inte använder AI korrekt. Netflix har redan anställt AI-verktyg för att ´hjälpa kreativa beslutsfattare´ och minska riskerna när man väljer vilka filmer och serier man ska beställa och marknadsföra.

Direktlänk Dela Softonic International fördjupade 17 september

Sean Penn uttrycker oro över användningen av AI i Hollywood

Skådespelaren Sean Penn är en av många som uttrycker oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom filmindustrin. Han är särskilt oroad över idén att studior kan använda likheten och rösterna hos SAG-AFTRA-skådespelare i framtida produktioner, något som för närvarande diskuteras mellan fackföreningen och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar de stora Hollywood-studiorna. Penn föreslog en kompromiss för användningen av hans likhet i en intervju med Variety. SAG-AFTRA och Writers Guild of America, fackföreningar som representerar amerikanska skådespelare och manusförfattare, är båda i strejk. En viktig fråga i förhandlingarna med de stora Hollywood-studiorna är användningen och regleringen av AI.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 14 september

Sony Pictures VD uppmanar Hollywood att omfamna AI

Tony Vinciquerra, VD för Sony Pictures Entertainment, uppmanar Hollywoods kreativa gemenskap att omfamna artificiell intelligens (AI) istället för att motarbeta det. Vid en investerarkonferens i New York diskuterade han AI:s komplexitet och dess potential att effektivisera produktionsprocesser. Han försäkrade att AI inte kommer att ersätta manusförfattare eller skådespelare, men sa att de som motstår teknologin inte varar länge inom affärsvärlden. Vinciquerras kommentarer kom samtidigt som den amerikanska senaten sammankallade ett stängt forum för att diskutera AI:s gränser och regler.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 13 september

Sjuksköterskor och skådespelare protesterar mot AI-användning i sina branscher

Sjuksköterskor planerar att hålla en solidaritetsmarsch i Los Angeles den 29 augusti för att stödja strejkande författare och skådespelare i södra Kalifornien som oroar sig över den ökande användningen av artificiell intelligens (AI) i sina branscher. Författare vill att AI-teknologier, som ChatGPT, endast ska användas som ett verktyg för att hjälpa till med forskning eller underlätta manusidéer, och inte som ett verktyg för att ersätta dem, medan skådespelare fruktar att AI kan användas för att replikera deras likhet utan ersättning. Sjuksköterskor är lika oroliga över användningen av AI i deras bransch. De hävdar att det ofta erbjuder stela, enhetliga lösningar för medicinsk vård samtidigt som det inkräktar på en sjuksköterskas förmåga att kritiskt utvärdera en patients tillstånd.

Direktlänk Dela MacDailyNews fördjupade 29 augusti

Simon Rich diskuterar AI:s inverkan på TV-branschen i podcast

I den 227:e episoden av TV´s Top 5, en TV-podcast, deltar Simon Rich, skaparen av FXX-komedin Man Seeking Woman och TBS-antologin Miracle Workers. Rich, tidigare president för Harvard Lampoon och författare till Saturday Night Live, diskuterar sin senaste åsiktsartikel för Time, betitlad ´I’m a Screenwriter. These AI Jokes Give Me Nightmares´ och hans bok, I Am Code. Han pratar om användningen av AI inom skrivande och hur det kan påverka branschen. Han uttrycker oro för att AI ska kunna ersätta allt mänskligt kreativt skrivande.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 18 augusti

AI hotar skådespelares framtid enligt filmskapare

Filmskaparen Justine Bateman menar att skådespelares framtid inom filmunderhållning är hotad av artificiell intelligens (AI). Hon tror att AI kommer att suga ut den kreativa märgen ur Hollywood. Hon påpekar att AI kan skapa en övertygande simulering av en mänsklig skådespelare, och tekniken förbättras i en oroande takt. Hon frågar varför någon skulle behöva betala riktiga skådespelare inom några korta år. Bateman, som är rådgivare till SAG-AFTRA om AI-frågor, varnar för att om de kan göra detta med skådespelare, kan de göra det med författare, regissörer, filmfotografer - alla.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 16 augusti

Simon Rich, manusförfattare och barndomsvän till en forskare vid OpenAI, varnar för kraften i artificiell intelligens (AI). Han menar att AI-program kan bli så avancerade att de kan ersätta författare inom fem år. Rich har fått insyn i AI-program som inte är tillgängliga för allmänheten och blev skrämd av deras förmåga. Han nämner ett program som heter code-davinci-002, som har förmågan att skapa humoristiska rubriker. Rich, tillsammans med Brent Katz och Josh Morgenthau, har redigerat en bok helt skriven av code-davinci-02 för att visa hur avancerad och skrämmande OpenAI:s teknik har blivit.

Time Magazine fördjupade 4 augusti

Sean Penn stöder SAG-AFTRA och WGA-strejker i Burbank, Kalifornien

Sean Penn, tvåfaldig Oscarvinnare, deltog i stöd för sina medförfattare och skådespelare vid SAG-AFTRA-strejken och WGA-arbetsstoppet i Burbank, Kalifornien. Penn kritiserade producenternas exploatering av skådespelare och författare och betonade vikten av anständiga arbetsvillkor. Penn och hans Into the Wild-motspelare Emile Hirsch deltog i en presskonferens med SAG-AFTRA-förhandlaren och nationella verkställande direktören Duncan Crabtree Ireland. Andra kända ansikten på strejklinjen inkluderade Octavia Spencer, Melanie Lynskey, Timothy Simons, Jack McBrayer, Jane Fonda och Damon Lindelof.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 1 augusti

Netflix söker AI-utvecklare mitt i pågående Hollywood-strejk

Netflix söker AI-utvecklare för att fylla rollerna som produktchef och teknisk direktör i sina R&D Labs och Machine Learning-avdelning, detta i samband med den pågående SAG-AFTRA/WGA-strejken, där användningen av artificiell intelligens i film- och TV-produktion är en av de stora tvistefrågorna. Båda positionerna kommer att vara baserade på Netflix huvudkontor i Los Gatos, Kalifornien, men kan utföras på distans. Lönerna är höga, mellan $450,000 - 650,000 för den tekniska direktören och $300,000 till $900,000 för produktchefens position. Användningen av AI i Hollywood är en oro för både författare och skådespelare.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 26 juli

Netflix söker AI-producentchef, skapar kontrovers bland skådespelare och författare

Netflix söker en AI-producentchef, ett jobb som kan betala upp till 900 000 dollar per år. Detta har orsakat kontrovers bland skådespelare och författare, inklusive Rob Delaney, Elizabeth Benjamin och Jorge A. Reyes, som uttrycker oro över användningen av AI i filmindustrin och dess inverkan på skådespelares och författares rättigheter och inkomster. De pekar på att medan Netflix investerar stora pengar i AI, betalar de inte tillräckligt för att de flesta skådespelare ska kvalificera sig för sjukförsäkring. Netflix har avböjt att kommentera.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 26 juli

Directors Guild of America ger detaljer om avtal med studior och strömningstjänster

Directors Guild of America (DGA) har gett sina medlemmar en mer detaljerad titt på sitt avtal med studior och strömningstjänster, som nåddes under en skribentstrejk. Ett av avtalets mest framhävda prestationer är en ny formel för utländska SVOD-residualer, baserad på plattformarnas antal internationella prenumeranter. Tack vare formeln kommer de största streamingtjänsterna att vara skyldiga att betala $89,415 i residualer för en timmes serier under de första tre åren av användning. Detta representerar en ökning på 76% i utländska residualer och en ökning på 21% generellt. DGA-medlemmar kommer att ha fram till slutet av juni att rösta om det föreslagna avtalet. Dessutom specificerar det preliminära kontraktet att generativ artificiell intelligens inte är en person och att arbete som utförs av DGA-medlemmar måste tilldelas en person. Dessutom får arbetsgivare inte använda GAI i samband med kreativa element utan samråd med regissören eller andra DGA-täckta anställda. DGA förklarade också avtalets nya standardvillkor för gratis AVOD-plattformar, som Tubi och Pluto TV, som tidigare var förhandlingsbara. Avtalet inför minimilöner, ersättning och ´kreativa rättigheter´ för högbudgeterade manusserier gjorda för dessa tjänster med under 20 miljoner prenumeranter, medan residualer är 2% av arbetsgivarens brutto.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 25 juli

SAG-AFTRA strejkar mot potentiell AI-utnyttjande av skådespelare

Skådespelare Prince Royal, som arbetade som statist på ´The Flash´, berättar att han riktades till en traktortrailer för att ´ta bilder´. Inuti fanns hundratals kameror. Han stod med armarna uppåt medan operatörerna tog en 3D-skanning, som han fick veta skulle användas för kontinuitet och specialeffekter. Nu känner han att han blev lurad. Denna rädsla är en av de viktigaste punkterna i SAG-AFTRA-strejken. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens chefsförhandlare, har varnat för att studiorna vill skanna bakgrundsskådespelare och sedan använda artificiell intelligens för att placera dessa skådespelare i andra projekt ´för evigt´ utan samtycke. Alliansen för film- och TV-producenter säger att det inte är sant.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 25 juli

Nationell skådespelarstrejk i USA i solidaritet med Hollywoods manusförfattare

En historisk strejk har utbrutit i Hollywood, där cirka 65 000 skådespelare och 11 500 manusförfattare har gått ut i strejk för att protestera mot löneskillnader och hotet från generativ AI (artificiell intelligens). Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och manusförfattarförbundet WGA har förenat sina krafter mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar stora studiobossar och producenter. Strejken har lett till att all produktion och filminspelning har stoppats. Skådespelare och manusförfattare kräver bättre ersättning för sitt arbete och vill ha garantier för att deras jobb inte kommer att tas över av tekniken.

Direktlänk Dela YourStory Media fördjupade 25 juli

Hollywoods fackföreningar strejkar över AI-kontrakt

Hollywoods fackföreningar, inklusive SAG-AFTRA och WGA, strejkar för att förhandla om sina kontrakt i ljuset av framsteg inom AI-teknik. Historiskt sett har Hollywood-strejker inträffat när tekniken förändras och kontrakt inte håller jämna steg. Fackföreningarna är oroliga över vad som kan hända om de inte får sina AI-policyer i ordning innan tekniken utvecklas till en punkt där de förlorar sina jobb. Regissörsgillet har slutit sitt kontrakt med AMPTP, vilket inkluderade de första riktlinjerna om AI för något fackligt kontrakt. WGA och SAG-AFTRA är dock inte lika nöjda. AI har blivit en av de mobiliserande krafterna i WGA:s kamp mot AMPTP. SAG-AFTRA verkar mer intresserade av att övervaka skådespelares rättigheter när AI blir en del av deras process.

Direktlänk Dela Vulture fördjupade 20 juli

SAG-AFTRAs Duncan Crabtree-Ireland deltar i AI-panel på Comic-Con

Duncan Crabtree-Ireland, nationell verkställande direktör och chefsförhandlare för SAG-AFTRA, kommer att delta i San Diego Comic-Con som panelist i National Association of Voice Actors session ”AI in Entertainment: The Performers’ Perspective”. Han kommer att diskutera befintliga juridiska strukturer i relation till AI och de nya standarder som behöver implementeras för att skydda röstskådespelare. Crabtree-Ireland uttryckte nyligen att mycket mer behövs för att skydda bakgrundsskådespelare från att få sina likheter och bilder skyddade.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 20 juli

James Cameron varnar för AI:s vapenpotential

Regissören James Cameron reflekterar över sin berömda film ´The Terminator´ från 1984, som han anser var en varning för vad som händer idag. Cameron uttryckte oro över artificiell intelligens (AI) och dess potentiella faror, särskilt dess vapenpotential. Han kommenterade den pågående debatten om AI, vilket är en stor del av SAG-AFTRA:s nyligen tillkännagivna strejk mot Hollywoodstudior. Arnold Schwarzenegger, som spelade huvudrollen i ´The Terminator´, hyllade Cameron för att han förutspådde AI:s framtid, vilket nu har blivit verklighet.

Direktlänk Dela People Magazine fördjupade 19 juli

SAG-AFTRA och stora studior i konflikt över flera frågor, strejk inleds

SAG-AFTRA och de stora studiorna är oense om en rad frågor när film- och TV-skådespelare går ut i strejk för första gången sedan 1980. Den största tvistepunkten är fackets krav på 2% av intäkterna från streamingprogram. Parterna är också långt ifrån varandra gällande grundläggande löneökningar. Facket kräver 11%, 4% och 4% över de tre åren i kontraktet, medan studiorna erbjuder 5%, 4% och 3,5%. Parterna är oense om flera frågor, inklusive användningen av artificiell intelligens för att replikera bakgrundsskådespelare.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 15 juli

Skådespelarfackförening SAG-AFTRA börjar strejka vid midnatt

Efter veckor av misslyckade förhandlingar mellan Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), kommer fackföreningen som representerar cirka 160 000 arbetare inom underhållningsindustrin att börja strejka vid midnatt. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher och huvudförhandlare Duncan Crabtree-Ireland meddelade att fackföreningens nationella styrelse enhälligt har röstat för att strejka som direkt svar på AMPTP:s vägran att erbjuda en rättvis överenskommelse. AMPTP har inte visat något intresse för att förhandla fram ett kontrakt som rättvist kompenserar skådespelare som ekonomiskt skadas av övergången till streaming.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 juli

Konstgjord intelligens skapar hinder i SAG-AFTRA:s kontraktförhandlingar

Samtalen mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och filmstudior närmar sig de sista dagarna innan förlängningen av SAG-AFTRA:s nuvarande kontrakt löper ut, och konstgjord intelligens (AI) har blivit ett betydande hinder för en överenskommelse. Fackmedlemmar befarar att deras likheter kommer att säljas och användas på vilket sätt producenter och studior vill. Facket vill ha kraftfulla försäkringar och garantier när det gäller användningen av AI inom branschen. AMPTP, som representerar film- och tv-producenter, vill dock inte diskutera frågan på ett substantiellt sätt.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 11 juli

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare