» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 132 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Spanien är ett land i sydvästra Europa som ligger på Iberiska halvön. Det gränsar till Portugal i väster och Frankrike i norr. Spanien är känt för sin rika kultur, historia och varierande landskap. Landet har flera regioner med sina egna unika traditioner, språk och gastronomi, såsom Katalonien, Baskien och Andalusien. Spaniens huvudstad är Madrid, men andra stora städer inkluderar Barcelona, Valencia och Sevilla. Spanien är en konstitutionell monarki och är medlem i Europeiska Unionen. Turism är en viktig del av landets ekonomi, och Spanien är känt för sina vackra stränder, historiska platser och livliga festivaler.

Senaste nytt kring Spanien

EU-lagstiftare kan inte komma överens om reglering av AI-system

Teknikledare deltar i ett möte om generativ AI (Artificiell Intelligens) i San Francisco, som försöker positionera sig som ´AI-huvudstaden i världen´. EU-lagstiftare kan inte komma överens om hur system som ChatGPT ska regleras, vilket hotar banbrytande lagstiftning som syftar till att hålla AI i schack. Förhandlare möts på fredag för avgörande diskussioner inför slutliga samtal planerade till den 6 december. ´Foundation models´ eller generativ AI har blivit det största hindret i samtalen om EU:s föreslagna AI-akt. Om de inte kan komma överens riskerar akten att skrotas på grund av tidsbrist före de europeiska parlamentsvalen nästa år. Största utmaningen för att få till ett avtal har kommit från Frankrike, Tyskland och Italien, som föredrar att tillverkare av generativ AI-modeller självreglerar istället för att ha hårda regler. Andra pågående problem i samtalen inkluderar definition av AI, bedömning av grundläggande rättigheters inverkan, undantag för brottsbekämpning och nationell säkerhet.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade igår

Enligt en global undersökning har upp till 40% av studenterna använt generativ artificiell intelligens (GenAI) i sina studier, en praxis som är mest populär i Kenya. Nästan två tredjedelar av de 11 816 deltagande studenterna önskar att deras studieplaner inkluderar utbildning i AI-verktyg som kan vara relevanta för deras framtida karriärer. Undersökningen visade att användningen av GenAI varierar stort mellan länder. I Kenya använde 63% GenAI, medan endast omkring en femtedel av studenter i USA (20%) och Storbritannien (19%) sade sig ha använt det. Forskningen tyder på att universitet kan behöva justera sina AI-policyer med tanke på den utbredda användningen av GenAI.

University World News fördjupade i förrgår

AI-videoverktyg ger nytt liv åt gamla memes

AI-videoverktyg som Runway och Stable Video Diffusion ger gamla memes nytt liv genom att animera stillbilder. Till skillnad från AI-bildverktyg som Midjourney och DALL-E, är generativa videor en relativt ny företeelse. Det tog fart med släppet av verktyg som Gen-1 från Runway eller Pika Labs text-till-video-plattform tidigare i år. StabilityAI, skaparna av den populära open-source Stable Diffusion AI-modellen, släppte Stable Video Diffusion, vilket snabbt fångade memekulturens uppmärksamhet eftersom den är gratis att installera och open source. Framtiden kan se en helt ny generation av AI-drivna video-memes.

Direktlänk Dela Tom´s Guide fördjupade 30 november

Barn skapar olämpliga bilder med hjälp av AI, varnar brittisk välgörenhetsorganisation

Enligt en brittisk välgörenhetsorganisation skapar barn olämpliga bilder av andra barn med hjälp av AI-bildgeneratorer. UK Safer Internet Centre (UKSIC) har mottagit ´ett litet antal rapporter´ från skolor och uppmanar till åtgärder innan problemet växer. Välgörenhetsorganisationen vill att lärare och föräldrar ska samarbeta. Den påpekar att det, även om unga människor kan vara motiverade av nyfikenhet snarare än avsikt att skada, är olagligt enligt brittisk lag att skapa, äga eller distribuera sådana bilder, oavsett om de är verkliga eller genererade av AI.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 27 november

Spanien ber EU-medlemsländer om flexibilitet inför AI-lagstiftning

Det spanska ordförandeskapet för EU-rådet har bett medlemsstaterna om flexibilitet inom det känsliga området brottsbekämpning inför ett avgörande politiskt möte för AI-lagen. AI-lagen är en viktig lag för att reglera artificiell intelligens baserat på dess kapacitet att orsaka skada. EU:s beslutsfattare hoppas nå en slutlig överenskommelse vid trilogen den 6 december. Ordförandeskapet föreslår att acceptera förbud mot ospecifika skrapning av ansiktsbilder, känslomässig igenkänning på arbetsplatsen och utbildningsinstitutioner, biometrisk kategorisering för att utläsa känslig data som sexuell läggning och religiösa övertygelser, samt prediktiv polisering för individer.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 27 november

Daniel Sánchez del Álamo blir direktör för Actuarial Observatory of Data Science and AI

Daniel Sánchez del Álamo har utsetts till chef för Actuarial Observatory of Data Science and Artificial Intelligence vid Spaniens Actuarial Research Center (CIAE). Han är också ansvarig för prissättning hos Pelayo och ansvarig för Center of Excellence and Innovation in Artificial Intelligence and Machine Learning, som skapades av Pelayo och MCAF vid Málagas universitet. Sánchez del Álamo betonar vikten av att ha en noggrann och djupgående förståelse för modelleringstekniker baserade på maskininlärning och AI för att förbättra den aktuariella praxisen.

Direktlänk Dela Inese fördjupade 23 november

Colombiansk startup ´Soy Julieta´ vinner Global eAwards med bröstcancerdetekteringsenhet

Det colombianska uppstartsföretaget ´Soy Julieta´ vann förstaplatsen i den 22:a upplagan av Global eAwards, där teknikföretag från 14 andra länder tävlade. ´Soy Julieta´ har utvecklat en bärbar enhet som, genom analys av bröstvävnad och med hjälp av artificiell intelligens, identifierar risken för att utveckla bröstcancer. Detta bidrar till tidig upptäckt av sjukdomen. Enheten är designad för att kunna användas på avlägsna platser och utan nära tillgång till medicinska centra. ´Soy Julieta´ belönades med €100,000 av NTT DATA FOUNDATION.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 22 november

OpenAI:s ledning skakas om, Microsoft kan dra nytta

OpenAI:s styrelse chockade teknikvärlden genom att avskeda Sam Altman, medgrundare och VD. Greg Brockman, OpenAI:s president, beslutade samma dag att följa efter Altman, och båda är på väg att ansluta sig till Microsoft för att leda AI-insatserna. Samtidigt har en överväldigande majoritet (90%) av OpenAI:s personal rapporterats ha undertecknat ett brev där de hotar att sluta och gå med Altman och Brockman på Microsoft om OpenAI:s styrelse inte återinsätter Altman. Microsoft, som investerade 10 miljarder dollar i OpenAI i januari 2023, kan dra mest nytta av denna omvälvning.

Direktlänk Dela The Financial Brand fördjupade 21 november

Artificiell intelligens i personalhantering

En detaljerad litteraturöversikt publicerad i International Journal of Business Innovation and Research har undersökt samspelet mellan verktyg för artificiell intelligens (AI) och personalhantering (HRM). Mohand Tuffaha och M. Rosario Perello-Marin från Universitat Politècnica de València i Spanien har granskat vilken roll AI kan spela i HRM. Studien granskade 559 artiklar publicerade mellan 2010 och 2020 som täcker AI-ämnen inklusive maskininlärning, naturlig språkbehandling och artificiella neurala nätverk. Forskarna kunde erbjuda riktlinjer för dem som behöver navigera i komplexiteten av AI-teknologier inom deras organisationer inom HRM-området.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 20 november

Stora europeiska ekonomier motsätter sig AI-reglering

Frankrike, Tyskland och Italien motsätter sig reglering av de mest kraftfulla typerna av artificiell intelligens (AI), vilket kan påverka EU:s banbrytande lag om AI. De tre länderna blockerar förhandlingar om en kontroversiell sektion i EU:s utkast till AI-lagstiftning för att inte hindra Europas egen utveckling av ´grundmodeller´, AI-infrastruktur som ligger till grund för stora språkmodeller som OpenAI:s GPT och Googles Bard. Regeringstjänstemän hävdar att stränga restriktioner för dessa nya modeller skulle skada EU:s egna mästare i kapplöpningen om att utnyttja AI-teknik. I ett gemensamt dokument föreslår de att självreglera grundmodeller genom företagens löften och uppförandekoder. Detta ställer dem mot europeiska lagstiftare som vill begränsa grundmodeller. Förhandlingarna om AI-lagen kan till och med komma att upphöra helt.

Direktlänk Dela Politico Europe fördjupade 20 november

Globala framsteg för att reglera AI: senaste stegen

Artificiell intelligens (AI) utvecklas snabbt och stör regeringars försök att reglera tekniken. Australien planerar regler för att förhindra spridning av barnpornografiskt material skapat av AI. Storbritannien har tredubblat sin finansiering för ´AI Research Resource´ till 300 miljoner pund. Kina har infört tillfälliga regler och är redo att öka samarbetet kring AI-säkerhet. EU planerar regler och tre länder har kommit överens om hur AI bör regleras. Frankrike, Italien, Japan, Polen och Spanien undersöker möjliga brott. USA planerar att lansera ett AI-säkerhetsinstitut.

Direktlänk Dela Investing.com fördjupade 20 november

Människor kan ärva fördomar från artificiell intelligens, visar ny forskning

Ny forskning av psykologerna Lucia Vicente och Helena Matute från University of Dústo i Bilbao, Spanien, ger bevis för att människor kan ha artificiella intelligensfördomar (systematiska fel i AI-beslut) i sina beslut. I tre experiment utförde deltagarna en medicinsk klassificeringsuppgift med eller utan hjälp av ett diskriminerande AI-system. Resultaten visade att AI:s fördomar påverkade deltagarnas beslut. Vidare gjorde deltagarna samma misstag som AI hade gjort tidigare, även när de utförde uppgiften utan AI:s hjälp. Forskningen publiceras i Scientific Reports.

Direktlänk Dela Natescrest.com fördjupade 20 november

Stora EU-länder pressar på för uppförandekoder i AI-regelboken

De tre största EU-länderna, Frankrike, Tyskland och Italien, pressar på för uppförandekoder utan initiala sanktionsregimer för grundmodeller snarare än föreskrivna skyldigheter i AI-regelboken, enligt ett icke-papper. AI-lagen är en flaggskeppslagstiftning för EU för att reglera artificiell intelligens baserat på dess kapacitet att orsaka skada. Förhandlingarna om världens första heltäckande AI-lag har störts av uppkomsten av ChatGPT, en mångsidig typ av AI-system. Frankrike, som fick stöd från Tyskland och Italien, motsatte sig reglering av grundmodeller. De tre länderna argumenterar för att reglera allmänna AI-system som kan vara tillgängliga för specifika tillämpningar snarare än grundmodeller.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 19 november

En far uttrycker sin oro över användningen av artificiell intelligens (AI) för att skapa nakenbilder av flickor och sedan posta dem på sociala medier. Han är bekymrad över hur AI påverkar barn och ungdomar idag, och menar att det tar mobbning till en helt ny nivå. Fadern föreslår att det kanske behövs lagar för att hålla unga människor borta från sociala medier, precis som det finns lagar som hindrar dem från att konsumera alkohol och tobak. En annan person håller med om att sociala medier för barn är dåligt nog, men med tillägget av AI blir det en katastrof.

Pharmaceutical Market Europe fördjupade 19 november

Far orolig över barns användning av sociala medier och AI

En far uttrycker sin oro över hur artificiell intelligens (AI) används för att skapa nakna bilder av skolflickor och sprida dem på sociala medier. Han nämner ett exempel där högstadiepojkar skapade sådana bilder och ett annat fall i Spanien. Han är också bekymrad över hur sociala medier kan förstärka mobbning bland barn och ungdomar. Han föreslår att det kanske behövs lagar för att hålla unga människor borta från sociala medier, precis som det finns lagar som håller dem borta från alkohol och tobak.

Direktlänk Dela Creators Syndicate fördjupade 18 november

Kraftig ökning av global anställning av AI-specialister, enligt Deels rapport

Den globala HR-startupen Deel har i sin årsrapport om internationell anställning visat en betydande ökning av anställning av AI-specialister globalt. Rapporten visar att över 5 000 aktiva AI-relaterade kontrakt registrerades av över 2 100 företag fram till september 2023. Mellan september 2021 och 2023 ökade antalet AI-relaterade positioner som anställdes genom Deel med 60%, och antalet företag som anställde för AI, datavetenskap och systemingenjörsroller ökade med 59%. USA leder anställning för dessa roller, följt av Kanada, Storbritannien och Tyskland. Kanada leder dock i antalet AI-arbetare anställda, med Indien, Spanien, Tyskland och Storbritannien som kompletterar listan.

Direktlänk Dela Contxto fördjupade 17 november

AI inom regenerativ medicin väntas nå 240,63 miljoner USD till 2030

Enligt en rapport från 360iResearch förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom regenerativ medicin växa från 49,22 miljoner USD 2022 till 240,63 miljoner USD 2030, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 21,94%. AI spelar en allt viktigare roll inom regenerativ medicin, en multidisciplinär metod för att reparera, ersätta eller regenerera skadade eller förlorade vävnader och organ inom människokroppen. AI-teknologier tillämpas på olika aspekter av regenerativ medicin för att påskynda forskning, förbättra patientvård och förbättra behandlingsresultat.

Direktlänk Dela EIN News fördjupade 14 november

AI har inte förändrat marknadsandelen för sökmotorer, Bing förlorar trots ChatGPT-integration

Microsofts försök att stänga klyftan till Google genom att integrera ChatGPT i sin sökmotor Bing har inte fungerat som förväntat. Bing har till och med förlorat marknadsandelar jämfört med 2022. StatCounter har publicerat användningssiffror för sökmotorer när vi anländer till 2023 och globalt hade Bing en marknadsandel på 3,59% i oktober 2022, innan AI anlände. I oktober 2023, månader efter ChatGPT-integrationen, har det sjunkit till 3,11%. Trots AI-integrationen har Bing inte lyckats rubba Googles dominans på sökmotormarknaden, som fortfarande har en otrolig andel på 91,55%.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 14 november

Maskininlärning kan förbättra hanteringen på torrlastterminaler

En studie i International Journal of Shipping and Transport Logistics introducerar en tvåstegsmetodik som använder oövervakade maskininlärningstekniker för att adressera en långvarig lucka inom torrlastterminaler. Arbetet utfördes av Iñigo L. Ansorena från Universidad Internacional de La Rioja i Spanien och fokuserade på torrlastterminaler i norra Europa. Metoden kan förbättra transparensen i terminalhanteringen. Ansorena undersökte först terminalprestanda genom att identifiera samband mellan olika operativa variabler. I det andra steget använde han en isolationsalgoritm för att beräkna anomalipoäng för varje fartyg som använder terminalen. Fartyg med poäng över 60% flaggas som anomala och deras aktiviteter kan undersökas ytterligare. Denna dubbla metod kan användas för att förbättra praxis och vägleda bättre kontraktsavtal mellan rederier och terminaloperatörer i framtiden.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 13 november

Barn och ungdomar skapar fejkade nakenbilder med AI

Barn och ungdomar i USA och Spanien har börjat använda AI för att skapa nakenbilder av sina klasskamrater och andra jämnåriga. Bilderna laddas ner från sociala medier och manipuleras för att framställa personerna nakna. Dessa bilder delas sedan i chattgrupper. Miriam Al Adib, vars dotter har drabbats av detta, varnar för att man inte behöver vara naken för att bli utsatt - AI kan ´klä av´ dig.

Direktlänk Dela Göteborgs-Posten fördjupade 11 november

I Gazakriget har grupper som främjar olika ideologier börjat använda artificiell intelligens (AI) för att generera falska bilder och videor som sprids på nätet. Hany Farid, professor vid UC Berkeley School of Information, har noterat en stor mängd AI-genererade bilder. Förekomsten av falska bilder och videor har lett till minskad tillit till nyhetsmedia, sociala medieplattformar och andra institutioner. Farid har utvecklat verktyg för att automatisera delar av analysprocessen för att identifiera falska bilder, men många kräver manuell inspektion.

InformationWeek fördjupade 10 november

Rapport om den globala marknaden för artificiell intelligens diskuterar tillväxtfaktorer och utmaningar

En rapport om artificiell intelligens (AI) marknaden tar upp de stora faktorer som ansvarar för att driva tillväxten av AI-industrin, samt de viktigaste hindren och utmaningarna. Rapporten diskuterar marknadsdefinition, översikt, produktbeskrivning, produkträckvidd, produktkarakterisering och produktspecifikation. Studien erbjuder en analys av de senaste händelserna som tekniska framsteg och produktlanseringar och deras konsekvenser på den globala AI-marknaden. Rapporten belyser de senaste trenderna inom intäkter och marknadsframsteg, och alla realistiska statistik om projekt. Rapporten innehåller också data som samlats in från många primära och sekundära källor.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 9 november

AI-rekrytering ökar globalt, enligt Deels rapport

Deels globala AI-rekryteringsrapport, baserad på data från företagets egna HR-plattform, visar att AI, mjukvaruutveckling och dataanalyspositioner ökade med 60% förra året. USA dominerar AI-rekryteringen, tätt följt av Kanada, Storbritannien och Tyskland. Tillväxten av AI-professionella leddes dock av Kanada, följt av Indien, Spanien, Tyskland och Storbritannien. USA söker allt mer AI-talang i Brasilien, Kanada och Argentina, medan Kanada och Storbritannien alltmer anställer AI-professionella från USA. Flest nya kontrakt tecknades i Tyskland (52% ökning), USA (44% ökning) och Storbritannien (41% ökning).

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 8 november

Globala Blockchain AI-marknaden beräknas nå 3 519,23 miljoner USD år 2032

Den globala Blockchain AI-marknaden beräknas uppgå till ett värde av 3 519,23 miljoner USD år 2032, enligt en aktuell analys av Emergen Research. AI använder Blockchain för att underlätta delning av data som används i flera modeller. En av drivkrafterna för Blockchain AI-marknaden är data monetisering. Både AI och avancerad Blockchain förväntas bli mer tillgängliga genom data monetisering. Teknikutvecklingen är dyr för företag, särskilt för de som inte äger datamängder. Marknaden är fortfarande i ett tidigt skede och tekniken kräver en högt kvalificerad arbetskraft.

Direktlänk Dela GlobeNewswire fördjupade 8 november

Internationella toppmötet för artificiell intelligens 2023 startar i Bryssel

Det internationella toppmötet för artificiell intelligens 2023 har just inletts i Bryssel. Mötet syftar till att hitta svar på många av de frågor som rör globalt regleringssamarbete kring AI och vad det kommer att innebära i praktiken. Toppmötet arrangeras av Forum Europe och presenteras av Cameron Kerry och Joshua Meltzer från The Brookings Institution och Andrea Renda från Centre for European Policy Studies. Under dagen kommer experter, ledare och beslutsfattare att diskutera och hitta lösningar på hur man kan stärka internationellt samarbete, bygga ansvarsfull AI och prioritera samarbete om forskning och utveckling.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 8 november

Spanska EU-ordförandeskapet föreslår övervakning av AI-modeller

Det spanska ordförandeskapet för EU:s råd har föreslagit en styrningsarkitektur för övervakning av skyldigheter för grundläggningsmodeller och högverkningsgrundläggningsmodeller, inklusive inrättandet av en vetenskaplig panel. Detta diskuteras i kontexten av AI-lagen, som syftar till att reglera artificiell intelligens baserat på en riskbaserad strategi. EU-kommissionen skulle ha exklusiva befogenheter att övervaka skyldigheterna för grundläggningsmodeller, inklusive de ´högverkande´ som är föremål för ett strängare regelverk. Kommissionen kan utreda och verkställa dessa bestämmelser, antingen på eget initiativ eller efter klagomål från en AI-leverantör med kontrakt med grundläggningsmodellleverantören eller från en nyinrättad vetenskaplig panel.

Direktlänk Dela Euractiv fördjupade 7 november

Microsoft lanserar Microsoft 365 Copilot, en AI-assisterad kontorsprogramsvit

Microsoft har meddelat lanseringen av en ny kontorsprogramsvit, Microsoft 365 Copilot. Tjänsten är en prenumerationstjänst för Office 365, nu omdöpt till Microsoft 365, med stöd av Copilot, en artificiell intelligens (AI) assistent. Denna tjänst kommer att erbjuda en AI-aktiverad kontorsprogramsvit i molnet. Tyvärr är AI-assistenten Microsoft 365 Copilot för närvarande endast tillgänglig i vissa länder och för vissa företagskunder. Dessutom är det inte billigt att byta till denna nya tjänst som lovar att förbättra produktiviteten. Det förväntades att det skulle kosta 30 dollar per månad, men det visade sig inte vara fallet. Microsoft 365 Copilot kräver ett minimum av 300 användare vid lanseringen, vilket innebär en extra kostnad på 9 000 dollar per månad.

Direktlänk Dela El Chapuzas Informatico fördjupade 7 november

Marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger detaljerad analys

En marknadsforskningsrapport om artificiell intelligens inom diagnostik ger en detaljerad analys av marknadsstorlek, andel, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, tillväxt, marknadsandel, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassificeringar, applikationer och marknadsöversikt, produktspecifikationer, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer, råmaterial, etc. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och omfattningen av den respektive marknaden för artificiell intelligens inom diagnostik i framtiden.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 5 november

AI-drivna falska pornografiska bilder och videor ökar kraftigt

AI-teknik används allt mer för att generera falska pornografiska bilder och videor, vilket skapar problem för individer vars bilder används utan samtycke. YouTube-influensern Gabi Belle har upplevt detta förstahands, med över 100 falska bilder av henne spridda på webben. På de tio största webbplatserna som innehåller AI-genererade porr bilder har falska nakenbilder ökat med över 290 procent sedan 2018, enligt branschanalytikern Genevieve Oh. Användningen av AI för att generera falska nakenbilder innebär en särskild risk för kvinnor och tonåringar, och 96 procent av alla deepfake-bilder är pornografiska, varav 99 procent riktar sig mot kvinnor.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 5 november

Maskininlärning i detaljhandeln: Marknadsanalys och framtidsperspektiv

En detaljerad marknadsforskningsrapport om maskininlärning i detaljhandeln presenterar en omfattande analys av global marknadsstorlek, regional och landsnivåanalys, marknadssegmentering, konkurrenslandskap och försäljningsanalys. Rapporten introducerar definitioner, klassifikationer, applikationer och marknadsöversikt, samt produktkrav, tillverkningsprocesser, kostnadsstrukturer och råmaterial. Studien ger en omfattande kunskap om nyckelspelares branschutvecklingsplaner, aktuella marknadsförhållanden, tillväxtdata och framtida omfattning av maskininlärning i detaljhandelsmarknaden. Framstående aktörer inkluderar IBM, Microsoft, Amazon Web Services, Oracle, SAP, Intel, Nvidia, Google, Sentient Technologies, Salesforce och Visenze.

Direktlänk Dela Argyle Report fördjupade 4 november

Nationella och internationella styrorgan tar steg för att reglera AI-verktyg

Snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI) såsom Microsoft-stödda OpenAI´s ChatGPT komplicerar regeringars försök att komma överens om lagar som styr användningen av tekniken. Här är de senaste stegen som nationella och internationella styrorgan tar för att reglera AI-verktyg: AUSTRALIEN * Planerar regleringar för att förhindra spridning av barnsexuellt missbrukssmaterial skapat av AI. STORBRITANNIEN * Planerar regleringar och kommer att tredubbla sin finansiering för ´AI Research Resource´. KINA * Har implementerat tillfälliga regler. EUROPEISKA UNIONEN * Planerar regleringar och närmar sig ett bredare avtal om den banbrytande AI-lagen. FRANKRIKE * Utreder möjliga överträdelser. G7 * Söker input på regler. ITALIEN * Utreder möjliga överträdelser. JAPAN * Utreder möjliga överträdelser. POLEN * Utreder möjliga överträdelser. SPANIEN * Utreder möjliga överträdelser. FÖRENTA NATIONERNA * Planerar regleringar. USA * Söker input på regler.

Direktlänk Dela Investing.com fördjupade 3 november

Globala regleringar försöker reglera artificiell intelligens

Framsteg inom artificiell intelligens (AI) komplicerar regeringars försök att skapa lagar som styr teknologins användning. Australien planerar att tvinga sökmotorer att skapa nya koder för att förhindra spridning av barnpornografiskt material skapat av AI. Storbritannien kommer att tredubbla sin finansiering till ´AI Research Resource´ och kommer att inrätta världens första AI-säkerhetsinstitut. Kina har infört tillfälliga regler och är redo att öka samarbetet kring AI-säkerhet. EU planerar att införa nya AI-regler. Frankrike, Italien, Polen, Spanien och Japan utreder möjliga överträdelser. G7 söker input på regler och FN planerar regler.

Direktlänk Dela Investing.com fördjupade 2 november

Författare reflekterar över tolkningens konst och framtida hot från AI

John Banville, en författare, reflekterar över tolkningens konst och dess framtid i ljuset av artificiell intelligens. Han berättar om sina erfarenheter av tolkar vid internationella konferenser och bokturer, och hyllar deras förmåga att simultantolkning och omformulera hans ord på ett elegant sätt. Han uttrycker oro för att tolkarna kommer att bli överflödiga på grund av teknologiska framsteg inom AI, och betonar den mänskliga värmen och intimiteten i tolkning som inte kan ersättas av maskiner.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 november

USA:s vicepresident Kamala Harris presenterar flera nya AI-initiativ för att främja säker och ansvarsfull användning av maskininlärningsteknik. USA:s regering etablerar United States AI Safety Institute (US AISI) som kommer att utveckla riktlinjer för att minimera riskerna med AI. Regeringen publicerar också ett första utkast till policyvägledning för sin användning av AI, och inbjuder allmänheten att kommentera. Dessutom har 30 nationer anslutit sig till den politiska deklarationen om ansvarsfull militär användning av artificiell intelligens och autonomi. Tio stiftelser har också åtagit sig att bidra med över 200 miljoner dollar till AI-initiativ i allmänhetens intresse.

Mashable fördjupade 1 november

AI inom mental hälsa förväntas växa kraftigt

Den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom mental hälsa förväntas växa med en CAGR på 38,1% under prognosperioden (2023-2030). Tekniska framsteg har haft stor inverkan på mental hälsoområdet, särskilt genom integrationen av AI. AI-drivna verktyg som naturlig språkbearbetning, maskininlärning, djupinlärning, chatbots och virtuella assistenter spelar en avgörande roll för att ge stöd, råd och kommunikationskanaler för individer som genomgår mental hälsobehandling. Chatbots har framstått som ett viktigt verktyg inom mental hälsovård, och erbjuder kontinuerligt stöd till patienter. De kan hjälpa individer att hantera symtom och identifiera specifika nyckelord som kan kräva mänsklig intervention. Enligt National Institute for Mental Health finns det över 13 miljoner amerikaner som hanterar allvarliga psykiska sjukdomar. Teknik, särskilt AI, har blivit avgörande för att ta itu med denna utmaning. Till exempel kan chatbots automatisera uppgifter som att känna igen känslor, vilket möjliggör automatisering av screening, diagnos, behandlingsrekommendationer och psykosocial terapi. Utöver detta, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har nästan 11% av vuxna allvarligt övervägt självmord. I ett sådant scenario fungerar tekniken som en livlina, och ger snabb hjälp och stöd. Därför genomför mjukvarutillverkarna forskning och utveckling för att introducera avancerade och tekniskt uppgraderade mental hälsovårdstjänster. Till exempel introducerade lyra health i september 2021 de första teknikintegrerade vårdlösningarna som är utformade för att ta itu med allvarliga psykiska hälsoproblem som alkoholanvändningsstörning (AUD), självmordstendenser och andra komplexa psykiska hälsodiagnoser. Företaget är ett omfattande behandlingsprogram som hjälper människor att minska drickandet eller uppnå nykterhet och tar upp problematisk alkoholanvändning genom virtuell terapi, gruppsessioner, löpande symtombedömningar, återhämtningsstödspecialister för att hjälpa medlemmar att hålla sig på rätt spår, digitala lektioner som lär ut copingfärdigheter och medicin för att bekämpa begär.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 1 november

DS integrerar OpenAI:s ChatGPT i sina bilar i ett pilotprojekt

Franska biltillverkaren DS integrerar ChatGPT som en del av ett pilotprojekt. Märket använder 20 000 kunder i fem europeiska länder för att testa tjänsten. Under de kommande sex månaderna kommer DS att uppdatera olika modeller för att tillhandahålla funktionen och förstå intresset för tjänsten. ChatGPT är ett AI-baserat program utvecklat av OpenAI, designat för att ´förstå´ begäran-baserade kommandon och svara, efterliknande det mänskliga konversationsstilen. DS vill använda ChatGPT-integration för att bredda kapabiliteten för sin Iris-röstkontrollsvit. Det kan koordinera din GPS, din fråga och undersöka sin kunskapsbank, det kan tillhandahålla svar på saker medan du kör.

Direktlänk Dela Top Gear fördjupade 1 november

Artificiell intelligens på transportmarknaden: Global prognos 2023-2030

En rapport om AI på transportmarknaden har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten kategoriserar marknaden för att förutse intäkter och analysera trender i olika undermarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över hårdvara, tjänster och mjukvara. Baserat på teknik studeras marknaden över datorvision, sammanhangsmedvetenhet, djupinlärning och naturlig språkbearbetning. Baserat på tillämpning studeras marknaden över automatiserad nummerplåtsigenkänning, datorvision-drivna parkeringshantering, fotgängardetektion, vägskickövervakning, självkörande fordon, trafikdetektion och trafikflödesanalys. Marknaden studeras också över olika regioner.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 28 oktober

Första ELCLASICO-matchen för säsongen 2023/24 kommer att likna en blockbuster och ett nästa generations videospel

Första ELCLASICO-matchen för säsongen 2023/24 kommer att likna en blockbuster och ett nästa generations videospel, med de senaste teknologiska innovationerna, artificiell intelligens och stordata applicerat på spelet via Microsoft. Matchen, som produceras av LALIGA, kommer att sändas globalt genom LALIGAs internationella sändare. ELCLASICO är den mest sedda klubbmatchen i världen, med en potentiell publik på 650 miljoner människor över hela världen. Den kommande matchen, som kommer att äga rum den 28 oktober i Barcelona, kommer att vara den första i den nya eran av LALIGA. Den kommer att innehålla olika teknologiska innovationer och förbättringar av den vanliga audiovisuella displayen, inklusive en unik grafisk identitet, artificiell intelligens och stordata från Microsoft, realtidsstatistik och 3D-grafik från Beyond Stats med stöd av Microsoft, och en ny möjlighet för fans i Spanien att kommentera live på matchen.

Direktlänk Dela Outlook India fördjupade 28 oktober

FN skapar rådgivande organ för internationell styrning av AI

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelade på torsdagen att man skapar en 39-medlemsrådgivande kropp för att ta itu med frågor inom internationell styrning av artificiell intelligens (AI). Medlemmarna inkluderar teknikföretagsledare, regeringstjänstemän från Spanien till Saudiarabien och akademiker från länder som USA, Ryssland och Japan. Representanter kommer också från sex kontinenter med olika bakgrunder. Organet kommer att ge preliminära rekommendationer vid årets slut och slutliga rekommendationer sommaren 2024.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 26 oktober

Mänskliga användare kan omedvetet absorbera AI:s fördomar, enligt studie

Artificiell intelligens (AI) kan ha fel och till och med ´hallucinera´, eller ge felaktig information. Ny forskning tyder på att mänskliga användare kan omedvetet absorbera dessa automatiserade fördomar. Forskare vid University of Deusto i Spanien, Helena Matute och Lucía Vicente, genomförde tre experiment där deltagarna fick kategorisera bilder som indikerade närvaro eller frånvaro av en fiktiv sjukdom. Bilderna bestod av prickar av två olika färger, och deltagarna fick veta att dessa prickarrangemang representerade vävnadsprover. Forskarna fann att deltagarna som fick de falska AI-förslagen gick vidare för att införliva samma fördomar i sina framtida beslut, även efter att vägledningen inte längre erbjöds. Studien antyder att AI kan påverka mänskligt beteende negativt.

Direktlänk Dela Scientific American fördjupade 26 oktober

Infobip implementerar ChatGPT-teknik för att förbättra kundinteraktioner

Molnkommunikationsplattformen Infobip har börjat använda ChatGPT-teknik för att optimera kundinteraktioner och uppfylla sina mål. Denna teknik har redan visat lovande resultat i Brasilien och kommer snart att implementeras i andra länder, inklusive Spanien. Infobip använder AI-assistenten för att skapa fördefinierade användarfall och svarar på konsumentfrågor med välgrundade konversationer. Om AI-assistenten inte kan uppfylla kundens begäran, vidarebefordras frågan till en mänsklig agent. Infobip planerar att anpassa virtuella interaktioner tillgängliga på WhatsApp och göra dem mer lika mänskliga interaktioner.

Direktlänk Dela Natescrest.com fördjupade 25 oktober

AI-assistenten ChatGPT kommer till DS Automobiles fordon

En röstaktiverad assistent som kan svara på en mängd olika frågor kommer snart att finnas tillgänglig för förare och passagerare i vissa DS Automobiles fordon tack vare ChatGPT, en framstående generativ AI, enligt ETX Daily Up. ChatGPT:s förmågor har finslipats genom omfattande datastyrt inlärning, vilket gör den till en idealisk komplement till befintliga DS Iris Systems taligenkänningsegenskaper. Förarna kommer att kunna lita på ChatGPT för att hjälpa dem att hitta närliggande kulturella sevärdheter eller underhålla barn med frågesporter och temahistorier.

Direktlänk Dela HeadTopics fördjupade 25 oktober

Ökning av barnpornografi på internet på grund av AI

Enligt en rapport från den brittiska organisationen Internet Watch Foundation (IWF) kan spridningen av barnpornografiska bilder på internet förvärras om inget görs för att kontrollera AI-verktyg som genererar deepfake-bilder. IWF uppmanar regeringar och teknikleverantörer att agera snabbt innan en flod av AI-genererade bilder av barnsexuellt missbruk överväldigar brottsbekämpande utredare och drastiskt utökar antalet potentiella offer. I en första i sitt slag-fall i Sydkorea dömdes en man i september till 2 1/2 års fängelse för att ha använt artificiell intelligens för att skapa 360 virtuella barnmissbruksbilder. I vissa fall använder barn dessa verktyg på varandra. Vid en skola i sydvästra Spanien har polisen utrett tonåringars påstådda användning av en telefonapp för att få sina skolkamrater att framstå som nakna på bilder. IWF:s rapport är avsedd att flagga för ett växande problem mer än att erbjuda lösningar, men den uppmanar regeringar att stärka lagar för att underlätta bekämpning av AI-genererat missbruk. Rapporten säger att teknikleverantörer kunde göra mer för att göra det svårare för de produkter de har byggt att användas på detta sätt.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 25 oktober

Ökning av barnsexuella övergreppsbilder på internet kan förvärras av AI-verktyg

Internet Watch Foundation (IWF), baserat i Storbritannien, varnar för att spridningen av barnsexuella övergreppsbilder på internet kan förvärras om inga kontroller införs för AI-verktyg som skapar deepfake-bilder. IWF uppmanar regeringar och teknikleverantörer att agera snabbt för att förhindra en översvämning av AI-genererade bilder av barnsexuella övergrepp. I en första i sitt slag i Sydkorea dömdes en man till 2,5 års fängelse för att ha använt AI för att skapa 360 virtuella bilder av barnmisshandel. IWF:s rapport uppmanar regeringar att stärka lagarna för att bekämpa AI-genererade övergrepp.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 25 oktober

Rapport varnar för ökning av deepfake-bilder av barnsexövergrepp

En ny rapport varnar för att antalet sexuella övergreppsbilder på barn på internet kan öka kraftigt om man inte kontrollerar de artificiella intelligensverktyg som genererar deepfake-foton. Internet Watch Foundation i Storbritannien uppmanar regeringar och teknikleverantörer att agera snabbt innan en flod av AI-genererade bilder av sexuella övergrepp på barn överväldigar brottsbekämpande utredare och ökar antalet potentiella offer. I en första i sitt slag fall i Sydkorea dömdes en man i september till 2,5 år i fängelse för att ha använt artificiell intelligens för att skapa 360 virtuella barnmisshandelsbilder. Sexton sade att hans välgörenhetsorganisation, som är inriktad på att bekämpa online sexuella övergrepp på barn och arbetar med andra för att ta bort det, började först ta emot rapporter om missbruk av AI-genererad bild tidigare i år. Det ledde till en utredning om forum på den så kallade mörka webben, en del av internet som är värd inom ett krypterat nätverk och endast tillgängligt genom verktyg som ger anonymitet. IWF:s rapport är avsedd att flagga ett växande problem mer än att erbjuda recept, den uppmanar regeringar att stärka lagar för att göra det lättare att bekämpa AI-genererat missbruk.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 24 oktober

Sevilla och Arsenal spelar oavgjort i Champions League-match

Arsenal reste till Spanien för att möta Sevilla i Champions League där de hoppades på att återhämta sig efter en förlust mot Lens. Youssef En-Nesyri satte Sevilla i ledningen efter 14 minuter, men Martin Odegaard kvitterade för Arsenal efter en halvtimme. Gabriel Jesus satte Arsenal i ledningen i den andra halvleken, men En-Nesyri kvitterade igen för Sevilla efter 78 minuter. Matchen slutade 2-2. Båda lagen visade anfallsfotboll, skicklighet och beslutsamhet, vilket resulterade i en minnesvärd Champions League-kväll.

Direktlänk Dela Sportslens fördjupade 24 oktober

DS Automobiles erbjuder ChatGPT-integration för vissa kunder

DS Automobiles har meddelat att vissa europeiska kunder nu kan använda ChatGPT i sina DS 3, DS 4, DS 7 och DS 9 fordon. AI-modellen erbjuds med DS IRIS SYSTEM, vilket skapar en intelligent röstassistent. Föreslagna användningar inkluderar att generera berättelser och frågesporter för underhållning på vägen. DS Automobiles har meddelat integrationen av ChatGPT i sina fordon, tillgänglig i europeiska länder. Företaget hävdar att dess bilar är de första i regionen att ha den artificiella intelligensmodellen. För att komma åt ChatGPT måste användarna säga ´OK IRIS´ eller trycka på den dedikerade rattenknappen för att utlösa den smarta assistenten. Funktionen ChatGPT kommer initialt att vara tillgänglig i en pilotfas, erbjuden till de första 20 000 kunderna som prenumererar på att använda DS IRIS SYSTEM i sina DS 3, DS 4, DS 7 eller DS 9 fordon. Provet kommer att pågå i sex månader utan extra kostnad för användarna, vilket kräver att de prenumererar mellan den 19 oktober 2023 och den 29 februari 2024. Verktyget kommer att erbjudas i europeiska länder, inklusive Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland.

Direktlänk Dela Notebookcheck fördjupade 23 oktober

EU:s lagstiftare når inte överenskommelse om AI-regler inför viktigt möte

Europeiska lagstiftare har ännu inte kommit överens om flera frågor relaterade till nya regler för artificiell intelligens (AI) inför ett avgörande möte på tisdag, vilket innebär att någon överenskommelse inte kommer att nås förrän i december. Utkastet till AI-regler måste godkännas av Europaparlamentet och EU:s medlemsstater. Spanien, som innehar EU-ordförandeskapet fram till december, har föreslagit kompromisser för att påskynda processen. Om inget avtal nås i december kan förhandlingarna skjutas upp till början av nästa år.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 23 oktober

Redaktörens dagliga användning av Google-appar och andra program

Författaren, som har arbetat i 25 år inom olika områden, inklusive som lärare, arkitekt och nu som redaktör, beskriver sin dagliga användning av Google-appar och andra program. Han berömmer Googles förmåga att integrera sina appar i olika operativsystem och betonar vikten av molntjänster. Han använder Google Assistant dagligen och använder andra Google-tjänster som Google Maps och Google Wallet när han reser. Trots detta använder han också appar från andra företag, som Telegram, Slack, Microsofts OneDrive och PocketCasts.

Direktlänk Dela Voonze fördjupade 23 oktober

DS Automobiles inför AI ChatGPT i sina fordon

DS Automobiles tar steget in i framtiden genom att pilotanvända ChatGPT i sina fordon, en först i Europa. Denna artificiella intelligens ger en ´konversationsupplevelse´ till förare, förbättrar deras resa med sitt röstaktiverade DS Iris infotainment-system. Tillgänglig för 20 000 ägare av utvalda DS-modeller, kan denna funktion omedelbart aktiveras på distans. Den möjliggör interaktion med en mängd funktioner via taligenkänning, till och med kapabel att skapa frågesporter eller barnberättelser. Integrationen av ChatGPT i DS Automobiles linjerar med Stellantis strategiska fokus och Dare Forward 2030-strategi.

Direktlänk Dela Innovation Origins fördjupade 21 oktober

DS Automobiles blir första biltillverkaren att integrera AI-chattbot i fordon

DS Automobiles, ägt av Stellantis, har integrerat AI-chattboten ChatGPT i sina fordon, vilket gör det till det första biltillverkaren att göra detta. ChatGPT kommer att fungera på liknande sätt som Alexa eller Siri i bilar och kommer att erbjudas till de första 20 000 registrerade användarna. Användarna måste använda DS 3, DS 4, DS 7 och DS 9-serien av bilar med ett aktivt DS IRIS-system ombord. För att använda funktionen och prata med DS IRIS-systemet behöver användarna bara säga ”OK IRIS” genom att trycka på en speciell knapp på ratten. Integrationen av ChatGPT med DS IRIS SYSTEM kommer att vara tillgänglig utan extra kostnad för de första 20 000 registrerade användarna i sex månader om de köper en av de ovan nämnda bilmodellerna mellan 19 oktober och 29 februari. Under pilotfasen kommer integrationen endast att vara tillgänglig i europeiska regioner, inklusive Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien.

Direktlänk Dela Samachar Central fördjupade 21 oktober

Luzia, AI-chattbot för WhatsApp, tar in $10 miljoner i Series A-finansiering

Spanska Luzia, som utvecklar en AI-chattbot för WhatsApp och Telegram, har nyligen tagit in $10 miljoner i en Series A-finansiering. Luzia grundades 2023 av Álvaro Martínez Higes, Javier Andrés och Carlos Pérez och syftar till att göra AI-chattbottar mer tillgängliga för spanska och portugisiska talare. Boten, som kan sparas som en kontakt på en användares telefon, har hittills interagerat med över 17 miljoner användare, med 8 miljoner aktiva på månadsbasis. Företaget planerar att expandera till USA och kommer då att börja prata engelska, men kan också kommunicera på andra språk tack vare GPT-teknik.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 oktober

ChatGPT, en AI-assistent, kommer snart att integreras i vissa DS-bilar

ChatGPT, en välkänd form av generativ artificiell intelligens, kommer snart att integreras i interiören på vissa DS-kunders bilar. Syftet är att erbjuda bilister och deras passagerare röstinteraktioner med en assistent som har svar på nästan allt. Verktyget är nu avsett att komplettera DS Iris System taligenkänningssystem, för att möjliggöra direkt interaktion med en verklig assistent. ChatGPT kommer att erbjudas till 20 000 frivilliga som har DS Iris System i sina DS 3, DS 4, DS 7 eller DS 9 fordon, som en del av en sex månaders testfas utan extra kostnad.

Direktlänk Dela Inquirer Technology fördjupade 21 oktober

DS inför ChatGPT i sitt IRIS-infotainmentsystem för 20 000 kunder i Europa

DS Automobiles planerar att införa ChatGPT i sitt IRIS-infotainmentsystem för ägare av DS 3, DS 4, DS 7 och DS 9. ChatGPT har revolutionerat synen på artificiell intelligens och kommer nu att fungera sömlöst med DS IRIS-systemet som en kunnig digital assistent. För att använda det nya systemet behöver DS-ägare bara säga ´OK IRIS´ eller trycka på en särskild knapp på ratten. Systemet kommer initialt att rullas ut till de första 20 000 registrerade användarna utan extra kostnad under en sex månaders period mellan 19 oktober 2023 och 29 februari 2024. DS:s ChatGPT-drivna IRIS-assistent kan nås i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien.

Direktlänk Dela CarScoops fördjupade 20 oktober

DS blir första europeiska bilmärket att integrera ChatGPT i sina fordon

Artificiell intelligens (AI) tar en central roll i nästan alla dagliga aktiviteter, både personligt och i företag. Bilmärket DS kommer att erbjuda tjänsterna från ChatGPT integrerade i sina fordon, vilket gör DS till det första märket i den europeiska sektorn som ingår ett avtal med OpenIA för att upptäcka de många möjligheterna med ChatGPT för ägare av alla deras fordon med integrerad röstkommandofunktionalitet DS Iris. Det kan installeras i den senaste versionen av DS 3, DS 7 och DS 9, samt alla DS 4. DS har 20 000 gratis licenser i appen som kommer att erbjudas till kunder i Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och Storbritannien. Teknikföretaget planerar att börja ta betalt för sitt innehåll och det kan vara olika från nyckelpunkter för dess implementering av franska bilar. I samband med lanseringen av ChatGPT-tjänsten presenterade DS en ny version av sin toppmodellkollektion Spirit of Travel. Priserna varierar från 75 000 euro till 84 700 euro.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 19 oktober

Kvantdatorer kan påskynda nästa generations AI

Kvantdatorer och artificiell intelligens (AI) ligger närmare varandra än man kan tänka sig, enligt Chris Monroe, direktör för Duke Quantum Center (DQC). Monroe menar att kvantdatorer har potentialen att påskynda nästa generations AI. Traditionella datorer är begränsade i sin förmåga att göra korrelationer bland biljoner objekt, men kvantdatorer har potentialen för oändligt mer databehandlingskraft. Jungsang Kim, medgrundare till kvantdatorföretaget IonQ, menar att frågan är om det finns möjligheter för kvantteknologi att göra en verklig skillnad inom maskininlärning och AI. Monroe, Kim och Ken Brown har fått 31 miljoner dollar i finansiering för att göra framsteg inom sin forskning om jonfällning.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 19 oktober

En ny rapport om marknaden för artificiell intelligens inom IoT har lagts till på 360iResearch.com. Rapporten analyserar trender och prognoser för intäkter baserat på komponenter (plattform, tjänster, programvara), teknik (maskininlärning & djupinlärning, naturlig språkbearbetning) och vertikaler. Tjänstesektorn förväntas ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Rapporten studerar också marknaden baserat på region, med Amerika som största marknadsandel på 38,75% 2022, följt av Europa, Mellanöstern och Afrika.

openPR fördjupade 19 oktober

Nederländerna toppar global pensionsranking, AI kan förbättra pensionssystemens prestanda

En ny analys som rankar 47 pensionssystem över hela världen visar att Nederländerna är bäst när det gäller pensionssystem, enligt Mercer CFA-institutets globala pensionsrapport. Island kom på andra plats och Danmark på tredje plats i 2023 års index. Rapporten påpekar att pensionssystemen runtom i världen är under större press än någonsin tidigare på grund av den nuvarande ihållande inflationen, de stigande räntorna och den geopolitiska osäkerheten. Rapporten rekommenderar också att stärka tillgångsbaserade pensioner, vilket kan bidra till att diversifiera finansieringskällorna för pension, vilket gör pensionssystemen mer motståndskraftiga. Artificiell intelligens bör förbättra pensionssystemens prestanda genom att minska kostnaderna och belysa kommande risker.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 19 oktober

USA rankas 22:a i global pensionsindex - AI kan förbättra systemet

USA fick betyget C+ och kom på 22:a plats i Mercer och CFA-institutets 15:e årliga Global Pension Index, en ranking av 47 länder. Indexet varnar för att amerikaner i allt högre grad kommer att behöva ta ansvar för sin egen pension. Rapporten föreslår att artificiell intelligens (AI) och stordata kan förbättra pensionsystem genom att effektivisera processer, förutse framtida risker, upptäcka identitetsbedrägeri och skapa modeller för investerarbeteende. Nederländerna rankades först, följt av Island och Danmark. Israel var det enda andra landet som fick ett A-betyg.

Direktlänk Dela Morningstar fördjupade 18 oktober

Artificiell intelligens för IT-driftmarknad | 360iResearch

En rapport om ´Artificiell intelligens för IT-driftmarknad´ har lagts till i 360iResearch.com:s erbjudande. Rapporten kategoriserar AI för IT-driftmarknaden för att prognostisera intäkter och analysera trender i olika delmarknader. Baserat på komponent studeras marknaden över plattform och tjänster. Baserat på funktion studeras marknaden över ansökningsprestandahantering, infrastrukturhantering, nätverks- och säkerhetshantering och realtidsanalys. Baserat på bransch studeras marknaden över flyg- och försvarsindustrin, bil- och transportindustrin, bank-, finans- och försäkringstjänster, bygg-, bygg- och fastighetsindustrin, konsumentvaror och detaljhandel, utbildning, energi och verktyg, regering och offentlig sektor, hälso- och livsvetenskap, informationsteknik, tillverkning, media och underhållning, telekommunikation och resor och gästfrihet. Baserat på region studeras marknaden över Amerika, Asien-Stilla havet, och Europa, Mellanöstern och Afrika.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 18 oktober

Pony överväger global expansion på GITEX GLOBAL 2023

Pony, en global robotaxi-unicorn, överväger global expansion när världen omfamnar autonoma fordon. Företaget, som stöds av Toyota och värderas till 8,5 miljarder dollar, designar autonoma fordon med aktiva insatser i Silicon Valley, Beijing och Guangzhou. På GITEX GLOBAL meddelade Ponys medgrundare och CFO Dr. Leo Wang att han ser en möjlig väg mot expansion i Mellanöstern. GITEX GLOBAL, som pågår på Dubai World Trade Centre till 20 oktober, samlar världens mest framstående hjärnor, framåtblickande regeringar och de mest avancerade företagen för att omdefiniera gränserna för AI-ekonomin och forma framtiden för teknisk revolution.

Direktlänk Dela Middle East North Africa Financial Network fördjupade 18 oktober

vLex lanserar AI-verktyg för juridisk forskning

Det globala juridiska underrättelseföretaget vLex har lanserat en banbrytande uppsättning AI-verktyg inom sin prisbelönta assistent Vincent AI, vilket skapar världens mest omfattande AI-juridiska forskningsplattform. Vincent AI är ett betydande steg framåt för AI-drivna juridiska analyser, eftersom den bygger på ett av världens största onlinejuridiska bibliotek. vLex innehåller lagar från mer än 110 länder och inkluderar mer än 1 miljard fall, förordningar, regler, dockets, stämningar och motioner i sin samling. Vincent AI använder även sekundära material och expertavhandlingar, många av dem med expertanalys som inte ingår i andra verktyg. De nya Vincent AI-verktygen fungerar redan i Storbritannien, USA, Irland och Spanien, på engelska och spanska, med fler jurisdiktioner som ska läggas till löpande.

Direktlänk Dela PR Newswire fördjupade 17 oktober

360iResearch har lagt till en rapport om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens. Rapporten undersöker marknaden baserat på teknologinoder (10nm, 20-28nm, 7nm), tillämpningar (AR/VR, bilindustri, kameror, drönare, robotik, smartphones) och regioner. Baserat på teknologinoder förväntas 10nm ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på tillämpningar förväntas bilindustrin ha en betydande marknadsandel under prognosperioden. Baserat på regioner förväntas Europa, Mellanöstern och Afrika ha en betydande marknadsandel under prognosperioden.

openPR fördjupade 14 oktober

Ny rapport analyserar den globala marknaden för artificiell intelligens

Globala marknaden för artificiell intelligens (AI) har analyserats i en ny rapport. Rapporten inkluderar en omfattande undersökning av den geografiska landskapet, industriens storlek och företagets intäktsskattning. Den granskar varje marknadssegment och dess undersegment. Rapporten erbjuder insikter som hjälper kunderna att övervinna utmaningar på den globala AI-marknaden. Marknadsprognoser ger djup insikt i industriparametrar genom att analysera tillväxt, konsumtion, kommande marknadstrender och prisfluktuationer. Rapporten innehåller även en omfattande marknadsanalys och en landskapsanalys av stora spelare.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 12 oktober

Artificiell intelligens i BFSI-marknaden förväntas nå 94,1 miljarder dollar 2028

Artificiell intelligens (AI) i BFSI (bank, finans och försäkring) används för att låta datorer utföra uppgifter som vanligtvis är förknippade med människor, som att göra förutsägelser, erbjuda rekommendationer och fatta beslut. AI används särskilt för att upptäcka bedrägerier och säkerställa regulatorisk efterlevnad. Den globala marknaden för AI i BFSI uppgick till 14,2 miljarder dollar 2022 och förväntas nå 94,1 miljarder dollar 2028, med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 33,9% under perioden 2023-2028. Marknadens tillväxt drivs av digitalisering och automatisering inom bank, finans och försäkring, samt behovet av AI-baserade låne- och kreditsystem för att analysera kundbeteendemönster.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 12 oktober

Marknadsrapport om maskininlärning som tjänst publicerad av Market Intelx

Market Intelx har nyligen publicerat en rapport om marknaden för maskininlärning som en tjänst. Rapporten ger en omfattande studie av de senaste utvecklingarna, marknadsstorleken, statusen, kommande teknologier, affärsdrivare, utmaningar, regleringspolitik samt profiler av nyckeltillverkare och spelarstrategier. Rapporten innehåller prognoser och analyser för 2022-2030, en historisk översikt och diskussion av betydande handel, marknadsvolym, marknadsandelar och beskrivningar. Nyckelspelare som nämns i rapporten inkluderar Amazon, Oracle Corporation, IBM, Microsoft Corporation, Google Inc., Salesforce.Com, Tencent, Alibaba, UCloud, Baidu, Rackspace, SAP AG, Century Link Inc., CSC (Computer Science Corporation), Heroku, Clustrix, Xeround.

Direktlänk Dela Meade County Messenger fördjupade 11 oktober

Automatiserad maskininlärningsmarknad förutspås och analyseras i ny rapport

En ny rapport har lagts till på 360iResearch.com som förutspår och analyserar trender i den automatiserade maskininlärningsmarknaden fram till 2030. Rapporten kategoriserar marknaden baserat på automationstyp, distribution, tillämpning och region. Baserat på automationstyp studeras marknaden över datatranskription, funktionskonstruktion, modellering och visualisering. Baserat på distribution studeras marknaden över moln och på plats. Baserat på tillämpning studeras marknaden över bilindustri, transport och logistik, bank, finansiella tjänster och försäkring, regering och försvar, hälso- och livsvetenskap, IT och telekommunikation samt media och underhållning. Rapporten inkluderar också en FPNV-positioneringsmatris och marknadsandelanalys.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 9 oktober

Generativ AI kommer att representera en oöverträffad förändring, öka produktivitet och global BNP

Ledare från KPMG och Microsoft försäkrade vid XIV EXPANSIÓN-KPMG Financial Meeting att generativ AI kommer att representera en oöverträffad förändring, öka produktivitet och global BNP. AI har använts i företag i flera år, men med demokratiseringen av generativ AI har nya dörrar öppnats. Juanjo Cano, president för KPMG Spanien och Alberto Granados, president för Microsoft, diskuterade tekniken och dess betydelse för spanska företag. Generativ AI kan öka arbetarproduktiviteten med 0,1% till 0,6% per år fram till 2040.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 9 oktober

Falska AI-genererade läkare sprider felaktig medicinsk information på sociala medier

På sociala medier dyker det upp videor där påstådda läkare ger råd om naturläkemedel eller tips om att bleka tänder. Många av dessa är dock inte riktiga läkare, utan botar genererade av artificiell intelligens (AI) som delar medicinska råd med hundratusentals följare. Inte allt de säger är sant. En AI-genererad bot på Facebook påstod att ´Chiafrön kan hjälpa till att få diabetes under kontroll.´ Enligt Andreas Fritsche, en diabetolog vid Tübingen University Hospital, finns det ingen vetenskaplig bevisning för att chiafrön kan bota diabetes eller hjälpa till att få den helt under kontroll. Många av dessa videor är på hindi, även om de flesta har engelska titlar i sina användarnamn. En kanadensisk studie från 2021 fann att Indien hade blivit ett hotspot för felaktig information om hälsoproblem under COVID-19-pandemin. AI-genererade läkare verkar vanligtvis pålitliga, med vita rockar och ett stetoskop runt halsen eller klädda i scrubs. AI som utger sig för att vara en läkare kan vara mycket vilseledande, förklarade Stephen Gilbert, professor i Medical Device Regulatory Science vid Dresden University of Technology. Trots riskerna har AI spelat en alltmer framträdande roll inom medicinen de senaste åren. Det kan hjälpa läkare att analysera röntgen- och ultraljudsbilder och erbjuda stöd vid diagnos eller behandling.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 9 oktober

Artificiell intelligens omformar attraktionsindustrin med innovativa robotlösningar

Artificiell intelligens (AI) omformar attraktionsindustrin genom att underlätta utvecklingen av robotar som kan utföra uppgifter som kräver mänsklig intelligens. Ett framstående exempel är Museum of the Future i Dubai, som huserar en mängd toppmoderna robotar och AI-system. I Storbritannien har Blenheim Palace samarbetat med Oxford Robotics Institute för att använda en robot-hund för att övervaka klimatförändringar. I Spanien har Colección SOLO en robotisk hund kallad A.I.C.C.A. som skriver konstkritik. AI-drivna robotvakter blir också en realitet i nöjesparker, som ROAMEO-boten som används på Six Flags. Disney har till och med ansökt om patent för en robot sherpa eller ´mobil locker´ som kan leverera besökarnas tillhörigheter direkt till dem. AI omformar inte bara attraktioner utan också hotellindustrin, med Alibaba’s FlyZoo Hotel i Kina och Indiens Gujarat Science City som pionjärer för användning av robotar för att leverera bekvämligheter och tillhandahålla kundservice.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 9 oktober

Marknaden för AI-verktyg för sociala medier förväntas växa med +28,5% CAGR mellan 2023 och 2029

En omfattande studie om AI-verktyg för sociala medier inkluderar historiska data och prognoser för marknadens storlek och tillväxt mellan 2023 och 2029. Marknaden förväntas växa med en CAGR på +28,5% under prognosperioden. Rapporten innehåller även en SWOT-analys och en Porter´s Five Forces-analys. De största spelarna på marknaden inkluderar Invideo, VistaSocial, Magic Studio, ContentStudio, Emplifi, Stockimg, FeedHive, Hootsuite, Sprout Social, Lately, Synthesia.io, Cortex, Meltwater, HubSpot, Copy.ai, Ocoya, WordStream, Riffusion, Buffer, Flick, Audiense, Predis.ai, Taplio och Publer.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 9 oktober

Betydande genombrott inom kvantinformationsvetenskap av forskare vid IBS Center for Quantum Nanoscience

Forskare vid IBS Center for Quantum Nanoscience (QNS) vid Ewha Womans University, tillsammans med team från Japan, Spanien och USA, har gjort ett betydande genombrott inom kvantinformationsvetenskap. De har skapat en revolutionerande elektronspin qubit-plattform, sammansatt atom-för-atom, som tillåter samtidig kontroll av flera qubits. Denna utveckling är ett stort framsteg från tidigare plattformar som bara kunde hantera en enda qubit. Plattformens förmåga att kontrollera flera qubits samtidigt öppnar för nya möjligheter inom kvantberäkning, avkänning och kommunikation.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 8 oktober

ChatGPT jämförs med en mänsklig finansiell rådgivare i pensionsplaneringsrådgivning

ChatGPT, en AI-modell utvecklad av OpenAI, jämfördes med en mänsklig finansiell rådgivare för att se vem som kunde ge bästa råd om pensionsplanering. ChatGPT föreslog en pensionsplan baserad på olika ekonomiska formler och antog att individen skulle behöva cirka 586 000 euro för att gå i pension vid 67 års ålder och leva till 85 års ålder. Rådgivaren, Javier Action, grundare av Acción Inversiones, påpekade att medan ChatGPT kan ge generella riktlinjer, saknar det förmågan att anpassa sig till förändringar i individens liv och hantera de emotionella aspekterna av investeringar.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 7 oktober

Användningen av AI inom jordbruket: Exempel från Spanien

Artificiell intelligens (AI) används inte bara för att skapa illustrationer eller texter från enkla kommandon eller för att uppmuntra kreativiteten hos författare och filmskapare att skapa berättelser. Det kan också lösa industriella problem tack vare omfattande datainsamling och analys. I den här artikeln kommer vi att gå igenom användningen av artificiell intelligens inom jordbruket, några verkliga projekt som genomförts i Spanien och vilka deras huvudfördelar är. AI mot citruspest: Ett aktuellt lämpligt jordbruksplan är det så kallade SENSOPLAG-projektet, som syftar till att bekämpa skadedjur som påverkar odlingen av Valencianska citrusfrukter. AINIA, en av organisationerna som deltar i projektet och experter på hållbar innovation, samlar in och analyserar satellitbilder och de som fångats av kameror integrerade med drönare för att studera skadedjuren och hur de påverkar citrus träd vid olika tidpunkter på året. Användning av artificiell intelligens under torka: Enligt den senaste rapporten från det statliga meteorologiska byrån (AEMET), från den 1 oktober 2022 till den 18 juli 2023, är den ackumulerade mängden regn 480 liter per kvadratmeter, 15% mindre än förväntat. I detta sammanhang kan användningen av artificiell intelligens vara en effektiv livräddare för gårdar. Låt oss ta ett aktuellt exempel: Almeria-företaget Ikos Tech erbjuder verktyg för att automatisera bevattning genom en artificiell intelligensalgoritm.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 7 oktober

Indiska konsumenter föredrar företag som använder generativ AI, enligt studie

Enligt en global studie är 84% av indiska konsumenter mest benägna att köpa från företag som använder generativ AI. Generativ AI kan generera text, bilder eller andra medier med hjälp av generativa modeller. Studien, utförd av teknikkonsultföretaget Thoughtworks, visade att 69% av de indiska respondenterna uttryckte stor entusiasm för generativ AI, jämfört med 30% globalt. Dessutom uppgav 84% av de indiska konsumenterna att de troligen skulle köpa från ett företag som använde generativ AI, jämfört med 83% globalt.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 6 oktober

Länder runt om i världen försöker reglera AI-teknik

Snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI), som Microsoft-stödda OpenAI:s ChatGPT, komplicerar regeringars försök att komma överens om lagar som styr användningen av tekniken. Här är de senaste stegen nationella och internationella styrorgan tar för att reglera AI-verktyg: Australien planerar regler för att förhindra spridning av barnpornografiskt material skapat av AI. Storbritannien har utfärdat en preliminär verkställighetsanmälan till Snap Inc:s Snapchat för eventuell bristande bedömning av integritetsrisker. Kina har infört tillfälliga regler som kräver säkerhetsbedömningar innan AI-produkter släpps på marknaden. EU:s lagstiftare Brando Benifei uppmanade medlemsländerna att kompromissa för att nå en överenskommelse om AI-lagen innan årets slut. Frankrike, Italien, Japan, Polen och Spanien undersöker möjliga överträdelser. G7-ledare, FN och USA söker input om regleringar.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 6 oktober

Användning av artificiell intelligens i jordbruket i Spanien

Artificiell intelligens (AI) används i allt större utsträckning inom jordbruket för att lösa industriella problem genom att samla in och analysera stora mängder data. AI används för att förbättra effektiviteten och säkerheten inom primärsektorn genom att till exempel övervaka jordbruksmark, förutse problem och optimera beslut baserat på insamlad data. I Spanien används AI för att bekämpa skadedjur som påverkar citrusodlingar, för att räkna frukt på träd med hög noggrannhet och för att automatisera bevattning i tider av torka.

Direktlänk Dela Telefonica fördjupade 6 oktober

Ny marknadsrapport släppt för AI-verktyg för sociala medier

En ny marknadsundersökning har släppts om AI-verktyg för sociala medier. Rapporten täcker alla aspekter av marknaden och ger uppdaterade data om nuvarande trender. Den kan hjälpa kunder att fatta affärsbeslut och förstå strategierna för stora spelare i branschen. Rapporten innehåller en detaljerad analys av marknadssegmentering, regional och landspecifik nedbrytning. Nyckelspelare som nämns inkluderar Invideo, VistaSocial, Magic Studio, ContentStudio, Emplifi, Stockimg, FeedHive, Hootsuite, Sprout Social, Lately, Synthesia.io, Cortex, Meltwater, HubSpot, Copy.ai, Ocoya, WordStream, Riffusion, Buffer, Flick, Audiense, Predis.ai, Taplio, Publer och andra.

Direktlänk Dela Seedance.com fördjupade 6 oktober

Barn i Wisconsin hotade med AI-förändrade bilder

Mellanstadieelever i Wisconsin hotades nyligen av en man som sökte explicita bilder online. När flickorna vägrade att skicka dem, hotade mannen att förändra oskyldiga bilder på dem med hjälp av AI-teknologi. Detta är en störande form av ´cyber-missbruk´. Lagstiftare, utredare och åklagare kallar det ´ett lopp mot tiden för att skydda barn från farorna med AI´. I Muskego förra veckan fick en mellanstadieskolflicka veta att hon hade blivit vän med en påstådd 15-årig pojke på Snapchat, och de utbytte oskyldiga bilder. Det var då han avslöjade att han var 33 och krävde explicita bilder.

Direktlänk Dela WBAY-TV fördjupade 6 oktober

Cisco lanserar global säkerhetsplattform med AI

Cisco har lanserat sin globala säkerhetsplattform, Cisco Security Cloud, som drivs av artificiell intelligens och erbjuder en rad lösningar för att skydda användare, enheter, applikationer och data i multi-molnmiljöer. Plattformen lovar snabbare detektering och respons på hot, samt förenklad säkerhetspolicyhantering. Enligt Cisco har 82% av IT-beslutsfattare världen över antagit hybridmolnarkitekturer, men 75% av företagsledarna anser att deras organisationer är för komplexa för att skydda. Cisco Security Cloud använder Generativ Artificiell Intelligens för att hjälpa organisationer att definiera detaljerade säkerhetspolicies och utvärdera bästa sättet att implementera dem i sin infrastruktur.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 4 oktober

OpenAI granskas i Polen efter GDPR-klagomål

OpenAI, som redan utreds av dataskyddsmyndigheter i flera EU-länder, granskas nu även i Polen till följd av ett GDPR-klagomål i augusti. Klagomålet inlämnades av säkerhets- och integritetsforskaren Lukasz Olejnik och hävdar att ChatGPT begår en rad överträdelser, inklusive otillräcklig transparens och felaktig rättslig grund för databehandling. Det polska kontoret för personuppgiftsskydd (UODO) har offentligt tillkännagivit utredningen, något som det normalt inte gör, och sa att det sannolikt kommer att vara ´svårt´ på grund av teknikens nyhet och OpenAIs brist på fysisk närvaro i EU.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 3 oktober

Människor kan ärva beslutsfattande snedvridningar från AI, enligt studie

En studie från Deusto University visar att människor kan ärva beslutsfattande snedvridningar från artificiell intelligens (AI). Deltagare som använde en snedvriden AI speglade dess fel, och denna snedvridning kvarstod även utan AI: s hjälp. Detta understryker det brådskande behovet av forskning och regleringar om AI-mänsklig samverkan. Resultaten visar att snedvriden information från en AI-modell kan ha en bestående negativ inverkan på mänskliga beslut. Detta pekar på behovet av ytterligare psykologisk och tvärvetenskaplig forskning om AI-mänsklig interaktion.

Direktlänk Dela SciTechDaily fördjupade 3 oktober

Två tredjedelar av resenärer har använt AI eller planerar att göra det

Enligt en undersökning av 1200 resenärer förväntar sig nästan två tredjedelar - 64 procent - att använda AI för att forska eller planera resor i framtiden eller har redan gjort det. Undersökningen genomfördes av den ledande reseutgivaren Matador Network, skaparen av den personliga AI-resassistenten GuideGeek. Över 16 procent av de tillfrågade sa att de redan hade använt AI för att hjälpa till att planera deras resor, med en majoritet av dessa respondenter som sa att de använde AI-verktyg för att spara tid på planering (60%) och hitta aktiviteter eller attraktioner de inte skulle ha känt till (70%).

Direktlänk Dela Hotelnewsresource.com fördjupade 28 september

Microsofts Windows 11-uppdatering inklusive AI-assistenten Copilot är ännu inte tillgänglig i Europa

Microsoft har börjat rulla ut en viktig uppdatering för Windows 11, inklusive den nya AI-assistenten Copilot. Men funktionerna är ännu inte tillgängliga i Spanien eller Europa. Microsoft förklarade att Copilot kommer att rullas ut stegvis, med Nordamerika, delar av Asien och Sydamerika som de första marknaderna. Europeiska ekonomiska området (EEA) kommer att få tillgång till tjänsten så snart den kan uppfylla EEA-reglerna. Microsoft arbetar för att Copilot ska vara fullt kompatibel med EU:s digitala marknadslag före mars 2024.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 27 september

En nyligen publicerad rapport om användningen av artificiell intelligens (AI) inom processfinansieringsmarknaden ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI:s roll i att revolutionera processfinansieringsindustrin. Marknaden för AI inom processfinansiering har vuxit från miljontals USD till miljontals USD från 2017 till 2022. Med en årlig tillväxttakt (CAGR) på procent beräknas denna marknad nå miljontals USD år 2029. Nyckelspelare på den globala marknaden för AI inom processfinansiering inkluderar LP, Pravati Capital LLC, Apex Litigation Finance Limited, Longford Capital Management, VALIDITY FINANCE, LLC, Augusta Ventures Ltd., Deminor och Woodsford Litigation Funding Ltd.

Benzinga fördjupade 26 september

AI skapar fejkade nakenbilder – stor risk för kränkningar och utpressning

AI-teknik används för att generera fejkade nakenbilder, vilket kan leda till kränkningar och utpressning, särskilt bland ungdomar. Forskaren Kristina Hunehäll Berndtsson och Thomas Andersson, ansvarig för barnrättsorganisationen Ecpat, varnar för riskerna. Händelser av denna typ har rapporterats i Spanien och USA, och Andersson tror att det bara är en tidsfråga innan det dyker upp i Sverige. Offren kan pressas att skicka riktiga nakenbilder för att förhindra spridningen av de fejkade bilderna.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 26 september

Artificiell intelligens (AI) används för att skapa fejkade nakenbilder som kan spridas via sociala medier. Detta har skapat oro bland ungdomar och forskare, som varnar för riskerna med att använda tekniken för att kränka eller utpressa. I Almendralejo, Spanien, har bilder spridits bland skolelever, vilket har lett till stort obehag. Thomas Andersson, ansvarig för barnrättsorganisationen Ecpat, varnar för att detta kan hända i Sverige, om det inte redan gör det. Han uppmanar till mer samtal om vad som är okej och betonar vikten av att anmäla om man utsätts för fejkade nakenbilder.

Expressen fördjupade 26 september

Spansk åklagare utreder AI-genererade nakenbilder av tonåringar

En spansk åklagare kommer att utreda om AI-genererade nakenbilder av tonårsflickor, som påstås ha skapats och delats av deras jämnåriga i sydvästra Spanien, utgör ett brott. Dessa teknologier har väckt oro bland föräldrar över hela världen. Amerikanska FBI varnade i juni att brottslingar allt mer använder artificiell intelligens för att skapa sexuellt explicita bilder för att skrämma och utpressa offer. Åklagaren mottog en 200-sidig polisrapport med cirka 20 klagomål från familjer som fördömer att falska nakna bilder av deras döttrar genererade med en AI-app cirkulerade på sociala medier och chattar som används av tonåringar i Almendralejo, en stad med 30 000 invånare i Extremadura-regionen. I Madrid utreder en domstol ett liknande fall som involverar nakna bilder av två unga offer som de hävdar genererades av AI, enligt polisen. I Extremadura har tonåringar mellan 13 och 15 identifierats som ansvariga för att generera och dela bilderna, enligt polisrapporten. Åklagarmyndigheten sade att den skulle analysera dokumenten innan den bestämmer om de äldre än 14 kan utredas och eventuellt åtalas för brott. Enligt spansk lag kan minderåriga under 14 inte åtalas, men deras fall skickas till barnskyddstjänster, som kan tvinga dem att delta i rehabiliteringskurser.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 26 september

Artificiell intelligens (AI) vertikaler marknadsrapport 2023 släppt

Den nyligen släppta artificiell intelligens (AI) vertikaler marknadsrapporten för 2023 ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI: s roll i att revolutionera AI vertikaler industrin. Marknaden för AI vertikaler har vuxit från USD miljoner till USD miljoner från 2017 till 2022. Med en CAGR beräknas denna marknad nå USD miljoner 2029. Rapporten fokuserar på marknadsstorlek, segmentstorlek, konkurrentlandskap, senaste status och utvecklingstrender.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 25 september

Little Dot Studios samarbetar med Dubformer för att dubba YouTube-program på spanska

Det prisbelönta digitala medienätverket Little Dot Studios, ett All3Media-företag, har inlett ett samarbete med AI-dubbning-startupen Dubformer för att lokalisera och dubba 100 timmar sändningskvalitetsprogram på YouTube från engelska till spanska. Detta kommer efter en ökning av efterfrågan på premiumfaktainnehåll i de spansktalande delarna av USA och Spanien. Little Dot Studios har påbörjat processen med Dubformer med målet att leverera sex serier och 10 enstaka program till nya territorier och publik innan årets slut. Publiken kommer att kunna få tillgång till innehållet som flerspråkiga ljudspår på YouTube-kanalerna Real Crime och Real Stories, samt de spanskspråkiga kanalerna Crimen e Investigación och Real Stories En Español.

Direktlänk Dela Little Black Book Online fördjupade 25 september

Över 20 flickor i Almendralejo, Spanien, har rapporterat att de mottagit AI-genererade nakenbilder av sig själva, vilket väcker frågor om lagligheten av deepfakes. Bilderna hade stulits från flickornas Instagram-konton, ändrats med en AI-applikation och sedan delats i Whatsapp-grupper. Föräldrar och åklagare frågar nu om ett brott har begåtts, även om bilderna är faktiska - kan bilderna betraktas som barnpornografi? Mammor har organiserat sig för att klaga och Nationalpolisen har öppnat en utredning och identifierat flera minderåriga som påstås vara inblandade. Fallet har överlämnats till ungdomsåklagarmyndigheten.

Euronews fördjupade 24 september

AI-genererade nakna bilder av unga flickor cirkulerar i spansk stad

En liten stad i södra Spanien är i chock efter att AI-genererade nakna bilder av unga lokala tjejer började cirkulera på sociala medier utan deras vetskap. Bilderna skapades med hjälp av helt klädda bilder av flickorna, ofta tagna från deras egna sociala mediekonton. Hittills har över 20 flickor, i åldern 11 till 17 år, framträtt som offer för appens användning i eller nära Almendralejo. Polisen utreder nu och enligt rapporter har minst 11 lokala pojkar identifierats som inblandade i antingen skapandet av bilderna eller deras spridning via WhatsApp och Telegram. En av flickornas mödrar, Miriam Al Adib, har använt sin framstående sociala medieprofil för att placera denna fråga i centrum för den spanska offentliga debatten.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 24 september

Mödrar i Spanien rapporterar missbruk av AI för att skapa nakenbilder av tonårsdöttrar

I den spanska regionen Extremadura har omkring två dussin mödrar rapporterat ett chockerande missbruk av artificiell intelligens: skapandet och spridningen av ultrarealistiska nakenbilder av deras tonårsdöttrar. Fallet uppmärksammades när Miriam Al Adib, en gynekolog och mor, delade en video på Instagram där hon förklarade situationen. De drabbade mödrarna organiserade snabbt en respons via en WhatsApp-grupp. Polisen i Almendralejo har inlett en utredning och flera misstänkta upphovsmän har redan identifierats. Fallet har överlämnats till åklagarmyndigheten för ungdomar.

Direktlänk Dela WinBuzzer fördjupade 23 september

Madrid lanserar AI-baserat diagnosverktyg för sällsynta sjukdomar

Madrids hälsotjänst (SERMAS) har lanserat ett AI-baserat verktyg för att hjälpa läkare att ställa diagnoser, vilket gör det till det första projektet av sitt slag i Spanien och världen. Verktyget, kallat dxGPT, använder OpenAI:s språkmodell GPT-4 och har utvecklats i samarbete med Microsoft och Fundación 29. Verktyget är särskilt inriktat på att hjälpa till med diagnos av sällsynta sjukdomar, som ofta tar flera år och flera läkarbesök att diagnostisera korrekt. DxGPT är tänkt att fungera som ett komplement till läkare, inte en ersättning, och syftar till att minska diagnosprocessen till minuter.

Direktlänk Dela Xataka fördjupade 22 september

Teknologi och vapen: Behovet av reglering

Artikeln diskuterar relationen mellan teknologi och våld, och kritiserar specifikt teknikindustrin för att göra potentiellt farliga verktyg tillgängliga för allmänheten. Författaren jämför tillgången till vapen och knivar med tillgången till teknologi, och argumenterar för att båda bör regleras för att skydda samhället. Författaren kritiserar också teknikledare för att tillåta användning av AI för att skapa barnpornografi och andra skadliga handlingar. Artikeln uppmanar till större reglering och övervakning av teknologi för att förhindra missbruk och potentiell skada.

Direktlänk Dela El País fördjupade 22 september

OpenAI släpper undervisningsguide för AI-integration i utbildning

OpenAI har svarat på utbildares behov genom att släppa en omfattande undervisningsguide för att hjälpa lärare att integrera AI i sina undervisningsmetoder. Guiden belyser hur vissa lärare använder ChatGPT och betonar vikten av att främja kritiskt tänkande och ansvarsfull användning av AI bland studenter. Dr. Helen Crompton på Old Dominion University förespråkar en innovativ användning av ChatGPT för rollspelsutmanande samtal. I Spanien rekommenderar professor Fran Bellas från Universidade da Coruña att använda ChatGPT som assistent för att skapa utbildningsmaterial. Dr. Anthony Kaziboni, forskningschef vid University of Johannesburg, ser ChatGPT som en värdefull resurs för att förbättra engelska skrivfärdigheter och öva konversation på engelska. Geetha Venugopal, en datavetenskapslärare vid American International School i Chennai, India, betonar vikten av att undervisa elever om AI-verktyg med samma noggrannhet som undervisning i ansvarsfull internetanvändning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 22 september

Globala framsteg och utmaningar i reglering av artificiell intelligens

Snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI) som Microsoft-stödda OpenAI:s ChatGPT komplicerar regeringars försök att komma överens om lagar som styr teknikens användning. Här är de senaste stegen som nationella och internationella styrorgan tar för att reglera AI-verktyg: AUSTRALIEN planerar regler för att förhindra spridning av barnpornografiskt material skapat av AI och produktion av deepfake-versioner av samma material. STORBRITANNIEN har föreslagit sju principer för att göra utvecklare ansvariga, förhindra att Big Tech binder upp tekniken i sina plattformar och stoppa konkurrensbegränsande beteende. KINA har infört tillfälliga åtgärder som kräver att tjänsteleverantörer lämnar in säkerhetsbedömningar och får klartecken innan de släpper AI-produkter på massmarknaden. EUROPEISKA UNIONEN planerar regler och EU-lagstiftare Brando Benifei uppmanade medlemsländerna att kompromissa för att nå en överenskommelse innan årets slut. FRANKRIKE, ITALIEN, JAPAN, POLEN och SPANIEN utreder möjliga överträdelser. FN planerar regler och säkerhetsrådet höll sin första formella diskussion om AI i New York i juli. USA söker input på regler och kongressen höll utfrågningar om AI mellan 11 och 13 september.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 september

Spansk polis utreder AI-manipulerade nakenbilder av unga flickor

Spansk polis utreder en incident där bilder av unga flickor, manipulerade med artificiell intelligens för att ta bort deras kläder, skickades runt i en stad i södra Spanien. En grupp mödrar från Almendralejo, i regionen Extremadura, rapporterade att deras döttrar hade fått bilder av sig själva där de framstod som nakna. En av mödrarna, Miriam Al Adib, använde sin Instagram för att uppmärksamma situationen. Francisco Mendoza, en regional tjänsteman, meddelade att polisen har identifierat några av de unga personer som kan vara involverade i att producera bilderna. Al Adib uppmanade de ansvariga att samarbeta för att lösa problemet, och uttryckte oro över att bilderna kunde laddas upp på pornografiska webbplatser.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 20 september

Tonårsflickor i Spanien ser AI-genererade nakenbilder av sig själva spridas på sociala medier

Minst 20 tonårsflickor i Spanien har rapporterat att de sett AI-genererade nakenbilder av sig själva spridas på sociala medier, enligt spanska medierapporter. Föräldrar har lämnat in klagomål och en utredning pågår. Spridning av sådana bilder kan straffas med upp till nio års fängelse, enligt en spansk advokat. Flickornas mödrar lärde sig om det ökande antalet fall efter att ha ringt varandra och delat sina historier i en WhatsApp-grupp. Minst sju personer hade anmält händelserna till den lokala polisen. Flera misstänkta gärningsmän har identifierats. En av bilderna hade logotypen för AI-appen ClothOff, som erbjuder en gratis ´avklädnings´-tjänst.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 september

Ny rapport ger värdefulla insikter om marknaden för artificiell intelligens

Den nyligen släppta marknadsrapporten för artificiell intelligens (AI) för 2023 ger värdefulla insikter om dess nuvarande tillstånd, storlek, volym och marknadsandel. Rapporten betonar AI: s roll i att revolutionera AI-industrin. Den globala AI-marknadens storlek värderades till 59732,12 miljoner dollar 2022 och förväntas expandera med en CAGR på 47,26% under prognosperioden, för att nå 609038,96 miljoner dollar 2028. Rapporten inkluderar flera nya tillägg som marknadstrender, konkurrenslandskap, konsumentbeteende, marknadssegmentering, marknadsprognos, regional analys och tekniska framsteg.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 20 september

AI revolutionerar bränslehandelns framtid

AI-teknikens tillväxt har öppnat upp för debatter om dess inverkan på samhället, inklusive frågor om jobbomplacering, kreativitet, privatlivets gränser och AI:s ansvar. Bränsleåterförsäljare utforskar nu AI:s roll inom sina företag. A2i Systems, en utvecklare av AI-drivna mjukvaror för bränsleprisoptimering, betonar vikten av att förstå AI:s funktionalitet för att hjälpa återförsäljare att nå sina mål. Galp har implementerat sitt ´Smart Store´-koncept på stationer i Portugal och Spanien. Genom att samarbeta med startup-företaget Sensei har Galp etablerat tre AI-baserade butiker.

Direktlänk Dela Petrolplaza.com fördjupade 20 september

Över 20 flickor i Almendralejo, Spanien, rapporterade att de mottagit AI-genererade nakenbilder av sig själva, vilket har lett till frågor om huruvida deepfakes kan straffas lagligt. Bilderna, som såg helt verkliga ut, hade stulits från flickornas Instagram-konton, ändrats med en AI-applikation och sedan delats i Whatsapp-grupper. Föräldrar och åklagare undrar nu om ett brott har begåtts, även om bilderna i sig är verkliga - kan bilderna anses vara barnpornografi? Nationalpolisen har öppnat en utredning och har redan identifierat flera minderåriga som påstås vara inblandade.

Euronews fördjupade 20 september

Anställda vet inte hur man använder AI-verktyg på ett säkert sätt, enligt studie

ChatGPT och Bard är populära verktyg för generativ artificiell intelligens (GenAI) som kan skapa nytt och originalinnehåll. Men en studie av Salesforce visar att anställda som använder eller planerar att använda dem inte vet hur de ska göra det säkert. Undersökningen av över 4000 personer visade att 73% tror att GenAI introducerar nya säkerhetsrisker, men bara 40% vet hur man kan mildra dem. En undersökning sponsrad av chipstillverkaren AMD till 2500 IT-chefer visade att trots att tekniken erbjuder tydliga möjligheter för organisationer att bli mer produktiva, effektiva och säkra, uttryckte de osäkerhet om möjligheten att anta den på grund av brist på implementeringsplaner. Fintech-företaget Ualá och konsultföretaget Analytics Town är exempel på företag som använder GenAI-verktyg.

Direktlänk Dela La Nación fördjupade 18 september

Matador Network lanserar AI-driven reseassistent

Matador Network, en av världens mest framstående resewebbplatser, har utvecklat en AI-driven reseassistent kallad GuideGeek. GuideGeek, som är integrerad i de största meddelandeplattformarna i världen som Instagram, WhatsApp och Facebook Messenger, försöker förstå resenärernas preferenser och motivationer innan den skapar destinationrekommendationer baserade på specifika personer. GuideGeek kan läsa alla hotell- och restaurangrecensioner och integrerar med SkyScanner för att hitta flygerbjudanden. Den kommer snart att lansera live hotelldata för att tillåta bokning av boende inom chattarna och den är flytande i 45 språk.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 18 september

AI-programmet ChatGPT jämförbart med läkare vid diagnosering av patienter, enligt studie

En studie har visat att AI-programmet ChatGPT kan vara lika effektivt som mänskliga läkare vid diagnosering av patienter. Forskare vid Jeroen Bosch-sjukhuset i Nijmegen, Nederländerna, jämförde prestandan mellan två läkarteam och ChatGPT vid granskning av läkaranteckningar och laboratorietester för 30 patienter. Båda versionerna av AI-programmet och läkarteamen sammanställde listor över de fem mest sannolika diagnoserna för varje patient. Läkarna hade rätt diagnos på sin topp-fem-lista 87% av gångerna, jämfört med 97% för den fria versionen av ChatGPT och 87% för prenumerationsversionen.

Direktlänk Dela Newsmax Media fördjupade 18 september

Global AI i företagsmarknaden förväntas nå 1,5 biljoner dollar 2028

Enligt en rapport från Infinity Business Insights förväntas den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i företag nå 1,5 biljoner dollar 2028, med en årlig tillväxttakt på 43,3% från 2023 till 2028. Rapporten belyser hur AI har omvandlat företagsverksamhet och beslutsfattande, med AI-lösningar som erbjuder insikter baserade på data, automatisering och förbättrad effektivitet. Nyckelmarknadsaktörer som nämns i rapporten inkluderar Google, Microsoft, IBM, Amazon Web Services, Nuance, Verint, DataRobot, SAS, MathWorks, Digital Reasoning, Cloudera, IPsoft, Uniphore, Kasisto och iFLYTEK.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 16 september

OpenAI öppnar kontor i Dublin, står inför dataskyddsutmaningar

OpenAI, utvecklaren av chatGPT, har öppnat ett kontor i Dublin och annonserat lediga positioner inom juridik, integritet och medierelationer. Detta blir företagets tredje och största kontor, efter San Francisco och London, och det första i EU. OpenAI har nyligen stått inför betydande invändningar mot AI-konceptet, chatGPT. Italien krävde i mars krig, delvis på grund av svårigheter med skyddet av personuppgifter, olaglig databehandling och bristande skydd för minderåriga. Spanien följde efter, medan OpenAI återlanserade ChatGPT i Italien med ändrade integritets- och kontrollinställningar. Nyligen riktade Polen anklagelser mot OpenAI, anklagade företaget för en rad integritetsbrott.

Direktlänk Dela Game News 24 fördjupade 15 september

Fujitsu och Linux Foundation lanserar AI-teknologier som öppen källkod

Fujitsu Limited och Linux Foundation har officiellt lanserat Fujitsus teknologier för automatiserat maskininlärning och AI-rättvisa som öppen källkodsprogramvara (OSS) inför ´Open Source Summit Europe 2023´ i Bilbao, Spanien. De två projekten, ´SapientML´ och ´Intersectional Fairness´, kommer att erbjuda användare tillgång till programvara som automatiskt genererar kod för nya maskininlärningsmodeller, samt teknik för att hantera latent bias i träningsdata. Fujitsu och Linux Foundation siktar på att ytterligare demokratisera AI för att skapa en värld där utvecklare överallt kan använda de senaste teknologierna på öppna plattformar för att skapa nya applikationer och hitta innovativa lösningar på utmaningar inom näringsliv och samhälle.

Direktlänk Dela Fujitsu fördjupade 15 september

AI-verktyget Chat GPT rankar de 10 största fotbollsklubbarna i historien

AI-verktyget Chat GPT har rankat de 10 största fotbollsklubbarna i historien, men Arsenal ingår inte i listan. Fyra Premier League-lag nämns, inklusive Manchester United och Liverpool. Tre italienska lag finns med på topp 10, liksom Barcelona och Real Madrid från Spanien och Bayern München från Tyskland. Debatten om vilken klubb som är störst i världen har pågått länge. Chat GPT erkänner att ämnet är subjektivt och baserar sin bedömning på faktorer som historisk framgång, fanbas och globalt erkännande.

Direktlänk Dela GiveMeSport fördjupade 14 september

Globala framsteg inom AI-reglering

Regeringar över hela världen försöker reglera artificiell intelligens (AI) på grund av dess snabba framsteg. Australien planerar att förhindra delning och produktion av barnsexuellt missbrukmaterial skapat av AI. Storbritannien konsulterar med Alan Turing Institute och andra för att förbättra sin förståelse av tekniken. Kina har infört tillfälliga åtgärder som kräver säkerhetsbedömningar och godkännande innan AI-produkter släpps på marknaden. Europeiska unionen planerar att skapa en global panel för att utvärdera risker och fördelar med AI. Frankrike, Italien, Spanien och Japan undersöker möjliga brott mot integritetsregler. USA, Irland och Israel söker input om reglering.

Direktlänk Dela WSAU News fördjupade 13 september

Regeringar över hela världen tar steg för att reglera användningen av artificiell intelligens (AI). Australien planerar att införa regler för att förhindra spridning av barnpornografiskt material skapat av AI. Storbritanniens finansiella tillsynsmyndighet konsulterar Alan Turing Institute för att förbättra sin förståelse för AI. Kina har infört tillfälliga regler som kräver att tjänsteleverantörer skickar in säkerhetsbedömningar innan de släpper AI-produkter på massmarknaden. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit en global panel för att bedöma risker och fördelar med AI. Frankrike, Italien, Spanien och Japan utreder möjliga överträdelser av integritetsregler kopplade till AI. G7-länderna och FN arbetar också med reglering av AI.

StreetInsider fördjupade 13 september

ChatGPT ger mestadels korrekta men ibland ofullständiga svar om vaccintveksamhet, enligt studie

Enligt en studie publicerad i Human Vaccines & Immunotherapeutics, ger ChatGPT korrekta men ibland ofullständiga svar på frågor om vaccintveksamhet och säkerhet. Antonio Salas från Universidade de Santiago de Compostela i Spanien och kollegor undersökte ChatGPT:s förmåga att generera åsikter om vaccintveksamhet. Forskarna fann att majoriteten av svaren var korrekta, med de flesta svar betygsatt som ´utmärkta´ eller ´bra´ och ett genomsnittligt betyg på nio av tio. Den totala expertbedömde noggrannheten var 85,5 procent.

Direktlänk Dela WFMZ-TV fördjupade 12 september

ChatGPT ger exakta men ibland ofullständiga svar på frågor om vaccintvekan, enligt studie

ChatGPT ger exakta men ibland ofullständiga svar på frågor om vaccintvekan och säkerhet, enligt en studie publicerad online den 3 september i Human Vaccines & Immunotherapeutics. Antonio Salas, från Universidade de Santiago de Compostela i Spanien, och kollegor undersökte ChatGPT:s förmåga att generera åsikter om vaccintvekan genom att fråga chatbotten om de 50 mest förekommande falska meddelandena, falska och sanna kontraindikationer och myter som cirkulerar på internet om vaccinsäkerhet. Forskarna fann att majoriteten av frågorna fick korrekta svar, med de flesta svar betygsatta som ´utmärkta´ eller ´bra´ och ett genomsnittligt betyg på nio av tio. Den totala expertbetygsatta noggrannheten var 85,5 procent, med ytterligare 14,5 procent av svaren bedömda som ´korrekta men med luckor´.

Direktlänk Dela HealthDay fördjupade 12 september

Kreativitet vid en korsväg: Dentsu Creatives globala CMO-rapport 2023

Dentsu Creatives globala CMO-rapport för 2023, ´Kreativitet vid en korsväg´, visar optimism bland dagens marknadsföringsbeslutsfattare trots förändring och utmaningar. Rapporten bygger på en undersökning av 700 CMO:er och seniora marknadsförare i USA, Storbritannien, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Italien och Spanien och identifierar åtta huvudteman. Trots att branschen befinner sig vid en korsväg, är den stärkt av kreativitet och teknologi. CMO:er fokuserar på det de kan kontrollera, som att äga och koppla upp sig mot sin publik i en värld där tredje part ofta verkar hålla korten.

Direktlänk Dela MediaNews4U fördjupade 8 september

Global studie av Machine-Learning-as-a-Service marknaden 2023-2029

En nyligen publicerad studie om den globala marknaden för Machine-Learning-as-a-Service 2023-2029 täcker alla aspekter av marknaden och ger aktuell data om nuvarande trender. Den är en värdefull källa till insiktsfulla data för företagsstrateger. Studien undersöker de senaste trenderna och siffrorna, marknadsstorleken, efterfrågans omfattning, tillväxttaktanalys, och ger en omfattande undersökning av marknadsandelen. Bland de ledande tillverkarna återfinns Amazon Web Services, BigML, Crunchbase, Fair Isaac Corporation, Google, IBM, Microsoft Corporation, PREDICTRON LABS och Yottamine Analytics.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 september

AI i marknadsföring förväntas nå 123320.38 miljoner dollar år 2028

Den nyligen publicerade rapporten om artificiell intelligens (AI) i marknadsföring förväntas expandera med en CAGR på 18.94% under prognosperioden och nå 123320.38 miljoner dollar år 2028. AI-marknadsföring är en metod för att utnyttja kunddata och AI-koncept som maskininlärning för att förutse kundernas nästa drag och förbättra kundresan. Rapporten inkluderar marknadstrender, konkurrenslandskap, konsumentbeteende, marknadssegmentering, marknadsprognos, regional analys och tekniska framsteg.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 8 september

Spanien planerar att införa virtuella avatarer som poliser i glesbebodda områden

Spanien planerar att introducera ´superrealistiska artificiella avatarer´ som efterliknar poliser från Guardia Civil, i ett försök att öka polisnärvaron i avlägsna områden där befolkningen minskar. Inrikesdepartementet har lagt ut ett anbud på 499 864,79 euro för att utveckla dessa avatarer. Dock har projektet redan mött motstånd från Unionen för Guardia Civil (AUGC) som avvisat förslaget att ersätta riktiga poliser med avatarer.

Direktlänk Dela Svenska Magasinet fördjupade 7 september

Styrelseledamöter oroade över cybersäkerhet, visar rapport

Proofpoint har släppt sin årliga rapport ´Cybersecurity: The 2023 Board Perspective´, som visar att 73% av de tillfrågade styrelseledamöterna ser sig själva i riskzonen för en cyberattack, en ökning från 65% 2022. 53% anser att de är oförberedda på en riktad attack. Rapporten visar också att 59% av styrelseledamöterna tror att generativ AI, som ChatGPT, är en säkerhetsrisk. Trots oro ser 73% av styrelseledamöterna cybersäkerhet som en prioritet och 70% anser att de har investerat tillräckligt i cybersäkerhet.

Direktlänk Dela Dagens Infrastruktur fördjupade 6 september

Marknadsrapport för kognitiva system och AI-system förutspår tillväxt till 2030

En ny rapport ger viktig statistisk information om marknadsstatus för aktörer inom kognitiva system och AI-system. Den omfattar historiska och projicerade marknadsdata, efterfrågan, applikationsspecifikationer, prisutveckling och geografiska uppdelningar av ledande företag inom kognitiva system och AI-system. Rapporten erbjuder en omfattande bild av den globala marknaden för kognitiva system och AI-system från 2023 till 2030. Forskningsrapporten ger även omfattande data om de viktigaste faktorerna som driver tillväxten på marknaden för kognitiva system och AI-system på både nationell och lokal nivå.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 6 september

Öppet AI anklagas för GDPR-överträdelser i Polen

Ett klagomål har lämnats in till Polens kontor för personuppgiftsskydd (DPA) där det påstås att OpenAI är skyldigt till flera GDPR-överträdelser, från olaglig behandling av träningsdata till brist på transparensstandarder. Klagomålet lämnades in av Lukasz Olejnik, en privat- och säkerhetsforskare vid en advokatbyrå i Warszawa. Det påstås att OpenAI har brutit mot GDPR-reglerna från det att det började verka i Europa, utan att först rådfråga regleringsorganen i blocket. OpenAI påstår att det inte matar in personuppgifter i sin träningsmodell, men tar in personuppgifter och ibland verkar det som om de ´fastnar´ i ChatGPT:s minne och kan dyka upp i senare utdata.

Direktlänk Dela CPO Magazine fördjupade 6 september

AI-chatbot kan öka vaccinupptag genom att avfärda myter

Open AI:s ChatGPT kan hjälpa till att öka vaccinupptag genom att avfärda myter på sociala medier om vaccinsäkerhet, enligt en studie. Forskare från Instituto de Investigacion Sanitaria (IDIS)-Hospital Clinico Universitario i Santiago de Compostela i Spanien ställde de 50 vanligaste frågorna om Covid-19-vaccinet till AI-chatboten. Resultaten visar att ChatGPT fick 9 av 10 i genomsnitt för noggrannhet. Forskarna säger att AI-verktyget är en ´pålitlig källa till icke-teknisk information för allmänheten´, särskilt för personer utan specialistvetenskaplig kunskap.

Direktlänk Dela News Room Odisha fördjupade 4 september

AI-chatbot kan öka vaccinintag genom att avfärda myter, enligt studie

AI-chatboten ChatGPT kan hjälpa till att öka vaccinintaget genom att avfärda myter om säkerheten kring vaccin, enligt en studie av forskare vid Universitetet i Santiago de Compostela i Spanien. Studien, publicerad i tidskriften Human Vaccines and Immunotherapeutics, fann att ChatGPT i genomsnitt fick nio av tio för korrekthet. AI-verktyget beskrivs som en ´tillförlitlig källa till icke-teknisk information för allmänheten´, särskilt för personer utan specialistvetenskaplig kunskap. Dock höjdes vissa farhågor om tekniken, som att ChatGPT ändrar sina svar i vissa situationer.

Direktlänk Dela News Drum fördjupade 4 september

AI-chatbot kan öka vaccinupptaget genom att avfärda myter, enligt studie

AI-chatboten ChatGPT kan bidra till att öka vaccinupptaget genom att avfärda myter om säkerheten hos vaccin, enligt en studie. Forskare från University of Santiago de Compostela i Spanien fann att ChatGPT i genomsnitt fick nio av tio för korrekthet. AI-verktyget är en ´tillförlitlig källa till icke-teknisk information för allmänheten´, särskilt för människor utan specialistvetenskaplig kunskap. Studien visar dock vissa oro över tekniken, som att ChatGPT ändrar sina svar i vissa situationer. Professor Antonio Salas, som ledde studien, noterade att ChatGPT kan upptäcka falska frågor relaterade till vaccin och vaccination.

Direktlänk Dela Vishwakarma International fördjupade 4 september

Global marknad för mobil AI förväntas expandera med 6% CAGR mellan 2023 och 2029

En nyligen utgiven studie om den globala marknaden för mobil artificiell intelligens (AI) förutspår att marknaden kommer att expandera med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 6 % mellan 2023 och 2029. Studien inkluderar kvalitativ analys av olika segment när det gäller övergripande tillväxt, utveckling, möjligheter, affärsstrategier och procedurer. Nyckelspelare i rapporten inkluderar IBM, Microsoft, Huawei Technologies, MediaTek, Apple Inc., Samsung Electronics, Intel Corporation, Qualcomm Incorporated, Google Inc. och Nvidia Corporation. Rapporten belyser också tillväxten av mobil AI i olika delar av världen.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 2 september

OpenAI stäms för påstådda brott mot EU:s dataskyddsförordning

OpenAI står inför en stämning i Polen där det hävdas att företagets storskaliga språkmodell ChatGPT bryter mot flera bestämmelser i EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR). Den oberoende cybersäkerhetsforskaren Lukasz Olejnik, som lämnade in klagomålet, hävdar att verktyget bryter mot laglig grund, transparens, rättvisa, datatillgångsrättigheter och integritet genom design. Olejnik skapade tidigare i år en biografi om sig själv med ChatGPT och upptäckte att den innehöll flera fel. När han bad om att få tillgång till de data som OpenAI hade om honom och hur de hade behandlats, saknades viktig information, och OpenAI vägrade att rätta sina fel.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 1 september

Global rapport om maskininlärningsmarknaden nu tillgänglig

En nyligen publicerad rapport från Orbisresearch.com med titeln ´Globala trender och insikter om maskininlärningsmarknaden´ är nu tillgänglig. Global Machine Learning Market Report 2023, som ger en grundlig analys av marknaden, har nyligen släppts av Orbis Market Research. Studien inkluderar marknadsstorlek, konkurrentandelar, marknadsuppskattningar och branschuppdateringar på global, regional och nationell nivå tillsammans med kvantitativa och kvalitativa data. Kvalitativa data belyser bland annat marknadsdrivare, begränsningar, nuvarande trender och möjligheter. Rapporten innehåller också en detaljerad studie av marknadssegment och undersegment för att erbjuda betydande insikter.

Direktlänk Dela Baltimore Chronicle fördjupade 1 september

Ökning i aktiemarknaden på grund av AI-entusiasm, iPhone-lansering och ekonomiska data

Invesco QQQ Trust Series 1 QQQ-diagrammet visar att QQQ har flyttat tydligt över den nedåtgående trendlinjen, vilket är ett bullish beteende. Två nya negativa datapunkter för ekonomin har presenterats: ADP:s sysselsättningsförändring kom på 177K mot 195K konsensus. Q2 BNP andra uppskattningen kom på 2,1% mot 2,4% konsensus. Aktiemarknaden stiger på grund av tre skäl: entusiasm för AI, lanseringen av iPhone 15 den 12 september och svaga ekonomiska datapunkter. Inflationen är tillbaka i Europa, med en ökning i Spanien och Tyskland.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 30 augusti

Googles konversationsassistent Bard har begränsningar jämfört med konkurrenter

Google har introducerat sin konversationsassistent Bard, som för närvarande endast är tillgänglig på engelska och i Storbritannien och USA. Bard har dock flera begränsningar, inklusive oförmåga att införliva typsnitt i sina svar och hänvisa till tidigare ögonblick i en konversation. Den kan inte heller hjälpa till att skriva kod eller förklara hur den fungerar. Dessa begränsningar gör Bard mindre kapabel än konkurrerande assistenter som ChatGPT och Perplexity.ai. Google har tidigare varit ledande inom maskininlärning, men har nu halkat efter med en underlägsen produkt.

Direktlänk Dela The Good Men Project fördjupade 29 augusti

Semester och matvanor: Tips för hälsosam shopping enligt ChatGPT

Semester är en speciell tid för våra matvanor: vi provar nya rätter när vi reser, äter ofta ute, mellanmålar mer, inkluderar glass i vår kost... Gastronomi är en av sommarens huvudpersoner och uppdaterar varje plan vi har. Enligt en rapport av konsumentmarknadsanalysföretaget NPD faction är spanjorerna mest oroade i Europa över hälsosam mat efter pandemin (86%), följt av italienarna (80%), britterna (69%), fransmännen (56%), ryssarna (50%) och tyskarna (42%). Därför bestämde vi oss för att fråga den hemliga tjänsten ChatGPT om några rekommendationer för en korrekt och hälsosam shopping. Vi lämnar deras svar nedan.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 29 augusti

Ny studie släppt om den globala marknaden för AI inom jordbruket 2023-2029

En ny studie om den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom jordbruket för perioden 2023-2029 har släppts. Rapporten täcker alla aspekter av marknaden, inklusive aktuella trender, marknadsstorlek, efterfrågan, tillväxtanalys och marknadsandel. Den fokuserar även på marknadsanalys, nyliga framsteg, konkurrenslandskap, segmentering efter typ, tillämpning, geografi, marknadsstorlek och nyckelspelare. Rapporten lyfter fram de viktigaste faktorer som driver och hindrar marknaden, värdekedjan, tekniska förbättringar, framtidsutsikter, framtida vägkartor och distributörsanalys.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

Globala marknaden för artificiell intelligensplattform 2023-2029: Ny studie

En nyligen publicerad studie om den globala marknaden för artificiell intelligensplattform för perioden 2023-2029 täcker alla aspekter av marknaden och ger aktuell information om nuvarande trender. Studien är en värdefull informationskälla för företagsstrateger och undersöker de senaste trenderna och siffrorna, marknadsstorlek, efterfrågeomfång, tillväxthastighetsanalys och ger en omfattande undersökning av marknadsandelen. Rapporten fokuserar även på marknadsanalys, nyligen framsteg, konkurrenslandskapsundersökning och segmenterar prognosen efter typ, tillämpning, geografi, marknadsstorlek och nyckelspelare.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

Global marknadsrapport för Machine-Learning-as-a-Service 2023-2029

En nyligen släppt studie om den globala marknaden för Machine-Learning-as-a-Service (MLaaS) för perioden 2023-2029 ger insikter i nuvarande trender och erbjuder värdefull information för företagsstrateger. Rapporten innehåller en omfattande analys av marknadsandelen, tillväxttakt, marknadsstorlek, efterfrågan och de senaste trenderna. Den fokuserar även på konkurrenslandskapet och segmenterar prognosen efter typ, tillämpning, geografi och nyckelspelare. Bland de ledande tillverkarna nämns Amazon Web Services, BigML, Crunchbase, Fair Isaac Corporation, Google, IBM, Microsoft Corporation, PREDICTRON LABS och Yottamine Analytics.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

Maskininlärning som en tjänstmarknad växer med en CAGR på +37,88% under prognosperioden 2023-2029

En detaljerad studie har utförts för att ge senaste insikter om viktiga funktioner på marknaden för maskininlärning som en tjänst. Rapporten innehåller olika marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, CAGR, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Marknaden för maskininlärning som en tjänst växer med en CAGR på +37,88% under prognosperioden 2023-2029. Nyckelspelare i denna rapport inkluderar: Amazon, Oracle, IBM, Microsoftn, Google, Salesforce, Tencent, Alibaba, UCloud, Baidu, Rackspace, SAP AG, Century Link Inc., CSC (Computer Science Corporation), Heroku, Clustrix, Xeround.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

AI i olje- och gasindustrin förväntas nå 7,942.1 miljoner dollar år 2032

Enligt en ny rapport kommer den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) i olje- och gasindustrin att uppgå till 7,942.1 miljoner dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 12.1% mellan 2022 och 2032. Denna tillväxt drivs av behovet av att minska produktions- och underhållskostnader, den ökande efterfrågan på säkerhets- och säkerhetsstandarder, den ökande användningen av avancerad teknik i olje- och gasindustrin samt de höga investeringarna och snabba innovationerna inom AI-implementering. Rapporten baseras på omfattande forskning av hela den globala AI-marknaden inom olje- och gasindustrin och alla dess undersegment.

Direktlänk Dela The Knox Student fördjupade 28 augusti

AI förbättrar diagnostiken och minskar arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma

Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt hälso- och sjukvården genom att förbättra diagnostiken, till exempel genom tolkning av medicinska bilder, och i slutändan minska arbetsbelastningen för medicinska yrkesverksamma. En studie från Sverige visade en 20% ökning av cancerdetektering med hjälp av AI-stödd mammografi. Det europeiska forskningsinitiativet AI-Mind, lett av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus, är i framkant när det gäller att integrera AI med hälso- och sjukvård. Projektet fokuserar på att utnyttja AI:s kraft för att identifiera individer med hög risk att utveckla demens från en grupp med mild kognitiv nedsättning.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 augusti

AI kan hjälpa till att upptäcka demens tidigare

En ny studie från Sverige visar att AI kan vara användbart inom sjukvården, specifikt för att tolka bilder och frigöra tid för radiologer. Detta resulterade i att 20 procent fler cancerfall upptäcktes. EU:s forskningsprojekt AI-Mind fokuserar på artificiell intelligens och hälsa, med målet att kunna identifiera vilka i gruppen med mild kognitiv nedsättning som löper hög risk för att utveckla demens. Forskningen leds av Ira Haraldsen vid Oslo universitetssjukhus. Planen är att skapa ett verktyg baserat på AI för screening av befolkningen. Studien kommer att inkludera 1 000 deltagare från Norge, Finland, Italien och Spanien.

Direktlänk Dela Science Norway fördjupade 26 augusti

Globala regeringar och myndigheter försöker reglera AI

Regeringar och myndigheter över hela världen försöker reglera AI. I Australien konsulterar regeringen landets huvudsakliga vetenskapsrådgivningsorgan. I Storbritannien arbetar den finansiella tillsynsmyndigheten med Alan Turing-institutet och andra juridiska och akademiska institutioner för att förbättra sin förståelse för tekniken. Kinas regering har infört tillfälliga åtgärder för att hantera den generativa AI-industrin. I EU diskuterar lagstiftare förändringar i ett utkast till blockets AI-lag. Frankrikes integritetsvakt CNIL utreder flera klagomål om ChatGPT. G7-ledare diskuterar behovet av styrning av AI och immersiva tekniker. Irland, Israel, Italien, Japan, Spanien och USA undersöker också reglering av AI.

Direktlänk Dela The Print fördjupade 22 augusti

Snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI), som Microsoft-stödda OpenAI´s ChatGPT, komplicerar regeringars ansträngningar att komma överens om lagar som styr användningen av tekniken. Länder som Australien, Storbritannien, Kina, EU, Frankrike, G7, Irland, Israel, Italien, Japan, Spanien och USA gör framsteg för att reglera AI-verktyg. Vissa länder söker input om regleringar, andra planerar regler, vissa har redan infört tillfälliga regleringar och andra utreder möjliga överträdelser. De största frågorna väntas vara ansiktsigenkänning och biometrisk övervakning.

KFGO Radio fördjupade 22 augusti

Spansk fotbollsklubb använder artificiell intelligens för att skapa matchaffischer

Generativ artificiell intelligens har introducerats som en stor innovation nyligen, särskilt för att skapa bilder och ritningar. Ett exempel på detta är Midjourney, vilket nu är en betaltjänst. Dessa verktyg har använts för att skapa originella saker, som att föreställa sig hur varje provins i Spanien eller varje stat i Mexiko skulle se ut om de var superskurkar. Nu har denna teknik också kommit till spansk fotboll för att hylla säsongen. Sociedad Deportiva de Huesca, en fotbollsklubb från Aragonien, har delegerat till konstnärer att skapa affischer för varje spel med hjälp av Midjourney. Under 23/24-säsongen kommer varje besökare till SD Huesca´s plan att ha en affisch som vill bära en referens till sin motståndare som ett tecken på respekt och ´fair play´, förklarar laget.

Direktlänk Dela Gamer Roof fördjupade 22 augusti

Spanien godkänner lag om kundtjänst: Kunder har rätt att prata med en person inom tre minuter

Spanien har godkänt en lag som ger kunder rätt att prata med en verklig person inom tre minuter. Lagen gäller alla bolag som tillhandahåller offentliga tjänster, samt företag med en omsättning på minst 50 miljoner euro eller över 250 anställda. Tjänsteföretag inom offentlig sektor, som el- och telekombolag, måste vara bemannade dygnet runt, alla dagar om året.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 21 augusti

Över 60 migranter befaras döda efter räddningsaktion vid Kap Verde

Mer än 60 migranter befaras döda efter att en spansk fiskebåt räddade en båt utanför Kap Verde i Atlanten, som ursprungligen hade över 100 personer ombord, enligt myndigheter och migrantförespråkare. Sju kroppar hittades på båten och uppskattningsvis 56 personer saknas till havs och antas vara döda, sa Safa Msehli, talesperson för Internationella migrationsorganisationen. Enligt Senegals utrikesministerium räddades 38 personer tidigare under veckan nära Kap Verde, cirka 620 km från Västafrikas kust. Migrationsgruppen Walking Borders rapporterade att fartyget var en stor fiskebåt, som lämnade Senegal den 10 juli. Överlevande ringde hem till Kap Verde efter räddningsaktionen. Mamour Ba, en 30-årig student från Fass Boye, förlorade sin yngre bror Mame Cheik på båten. Hans bror var 23 år när han dog i försöket att nå Spanien. Spanska Sjöräddningstjänsten bekräftade att en spansk fiskebåt, Zillarri, räddade 38 personer och återfann sju kroppar från en senegalesisk båt den 14 augusti. Rutten från Västafrika till Spanien är en av världens farligaste, men antalet migranter som lämnar Senegal på ostadiga träbåtar har ökat under det senaste året. Nästan 1 000 migranter dog under försöket att nå Spanien till havs under de första sex månaderna av 2023, enligt Walking Borders.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 20 augusti

Bästa alternativen till AI-chatboten ChatGPT presenterade

Sedan lanseringen i november 2022 har ChatGPT blivit världens mest kända AI-chatbot. Men det finns andra alternativ som i många fall kan vara bättre. Claude AI anses vara det bästa alternativet på grund av dess kreativitet, logiska tänkande, sunt förnuft och precisionsnivå i svaren. Google Bard, som ägs av Google, är ett annat alternativ, men det når inte upp till samma nivå som OpenAI som ChatGPT använder. Bing AI Chat, som använder teknik från ChatGPT-4 kombinerat med Microsofts egen teknik, är det tredje bästa alternativet. Andra alternativ inkluderar OpenAI GPT Playground, Chatsonic, YouChat, Helplessness AI och Character.AI.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 18 augusti

TAMGA revolutionerar finanssektorn med innovativa utlåningsplattformar

TAMGA är ett internationellt fintech-företag som utvecklar och levererar teknik- och marknadsföringslösningar för finanssektorn. TAMGAs innovativa utlåningsplattformar gör det möjligt för banker och finansbolag att skräddarsy sina utlåningserbjudanden enligt sina egna policys och affärsbehov. Med hjälp av Big Data och maskininlärningsalgoritmer kan partnerföretag implementera helt digitala utlåningsmetoder inom en månad snarare än flera år. TAMGA tar ut provisioner eller fasta avgifter från finansiella partners som använder företagets plattformar. Dessa avgifter kan antingen vara ett fast belopp eller en liten procentandel av lånebeloppet.

Direktlänk Dela The American Reporter fördjupade 17 augusti

Marknaden för AI i videospel växer med en CAGR på +28,5% fram till 2029

En ny studie visar att marknaden för artificiell intelligens i videospel växer med en CAGR på +28,5% under prognosperioden 2023-2029. Rapporten innehåller olika marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Rapporten betonar också de viktigaste drivkrafterna och begränsningarna för denna marknad och ger en fullständig studie av framtida trender och utvecklingar på marknaden. Den undersöker också rollen för de ledande marknadsaktörerna inom industrin, inklusive deras företagsöversikt, finansiell sammanfattning och SWOT-analys.

Direktlänk Dela Chaminade Talon fördjupade 14 augusti

AI förutsäger mest troliga vinnare av Kvinnornas VM 2023

Teknikens framsteg har varit lika snabbt som Kvinnornas VM 2023, vilket ger en adrenalinkick som skapar ångest inför vad som redan är synligt inom några dagar, semifinallagen. Därför har artificiell intelligens, känd som AI, bestämt vilka lag som är mest troliga att vinna VM-titeln 2023. Bland de lag som AI har valt ut baserat på deras prestationer hittills finns Nederländerna och Spanien. Colombia kommer att möta England lördagen den 12 augusti kl 05:30 lokal tid.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 11 augusti

AI-verktyget Robotinho förutspår resultat i damernas fotbolls-VM

Artificiell intelligens har nått damernas fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland tack vare en liten robot. AI-verktyget Robotinho, som är expert på fotboll, har gjort förutsägelser för alla stadier av VM. Robotinho har rätt i 11 av de 16 lagen som gick vidare från gruppspelet och sju av de åtta lagen som vann i sextondelsfinalen. Verktyget förutspår att Spanien kommer att förlora mot Nederländerna med 2-1 i kvartsfinalen, vilket skulle innebära att Spanien åker ut ur VM. Robotinho gör också Japan, England och Australien till favoriter i de återstående matcherna.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 10 augusti

Europeiska konsumenters syn på AI: intresse men också oro

Artificiell intelligens (AI) har lett till en rad åsikter bland experter, vissa välkomnar det som en positiv kraft medan andra uttrycker oro för potentiella risker. För att mäta europeiska konsumenters attityder till AI genomförde beslutsföretaget Morning Consult Pro en undersökning av 1000 vuxna i stora marknader som Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien. Undersökningen avslöjade att AI-drivna online-sökningar är en av de tre mest attraktiva applikationerna av AI i alla länder utom Spanien, där det rankas fjärde. Konsumenter uttryckte också entusiasm för integreringen av AI i hälso- och sjukvårdsdiagnostik, vägassistans och flyg- och hotellrekommendationer. Men majoriteten av de europeiska konsumenterna som undersöktes tror att samhället ännu inte är förberedt för AI. Denna känsla är särskilt stark i Frankrike och Tyskland, där 74% respektive 70% av respondenterna uttryckte sina reservationer. De främsta orosmomenten kring denna tveksamhet handlar om spridning av desinformation, barns säkerhet och integritet av personuppgifter. Mer än 30% av respondenterna litar inte på generativ AI med sin personliga information. I Storbritannien och Spanien är rädslan centrerad kring oansvarig utveckling av AI av teknikföretag.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 6 augusti

Artificiell intelligens skapar bilder av män baserat på regional autonomi i Spanien

En användare frågade artificiell intelligens hur män är konstruerade enligt deras autonomi i medeltida tider, och Ceuta är ett av resultaten. Bildgeneratorn, som kännetecknas av olika parametrar, skapade en prototyp av en man från Ceuta - en ung man med ovalt ansikte, breda ögonbryn, kort men vågigt hår och brun hy. Han bär en ljusfärgad skjorta eller jacka över en vit T-shirt. Bakgrunden är tydligt kustnära eftersom man kan se en vattenmassa bakom honom som också kan vara en ocean. Artificiell intelligens förklarar hur spanska män ser ut genom att först känna igen vad orden som matas in i dess system betyder och sedan svara på dem baserat på vad dess skapare har tränat den att lära sig.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 5 augusti

AI kan hjälpa till att upptäcka bröstcancer och minska arbetsbelastningen för radiologer, enligt svensk studie

Förelöpiga resultat från en studie på tusentals svenska patienter visar att artificiell intelligens (AI) kan hjälpa till att upptäcka bröstcancer på ett säkert sätt, vilket minskar arbetsbelastningen för radiologer. Studien, som leds av Long, en forskare och universitetslektor vid Lunds universitet, har publicerats i The Lancet Oncology. Nästa steg i Masai-testet kommer att vara att se om resultaten håller i andra sammanhang, till exempel med andra radiologer, i andra delar av världen, eller med hjälp av olika AI-algoritmer.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 4 augusti

Burger King inför AI för att spara kostnader och undvika avfall

Snabbmatskedjan Burger King har infört ett system baserat på artificiell intelligens (AI), kallat Sentinella, för att förbättra sina logistikoperationer. Systemet, som utvecklats i samarbete med företaget TopCode, optimerar operationer för varje butik på ett personligt sätt, vilket bidrar till minskade kostnader och mindre matavfall. Sentinella-systemet utvärderar försäljningsbeteendet i butikerna och möjliga säsongsbundna händelser, och korsar data från orderbasen som gjorts av konsumenter genom lagerkontroll. Detta gör det möjligt att förstå vilka förnödenheter som används mest i en viss butik, vilket hjälper vid påfyllning av lagret. Systemet började implementeras 2021 och har hittills mottagit över 30 000 beställningar.

Direktlänk Dela California18 fördjupade 4 augusti

Rakuten Symphony och Veon samarbetar för att återuppbygga Ukrainas telekominfrastruktur

Rakuten Symphony och Veon har ingått ett samarbetsavtal för att återuppbygga Ukrainas telekominfrastruktur med hjälp av Open RAN och digitalisering. De kommer att skapa en robust och framtidssäker telekominfrastruktur som kan leverera höghastighetsanslutning förstärkt med 5G. Rakuten har också ingått ett avtal med OpenAI för att integrera AI i sina produkter och tjänster. Telefónica har bötfällts med 5 miljoner euro för att ha brutit mot antitruståtaganden. Veon planerar att investera 600 miljoner dollar i infrastrukturprojekt i Ukraina, inklusive utrullning av 5G. TalkTalk överväger att bryta upp företaget och sälja av individuella delar.

Direktlänk Dela TelecomTV fördjupade 2 augusti

Kenya suspenderar kryptovalutaprojektet Worldcoin

Kenyas inrikesministerium meddelade på onsdagen att de har suspenderat de lokala aktiviteterna för kryptovalutaprojektet Worldcoin medan myndigheterna utvärderar potentiella risker för allmän säkerhet. Projektet, som grundades av OpenAI:s VD Sam Altman, kräver att användare ger sina irisavläsningar i utbyte mot ett digitalt ID och i vissa länder får användarna också gratis kryptovaluta. Inrikesminister Kithure Kindiki sade att myndigheterna är oroade över Worldcoins aktiviteter och att åtgärder kommer att vidtas mot de som deltar i dess aktiviteter.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 2 augusti

Googles AI Bard listar Albarracín som Spaniens vackraste stad

Artificiell intelligens (AI) ses både som ett hot och en möjlighet för många intressen och jobb. Bard, ett AI-system skapat av Google, kan svara på frågor i detalj men medger att den kan ha fel. Bard baseras på LaMDA-språket, även det designat av Google. Om man frågar Bard vilka de vackraste städerna i Spanien är, listar den tio städer, inklusive två i Aragonien: Albarracín (Teruel) och Alcázar (Huesca). Om Bard ombeds att välja en stad, väljer den Albarracín som den vackraste staden i Spanien.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 31 juli

AI kan förändra lönesättningen på arbetsmarknaden

Artificiell intelligens (AI) förändrar arbetsmarknaden och kan påverka lönesättningen. Många anställda integrerar redan AI i sina arbetsflöden och experter tror att AI kommer att eliminera repetitiva och manuella uppgifter, vilket gör att arbetstagare kan fokusera på mer sofistikerade uppgifter. Detta kan leda till ökad produktivitet, men det är osäkert om löner kommer att öka i takt med detta. Enligt Daron Acemoglu, professor i ekonomi vid Massachusetts Institute of Technology, kan företag dra nytta av produktivitetsökningar utan att dela med sig till arbetstagarna. Andra experter tror att AI kan bidra till att minska löneklyftan mellan hög- och lågutbildade arbetstagare.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 19 juli

Framtida trender och dynamik i marknaden för digital marknadsföringsbyråtjänster

En forskningsrapport om ´Digital Marketing Agency Service Market´ ger en autentisk industriell synvinkel, framtida trender och dynamik för marknadstillväxt, marknadsstorlek, handel och nyckelspelare i branschen med prognosperioden 2023 till 2030. Rapporten har utformats genom en noggrann analys av primära och sekundära forskningsmetoder för att extrahera värdefulla insikter från olika företag på ett unikt sätt. Rapporten presenterar en omfattande analys av den konkurrenskraftiga landskapet, som visar branschaktörernas marknadsandel, koncentrationsindex och andra relevanta mätvärden.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 18 juli

Artificiell intelligensmarknad förväntas växa från 150,2 miljarder USD till 1 345,2 miljarder USD till 2030

Artificiell intelligens (AI) marknaden förväntas växa från 150,2 miljarder USD 2023 till 1 345,2 miljarder USD 2030, en årlig tillväxt på 36,8%. Flera faktorer bidrar till denna tillväxt, inklusive tekniska framsteg, ökad databehandlingskraft, tillgänglighet av stora datamängder och ökad efterfrågan på automatisering och effektivitet. Dessutom bidrar regeringsinitiativ, investeringar och forskningsinitiativ till AI:s tillväxt. Enligt vertikaler förväntas hälso- och livsvetenskapssektorn växa mest under prognosperioden. När det gäller företagsfunktioner kommer marknadsföring och försäljning att ha störst marknadsstorlek under prognosperioden.

Direktlänk Dela Benzinga fördjupade 17 juli

Förhandsvisning av Fotbolls-VM för damer 2023

Fotbolls-VM för damer kommer att hållas i Australien och Nya Zeeland från 20 juli till 20 augusti. Sverige, som kom trea i förra VM och tvåa i OS, förväntas avancera från gruppspelet, men har flera skador att hantera. Tyskland, USA och England är några av favoriterna. Matcherna kommer att sändas på Viaplay, TV6 och TV10. Detta blir det nionde VM i ordningen för damer och finalen kommer att spelas i Sydney.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 16 juli

Hur man tjänar pengar på TikTok: En guide för innehållsskapare

TikTok, med över en miljard månatliga användare, har blivit en av de bästa sociala plattformarna för att tjäna pengar genom att skapa innehåll. Det finns flera sätt att tjäna pengar på TikTok, inklusive genom tittarskap, användarbehållning, interaktivitet och högkvalitativt innehåll. TikTok Creator Fund och Creativity Program erbjuder möjligheter att tjäna pengar genom att skapa innehåll. Dessutom erbjuder Creator Marketplace möjlighet att skapa samarbeten med varumärken och skapa affiliate marketing-avtal. Att skapa icke-sponsrat innehåll och marknadsföra småföretag kan också hjälpa till att öka inkomsterna.

Direktlänk Dela Alphr fördjupade 15 juli

Global AI-marknad inom läkemedelsupptäckt förväntas nå 2,57 miljarder dollar år 2026

Den globala marknaden för artificiell intelligens (AI) inom läkemedelsupptäckt växer snabbt på grund av dess potential att revolutionera läkemedelsindustrin. AI möjliggör analys av stora mängder data i en aldrig tidigare skådad hastighet, vilket hjälper till att identifiera potentiella läkemedelsmål och effektivisera läkemedelsutvecklingsprocessen. Marknaden förväntas uppleva betydande tillväxt de kommande åren när fler läkemedelsföretag antar AI-teknik för snabbare och mer effektiv läkemedelsupptäckt. Den globala marknaden för AI inom läkemedelsupptäckt kommer att nå 2,57 miljarder dollar år 2026, med en årlig tillväxt på 30,3% under perioden 2020-2026 trots effekterna av COVID-19.

Direktlänk Dela openPR fördjupade 14 juli

Zecira Musovic: Från Malmö till Chelsea och landslaget

Zecira Musovic, målvakt i Chelsea och det svenska landslaget, berättar om sin resa från Malmö till London och om de utmaningar hon har mött. Trots att hon från början inte hade råd med nya fotbollsskor och inte fick skjuts till träningarna, har hon lyckats bli en framstående fotbollsspelare. Musovic, som har en bakgrund i det forna Jugoslavien, har startat projektet ”Next generation dreamers” för att inspirera unga tjejer som inte har en spikrak väg framåt i livet. Hon planerar också att publicera en barnbok, ”Dröm stort, Zecira”, tillsammans med författaren Anja Gatu.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 13 juli

Fotbolls-VM för damer att starta i juli med flera starka lag

Världsmästerskapet i fotboll för damer kommer att äga rum mellan den 20 juli och den 20 augusti. För första gången delas värdskapet mellan två nationer, Australien och Nya Zeeland. Sverige, som är rankat trea i världen, kommer att spela i grupp G mot Italien, Argentina och Sydafrika. USA, som har vunnit två raka VM-guld, är en av favoriterna, men det finns många andra lag som kan utmana. Matcherna kommer att sändas på Viasats kanaler och kan streamas på Viaplay. För första gången kommer Fifa att betala individuell ersättning till spelarna i ett dammästerskap.

Direktlänk Dela Kristianstadsbladet fördjupade 13 juli

Global uppvärmning intensifierar extremväder över hela världen

Världen är hetare än den varit på tusentals år, vilket resulterar i extremt väder över hela planeten. Kraftiga regn har drabbat Vermont, Indien och Japan, medan Texas, Florida, Spanien och Kina upplever svåra värmeböljor. Oceanerna blir också varmare, vilket anses vara ´bortom extremt´. Forskare säger att dessa förändringar orsakas av klimatförändringar, och att de kommer att intensifieras när planeten blir varmare. Om mänskligheten inte radikalt förändrar hur vi reser, genererar energi och producerar mat, kommer den globala genomsnittstemperaturen att öka med mer än 3 grader Celsius, enligt FN:s klimatpanel.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 13 juli

Fotbollsproffset Viktor Elms mardröm: Hyresgäster lämnade huset fullt av sopor och obeboeligt

Fotbollsproffset Viktor Elm och hans fru Emma hyrde ut sitt hus i Sverige medan de bodde utomlands i ett år. När de kom tillbaka, fann de att deras hyresgäster, som först vägrade flytta ut, hade lämnat huset obeboeligt och fullt av sopor. Trots att Elm meddelade hyresgästerna om uppsägning i tid, slutade de betala hyran och svarade inte på kontakt. När ärendet hamnade hos Kronofogden, påstod hyresgästerna att de inte mottagit uppsägningen i tid och hade rätt att bo kvar. Hyresgästerna flyttade plötsligt ut, men huset är fortfarande obeboeligt och fullt av sopor.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 12 juli

Rysk paramilitär grupp söker dataspelare; Missnöje över sociala problem i Oakland; Tupplurar kan vara bra för hjärnan; Kinesisk fotbollsfan fängslas för planstormning

Wagnergruppen, en ryskstödd paramilitär grupp, söker efter dataspelare mellan 21 och 35 år för att operera drönare i konfliktzoner, rapporterar Newsweek. Gruppen har satt in annonser på det ryska sociala medier-nätverket VK. I Oakland, Kalifornien, har invånare uttryckt missnöje över stadens ökande sociala problem, inklusive kriminalitet och hemlöshet. Enligt The Times, kritiseras stadens lindriga straff för grovt våld och överseende med droganvändning. En ny studie visar att tupplurar kan ha positiva effekter på hjärnans storlek. En 18-årig kinesisk fotbollsfan som sprang in på planen för att omfamna Lionel Messi kommer att få tillbringa upp till tio dagar i fängelse.

Direktlänk Dela Kvartal fördjupade 12 juli

Blandade nyheter från Sverige och världen

Det är larm om ett utsläppt farligt ämne vid en äventyrslekpark i Nydala, Umeå. Räddningstjänsten och ambulansen är på plats. En olycka med sex fordon inblandade har inträffat på E6 i höjd med Ödsmål, Stenungsund. Rysslands president Vladimir Putin ska resa till Kina. En flicka i 10-årsåldern har blivit påkörd av en traktor i Svenljunga. Ukraina kommer att bli medlemmar i Nato, berättar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En explosion har inträffat i ett trapphus i Bagarmossen, Stockholm. Författaren Milan Kundera är död. En 29-årig man i Malmö döms till fängelse för flera grova sexuella övergrepp mot barn. En segelbåt har gått på grund utanför Sandhamn i Karlskrona. En kvinna har blivit knivhuggen i en lägenhet i Upplands Väsby. En man har gripits i Spanien misstänkt för ett mord i Jakobsberg, Stockholm.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

Dagens nyhetssammanfattning

Det kan dröja till oktober innan Sveriges Natoansökan ratificeras av det turkiska parlamentet. En olycka på E6 har inträffat med sex fordon inblandade. Rysslands president Vladimir Putin ska resa till Kina. En okänd vätska vid en äventyrslekpark i Umeå undersöks. En flicka har blivit påkörd av en traktor i Svenljunga. Ukraina är närmare Nato än någonsin, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Explosion i ett trapphus i Bagarmossen, Stockholm. Författaren Milan Kundera är död. En 29-årig man i Malmö döms till fängelse för sexuella övergrepp mot barn. Ungern ska diskutera Sveriges Nato-ansökan. FN fördömer hat mot religioner efter koranbränningarna i Sverige. En segelbåt har gått på grund utanför Sandhamn i Karlskrona. En kvinna har blivit knivhuggen i Upplands Väsby. En man har gripits i Spanien misstänkt för mord i Sverige. Högsta förvaltningsdomstolen kommer pröva polisens beslut att ställa in Rasmus Paludans koranbränning.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 12 juli

SD-politiker Kent Ekeroths sajt Samnytt finansierade av bluffannonser

SD-politikern Kent Ekeroths sajt Samnytt har under flera år finansierats med bluffannonser från det falska annonsnätverket Adstyle. Ett av offren är 74-åriga Kerstin från Dalarna som förlorade 150 000 kronor och blev skuldsatt för resten av sitt liv efter att ha klickat på en bluffannons på Samnytt. Trots varningar i kommentarsfältet har Samnytt behållit annonserna från Adstyle. Kerstin hoppas nu att polis och åklagare gör en ny prövning av hennes fall.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 12 juli

Sverige håller emot EU:s planer på att lämna Energistadgefördraget

Allt fler EU-länder, inklusive Frankrike, Spanien och Danmark, planerar att lämna Energistadgefördraget, ett fördrag som ger företag rätt att stämma stater som inför strängare miljölagar. Men Sverige håller emot och verkar inte se ett problem med att bli stämda för att driva klimatomställning. Sverige har även lagt fram ett kompromissförslag i EU:s ministerråd där EU som helhet lämnar fördraget, men enskilda länder kan välja att stanna. Detta skulle kunna leda till att företag från vissa medlemsländer kan kräva skadestånd från länder som inför progressiv miljölagstiftning.

Direktlänk Dela Dagens Arena fördjupade 11 juli

Över 61 000 dödsfall i Europa kopplade till värmeböljor förra sommaren

Enligt en studie publicerad i Nature Medicine dog mer än 61 000 människor på grund av värmeböljor i Europa förra sommaren. Studien visar att anpassningsstrategier inte har hållit jämna steg med den globala uppvärmningen. De flesta dödsfallen var kvinnor, särskilt de över 80 år. Bland yngre människor dog män i högre grad. Medelhavsländerna, där temperaturerna var högst, drabbades mest: Italien, Spanien och Portugal hade högst värmerelaterade dödlighet. Forskarna förutspår att världen kan förvänta sig fler och fler dödsfall från extrem värme i takt med klimatförändringarna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Ukraina inte redo för NATO-medlemskap, Spanien kan få konservativ regering, Yellen besöker Kina

USA:s president Joe Biden meddelade i en intervju att Ukraina ännu inte är redo för medlemskap i NATO. Han sa att det vore för tidigt att inleda processen för att landet ska gå med i alliansen mitt under ett krig, eftersom det skulle innebära att alla NATO-medlemmar hamnar i militär konflikt med Ryssland. Biden påbörjade en resa till Europa som kommer att inkludera ett två dagar långt NATO-toppmöte i Vilnius, Litauen. I Spanien tyder opinionsundersökningar på att den liberale premiärministern Pedro Sánchez kommer att avsättas när konservativa partier tar över i de nationella valen senare denna månad. Den amerikanska finansministern Janet Yellen besökte Kina i hopp om att kunna återuppta relationen mellan länderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 10 juli

Hundpensionat i Ubbhult tar emot alla hundraser och storlekar

Miriam Draxler har drivit ett hundpensionat i Ubbhult i tretton år. Gården, som hon delar med maken Bosse Draxler, innehåller ett hundpensionat på 190 kvadratmeter med separata utrymmen och tillhörande hundgårdar. Draxler, som alltid drömt om att driva ett hundpensionat, utbildade sig i Mölndal och har sedan dess inte ångrat sitt beslut. Pensionatet tar emot alla hundraser och storlekar, inklusive polisens tjänstehundar och ´problemhundar´. För närvarande bor ett tiotal hundar på pensionatet, inklusive schäfrar, labradorer och blandraser.

Direktlänk Dela Kungsbacka-Posten fördjupade 9 juli

Romboleden: En tusenårig pilgrimsled genom Sverige och Norge

Romboleden är en över 1 000 år gammal pilgrimsled som sträcker sig från Munktorp i Västmanland till Nidarosdomen och S:t Olavs grav i Trondheim, Norge. Leden är en del av det omfattande nätverket av pilgrimsvägar som har funnits i Europa i många hundratals år. Leden sträcker sig över cirka 750 km och varje etapp har en startpunkt vid en kyrka. Under vandringen passerar man många historiska platser. Leden spelar en viktig roll genom att förena Europas pilgrimsleder. Startpunkten i Munktorp/Köping binder samman leden med helgonkulten kring Heliga Birgitta och orten Vadstena.

Direktlänk Dela Magazin24 fördjupade 9 juli

TikTok-användare tjänar pengar genom appens inbyggda monetiseringsverktyg och varumärkesavtal

TikTok har exploderat i popularitet och användare letar efter sätt att tjäna pengar. Skapare kan tjäna pengar genom TikToks inbyggda monetiseringsverktyg, varumärkesavtal och låtpromotioner. Användare med så få som hundra följare kan fortfarande tjäna pengar på appen genom att delta i marknadsföringstävlingar. TikTok har vuxit dramatiskt under de senaste åren, och passerade en miljard aktiva användare per månad 2021. På vägen har det skapat en ny generation av digitala stjärnor som Charli D´Amelio och Addison Rae Easterling som omvandlat sin TikTok-berömmelse till lukrativa affärsimperier. Skapare med mindre följarskara kan också tjäna pengar på TikTok.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 9 juli

Sverige inleder resan mot U21-EM i Slovakien 2025

Det nya U21-landslaget för Sverige inleder sin resa mot U21-EM i Slovakien 2025 med en EM-kvalmatch mot Gibraltar. Matchen äger rum på Victoria Stadium i Gibraltar. Detta är den första tävlingsmatchen för det nya U21-landslaget, med spelare födda 2002 och senare. Tre nya spelare har kallats in till truppen: Tom Strannegård, Camil Jebara och Jusef Erabi, efter att Williot Swedberg, Casper Nilsson och Joel Voelkerling Persson tvingats dra sig tillbaka. Matchen sänds live på en hemsida.

Direktlänk Dela Svensk Fotboll fördjupade 8 juli

Så mycket tjänar TikTok-influencers: Från varumärkesavtal till låtpromotioner

TikTok har skapat en ny generation digitala stjärnor som har byggt stora publik på appen. Många skapare experimenterar fortfarande med hur de kan tjäna pengar. TikTok delar annonsintäkter med vissa influencers, har flera inbyggda monetiseringsverktyg som virtuella ´gåvor´, samt en Creator Fund för att betala användare med minst 10 000 följare och 100 000 visningar på 30 dagar för sina videor. Trots dessa program förlitar sig många TikTok-skapare fortfarande på varumärkesavtal för största delen av sina inkomster. Till exempel berättade Alex Ojeda, en vattenparksskapare med cirka 8 miljoner följare på TikTok, att hans avgift för en enda sponsrad video på appen var 20 000 dollar.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 8 juli

Notion Capital slutför sin femte fond på 300 miljoner euro och tillkännager högre befordringar

Notion Capital, som först dök upp på scenen för ungefär tio år sedan, har nu gått in i sin nästa fas, efter att ha slutfört den slutliga stängningen av sin nya fond på 300 miljoner euro ($325,6 miljoner), sin femte, som stängdes vid sin ´hårda cap´. Fonden har redan investerat i Bound, DataOps, M3ter och Resistant AI, och förväntar sig att göra cirka 20 kärnserie A+ investeringar totalt från denna fond. Denna ´Notion V´-fond är euro-denominerad och baserad i Luxemburg, vilket innebär att den kommer att ha ett ökande pan-europeiskt fokus för investeringar. Företaget tillkännagav också tre högre befordringar. Partner Itxaso del Palacio blir General Partner och Stephanie Opdam och Kamil Mieczakowski kommer att flytta till Partner. Stephen Chandler, Managing Partner på Notion Capital, tror att frasen ´Enterprise SaaS´ inte längre är lämplig. Notion kommer också att erbjuda en tredje möjlighetsfond 2024, och lägga till ytterligare tillväxtkapital i företagets bäst presterande tillgångar och andra tillväxtstegsprogramvaruföretag i Europa.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 6 juli

Japansk hamn stängd efter cyberattack av LockBit-ransomwaregäng

Japans största hamn, hamnen i Nagoya, har stängts ned efter en cyberattack av LockBit-ransomwaregänget. De ryska cyberbrottslingarna har varit på en brottsturné denna vecka och hävdar tio nya offer under de senaste fem dagarna. Hamnen har varit ur funktion sedan igår morse, när problemet upptäcktes. Biltillverkaren Toyota är bland de stora japanska företag som drabbats av avbrott som ett resultat av överträdelsen. Detta är andra gången hamnen i Nagoya har attackerats. I september förra året drabbades hamnen av en stor DDoS-attack där NUTS var nere i nästan en timme.

Direktlänk Dela Tech Monitor fördjupade 6 juli

Spanien och Ukraina möts i U21-EM:s semifinal

Det största europeiska turneringen i sommar, U21-EM, närmar sig sitt slut. På onsdag står semifinalerna på programmet, där Israel och England möts först, följt av Spanien och Ukraina. Spanien har varit favoriter från början, medan Ukraina något överraskande nått semifinalen. Båda lagen har samma statistik i turneringen så här långt, med tre segrar och en oavgjord match. De möttes också i gruppspelet, där matchen slutade oavgjort. Den som vinner denna match tar sig vidare till finalen.

Direktlänk Dela BILD Sportwetten fördjupade 6 juli

Stora minskningar i bidrag för RTVE

RTVE, den spanska offentliga radiotelevisionen, upplevde en betydande minskning av bidragen till dess verksamhet under det senaste året. Den totala inkomsten var 1,017 miljarder euro, vilket är 14% mindre än föregående år. Den största minskningen kom från bidraget för offentlig tjänstekompensation, som minskade till 431 miljoner euro, 156 miljoner mindre än 2021. Dessutom var inkomsten från privata TV- och telekomoperatörer 160 miljoner euro, jämfört med 167 miljoner 2021. RTVE:s nettovinst var 17,1 miljoner euro, jämfört med 28,7 miljoner 2021, på grund av den kraftiga minskningen av bidrag.

Direktlänk Dela Dircomfidencial fördjupade 6 juli

Svenska läkare deltar i internationell fotbollscup

Läkare från hela världen, utom Afrika, samlas årligen för en ambulerande fotbollscup och kongress. I år hålls evenemanget i Wien. Gustav Christensen, specialist inom hud- och könssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i Lund, är lagkapten för ett lag på 25 fotbollsspelande läkare från hela Sverige. Laget har spelare med olika medicinska specialiteter, från allmänläkare till infektionsläkare. Trots att laget inte får mycket tid att träna tillsammans har de haft framgång i turneringen, med vinster mot Kazakstan, Costa Rica och Colombia. Turneringen är för närvarande endast för män, men det finns en ´mastersturnering´ för läkare över 45 år där kvinnor också kan delta.

Direktlänk Dela Läkartidningen fördjupade 5 juli

Diskussion om användning av Google Photos

En diskussion pågår om användning av Google Photos, med fokus på organisering av bilder och album. Användare delar sina erfarenheter och tips, som att Google Photos kan känna igen objekt och platser i bilder, och att det tidigare skapade gallerier för resor automatiskt. Google One, Googles lagringslösning, omnämns också. Användare diskuterar även hur man bäst laddar upp och organiserar stora mängder bilder, och hur Google Photos hanterar uppladdningar av redan existerande bilder.

Direktlänk Dela Swedroid fördjupade 5 juli

Klimatförändringar och dess inverkan på känslor

Den spanska filosofen Julia Mosquera reflekterar över de höga temperaturerna i Sverige och Spanien, och hur de påverkar människors känslor. Hon diskuterar hur vi reagerar på värmen och hur detta kan vara kopplat till vår oro över klimatförändringarna. Mosquera nämner också studier som visar att ungdomar i synnerhet upplever ångest i samband med klimatförändringarna. Hon understryker vikten av att förstå normer och hur de påverkar våra känslor, och hur detta i sin tur påverkar vår mentala hälsa. Mosquera avslutar med att påminna om att klimatförändringarna är ett komplext fenomen som kan ge upphov till en mängd olika känslor.

Direktlänk Dela International Institute for Film Studies fördjupade 5 juli

Klimatförändringar och dess emotionella påverkan: En studie av Julia Mosquera

Sverige har nyligen upplevt ovanligt varma veckor i juni. Även i Spanien orsakar ännu en värmebölja oro. I en text publicerad i den spanska tidningen El País beskriver filosofen Julia Mosquera temperaturskillnaderna mellan Sverige och Spanien. Nordiska länder har nått temperaturer mellan 30 och 40 grader, vilket förvandlar Stockholms skärgård till en slags Kanarieöarna där varje kvadrattum gräs vid vattnet blir en improviserad solstol. I Sverige, där majoriteten av människor är trötta på mörkret och kylan på vintern, välkomnas de högre temperaturerna av många. Men när de högre temperaturerna fortsätter att återkomma kommer de också med frågan om det goda vädret verkligen är så bra. Studien av klimatkänslor framträder inom miljöpsykologins område, vilket fokuserar på att undersöka de psykologiska effekterna som vår miljö, inklusive naturen, orsakar. Det finns därför anledning att tro att klimatförändringar kan orsaka starka emotionella reaktioner. Flera studier visar att ungdomar i synnerhet kan uppleva ångest i förhållande till klimatförändringar, och detta gör det troligt att normerna för hur vi känner och reagerar på klimatförändringar kommer att förändras. Julia avslutar sin text med att påminna oss om att klimatförändringar är ett komplext fenomen, och att varje emotionell respons är en reaktion på endast en av dess aspekter. Det är inte ovanligt att känna både glädje över varmt väder och oro över klimatförändringar när temperaturerna stiger igen. Att hålla till synes motsägelsefulla känslor är en spegling av komplexiteten i vårt förhållande till klimatförändringar och de pågående ansträngningarna att navigera och hantera dess inverkan. Hela artikeln finns tillgänglig i El País Ciencia i tryck (2 juli) och bakom betalväggen på El País webbplats under titeln ´Ansiedad, rabia, culpa: así impacta el cambio climático en nuestras emociones´.

Direktlänk Dela International Institute for Film Studies fördjupade 5 juli

Navigare Yachting erbjuder unika seglingsupplevelser

Navigare Yachting erbjuder seglingsresor med full service. Resenärer kan förvänta sig att betala dricks på cirka 10% av resans kostnad. Priset varierar beroende på båtstorlek, destination och säsong. Båtarna är välutrustade, med separata hytter och badrum. Maten ombord är av hög kvalitet, med möjlighet att önska specifika rätter. Resan kan anpassas efter resenärernas önskemål, med kaptenen som föreslår en rutt. Navigare Yachting finns i flera länder, inklusive Sverige, Kroatien, Grekland, Spanien, Turkiet, Thailand, Seychellerna, Brittiska Jungfruöarna, Amerikanska Jungfruöarna och Bahamas.

Direktlänk Dela Isabella Löwengrip fördjupade 5 juli

Förhandsgranskning av U21-EM-semifinalerna och tips inför matcherna

U21-EM-semifinalerna närmar sig med England mot Israel och Spanien mot Ukraina. England, ledda av Lee Carsley, har imponerat, men deras prestation i kvartsfinalen mot Portugal var inte felfri. Israel, trots att de saknar Peretz och Kvartsev på grund av avstängningar, kan vara en potentiell överraskning. Semifinalen mellan Spanien och Ukraina förväntas vara jämnare. Spanien, som inte har förlorat på 14 raka landskamper, är svåra att besegra, men Ukraina har visat styrka, särskilt i kontringsspelet.

Direktlänk Dela Fotbollskanalen fördjupade 5 juli

Trots sommarledigheten kommer Global Bar Magazine att fortsätta bevaka globala händelser, meddelar chefredaktören David Isaksson. Den senaste månaden har varit intensiv med flera viktiga förändringar inom biståndet och en ny Sida-chef har presenterats. Isaksson påminner om att världen inte stannar under sommaren, med flera viktiga internationella möten planerade och fortsatta konflikter som i Ukraina. Publikationen kommer att fortsätta publicera reportage, nyheter, analyser och poddar under hela sommaren.

Global Bar Magazine fördjupade 5 juli

Stratio BD lanserar Stratio Gen-AI, världens första generativa AI-motor för företag

Stratio BD har lanserat Stratio Gen-AI, världens första generativa AI-motor, som möjliggör för företag att använda företagsdata i naturligt språk med generativ AI. Tekniken använder en stor språkmodell (LLM) för att leverera information och datainsikter på ett lättförståeligt, mänskligt språk, samt förstå varierande användarspråk. Detta innebär att alla användare kan ställa frågor och Stratio Gen-AI kan ge svaret direkt. Verktyget använder djupinlärningstekniker för att förstå, sammanfatta, generera och göra prognoser från stora datamängder. Stratio Gen-AI är nu tillgängligt och efterfrågat, med flera av Stratio BD:s kunder inom finansbranschen som redan börjat använda verktyget.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 5 juli

3 juli: Det händer på börs- och affärsfronten

Dagens PS ger en översikt över vad som kommer att hända på börs- och affärsfronten den 3 juli. Bland annat kommer Swedbanks/Silf:s PMI, inköpschefsindex, för tillverkning att publiceras kl 08.30. Mobility Sweden kommer att publicera statistik över nybilsregistrering kl 09. Civilminister Erik Slottner och utredare Kathrin Flossing kommer att hålla en pressträff vid överlämnandet av betänkandet ”Ett förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning” kl 09. Arbetsförmedlingens veckostatistik kommer kl 12.

Direktlänk Dela Dagens PS fördjupade 3 juli

Från 1800-talets fattigdom till dagens välstånd: Sveriges ekonomiska resa

Under 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder, men på bara hundra år blev det det fjärde rikaste landet i världen. Denna resa berodde på en kombination av marknadsekonomi och institutionella reformer. Framgångssagor som Ericsson, SKF, Sandvik och Electrolux grundades under denna tid. På 70- och 80-talet steg dock skatterna och företagare tvingades lämna landet. Trots detta framhålls dessa årtionden ofta som en storhetstid. Idag beskrivs Sverige ofta som ett land med stor ojämlikhet, men studier visar att vi tillhör de mest jämlika länderna i världen.

Direktlänk Dela Dagens Industri fördjupade 2 juli

Spaniens extremhöggerparti Vox kan bli en del av den framtida regeringen

Spaniens extremhöggerparti Vox kan bli en del av landets framtida regering. Partiet, som har gjort uttalanden mot hbtq-personers rättigheter och förnekat mäns våld mot kvinnor, kan komma att spela en avgörande roll i det kommande valet. Opinionsmätningar pekar på att varken det styrande socialdemokratiska PSOE eller det konservativa oppositionspartiet PP kommer att få en egen majoritet. Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo har inte uteslutit ett möjligt regeringssamarbete mellan PP och Vox.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 2 juli

Pandemin öppnar för gränslös IT-rekrytering

Pandemin har revolutionerat processen att rekrytera IT-talanger och öppnat dörren för att anställa personal på mer avlägsna platser, enligt Aysha Khan, CISO och CIO på Treasure Data. Distansarbete har breddat kompetenspoolen och gjort det möjligt att hitta kvalitetskandidater på andra platser inom budgeten. Enligt Gartner har nästan 60% av organisationerna åtminstone några IT-medarbetare som arbetar på distans utan hänsyn till landsgränser. För företag som använder sig av denna typ av rekrytering är i genomsnitt 19% av IT-arbetskraften gränslös.

Direktlänk Dela International Data Group Sweden fördjupade 26 juni

Populär TikTok-influencer arresterad för sexuellt övergrepp

Den populära TikTok-influencern Maeb har gripits av den spanska Civilgardet i Roquetas del Mar för att ha spelat in och laddat upp videor på sitt TikTok-konto där hon möjligen begår sexuella övergrepp mot en sovande vän. Offret anmälde händelsen i Guadalajara och förklarade att Maeb hade kysst henne och rört vid hennes könsorgan medan hon sov, utan samtycke. Maeb har tidigare historik av trakasserier på internet och i mars fick hon en anmälan för att ha skickat nakenbilder av sig själv till minderåriga. Efter gripandet riskerar hon att bli åtalad för sexuellt övergrepp, avslöjande av hemligheter och hot.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 25 juni

Tesla planerar att göra betydande investeringar i Indien

Tesla CEO Elon Musk sa att företaget avser att ´göra betydande investeringar i Indien´ inom en snar framtid, efter ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi i New York på tisdagen. ´Jag är säker på att Tesla kommer att vara i Indien och vi kommer att göra det så snart som mänskligt möjligt´, sa Musk till journalister och tillade att han hoppas besöka landet personligen 2024. På Twitter sa Modi att de två hade ´mångfacetterade samtal om frågor som sträcker sig från energi till andlighet.´ Premiärministern bjöd in Musk att investera i landets elbils- och kommersiella rymdsektorer, enligt en tweet från Indiens utrikesdepartement. Teslas VD föreslog tidigare i år att elbilstillverkaren skulle meddela platsen för en ny fabrik innan årets slut. Företaget har för närvarande flera fabriker i USA, samt anläggningar nära Berlin och Shanghai. Det har också meddelat en ny fabrik i Monterrey, Mexiko, som förväntas börja verksamheten 2024. Modi är inte den enda statschefen som lobbar Musk för en Tesla-fabrik. Både Indonesiens president Joko Widodo och Sydkoreas president Yoon Suk-yeol lanserade sina länder i möten med Teslas VD under det senaste året. Frankrike, Spanien och Italien tävlar också om att bli hem för vad som skulle bli Teslas andra europeiska fabrik. En Tesla-investering i Indien skulle vara en betydande vändning från ett tidigare försök att bryta in på marknaden 2021. Indien tar ut höga importavgifter på elbilar och krävde att Tesla investerade i lokal tillverkning innan de minskade dem. Tesla sade däremot att de ville importera bilar först för att testa den inhemska efterfrågan på elbilar. Nyligen resor till Indien av Teslas chefer tyder på att företaget nu är öppet för att bygga en Indien-baserad anläggning. Biltillverkaren ´ser mycket seriöst på Indien´, sa biträdande teknikminister Rajeev Chandrasekhar till Reuters i maj. Indiens premiärminister är för närvarande på statsbesök i USA. Han kommer att träffa president Joe Biden på torsdag och förväntas träffa amerikanska VD:ar som Apples Tim Cook och Microsofts Satya Nadella. Indien hoppas dra nytta av den försämrade relationen mellan Kina och västerländska regeringar, särskilt USA. Landet förväntas köpa drönare från USA under Modis besök, samt underteckna ett avtal om att tillverka jetstridsmotorer inhemskt. ´Det finns en oöverträffad tillit´ mellan Indien och USA, sa Modi till Wall Street Journal innan hans besök. Men Indien har nära relationer med Ryssland, även efter dess invasion av Ukraina förra året. Landet köper hälften av sin militärutrustning från Ryssland, enligt Wall Street Journal och är också en stor kund för rysk olja. Kritiker hävdar att Modis regering har tagit en mer antidemokratisk och hinduistisk nationalistisk vändning. Flera dussin demokratiska lagstiftare har uppmanat Biden att ta upp frågor om mänskliga rättigheter med Modi under hans statsbesök. Vita husets tjänstemän säger att Biden kommer att göra det - i privat, enligt Politico.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 21 juni

Marknadsrapport för sökmotoroptimeringsverktyg 2023

En ny marknadsrapport om sökmotoroptimeringsverktyg (SEO) för 2023 ger en detaljerad analys av branschens tillväxtmöjligheter, utmaningar, riskfaktorer och trender i alla geografiska regioner. Rapporten täcker en djupgående analys av tillväxtfaktorer, globala trender, och nyckelspelares profilering med företagsprofiler och utbud-efterfrågan. Nyckelspelare som behandlas i den globala marknaden för sökmotoroptimeringsverktyg inkluderar Ayima, KWFinder, SEMRush, SpyFu, Screaming Frog, Ahrefs, BrightEdge, Buzzsumo, Yoast SEO, MOZ, Yext och ubersuggest.

Direktlänk Dela Digital Journal fördjupade 21 juni

Bästa gratis Photoshop-kurserna

Photoshop är det mest populära programmet för fotoredigering och fotomontage, men dess många verktyg kan vara överväldigande för nybörjare. Det finns dock flera gratis kurser på nätet som kan hjälpa dig att lära dig Photoshop. Adobe, företaget bakom Photoshop, erbjuder videokurser på sin supportsida för både nybörjare och avancerade användare. Andra onlinekurser inkluderar Edutin, Udemy, EBM Informatica, SmartWeb, Ruva, PSD Boxes, PiXImperfect, Envato, Learnit Training och Gorka Areta.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 20 juni

NBCUniversal utökar One Platform globalt genom internationella partners

NBCUniversal planerar att expandera sitt One Platform-reklam, teknik, data och mätningssystem ytterligare på globala marknader genom en allians med internationella sändnings- och teknikpartners. Internationella partners inkluderar Atresmedia från Spanien, Bell Media från Kanada, Channel 4 från Storbritannien, Mediaset från Italien, Seven West Media från Australien, Sky Media från Storbritannien, Italien och Tyskland, och Talpa från Nederländerna, TF1 Pub från Frankrike, Japans Tokyo Broadcasting Systems och Omnicom Media Group. One Platform Global kommer att vara i drift från oktober.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 20 juni

Global Market Vision släpper studie om digital annonseringstjänstmarknaden

Global Market Vision har nyligen släppt en studie om den globala marknaden för digital annonseringstjänst. Rapporten inkluderar global industriell analys, storlek, andel, tillväxt, trender och prognoser för perioden 2023-2030. Forskningen fokuserar på marknadsstorleken för digital annonseringstjänst, de senaste trenderna och utvecklingsstatus, investeringsmöjligheter, marknadsdynamik (såsom drivande och begränsande faktorer) och företagsnyheter (t.ex. fusioner, förvärv och investeringar). Rapporten erbjuder marknadsestimat och prognoser för den globala digitala annonseringstjänstmarknaden, följt av en detaljerad analys av typ, tillämpning och region.

Direktlänk Dela TECC Stuff fördjupade 19 juni

Influencer marknadsföringsplattformar förväntas nå 118 miljarder dollar 2031

Den globala marknaden för influencer marknadsföringsplattformar värderades till 10,5 miljarder dollar 2022 och beräknas nå 118 miljarder dollar 2031, med en CAGR på 30,81% under prognosperioden 2023–2031. Rapporten ger insikt i tillväxtutsikter och utmaningar på marknaden och använder verktyg som begränsnings- och möjlighetsanalys för att utvärdera potentiella möjligheter för nya varor och tjänster. Den täcker marknadens tillstånd, inklusive typer och tillämpningar i olika länder och viktiga platser. Rapporten tar även upp effekterna av COVID-19, inklusive uppdateringar om Omikron-mutationen, på marknaden.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 19 juni

Tesla nära att lösa autonomi, enligt Elon Musk

Teslas VD Elon Musk upprepade att företaget är nära att lösa autonomi och betonade vad det innebär för företagets värdering. Musk talade vid VivaTech-konferensen i Paris och sa att Teslas värde främst grundar sig på autonomi. Även om Tesla har sina Autopilot- och Full Self-Driving-paket tillgängliga är de inte helt autonoma. ARK Invest har hävdat att en fungerande robotaxiflotta skulle öka Teslas aktiekurs betydligt. Musk har haft möten med tjänstemän från både Frankrike och Italien, eftersom Tesla förväntas avslöja platsen för sin nästa Gigafactory senast i år.

Direktlänk Dela Teslarati fördjupade 16 juni

Marknadsundersökning hjälper kunder att förutsäga investeringar i sociala medier reklam

En stor marknadsundersökning för sociala medier reklammarknadsrapport hjälper kunder att förutsäga investeringar i framväxande marknader, utöka marknadsandelar eller framgångsrikt lansera nya produkter. Rapporten förenklar komplexa marknadsinsikter med hjälp av etablerade verktyg och tekniker och presenterar data i diagram och tabeller för bättre förståelse. De viktigaste aktörerna på den globala marknaden för sociala medier reklam är Alphabet, Facebook, Baidu, Yahoo! Inc, Microsoft, Alibaba, Tencent, Twitter, Aol (Verizon Communications), eBay, Linkedin, Amazon, IAC, Soho och Pandora.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 16 juni

Global marknad för sociala annonser och sociala medier förväntas växa med 19,5% fram till 2029

En ny studie om den globala marknaden för sociala annonser och sociala medier marknadsföring utvärderar marknadsstorlek, trender och prognoser fram till 2029. Marknaden förväntas växa med en CAGR på +19,5% under prognosperioden (2023-2029). Nyckelspelare i rapporten inkluderar Facebook, LinkedIn, Google Edition, Twitter, Instagram, Snapchat, WeiBo, Tencent, LINE, Kakao Talk, MoMo och Microsoft. Rapporten genomförde även en PESTEL-analys i branschen för att studera viktigaste influenser och barriärer för inträde.

Direktlänk Dela The Reedley Exponent fördjupade 15 juni

Ökad konkurrens på konsumentmarknaden kräver bättre strategier och specialisering

För att möta den ökade konkurrensen på konsumentmarknaden krävs kontinuerliga förändringsförslag och bättre strategier för att nå målgruppen. Specialisering är en grundläggande förutsättning för att göra ett varumärke eller en produkt/tjänst synlig och positionera den. Många gånger har företag inte yrkesverksamma som kan göra korrekt planering i detta avseende, särskilt i fallet med mikro-, små och medelstora företag. Då blir det nödvändigt att anlita en SEO-byrå och en digital marknadsföringsbyrå. En studie utförd av European Business School och publicerad av Forbes/Es i februari 2023 rankar NeoAttack, en SEO- och digital marknadsföringsbyrå, som en av de 50 bästa med nio års erfarenhet och över 500 klienter.

Direktlänk Dela World Nation News fördjupade 15 juni

Svensk influencer gripen för mordförsök i Spanien

En 27-årig svensk influencer har gripits i Spanien misstänkt för ett brutalt knivdåd i Estepona. Han greps den 24 maj i bergsbyn Mijas efter att ha varit på flykt i över en vecka. Händelsen ska ha ägt rum den 16 maj när den svenske mannen och en 36-årig man skulle göra upp om en skuld. Den svenske mannen misstänks ha knivskurit den andre mannen i nacken, bara två centimeter från stora halspulsådern. Mannen är tidigare dömd för flera brott och står nu inför spanskt rättsväsende som misstänkt för mordförsök.

Direktlänk Dela Nyheter24 fördjupade 13 juni

Sibora Gaganis kropp hittad inuti vägg i tidigare lägenhet

Nio år efter att Sibora Gagani försvann i Torremolinos, Spanien, har hennes kropp hittats inuti en vägg i hennes tidigare lägenhet. Sibora försvann 2014 efter att ha gjort slut med sin pojkvän Marco Gaio Romeo. Fallet öppnades igen förra månaden när Romeo greps, misstänkt för att ha mördat en annan exflickvän. Romeo erkände då mordet på Sibora Gagani. Flera medier, inklusive El Pais, rapporterar att Romeo löste upp delar av Sibora Gaganis kropp i syra. Borgmästaren i Torremolinos, Margarita del Cid, skickar kondoleanser till Sibora Gaganis familj.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 8 juni

Maven blir första enhörningen inom femtech efter att ha samlat in över $250 miljoner

Hälsostartupen Maven blev 2022 den första enhörningen inom femtech-sektorn efter att ha samlat in över $250 miljoner från kända investerare som Oprah Winfrey, Natalie Portman och Reese Witherspoon. Företaget erbjuder virtuella klinik-tjänster för kvinnor och familjer inom områden som fertilitet, mödra- och nyfödd vård, pediatrik och klimakteriet samt ekonomisk hjälp och psykiskt stöd. Maven har över 15 miljoner medlemmar i över 175 länder. Företaget grundades 2014 av Kate Ryder, då anställd på riskkapitalbolaget Index Ventures i London.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 8 juni

Sociala medieplattformar kan möta reglering efter klagomål om falsk kryptovalutareklam

Sociala medieplattformar som Instagram, YouTube, TikTok och Twitter kan möta reglering efter att den europeiska konsumentorganisationen BEUC protesterat mot att plattformarna påstås uppmuntra falsk reklam för kryptovalutor. BEUC har lämnat in ett klagomål till Europeiska kommissionen och konsumentmyndigheter och uppmanar Consumer Protection Cooperation Network att tvinga internetplattformar att införa striktare regler för kryptovalutareklam och förhindra att influerare lurar kunder. BEUC:s generaldirektör Monique Goyens menar att kommande regleringar för kryptovalutor inte gäller för sociala medieföretag som drar nytta av kryptovalutareklam på konsumenternas bekostnad.

Direktlänk Dela Firstpost fördjupade 8 juni

AI spelar en viktig roll för framgången hos säljare i Spanien och Latinamerika

En studie av CRM-plattformen HubSpot visar att artificiell intelligens (AI) spelar en nyckelroll för framgången hos säljare i Spanien och Latinamerika. Enligt forskningen rapporterade 79% att AI har haft en positiv inverkan på deras arbete och förbättrat deras resultat. AI har blivit ett kraftfullt verktyg för försäljningsbranschen och erbjuder en rad fördelar som hjälper yrkesverksamma att förbättra sin prestation och uppnå bättre resultat. Trots detta använder endast 34% av säljare dessa verktyg och bygger in personaliseringsstrategier i sin kontaktstrategi. Dessutom har 56% av företagen i Spanien och Latinamerika investerat i AI för sin försäljningsavdelning för att uppnå bättre resultat.

Direktlänk Dela Spark Chronicles fördjupade 29 maj

OpenAI kan stoppa verksamhet i EU på grund av regleringskrav

ChatGPT, ett populärt OpenAI-program, kan frivilligt stoppa sina verksamheter i Europeiska unionen (EU) på grund av behovet av reglering och licensiering inom AI-industrin. Sam Altman, VD för OpenAI, uttryckte sitt missnöje med vissa överväganden i de artificiella projekt som EU förbereder för den etablerade intelligenslagen. Han hävdar att ChatGPT och andra OpenAI-utvecklare kan sakta ner sina verksamheter i regionen eftersom de inte skulle kunna följa nya regler som skulle träda i kraft någon gång 2025. EU föreslår en kategoriseringssystem där AI-plattformar klassificeras enligt den ”potentiella risken” de utgör för socialt välbefinnande. Systemet föreslår fyra nivåer av bedömning: minimal risk, begränsad risk, hög risk och acceptabel risk. Enligt detta system måste OpenAI uppfylla mycket strikta krav för att verka i regionen.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 27 maj

Sam Altman, VD för OpenAI, har kritiserat Europeiska unionens förslag till reglering av artificiell intelligens (AI). Altman, som nyligen uppmanade amerikanska lagstiftare att reglera AI, kallade EU:s AI-lagstiftning för ´överreglering´ och sa att OpenAI skulle upphöra att verka i Europa om de inte kunde följa reglerna. EU:s AI-lagförslag, som har arbetats fram under två år, skulle kategorisera olika AI-verktyg baserat på risk och innebära ökad efterlevnad för skaparna av stora språkmodeller som OpenAI:s GPT-4. Altman backade dock senare från sitt hot om att lämna Europa.

Quartz Media fördjupade 26 maj

AI och ML i hälsovården: potential och utmaningar

Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) har potential att förbättra kliniska resultat, resurshantering och stödja terapeutisk utveckling inom hälsovården. Samtidigt väcker de etiska, juridiska och operationella dilemman som kan öka risker. 2023 har präglats av stora framsteg och en ökad medvetenhet om AI och ML, vilket resulterat i försök att begränsa okontrollerad expansion. På regeringsnivå har det också skett snabba förändringar, med bl.a. USA:s Vita hus som släppte en ”Blueprint for an AI Bill of Rights” och FDA som utfärdade riktlinjer för AI/ML-aktiverade enheter. Dessa snabba utvecklingar har lett till internationella åtgärder, med länder som Italien, Spanien, Kanada och Frankrike som har förbjudit eller utrett AI-applikationer. Övervakning och ansvarsskyldighet för AI/ML-teknik blir alltmer en regulatorisk prioritet.

Direktlänk Dela MedCity News fördjupade 26 maj

Google Bard vägrar översätta, lanserar Slator Answers

Diego Bartolome, grundare av sintetic.ai, diskuterar hur han samarbetade med Slator för att skapa en chattgränssnitt som låter Slator-prenumeranter ställa frågor till en AI-modell som är speciellt utbildad på deras forskning, podcasttranskriptioner och tusentals artiklar. Google har nyligen fokuserat på stora språkmodeller (LLM) och deras försök att konkurrera med OpenAI. Enligt en forskningsartikel hävdar Google att PaLM 2-modellen överträffar deras egen Google Translate i maskinöversättning över alla språk. Googles chatbot, Bard, lanserades i februari och expanderar till 180 länder, med målet att stödja 40 språk. K-popstjärnan Lee Hyun använde YouTubes tidiga åtkomstfunktion för flerspårigt ljud för att släppa sin låt på sex språk samtidigt, med AI som används för att korrigera uttal och säkerställa ett smidigt och accentfritt resultat. Det amerikanska medielokaliseringsföretaget Visual Data har förvärvat Eva Localisation, en Frankrike-baserad dubbning och tillgänglighetsleverantör, vilket utökar Visual Datas globala närvaro.

Direktlänk Dela Slator fördjupade 26 maj

Ny marknadsstudie om global maskininlärning som tjänst (MLaaS) fram till 2031

En ny marknadsstudie om global maskininlärning som tjänst (MLaaS) har släppts, som omfattar perioden 2023-2031. Studien innehåller över 100 marknadsdata tabeller, diagram och figurer, samt en detaljerad analys av marknadens utveckling och framtida trender. Rapporten fokuserar på regioner som Nordamerika, Europa och Asien-Stilla havet, och erbjuder även anpassade regionala och landspecifika rapporter. Bland de nämnda företagen i studien finns Microsoft, Google, Amazon Web Services, IBM och SAS Institute.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 26 maj

OpenAI hotar att lämna EU om överreglering av ChatGPT

OpenAI:s VD Sam Altman hotar att dra sig ur EU om företagets ChatGPT överregleras av det föreslagna EU AI-lagen. Altman har träffat politiker i Europa för att diskutera AI:s framtid och ChatGPT:s framsteg, men ställde in ett planerat besök i Bryssel där EU-regulatorer arbetar med AI-lagen. EU-lagstiftare som ansvarar för att forma AI-lagen har bestridit Altmans påståenden, och OpenAI förväntas diskutera hur AI bör regleras på torsdag.

Direktlänk Dela BollyInside fördjupade 26 maj

OpenAI:s VD hotar att lämna EU om överreglering av AI

OpenAI:s VD Sam Altman hotar att dra sig ur EU om blocket överreglerar AI-tekniken. Altman har träffat toppolitiker i Frankrike, Spanien, Polen, Tyskland och Storbritannien för att diskutera AI:s framtid och ChatGPT:s framsteg. Han ställde in ett planerat besök i Bryssel där EU:s reglerare arbetar med den efterlängtade EU AI-lagen, som kan bli den första regeluppsättningen globalt för att styra AI. EU-lagstiftare som ansvarar för att utforma AI-lagen bestrider Altmans påståenden och säger att de inte kommer att bli ”utpressade” av amerikanska företag.

Direktlänk Dela BollyInside fördjupade 26 maj

Ny rapport om Big Data och maskininlärning inom telekommarknaden

En ny affärsrapport om den globala marknaden för Big Data och maskininlärning inom telekom har lagts till i Dynamic Report Repository. Rapporten ger en exklusiv, praktisk referens till olika marknadsdynamiker som möjliggör hög tillväxtpotential. Den har utformats med nuvarande och tidigare utvecklingar i åtanke för att säkerställa stabil marknadstillväxt och oavbruten överlevnad trots hård konkurrens. Rapporten analyserar de fem krafterna SWOT, PESTEL och PORTER och inkluderar företagsprofiler för stora marknadsaktörer som Allot, Argyle Data, Ericsson, Guavus, Huawei, Intel, Nokia, Openwave Mobility, Procera Networks, Qualcomm, Zte, Google, AT&T, Apple, Amazon och Microsoft.

Direktlänk Dela The Nelson Post fördjupade 25 maj

AI inom cybersäkerhet marknadsrapport

En marknadsrapport om artificiell intelligens (AI) inom cybersäkerhet undersöker de viktigaste faktorerna som driver tillväxten inom branschen, samt de största hinder och utmaningar. Rapporten presenterar en översikt över de senaste trenderna och utvecklingsplanerna, mönstren och policys i den globala marknaden. Studien erbjuder en analys av de senaste händelserna, såsom tekniska framsteg och produktlanseringar, och deras konsekvenser på den globala AI inom cybersäkerhetsmarknaden. Rapporten innefattar också data som samlats in från flera primära och sekundära källor. De stora marknadsaktörerna som profilerats i rapporten inkluderar BAE Systems, Cisco, Fortinet, FireEye, Check Point, IBM, RSA Security, Symantec, Juniper Network och Palo Alto Networks.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Maskininlärning kan förutse Parkinsons sjukdom upp till 15 år innan klinisk diagnos

En studie utförd av J Diana Zhang och kollegor vid Boston University och Sydney University visar att maskininlärning (ML) kan förutse Parkinsons sjukdom (PD) upp till 15 år innan en klinisk diagnos genom att analysera kemikalier i blodet. Forskarna hävdar att PD kan förutsägas med upp till 96% noggrannhet. Studien publicerades i ACS Central Science Journal i maj 2023. Genom att analysera fluktuationer i PD-specifika biomarkörer som triterpenoider, diacylglyceroler och en poly-fluoroalkyl som föregår klinisk PD-diagnos, var tidig sjukdomsprognos möjlig. Tidig diagnos med hjälp av ML-verktyg kan leda till bättre behandling och förbättrad livskvalitet för patienter.

Direktlänk Dela Clinical Trials Arena fördjupade 24 maj

Global Market Vision publicerar rapport om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market

Global Market Vision har lagt till ett forskningspublikationsdokument om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service Market som bryter stora affärssegment och belyser bredare geografiska nivåer för att få djupdykning analys av marknadsdata. Studien är en perfekt balans som överbryggar både kvalitativ och kvantitativ information om Worldwide Artificial Intelligence Consulting Service-marknaden. Rapporten inkluderar Porters fem krafter för att analysera betydelsen av olika funktioner, såsom förståelsen av både leverantörer och kunder, risker som olika agenter, konkurrenskraftens styrka och lovande framväxande affärspersoner för att förstå en värdefull resurs.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Global AI & maskininlärningsmarknad växer trots COVID-19

En ny forskningsrapport från Global Market Vision ger en strategisk analys av den globala marknaden för AI och maskininlärning. Rapporten fokuserar på de största aktörerna, marknadsandelar, viktigaste drivkrafter, utmaningar, möjligheter, konkurrenslandskap och tillväxtbidrag. Rapporten tar även hänsyn till effekterna av COVID-19 på marknaden och analyserar faktorer som bidrar till branschens expansion och utveckling av nya marknadskanaler. Bland de profilerade företagen finns Google, IBM, Baidu, SoundHound, Zebra Medical Vision, Prisma, Iris AI, Pinterest, TrademarkVision och Descartes Labs.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Spansk maskininlärningstjänstmarknad förväntas växa fram till 2027

En rapport från Report Ocean med titeln ´Spain Machine Learning as a Service Market 2023´ avslöjar lovande tillväxtutsikter på den globala och regionala marknaden från 2023 till 2031. Rapporten analyserar industridynamik, värdekedjor, konkurrens, nyckelsegment och geografiskt landskap, och undersöker faktorer som driver och hindrar den globala marknadstillväxten. Spaniens maskininlärning som tjänstmarknad förväntas nå en hälsosam årlig tillväxttakt (CAGR) under prognosperioden 2020 till 2027. Den europeiska IKT-industrin förväntas uppleva en måttlig tillväxt de kommande åren, med en årlig ökning på 1,5% från 2021 till 2026. Tyskland innehar för närvarande toppositionen när det gäller IKT-intäkter i Europa, följt av Storbritannien, Frankrike och Irland.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 24 maj

En ny marknadsrapport för maskininlärning inom tillverkningsindustrin har släppts, som undersöker de viktigaste faktorerna som ansvarar för att driva tillväxten av maskininlärning inom tillverkning, samt de största utmaningarna och hindren. Rapporten presenterar en översikt över de senaste trenderna och utvecklingsplanerna, mönstren och policyn på den globala marknaden. Studien erbjuder också en analys av de senaste händelserna, såsom tekniska framsteg och produktlanseringar och deras konsekvenser på den globala marknaden för maskininlärning inom tillverkning.

Scene for Dummies fördjupade 24 maj

Global marknadsanalys för artificiell intelligens och maskininlärning

En ny forskningsrapport presenterar en strategisk analys av den globala marknaden för artificiell intelligens och maskininlärning, inklusive toppspelare, marknadsandelar, viktiga drivkrafter, utmaningar, möjligheter och konkurrenslandskap. Rapporten fokuserar på PESTLE- och SWOT-analys samt COVID-19:s påverkan på marknaden. Bland de ledande aktörerna som analyseras i rapporten finns AIBrain, Amazon, Anki, CloudMinds, Deepmind, Google, Facebook, IBM, Iris AI, Apple och Luminoso.

Direktlänk Dela Indian Crunch fördjupade 23 maj

Regeringar kämpar med att reglera AI-teknik

Snabba framsteg inom artificiell intelligens (AI), som Microsoft-stödda OpenAI:s ChatGPT, komplicerar regeringars försök att komma överens om lagar som styr användningen av tekniken. Regeringar och internationella styrorgan överväger och planerar för närvarande regleringar, med vissa länder som undersöker möjliga överträdelser av befintliga regler. Exempel på sådana initiativ inkluderar Storbritanniens konkurrensregulator som undersöker effekten av AI på konsumenter och företag, EU:s förslag om att förbjuda ansiktsigenkänning och G7-ledare som diskuterar behovet av AI-styrning.

Direktlänk Dela Al Jazeera fördjupade 23 maj

Global analys av maskininlärningsteknikmarknaden presenteras i forskningsrapport

En forskningsrapport presenterar en strategisk analys av den globala marknaden för maskininlärningsteknik genom bästa spelare, storlek, andel, viktigaste drivkrafter, utmaningar, möjligheter, konkurrenslandskap, marknadsattraktivitetsanalys, nya produktlanseringar, tekniska innovationer och tillväxtbidrag. Vidare tillhandahålls marknadsattraktivitetsindex baserat på en femkraftsanalys. Rapporten fokuserar främst på de bästa spelarna och deras marknadssegment, affärstaktik, geografisk expansion, tillverkning och prissättning samt kostnadsstrukturer. Vi har också fokuserat på PESTLE- och SWOT-analys av den globala marknaden för maskininlärningsteknik. Detta är den senaste rapporten som täcker den nuvarande påverkan av COVID-19 på den internationella marknaden.

Direktlänk Dela Scene for Dummies fördjupade 23 maj

Maskininlärningsprogramvarumarknad förväntas växa 2023-2030

En ny studie om maskininlärningsprogramvarumarknaden förväntas växa mellan 2023 och 2030. Rapporten innehåller marknadsprognoser relaterade till intäktsstorlek, produktion, CAGR, konsumtion, bruttomarginal, pris och andra betydande faktorer. Studien undersöker också rollen för de ledande marknadsaktörerna inom branschen, inklusive deras företagsöversikt, finansiell sammanfattning och SWOT-analys. Rapporten täcker företagsprofilering, specifikationer och produktbilder, försäljning, marknadsandel och kontaktinformation för olika regionala, internationella och lokala leverantörer av maskininlärningsprogramvarumarknaden.

Direktlänk Dela Navajo Post fördjupade 23 maj

OpenAI:s ChatGPT nu tillgänglig för iPhone-användare

Artificiell intelligens (AI) fortsätter att utvecklas och nå nya områden, och nu är den populära OpenAI-lösningen ChatGPT tillgänglig för iPhone-användare. Den officiella appen för iOS har lanserats i USA och kommer att bli tillgänglig i andra länder, som Spanien, under de kommande veckorna. ChatGPT erbjuder en mängd funktioner, från att skapa träningsplaner till att hjälpa dig att programmera en app från grunden. Appen är gratis att använda, men endast betalande användare kommer att kunna få tillgång till den senaste versionen, ChatGPT-4.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 20 maj

Jämförelse av AI-chattar: Google Bard, ChatGPT och Bing Chat

Artikeln jämför de mest framstående AI-chattarna Google Bard, ChatGPT och Bing Chat. Google Bard använder PaLM 2, medan ChatGPT använder GPT-3.5. Google Bard och Bing Chat erbjuder uppdaterad information, medan ChatGPT inte är uppdaterad sedan september 2021. Google Bard visar källor, men ChatGPT ger ingen information om var den hämtar informationen. Alla tre AI-botar kan förklara innehållet på en webbplats eller artikel. Google Bard erbjuder alternativa svar och möjlighet att redigera textförfrågningar, medan Bing Chat och ChatGPT inte gör det. Google Bard och Bing Chat tillåter ljudförfrågningar, medan ChatGPT inte gör det. Google Bard kan skapa texter i specifika format, men är endast tillgänglig på engelska. ChatGPT och Bing Chat finns tillgängliga på flera språk. Google Bard kan förklara koder, men har åldersbegränsningar för användare under 18 år. Alla tre AI-botar kan skapa innehåll med olika skrivstilar och hjälpa till med att planera resor, men Bing Chat är överlägsen när det gäller att söka efter flyg och transporter.

Direktlänk Dela Techidence fördjupade 20 maj

Googles förbättrade Bard-chatbot utmanar ChatGPT

Efter stora förbättringar som Google har implementerat och vill fortsätta att införliva i sin Bard-chatbot uppstår återigen tvivel om detta kommer att vara det avgörande slaget för att ta förstaplatsen från ChatGPT. Den 10 maj försökte Google visa att det fortfarande är en av de bästa inom artificiell intelligens. Under I/O 2023 visade företaget hur varje tjänst kan berikas med hjälp av AI och potentialen hos den nya och förbättrade Bard. Den gamla versionen av Bard tränades på en språkmodell som kallas LaMDA. Den nya versionen använder PaLM 2, som Google säger ´presterar betydligt bättre än PaLM samtidigt som den använder betydligt mindre beräkning vid inferenstid´. Bard kommer också att vara tillgänglig för mobila enheter, något som inte är känt för sin konkurrent. Företaget har nu sagt att Bard är tillgänglig för alla och har uppgraderats med förbättringar som avancerad matematik, resonemangsförmåga, kodningskapacitet och stöds i över 180 länder och territorier. Den kommer också att vara mer visuell, vilket gör att användare kan inkludera bilder med text i sina konversationer.

Direktlänk Dela Ruetir fördjupade 20 maj

Bästa rosévinerna för våren

E Guigal Tavel Rosé 2022 från Frankrike får betyget 5 av 6 och beskrivs som en smakfest av körsbär, viol, lavendel och vilda hallon. Raventós i Blanc De Nit 2021 från Spanien får också betyget 5 av 6 och beskrivs som ett störtskönt bubbel med smaker av tranbär, lingon och granatäpple. Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara 2021 från Italien får betyget 5 av 6 och beskrivs som en knastertorr och syrlig lambrusco. Ferrari Rosé från Italien får betyget 5 av 6 och beskrivs som en frisk fröjd att sippa på. Bonnet Perle Rosé Brut från Frankrike får betyget 6 av 6 och beskrivs som en inbjudande roséchampagne med fluffig och krämig stil.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 19 maj

AI används för att utveckla nya magnetiska material på IEEE Intermag-konferensen

På 2023 IEEE Intermag-konferensen i Sendai, Japan, diskuterades användningen av artificiell intelligens (AI) för att utveckla nya magnetiska material. Över 1 700 fysiska och virtuella deltagare närvarade på konferensen. Mingda Li från MIT talade om hur maskininlärning kan användas för att utforska dolda data och bygga struktur-egenskapsrelationer. Y. Iwasaki från National Institute for Materials Science använde AI för att hitta legeringar med högre magnetisering än Fe 3 Co. Claudia Felser och kollegor från Max Planck Institute of Chemical Physics of Solids använde AI för att utveckla nya material för topologiska magnetiska material. Masafumi Shirai från Tohoku University använde maskininlärning för att förutsäga Curie-temperaturen och utbytesstyvheten för Heusler-legeringar. Alexander Kovacs och medförfattare från Österrike och Japan använde maskininlärning för att skapa mer effektiva motorer och använda mindre sällsynta jordartsmetaller, till exempel för vindkraftverk.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 19 maj

Klimatförnekelse är mycket låg i Spanien jämfört med andra europeiska länder. Enligt en opinionsundersökning beställd av tankesmedjan Oikos är endast 1,4% av spanjorerna klimatskeptiker. De flesta politiska partier i landet har en konsensus om att ekonomin måste bli fossilfri, men det finns skillnader i hur den gröna omställningen ska genomföras. Spanien har drabbats hårt av klimatförändringar, och landet genomgår för närvarande en långvarig torka, vilket kan bidra till det låga antalet klimatförnekare.

Electronic Theatre Controls fördjupade 19 maj

Spanska AI-chatboten LightIA kan nu generera bilder

Den spanska artificiella intelligensen LightIA, en chatbot som fungerar via WhatsApp, har lagt till en ny funktion som låter den generera bilder. LightIA kan redan transkribera ljudmeddelanden, besvara frågor, göra översättningar, jämföra dokument, sammanfatta texter och ge tekniska förklaringar. Den nya funktionen innebär att LightIA kan skapa bilder när användare börjar sitt meddelande med kommandot ´måla´ eller ´föreställa sig´. Även om den inte når upp till samma nivå som Microsofts eller Googles bildgeneratorer, fungerar LightIA bra för tillfällig användning och är gratis att använda.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 19 maj

Google väntar på EU-regleringar för att lansera sin AI-chatbot ´Bard´ i Europa

Artificiell intelligens (AI) är en teknologisk revolution som vi bevittnar, och vi försöker förstå dess politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser. Europeiska unionen förbereder regleringar för AI, men för tillfället är Open AI (Chat GPT) och Yahoo (Bing) ´chatbots´ redan i drift i Spanien och resten av kontinenten. Googles ´Bard´ har beslutat att vänta för att se vilka regleringar den kommer att möta. Vissa EU-länder har varit fientliga mot AI, som i Italien där det tillfälligt förbjöds. Google lanserar sin rival till ChatGPT i 180 länder, inklusive USA, men Europa och Kanada är undantagna från den storskaliga lanseringen. Google och Alphabet går försiktigt fram med varje drag de gör, eftersom dålig press eller ett dåligt finansiellt beslut kan sätta dem i en ogynnsam position.

Direktlänk Dela Nation World News fördjupade 18 maj

Brittisk man erkänner Twitter-kontohackning av kändisar och stöld av kryptovaluta

En brittisk man vid namn Joseph James O´Connor har erkänt sin roll i att hacka Twitter-konton av kändisar som Joe Biden och Elon Musk samt stjäla 794 000 dollar i kryptovaluta. O´Connor, 23, erkände sig skyldig i en domstol i New York efter att ha blivit utlämnad från Spanien den 26 april. Han greps för nästan två år sedan i Spanien för hackningen i juli 2020 av över 130 Twitter-konton, inklusive de för Apple, Uber, Kanye West, Bill Gates, Joe Biden, Barack Obama och Elon Musk. O´Connor och hans hackningsgrupp kapa kontona och bad ägarnas följare att skicka dem bitcoin, lovande att fördubbla deras pengar.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 16 maj

Värmerekord faller i Sydostasien och södra Europa, och koldioxidnivåerna i atmosfären fortsätter att öka. Enligt forskare matchar dessa förändringar de vetenskapliga prognoserna för hur mindre nederbörd och högre temperaturer kommer att påverka Europa på en varmare planet. Den segdragna värmeböljan i Thailand uppmättes 45,4 grader redan i april, vilket var nytt rekord. I Spanien registrerades 38,8 grader i april, den högsta temperatur som uppmätts i en aprilmånad.

Aftonbladet fördjupade 14 maj

Hundratals kilo ål beslagtaget i internationell polisinsats - 27 gripna

Över 250 kg ål har beslagtagits och 27 personer har gripits i en internationell polisinsats enligt franska myndigheter. Utredningen, som startade för nästan två år sedan, upptäckte att fyra tunnor ål olagligt exporterats mellan 2021 och 2023 för en vinst på nästan 13,4 miljoner kronor. Den europeiska ålen är akut hotad och fisket är reglerat efter strikta kvoter. Utredningen var ett samarbete mellan Frankrike, Spanien, Europol, Eurojust och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning. Polisen grep personer i Frankrike, Spanien, Polen och Belgien och beslagtog över två miljoner kronor i kontanter.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 13 maj

Svensk jordbruksmark fortsätter att försvinna

Trots diskussioner om svensk beredskap har exploateringstakten av svensk jordbruksmark inte minskat. Varje år försvinner 600 hektar jordbruksmark oåterkalleligt i Sverige genom att bebyggas och asfalteras. Sedan 1960-talet har över 70 000 hektar försvunnit. Jordbruksverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Nationella expertrådet för klimatanpassning vill nu att lagskyddet för jordbruksmarken stärks. Enligt Anders Larsson, lektor vid SLU, har andra länder, som Spanien och Danmark, starkare skydd för jordbruksmark.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 9 maj

April 2023 var fjärde varmaste någonsin

April 2023 var den fjärde varmaste aprilmånaden som uppmätts i världen enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus (C3S). Rekordtemperaturer noterades i Spanien och Portugal, medan det var kallare än vanligt från Storbritannien till sydöstra Europa. Över genomsnittliga temperaturer observerades också över östra ekvatoriala Stilla havet, vilket kan vara ett tidigt tecken på en potentiell övergång till El Niño-förhållanden som ofta leder till varmare globala temperaturer.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 8 maj

Fjärde varmaste april någonsin

April 2021 var den fjärde varmaste aprilmånaden någonsin, enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus (C3S). Rekordtemperaturer uppmättes i Spanien och Portugal, medan kallare än genomsnittet rapporterades från Storbritannien till sydöstra Europa. Över genomsnittet temperaturer observerades också över östra ekvatoriala Stilla havet, vilket kan vara ett tidigt tecken på en potentiell övergång till El Niño-förhållanden.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 maj

Fjärde varmaste april någonsin uppmätt

April 2021 var den fjärde varmaste aprilmånaden som uppmätts i världen någonsin, enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus (C3S). Rekordnoteringar observerades i Spanien och Portugal, med exceptionellt varma temperaturer och extremt torra förhållanden. Över genomsnittet temperaturer noterades också över östra ekvatoriala Stilla havet, vilket kan vara ett tidigt tecken på en potentiell övergång till El Niño-förhållanden. Samtidigt var april kallare än vanligt från Storbritannien till sydöstra Europa.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 8 maj

Ryskt militärflyg nära kollision med polskt gränsbevakningsplan

Ett ryskt militärflyg av typen Suchoj Su-35 har kommit farligt nära ett polskt gränsbevakningsplan över Svarta havet, vilket ledde till att den polska besättningen tillfälligt förlorade kontrollen över sitt plan. Händelsen betraktas som en provokation av Ryssland, enligt den polska regeringens talesperson Piotr Muller. Det polska planet patrullerade området för EU:s gränsmyndighet Frontex, och Sverige och Spanien ingår också i operationen som organiseras av Rumänien. Rumäniens försvarsdepartement fördömer det ryska agerandet som aggressivt och farligt.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 7 maj

Elektronisk näsa kan ersätta vinprovare

Forskare inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle, José Chilo, har utvecklat en elektronisk näsa som kan ersätta vinprovare inom vinindustrin. Tillsammans med forskare i Spanien har Chilo förbättrat befintliga vinnäsor genom att tillsätta syre i processen, vilket ger ett mer tillförlitligt resultat vid mätning av ättiksyra i viner. Chilo ser medicinska tillämpningar som en stor framtida marknad för elektroniska näsor, men nämner även möjligheten att känna doften av personen man pratar med i telefon.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 7 maj

Klimatforskare: Värmebölja knappast utan global uppvärmning

Förra veckans extrema värmebölja som drabbade Spanien, Portugal och delar av Nordafrika skulle knappast kunna inträffa utan dagens globala uppvärmning, enligt en grupp internationella klimatforskare. Stora delar av Spanien lider nu av torka och vattenbrist. Invånarna i den lilla sydspanska byn La Torre den Doménec kommer knappt ihåg när det regnade sist, med Carlos Villán som säger att det är minst sex månader sedan.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Polisrazzior i Europa mot italienska maffian

Flera polisrazzior har utförts i Europa för att hitta över 100 personer misstänkta för att vara medlemmar i det italienska maffianätverket Ndrangheta, enligt belgiska åklagare. Omkring 20 razzior genomfördes i Belgien, samt i Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal och Spanien.

Direktlänk Dela Sveriges Radio fördjupade 6 maj

Människans påverkan på klimatet orsakade värmebölja

En tidig värmebölja som drabbade Sydeuropa och Nordafrika förra veckan har kopplats till människans påverkan på klimatet av en grupp internationella forskare. I vissa delar av Spanien och Portugal är det torrare än det har varit på över tusen år, och temperaturen i Córdoba nådde rekordhöga 38,8 grader. Forskarna från World Weather Attribution (WWA) hävdar att människans utsläpp av växthusgaser gjort en så tidig värmebölja minst 100 gånger mer sannolik. Studien pekar också på att extrema temperaturer kring Medelhavet ökar snabbare än tidigare klimatmodeller har förutspått.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 6 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare