» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 132 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

SAG-AFTRA är en amerikansk fackförening som representerar skådespelare, röstskådespelare, journalister, programledare och andra yrkesverksamma inom film, TV, radio och digitala medier. Förkortningen står för ´Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists´. Föreningen bildades 2012 genom en sammanslagning av två separata organisationer, Screen Actors Guild (SAG) och American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA). SAG-AFTRA arbetar för att förhandla fram kollektivavtal, säkerställa rättvisa löner och arbetsvillkor samt erbjuda medlemmarna förmåner som pension och sjukförsäkring.

Senaste nytt kring SAG-AFTRA

ChatGPT - ett år senare: Inte riktigt så revolutionerande som vi trodde

För exakt ett år sedan lanserade OpenAI en webbapplikation kallad ChatGPT. Trots initiala farhågor och förväntningar om att denna AI skulle revolutionera teknikvärlden, visar det sig att verkligheten är mer nyanserad. Även om ChatGPT har haft stor inverkan på vissa områden, har det inte varit lika stort som först antagits. Enligt en Pew-undersökning från maj 2023 hade 58% av amerikanerna hört talas om ChatGPT, men endast 14% hade provat det själva. Användarbasen har sedan dess minskat, inte fortsatt att växa.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade i förrgår

SAG-AFTRA-medlemmar oroade över AI-klausuler i potentiellt avtal

Vissa medlemmar i SAG-AFTRA uttrycker oro över AI-bestämmelser i ett preliminärt avtal. Hollywoodskådespelare röstar om de ska ratificera ett nytt kontrakt med stora studior och strömmningstjänster. Vissa fackföreningsmedlemmar ifrågasätter om avtalet skyddar dem från problem med artificiell intelligens.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade i förrgår

Kontraktstvist om AI-skydd inom film- och TV-branschen fortsätter

SAG-AFTRA, skådespelarfacket i USA, har svarat på film- och TV-producenternas senaste kontraktserbjudande, där skydd för artificiell intelligens (AI) för höginkomsttagare är en central fråga. Facket har motsatt sig en AI-klausul i erbjudandet som skulle kräva att studior och strömningstjänster betalar för att skanna likheten hos vissa skådespelare. Facket vill koppla ersättning till återanvändning av AI-skanningar, eftersom medlemsföretag i AMPTP också behöver säkra samtycke från skådespelaren. Enligt ett fackligt förslag skulle studior och strömningstjänster ha rätt att använda skanningar av avlidna skådespelare utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela Yahoo Movies UK fördjupade 29 november

Användningen av artificiell intelligens (AI) i mediabranschen ökar, med stora produktionsbolag och små oberoende filmstudios som använder tekniken för att möta det växande innehållsbehovet. AI används för att automatisera tidigare arbetsintensiva processer, som att lägga till undertexter eller dubbning, samt för att tagga, berika och transkribera stora mängder innehåll. Detta gör videobibliotek och arkiv mycket mer sökbara och upptäckbara. AI används också för att skapa animationer och karaktärsmodellering, samt för att stödja skapandet av produktionsplaner och förbättra kreativa beslutsprocesser.

TV Technology fördjupade 28 november

YouTube lanserar AI-musikverktyg ´Dream Track´

Enligt en rapport från CNBC har YouTube lanserat ett AI-musikgenereringsverktyg som låter användare härma toner och infall från moderna popvokalister. Verktyget, kallat Dream Track, har utvecklats i samarbete med nästan ett dussin populära musiker, inklusive T-Pain, Sia och Demi Lovato. Dream Track skapar autogenererade låtar från grundläggande textprompter. Trots att artificiell intelligens ofta kritiseras i kreativa kretsar, har spridningen av AI-tjänster ökat på senare år. Dream Track kommer att rullas ut i begränsad kapacitet, med bara 100 amerikanska skapare som får beta-åtkomst och kommer att vara begränsad till 30 sekunder långa låtar inom YouTube Shorts.

Direktlänk Dela Giant Freakin Robot fördjupade 25 november

Hollywoodstudior vill återanvända AI-genererade avbilder av avlidna skådespelare

Hollywoodstudior har uttryckt intresse för att återanvända AI-genererade likheter av avlidna skådespelare utan att söka tillstånd från deras familjer. Detta förslag har väckt betydande oro och invändningar från olika parter, inklusive skådespelarfackföreningar. SAG-AFTRA, den framträdande fackföreningen som representerar Hollywoods artister, har reagerat på studiornas ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande syftande till att avsluta den pågående strejken. De har entydigt avvisat de föreslagna klausulerna som skulle ge studiorna rätten att använda AI-genererade likheter av mycket eftertraktade och avlidna skådespelare utan att inhämta deras samtycke.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 21 november

AI-verktyg för röstklonning skapar problem för röstskådespelare

ElevenLabs, en AI-baserad röstkloneringsföretag, har hamnat i blåsväder efter att röstskådespelare Allegra Clark upptäckte att hennes röst hade klonats utan hennes tillstånd. Clark hävdar att detta kan leda till kontraktsbrott med hennes kunder. ElevenLabs har svarat att de bara kommer att agera om det finns ´hatiskt innehåll eller förtal´ i ljudfilen. Flera röstskådespelare har uttryckt oro över att deras röster används i rasistiska, våldsamma och pornografiska sammanhang. ElevenLabs, tillsammans med andra AI-företag som FakeYou och Voice AI, är centrala i denna fråga.

Direktlänk Dela Forbes Ukraine fördjupade 20 november

Växande ilska inom SAG-AFTRA mot överenskommelse med AMPTP

Det finns en växande opposition inom medlemskapet för Screen Actors Guild-American Federation of Radio and Television Artists (SAG-AFTRA) mot den preliminära överenskommelse som nyligen nåddes med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Många anser att avtalet är ett svek mot skådespelarnas intressen och inte uppfyller det minimikrav som SAG-AFTRA utlovade under förhandlingarna: anständiga löneökningar, en andel av streamingintäkterna och skydd mot artificiell intelligens (AI). Ett av de största motstånden mot avtalet har fokuserat på frågan om AI och företagens förmåga att skapa digitala replikationer som kommer att ersätta tusentals skådespelare.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 20 november

Screen Actors Guild medlem uttrycker oro över AI-bestämmelser i nytt kontrakt

Shaan Sharma, en alternativ medlem av Screen Actors Guild förhandlingskommitté, uttrycker oro över bristerna på skydd kring artificiell intelligens (AI) i det nya kontraktet med Hollywood-studior. Kontraktet, som SAG-AFTRA:s 160 000 medlemmar kommer att rösta om, inkluderar bestämmelser om AI, men Sharma anser att dessa inte är tillräckliga. Han är särskilt kritisk till att skådespelare måste ge sitt samtycke till att bli digitalt replikerade vid anställningstillfället, vilket han menar kan likställas med tvång. Sharma röstade mot det nya kontraktet, mest på grund av sina problem med AI-bestämmelserna.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 17 november

SAG-AFTRA vinner viktiga skydd mot artificiell intelligens i historisk strejk

Medlemmar i fackföreningen SAG-AFTRA har vunnit viktiga skydd mot artificiell intelligens (AI) i sin senaste historiska strejk. Företagsledare inom sociala medier, film- och TV-studios samt streamingvideoföretag är angelägna om att implementera AI för att minska kostnaderna. Genom att datorisera en arbetares bild, röst, manér och figur, skulle de kunna återskapa artisten för evigt, utan att betala arbetaren en enda cent. SAG-AFTRA ser detta som ett hot och AI:s potentiellt enormt negativa inverkan på film-, TV-, Netflix-, streamingvideo- och Broadway-artister var en stor fråga i fackföreningens 118 dagar långa strejk. Fackföreningen vann skydd mot AI, men striderna mellan dem och cheferna kommer att fortsätta i domstol och i framtida förhandlingar.

Direktlänk Dela People´s World fördjupade 16 november

Två medlemmar av SAG-AFTRA-styrelsen, Shaan Sharma och Anne-Marie Johnson, röstade emot det nya kontraktet eftersom de anser att det inte tillräckligt skyddar skådespelare mot artificiell intelligens (AI). Kontraktet, som godkändes av förhandlingskommittén och nationella styrelsen, innehåller samtyckes- och ersättningskrav för användning av AI för att skapa ´digitala dubletter´. Men det förbjuder inte AI och gör lite för att hindra studior från att träna på skådespelares prestationer för att skapa ´syntetiska´ skådespelare. Fackföreningspresidenten Fran Drescher och verkställande direktören Duncan Crabtree-Ireland försvarade AI-bestämmelserna i kontraktet.

Variety Media fördjupade 15 november

SAG-AFTRA och studior når preliminärt avtal om användning av AI och digitala replikatorer

I det preliminära avtalet mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och film- och TV-producenternas allians (AMPTP) ägnas över fem sidor åt bestämmelser om artificiell intelligens (AI). Avtalet innefattar definitioner och krav kring varsel, samtycke och ersättning för digitala replikatorer av skådespelare och ´syntetiska utförare´ skapade av AI-verktyg. Trots att avtalet kräver förhandsvarsel och en specifik beskrivning för avsedd användning, tillåter det medlemmar av AMPTP att förhandla direkt med skådespelare för godkännande istället för att kräva att de går genom facket. Detta kan leda till att studior tvingar skådespelare att acceptera villkor som gör det möjligt för dem att använda digitala dubletter som ett anställningsvillkor.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 14 november

Skådespelarfacket SAG-AFTRA når avtal om skydd mot AI, men vissa medlemmar uppmanar till nej-röst

Skådespelarfacket SAG-AFTRA avslutade förra veckan en nästan fyra månader lång strejk efter att ha nått en överenskommelse med stora Hollywoodstudior om skydd för skådespelare mot artificiell intelligens (AI). En del SAG-AFTRA-medlemmar som anser att avtalets villkor inte går tillräckligt långt uppmanar dock kollegor att rösta nej. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher kritiserade ´nej-sägare´ för att motsätta sig det föreslagna kontraktet. Skådespelerskan Justine Bateman, som var AI-rådgivare till SAG-AFTRA:s förhandlingskommitté, uttryckte oro över det språk som används i avtalet angående AI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 14 november

Warner Music planerar att använda AI för att återskapa Edith Piafs röst och bild

Warner Music planerar att använda artificiell intelligens (AI) för att återskapa röst och bild av den franska artisten och sångerskan Edith Piaf, nästan 60 år efter hennes död. Detta är en del av produktionen bakom en biografifilm om Piaf, med titeln ´Edith´. Nyheten om projektet kommer samtidigt som Hollywood brottas med oro över AI. Jeffrey Katzenberg, tidigare Disney-chef och medgrundare till DreamWorks, sade nyligen att AI kommer att minska arbetsinsatsen för att skapa animerade filmer avsevärt. Animation Guild tar AI-frågan på allvar och har inrättat en arbetsgrupp för att undersöka AI och maskininlärning.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 14 november

Skådespelarfackförbundet SAG når avtal om AI-skydd för skådespelare

Skådespelarfackförbundet Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kommit överens om ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om artificiell intelligens (AI). Avtalet, som fortfarande måste ratificeras, skulle innebära slutet på den längsta strejken i fackförbundets historia. SAG-AFTRA har gått längre än Directors Guild of America och Writers Guild of America när det gäller AI, och kräver samtycke och ersättning för alla skådespelare oavsett status. Avtalet innebär också skydd mot användning av maskininlärningsverktyg för att manipulera eller utnyttja skådespelarnas arbete.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 14 november

Stora Hollywood-studior nära att lösa AI-relaterade frågor i SAG-AFTRA strejk

Stora Hollywood-studior har kommit överens om att justera språket relaterat till artificiell intelligens (AI) i samband med ett avtalsförslag för att avsluta 117 dagars SAG-AFTRA-strejk. Fackförhandlare mötte ledare för Alliansen för film- och TV-producenter (AMPTP) på måndag kväll. Parterna verkar ha löst några utestående AI-frågor. Unionen utfärdade ett uttalande på måndag eftermiddag och sa att det fortfarande fanns meningsskiljaktigheter om ´flera nyckelobjekt´, inklusive AI. Studiorna har erbjudit att ge skådespelarna en 100% bonus på sina återstående standardströmmar om de medverkar i en av de mest sedda showerna på plattformen. AMPTP släppte sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande på fredag.

Direktlänk Dela Dev Hardware fördjupade 14 november

Hollywoodstudior vill använda AI-scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd

Förhandlingar pågår mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och Hollywood-studior, där studiorna föreslås vilja använda AI-skanningar av avlidna skådespelare utan deras tillstånd. Detta kommer i ljuset av den pågående skådespelarstrejken som startade efter att kontraktet med Alliance of Motion Picture and Television Producers löpte ut utan att ett avtal förhandlats fram. SAG-AFTRA har krävt striktare reglering av teknologianvändningen, eftersom produktionsbolag planerar att använda skådespelare för en dag, skanna dem och sedan använda deras digitala repliker i framtida projekt - utan betalning eller samtycke.

Direktlänk Dela Dexerto fördjupade 14 november

SAG-AFTRA-fackförbundet når överenskommelse om AI-användning

Medlemmar i fackförbundet SAG-AFTRA kommer att kunna ge sitt samtycke och bli kompenserade för generativ artificiell intelligens (AI) som används för att replikera deras likhet, enligt en sammanfattning av förbundets preliminära överenskommelse med studior. Det preliminära avtalet med AMPTP, eller Alliance of Motion Picture and Television Producers, etablerar riktlinjer för användning av AI. Detta är första gången för facket, som representerar cirka 160 000 skådespelare och andra medieprofessionella. Skådespelare har pressat på för skydd från tekniken som kan skapa realistiska framställningar av skådespelares likheter.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 november

SAG-AFTRA motsätter sig AI-klausul i senaste kontraktsförslag från studior

När SAG-AFTRA svarade på studiornas senaste kontraktsförslag på måndagen, fortsatte skyddet för artificiell intelligens för höginkomsttagare att vara en central tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul som ingår i studiornas senaste erbjudande. Alliansen för rörliga bilder och TV-producenter försöker säkra AI-skanningar för Schedule F-artister. Företagens föreslagna klausul skulle kräva att studior och strömmare betalar för att skanna likheten av Schedule F-artister. SAG-AFTRA försöker koppla ersättning för återanvändning av AI-skanningar, eftersom AMPTP-medlemsföretagen också skulle behöva säkra samtycke från artisten.

Direktlänk Dela Yahoo Sports UK fördjupade 12 november

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s AI-förslag, fortsätter strejk

SAG-AFTRA motsätter sig AMPTP:s senaste erbjudande efter att fackföreningen funnit de artificiella intelligensförslagen otillfredsställande. AMPTP:s erbjudande innehöll språk som antyder att studior är intresserade av att säkra rättigheterna att använda avlidna skådespelares likheter utan tillstånd. SAG-AFTRA har varit i strejk i över 100 dagar då skådespelare kämpar för bättre ersättning, residualer, jobbsäkerhet och skydd mot AI. Hollywood-studiorna som utgör AMPTP har varit ovilliga att förhandla med SAG-AFTRA, särskilt om AI. Den 4 november gav AMPTP SAG-AFTRA vad det hävdade var sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande, men förhandlingarna är inte över.

Direktlänk Dela The Mary Sue fördjupade 12 november

Justine Bateman uttrycker missnöje med AI-bestämmelser i SAG-AFTRA kontrakt

Trots att SAG-AFTRA officiellt nått en preliminär överenskommelse om ett nytt kontrakt med studior och streamers tidigare denna vecka, är Justine Bateman inte nöjd med bestämmelserna kring artificiell intelligens. Skådespelerskan och filmskaparen uttryckte på MSNBC att skådespelare bara borde godkänna avtalet om de inte vill arbeta mer. Bateman, som tjänstgjorde som facklig rådgivare för generativ AI, anser att studiechefer väljer att inte längre vara i film- och seriebranschen. Hon uppmanade konsumenter av underhållning och media att skydda kreativa personer i branschen som vill undvika att använda AI.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 12 november

Skådespelarstrejk slut: SAG-AFTRA når preliminärt avtal med studior efter historisk strejk

Skydd mot artificiell intelligens var en av de mest kontroversiella frågorna i avtalet som avslutade den historiska skådespelarstrejken efter 118 dagar, enligt ledningen för skådespelarfacket. Duncan Crabtree-Ireland, huvudförhandlare för SAG-AFTRA-facket, sa att kampen för skådespelares skydd mot generativ AI och användning av syntetiska utövare pågick ´bokstavligen den sista dagen, under de sista timmarna av förhandlingarna´. Detta ledde till avtalet om ett treårigt kontrakt mellan Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar åtta stora studior och streamers. SAG-AFTRA:s nationella styrelse godkände det preliminära avtalet med överväldigande majoritet.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 11 november

Efter den längsta skådespelarstrejken i Hollywoods historia, har skådespelarfacket SAG-AFTRA offentliggjort detaljer om sitt miljardavtal med Hollywoodstudior. Avtalet innehåller skydd mot användning av artificiell intelligens (AI) i skådespelares framträdanden, vilket kommer att påverka branschen i decennier framöver. Enligt avtalet måste företag begära samtycke innan de skapar digitala repliker av skådespelare och måste avslöja vad repliken kommer att användas till. Skådespelare kommer också att få ersättning för de digitala replikerna. Reglerna kommer också att gälla för avlidna skådespelare. Arvingar eller förmånstagare måste först samtycka.

Rolling Stone fördjupade 11 november

Konflikt i spelindustrin över AI-verktyg för spelutveckling

Teknikjättar som Microsoft har nyligen avancerat inom artificiell intelligens (AI) i samarbete med Inworld AI, vilket har skapat debatt inom spelindustrin. Microsoft har avtäckt nya AI-verktyg för att effektivisera spelutveckling, vilket har mötts med oro från de som fruktar för sina jobb och integriteten hos spelens innehåll. Trots kritiken fortsätter Microsoft att marknadsföra sina AI-verktyg som ett framsteg inom spelutvecklingsteknik. Spelindustrin står nu inför en konflikt där potentialen för innovation kolliderar med bevarandet av traditionella roller och jobb.

Direktlänk Dela Nextgenhero.io fördjupade 11 november

Generativ AI inte för att ersätta mänskliga prestationer, menar Digital Domain CTO

Hanno Basse, CTO på Digital Domain, uttalade sig under Society of Motion Picture and Television Engineers Media Technology Summit om användningen av generativ AI och maskininlärning inom visuella effekter. Han ser stor potential för tekniken, men inte för att ersätta den mänskliga aspekten av skådespelarprestationer. Basse betonade att varje exempel på Digital Domains arbete med digitala människor har prestationen av en riktig skådespelare som grund. Han tror att generativ AI och maskininlärning kan hjälpa till med andra typer av VFX-arbete, särskilt för idégenerering och kommunikation, samt att ta bort ´grunt´-arbete.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 10 november

SAG-AFTRA förhandlar fram skydd mot AI-hot i avtal med Hollywoodstudior

Skådespelarfacket SAG-AFTRA har skrivit på ett preliminärt avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som inkluderar skydd mot hotet från AI. Avtalet innefattar ´ovanligt höga´ minimilöneökningar och aldrig tidigare skådade bestämmelser för samtycke och kompensation som skyddar medlemmarna mot AI. Det etablerar också för första gången en bonus för streamingdeltagande. Detaljer om avtalet kommer inte att avslöjas förrän efter det att det har granskats av fackets nationella styrelse.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 10 november

Detaljer om SAG-AFTRA:s och Hollywood-studios överenskommelse avslöjade

Detaljer kring den preliminära överenskommelsen mellan SAG-AFTRA och stora Hollywood-studios har börjat komma fram. Avtalet, som nåddes efter en 118 dagar lång strejk, inkluderar fler skydd runt självinspelade provspelningar, och pensionsgränserna skulle höjas för första gången på över fyra decennier, enligt två källor. Det preliminära avtalet innebär också skydd kring artificiell intelligens. SAG-AFTRA och Alliansen av film- och TV-producenter (AMPTP) har kommit överens om att träffas två gånger om året för att säkerställa att de följer federala regler för AI.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 10 november

SAG-AFTRA avslutar 118 dagars skådespelarstrejk med miljardavtal

På torsdagen avslutade SAG-AFTRA äntligen den 118 dagar långa skådespelarstrejken efter att dess förhandlingskommitté godkänt en preliminär överenskommelse med Hollywoodstudior värderad till över 1 miljard dollar. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens nationella verkställande direktör och chefsförhandlare, säger att processen var lång och brutal, men nödvändig för att uppnå de villkor som SAG-AFTRA-medlemmarna behövde, särskilt när det gäller artificiell intelligens. Den nya överenskommelsen innebär bland annat högre löneökningar under det första året än vad Writers Guild of America och Directors Guild nyligen fick i sina arbetsavtal, riktlinjer för användning av AI, en ny mekanism för att kompensera skådespelare för strömmande arbete och höjda tak för arbetsgivarbidrag till hälso- och pensionsfonder.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 10 november

SAG-AFTRA får AI-restriktioner i förhandlingar med filmstudios

SAG-AFTRA, en amerikansk skådespelarfackförening, har löst flera frågor i förhandlingarna med filmstudios, men en fråga kvarstod - användningen av artificiell intelligens (AI) för att återuppliva avlidna skådespelare eller skapa digitala versioner av verkliga skådespelare. Unionen lyckades inte få alla AI-restriktioner de sökte, men de fick de flesta, inklusive ett krav att studior måste få tillstånd från skådespelare om deras igenkännande drag används. AI blev en dominerande fråga i strejken som varade i 118 dagar. Unionen lyckades också vinna samtyckeskrav för användning av avlidna skådespelares bilder.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 10 november

Hollywood återupptar inspelningar efter strejk

Efter 118 dagars strejk har medlemmarna i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) beslutat att återuppta inspelningarna av filmer och tv-serier i Hollywood. Det nya avtalet förbjuder användningen av artificiell intelligens för att ersätta populära skådespelare med digitala kopior. Tidigare hade även manusförfattare lyckats förhandla fram ett avtal om användning av AI. Strejken började efter att kontraktsförhandlingar mellan SAG-AFTRA och USA:s filmstudios och streamingföretag kollapsade.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 9 november

Förhandlingar mellan Hollywood-skådespelares fackförening och studior avbröts

Förhandlingarna mellan studiorna och fackföreningen SAG-AFTRA, som representerar strejkande Hollywood-skådespelare, avbröts denna vecka efter att parterna tycks ha nått en återvändsgränd över frågor som inkluderar streamingintäkter och artificiell intelligens. SAG-AFTRA-representerade skådespelare har strejkat sedan juli. AMPTP, som representerar stora studior och streamers inklusive Netflix, Disney och andra, släppte ett uttalande efter att fackföreningen presenterade sitt senaste förslag. Fackföreningen anklagade studiorna för att medvetet vilseleda pressen om kostnaden för förslaget.

Direktlänk Dela Stream TV Insider fördjupade 9 november

Hollywoodstudior nära avtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejk

De stora Hollywood-studiorna har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett avtalsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som har pågått i 117 dagar. Fackföreningsförhandlare träffade ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers på måndagskvällen. Det verkar som att parterna har löst några av de pågående frågorna om AI, som har blivit centrala i samtalen under de senaste 10 dagarna. Förutom AI arbetade facket fortfarande med en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer. Studiorna har erbjudit att ge skådespelare en 100% bonus på deras standard streamingresidual om de medverkar i en av de mest sedda programmen på en plattform.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 8 november

1stAIMachine: Världens första hårdvara designad för AI-videoredigering

Kreativa reklambyråerna 1stAveMachine och SGX har meddelat 1stAIMachine, världens första hårdvara designad specifikt för videoredigering med AI. 1stAIMachine marknadsförs som världens första ´AI-videoredigeringshårdvara´. AI-verktygen som används utvecklades av Runway ML, världens ledande AI-genererade videosoftware. Den nya enheten är ett samarbete mellan kreativa byråer 1stAveMachine från London, Storbritannien och SGX från New York, USA. Runway ML har hårdvara för AI-videoredigering. ´Första AI-redigeringskortet´ låter användaren bygga en storyboard från uppladdade bilder och sedan animera dessa bilder med Runway ML-algoritmer.

Direktlänk Dela PC Guide fördjupade 8 november

Hollywoodstudior närmare avtal om AI-språk för att avsluta SAG-AFTRA-strejk

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Fackförhandlare mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers på måndagskvällen. De två sidorna verkar ha löst några av de pågående frågorna om AI, som har blivit den centrala fokusen för diskussionerna under de senaste 10 dagarna. Förutom AI arbetar facket fortfarande med en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer.

Direktlänk Dela Yahoo News New Zealand fördjupade 8 november

SAG-AFTRA fortsätter förhandlingar med AMPTP, strejken når dag 110

SAG-AFTRA kommer att träffas igen med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) på onsdag efter en ´produktiv´ dag av samtal på tisdagen. Strejken är nu på dag 110 och studiorna har varnat att de måste få ett avtal denna vecka för att kunna producera delsäsonger av manusstyrda TV-serier. Fackföreningen fortsätter att förhandla om användningen av artificiell intelligens, vilket har blivit en av de viktigaste kvarvarande frågorna. Fyra studie-VD:er, David Zaslav, Ted Sarandos, Donna Langley och Bob Iger, deltog inte i tisdagens samtal.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 8 november

Skådespelarfackförbund avvisar studiokontrakt på grund av AI-användning

Fackföreningen som representerar skådespelare i USA:s film-, TV- och radiobranscher, SAG-AFTRA, har avvisat det senaste kontraktserbjudandet från studior i sin kamp för att reglera underhållningssektorns användning av AI. SAG-AFTRA har varit i förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) i flera månader. Skådespelare är oroade över de ökande möjligheterna för TV- och filmstudior att skanna deras likhet för att skapa digitala AI-drivna repliker. AMPTP vill kunna utsätta Schedule F-arbetare för dessa AI-skanningar, men SAG-AFTRA vill också ha kompensation varje gång dessa bilder återanvänds.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 8 november

AI-frågor komplicerar Hollywoods strejkförhandlingar

Förhandlingarna mellan Hollywood-studiorna och skådespelarfacket SAG-AFTRA har stött på problem gällande artificiell intelligens (AI). En viktig fråga är användningen av AI-scanning av högavlönade skådespelare och ersättning för återanvändning av dessa scanningar. Det nuvarande förslaget från producentorganisationen AMPTP skulle tillåta studiorna att återanvända scanningar av avlidna skådespelare utan tillstånd från deras arvingar eller SAG-AFTRA. Skådespelaren Jeffrey Wright har uttryckt stöd för strejken och Sarah Snook från Succession hoppas att SAG-AFTRA kan sätta en standard för andra branscher.

Direktlänk Dela Vanity Fair fördjupade 8 november

Hollywoodstudior nära kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken

Hollywoods stora studior har kommit överens om att justera språket kring artificiell intelligens (AI) när de närmar sig ett kontraktsavtal för att avsluta SAG-AFTRA-strejken som varat i 117 dagar. Förbundsrepresentanter mötte ledarna för Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) på måndagskvällen. Förutom AI arbetar facket fortfarande på en mekanism för att fördela en ny bonus i streamingresidualer. Studiorna har erbjudit skådespelare en 100% bonus på deras standard streamingresidual om de medverkar i en av de mest sedda programmen på en plattform. Avtalet inkluderar också en stor ökning av minimilönerna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 7 november

SAG-AFTRA och studierna närmar sig slutet på skådespelarstrejken

Förhandlingsledarna för SAG-AFTRA och filmbolagen ska mötas senare idag i vad som kan vara det sista steget för att försegla ett nytt avtal och avsluta den 117 dagar långa skådespelarstrejken. Efter att ha uppnått ett genombrott på den omtvistade frågan om AI, ska Duncan Crabtree-Ireland och AMPTP:s president Carol Lombardini prata i eftermiddag. En källa från fackföreningen säger att de är ´mycket nära´ ett avtal med starka skyddsspråk på plats för AI, något som fackföreningen har eftersträvat länge. Det är dock oklart om detta kommer att räcka för att avsluta den sex månader långa, bittera och kostsamma strejken.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 7 november

Skådespelarstrejk fortsätter på grund av AI-användning utan samtycke

Skådespelarstrejken, som förväntades avslutas på måndagen efter att filmstudior presenterade sitt ´sista, bästa och slutliga´ erbjudande till facket under helgen, fortsätter. Facket SAG-AFTRA, som representerar över 160 000 skådespelare och underhållningsprofessionella, avvisade det senaste kontraktserbjudandet från stora Hollywoodstudior på grund av oenigheter kring artificiell intelligens. Studiornas förslag skulle tillåta studior att betala för att säkra AI-skanningar av skådespelare, men facket vill att studiorna kompenserar skådespelare när dessa skanningar återanvänds. Facket motsatte sig också klausuler som skulle tillåta studior att använda AI-skanningar av avlidna skådespelare utan samtycke från deras arvingar eller SAG-AFTRA. Strejken, som började den 14 juli, är nu inne på sin 117:e dag, vilket gör den till den längsta strejken i SAG-AFTRAs historia.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 7 november

Hollywood-skådespelarnas fackförening svarar på studiornas senaste erbjudande

Hollywood-skådespelarnas fackförening SAG-AFTRA svarade på det senaste erbjudandet från stora studior och strömningstjänster, och sa att de två sidorna ännu inte har kommit överens om flera punkter, inklusive användningen av artificiell intelligens. Fackföreningen uppgav att dess förhandlingskommitté var fast besluten att säkra det bästa avtalet och att ansvarsfullt avsluta en strejk som har varat i fyra månader. Medlemmarna i SAG-AFTRA gick från jobbet i juli för att kräva högre ersättning i streaming TV-eran samt skydd kring användningen av AI och andra vinster.

Direktlänk Dela Channel NewsAsia fördjupade 7 november

AI-skydd för höginkomsttagare central tvistefråga i SAG-AFTRA:s kontraktsförhandlingar

SAG-AFTRA svarade på studiornas senaste kontraktsförslag på måndagen, där AI-skydd för höginkomsttagare fortfarande var en central tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul i studiornas senaste erbjudande. The Alliance of Motion Picture and Television Producers försöker säkra AI-skanningar för Schedule F-artister - gildemedlemmar som tjänar mer än minimilönen för seriereguljära ($32 000 per TV-avsnitt) och långfilmer ($60 000). SAG-AFTRA arbetade under helgen med ett moterbjudande som har tagits till AMPTP. Ett möte mellan SAG-AFTRA:s chefsförhandlare, Duncan Crabtree-Ireland, och hans AMPTP-motsvarighet, Carol Lombardini, var planerat till måndagen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance UK fördjupade 7 november

Hollywood-skådespelare inte helt överens med studiornas senaste arbetsavtalsförslag

SAG-AFTRA-skådespelare är inte helt nöjda med Hollywood-studiornas senaste arbetsavtalsförslag. Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) uppgav att det fortfarande finns ´flera väsentliga punkter´ som de inte kunde komma överens om under sina förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive riktlinjer för artificiell intelligens. Studiorna lade fram detta ´sista, bästa och slutliga erbjudande´ under helgen, och högsta chefer gjorde klart att de inte skulle göra ytterligare eftergifter. Det är oklart om AMPTP kommer att återvända till förhandlingsbordet eller om samtalen officiellt kommer att avslutas.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 7 november

Ingen omedelbar lösning i sikte för SAG-AFTRA-strejken

En lösning på den 116 dagar långa skådespelarstrejken mellan SAG-AFTRA och studiorna verkar inte vara nära förestående. Fackföreningen meddelade i ett brev till medlemmarna att det fortfarande finns flera viktiga punkter som man inte har nått en överenskommelse om, inklusive AI. Brevet följde på fackföreningens svar på studiornas ´sista, bästa och slutgiltiga´ erbjudande om ett nytt TV- och filmkontrakt tidigare under dagen. Parterna planerar att inleda nya förhandlingar, vilket kan ske redan ikväll.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 7 november

SAG-AFTRA motsätter sig AI-klausul i studios senaste kontraktserbjudande

SAG-AFTRA svarade på film- och TV-studiornas senaste kontraktserbjudande på måndagen, där AI-skydd för höginkomsttagare fortfarande är en viktig tvistefråga. SAG-AFTRA har motsatt sig en AI-klausul som ingår i studiornas senaste erbjudande. The Alliance of Motion Picture and Television Producers försöker säkra AI-scanningar för Schedule F-utövare - gilldmedlemmar som tjänar mer än minimi för seriereguljärer ($32,000 per TV-avsnitt) och långfilmer ($60,000). Företagens föreslagna klausul skulle kräva att studior och streamers betalar för att scanna likheten av Schedule F-utövare. SAG-AFTRA strävar efter att fästa en ersättning för återanvändningen av AI-scanningar eftersom AMPTP-medlemsföretag också skulle behöva säkra samtycke från utövaren.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 7 november

Skådespelarfacket SAG-AFTRA svarar på studios senaste erbjudande

Hollywood-skådespelarfacket SAG-AFTRA har svarat på det senaste erbjudandet från stora filmstudios och streamingtjänster, och säger att parterna ännu inte har nått en överenskommelse om flera punkter, inklusive användningen av artificiell intelligens. Facket sa att dess förhandlingskommitté var fast besluten att säkra det bästa avtalet och ansvarsfullt avsluta en strejk som har pågått i fyra månader. SAG-AFTRA-medlemmar gick ut i strejk i juli för att kräva högre ersättning i streaming-TV-eran samt skydd kring användningen av AI och andra vinster.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 7 november

Skådespelarstrejken fortsätter: SAG-AFTRA granskar ´sista och bästa erbjudandet´ från studior

Skådespelarstrejken fortsätter och förhandlingskommittén för SAG-AFTRA granskar nu ett ´sista och bästa erbjudande´ från filmstudior, enligt facket. Korrespondenten Carter Evans rapporterar mer om de problem som verkar hindra dem från att nå en överenskommelse.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 6 november

Microsoft och Inworld AI ingår partnerskap för att utveckla AI-verktyg till Xbox

Microsoft och AI-företaget Inworld AI har meddelat ett ´flerårigt samutvecklingspartnerskap´ för att utveckla en rad AI-verktyg för Xbox-studios. Dessa verktyg inkluderar en ´AI-designkopilot´ och en ´AI-karaktärskörningmotor´. Designkopiloten kommer att kunna ta prompts och omvandla dem till ´detaljerade manus, dialogträd, uppdrag och mer´, sa företagen. Karaktärskörningen kommer att möjliggöra ´helt nya berättelser med dynamiskt genererade berättelser, uppdrag och dialog´. I augusti meddelade Inworld AI att de hade fått finansiering från Microsofts riskkapitaldotterbolag M12.

Direktlänk Dela Eurogamer fördjupade 6 november

Microsoft samarbetar med Inworld AI för att utveckla AI-verktyg för Xbox

Microsoft har ingått ett partnerskap med Inworld AI för att utveckla verktyg för Xbox som låter utvecklare skapa AI-drivna karaktärer, berättelser och uppdrag. Partnerskapet kommer att innefatta ett ´AI design copilot´-system som Xbox-utvecklare kan använda för att skapa detaljerade manus, dialogträd, uppdragslinjer och mer. AI-verktygssatsen kommer att inkludera AI-design copilot för manus och dialog, och en AI-karaktärsmotor som kan integreras i spel och användas för att dynamiskt generera berättelser, uppdrag och dialog. Microsoft erbjuder detta som ett valfritt verktyg för spelutvecklare.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 6 november

Sarah Snook uppmanar till nya regler för AI inom filmindustrin

Skådespelerskan Sarah Snook, känd från serien Succession, menar att filmindustrin bör sätta ett föredöme med nya regler kring användningen av Artificiell Intelligens (AI). I en intervju med BBC diskuterade hon den pågående konflikten med SAG-AFTRA där AI är en av de största tvistefrågorna. Snook stödjer strejken och menar att det är viktigt att skydda inte bara skådespelarindustrin, utan alla branscher. Hon kommer att spela alla 26 karaktärer i The Picture of Dorian Gray på West End scenen i Storbritannien nästa år.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 5 november

BuzzFeeds annonsintäkter har minskat kraftigt sedan företaget blev publikt i slutet av 2021. Tuff konkurrens mellan stora sociala medieföretag och ökad konkurrens kring kortformigt videoinnehåll har påverkat digitala utgivare som är beroende av social trafik. BuzzFeeds VD, Jonah Peretti, meddelade en 35% minskning i Q3-annonserna från 50 miljoner dollar förra året till 33 miljoner dollar i år. Trots detta bidrog organisatorisk omstrukturering och uppsägningar till en liten vinst i Q3. För att anpassa sig till den förändrade digitala medielandskapet planerar BuzzFeed att prioritera innehåll som håller användarna engagerade på företagets egna webbplatser och appar.

AdExchanger fördjupade 3 november

Förhandlingar mellan SAG-AFTRA och AMPTP fortsätter i väntan på avtal

Förhandlingarna mellan skådespelar- och mediaproffsfacket SAG-AFTRA och Alliansen för rörlig bild- och TV-producenter (AMPTP) fortsätter. Efter rykten om att ett avtal var nära, var torsdagen mer av en vänteperiod. Inga formella samtal ägde rum mellan fackets chefsförhandlare Duncan Crabtree-Ireland och AMPTP:s president Carol Lombardini. Källor på båda sidor förblir optimistiska och varnar för att läsa för mycket i dagens icke-samtal. Inget ord om ytterligare samtal har satts, men förväntningen är att AMPTP kommer att svara ´snart´.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 3 november

Fackförening för skådespelare ger vittnesmål om AI i Illinois husutskott

Ett utskott i Illinois hus hörde vittnesmål om artificiell intelligens (AI) från fackföreningen SAG-AFTRA, som representerar strejkande skådespelare. Fackföreningen vill säkerställa att dess medlemmar får sin rättmätiga del av streamingintäkter, ökad kompensation och rättvis betalning om AI används för att skapa digitala replikor av deras röst, prestation eller likhet. “Ingen borde kunna använda din bild och din röst för att säga saker du inte sa utan ditt samtycke och utan att bli betald”, sa skådespelaren och SAG-AFTRA-medlemmen Courtney Rioux till utskottets medlemmar, inklusive statens representant Dan Caulkins.

Direktlänk Dela WAND-TV fördjupade 2 november

SAG-AFTRA och AMPTP närmar sig en överenskommelse

SAG-AFTRA och AMPTP har framsteg i förhandlingarna om ett nytt treårigt kontrakt, med fokus på artificiell intelligens och ´framgångsbaserad ersättning´ för skådespelare i framgångsrika streamingprogram. Trots att det inte finns något avtal ännu, finns det en ram för en potentiell överenskommelse. Båda parterna avser att fortsätta förhandlingarna. SAG-AFTRA-strejken, som nu har pågått i 111 dagar, har kostat Kalifornien uppskattat 6,5 miljarder dollar och 45 000 jobb inom underhållningsindustrin. SAG-AFTRA har 160 000 medlemmar.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 2 november

Scarlett Johansson tar juridiskt ställning mot AI-annonsering utan hennes tillstånd

En onlineannons som presenterade en artificiell intelligens-genererad version av Scarlett Johansson utan hennes tillstånd verkar inte längre vara online efter en begäran från skådespelarens advokat. Enligt Variety använde Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar verkliga bilder av Johansson från en kampanj hon gjorde i samband med Omaze, ett vinstinriktat insamlingsföretag som ofta samarbetar med kändisar, och Marvel Studios. Advokaten Kevin Yorn uttalade att de inte tar sådana saker lättvindigt och kommer att hantera det med alla lagliga åtgärder de har.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 2 november

Joe Bidens oro för AI påverkad av Mission: Impossible-film

USA:s president Joe Biden har nyligen undertecknat en verkställande order som skisserar nya standarder och säkerhetsåtgärder för artificiell intelligens (AI). Detta beslut påverkades delvis av Bidens visning av filmen Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, där en AI-entitet orsakar stor förödelse. Verkställandeordern, som ska genomföras inom de närmaste 90 till 365 dagarna, betonar starkt AI-säkerhet. Den anses vara ett omfattande och långtgående åtgärdspaket för att skydda amerikanerna från de potentiella riskerna med AI-system. Nyckelbestämmelserna i ordern inkluderar utvecklingen av standardiserade verktyg och tester för att säkerställa AI-systemsäkerhet och kräver att AI-utvecklare delar sina säkerhetstestresultat och kritisk information med den amerikanska regeringen.

Direktlänk Dela World Is One News fördjupade 1 november

AI-teknik hotar röstskådespelares yrkesroll

Röstskådespelaren Allegra Clark upptäckte att hennes röst hade klonats och används i en sexuellt suggestiv video på TikTok, trots att hon aldrig hade spelat in den dialog som användes. Videons skapare hade använt en AI-verktyg från ElevenLabs för att klonera Clarks röst. Clark har bett ElevenLabs att ta bort ljudklippet och förhindra framtida kloning av hennes röst, men företaget har inte bekräftat att klippet skapades med deras teknik. ElevenLabs, som värderas till cirka 100 miljoner dollar och stöds av Andreessen Horowitz och Google DeepMinds medgrundare Mustafa Suleyman, är ett av de mest attraktiva röst-AI-företagen just nu. Flera röstskådespelare har uttryckt oro över hur AI kan påverka deras yrkesroll och hur deras röster används utan deras samtycke.

Direktlänk Dela Forbes Spain fördjupade 26 oktober

Artificiell intelligens och intellektuell egendom: en komplex debatt

Frågan om intellektuell egendom (IP) och användningen av artificiell intelligens (AI) har blivit allt mer aktuell, med högprofilerade författare som George R.R. Martin som stämmer OpenAI för upphovsrättsintrång. Striderna mellan WGA / SAG-AFTRA har också kretsat kring skydd av författares bidrag och skådespelares likheter. Professor Peter Yu ger insikt i IP, juridiska begrepp och ägande när det gäller AI. IP täcker allt från litterära och konstnärliga verk till farmaceutiska produkter till varumärkta logotyper. Användningen av AI har väckt minst tre distinkta frågor inom detta område.

Direktlänk Dela Texas A&M University fördjupade 25 oktober

Kändisar uttrycker oro över AI som stjäl deras likheter

Artister uttrycker oro över artificiell intelligens (AI) som kopierar deras likheter utan rättvis ersättning. Efter att ha hört en AI-genererad version av sig själv sjunga en Madonna-låt, sa Cher att det var chockerande och att det borde förbjudas. Stephen Fry uttryckte också oro efter att hans röst stulits från Harry Potter-ljudböckerna och replikerats av AI. Fry varnade att ´detta är bara början´ och förutspådde att fulla deepfake-videor snart kommer att vara lika övertygande.

Direktlänk Dela UNILAD fördjupade 23 oktober

Science fiction-författare Ted Chiang och manusförfattare Eric Heisserer diskuterar AI:s inverkan på kreativa yrken

Vid GeekWire Summit i Seattle debatterade science fiction-författaren Ted Chiang och manusförfattaren Eric Heisserer om artificiell intelligens (AI) och dess inverkan på kreativa yrken. Chiang kritiserade Marc Andreessens ´The Techno-Optimist Manifesto´, som beskriver AI som en universell problemlösare, och sa att de största problemen vi står inför inte kan lösas tekniskt. Heisserer, som var medlem i förhandlingskommittén för Writers Guild of America under dess senaste strejk mot Hollywood-studior, sa att AI ofta orättvist framställs som en högteknologisk botemedel. Båda författarna anser att det första steget bör vara att avgöra om AI:s förmågor är lämpliga för att ta itu med de utmaningar man står inför.

Direktlänk Dela GeekWire fördjupade 20 oktober

Universal Music Group leder stämning mot AI-utvecklare för obehörig användning av musik

Universal Music Group (UMG) leder en stämning mot AI-utvecklaren Anthropic, med anklagelser om obehörig användning av dess musik för att träna AI-modeller. Detta markerar den första stora stämningen från musikindustrin mot en AI-utvecklare. UMG kräver $75 miljoner i skadestånd. Även Concord Music Group, ABKCO, Worship Together Music, Plaintiff Capital CMG och andra ´förläggare´ ansluter sig till stämningen och anklagar Anthropic för att matat in låtar från artister de representerar i sina AI-modeller utan tillstånd. Advokaterna för förläggarna kräver att Anthropic betalar förläggarnas rättegångskostnader, förstör allt intrångsmaterial och avslöjar hur dess AI-modell tränades, samt betalar en finansiell straff på upp till $150,000 per intrångsverk.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 19 oktober

Disneys nya kortfilm firar 100 år av animation med 543 karaktärer

Disneys nya animerade/live-action hybrid kortfilm ´Once Upon a Studio´ firar 100-årsjubileet för Walt Disney Animation Studios. Filmen innehåller 543 karaktärer från företagets historia, inklusive Aladdins Genie, som röstades av den avlidne Robin Williams. Filmen följer Mickey och Minnie Mouse när de samlar animerade karaktärer för ett 100-årsjubileumsfoto utanför Roy E. Disney Animation Building. Genie dyker upp och säger några rader som inte är kända från Aladdin. Filmmakarna betonade att de inte använde specialeffekter eller AI för att skapa ögonblicket, utan direktlinjer från tidigare inspelningar.

Direktlänk Dela Polygon fördjupade 15 oktober

Animerade publikmodeller i Disney-film väcker uppmärksamhet på sociala medier

En scen från Disney-filmen ´Prom Pact´ har väckt uppmärksamhet på sociala medier på grund av användningen av ´digitala modeller´ som publik. I scenen ses en rad publikmedlemmar som ser märkbart annorlunda ut än de runt dem. De ser mer ut som animerade uppblåsbara dockor än människor. Detta beror på att de inte är människor - de är ´digitala modeller´, inlagda i postproduktion för att spara på att betala riktiga, mänskliga bakgrundsstatister. Detta har orsakat kontrovers då vissa anser att det tar bort skådespelarjobb från mångfaldiga bakgrunder.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade 15 oktober

WGA och stora studior når preliminärt avtal om nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar 146 dagars strejk

Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har nått en preliminär överenskommelse om ett nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar en 146 dagars strejk som har haft stor inverkan på innehållsindustrin. Förhandlingarna avslutades efter fem dagars förhandlingar. Strejken kommer fortfarande att vara i kraft genom WGA:s kontrakts godkännande och ratificeringsprocess. Picketing har dock upphört sedan söndag kväll. Ledarna för gillet förväntas rösta på tisdag om att formellt upphäva strejkbefälet mot AMPTP-undertecknarna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 14 oktober

Ny lagförslag NO FAKES kan skydda skådespelare mot AI-missbruk

SAG-AFTRA, skådespelarfacket i USA, har applåderat ett nytt lagförslag, NO FAKES, som syftar till att skydda skådespelares röst- och bildrättigheter mot missbruk genom generativ artificiell intelligens (AI). Om godkänd, skulle lagen förbjuda användning av digitala repliker utan tillstånd och samtycke från den som skapade det ursprungliga materialet. Lagförslaget kommer i ljuset av SAG-AFTRA:s pågående kamp för att förbättra sina medlemmars arbetsförhållanden och skydda dem mot AI-missbruk.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 14 oktober

USA:s senatorer föreslår lagstiftning för att skydda mot AI-genererade repliker

Amerikanska senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis har presenterat ett diskussionsutkast till lagstiftning för att skydda skapare och individer från spridningen av AI-genererade repliker utan deras samtycke. Lagförslaget, kallat NO FAKES Act, skulle ge både kändisar och vanliga människor rättslig återkallning för obehörig AI-replikering av deras likhet. Diskussionen kommer i kölvattnet av att AI blivit ett hett ämne inom musik-, film- och tv-industrin, med låtar som har röstklonade sånger av artister som Drake, The Weeknd och Bad Bunny som har gått virala i år.

Direktlänk Dela Office of Senator Tom Carper fördjupade 14 oktober

CD Projekt Red använder AI för att återskapa rösten av avliden skådespelare

Enligt en ny rapport från Bloomberg har CD Projekt Red (CDPR) använt AI för att återskapa rösten till den avlidna skådespelaren Miłogost Reczek i den nyligen släppta expansionen Phantom Liberty. Reczek, som spelade V:s förtrogne och Ripper doc Viktor Vektor, dog 2021. CDPR fick uttryckligt tillstånd från Reczeks familj för att använda hans röst. Företaget använde en ukrainsk röstkloningsprogramvara kallad Respeecher för att göra dialogen ljudande som Reczek. Diskussioner om AI och dess plats i videospel har varit vanliga under 2023.

Direktlänk Dela Game Developer fördjupade 13 oktober

AI omformar arbetsmarknaden och hotar traditionella yrken

AI förändrar branscher från rekrytering och underhållning till röstskådespelare och nyheter. Generativa AI-verktyg kan få röstskådespelare att säga saker de aldrig sagt och riskerar deras jobb. Sociala medieanvändare använder generativa AI-verktyg för att producera nyhetssegment som ser verkliga ut, med toppankare från stora nyhetsorgan som rapporterar falska historier. På Under 30 Summit i Cleveland pratade Forbes med Genies VD Akash Nigam om hur deras avatarer, med AI, kommer att ”utveckla en egen personlighet”. Moonhub, som använder en konversationschattbot för att hjälpa företag att hitta hundratals relevanta kandidater till jobb, är ett annat exempel på hur AI omformar arbetsmarknaden. AI omformar även molndatorer, underhållningsindustrin och lanserar företag som kan bidra till biotekniska genombrott.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 13 oktober

Kontrovers kring användning av AI på inspelningsplatsen för Gladiator 2

En incident på inspelningsplatsen för Gladiator 2 i Malta har orsakat kontrovers. Statister som arbetade med filmen påstår att de skannades med Artificiell Intelligens (AI) utan deras samtycke. Det sägs att deras ansikten kan användas i filmens efterproduktion med CGI-teknik för att fylla folkmassorna i Colosseums scener. Detta har väckt oro och debatt i branschen. Trots kontroversen är filmen planerad att släppas på biografer den 22 november 2024.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 13 oktober

AI används för att återskapa rösten av avliden Cyberpunk 2077-röstskådespelare

Röstskådespelaren Miłogost Reczek, känd för sin roll som Viktor Vektor i spelet Cyberpunk 2077, dog 2021. Hans karaktär skulle återkomma i spelets expansion Phantom Liberty, vilket krävde mer röstinspelning. CD Projekt, företaget bakom spelet, beslutade att använda AI för att återskapa Reczeks prestation, med tillstånd från hans familj. Processen genomfördes med hjälp av Respeecher, där en ny skådespelare utförde replikerna, som sedan modifierades med AI för att låta som Reczek baserat på prover av hans tidigare arbete. Trots detta fortsätter debatten om AI:s användning i underhållningsindustrin, särskilt när det gäller röstskådespelares rättigheter.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 13 oktober

Cyberpunk 2077 använder AI för att emulera rösten av en avliden skådespelare i ny DLC

I det nyligen släppta DLC Phantom Liberty för Cyberpunk 2077 används en AI-redigerad röst för att efterlikna prestationen av den avlidna skådespelaren Miłogost ´Miłek´ Reczek. Reczek, som tillhandahöll den polska rösten till doktor Viktor Vektor i en lokaliserad version av det ursprungliga spelet, avled 2021 innan han kunde reprisera sin roll för DLC. Studion CD Projekt Red bekräftade att de använt röstkloningsteknik från startup-företaget Respeecher för detta. Reczeks söner gav sitt tillstånd för projektet.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 13 oktober

Disney kritiseras för användning av AI-genererade skådespelare

Förhandlingarna mellan SAG-AFTRA och AMPTP har misslyckats och Disney har fått stark kritik för sin användning av artificiell intelligens. Disney har använt AI-genererade bakgrundsskådespelare i filmen Prom Pact, vilket väcker oro om orättvis behandling av riktiga skådespelare. Användningen av AI är en av faktorerna som bidrar till de misslyckade förhandlingarna, med skådespelarfacket uttrycker besvikelse över studiornas svar på AI-regleringar och andra viktiga frågor. Förhandlingarna mellan stora studior och streamingföretag med skådespelarfacket har misslyckats igen.

Direktlänk Dela MovieWeb fördjupade 13 oktober

CD Projekt SA använder AI för att replikera avliden skådespelares röst i ´Cyberpunk 2077´

Den polska videospelsutvecklaren CD Projekt SA har använt artificiell intelligens (AI) för att replikera rösten till den avlidna polska skådespelaren Miłogost Reczek, som dog 2021. Hans röst kommer att simuleras i ´Phantom Liberty´, en utvidgning av den dystopiska videospelsserien ´Cyberpunk 2077´. Företaget kontaktade Reczeks familj för tillstånd att återskapa hans röst med AI. CD Projekt anlitade en annan skådespelare för att spela in karaktärens repliker, och använde sedan en ukrainsk röstkloningsprogramvara kallad Respeecher för att få den nya skådespelarens röst att låta som Reczek.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 13 oktober

Förslag till lag för att skydda skådespelare från AI

En tvärpolitisk proposition som introducerades på torsdagen syftar till att skydda skådespelare, sångare och andra artister från generativa artificiella intelligens (AI) digitala replikor. Lagen Nurture Originals, Foster Art, och Keep Entertainment Safe (NO FAKES) Act skulle hålla individer eller företag ansvariga för att producera obehöriga digitala replikor av individer i en föreställning, tillsammans med plattformar som värd för sådant innehåll. Lagen skulle utesluta vissa digitala replikor från ansvar baserat på första ändringsskydd. Propositionen följer ökande oro över hot från generativ AI mot skapare.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 oktober

Röstskådespelares jobb hotade av AI-verktyg som kan klonar deras röster

Röstskådespelare möter hotet från generativa AI-verktyg som kan klonar deras röster och använda dem på sätt som de inte har godkänt. Röstskådespelaren Allegra Clark upptäckte att hennes röst hade klonats och använts i en sexuellt suggestiv scen i ett videospel, trots att hon aldrig hade spelat in dessa repliker. Videons skapare hade använt ett AI-verktyg kallat ElevenLabs för att klonas hennes röst. ElevenLabs, som värderas till cirka 100 miljoner dollar och stöds av Andreessen Horowitz och Google DeepMind medgrundaren Mustafa Suleyman, är ett av de hetaste röst-AI-företagen just nu. Dess teknik kräver bara mellan 30 sekunder till 10 minuters ljud för att skapa en nära identisk kopia av någons röst. Röstskådespelare är särskilt sårbara eftersom röster, trots att de är särskiljande, inte skyddas som immateriella rättigheter.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 9 oktober

Nya AI-funktioner på sociala plattformar skapar problem. Kändisar som skådespelaren Tom Hanks, TV-journalisten Gayle King och YouTube-skaparen MrBeast har varnat för deepfake-annonser som utnyttjar deras likhet. Samtidigt har Metas nya AI-klistermärken redan genererat kontrovers. Dessutom har Storbritanniens informationskommissionärskontor (ICO) utfärdat ett preliminärt verkställighetsmeddelande till Snap angående plattformens potentiella misslyckande att identifiera och bedöma risker för barn relaterade till dess chatbot ´My AI´.

Digiday Media fördjupade 9 oktober

Hollywoodstrejken: Nära avtal med SAG-AFTRA, men försiktighet uppmanas

Efter 23 veckor av strejker i Hollywood ökar optimismen att ett avtal mellan signatärer och SAG-AFTRA är nära, vilket skulle låta staden återgå till arbete. Deadline Strike Talk-värden Billy Ray varnar dock för att fira för tidigt. Han uppmanar SAG-AFTRA att komma ihåg att det inte är vem som drog först blod, men vem som landar. För skådespelare innebär det skydd mot AI. Gäster denna vecka är Rumman Chowdhury, en expert på AI och maskininlärning, och Alex Winter, en regissör och tidigare skådespelare.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 6 oktober

Under en virtuell rundabordssamtal med Federal Trade Commission (FTC) krävde en grupp kreativa arbetare och fackliga ledare som representerar artister reglering av generativa AI-modeller och verktyg. De argumenterade att de behöver ´samtycke, kredit, kontroll och ersättning´ för att skydda sina konstnärliga verk, varumärken, röster, likheter och varumärken från AI-modellträning, kopieringsproduktion, AI-genererade deepfakes och mer. FTC:s ordförande Lina Khan inledde genom att påpeka att kongressen skapade FTC för att upprätthålla regler för rättvis konkurrens.

VentureBeat fördjupade 6 oktober

SAG-AFTRA och Writers Guild of America uppmanar till skydd för medlemmars verk i AI-utbildning

SAG-AFTRA:s nationella verkställande direktör Duncan Crabtree-Ireland och Writers Guild of America Wests förhandlingskommittémedlem John August har begärt samtycke, kredit och ersättning för att gilletmedlemmars arbete, likheter och varumärken ska användas för att utbilda AI-system. Vid en utfrågning inför Federal Trade Commission varnade de, tillsammans med andra representanter för olika grupper, för generativa AI:ers intrång i medie- och underhållningsindustrierna. De menar att detta underminerar deras arbetskraft och ökar risken för bedrägeri. WGA har säkrat ett avtal med studior och streamers som ger viss skydd för medlemmarna om hur det kan tillskrivas och utnyttjas. SAG-AFTRA har pressat på för liknande villkor i sina förhandlingar.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 5 oktober

SAG-AFTRA:s nationella verkställande direktör Duncan Crabtree-Ireland och Writers Guild of America West förhandlingskommittémedlem John August kräver samtycke, kredit och kompensation för fackmedlemmars arbete, likheter och varumärken som används för att träna artificiella intelligenssystem. Under ett möte med Federal Trade Commission varnade de tillsammans med andra representanter för bland annat författare, röstskådespelare och musiker för generativ AI:s intrång i media- och underhållningsbranscherna. De hävdar att detta undergräver deras arbete och ökar risken för bedrägeri. Författargillet, med framstående författare som George R.R. Martin och John Grisham, har stämt OpenAI i en rättsprocess som kan leda till hundratals miljoner dollar i skadestånd.

Yahoo Sports UK fördjupade 5 oktober

Duncan Crabtree-Ireland deltar i New York Comic Con för att diskutera AI i underhållning

Duncan Crabtree-Ireland, nationell verkställande direktör och chefsförhandlare för SAG-AFTRA, kommer att delta i New York Comic Con den 14 oktober för att delta i panelen ´AI i underhållning: Skådespelarens perspektiv´. Detta kommer efter hans medverkan på San Diego Comic-Con och Toronto International Film Festival, där han diskuterade rättigheter för röstskådespelare och hade en sittstrejk med Kanadas kommersiella skådespelare. Crabtree-Ireland är för närvarande tillbaka vid förhandlingsbordet med CEO-gänget av fyra - Donna Langley från Universal, Bob Iger från Disney, David Zaslav från Warner Bros och Ted Sarandos från Netflix - i jakten på ett nytt treårigt kontrakt som kan avsluta skådespelarfackets över 80 dagar långa strejk.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 4 oktober

Hollywoods författare och filmstudior når preliminärt avtal om AI-skydd

Efter en 148 dagars strejk har Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nått ett preliminärt avtal som inkluderar flera AI-relaterade skydd för författare. Detta avtal kan sätta en standard för att skydda arbetare från att ersättas av artificiell intelligens (AI). Enligt avtalet kommer Hollywoodförfattare att ha ett stort inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för tv- och filmmanus. Dessutom kan inte studior tvinga en författare att använda AI. Avtalet ger även fackmedlemmar rätten att hävda att det är förbjudet att utnyttja författares material för att träna AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 4 oktober

YouTube-stjärnan MrBeast ifrågasätter beredskapen för falska AI-annonser på sociala medier

YouTube-stjärnan MrBeast, vars riktiga namn är Jimmy Donaldson, frågar om sociala medieplattformar är redo att hantera falska AI-annonser efter en bluffannons på TikTok med en deepfake av honom som erbjuder iPhones för 2 dollar. ´Många människor får denna deepfake bluffannons av mig... är sociala medieplattformar redo att hantera uppgången av AI deepfakes? Detta är ett allvarligt problem´, postade Donaldson på X, tidigare känd som Twitter. Annonsen har sedan tagits bort från TikTok. En talesperson för plattformen avböjde att kommentera, men hänvisade till dess reklampolicyer.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 3 oktober

Tom Hanks och Gayle King varnar för obehörig användning av deras likheter i AI-annonser

Skådespelaren Tom Hanks och CBS-ankaret Gayle King har varnat sina följare på sociala medier om att deras likheter används obehörigt i AI-genererade annonser. Hanks hävdade att en annons för en tandvårdsplan som använde hans likhet utan hans samtycke var bedräglig och baserad på en AI-version av honom. King delade en manipulerad video som påstod att hon marknadsförde en viktminskningsprodukt, vilket hon förnekade. Det är oklart vilka företag som ligger bakom dessa annonser. Meta, Instagrams moderbolag, kommenterade inte direkt på annonserna men sa att det var emot deras policy att använda offentliga figurer på ett bedrägligt sätt.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 3 oktober

Tom Hanks och Zelda Williams uttrycker oro över användningen av AI i Hollywood

Skådespelarna Tom Hanks och Zelda Williams, dotter till avlidna komikern Robin Williams, har uttryckt sin oro över användningen av AI och så kallade deep fakes i Hollywood. Deras kommentarer kommer mitt under en pågående strejk från SAG-AFTRA som syftar till att definiera hur AI-teknologi kan användas utan att hota stjärnornas lukrativa likheter. Hanks avslöjade att hans likhet användes i en reklamfilm för en tandvårdsplan utan hans samtycke. Williams talade också ut mot återskapandet av hennes fars röst via AI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av sig själv i tandvårdsplanreklam

Hollywoodstjärnan Tom Hanks har varnat för en artificiell intelligens (AI) version av sig själv som marknadsför ett ´tandvårdsplan´. Hanks delade en bild av en AI-likhet som visade hans yngre jag, men det är oklart om detta kom från tandvårdsplanens reklam. Användning av AI för att skapa virtuella skådespelare har blivit en het fråga i Hollywood, då det har drivit den pågående skådespelarstrejken. Skådespelarfacket SAG-AFTRA har hävdat att studiorna vill använda tekniken för att eliminera skådespelarjobb genom att skanna och skapa digitala likheter att använda i evighet utan rättvis ersättning.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-genererad video utan hans tillstånd

Skådespelaren Tom Hanks varnar sina följare för en AI-genererad video som visar honom utan hans tillstånd. Hanks tog till sitt Instagram-konto för att varna sina följare om en video av ett tandläkarföretag som verkar innehålla honom, men det är faktiskt en AI-genererad Hanks som skapades utan hans tillstånd. Om tandläkarföretaget verkligen gjorde en Tom Hanks-annons utan att kontakta skådespelaren, kan det antas att den Oscarvinnande skådespelaren kan vidta rättsliga åtgärder mot dem. Denna situation framhäver etiska och kontrollproblem kring AI och otillåten användning av kända ansikten.

Direktlänk Dela Collider fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av sig själv i ny reklamfilm

Skådespelaren Tom Hanks har varnat sina fans för en reklamfilm som innehåller en AI-version av honom själv, trots att han inte hade något att göra med dess skapande. Filmen, som marknadsför en ny tandvårdsplan, skapades med hjälp av artificiell intelligens. Hanks, som inte gav sitt tillstånd till att hans likhet skulle användas i videon, kommer dock att få AI-behandling i ett nytt projekt från hans regissör Robert Zemeckis. Det rapporterades tidigare att AI-företaget Metaphysic kommer att användas för att göra Hanks och medskådespelaren Robin Wright yngre.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 2 oktober

Robin Williams dotter uttrycker oro över ´störande´ AI-återskapningar av hennes far

Zelda Williams, dotter till den avlidna skådespelaren Robin Williams, har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa hennes fars röst och utseende. I en Instagram Story kritiserade hon användningen av hennes fars likhet i skapandet av AI-innehåll och diskuterade de större implikationerna av normaliseringen av dessa verktyg inom film- och TV-industrin. Hon uttryckte även oro för att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer och ge röst till tecknade figurer, snarare än att ersättas av AI-repliker.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 2 oktober

Zelda Williams kritiserar AI-återskapningar av hennes far Robin Williams

Robin Williams dotter, Zelda, har kritiserat artificiella intelligens (AI) återskapningar av sin far, den legendariska komikern som dog 2014. Zelda kallade dessa återskapningar för ´personligt störande´. SAG-AFTRA har listat AI-återskapningar som ett ´obligatoriskt förhandlingsämne´ i sin pågående strejk mot AMPTP. ´Jag är inte en opartisk röst i SAG:s kamp mot AI´, skrev Zelda på Instagram. ´Jag har sett i ÅR hur många människor vill träna dessa modeller för att skapa/återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke, som pappa. Detta är inte teoretiskt, det är mycket mycket verkligt.´

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 2 oktober

Skrivare och skådespelare slår tillbaka mot AI i filmindustrin

Förra veckan avslutades Writers Guild of Americas strejk efter 148 dagar, med författare för film och TV som äntligen återvände till arbetet efter månader av förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers. SAG-AFTRA, som representerar över 160 000 medieaktörer, anslöt sig till strejken i mitten av juli. Medan författarna har nått en tillfredsställande överenskommelse med företag som Disney, Netflix och Warner Bros., kan detsamma ännu inte sägas om skådespelarna. Båda fackförbunden har förhandlat med AMPTP om större ekonomiskt skydd i takt med att användningen av artificiell intelligens i branschen ökar.

Direktlänk Dela BuzzFeed News fördjupade 2 oktober

Zelda Williams kritiserar användningen av AI för att återskapa sin fars röst

Zelda Williams, dotter till den avlidne skådespelaren Robin Williams, har kritiserat användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa röster av skådespelare som inte kan ge sitt samtycke. Hon har uttryckt sitt stöd för Screen Actors Guilds (SAG) kamp mot AI och kallade användningen av tekniken för att återskapa sin fars röst för ett ´fruktansvärt Frankenstein-liknande monster´. Hon påpekar att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina val. SAG-AFTRA fortsätter att förhandla med Hollywood-studior för att nå en överenskommelse.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 2 oktober

Robin Williams dotter kritiserar användningen av AI för att återskapa skådespelares röster

Zelda Williams, dotter till den avlidna skådespelaren Robin Williams, har kritiserat användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa ljudet av hennes sena fars röst. Hon påpekar att många människor vill utbilda dessa AI-modeller för att skapa eller återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke. Hon är bekymrad över att detta är långt ifrån teoretiskt, och att hon redan har hört AI användas för att få hans ´röst´ att säga vad människor vill. Hon tillägger att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina val.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 2 oktober

Zelda Williams motsätter sig AI-återskapningar av sin fars röst

SAG-AFTRA och AMPTP ska återuppta förhandlingar på måndag, med en av frågorna kring användningen av AI. WGA har några skydd mot AI i sitt nya avtal, men SAG-AFTRA har något olika problem med den växande robotproblematiken. Skådespelare oroar sig över att studior potentiellt kan äga deras likhet för alltid. Zelda Williams, dotter till Robin Williams och skådespelare/röstkonstnär, har specifik erfarenhet av detta. Hon uttryckte sin oro över att människor vill träna AI-modeller för att skapa/återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke.

Direktlänk Dela Vulture fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för falsk AI-skapad reklamfilm

Skådespelaren Tom Hanks har varnat sina fans för en falsk reklamfilm för en tandvårdsplan som använder hans bild. Hanks meddelade att hans bild användes utan hans tillstånd och att den skapades med hjälp av artificiell intelligens. Hanks har tidigare uttryckt oro över användningen av AI i film och TV, men har godkänt digitalt ändrade versioner av sig själv i filmer. Han har även diskuterat de juridiska konsekvenserna av att hans ansikte och röst, som är hans intellektuella egendom, kan återskapas med AI eller deepfake-teknik.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 2 oktober

Zelda Williams kritiserar teknik som återskapar avlidna skådespelare

Zelda Williams, dotter till den avlidne skådespelaren Robin Williams, kritiserar den ´störande´ tekniken som används för att återskapa hennes sena far. I ett uttalande på Instagram Stories uttrycker Zelda sin oro över hur AI används för att skapa eller återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke, som hennes far. Hon anser att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina egna val. Zelda förklarar också att dessa återskapningar i bästa fall är en dålig kopia av större människor, men i värsta fall en hemsk Frankenstein-liknande monster.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 2 oktober

Zelda Williams uttrycker oro över AI-återskapelser av hennes far

Zelda Williams, dotter till avlidna skådespelaren Robin Williams, har uttryckt oro över användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa bilder eller röster av personer utan deras samtycke. Hon beskrev dessa återskapelser som ´personligt störande´ och en ´fruktansvärd Frankenstein-liknande skapelse´. Williams kommentarer kommer i ljuset av den pågående skådespelarstrejken och debatten kring AI:s användning inom filmindustrin. SAG-AFTRA, skådespelarnas fackförbund, har gjort AI-återskapelser av en skådespelares bild eller röst till ett obligatoriskt förhandlingsämne.

Direktlänk Dela Synced Review fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av sig själv i tandvårdsreklam

Skådespelaren Tom Hanks varnar sina fans för en AI-bluff som använder hans likhet. Hanks förnekade nyligen all inblandning med ett tandvårdsföretag som använder en datorgenererad bild av honom i sin marknadsföring. ´AKTA ER´, skrev Hanks ovanpå ett foto av hans AI-skapade dubbelgångare. ´Det finns en video där ute som marknadsför någon tandvårdsplan med en AI-version av mig. Jag har inget att göra med det.´ Hanks har tidigare diskuterat risken med AI och deepfake-teknik för hans karriär.

Direktlänk Dela Synced Review fördjupade 2 oktober

Hollywood-manusförfattare säkrar skydd mot AI efter 148 dagars strejk

Efter en 148 dagar lång strejk har Hollywood-manusförfattare säkrat betydande skydd mot användningen av artificiell intelligens (AI) i arbetsplatsen. Under strejken var inget problem mer framträdande än användningen av AI i manusförfattning. Det preliminära avtalet, som kräver att studior och produktionsbolag informerar författare om något material som ges till dem har genererats av AI, kommer att röstas om av medlemmarna i Writers Guild of America (WGA) de kommande veckorna. AI kan inte krediteras som författare och AI-genererat skrivande kan inte vara källmaterial.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av honom i tandvårdsplanvideo

Oscarbelönade skådespelaren Tom Hanks varnar sina fans för en video som cirkulerar om honom i samband med en tandvårdsplan. Hanks meddelade på sin Instagram att det är en AI-version av honom i videon och att han inte har något att göra med den. Hanks har tidigare diskuterat användningen av AI i underhållningsindustrin och hur en version av honom kan fortsätta agera, även om något skulle hända med honom. Hanks uttalande kommer efter skribent- och skådespelarstrejkerna i Hollywood, där både Writers Guild of America och SAG-AFTRA tog upp frågor om AI i sina kontrakt.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 1 oktober

Hollywood-författare vinner viktig seger mot artificiell intelligens i nytt kontrakt

Hollywood-författare har vunnit en viktig seger i kampen mot artificiell intelligens (AI) med ett nytt kontrakt som innehåller starka skydd mot hur tekniken kan användas i film- och TV-projekt. Detta markerar slutet på en av de längsta arbetskonflikterna i Hollywoods historia, efter att Writers Guild of America (WGA) godkände en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Kontraktet förbjuder inte användningen av AI-verktyg i skrivprocessen, men det inrättar skydd för att säkerställa att den nya tekniken förblir under kontroll av arbetarna. Det skyddar mot flera scenarier som författarna hade fruktat, som att studior skulle kunna generera ett helt manus med hjälp av AI-verktyg och sedan kräva att en mänsklig författare slutför skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 oktober

Hollywood-manusförfattare säkrar skydd mot AI

Efter en 148 dagar lång strejk har Hollywoods manusförfattare säkrat betydande skydd mot användningen av artificiell intelligens (AI). Under den nästan fem månader långa strejken var inget problem mer framträdande än användningen av AI i manusförfattande. Det preliminära avtalet kräver att studior och produktionsbolag meddelar författare om något material som ges till dem har genererats av AI, helt eller delvis. Många experter ser manusförfattarnas avtal som en föregångare för kommande arbetsstrider. Avtalet förbjuder dock inte all användning av AI, båda parter erkänner att det kan vara ett värdefullt verktyg inom många aspekter av filmproduktion, inklusive manusförfattande.

Direktlänk Dela The Buffalo News fördjupade 30 september

TV-serier som behandlar artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) har blivit ett relevant ämne och det finns många TV-serier som har behandlat ämnet på ett effektfullt sätt. Serier som Westworld och Black Mirror har visat både faror och möjligheter med AI. Andra serier som har behandlat ämnet inkluderar NEXT, Class of ´09, Upload, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Mrs. Davis, Almost Human, Humans, Person of Interest, och Black Mirror. Dessa serier har visat både faror och möjligheter med AI, från dess potential att ta över jobb till dess förmåga att orsaka världsomspännande kriser.

Direktlänk Dela Comic Book Resources fördjupade 28 september

Regissören Gareth Edwards utmanar produktionsregler och återuppfinnar science fiction

Regissören Gareth Edwards diskuterar sin vision om en avlägsen framtid i sin nya film ´The Creator´. Filmen, som är inspirerad av den japanska manga-serien ´Lone Wolf and Cub´, behandlar riskerna med artificiell intelligens (AI) och komplexa mänskliga relationer. Filmen skildrar relationen mellan Joshua, spelad av John David Washington, och humanoid android Alphie (Madeleine Yuna Voyles). Edwards har skapat filmen på ett ovanligt sätt, genom att filma den som ett indie-projekt med en Sony FX3-kamera och lägga till sci-fi-effekter i efterproduktionen. ´The Creator´ förväntas släppas den 29 september.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 28 september

Författarförbundet i USA når preliminärt avtal om AI-användning efter fem månaders strejk

Efter nästan fem månader av strejk har Writers Guild of America (WGA) slutligen nått ett preliminärt avtal med Hollywoods största studior. Nyckelpunkterna inkluderar begränsningar för användningen av artificiell intelligens (AI). Enligt ett sammanfattningsdokument från WGA skulle kontraktet låta författare välja att använda AI vid utförande av skrivtjänster, med studions tillstånd. SAG-AFTRA, fackförbundet som representerar skådespelare och andra artister, förblir dock i strejk och har uttryckt egna bekymmer om artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 28 september

Hollywoodskrivare når avtal med studior, strejk avslutas

Ett avtal har äntligen nåtts mellan Writers Guild of America (WGA) och Hollywood-studiorna, vilket innebär att skrivarnas strejk nu är över. En av de största tvistefrågorna under förhandlingarna har varit användningen av generativ artificiell intelligens (AI), som program som ChatGPT som kan generera innehåll baserat på befintligt innehåll. WGA har velat reglera användningen av tekniken på flera sätt, och i avtalet mellan WGA och AMPTP uppfylldes alla WGAs ursprungliga krav, med några tillägg om hur AI kan användas i skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 27 september

Hollywood övertygad att inte använda AI för manusproduktion

Writers Guild of America (WGA) har övertygat Hollywood att inte använda generativ artificiell intelligens (AI) för att producera eller modifiera manus. Ett preliminärt avtal mellan WGA och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har avslutat en mångamånad strejk men behöver fortfarande godkännas av medlemmarna. Avtalet specificerar att AI inte kan användas för att skriva eller omskriva litterärt material eller generera ursprungligt källmaterial. Avtalet förbjuder inte författare att använda AI-bots, som OpenAI´s ChatGPT, om produktionsbolaget godkänner det.

Direktlänk Dela Washington Examiner fördjupade 27 september

Writers Guild of America når avtal med Hollywoodstudior om användning av AI

Efter nästan fem månader har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Hollywoodstudior för att avsluta författarstrejken. Från och med onsdag kommer författare att kunna återuppta arbetet under de villkor som fastställts av deras nya kontrakt. Under den historiska strejken framstod AI som en viktig tvistepunkt mellan författarna och studiorna. I WGAs nya kontrakt anges begränsningar för hur AI kan användas i författarnas arbetsrum. Enligt avtalet får AI inte användas för att skriva eller omarbeta manus, och AI-genererad skrift kan inte betraktas som källmaterial, vilket förhindrar att författare förlorar skrivkrediter på grund av AI. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, är fortfarande i strejk och dess medlemmar röstade övervägande för att godkänna en strejk mot videospelsindustrin på måndagen.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 27 september

Historisk författarstrejk över: AI var en avgörande faktor

Den historiska, 146 dagar långa författarstrejken verkar äntligen vara över. Detaljerna är få, men Writers Guild of America låter triumferande: De kallar avtalet ´exceptionellt´ och hävdar vinster på nästan alla områden. En avgörande faktor var författarnas vägran att låta chefer utnyttja dem med AI. Strejken blev en sorts symbolstrid mellan människor och AI, en kamp som de flesta i allmänheten ivrigt ville se författarna vinna. Författarna insåg att studiorna var seriösa om att använda AI - om inte för att generera färdiga manus, då som hävstång mot författarna, både som ett hot och som ett sätt att rättfärdiga lägre omskrivningsavgifter.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 26 september

Hollywoods författarfack når preliminärt avtal med stora studior

Hollywoods författarfack nådde en preliminär arbetsavtal med stora studior, ett avtal som förväntas avsluta en av två strejker som har stoppat mest film- och TV-produktion och kostat Kaliforniens ekonomi miljarder. Det treåriga kontraktet måste fortfarande godkännas av ledningen för Writers Guild of America (WGA) och fackmedlemmarna innan det kan träda i kraft. WGA, som representerar 11 500 film- och TV-författare, beskrev avtalet som ´exceptionellt´ med ´betydande vinster och skydd för författare´. Strejken startade den 2 maj efter att förhandlingarna nått en återvändsgränd över kompensation, minimibemanning av författarrum, användning av artificiell intelligens och residualer som belönar författare för populära streamingprogram, bland andra frågor.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 25 september

Framsteg i förhandlingar mellan Hollywood-författare och producenter

Hollywood-författare och producenter har gjort ´stora framsteg´ i förhandlingar för att avsluta strejken som pågått i 145 dagar, enligt två källor. En stor tvistefråga har varit språkbruket kring användningen av artificiell intelligens. Studiochefer var inte närvarande vid lördagens åtta timmar långa samtal och förhandlingarna avslutades utan avtal. De två sidorna, Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture and Television Producers, meddelade i ett gemensamt uttalande att förhandlingarna skulle återupptas på söndag.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 24 september

Anil Kapoor vinner rättigheter mot AI-missbruk av hans personlighet

Delhis högsta domstol har upprätthållit skådespelaren Anil Kapoors ´personlighetsrättigheter´ mot missbruk av AI. Kapoor sökte skydd för sitt namn, bild, likhet, röst och andra attribut. Förra året sökte och vann skådespelaren Amitabh Bachchan skydd för sina ´unika och identifierbara attribut´, inklusive hans ´djupa, rika, kraftfulla, barytonröst´. Detta kommer i kölvattnet av den pågående SAG-AFTRA-strejken, som har stannat Hollywood sedan den 14 juli, drivet av rädslan för AI-genererade deepfakes som används för att göra vinst.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 22 september

Indisk skådespelare Anil Kapoor vinner banbrytande domslut mot AI

Den framstående indiska skådespelaren Anil Kapoor har vunnit ett banbrytande domslut mot artificiell intelligens (AI). Kapoor hade lämnat in en stämningsansökan i Delhi High Court för att skydda sina personlighetsrättigheter, inklusive hans namn, bild, likhet, röst och andra attribut av hans personlighet mot missbruk, inklusive på digitala medier. Domstolen beviljade en order som erkänner hans personlighetsrättigheter och förhindrar alla förövare från att missbruka hans personlighetsattribut utan hans tillstånd. Ordern skyddar skådespelarens rättigheter över alla sätt och medier över hela världen.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 20 september

Sommar 2023 har präglats av strejker i USA, med tre fackförbund som har gått ut i strejk. Writers Guild of America (WAG) har strejkat sedan maj, SAG-AFTRA skådespelare sedan juli och UAW var de senaste att ansluta sig förra veckan. Motiven är liknande: bättre löner och bättre hälsoförmåner. WAG och SAG-AFTRA medlemmar har strejkat mot användningen av artificiell intelligens. De vill inte att produktionshus ska använda AI för att kopiera deras namn, bild och likhet och skriva manus. UAW-medlemmar strejkar i Toledo medan SAG-AFTRA medlemmar i centrala Ohio också fortfarande strejkar.

WBNS-TV fördjupade 20 september

AI:s växande roll och begränsningar i underhållningsindustrin

Artificiell intelligens (AI) används allt mer i dagens samhälle, bland annat i musikcovers på TikTok och AI-genererade bilder. AI påverkar även film- och tv-världen, med fiktiva AI-karaktärer som spelar framträdande roller i produktioner som ´Mission Impossible – Dead Reckoning Part 1´ och ´Mrs. Davis´. Dessa verk framhäver dock även AI:ns begränsningar, särskilt dess oförmåga att förstå mänskliga känslor och dödlighet. I ´Mission Impossible´ kämpar Tom Cruises karaktär Ethan Hunt mot en allvetande AI, medan ´Mrs. Davis´ skildrar en nunna som motstår ett AI-nätverk som styr människors liv. Skribenter och skådespelare uttrycker oro över AI:ns potentiella inverkan på underhållningsindustrin och möjligheten att de kan ersättas av AI-teknologi.

Direktlänk Dela PopSugar fördjupade 19 september

Stephen Frys röst replikerad av AI utan hans medgivande

Stephen Fry avslöjade nyligen på CogX Festival att hans röst från ”Harry Potter”-ljudböckerna har tagits av AI-programvara och replikerats utan hans samtycke, till stor förfäran för både honom själv och hans agenter. Fry, som är medlem i skådespelarfacket SAG-AFTRA, berättade att AI är en av de brännande frågorna i den pågående strejken. Han spelade upp ett klipp där hans röst berättade en historisk dokumentär, men det var inte hans röst, det var en AI-replikering av hans röst. Fry varnade sina agenter om att det snart kommer att finnas fullständiga deepfake-videor som är lika övertygande.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 19 september

Stephen Fry oroar sig över AI-teknik som imiterar hans röst

Skådespelaren Stephen Fry upptäckte att en AI-genererad inspelning av hans röst lurade lyssnare att tro att det var han som läste Harry Potter-böckerna, vilket väcker oro för framtiden för röstskådespelare. Frys agenter blev upprörda när de hörde den AI-genererade inspelningen, vilket framhäver det potentiella hotet denna teknik utgör mot röstskådespelares jobbutsikter. Tom Hanks och branschproffs diskuterar de juridiska konsekvenserna av att AI replikerar skådespelares utseende och röster, och betonar behovet av att skydda deras immateriella rättigheter och adressera den livsliknande kvaliteten på AI-genererade framträdanden.

Direktlänk Dela Collider fördjupade 19 september

Hollywoods rädsla för AI blir verklighet: Strejker och debatter pågår

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett populärt tema i film och tv. På senare tid har produktioner som Operation Fortuna: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning och Black Mirror direkt tagit upp teknoparanoida teman. Samtidigt har Hollywoods oro över AI:s ekonomiska och kreativa hot blivit verklighet. Skådespelarfacket SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) strejkade för första gången på 60 år i juli 2023, för att förhandla om bättre villkor mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive skydd mot AI-verktygs föråldrande. Tom Cruise uttryckte sitt stöd för strejken. Många skådespelare och Hollywoodförfattare hävdar att studiostyrande inte använder AI korrekt. Netflix har redan anställt AI-verktyg för att ´hjälpa kreativa beslutsfattare´ och minska riskerna när man väljer vilka filmer och serier man ska beställa och marknadsföra.

Direktlänk Dela Softonic International fördjupade 17 september

Sean Penn uttrycker oro över användningen av AI i Hollywood

Skådespelaren Sean Penn är en av många som uttrycker oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom filmindustrin. Han är särskilt oroad över idén att studior kan använda likheten och rösterna hos SAG-AFTRA-skådespelare i framtida produktioner, något som för närvarande diskuteras mellan fackföreningen och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar de stora Hollywood-studiorna. Penn föreslog en kompromiss för användningen av hans likhet i en intervju med Variety. SAG-AFTRA och Writers Guild of America, fackföreningar som representerar amerikanska skådespelare och manusförfattare, är båda i strejk. En viktig fråga i förhandlingarna med de stora Hollywood-studiorna är användningen och regleringen av AI.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 14 september

Metaphysic lanserar system för att hjälpa skådespelare att hantera sin personliga data

AI-teknikföretaget Metaphysic har tillkännagivit sitt nya system, Metaphysic Pro, som påstås kunna hjälpa skådespelare och andra individer att navigera skapandet och hanteringen av deras personliga data, inklusive deras likhet och röst. Tidiga användare inkluderar Anne Hathaway, Octavia Spencer, Tom Hanks, Rita Wilson, Paris Hilton och Maria Sharapova. Systemet kan hjälpa skådespelare att använda generativa AI-algoritmer för att skapa sin egen ansikts-, röst- och prestandadata över tid, samt hjälpa till att ´hantera´ hur den används av tredje parter.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 14 september

Sony Pictures VD uppmanar Hollywood att omfamna AI

Tony Vinciquerra, VD för Sony Pictures Entertainment, uppmanar Hollywoods kreativa gemenskap att omfamna artificiell intelligens (AI) istället för att motarbeta det. Vid en investerarkonferens i New York diskuterade han AI:s komplexitet och dess potential att effektivisera produktionsprocesser. Han försäkrade att AI inte kommer att ersätta manusförfattare eller skådespelare, men sa att de som motstår teknologin inte varar länge inom affärsvärlden. Vinciquerras kommentarer kom samtidigt som den amerikanska senaten sammankallade ett stängt forum för att diskutera AI:s gränser och regler.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 13 september

Hollywood kämpar med rädsla för artificiell intelligens både på och utanför skärmen

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett fruktbart tema för film- och TV-skapare. I det senaste året har filmer som M3GAN, Jung_E, Operation Fortune: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning - Part 1 och serien Black Mirror uttryckligen behandlat techno-paranoia. Dessa berättelser varnar för missbruk av AI och ifrågasätter dess skadliga implementering av företag eller byråkratiska strukturer. Samtidigt kämpar Hollywood med verkliga oro för AI:s ekonomiska och kreativa hot. Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) gick i strejk för första gången på 60 år i juli 2023, medan deras fackliga representanter förhandlar om rättvisare villkor med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Detta inkluderar kontraktskydd mot att bli föråldrade av AI-verktyg.

Direktlänk Dela Mashable Southeast Asia fördjupade 13 september

Kalifornien lagförslag syftar till att skydda skådespelare från att ersättas av deras digitala kloner

Kaliforniska lagstiftare hoppas skydda arbetare från att ersättas av sina digitala kloner i takt med att Hollywood-skådespelare och författare fortsätter att strejka för bättre lön och förmåner. På onsdag förväntas församlingsmedlem Ash Kalra (D-San José) introducera ett lagförslag som skulle ge skådespelare och konstnärer ett sätt att ogiltigförklara bestämmelser i oklara kontrakt som tillåter studior och andra företag att använda artificiell intelligens för att digitalt klona deras röster, ansikten och kroppar. Lagförslaget, församlingsräkning 459, kommer inte att övervägas av statens lagstiftare förrän nästa år.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 13 september

Tim Burton uttrycker oro över AI:s inverkan på kreativa processer

Regissören Tim Burton har delat sina tankar om artificiell intelligens (AI) som inspireras av hans arbete för nya skapelser. Tidigare i år delade BuzzFeed en artikel där man uppmanade AI att ”Tim Burton-isera Disney-filmer”. Burton uttryckte oro över hur AI kan ta något från en individs själ eller psyke. En av de centrala frågorna i SAG-AFTRA och WGA strejker är generativ AI, som kan skriva manus och digitalt duplicera skådespelares bilder. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher betonade att kompensation och samtycke är avgörande.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 12 september

Tim Burton och Bryan Cranston kritiserar användningen av AI i underhållningsindustrin

Regissören Tim Burton, känd för sin gotiska estetik i filmer som ´The Nightmare Before Christmas´ och ´Edward Scissorhands´, uttryckte sin oro över att se sin stil replikerad av artificiell intelligens. I juli använde Buzzfeed en AI-generator för att återskapa bilder av ikoniska Disney-karaktärer i Burtons gotiska stil. Burton jämförde upplevelsen med att få sin själ stulen. Skådespelaren Bryan Cranston kritiserade också användningen av AI i film- och tv-industrin under ett tal vid SAG-AFTRA-rallyt i New York i juli.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 12 september

Delade åsikter om användning av AI-verktyget ChatGPT för att förbättra jobbansökningar

En man på TikTok föreslår att använda AI-verktyget ChatGPT för att generera ett CV som sticker ut i jobbansökningar, ett förslag som har fått blandade reaktioner. Enligt honom använder företag nu AI för att filtrera ut CV:n som inte perfekt passar kriterierna för deras jobblistor, oavsett kvalitet. Han föreslår att använda ChatGPT för att formulera ett CV med hjälp av nyckelord som finns i jobbeskrivningen för en jobbannons. Han hävdar att det kan hjälpa människor med deras jobbsökande, men alla är inte övertygade om att jobb som använder AI för att filtrera CV:n är platser där människor skulle vilja arbeta.

Direktlänk Dela Distractify fördjupade 11 september

Roblox, en onlinespelplattform utvecklad och publicerad av Roblox Corporation, har börjat testa en generativ AI-verktyg för att förbättra spelupplevelsen. Detta kommer efter att plattformen har sett en enorm ökning av användare, med 65,5 miljoner aktiva spelare dagligen under andra kvartalet 2023 och över 200 miljoner aktiva användare per månad från april 2021. AI-verktyget kommer att användas för byggande inom spelet, där systemet tillåter spelare att skapa avatarer, byggnader, vapen, kläder etc. genom att uppmana genereringen med vad de vill ha. Detta kan potentiellt minska mängden komplex kod som programmerare behöver skapa.

FandomWire fördjupade 10 september

Guillermo del Toro diskuterar AI:s plats inom underhållningsindustrin

Regissören Guillermo del Toro är inte särskilt orolig över AI:s framväxt inom show business. På Toronto Film Festival uttryckte han att han ser AI mer som ett verktyg för filmskapare än något som kan ersätta dem. Oscarbelönade manusförfattaren Charlie Kaufman och författaren Stephen King har uttryckt mer oro över AI:s inverkan på kreativitet inom branschen. King tror dock inte att det finns något sätt att stoppa AI från att användas mer inom underhållning.

Direktlänk Dela Comic Book Resources fördjupade 9 september

Patricia Arquette stödjer SAG-AFTRA och ACTRA på TIFF

SAG-AFTRA och Canadas skådespelarförbund ACTRA fortsatte sin närvaro på Toronto International Film Festival (TIFF) med en speciell demonstration utanför Amazons kontor. Skådespelaren Patricia Arquette, vars regidebut Gonzo Girl visades på festivalen, visade sitt stöd tillsammans med SAG-AFTRAs nationella verkställande direktör och chefsförhandlare Duncan Crabtree-Ireland. Arquette uttryckte oro över den nuvarande konflikten mellan skådespelare och studior, och betonade att situationen skadar människor. Hon nämnde också risken för att AI skulle kunna ersätta skådespelare.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 9 september

Grammy-chefen Harvey Mason Jr. har klargjort att den virala låten ´Heart on My Sleeve´, som använder AI-teknik för att efterlikna rösterna hos Drake och Weeknd, inte är berättigad till Grammy-priser. Trots att låten skrevs av en mänsklig skapare, var sångstämmorna inte lagligt erhållna eller godkända av etiketten eller artisterna, och låten är inte kommersiellt tillgänglig. Ghostwriter, den musikaliska skaparen som släppte den obehöriga låten i april, hade tidigare lämnat in ´Heart on My Sleeve´ för Grammy-övervägande i två kategorier: Årets låt och bästa raplåt.

Synced Review fördjupade 8 september

AI och VR tar plats på Venedigs filmfestival trots skådespelarstrejk

En av de mest populära attraktionerna vid den 80:e filmfestivalen i Venedig är inte en film, utan en VR-installation på festivalens ´Immersive Island´. Projektet, Tulpamancer, är ett officiellt verk av Brooklyn-baserade konstnärerna Marc Da Costa och Matthew Niederhauser. Installationen innebär en kreativ samverkan mellan användaren och AI. Skådespelarstrejken har lett till att fler besöker ön och biljetterna till utställningarna har sålt slut. Men AI, som spelar en stor roll i skapandet av XR-verk på ön, ses fortfarande med misstänksamhet och förvirring.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 8 september

Hollywood-författare förhandlar om AI och löneökningar med stora streamingföretag

Efter mer än 100 dagar av strejk från Writers Guild of America (WGA), förhandlade fackförbundet med höga chefer från Disney, Warner Bros., Netflix och Universal. Streamingföretagen erbjöd en ny överenskommelse med vissa eftergifter: en löneökning på 13% för författare under tre år och mer data om antalet visningar som program får kvartalsvis. Förslaget från The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om AI var något längre: AI-genererat innehåll skulle inte betraktas som litterärt material, författare skulle få betalt oavsett om de inkluderade AI-assistans och företaget skulle också avslöja om det hade använt generativ AI för att skriva sitt innehåll. Men erbjudandet var tyst om att träna AI-modeller på böcker och manus skrivna av författare utan deras samtycke eller kompensation. Under juli och augusti har underhållningsföretag – specifikt sex av dem inklusive Disney, Netflix, Sony och NBCUniversal – utannonserat minst 26 positioner relaterade till AI, enligt en NBC News-sökning på online jobblistor. Och löneskillnaderna är närmare avgrunder.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 2 september

Netflix experimenterar med interaktiva filmer med ´Choose Love´

Netflix senaste experiment med interaktiva filmer är ´Choose Love´, där tittarna får bestämma vem huvudpersonen Cami (Laura Marano) ska sluta upp med bland tre potentiella friare - Jack (Jordi Webber), Rex (Avan Jogia) och Paul (Scott Michael Foster). Filmen, regisserad av Stuart McDonald och skriven av Josann McGibbon, är ett svar på diskussioner om artificiell intelligens och maskininlärning inom filmindustrin. Kritiker menar dock att detta koncept missförstår förhållandet mellan skapare och publik och att det inte fungerar narrativt.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 2 september

Breaking Bad-skådespelare stödjer strejkande skådespelare och författare

Flera skådespelare från Breaking Bad och Better Call Saul samlades på strejklinjen för att stödja sina kollegor och författare som strejkar. Bryan Cranston uttryckte sitt stöd till alla som påverkas av detta, inklusive WGA och SAG. Han betonade att de inte ser studiorna och strömningstjänsterna som fienden, utan vill att de ska se verkligheten och rättvisa och återvända till förhandlingsbordet. Cranston, som spelade Walter White i den populära serien, vill se ett ´rättvist kontrakt´ så att skådespelare kan försörja sig i branschen. Han nämnde också användningen av artificiell intelligens i Hollywood som en viktig förhandlingspunkt. Jesse Plemons, som spelade Todd i Breaking Bad, nämnde också residuals som en viktig fråga för honom. Både Writers Guild of America och SAG-AFTRA har strejkat sedan båda fackföreningarna misslyckades med att nå en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 30 augusti

Sjuksköterskor och skådespelare protesterar mot AI-användning i sina branscher

Sjuksköterskor planerar att hålla en solidaritetsmarsch i Los Angeles den 29 augusti för att stödja strejkande författare och skådespelare i södra Kalifornien som oroar sig över den ökande användningen av artificiell intelligens (AI) i sina branscher. Författare vill att AI-teknologier, som ChatGPT, endast ska användas som ett verktyg för att hjälpa till med forskning eller underlätta manusidéer, och inte som ett verktyg för att ersätta dem, medan skådespelare fruktar att AI kan användas för att replikera deras likhet utan ersättning. Sjuksköterskor är lika oroliga över användningen av AI i deras bransch. De hävdar att det ofta erbjuder stela, enhetliga lösningar för medicinsk vård samtidigt som det inkräktar på en sjuksköterskas förmåga att kritiskt utvärdera en patients tillstånd.

Direktlänk Dela MacDailyNews fördjupade 29 augusti

Kulturella krafter hotar fiktionens roll i samhället

Frågor om vem som skriver och vem som får skriva har återigen hamnat i centrum för diskussioner om litteratur och film, på grund av kulturkrig kring ras och kulturell appropriering samt oro för att ChatGPT ska ersätta manusförfattare i Hollywood. Dessa två kulturella krafter hotar fiktionens kritiska funktion i vårt samhälle. Samtidigt som dessa argument om ras och skrivande skapar växande oenighet om vad det innebär att författa litterär fiktion, står Hollywood-manusförfattare inför en annan författarkris: Mänskliga författare riskerar att helt raderas. Detta är oron i hjärtat av de pågående WGA och SAG-AFTRA strejkerna, eftersom oro för att ChatGPT ersätter manusförfattare har skakat om Hollywood.

Direktlänk Dela The Boston Globe fördjupade 24 augusti

Konstnären Karla Ortiz, känd för att ha skapat karaktärsdesignen för Doctor Strange, är en av tre konstnärer som stämmer AI-konstgeneratorerna Stability AI, Midjourney och DeviantArt för att ha använt deras verk för att träna generativa AI-system utan deras kännedom eller samtycke. Ortizs namn har matats in i Midjourney mer än 2 500 gånger för att skapa konst som liknar hennes, utan att hon har fått betalt. Målet, som är det första i sitt slag, kommer att testa gränserna för upphovsrätten och kan avgöra lagligheten i hur stora språkmodeller tränas.

The Hollywood Reporter fördjupade 22 augusti

Amerikansk domare: AI-genererade verk kan inte skyddas av upphovsrätt

En federal domare i USA har beslutat att verk skapade av artificiell intelligens (AI) inte kan skyddas av upphovsrätt. Domaren Beryl Howell uttalade att upphovsrättslagar aldrig har ´sträckt sig så långt´ att de ´skyddar verk genererade av nya teknikformer utan någon vägledande mänsklig hand´. Detta är gynnsamt för människor som arbetar inom kreativa områden, särskilt då Hollywood SAG-AFTRA strejken har varat i över 100 dagar och användandet av AI för att skapa manus vinner mark. Detta beslut kommer som resultat av en rättegång av datavetaren Stephen Thaler, som argumenterade att en bild skapad av AI-programvara han skapat borde få upphovsrättsskydd.

Direktlänk Dela ZDNet fördjupade 22 augusti

Hollywoodfackföreningar fruktar att ersättas av AI

Hollywoods fackföreningar för författare och skådespelare har strejkat sedan maj förra året, vilket har paralyserat filmindustrin. Strejken har fokuserat på höga chefsersättningar, men den verkliga frågan är framtiden för artificiell intelligens (AI) inom underhållningsindustrin. Författare fruktar att AI som ChatGPT snart kommer att skriva filmer eller serier. Skådespelare kämpar för rätten till sin egen bild och röst. Algoritmer kan nu skapa en digital bild av en skådespelare, vilket innebär att artisten inte får någon extra ersättning eller royalties för sin ´bidrag´. Fran Drescher, president för Screen Actors Guild of America, varnar för att situationen kan bli mycket värre.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 20 augusti

AI hotar skådespelares framtid enligt filmskapare

Filmskaparen Justine Bateman menar att skådespelares framtid inom filmunderhållning är hotad av artificiell intelligens (AI). Hon tror att AI kommer att suga ut den kreativa märgen ur Hollywood. Hon påpekar att AI kan skapa en övertygande simulering av en mänsklig skådespelare, och tekniken förbättras i en oroande takt. Hon frågar varför någon skulle behöva betala riktiga skådespelare inom några korta år. Bateman, som är rådgivare till SAG-AFTRA om AI-frågor, varnar för att om de kan göra detta med skådespelare, kan de göra det med författare, regissörer, filmfotografer - alla.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 16 augusti

AI förändrar ljudboksvärlden

AI har kommit för att förändra hur vi lyssnar på ljudböcker. Flera företag har skapat datorgenererade versioner av professionella berättarröster, som Google där röster som ´Mary´, ´Archie´ och ´Santiago´ kan läsa upp böcker. Apple Books använder fem anonyma professionella berättare, ´Madison´, ´Jackson´, ´Warren´, ´Helena´ och ´Mitchell´ för att täcka olika genrer. Användning av AI sparar tid och pengar, vilket kan förklara varför så många självpublicerade böcker läses upp av dessa AI-röster. Men det finns också oro inom berättarsamhället för att AI kan minska jobbmöjligheterna för levande berättare.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 16 augusti

M*A*S*H-skådespelare läser AI-skript i podcast

M*A*S*H-skådespelarna Mike Farrell och Alan Alda läste nyligen ett manus skrivet av artificiell intelligens (AI) i Aldas podcast ´Clear+Vivid´. Alda, som också styrde AI:n och redigerade manuset, beskrev upplevelsen som utmanande och resultatet som bristfälligt. Farrell uttryckte oro över AI:s inverkan på den kreativa industrin och menade att AI inte kan fånga människans ande. Alda avslutade med att AI fungerar bättre som en samarbetspartner än som en författare.

Direktlänk Dela SlashFilm fördjupade 16 augusti

AI-teknik hotar stuntmännens jobb i Hollywood

Stuntmän i Hollywood uttrycker allt större oro över framväxten av artificiell intelligens (AI), eftersom detta hotar deras jobb. AI erbjuder nu billigare och kraftfullare tekniker för att skapa komplexa actionsekvenser utan behov av mänskliga aktörer. Studioerna använder redan högteknologiska 3D-´kroppsscanningar´ av stunt- och bakgrundsaktörer på plats, med potential att skapa mycket realistiska ´digitala repliker´. Enligt regissören Neill Blomkamp har AI potential att generera bilder från grunden, vilket kan eliminera behovet av datorgrafik, visuella effekter, stunts och till och med fysiska platser. Trots framstegen inom AI hävdar branschexperter att den mänskliga faktorn fortfarande är avgörande för framgångsrika actionfilmer.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 12 augusti

AI hotar stuntbranschen i Hollywood

Artificiell intelligens (AI) blir allt mer vanligt i Hollywood, vilket orsakar oro bland skådespelare, särskilt de inom stuntindustrin. Studior har länge använt datorgenererade bakgrundsfigurer för att spara kostnader och minska antalet skådespelare som behövs för stridsscener. Men nu gör framsteg inom AI det möjligt att skapa mycket detaljerade actionsekvenser, som biljakter och skottlossningar, utan behov av mänskliga utövare. Stuntarbete, som länge varit en tradition i Hollywood, riskerar att snabbt krympa. Regissören Neill Blomkamp tror att AI snart kommer att nå en punkt där det kan generera fotorealistiska bilder från grunden baserat endast på en regissörs instruktioner. Detta kan eliminera behovet av CGI, visuella effekter, stuntarbete och till och med traditionella filmtekniker. Men trots dessa framsteg i tekniken erkänner både Blomkamp och stuntkoordinatorn Freddy Bouciegues vikten av den mänskliga faktorn i actionfilmer. AI kan kanske replikera strider, explosioner och krascher, men det kan inte ersätta effekten av verkliga stunts utförda av människor.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 12 augusti

AI-teknik förändrar underhållningsindustrin och skapar etiska frågor

AI-tekniken har skapat en ny trend inom underhållningsindustrin, där låtcover med AI-vokaler har blivit populära. Tekniken används också för att återskapa yngre versioner av äldre skådespelare i film och TV. Detta har dock väckt etiska frågor kring rätten till en individs digitala likhet. Hollywoods skådespelarfack SAG-AFTRA kräver större restriktioner på syntetiska AI-framträdanden och royalties varje gång en skådespelares digitala likhet används. Det finns oro för att snabb utveckling av AI-teknik kan leda till färre jobb inom industrin.

Direktlänk Dela TVNZ 1 News fördjupade 10 augusti

Disney skapar arbetsgrupp för att utforska AI-användning inom organisationen

Walt Disney Company har skapat en ´arbetsgrupp´ för att studera användningen av AI (artificiell intelligens) och hur det kan tillämpas inom organisationen. Arbetsgruppen lanserades tidigare i år och Disney listar för närvarande 11 olika jobbeskrivningar centrerade kring antingen artificiell intelligens eller maskininlärning, inklusive roller inom Walt Disney Studios, Parks, Imagineering, Disney Branded Television och reklamteamet. En av arbetsgruppens mål är att hjälpa till att kontrollera de stigande kostnaderna för film- och TV-produktioner och förbättra kundsupportupplevelserna inom temaparkerna.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 9 augusti

Nästan hälften av amerikanerna oroliga för AI:s inverkan på deras arbete

Enligt en ny undersökning utförd av det kanadensiska företaget Leger för Los Angeles Times, är nästan hälften av amerikanerna oroliga för hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka deras arbete. Denna oro är konsekvent över partilinjer och stiger till 57% bland 18- till 34-åringar. Majoriteten av amerikanska vuxna anser att underhållningsfackföreningar är berättigade att göra AI till en central del av deras förhandlingskrav. AI har varit en framträdande fråga, med författare som kräver begränsningar för maskin-genererade manus och skådespelare som kräver regler för användning av avancerade teknologier för att digitalt ´klona´ dem.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 7 augusti

Zooms användarvillkor väcker oro för AI-användning

En nyligen ändring i Zooms användarvillkor gällande AI har väckt oro i Hollywood och teknikvärlden, med tolkningar att uppdateringen ger företaget rättigheter att använda kundvideos och presentationer för att träna AI-modeller. Zoom har svarat att de inte använder någon kunddata för att träna AI utan samtycke. Företaget samlar in ´tjänstegenererade data´ för att förhindra att deras AI-drivna funktioner används för spam eller bedrägeri. Bloggen StackDiary menade att Zooms nya användarvillkor verkade ge företaget rätt att använda andras innehåll för AI-träning.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 7 augusti

Nästan hälften av amerikanerna oroar sig för AI:s inverkan på deras arbete

Enligt en ny undersökning är nästan hälften av amerikanerna oroliga för hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka deras arbete. Skådespelare och författare i Hollywood strejkar delvis på grund av oro för AI. Undersökningen visade också att två tredjedelar av de amerikanska vuxna ansåg att underhållningsfacken var berättigade att göra AI till en central del av deras förhandlingskrav. AI har blivit en framträdande stridsfråga, med författare som kräver begränsningar för maskin-genererade manus och skådespelare som pressar för regleringar på användning av avancerade tekniker för att digitalt ´klona´ dem.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 6 augusti

Skådespelerska uttrycker oro över användning av AI i filmindustrin

Skådespelerskan Alexandria Rubalcaba, en statist i Marvel-universumet, har uttryckt oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i filmindustrin. Hon berättade att hennes ansikte och kropp skannades utan att hon fick ersättning eller visste hur materialet skulle användas i framtiden. Detta har lett till oro bland statister att teknologin kommer att ersätta dem. Skådespelarfacket i USA, SAG-AFTRA, har nyligen strejkat i en månad för att förhindra fortsatt användning av denna praxis.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 6 augusti

Filmstudios vill skanna skådespelares kroppar för digitala repliker

Filmstudios vill skanna skådespelares kroppar för att skapa digitala kopior av dem. Alexandria Rubalcaba, en stödjande skådespelerska i Disney+ serien ´WandaVision´, avslöjade att under inspelningen skannades skådespelares ansikten och kroppar för att skapa digitala kopior av dem. Hon säger att hon inte informerades om att hennes avatar kunde användas i andra inspelningar. Förslaget kommer från Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som består av Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony, Warner Bros., Discovery och andra underhållningsföretag. Detta skapar oro bland skådespelare om användningen av AI. Hollywood-manusförfattare har strejkat i över tre månader för att vinna bättre arbetsförhållanden.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 5 augusti

SAG-AFTRA:s president varnar för Hollywoods potentiella missbruk av AI

SAG-AFTRA:s president Fran Drescher varnar för Hollywoods potentiella missbruk av artificiell intelligens (AI) och kallar det för en ´dödlig cocktail´ som behöver strikt reglering. Hon nämner att generativ AI (GAI), som kan skriva manus och digitalt duplicera bilder av skådespelare, nu har blivit en strejkfråga för både SAG-AFTRA och Writers Guild. Drescher uttrycker oro över att medlemmarna blir offer för ´deep fakes´, där deras ansikten och röster har genererats för att framstå på någon annans kropp, ofta pornografiskt. Hon uppmanar till striktare reglering och tydligare kommunikation med konstnärerna, samt betydelsen av samtycke och kompensation.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 4 augusti

AI skapar oro bland Hollywood-skådespelare

Konstgjord intelligens (AI) skapar oro bland Hollywood-skådespelare. Studior är intresserade av hur tekniken kan skapa digitala kloner av skådespelare, men skådespelarna motsätter sig detta. Hollywood-skådespelare och stora studior har förlängt sin deadline över ett nytt kontrakt. En central fråga i dessa förhandlingar är AI. AI kan placera en digital version av en skådespelare i en film, vilket kan spara studiorna mycket pengar. Skådespelarfacket kämpar för att skådespelare ska få rättvist betalt för denna typ av AI-användning.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 3 augusti

Hollywood-producenter föreslår användning av AI för att skapa digitala repliker av skådespelare

Hollywood-producenter har föreslagit en ny användning av AI-teknik för att skapa digitala repliker av skådespelare, vilket har kritiserats av SAG-AFTRA-facket. Enligt Duncan Crabtree-Ireland, SAG-AFTRA:s chefsförhandlare, kan studios skanna en skådespelare, betala dem för en dag och sedan använda AI för att infoga dem i resten av filmen. Alliance of Motion Picture and Television Producers hävdar att denna beskrivning är felaktig och att de kommer att etablera regler som kräver informerat samtycke och rättvis ersättning när en ´digital replika´ eller liknande AI-teknik används. AI-experter tror att AI-tekniken kommer att vara bra för filmskapare och arbetare på sikt, men anser att det är en dålig idé att ersätta bakgrundsskådespelare med AI.

Direktlänk Dela Globe Echo fördjupade 2 augusti

Sean Penn stöder SAG-AFTRA och WGA-strejker i Burbank, Kalifornien

Sean Penn, tvåfaldig Oscarvinnare, deltog i stöd för sina medförfattare och skådespelare vid SAG-AFTRA-strejken och WGA-arbetsstoppet i Burbank, Kalifornien. Penn kritiserade producenternas exploatering av skådespelare och författare och betonade vikten av anständiga arbetsvillkor. Penn och hans Into the Wild-motspelare Emile Hirsch deltog i en presskonferens med SAG-AFTRA-förhandlaren och nationella verkställande direktören Duncan Crabtree Ireland. Andra kända ansikten på strejklinjen inkluderade Octavia Spencer, Melanie Lynskey, Timothy Simons, Jack McBrayer, Jane Fonda och Damon Lindelof.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 1 augusti

Netflix söker AI-experter trots branschstrejk

Strömjätten Netflix söker experter inom artificiell intelligens (AI) trots en två veckor gammal branschstrejk. Enligt en jobbannons söker Netflix en teknisk direktör för AI och maskininlärningstekniker i sina försök att bygga spel för plattformen. I ett separat inlägg annonserade strömjätten sin sökning efter en produktchef för sin maskininlärningsplattform. Netflix har bekräftat planer på att integrera AI i sin strömmande plattform, i linje med den globala trenden. Netflix AI-anställningsfrenesi kommer i kölvattnet av en branschomfattande strejk av manusförfattare och skådespelare efter ett sammanbrott i förhandlingarna med stora filmstudior.

Direktlänk Dela CoinGeek fördjupade 31 juli

AI-teknikens inverkan på underhållningsindustrin under Hollywoodstrejk

Under den pågående strejken av skådespelare och författare i Hollywood har oro över den potentiella inverkan av artificiell intelligens (AI) på underhållningsindustrin kommit i förgrunden. Skådespelare har uttryckt oro över att AI används för att replikera deras likhet utan deras samtycke, medan författare har krävt begränsningar för användningen av AI för att skriva eller omskriva manus. Trots dessa oro söker underhållningsstudior fortfarande aktivt AI-specialister för att hålla jämna steg med de senaste tekniktrenderna. Företag som Netflix, Disney och Sony söker aktivt experter inom AI och maskininlärning.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 30 juli

Netflix och Disney söker AI-specialister trots strejkande skådespelare och författare

Medan skådespelare och författare fortsätter sin kamp för rättvis lön och regler mot AI, har Netflix och Disney diskret listat högbetalda jobb för AI-specialister. Writers Guild of America (WGA) initierade sin strejk den 2 maj, kämpar för bättre ersättning under streaming-eran och begär riktlinjer för användning av AI. Likaså anslöt sig SAG-AFTRA till strejken några månader senare, trycker på för bättre lön och arbetsförhållanden men uttrycker också oro över AI. Trots att Netflix och Disney vägrar möta fackföreningarnas krav, har de annonserat olika AI-relaterade jobb med betydande löner.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 28 juli

Netflix erbjuder höga löner för AI-specialister medan skådespelare och författare strejkar

Netflix har lagt ut en jobbannons för en produktchef för sin maskininlärningsplattform (MLP), med en startlön på mellan 300 000 och 900 000 dollar. Rollen, som fortfarande är öppen, syftar till att ´öka hävstången´ för Netflix maskininlärningsprogram. Separat anställer Netflix också en teknisk direktör i sitt spelstudio, med fokus på AI/ML teknologi, med en startlön på 650 000 dollar. Detta sker mitt i en nästan tre månader lång författarstrejk där artister och skådespelare kämpar för högre löner och residualer från streamingjättarna, tillsammans med mer AI-reglering. Duncan Crabtree-Ireland, den nationella verkställande direktören och chefsförhandlaren för skådespelarfacket SAG-AFTRA, kallade uppkomsten av AI ett ´existentiellt hot´ mot skådespelares försörjning.

Direktlänk Dela Entrepreneur Media fördjupade 28 juli

Netflix och Disney anställer AI-producenter, erbjuder höga löner

Netflix har nyligen annonserat en tjänst som Produktchef för maskininlärningsplattform, med en löneskala mellan $300,000 och $900,000. Även Disney söker efter högkvalificerade AI-innehållsproducenter, med löner upp till $180,000 per år. Dessa anställningar kommer trots en strejk bland skådespelare och författare, och verkar vara ett sätt för företagen att snabba på sin övergång till AI-produktion. Trots de höga lönerna för dessa roller, är den genomsnittliga lönen för SAG-AFTRA-skådespelare endast $27 i timmen, och endast cirka 12% av medlemmarna tjänar den årliga minimilönen på $26,470 som krävs för att kvalificera sig för fackföreningens sjukförsäkringsplan.

Direktlänk Dela Boing Boing fördjupade 28 juli

Skådespelare uttrycker oro över AI:s växande roll i underhållningsindustrin

Skådespelaren Adam Faison, deltagare i den pågående SAG-AFTRA-strejken, uttryckte sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom underhållningsindustrin. Faison delade en oroande upplevelse han hade med AI-teknik det senaste året, vilket påverkade hans syn på framtiden för hans yrke och industrin som helhet. Incidenten tjänade som en väckarklocka för Faison, vilket understryker den växande påverkan av AI i Hollywood och den potentiella utnyttjandet av skådespelares identiteter. Vid Disney uttryckte skådespelaren Colin Farrell solidaritet med sina meddemonstranter. Shea Whigham, stjärnan i Mission: Impossible, gick också med i picketerna. Vid Amazon Studios i Culver City gick Mandy Moore, Chris Sullivan och Jon Huertas från This Is Us med i strejkraderna. I New York sågs Mariska Hargitay från Law & Order: SVU och Oscar-vinnaren Julianne Moore samtala med SAG-AFTRA:s nationella verkställande direktör, Duncan Crabtree-Ireland.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 28 juli

Många medlemmar i arbetskraften är beroende av mänskliga interaktioner för att främja sina karriärer, inklusive skådespelare i en castingbyrå. Dock uttrycker vissa stjärnor nu sina farhågor över att deras prestationer kommer att bestämmas av artificiell intelligens. ´Veronica Mars´-skådespelaren Charisma Carpenter är en av dem som höjer ett varnande finger mot AI:s intrång i underhållningsindustrin. Efter att ha fått en inbjudan att gå med i 100 Actors Program, en möjlighet organiserad av det schweiziska företaget Largo.ai, delade Charisma sin oro på Instagram. Andra skådespelare uttryckte också oro över en potentiell störning av den traditionella castingprocessen.

Fox News Network fördjupade 28 juli

Filmstudior kan digitalisera skådespelares identitet för evigt

Strax innan Screen Actors Guild startade sin pågående strejk, blev en lista med förslag till ändringar av gilletkontraktet från Alliance of Motion Picture and Television Producers offentlig. En av dessa var en klausul om digital skanning av bakgrundsskådespelare för en fast avgift, så att studion skulle äga och kunna replikera deras likhet ´för evigt´, enligt SAG-AFTRA:s chefsförhandlare Duncan Crabtree-Ireland. Denna idé påminner om Ari Folmans film ´The Congress´ från 2013, där Robin Wright spelar en fiktiv version av sig själv som erbjuds ett kontrakt där studion vill skanna och äga hennes likhet för alltid.

Direktlänk Dela Vulture fördjupade 27 juli

Netflix söker AI-experter medan Hollywood protesterar mot tekniken

Netflix vill anställa artificiell intelligens (AI) experter och har öppnat upp positioner för olika roller baserade på maskininlärning och AI, med en årlig ersättning på upp till $900,000. Företaget vill öka sin maskininlärningsplattform och bygga spel med hjälp av AI-teknik. Samtidigt protesterar SAG-AFTRA, världens största fackförbund som representerar artister och sändare, mot AI-adoption. Fackförbundet är oroligt för hur tekniken kommer att påverka jobben för författare, skådespelare och andra roller inom underhållningsindustrin.

Direktlänk Dela BeInCrypto fördjupade 27 juli

Disney söker expert på generativ AI, väcker oro bland fackföreningar

Disney söker en R&D Imagineering-position som kräver expertis inom generativ AI, vilket indikerar deras intresse för att utmana gränserna för AI-verktyg. Detta liknar Netflix, vars rörelse mot AI väcker oro bland fackföreningsmedlemmar om potentiell jobbersättning och intrång i kreativa utrymmen. Användningen av AI i Hollywood har utvecklats snabbt, från enkla digitala effekter till att skapa en digital röst för karaktärer, men dessa metoder saknar ofta de känslor och intonationer som levande skådespelare tillhandahåller. Disney ser ut att anställa någon som är kapabel att arbeta med generativ AI.

Direktlänk Dela Collider fördjupade 27 juli

Artificiell intelligens (AI) förändrar arbetslivet på oväntade sätt. AI-verktyg som ChatGPT har börjat användas på arbetsplatser för att effektivisera arbetsflöden och öka produktiviteten. Enligt en IBM-studie från 2023 ansåg 75% av de tillfrågade att AI skulle ge deras företag en konkurrensfördel, medan 43% använde AI för strategiska affärsbeslut. Men det finns också oro för datasekretess och bias. AI används också för att skriva jobbansökningar, göra anställningsbeslut och skriva prestandaöversikter. Samtidigt finns det oro för att AI kan ersätta jobb och vissa arbetstagare protesterar mot användningen av AI.

Business Insider fördjupade 27 juli

Artificiell intelligens hotar Hollywoods framtid

Skådespelare och manusförfattare i Hollywood kan komma att strejka när deras fackliga avtal löper ut. En stor fråga i debatten är den snabba ökningen av artificiell intelligens (AI), som kan generera innehåll och potentiellt ersätta arbetare. AI har redan hittat vägen in i populära medier, inklusive Disney+ showen Secret Invasion och den nya Indiana Jones. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, har uttryckt oro för användningen av AI för att digitalt återskapa skådespelares prestationer. Facket kräver regleringar för när och hur AI kan användas, och skydd mot missbruk. Skribenternas fackförening, Writers Guild of America, har också uttryckt oro för att deras arbete kan ersättas av AI-genererade manus och historieutkast.

Direktlänk Dela US Times Post fördjupade 27 juli

Säkerhetsåtaganden för AI-företag inkluderar inte datainsamling

Vita huset har offentliggjort en lista över frivilliga säkerhets- och samhällsåtaganden som undertecknats av sju AI-företag, men dessa inkluderar inte något om den data som dessa AI-system samlar in och använder för att träna tekniken. Det finns många farhågor kring den potentiella skadan som sofistikerade generativa AI-system kan orsaka för allmänheten, och vad de gör med vår data är en av dem. Vi vet mycket lite om var dessa modeller får petabytes av data de behöver, hur den datan används och vilka skydd, om några, som finns på plats när det gäller känslig information.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 27 juli

Kritik mot användning av AI för att ersätta skådespelare i Hollywood

Ett nyligen framfört förslag i Hollywood om att använda digitala replikor eller ändringar av en skådespelares prestation med hjälp av artificiell intelligens (AI) har mottagit kritik från skådespelarfacket SAG-AFTRA. Facket hävdar att studiorna försöker ersätta bakgrundsskådespelare med AI. Duncan Crabtree-Ireland, SAG-AFTRAs chefsförhandlare, uttryckte oro över att studiorna kunde digitalt infoga skannade skådespelare i filmer, vilket minskar behovet av faktiska skådespelare. Skådespelaren och entreprenören Tye Sheridan, medgrundare av AI-startupen Wonder Dynamics, anser att detta är en dålig användning av AI i branschen.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Netflix vänder sig till AI i ljuset av skådespelar- och författarstrejker

På grund av pågående strejker bland skådespelare och författare i filmindustrin vänder sig Netflix till AI och maskininlärning genom att rekrytera AI-talanger. Netflix anställer för närvarande en produktchef för en AI-fokuserad roll, med en lön på mellan $300,000 och $900,000. Företaget har även annonserat en ledig tjänst för en teknisk direktör för generativ AI i sitt spelföretag, med en maximal lön på $650,000. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, ser den ökande användningen av generativ AI som ett ´existentiellt hot´ mot skådespelares levebröd. Writers Guild of America har också strejkat sedan maj.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Hollywoodproducenter föreslår att använda AI för att skapa digitala skådespelarrepliker

Hollywoodproducenter har föreslagit att använda AI för att skapa digitala repliker av skådespelare, vilket har fått skådespelarfacket SAG-AFTRA att reagera starkt. Facket anklagar studiorna för att försöka ersätta bakgrundsskådespelare med AI. Tekniken skulle innebära att studiorna kan skanna en skådespelare, betala dem för en dag och sedan använda AI för att infoga dem i resten av filmen. Denna teknik är redan tekniskt möjlig och används av företag som Runway och Stability AI. Trots detta menar många AI-experter att det är en dålig idé att ersätta bakgrundsskådespelare med AI.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 27 juli

Skådespelare uttrycker oro över AI och strejker fortsätter i Hollywood

Det är dag 13 av SAG-AFTRA strejken och dag 86 av WGA strejken. Skådespelaren Adam Faison tog en paus från marschen utanför Disney i Burbank på onsdag för att diskutera sin oro för artificiell intelligens framtid inom sitt yrke och industrin i stort. Hans oro bygger på en oroande upplevelse med tekniken han hade inom det senaste året. Projektet han arbetade med var från spelvärlden och krävde kroppsscanning. Faison var tvungen att avstå från projektet på grund av oenighet om AI-användning. På Disney idag var också Colin Farrell, vars kommande Max-serie The Penguin har stoppats mer än en gång av WGA picketers i New York tillbaka i maj. På Netflix huvudkontor i Los Angeles demonstrerade Fabian Alomar och Carlos Ayala, som spelar i Hulus serie This Fool. De diskuterade frågor om residualer och sjukförsäkring. På Amazon Studios i Culver City, var picketers inklusive en This Is Us återförening av sorterna med Mandy Moore, Chris Sullivan och Jon Huertas på linjerna. I New York inkluderade picketers Law & Order: SVU-stjärna Mariska Hargitay och Oscar-vinnare Julianne Moore.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 27 juli

Netflix söker AI-utvecklare mitt i pågående Hollywood-strejk

Netflix söker AI-utvecklare för att fylla rollerna som produktchef och teknisk direktör i sina R&D Labs och Machine Learning-avdelning, detta i samband med den pågående SAG-AFTRA/WGA-strejken, där användningen av artificiell intelligens i film- och TV-produktion är en av de stora tvistefrågorna. Båda positionerna kommer att vara baserade på Netflix huvudkontor i Los Gatos, Kalifornien, men kan utföras på distans. Lönerna är höga, mellan $450,000 - 650,000 för den tekniska direktören och $300,000 till $900,000 för produktchefens position. Användningen av AI i Hollywood är en oro för både författare och skådespelare.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 26 juli

Netflix söker AI-producentchef, skapar kontrovers bland skådespelare och författare

Netflix söker en AI-producentchef, ett jobb som kan betala upp till 900 000 dollar per år. Detta har orsakat kontrovers bland skådespelare och författare, inklusive Rob Delaney, Elizabeth Benjamin och Jorge A. Reyes, som uttrycker oro över användningen av AI i filmindustrin och dess inverkan på skådespelares och författares rättigheter och inkomster. De pekar på att medan Netflix investerar stora pengar i AI, betalar de inte tillräckligt för att de flesta skådespelare ska kvalificera sig för sjukförsäkring. Netflix har avböjt att kommentera.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 26 juli

Netflix och Disney utforskar möjligheter med AI i underhållningsindustrin

Netflix och Disney undersöker användningen av artificiell intelligens (AI) inom underhållningsindustrin. Disney-VD:n Bob Iger nämnde i ett samtal om företagets intäkter i Q2 2023 att de redan börjat använda AI för att skapa effektivitet och bättre tjäna konsumenterna. Netflix har nyligen listat en ledig tjänst som Projektledare för maskininlärningsplattform på sin jobbsida. Tjänsten, som kan utföras på distans, erbjuder en lön på mellan 300 000 och 900 000 dollar. Hollywood pågående författarstrejk har också nämnts, med Disney-VD:n som kritiserar författare och skådespelare för att inte vara ´realistiska´ i sina krav.

Direktlänk Dela The Street fördjupade 26 juli

Skådespelaren Joseph Gordon-Levitt föreslår residualer för AI-träningsdata

Skådespelaren Joseph Gordon-Levitt argumenterar för att skapare av data som används för att träna artificiell intelligens (AI) bör få ersättning, liknande hur skådespelare får residualer för fortsatt visning av deras arbete. Gordon-Levitt menar att AI hotar jobb inom film- och tv-branschen och andra områden, eftersom den kan utföra mänskligt arbete till en bråkdel av kostnaden. Han föreslår att en ny form av residualer kan ge ekonomisk lättnad för de människor vars jobb hotas av AI. Han erkänner att det skulle vara tekniskt utmanande och kräva ny lagstiftning, men han uppmanar till ändring av immaterialrättslagarna för att säkerställa att de som förtjänar residualerna får dem.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 26 juli

AI hotar jobben inom den kreativa sektorn, Netflix anställer AI-specialister

Åldern för AI är redan här och har visat sig vara ett hot mot den kreativa gemenskapen. Författare och skådespelare i Hollywood är i strejk, kräver restriktioner mot AI-plagiat och missbruk samt bättre ersättning. Netflix har nyligen annonserat en jobbannons för en Produktchef för Maskininlärning med en löneskala på $300,000 till $900,000. Detta står i stark kontrast till den genomsnittliga dagliga lönen för en skådespelare under SAG-AFTRA-kontraktet, som bara är $200. Netflix söker också en Teknisk Direktör i Generative AI för sitt spelstudio. Lönen för denna roll varierar mellan $450,000 och $650,000.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 26 juli

Hollywoodstrejk fortsätter: Netflix satsar på AI och skådespelare motsätter sig

Hollywoodstrejken tycks vara långt ifrån över, med stora företag som Netflix som signalerar att de är beredda på en långdragen strid. Netflix har nyligen lagt ut en jobbannons för en produktchef för maskininlärningsplattform, med en årlig lön på mellan 300 000 och 900 000 dollar. Detta kontrasterar starkt mot skådespelares löner, där många tjänar runt 200 dollar om dagen enligt SAG-AFTRA-kontraktet. AI:s roll i underhållningsindustrins framtid har blivit en stor tvistefråga för båda strejkande parter. Netflix jobbannons antyder att AI inte bara kommer att användas för att utveckla nya algoritmer för att rekommendera program och filmer, utan också spela en betydande roll i skapandet av innehåll. Netflix har aktivt rekryterat för AI-relaterade positioner, som en teknisk direktör för generativ AI på sitt spelstudio. Denna roll erbjuder en årlig lön på upp till 650 000 dollar. Netflix har sänt en spansk reality dating-serie kallad ´Deep Fake Love´ som använder AI-genererade ´deepfakes´ genom att skanna tävlandes ansikten. Generativ AI används i spelstudion för att skapa berättelser och dialoger. I kontrast till dessa AI-centrerade utvecklingar, avvisade nyligen strejkande skådespelare ett förslag från Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Förslaget erbjöd en engångsbetalning på 200 dollar per dag för skådespelare att få sina ansikten skannade för framtida användning som AI-förstärkta CGI-simulacrer. Men SAG-AFTRA uttryckte oro över att acceptera förslaget skulle ge företaget ägande av skanningarna, bilderna och likheterna av skådespelarna, vilket gör det möjligt för företaget att använda dem på obestämd tid och utan ersättning eller samtycke.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 26 juli

SAG-AFTRA-medlemmar demonstrerar utanför Netflix huvudkontor medan företaget anställer AI-specialister

Dussintals demonstranter samlades utanför Netflix huvudkontor i Bay Area för att visa sitt stöd för strejken från Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA). Strejkande och supportrar kräver löneökningar och andelar av streamingintäkterna. Samtidigt anställer Netflix en produktchef för att styra sina AI-ambitioner, med en föreslagen lön på upp till 900 000 dollar. Netflix, som redan använder maskininlärning i sin rekommendationsalgoritm och videoredigering, har blivit en viktig produktionsstudio och medlem av Alliance of Motion Picture and Television Producers, som SAG-AFTRA strejkar mot.

Direktlänk Dela San Francisco Chronicle fördjupade 25 juli

AI-teknik hotar skådespelarens yrke

Hollywood-producenter har föreslagit att använda AI för att skapa digitala repliker av skådespelare, vilket har mött stark kritik från skådespelarfacket SAG-AFTRA. Facket anklagar studiorna för att försöka ersätta bakgrundsskådespelare med AI. The Alliance of Motion Picture and Television Producers säger att detta är en felaktig beskrivning och att de kommer att införa regler som kräver informerat samtycke och rättvis ersättning när en ´digital replik´ eller liknande AI-teknik används. Trots detta har AI-teknik redan använts för att skapa bakgrundskaraktärer i flera filmer.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 25 juli

Bryan Cranston håller tal vid SAG-AFTRA strejkrally, riktar budskap till Disney-chefen Bob Iger

Bryan Cranston höll ett kraftfullt tal vid ett SAG-AFTRA strejkrally på Times Square, där han riktade ett budskap till Disneys VD, Bob Iger. Cranston uttryckte att de inte kommer att tillåta att deras jobb tas ifrån dem och ges till robotar, eller att rätten att arbeta och tjäna en anständig lön tas ifrån dem. Cranston var en av flera stjärnor som talade till hundratals SAG-AFTRA medlemmar och fackföreningsstödjare vid rallyt, andra inkluderade Steve Buscemi, Wendell Pierce, Christian Slater, Christine Baranski, Stephen Lang och Titus Burgess.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 25 juli

Hollywoodskådespelare och författare strejkar mot AI-användning

Hollywoodskådespelare och författarfackföreningar planerar gemensamt att strejka för första gången sedan 1960, med krav på högre löner och regleringar av studiornas användning av artificiell intelligens (AI). Detta sker samtidigt som underhållningsföretag som Disney och Netflix investerar kraftigt i AI-program. Nyligen annonserade Alliance of Motion Picture and Television Producers, en branschorganisation som representerar TV- och filmföretag, ett AI-förslag som skyddar skådespelarnas digitala likheter. Skådespelare och författare kräver skydd mot att deras skannade likheter manipuleras av AI utan adekvat ersättning.

Direktlänk Dela The Intercept fördjupade 25 juli

SAG-AFTRA strejkar mot potentiell AI-utnyttjande av skådespelare

Skådespelare Prince Royal, som arbetade som statist på ´The Flash´, berättar att han riktades till en traktortrailer för att ´ta bilder´. Inuti fanns hundratals kameror. Han stod med armarna uppåt medan operatörerna tog en 3D-skanning, som han fick veta skulle användas för kontinuitet och specialeffekter. Nu känner han att han blev lurad. Denna rädsla är en av de viktigaste punkterna i SAG-AFTRA-strejken. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens chefsförhandlare, har varnat för att studiorna vill skanna bakgrundsskådespelare och sedan använda artificiell intelligens för att placera dessa skådespelare i andra projekt ´för evigt´ utan samtycke. Alliansen för film- och TV-producenter säger att det inte är sant.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 25 juli

Hollywoods framtid och dess relation med artificiell intelligens skapar debatt

En växande oro för artificiell intelligens (AI) har lett till att Hollywood-skådespelare och manusförfattare överväger att gå ut i strejk. Fackföreningarna Writers Guild of America och SAG-AFTRA uttrycker oro över AI:s snabba tillväxt inom ekonomin och dess förmåga att generera innehåll. Detta kan potentiellt göra arbetare överflödiga. Fackföreningarna har fokuserat på datoriserade simuleringar av skådespelare, vilket innebär att AI används för att digitalt återskapa en skådespelares prestationer på skärmen. SAG har uppmanat till att det nya kontraktet ska inkludera villkor som reglerar när och för hur mycket pengar AI kan användas, samt skydd mot missbruk.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 25 juli

Nationell skådespelarstrejk i USA i solidaritet med Hollywoods manusförfattare

En historisk strejk har utbrutit i Hollywood, där cirka 65 000 skådespelare och 11 500 manusförfattare har gått ut i strejk för att protestera mot löneskillnader och hotet från generativ AI (artificiell intelligens). Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och manusförfattarförbundet WGA har förenat sina krafter mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar stora studiobossar och producenter. Strejken har lett till att all produktion och filminspelning har stoppats. Skådespelare och manusförfattare kräver bättre ersättning för sitt arbete och vill ha garantier för att deras jobb inte kommer att tas över av tekniken.

Direktlänk Dela YourStory Media fördjupade 25 juli

Amerikanska skådespelare i strejk över lön och AI-användning

Film- och TV-skådespelare i USA inledde en strejk den 14 juli, vilket har lett till att Hollywood-produktioner har stängts ner. Strejken har även påverkat amerikanska filmer som spelar in i Storbritannien. Skådespelarna är oroliga för inverkan av artificiell intelligens (AI) på deras karriärer. De är rädda för att deras bild och röst, som digitalt registreras i extremt hög upplösning, kan återanvändas med AI. Fackföreningspresidenten Fran Drescher säger: ´Vi riskerar alla att ersättas av maskiner.´

Direktlänk Dela The Conversation fördjupade 24 juli

Skådespelerskan Charisma Carpenter kritiserar AI i castingprocessen

Skådespelerskan Charisma Carpenter har uttryckt sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) i castingprocessen. Hon fick nyligen ett mail från Largo.ai, ett schweiziskt företag som erbjuder direktkopplingar till producenter och regissörer genom AI. Carpenter tog till sociala medier för att uttrycka sin oro och fick stöd från andra skådespelare. Sami Arpa, VD för Largo.ai, försvarade företagets system och hävdade att det inte hotar jobben inom branschen. Carpenter anser dock att AI inte kan ersätta mänsklig insikt och erfarenhet i castingprocessen.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 24 juli

Röstskådespelare och SAG-AFTRA ledare diskuterar AI-frågor på Comic-Con

Under årets San Diego Comic-Con diskuterade flera röstskådespelare och ledare inom Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) de stora bekymmer som AI skapar inom branschen. En av de största frågorna är Hollywood-studiornas förslag om att studiorna ska kunna betala en bakgrundsskådespelare för en dags arbete, skanna deras likhet och använda den utan ytterligare samtycke eller ersättning för alltid. Panelen diskuterade också behovet av globala lagar, bestämmelser i kollektivt förhandlade kontrakt och transparent teknik för att skydda röstskådespelarnas rättigheter.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 23 juli

Röstskådespelare varnar för exploaterande AI-teknik under Comic-Con-panel

Medlemmar från SAG-AFTRA och National Association of Voice Actors samlades under San Diego Comic-Con för att uppmärksamma hur artificiell intelligens (AI) kan hota kreativiteten. Panelen diskuterade olika former av AI, särskilt dess användning inom röstskådespeleri. Alla varnade för att AI inte är ett dåligt verktyg i sig, men uppmanade fans och skådespelare att motsätta sig exploaterande metoder. Duncan Crabtree-Ireland, verkställande direktör för SAG-AFTRA, betonade att det är människor som väljer att implementera AI, och att det är viktigt att motverka idén att det inte går att göra något åt det.

Direktlänk Dela Synced Review fördjupade 23 juli

Artificiell intelligens-företag har frivilligt gått med på att hantera riskerna med tekniken i ett försök av Vita huset att få industrin att reglera sig själva i frånvaro av lagstiftning. De sju företagen - OpenAI, Google, Meta, Amazon, Microsoft, Inflection och Anthropic - har lovat att tillåta oberoende säkerhetstestning av sina AI-system innan de släpps till allmänheten och dela information med regeringen om teknikens säkerhet, bland annat för att göra området mer transparent. Det saknas dock någon form av rapporteringsregim eller tidslinje som juridiskt skulle kunna binda företagen till deras åtaganden.

The Hollywood Reporter fördjupade 22 juli

Hollywoods fackföreningar strejkar över AI-kontrakt

Hollywoods fackföreningar, inklusive SAG-AFTRA och WGA, strejkar för att förhandla om sina kontrakt i ljuset av framsteg inom AI-teknik. Historiskt sett har Hollywood-strejker inträffat när tekniken förändras och kontrakt inte håller jämna steg. Fackföreningarna är oroliga över vad som kan hända om de inte får sina AI-policyer i ordning innan tekniken utvecklas till en punkt där de förlorar sina jobb. Regissörsgillet har slutit sitt kontrakt med AMPTP, vilket inkluderade de första riktlinjerna om AI för något fackligt kontrakt. WGA och SAG-AFTRA är dock inte lika nöjda. AI har blivit en av de mobiliserande krafterna i WGA:s kamp mot AMPTP. SAG-AFTRA verkar mer intresserade av att övervaka skådespelares rättigheter när AI blir en del av deras process.

Direktlänk Dela Vulture fördjupade 20 juli

Amerikanskt företag skapar South Park-avsnitt med AI

Fable Simulation, ett amerikanskt företag, hävdar att de har lyckats skapa ett avsnitt av South Park med hjälp av artificiell intelligens (AI). Verktyget, kallat AI Showrunner, kan skapa korta originalavsnitt av serien och tillåter användare att vara stjärnan i showen. AI Showrunner skapar inte bara dialog, utan animerar, gör röster och redigerar. Verktyget, som skapades utan upphovsrättsligt tillstånd, används endast för forskning och kommer inte att göras tillgängligt för allmänheten, enligt företagets VD, Edward Saatchi.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 20 juli

Skådespelare och författare strejkar mot AI:s roll i Hollywood

Hollywoods första författare- och skådespelarstrejk på över 60 år riktar in sig på artificiell intelligens (AI). Fyra strejkande skådespelare och författare uttrycker sina farhågor kring AI utanför Netflixs kontor i Los Angeles. De anser att AI hotar att ersätta mänskliga författare och skådespelare och därmed riskerar att göra konst mindre mänsklig. De är också oroliga för att AI kan leda till att verkliga mänskliga historier går förlorade. Fackförbundet Writers Guild of America och Screen Actors Guild har förhandlingar om AI:s roll i branschen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 20 juli

SAG-AFTRAs Duncan Crabtree-Ireland deltar i AI-panel på Comic-Con

Duncan Crabtree-Ireland, nationell verkställande direktör och chefsförhandlare för SAG-AFTRA, kommer att delta i San Diego Comic-Con som panelist i National Association of Voice Actors session ”AI in Entertainment: The Performers’ Perspective”. Han kommer att diskutera befintliga juridiska strukturer i relation till AI och de nya standarder som behöver implementeras för att skydda röstskådespelare. Crabtree-Ireland uttryckte nyligen att mycket mer behövs för att skydda bakgrundsskådespelare från att få sina likheter och bilder skyddade.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 20 juli

James Cameron varnar för AI:s vapenpotential

Regissören James Cameron reflekterar över sin berömda film ´The Terminator´ från 1984, som han anser var en varning för vad som händer idag. Cameron uttryckte oro över artificiell intelligens (AI) och dess potentiella faror, särskilt dess vapenpotential. Han kommenterade den pågående debatten om AI, vilket är en stor del av SAG-AFTRA:s nyligen tillkännagivna strejk mot Hollywoodstudior. Arnold Schwarzenegger, som spelade huvudrollen i ´The Terminator´, hyllade Cameron för att han förutspådde AI:s framtid, vilket nu har blivit verklighet.

Direktlänk Dela People Magazine fördjupade 19 juli

Hollywood-skådespelare går med i strejk över ersättning och rättigheter i streamingtiden

Skådespelare har anslutit sig till Hollywood-författare på strejklinjen utanför Netflix Los Angeles-kontor när SAG-AFTRA gick ut i strejk. Strejken handlar om hur Hollywood delar upp pengarna i streamingtiden och hur människor kan trivas i den artificiella intelligensens era. En stor fråga är vem som äger en skådespelares ansikte, då bakgrundsaktörer söker skydd och bättre ersättning för att skanna deras bilder för digital återanvändning. Enligt en facklig förhandlare vill studiorna ha rätt att skanna och använda en skådespelares bild ´för evigheten´ i utbyte mot en dags lön.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 19 juli

SAG-AFTRA och stora studior i konflikt över flera frågor, strejk inleds

SAG-AFTRA och de stora studiorna är oense om en rad frågor när film- och TV-skådespelare går ut i strejk för första gången sedan 1980. Den största tvistepunkten är fackets krav på 2% av intäkterna från streamingprogram. Parterna är också långt ifrån varandra gällande grundläggande löneökningar. Facket kräver 11%, 4% och 4% över de tre åren i kontraktet, medan studiorna erbjuder 5%, 4% och 3,5%. Parterna är oense om flera frågor, inklusive användningen av artificiell intelligens för att replikera bakgrundsskådespelare.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 15 juli

Största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960

I London ägde galapremiären av Christopher Nolans film ´Oppenheimer´ rum, samtidigt som fackförbundet Sag-Aftra, med cirka 160 000 medlemmar, utlyste den största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960. Stjärnskådespelare som Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon och Florence Pugh lämnade premiären i protest. Manusförfattare har redan strejk i två och en halv månad, vilket har lett till att många Hollywood-produktioner har skjutits upp eller inställts. Strejken bland medlemmarna i ´Writers Guild of America´ pågår fortfarande utan tecken på lösning. Skådespelarna kräver högre löner och garantier mot att AI tar över deras jobb.

Direktlänk Dela Ljud & Bild fördjupade 15 juli

SAG-AFTRA och WGA går ut i strejk för första gången sedan 1980

Fran Drescher, SAG-AFTRA:s ordförande, meddelade att skådespelar- och manusförfattarfacken SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) går ut i strejk för första gången sedan 1980. Strejken handlar inte bara om högre löner, utan även om hur streamingtjänsternas affärsmodeller påverkar skådespelare och manusförfattare. Båda facken kräver bättre arbetsskydd och ersättningar för dem som skapar innehåll för streamingtjänster. WGA och SAG-AFTRA kräver högre minimilöner för att kompensera för inflation och är missnöjda med de ersättningar skådespelare får för att skapa innehåll för streamingtjänster.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 15 juli

Skådespelarfackförening SAG-AFTRA börjar strejka vid midnatt

Efter veckor av misslyckade förhandlingar mellan Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), kommer fackföreningen som representerar cirka 160 000 arbetare inom underhållningsindustrin att börja strejka vid midnatt. SAG-AFTRA:s president Fran Drescher och huvudförhandlare Duncan Crabtree-Ireland meddelade att fackföreningens nationella styrelse enhälligt har röstat för att strejka som direkt svar på AMPTP:s vägran att erbjuda en rättvis överenskommelse. AMPTP har inte visat något intresse för att förhandla fram ett kontrakt som rättvist kompenserar skådespelare som ekonomiskt skadas av övergången till streaming.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 juli

Konstgjord intelligens skapar hinder i SAG-AFTRA:s kontraktförhandlingar

Samtalen mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och filmstudior närmar sig de sista dagarna innan förlängningen av SAG-AFTRA:s nuvarande kontrakt löper ut, och konstgjord intelligens (AI) har blivit ett betydande hinder för en överenskommelse. Fackmedlemmar befarar att deras likheter kommer att säljas och användas på vilket sätt producenter och studior vill. Facket vill ha kraftfulla försäkringar och garantier när det gäller användningen av AI inom branschen. AMPTP, som representerar film- och tv-producenter, vill dock inte diskutera frågan på ett substantiellt sätt.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 11 juli

IATSE, en fackförening som representerar över 160 000 tekniker och hantverkare inom underhållningsindustrin, har tillkännagett sina kärnprinciper för tillämpningen av AI-teknologier. Principerna inkluderar en omfattande strategi som uppmuntrar fackföreningen och dess medlemmar att fokusera på forskning, samarbete, utbildning, politiskt och lagstiftningsmässigt förespråkande, organisering och kollektiv förhandling när AI och maskininlärningsteknik är involverade. IATSE kommer också att identifiera de yrken och lokala fackföreningar som löper störst risk att påverkas i den närmaste framtiden.

Variety Media fördjupade 5 juli

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare