» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 215 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Universal Music Group, även känd som UMG, är världens ledande musikbolag. Det grundades 1934 och har sitt huvudkontor i Santa Monica, Kalifornien. UMG ägs av det franska företaget Vivendi och har en imponerande lista över artister och band, inklusive några av de största namnen inom musikindustrin. Bolaget är verksamt inom flera områden, såsom musikinspelning, musikpublicering, marknadsföring och artistutveckling. Dessutom samarbetar UMG med andra branscher, som film och mode, för att skapa och sprida musikinnehåll. Universal Music Group är en viktig aktör på den globala musikscenen och fortsätter att forma musikindustrin.

Senaste nytt kring Universal Music Group

Sony Music varnar AI-företag för obehörig användning av innehåll

Sony Music har tagit en stark ställning mot obehörig användning av sitt innehåll av AI-företag, genom att skicka varningsbrev till hundratals teknikföretag och streamingplattformar. Detta understryker de växande bekymren inom musikindustrin angående kontroll och kompensation för artisternas arbete i AI-eran. Brevet, som skickades till över 700 AI-företag och streamingplattformar, betonar vikten av att respektera upphovsrättslagar, speciellt i relation till utbildning, utveckling eller kommersialisering av AI-system som använder upphovsrättsskyddat material som musik, konst och texter.

Direktlänk Dela Tech Edt fördjupar idag
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Sony Music Group förbjuder AI-företag att använda dess musik för modellträning

Sony Music Group har gjort ett omfattande förebyggande drag mot artificiell intelligens (AI), genom att meddela AI-företag att de inte tillåter att deras musik används för modellträning. I sin ´Förklaring om AI-tränings opt-out´ sade den multinationella mediejätten att AI-utvecklare är förbjudna att använda SMG:s stora katalog av musikaliskt innehåll. Sony Music Group skickade också brev direkt till OpenAI, Microsoft och Google, och krävde att de skulle hålla sig borta från Sony-innehåll.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade igår

Google och YouTube lanserar AI-musikverktyg, Music AI Sandbox

Google och YouTube har presenterat en samling AI-musikverktyg kallade Music AI Sandbox. Verktygen, som är utformade med Googles Lyria-modell, gör det möjligt för musiker att generera instrumentala och andra musikaliska element från enkla textkommandon. Music AI Sandbox presenterades på Google I/O 2024 och använder den senaste tekniken från Googles DeepMind. Trots att det är innovativt, väcker Music AI Sandbox frågor kring potentiella upphovsrättsproblem och äktheten av AI-genererad musik jämfört med mänskligt skapade kompositioner. Bland de första användarna finns elektroniska musikern Marc Rebillet, rapparen Wyclef Jean och låtskrivaren Justin Tranter.

Direktlänk Dela EDM Tunes fördjupade igår

Sony Music Group varnar AI-företag mot att använda dess innehåll utan tillstånd

Ett av världens största skivbolag, Sony Music Group, skickar ut varningar till hundratals företag att inte träna artificiell intelligens (AI) på dess innehåll utan tillstånd. Sony Music Group, som äger kända skivbolag som Columbia Records, RCA Records och Epic Records, har börjat skicka formella brev till över 700 AI-företag och streaming-plattformar och förbjuder dem att utvinna text eller data, webbskrapa eller på annat sätt använda något SMG-innehåll utan uttryckliga licensavtal. Brevet ber företagen antingen bekräfta att de inte har använt SMG-innehåll utan tillstånd eller, om de har det, ge detaljer om hur innehållet användes i AI-utbildning.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade igår

TikTok samarbetar med Adobe och C2PA för att öka autenticiteten och transparensen på plattformen

TikTok, den kinesiska plattformen för korta videoklipp, har inlett ett samarbete med Content Authenticity Initiative (CAI), grundat av Adobe, och Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), baserat i Washington. Samarbetet kommer att tillåta TikTok att använda C2PA:s teknik för att visa videokällan och om den skapades med AI eller inte. TikTok fokuserar också på att utbilda sina användare om AIGC och arbetar på resurser med experter från organisationer som MediaWise och WITNESS. Dessutom avser TikTok att inleda en kampanj för att öka medvetenheten om AI-märkning och de potentiellt vilseledande aspekterna av AIGC.

Direktlänk Dela Music In Africa fördjupade 14 maj

Ny sökmotor låter användare hitta musik baserat på likhet med favoritlåtar

En ny sökmotor, cosine.club, ger användare möjlighet att söka efter ny musik baserat på dess likhet med deras favoritlåtar. AI-upptäcktsverktyget lanserades av skaparna av den populära YouTube-kanalen hurfyd i april, och den ´musikliknande sökmotorn´ innehåller för närvarande en databas med 1 152 633 låtar. Användare av sökmotorn kan mata in spåret av deras val i sökfältet, och sedan får de ett antal rekommendationer baserat på musik som anses ha liknande attribut.

Direktlänk Dela Mixmag fördjupade 13 maj

Är musikbranschen redo för AI-genererad musik?

Frågan om musikindustrin är redo för den ökade mängden musik som skapas av AI väcks, med två nya startups, Suno och Udio, som producerar musik med tydlig influens från kända upphovsrättsskyddade verk. Udio, som har dragit till sig betydande uppmärksamhet och redan har över 600 000 användare, genererar i genomsnitt tio spår i sekunden på plattformen. Detta väcker frågor om hur många av dessa spår hamnar på musikströmningstjänster och vad deras ankomst betyder för ´royalty poolen´ som delas mellan artister och rättighetshavare.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 13 maj

AI-startups automatiserar musikskapande, väcker oro bland artister

AI-startups som Suno och Udio utvecklar verktyg som automatiserar musikskapandet. Genom att ange en kort textkommando kan Suno skapa musik som låter förvånansvärt mänskligt på bara några sekunder. Hela album med vad som verkar vara AI-genererade låtar skapade med Suno strömmas nu på tjänster som Spotify. Detta har dock väckt oro över artisternas försörjning och kan snart fylla internet med halvfärdiga, datoriserade låtar. Hundratals musiker, inklusive Billie Eilish, Miranda Lambert och Aerosmith, skrev ett öppet brev förra månaden via den ideella Artist Rights Alliance där de uppmanar AI-utvecklare, teknikföretag och andra att stoppa användningen av AI för att kränka och devalvera rättigheterna för mänskliga artister.

Direktlänk Dela The Star Online fördjupade 13 maj

TikTok utvidgar AI-taggar efter att ha löst licenskonflikten med UMG

TikTok meddelar en utvidgning av etiketter för automatiskt genererade medier, efter att ha löst sin licenskonflikt med Universal Music Group (UMG). Plattformen har nyligen avslöjat sin förbättrade AI-etiketteringsmetod i ett mer än 700 ord långt meddelande. TikTok har också ingått partnerskap med Joint Development Foundation´s Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) för att stödja och erkänna ´Content Credentials´-teknologin, vilket innebär att metadata kan bifogas till innehåll. TikTok kommer att börja använda denna teknik för att automatiskt märka AI-media när det laddas upp från vissa andra plattformar. Plattformen har också gått med i Adobe´s Content Authenticity Initiative (CAI) och har ingått partnerskap med MediaWise för att släppa en serie medieutbildningsvideor 2024.

Direktlänk Dela Digital Music News fördjupade 10 maj

Universal Music Group återvänder till TikTok efter licenskonflikt

Universal Music Group (UMG) meddelade under sitt Q1-möte att de kommer tillbaka till TikTok efter en tre månader lång licenskonflikt. UMG:s musikkatalog kommer att återvända till TikTok, vilket väntas leda till en ny våg av topplistor och klassiska låtar på plattformen. UMG:s ordförande och VD, Sir Lucian Grainge, meddelade att artister och låtskrivare kan förvänta sig större ersättning under det nya avtalet. UMG diskuterade också frågor kring artificiell intelligens-genererad musik och sociala medier. Dessutom introducerade de ett nytt koncept kring ´superfans´, vilket kan öppna upp en potentiellt lukrativ marknad.

Direktlänk Dela EDM Tunes fördjupade 9 maj

Tencent Music Entertainment använder AI för att förutsäga hitlåtar

Tencent Music Entertainment (TME), Kinas största operatör av musikstreamingtjänster, har meddelat att de framgångsrikt har använt sin AI-drivna teknologi ´PDM´ för att förutsäga nästa hitlåt på sin QQ Music-plattform. PDM står för ´Predictive Model´, och enligt TME kan denna modell ge insikter och förutsägelser om marknadspotential för låtar baserat endast på ljud och text. Tekniken har erkänts av MIREX, ett pågående projekt av International Society for Music Information Retrieval.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 8 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Universal Music Group och TikTok når nytt avtal om musikrättigheter

Universal Music Group (UMG) har ingått ett nytt avtal med TikTok som tillåter dess artisters musik på plattformen igen efter månader av spända förhandlingar. Avtalet inkluderar e-handelsplaner genom TikToks shoppingfunktioner och ett åtagande att ´skydda mänsklig konstnärskap´ från AI-övertag. TikTok lovar att ta bort all ´oauktoriserad AI-genererad musik´ och arbeta på bättre åtgärder för artistattribuering. UMG:s Chief Digital Officer och EVP Michael Nash ser ´stor potential´ i det nya avtalet med TikTok.

Direktlänk Dela PC Magazine fördjupade 5 maj

Universal Music Group och TikTok löser licenskonflikt

Universal Music Group (UMG) och TikTok har avslutat sin tre månader långa konflikt. På torsdagen ingick skivbolaget och sociala plattformen ett ´flerdimensionellt licensavtal´ som innebär att musik från UMG:s artister, inklusive SZA, Bad Bunny, Kendrick Lamar och Ariana Grande, återigen kommer att vara tillgänglig för användning som TikTok-ljud. Inte bara kommer du att kunna använda musik från UMG-artister i nya videor, utan dina befintliga TikToks som har tystats eftersom de innehöll låtar från UMG-katalogen kommer nu att ljudas igen. ´Detta nya kapitel i vårt förhållande till TikTok fokuserar på värdet av musik, mänsklig konstnärlighet och välbefinnandet av den kreativa gemenskapen´, sa UMG:s ordförande och VD Lucian Grainge i ett uttalande. Stora stjärnor inklusive Billie Eilish, The Weeknd, Drake och The Beatles fastnade i tvisten, men deras musik har nu återställts till plattformen.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 3 maj

TikTok och Universal Music Group ingår avtal om AI-skapat material

TikTok har ingått ett nytt avtal med Universal Music Group (UMG) där videoplattformen har åtagit sig att ta bort obehörig musik som skapats av artificiell intelligens (AI). Avtalet avslutar en långvarig tvist om kompensation och spridningen av AI-genererad musik på plattformen. TikTok ska utveckla ´verktyg för att förbättra artist- och låtskrivarattribut´, enligt ett gemensamt uttalande. TikTok har över en miljard användare, men UMG säger att appen endast står för 1% av dess intäkter.

Direktlänk Dela Gulf News fördjupade 3 maj

Universal Music Group och TikTok når nytt avtal om att återställa musik på appen

Universal Music Group (UMG) och TikTok har nått en ny överenskommelse om att återställa UMG:s musikkatalog på appen, efter att UMG tidigare under året drog tillbaka sin musik på grund av orättvis ersättning och brott mot AI. UMG:s VD, Lucian Grainge, uttryckte sin tillfredsställelse över det positiva resultatet, med betydande förändringar i flera kritiska områden, inklusive AI, plattformssäkerhet och ersättning. TikToks chef, Shou Chew, betonade musikens centrala roll i TikToks ekosystem och uttryckte glädje över att ha hittat en väg framåt med UMG.

Direktlänk Dela The Jasmine Brand fördjupade 2 maj

Universal Music Group sluter flerdimensionellt avtal med TikTok

Bara tre månader efter att Universal Music Group (UMG) tog bort sin katalog (som innehåller de flesta stora artister) från TikTok, har skivbolaget nått en ´flerdimensionell´ uppgörelse med appen. UMG drog tillbaka sin musik från TikTok i februari efter att deras gamla kontrakt löpte ut. Bolaget, som huserar artister som Taylor Swift, UNITED, Maggie Rogers och tusentals fler, delade att det nya avtalet kommer att ta upp oro som dess artister har med generativ AI. TikTok kommer att arbeta med UMG för att ta bort obehörig AI-genererad musik från plattformen.

Direktlänk Dela Relevant Media Group fördjupade 2 maj

Universal Music Group och TikTok ingår nytt licensavtal

Efter en flera månader lång tvist om royalties har Universal Music Group (UMG) och TikTok meddelat att de har ingått ett nytt ´multidimensionellt licensavtal´. Avtalet kommer att ´ge betydande branschledande fördelar för UMG:s globala familj av artister, låtskrivare och skivbolag och kommer att återinföra deras musik till TikToks miljardstora globala gemenskap´. UMG:s tidigare licensavtal med TikTok löpte ut i slutet av januari efter misslyckade förhandlingar om förnyelse. I det nya avtalet kommer UMG och TikTok att inleda en ´ny era av strategiskt samarbete´.

Direktlänk Dela Hypebeast fördjupade 2 maj

Universal Music Group och TikTok löser licenskonflikt

Universal Music Group och TikTok har slutit en ´multi-dimensionell licensavtal´ efter en tre månader lång tvist. Avtalet innebär att musik från UMG:s artister, inklusive SZA, Bad Bunny, Kendrick Lamar och Ariana Grande, kommer att vara tillgänglig för användning som TikTok-ljud igen. Både nya och befintliga TikTok-videor som tidigare tystats på grund av att de innehöll låtar från UMG:s katalog kommer nu att vara hörbara igen. Trots denna framgång kämpar TikTok fortfarande med den lag som president Joe Biden undertecknade den 24 april, vilken kan leda till att TikTok förbjuds i USA.

Direktlänk Dela CNET Networks fördjupade 2 maj

SAG-AFTRA-medlemmar godkänner enhälligt stort skivbolagsavtal för AI-skydd

Medlemmar i SAG-AFTRA röstade enhälligt för att ratificera 2024 års Sound Recordings Code med de ledande skivbolagen, vilket godkänner ett nytt kontrakt med banbrytande AI-skydd och en sammanlagd löneökning. Omröstningen slutfördes den 30 april, med 97,69% av SAG-AFTRA-medlemmarna som röstade för att ratificera koden med de stora skivbolagen - Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group, Disney Music Group och de flesta av deras dotterbolag. Det nya kontraktet täcker perioden från 1 januari 2021 till 31 december 2026. Under detta avtal inkluderar termerna ´artist´, ´sångare´ och ´royalty artist´ endast människor, med tydligt och märkbart samtycke tillsammans med minimikrav på ersättning och specifika detaljer om avsett användande krävs före utgivningen av en ljudinspelning som använder en digital replikation av en artists röst.

Direktlänk Dela Digital Music News fördjupade 2 maj

TikTok och Universal Music Group ingår nytt licensavtal

Universal Music Group och TikTok har tillkännagivit ett nytt ´multi-dimensionellt´ licensavtal som kommer att se Universal-artister återvända till plattformen. Det nya avtalet sägs inkludera förbättrad ersättning för Universal låtskrivare och artister, tillsammans med nya marknadsförings- och engagemangsmöjligheter för deras inspelningar och låtar. I dagens avtal ingår också ´branschledande skydd´ med avseende på generativ AI, något som har varit av växande oro för musiker.

Direktlänk Dela Hot Press fördjupade 2 maj

Drake och The Weeknd återvänder till TikTok med AI-skydd

Två av de största stjärnorna, Drake och The Weeknd, återvänder till TikTok efter en kontrovers kring artificiell intelligens (AI) 2023. En låt som använde tekniken för att klonera deras röster blev viral på TikTok, med 15 miljoner visningar innan den togs bort. Universal Music Group hävdade att det kränkte upphovsrätten. Avtalet som gör att de två artisterna återvänder kommer också att innehålla ´branschledande skydd´ kring AI på TikTok. TikTok och Universal kommer att arbeta tillsammans för att ´skydda mänsklig konstnärlighet´ mot tekniken.

Direktlänk Dela British Broadcasting Corporation fördjupade 2 maj
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Universal Music Group och TikTok ingår flerdimensionellt avtal

Universal Music Group (UMG) har ingått ett ´flerdimensionellt´ avtal med TikTok, vilket innebär att UMG:s artister, inklusive Taylor Swift, Drake och Olivia Rodrigo, kommer tillbaka till den sociala medieplattformen. UMG började dra tillbaka sin musik från TikTok den 1 februari efter att det gamla kontraktet löpt ut. Avtalet kommer att hantera UMG:s och dess artisters oro över generativ AI. TikTok och UMG kommer att samarbeta för att skydda mänsklig konstnärlighet och ekonomin för artister och låtskrivare inom musikindustrin mot AI-utveckling.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 2 maj

UMG och TikTok ingår licensavtal, Snapchat lanserar nya funktioner, Netflix kritiseras för att avskaffa Basic-tjänst, Roblox öppnar för alla annonsörer, livsmedelsjättar anklagas för att manipulera barn, Bulgarien röstar för spelreklamförbud

Universal Music Group (UMG) har ingått ett nytt licensavtal med TikTok, vilket gör att dess artisters musik återigen kan spelas på plattformen. Detta kommer efter att UMG tidigare tog bort sina artisters låtar från TikTok på grund av misslyckade förhandlingar. Avtalet löser tvister om kompensation och ger TikToks över en miljard användare tillgång till UMG:s omfattande katalog. Snapchat rullar ut en rad nya funktioner, inklusive möjligheten att redigera skickade meddelanden. Netflix står inför kritik då de avskaffar sin Basic-tjänst, vilket tvingar användare att övergå till reklamfinansierade planer. Roblox öppnar sin videoannonsplattform för alla annonsörer, inklusive Warner Bros Pictures och Walmart. Stora livsmedelsföretag anklagas för att manipulera barn med förpackningar av en rapport från Bite Back. Bulgariens regering har godkänt en lag som förbjuder nästan all spelreklam.

Direktlänk Dela The Drum fördjupade 2 maj

Frederick Gummer, en LPC-student, analyserar de juridiska konsekvenserna av artificiell intelligens (AI) på musikindustrin. I april 2023 spred sig en låt som påstods innehålla Drake och The Weeknd, kallad Heart on My Sleeve, snabbt över TikTok och Spotify. Låten var dock inte ett samarbete mellan de två artisterna, utan en AI-genererad låt av en TikTok-användare som tränat AI:n på deras musikstilar. Detta händelse, drivet av plattformar som TikTok och Spotify, belyser de framväxande utmaningarna inom upphovsrätten, kända som ´musiktvätt´.

Legal Cheek fördjupade 29 april

Drake hotas med rättsliga åtgärder för att ha använt Tupac Shakurs röst i disslåt

En advokat som representerar Tupac Shakurs arvingar har skickat ett upphörande- och avståendebrev till Drake efter att han använde en AI-genererad likhet av den avlidne rapparens röst i en disslåt. Howard King påstår i brevet att ´Taylor Made Freestyle´ är ett ´flagrant brott mot Tupacs publicitet och arvingarnas rättigheter´. Om Drake inte tar bort låten från de plattformar där den finns tillgänglig, kommer arvingarna att överväga att stämma. Drake släppte låten förra veckan som en del av en pågående dispyt med rapparen Kendrick Lamar.

Direktlänk Dela CTV News fördjupade 26 april

AI-genererat album dyker upp på rockbands Spotify-sida utan deras medgivande

Rocktrion The Infamists från Denton blev chockade när ett album kallat ´Death Note´ plötsligt dök upp på deras Spotify-sida i mars. Bandets sångare och gitarrist, Riley Rogers, insåg snabbt att albumet var genererat av AI. Musiken lät överproducerad och falsk, och låtarna slutade abrupt efter cirka 45 sekunder - precis tillräckligt lång tid för att tjäna royalties. Albumet distribuerades via SonoSuite, ett företag baserat i Barcelona, utan bandets medgivande. Efter att ha hotat med rättsliga åtgärder mot SonoSuite, togs albumet bort från Spotify. Trots detta, förblir frågan om vem som skapade albumet obesvarad.

Direktlänk Dela Dallas Observer fördjupade 25 april

Tupacs arvingar hotar stämma Drake för obehörig användning av Tupacs röst

Tupac Shakurs arvingar har skickat ett upphörande- och avståndsbrev till Drake, efter att Drake släppt en låt där han använder en AI-version av Tupacs röst för att kritisera Kendrick Lamar. Brevet, skrivet av advokat Howard King, beordrar Drake att ta bort låten ´Taylor Made Freestyle´ inom 24 timmar, annars riskerar han rättsliga åtgärder. King påpekar att användningen av Tupacs röst inte bara är en kränkning av arvingarnas rättigheter, utan också ett missbruk av Tupacs arv.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 25 april

Udio, en ny app som använder AI för att generera musik baserat på användares textinmatning, lanserades den 10 april. Appen, som utvecklats av tidigare forskare vid Google Deepmind, tillåter användare att generera upp till 1 200 låtar per månad gratis. Användare kan ange beskrivningar av den låt de vill skapa, inklusive genre och stämning, och välja om de vill ha automatgenererade texter, instrumentalmusik eller använda egna texter. Udio har fått beröm av teknikrecensenter, trots att det finns andra liknande plattformar som OpenAI´s Jukebox och Google´s MusicLM.

Freethink fördjupade 21 april

Användningen av artificiell intelligens (AI) i musikproduktion har ökat kraftigt, vilket har lett till både spännande innovationer och juridiska problem. Anshuman Sharma och Aditya Kalway, två unga producenter som arbetar med musikkompositörduon Salim-Sulaiman, återskapade hitlåten ´Haule haule ho jayega´ med hjälp av AI, i rösten av den avlidne sångaren Mohammed Rafi. Kompositören AR Rahman använde AI för att generera rösterna av de avlidna sångarna Shahul Hameed och Bamba Bakya för en låt i filmen ´Lal Salaam´. Trots teknikens potential är artister oroliga för att deras röster kan klonas med några få klick. AI har potential att förändra musikindustrin, men det finns ännu ingen lagstiftning som skyddar artister och deras röster från att återskapas med AI-verktyg.

The Economic Times fördjupade 21 april

SAG-AFTRA uppmanar medlemmar att stödja AI-avtal med stora skivbolag

SAG-AFTRA uppmanar medlemmar att stödja ett nytt avtal med de stora skivbolagen, vilket fastställer villkor under vilka sångares röster kan replikeras med AI. Fackföreningen meddelade ett preliminärt avtal med skivbolagen - inklusive Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group - på fredagen, och sa att det tillhandahåller ´etisk och ansvarsfull´ användning av artificiell intelligens. Avtalet, kallat Sound Recordings Code, fastställer minimilöner för sångare och andra vokala artister. Sångare måste ge sitt samtycke innan ett skivbolag kan använda AI för att generera en låt med deras röst. Avtalet fastställer också en minimilön för AI-replikering av sessionssångares röster, i mängden tre ´sidor´ per projekt. Syftet är inte att eliminera AI, utan att fastställa minimivillkor som tillåter sångare att licensiera sina röster utan att utnyttjas. Duncan Crabtree-Ireland, fackföreningens verkställande direktör, sa att skivbolagen har sagt att de inte har några planer på att använda AI för att skapa syntetiska röster.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 19 april

Före detta Google DeepMind-forskare lanserar AI-drivet musikskapande app

Före detta forskare från Google DeepMind har lanserat en AI-drivet musikskapande app, Udio, som låter användare skapa låtar från textprompter. Start-up-företaget, som är baserat i London och New York, har musikerna Will.i.am och Tay Keith samt musikdistributören UnitedMasters bland sina backare. Företaget har även säkrat stöd från kapitalföretaget Andreessen Horowitz. Udio-appen förstår koncept som genre och stilar och kan till och med skapa sång på olika språk. Appen tillåter inte prompter som refererar till upphovsrättsskyddade spår.

Direktlänk Dela AI Business fördjupade 18 april

Jermaine Dupri kritiserar AI-musikgeneratorn Udio

Producenten Jermaine Dupri uttrycker missnöje med dagens musikindustri och kritiserar specifikt AI-musikgeneratorn Udio. Dupri, som är medlem i Songwriters Hall of Fame och har arbetat med stora artister som Mariah Carey och Usher, anser att Udio borde bojkottas av riktiga artister. Han menar att den låga tröskeln för att skapa musik med Udio är en förolämpning mot de som har ägnat tid åt att bemästra sitt hantverk. Dupri pekar också på att Udio kan skada artisternas ekonomiska inkomster.

Direktlänk Dela HotNewHipHop fördjupade 18 april

Ny ´läckt´ låt tros vara av Drake skapar förvirring

En ny ´läckt´ låt som tros vara av Drake orsakar förvirring bland fans, med vissa som ifrågasätter om det är han eller en AI-klon. Låten dök upp på internet under helgen, förmodligen efter att ha läckt ut. I den verkar den kanadensiska rapparen ta ut sin ilska på andra musiker, inklusive Kendrick Lamar och Metro Boomin. Men fans är inte säkra på om det faktiskt är honom. ´Detta är tydligt AI´, postade en användare. Drake´s AI-klon har historia. 2023 blev en AI-genererad låt som återskapade rösterna till Drake och artisten The Weeknd viral på TikTok.

Direktlänk Dela Sky News fördjupade 17 april

USA tar steg mot att bekämpa deepfakes med ny lagstiftning

Den amerikanska musikindustrin har uttryckt oro över spridningen av deepfakes av populära artister. Nu reagerar amerikanska lagstiftare genom att föreslå lagstiftning som syftar till att bekämpa problemet. I januari introducerades No AI FRAUD Act i USA:s representanthus, en lag som ger människor rättslig återkurs om deras bild eller röst används i en deepfake de inte godkänt. Lagen föreslår också regler för kommersiell exploatering av deepfakes. Dessutom har delstaten Tennessee infört Ensuring Likeness, Voice and Image Security (ELVIS) Act, som uppdaterar delstatens befintliga rätt till publicitet för att inkludera röst.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 17 april

Drakes nya spår ´Push Up´ skapar buzz, AI-inblandning ifrågasätts

Drakes nya låt ´Push Up´, en diss riktad mot Kendrick Lamar, Rick Ross, the Weeknd och andra, skapade stor uppståndelse i rapvärlden. Kort efter kom Rick Ross svar på ´Champagne Stories´, vilket gjorde dagen minnesvärd. Båda låtarna släpptes på ett sätt som påminde om 2000-talets musikutgivning, vilket väckte nostalgi hos vissa hiphop-fans. Frågor kvarstår dock om hur ´Push Up´ släpptes. Var låten medvetet läckt för att testa responsen? Var det en autentisk låt eller skapad av AI? Trots att AI blir allt vanligare i rapvärlden, ansåg de flesta lyssnare att låtens kvalitet och inre referenser bekräftade att den var äkta.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 16 april

Fackförbund och skivbolag enas om AI-användning i musikindustrin

Fackförbundet SAG-AFTRA, som representerar skådespelare, musiker och andra konstnärer, har preliminärt undertecknat ett flerårigt avtal med Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group. Avtalet sträcker sig över en femårsperiod mellan 2021 och 2026 och kommer att fungera som en ram för hur AI kan och inte kan användas i musikindustrin. Enligt avtalets villkor måste skivbolagen få ´tydligt och märkbart samtycke´ och ge detaljer om hur en artists röst kan användas och hur mycket de kommer att få betalt för användningen innan de kan skapa AI-genererade låtar med deras röster.

Direktlänk Dela ZDNet fördjupade 15 april

Hollywood slår ´banbrytande´ AI-avtal med Sony, Universal, Warner och Disney

Hollywood-artister har ingått ett ´banbrytande´ avtal med stora skivbolag för att skydda sitt arbete mot den växande påverkan av artificiell intelligens (AI). Avtalet, som täcker perioden 2021 till 2026, lovar högre minimilöner och skydd mot användning av AI, enligt ett uttalande från fackföreningen som representerar Hollywood-skådespelare och författare, SAG-AFTRA. Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Disney Music Group ingår alla i avtalet. Avtalet kräver uttryckligt godkännande och kompensation innan låtar med digitala repliker av artisternas röster släpps. Slutligt godkännande från fackföreningsmedlemmarna förväntas inom några veckor.

Direktlänk Dela City A.M. fördjupade 14 april

AI får inte ersätta Hollywoods ljud utan samtycke, enligt nytt avtal

Stora skivbolag som Warner Music Group, Universal Music Group, Disney Music Group och Sony Music Entertainment har kommit överens med SAG-AFTRA om användningen av AI för att skapa imitationer av Hollywood-artister. Avtalet kräver att digitala repliker av medlemsartister måste få ´tydligt och märkbart´ samtycke innan de släpps, samt erbjuder en minimi kompensation till artisten och offentliggör specifika detaljer om AI-ljudets användning. Avtalet täcker retroaktivt en femårsperiod från 2021 till 2026. Medlemmar kommer att rösta om att ratificera de nya musikskydden senare denna månad.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 13 april

AI förändrar musikindustrin, men väcker också oro

AI-genererade ljud som efterliknar populära artister har orsakat oro inom musikindustrin. Ljudklipp av stora stjärnor som sjunger eller rappar till andra artisters texter har cirkulerat, vilket initialt var humoristiskt för fansen men med tiden väckt bekymmer. Rapparen Drake uttryckte missnöje när hans röst användes för att rappa till Ice Spice´s låt Munch, vilket ledde till att Universal Music Group snabbt drog tillbaka den AI-genererade låten från streamingtjänster. Trots skepticism har branschen börjat värma upp för användningen av AI i musik. AI kan bli ett viktigt verktyg för framtida generationer, likt elektricitet, TV och internet en gång var. AI kan förändra musikscenen på många sätt, från låtskrivarverktyg till skapande och syntetisering av beats och ljud. Billboard rapporterar att det finns många sätt AI-verktyg kan användas inom industrin, och att inte all AI i musik är ´falsk Drake´. Google har nyligen släppt en rapport om hur deras AI-chatbot Gemini kan hjälpa musiker, särskilt aspirerande sådana, i deras kreativa resa. Enligt Google kan verktyget vara en allierad i att koppla samman med rätt personer för en artists resa.

Direktlänk Dela The Standard Media Group fördjupade 13 april

Taylor Swifts låtar återvänder till TikTok, appen planerar att skapa virtuella influenser

Efter en tio veckors lucka på grund av en tvist mellan TikTok och Universal Music, har Taylor Swifts låtar återvänt till TikTok. Tvisten har inte lösts, men Swift verkar ha nått en individuell överenskommelse med TikTok. Separat har TikTok meddelat planer på att använda AI för att skapa virtuella influenser som kommer att konkurrera med riktiga influenser om varumärkesavtal. Swift och andra populära artister drog sig ur TikTok i februari, efter att Universal Music Group inte lyckades komma överens om att förnya en licens.

Direktlänk Dela 9to5Mac fördjupade 12 april

Kiss säljer rättigheter för 300 miljoner dollar till Pophouse Entertainment Group

Gene Simmons och medlemmarna i Kiss har sålt bandets bakomliggande katalog och varumärke till Pophouse Entertainment Group för rapporterade 300 miljoner dollar. Köpet inkluderar inte bara låtarna, utan också bandets namn, bild och likheter. Detta öppnar för allt från ansiktsmålningsfilter till digitala avatarer liknande de som frontar Pophouses Abba Voyager-show. Köpet av Kiss rättigheter visar mycket hopp på marknaden för allt som inte är den faktiska lyssningsbiten - merchandise, varumärke, hologramshower - som för närvarande uppskattas till 3,5 miljarder dollar.

Direktlänk Dela TechCentral fördjupade 12 april

Ny amerikansk lagstiftning kan kräva att AI-företag avslöjar upphovsrättsskyddade verk i träningsdata

Representanten Adam Schiff introducerade den 9 april en ny lagstiftning i USA:s representanthus som, om den godkänts, skulle kräva att AI-företag avslöjar vilka upphovsrättsskyddade verk som används för att träna deras modeller, eller stå inför ekonomiska sanktioner. Den nya lagen, kallad Generative AI Copyright Disclosure Act, skulle gälla både nya modeller och retroaktivt för tidigare släppta och använda generativa AI-system. Lagen kräver att en fullständig lista över upphovsrättsskyddade verk i en AI-modells träningsdata ska lämnas in till Copyright Office senast 30 dagar innan modellen blir tillgänglig för konsumenter.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 9 april

Kända musiker kräver förbud mot missbruk av AI i musik

Mänskliga rättighetsorganisationen Artists Rights Alliance har publicerat ett öppet brev till över 200 kända musiker och rättighetsinnehavare där de kräver ett förbud mot missbruk av AI i musik. Brevet undertecknades av stjärnor som Billie Eilish, Jon Bon Jovi, Nicki Minaj, Smokey Robinson och Katy Perry, samt arvingarna till Bob Marley och Frank Sinatra. De anser att vissa plattformar använder AI för att sabotera kreativitet och kräver omedelbar lagstiftning för att reglera AI i detta område.

Direktlänk Dela News You fördjupade 6 april

Universal Music Group och Roland Corporation samarbetar för att skydda människors kreativitet i AI-musikskapande

Universal Music Group (UMG) och Roland Corporation har inlett ett strategiskt samarbete för att fastställa bästa praxis för AI inom musikproduktion. Michael Nash, Chief Digital Officer på UMG, uttryckte att AI har potential att förbättra och förstärka mänsklig kreativitet, främja musikalisk innovation och utöka områdena för ljudproduktion och ljudteknik. Detta kan dock endast ske om det tillämpas etiskt och ansvarsfullt över hela industrin. Initiativet har som mål att skydda bidragen från mänsklig kreativitet och ansvarig utveckling och tillämpning av AI för musikskapande.

Direktlänk Dela Ludwig Van fördjupade 5 april

Kända musiker tar ställning mot AI-skapad musik

Hundratals kända musiker tar ställning mot musik skapad av artificiell intelligens (AI). På måndagen släppte Artists Rights Alliance (ARA) ett öppet brev där de uppmanar olika plattformar inom industrin att sluta använda AI för att ´kränka och devalvera rättigheterna för mänskliga artister´. Brevet uttrycker oro över farorna med AI och hur det påverkar skaparna. Bland undertecknarna finns Nicki Minaj, Jadakiss, Metro Boomin, Arya Starr, Billie Eillish, Benny The Butcher, Hit-Boy, Stevie Wonder, Doechii och flera andra. ARA är en ideell grupp som syftar till att kämpa för en sund kreativ ekonomi och rättvis behandling för alla skapare i den digitala världen.

Direktlänk Dela Vibe Media fördjupade 4 april

Artister enas mot AI:s hot mot musikintegritet

Musikartister över hela världen, inklusive Nicki Minaj, Q-Tip och Chuck D, har enats under Artists’ Rights Alliance för att bekämpa hotet från artificiell intelligens (AI) mot integriteten i deras musik. I ett öppet brev uttryckte de oro över användningen av AI i musikindustrin, särskilt gällande obehörig användning av deras röster och likheter. Artister uppmanar teknikföretag att avstå från att underminera eller ersätta mänsklig konst och att säkerställa rättvis ersättning för deras kreativa arbete. Universal Music Group, som representerar artister som Drake och The Weeknd, har agerat mot obehörig användning av AI-teknik och betonar vikten av att skydda artisternas rättigheter.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 3 april

AI-genererad musik skapar debatt om upphovsrätt

Konstnärlig intelligens (AI) har gett upphov till en ny våg av kreativitet inom musikindustrin. Artister som Glorb har använt AI för att skapa musik med generativa algoritmer, vilket resulterat i miljontals strömmar på plattformar som Spotify och YouTube. Men med AI-genererad musiks växande popularitet uppstår frågor kring upphovsrätt och ägande. Glorb, hjärnan bakom de virala SpongeBob-inspirerade rapspåren, förblir anonym och har ingen koppling till Nickelodeon. Tracy Chan, VD för Splash, föreslår att hitta en balans mellan att skapa mer innehåll och belöna originalartister. Lagstiftare börjar också ta upp frågan. ´ELVIS Act´, undertecknad av Tennessees guvernör Bill Lee, utvidgar befintliga regler för att skydda mot obehörig användning av någons likhet genom att inkludera ´röst´ i dess omfattning.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 3 april

AI används för att skapa musik med karaktärsröster från SpongeBob

En artist vid namn Glorb har skapat musikvideoer som ser ut som scener från Nickelodeons populära tecknade serie ´SpongeBob SquarePants´, men karaktärerna rappar om droger och vapen istället för att sjunga glada sånger om livet i Bikini Bottom. Glorbs musik, som har streamats miljontals gånger på Spotify och YouTube, verkar använda artificiell intelligens (AI) för att replikera karaktärernas röster. Glorb har blivit en online-sensation, med nästan en miljon lyssnare i månaden på Spotify. AI-verktyg utvecklas snabbt, vilket gör det lättare för artister som Glorb att skapa musik med generativ AI. Men frågor kring upphovsrätt och ägande kvarstår i takt med att en ny teknikeran gryr i musikindustrin.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 2 april

AI-verktyget Suno kan skapa en färdig låt baserat på användarens prompt på under 30 sekunder. Trots vissa märkliga texter och robotiska egenheter är det slutliga resultatet övertygande och låter som om det framförts av riktiga musiker. Suno har dock problem med att skapa låtar som nämner vissa artister, som Taylor Swift, eller förstår inte prompten korrekt, vilket resulterar i en generisk poplåt istället för en låt i den önskade genren. Suno kan också ha svårt att sjunga icke-lyrisk text, vilket gör sången suddig och robotisk. Suno baseras på en djupinlärningsmodell tränad på ett enormt bibliotek av märkt musik, vilket gör att den kan härma olika ljud och signaturer. Trots detta riskerar Suno att stämmas av skivbolag som Universal Music Group.

The Spectator fördjupade 31 mars

AI-genererad musik skapar diskussioner om musikindustrins framtid

En AI-genererad blueslåt producerad av plattformen Suno har blivit viral och har startat diskussioner bland experter om hur AI kan omforma musik- och handelsbranscherna. Suno använder ChatGPT för att generera text och skapar musik baserad på enkla textprompter, inklusive sång, melodi, ackord, texter och titlar. Även albumomslagen är AI-genererade. Gregg Lehrman, grundare och VD för Output, ett företag för musikgenerering som använder generativ AI, menar att AI kan förändra musikindustrin, men kan inte ersätta nyanserna i bra musik. Universal Music Group och Roland Corporation föreslår en ram för AI-användning i kreativa fält.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 29 mars

AI skapar revolutionerande roll i musik- och handelsfält

En AI-genererad blueslåt som skapats av plattformen Suno har blivit viral och väckt diskussioner om AI:s potentiella revolutionerande roll inom musik- och handelsbranschen. Suno kan generera hela låtar från enkla textprompter, inklusive sång, melodi, ackord, texter och titlar, samt AI-genererade albumomslag. Gregg Lehrman, grundare och VD för Output, en musikskapande mjukvaruföretag som använder generativ AI, menar att AI kan skapa mer innehåll än någonsin tidigare från alla hörn av världen, men att det inte kan ersätta nyanserna i bra musik. Andra, som Universal Music Group och Roland Corporation, föreslår en mer försiktig inställning till AI-genererad musik.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 29 mars

AI omformar musik- och handelsområdena

Artificiell intelligens (AI) håller på att omforma musik- och handelsområdena. Ett framstående exempel är framgången för en AI-genererad blueslåt skapad av plattformen Suno, som utnyttjar ChatGPT för att skriva texter. Suno tillåter användare att generera hela låtar från enkla textprompter, inklusive sång, melodi, ackord, texter, titlar och till och med albumomslag. Gregg Lehrman, grundare och VD för Output, menar att AI utjämnar spelplanen inom musikindustrin, men understryker att AI inte kan replikera nyanserna i stor musik. Universal Music Group och Roland Corporation utvecklar ett ramverk för användning av AI i kreativa fält. Suno har blivit ett populärt verktyg för musiker och amatörer. Den kan omvandla enkla textprompter till kompletta låtar på några sekunder. Trots framstegen inom AI-tekniken förväntas inte artificiell intelligens ersätta mänskliga artister.

Direktlänk Dela Elblog fördjupade 29 mars

Amazon uppfyller sitt investeringslöfte på 4 miljarder dollar till AI-startupen Anthropic

Webbtjänstjätten Amazon meddelade att de har uppfyllt sitt investeringsåtagande på 4 miljarder dollar till AI-startupen Anthropic. Amazon har nu en minoritetsandel i företaget efter att ha investerat ytterligare 2,75 miljarder dollar. Anthropic, grundat 2021 av tidigare medlemmar från OpenAI, har skapat sin egen AI-chattbot, Claude, som rivaliserar med ChatGPT. Amazon avslöjade också att Anthropic kommer att göra Amazon Web Services till sin huvudsakliga molnleverantör för ´uppdragskritiska arbetsbelastningar´. Dessutom lanserade Amazon sin egen AI-drivna assistent för företag, kallad ´Amazon Q´.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 28 mars

Amazon investerar ytterligare i AI-startupen Anthropic

Amazon har meddelat att de uppfyller sitt löfte om en investering på 4 miljarder dollar i AI-startupen Anthropic. Amazon har nu en minoritetsandel i företaget efter att ha investerat ytterligare 2,75 miljarder dollar. Anthropic, som grundades 2021 av tidigare medlemmar från OpenAI, har skapat sin egen AI-chattbot, Claude, som konkurrerar med ChatGPT. Amazon har även avslöjat att Anthropic kommer att använda Amazon Web Services (AWS) som sin huvudsakliga molntjänst för ´mission-kritiska arbetsbelastningar´.

Direktlänk Dela Tech Gate fördjupade 28 mars

Tennessee antar ELVIS-lagen för att skydda musikers röster mot AI-manipulering

Tennessee har antagit ELVIS-lagen (Ensuring Likeness Voice and Image Security Act) för att skydda musikers röster mot manipulation genom AI. Lagen ger musiker rätt att vidta rättsliga åtgärder mot obehörig användning av deras röster för kommersiella ändamål. Detta inkluderar reklamprodukter eller insamling av donationer. Lagen innehåller dock undantag för tillfällig användning och aktiviteter skyddade av lagar om rättvis användning, såsom kommentarer, kritik, satir eller parodi. Denna nyanserade strategi syftar till att hitta en balans mellan att skydda konstnärernas rättigheter och att bevara yttrandefriheten i kreativa strävanden.

Direktlänk Dela Market Realist fördjupade 27 mars

YouTube utökar sitt ´Music AI Incubator´ till Japan

I augusti meddelade YouTube att de lanserar ett ´Music AI Incubator´ för att testa nya AI-musikverktyg och teknologier. Universal Music Group var den första partnern, med en styrgrupp av artister och producenter ombord. Nu utökas initiativet till Japan. UMG:s lokala division är en del av det, men det finns också en andra partner: Crypton Future Media. Företaget skapade avatarpopstjärnan Hatsune Miku 2007 och har sedan dess lett henne till framgång på strömmande plattformar och i stora arenor. De kommer nu att få tidig tillgång till Lyria, musikgenereringsmodellen skapad av Googles AI-division DeepMind.

Direktlänk Dela Music Ally fördjupade 27 mars

Roland och Universal Music Group lanserar manifest för musikskapande med AI

Roland och Universal Music Group (UMG) har tillkännagivit ett strategiskt partnerskap och introducerat ett manifest, ´Principles for Music Creation with AI´. Dessa riktlinjer syftar till att forma AI:s roll i musikskapandet, främja dem inom musikindustrin och den kreativa gemenskapen. Partnerskapet planerar också ett gemensamt forsknings- och utvecklingscenter, med fokus på spårning av musikägande och ursprung, samt integrering av Rolands avancerade produkter i UMG:s produktionsanläggningar. Manifestet betonar bland annat musik som mänsklighetens kärna, ansvarsfull användning av AI för att förbättra kreativitet och vikten av transparens för att främja pålitlig AI.

Direktlänk Dela Electronicgroove.com fördjupade 26 mars

Roland och Universal Music Group tillkännager partnerskap för musikskapande med AI

Roland och Universal Music Group (UMG) har tillkännagett ett nytt partnerskap och publicerat ett gemensamt manifest med titeln ´Principles for Music Creation with AI´. Samarbetet beskriver kärnvärdena kring hur företagen närmar sig AI inom musikskapande. De tillade också att de planerar att ´förespråka deras antagande över hela musikindustrin och den kreativa gemenskapen´. UMG och Roland har också meddelat att de kommer att samarbeta utöver dessa initiala principer på ett nytt forsknings- och utvecklingscenter, ett samarbetsprojekt som kommer att utveckla metoder för att identifiera musikägarskap och ursprung.

Direktlänk Dela DJ Magazine fördjupade 25 mars

Tennessee inför lag för att skydda artisters röster från AI-teknik

Tennessees guvernör Bill Lee har undertecknat en ny lag, ELVIS Act, som skyddar sångares röster från obehörig användning av AI-teknologier. Lagen kommer som svar på den ökande användningen av generativ AI för att skapa ´deepfake-musik´ eller AI-covers. Tidigare lagstiftning skyddade artisternas namn, bilder och likheter, men ELVIS Act lägger till röst i skyddet, vilket är särskilt relevant i Tennessee, hem för countrymusik. Countrymusikstjärnor som Johnny Cash och Hank Williams har haft sina röster använda av AI för att skapa låtar utan deras tillstånd.

Direktlänk Dela AI Business fördjupade 25 mars

Suno, en AI-drivna låtgenerator, har blivit viral. Till skillnad från tidigare AI-musikgeneratorer, kan Suno skapa allt från låttexter till vokaler och instrumentering från en enkel uppmaning. I Sunos nya V3-modell kan användare nu skapa fulla tvåminuterslåtar med ett gratis konto. Resultaten kan variera beroende på vilken genre du väljer, men Suno är kapabel till imponerande resultat. Det är fortfarande oklart hur Suno fungerar och vem som faktiskt äger rättigheterna till dess genererade musik.

TechRadar fördjupade 23 mars

Universal Music Group och Roland Corporation skapar ramverk för AI i musikskapande

Universal Music Group (UMG) och Roland Corporation har offentliggjort sina ´Principer för musikskapande med AI´, med syfte att skapa ett ramverk för artificiell intelligens (AI) roll inom musik. Företagen syftar till att etablera en ´etisk ram´ för skapandet av musik med AI. De samarbetar också för att skapa ett ´gemensamt forsknings- och utvecklingscenter´ som syftar till att hitta sätt att kontrollera musikens källa. AI vinner mark inom en rad kreativa fält, inklusive skrivande och spelindustrin.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 23 mars

Universal Music Group och Roland Corporation introducerar principer för musikskapande med AI

Universal Music Group och Roland Corporation har nyligen introducerat ett set med ”Principer för musikskapande med AI” som svar på den snabbt utvecklande intersektionen mellan artificiell intelligens (AI) och kreativa industrier. Principerna syftar till att bevara den oskiljaktiga kopplingen mellan människan och musiken, och uttrycker ett åtagande att etiskt vägleda AI:s växande roll i musikalisk kreativitet. Partnerskapet undersöker vidare utvecklingen av verktyg för att verifiera ursprunget till AI-producerad musik. Michael Nash från Universal Music Group betonade vikten av att använda AI för att stödja, snarare än ersätta, mänsklig kreativitet och innovation.

Direktlänk Dela YTech News fördjupade 23 mars

Fairly Trained certifierar AI-teknologier som fria från upphovsrättsintrång

Ed Newton-Rex, tidigare chef på Stability AI och grundare av AI-musikplattformen Jukedeck, lanserade i januari Fairly Trained, en ideell organisation vars uppdrag är att utvärdera och certifiera AI-teknik baserad på dess respekt för skapares rättigheter. Organisationen har nyligen certifierat fyra nya AI-teknologier som fria från upphovsrättsintrång, inklusive en stor språkmodell: KL3M från 273 Ventures. Dessutom har Voicemod, Infinite Album och Lemonaide samt ett ´AI-band´ kallat Frostbite Orckings även de erhållit certifiering. Fyra nya officiella supportrar har också tillkännagivits: The Authors Guild, SAG-AFTRA, Music Managers Forum-US och American Society for Collective Rights Licensing (ASCRL).

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 22 mars

Roland och Universal Music Group fastställer riktlinjer för AI-användning i musik

Allt fler musiker använder AI-teknologi i den kreativa processen. För att bekämpa olämplig eller oupplyst användning av AI har Roland och Universal Music Group gått samman för att fastställa riktlinjer för användning av AI i musik. Deras principer för musikskapande med AI fungerar som en vägledning för ansvarsfull användning av AI i musik. En dedikerad webbplats, AIForMusic.info, listar de sju principerna som kommer att säkerställa att mänsklig kreativitet skyddas och att AI används med omsorg. Roland och UMG betonar starkt hur AI kan hota mänsklig kreativitet och att vi bör fortsätta att sätta mänsklig kreativitet i centrum för musikskapande.

Direktlänk Dela MusicTech fördjupade 21 mars

UMG och Roland släpper ´Principer för musikskapande med AI´

Universal Music Group och Roland Corporation har meddelat ett strategiskt förhållande för att klargöra riktningen och avsikten med AI-användning inom musik. Båda företagen har publicerat ´Principer för musikskapande med AI´ på aiformusic.info, vilket är klargörande uttalanden om etisk AI-användning inom musikskapande. UMG och Roland säger att de kommer att förespråka att dessa principer ska antas över hela musikindustrin och kreativa samhällen. Både Roland och UMG hoppas att dessa uttalanden kommer att sporra involvering av andra musikorganisationer och intressenter i att stödja skapandet av ett etiskt ramverk för användning av AI i musikskapande.

Direktlänk Dela Digital Music News fördjupade 21 mars

AI-startup står inför rättslig strid med brittiska musikindustrin för att återskapa röster av stjärnor

AI-företaget Voicify, nu känt som Jammable, har fått ett upphörande-och-avstå-brev från British Phonographic Industry (BPI) för att ha använt upphovsrättsskyddade verk på ett olagligt sätt. BPI representerar fyra av Storbritanniens största skivbolag och hundratals oberoende musikföretag. Skivbolagen är oroliga över att AI-företag använder upphovsrättsskyddad musik som träningsdata för att skapa nya konstverk. Jammable, som grundades av Aditya Bansal, en student vid Southampton University, har tagit bort modeller som ger lyssnare ´deepfake´-versioner av Amy Winehouse och Drake från sin plattform.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 19 mars

ByteDance utökar sin AI-musikskapande teknologi

ByteDance och TikTok har anställt flera specialister inom maskininlärning och AI-musikskapande i både USA och Kina. ByteDance har också lanserat en maskininlärningsdriven musikskapande app kallad Mawf, samt Ripple - en AI-driven musikskapande app som kan omvandla en nynnad melodi till en sång. Företaget har nyligen testat en AI Song-funktion som använder en stor språkmodell för att generera text. Två nya forskningsrapporter indikerar att ByteDance har större ambitioner inom AI-skapad musik än vad vi sett hittills. Företaget har också säkrat IP-skydd för framtida AI-musikrelaterade projekt.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 13 mars

Stora musik- och teknikföretag ingår partnerskap för att dominera AI-utrymmet

Under 2023 och 2024 har en osannolik allians bildats mellan stora musik- och teknikföretag i jakten på att dominera det framväxande AI-området. Universal Music Group (UMG) och Alphabet har ingått ett partnerskap där Alphabet får en innehållsskapare i UMG för att träna sin AI och locka skapare, medan UMG får forma AI-musikexplosionen och samtidigt tjäna pengar på sin katalog. Warner Music Group (WMG) har inlett ett partnerskap med TikTok för att maximera intäkterna, medan Microsoft och Meta samarbetar för att leverera uppslukande upplevelser för framtidens arbete och lek. Sony Corp, Amazon och Apple följer sina egna vägar inom AI.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 8 mars

OpenAI lanserar Sora, en AI-modell som skapar videor - blandade reaktioner

OpenAI, en ledare inom AI-industrin, har nyligen lanserat sitt nästa banbrytande projekt, Sora, en generativ AI-modell som kan omvandla textprompter till minutlånga videor. Utvecklingen har mötts av blandade reaktioner, med många som ifrågasätter dess etiska implikationer för akademin och arbetsmarknaden. AI har gjort betydande framsteg, men oro för dess okontrollerbara natur och potentiella risker för mänskligheten har också förstärkts. En incident involverade troll som översvämmade en sociala medieplattform med grafiska AI-bilder av sångaren Taylor Swift. Dessutom har AI visat sig vara en stor störning i musikindustrin. Införandet av Sora kan innebära en välkommen förändring för kämpande studenter, men det finns också en rädsla för att beroendet av AI för akademiska uppgifter kan äventyra äktheten av individuella insatser.

Direktlänk Dela The Daily Targum fördjupade 5 mars

Universal Music Publishing Group uttrycker oro över TikToks AI och säkerhet

Bara dagar efter att Universal Music Groups publiceringskatalog började tas bort från TikTok, släppte Universal Music Publishing Group (UMPG) ett nytt uttalande där de uttrycker sin oro över artificiell intelligens och online-säkerhet på den korta videoappen. Företaget anser att dessa frågor är lika viktiga som TikToks brist på ´rättvis ersättning´ till låtskrivare. UMPG medger att ´störningen är svår för vissa av [dess låtskrivare]´ men säger att det är ´avgörande för det hållbara framtida värdet, säkerheten och hälsan för hela musikekosystemet´ att lämna TikTok-appen.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 1 mars

Ökningen av AI i musikbranschen möter kritik

Användningen av artificiell intelligens (AI) inom det kreativa området, särskilt inom musik, har mött mycket kritik och motstånd från personer inom branschen. Artister har påpekat en enorm nedgång i konstkvaliteten på verk skapade genom artificiell intelligens. Deepfaking av röster har varit vanligt under de senaste månaderna, där AI-skapare använder artisternas röster för att skapa ny musik eller för att sjunga andra låtar. På TikTok har spridningen av AI-genererad musik med så kallade ´Robo-Rockstars´ blivit vanlig. Detta var en av anledningarna till att Universal Music Group drog tillbaka tusentals låtar från olika artister på plattformen - eftersom plattformen inte lyckades slå ett rättvist kontrakt som skulle skydda artister från hotet från AI, upphovsrätt och piratkopiering. Med denna växande diskussion blir allt fler människor oroade över hotet från artificiell intelligens inom musik - med vissa som frågar om det kan skapa musiksuperstjärnor.

Direktlänk Dela Music Times fördjupade 26 februari

Skivbolag kämpar med AI-frågan, Universal drar tillbaka låtar från TikTok

De största skivbolagen försöker hantera uppgången av AI. Universal Music Group (UMG) drog tillbaka sina låtar från TikTok den 1 februari, delvis på grund av oro för att artister inte skyddas från artificiell intelligens. TikTok tillåter plattformen att översvämmas med AI-genererade inspelningar, enligt Universal. Universals största rivaler, Warner Music (WMG) och Sony (SONY), har hållit sig utanför denna tvist hittills. Musikartister är alltmer oroade över att det finns lite skydd för deras eget namn, bild och röst som används utan deras tillstånd för att skapa AI-genererade låtar. Lagstiftare har introducerat ett nytt lagförslag som syftar till att etablera en ram för att skydda ens röst och likhet på federal nivå.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 25 februari

AI förändrar musikindustrin - både positivt och negativt

AI förändrar snabbt hur vi skapar och konsumerar, och till och med hur vi uppfattar vad som är verkligt och falskt. Detta har lett till att Universal Music Group har reagerat starkt på en ny låt med AI-skapade röster av Drake och The Weeknd, Heart On My Sleeve, som blev viral förra året. James Murtagh-Hopkins, UMG:s senior VP för kommunikation, menar att detta ställer frågan om vilken sida alla intressenter i musikekosystemet vill vara på: konstnärernas, fansens och den mänskliga kreativa uttryckets sida, eller på sidan för deep fakes, bedrägeri och förnekande av konstnärers rättmätiga ersättning. Samtidigt har prisbelönta producenten Boi-1da omfamnat AI och dess kapacitet att förstärka hans konstnärskap. Med The Concept A.I.BUM utforskar han hur generativ AI kan användas positivt, särskilt dess förmåga att låta producenter på alla nivåer arbeta med artister utan att faktiskt arbeta med dem.

Direktlänk Dela MusicRadar fördjupade 22 februari

Stora AI-företag som OpenAI står inför rättstvister från innehållsägare

Stora AI-företag som OpenAI står inför rättstvister från innehållsägare som New York Times. Cox Communications lyckades överklaga och ogiltigförklara en dom på 1 miljard dollar för att inte ha begränsat piratkopiering. De nuvarande rättsliga striderna om immateriella rättigheter och generativ AI kan pågå i årtionden. Cox Communications, en kabel-TV- och internettjänstleverantör, övertygade en amerikansk appellationsdomstol att ogiltigförklara en dom på 1 miljard dollar till förmån för flera stora skivbolag som anklagat företaget för att inte ha begränsat användarnas piratkopiering.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 22 februari

Kontraktstvist mellan TikTok och Universal Music Group kring AI-genererad musik

TikTok har blivit en av världens mest använda sociala medieplattformar, delvis tack vare dess omfattande musikdatabas. Men plattformen har också i ökande grad suddat ut gränserna mellan mänskligt skapade innehåll och AI-genererat innehåll. Universal Music Group (UMG) har nyligen offentliggjort en pågående kontraktstvist med TikTok. Parterna misslyckades med att framgångsrikt förhandla om en förnyelseperiod innan det nuvarande avtalet löpte ut den 31 januari 2024, vilket ledde till en fullständig kontraktsterminering. UMG hävdar att AI-genererad musik ´massivt utspäder royalty-poolen´ för mänskliga artister och att TikTok är avvisande mot att anta alternativa royalty-modeller.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 7 februari

AI kan leda till jobbförluster inom film och animationsindustrin

Generativ AI (Gen AI) kan leda till fler jobbförluster inom film- och animationsindustrin än i andra sektorer, enligt konsultföretaget CVL Economics. Enligt en rapport baserad på en undersökning av 300 ledare inom sex underhållningsindustrier, fann företaget att 75% av de tillfrågade uppgav att Gen AI-verktyg, programvara och modeller hade stöttat eliminering, minskning eller konsolidering av jobb i deras affärsdivision. Rapporten visar att 55% av ledarna förväntar sig att ljudformgivare kommer att påverkas mest under de närmaste tre åren.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 4 februari

Gemini Pro konkurrerar med OpenAI, TikTok förlorar musik och Pixel-telefoner får lagning

Gemini Pro verkar ge OpenAI verklig konkurrens, med global lansering på Bard. Enligt rapporter kan denna nya version av Gemini Pro potentiellt överträffa OpenAIs GPT-4. TikTok-användare förlorar åtkomst till musik från populära artister som Taylor Swift och Jon Batiste efter att förhandlingsavtalet mellan TikTok och Universal Music Group (UMG) kollapsat. Google har släppt en lösning på ett stort lagringsfel som påverkar Pixel-telefoner, men lösningen är långt ifrån användarvänlig. USAs senatshörningar om sociala medier liknar sociala medier själva, höga på känslor, ljusa på noggrannhet och stora på teater.

Direktlänk Dela IT World Canada fördjupade 2 februari

Tekniknyheter: OpenAI:s nya funktion, Neuralinks framsteg, Musks betalningspaket, Universal Music lämnar TikTok, PayPal säger upp anställda

1) OpenAI har meddelat en ny funktion som gör att ChatGPT-användare kan ta in GPTs i alla samtal genom att tagga den valda GPT med @command. 2) Elon Musks startup Neuralink har framgångsrikt implanterat en hjärnchip i en människas hjärna, vilket markerar dess första framgångsrika mänskliga implantation. 3) En domstol i Delaware har bestämt att Elon Musks $56 miljarder stora betalningspaket är orättvist och juridiskt ogiltigt. 4) Universal Music Group har dragit tillbaka sin stora musikkatalog från TikTok efter att förhandlingar om licensavgifter och intäktsdelning kollapsat. 5) Betalningsgiganten PayPal har meddelat att de kommer att säga upp 2 500 anställda, eller 9 procent av sin globala arbetsstyrka, på grund av ökad konkurrens inom onlinebetalningsområdet.

Direktlänk Dela Techpluto fördjupade 31 januari

New York Times stämmer OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång

New York Times (NYT) har nyligen stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång. Enligt NYT samlar dessa företag data från många källor för att utveckla artificiella intelligensprodukter, vilket minskar behovet för läsare att besöka Times webbplats och därmed minskar reklam- och medlemsintäkter. Om framgångsrik, skulle det kunna kosta New York Times miljarder dollar. Trots detta hävdar OpenAI att användningen av upphovsrättsskyddat innehåll för att bygga GenAI-modeller tjänar ett nytt transformerande syfte. Denna stämning kan ha en betydande inverkan på GenAI:s framtid över hela världen.

Direktlänk Dela Proiqra fördjupade 20 januari

New York Times stämmer OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång

New York Times (NYT) har stämt OpenAI och Microsoft för upphovsrättsintrång. OpenAI:s VD Sam Altman blev snabbt avskedad och återanställd. NYT hävdar att dessa företag samlar information från många källor för att utveckla AI-produkter, vilket minskar behovet för läsare att besöka Times webbplats och minskar intäkter från annonser och medlemskap. NYT sökte också förstörelse av chatbot-modeller och träningsdata som använde Times upphovsrättsskyddade innehåll. OpenAI hävdar dock att användning av upphovsrättsskyddat innehåll för att generera GenAI-modeller tjänar ett nytt transformerande syfte. Flera andra rättsfall har tidigare inletts mot AI-tjänster för att använda webbskrapning gratis. Detta är dock första gången ett amerikanskt mediehus stämmer Big Tech för sådant upphovsrättsintrång. Om NYT vinner, kan det omdefiniera den rättsliga ramen kring rättigheter i USA och sätta ett exempel för hela världen.

Direktlänk Dela PiPaNews fördjupade 20 januari

AI-företag riskerar att bryta mot upphovsrätten genom att använda upphovsrättsskyddade verk

OpenAI medger i ett uttalande till brittiska parlamentet att ledande AI-modeller inte skulle kunna existera utan obegränsad tillgång till upphovsrättsskyddade böcker och artiklar. Detta bekräftar att den generativa AI-industrin, värd tiotals miljarder dollar, är beroende av kreativt arbete som ägs av andra. Företag som Meta och Bloomberg har tidigare använt piratkopierade böcker för att träna sina generativa AI-produkter. Men AI-företag har hävdat att generativa AI ´läser´ eller ´lär sig´ från dessa böcker och artiklar, snarare än att kopiera dem. Detta skulle därför utgöra ´rättvis användning´, utan någon ersättning till författare eller förlag. Två stämningar har dock nyligen lämnats in av Universal Music Group och The New York Times, vilket kan ändra situationen.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 11 januari

År 2023: En milstolpe för AI-industrin

År 2023 markerade en milstolpe inom artificiell intelligens (AI), präglat av en ökning av generativa AI-framsteg och anpassningar över olika sektorer. Microsofts investering i OpenAI och lanseringen av GPT-4 var betydande händelser. Tillväxten parallelliserades dock av ökande etiska, juridiska och reglerande utmaningar, inklusive upphovsrättsintrångsmål mot AI-företag och ökad statlig inblandning. Teknologisk innovation är alltmer sammanflätad med krav på ansvarsfull utveckling och tillsyn. AI och andra nya tekniker visade sig mycket under FIFA:s dam-VM 2023. AI-relaterade risker för sociala medier var front och centrum på ett antal fronter. OpenAIs styrelse avsatte plötsligt grundaren och VD Sam Altman. En vecka senare gick OpenAIs styrelse med på att återanställa honom tillsammans med president Greg Brockman.

Direktlänk Dela Digiday Media fördjupade 29 december

AI:s påverkan på kultur: strider i Hollywood, TikTok-trender och musik

Artificiell intelligens (AI) har börjat omforma musik, film och konst, vilket har lett till entusiasm och panik. AI var i centrum för en tvist som stoppade Hollywood under sommaren 2023, då både författare och skådespelare strejkade. Skrivverktyg som ChatGPT och AI-bildgenereringsverktyg som Midjourney framträdde, vilket ledde till oro bland Hollywood-kreatörer att AI skulle ta över deras jobb. På TikTok har AI-innehåll spridits på oväntade sätt, inklusive deepfakes av amerikanska presidenter och AI-skapade visuella memes. AI har också skakat om musikvärlden med deepfakes av kända musiker. Vissa konstnärer har vidtagit proaktiva, juridiska åtgärder för att skydda sig själva.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 21 december

Stora teknikföretag investerar i AI för att förbättra användarupplevelsen

Microsoft meddelade en flerårig, flera miljarder dollar investering i OpenAI i januari 2023, vilket markerade den tredje fasen av partnerskapet mellan de två företagen. Detta ledde till en konflikt mellan andra teknikjättar som Google, Twitter (X) och Meta, som alla försöker förbättra användarupplevelsen genom AI-drivna integrationer. Google introducerade en experimentell konversations-AI-tjänst kallad Bard för att konkurrera med Microsofts AI-chattbot ChatGPT. Microsoft lanserade en ny version av Bing med AI-krafter liknande ChatGPT. Meta byggde ett flerstegs AI-granskningsystem för att klassificera innehåll för annonsörer i Facebook och Instagram Feeds. Snapchat introducerade My AI, en chattbot byggd med OpenAI´s GPT-teknologi.

Direktlänk Dela Social Samosa fördjupade 11 december

AI utmanar musikindustrin, The Chainsmokers ser möjligheter

AI utmanar idén om att kreativitet är unikt mänsklig, särskilt inom musikproduktion. Detta skapar spänningar då AI kan förenkla musikproduktionen men även hota artister, låtskrivare och producenter genom att översvämma marknaden och skapa juridiska upphovsrättsfrågor. DJ-duon The Chainsmokers är optimistiska och ser AI som ett verktyg för att förbättra sin konst. De har även investerat i AI genom sin venturekapitalverksamhet, Mantis VC. AI kan replikera varje steg i låtproduktionen, vilket har lett till att Spotify har tagit bort tusentals AI-genererade låtar. Trots detta, ökar AI demokratiseringen av musik och AI-genererad musik dominerar sociala medier. YouTube har till och med lanserat ett experiment där användare kan använda AI-genererade versioner av utvalda artister i sina videor. The Chainsmokers är intresserade av att använda AI-genererade röster i sin egen musik, men de vill att det ska vara skyddat. Upphovsrättslagen tillåter artister att skydda sina kreativa verk och endast de mänskliga aspekterna av AI-producerat arbete kan skyddas av upphovsrätten. Warner Music Group har till och med skrivit kontrakt med sin första sociala medie virtuella influencer, Noonoouri, som använder AI för sin röst.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 8 december

AI omvandlar musikindustrin genom att främja kreativitet och effektivitet

Artificiell intelligens (AI) har potentialen att förvandla musikindustrin till ett dynamiskt och teknologidrivet ekosystem, vilket erbjuder både extraordinära möjligheter och utmaningar. AI sträcker sig över alla aspekter av industrin, från hur musik skapas och produceras till hur den konsumeras och upplevs. AI-drivna verktyg hjälper musiker att skriva, spela in och mixa musik mer effektivt och kreativt. AI används också för att personifiera musikupplevelsen för fans och upptäcka nya artister och genrer. Trots positiva effekter finns det utmaningar som behöver lösas, bland annat frågor om upphovsrätt och ägande.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 5 december

Google DeepMind´s Lyria kommer att möjliggöra för genomsnittliga YouTube-användare att lägga till unik AI-driven musik till sina korta videoinnehåll. Detta är möjligt tack vare Dream Track for Shorts, ett samarbete mellan YouTube, Google´s DeepMind AI forskningslabb och flera populära musiker som Charlie Puth, T-Pain, John Legend och Sia. Användare kan lägga till låtar till sina YouTube Shorts från en omfattande musikkatalog. Dream Track for Shorts utmanar användare att bli kreativa med processen, med hjälp av konstnärspartnerskap och användares bekantskap med konversationsprompter. Funktionen har ännu inte rullats ut till allmänheten över geografier.

Moneycontrol fördjupade 26 november

Sony Music saknas i YouTubes AI-röstkloningsexperiment ´Dream Track´

YouTube har lanserat ett nytt experiment, ´Dream Track´, som möjliggör för skapare att klonar röster från kända stjärnor med hjälp av AI-teknik. Röster från flera välkända artister som är kontrakterade till Warner Music Group och Universal Music Group finns tillgängliga på plattformen. Sony Music Entertainment, världens näst största skivbolag, har dock inte gett något godkännande till experimentet. Sony Music har varit i diskussioner med YouTube om licensiering av ´Dream Track´, men har ännu inte gått med på att delta. Detta trots att Sony Music har visat intresse för att experimentera med generativ AI-musikplattformar, som nyligen meddelat i ett projekt med David Gilmour, The Orb och AI-företaget Vermillio.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 24 november

Google DeepMind skapar AI för att generera musik

Google DeepMind har utvecklat en ny modell, Lyria, som kan skapa musik med instrument och sång i olika genrer. YouTube och Google DeepMind samarbetar på två AI-experiment för musik, inklusive Dream Track, som låter användare skapa 30-sekunders soundtracks för YouTube Shorts i stil med sina favoritartister. DeepMind använder också SynthID för att märka AI-genererat ljud på ett sätt som är ohörbart för människor, och detta vattenmärke kan användas för att spåra ursprunget till AI-genererad musik och förhindra missbruk. Dream Track är redan i händerna på några YouTubers, och den skapar 30-sekunders spår som imiterar artister som Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan och Papoose.

Direktlänk Dela Androidcentral.com fördjupade 20 november

Konstnärer vädjar till USA:s regering om skydd mot AI-hot

Konstnärer, musiker och författare vädjar till USA:s regering att skydda deras upphovsrätt mot hotet från artificiell intelligens (AI). De är oroliga för att AI kan replikera deras verk utan tillstånd eller kompensation. Teknikföretag, däremot, är generellt nöjda med status quo som låter dem använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. Shira Perlmutter, chef för USA:s upphovsrättskontor, har ännu inte tagit ställning och lyssnar på alla parter i frågan om upphovsrättsreformer behövs för AI-verktyg. Upphovsrättskontoret har fått nästan 10 000 kommentarer om frågan.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 19 november

Kreativa yrkesverksamma vädjar till USA:s regering om skydd mot AI-hot

Countryartister, romanförfattare, videospelskonstnärer och röstskådespelare vädjar till den amerikanska regeringen om lättnader från hotet som artificiell intelligens (AI) utgör för deras försörjning. Teknikföretag är generellt nöjda med status quo, som låter dem använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. USA:s copyrightbyrå tar emot kommentarer om huruvida copyrightreformer behövs för AI-verktyg. Hittills har copyrightkrav för helt maskinproducerat innehåll avvisats. Men frågan är om det finns en punkt där det finns tillräckligt mycket mänskligt engagemang i att styra uttryckselementen i resultatet att människan kan anses ha bidragit till författarskapet.

Direktlänk Dela Bostonherald.com fördjupade 18 november

Konstnärer och teknikföretag i konflikt om AI:s inverkan på upphovsrätt

Konstnärer inom olika områden, inklusive landsångare, romanförfattare och röstskådespelare, vädjar till den amerikanska regeringen om skydd mot hotet från artificiell intelligens (AI) mot deras försörjning. De är oroliga för att deras verk ska replikeras av AI utan ersättning eller tillstånd. Teknikföretag är dock generellt nöjda med status quo, som tillåter dem att använda publicerade verk för att förbättra deras AI-system. Shira Perlmutter, den amerikanska upphovsrättsregistret, har ännu inte tagit ställning men lyssnar på alla parter när hennes kontor överväger om upphovsrättsreformer behövs för en ny era av generativa AI-verktyg.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 18 november

Countrymusiker, romantiska författare, videospelskonstnärer och röstskådespelare vädjar till USA:s regering att snabbt lindra hotet som artificiell intelligens utgör för deras levebröd. Teknikföretag är i allmänhet nöjda med status quo, som har gjort det möjligt för dem att använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. USA:s högsta upphovsrättsansvarige har ännu inte tagit ställning. Frågan är om det finns tillräckligt med mänskligt engagemang i styrningen av AI för att människan kan anses ha bidragit till författarskapet. Copyright Office har fått nästan 10 000 kommentarer om detta.

The Independent fördjupade 18 november

Google avslöjar AI-verktyg som skapar låtar i stilen av kända sångare

Google har avslöjat ett experimentellt AI-verktyg, Dream Track, som skapar original låtar i stilen av utvalda kända sångare. Verktyget är bland flera nya utvecklingar som teknikjätten presenterade på torsdagen vid skärningspunkten mellan musik och AI. Nio artister, inklusive Charlie Puth och John Legend, har anslutit sig till Googles projekt. Företaget testar Dream Track (som för närvarande endast kan användas i YouTube Shorts) i kombination med andra AI-musikverktyg. Dessa verktyg är under utveckling med Googles dotterbolag DeepMind med hjälp av AI-musikgenereringsmodellen Lyria. Google har avtal på plats med alla nio deltagande sångare för Dream Track-experimentet och arbetar med UMG och andra musikindustrins partners för att monetarisera tekniken.

Direktlänk Dela National Public Radio fördjupade 17 november

AI-musikgeneratorn Lyria från Google DeepMind kan skapa låtar i kända artisters stil

Google DeepMind har lanserat Lyria, deras mest avancerade AI-musikgenereringsmodell hittills, som kan skapa 30-sekunders YouTube Shorts i stil med artister som T-Pain, Sia, Demi Lovato och Troye Sivan. Användare kan skriva in ett ämne och välja en artist, och verktyget skriver texten, producerar bakgrundsspåret och sjunger låten i den valda musikerns stil. Dessa AI-verktyg är främst avsedda att hjälpa till att odla idéer och testa nya sätt för artister att koppla upp sig med sina fans. Generativ AI skapar dock en digital minfält när det gäller upphovsrätt.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 17 november

YouTube lanserar AI-drivet verktyg för att skapa musik i kända artisters stil

YouTube lanserar ett nytt AI-drivet verktyg, ´Dream Track´, som låter användare skapa ljudinspelningar i stil med några av dagens mest kända musiker, inklusive John Legend, Demi Lovato, T-Pain och Sia. Verktyget gör det möjligt för användare att generera korta spår på upp till 30 sekunder i rösten och stilen hos en deltagande artist. Vid lansering kommer cirka 100 skapare i USA att ha tillgång till verktyget. Det kommer att vara begränsat till YouTube Shorts, plattformens korta videodelningsfunktion. Lanseringen kommer när YouTube, som ägs av Alphabet, försöker dra nytta av korsningen mellan AI-teknik och musik.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 17 november

YouTube och Google DeepMind utvecklar AI-musikexperiment

YouTube har meddelat nya AI-musikexperiment som de utvecklar tillsammans med Google´s DeepMind. Det mest intressanta testet är Dream Track i YouTube Shorts. Användaren skriver en idé i skaparprompten och väljer en deltagande artist, sedan producerar den ett originalmusikstycke på upp till 30 sekunder med den AI-genererade rösten av den artisten. Nio artister har gått med på att samarbeta med Dream Track-experimentet: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan. Dream Track drivs av Lyria, Google DeepMinds mest avancerade musikgenerationsmodell hittills. Verktyget är för närvarande endast tillgängligt för en liten grupp artister och skapare.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 16 november

Google avtäcker sin mest avancerade AI-musikmodell, Lyria

Google har avtäckt sin mest avancerade musikgenereringsmodell hittills, kallad Lyria, som utvecklats av Google DeepMind. Lyria är utformad för att generera högkvalitativ musik med instrument och sång, och ger användarna mer nyanserad kontroll över utdatastilen och prestanda. Google har också släppt detaljer om två nya AI-experiment i partnerskap med YouTube. Det första experimentet, Dream Track, är ett experiment med YouTube Shorts. Det andra experimentet fokuserar på en uppsättning Music AI-verktyg som Google säger att det designar med artister, låtskrivare och producenter för att hjälpa till att förstärka deras kreativa processer.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 16 november

YouTube lanserar AI-drivet musikskapande verktyg ´Dream Track´

YouTube introducerar en innovativ funktion kallad ´Dream Track´, som låter utvalda ´Shorts´-skapare i USA skapa originalmusikklipp med AI-genererade röster från kända artister. Funktionen drivs av Google DeepMinds mest avancerade musikgenereringsmodell, Lyria. Bland artisterna som medverkar finns Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan, Papoose och Alec Benjamin. YouTube har också lanserat en policy som kräver att skapare avslöjar om de har laddat upp modifierat eller syntetiskt innehåll som ser realistiskt ut, inklusive videor som använder AI-verktyg.

Direktlänk Dela NewsBytes fördjupade 16 november

YouTube lanserar AI-experiment med röstkloner av kända artister

YouTube lanserar en ny funktion, Dream Track, som låter utvalda användare skapa musik med AI-genererade vokaler från flera framstående artister, bland annat Demi Lovato, Charli XCX, John Legend och Troye Sivan. Experimentet låter användare göra en låtförfrågan genom att beskriva egenskaper som låtens stämning eller koncept, och AI:n genererar musiken. Dream Track låter nio artister låna ut sina röster och kommer endast att vara tillgängligt för en liten grupp användare. YouTube meddelade också att de kommer att lansera fler AI-musikverktyg senare i år.

Direktlänk Dela Rolling Stone fördjupade 16 november

YouTube testar AI-genererade sångröster av kända artister i begränsad provning

YouTube har inlett ett samarbete med musikartister som John Legend och Sia för att erbjuda AI-genererade versioner av deras sångröster som soundtracks för skaparvideor. Med en musikgenereringsmodell skapad av Googles AI-enhet producerar den Google-ägda videoplattformen unika 30-sekundersklipp i en begränsad testning. Experimentet, kallat Dream Track, har öppnats för en liten grupp amerikanska skapare som använder dess Shorts-funktion. YouTube planerar också att producera AI-genererade resultat som att nynna en melodi och omvandla den till en gitarriff, eller att ta en poplåt och göra den till en reggaetonlåt, och hoppas kunna testa sådana verktyg senare i år. Dream Track-provningen drivs av Lyria, en musikgenererings AI-modell skapad av Google DeepMind, Googles AI-enhet baserad i London.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 16 november

YouTube lanserar AI-musikverktyg och möjliggör borttagning av deepfake-innehåll

YouTube meddelade att musikpartners kan begära borttagning av deepfake-innehåll baserat på deras artisters sång- eller rappstämmor. Denna möjlighet kommer initialt endast att vara tillgänglig för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes tidiga AI-musikexperiment. YouTube presenterade sitt ´Music AI Incubator´ i augusti med Universal Music Group och en grupp artister och producenter inklusive Anitta, ABBA:s Björn Ulvaeus och Max Richter. Det första experimentet kallas ´Dream Track in YouTube Shorts´ och använder teknik från Googles AI-fokuserade dotterbolag DeepMind. Nio artister gör AI-genererade versioner av sina röster tillgängliga för en liten grupp utvalda amerikanska skapare att använda i sina YouTube Shorts-videor.

Direktlänk Dela Music Ally fördjupade 16 november

Stability AI:s vice VD avgår över tvist om upphovsrätt och AI-träning

Ed Newton-Rex, tidigare vice VD för ljud på Stability AI, har avgått från sin position på grund av sitt engagemang för att skydda konstnärers upphovsrätt och hans tidigare arbetsgivares ståndpunkt att träna maskininlärningsmodeller på upphovsrättsskyddat material är lagligt. Stability AI och liknande företag utvecklar AI-system som kan generera syntetiskt innehåll från naturliga språkkonversationer med användare, ofta tränade på stora mängder information skrapad från internet. Enligt Newton-Rex kan dagens generativa AI-modeller tydligt användas för att skapa verk som konkurrerar med de upphovsrättsskyddade verken de tränas på. Denna fråga förblir olöst.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 16 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för att musikpartners ska kunna begära att innehåll som ´imiterar en artists unika sång- eller rappstil´ tas bort från plattformen. Detta nya system kommer att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube har även inlett ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom har YouTubes moderbolag, Google, rapporterats vara i samtal med både UMG och Warner Music Group (WMG) för att utveckla en produkt som skulle göra det möjligt för rättighetsinnehavare att samla in betalning på intäkter genererade av fan-skapade AI-djupa fejk. YouTube meddelade också en ny policy som kommer att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till streaming-sajten.

Direktlänk Dela My Droll fördjupade 15 november

YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll

YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för musikpartners att begära borttagning av innehåll på sin plattform som ´imiterar en artists unika sång- eller rappröst´. För tillfället kommer detta nya borttagningssystem att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube bildade ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) i augusti för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom kommer YouTube att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till strömningssajten.

Direktlänk Dela Music Business Worldwide fördjupade 14 november

YouTube inför riktlinjer för AI-genererade deepfakes

YouTube kommer att införa två uppsättningar riktlinjer för AI-genererade deepfakes: en mycket strikt uppsättning för att skydda plattformens musikindustrins partners och en annan, lösare uppsättning för alla andra. YouTube kommer att kräva att skapare börjar märka ´realistiskt´ AI-genererat innehåll när de laddar upp videor. Straffen för att inte märka AI-genererat innehåll korrekt kan variera, men kan inkludera nedtagningar och demonetisering. YouTube kommer att tillåta att folk begär borttagning av videor som ´simulerar en identifierbar individ, inklusive deras ansikte eller röst´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 14 november

YouTube experimenterar med AI-verktyg för att förbättra innehållsskapande och tittarinteraktion

YouTube testar två nya AI-funktioner, inklusive en chatbot i stil med Google´s Bard. Den första funktionen låter innehållsskapare sammanfatta kommentarsektionerna på sina långformade videor till enkla teman. Funktionen kommer att vara begränsad till ett litet antal videor på engelska med stora kommentarsektioner. YouTube Premium-användare kan få tillgång till den nya funktionen genom att helt enkelt välja att delta i tjänsten. Den andra funktionen är en AI-chatbot som låter tittare få mer insikter om en video utan att avbryta uppspelningen. Funktionen kommer att vara tillgänglig för ett litet antal användare i utvalda videor.

Direktlänk Dela CoinGeek fördjupade 11 november

AI förändrar musikindustrin

Artificiell intelligens (AI) omformar musikindustrin, från kreativa processer till produktion och konsumtion av musik. Tekniker som autotune har blivit omvälvande för många artister, och AI kan förvandla röster för att efterlikna favoritartister. Detta väcker frågor om branschens framtid. Musikingenjören Johny Edouard hos Eastmain Studio i Rochester har funnit AI-verktyg användbara för att påskynda mixning och masteringprocesser. Han erkänner dock att AI kan utgöra ett hot mot traditionella färdigheter. Universal Music Group har visat medvetenhet om de utmaningar som AI-teknik ställer, med ett engagemang för att samarbeta med företag för att skydda artisträttigheter.

Direktlänk Dela Spectrumlocalnews.com fördjupade 9 november

AI-genererade Johnny Cash-covers skapar ingen upprördhet

När den Texasbaserade copywritern Dustin Ballard släppte en cover på Aqua´s hit ´Barbie Girl´ i somras med hjälp av en AI-genererad version av Johnny Cashs röst, blev han överraskad av reaktionerna. Ballard, som är känd för att skapa udda musikmixar, förväntade sig mer kritik. Trots detta var responsen på hans AI Johnny Cash som sjöng Taylor Swifts ´Blank Space´ återigen överväldigande positiv. Ballard har använt AI för att skapa sina största hits sedan 2020. Användningen av AI för att efterlikna musikartisternas röster har dock skapat kontrovers, med Universal Music Group som lyckades få Spotify och Apple att dra tillbaka ´Heart on My Sleeve´, ett spår skapat av en anonym producent som använde AI för att efterlikna Drakes röst.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 6 november

AI-företag kan inte undgå rättsprocess om upphovsrätt

En federal domare i San Francisco har beslutat att AI-företaget Stability AI inte kan avfärda ett mål som hävdar att det har ´tränat´ sin plattform på upphovsrättsskyddade bilder. Domaren, William Orrick, tillät målet att gå vidare med sin kärnpåstående: att Stability AI byggde sina verktyg genom att utnyttja stora mängder upphovsrättsskyddade verk. Målet inleddes av konstnärerna Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz mot Stability AI Ltd. över dess Stable Diffusion - en AI-driven bildgenerator. Målet riktade sig även mot Midjourney Inc. och DeviantArt Inc., två företag som använder Stable Diffusion som grund för sina egna bildgeneratorer.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 31 oktober

OpenAI lanserar DALL·E 3, Storbritanniens myndighet för konkurrens och marknader granskar AI, studie visar på integritetsproblem i AI, nya stämningar mot AI-operatörer

OpenAI har lanserat DALL·E 3, en AI-baserad bildskapare som kan skapa unika bilder från en enkel konversation. Funktionen är för närvarande endast tillgänglig för ´Plus´ och ´Enterprise´-användare. OpenAI rapporterar att de använder ett säkerhetssystem för att begränsa skapandet av skadligt innehåll. Storbritanniens myndighet för konkurrens och marknader (CMA) har nyligen utgivit en rapport om konkurrens inom AI-industrin. En studie utförd av en datavetenskapsprofessor vid ETH Zürich visade att språkmodeller kan dra slutsatser om personlig information om användare. Slutligen har flera rättighetshavare fortsatt att kämpa mot AI-verktyg, med flera rättsfall som pågår.

Direktlänk Dela Lexology.com fördjupade 30 oktober

AI i konsten: Utforskar mörka korridorer och skapar debatt

AI genererar nu bilder överallt, från sociala medier till företagslogotyper och bilderböcker. Internationella konstnärer undersöker AI:s inverkan på kultur och politik, långt bortom dess relation till deras konstnärliga praktik. Konstnären Holly Herndon och hennes partner Mathew Dryhurst har blivit kända för sitt banbrytande arbete inom maskininlärning, programvara och musik. Deras forskningsprojekt, i samarbete med Arts Technologies-teamet vid Serpentine Galleries i London, kommer att visas nästa år. Projektet utforskar vad det innebär att vara konstnär i AI-eran. En annan viktig AI-konstnär är Trevor Paglen, som tillsammans med AI-forskaren Kate Crawford har utvecklat utställningen Training Humans.

Direktlänk Dela Prestige Online fördjupade 29 oktober

Ny Beatles-låt med John Lennons röst släpps nästa vecka

Beatles-fans kan snart få höra en ny låt från bandet, med hjälp av John Lennons röst och artificiell intelligens. Skivbolaget Universal Music Group meddelade att låten ´Now and Then´, som beskrivs som den sista Beatles-låten, kommer att släppas nästa vecka. Låten innehåller också inspelningar från överlevande medlemmar Paul McCartney och Ringo Starr, samt den avlidne George Harrison. ´Now and Then´ härstammar från slutet av 1970-talet då Lennon spelade in en hemdemo i New York City. Låten kommer att släppas över hela världen kl. 1400 GMT den 2 november.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 27 oktober

YouTube utvecklar AI-verktyg för att härma musikartisters röster

Google utvecklar genom YouTube ett AI-verktyg som låter användare härma röster från sina favoritmusikartister. Verktyget skulle låta användare införliva sina favoritmusikers röster i sina egna videor. Tjänsten kommer att lanseras som ett betatest till vissa användare inom en snar framtid. Just nu förhandlar YouTube med skivbolag för att skapa en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Dock finns det fortfarande bekymmer kring potentiell missbruk och spridning av felinformation genom sådana verktyg, och det kan vara svårt att övertyga artister att hoppa på detta eftersom riskerna med AI-teknologier fortfarande är höga.

Direktlänk Dela The Times of India fördjupade 23 oktober

TikTok lanserar sin musikstreamingtjänst i nya territorier men saknar fortfarande Universal Music Group

Den länge diskuterade musikstreamingtjänsten TikTok Music kommer äntligen ut ur beta med helt nya funktioner. TikTok Music, en premium musikstreamingtjänst från videodelningsplattformen, är nu tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. Detta följer efter lanseringen av tjänsten i Brasilien och Indonesien. TikToks musiktjänst har partnerskap med alla stora skivbolag i Brasilien och Indonesien. Det innebär att prenumeranter kan lyssna på alla de största artisterna och albumen från Sony Music, Warner Music Group och Universal Music Group. Men det verkar som att de ännu inte lyckats teckna ett avtal med Universal Music Group för sina nya territorier. Det innebär att för närvarande endast musik från Sony Music Group och Warner Music Group är tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. TikTok sa: ´Vi är i aktiva diskussioner med Universal. Vårt mål är att erbjuda våra användare en fullständig katalog av musik.´

Direktlänk Dela RouteNote fördjupade 20 oktober

Universal Music Group stämmer AI-företaget Anthropic för upphovsrättsintrång

Stora skivbolaget Universal Music Group och andra musikförläggare har stämt artificiell intelligensföretaget Anthropic för att ha distribuerat upphovsrättsskyddade låttexter med sin AI-modell Claude 2. Deras klagomål hävdar att Claude 2 kan uppmanas att distribuera nästan identiska låttexter till låtar som Katy Perrys ´Roar´, Gloria Gaynors ´I Will Survive´ och Rolling Stones ´You Can´t Always Get What You Want´. De anklagar även att Claude 2:s resultat använder fraser mycket liknande befintliga låttexter, även när de inte uppmanas att återskapa låtar. Anthropic anklagas för att inte bara distribuera upphovsrättsskyddat material utan tillstånd, utan att det använde dessa för att träna sina språkmodeller.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 19 oktober

Universal Music Group leder stämning mot AI-utvecklare för obehörig användning av musik

Universal Music Group (UMG) leder en stämning mot AI-utvecklaren Anthropic, med anklagelser om obehörig användning av dess musik för att träna AI-modeller. Detta markerar den första stora stämningen från musikindustrin mot en AI-utvecklare. UMG kräver $75 miljoner i skadestånd. Även Concord Music Group, ABKCO, Worship Together Music, Plaintiff Capital CMG och andra ´förläggare´ ansluter sig till stämningen och anklagar Anthropic för att matat in låtar från artister de representerar i sina AI-modeller utan tillstånd. Advokaterna för förläggarna kräver att Anthropic betalar förläggarnas rättegångskostnader, förstör allt intrångsmaterial och avslöjar hur dess AI-modell tränades, samt betalar en finansiell straff på upp till $150,000 per intrångsverk.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 19 oktober

Universal Music stämmer AI-företag för upphovsrättsintrång

Universal Music Group, Concord Music Group och ABKCO har stämt AI-företaget Anthropic för att ha kopierat och distribuerat texter från minst 500 låtar av artister som Katy Perry, The Rolling Stones och Beyoncé. Detta är den första stämningen från en musikförläggare mot ett AI-företag för användning av låttexter. Förläggarna hävdar att Anthropic, som stöds av Amazon, undergräver den befintliga marknaden genom att använda deras material utan samtycke eller betalning. De söker en domstolsorder för att blockera Anthropic från att fortsätta använda deras upphovsrättsskyddade material och upp till $150 000 i skadestånd per intrång.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 19 oktober

Riffusion säkrar 4 miljoner dollar i investeringar, med Chainsmokers som rådgivare

Riffusion, en applikation som ursprungligen skapades som ett gratis och öppet verktyg för att skapa musik från visuella signaler, har nyligen säkrat en investering på 4 miljoner dollar efter att dess skapare omvandlade den till ett kommersiellt företag. Utvecklarna Seth Forsgren och Hayk Martiros byggde ursprungligen Riffusion som ett hobbyprojekt. Sedan dess har det dragit till sig intresse från teknikföretag som Meta, Google och ByteDance. Den senaste finansieringsrundan leddes av Greycroft Partner med deltagande från South Park Commons och Sky9. Dessutom har musikduon ´The Chainsmokers´ kopplat upp sig med projektet som rådgivare.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 17 oktober

USA:s senatorer föreslår lagstiftning för att skydda mot AI-genererade repliker

Amerikanska senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis har presenterat ett diskussionsutkast till lagstiftning för att skydda skapare och individer från spridningen av AI-genererade repliker utan deras samtycke. Lagförslaget, kallat NO FAKES Act, skulle ge både kändisar och vanliga människor rättslig återkallning för obehörig AI-replikering av deras likhet. Diskussionen kommer i kölvattnet av att AI blivit ett hett ämne inom musik-, film- och tv-industrin, med låtar som har röstklonade sånger av artister som Drake, The Weeknd och Bad Bunny som har gått virala i år.

Direktlänk Dela Office of Senator Tom Carper fördjupade 14 oktober

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare