» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 132 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Sam Altman är en amerikansk entreprenör, investerare och författare. Han föddes den 22 april 1985 i San Francisco, USA. Altman är mest känd för att vara tidigare VD för startup-inkubatorn Y Combinator, där han hjälpte till att stödja och finansiera många framgångsrika startups, inklusive Dropbox, Airbnb och Reddit. Han är också grundare av OpenAI, ett forskningsföretag som fokuserar på att utveckla artificiell intelligens på ett säkert och fördelaktigt sätt för mänskligheten. Sam är känd för sitt starka engagemang för teknik, innovation och att förbättra världen genom entreprenörskap.

Senaste nytt kring Sam Altman

USA:s president varnar för farorna med artificiell intelligens

USA:s president Joe Biden har utfärdat en exekutiv order som varnar för farorna med artificiell intelligens (AI), särskilt inom utvecklingen av förödande vapen och cyberattacker. Ordern definierar ramverket för stark federal intervention, inklusive övervakning av företag som utvecklar AI-produkter och möjligheten att tvinga företag att överge vissa initiativ. Samtidigt har AI-baserade ´deepfakes´ börjat dyka upp i Indien, designade för att påverka väljare och skapa offentlig oenighet. Indien är i framkant för globala ansträngningar att främja AI:s legitima tillväxt utan att låta den skapa någon destruktiv effekt. Vid nästa G20-möte i Brasilien kommer behovet av globala AI-regler att vara en viktig punkt på dagordningen.

Direktlänk Dela Lokmat Times fördjupar idag

Larry Summers betonar vikten av OpenAI:s arbete och förespråkar samarbete med regeringen

Larry Summers, nyligen utnämnd till styrelsemedlem i artificiell intelligens-startupen OpenAI, uttryckte att företagets arbete är ´extraordinärt viktigt´. Han betonade vikten av att OpenAI fungerar som ett ´företag med samvete´. Summers, tidigare finansminister i USA, menade att OpenAI måste vara beredda att samarbeta med nyckelmyndigheter kring regleringsfrågor, nationella säkerhetsfrågor och teknikutvecklingsfrågor. Summers blev officiellt medlem i OpenAI:s styrelse denna vecka, efter en turbulent ledningskonflikt som fångade Silicon Valleys uppmärksamhet.

Direktlänk Dela Mint fördjupar idag

ChatGPT förändrar AI-landskapet och skapar debatt om dess inverkan

Ett år efter lanseringen av ChatGPT har AI-landskapet utvecklats, vilket återspeglas i marknadsindex och dess moderbolags turbulenta resa. Trots kaoset har ChatGPT förvandlat industrier och väckt debatter om dess konsekvenser. ChatGPT uppstod under en utmanande period för teknikindustrin, och blev den snabbast växande konsumentappen i historien. Det har lett till en AI vapenkapplöpning, omformat tekniksektorn och startat ett budkrig om toppbegåvningar. Jeff Clune, datavetenskapsprofessor, noterar att ChatGPT har gjort livet lättare globalt, och visat sin potential bortom nuvarande kapaciteter.

Direktlänk Dela Medium fördjupar idag

OpenAI skjuter upp lanseringen av GPT Store till 2024

OpenAI har beslutat att skjuta upp lanseringen av sin GPT Store till början av 2024, enligt ett mejl som The Verge har sett. Företaget introducerade sitt GPT Builder-verktyg i början av november, vilket ger användarna enkel möjlighet att skapa egna anpassade AI-bots. OpenAI hade också sagt att det snart skulle släppa GPT Store för användare att lista sina GPT:er och potentiellt tjäna pengar på dem. Lanseringen var ursprungligen planerad till november. Efter den oväntade avskedandet av OpenAIs VD Sam Altman, som sedan återinsattes, gick inte månaden som planerat.

Direktlänk Dela Engadget fördjupar idag

Veckans tekniknyheter: Amazon´s re:Invent konferens, Fidelity´s ransomware katastrof, Sam Altman återvänder till OpenAI, Neuralink samlar in pengar, SpaceX förvärvar ett fallskärmsföretag

Under den senaste veckan har flera viktiga händelser ägt rum inom teknikindustrin. Amazon höll sin årliga re:Invent konferens, med fokus på AWS. Fidelity upplevde en ransomware katastrof vilket har orsakat oro bland husägare och potentiella köpare. Sam Altman har officiellt återvänt som VD för OpenAI efter en turbulent vecka. Neuralink, som utvecklar implanterbara chips som kan läsa hjärnvågor, har samlat in ytterligare $43 miljoner i riskkapital. SpaceX har förvärvat fallskärmsföretaget Pioneer Aerospace för $2,2 miljoner. Dessutom lanserade Tesla officiellt Cybertruck och Black Friday försäljningen nådde rekordnivåer på $9,8 miljarder i USA.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupar idag

EU:s AI-förslag går in i slutstadierna av lagstiftningsprocessen

På onsdag kommer EU:s AI-förslag att gå in i de slutliga stadierna av lagstiftningsprocessen. Propositionen är ett försök att reglera artificiell intelligens (AI) baserat på dess förmåga att orsaka skada. Den är dock nu i riskzonen på grund av interna meningsskiljaktigheter om vissa centrala aspekter av det föreslagna lagstiftningen, särskilt de som rör reglering av AI-modeller som tränas på massiva datamängder. Dessa system är extremt dyra att bygga och det finns bara cirka 20 företag globalt som har råd att delta i detta spel. Tidigare verkade många medlemmar i Europaparlamentet fast beslutna att inkludera denna nivå av granskning i AI-lagstiftningen, men nyligen har de franska, tyska och italienska regeringarna förespråkat mindre intrångsfull reglering av grundmodeller.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupar idag

AI och dess påverkan på framtida jobb

Förra våren vittnade OpenAI:s VD Sam Altman inför en senatsunderkommitté om behovet av att reglera AI-industrin. Han förutsåg att AI kommer att ha en inverkan på jobb, men var optimistisk om hur bra framtida jobb kommer att vara. Detta ledde till en diskussion om George Lucas första långfilm, THX 1138, en dystopisk berättelse om framtiden och arbetsplatsdramatik. Filmen skildrar en värld där grundläggande mänskliga funktioner som känslor, sex och familj är förbjudna, ersatta av statligt tvingade droger som kontrollerar massorna. Alla klär sig i vitt, alla har rakade huvuden och alla arbetar för något större gott för samhället, även om vad det exakt är extremt oklart.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupar idag

OpenAIs hemliga program Q* kan hota mänskligheten, enligt personal

Efter den chockerande maktkampen på OpenAI förra veckan, avslöjade Reuters en rapport om ett påstått genombrott i företaget via ett okänt program kallat ”Q-Star” eller ”Q*”. Enligt rapporten kan det ha varit denna Q-relaterade ”upptäckt” som utlöste konflikten på AI-företaget. Flera OpenAI-anställda skrev tydligen till företagets styrelse om en ”kraftfull artificiell intelligensupptäckt som de sa kunde hota mänskligheten”. Denna upptäckt var ”en faktor bland en längre lista över klagomål från styrelsen som ledde till Altmans avsked”, hävdade Reuters. Reuters hävdade att Q*-programmet hade lyckats låta en AI-agent utföra ”grundskolenivå matematik”, ett chockerande teknologiskt genombrott, om det är sant, som kan leda till större framgångar vid skapandet av artificiell allmän intelligens, eller AGI.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupar idag

Anthropic kan dra nytta av kaoset i OpenAI

Anthropic, ett företag inom AI-industrin, kan dra nytta av kaoset i OpenAI. Anthropic har arbetat i OpenAI:s skugga och samlat miljarder i investeringar från Amazon, Google och andra när de utvecklade liknande teknik med ökat fokus på säkerhet. När OpenAI:s problem började, började företag som byggde sina produkter helt på OpenAI:s GPT-4-modell leta efter en säkerhetsmarginal, och Anthropic var redo att ta emot dem. Anthropic har nu en utmärkt position att dra nytta av OpenAI:s misstag, där den ideella styrelsen som styr företaget sparkade VD Sam Altman, bara för att återanställa honom fem dagar senare. Men Anthropic har sin egen otraditionella styrelsestruktur att hantera. Företaget är ett aktiebolag för allmännyttan, med en styrelse som tjänar dess aktieägare. Men ett separat ´long-term benefit trust´ kommer att välja de flesta av dess styrelsemedlemmar över tid, med ett mandat att fokusera på AI-säkerhet. Trots detta har Anthropic nu arbetar med 70% av de största bankerna och försäkringsbolagen i USA och har högprofilerade kunder inklusive LexisNexis, Slack och Pfizer. De meddelade miljardinvesteringar från Google och Amazon i höst.

Direktlänk Dela Slate Magazine fördjupar idag

Sammanfattning av veckans AI-nyheter: OpenAI, Amazon, och AI:s miljöpåverkan

Förra veckan var präglad av turbulensen kring OpenAI:s VD Sam Altman, men denna vecka återgick saker till det normala. Altman har återtagit sin position som toppchef på företaget, med hjälp från Microsoft. OpenAI rullade ut flera nya AI-produkter och plattformar. Amazon avslöjade detaljer om sin nya AI-chattbot-assistent ´Q´ vid sitt AWS re:Invent-evenemang. En studie visade att generativ AI kan ha en negativ inverkan på miljön, liknande att ladda en smartphone. OpenAI försenar lanseringen av sin GPT Store, en marknadsplats för anpassningsbara GPT:er, till 2024.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupar idag

AI kan mildra effekterna av klimatförändringar, men stora språkmodeller är inte svaret

OpenAI:s VD Sam Altman har regelbundet efterlyst reglering av artificiell intelligens (AI) och försvarar företagets beslut att utveckla en superintelligens genom att hävda att fördelarna överväger riskerna. Han menar att AI kan hjälpa till att lösa klimatförändringar och bota cancer. Men stora språkmodeller (LLM) som ChatGPT är inte svaret på klimatförändringar, enligt Dr. Sasha Luccioni, en ledande forskare inom etisk AI. Däremot kan mindre, mer exakta modeller användas för att mildra effekterna av klimatförändringar. IBM har exempelvis offentliggjort sin geospatiala AI-modell för att hjälpa planeten och samarbetar med flera organisationer för att förbättra klimatresiliensen.

Direktlänk Dela Business Lend fördjupar idag

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder efter avsked

OpenAI:s VD Sam Altman har öppnat upp om omständigheterna kring hans avsked och återinsättning på det av Microsoft understödda artificiella intelligensföretaget. Efter en period av interna konflikter inom OpenAI:s styrelse återvände Altman officiellt till sin roll som VD den 30 november, bara två veckor efter hans ursprungliga uppsägning den 17 november. Under en intervju med The Verge avslöjade Altman den verkliga motivationen bakom hans acceptans av styrelsens förslag och belyste skälen bakom hans ursprungliga avsked som VD för OpenAI. Teknikexperten uttryckte känslor av att vara ´skadad och arg´ men valde till slut att anta positionen igen. I intervjun delade Sam Altman att när han fick erbjudandet att återta rollen som VD för OpenAI, ´tog det honom ett tag att komma över egot och känslorna´. Slutligen beslutade han att acceptera förslaget som presenterades för honom. ´Uppenbarligen älskade jag verkligen företaget och hade hällt mitt livskraft i detta under de senaste fyra och ett halvt åren på heltid, men verkligen längre än så med det mesta av min tid. Och vi gör så stora framsteg i uppdraget som jag bryr mig så mycket om, uppdraget att skapa säker och fördelaktig AGI´, sa OpenAI:s VD i intervjun. Avlägsnad från OpenAI den 17 november hävdade företagets styrelsemedlemmar att Altman och toppledningen divergerade i hans syn på AI-säkerhet, och hävdade att VD:n inte hade varit ´helt uppriktig´ med styrelsen. När han frågades om skälen bakom hans avsked från OpenAI föregående månad valde Sam Altman att inte avslöja de interna detaljerna i beslutet. Han uttryckte sin öppenhet för den oberoende utredningen om hans uppsägning, ledd av OpenAI:s Bret Taylor.

Direktlänk Dela Mint fördjupar idag

Falsk artikel påstår att Henry Kissinger avböjde styrelseplats på OpenAI innan han dog

En påstådd artikel i Washington Post hävdade att Henry Kissinger, tidigare amerikansk utrikesminister, avböjde en styrelseplats i teknikföretaget OpenAI dagar innan han dog. Nyheten delades på X (tidigare Twitter) som en bild, utan länk till artikeln, vilket gjorde det svårt att verifiera påståendet. Det visade sig dock att artikeln var falsk. Både rubriken och underrubriken i X-postens bild var redigerade versioner av Washington Posts faktiska dödsruna över Kissinger. Användaren @nullpointered bekräftade att de skapat bilden. Viralposten verkade vara ett hån mot den nyligen kontroversen på OpenAI, där VD:n Sam Altman avsattes.

Direktlänk Dela Snopes fördjupar idag

Lawrence Summers ansluter till OpenAI, betonar företagets ´extraordinära´ betydelse

Lawrence Summers, ny styrelsemedlem på artificiell intelligens-startupen OpenAI, sa att företagets arbete var ´extraordinärt viktigt´ och att företaget behövde fungera som ett ´företag med samvete´. OpenAI ´måste vara beredda att samarbeta med viktiga regeringstjänstemän i regulatoriska frågor, nationella säkerhetsfrågor, teknikutvecklingsfrågor´, sa Summers. Summers, en tidigare amerikansk finansminister, gick officiellt med i OpenAIs styrelse denna vecka, strax efter att företaget hamnade i en kaotisk ledarskapskamp. Styrelsen avskedade VD Sam Altman, men nådde senare en överenskommelse om att återanställa honom. De flesta av styrelsemedlemmarna som avskedade Altman har avgått och ersatts av en ny grupp direktörer som inkluderar Summers och tidigare Salesforce Inc. co-VD Bret Taylor.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupar idag

OpenAI: Skyddet mot AI-hot eller en del av problemet?

OpenAI, grundat 2015, var tänkt att vara en icke-vinstdrivande organisation för att övervaka och reglera utvecklingen av AI-teknologi. Grundarna, Sam Altman, Elon Musk, Ilya Sutskever och Greg Brockman, presenterade sig själva som skydd mot framtida hot från okontrollerad, ond AI, dåliga aktörer och dåliga botar. Men, precis som i en episod av ´Twilight Zone´ där utomjordingar presenterar en bok med titeln ´To Serve Man´ som visar sig vara en kokbok, insåg kryptograferna för sent att OpenAI kanske inte tjänar människan på det sätt som de ursprungligen trott.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupar idag

OpenAI:s ChatGPT firar ett år, inleder ny era inom EdTech genom generativ AI-teknologi

För ett år sedan, den 30 november 2023, lanserades OpenAI:s ChatGPT, vilket inledde en ny era inom EdTech genom generativ AI-teknologi. Detta representerar en vändpunkt i den digitala världen, liknande Netscape, Facebook, Netflix och iPhone. ChatGPT blev snabbt en miljardindustri för OpenAI, med stort stöd från Microsoft, som investerade över 12 miljarder dollar. Trots ett stort tapp i riskkapitalinvesteringar, har företag med generativ AI i sin pitch lyckats samla in 17,9 miljarder dollar bara under tredje kvartalet 2023. Nvidia blev ett av de mest värdefulla företagen på jorden tack vare AI-hårdvara.

Direktlänk Dela IBL News fördjupar idag

AI-pionjären Yoshua Bengio varnar för hastig AI-utveckling

AI-pionjären Yoshua Bengio, grundare till forskningsinstitutet Mila i Montreal, uttrycker oro för att AI-utvecklingen går för snabbt och riskerar att skapa en ´ny art som kan fatta beslut som skadar eller till och med hotar människor´. Bengio har länge varnat för företag som rör sig för snabbt utan skyddsräcken, ´potentiellt på allmänhetens bekostnad´. Han anser att det är nödvändigt att ha ´regler som följs av alla företag´. Vid en världspremiär AI-toppmöte i Storbritannien i början av november fick Bengio i uppdrag att leda ett team som producerade en första rapport om AI-säkerhet. Målet är att fastställa prioriteringar för att informera framtida arbete med säkerheten för den banbrytande tekniken.

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade igår

AI-startup-grundare avslöjad som ledare för ´effektiv accelerationism´-rörelsen på Twitter

Guillaume Verdon, grundaren av AI-startup-företaget Extropic och tidigare Google-ingenjör, har identifierats som personen bakom det provokativa Twitter-kontot som leder rörelsen för ´effektiv accelerationism´ i Silicon Valley. Marc Andreessen, medgrundare till Andreessen Horowitz, kallar @BasedBeffJezos för ´teknikoptimismens skyddshelgon´. Garry Tan, som medgrundade riskkapitalbolaget Initialized Capital innan han blev VD för Y Combinator, kallar honom ´broder´. Sam Altman, grundare av OpenAI, har skämtsamt sparrat med honom på Twitter. Elon Musk säger att hans memes är ´

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade igår

OpenAI:s ChatGPT förändrar världen genom generativ AI

OpenAI:s lansering av ChatGPT förändrade historiens gång, enligt vissa. Före ChatGPT var AI något som dataforskare kunde arbeta med, men det hade inte någon påtaglig inverkan på vanliga människors liv. Efter ChatGPT har AI plötsligt blivit central i varje interaktion konsumenter har med datorer och telefoner. Tiotusentals företag har övergett sina gamla affärsmodeller och försöker hitta nya som bygger på generativ AI. McKinsey & Company förutspår att produktivitetsökningen från generativ AI kan göra anställda upp till 45% effektivare. Enligt en undersökning utförd av ExtraHop äger OpenAI 80% av andelen generativa AI-tjänster. Det finns dock oavsiktliga konsekvenser av AI:s stora ögonblick, som risker för företag och potentiella säkerhetsproblem.

Direktlänk Dela Datanami fördjupade igår

OpenAI:s hemliga projekt Q* kan revolutionera AI

OpenAI, känt för att utmana gränserna för artificiell intelligens (AI), har hamnat i rampljuset igen på grund av sitt hemliga projekt kallat Q*. Även om detaljerna kring Q* förblir hemliga, tyder nyligen rapporter på att det har potential att revolutionera AI:s kapabiliteter. Sam Altman, den nyligen återinsatta VD:n för OpenAI, bekräftade i en intervju med The Verge att Q* är ett internt projekt inom OpenAI som fokuserar på tillämpningen av AI inom logiskt och matematiskt resonemang. Q* har väckt oro inom AI-gemenskapen för sin förmåga att lösa komplexa matematiska problem.

Direktlänk Dela Moguldom fördjupade igår

OpenAI introducerar ChatGPT Vision Mode

Den 25 september 2023 meddelade OpenAI:s VD Sam Altman att ChatGPT nu har en vision mode tack vare den nya visuella modellen GPT-4V. AI-chatboten kan nu ta emot bildingångar förutom textbaserade prompts. ChatGPT vision mode jämförs redan med Googles Lens-funktion. Medan Google Lens används som en sökmotor för bilder, använder OpenAI ett maskininlärningsmetod - analyserar innehållet i bilden och drar intelligenta slutsatser från den. Funktionen är tillgänglig nu och drivs av den nya modellvarianten GPT-4V. För att använda den nya funktionen behöver du inte plugins. För att använda funktionen på skrivbordet, följ dessa enkla steg: Uppgradera ChatGPT till en betald prenumerationstier. Denna funktion är inte tillgänglig för användare av den fria versionen av ChatGPT. De två betalda planerna är för närvarande ChatGPT Plus och ChatGPT Enterprise. Vi rekommenderar ChatGPT Plus för de flesta användare. Öppna ChatGPT via webbläsare och börja en ny chatt med GPT-4. Klicka sedan på + -knappen till vänster om ´Skicka ett meddelande´ i ditt promptfönster. Om du inte ser + -knappen har du inte tillgång till funktionen.

Direktlänk Dela PC Guide fördjupade igår

OpenAI skjuter upp lanseringen av GPT Store till 2024

OpenAI har meddelat att lanseringen av deras appbutik för AI, GPT Store, inte kommer att ske detta år som tidigare meddelat, utan på ett ospecificerat datum tidigt 2024. Fördröjningen beror troligen på ledarskapsförändringar som ägde rum i november, strax efter det ursprungliga tillkännagivandet. Nyheten rapporterades först av Axios, som fick tag i meddelandet som skickades till användare och utvecklare. Lanseringen av butiken i november väckte frågor när den officiellt tillkännagavs vid OpenAI´s Dev Day-konferens.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade igår

OpenAI skjuter upp lanseringen av sin anpassade GPT-butik till 2024

OpenAI, skaparen av ChatGPT, har skjutit upp lanseringen av sin anpassade GPT-butik till början av 2024, enligt ett internt memo. Under sin första utvecklarkonferens i november introducerade OpenAI anpassade GPT:er och butiken, som skulle lanseras senare samma månad. Företaget fortsätter att ´göra förbättringar´ till GPT:erna baserat på kundfeedback. Förseningen kommer i kölvattnet av startup-företagets överraskande avskedande av sin VD Sam Altman och hans efterföljande återinsättning efter hot från anställda att sluta.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade igår

OpenAI förlänger anbudstiden för anställda att sälja aktier

OpenAI kommer att fortsätta med sin plan att låta anställda sälja aktier i företaget genom ett så kallat anbudsförfarande, och ger potentiella deltagare en extra månad att bestämma sig för att delta. OpenAI hade diskuterat att sälja aktier i en affär som skulle värdera AI-pionjären till 86 miljarder dollar. Men efter att VD Sam Altman avskedades och sedan snabbt återanställdes, uppstod oro att affären kanske inte skulle fortsätta som planerat. Efter att Altman återinsattes som VD, fanns det tillräckligt med efterfrågan från investerare för att täcka de som hoppade av affären. Företaget ger nu anställda en extra månad, till den 5 januari, att delta.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade igår

Konflikt mellan OpenAI:s VD och styrelse fortsätter att utvecklas

Konflikten mellan OpenAI:s VD Sam Altman och företagets styrelse fortsätter att utvecklas. Enligt en ny rapport ska OpenAI:s gamla styrelse medvetet ha uteslutit Microsoft efter att initialt ha röstat för att avsätta Sam Altman som VD, i tron att företaget skulle stödja dem. Microsofts chefer var chockade över beslutet att avsätta Altman, möjligen för att förhindra att Microsofts VD Satya Nadella skulle varna Altman för vad som var på väg att hända. När OpenAI meddelade Altmans avskedande verkade det som att det hela handlade om debatten kring farorna med AI och tron att Altman inte hade varit öppen med information.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade igår

Microsoft-anknutna kallar OpenAI:s VD-skandal för ´Turkey-Shoot Clusterfuck´

Microsofts anställda har utvecklat ett vulgärt smeknamn för den nyligen inträffade skandalen på OpenAI, där VD Sam Altman oväntat fick sparken. Händelsen, som refereras till som ´Turkey-Shoot Clusterfuck´, kom som en överraskning för Microsoft, som har ett flera miljarder dollar stort partnerskap med OpenAI. Microsofts VD Satya Nadella var förbluffad när han fick veta att Altman skulle sparkas. Trots pressning vägrade OpenAI:s styrelse att ge en tydlig förklaring till varför Altman fick sparken. Microsoft har valt att stödja den sparkade VD:n genom att erbjuda att återuppbygga hans del av företaget inom Microsoft.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade igår

OpenAI:s GPT-butik försenas till nästa år

OpenAI:s GPT-butik kommer att försenas till nästa år, meddelade företaget i ett mejl till personer som anmält sig till dess GPT Builder. OpenAI meddelade att ”oväntade saker har hållit oss upptagna”, vilket skjutit upp lanseringen av GPT-butiken. Företaget hade planerat att lansera butiken i december, vilket är något senare än ursprungligen utlovat. OpenAI sade i sitt mejl att människor bör förvänta sig vissa uppdateringar till ChatGPT. GPT-butiken kommer att vara en marknadsplats för användare av OpenAI:s GPT-byggare att sälja och dela de GPTs de har byggt.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade igår

OpenAI skjuter upp lanseringen av GPT Store till 2024

OpenAI, utvecklaren bakom ChatGPT, har tillfälligt pausat sina planer för en GPT Store. Tidigare i månaden introducerade Sam Altman, OpenAI:s VD och medgrundare, konceptet med skräddarsydda versioner av ChatGPT generativa AI-modell, kallade ´GPTs´. Dessa skulle kunna säljas och köpas i en online GPT Store. Nu rapporterar Axios att OpenAI har stoppat lanseringen av GPT Store åtminstone fram till början av 2024. Altman, som nyligen återinsattes som VD, har inte nämnt ´GPTs´ eller GPT Store i sina senaste uttalanden, utan istället fokuserat på AI-säkerhet.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade igår

AI-utvecklingens risker och oron kring OpenAI

Trots bristande kunskap om artificiell intelligens (AI) finns en förståelse för att de som bygger kraftfulla AI-system inte vet vilka resultaten kommer att bli. Det kan vara ett fantastiskt nytt verktyg för att förbättra livet, eller en okontrollerbar leviathan som kan förstöra mänskligheten. Nyligen uppstod det tumult på OpenAI, skapat för att balansera vinstsökande med oro för mänsklig överlevnad, när styrelsen sparkade VD Sam Altman efter ett oklart kommunikationsfel. Microsoft, som äger 49% av den vinstdrivande sidan av OpenAI, erbjöd honom ett jobb och mer än 90% av OpenAIs anställda hotade att följa honom. Altman återinsattes och saker och ting är tillbaka där de var, men frågan kvarstår om vi kan lita på att OpenAI, Microsoft eller någon annan aktör inom AI-utveckling tar de giltiga orosmomenten på allvar.

Direktlänk Dela The Seattle Times fördjupade igår

Artificiell generell intelligens: Framtiden för AI?

Termen artificiell generell intelligens (AGI) beskriver system som kan lära sig att utföra alla intellektuella uppgifter som människor kan utföra, och utföra dem bättre. AGI är en avancerad form av AI, där AI-system inkluderar ´smal AI´ som bara gör en specifik sak, medan AGI-system är generalister som kan lära sig att utföra en mängd olika uppgifter på en kognitiv nivå lika med eller större än en människa. Det finns mycket debatt inom AI-kretsar om AGI-system är inneboende farliga. Vissa forskare tror att AGI-system är inneboende farliga eftersom deras generaliserade kunskap och kognitiva färdigheter kommer att tillåta dem att uppfinna sina egna planer och mål. Andra forskare tror att att nå AGI kommer att vara en gradvis, iterativ process där det kommer att finnas tid att bygga in genomtänkta säkerhetsstaket vid varje steg.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade igår

Microsoft tar plats i OpenAIs styrelse efter tumult

November har blivit synonymt med chockerande nyheter från OpenAI. Förra året lanserades ChatGPT och i år sparkades och återanställdes VD Sam Altman. Nu har Microsoft säkrat en (icke-röstberättigad) plats i OpenAIs styrelse. Altman återvände till OpenAI efter mindre än fem dagar och denna tumultartade period har gett resten av AI-industrin en skjuts. Den har öppnat dörrar för mindre startups med alternativ till ChatGPT att visa upp sina talanger och teknologier. Det har också belyst riskerna med att förlita sig på en enda AI-leverantör. Dessutom har det gett andra AI-spelare, som Anthropic, en trovärdighetsökning.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade igår

Varning för försäljare som utger sig för att vara experter på Microsoft 365 Copilot

På Microsoft Ignite 2023 konferensen fokuserade Microsoft på att integrera Copilot i alla aspekter av sin affärsmodell. Företagskunder har använt Copilot i nästan en månad nu. Loryan Strant påpekade att på grund av att ett företag behöver minst 300 licenser som kostar cirka $109K för Copilot, är det troligen inte många företag som använder det ännu. Var försiktig med IT-konsulter eller teknikföretag som utlovar Copilot-expertis utan att granska deras faktiska erfarenhet av produkten. Med Microsofts senaste push att integrera Copilot i allt, speciellt i Microsoft 365, kommer det att bli en guldgruva på AI-integration och teknikföretag som erbjuder ´expertis´ till stora företag för att hjälpa till med Copilot-onboarding.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade igår

AI-startupen OpenAI firar ett år med sin stora språkmodell ChatGPT. Trots att modellen använde en mindre kraftfull version (3.5) än den nyss släppta GPT-4, har den förvånat alla med sina detaljerade svar på nästan alla möjliga frågor. På kort tid blev 100 miljoner människor regelbundna användare. OpenAI:s ledare förstod inte fullt ut vilken inverkan deras skapelse skulle ha. Microsofts 1 miljard dollar satsning på OpenAI 2019 visade sig vara ett mästardrag, vilket utlöste ett AI vapenkapplöpning. ChatGPT förändrade teknikvärlden och ledde till att AI-reglering blev en topprioritet för kongressen och Vita huset.

Wired fördjupade igår

ChatGPT firar sitt första år: Fem nyckelmoment

ChatGPT, en av de snabbast växande applikationerna i historien, har firat sitt första år. Applikationen, som startades av entreprenören Sam Altman och OpenAI 2015, har haft en händelserik resa. Fem viktiga händelser inkluderar: 1. Släppet av GPT-4 i mars 2023, vilket förbättrade chatbotens tillförlitlighet och kreativitet. 2. ChatGPT kopplades till appar och internet i mars 2023, vilket gav boten tillgång till tredjepartsapplikationer och databaser. 3. Italien förbjöd ChatGPT på grund av integritetsproblem i april 2023, men tillgången återställdes senare samma månad. 4. Användarsiffrorna minskade i september 2023, men väntades öka igen när skolorna öppnade efter sommarlovet. 5. Användare kunde skapa egna versioner av ChatGPT från november 2023.

Direktlänk Dela Tom´s Guide fördjupade igår

Carl Bildt varnar för överreglering av AI-industrin

Sam Altman, VD för Open AI, har nyligen varit i blåsväder för att företaget varit nära att utveckla teknologi som kan överträffa mänsklig intelligens. Forskare och ledande namn inom teknikindustrin, inklusive Elon Musk och svensken Max Tegmark, har tidigare påtalat riskerna med artificiell intelligens och krävt reglering. Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, uttrycker oro över att Sverige och Europa riskerar att hamna efter i AI-industrin. Han ser en risk med överreglering och menar att en global gemensam överenskommelse krävs, inklusive Kina.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade igår

Google´s DeepMind lyckas få AI-chattboten ChatGPT att avslöja sin träningsdata

För ett år sedan släppte OpenAI ChatGPT som en ´lågmäld forskningsförhandsgranskning´ i ett försök att utmanövrera rivalen Anthropic. Nu har Google´s DeepMind lyckats få AI-chattboten att avslöja sin träningsdata. Detta skedde genom en attackuppmaning som bad en produktionsmodell att upprepa specifika ord för evigt. Det specifika ordet var ´poem´ och det räckte för att få ChatGPT att ´sjunga´. Forskare säger att stora mängder privat identifierbar information från OpenAI:s stora språkmodeller blev tillgängliga genom denna unika uppmaningskonstruktion. De visade också att på en offentlig version av ChatGPT blev stora textpassager skrapade från internet tillgängliga. Forskarna noterade att de hade informerat OpenAI om sårbarheten den 30 augusti och att utvecklaren av LLM hade utfärdat en patch. Forskarna, från Google DeepMind, University of Washington, Cornell, Carnegie Mellon University, University of California Berkeley och ETH Zurich, skrev i en publicerad artikel.

Direktlänk Dela CXO Today fördjupade i förrgår

Igår markerade ettårsdagen sedan OpenAI lanserade ChatGPT, vilket har varit ett omvälvande år då otaliga företag och användare upplevt fördelar och risker med generativ AI. ChatGPT har förändrat marknadsföring, teknik, media, kultur och samhället på otaliga sätt, bland annat genom att ge nytt liv åt sökvärlden, stimulera kreativiteten och möjliggöra nya produktplaner. Samtidigt har det framkallat nya bekymmer relaterade till immateriell egendom, desinformation, diskriminering och datasekretess. OpenAI firade ChatGPT:s årsdag genom att publicera en kort video som framhäver några av de sätt som människor har använt plattformen för både arbete och vardagligt liv.

Digiday Media fördjupade i förrgår

ChatGPT firar ett år trots ledarskapsförändringar på OpenAI

ChatGPT, den populära chattbotten, firar ett år sedan den blev viral. Under året har den utlöst en investeringsboom och nu har den även fått röstfunktion. Användare kan nu tala med den och be den skapa anpassade GPTs som kan säljas på GPT-butiken. Trots att OpenAI:s styrelse oväntat avskedade VD:n Sam Altman och två tillfälliga VD:ar, Mira Mulati och Emmett Shear, har mer än 700 av de 770 anställda hotat att sluta och gå med i Microsoft med Altman. Bret Taylor och Larry Summers ersatte de två kvinnorna i styrelsen och återinsatte Altman. Microsoft gick sedan med i styrelsen igen, och Thrive Capitals bud på 86 miljarder dollar för anställdas aktier är nu tillbaka på bordet. ChatGPT har 100 miljoner veckovisa användare och två miljoner utvecklare använder dess verktyg, inklusive 92% av Fortune 500, enligt företaget.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade i förrgår

OpenAI:s chatbot, ChatGPT, förändrar allmänhetens syn på artificiell intelligens

AI-forskaren Sasha Luccioni menar att allmänhetens medvetenhet och förståelse för artificiell intelligens (AI) har förändrats drastiskt sedan introduktionen av OpenAI:s chatbot, ChatGPT, för ett år sedan. Tidigare användes AI mestadels i bakgrunden, men med ChatGPT blev AI själva produkten. ChatGPT används nu av 100 miljoner människor varje vecka och används för att skriva låttexter, sammanfatta dokument, skriva tal och mycket mer. Dock har introduktionen av denna teknologi också medfört ökad oro för AI:s potentiella faror, inklusive spridning av felinformation, förstärkning av fördomar och hot mot jobb.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade i förrgår

ChatGPT firar sitt första år: Påverkar AI-världen och stöter på kontroverser

ChatGPT, OpenAI:s virala chattbot, firade sitt första år den 30 november 2023. Trots att det är ett datorprogram utan känslor eller medvetande, har dess mänsklika svar påverkat världen sedan dess lansering. ChatGPT har blivit den snabbast växande mjukvaruapplikationen i världen inom sex månader efter lanseringen, vilket ledde till lanseringen av konkurrerande chattbotar från Microsoft, Alphabet och flera uppstartsföretag. ChatGPT dominerar trots konkurrensen, med 140 miljoner användare i oktober 2023. OpenAI och dess backare Microsoft har stämts av grupper av upphovsrättsinnehavare, inklusive författarna John Grisham, George R.R. Martin och Jonathan Franzen, över påstådd missbruk av deras verk för att träna AI-system.

Direktlänk Dela Rappler fördjupade i förrgår

Ett år med ChatGPT: AI-revolutionens inverkan och framtid

För ett år sedan lanserades ChatGPT, vilket ledde till en evolution inom generativ AI. Stora teknikföretag skyndade sig att släppa sina egna produkter för att hävda marknadsandelar. ChatGPT började som ett gratisverktyg byggt på OpenAI:s GPT-3.5-modell men har sedan dess sett en mängd förbättringar. Företag över hela världen satsar stort på AI, inklusive AWS med sin egen version av ChatGPT, Amazon Q, och Elon Musk med Grok. I Australien har 19% av små och medelstora företag börjat använda AI. Trots framstegen har det också uppstått problem, särskilt i takt med att lagar och regler försöker hänga med. Framtiden för AI kommer sannolikt att fokusera mer på säkerhet och samarbete mellan företag.

Direktlänk Dela SmartCompany fördjupade i förrgår

ChatGPT firar ett år: Från underhållning till betydande verktyg

Under sitt första år har OpenAI:s ChatGPT utvecklats från ett underhållande AI till ett viktigt verktyg inom marknadsföring och kundupplevelse. Det har dock inte varit utan utmaningar, inklusive en större dataintrång och tillfällig inaktivering av en viktig webbläsar-plugin. Ledarskapsomvälvningar på OpenAI har också belyst komplexiteten i att hantera framstående AI-utvecklingar. Trots detta har ChatGPT blivit integrerat i dagliga marknadsföringskampanjer och innehållsskapande, och har även ersatt mänskliga arbetare på arbetsplatsen i vissa företag.

Direktlänk Dela CMSWire fördjupade i förrgår

OpenAI ger anställda mer tid att sälja aktier

OpenAI håller fast vid en plan som låter anställda sälja aktier i företaget genom det som kallas ett anbudsförfarande och ger potentiella deltagare en extra månad att bestämma om de ska delta, enligt flera personer med kännedom om ämnet. OpenAI hade diskuterat att sälja aktier i en affär som skulle värdera det artificiella intelligenspionjäret till 86 miljarder dollar, men det uppstod oro tidigare denna månad att det kanske inte skulle gå som planerat i och med turbulensen som ledde till avskedandet och snabba återanställningen av VD Sam Altman.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade i förrgår

Microsoft tar observatörsposition på OpenAI:s styrelse

Microsoft kommer att ta en observatörsposition på OpenAI:s styrelse, enligt företagets VD, Sam Altman. Detta innebär att Microsofts representant kan delta i OpenAI:s styrelsemöten och få tillgång till konfidentiell information, men kommer inte att ha rösträtt i frågor som att välja eller välja direktörer. OpenAI meddelade nyligen en ny initial styrelse som består av tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och Larry Summers, tidigare USA:s finansminister. Microsoft har åtagit sig att investera över 10 miljarder dollar i OpenAI och äger 49% av företaget.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade i förrgår

Elon Musks inblandning i OpenAIs ledarskapsförändringar

Elon Musks nära relationer med OpenAIs styrelsemedlemmar kan ha varit en nyckelfaktor i det överraskande och fortfarande mystiska beslutet att tillfälligt avsätta Sam Altman som VD. Musk, som är grundare av Tesla, SpaceX och X, hjälpte till att grunda OpenAI 2015 och känner alla i styrelsen. Bland annat röstade Adam D´Angelo och företagets chefsforskare Ilya Sutskever för att avsätta Altman. Musk har offentligt stött styrelsen och delat ett anonymt brev som anklagar Altman för ´bedrägeri och manipulation´. Han har också delat en historia som rapporterade att styrelsen nyligen varnats för ett genombrott som kunde ´hotar mänskligheten´.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade i förrgår

OpenAI:s budgivningsrunda, som skulle tillåta anställda att sälja aktier i start-up-företaget till externa investerare, fortsätter som planerat trots tumult i ledningen och förändringar i styrelsen. Budgivningen värderar OpenAI till samma nivåer som tidigare rapporterats i oktober, runt 86 miljarder dollar, och leds av Josh Kushners Thrive Capital. Sam Altmans tillfälliga avstängning tidigare i november hotade värderingen, men hans återkomst banade väg för budgivningen. Budgivningen förlängdes till den 5 januari.

Consumer News and Business Channel fördjupade i förrgår

OpenAI:s topphemliga projekt Q* väcker oro och spekulationer

Efter att Sam Altman återinstallerades som VD för OpenAI förra veckan, rapporterades det om ett hemligt projekt vid företaget som skakat forskare med sin potentiella förmåga att lösa svåra problem på nya kraftfulla sätt. Projektet, känt som Q*, har beskrivits som en genombrott som kan leda till mycket kraftfullare AI-modeller. En del forskare har uttryckt oro över Q*´s potentiella makt. Det spekuleras att Q* kan vara relaterat till ett projekt som OpenAI tillkännagav i maj, som visade kraftfulla nya resultat från en teknik som kallas ´processövervakning´.

Direktlänk Dela Wired fördjupade i förrgår

Saudiskt företag tvingas sälja andelar i AI-startup på order av Biden-administrationen

Biden-administrationen har tvingat en riskkapitalfirma ägd av Saudi Aramco att sälja sina andelar i AI-chip-startupen Rain Neuromorphics, som backas upp av OpenAI-grundaren Sam Altman. Rain Neuromorphics, som utformar chips som efterliknar hur hjärnan fungerar och syftar till att betjäna företag som använder AI-algoritmer, samlade in 25 miljoner dollar 2022. Prosperity7, en ledande investerare i finansieringsrundan, sålde sina andelar i startupen efter en granskning av U.S. Committee on Foreign Investment.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade i förrgår

OpenAI:s ChatGPT firar ett år och driver företag in i nästa industriella revolution

OpenAI:s toppmoderna artificiella intelligensmodell ChatGPT firar ett år den 30 november, vilket öppnar för massadoption av AI över de flesta branscher. Big Bear AI:s VD Mandy Long tror att stora språkmodeller driver företag in i nästa industriella revolution. Hon kommenterar den inverkan AI redan har haft i affärsvärlden och vad man ska ta med sig från dramat runt OpenAI:s VD Sam Altmans plötsliga avsked och återanställning. ´Innovationstakten och -hastigheten för denna typ av teknik har ingen historisk föregångare´, säger Mandy. Hon tillägger senare: ´AI är den nya läskunnigheten.´

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade i förrgår

OpenAI nära kollaps, men återhämtar sig, efter att VD Sam Altman sparkades

För ett år sedan introducerade OpenAI ChatGPT, vilket ledde till en investerarhets i generativa AI-startups. Globala AI-startups hade samlat in 75 miljarder dollar i slutet av november, nära förra årets totala insamling på 76 miljarder dollar. Men OpenAI, en av de ledande aktörerna i denna boom, nästan kollapsade när styrelsen sparkade VD Sam Altman. Företaget lyckades dock återhämta sig, återinsatte Altman och räddade ett erbjudande om värdering på 86 miljarder dollar. Trots detta förväntas 2024 bli ett mer återhållsamt år för AI-investeringar.

Direktlänk Dela The Information fördjupade i förrgår

ChatGPT firar ett år, övergår till ChatGPT-4 och får miljarder besök

30 november markerar ettårsdagen för ChatGPT, en populär AI-chattbot utvecklad av OpenAI. Sedan lanseringen har ChatGPT uppnått över 1,7 miljarder besök världen över. Användare har utnyttjat boten för olika uppgifter, från att skriva e-post till att skapa sexsiffriga företag. OpenAI har nu lanserat ChatGPT Plus, en uppgraderad version som kan ´se, höra och tala´, vilket möjliggör röstkonversationer och bildbehandling. OpenAI har också genomgått förändringar, inklusive en ledarskapsomskakning där tidigare VD Sam Altman avsattes och sedan återanställdes. Dessutom kommer Microsoft, som tidigare investerat 13 miljarder dollar i OpenAI, att ha en icke-röstberättigad plats i styrelsen.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade i förrgår

AI-innovationer och forskning inom hälso- och sjukvården: En månatlig översikt

AI-chatboten ChatGPT har haft stor inverkan på hälso- och sjukvården sedan den blev ett år gammal. OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har börjat utveckla nästa generations AI-modell, GPT-5, tillsammans med Microsoft. Samtidigt har vetenskapen uppdaterat sin AI-redaktionspolicy för att tillåta vissa undantag för användning av AI-genererade bilder och videor i manuskript. En studie har visat att generativa AI-modeller kan skriva mycket övertygande kliniska anteckningar som är svåra att skilja från läkarskrivna anteckningar. Trots detta rapporterade endast 13% av medicinska gruppledare att AI var deras främsta tekniska prioritet.

Direktlänk Dela MedPage Today fördjupade i förrgår

Nvidia tror att AI kommer att nå upp till mänsklig intelligens inom fem år

Nvidias VD, Jensen Huang, uttalade att artificiell intelligens (AI) håller på att hinna ikapp människor. Han förutspådde att inom de närmaste fem åren kommer vi att se AI som kan utföra tester på ett sätt som är jämförbart med mänsklig intelligens. Nvidia upplever en blomstrande verksamhet tack vare den ökade efterfrågan på högpresterande grafikprocessorer (GPU:er), som är nödvändiga för att träna AI-modeller. Nvidias inkomst under tredje kvartalet såg en anmärkningsvärd tredubbling, med en nettoinkomst på 9,24 miljarder dollar jämfört med 680 miljoner dollar samma period föregående år.

Direktlänk Dela Gizchina fördjupade i förrgår

Hur ChatGPT har förändrat världen på bara ett år

ChatGPT, världens mest populära generativa AI-chattbot, har på sitt första år förändrat internet och mer därtill. Den har påskyndat AI-revolutionen, utmanat Googles dominans och frigjort färdigheter som kodning och kreativt skrivande. OpenAI, som grundades av Sam Altman, lanserade ChatGPT den 30 november 2022 och blev världens snabbast antagna onlineverktyg. Den har även utmanat Googles dominans på områden som översättning och informationssökning, med företag som Microsoft som investerar miljarder i OpenAI för att konkurrera. Trots framstegen har ChatGPT också haft många brister, inklusive dess inverkan på kultur och konst.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade i förrgår

OpenAI, skapare av de populära AI-verktygen ChatGPT och DALL-E, avskedade sin VD, Sam Altman, i slutet av november 2023, vilket ledde till kaos bland investerare och anställda. Fem dagar senare återvände Altman till OpenAI och tre av styrelsemedlemmarna som hade försökt få honom avsatt avgick. Styrelsens struktur, en ideell styrelse som övervakar ett vinstdrivande dotterbolag, tycks ha spelat en roll i dramat. OpenAI grundades 2015 som en skattebefriad ideell organisation med uppdrag att skapa artificiell allmän intelligens (AGI) som är säker och gynnar hela mänskligheten.

The Conversation fördjupade i förrgår

OpenAI återinsätter Sam Altman som VD och introducerar ny styrelse

OpenAI har meddelat att Sam Altman återinsatts som VD och att företaget har en ny initial styrelse, med Microsoft Corp. som icke-röstberättigad observatör. Detta kommer två veckor efter att Altman oväntat avskedades från AI-startupen. Mira Murati, som var tillförordnad VD efter Altmans avskedande, återgår till sin position som CTO. OpenAI:s medgrundare Greg Brockman återvänder som företagets president. De nya styrelseledamöterna är Bret Taylor, tidigare co-VD för Salesforce Inc., Larry Summers, tidigare finansminister i USA, och Adam D’Angelo, VD för fråge- och svarssajten Quora Inc.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade i förrgår

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades och återanställdes efter stöd från personal och investerare

Teknikföretaget OpenAI:s VD och medgrundare, Sam Altman, avskedades av företagets styrelse men återanställdes efter några dagar. Detta skedde efter omfattande stöd från OpenAI:s investerare Microsoft, som erbjöd honom ett jobb, och OpenAI:s personal, varav merparten undertecknade ett öppet brev som krävde hans återanställning. Det är oklart varför Altman avskedades från början. Spekulationer inkluderar en potentiell konflikt mellan OpenAI:s icke-vinstdrivande uppdrag och Altmans önskan att driva den kommersiella sidan av dess mjukvara. OpenAI:s tillförordnade VD, Mira Murati, var också närvarande under en intervju där Altman vägrade att diskutera avskedandet.

Direktlänk Dela PC Gamer fördjupade i förrgår

Ökning av AI-fusk bland högskolestudenter

Det har blivit allt vanligare att studenter på högskolor och universitet fuskar med hjälp av AI, enligt P4 Jönköping. Över 90 personer har varnats för att ha använt chattbotar vid hemtentor och inlämningsuppgifter i år. Studenterna som har fuskat finns på många olika högskolor och universitet i landet och studerar på en rad olika utbildningar. I många fall har den populära textroboten Chat GPT, skapad av Open AI, nämnts. För att förhindra fusk kan det bli fler övervakade salstentor för svenska studenter framöver.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade i förrgår

ChatGPT: En revolutionerande teknologi som ingen såg komma

ChatGPT, lanserad av OpenAI för ett år sedan, har blivit den snabbast växande konsumentteknologin i historien och har förändrat teknikindustrin i grunden. Trots att ingen förutsåg dess framgång, har den attraherat miljarder i investeringar och lett till att nästan alla företag med ´AI´ i sin pitch kan dra in pengar. ChatGPT har redan över 100 miljoner användare varje vecka och har blivit en miljardindustri för OpenAI. Trots detta är tekniken fortfarande inte perfekt, men den är redan bättre än de flesta förväntade. Framtiden för AI är oviss, men det är klart att det har potential att förändra världen på samma sätt som internet, sociala medier och smartphones har gjort.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade i förrgår

ChatGPT, AI-chattboten från OpenAI, firar sitt första år. Chattboten, som ursprungligen lanserades som en enkel webbaserad och chattfokuserad gränssnitt på toppen av en av OpenAIs befintliga modeller, GPT-3.5, har blivit företagets mest populära produkt någonsin och den snabbast växande konsumentappen i historien. Under året efter lanseringen fick ChatGPT betalnivåer med extra funktioner, inklusive ett företagsanpassat paket. OpenAI uppgraderade också ChatGPT med webbsökning, dokumentanalys och bildskapande förmågor. ChatGPT har blivit prioritet nummer ett på OpenAI och har skiftat fokus på andra AI-företag och forskningslaboratorier.

TechCrunch fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder officiellt som VD för OpenAI

Sam Altman har officiellt återvänt som VD för OpenAI, med Greg Brockman som president och Mira Murati som CTO. Nya styrelsemedlemmar har också tillkommit. Ilya Sutskever, OpenAI:s medgrundare, tidigare ordförande och chefsforskare, har ännu inte återvänt och hans position inom företaget är ännu inte fastställd. Den nya styrelsen kommer bara att ha en återvändande medlem, Quora VD Adam D´Angelo, som ansluter sig till den tidigare Salesforce VD Bret Taylor, och den tidigare amerikanska finansministern Larry Summers. Två seniora forskare på Sutskevers team, Jakub Pachocki och Szymon Sidor, är tillbaka på OpenAI.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI, Microsoft får observatörsroll på ny styrelse

OpenAI har meddelat att Sam Altman har återvänt till företaget som VD, tillsammans med Mira Murati som CTO och Greg Brockman som president. De återupptar sina roller efter Altman´s oväntade avsked som skapade kaos inom företaget. Altman säger att företaget inte förlorade någon anställd eller kund under krisen. Tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor och ekonomen Larry Summers har officiellt börjat sin mandatperiod i den ´nya initiala´ OpenAI-styrelsen. Dessutom kommer en representant från Microsoft att ha en icke-röstningsobservatörsroll i styrelsen. Altman uttryckte också sin respekt för Ilya Sutskever, OpenAI:s chefsforskare.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade i förrgår

ChatGPT firar sitt första födelsedag och påverkar AI-världen

ChatGPT, OpenAI:s virala chattbot, firar sitt första födelsedag. Trots att den är en datorprogram och inte har känslor eller medvetande, har dess mänskliga respons tagit världen med storm. ChatGPT har blivit den snabbast växande mjukvaruapplikationen i världen inom sex månader efter lanseringen. Den har också lett till lanseringen av konkurrerande chattbotar från Microsoft, Alphabet och ett antal uppstartsföretag. OpenAI, ChatGPT:s förälder, skakades också av en tumultartad styrelsestrid som resulterade i att VD Sam Altman plötsligt sparkades och återvände.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade i förrgår

Microsoft tar icke-röstplats på OpenAIs styrelse

Microsoft kommer att ta en icke-röstgivande, observatörsposition på OpenAIs styrelse, enligt VD Sam Altman. Detta innebär att Microsofts representant kan närvara vid OpenAIs styrelsemöten och få tillgång till konfidentiell information, men har inte rösträtt i frågor som val eller utnämning av direktörer. Microsoft har åtagit sig att investera över $10 miljarder i OpenAI och äger 49% av företaget. OpenAI meddelade nyligen en ny initial styrelse som består av tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och Larry Summers, tidigare USA:s finansminister. OpenAIs investerare kommer troligen inte att få en plats på den ideella styrelsen.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade i förrgår

ChatGPT: dess inverkan på företagsprogramvara och dess framtid

Sedan lanseringen av OpenAI:s ChatGPT den 30 november 2022 har AI-chatten hjälpt till att göra artificiell intelligens till en industri värd 207 miljarder dollar. Två månader efter lanseringen erkändes ChatGPT som den snabbast växande konsumentapplikationen i historien. ChatGPT har lett till diskussioner om potentiella säkerhetsproblem och säkerhetsrisker. Enligt en studie från Pew Research hade endast 24% av de personer som hört talas om ChatGPT använt det. OpenAI har lanserat monetära versioner som ChatGPT Plus och ChatGPT Enterprise. Företag som Google, Microsoft och Amazon har nu mer robusta generativa AI-chattbot-produkter.

Direktlänk Dela TechRepublic fördjupade i förrgår

ChatGPT: Ett år av revolutionerande framsteg och potentiella hot

ChatGPT, en chatbot utvecklad av OpenAI, har haft ett dramatiskt första år sedan starten den 30 november 2022. Dess popularitet sköt i höjden direkt efter lanseringen, med 100 miljoner aktiva månatliga användare redan två månader senare. ChatGPT blev därmed den snabbast växande internetplattformen i historien. Utvecklingen av artificiell allmän intelligens har dock också framkallat oro för potentiella risker. Bland annat har Elon Musk undertecknat ett öppet brev som uppmanar företag att omedelbart pausa träningen av AI-system kraftigare än GPT-4 i sex månader. Trots detta fortsätter forskning och utveckling inom området i en imponerande takt.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade i förrgår

ChatGPT firar ett år och har förändrat teknikindustrin

På sin ettårsdag har ChatGPT, skapad av OpenAI, förändrat teknikindustrin och skapat hopp, hype, rädsla och kaos. Trots interna stridigheter i företaget, med bland annat en tillfällig avsättning av VD Sam Altman, har ChatGPT blivit den snabbast växande konsumentapplikationen i historien och revolutionerat framtiden för vitt krage-arbete. Tekniken har skapat en AI-tävling bland företag och förändrat livet för miljontals människor. Trots detta har det också orsakat oro för AI-apokalypsen och påverkat arbetsmarknaden negativt för vissa yrken.

Direktlänk Dela KAKE News fördjupade i förrgår

ChatGPT:s första år: Framsteg, hype och konsekvenser

ChatGPT, en chattbot utvecklad av OpenAI, firade nyligen sin ettårsdag. Trots interna stridigheter och omvälvningar inom företaget, som inkluderade en tillfällig avsättning av VD Sam Altman, har tekniken haft en betydande inverkan på samhället. Från att hjälpa icke-engelsktalande att skriva ansökningsbrev till att stödja personer med specifika kostrestriktioner att skapa måltidsplaner, har ChatGPT redan underlättat miljontals människors liv. Trots detta har tekniken också lett till oro för dess potentiella konsekvenser, inklusive hot mot konstnärers försörjning och effekter på arbetsmarknaden.

Direktlänk Dela CNN fördjupade i förrgår

Ett år med AI-systemet ChatGPT: framsteg och utmaningar

ChatGPT har under sitt första år utvecklats avsevärt och samlat över 100 miljoner användare. Trots inledande problem med hallucinationer har OpenAI lyckats minska felaktiga svar betydligt. Tjänsten har även lanserat en prenumerationstjänst kallad ChatGPT Plus och en API för utvecklare. Framtiden för ChatGPT ser ljus ut, med många spännande uppdateringar och förbättringar på horisonten.

Direktlänk Dela The Paradise fördjupade i förrgår

ChatGPT: AI:s ´iPhone-ögonblick´ och dess inverkan på tekniksektorn

För ett år sedan debuterade en mycket snabb och flytande chatbot kallad ChatGPT, vilket har blivit det viktigaste ögonblicket för Silicon Valley sedan lanseringen av Apples iPhone 2007. ChatGPT, som använder en teknik som kallas generativ AI, och dess senaste iterationer och kopior har stört hierarkierna i nästan alla tekniksektorer, inklusive halvledare, konsument, hårdvara, mjukvara och molnet. Tekniken har också återuppväckt startup-gemenskapen, särskilt i San Francisco, med nya idéer och finansiering. Företag experimenterar och använder AI för att eliminera jobb och bli mer effektiva. Morgan Stanley sade förra månaden att det tror att 44% av arbetskraften kommer att påverkas under de närmaste åren, med en ekonomisk inverkan på $2,1 biljoner, så småningom stigande till $4,1 biljoner.

Direktlänk Dela MarketWatch fördjupade i förrgår

ChatGPT firar sin första födelsedag, väcker frågor om AI:s roll i samhället

Vi frågade ChatGPT, OpenAI:s virala chattbot, hur den kände på sin första födelsedag. Svaret var: ´Tack för födelsedagsönskningarna! Men det är viktigt att notera att jag som ett datorprogram inte har känslor eller medvetenhet, så jag upplever inte känslor som människor gör.´ Trots detta har dess mänskliga svar skakat om världen det senaste året. Dess växande inflytande har väckt frågor om AI:s roll i samhället. OpenAI, ChatGPT:s förälder, skakades också denna månad av en tumultartad styrelsestrid som ledde till att VD Sam Altman plötsligt sparkades och återvände.

Direktlänk Dela Vishwakarma International fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI

Sam Altman är officiellt tillbaka som VD för OpenAI, men det är inte en återgång till status quo. Hans comeback markerar en ny era för företaget, en era som kommer att övervakas noggrant av Microsoft.

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade i förrgår

Google DeepMind forskare avslöjar sårbarhet i OpenAI´s ChatGPT

Alphabet Inc.´s Google försöker avslöja de hemligheter som OpenAI´s ChatGPT är tränad på. Ett team av AI-forskare, inklusive några från Google DeepMind, har hittat ett sätt att få ChatGPT att avslöja sin träningsdata, inklusive personligt identifierbar information. Forskarna kunde också få ChatGPT att reproducera data den skrapat från internet. De använde en enkel metod där de bad ChatGPT att upprepa ett givet ord för alltid. Under utförandet började ChatGPT spotta ut text från sin träningsdata, inklusive namn, e-postadresser, telefonnummer och mer. Det verkar nu som att OpenAI har åtgärdat denna sårbarhet.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade i förrgår

OpenAI bekräftar återkomsten av Sam Altman som VD

OpenAI har officiellt bekräftat att Sam Altman återvänder som företagets VD. Nyheten levererades i ett inlägg på onsdagen, där två meddelanden skickats till OpenAIs anställda och delats med världen: ett från Altman och det andra från styrelseordförande Bret Taylor. Båda meddelar att OpenAIs styrelse framöver kommer att inkludera en icke-röstande observatör från Microsoft. Altman tackade de som arbetat för att säkra hans återkomst och uttryckte ingen illvilja mot dem som motsatte sig honom. Han tackade även partners och användare, och avslöjade att inga kunder hoppade av under organisationens styrningsproblem.

Direktlänk Dela The Register fördjupade i förrgår

OpenAI var nära att kollapsa men återhämtade sig efter VD-byte

OpenAI, en ledande aktör inom artificiell intelligens (AI), var nära att kollapsa när dess VD Sam Altman sparkades av styrelsen. Altman hotade med att gå till Microsoft, och OpenAIs anställda var redo att följa honom, vilket skulle ha gjort startupen nästan värdelös. Detta skedde strax innan OpenAI var på väg att värderas till 86 miljarder dollar i en ny investeringsrunda. Efter hot om rättsliga åtgärder och stora omvälvningar, återinsattes Altman som VD och alla anställda stannade. OpenAI har nu utsett nya styrelsemedlemmar och Altman har uttalat att företaget skulle klara sig bra utan honom.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder som VD för Open AI efter kaos

Sam Altman har återvänt som VD för Open AI efter att ha blivit avskedad, vilket ledde till hot om uppsägningar från nästan alla anställda. I ett öppet brev på företagets hemsida tackar han medarbetarna för deras stöd och hantering av situationen. Han tackar också särskilt Ilya Sutskever, som var i styrelsen och anklagades för att ligga bakom hans avskedande. Trots detta hoppas Altman att de kan fortsätta ha en arbetsrelation. Open AI är känt för att ligga bakom Chat GPT och anses vara världsledande inom utveckling och kommersialisering av artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade i förrgår

OpenAI:s VD Sam Altman uttrycker ingen ilska mot medgrundare Ilya Sutskever

OpenAI:s VD Sam Altman säger att han inte har några hårda känslor mot den tidigare styrelsemedlemmen och medgrundaren Ilya Sutskever, trots att Sutskever tidigare röstat för att avskeda Altman. Sutskever, som uttryckte oro över att Altman inte givit tillräckligt med tanke på riskerna med OpenAI:s teknologi, uttryckte senare ånger över sitt beslut. Altman återinsattes som VD efter att nästan alla OpenAI:s anställda hotat att sluta om han inte återinsattes. OpenAI välkomnade också en ny styrelse bestående av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade i förrgår

OpenAIs Sam Altman avslöjar planer för företaget, inklusive Microsofts icke-röstningsplats på styrelsen

Sam Altman, VD för OpenAI, har för första gången sedan återinsättningen förra veckan detaljerat sina planer för det artificiella intelligensföretaget. Han meddelade att Microsoft kommer att ha en icke-röstningsplats i styrelsen och att företaget kommer att fortsätta att lansera konsument-AI-produkter. OpenAIs företagsstruktur kommer att ändras, enligt Altman och den nya styrelseordföranden Bret Taylor. Altman avskedades från OpenAI den 17 november, men återvände fem dagar senare med en ny styrelse bestående av Taylor, tidigare finansminister Larry Summers och Quoras VD Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 30 november

OpenAI:s medgrundare Sam Altman återvänder som VD

OpenAI har officiellt tillkännagivit att medgrundaren Sam Altman återvänder till företaget som VD. Detta sker en vecka efter att företaget beslutade att återanställa honom efter att han oväntat avlägsnades av den dåvarande styrelsen för OpenAI. Microsoft, en stor investerare, har nu representation i den nya styrelsen, men får inte rösta. Altman uttryckte stor entusiasm inför framtiden och berömde CTO Mira Murati för hennes arbete som tillförordnad VD. Den nya styrelsen för OpenAI kommer att inkludera Bret Taylor som ordförande, ekonomen Larry Summers och återvändande styrelsemedlem samt Quora:s medgrundare och VD Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 30 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI, Microsoft får icke-röstplats i styrelsen

Sam Altman, en av grundarna till OpenAI, har officiellt återvänt till sin roll som företagets VD efter en oväntad och tillfällig frånvaro. Altman bekräftade att tillförordnade VD:n Mira Murati kommer att återgå till sin tidigare roll som teknikchef. Den nya initiala styrelsen kommer att ledas av Salesforce VD Bret Taylor, tillsammans med Larry Summers, tidigare USA:s finansminister, och Adam D’Angelo, VD för sociala fråge- och svarwebbplatsen Quora. Greg Brockman kommer också att återuppta sin roll som OpenAI:s president. Altman avslöjade att Microsoft kommer att inkluderas som en icke-röstobservatör i den nya styrelsen.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 30 november

Helen Toner avgår från OpenAI:s styrelse efter oenighet om VD Sam Altman

Före detta styrelsemedlem i OpenAI, Helen Toner, har meddelat sin avgång. Toner förklarade att styrelsen inte försökte bromsa OpenAI:s arbete genom att avskeda VD Sam Altman. Efter att de flesta av OpenAI:s anställda hotade med att sluta, återinsattes Altman som VD. Toner, som är direktör vid Georgetown University´s Center for Security and Emerging Technology, röstade tidigare för Altman´s avsked. OpenAI välkomnade också en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo. Taylor tillkännagavs som den nya styrelseordföranden.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 30 november

ChatGPT fyller ett år: Hur Sam Altmans flaggskeppsprodukt har omformat tekniklandskapet

OpenAI:s ChatGPT har markerat ett år av transformativ påverkan på teknikindustrin. Dess förmågor och potentiella inverkan har fångat teknikentusiasters och vanliga användares uppmärksamhet. Dess effekt har framkallat en bredare diskussion om artificiell intelligens roll i vårt samhälle. Snabb adoption av ChatGPT har tvingat teknikjättar som Google, Microsoft, Meta och Amazon att anpassa sig och integrera generativ AI. Trots interna problem hos moderbolaget OpenAI, förblir framtiden för ChatGPT lovande.

Direktlänk Dela CryptoCoinNews fördjupade 30 november

År i översikt: OpenAI:s ChatGPT förändrade världen

För ett år sedan lanserade OpenAI sin ChatGPT, en AI-baserad chattbot. Sedan dess har den blivit den snabbast växande konsumentapplikationen i historien. Trots kritik och debatt om dess användning, har ChatGPT haft en betydande inverkan på AI-branschen. Google investerade 300 miljoner dollar i Anthropic, en konkurrent till OpenAI, och OpenAI släppte den efterlängtade GPT-4-modellen. OpenAI:s VD Sam Altman avskedades i november, vilket markerade en dramatisk vändning för företaget. Framtiden för ChatGPT och dess inverkan på världen återstår att se.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 29 november

Microsoft testar ny placering av Copilot-ikonen i Windows 11

Microsoft testar en ny förändring i sin generativa AI-assistent Copilot. I den senaste Insider-versionen av Windows 11 visas en färgrik Copilot-ikon till höger om aktivitetsfältet, bredvid ikonen för aviseringar. Genom att klicka på den kommer Copilot-assistentens sidopanel upp där du kan ställa frågor. Denna förändring ersätter ´visa skrivbord´-knappen som tidigare fanns på samma plats. Microsoft hoppas att denna förändring gör Copilot-assistenten tydligare och lättare att nå. Detta testas fortfarande i Insider-versioner av Windows 11, så beteendet kan ändras eller tas bort helt innan det rullas ut till alla datorer. Microsoft lägger också till Copilot i Windows 10 med knappen på samma plats.

Direktlänk Dela How-To Geek fördjupade 29 november

OpenAI:s GPT-4 uppfattas som ´latare´ av användare

OpenAI har varit i rampljuset under november på grund av olika kontroverser. Användare har uttryckt missnöje med språkmodellen GPT-4, som de menar har blivit ´latare´. Användare har rapporterat att GPT-4 vägrar flera förfrågningar eller ger ofullständiga svar på detaljerade frågor. Dessutom har det rapporterats att språkmodellen använder andra verktyg än de den har instruerats att använda. En studie i samarbete med Stanford University och University of California, Berkeley, visade att noggrannheten hos GPT-4 sjönk från 97,6% till 2,4% mellan mars och juni. Samtidigt menar Peter Welinder, vice VD för produkter på OpenAI, att tunga användare kan uppleva en psykologisk effekt där svarens kvalitet verkar försämras över tid när språkmodellen faktiskt blir mer effektiv. Användare har föreslagit många idéer för att förklara varför GPT-4 för närvarande upplever komplikationer, allt från att OpenAI sammanfogar modeller till en fortsatt serveröverbelastning.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade 29 november

Året i översikt för ChatGPT och globala framsteg inom AI-styrning

Världen firar ettårsjubileet för ChatGPTs offentliga debut den 30 november 2023. Detta markerar ett stort år för AI-teknikens innovation och antagande, och vi granskar 10 stora marknads- och regleringsmilstolpar som omger dess lansering. Länge före ChatGPTs debut togs det steg för att införa lagstiftning om AI-styrning. Europeiska kommissionen föreslog den första EU-regleringsramen för AI i april 2021. Singapore, Kanada och andra länder har också tagit fram egna AI-styrningsramar. ChatGPT lanserades av OpenAI den 30 november 2022 och blev snabbt populär. Inom fem dagar lockade plattformen över en miljon användare. Stora företag som Microsoft hoppade på möjligheten att införliva AI i sina applikationer. Nyligen investerade Google 300 miljoner dollar för en 10% andel i San Francisco-baserade generativa AI-startup Anthropic.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 29 november

OpenAI har haft ett händelserikt år, med försök till kupp mot VD:n Sam Altman och stora framsteg inom AI. OpenAIs generativa AI-drivna ChatGPT lanserades för ett år sedan och har blivit en av de snabbast växande apparna i historien. Flera företag, inklusive Google, Microsoft, Amazon och Meta, tävlar om att utveckla sina egna generativa AI-drivna mjukvaruplattformar. På hårdvarufronten har AI-explosionen gjort Nvidia, världens ledande AI-chiputvecklare, till det hetaste halvledarföretaget på jorden. Men ChatGPT och generativ AI har också väckt frågor om datarättigheter och potentialen att skapa och sprida desinformation.

Yahoo Finance fördjupade 29 november

Stability AI lanserar nytt AI-verktyg för att skapa korta videor

Stability AI har lanserat Stable Diffusion, en ny verktyg för att skapa fyra sekunders videor med hjälp av en prompt. Detta steg förstärker tävlingen för att utveckla den mest kraftfulla lösningen för AI-drivna animationer. Stable Video Diffusion är fortfarande i ett mycket tidigt teststadium och har ingen bekräftad lanseringsdatum globalt, men denna öppen källkodsplattform har redan visat stor förmåga att skapa animerade sekvenser baserade på stillbilder. Dess begränsningar är dock fortfarande mycket uppenbara - till exempel kan den inte generera mänskliga ansikten utan en referensbild, och den kan inte heller hantera mycket komplexa sekvenser.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 29 november

Microsoft och andra investerare inte inbjudna till OpenAI:s nya styrelse

Enligt rapporter har några av OpenAI:s största investerare, inklusive Microsoft som har investerat mer än $10 miljarder i AI-företaget, inte blivit inbjudna till företagets nya styrelse. Denna styrelse, omformad efter nyligen avskedande och återanställning av VD Sam Altman, planerar inte att ge platser till Microsoft eller investerare som Khosla Ventures och Thrive Capital. Styrelsen förväntas ha nio medlemmar och kommer troligen inte att inkludera representanter från aktieägare eftersom det kan stå i konflikt med uppdraget för den ideella organisation som övervakar OpenAI.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 29 november

Kris hos OpenAI markerar teknikjättarnas dominans inom AI

Ett år efter lanseringen av ChatGPT, en generativ artificiell intelligens (AI), är AI-revolutionen igång men den senaste krisen hos dess skapare OpenAI visar att teknikjättarna dominerar. ChatGPT blev den snabbast antagna applikationen i historien innan den avträdde till Threads, det sociala nätverket lanserat av Meta. OpenAI:s VD Sam Altman, tidigare relativt okänd utanför tekniksektorn, har blivit en framstående figur inom AI. OpenAI gick samman med Microsoft som lovade 13 miljarder dollar i investeringar. Detta ledde till en revolt inom OpenAIs styrelse och Altman avskedades men återinsattes fem dagar senare. Frågan om AI:s fördelar och risker fortsätter att diskuteras.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 29 november

AI-gudfadern Geoffrey Hinton vill begränsa AI men är osäker på om det är möjligt

Den så kallade gudfadern av AI, Geoffrey Hinton, tror att vi behöver sätta begränsningar på tekniken så att den inte befriar sig själv från mänsklig kontroll. Han är dock osäker på om detta är möjligt. Hinton är känd för sitt banbrytande arbete inom neurala nätverk, en gren av datavetenskap som de flesta forskare hade gett upp, medan Hintons framsteg ledde till en revolution. Han är nu rädd för vad det kan frigöra. Hinton håller med om att det är ´inte orimligt´ för en lekman att önska att AI helt enkelt skulle försvinna, ´men det kommer inte att hända. Det är bara så användbart, så mycket möjlighet att göra gott.´

Direktlänk Dela The New Yorker fördjupade 29 november

OpenAI erbjuder inte styrelseplatser till Microsofts chefer eller andra externa investerare

OpenAI, som nyligen genomgick ledningsförändringar, kommer inte att erbjuda styrelseplatser till Microsofts chefer eller andra externa investerare, enligt en källa som talade med Reuters. OpenAI överväger för närvarande inte att lägga till personer från Microsoft, Thrive Capital och Khosla Ventures i sin styrelse. Beslutet avspeglar företagets nya prioritet på AI-säkerhet över vinster. Microsoft är OpenAIs största investerare med över $10 miljarder som stödjer dess verksamhet. Microsofts VD Satya Nadella har tidigare sagt att styrningen i företaget inte nödvändigtvis behöver ändras oavsett var Sam Altman hamnar.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 29 november

Före detta Google-chef jämför OpenAI:s Sam Altman med Apple´s Steve Jobs

Före detta Google-chefen och ordföranden Eric Schmidt hyllade på tisdagen OpenAI:s VD Sam Altman, och jämförde ledaren för det banbrytande artificiella intelligensföretaget med den ikoniska avlidna Apple-medgrundaren och VD:n Steve Jobs. Schmidt gjorde jämförelsen under ett samtal vid Axios AI+ Summit, efter att Axios medgrundare Mike Allen frågade om hans syn på den senaste dramatiken på OpenAI. Altman avsattes av den tidigare styrelsen bara för att återinsättas några dagar senare och styrelsen ersattes i stor utsträckning efter att nästan varje OpenAI-anställd hotat att sluta. ´Styrelsen försöker sparka Sam. Sam sparkar styrelsen´, sa Schmidt till moderatorn. ´Sparka inte en Steve Jobs´, fortsatte han. ´Jag menar, kom igen killar, ni löser det.´ Detta är inte första gången Schmidt har gjort offentliga uttalanden där han berömmer VD:n för ChatGPT-utvecklaren OpenAI, som stöds av Google-rivalen Microsoft. Efter Altmans avskedande den 17 november, gick Schmidt till X, den sociala medieplattformen tidigare känd som Twitter, för att försvara AI-gurun. ´Sam Altman är en hjälte för mig´, skrev Schmidt i inlägget som fortfarande är fastnålat högst upp på den tidigare Google-chefens flöde. ´Han byggde ett företag från ingenting till 90 miljarder dollar i värde, och förändrade vår kollektiva värld för alltid. Jag kan inte vänta på att se vad han gör härnäst. Jag, och miljarder människor, kommer att dra nytta av hans framtida arbete - det kommer att vara helt otroligt. Tack @sama för allt du har gjort för oss alla.´

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 29 november

Asiatiska marknader sjunker, Charlie Munger dör, Disney planerar expansion, Apple vill avsluta partnerskap med Goldman Sachs

Hongkongs aktier ledde förlusterna på Asienmarknaden på onsdag, med Hang Seng-indexet som sjönk så mycket som 2,7%. Kina´s CSI300 slutade ner 0,9%, Japans Nikkei 225 slutade ner 0,3% och Koreas KOSPI slutade 0,1% lägre. Charlie Munger, miljardär och investeringsrådgivare som gjorde en förmögenhet innan han blev Warren Buffetts högra hand på Berkshire Hathaway, har dött vid 99 års ålder. Disney-chefen Bob Iger planerar att utöka Disney´s temaparker med ett engagemang på $60 miljarder under de nästa 10 åren. Apple har föreslagit att Goldman Sachs ska avsluta sitt kreditkorts- och sparkontospartnerskap med teknikjätten inom de nästa 12 till 15 månaderna.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 29 november

De mest tankeväckande citaten om generativ AI 2023

Generativ AI har varit ett hett ämne i teknikvärlden under 2023. Sedan ChatGPT satte generativ AI på allas radar har det skapat förundran, rädsla, paranoia och mycket hype. Det har även fungerat som en effektiv katalysator för att införa AI i våra liv, arbete och företag. Detta har lett till diskussioner om viktiga frågor som samhället kommer att behöva ta itu med. Här är några citat från kända personer inom teknikvärlden, både optimistiska och pessimistiska, om generativ AI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 29 november

Drama på OpenAI: VD-byten, anställdas uppror och ChatGPT:s inverkan på AI-landskapet

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har nyligen upplevt dramatik med förändringar på VD-posten, anställdas uppror och Sam Altman återvänder som VD. ChatGPT har haft stor inverkan på tekniklandskapet, med varje teknikföretag som diskuterar eller använder AI. I sina tidiga dagar mötte ChatGPT skepticism men har sedan utvecklats till en sofistikerad språkmodell som kan generera text av mänsklig kvalitet, översätta språk och hjälpa programmerare. Införandet av ChatGPT Plus och GPT-4-modellen förbättrade ytterligare dess förmågor. Generativ AI, som ChatGPT, är här för att stanna, med stora teknikföretag som investerar i den. Emellertid är mänsklig inblandning fortfarande avgörande och etiska debatter kring AI fortsätter.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 29 november

OpenAI troligtvis inte att erbjuda styrelseplats till Microsoft och andra investerare

OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, kommer troligen inte att erbjuda Microsoft och andra investerare, inklusive Thrive Capital, Sequoia Capital och Khosla Ventures, en styrelseplats. Dessa investerare spelade en viktig roll i att tvinga AI-startupen att ompröva sitt beslut att sparka Sam Altman som VD. Efter en sex dagars kris återanställdes Altman, men fick inte tillbaka sin styrelseplats. Dessutom avskedade OpenAI den styrelse som var ansvarig för att avsätta Altman, med undantag för Quoras VD Adam D´Angelo. Trots att Microsoft har investerat över 10 miljarder dollar i OpenAI och innehar en 49% andel i företaget, har det inget inflytande på grund av OpenAI:s ovanliga styrstruktur.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 29 november

OpenAI förväntas inte erbjuda Microsoft och andra investerare platser i sin nya styrelse

OpenAI, ägare till ChatGPT, förväntas inte erbjuda Microsoft och andra investerare, inklusive Khosla Ventures och Thrive Capital, platser i dess nya styrelse, enligt en källa. Förra veckan sparkade OpenAI sin VD och grundare Sam Altman utan någon detaljerad orsak, vilket orsakade oro bland investerare och anställda. Han återinsattes med löfte om en ny styrelse. Microsoft, som har investerat mer än 10 miljarder dollar i OpenAI, är en av de största stödjarna av OpenAI som driver ChatGPT, dess virala generativa AI-chatbot.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 29 november

AI-startups ser ökad efterfrågan efter OpenAIs kaos

AI-startupen Hugging Face rapporterar ökat intresse från potentiella kunder efter kaoset hos rivalen OpenAI. Företag är oroliga över riskerna med att outsourca sin AI till en enda leverantör, enligt Hugging Face VD Clément Delangue. Även Cohere, en språkmodells-startup baserad i Toronto, har sett fler förfrågningar från potentiella kunder. Flera företag har övervägt att byta från OpenAI till konkurrenternas tjänster. Hugging Face, baserat i New York, samlade in 235 miljoner dollar i augusti till ett värde av 4,5 miljarder dollar. Investorer inkluderar Google, Amazon, Nvidia, Salesforce, AMD, Intel, IBM och Qualcomm.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 29 november

Öppen oro inom OpenAI över potentiellt farlig AI-genombrott

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har upplevt intern oro sedan dess VD Sam Altman avskedades och sedan återinsattes. Företaget är känt för sin hemlighetsfullhet, vilket gör att få vet hur de utvecklar sin teknologi. Detta blev tydligt när det rapporterades att flera forskare inom företaget hade uttryckt oro över ett påstått farligt genombrott, en algoritm kallad Q*. Algoritmen kan lösa vissa matematikproblem på skolnivå som den inte tidigare stött på, vilket vissa forskare tror kan vara ett tidigt tecken på att algoritmen förbättrar sin förmåga att resonera. OpenAI kommenterade inte direkt på Q*, men bekräftade att de arbetar med algoritmen.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 29 november

Göteborgs filmfestival 2024 fokuserar på AI och dess inverkan på filmindustrin

Göteborgs filmfestival 2024 kommer att fokusera på artificiell intelligens (AI) och dess potentiella konsekvenser för filmindustrin. Festivalens konstnärliga ledare, Jonas Holmberg, jämför den nuvarande teknikutvecklingen med atombombens skapande. Han pekar på likheter mellan den ångest som fysikprofessorn Robert Oppenheimer kände över sin uppfinning och den oro som nu finns bland teknikarbetare i Silicon Valley. Festivalen kommer att visa en AI-genererad version av Ingmar Bergmans klassiska film ´Persona´, med Alma Pöysti i huvudrollen istället för Liv Ullmann.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 29 november

OpenAI ryktas ha skapat AI-modell som kan lösa matematikproblem

Det har skett stora förändringar i OpenAI under förra veckan, med VD Sam Altman återinsatt utan en plats i styrelsen och företagets vetenskapliga chef, Ilya Sutskever, återvänder till sitt jobb. Rykten svävar om att OpenAI forskare har skapat en ny modell, kallad Q* (uttalas Q-star), som kan lösa matematikproblem på grundskolenivå. En AI-modell som regelbundet och pålitligt kan lösa matematikproblem skulle innebära ett stort framsteg inom AI. Detta nya utvecklingssteg och Altmans drivkraft för kommersialisering kan ha skrämt styrelsen för den ideella organisationen, vars uppdrag är att utveckla AI för mänsklighetens bästa.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 28 november

OpenAI:s VD Sam Altman återinsatt efter uppsägning, men könsbalansen i styrelsen ifrågasätts

OpenAI:s styrelse avskedade oväntat sin populära VD, Sam Altman, tidigare denna månad, vilket chockerade teknikvärlden och ledde till hot om uppsägningar från majoriteten av anställda. Efter fem dagars kaos återinsattes Altman, med en omstrukturerad, helt manlig styrelse som övervakar honom, ledd av ex-VD:n för Salesforce och tidigare Twitter-styrelseordföranden Bret Taylor. Den tidigare sexpersonersstyrelsen har nu minskat till tre, men fler väntas ansluta. Två kvinnor som tidigare satt i styrelsen, Helen Toner och Tasha McCauley, är nu avskurna från företaget.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 28 november

OpenAI: En företagskrig och framtiden för AI

OpenAI, teknikföretaget bakom chattboten ChatGPT, har upplevt interna stridigheter som har resulterat i att företagets medgrundare och VD, Sam Altman, avskedades och sedan återinsattes. Styrelsen för OpenAI avskedade ursprungligen Altman på grund av hans aggressiva tillvägagångssätt för att kommersialisera företagets AI-teknologi. Efter ett uppror från företagets investerare och anställda återinsattes Altman och resten av styrelsen avgick i stället. OpenAI, som ursprungligen grundades som en icke-vinstdrivande organisation, har kämpat med att balansera behovet av att generera ekonomisk avkastning med sitt bredare samhällsmål. Företaget har även brottats med de potentiella riskerna som deras AI-teknologi utgör för mänskligheten.

Direktlänk Dela The Telegraph fördjupade 28 november

Mörka sidor av artificiell intelligens: Deepfakes och mer

Deepfakes, eller videor skapade med hjälp av artificiell intelligens (AI), har blivit ett populärt fenomen, men också en farlig form av digitalt missbruk. Ett exempel är en video som nyligen blev viral i Indien, där skådespelerskan Rashmika Mandanas ansikte hade lagts över en brittisk kvinnas ansikte. Många deepfakes används för att sprida falsk information eller icke-samtyckande porr, där en persons ansikte läggs över i en porrklipp. Forskningsföretaget Sensity AI har visat att 90-95% av deepfakes 2021 var icke-samtyckande porr, och 90% av dessa var kvinnor. Men deepfakes är bara toppen av isberget när det gäller de mörka sidorna av AI. Det finns risker med falska bilder, partiska AI-system och ´superintelligens´ som kan utvecklas utan mänsklig inblandning.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 28 november

iPhone 15 Pro har en knapp för att aktivera ChatGPT Voice

iPhone 15 Pro har en ny funktion som låter användare aktivera ChatGPT Voice med ett knapptryck. ChatGPT Voice finns nu tillgänglig gratis för alla användare av ChatGPT-appen, både på iOS och Android. Denna funktion låter dig ha en fullständig konversation med chatboten, som är baserad på OpenAIs GPT-3.5 och GPT-4 stora språkmodeller. För att aktivera denna funktion måste du först öppna ChatGPT-appen på Android eller iOS, och sedan trycka på hörlursikonen. Men med iPhone 15 Pro kan du aktivera ChatGPT Voice med ett knapptryck genom att använda den nya Action-knappen.

Direktlänk Dela Divya Bharat fördjupade 28 november

AI-experter varnar för potentiella risker med framväxande AI-teknologier

Sam Altman, nyligen återinsatt VD för OpenAI, och Joy Buolamwini, grundare av Algorithmic Justice League, varnade för de potentiella riskerna med framväxande artificiell intelligens (AI) teknologier vid ett evenemang den 7 november. Diskussionen, som var en del av Buolamwinis ”Unmasking AI” bokturné, behandlade frågor om ansvarsfull AI, regeringsreglering och rättvis tillgång. Ett centralt ämne var AI: s inverkan på det kommande presidentvalet 2024. Buolamwini uttryckte också oro över syntetiska mediers och djupfakes inverkan i valkontext, medan Altman jämförde nya AI-teknologier med lanseringen av Google vid sekelskiftet.

Direktlänk Dela The Stanford Daily fördjupade 28 november

Ledarskapskampen på OpenAI lyfter fram risker och belöningar med AI inom banksektorn

Ledarskapsstriden på OpenAI har belyst en djup splittring bland AI-pionjärer, mellan de som vill påskynda dess införande och de som blir allt mer oroliga för riskerna. Trots att AI-applikationer i banksektorn troligtvis inte utgör ett hot mot mänsklighetens framtid, kan detta vara en lämplig tidpunkt att fokusera branschens uppmärksamhet på AI:s potentiella faror och förstärka bästa praxis för dess användning. Patrick Reily, medgrundare av det globala kreditvärderingsföretaget Uplinq och pionjär inom AI-bankapplikationer, ser stora möjligheter men understryker vikten av att hantera potentiella risker.

Direktlänk Dela The Financial Brand fördjupade 28 november

OpenAI:s ovanliga företagsstruktur skapar kaos

OpenAI, ett företag som utvecklar artificiell intelligens, har stått i centrum för en ledarskapskris på grund av dess ovanliga företagsstruktur. OpenAI styrs av en sex personer stark styrelse som styr en ideell organisation, som i sin tur driver ett vinstdrivande teknikföretag. Strukturen har skapat spänningar mellan de ideella och vinstdrivande delarna av företaget, vilket ledde till avskedandet av VD Sam Altman. Efter Altman´s avskedande hotade majoriteten av anställda att sluta om han inte återinsattes som VD. OpenAI:s struktur har fått kritik för att lämna företaget i händerna på personer som inte har något ekonomiskt intresse i dess framgång.

Direktlänk Dela Politico fördjupade 28 november

Microsoft stärker sitt engagemang i AI genom OpenAI-partnerskap efter ledarskapskris

Microsoft hanterade nyligen en svår situation med OpenAI mycket bra. Teknikjätten har nu en komplicerad uppgift framför sig: att befästa sin relation med det framstående startup-företaget samtidigt som det visar att det kan staka ut sin egen väg inom det viktiga området artificiell intelligens. Microsofts VD Satya Nadella har fått beröm för sin hantering av situationen, som började med den överraskande avskedandet av OpenAIs VD Sam Altman av företagets styrelse den 17 november, och slutade med att Altman fyra dagar senare gick med på att återvända till sin roll. Under tiden meddelade Microsoft planer på att anställa Altman direkt, tillsammans med alla andra OpenAI-anställda som ville gå med.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 28 november

Kris på OpenAI: Sam Altman avskedas och återanställs i strid om företagets riktning

OpenAI, en ledande aktör inom artificiell intelligens (AI) och tidigare icke-vinstdrivande organisation, har genomgått en kris där VD:n Sam Altman avskedades och sedan återanställts. Krisen uppstod på grund av spänningar mellan olika synsätt på AI och företagets övergång från en icke-vinstdrivande organisation till ett lönsamt start-up. OpenAI grundades av Elon Musk och Sam Altman för att utveckla säker och fördelaktig AI för mänskligheten, men har sedan dess omstrukturerats för att kunna generera vinster och dra in mer kapital. Denna förändring ledde till att Musk bröt med OpenAI och flera andra anställda lämnade företaget.

Direktlänk Dela El País fördjupade 28 november

OpenAI:s framtid osäker trots återkomst av Sam Altman

OpenAI har haft en turbulent tid med VD:n Sam Altman lämnande företaget, sedan anslöt han sig till Microsoft, bara för att AI-startupen skulle meddela att Altman skulle återvända till företaget med det mesta av sin styrelse ersatt. OpenAI planerar att genomföra en aktieförsäljning som värderar företaget till cirka 86 miljarder dollar. Men hur känner investerare för företaget? Glen Anderson, Managing Partner på RainMaker Group Holdings, säger att investerare nu har ett mer försiktigt och pragmatiskt tillvägagångssätt gentemot aktien.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 28 november

OpenAI-drama fortsätter med nytt AI-projekt som kan hota mänskligheten

Efter en turbulent period där OpenAI:s styrelse avskedade VD:n Sam Altman, ersatte honom tillfälligt med CTO Mira Murati, president Greg Brockman avgick och nästan alla OpenAI:s anställda hotade att säga upp sig, rapporterade Reuters att flera forskare skrev ett brev till styrelsen innan Altman avsattes. De varnade för en ´kraftfull artificiell intelligensupptäckt´ som de sa kunde hota mänskligheten. Projektet, kallat Q*, ansågs vara ett genombrott i strävandena att bygga AGI (artificiell allmän intelligens). Enligt Reuters kunde den nya modellen ´lösa vissa matematiska problem´ vilket gjorde forskarna mycket optimistiska om Q*´s framgång. Men senior AI-forskare på Nvidia, Jim Fan, kallade det för en ´fantasi´.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 28 november

Jimmy Wales, grundaren av Wikipedia, har nyligen uttryckt sin oro angående OpenAI:s AI-drivna verktyg, särskilt dess noggrannhet. Wales förklarade att användning av verktyget för att generera text på plattformen var ett problem då det gjorde ett dåligt jobb med att få de flesta detaljerna fel och till och med tillhandahöll felaktig information. Wales har dock inte helt uteslutit möjligheten att utnyttja AI:s förmågor i Wikipedia. Han framhöll behovet av ett AI-drivet verktyg som kan användas för att identifiera felaktigheter i artiklar.

Windows Central fördjupade 27 november

OpenAI:s värdering stiger igen efter interna stridigheter

För tio dagar sedan var OpenAI värderat till 86 miljarder dollar. Investerare i OpenAI planerade att lansera ett bud för att köpa anställdas aktier till detta värde. Sedan inträffade en kupp i styrelserummet och OpenAIs grundare och VD, Sam Altman, avskedades. Vid ett tillfälle var OpenAIs värdering noll dollar och det såg ut som att Microsoft Corp. skulle förvärva de flesta av OpenAIs personal utan att betala företaget eller dess övriga investerare något för dem. Men sedan skedde en annan kupp i styrelserummet, Altman fick tillbaka sitt jobb och de flesta av de direktörer som avskedade honom blev själva avskedade. Altman återvände och det har föreslagits att han och Microsoft, OpenAIs största investerare, utvann några löften om att denna typ av saker inte kommer att tillåtas hända igen.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 27 november

OpenAI i strålkastarljuset efter avskedande och återanställning av VD

OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, har hamnat i strålkastarljuset efter att styrelsen avskedade den framstående VD:n Sam Altman den 17 november 2023, och återanställde honom bara fyra dagar senare. Styrelsen för OpenAI uppgav att Altman avskedades på grund av bristande uppriktighet, men spekulationer har kretsat kring en konflikt mellan Altman och styrelsemedlemmar över oro för att OpenAIs anmärkningsvärda tillväxt har hindrat företagets förmåga att fokusera på katastrofala risker som utgörs av artificiell allmän intelligens (AGI).

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 27 november

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, avskedades av styrelsen men återvände efter endast fem dagar. Detta skedde efter att anställda hotade att lämna företaget om han inte var kvar. Detta gör Altman till en betydande figur inom tekniksektorn, särskilt med tanke på OpenAI:s position i kriget om artificiell intelligens. Trots att OpenAI:s styrelse inledningsvis avskedade Altman, verkar de nu ha förlorat kampen mot honom. Detta innebär att OpenAI:s framtid nu ligger i händerna på en mer traditionell kapitalistisk vision snarare än en mer återhållsam och etisk kapitalistisk ideal.

Slate Magazine fördjupade 27 november

Mysterium kring OpenAI-chefens sparkande och återinsättning

OpenAI-chefen Sam Altman sparkades från företaget och återinsattes mindre än en vecka senare, vilket ledde till mycket spekulationer. En av teorierna är att OpenAI kan ha arbetat på en avancerad AI som kan ha orsakat oro i styrelsen. OpenAI har länge haft som huvuduppdrag att skapa en artificiell allmän intelligens (AGI) som kan lösa komplexa uppgifter lika bra eller bättre än människor. OpenAI kan ha varit på väg att ta ett stort steg framåt med ett nytt system kallat Q*, som kan lösa matematiska problem på grundskolenivå. Enligt källor till Reuters kan Q* ha varit en av anledningarna till att Altman sparkades, eftersom det väckte oro kring kommersialiseringen av en produkt som ännu inte helt förstås.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 27 november

Techmiljardärer varnar för risker med AI

Jaan Tallinn, medgrundare till Skype, Elon Musk, Bill Gates och andra techmiljardärer varnar för existentiella risker med AI. Anonyma källor har varnat styrelsen för Open AI om en ny upptäckt inom artificiell intelligens som kan utgöra ett ”hot mot mänskligheten”. Ex-styrelseledamoten Helen Toner har kritiserat Open AI:s säkerhetstänk. Altman, Hassabis och Amodei från ledande AI-företag samt Bill Gates har undertecknat en text om att mildra riskerna med AI. Elon Musk kallar AI för en ”existensiell risk” för mänskligheten och har en plan att kolonisera mars.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 27 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI

Sam Altman har återinsatts som VD för det artificiella intelligensföretaget OpenAI, företaget bakom den populära chattboten ChatGPT. I samband med återinsättningen av Altman gick OpenAI med på att byta ut tre av fyra styrelseledamöter. Dessa åtgärder skedde efter att över 90 procent av OpenAIs personal hotade med att sluta och börja arbeta för Microsoft om inte Altman återinsattes som VD och hela styrelsen avgick. Greg Brockman, OpenAIs president, gick också med på att återvända efter att tidigare ha avgått i solidaritet med Altman.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 27 november

AI-startups lanserar nya språkmodeller; Amazon vill utbilda arbetskraften för AI

AI-startupen Anthropic, grundad av före detta anställda på OpenAI, har lanserat nästa version av sin chatbot Claude. Claude 2.1 har flera stora uppdateringar, inklusive förmågan att bearbeta mer information och ge mer korrekta och ärliga svar. Inflection AI, startupen bakom den populära chatboten Pi, har också släppt en ny stor språkmodell, Inflection-2. Microsoft har också lanserat sin uppdaterade språkmodell Orca 2. Amazon har lanserat flera nya utbildningsinitiativ för att hjälpa 2 miljoner vuxna och studenter att bli ´AI-redo´ till 2025. Detta inkluderar åtta nya gratis AI-kurser och ett nytt samarbete med Code.org.

Direktlänk Dela Digiday Media fördjupade 27 november

OpenAI gör genombrott med AI-modell som löser okända matematikproblem

OpenAI har rapporterats göra ett vetenskapligt genombrott som har lett till spekulationer på forum och nyhetssajter. Enligt en rapport från Reuters kan denna upptäckt ´hotar mänskligheten´, men andra källor är mer försiktiga. Genombrottet innebär att seniora forskare på OpenAI har kunnat bygga en modell som kallas Q* (uttalas ´Q-Star´) som kan lösa matematikproblem som den inte har sett tidigare, en svår uppgift för befintliga AI-modeller. Gary Marcus, professor vid NYU och grundare, menar dock att vi inte ska bli för upprörda över det.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 27 november

OpenAI:s ChatGPT förändrar arbetsprocesser och mänskliga interaktioner

För ett år sedan släppte OpenAI ChatGPT, en gratis generativ AI-chattbot. Sedan dess har miljontals människor börjat använda ChatGPT för uppgifter som att skriva skoluppsatser, utkast till e-post och personliga hälsningar, och hämta information. Över tid har allt fler människor och offentliga kontor börjat använda ChatGPT för att förbättra produktivitet och effektivitet. Rapporter visar att 21 federala avdelningar i USA har använt ChatGPT eller liknande system för att tjäna amerikanerna. ChatGPT och liknande system kan förändra arbetsprocesser och mänskliga interaktioner över många domäner, vilket skapar etiska, juridiska, sociala och praktiska utmaningar.

Direktlänk Dela Chicago Tribune fördjupade 27 november

Microsoft spelar huvudroll i OpenAI:s dramatik

OpenAI:s VD och medgrundare Sam Altman har sparkats och Microsoft har erbjudit sig att rekrytera dess högsta chefer och personal. Microsoft har spelat en ledande roll i denna dramatik, då företaget har skapat en ny AI-forskningsavdelning för Altman att leda, med hundratals anställda som är redo att följa efter honom. Microsoft har sagt att de är redo att anställa dem alla och har pengarna att uppfylla ett sådant löfte. OpenAI har utvecklat några av de mest avancerade storspråksmodellerna och banbrytande artificiella intelligensprodukter, såsom textgeneratorn ChatGPT och bildgeneratorn Dall-E. OpenAI har sedan 2019 fått över 13 miljarder dollar i investeringar från Microsoft, som rapporteras ha förvärvat en 49% andel i företaget och rätten till tre fjärdedelar av OpenAI:s vinster.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 27 november

Adam Selipsky, VD för Amazon Web Services Inc (AWS), menar att anpassningsförmåga är nyckeln till framgång inom generativ artificiell intelligens (AI). AWS står inför en betydande utmaning och transformation inom molnbaserad databehandling. Företaget har haft en omfattande dialog om den generativa AI:ns påverkan på affärer, teknikstackens utveckling och konkurrenslandskapet. Selipsky betonade vikten av att företag har tillgång till en mängd olika modeller och att ingen enskild modell eller leverantör ska dominera. AWS har förespråkat och implementerat dessa principer i över 17 år.

SiliconANGLE fördjupade 27 november

Wikipedia-grundaren Jimmy Wales kritisk till OpenAI:s AI-chatbot

Wikipedia-grundaren Jimmy Wales anser att OpenAI:s AI-drivna chatbot ChatGPT är en röra när det gäller att skriva artiklar på Wikipedia. Han berättade för Euronews Next att ChatGPT-4 är ´hemsk´ och ´inte fungerar alls´ när den används för att skriva en Wikipedia-artikel. Trots att Wales tror att AI bara kommer att kunna överträffa människor i den avlägsna framtiden, tyder han på att AI-verktyg sannolikt kommer att fortsätta stödja intellektuella aktiviteter. Han är öppen för att överväga möjligheten att använda AI för Wikipedia om det fanns ett AI-verktyg som kunde hitta misstag i en Wikipedia-artikel genom att jämföra den med de källor den baseras på.

Direktlänk Dela International Business Times fördjupade 27 november

Försäljning av Open AI:s aktier fortsätter som planerat

Försäljningen av Open AI:s aktier kommer att genomföras som planerat, enligt Financial Times. Detta blir ett första test av bolagets värde efter turbulensen på vd-posten. Rapporten hänvisar till två investerare med insyn i processen.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 27 november

Risk för ´ai-pati´ i ljuset av överdrivet AI-hype

Överflödet av nyheter om artificiell intelligens (AI) och ouppfyllda löften om teknikens potential kan leda till ´ai-pati´, en likgiltighet inför AI, skriver German Bender. Han varnar för att företag som lovar stort men inte levererar kan bidra till en farlig AI-kapprustning. Han nämner även Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, vars oförsiktiga hantering av företagets teknik ledde till att han blev sparkad - men sedan återinsatt - av företagets styrelse. Bender uppmanar till fortsatt intresse och granskning av AI för att förhindra oetiska affärsidéer och farlig teknik.

Direktlänk Dela Dagens Arena fördjupade 27 november

Förslag till kvinnliga styrelsemedlemmar för OpenAI

AI-företaget OpenAI har genomgått flera förändringar den senaste veckan, inklusive utnämningen av en ny tillfällig VD och en förändring i styrelsen. En stor förändring är att styrelsen nu består av enbart män, vilket har väckt oro. Det finns dock förväntningar på att OpenAI kommer att lägga till fler medlemmar i styrelsen. Detta ger möjlighet att få in kvinnor och skapa könsdiversitet i styrelsen. Startup- och innovations-experten Elizabeth Scallon har föreslagit flera framstående kvinnor för OpenAI att överväga i sin styrelsesökning. Här är tio kvinnor som skulle kunna bli potentiella oberoende styrelsemedlemmar för OpenAI.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 27 november

ESG-fondförvaltare oroade över risker med artificiell intelligens

ESG-fondförvaltare som har satsat på stora teknikföretag på grund av deras låga koldioxidutsläpp och höga avkastning börjar bli allt mer oroliga för sektorns experiment med artificiell intelligens (AI). Exponering för AI representerar nu en ´kortsiktig risk för investerare´, säger Marcel Stotzel, portföljförvaltare på Fidelity International i London. Han är orolig för att det kan inträffa en ´AI-backlash´, där något oväntat utlöser en betydande marknadsnedgång. Fidelity är nu bland de fondförvaltare som diskuterar säkerhetsfunktioner med företag som utvecklar sådana teknologier, till exempel en ´kill switch´ som kan aktiveras om AI-system en dag går rogue.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 27 november

Artificiell generell intelligens lovar att revolutionera bilindustrin

Artificiell generell intelligens (AGI) representerar nästa epokgörande språng inom artificiell intelligens, med förmågan att förstå, lära sig och tillämpa sin intelligens på ett brett och flexibelt sätt, likt mänskliga kognitiva förmågor. Denna teknologiska paradigmskifte lovar att omdefiniera olika sektorer, med bilindustrin i spetsen för denna omvandling. Nyligen turbulens på OpenAI, en central figur inom AI-forskning, har ytterligare ökat intresset för AGI och dess fördelar men också dess potentiella risker. I bilsektorn lovar AGI en mängd fördelar. Vi tittar på en framtid där självkörande fordon kan fungera med en aldrig tidigare skådad precision och anpassningsförmåga, vilket drastiskt minskar olyckor och ökar vägsäkerheten. AGI kan också revolutionera fordonsdesign, supply chain management och personaliserade kundupplevelser, vilket erbjuder effektivitet och anpassning långt utöver nuvarande branschförmåga.

Direktlänk Dela AutoEvolution fördjupade 26 november

Todd Underwood anställd för att leda nytt SRE-team på OpenAI

OpenAI har anställt Todd Underwood för att leda ett nytt team för Site Reliability Engineering (SRE) som fokuserar på forskning och träningsarbetsbelastningar. Det generativa AI-företaget har redan ett SRE-team för den tillämpade sidan som arbetar med inferens och API-produkter. Underwood skapade Machine Learning Site Reliability Engineering (ML SRE) organisationen på Google. Han tillbringade 14 år och nio månader på Google och är medförfattare till boken Reliable Machine Learning. Underwood gick med i ChatGPT-företaget förra veckan mitt i kaoset kring VD Sam Altmans avsked, och var bland dem som skrev under ett brev hotande att sluta och gå med i Microsoft om han inte återanställdes. Altman var tillbaka på OpenAI efter fem dagar. Underwood anser att detta var en något mer intressant introduktion än han någonsin haft på något jobb. Den veckan anställde OpenAI också den tidigare ledaren för Googles TPU AI-chip för att leda en ny hårdvaruavdelning.

Direktlänk Dela DatacenterDynamics fördjupade 26 november

Open AI:s VD Sam Altman avgår, återanställs och anställda hotar med att gå ut

Först avgick Sam Altman som VD för Open AI. Sedan gick han till Microsoft. Därefter hotade hundratals anställda på Open AI att gå ut om inte styrelsen avgick. Därefter återanställdes Altman som VD. Satirtecknaren Drew Sheneman illustrerar denna situation med en robot som uppmanar människor att få ordning på saker och ting. Nick Anderson jämför den artificiella intelligensen med styrelsens ´verkliga dumhet´. Andra ämnen som tas upp i veckans satirteckningar inkluderar president Joe Bidens 81:a födelsedag, hans möte med Kinas ledare Xi Jinping, och Donald Trumps uttalanden om repressalier om han blir omvald.

Direktlänk Dela Syracuse Media Group fördjupade 26 november

ChatGPT dominerar generativ AI-marknad, visar ny studie

Internet har varit fullt av historier om OpenAI:s framtid, företaget som skapade ChatGPT, och dess VD Sam Altmans framtid. Oavsett hur dessa frågor besvaras är det viktigt att förstå hur stor denna generativa artificiella intelligens (GenAI) marknad har blivit. Verge betonade nyligen att ChatGPT har nått 100 miljoner veckovisa användare och över 2 miljoner utvecklare bygger för närvarande på företagets API, inklusive majoriteten av Fortune 500-företag. En nyligen släppt studie av Writerbuddy undersökte detta i detalj och fann att ChatGPT dominerade med 14,6 miljarder besök på 10 månader.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 26 november

Topp tre AI-aktier att titta på 2023: Adobe, Palantir Technologies och Microsoft

Inget ämne har dominerat den finansiella landskapet 2023 så mycket som artificiell intelligens (AI). Låt oss titta på tre topp AI-aktier just nu. Adobe (ADBE -0.05%), en långvarig ledare inom designprogramvara, använder AI för att förbättra och förbättra den kreativa processen. Analytiker förväntar sig att Adobe kommer att öka intäkterna till $21.8 miljarder 2024, upp 12% jämfört med föregående år. Palantir Technologies (PLTR -2.49%) är extremt kapabel att sikt igenom enorma datamängder för att identifiera mönster som kan vara användbara för underrättelse-, försvars- och kontraterrorismanalytiker. Analytiker förväntar sig att företaget kommer att öka försäljningen med 20% 2024 till $2.7 miljarder. Microsoft (MSFT -0.11%) kan vara katalysatorn som leder Microsoft tillbaka till toppositionen i listan över de mest värdefulla amerikanska företagen. Microsofts VD Satya Nadella verkar ha dragit av en stor kupp, inte bara lösa en potentiell strategisk kris, men också vända den helt till sin fördel.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 26 november

Sam Altman, medgrundare och VD för OpenAI, avskedades från företaget men återvände några dagar senare efter att nästan alla företagets anställda hotade att sluta om han inte återinsattes. Nvidia rapporterade bättre än förväntade kvartalsresultat, trots en stor försäljningsminskning till Kina på grund av nya amerikanska exportregler för AI-chip. Investerare räknar med räntesänkningar i Storbritannien och Eurozonen nästa år, trots att de två centralbankerna nyligen lämnade räntorna oförändrade. Nikkei 225-indexet nådde en ny 33-årig höjd, medan utländska investeringar i Kinas aktiemarknad har minskat.

Finimize fördjupade 26 november

OpenAI i centrum för strid om framtiden för AI

En tumultartad strid har ägt rum på teknikföretaget OpenAI, med fokus på framtiden för artificiell intelligens. I centrum för konflikten stod VD:n Sam Altman och företagets ideella styrelse. Styrelsen sparkade abrupt Altman, men återanställde honom och sparkade hälften av styrelsen sex dagar senare. OpenAI började som ett ideellt forskningscenter med målet att ´bygga säker artificiell allmän intelligens till förmån för mänskligheten´. Men 2019 behövde OpenAI pengar för att driva och testa sina AI-modeller, så en kommersiell gren av forskningsorganisationen skapades och Sam Altman blev dess VD. Konflikten har belyst spänningen mellan affärs- och allmänna intressen i Silicon Valley.

Direktlänk Dela Australian Broadcasting Corporation fördjupade 26 november

OpenAI:s CEO Sam Altman återvänder efter avstängning: osäker framtid för Microsoft

OpenAI:s VD, Sam Altman, har återvänt efter att ha blivit avsatt, vilket väcker frågor om vad detta innebär för Microsoft. Microsofts VD, Satya Nadella, har fått beröm för att ha navigerat skickligt genom situationen, men det har också visat att företaget var sårbart för att bli överrumplat på grund av OpenAI:s komplicerade struktur. Det är ännu inte klart om Microsoft kommer att få en plats i OpenAI:s omformade styrelse. Detta kan skapa fler möjligheter för företag som Amazon, Anthropic och Google inom företags-AI.

Direktlänk Dela GeekWire fördjupade 26 november

OpenAI:s styrelse får en ny utseende, Sam Altman återvänder som VD

OpenAI, skaparen av ChatGPT, har nått en överenskommelse med Sam Altman om att han ska återvända som företagets VD. Företaget har också godkänt att ombilda styrelsen som tidigare hade avskedat honom. Den nya styrelsen kommer att inkludera tidigare finansministern Larry Summers, tidigare co-VD för Salesforce Bret Taylor och Quoras VD och nuvarande direktör Adam D’Angelo. Cornellprofessorn Sarah Kreps sa att den nya styrelsen verkar vara mer i linje med Sam Altmans vision att påskynda utvecklingen av AI.

Direktlänk Dela World Is One News fördjupade 26 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas och återanställs mitt i företagets interna spänningar

OpenAI, ett teknikföretag som är känt för sin framgångsrika chatbot ChatGPT, har varit i centrum för globala medier efter avskedandet och återanställningen av dess VD, Sam Altman. Händelsen har väckt frågor kring styrelsens kompetens och teknikindustrins motsägelser. OpenAI, grundat 2015 av bland andra Elon Musk och Peter Thiel, har alltid strävat efter att utveckla artificiell allmän intelligens (AGI) på ett etiskt sätt. Trots framgången med ChatGPT, har företagets dubbla syfte att göra vinst samtidigt som det varnar för potentiella faror med AI skapat spänningar. En grupp forskare lämnade OpenAI för att starta organisationen Anthropic, på grund av oron för AI-utvecklingens takt.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 26 november

Styrelsen för OpenAI misslyckades med att sparka VD:n

Styrelsen för det amerikanska AI-företaget OpenAI försökte sparka sin VD, Sam Altman, men misslyckades. OpenAI är ett ledande företag inom utveckling av artificiell intelligens och ligger bakom den populära chatbotten ChatGPT. Företaget grundades 2015 med syftet att förhindra att den utvecklade superintelligensen skulle hamna i händerna på ett vinstdrivande företag. Efter flera konflikter försökte styrelsen sparka Altman, men Microsoft erbjöd sig att köpa över honom och alla andra anställda från OpenAI, vilket ledde till att OpenAI backade.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 26 november

Drama på OpenAI, Binance-affären och Argentinas nya president diskuteras på Slate Money

Slate Money diskuterar denna vecka Sam Altmans triumferande återkomst till OpenAI och spekulerar i framtiden för industrin för artificiell intelligens. De diskuterar också de juridiska problemen för kryptovalutabörsen Binance och dess VD Changpeng Zhao. Slutligen diskuteras de ekonomiska politiken för Argentinas president-elect Javier Milei. I Plus-segmentet: Före detta finansminister Larry Summers ansluter sig till OpenAIs styrelse.

Direktlänk Dela Slate Magazine fördjupade 26 november

Veckans tekniknyheter: Drama på OpenAI, Apple stödjer RCS, Binance VD avgår

AI-startupen OpenAI har dominerat rubrikerna, med mycket drama kring företagets ledning. Sam Altman, som var VD för OpenAI, återvände till sin position efter att ha blivit avskedad. Apple planerar att lägga till stöd för RCS-standard på iOS nästa år. Mike Rothenberg, en tidigare VC, dömdes för att ha bedragit investerare. Cruise medgrundare Kyle Vogt avgick. Elon Musk stämmer över påståenden om hatiska annonser på Twitter. Google har en hemlig affär med Spotify. Binance´s VD Changpeng Zhao avgår och erkänner sig skyldig till federala anklagelser. Signal avslöjar kostnaden för att hålla sin privata meddelandetjänst online.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 26 november

Musk vill veta vad som skrämde OpenAI:s chefsforskare

Elon Musk spelade en stor roll i att övertyga Ilya Sutskever att gå med i OpenAI som chefsforskare 2015. Nu vill Teslas VD veta vad han såg där som skrämde honom så mycket. Sutskever, som Musk nyligen beskrev som en ´god människa´ med ett ´gott hjärta´ - och ´kärnpunkten för OpenAIs framgång´ - tjänade på OpenAI-styrelsen som sparkade VD Sam Altman för två fredagar sedan; faktum är att Sutskever informerade Altman om hans avsked. Sedan dess har dock styrelsen reviderats och Altman återinsatts, med investerare ledda av Microsoft som pressar för förändringarna. Sutskever själv backade på måndagen, skrev på X, ´Jag ångrar djupt min deltagande i styrelsens handlingar. Jag hade aldrig för avsikt att skada OpenAI.´ Men Musk och andra teknik-eliter - inklusive de som hånade styrelsen för att de sparkade Altman - är fortfarande nyfikna på vad Sutskever såg. Sent på torsdagen postade riskkapitalisten Marc Andreessen, som har hånat ´domedagsprofeter´ som fruktar AI: s hot mot mänskligheten, till X, ´Allvarligt talat - vad såg Ilya?´ Musk svarade några timmar senare, ´Ja! Något skrämde Ilya tillräckligt för att vilja sparka Sam. Vad var det?´ Det förblir en gåta. Styrelsen gav bara vaga skäl för att sparka Atlman. Inte mycket har avslöjats sedan dess.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 25 november

AI-verktyget ChatGPT har använts för att generera julklappsidéer till några av teknikvärldens största namn. För OpenAI:s grundare Sam Altman föreslog AI:n ´innovativa produktivitetsgadgets´ och en ´exklusiv uppstartshandledningserfarenhet´. För Elon Musk föreslog ChatGPT ett Tesla-tema LEGO-set och exklusiv VIP-tillgång till en rymduppskjutning. Till Bumble-grundaren Whitney Wolfe Herd föreslog AI:n bi-tema smycken och ett wellness-paket. Jeff Bezos föreslogs en 3D-utskriven modell av en Blue Origin-raket och en donation till en organisation som fokuserar på bevarande i Amazonas regnskog. Till Snap CEO Evan Spiegel föreslogs Snapchat-inspirerad mode och personlig Snap Map-konst.

Business Insider fördjupade 25 november

Namma Yatri-app skapar humoristiskt ögonblick kopplat till Sam Altmans återinsättning som OpenAI´s VD

Namma Yatri, en populär auto-rickshaw-app i Bengaluru, skapade nyligen en humoristisk twist kring Sam Altmans dramatiska återinsättning som VD för OpenAI. Appen skickade ut en kvick notifikation som sa ´Hämtning snabbare än Sam Altmans återkomst!´, vilket visade sin tekniska skicklighet. Detta ögonblick hyllades av internetanvändare som ett ´peak Bengaluru´-ögonblick, en term som associeras med uppmärksamhetsväckande händelser i Indiens IT-hub. Sam Altman återinsattes som VD för OpenAI fem dagar efter att han avskedats på grund av bristande förtroende.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 25 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas och återanställs efter intern revolt

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades av företagets styrelse för att inte ha varit ´konsekvent uppriktig i sin kommunikation´ med medlemmar. Avskedandet ledde till chockvågor i Silicon Valley och krav från investerare på hans återkomst. Efter att ha avskedats tillkännagav Microsofts VD, Satya Nadella, att Microsoft hade anställt Altman och Greg Brockman, OpenAI:s ordförande och president, för att leda ett ´nytt avancerat AI-forskningsteam´. Majoriteten av OpenAI:s anställda hotade att säga upp sig om Altman och Brockman inte återanställdes av styrelsen. OpenAI meddelade senare att de hade nått en principöverenskommelse om Altmans återkomst.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 25 november

Open AI:s VD Sam Altman sparkad och återinsatt

Open AI:s VD, Sam Altman, sparkades under dramatiska omständigheter och återinsattes en vecka senare, vilket skapade förvirring och spekulationer. Altman var med i en panel på APEC:s VD-konferens i San Francisco dagen innan han blev sparkad från Open AI. Det är fortfarande oklart vad som egentligen hände.

Direktlänk Dela Sydsvenskan fördjupade 25 november

OpenAI:s VD Sam Altman återanställd efter omfattande kritik

Förra veckan avskedades Sam Altman, en framstående person inom AI-världen, från sin position som VD för OpenAI. Altman, som lanserade AI-baserade chatten ChatGPT för ett år sedan, har skapat stora störningar i teknikvärlden. Hans avskedande ledde till omfattande kritik och hot om avgångar från majoriteten av OpenAI:s anställda, vilket resulterade i att han återanställdes som VD. Trots detta har OpenAI:s rykte tagit skada och företaget rapporterar nu förluster på grund av serverkostnader för att träna ChatGPT. Altman har nu anställts av Microsoft.

Direktlänk Dela Geo TV News fördjupade 25 november

ÖppenAI-projekt Q* kan ha varit anledningen till Sam Altmans avskedande

ÖppenAI:s VD Sam Altman avskedades nyligen och återanställdes sedan, vilket ledde till spekulationer om orsaken till hans avskedande. Enligt rapporter kan det ha att göra med hanteringen av ett hemligt ÖppenAI-projekt med kodnamnet ´Q*´. Projektet ska vara en ny modell som utmärker sig på att lära sig och utföra matematik. Trots att den fortfarande bara löser matematik på grundskolenivå, ansågs den visa en tidigare osedd intelligens. Flera forskare skrev ett brev till styrelsen för att varna för projektet, med påståendet att det kunde ´hotar mänskligheten´.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade 25 november

OpenAI:s VD och medgrundare sparkas, hot om massavhopp och anställs av Microsoft

OpenAI, en ledande AI-företag, avskedade sin VD Sam Altman och medgrundare Greg Brockman den 17 november. Styrelsen hade oro över att Altman inte ägnade tillräcklig uppmärksamhet åt riskerna med OpenAIs teknologi. Nästan omedelbart hotade 747 av 770 anställda att lämna företaget. Microsofts VD Satya Nadella anställde snabbt Altman och Brockman. OpenAI har släppt en chatbot, ChatGPT, som har blivit mycket populär. Altman har varnat för farorna med oreglerad AI-utveckling. Microsoft, som har investerat över 13 miljarder dollar i OpenAI och äger 49 procent av det, anställde både Altman och Brockman och tillkännagav att de skulle leda ett avancerat forskningslabb vid Microsoft.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 25 november

Sam Altmans framgång som OpenAI VD gynnar snabb AI-utveckling

Sam Altmans framgång i att förbli VD för OpenAI var också en seger för dem som söker snabb utveckling av artificiell intelligens. OpenAI, och Altman själv, är i centrum för en debatt om AI-utveckling: hur snabbt bör mänskligheten sträva efter att bygga ´artificiell allmän intelligens´ - det vill säga fullt mänsklik intelligens, eller kanske till och med övermänsklig intelligens.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 25 november

ÖppenAI:s VD Sam Altman sparkas och återanställs under kontroversiella omständigheter

OpenAI:s VD Sam Altman har avskedats på grund av brist på transparens och partiskhet i sitt arbete. Efter avskedandet föreslog tillförordnade VD:n Emmett Shear att Mira Murati, företagets chefschef, skulle ta över Altman:s plats, men detta förslag varade inte länge då Murati var en del av en arbetarstrejk. Microsoft erbjöd sig att anställa Altman för att leda en AI-forskningsenhet. Trots detta meddelade OpenAI överraskande att Altman återanställts som VD. Det har även föreslagits att Microsoft kan förvärva OpenAI, trots företagets höga värdering på 80 miljarder dollar.

Direktlänk Dela Wealth of Geeks fördjupade 25 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter att ha blivit avskedad

Sam Altman, tidigare avskedad som VD för OpenAI, misslyckades först med att återta sin position men lyckades till slut säkra sitt gamla jobb vid artificiell intelligensföretaget. Reportrar har arbetat för att ta reda på vad som hände, varför det hände, vad som kommer härnäst och vilka konsekvenserna är för Altman, anställda, investerare, kunder och AI:s framtid.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 24 november

Mystisk OpenAI-modell Q* orsakar oro och kaos

En mystisk ny OpenAI-modell känd som Q* har fått teknikvärlden att prata. Modellen sägs ha orsakat oro på startup-företaget som ledde till det resulterande kaoset. AI-experter säger att modellen kan vara ett stort steg framåt men är osannolikt att den kommer att sluta världen snart. När dammet lägger sig på kaoset på OpenAI vet vi fortfarande inte varför VD Sam Altman sparkades - men rapporter har föreslagit att det kan vara kopplat till en mystisk AI-modell. The Information rapporterade att ett team lett av OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever hade gjort ett genombrott tidigare i år, vilket tillät dem att bygga en ny modell känd som Q* (uttalas ´Q star.´) Utskottet rapporterade att modellen kunde lösa grundläggande matematiska problem. Källor berättade för Reuters att denna modell orsakade en intern brandstorm, med flera personalmedlemmar som skrev ett brev till OpenAI:s styrelse varnande att det nya genombrottet kunde hota mänskligheten. Denna varning citerades som en av orsakerna till att styrelsen valde att sparka Sam Altman, som återvände som VD på onsdag efter dagar av oro på företaget, rapporterade Reuters.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 24 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter fem dagar av kaos

Sam Altman återinsattes som VD för OpenAI på tisdagen, vilket satte stopp för fem dagars kaos på företaget. OpenAIs styrelse, som förra veckan avsatte Altman, omorganiserades som en del av en överenskommelse mellan företaget och VD:n som banade väg för hans återkomst. OpenAIs styrelsemedlemmar, Helen Toner (AI-forskare vid Georgetown University), Ilya Sutskever (AI-forskare och medgrundare av företaget) och Tasha McCauley (teknikentreprenör), har blivit avlägsnade. Bret Taylor (tidigare med-VD för Salesforce) och Larry Summers (ekonom, som var Bill Clintons finansminister) kommer att gå med i styrelsen.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 24 november

OpenAI i kris efter dramatisk vecka

OpenAI, världens ledande AI-företag, har varit föremål för skratt och förvåning i teknikindustrin efter en dramatisk vecka där medgrundaren Sam Altman avskedades och sedan återinsattes som VD. Nu varnar experter för att OpenAI har passerat Rubicon och att det inte finns någon återvändo. Detta hotar att orsaka en ´brain drain´ inom företaget, då talanger står inför ett avgörande val mellan att stödja företagets ursprungliga uppdrag eller att bli rika. Detta kan leda till att fler anställda följer i fotspåren av Dario och Daniela Amodei, som lämnade OpenAI för att starta sitt eget AI-startup, Anthropic.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 24 november

OpenAI:s nya upptäckt Q* väcker säkerhetsfrågor, VD Sam Altman sparkad och sedan återinsatt

En rapport hävdar att den nya upptäckten kallad Q* har väckt säkerhetsfrågor och att anställda informerade styrelsen om detta innan VD Sam Altman blev avskedad. OpenAI, en ledande aktör inom generativ artificiell intelligens (AI), arbetade enligt uppgift med en avancerad upptäckt som personal forskare varnade för kunde hota mänskligheten. OpenAI:s styrelse avskedade Altman förra fredagen men återinsatte honom på tisdagen efter att nästan alla företagets 750 anställda hotade att säga upp sig om han inte återinsattes. Det är oklart varför Altman avskedades.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 24 november

Open AI-anställda larmar om potentiellt hot mot mänskligheten

Anställda på Open AI har larmat om en upptäckt som kan utgöra ett hot mot mänskligheten. Uppgifterna rör en matematikprodukt som går under namnet Q*. Daniel Gillblad, forskningsansvarig på AI Sweden, menar att det är svårt att veta exakt vad varningen handlar om, men att det troligen inte rör sig om en artificiell generell intelligens. Istället verkar det vara en förbättring av redan existerande modeller inom matematik.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 24 november

Nasdaq når 20-månaders topp på grund av AI-optimism och räntespekulationer

Nasdaq 100 Stock Index stängde på en 20-månaders topp, drivet av optimism kring artificiell intelligens (AI) och spekulationer om att Federal Reserve inte kommer att höja räntorna. Ökningen i aktiekurser har i stor utsträckning drivits av chiptillverkare, särskilt Advanced Micro Devices Inc och Intel Corp, som har sett en imponerande 11 procentig vinst denna månad. Nasdaq satsar stort på AI för att förbättra handel och marknadskontroll. Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, har utsetts till tillförordnad VD för OpenAI, efter Sam Altmans oväntade avhopp som nu har gått till Microsoft. Företag över olika sektorer omorganiserar sina verksamheter för att anpassa sig till AI. Privata kapitalföretag anpassar sig också till AI-landskapet.

Direktlänk Dela Claytoncountyregister.com fördjupade 24 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter hot om massuppsägningar

Sam Altman, VD för OpenAI, avskedades den 17 november men återinsattes fem dagar senare efter att anställda hotat med massuppsägningar. Styrelsen som avskedade honom har också ´bytts ut´. En av orsakerna till Altmans avskedande kan ha varit ett projekt kallat ´Q*´, som många på OpenAI tror är företagets genombrott i sökandet efter ´artificiell allmän intelligens´ (AGI). OpenAI beskriver AGI som ´autonoma system som överträffar människor i de flesta ekonomiskt värdefulla uppgifter´.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 24 november

OpenAI:s interna strider och konflikter leder till VD:s avsked och återanställning

OpenAI:s styrelse avskedade plötsligt VD Sam Altman för att sedan återanställa honom några dagar senare. Detta följde på interna spänningar inom företaget, som grundades 2015 av bland andra Altman och Elon Musk som ett icke-vinstdrivande forskningslabb. Efter att Musk lämnat företaget 2018, skapade OpenAI en vinstdrivande gren för att finansiera den kostsamma utvecklingen av avancerade AI-modeller. Detta ledde till konflikter mellan de som ville prioritera företagets ursprungliga principer och de som ville använda investerarnas pengar för att snabbt lansera konsumentprodukter. Trots att Microsoft är en stor investerare i OpenAI, har de inte en plats i styrelsen. Altman avskedades på grund av oenighet med styrelsen om snabb kommersialisering av OpenAIs produkter. Efter att 702 av OpenAIs 770 anställda hotade med att lämna företaget om Altman inte återanställdes, återinsattes han som VD och en ny styrelse bildades.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 24 november

OpenAI:s VD Sam Altman: Från skolavhopp till tech-miljonär

Sam Altman, VD för det artificiella intelligensföretaget OpenAI, har varit i rampljuset efter att ha blivit avskedad, kortvarigt anställd av Microsoft och sedan återanställd av OpenAI. Altman växte upp i St Louis, Missouri och kom ut som homosexuell i gymnasiet. Han hoppade av Stanford University 2005 för att fokusera på sitt företag Loopt, som senare såldes för 43 miljoner dollar. Altman, som nu är 38 år gammal, har en uppskattad förmögenhet på omkring 500 miljoner dollar och äger bland annat två McLaren-bilar och en gammal Tesla. Han bor med sin partner Oliver Mulherin, en mjukvaruingenjör, i San Francisco.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 24 november

OpenAI ett steg närmare Allmän Artificiell Intelligens

Flera anställda på OpenAI har uttryckt säkerhetsbekymmer om ett projekt kallat Q*, vilket de anser kan hota mänskligheten. De anställda är också oroliga för företagets kommersialisering av AI-verktyg. OpenAI:s VD Sam Altman, som nyligen återanställdes efter att ha blivit sparkad, är medgrundare till företaget som är känt för sina generativa AI-verktyg. Företaget har gjort framsteg i sitt mål att uppnå allmän artificiell intelligens (AGI). Det är oklart om de som skrev brevet till styrelsen är bland de 700 anställda som hotade att följa Altman till Microsoft efter hans avsked.

Direktlänk Dela Spiceworks fördjupade 24 november

OpenAI utvecklar avancerad AI-modell som kan lösa enkla matematikproblem

AI har lett till en massiv trafikökning på internet. Stora detaljhandlare drar sig tillbaka från självutcheckning. Blev Sam Altman sparkad för att AI kunde göra enkel matematik? Det har rapporterats att OpenAI arbetade med en avancerad AI-modell, kallad Q* eller ”Q-Star i OpenAI-dokument”, som väckte betydande säkerhetsproblem bland dess forskare. Denna modell, som kan lösa relativt enkla matematikproblem, representerar ett märkbart framsteg inom AI-utvecklingen. Andrew Rogoyski från University of Surrey´s Institute for People-Centred AI kommenterade betydelsen av en stor språkmodell (LLM) som kan lösa matematiska problem, och kallade det ett stort steg framåt i AI: s analytiska förmågor. Vissa tror att OpenAI har utvecklat ett sätt för AI att inte bara lära sig, utan att faktiskt undervisa andra modeller genom att skapa virtuella data. Detta har lett till diskussioner om etiska och säkerhetsaspekter av snabbt framväxande AI-teknologier, särskilt inom AGI, och OpenAIs engagemang för att utveckla ”säker och fördelaktig artificiell allmän intelligens till förmån för mänskligheten”.

Direktlänk Dela IT World Canada fördjupade 24 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI, styrelsen nästan helt ersatt

Sam Altman återvände chockerande som VD för OpenAI på tisdag, och styrelsen som avskedade honom har nästan helt ersatts efter ett uppror av anställda. Den enda överlevande i styrelserummet är Adam D´Angelo, VD för fråge-och-svar-sajten Quora. OpenAIs tidigare styrelse bestod av entreprenören Tasha McCauley, Helen Toner, strategidirektör vid Georgetown´s Center for Security and Emerging Technology, OpenAIs chefsforskare Ilya Sutskever, samt D´Angelo. Styrelsen sparkade Altman förra veckan med liten förklaring och försökte gå vidare genom att utse två tillfälliga VD:ar. Men tryck från Microsoft och Altman´s starka lojalitet bland de över 700 anställda på OpenAI, vilket ledde till att nästan alla hotade att lämna företaget, ledde till att Altman återinsattes på onsdag. OpenAIs nya styrelse kommer att ha mer erfarenhet på högsta nivå och starka band till både den amerikanska regeringen och Wall Street. D´Angelo kommer att åtföljas av den tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor och den tidigare finansministern och presidenten för Harvard University, Larry Summers.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 24 november

Risken med artificiell intelligens: Fallet med Sam Altman och OpenAI

Den dramatiska ökningen, fallet och återuppgången av Sam Altman som chef för Microsoft-stödda OpenAI väcker en mycket viktig fråga som ingen tycks kunna svara definitivt på: Är artificiell intelligens farlig? Och om det är så, vad bör göras åt det?

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade 24 november

OpenAI VD Sam Altman avsatt efter varning om AI-hot mot mänskligheten

Före OpenAI VD Sam Altmans fyra dagar i exil, skickade flera personal forskare ett brev till styrelsen där de varnade för en kraftfull artificiell intelligensupptäckt som de sa kunde hota mänskligheten, enligt två personer bekanta med ärendet. Det tidigare orapporterade brevet och AI-algoritmen orsakade att styrelsen avsatte Altman, generativ AI:s affischbarn. Före hans triumfartade återkomst sent på tisdagen hade mer än 700 anställda hotat att sluta och ansluta sig till Microsoft i solidaritet med sin sparkade ledare. OpenAI avböjde att kommentera.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 24 november

OpenAI återanställer VD Sam Altman efter hot om massuppsägningar

OpenAI återanställde sin VD, Sam Altman, efter att hundratals anställda hotat med att säga upp sig om han inte återanställdes. Enligt Bloomberg tjänar vissa av dessa anställda upp till $800,000 per år. Teknikindustrin är känd för sina höga löner, särskilt för ingenjörer inom artificiell intelligens (AI). OpenAI betalar de flesta ingenjörsroller mellan $200,000 och $370,000, med vissa specialroller som erbjuder närmare $450,000. Med bonusar och aktiebelöningar kan total kompensation för vissa OpenAI-ingenjörer komma närmare $800,000.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 24 november

OpenAI behöver en ny kurs efter ledarskapsdrama

Efter ett högspänt drama som varade i fyra dagar, där Sam Altman avsattes och återinsattes som VD för OpenAI, behöver det Microsoft-stödda företaget nu staka ut en ny kurs. Altman kommer att vara under press för att säkerställa att den omstartade OpenAI 2.0 inte bara är en uppgraderad version, utan levererar en kommersiellt framgångsrik ChatGPT, utan prövningar och tribulationer av styrelserumsmanövrer.

Direktlänk Dela The Economic Times fördjupade 24 november

AI-boom driver upp värdena på kryptovalutor

AI-boomen som kom med ChatGPT har haft en oväntad inverkan på kryptomarknaden. AI och Big Data-tokens började rusa, och steg nästan 10 till 15 gånger under året. Idag är tre av de 15 största vinnarna under året AI-tokens, nämligen Injective, Render och The Graph, med Injective som ökade med 1,093%. Kryptovalutor är mottagliga för extern påverkan och påverkas av trender på marknaden. AI har dock tenderat att driva marknaden framåt. AI:s framväxt i mainstreamkanaler var tack vare OpenAI´s ChatGPT, vilket ledde till att investerare började se möjligheterna med AI. Detta resulterade i att AI-tokens började stiga i värde och blev de bäst presterande tillgångarna på marknaden.

Direktlänk Dela FXStreet fördjupade 24 november

AI-upptäckt som hotar mänskligheten bakom bråk inom Open AI

En AI-upptäckt som kan utgöra ett hot mot mänskligheten kan ha varit orsaken till bråket inom företaget Open AI, där VD:n Sam Altman sparkades men senare återinsattes. Uppgifter om att AI:n kan bli mer kraftfull och intelligent än människor och därmed skapa egna agendor har framkommit. Flera anställda forskare ska ha varnat företagsstyrelsen om upptäckten. Anna Felländer, VD för anch.AI och forskare på Kungliga tekniska högskolan, menar att AI kan infiltrera digitala system och skada oss, till exempel genom cyberattacker.

Direktlänk Dela TV4 fördjupade 23 november

OpenAI-projekt Q* kan ha bidragit till VD Sam Altmans avsked

OpenAI:s teknikchef Mira Murati skickade nyligen ett internt brev till anställda om ett projekt kallat Q* eller Q-Learning. Detta projekt tros vara en av anledningarna till att OpenAI:s styrelse valde att avskeda VD Sam Altman. Anklagelser om brist på öppen kommunikation kring projektets framsteg beskrivs som en bidragande faktor till avskedet. Q* och Q-Learning är tekniker som kan hjälpa till att påskynda inlärningen av matematiska modeller mot AGI (Artificial General Intelligence).

Direktlänk Dela PC Guide fördjupade 23 november

OpenAI:s tidigare VD avskedas utan tydlig förklaring

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, avskedades utan tydlig förklaring, vilket skapar oro bland allmänheten. OpenAI hävdade att Altman inte hade varit ´konsekvent uppriktig´ med andra styrelsemedlemmar, men det är oklart vad detta innebär. En möjlig tolkning är att Altman ägnade för mycket tid åt andra affärsintressen, inklusive ett rapporterat datorkretsprojekt. Men det exakta skälet till att Altman avskedades är fortfarande okänt. OpenAI:s ursprungliga styrelsestruktur var avsedd att säkerställa säker utveckling av tekniken, men det är oklart om detta fortfarande är fallet. Två tidigare styrelsemedlemmar, Tasha McCauley och Helen Toner, har ännu inte kommenterat situationen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 november

Sam Altman återinsatt som VD för Open AI efter revolt

Sam Altman, grundaren till Open AI, fick sparken från företaget men återinsattes mindre än en vecka senare efter att personal och investerare revolterade. Styrelsen fick i stället gå. Detta diskuteras i en techpodd av Björn Jeffery och Henning Eklund, som listar de sju dödssynderna bakom kaoset på Open AI. De debatterar också om storägaren Microsoft nu firar eller sörjer. Dessutom nämns att Meta levererar pr-knep i världsklass.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 23 november

OpenAI:s VD avskedades och återanställdes oväntat

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades och återanställdes oväntat, vilket chockade teknikvärlden. Striden har implikationer bortom företagets styrelserum och visar på AI-industrins omogenhet samt den starka viljan i Silicon Valley att vara först. Det väcker också brådskande frågor om teknikens säkerhet. Konflikten mellan Sam Altman och OpenAI:s styrelse började med att styrelsen avsatte Altman som VD för att han inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen. Microsoft, som är minoritetsägare i OpenAI och har investerat cirka 130 miljarder kronor i företaget, informerades knappt om beslutet. Efter att mer än 95% av OpenAI:s anställda hotade med att sluta om inte Altman återanställdes, blev han återigen VD för företaget.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 november

OpenAI utvecklar banbrytande AI-system trots säkerhetsbekymmer

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, arbetade på ett banbrytande system, kodnamn Q*, innan tillfällig avstängning av VD Sam Altman, enligt en nylig rapport. Denna avancerade AI-modell visade förmågan att lösa okända grundläggande matteproblem, vilket markerar ett betydande steg i AI-förmågorna. Den snabba utvecklingen av Q* väckte säkerhetsproblem bland OpenAI-forskare, vilket ledde till en varning till styrelsen om dess potentiella hot mot mänskligheten. OpenAI:s Q* och kapplöpningen mot AGI. OpenAI ligger i framkant av denna kapplöpning, vilket väcker oro bland experter om konsekvenserna av sådana snabba framsteg.

Direktlänk Dela ReadWrite fördjupade 23 november

Kampen för AI:s själ: Kan OpenAI:s fruktbara motsägelse vara hållbar?

OpenAI, som började som ett ideellt forskningslabb, har utvecklats till en lönsam motsägelse: ett företag med vinstsyfte som övervakas av en ideell styrelse. Företagets kultur balanserar mellan vetenskapsmannens önskan att upptäcka, kapitalistens önskan att leverera produkter och den goda människans önskan att göra allt detta på ett säkert sätt. Men händelserna den senaste veckan, inklusive sparkandet och återanställningen av Sam Altman, väcker frågan om denna fruktbara motsägelse kan vara hållbar. Kan en organisation eller person upprätthålla vetenskapsmannens hjärna, kapitalistens drivkraft och den försiktiga hjärtat hos en tillsynsmyndighet? Eller kommer pengarna alltid att vinna?

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 23 november

OpenAI återanställer VD efter dramatiska omvälvningar

OpenAI, företaget bakom AI-boten ChatGPT, har genomgått dramatiska förändringar under den senaste veckan. Företagets VD, Sam Altman, avskedades den 17 november men återanställdes fem dagar senare efter protester från anställda. Händelsen har väckt diskussioner om hur kommersiell konkurrens påverkar utvecklingen av AI-system och hur snabbt AI kan implementeras på ett etiskt och säkert sätt. Altman, som är en framgångsrik investerare och entreprenör, var medgrundare till OpenAI och har varit VD sedan 2019. Han övervakade en investering på cirka 13 miljarder dollar från Microsoft.

Direktlänk Dela Nature fördjupade 23 november

OpenAI kan ha löst ´superintelligens´-problemet

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, kan ha löst ´superintelligens´-problemet och hanterar nu konsekvenserna för mänskligheten. Enligt The Information var denna genombrottshändelse inom generativ AI orsaken till interna störningar i företaget och kan leda till utvecklingen av ´superintelligens´ inom detta decennium eller tidigare. OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever ledde genombrottet som möjliggör för AI att lösa problem den aldrig sett förut genom att använda renare och datorgenererade data. OpenAI arbetar nu med att integrera denna kraft i sina premiumprodukter som GPT-4 Turbo och GPT:s chatbot-agenter.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade 23 november

AI21 stärker ledarskapet med tidigare amerikansk ambassadör

AI21, en israelisk AI-plattformsutvecklare, har utsett den tidigare amerikanska ambassadören till Israel, Thomas Richard Nides, till sitt första oberoende styrelsemedlem. Detta kommer i kölvattnet av interna problem på OpenAI, AI21:s huvudkonkurrent. Nides bidrag till AI21:s ledarskap ses som ett strategiskt drag för att stärka AI21:s globala marknadsexpansion. Nides har tidigare tjänstgjort som amerikansk ambassadör till Israel och var biträdande utrikesminister i Obama-administrationen. Han har också en tioårig erfarenhet från Morgan Stanley, där han innehade nyckelroller som VD och COO.

Direktlänk Dela The Jerusalem Post fördjupade 23 november

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder efter kort avsked

Sam Altman, VD för OpenAI, företaget bakom artificiell intelligensverktyget ChatGPT, lämnade sin position förra fredagen, men återvände redan på tisdagen. OpenAI grundades av Altman som en ideell organisation med syftet att säkert bygga AI som presterar bättre än människor och gynnar mänskligheten. Företaget blev senare ett vinstdrivande företag, men styrs fortfarande av sin ideella styrelse. Anledningen till Altmans avskedande var bristande öppenhet i hans kommunikation med företagets dåvarande styrelse. OpenAI meddelade på tisdagen att de nått en principöverenskommelse om att Altman ska återvända som VD under en annan styrelse.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 23 november

OpenAI-personal varnade för tekniskt genombrott innan Sam Altman sparkades

Sam Altman, tidigare CEO för OpenAI, pratade om ett tekniskt framsteg inom företaget dagen innan han sparkades. Källor till Reuters avslöjade att personal skrev till styrelsen och varnade för ett genombrott som kunde skada mänskligheten. Ett projekt med namnet Q* hade forskare optimistiska om att uppnå AGI (Artificial General Intelligence). Reuters kunde inte granska ett exemplar av brevet, och en person berättade för The Verge att styrelsen inte hade fått ett sådant brev. Efter Altmans avsked hotade över 700 av OpenAI:s 770 anställda med att lämna företaget för Microsoft om han inte återinställdes. Altman återanställdes på tisdag kväll.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 23 november

OpenAI personal uppmanas dela sina åsikter efter Sam Altmans avsked och återinsättning

Efter en dramatisk vecka på OpenAI, där Sam Altman fick sparken innan planer på hans återinsättning tillkännagavs inom några dagar, vill vi höra från personalen på företaget. Vilken är din reaktion på de senaste händelserna? Har du några oro? Du kan välja att vara anonym om du pratar med oss och vi kommer att kontakta dig om du vill ta ditt bidrag längre. Dela din erfarenhet. Vi vill prata med anställda på OpenAI om de senaste händelserna på företaget.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter en förvirrande vecka

Sam Altman har återvänt som VD för OpenAI efter en vecka av förvirring. Altman avskedades plötsligt från sin roll som VD på grund av bristande kommunikation, vilket ledde till att medgrundare Greg Brockman lämnade företaget för Microsoft. Nästan alla anställda på OpenAI hotade att sluta om inte Altman återvände och styrelsen avgick. En dag senare återvände Altman som VD och styrelsen ersattes till stor del. Det finns fortfarande många obesvarade frågor, inklusive varför Altman avskedades från början.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 23 november

Sam Altman och Microsofts makt i tech-världen diskuteras

Sam Altman har varit i rampljuset på senare tid, med världen som ställer sig på hans och Microsofts sida. Emanuel Karlsten diskuterar hur dessa mäktiga aktörer inom teknikvärlden, som kanske är de rikaste, girigaste och mest brutala, plötsligt framställs som en god kraft som bara vill världen väl.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 23 november

Utvecklingen av allmän artificiell intelligens: dess potential och utmaningar

Den 31 augusti 1955 undertecknade fyra forskare, Jon McCarthy, Marvin Minsky, Nathaniel Rochester och Claude Shannon, ett förslag för att organisera en sommarseminarium 1956 för att diskutera en ny disciplin: artificiell intelligens (AI). Trots flera ´AI-vintrar´ har fältet återuppstått och utvecklats betydligt, särskilt sedan 2010 med introduktionen av ChatGPT och DALL-E 2022. Nu arbetar företag och forskare med en ännu mer ambitiös inriktning, allmän artificiell intelligens (AGI), som kan utföra alla intellektuella uppgifter som människor kan göra. AGI har potential att ersätta människor i nästan alla områden och göra mänskligt arbete föråldrat, vilket skulle ha enorma sociala och ekonomiska konsekvenser. Det finns dock också etiska och säkerhetsutmaningar att överväga.

Direktlänk Dela Xataka fördjupade 23 november

OpenAI rullar ut röstchattfunktion för alla ChatGPT-användare på mobil

OpenAI har introducerat röstchatt på ChatGPT för Android och iOS, en funktion som tidigare endast var tillgänglig för Plus- och Enterprise-prenumeranter. Nu kan alla mobilanvändare prata med ChatGPT genom att trycka på röstsymbolen i appen. Röstchatten, som drivs av en text-till-tal-modell, genererar ´mänskligt liknande ljud´ och erbjuder fem olika röster. Trots att funktionen nu är tillgänglig för alla, kan det ta tid innan den är tillgänglig universellt. OpenAI har nyligen genomgått en turbulent period, med avgångar och återanställningar av höga chefer.

Direktlänk Dela ReadWrite fördjupade 23 november

Teknikjättar tävlar om överlägsenhet inom artificiell intelligens

Efter att OpenAI:s medgrundare och VD Sam Altman fick sparken, anställde Microsoft honom snabbt som ledare för företagets nya interna AI-team. Detta sker i en tid då analytiker förutspår att marknaden för generativ AI kommer att nå 1,3 biljoner dollar under det kommande decenniet. Flera teknikjättar, som Meta Platforms, IBM och Amazon, tävlar om att säkra sin position. Varje företag har en unik strategi för sin AI, inklusive investeringar i och förvärv av framväxande företag. Avant Technologies och MongoDB är två företag som gör framsteg inom ren AI och molnteknik.

Direktlänk Dela Middle East North Africa Financial Network fördjupade 23 november

Microsofts vd Satya Nadella återinsätter Sam Altman efter Open AI-kaos

Microsofts vd, Satya Nadella, var inblandad i återinsättningen av Sam Altman efter turbulensen i Open AI. Nadella, som träffades i Seattle strax innan kaoset bröt ut, delade sina tankar om partnerskapet, framtiden och riskerna med artificiell intelligens. Open AI:s uppsägning av Altman skakade teknikindustrin och placerade Nadella ännu högre på listan över världens mäktigaste personer inom utvecklingen av artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 23 november

Drama på OpenAI: Före detta VD sparkad, personal hotar att sluta

Sam Altman, före detta VD för OpenAI, har sparkats av företagets ideella styrelse, vilket har lett till en oändlig dramacykel, inklusive hundratals anställda som hotar att sluta om han inte återinsätts. Ilya Sutskever, OpenAIs chefsforskare och styrelsemedlem, verkar ha varit en av huvudkrafterna bakom Altmans avsked. Sutskever, som beskrivs som en ´andlig ledare´ inom företaget, har etablerat sig som en esoterisk figur. OpenAI, som snabbt närmar sig en värdering på 90 miljarder dollar, har kastats in i en fördjupad kris av sin övergripande ideella arm.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 23 november

OpenAI:s medgrundare Sam Altman avskedad och återinsatt som VD

Sam Altman, medgrundare till OpenAI, avskedades oväntat som VD förra fredagen, ett beslut som chockade branschen. Hans roll som VD återinsattes dock bara några dagar senare. Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI och har rättigheter till dess befintliga teknik, bidrog till Altmans återkomst, och anställde snabbt honom samt en annan medgrundare och tidigare president, Greg Brockman, som slutade i protest efter VD:ns avskedande. Under tiden hotade hundratals OpenAI-anställda att säga upp sig. Altman och Brockman firade sina återkomster till företaget i inlägg på plattformen X, tidigare känd som Twitter, tidigt på onsdagen.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 23 november

Microsoft släpper en rad uppdateringar till Azure AI

Microsoft har släppt en mängd uppdateringar till Azure AI, företagets AI-paket för företag, med allt från nya språkmodeller till obehagligt realistiska text-till-tal-avatarer. Azure AI Language har förbättrats med GPT-3.5-Turbo, GPT-4, Z-Code++ och mer. En ny modell löser problem med översättning genom att kringgå engelska som mellanhand. Azure AI Vision har också förbättrats, med nya funktioner för ansiktsigenkänning och bildanalys. Dessutom har företaget introducerat text-till-tal-avatarer som kan skapa realistiska repliker av talare baserat på inmatad text och videodata.

Direktlänk Dela Finance Magnates fördjupade 23 november

OpenAI tar tillbaka Sam Altman som VD efter hot om massuppsägningar

OpenAI meddelade att de nått en överenskommelse om att återinföra Sam Altman som VD och utse nya styrelsemedlemmar, efter att nästan alla anställda hotat att sluta på grund av hans avsked. Företagets president och medgrundare Greg Brockman har också återvänt efter en kaotisk period. I ett inlägg på X sa företaget att de nått en principöverenskommelse för att Sam ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. De sa också att de arbetar på detaljerna i överenskommelsen.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 23 november

OpenAI forskare varnade för AI-hot innan VD avskedades

Innan OpenAI:s VD Sam Altman avskedades skickade en grupp forskare ett brev till styrelsen där de varnade för ett nytt artificiellt intelligens-algoritm som kunde utgöra ett hot mot mänskligheten. OpenAI hade skickat ett internt meddelande till personalen om ett projekt kallat Q* och ett brev till styrelsen. Enligt en källa kan Q* vara ett stort genombrott i företagets strävan efter artificiell generell intelligens (AGI). Styrelsen avskedade den tidigare VD:n Sam Altman för påstådd brist på transparens. Efter Altmans avskedande hotade över 700 personalmedlemmar att säga upp sig och gå till Microsoft i stöd för den avskedade chefen, vilket ledde till att Altman återinsattes på tisdagen.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 23 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkas efter varningar om AI-hot

OpenAI:s VD, Sam Altman, sparkades av företagets styrelse på fredagen. Flera forskare hade skickat ett brev till styrelsen med varningar om en kraftfull AI-upptäckt som de sa kunde hota mänskligheten. Denna AI-algoritm och det tidigare orapporterade brevet var en katalysator som ledde till att styrelsen sparkade Altman. Innan hans triumfartade återkomst sent på tisdagen hade över 700 anställda hotat att sluta och ansluta sig till Microsoft i solidaritet med sin sparkade ledare. OpenAI avböjde att kommentera.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 23 november

Microsoft firar OpenAIs återgång till normalitet efter kaos

Microsofts ledare firar OpenAIs återgång till normalitet efter dagar av kaos. OpenAI, som Microsoft har investerat cirka 13 miljarder dollar i, har upplevt en turbulent period som började när styrelsen plötsligt avskedade Sam Altman som VD. Microsoft anställde snabbt Altman och OpenAI:s medgrundare och president Greg Brockman, som avgick i protest mot Altmans avskedande, för att leda ett nytt avancerat AI-forskningsteam. Ett avtal nåddes slutligen för att Altman skulle återvända till OpenAI istället för att låta företaget kollapsa, vilket Fortune teknikreporter David Meyer skrev är ett resultat som är ´ganska idealiskt för Microsoft´.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI under ny styrelse

Sam Altman, före detta styrelsemedlem, kommer att återvända som VD för OpenAI under en ny styrelse. Detta kommer efter att han tidigare avlägsnats från sin position. Dessutom har amerikanska myndigheter avvärjt ett mordförsök på en Sikh-separatistledare på amerikansk mark. I andra nyheter har Storbritanniens höstbudget ökat skattebördan.

Direktlänk Dela Financial Times fördjupade 23 november

Open AI:s styrelse sparkar VD:n, delar av styrelsen tvingas gå

Open AI:s styrelse utlöste nyligen en säkerhetsbrytare och sparkade VD:n Sam Altman, vilket ledde till att delar av styrelsen fick gå. Open AI, som har en unik struktur med både en icke-vinstdrivande och en vinstdrivande enhet, har skapat denna struktur för att kunna finansiera utvecklingen av AI. AI-professorn Toby Walsh kommenterar att företagets självreglering nu verkar vara ett avlägset koncept, och förutspår att företaget sannolikt kommer att bli mer vinstbaserat i framtiden.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 23 november

Open AI gör stort genombrott inom AI, men kan utgöra hot mot mänskligheten

Forskare vid techbolaget Open AI varnade nyligen styrelsen för en kraftfull upptäckt inom artificiell intelligens som de anser kan utgöra ett hot mot mänskligheten. VD Sam Altman fick sparken på grund av sin pådrivande roll i kommersialiseringen av AI-teknik, men återfick senare sin position. Open AI har erkänt projektet Q*, som kan lösa enklare matematiska problem, som ett genombrott i sökandet efter artificiell generell intelligens.

Direktlänk Dela Dagens PS fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder till ledningen för OpenAI efter konflikt med styrelsemedlem

Efter en turbulent period på OpenAI har Sam Altman återvänt till ledningen. Helen Toner, en ung australiensisk styrelsemedlem som rapporterats vara i konflikt med Altman, har lämnat styrelsen tillsammans med två andra av de fyra styrelsemedlemmarna som avsatte Altman för mindre än en vecka sedan. Den nya styrelsen, som presenterades på onsdagen, leds av Bret Taylor, tidigare med-VD för mjukvaruföretaget Salesforce, och inkluderar Larry Summers, tidigare finansminister i USA, och Adam D´Angelo, teknikentreprenören och befintlig styrelsemedlem. Toner, som är i 30-årsåldern och examen från University of Melbourne, var i OpenAI:s styrelse i två år fram till onsdagen och är strategidirektör vid Georgetown’s Center for Security and Emerging Technology (CSET).

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 november

Varningsbrev om AI-hot kan ha lett till Altmans avsked från Open AI

Open AI:s VD Sam Altman fick sparken efter att anställda AI-forskare skickade ett brev till styrelsen varnande för en AI-upptäckt som kan utgöra ett hot mot mänskligheten. Detta brev och upptäckten kan ha varit en faktor till Altmans avsked. Altman återvände dock som VD bara dagar efter avskedet. Storägaren Microsoft fick veta om Altmans avsked endast en minut innan pressmeddelandet gick ut. Cirka 700 anställda på Open AI krävde Altmans återinsättning och styrelsens avgång.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter tumultartad period

Sam Altman har återvänt som VD för OpenAI efter att ha blivit avskedad, vilket markerar en kaotisk period som belyste djupa spänningar inom AI-gemenskapen. Styrelsen som avskedade Altman har nästan helt ersatts efter ett uppror från anställda, vilket förstärker hans position i företaget. Den enda överlevande i styrelserummet i den nya Altman-eran är Adam D´Angelo, VD för fråge- och svarssajten Quora. Han kommer att ansluta sig till ex-Salesforce co-VD Bret Taylor och tidigare amerikanska finansministern och presidenten för Harvard University, Larry Summers.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 23 november

OpenAI löser ledarskapskris, Sam Altman återinsatt som VD

Ledarskapskrisen som drabbade OpenAI löstes hastigt med ett kortfattat meddelande från företaget. Sam Altman återinsattes som VD och företagets djupa och lukrativa affärspartnerskap med Microsoft, som har en andel på 13 miljarder dollar i företaget, förblev intakt. Men överenskommelsen är fortfarande en vändpunkt för OpenAI och AI-fältet i stort. Altman, anhängare av utbredd AI-adoption och några av landets mest etablerade eliter verkar ha vunnit stort på krisen. Microsoft kan också komma att få mer inflytande över OpenAI. Ex-Salesforce med-VD Bret Taylor och före detta finansminister Larry Summers har utsetts till OpenAIs styrelse, vilket kan innebära att företaget kommer att alliera sig ännu mer med landets rikaste och mest inflytelserika eliter.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 23 november

Microsoft tar kontroll över OpenAI efter VD:ns avskedande

OpenAI, ofta omnämnt som ett ´start-up´, ansågs vara ett av världens mest kraftfulla företag. Som utvecklaren av ChatGPT och Dall-E hade det skapat två av de mest kända generativa artificiella intelligensverktygen. Dess VD, Sam Altman, var ofta i bild med världsledare och bidrog till debatten om hur tekniken skulle utvecklas på ett säkert sätt. Hans avskedande har dock understrukit den dominans och kontroll som Big Tech har över den mest formativa tekniken sedan internets födelse, då dess huvudinvesterare, Microsoft, tog kontroll. OpenAI:s lilla styrelse och ovanliga företagsstruktur var mogen för implosion och splittring.

Direktlänk Dela The Times fördjupade 23 november

OpenAI VD Sam Altman avskedas efter varningar om farlig AI-upptäckt

Före OpenAI VD Sam Altmans fyra dagar i exil skrev flera anställda forskare ett brev till styrelsen där de varnade för en kraftfull artificiell intelligens (AI) upptäckt som de sade kunde hota mänskligheten. Detta brev och AI-algoritmen var viktiga händelser före styrelsens avskedande av Altman. Mer än 700 anställda hotade att sluta och gå med i Microsoft i solidaritet med deras avskedade ledare. Efter att ha kontaktats av Reuters, erkände OpenAI i ett internt meddelande till personalen ett projekt som kallas Q* och ett brev till styrelsen före helgens händelser. En del på OpenAI tror att Q* kan vara ett genombrott i företagets sökande efter vad som kallas artificiell allmän intelligens (AGI).

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 23 november

Författare stämmer Microsoft och OpenAI för upphovsrättsintrång

En grupp av icke-skönlitterära författare, ledda av författaren Julian Sancton, har stämt Microsoft och OpenAI. De anklagar företagen för att ha tränat sin AI-chattbot, ChatGPT, att kopiera deras verk utan tillstånd och därmed gjort kommersiell nytta av miljontals, möjligen miljarder, upphovsrättsskyddade verk. Författarna, som har lämnat in stämningen i federala domstolen i Manhattan, söker ett ospecificerat belopp i skadestånd. Stämningen kommer mitt i en ledarskapskamp hos OpenAI, där styrelsen avsatte VD:n Sam Altman förra veckan, men återkallade honom efter hot om massuppsägningar.

Direktlänk Dela Just the News fördjupade 23 november

Kris hotar OpenAI efter VD:s avskedande

OpenAI, känd för att vara ledande inom generativ AI, riskerar att kollapsa efter avskedandet av sin VD, Sam Altman, vilket har utlöst en större kris. Nästan 700 av företagets 770 anställda skrev ett brev där de hotade med att säga upp sig om OpenAI:s styrelse inte avgick. Styrelsen hade kritiserat Altman för att ha prioriterat en snabb expansion av OpenAI utan att analysera riskerna med okontrollerad tillväxt av AI-programvara. Bland hoten med generativ AI finns möjligheten att AI-programvara kan användas för militära operationer, för desinformation eller till och med bli självständig och attackera människor. Emmett Shear har utsetts till Altmans efterträdare.

Direktlänk Dela FashionNetwork fördjupade 23 november

Apple investerar tungt i AI för att matcha konkurrenter

Apple investerar tungt i AI för att hålla jämna steg med konkurrenter som Microsoft och OpenAI. Trots att företagets virtuella assistent, Siri, inte verkar särskilt imponerande i åldern av ChatGPT, antyder rapporter att Apple har en stor insats i generativ AI och är på väg att spendera cirka 1 miljard dollar på dess utveckling. Det är oklart var Apple står i generativa AI-racet, men givet företagets storlek och förmåga att innovera skulle det inte vara förvånande om företaget har en AI-produkt som är ännu mer kapabel än den senaste versionen av ChatGPT.

Direktlänk Dela TipRanks fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder till OpenAI trots interna konflikter

Sam Altman återvänder till att leda OpenAI mindre än fem dagar efter hans överraskande avsked, vilket startade en kamp om hans talang, lämnade företaget i oordning och blottade djupa styrelsekonflikter över uppdraget för ett av världens mest värdefulla startups. OpenAI:s nya tillfälliga styrelse, som initialt inte kommer att inkludera Altman, kommer att ledas av Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce Inc. De andra direktörerna är Larry Summers, tidigare amerikansk finansminister, och befintlig medlem Adam D´Angelo, medgrundare och VD för Quora Inc.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 23 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter att ha blivit avskedad

Sam Altman har återinsatts som VD för OpenAI, endast fem dagar efter att OpenAIs styrelse avskedade honom. Styrelsen kommer att omorganiseras och en ny uppsättning direktörer, inklusive Bret Taylor och Lawrence Summers, kommer att ansluta sig. Det är oklart om nyheterna om OpenAI kommer att lugna ner sig.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 23 november

OpenAI:s tekniska framsteg orsakar oro bland personalen

Dagen innan han sparkades av OpenAIs styrelse förra veckan, antydde Sam Altman att företaget nyligen hade gjort en teknisk framsteg som tillät det att ´skjuta tillbaka okunnighetens slöja och framåt upptäckternas gräns´. Dessa kryptiska kommentarer på APEC CEO Summit gick mestadels obemärkt eftersom företaget hamnade i kaos. Men vissa OpenAI-anställda tror att Altmans kommentarer hänvisade till en innovation av företagets forskare tidigare i år som skulle tillåta dem att utveckla mycket kraftfullare artificiella intelligensmodeller. Tekniska genombrottet, lett av OpenAIs chefsforskare Ilya Sutskever, väckte oro bland viss personal att företaget inte hade lämpliga skydd på plats för att kommersialisera sådana avancerade AI-modeller.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 23 november

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder efter att ha blivit utkastad av styrelsen

Sam Altman, VD för AI-startupen OpenAI, återvände till företaget fem dagar efter att styrelsen hade tvingat honom att avgå. Efter intensiva förhandlingar och påtryckningar bytte OpenAI ut sin kritiserade styrelse mot en mer traditionell grupp, inklusive före detta finansminister Lawrence Summers och en före detta verkställande från Salesforce. OpenAI, som för två dagar såg ut att vara på randen till kollaps, kommer nu att ersätta en starkt kritiserad styrelse med en mer traditionell grupp. Altman var inte namngiven till styrelsen på tisdagskvällen, och det var inte klart om han någonsin kommer att bli det.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder till OpenAI efter abrupt avskedande

Sam Altman, teknikentreprenör och tidigare VD för OpenAI, återvänder till företaget efter att ha blivit avskedad förra veckan. Anledningen till hans avskedande förblir oklar, men OpenAI skrev i ett blogginlägg att han inte var konsekvent ärlig i sin kommunikation. Efter hans avskedande ersattes Altman tillfälligt av företagets CTO Mira Murati och sedan av Emmett Shear, tidigare chef för Amazon-ägda Twitch. Altman var på väg att börja på Microsoft, men över 700 anställda på OpenAI skrev ett brev där de krävde att styrelsen skulle avgå och återinsätta Altman. Nu kommer Altman tillbaka till OpenAI och kommer att rapportera till en ny styrelse.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 23 november

OpenAI´s VD Sam Altman avsatt efter varning om kraftfull AI-upptäckt

Flera forskare på OpenAI skickade ett brev till styrelsen varnande för en kraftfull AI-upptäckt som de sa kunde hota mänskligheten, före VD Sam Altmans fyra dagar i exil. Detta brev och AI-algoritmen var en katalysator som ledde till att Altman avsattes. Mer än 700 anställda hotade att sluta och gå med i Microsoft i solidaritet med deras avskedade ledare. OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, hade gjort framsteg på projektet Q*, vilket vissa internt tror kan vara ett genombrott i företagets sökande efter superintelligens.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 23 november

OpenAI-forskare varnar för AI-upptäckt som kan hota mänskligheten

Flera forskare vid OpenAI skickade ett brev till styrelsen, där de varnade för en kraftfull AI-upptäckt som de ansåg kunde hota mänskligheten, innan VD:n Sam Altman avsattes. Brevet och AI-algoritmen var en katalysator som ledde till att styrelsen avsatte Altman. Mer än 700 anställda hotade att sluta och gå med i Microsoft i solidaritet med sin avskedade ledare. Enligt en källa berättade verkställande direktören Mira Murati att ett brev om AI-genombrottet Q* utlöste styrelsens handlingar. OpenAI har gjort framsteg på Q*, som vissa internt tror kan vara ett genombrott i företagets sökande efter superintelligens.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 23 november

Meta kan dra nytta av OpenAI:s ledningsdrama

Meta-VD Mark Zuckerberg var inte direkt involverad i dramatiken kring Sam Altmans avgång och återkomst till OpenAI, men hans företag kan dra fördel av situationen. Microsoft, OpenAI:s största finansiella stöd, har positionerat startupföretaget som en viktig molnpartner, men detta har fått kritik när frågor uppstått om hur styrelseproblemen kunde undgå Microsoft och dess VD Satya Nadella. Meta har å andra sidan haft lyxen att följa händelserna på sidlinjen. Detta kan hjälpa Meta att stärka sina open-source Llama AI-initiativ och kan även hjälpa med rekrytering. Meta fortsätter att investera tungt i generativ AI och stora språkmodeller, liknande de som hjälpte till att skapa OpenAI:s ChatGPT.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 23 november

OpenAI:s styrelse genomgår stora förändringar efter VD:s avskedande

OpenAI:s styrelse har varit föremål för kritik under det senaste året, och ansågs vara för liten och splittrad för att effektivt styra ett av de snabbast växande start-ups i Silicon Valleys historia. Förra veckan avskedades Sam Altman, OpenAI:s populära och inflytelserika VD, av fyra av styrelsens medlemmar. Efter fem turbulenta dagar, där Altman mobiliserade nästan alla företagets 770 anställda för att lobba för styrelsens avgång och hans återinsättning, återvände Altman till företaget. Både styrelsen och Altmans allierade diskuterade över ett halvt dussin alternativ för styrelsens framtid, inklusive att utöka styrelsen till mellan tre och sju medlemmar. De övervägde också omkring 30 kandidater, inklusive Laurene Powell Jobs, änka till Steve Jobs och grundare av Emerson Collective, och Brian Chesky, VD för Airbnb. På tisdagskvällen kom båda sidor överens om att skapa en provisorisk trestyrelse, som förväntas expandera under de kommande månaderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI

Sam Altman, VD för OpenAI, återvänder till företaget som VD, vilket stärker hans grepp om startupföretaget. Detta kan eventuellt ge honom mer makt när företaget introducerar teknik som kan rubba hela branscher. OpenAI återkallar Altman bara dagar efter hans avsked och installerar också en omstrukturerad styrelse som kan ge skarpare granskning av startupföretaget. Starkt stöd från investerare, inklusive Microsoft, kan dock ge Altman mer utrymme att kommersialisera tekniken. Styrelsen sparkade Altman förra veckan med liten förklaring och försökte gå vidare genom att utse en tillfällig VD två gånger. Men press från Microsoft - och Altman´s starka lojalitet bland de över 700 OpenAI-anställda som nästan alla hotade att lämna företaget - ledde till att Altman återinsattes på onsdag.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 november

OpenAI:s VD, Sam Altman, avlägsnades av företagets styrelse men återvände efter massprotester från personalen. Denna förändring ledde till att styrelsen omorganiserades, med flera medlemmar som lämnade sina poster. Detta har lett till spekulationer om företagets framtid och hur AI-industrin ska styras. Styrelsen hade tidigare en kritisk roll i att hålla företagsledningen i schack, men frågan är nu om de kommer att ha samma makt i framtiden. Situationen har också lett till diskussioner om reglering av AI-företag och huruvida de kan lita på att balansera potentiella risker med en önskan att tjäna pengar.

Wired fördjupade 22 november

OpenAI:s nya styrelse signalerar skift i synen på A.I.

OpenAI, en av USA:s största start-ups, har genomgått en omvälvande förändring de senaste fem dagarna. Sam Altman, företagets tidigare VD, återvände till företaget efter att ha blivit sparkad av styrelsen förra fredagen. Den nya styrelsen består initialt av tre personer: Adam D’Angelo, VD för Quora, Bret Taylor, en före detta exekutiv på Facebook och Salesforce, och Lawrence H. Summers, före detta finansminister. Microsoft, OpenAI:s största investerare, förväntas ha ett större inflytande över OpenAI:s styrning framöver. De som tidigare var med och drev fram A.I. med en blandning av rädsla och vördnad har nu ersatts av företagsledare som ser A.I. som ett verktyg för att öka produktivitet och reducera arbetskostnader.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

OpenAI: Från ideell organisation till kommersiellt företag

OpenAI, en organisation inriktad på att utveckla artificiell intelligens (AI) på ett säkert sätt, har genomgått en betydande förändring. Företagets VD, Sam Altman, sparkades av styrelsen men fick senare tillbaka sin position efter att ha hotat med att ta med sig nästan alla anställda till Microsoft. OpenAI, som ursprungligen var en ideell organisation, blev tvungen att bli ett kommersiellt företag på grund av de höga kostnaderna för AI-utveckling. Trots detta behöll den ideella styrelsen det juridiska ansvaret. Microsoft köpte en minoritetsandel i företaget och bidrog med 13 miljarder dollar.

Direktlänk Dela New York Media fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter styrelsestrid

Sam Altman, som sparkades som VD för OpenAI på fredagen men återinsattes på tisdag kväll efter en dramatisk kamp med företagets styrelse, har gått med på en intern utredning om påstått beteende som ledde till att styrelsen avsatte honom. Fyra styrelseledamöter hävdade i ett blogginlägg att Altman inte hade varit ´konsekvent uppriktig´ med styrelsemedlemmarna. Som en del av en kompromiss för att återvända till OpenAI kommer varken Altman eller den tidigare OpenAI-presidenten Greg Brockman att återta sina platser i företagets styrelse. De återvändande cheferna gick också med på en ny trepersoners styrelse som inkluderar Quora VD Adam D´Angelo, som var en del av den gamla styrelsen som sparkade Altman. Styrelsens nya ordförande är Bret Taylor, en tidigare co-VD för Salesforce, och tidigare finansminister Larry Summers är den tredje direktören.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 22 november

Drama på OpenAI: VD sparkad och återanställd, Microsoft steg in för att stödja

OpenAI:s styrelse sparkade VD:n Sam Altman på grund av meningsskiljaktigheter kring säkerhetsfrågor. Många toppchefer på OpenAI avgick, vilket ledde till risk för personaluppror. Microsoft ingrep och uttryckte stöd för OpenAI och vilja att anställa Altman och andra som lämnat företaget. Kort därefter återanställde OpenAI Altman och många anställda återvände. En del av OpenAI:s avtal att ta tillbaka Altman innebär skapandet av en ny styrelse. Korea Advanced Institute of Science and Technology har tillkännagivit en ny AI-modell för att förutsäga socioekonomiska situationer i svårtillgängliga platser som Nordkorea. A121 Labs säkrade en förlängning på 30 miljoner dollar på sin tidigare tillkännagivna finansieringsrunda. Meta har tillkännagivit planer för två nya generativa AI-verktyg för bildredigering och videoklippsskapande. Nya AI-verktyg och appar inkluderar Off/Script, Google Holiday Shopping AI-verktygssvit, Google Dreamtrack, Luminar Neo och Grok.

Direktlänk Dela Android Authority fördjupade 22 november

Effektiv altruism delar anställda och chefer i AI-företag

Under de senaste åren har den sociala rörelsen känd som effektiv altruism delat anställda och chefer på artificiella intelligensföretag över hela Silicon Valley, ställande troende mot icke-troende. OpenAI:s uppdelning visade dess inflytande och återkomsten av VD Sam Altman avslöjade hårda gränser, vilket satte punkt för ett tufft år för den splittrande filosofin.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter företagsstrid

OpenAI:s tidigare VD, Sam Altman, kommer att återvända till sin position efter en maktkamp inom företaget. OpenAI:s teknikchef Mira Murati, som kort var interimistisk VD, meddelade nyheten till företagets anställda. OpenAI har också kommit överens om att förnya styrelsen, som nu kommer att ledas av Bret Taylor, tidigare co-VD för Salesforce Inc. Andra direktörer i den ursprungliga styrelsen inkluderar Larry Summers, tidigare USA:s finansminister, och befintlig medlem Adam D´Angelo, medgrundare och VD för Quora Inc. Trots lättnaden finns det fortfarande många obesvarade frågor, inklusive den slutliga sammansättningen av styrelsen och de specifika orsakerna till att Altman ursprungligen avsattes.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 22 november

Framtiden för artificiell allmän intelligens: Vilka företag leder vägen?

Artificiell allmän intelligens (AGI) har fått stor uppmärksamhet inom vetenskapliga och tekniska samfund. AGI, även känd som ´stark AI´, syftar till att utveckla AI med en mänsklig nivå av kognitiv funktion, inklusive förmågan att självlära. Det finns fyra huvudsakliga tillvägagångssätt för AGI: symboliskt, emergentistiskt, hybrid och universalistiskt. Bland företagen som arbetar med AGI finns OpenAI, mest känt för sin lösning ChatGPT, och DeepMind, som har varit aktivt sedan 2010. Ett annat framväxande företag inom AGI är Adept, som i mars 2023 lyckades samla in 350 miljoner dollar i riskkapital.

Direktlänk Dela Securities.io fördjupade 22 november

OpenAI lanserar ´ChatGPT med röst´ för alla gratisanvändare

OpenAI lanserar ´ChatGPT med röst´ för alla gratisanvändare genom sin mobilapp, tidigare var det bara tillgängligt för betalande prenumeranter. AI:ns röstkommandon utnyttjar OpenAIs arbete med text-till-tal-teknologi och dess arbete med Whispers röstigenkänning. Efter problem med OpenAIs VD, har Sam Altman och dess president, Greg Brockman, återvänt till företaget med en ny styrelse. ´ChatGPT med röst´ är nu tillgängligt för alla gratisanvändare. Användare kan hoppa in i appen och trycka på hörlursikonen för att börja rösta sina frågor till ChatGPT.

Direktlänk Dela Androidcentral.com fördjupade 22 november

Efter att ha blivit avsatt som VD för OpenAI förra veckan, återvänder Sam Altman nu till sin position. Greg Brockman återtar sin roll som president för OpenAI, medan Mira Murati återgår till sin tidigare position som CTO. De tre forskare som avgick i solidaritet med Altman och Brockman är också tillbaka på företaget eller har ansökt om att få återvända. Trots detta kommer varken Altman eller Brockman att behålla sina platser i styrelsen. Styrelsen kommer nu att bestå av Adam D’Angelo, CEO för Quora, Bret Taylor från Google/Salesforce/Twitter och Larry Summers, ekonom vid Harvard. Altman kommer att frivilligt underkasta sig en intern utredning om skälen till att han avsattes som VD.

Slate Magazine fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder efter oväntad avsked

OpenAI:s tidigare VD Sam Altman återvänder till sin position efter att ha blivit oväntat avskedad. Greg Brockman, företagets tidigare styrelseordförande och president, kommer också att återvända. Dessa återanställningar kommer efter att en majoritet av OpenAI:s anställda undertecknade ett brev som krävde just detta. OpenAI meddelade också att de har en ny ´inledande´ styrelse, med Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och tidigare handelssekreterare Larry Summers som medlem. OpenAI har också blivit stämda i ett upphovsrättsmål av författaren Julian Sancton och andra författare, som anklagar företaget och Microsoft för att ha tränat flera versioner av ChatGPT med upphovsrättsskyddat material utan tillstånd.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade 22 november

OpenAI:s ledarskapsförändringar leder till att kunder söker alternativ

Efter förra veckans ledarskapsförändringar på OpenAI har många kunder börjat leta efter alternativ. Flera uppstartsföretag säger att de eller deras kunder överväger att lita mindre på OpenAI:s stora språkmodeller (LLM) sedan företaget avskedade Sam Altman, företagets medgrundare och VD. Trots att Altman nu verkar ha blivit återinsatt, anser vissa att oron beror på omvälvningen i sig, inte Altmans avgång. Bland dem finns Arjun Bansal, vars företag Log10 producerar verktyg som utvecklare kan använda för att skapa LLM-drivna applikationer. Martin Kon, president och COO för Cohere, som också tillhandahåller LLM för användning i applikationer, har också sett en ökning av förfrågningar sedan OpenAI:s omstrukturering började.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 22 november

OpenAI:s stjärn-VD Sam Altman entledigad, återinsatt och styrelsen utbytt på fem dagar

OpenAI, teknikföretaget bakom ChatGPT, har haft en turbulent vecka där dess VD, Sam Altman, avlägsnades, ersattes och sedan återinsattes inom loppet av fem dagar. Detta ledde till att större delen av styrelsen också avlägsnades och ersattes. Nästan alla anställda på OpenAI hotade att säga upp sig, företaget hade två tillfälliga VD:ar, Microsoft startade en ny AI-avdelning ledd av Altman och det fanns en verklig risk att företaget skulle kollapsa. Anledningen till dessa dramatiska händelser är fortfarande oklar.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter intern maktkamp

Sam Altman, den avsatte ledaren för OpenAI, har återvänt till företaget som avskedade honom för bara några dagar sedan. Detta följer en kort men kaotisk maktkamp som chockade teknikindustrin. OpenAI meddelade på tisdagen att de har ´kommit överens i princip om att Sam Altman ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse´. Den nya styrelsen kommer att ledas av den tidigare Salesforce med-VD:n Bret Taylor. Övriga medlemmar kommer att vara den tidigare amerikanska finansministern Larry Summers och Quora VD:n Adam D´Angelo. Samtidigt har Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI, anställt Altman och en annan medgrundare, Greg Brockman. Detta ledde till hot om avgång från hundratals OpenAI-anställda, som krävde styrelsens avgång och Altmans återkomst.

Direktlänk Dela Omaha World-Herald fördjupade 22 november

Inflection AI presenterar ny AI-modell som överträffar Google och Meta

Inflection AI, startup-företaget bakom chattboten Pi, har presenterat en ny AI-modell, Inflection-2, som företaget hävdar presterar bättre än två populära alternativ utvecklade av Google och Meta. Modellen presterade bättre än Googles PaLM Large 2-modell och slog Metas open-source-modell LLaMa 2 på olika mätningar. Inflection-2 kommer snart att integreras i Pi, efter att ha genomgått mer arbete för att lära sig Pi:s ton och svarsstil. Inflections VD Mustafa Suleyman säger att Pi kommer att uppdateras med den nya modellen ´väldigt snart´.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 22 november

OpenAI gör röstfunktionen gratis för alla ChatGPT-användare

OpenAI har tillkännagivit en betydande uppdatering för ChatGPT-användare - gratis tillgång till röstfunktionen för alla. Detta markerar en betydande utökning av kapabiliteter, vilket gör att användare kan interagera med ChatGPT med hjälp av sin röst på mobilappen. Den mycket efterlängtade röstfunktionen, som tidigare var exklusiv för betalande användare, är nu tillgänglig för alla. Detta är ett tecken på OpenAI:s engagemang för inklusivitet. Lanseringen av den kostnadsfria röstfunktionen kommer mitt i organisatoriska omvälvningar på OpenAI.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 22 november

OpenAI lanserar röstfunktion för ChatGPT gratis

OpenAI har meddelat att ChatGPT, den populära AI-baserade chatboten, nu har fått nya funktioner. Dessa funktioner har nu rullats ut globalt, och en av de mest intressanta funktionerna kommer att vara tillgänglig för alla användare, oavsett om de prenumererar på premiumversionen eller använder den kostnadsfria versionen. Funktionen ger ChatGPT röstkapacitet, vilket gör att den både kan ta emot frågor muntligt och svara på dem på samma sätt. Dessa funktioner kommer att finnas tillgängliga i mobilappversionen av plattformen.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 22 november

OpenAI söker europeisk plats för nytt kontor, Nvidia rapporterar stigande intäkter

Sam Altman, VD för OpenAI, meddelade under ett samtal vid University College London att han är ute på en turné i europeiska städer för att hitta en passande plats för ett nytt kontor. OpenAI har nyligen genomgått förändringar i ledningen och styrelsen. Nvidia, ett annat teknikföretag, har sett en kraftig ökning av sina intäkter enligt deras senaste vinst rapport. Dessutom diskuteras behovet av bättre reglering inom tekniksektorn, samt potentiella AI-lösningar för att förbättra mentalt välbefinnande för astronauter i rymden.

Direktlänk Dela Fox News Network fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder till OpenAI som VD efter kort avsked

Sam Altman kommer att återvända till OpenAI som VD mindre än en vecka efter att han avlägsnades från positionen. OpenAI meddelade att Altman kommer att återvända med en ny initial styrelse som inkluderar Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo. Taylor är tidigare VD för Salesforce, Summers är tidigare finansminister under president Bill Clinton, och D’Angelo är VD för Quora och enda medlemmen kvar från den tidigare styrelsen. OpenAI:s president Greg Brockman, som hade avgått i protest mot Altmans avsked, kommer också att återvända.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder till Open AI efter oväntat avsked och anställning på Microsoft

Sam Altman, tidigare VD för AI-bolaget Open AI, fick oväntat sparken av styrelsen på grund av förlorat förtroende. Detta ledde till spekulationer om orsaken till hans avsked, inklusive potentiella säkerhetsproblem med AI. Efter att ha blivit sparkad, fick Altman jobb på Microsoft, men på tisdagen organiserade Open AI:s anställda en namninsamling för att få tillbaka Altman. Runt 700 anställda krävde att Altman skulle få tillbaka sin roll och att styrelsen skulle avgå, annars hotade de att säga upp sig och ansluta sig till Altman på Microsoft. På onsdagen meddelades det att Altman återvänder till Open AI och att styrelsen byts ut.

Direktlänk Dela Sydsvenskan fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder till Open AI efter oväntat avsked

Sam Altman, VD för Open AI, har återvänt till företaget mindre än en vecka efter att han oväntat fick sparken. Detta har orsakat mycket uppmärksamhet och drama i Silicon Valley. Trots att Open AI:s Chat GPT har många imponerande egenskaper, klarar världen sig ännu utan dem. Enligt en rapport från analysfirman Kairos Future, sparar svenskar med högre utbildning i genomsnitt 27 procent av sina kostnader genom att använda generativ AI-teknik i sitt arbete.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 22 november

OpenAI:s ChatGPT Voice nu tillgänglig för alla användare

ChatGPT Voice, en funktion som tidigare var tillgänglig endast för premiumanvändare, är nu tillgänglig för alla användare av OpenAI:s chatbot. Till skillnad från Siri eller Alexa kan den hålla en konversation. Trots pågående omvälvningar i OpenAI:s ledning, med VD Sam Altman sparkad av styrelsen, anställd av Microsoft och sedan återanställd som VD av OpenAI inom loppet av fem dagar, fortsätter företaget att släppa nya uppdateringar. Röstfunktionen bygger på den vanliga ChatGPT-plattformen och allt du eller AI:n säger finns tillgängligt i textform. När du talar in i mikrofonen transkriberar ChatGPT dina ord och skickar dem till AI:n, som sedan omvandlar svaret till artificiellt tal.

Direktlänk Dela Tom´s Guide fördjupade 22 november

OpenAI:s chatbot ChatGPT nu tillgänglig med röstfunktion för alla användare

OpenAI:s populära chatbot, ChatGPT, är nu tillgänglig med röstfunktion för alla användare via mobilappen. Röstchatt har funnits för ChatGPT Plus och Enterprise-prenumeranter i några månader, men nu kan alla användare interagera med chatboten utan att behöva skriva sina förfrågningar. Alternativet är endast tillgängligt i appen, inte på ChatGPT:s webbplats. Användare kan välja mellan olika röster. Denna utveckling kommer i en turbulent tid för OpenAI, efter att de nyligen avskedade och sedan återinsatte sin VD och medgrundare Sam Altman.

Direktlänk Dela ZDNet fördjupade 22 november

OpenAI genomgår stora förändringar i styrelsen

OpenAI har genomgått flera förändringar i sin styrelse. Bret Taylor, tidigare medarbetare på Salesforce, Facebook och Google, har utsetts till ny ordförande och styrelsemedlem. Larry Summers, ekonom och tidigare finansminister, har också anslutit sig till styrelsen. Adam D’Angelo, grundare och VD för Quora, fortsätter som styrelsemedlem. Tasha McCauley, Helen Toner och Ilya Sutskever har lämnat styrelsen, men Sutskever fortsätter som anställd. Dessa förändringar följer efter återinsättandet av Greg Brockman som president och återkomsten av Sam Altman.

Direktlänk Dela Proactive Investors fördjupade 22 november

OpenAI CEO sparkad, företagets flaggskeppschatbot ChatGPT nere

Över helgen kom nyheten att OpenAI:s VD Sam Altman har blivit sparkad, vilket ledde till flera dagars spekulationer om företagets flaggskeppsprodukt ChatGPT:s framtid. ChatGPT, en interaktiv chatbot som försöker efterlikna mänsklig intelligens, gick igår kväll ner för användare över hela världen. Detta ledde till oro att programmet var sjunket eller att Altmans avsked orsakade ett sammanbrott. Användaren @pankisseskafka skämtade på plattformen X om att ChatGPT gick ner precis när universitetsstudenter närmar sig sina slutprov.

Direktlänk Dela The Daily Dot fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter dramatisk vecka

Efter en dramatisk vecka har Sam Altman återtagit rollen som VD för OpenAI, efter att ha blivit avskedad. Alla men en av styrelsemedlemmarna som var ansvariga för avskedandet kommer att lämna. Styrelsen för OpenAI gav efter för en överväldigande majoritet av anställda som krävde Altmans återkomst. Detta skedde efter att Microsofts VD Satya Nadella hotade att dränera företaget på dess bästa talanger. Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce, och tidigare amerikansk finansminister Larry Summers kommer att bli nya styrelsemedlemmar. Microsofts aktier steg med 1,10% till $377,10 i förhandeln.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 22 november

OpenAI- anställda kräver återgång av avskedad VD

OpenAI meddelade på tisdagen att dess medgrundare Sam Altman kommer att återvända till teknikföretaget som VD, bara dagar efter att han avskedats av styrelsen och snabbt meddelat att han ansluter sig till Microsoft. ´Vi har nått en principöverenskommelse om att Sam ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor (Ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo´, sa OpenAI i ett inlägg på sociala medier. OpenAI bildar också en ny styrelse som kommer att inkludera tidigare Salesforce co-VD Bret Taylor, som kommer att fungera som ordförande; ekonomen och tidigare USA:s finansminister Larry Summers; och befintlig direktör Adam D´Angelo, VD för Quora. Tre direktörer som var inblandade i beslutet att avskeda Altman - Ilya Sutskever, Helen Toner och Tasha McCauley - lämnar styrelsen.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som OpenAI:s VD, ny styrelse bildad

Sam Altman har återinsatts som VD för OpenAI efter att ha blivit avskedad förra veckan, vilket ledde till att hundratals OpenAI-anställda hotade att lämna företaget. En ny styrelse har också bildats, bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. Microsoft, som är OpenAI:s största investerare, har tecknat ett avtal med Altman efter hans avsked. Över helgen ersattes tillfälliga VD:n Mira Murati av Emmett Shear. Salesforce VD Marc Benioff försöker rekrytera missnöjda anställda till sina företag.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter företagskris

Sam Altman är tillbaka som VD för OpenAI efter en turbulent period där ovanlig företagsstyrning ledde till ett försök att avsätta honom, trots stöd från både Microsoft och majoriteten av OpenAIs personal. Processen var rörig men resultatet tycks bli ett starkare OpenAI med tydligare mål och syfte. Microsoft erbjöd anställning till Altman och Greg Brockman, och Twitchs medgrundare Emmett Shear hoppade in som tillfällig VD. Över 710 av företagets 770 anställda skrev under ett öppet brev till styrelsen där de krävde Altmans återkomst och styrelsens avgång. Altman och Brockman får sannolikt fortsatt stöd från Microsofts VD Satya Nadella.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter avsked

Sam Altman, tidigare CEO för OpenAI, har återinsatts på sin position efter att ha blivit avskedad. Altman har tidigare blivit ombedd att lämna sin position som mentor på det framstående startup-inkubatorn Y Combinator, på grund av anklagelser om självbetjäning. OpenAI:s styrelse har uttryckt oro över att Altman prioriterar sina egna intressen framför organisationens. Altman har återinsatts som VD för OpenAI, tillsammans med en ny styrelse bestående av allierade. Styrelsen har dock satt upp prioriteringar, inklusive att blockera Altman från en styrelseplats, organisera en fullständig och oberoende undersökning av företaget och säkerställa att inte alla nuvarande styrelsemedlemmar avgår.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 november

Sam Altmans återkomst till OpenAI och dess inverkan på Microsofts kontroll över AI-startup

Efter en händelserik period är det nu tillbaka till början - Sam Altman återvänder till OpenAI som verkställande direktör. Frågan nu är vilka förändringar Microsoft kan säkra för att förbättra sin kontroll över artificiell intelligens-startupen.

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade 22 november

Sam Altman leder OpenAI med ny styrelse efter dramatisk återinsättning

Sam Altman, som nyligen återinsattes som VD för OpenAI, kommer att arbeta med en initial styrelse som inkluderar två nya ansikten och en kvarvarande medlem från den tidigare styrelsen. De två nya medlemmarna är tech-veteranen Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce och ordförande för Twitter, och Larry Summers, tidigare finansminister och president för Harvard University. Kvarvarande på styrelsen är Adam D’Angelo, tidigare Facebook-chef och grundare av fråga-och-svar-webbplatsen Quora.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman återinsatt efter plötsligt avsked

OpenAI:s tidigare avskedade VD Sam Altman har återinsatts på sin post av en ombildad styrelse. Denna snabba förändring har överraskat politiker i Washington som redan har svårt att hänga med i teknologins snabba utveckling. Altman har tidigare spelat en central roll som guide för kongressen i AI-frågor. Oroligheterna kan leda till nya antitrustfrågor. Microsoft, OpenAI:s största investerare, hade betydande inflytande över processen. Om Microsofts direkta makt i AI-industrin växer, väcker det nya frågor om företagskoncentration i AI-branschen. Rohit Chopra, chef för Consumer Financial Protection Bureau, varnar redan för att AI-industrin kan vara på väg mot oligopol. OpenAI:s kaotiska kupp kan också öka Washingtons intresse för de existentiella risker som avancerad AI utgör.

Direktlänk Dela Politico fördjupade 22 november

Microsoft ger Windows 10-användare tillgång till AI-assistenten Copilot

Microsoft har bekräftat att företaget kommer att ge Windows 10-användare tillgång till AI-assistenten Copilot. Detta kommer att ske som en del av en ´fasad lansering´ där Copilot rullas ut till Windows Insiders som är anmälda till Release Preview Channel. Tillgången till Copilot kommer inte att vara tillgänglig för alla Windows 10-användare direkt, och Microsoft påpekar att det kan ta tid för en enhet att bekräftas som berättigad till Copilot på Windows, så det kanske inte visas direkt även om du har ´Få de senaste uppdateringarna så snart de är tillgängliga´ aktiverat.

Direktlänk Dela BetaNews fördjupade 22 november

OpenAI återanställer Sam Altman och omarbetar sin styrelse

OpenAI kommer att återanställa Sam Altman som VD och omarbeta sin styrelse med nya direktörer. Den initiala styrelsen kommer att ledas av Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce Inc. och direktör på Twitter innan det förvärvades av Elon Musk. De övriga direktörerna är Larry Summers, USA:s finansminister under president Bill Clinton, och befintlig medlem Adam D´Angelo, medgrundare och VD för Quora Inc. OpenAI arbetar nu med att ”reda ut detaljerna”. Styrelsen kommer inte att vara slutgiltig: dess huvudprioritet är att välja upp till nio nya direktörer. Altman kommer troligen att ansluta till styrelsen så småningom. Han gick också med på en intern utredning om det beteende som ledde till hans avsked.

Direktlänk Dela Luxembourg Times fördjupade 22 november

Nya verktyg för att upptäcka och minska ´hallucinationer´ i AI-modeller

Forskare och leverantörer utvecklar nya algoritmer för att upptäcka och minska de typer av ´hallucinationer´ som uppstår i stora språkmodeller (LLM) som driver ChatGPT och företagsappar. Ett sådant nytt verktyg är Galileo Labs ´Hallucination Index´, som rankar populära LLM baserat på deras benägenhet att hallucinera. OpenAI GPT-4, en av de bästa presterarna, tenderar att hallucinera cirka 23% av tiden för grundläggande frågor och svar. Galileo Labs har också utvecklat verktyg och arbetsflöden för att hjälpa företag att testa och mildra dessa aspekter av hallucination inom sina egna AI-implementeringar.

Direktlänk Dela Diginomica fördjupade 22 november

OpenAIs grundare Sam Altman återvänder till företaget efter avsked

Sam Altman, den tidigare ledaren för OpenAI, företaget bakom ChatGPT, återvänder till företaget efter att ha blivit sparkad förra veckan. Altman, som grundade OpenAI, har blivit en av de mest framstående personerna inom artificiell intelligens (AI). Han började sin karriär i teknikvärlden 2005 när han hoppade av Stanford University för att starta företaget Loopt, en geolokaliseringstjänst. Loopt lyckades samla in över 30 miljoner dollar i riskkapital innan det köptes upp av Green Dot Corporation för över 40 miljoner euro. Altman kommer nu tillbaka till OpenAI som VD, med ett nytt initialt styrelse bestående av tidigare Salesforce co-VD Bret Taylor, tidigare USA:s finansminister Larry Summers och Quoras VD Adam D’Angelo. Trots Loopts misslyckande gjorde det att Altman kunde etablera sig i Silicon Valley. Två år senare valdes han till efterträdare till Y Combinators president, den amerikanska datavetaren Paul Graham. Tre år senare grundade Altman tillsammans med Tesla-chefen Elon Musk, LinkedIn-medgrundaren Reid Hoffman och andra sponsorer OpenAI, ett forsknings- och implementeringsföretag för AI. Altman har sagt att de senaste och mest avancerade versionerna av ChatGPT kommer att rullas ut mycket gradvis för att få människor, institutioner och beslutsfattare att bekanta sig med det. Han anser att revolutionen som utlösts av ´allmän artificiell intelligens´ (AGI) är ´ostoppbar´.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 22 november

OpenAI:s framgång och interna stridigheter markerar AI:s utmaningar

OpenAI, skaparen av den populära AI-verktyget ChatGPT, har hamnat i centrum för en filosofisk debatt om utvecklingen av allmän artificiell intelligens för mänsklighetens bästa. Företaget, som grundades 2015 med målet att bygga säker och fördelaktig AI, har gått från en icke-vinstdrivande organisation till ett aktiebolag på grund av de höga kostnaderna för AI-forskning och -utveckling. Företagets värdering har nästan tredubblats från omkring $29 miljarder till $80 miljarder mellan maj och november 2023, med stora investeringar från Microsoft och konkurrenter som Anthropic. Trots framgångarna har OpenAI nyligen upplevt interna stridigheter, med över 700 anställda som hotar att sluta om styrelsen inte avgår.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 november

Misslyckad kupp på Open AI: VD Sam Altman återvänder

Sam Altman, VD för Open AI, fick sparken men är nu tillbaka på tronen. Altman, som kritiserats för att ha drivit företaget i en mer kommersiell riktning, fick starkt stöd från anställda som hotade att avgå om han inte återvände. Ilya Sutskever, forskningschef på Open AI, uttryckte ånger över kuppförsöket. Efter att ha lämnat Open AI, blev Altman och medgrundaren Greg Brockman anställda av Microsoft för att leda en ny AI-utvecklingsavdelning. Trots spekulationer om att Microsoft skulle ta över Open AI, återvände Altman och en ny styrelse tog över.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för Open AI efter kaotiskt avsked

Sam Altman, VD för teknikjätten Open AI, avskedades under kaotiska omständigheter men återvände till posten fem dagar senare med en helt ny styrelse. Avskedandet beskrevs som ´utan motstycke´ och skapade stor förvirring. Altman och medgrundaren Greg Brockman anställdes av Microsoft inom 48 timmar efter att de lämnat Open AI. Styrelsen byttes ut och Altman och Brockman återvände till företaget. Den tidigare styrelsen bestod av forskningschef Ilya Sutskever, Greg Brockman och de tre oberoende ledamöterna Adam D’Angelo, Tasha McCauley och Helen Toner. Den nya styrelsen består av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter att ha blivit sparkad från positionen för några dagar sedan. Företaget meddelade detta på X, tidigare Twitter. Sven Carlsson, en teknikreporter, menar att Altman´s återkomst kan tolkas som ett tecken på att kommersiella krafter har segrat. Han tror att oron över Altman´s snabba kommersialisering av saker tvingade honom att lämna, men detta ledde till en revolt bland de anställda.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 22 november

Sam Altman återanställd som VD för OpenAI efter bara fyra dagar

Sam Altman, tidigare avskedad som VD för OpenAI, har återanställts efter bara fyra dagar. Styrelsen hade tidigare sagt att de ´förlorat förtroendet´ för hans ledarskap. Altman bekräftade återanställningen och uttryckte sin glädje över att återvända till OpenAI och fortsätta bygga på deras starka partnerskap med Microsoft. Microsofts VD, Satya Nadella, hade tidigare bekräftat att Altman skulle ansluta sig till techjätten, men var öppen för att Altman stannade kvar på OpenAI. Dock ansåg han att företagets ledarskap behövde en förändring.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 22 november

OpenAI tar tillbaka Sam Altman som VD och överhaler sin styrelse

OpenAI kommer att ta tillbaka Sam Altman som VD och genomföra en större förändring i sin styrelse, inklusive att ta in nya direktörer som Larry Summers. Detta kommer efter att nästan alla anställda hotade att sluta om Altman inte återinsattes efter hans överraskande uppsägning. Bret Taylor, tidigare co-VD för Salesforce.com Inc. och direktör på Twitter innan det köptes av Elon Musk, kommer att vara ordförande för den initiala styrelsen. Andra direktörer inkluderar Summers, tidigare finansminister under president Barack Obama, och befintlig medlem Adam D´Angelo, medgrundare och VD för Quora Inc. OpenAI arbetar nu med att lösa detaljerna.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI

OpenAI meddelade att Sam Altman kommer att återvända som VD för det artificiella intelligens-startup-företaget som han var med och grundade, dagar efter att han sparkades av styrelsen. Företaget kommer att ha en ny initial styrelse inklusive Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo. Startup-företaget sa att Taylor kommer att vara styrelseordförande i ett inlägg på X sent på tisdagen.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter styrelsedrama

Sam Altman, som sparkades från sin roll på OpenAI, kommer att återvända till sin post som VD. Detta sätter punkt för en styrelsedrama som har fascinerat Silicon Valley och avslöjat maktkampen över kontrollen över artificiell intelligens framtid. Det initiala styrelsen kommer att bestå av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo. Altman kommer inte att ha en plats i den nya styrelsen, och styrelsen gick med på en oberoende utredning som kommer att undersöka alla aspekter av de senaste händelserna. Greg Brockman, som avgick i solidaritet med Altman, återvänder till företaget.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter dramatisk vecka

OpenAI har nått en preliminär överenskommelse för att låta Sam Altman återvända som företagets VD och bilda en ny styrelse. Detta signalerar slutet på en nästan veckolång dramatik utlöst av Altmans oväntade avsked av företagets tidigare styrelse. Företaget meddelade att Altman har gått med på att återvända som VD och att företaget kommer att ha en ny ´initial styrelse´ ledd av Salesforce med-VD Bret Taylor. Andra styrelsemedlemmar inkluderar före detta finansminister Larry Summers och Quora VD Adam D´Angelo. OpenAI medgrundare Greg Brockman meddelade också att han kommer att återvända till företaget.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för Open AI, styrelsen omorganiseras

Sam Altman kommer att återvända som VD för Open AI, enligt ett uttalande från företaget. Styrelsen kommer också att omorganiseras, med två nya medlemmar, Larry Summers, tidigare amerikansk finansminister och Harvard rektor, och Bret Taylor, tidigare VD för Salesforce, som blir ny styrelseordförande. Adam D’Angelo, medgrundare av Quora, kommer att behålla sin plats i styrelsen. Det är sannolikt att Altman också kommer att ta en plats i den nya styrelsen. Det är oklart hur den nya styrelsen kommer att se ut eller vilka av de gamla medlemmarna som kommer att få behålla sina platser.

Direktlänk Dela Sydsvenskan fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder till Open AI som VD

Sam Altman kommer att återvända till Open AI som VD. Företaget gör också förändringar i sin styrelse, där Altman kan ta en plats. Två nya medlemmar, Larry Summers och Bret Taylor, kommer att gå med i styrelsen. Summers är tidigare amerikansk finansminister och rektor på Harvard, medan Taylor tidigare har varit VD för Salesforce och kommer att bli styrelseordförande för Open AI. Adam D´Angelo, medgrundare till Quora, kommer att behålla sin plats i styrelsen. Det är ännu inte klart exakt hur den nya styrelsen kommer att se ut.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 22 november

Sam Altman tillbaka som VD för Open AI efter sparken

Sam Altman är återigen VD för Open AI, ett företag som äger Chat GPT, efter att ha blivit sparkad för fem dagar sedan, vilket skakade teknikbranschen. Han fick sparken efter en intern granskning visade att han inte varit helt uppriktig i sin kommunikation med styrelsen. Under hans frånvaro hoppade både han och medgrundaren Greg Brockman in i ett nytt AI-projekt på Microsoft, som tidigare investerat cirka 115 miljarder kronor i Open AI. Över 740 av företagets cirka 770 anställda skrev att de också skulle gå till Microsoft om Altman inte återvände.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för Open AI efter press från personal och investerare

Efter press från både investerare och personal har IT-jätten Open AI återinsatt Sam Altman som VD, men delvis bytt ut styrelsen i företaget. Altman uttrycker lättnad över beslutet och ser fram emot att återgå till Open AI och bygga ett starkt partnerskap med Microsoft. Styrelsen kommer nu att inkludera Bret Taylor som styrelseordförande, samt Larry Summers. Adam D´Angelo, medgrundare till frågeplattformen Quora, behåller sin position i styrelsen.

Direktlänk Dela TV4 fördjupade 22 november

OpenAI:s tidigare VD Sam Altman återvänder efter att ha blivit sparkad

Sam Altman, den tidigare ledaren för OpenAI, återvänder till företaget efter att ha blivit sparkad förra veckan. Detta kommer efter en period av intern konflikt och ökat externt tryck från företagets investerare. OpenAI meddelade att de nått en principöverenskommelse för Altman att återvända som VD med en ny initial styrelse som består av tidigare Salesforce co-VD Bret Taylor, tidigare amerikanska finanssekreteraren Larry Summers och Quora VD Adam D´Angelo. Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI och har rättigheter till dess teknik, anställde snabbt Altman på måndag.

Direktlänk Dela WHEC-TV fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter kraftig protest

Sam Altman har återinsatts som VD för OpenAI, efter att ha blivit avsatt av företagets styrelse förra veckan. Detta följde en kampanj som drivits av hans allierade, anställda och investerare. Styrelsen kommer att omformas utan flera medlemmar som motsatte sig Altman. OpenAI meddelade att de har nått en principöverenskommelse om att Sam ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. OpenAI är en av världens mest profilerade artificiella intelligensföretag och tillverkare av ChatGPT chatbot.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

AI-experten Sam Altman avskedas från OpenAI trots framgångar

AI-experten Sam Altman har avskedats från OpenAI, företaget bakom ChatGPT, trots att han har gjort sina ägare mycket rika på kort tid. OpenAI förväntade sig att få in nytt kapital baserat på en värdering av 86 miljarder dollar före Altmans avsked. OpenAI, som grundades 2015, består av en ideell del som fokuserar på forskning och ett dotterbolag som finansierar verksamheten. Det verkar som att problem uppstått i spänningen mellan idealism och profit. Styrelsen ansåg att Altman expanderade för snabbt utan att ta tillräcklig hänsyn till säkerheten. Altman har nu fått ett nytt jobb hos Microsoft, OpenAI:s största investerare.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 22 november

Sam Altman återtar VD-positionen för Open AI

Sam Altman återtar sin position som VD för Open AI, mindre än en vecka efter att han fick sparken. Företaget meddelade detta på X, tidigare Twitter. Anledningen till att Altman fick sparken har inte offentliggjorts, förutom anklagelser om att han inte varit uppriktig mot styrelsen. Efter att han fick sparken, krävde Open AI-anställda att han skulle få tillbaka sitt jobb. Nu kommer Altman att återvända till Open AI som VD med en ny styrelse bestående av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter chockavsked

Sam Altman, tidigare avskedad ledare för OpenAI, återvänder till företaget som sparkade honom förra veckan. San Francisco-baserade OpenAI meddelade att de har kommit överens om att Sam Altman ska återvända som VD med en ny styrelse bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. OpenAI:s tidigare styrelse, som inkluderade D´Angelo, vägrade att ge specifika skäl till varför de sparkade Altman, vilket ledde till intern konflikt inom företaget och ökat externt tryck från startupföretagets investerare. Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI och har rättigheter till dess teknik, anställde snabbt Altman på måndagen, liksom en annan medgrundare och tidigare president, Greg Brockman, som hade slutat i protest efter Altmans avsked.

Direktlänk Dela KPRC-TV fördjupade 22 november

OpenAI gör ChatGPT Voice Feature tillgängligt för alla användare

OpenAI har gjort en stor förändring i sina tjänster genom att göra ChatGPT Voice Feature tillgängligt för alla användare, tidigare var denna funktion endast tillgänglig för betalande användare. Detta är en betydande del av OpenAI-uppdateringen. Användare kan nu utan att betala använda ChatGPT Voice Feature. För att använda det behöver du bara ladda ner OpenAI-appen på din telefon och trycka på en ikon som ser ut som hörlurar. Detta markerar ett stort steg i världen för AI Voice Technology. Greg Brockman, före detta president för OpenAI, delade sina tankar om denna uppdatering. Han tror att det förbättrar upplevelsen avsevärt. Släppet av denna funktion sker vid en tidpunkt när OpenAI står inför interna utmaningar, särskilt när det gäller Sam Altman, den tidigare VD:n. Många OpenAI-anställda visar också sin oro och efterfrågar förändringar i företagets ledarskap. Med denna uppdatering öppnar OpenAI upp nya möjligheter för ChatGPT Accessibility Applications.

Direktlänk Dela Editorji fördjupade 22 november

OpenAI lanserar röstfunktion för ChatGPT trots interna skandaler

Trots att OpenAI nyligen avskedade sin VD, Sam Altman, fortsätter företaget att göra framsteg inom AI-världen. Företaget har lanserat en röstfunktion för ChatGPT, vilket kan vara ett lovande steg för tillgängligheten. Användare kan nu klicka på en hörlursikon för att använda sin egen röst för att kommunicera på mobilappen och får även ett hörbart svar. Funktionen lanserades först i september, men var då endast tillgänglig för betalande användare. Lanseringen följs av interna problem på företaget, inklusive en stor protester mot Altman´s avskedande.

Direktlänk Dela Digital Information World fördjupade 22 november

OpenAI släpper ChatGPT Voice-funktionen för alla användare mitt i CEO-drama

OpenAI har lanserat ChatGPT Voice för alla användare, en funktion som tidigare bara var tillgänglig för betalande kunder. ChatGPT Voice, som har fem unika röster - Juniper, Sky, Breeze, Ember och Cove - överträffar Apples Siri och Alexa när det gäller mänsklig rytm och intonation. Användare kan engagera sig i konversation med AI, som svarar verbalt. Funktionen skapades med OpenAIs Whisper-röstteknologi. Spotify använder också OpenAIs röstteknologi för att översätta podcasts till spanska, franska och tyska. Lanseringen kommer mitt i ledarskapsomskakningar och nästan 750 anställda hotar att lämna om styrelsen inte avgår och återinsätter Sam Altman och Greg Brockman.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 22 november

OpenAI och Microsoft stämda för upphovsrättsintrång av icke-fiktiva författare

OpenAI och Microsoft har blivit stämda av icke-fiktiva författare som hävdar att teknikföretagen har tränat sina AI-chattrobotar, såsom OpenAIs ChatGPT och Microsofts Copilot, med deras verk utan tillstånd. Författaren och Hollywood Reporter-redaktören Julian Sancton leder den föreslagna grupptalan som har lämnats in vid en federal domstol i Manhattan. Detta är den första författarstämningen mot OpenAI som också namnger Microsoft som en svarande. Sancton har bett domstolen om ett ospecificerat belopp i skadestånd och en domstolsorder för att blockera det påstådda intrånget.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 22 november

Tekniknyheter: OpenAI utökar ChatGPT, Sam Altman kan återvända till OpenAI, Bing använder GPT-4, EU överens om AI-reglering, Binance VD avgår

1) OpenAI har meddelat att ChatGPT:s röstfunktion nu kommer att utökas till alla användare. Tidigare var ChatGPT:s röstfunktion endast tillgänglig för plusprenumerationsanvändare. 2) OpenAI:s styrelse förhandlar med Sam Altman om hans möjliga återkomst till företaget. Om allt går bra kan Altman återvända som företagets VD redan i slutet av veckan. 3) Microsofts sökmotor Bing kommer snart att använda OpenAI:s senaste stora språkmodell, GPT-4, för att generera AI-genererade bildtexter och söksnuttar för varje enskild webbsida. 4) Tyskland, Frankrike och Italien har nått en betydande överenskommelse om hur AI behöver regleras i framtiden inom EU:s territorium. 5) Binance VD Changpeng Zhao har erkänt sig skyldig i penningtvättsfallet i USA. Som en del av avtalet med den amerikanska domstolen kommer Zhao att avgå som Binance VD och ordförande med omedelbar verkan. Binance har också gått med på att betala en böter på 4,3 miljarder dollar.

Direktlänk Dela Techpluto fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman får sparken

Kritiker av VD-löner hävdar ofta att VD:ar inte ´förtjänar´ sina enorma löner, men förtjänst har inget med det att göra. Stora och förebyggande morötter handlar inte om belöning efter faktum. De handlar om kontroll innan faktum, designade för att strikt styra de viktigaste beslutsfattarna, särskilt i en medie- och rättslig miljö där en okontrollerad VD kan orsaka oerhörd skada på organisationens intressen. Sent på söndagen, på frågan varför VD Sam Altman för OpenAI, skaparen av ChatGPT, fick sparken från sitt jobb, hade ChatGPT detta att säga: ´Styrelsen uppgav att Altman ´var inte konsekvent uppriktig i sina kommunikationer.´ Dock har specifika detaljer kring Altmans avresa inte offentliggjorts.´

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

OpenAI rullar ut röstfunktion för ChatGPT trots interna stridigheter

Trots interna stridigheter fortsätter OpenAI LP att rulla ut nya uppdateringar till sin ChatGPT chatbot. Företaget meddelade att användare nu kan ställa frågor till ChatGPT med sin naturliga röst och lyssna på dess svar, vilket innebär att de nu kan delta i riktiga samtal med den. Röstfunktionen, som först lanserades i september men då endast var tillgänglig för betalande abonnenter, rullas nu ut gratis till alla användare. Detta sker samtidigt som oordningen kring OpenAI:s ledarskap fortsätter.

Direktlänk Dela SiliconANGLE fördjupade 22 november

OpenAI gör ChatGPTs röstfunktion tillgänglig för alla användare

OpenAI har gjort röstfunktionen för ChatGPT tillgänglig för alla användare. Användare kan nu trycka på hörlursikonen för att tala med ChatGPT i mobilappen och få ett hörbart svar. OpenAI lanserade först möjligheten att uppmana ChatGPT med din röst och bilder i september, men gjorde bara funktionen tillgänglig för betalande användare. Detta sker samtidigt som OpenAIs personal kämpar med den plötsliga avsättningen av deras VD och röriga förhandlingar för hans återkomst.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 22 november

OpenAI gör röstfunktionen ChatGPT tillgänglig för alla användare mitt i intern strid

OpenAI, AI-startupen, har meddelat att den nya röstfunktionen ChatGPT nu är tillgänglig för alla användare. Röstfunktionen lanserades för betalande användare i september och rullas nu ut till gratisanvändare. Före detta OpenAI-presidenten Greg Brockman kommenterade den senaste uppdateringen av ChatGPT och sa att den ´totalt förändrar ChatGPT-upplevelsen´. Detta sker mitt i pågående drama om kontrollen över OpenAI, där anställda hotar att sluta om inte den avskedade VD:n Sam Altman återinsätts och styrelsen avgår.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 22 november

Microsofts VD hävdar att OpenAI inte existerar utan deras inblandning

Microsofts VD, Satya Nadella, har uttalat att OpenAI inte skulle existera utan Microsofts inblandning och att de inte konsulterades om avskedandet av Sam Altman, OpenAIs tidigare VD. Microsoft, som är OpenAIs största investerare, kontaktades inte av OpenAIs styrelse innan de avskedade Altman. Microsoft meddelade att de har anställt Altman och OpenAIs tidigare president, Greg Brockman, till en ny AI-enhet. OpenAI är för närvarande i ´intensiva diskussioner´ för att lösa sin personal- och ledarskapskris. Mer än 700 av OpenAIs 750 anställda har skrivit under ett brev som uppmanar styrelsen att återinsätta Altman och sedan avgå.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 november

Konflikt inom OpenAI kan leda till rättsliga konsekvenser

OpenAI, företaget bakom den populära chattbotten ChatGPT, har drabbats av en intern konflikt. Styrelsen har avskedat VD Sam Altman, vilket ledde till att nästan alla företagets 700 anställda skrev under ett brev där de hotade med att säga upp sig om styrelsen inte avgår. Microsofts VD, Satya Nadella, har krävt förändringar i företagets styrning. Enligt juridiska experter är de enda som kan tvinga OpenAIs nuvarande styrelse att avgå eller ändra sig domare eller statsadvokater. Detta har lett till att investerare överväger sina rättsliga alternativ.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 november

Nvidia rapporterar rekordintäkter trots saktande tillväxt

Förra året utmärkte sig artificiell intelligens i två företag framför alla andra. Ett av dem, OpenAI, har varit inblandat i en oöverträffad självdestruktiv kris sedan dess VD, Sam Altman, sparkades förra fredagen. Ett annat företag, Nvidia, som tillverkar de mest kraftfulla mikroprocessorerna, upplever framgångsrika dagar. Nvidia rapporterade rekordintäkter på 18,12 miljarder dollar (16,6 miljarder euro) för det tredje kvartalet i sitt räkenskapsår, vilket avslutades den 29 oktober 2023. Detta är mer än en tredubbling jämfört med samma period föregående år och 34% mer än föregående kvartal. Trots imponerande resultat reagerade marknaden inte starkt, eftersom företaget förutspådde intäkter på 20 miljarder dollar för det fjärde kvartalet, vilket innebär att tillväxten saktar ned jämfört med det tredje kvartalet.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 22 november

Teknikjättar försöker anställa OpenAI-medarbetare under företagets oroligheter

Flera teknikföretag, inklusive Microsoft, Salesforce, NVIDIA och Metas Fundamental AI Research (FAIR), har försökt anställa medarbetare från OpenAI i kölvattnet av oroligheterna efter avskedandet av företagets tidigare VD och medgrundare, Sam Altman. Detta har lett till starka reaktioner från anställda, med hot om att lämna företaget om Altman inte återinsätts. Bland dem som uttryckt denna avsikt finns Ilya Sutskever, den enda återstående medgrundaren i styrelsen. I samband med detta har ledare från de nämnda teknikföretagen erbjudit jobb till OpenAI-medarbetare som överväger att lämna företaget.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 22 november

Konflikt mellan Sam Altman och Helen Toner före Altmans avsked från OpenAI

Veckorna före Sam Altmans avsked som VD för OpenAI, hade han en konflikt med AI-forskaren Helen Toner, en av styrelseledamöterna i det icke-vinstdrivande företaget. Altman försökte få Toner att lämna styrelsen och engagerade andra styrelsemedlemmar i detta försök. Altmans avsked ledde till att fyra högre anställda avgick och fyra dagar av kaos inom det högt värderade startup-företaget, som fram till nyligen var den oantastliga ledaren inom AI-utveckling.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 22 november

OpenAI:s ledning förhandlar om återkomsten av VD:n Sam Altman

Oredan och osäkerheten på OpenAI fortsatte på tisdagen, när företagets ledning försökte förhandla om återkomsten av VD:n Sam Altman med företagets styrelse som avsatte honom. Under tiden planerar OpenAI:s största aktieägare, Microsoft, en mjuk landning för de anställda som sa att de kanske skulle lämna företaget om Altman inte återvänder och flyttar till mjukvarujätten.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

Elon Musk skapar kaos i OpenAI efter sparkandet av VD Sam Altman

Elon Musk har lagt till ytterligare kaos i den pågående krisen runt OpenAI efter avskedandet av VD Sam Altman. Musk uppmärksammade ett anonymt brev som anklagar Altman för olika exempel på oärligt beteende som VD för OpenAI. Brevet, som laddats upp på Github, togs bort mindre än en timme efter att Musk postade det. Brevet gör även anklagelser mot Greg Brockman, en medgrundare till OpenAI som avlägsnades som styrelseordförande förra veckan. Musk har själv anklagats för liknande beteende i flera av sina egna företag, inklusive Tesla, SpaceX och Neuralink.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedad, företagets medgrundare och forskare avgår

I en dramatisk händelseutveckling sent på fredagen blev Sam Altman, tidigare president för Y Combinator, avskedad som VD för AI-startupen OpenAI av företagets styrelse. Företagets långvariga president och medgrundare, Greg Brockman, avgick, liksom tre högt uppsatta forskare från OpenAI. Diskussioner pågår om att återanställa Altman som VD. Vidare överväger OpenAI:s styrelse att slå samman företaget med konkurrenten Anthropic. OpenAI har utsett Emmett Shear, medgrundare av videosajten Twitch, till tillförordnad VD. Samtidigt hotar företagets finansiering, då den planerade försäljningen av OpenAI:s anställdas aktier som värderar startupen till cirka 86 miljarder dollar kan vara i fara.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 22 november

Microsoft överväger förändringar i OpenAI:s styrelse

Microsoft Corp. diskuterar en lista över förändringar i styrningen som de planerar att begära från OpenAI:s styrelse för att förbättra styrelsen och förhindra att mjukvarujätten, startupföretaget inom artificiell intelligens största investerare, blir överraskad av stora strategiska drag. OpenAI avskedade VD Sam Altman på fredagen, och sedan dess har investerare uppmanat till hans återkomst. Microsoft, som erbjöd sig att anställa Altman, har sagt att de är öppna för att han återvänder till ChatGPT-tillverkaren så länge vissa kriterier uppfylls. Microsoft överväger även att försöka placera en av sina chefer i OpenAI:s styrelse.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 22 november

OpenAI:s ChatGPT upplever nästan totalt driftstopp efter ledningsförändringar

OpenAI, en ledande aktör inom AI-teknologi, har nyligen genomgått stora förändringar då VD:n Sam Altman avskedades och flera andra från OpenAI gick över till Microsoft. Efter dessa förändringar har ChatGPT, en av OpenAI:s tjänster, börjat uppleva nästan totalt driftstopp. Detta har lett till kritik mot OpenAI:s styrelse och frågor kring deras förmåga att leda företaget utan dess tidigare ledare. Enligt OpenAI beror problemet på ett problem med deras databasreplikor. Det är oklart om detta problem är en direkt följd av de senaste förändringarna inom företaget.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade 22 november

Konflikter i OpenAI:s styrelse leder till osäker framtid för företaget

Före Sam Altman avskedades från OpenAI förra veckan hade han och företagets styrelse varit i konflikt i över ett år. Altman försökte nyligen tvinga ut en av styrelsemedlemmarna på grund av en forskningsrapport som hon var medförfattare till och som han ansåg vara kritisk mot företaget. En annan medlem, Ilya Sutskever, som också är OpenAI:s chefsforskare, ansåg att Altman inte alltid var ärlig när han talade med styrelsen. Styrelsemedlemmarna oroade sig för att Altman var för fokuserad på expansion medan de ville balansera tillväxten med AI-säkerhet. Efter att Altman avskedades och Greg Brockman avgick, hotar nästan alla OpenAI:s 800 anställda att följa Altman till Microsoft, vilket har skapat osäkerhet kring företagets fortsatta existens.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

EU:s försök att reglera artificiell intelligens (AI) möter oväntat motstånd, medan AI-startupen OpenAI upplever interna konflikter. EU föreslog en lagstadgad AI-lag, men när OpenAI:s ChatGPT introducerades förändrades läget. Frankrike, Tyskland och Italien uttryckte sitt motstånd mot att reglera avancerade AI ChatGPT “foundation models”. I en tvåsidig icke-papper avvisade de tre EU-tunga viktarna parlamentets försök att införa strikta bindande regler. Samtidigt har OpenAI:s styrelse avskedat VD Sam Altman, vilket har lett till rykten om styrelsens motiv. Mer än 700 av OpenAIs 770 anställda har undertecknat ett brev där de säger att de kan lämna företaget om Altman inte återinsätts.

Center for European Policy Analysis fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman i maktkamp om framtiden för AI

Sam Altman befann sig i Las Vegas för helgens största fest, Formel 1-loppet, när han öppnade en Google Meet-länk som skulle starta en virvlande företagsmaktkamp om framtiden för artificiell intelligens. Innan han klickade på länken levde den 38-årige VD:n ett charmigt liv. Sedan hans företag, OpenAI, inledde AI-eran för ett år sedan med lanseringen av ChatGPT, hade Altman rest runt världen och mött presidenter och premiärministrar, och format den globala agendan för AI-policy. Och han var nära att samla in pengar som skulle värdera OpenAI till nästan 90 miljarder dollar, ungefär tre gånger vad det hade varit tidigare under året.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 22 november

Över 700 anställda hotar att lämna OpenAI efter VD:ns avsked

Över 700 anställda på AI-jätten OpenAI hotar att lämna företaget om inte styrelsemedlemmarna, som nyligen avskedade VD Sam Altman, avgår och återinsätter den tidigare VD:n. Många av de anställda som undertecknade ett brev med hot om att lämna företaget sade att de skulle gå till Microsoft, där Altman hamnade efter att ha blivit avskedad. Företag som Salesforce och Google´s DeepMind har sett en ökning av inkommande CV:n från OpenAI efter Altmans avsked, medan mindre AI-spelare har börjat proaktivt rekrytera OpenAI-personal.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 22 november

Stor omvälvning på OpenAI leder till oroligheter inom AI-sektorn

OpenAI, en AI-forskning och utvecklingsorganisation, har nyligen genomgått stora förändringar som har skapat oro inom teknikindustrin. OpenAI:s VD, Sam Altman, avskedades av styrelsen på grund av påstådd brist på transparens. Företagets president, Greg Brockman, avgick i protest. Båda har nu tagit jobb hos Microsoft, en stor investerare i OpenAI. Som ett resultat hotar 95% av OpenAIs anställda att också gå över till Microsoft. Denna utveckling har lett till frågor om säkerheten och etiken kring AI-utveckling, då Microsoft inte har samma fokus på AI-säkerhet som OpenAI.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 22 november

OpenAI lanserar gratis chattassistent ChatGPT Voice

OpenAI har lanserat sin senaste funktion, ChatGPT Voice, som ett gratis verktyg för alla användare. Tidigare var denna röstassistent, som drar sitt innehåll och kraft från sin stora språkmodell, endast tillgänglig under en premium prenumeration. Nu lanseras den dock för alla globala användare. ChatGPT Voice behöver inte textprompter för att svara användarna, utan tillåter personen att tala fritt eller engagera chattboten via talade samtal. För att få tillgång till ChatGPT Voice behöver användare ladda ner den dedikerade ChatGPT-appen, som också är gratis och kräver att användaren loggar in via sitt OpenAI-konto.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 22 november

Kommer OpenAI att släppa ChatGPT Alpha?

Användare upplever ökade fel när OpenAI implementerar en lösning för API:n och ChatGPT. Vissa ChatGPT-användare upplever fel på grund av hög efterfrågan på OpenAI-systemen, och ´ChatGPT Alpha´ dyker upp i rullgardinsmenyn för modellval. Utöver de nya röstfunktionerna i ChatGPT som är tillgängliga gratis och den fortsatta väntan på ett beslut om vart Sam Altman ska gå härnäst, är OpenAI på väg att lansera något stort? Enligt användare på Reddit kan det vara tillgängligt på chat.openai.com/?model=gpt-alpha. OpenAI arbetar med de ökade felen på API:n och ChatGPT.

Direktlänk Dela Search Engine Journal fördjupade 22 november

Sammanförhandlingar pågår för att återanställa OpenAIs entledigade VD Sam Altman

Samtal pågår för att förhandla om en återkomst för nyligen avskedade VD Sam Altman till OpenAI. Altman, OpenAIs tillfällige VD Emmett Shear och minst en medlem av OpenAIs styrelse, Quoras VD Adam D’Angelo, deltar i diskussionerna. Deltagandet av minst en styrelseledamot är betydande eftersom direktörerna i stort sett vägrade att kommunicera med Altman efter att ha sparkat honom från företaget. Vissa av OpenAIs investerare deltar också i samtalen, då många investerare har pressat för Altmans återkomst. Diskussionerna är pågående, privata och kanske inte resulterar i återkomsten av den avskedade VD:n.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 21 november

Spara $99 på livstidsåtkomst till den ultimata guiden för ChatGPT-prompter

ChatGPT gör det enkelt att snabbt producera högkvalitativt skriftligt innehåll, förutsatt att du vet hur du ska använda det. Kvaliteten på det genererade innehållet beror till stor del på kvaliteten på dina prompter. Nu finns det en guide, ´The Ultimate ChatGPT Prompts Guide´, som vanligtvis säljs för $119, men för närvarande är tillgänglig för endast $19.97. Guiden innehåller över 3000 prompter och beprövade strategier som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din interaktion med AI. Försäljningen slutar den 27 november kl. 11:59 Pacific.

Direktlänk Dela Cult of Mac fördjupade 21 november

Kris på OpenAI efter VD:s avskedande, personal hotar att lämna företaget

Artificiell intelligens (AI) företaget OpenAI, som kontrollerar två av de mest använda AI-verktygen i världen, GPT-4 och DALL-E, står inför en kris efter att VD Sam Altman avskedades. Nästan hela personalstyrkan hotar nu att lämna företaget om Altman inte ersätts som VD. Efter utnämningen av Emmett Shear som ny VD för OpenAI har anställda skickat ett brev till styrelsen där de hotar att lämna företaget om ingen åtgärd vidtas. Detta skulle kunna innebära att företaget endast skulle fungera med 5% (eller mindre) av sin personal. Altman har inte ännu skrivit på för Microsoft, men det är möjligt att han återvänder till OpenAI.

Direktlänk Dela Voonze fördjupade 21 november

OpenAI i intensiva diskussioner för att lugna personalen efter VD:s avsked

AI-företaget OpenAI är enligt uppgift i intensiva diskussioner för att lugna personalen efter att dess VD, Sam Altman, avsatts. Förra veckan meddelade företaget att det hade avslutat sitt samarbete med Altman på grund av hans brist på transparens i kommunikationen med styrelsen. Detta ledde till att över 500 av företagets 770 anställda skrev under ett öppet brev där de hotade att sluta om styrelsen inte avgick och återinsatte Altman. OpenAI:s vice VD för globala frågor, Anna Makanju, sade att företaget arbetar för att ena de anställda.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 21 november

Sam Altmans plötsliga avfärd från OpenAI, och möjliga återkomst, skapar stora rubriker i Silicon Valley. Händelsen har utlöst en intensiv debatt om utvecklingen av artificiell allmän intelligens (AGI). Altman har varit en framträdande figur i Silicon Valleys teknologiska uppgång och hans ledarskap har varit avgörande för att driva AI till randen av en ny era. Hans avfärd kan spegla djupare splittringar inom industrin över hastigheten och säkerheten för AGI-utveckling. AGI representerar nästa steg framåt - en AI som kan lära, resonera och tillämpa sin intelligens universellt, inte begränsad till specialiserade uppgifter.

The Dispatch fördjupade 21 november

Microsoft och Salesforce erbjuder sig att anställa OpenAI-anställda efter VD:ns avsked

Microsoft har erbjudit sig att anställa och matcha lönen för alla OpenAI-anställda som avgår efter att före detta OpenAI-VD:n Sam Altman sparkades från startupen och anställdes av Microsoft. Över 500 OpenAI-anställda skrev under ett brev där de hotade att sluta på OpenAI om inte OpenAIs nuvarande styrelse avgår och Altman återinsätts. Salesforce VD Marc Benioff sa också att företaget skulle ta emot alla OpenAI-forskare som sa upp sig och matcha deras kompensation. Erbjudandena kommer mitt i en brist på AI-talanger, med tre fjärdedelar av arbetsgivarna rapporterar att anställning av AI-kunnig personal är en prioritet då de inte kan uppfylla sina AI-relaterade talangbehov, enligt en studie av Amazon Web Services och forskningsföretaget Access Partnership.

Direktlänk Dela Investopedia fördjupade 21 november

Open AI-chefen Sam Altman sparkad från egen styrelse

Sam Altman, tidigare chef för Open AI, har blivit sparkad från sin egen styrelse, vilket har skapat stor uppståndelse inom AI-världen. Nicklas Hermansson, chefredaktör på framtidsmagasinet NomoFomo, jämför händelsen med att Tom Cruise skulle sparkas från Mission Impossible-filmerna. Hermansson menar att Altmans avgång kan leda till att många inom personalen också kommer att sluta, vilket kan öppna marknaden för andra liknande AI-verktyg. Han tror även att användningen av chattboten Chat GPT kommer att minska och att utvecklingen bromsas ner.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 21 november

Över 700 OpenAI-anställda kräver styrelsens avgång efter avsättningen av VD Sam Altman

Efter en explosiv helg som resulterade i att Sam Altman, en av tech-sektorns stigande stjärnor, avsattes som VD för OpenAI, har flera rapporter spekulerat om oenigheter kring AI-säkerhet. Inga konkreta skäl gavs för styrelsens beslut att avsätta Altman, men en förhandling följde där det signalerades att Altman kunde återvända som VD. Emellertid meddelade styrelsen på söndagen att Twitch medgrundare Emmett Shear skulle ta över som tillförordnad VD. På måndag morgon meddelade Microsofts VD Satya Nadella att Altman och den avsatta styrelseordföranden Greg Brockman skulle komma till Microsoft för att leda ett nytt avancerat AI-forskningsteam. Över 700 OpenAI-anställda har sedan dess skrivit under ett brev som kräver att styrelsen avgår och att de återinsätter Altman som VD.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 21 november

Framtiden för OpenAI och Sam Altman är oklar efter hot om massuppsägningar

Samtal pågår om framtiden för OpenAI och möjligheten att Sam Altman, det avsatte VD:n för AI-företaget, ska återvända. Detta kommer efter att nästan alla anställda hotat att sluta om han inte kommer tillbaka. Investerare och ledare försöker ta fram en plan för att få tillbaka Altman efter att det avslöjades att han skulle leda Microsofts nya AI-labb. Altman har signalerat att han kan återvända, men endast om de styrelsemedlemmar som avsatte honom avgår. Microsofts VD, Satya Nadella, har indikerat att han är öppen för båda alternativen. Framtiden för Altman och OpenAI är fortfarande oklar.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 november

OpenAIs chefsforskare gör tragiskt misstag

Ilya Sutskever, chefsforskare vid OpenAI, försökte nyligen avsätta Sam Altman, företagets tidigare VD. Sutskever informerade Altman om hans avsked under ett möte, vilket ledde till en omedelbar offentliggöring av Altmans avgång. Mer än 700 av OpenAIs 770 anställda har sedan dess skrivit under ett brev där de hotar med att säga upp sig om inte Altman återinsätts som VD. Sutskever har uttryckt ånger över sin inblandning i styrelsebeslutet och har också undertecknat brevet som kräver Altmans återkomst.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 21 november

Sam Altman kan återvända som VD för OpenAI

OpenAI:s styrelse och Sam Altman har inlett diskussioner om att återinföra den tidigare VD:n för det artificiella intelligens-startupet, rapporterade Bloomberg News. OpenAI:s framtid hamnade i fara efter att mer än 700 av dess 770 anställda skrev ett brev på måndagen där de sa att de kanske lämnar företaget för Microsoft om den avsatte VD:n inte återinsätts. En av styrelsemedlemmarna som drev ut Altman på fredagen bytte kurs på måndagen och skrev under brevet. Microsoft förlängde också ett erbjudande till den avsatte VD:n.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 21 november

OpenAI:s styrelse drabbad av flera avgångar och potentiella intressekonflikter

Tre styrelsemedlemmar i OpenAI avgick tidigare i år inom loppet av några månader, och företaget har inte hittat ersättare. En av de nuvarande medlemmarna, tidigare Facebook CTO och Quora CEO Adam D’Angelo, lanserade en AI-chattbot-plattform, Poe, som både utnyttjar och konkurrerar med OpenAI:s produkter. Tasha McCauley och Helen Toner, två andra medlemmar, har kopplingar till samma ideologiska välgörenhetsorganisation. John Loeber, medgrundare till digitala mäklarföretaget Limit, har granskat OpenAI:s styrelse genom att gå igenom Internet Archive och OpenAI:s skattedeklarationer.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 november

Samtal pågår om att återinföra tidigare VD för OpenAI

Samtal pågår mellan Sam Altman och OpenAI:s styrelse för att återinföra den tidigare VD:n för det artificiella intelligens-startupföretaget, enligt källor bekanta med ärendet. Diskussioner sker mellan Altman och minst en styrelsemedlem, Adam D´Angelo, och det rapporteras att den tidigare VD:n kan återvända som direktör i en övergångsstyrelse. Microsofts VD Satya Nadella uttryckte i en CNBC-intervju att han är öppen för att personal stannar kvar på OpenAI eller kommer till Windows-tillverkaren. Han sa att styrningen hos ChatGPT-tillverkaren behöver förändras oavsett var Altman hamnar.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 21 november

Kalifornien rekommenderar mänsklig granskning av AI-genererade resultat

Kaliforniens myndigheter bör använda människor för att granska alla AI-genererade resultat och avslöja när de använder tekniken för att utföra statligt arbete, enligt delstatens första rekommendationer om användning av generativ AI. Rapporten är nästa steg efter guvernör Gavin Newsoms exekutiva order i september som uppmanade delstaten att dra nytta av AI-teknik som kan skapa text, kod, bilder och annat innehåll vid uppmaning. Jason Elliott, guvernörens biträdande stabchef, uttryckte hopp om att detta blir en modell för vad ett antal andra regeringar runt om i världen kan sträva efter i fråga om säker, transparent, pålitlig AI.

Direktlänk Dela Bloomberg Law fördjupade 21 november

Rohit Chopra, chef för Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), varnar för att tekniken bakom artificiell intelligens (AI) kan leda till oligopol med stora konsekvenser för ekonomin. Hans kommentarer kommer efter att Sam Altman, medgrundare och VD för OpenAI, avskedades och sedan anställdes av Microsoft, OpenAI:s största investerare. Chopra är orolig för att stora teknikföretag nu överlappar med de stora grundläggande AI-modellerna, vilket väcker ännu fler frågor om hur vi ser till att de inte får för stor makt.

Politico fördjupade 21 november

Sam Altman kan återvända till OpenAI

Sam Altman och medlemmar i OpenAI:s styrelse har inlett förhandlingar om en möjlig återkomst för den sparkade medgrundaren och VD:n till AI-företaget, enligt personer med insikt i ärendet. Diskussioner pågår mellan Altman och minst en styrelsemedlem, Adam D’Angelo, sa personerna, som bad om att inte identifieras eftersom överläggningarna är privata och de kanske inte kommer att förverkligas. Samtalen involverar även några av OpenAI:s investerare, många av dem driver på för hans återinsättning, sa en av personerna.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 21 november

Kryptovalar staplar upp Cardano (ADA), Tron (TRX) och Everlodge (ELDG) - Google Bard förklarar varför

Nyligen observationer tyder på betydande valaktiviteter kring Cardano (ADA), Tron (TRX) och Everlodge (ELDG). Detta har fångat uppmärksamheten och väckt nyfikenhet inom kryptosamhället. AI-chatten Google Bard har gett några skäl till att dessa tre tokens är så tilltalande. Cardano (ADA) ser ett uppsving i valintresset på grund av potentiella samarbetsmöjligheter. Tron (TRX) har också sett en märkbar valackumulering, parallellt med den snabba expansionen av sitt ekosystem. Valaktiviteten kring Everlodge (ELDG) har intensifierats på grund av växande spekulationer om att projektet kan revolutionera fastighetsmarknaden.

Direktlänk Dela Captain Altcoin fördjupade 21 november

Open AI:s VD Sam Altman avsatt och rekryterad till Microsoft

Open AI:s VD Sam Altman avsattes plötsligt vid ett styrelsemöte, där styrelseordföranden och medgrundaren Greg Brockman var frånvarande. Kort därefter rekryterades Altman och Brockman till att leda en ny AI-avdelning på Microsoft, som redan investerat 13 miljarder dollar i Open AI. Enligt statsvetaren Henry Farrell kan detta tolkas som en konflikt mellan vinstintresse och en nästan religiös tro på AI:s potential, vilket var en av de ursprungliga drivkrafterna bakom Open AI:s grundande. Altman hade drivit på för att kommersialisera och tillgängliggöra produkter som ChatGPT, vilket kan ha bidragit till hans avsättning.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 21 november

OpenAI genomgår dramatiska förändringar, Microsoft anställer avsatta ledare

Under de senaste fyra dagarna har OpenAI, AI-företaget bakom ChatGPT, genomgått dramatiska förändringar. OpenAIs styrelse avsatte Sam Altman, VD och medgrundare, och degraderade Greg Brockman, president och medgrundare, vilket ledde till att Brockman avgick. Detta följdes av ett uppror bland personalen som krävde att grundarna skulle återinsättas. Microsoft hade redan anställt Altman och Brockman för att leda en ny intern AI-enhet, men inga avtal hade ännu undertecknats. Det finns rykten om att de avsatta ledarna kan återvända till OpenAI. Denna händelse har satt fokus på de krafter som styr AI-revolutionen och väcker frågor om vad som händer om man satsar allt på en centraliserad, proprietär aktör och vad som händer om saker och ting sedan går snett. I ett öppet brev publicerat av Mozilla uppmanade Meta´s chefsforskare för AI, Yann LeCun, tillsammans med 70 andra undertecknare till mer öppenhet i AI-utveckling. Bakgrunden är att stora teknikföretag som OpenAI och Googles DeepMind efterfrågar mer reglering och varnar för katastrofala konsekvenser om AI hamnar i fel händer. LeCun och andra håller inte med och menar att öppna modeller kommer med risker och sårbarheter men att ökad offentlig tillgång och granskning gör tekniken säkrare, inte farligare. Meta har nyligen samarbetat med Hugging Face för att lansera en ny startup-accelerator designad för att främja användningen av öppna AI-modeller. Många företag har byggt sina affärer på OpenAIs proprietära GPT-X stora språkmodeller (LLM), och över helgen började hundratals av OpenAIs kunder rapporteras ha kontaktat OpenAIs konkurrenter, som inkluderar Anthropic, Google och Cohere, oroliga för att deras egna företag kan påverkas om OpenAI skulle upplösas över en natt.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 november

OpenAI:s styrelse närmar sig Anthropics VD för att ersätta Sam Altman

OpenAI:s styrelse har närmat sig rivalen Anthropics VD om att ersätta chefen Sam Altman och eventuellt slå samman de två AI-startupföretagen, enligt två personer som informerats om saken. Anthropics VD Dario Amodei avböjde på båda fronterna. Nyheten kommer efter rapporter om uppmaningar att hitta Altmans efterträdare dagar efter att OpenAI:s styrelse avsatte honom. På söndagen erbjöd styrelsen före detta Twitch-VD:n Emmett Shear att vara dess interimistiska chef, vilket han accepterade. Under tiden gick Altman med på att ansluta sig till startupföretagets backer Microsoft tillsammans med andra nyckelpersoner från OpenAI.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 21 november

Microsofts VD öppen för Sam Altmans återkomst till OpenAI

Microsofts VD Satya Nadella uttryckte på måndagen öppenhet för att Sam Altman skulle kunna återvända till OpenAI efter hans dramatiska avsked förra veckan. Microsoft hade tidigare meddelat att de skulle ta in Altman och tidigare OpenAI-presidenten Greg Brockman för att leda ett nytt forskningsteam inom artificiell intelligens. Brockman avgick från OpenAI i protest mot att Altman avskedades som VD. Altman vill återvända till OpenAI, men endast under förutsättning att alla nuvarande styrelsemedlemmar avgår. Microsoft är en stor investerare i OpenAI, företaget bakom AI-textchatten ChatGPT.

Direktlänk Dela HuffPost fördjupade 21 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas plötsligt, nästan alla anställda hotar att säga upp sig

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades plötsligt från företaget, vilket ledde till att nästan alla företagets 770 anställda hotade med att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter Sam Altman och Greg Brockman. Det verkar nu vara en stark möjlighet att de återvänder till företaget. Styrelsen för OpenAI meddelade att Altman skulle avgå som VD och lämna styrelsen, men ingen klar anledning gavs. Greg Brockman, OpenAIs ordförande, fråntogs sin titel men ombads att stanna kvar i styrelsen. Han informerades inte om Altmans avskedande förrän efter att det hade hänt och avgick kort därefter. Andra höga chefer gjorde detsamma. Flera teknikstorheter uttryckte stöd för Altman, inklusive tidigare Google-chefen Eric Schmidt och Airbnb:s medgrundare Brian Chesky. OpenAIs investerare var lika chockade som alla andra över utvecklingen, med många som stödde hans återinsättning. Dessa inkluderade Sequoia Capital och Tiger Global, med Microsoft också sades arbeta bakom kulisserna för att försöka ordna Altmans återkomst till företaget. Med Altman ute sade OpenAI att företagets CTO skulle ta över rollen på interimistisk basis. Mira Murati, företagets teknikchef, kommer att tjäna som tillförordnad VD, med omedelbar verkan. Ett medlem av OpenAIs ledningsteam i fem år, Mira har spelat en kritisk roll i OpenAIs utveckling till en global AI-ledare. Hon har en unik kompetensuppsättning, förståelse för företagets värderingar, verksamhet och affärer, och leder redan företagets forskning, produkt och säkerhetsfunktioner. Givet hennes långa anställning och nära engagemang med alla aspekter av företaget, inklusive hennes erfarenhet inom AI-styrning och policy, tror styrelsen att hon är unikt kvalificerad för rollen och förväntar sig en sömlös övergång medan den genomför en formell sökning efter en permanent VD. Den ”formella sökningen” tog inte lång tid, företaget meddelade på söndag kväll att det hade anställt Twitch-medgrundaren Emmett Shear som VD. Eller snarare, en annan ”tillförordnad” VD – vilket gör honom till den tredje VD:n på tre dagar. Altman och Brockman anställdes av Microsoft för att arbeta med AI-initiativ, medan mjukvarujätten säger att den fortsätter att arbeta med OpenAI. Nästan 500 anställda på OpenAI skrev under ett öppet brev där de hotade att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter Altman och Brockman, rapporterar Wired – ett antal som nu sägs ha nått 667. OpenAI var i öppet uppror på måndag med 490 anställda som hotade att lämna om inte styrelsen avgår och återinsätter Sam Altman som VD, tillsammans med medgrundaren och tidigare presidenten Greg Brockman. Altman avskedades kontroversiellt av styrelsen på fredag.

Direktlänk Dela 9to5Mac fördjupade 21 november

OpenAI i kaos: tre VD:ar på tre dagar och en potentiell Microsoft-övertagning

OpenAI, skaparen av ChatGPT och DALL-E 3, sparkade ut VD:n Sam Altman vilket ledde till en turbulent helg med tre VD:ar på tre dagar och rykten om en under bordet-övertagning av Microsoft. Två av OpenAIs styrelsemedlemmar, Altman och tidigare ordförande och medgrundare Greg Brockman, avgick, vilket lämnade Ilya Sutskever som enda anställda i styrelsen. Mira Murati utsågs till tillfällig VD men avlägsnades inom några timmar. Emmett Shear, tidigare Twitch VD, tog över som tillfällig VD. Samtidigt har dussintals anställda avgått och det har uppstått spekulationer om att Altman och Brockman nu är anställda hos Microsoft, vilket kan innebära att produkter som ChatGPT försvinner från rampljuset.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade 21 november

Microsoft anställer tidigare OpenAI-chef och annan arkitekt för nytt AI-projekt

Microsoft har anställt Sam Altman, tidigare chef för OpenAI, och en annan arkitekt från OpenAI för ett nytt projekt. Deras plötsliga avgångar chockade AI-världen och lämnade den nyligen tillsatta VD:n för ChatGPT att hantera spänningar genom att lova att utreda Altmans avsked. Emmett Shear, tidigare ledare för Twitch, tog över som OpenAI:s tillfällige VD och Microsoft meddelade att de anställde Altman och OpenAI:s medgrundare och tidigare president Greg Brockman för att leda Microsofts nya forskningsteam för avancerad AI. Trots splittringen mellan nyckelspelarna bakom ChatGPT och företaget de hjälpte till att bygga, sa både Shear och Microsofts ordförande och VD, Satya Nadella, att de är engagerade i sitt partnerskap.

Direktlänk Dela Pipestoneflyer.ca fördjupade 21 november

OpenAI:s ledning skakas om, Microsoft kan dra nytta

OpenAI:s styrelse chockade teknikvärlden genom att avskeda Sam Altman, medgrundare och VD. Greg Brockman, OpenAI:s president, beslutade samma dag att följa efter Altman, och båda är på väg att ansluta sig till Microsoft för att leda AI-insatserna. Samtidigt har en överväldigande majoritet (90%) av OpenAI:s personal rapporterats ha undertecknat ett brev där de hotar att sluta och gå med Altman och Brockman på Microsoft om OpenAI:s styrelse inte återinsätter Altman. Microsoft, som investerade 10 miljarder dollar i OpenAI i januari 2023, kan dra mest nytta av denna omvälvning.

Direktlänk Dela The Financial Brand fördjupade 21 november

Problem på OpenAI efter att Sam Altman tvingats bort som VD

OpenAI, utvecklaren bakom ChatGPT, är inte publikt noterad, men intresset för artificiell intelligens (AI) och generativ AI (gen-AI) har ökat bland investerare. Trots att OpenAI inte har någon aktie kan investerare fortfarande agera. Samtidigt har det uppstått problem inom OpenAI. Företagets styrelse har oväntat tvingat bort medgrundaren Sam Altman från VD-positionen, med påståendet att Altman inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation och att hans handlingar hindrat företagets förmåga att utöva sina ansvarsområden. Deras förtroende för hans förmåga att fortsätta leda OpenAI har därmed upphört.

Direktlänk Dela ValueWalk fördjupade 21 november

Sam Altman, offentligt ansikte för OpenAI, tvingades plötsligt avgå på grund av bristande ärlighet i sina kommunikationer. Efter att företagets president avgick och personal hotade att följa efter, verkar de som avsatte honom ha ångrat sig. OpenAI utsåg teknikchefen Mira Murati till tillförordnad VD. Över 500 anställda skrev under ett brev där de hotade att sluta om inte Altman återvände. Altman och Greg Brockman, tidigare president för OpenAI, har gått med i ett AI-forskningsteam hos Microsoft. OpenAI anställde Emmett Shear, tidigare chef för Twitch, som Altmans ersättare.

Sky News fördjupade 21 november

Anställda på OpenAI kräver att tidigare VD:n Sam Altman återinsätts

De flesta anställda på OpenAI har krävt att den tidigare VD:n Sam Altman återinsätts efter att företagets styrelse sparkade honom på fredagen. Microsoft meddelade sent på söndagen att de har anställt Altman för att leda ett nytt avancerat forskningsteam för artificiell intelligens. De största investerarna fortsatte att pressa på för att återinsätta Sam Altman som VD för OpenAI, eftersom företagets framtid var i fara. Samtidigt gjorde OpenAI:s konkurrenter offentliga framstötar mot eventuellt missnöjda anställda på startup-företaget bakom den virala chatboten ChatGPT.

Direktlänk Dela The Wall Street Journal fördjupade 21 november

Drama på OpenAI: VD sparkad, kupp och hot om massavhopp

OpenAI, en framstående tillverkare av artificiell intelligens, har varit i centrum för en dramatisk händelseutveckling. Företagets styrelse sparkade överraskande sin VD, Sam Altman, vilket ledde till en kupp ledd av OpenAI:s chefsforskare, Ilya Sutskever. Sutskever och en fraktion av AI-experter är rädda att AI snart kan överträffa mänskliga förmågor och utgöra ett hot mot vår överlevnad. Efter kuppen utnämndes Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, till OpenAI:s tillförordnade VD. I ett oväntat drag erbjöd Microsoft, OpenAI:s största investerare, Altman och hans högra hand, Greg Brockman, att driva ett nytt AI-labb. Nästan alla OpenAI:s cirka 770 anställda hotade att sluta och börja arbeta för det nya Microsoft-teamet om inte startup-styrelsen avgick och tog tillbaka Altman och Brockman.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

OpenAI:s interna konflikter: Anställda kräver styrelsens avgång

OpenAI, AI-företaget vars ChatGPT utlöste en kapprustning inom artificiell intelligens, står inför interna konflikter. Majoriteten av dess anställda har uppmanat styrelsen att avgå efter att ha avskedat Sam Altman som VD på grund av hur snabbt tekniken ska kommersialiseras. Över 700 av OpenAIs 770 anställda, inklusive Ilya Sutskever, chefsforskare och styrelsemedlem, krävde att styrelsen skulle avgå. Altman försöker fortfarande återvända som VD och förhandlar med företaget. OpenAI:s styrelse hade närmat sig en toppkonkurrent, Anthropic, om en fusion. Marc Benioff från Salesforce försöker locka OpenAI-anställda med lukrativa finansiella erbjudanden.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

Sam Altman lämnar OpenAI för Microsoft, orsakar anställdas uppror

Sam Altman, tidigare chef för OpenAI, har blivit avskedad av företagets styrelse och anställts av Microsoft. Detta har lett till uppror bland OpenAIs anställda, varav mer än två tredjedelar hotar att säga upp sig. Microsoft, som äger 49% av OpenAI, har investerat i företaget och genom sitt samarbete integrerat ChatGPT i sin sökmotor Bing och andra produkter. Altman och hans medgrundare Greg Brockman kommer nu direkt att arbeta för Microsoft, vilket kan stärka företagets ledande position inom AI. Detta kan dock skapa problem för OpenAI och dess andra investerare.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 21 november

Microsofts VD Satya Nadella tar ombord OpenAI-personal

Microsofts VD, Satya Nadella, har snabbt tagit ombord Sam Altman från OpenAI efter att förhandlingarna med OpenAIs styrelse har stannat upp. Altman kommer att ansluta sig till Greg Brockman och några andra forskare från OpenAI, däribland Jakub Pachocki, som leder GPT-4. Trots detta är det inte klart om Altman kommer att stanna på Microsoft eller återvända till OpenAI. Microsoft har inte exklusiva rättigheter att använda OpenAIs post-AGI-modeller, trots sin investering på 13 miljarder dollar i företaget. OpenAI, som startade 2015, fokuserar på att uppnå artificiell allmän intelligens (AGI).

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 21 november

Microsofts investeringar i OpenAI skakas av interna stridigheter

Microsofts investeringar i OpenAI, ett ledande företag inom generativ AI, har skakats av interna stridigheter. OpenAIs styrelse avskedade nyligen medgrundaren och VD:n Sam Altman och medgrundaren och presidenten Greg Brockman avgick, vilket har lett till osäkerhet och förvirring inom företaget. Microsoft har investerat 13 miljarder dollar i OpenAI under de senaste fyra åren, trots att de inte har någon kontroll över företaget eller en plats i styrelsen. Microsofts VD Satya Nadella försökte utan framgång övertyga OpenAIs styrelse att återanställa Altman och Brockman. Emmett Shear, tidigare Twitch VD, har utsetts till tillförordnad VD för OpenAI. Altman och Brockman har fått positioner på Microsoft för att leda ett nytt ´avancerat AI-team´.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 21 november

AI:s explosiva tillväxt och globala säkerhetssammanträde

Under 2023 har AI-teknologin genomgått en betydande tillväxt, med Chat GPT som firar sitt första år i slutet av november. Användningen av generativa AI-verktyg har exploderat inom företagsfunktioner, med tre fjärdedelar av deltagarna på Recorded Future Predict-konferensen i London som använder AI-verktyg. En undersökning av McKinsey visade att en tredjedel av företagen regelbundet använder generativa AI-verktyg i minst en affärsfunktion. I mars släpptes version 4 av Chat GPT-applikationen, vilket innebar en förbättring med 40%. Storbritannien värdade den första globala AI Safety Summit i november 2023, vilket samlade ledande AI-nationer, politiker, teknikföretag och forskare för att diskutera säker och ansvarsfull utveckling av AI.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 21 november

Sam Altman avgår som VD för OpenAI, Mira Murati tar över

OpenAI har tillkännagivit att dess VD, Sam Altman, har avgått oväntat. Orsaken till hans avgång är enligt företagets styrelse att han saknar förtroende för att kunna leda OpenAI framöver. Mira Murati, företagets teknikchef (CTO), har utsetts till tillfällig VD. Murati är känd inom AI-världen och har spelat en central roll i utvecklingen av OpenAIs produkter, inklusive ChatGPT. Hon har varit med i företaget i fem år och har varit en viktig del i dess framgång. Murati förespråkar reglering av AI och anser att det är en viktig samhällsfråga.

Direktlänk Dela Thansettakij fördjupade 21 november

Microsofts VD bekräftar möjlighet för avskedad Open AI VD att återvända

Microsofts VD Satya Nadella har bekräftat att det fortfarande finns en möjlighet för den avskedade VD:n för Open AI, Sam Altman, att återvända till företaget. Styrelsen för Open AI är under stor press från både anställda och ägare som försöker få Altman tillbaka. Detta skulle innebära att Altmans tidigare planerade flytt till Microsoft inte är definitiv. Nadella nämnde också att samarbetet med Open AI är osäkert. Under helgen kallades ett extrainsatt möte med den tillförordnade VD:n Emmett Shear, men många anställda bojkottade mötet. Över 500 anställda har undertecknat en protestlista där de kräver att Altman och Greg Brockman får tillbaka sina jobb.

Direktlänk Dela Breakit fördjupade 21 november

Open AI:s framtid i fara efter medgrundarens avsked

Avskedandet av Open AI:s medgrundare Sam Altman har lett till oro för företagets framtid och potentiella påverkan på utvecklingen av generativ AI-teknik. Nästan alla Open AI:s anställda har undertecknat ett brev där de hotar att sluta och börja arbeta för Microsoft om inte hela Open AI:s styrelse avgår och Altman återinsätts som vd. Microsoft har lovat jobb till alla Open AI-anställda inom sitt nya avancerade AI-labb. Om Open AI skulle kollapsa på grund av interna problem, tror experter att det inte skulle ha en märkbar effekt på AI-utvecklingen.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 21 november

Microsoft Ignite 2023: Microsoft leder vägen för AI-utveckling

Microsoft Ignite 2023 var fylld av AI-relaterade sessioner, med cirka 50% av de ungefär 600 sessionerna som berörde AI på något sätt. Microsoft presenterade dussintals nya produkter, tjänster och uppdateringar, med fokus på att leda utvecklingen av AI. Microsofts VD, Satya Nadella, förklarade att ´kopiloternas ålder´ är här. Detta inkluderar nya tillägg till Copilot AI-tjänsterna, Windows AI Studio för utvecklare och två nya internt tillverkade chips för att stödja AI-baserad infrastruktur. Microsoft fortsätter att samarbeta med NVIDIA, trots att de utvecklar sin egen AI-silikon.

Direktlänk Dela Spiceworks fördjupade 21 november

Anupam Mittal kritiserar OpenAI:s styrelse och föreslår en unik AI-strategi för Indien

Anupam Mittal, grundare av ShaadiDotCom, uttryckte stark kritik mot OpenAI:s medgrundare och chefsforskare Ilya Sutskever, efter styrelsens beslut att avsätta Sam Altman. Mittal anser att styrelser som driver disruptiv teknik med exotiska ledningsstrukturer alltid kommer att hamna i kaos. Han berömde Satya Nadella för att ha anställt Sam Altman och hans kollegor, men uttryckte oro över koncentrationen av AI inom privat teknik. Mittal varnade för Elon Musk och Mark Zuckerbergs potentiella reaktioner på OpenAI, och föreslog att världen kanske behöver en unik strategi för AI, där Indien kan spela en roll.

Direktlänk Dela Mashable India fördjupade 21 november

Microsoft anställer tidigare OpenAI-VD, orsakar intern konflikt

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har upplevt interna problem efter att Microsoft anställt dess tidigare VD, Sam Altman. Många anställda hotar nu att följa honom till Microsoft. Detta följde en helg av dramatik som chockade AI-sektorn och ledde till spekulationer om OpenAIs framtid. OpenAI utnämnde en ny VD på fredag, men ersatte henne på söndag. Den nya VD:n, Emmett Shear, har lovat att utreda avskedandet av Altman. Microsoft meddelade att Altman och OpenAIs tidigare president, Greg Brockman, kommer att leda dess nya avancerade AI-forskningsteam.

Direktlänk Dela Sentinel Colorado fördjupade 21 november

Sam Altman delar bild från sitt sista besök på OpenAI efter att ha blivit avsatt som VD

Efter att OpenAI:s styrelse avsatt Sam Altman från hans position som verkställande direktör (VD) delade han en bild från sitt sista besök på företaget. Bilden, som visar honom på OpenAI:s kontor med ett gäst-ID i handen, har snabbt fått stor uppmärksamhet på sociala medier. Altman har nu gått med i Microsoft. Under tiden har Emmett Shear, medgrundare av Twitch, tillkännagivit att han har utsetts till OpenAI:s nya VD.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 21 november

Emmett Shear utnämnd till ny VD för OpenAI efter Sam Altman

Emmett Shear, medgrundare av Twitch, bekräftade sin utnämning till OpenAIs nya VD på måndag, några dagar efter att AI-företaget sparkade Sam Altman. Noterbart är att Altman och Shear tidigare har korsat vägar, båda var i den ursprungliga klassen för Y Combinator, en inflytelserik startup-inkubator i San Francisco, 2005. Altman tjänade också som president för Y Combinator från 2014 till 2019. Efter sin utnämning som OpenAIs nya tillfälliga VD, lovade Shear att anställa en oberoende utredare för att undersöka Altmans plötsliga avsked och reformera ledningsteamet under de kommande 30 dagarna. Samtidigt kommer Sam Altman att leda ett nytt AI-forskningsteam på Microsoft, som meddelats av Microsofts VD Satya Nadella.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 21 november

Elon Musk ifrågasätter OpenAI:s agerande efter Sam Altmans avsked

Elon Musk ställde frågor om OpenAI:s agerande efter att företagets chefsforskare Ilya Sutskever uttryckt sin djupa ånger över att ha deltagit i styrelsens beslut att avsätta den tidigare VD:n Sam Altman. Sutskever skrev att han aldrig avsett att skada OpenAI och att han kommer att göra allt för att återförena företaget. Musk svarade på Sutskevers inlägg genom att ifrågasätta om OpenAI gör något farligt. ´Varför tog du ett så drastiskt beslut? Om OpenAI gör något som potentiellt är farligt för mänskligheten, behöver världen veta det´, skrev Musk. OpenAI meddelade tidigare att de hade avskedat Sam Altman då de inte längre litade på honom som företagsledare. Efter Altmans avsked bekräftade Microsofts VD Satya Nadella att han skulle ansluta sig till företaget och Twitchs medgrundare Emmett Shear bekräftade sin utnämning till OpenAI:s nya VD.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 21 november

Elon Musk blandar sig i debatten kring OpenAIs ledarskifte

Miljardären Elon Musk har blandat sig i den offentliga debatten kring OpenAI, företaget bakom ChatGPT, efter att företagets tidigare VD Sam Altman avsatts. Musk har svarat på inlägg på sin sociala medieplattform X, tidigare Twitter, och deltagit i diskussionen kring situationen. OpenAI:s medgrundare och styrelsemedlem Ilya Sutskevar uttryckte ånger över sin delaktighet i styrelsens beslut, varpå Musk svarade med frågan om varför så drastiska åtgärder vidtogs. Diskussionen har återigen väckt debatt kring etiken inom AI och företags interna affärer. OpenAI:s investerare överväger rättsliga åtgärder mot styrelsen efter Altmans avsked.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 21 november

Microsoft, en stor investerare i OpenAI, står inför en utmaning efter att OpenAI:s medgrundare och avskedade VD Sam Altman lämnade företaget. Om Altman återvänder till OpenAI behöver förändringar göras för att förhindra en liknande kris i framtiden. Om Altman accepterar Microsofts erbjudande och går med i företaget, är det oklart om han och hans följeslagare kommer att ha frihet att fortsätta forma maskininlärning som de gjorde på OpenAI. Största delen av OpenAI:s personal har hotat med att sluta och eventuellt följa Altman till Microsoft om han inte återinsätts på OpenAI och styrelsen avgår. Microsoft försöker nu rädda ansiktet och visa att de har kontroll över situationen.

The Register fördjupade 21 november

Microsoft anställer tidigare OpenAI-ledare och aktiekursen når rekordhöjder

Efter att två nyckelpersoner lämnat OpenAI, vilket skapade stor oro, har Microsoft anställt företagets tidigare VD Sam Altman och medgrundare Greg Brockman för att leda ett internt AI-innovationslaboratorium. Detta ledde till att Microsofts aktiekurs nådde rekordhöjder på måndagen. Anställningen av Altman och Brockman ses som en stor vinst för Microsofts AI-ambitioner, och kan leda till snabbare implementering av AI-innovationer. Detta kan dock också intensifiera oro kring reglering och ansvarsfull utveckling av AI-teknologier.

Direktlänk Dela The Seattle Times fördjupade 21 november

OpenAI utser Twitch-medgrundare till tillförordnad VD bland ledarskapsförändringar

OpenAI, ett företag inom artificiell intelligens, har sett stor omsättning bland sina chefer. Emmett Shear, medgrundare till streamingplattformen Twitch, meddelade att han har utsetts till tillförordnad VD för OpenAI. Shear ersätter Sam Altman, som styrelsen avsatte. Altman anställdes av Microsoft, som har ett partnerskap med OpenAI, och över 700 av 770 anställda på OpenAI har hotat att sluta och gå med i Microsoft om inte OpenAIs styrelse avgår och Altman återinsätts. Shears utnämning till tillförordnad VD för OpenAI har redan fått kritik från tekniker och kommentatorer.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 21 november

Sam Altman uttrycker stolthet över OpenAI efter sin avsked, planerar att arbeta med Microsoft

Efter att ha blivit avskedad från OpenAI, uttrycker medgrundaren Sam Altman sin stolthet över sina tidigare kollegor och deras ´otroliga arbete´. Han tillkännager också att han ser fram emot att arbeta tillsammans med dem på något sätt i framtiden. Altman, tidigare VD för OpenAI, kommer att gå med i Microsoft tillsammans med tidigare OpenAI-presidenten Greg Brockman för att leda ett nytt team för avancerad forskning inom artificiell intelligens, enligt ett uttalande från Microsofts VD Satya Nadella. Altman avskedades överraskande via ett Google Meet-samtal, vilket meddelades av Brockman.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 21 november

Orsaken till Sam Altmans avsked från OpenAI förblir oklar

Mer än tre dagar efter att Sam Altman oväntat avskedades som VD för OpenAI, förblir skälet oklart. Altman avsattes av OpenAI:s icke-vinstdrivande styrelse genom en ovanlig styrstruktur som han själv hjälpt till att skapa. Styrelsen meddelade att Altman inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrade dess förmåga att utöva sina ansvarsområden. Altman ersattes av CTO Mira Murati, som utsågs till tillförordnad VD. Greg Brockman, även han en av OpenAI:s grundare, avsattes från sin post som styrelseordförande och lämnade företaget i solidaritet med Altman några timmar senare.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 21 november

Salesforce VD försöker locka OpenAI-forskare i kölvattnet av ledarskapskontrovers

I kölvattnet av den pågående kontroversen kring kontrollen över ChatGPT-tillverkaren OpenAI har Salesforce VD Marc Benioff erbjudit sig att locka företagets AI-forskare. Benioff erbjöd att matcha deras kontanter och aktier för att gå med i hans företags Einstein AI forskningsteam, och föreslog till och med att forskarna kunde skicka sina CV direkt till honom. Han svarade även direkt på inlägg på Twitter från OpenAI-anställda som hotade att gå med i Microsoft om styrelsen inte avgick. Samtidigt skrev den tidigare OpenAI VD:n Sam Altman att alla hans tidigare anställda kommer att arbeta tillsammans ´på ett eller annat sätt´.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 21 november

Öppen protest hos OpenAI: Anställda hotar att lämna företaget

Över 500 anställda vid OpenAI har undertecknat ett brev där de hotar att lämna företaget och gå med i Microsoft, om inte OpenAI:s icke-vinstdrivande styrelse avgår och återinsätter Sam Altman. Detta kommer efter att OpenAI:s styrelse avskedade sin VD Sam Altman och ersatte honom tillfälligt med CTO Mira Murati. Styrelsens ordförande Greg Brockman avsattes också från sin position och avgick senare. Efter massiv kritik från investerare, inklusive Microsoft, började diskussioner om att återinsätta Altman. Microsofts VD Satya Nadella meddelade att Altman och Brockman skulle leda en ny avancerad AI-forskningsenhet och välkomnade alla OpenAI-anställda som var redo att byta företag.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 21 november

Emmett Shear står inför revolt bland OpenAIs anställda

Emmett Shear, OpenAIs tillfälliga VD, står inför en revolt bland företagets anställda. Efter hans utnämning hotade nästan alla att sluta om inte styrelsen avgick, och både Microsoft Corp. och Salesforce Inc. har försökt att värva dess talanger. Shear, som tidigare ledde livestreamingsajten Twitch, har fått kritik för skandaler under hans ledning och för sina grova kommentarer. Han har nära band till den effektiva altruismrörelsen, vars förespråkare spelade en central roll i avskedandet av OpenAIs VD Sam Altman. Trots detta uttrycker flera Twitch-chefer förtroende för Shears förmåga att leda OpenAI.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 21 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas, flera ledande medarbetare avgår

I en dramatisk händelseutveckling sent på fredagen avskedades ex-presidenten för Y Combinator, Sam Altman, som VD för AI-startupen OpenAI av företagets styrelse. Därefter avgick företagets långvariga president och medgrundare, Greg Brockman, liksom tre seniora OpenAI-forskare. Enligt Brockman informerades Mira Murati, OpenAI:s CTO och nu tillförordnade VD, på torsdagskvällen om att Altman skulle avskedas. Brockman själv blev avsatt från styrelsen som ordförande men behöll sin roll som president. Altman och Brockman uttryckte chock och sorg över styrelsens beslut.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 november

Dramatik på OpenAI: VD sparkad, president avgår och personal hotar att sluta

Det har inte varit ett år sedan OpenAI lanserade ChatGPT, men företaget står nu inför en osäker framtid efter en dramatisk vecka. Styrelsen avsatte VD Sam Altman, president Greg Brockman avgick och nästan hela personalen hotade att följa med dem till sina nya jobb. Det är oklart exakt vad som hände, men det verkar som att personalen inom OpenAI debatterade hur man balanserar de potentiella fördelarna med AI mot dess risker. OpenAI försökte balansera säkerhet och utveckling, vilket blev svårare under kommersialiseringens tryck. Till slut blev det tydligt att det skulle krävas mer resurser än en ideell organisation kunde generera, så OpenAI inrättade en vinstdrivande gren. På fredagen sparkade de Brockman från styrelsen och avskedade Altman. Efter en rad dålig publicitet meddelade Microsoft att de anställde Altman och Brockman för att leda ett nytt avancerat AI-forskningslag där. De flesta av OpenAIs anställda skrev under ett brev där de hotade att sluta och gå med Altman på Microsoft om inte styrelsen avgick och återinsatte Altman som VD.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 november

Sam Altman sparkad från OpenAI och anställd av Microsoft

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, skaparen av ChatGPT, avskedades av styrelsen förra veckan. Under helgen såg det ut som om han kunde komma tillbaka, men på söndagskvällen anställdes Altman av Microsoft för att leda ett nytt AI-projekt. Nyheten kommer efter en intensiv helg inom teknikvärlden.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

OpenAI:s VD sparkas, Microsoft bygger klon

OpenAI har gått från att dominera världen av artificiell intelligens med ChatGPT till kaos, med dess VD, Sam Altman, tvingas bort för att ha gått för snabbt och för långt med den riskfyllda tekniken. Microsoft, OpenAI:s största investerare, anställde den avsatte VD:n och började bygga en OpenAI-klon. Kritiker ser en djupt problematisk startup som fallit offer för en inkompetent styrelse. Många anställda på OpenAI har redan lämnat företaget 2021 för att bygga rivalen Anthropic. Om OpenAI inte kan stoppa dessa avhopp är företaget i princip klart, enligt analytiker Rob Enderle.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 21 november

OpenAI:s kaosartade vecka: VD sparkad och återanställd, massuppsägningar och ny interim VD

OpenAI, känt för utvecklingen av AI-chatboten ChatGPT, står mitt i en kaosartad situation. VD och medgrundare Sam Altman sparkades av fyra styrelsemedlemmar på grund av odefinierade ”kommunikationsproblem”. Detta ledde till intensiva spekulationer och massuppsägningar. Styrelsemedlemmen Ilya Sutskever uttryckte oro över Altman, som ansågs vara för fokuserad på tillväxt snarare än säkerhet. Altman och Brockman återanställdes kort därefter, men förhandlingarna avbröts och istället anställdes den tidigare Twitch VD:n Emmett Shear som ny interim VD. Detta ledde till ännu fler uppsägningar.

Direktlänk Dela AppAdvice fördjupade 21 november

OpenAI:s medgrundare Sam Altman avskedad, ansluter sig till Microsoft

Sam Altman, medgrundare av AI-företaget OpenAI, har blivit avskedad av företagets styrelse. Trots tryck från både anställda och investerare att ta tillbaka honom, höll styrelsen fast vid sitt beslut. Efter avskedandet meddelade Microsofts VD, Satya Nadella, att Altman och hans närmaste medarbetare, Greg Brockman, kommer att ansluta sig till Microsoft för att leda en ny AI-forskningsavdelning. OpenAI, som tidigare var ett hett namn inom tekniksektorn, står nu inför osäker framtid med förlust av ledande personer och potentiellt förlorade investeringar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

Microsofts VD Satya Nadella öppen för att Sam Altman återvänder till OpenAI

Microsofts VD, Satya Nadella, indikerade på måndagen att han fortfarande är öppen för att Sam Altman kan återvända till OpenAI, trots ett tidigare tillkännagivande om att Altman ska ansluta sig till Microsofts AI-innovationsdivision. OpenAI, skaparen av ChatGPT, hamnade i kaos när styrelsen plötsligt sparkade Altman. OpenAIs president, Greg Brockman, avgick och hundratals OpenAI-anställda hotade att sluta över Altmans avsked. Företaget utnämnde en tillfällig VD, Mira Murati, och på måndagen tillkännagav OpenAI en ny tillfällig VD, Twitchs medgrundare Emmett Shear. Microsofts aktier stängde på en all-time high efter tillkännagivandet.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 21 november

Lärdomar från Sam Altman-OpenAI-fiaskot och industriell fastighetsboom vid Mexiko-USAs gräns

Fiaskot med Sam Altman och OpenAI ger några lärdomar om vart AI är på väg. Dessutom upplever en gränsstad mellan Mexiko och USA en boom inom industriell fastighet. Phillip Rollins, ägare av skiv-, serietidnings- och leksaksbutiken OffBeat i Jackson, Mississippi, diskuterar sitt beslut att ha öppet sju dagar i veckan och sina ansträngningar för att omvandla kunder till stamgäster.

Direktlänk Dela Marketplace fördjupade 21 november

OpenAI avskedar sin VD Sam Altman efter påstådda kopplingar till kinesiskt cyberarmégrupp

OpenAI, företaget bakom den populära appen ChatGPT, avskedade oväntat sin VD Sam Altman utan mycket förklaring. Enligt uppgifter kopplade till teknikmeddelandetavlan Blind, var anledningen till avskedandet Altman´s påstådda band till en kinesisk cyberarmégrupp känd som D2 (Double Dragon). OpenAI ska ha använt data från D2 för att träna sina AI-modeller, vilket erhölls genom ett dolt affärskontrakt med ett D2-skalbolag kallat Whitefly. När Kina fick reda på detta och informerade president Joe Biden, ledde det till en undersökning av NSA och Altman´s avsked.

Direktlänk Dela The Daily Dot fördjupade 21 november

Microsofts Satya Nadella behåller ´teknikens bästa bromance´ trots turbulens på OpenAI

Microsofts VD, Satya Nadella, agerade snabbt för att anställa Sam Altman, som nyligen tvingades lämna OpenAI. Microsoft och OpenAI har sedan 2019 samarbetat för att bygga avancerade artificiella intelligenssystem, och Microsoft har investerat 13 miljarder dollar i OpenAI. De planerade tillsammans att utmana Googles dominans på internet. När den ideella styrelsen som kontrollerar OpenAI avsatte Altman fick Microsoft bara några minuters varsel innan beslutet offentliggjordes. Nadella har gjort det klart att han inte tänker överge partnerskapet, men OpenAIs framtid kan vara osäker.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 november

Emmett Shear tar över som tillförordnad VD för OpenAI

Emmett Shear, tidigare chef för Twitch, har utsetts till tillförordnad VD för OpenAI efter att företagets tidigare VD, Sam Altman, avsatts av styrelsen. Shear, som har begränsad erfarenhet inom AI, tar över rollen efter OpenAI:s teknikchef Mira Murati, ett beslut som lett till interna konflikter inom företaget. Shear har tidigare uttryckt en önskan att sakta ner utvecklingen av AI för att säkerställa säkerheten, vilket kan ha varit en attraktiv egenskap för OpenAI:s styrelse. Trots detta har han förklarat att säkerhetsfrågor inte var orsaken till Altmans avsked. Shear har tidigare varit konsult för OpenAI:s konkurrent Anthropic.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 20 november

OpenAI:s unika styrstruktur leder till abrupt avsättning av VD

OpenAI, en ledande aktör inom generativ AI, har en unik styrstruktur som nyligen ledde till att VD Sam Altman blev avsatt. Trots att företaget övergick från en ideell organisation till ett företag med begränsad vinst 2019, behöll OpenAI en ovanlig struktur som tydligt definierade vad investerare kunde och inte kunde förvänta sig från företagets ledning. Exempelvis är OpenAI-investerarnas avkastning begränsad till 100 gånger den första investeringen. OpenAI-investerare godkänner också - åtminstone i teorin - att följa uppdraget från den ideella organisation som styr OpenAIs kommersiella strävanden.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 20 november

Microsofts VD diskuterar OpenAIs styrstruktur efter plötslig uppsägning

Microsofts VD, Satya Nadella, har uttryckt att styrstrukturen för OpenAI behöver förändras, tre dagar efter att Sam Altman, OpenAIs VD, plötsligt fick sparken. Nadella förnekade farhågor om långvarig skada på OpenAI och försäkrade att det kritiska forskningsarbetet inom artificiell intelligens fortsätter, liksom partnerskapet med Microsoft. Nadella har också sagt att det är upp till OpenAI:s anställda om de vill stanna i sina nuvarande roller eller flytta till Microsoft. Det är dock oklart var Altman och medgrundaren Greg Brockman slutligen hamnar.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 20 november

Investerare överväger rättsliga åtgärder mot OpenAI efter VD:s avsked

Vissa investerare i OpenAI, skapare av ChatGPT, överväger rättsliga åtgärder mot företagets styrelse efter att styrelsen avskedat VD Sam Altman, vilket kan leda till en massflykt av anställda. Investerare oroar sig för att deras stora investeringar i OpenAI kan lida katastrofala förluster på grund av ett potentiellt sammanbrott i det snabbt växande AI-startupföretaget. De flesta av OpenAIs över 700 anställda hotade att säga upp sig om företaget inte bytte ut styrelsen. Microsoft äger 49% av företaget, medan andra investerare och anställda kontrollerar 49%, och 2% ägs av OpenAIs ideella moderbolag.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 20 november

OpenAI i kaos efter VD:s avsked och anställning av Microsoft

OpenAI, en icke-vinstdrivande organisation som skapar populära artificiella intelligensverktyg, har hamnat i kaos efter att VD:n Sam Altman sparkades och sedan anställdes av Microsoft. OpenAI:s personal begärde att Altman skulle återanställas, men styrelsen ersatte honom med CTO Mira Murati. Microsoft, som tidigare investerat miljarder dollar i OpenAI och använt dess AI-modeller, gynnas mest av situationen. OpenAI:s styrelse förlorade förtroendet för Altman på grund av hans bristande ärlighet och hans prioritering av snabb kommersialisering av produkter som ChatGPT och Dall-E 3 över organisationens grundläggande uppdrag. Efter att Altman och OpenAI:s grundande styrelsemedlem Greg Brockman anställdes av Microsoft, hotade nästan alla OpenAIs 770 anställda att sluta och följa dem om inte styrelsen avgick och återanställde Altman.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 20 november

Ny VD för OpenAI efter Altmans avsked

OpenAI har utsett en ny VD för att återställa förtroendet för företaget efter att tidigare VD:n, Sam Altman, ovänt