» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 127 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «
Universal Music Group, även känd som UMG, är världens ledande musikbolag. Det grundades 1934 och har sitt huvudkontor i Santa Monica, Kalifornien. UMG ägs av det franska företaget Vivendi och har en imponerande lista över artister och band, inklusive några av de största namnen inom musikindustrin. Bolaget är verksamt inom flera områden, såsom musikinspelning, musikpublicering, marknadsföring och artistutveckling. Dessutom samarbetar UMG med andra branscher, som film och mode, för att skapa och sprida musikinnehåll. Universal Music Group är en viktig aktör på den globala musikscenen och fortsätter att forma musikindustrin.
Senaste nytt kring Universal Music Group
Google DeepMind´s Lyria kommer att möjliggöra för genomsnittliga YouTube-användare att lägga till unik AI-driven musik till sina korta videoinnehåll. Detta är möjligt tack vare Dream Track for Shorts, ett samarbete mellan YouTube, Google´s DeepMind AI forskningslabb och flera populära musiker som Charlie Puth, T-Pain, John Legend och Sia. Användare kan lägga till låtar till sina YouTube Shorts från en omfattande musikkatalog. Dream Track for Shorts utmanar användare att bli kreativa med processen, med hjälp av konstnärspartnerskap och användares bekantskap med konversationsprompter. Funktionen har ännu inte rullats ut till allmänheten över geografier.

Sony Music saknas i YouTubes AI-röstkloningsexperiment ´Dream Track´
YouTube har lanserat ett nytt experiment, ´Dream Track´, som möjliggör för skapare att klonar röster från kända stjärnor med hjälp av AI-teknik. Röster från flera välkända artister som är kontrakterade till Warner Music Group och Universal Music Group finns tillgängliga på plattformen. Sony Music Entertainment, världens näst största skivbolag, har dock inte gett något godkännande till experimentet. Sony Music har varit i diskussioner med YouTube om licensiering av ´Dream Track´, men har ännu inte gått med på att delta. Detta trots att Sony Music har visat intresse för att experimentera med generativ AI-musikplattformar, som nyligen meddelat i ett projekt med David Gilmour, The Orb och AI-företaget Vermillio.
Google DeepMind skapar AI för att generera musik
Google DeepMind har utvecklat en ny modell, Lyria, som kan skapa musik med instrument och sång i olika genrer. YouTube och Google DeepMind samarbetar på två AI-experiment för musik, inklusive Dream Track, som låter användare skapa 30-sekunders soundtracks för YouTube Shorts i stil med sina favoritartister. DeepMind använder också SynthID för att märka AI-genererat ljud på ett sätt som är ohörbart för människor, och detta vattenmärke kan användas för att spåra ursprunget till AI-genererad musik och förhindra missbruk. Dream Track är redan i händerna på några YouTubers, och den skapar 30-sekunders spår som imiterar artister som Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan och Papoose.
Konstnärer vädjar till USA:s regering om skydd mot AI-hot
Konstnärer, musiker och författare vädjar till USA:s regering att skydda deras upphovsrätt mot hotet från artificiell intelligens (AI). De är oroliga för att AI kan replikera deras verk utan tillstånd eller kompensation. Teknikföretag, däremot, är generellt nöjda med status quo som låter dem använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. Shira Perlmutter, chef för USA:s upphovsrättskontor, har ännu inte tagit ställning och lyssnar på alla parter i frågan om upphovsrättsreformer behövs för AI-verktyg. Upphovsrättskontoret har fått nästan 10 000 kommentarer om frågan.
Kreativa yrkesverksamma vädjar till USA:s regering om skydd mot AI-hot
Countryartister, romanförfattare, videospelskonstnärer och röstskådespelare vädjar till den amerikanska regeringen om lättnader från hotet som artificiell intelligens (AI) utgör för deras försörjning. Teknikföretag är generellt nöjda med status quo, som låter dem använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. USA:s copyrightbyrå tar emot kommentarer om huruvida copyrightreformer behövs för AI-verktyg. Hittills har copyrightkrav för helt maskinproducerat innehåll avvisats. Men frågan är om det finns en punkt där det finns tillräckligt mycket mänskligt engagemang i att styra uttryckselementen i resultatet att människan kan anses ha bidragit till författarskapet.
Konstnärer och teknikföretag i konflikt om AI:s inverkan på upphovsrätt
Konstnärer inom olika områden, inklusive landsångare, romanförfattare och röstskådespelare, vädjar till den amerikanska regeringen om skydd mot hotet från artificiell intelligens (AI) mot deras försörjning. De är oroliga för att deras verk ska replikeras av AI utan ersättning eller tillstånd. Teknikföretag är dock generellt nöjda med status quo, som tillåter dem att använda publicerade verk för att förbättra deras AI-system. Shira Perlmutter, den amerikanska upphovsrättsregistret, har ännu inte tagit ställning men lyssnar på alla parter när hennes kontor överväger om upphovsrättsreformer behövs för en ny era av generativa AI-verktyg.
Countrymusiker, romantiska författare, videospelskonstnärer och röstskådespelare vädjar till USA:s regering att snabbt lindra hotet som artificiell intelligens utgör för deras levebröd. Teknikföretag är i allmänhet nöjda med status quo, som har gjort det möjligt för dem att använda publicerade verk för att förbättra sina AI-system. USA:s högsta upphovsrättsansvarige har ännu inte tagit ställning. Frågan är om det finns tillräckligt med mänskligt engagemang i styrningen av AI för att människan kan anses ha bidragit till författarskapet. Copyright Office har fått nästan 10 000 kommentarer om detta.
Google avslöjar AI-verktyg som skapar låtar i stilen av kända sångare
Google har avslöjat ett experimentellt AI-verktyg, Dream Track, som skapar original låtar i stilen av utvalda kända sångare. Verktyget är bland flera nya utvecklingar som teknikjätten presenterade på torsdagen vid skärningspunkten mellan musik och AI. Nio artister, inklusive Charlie Puth och John Legend, har anslutit sig till Googles projekt. Företaget testar Dream Track (som för närvarande endast kan användas i YouTube Shorts) i kombination med andra AI-musikverktyg. Dessa verktyg är under utveckling med Googles dotterbolag DeepMind med hjälp av AI-musikgenereringsmodellen Lyria. Google har avtal på plats med alla nio deltagande sångare för Dream Track-experimentet och arbetar med UMG och andra musikindustrins partners för att monetarisera tekniken.
AI-musikgeneratorn Lyria från Google DeepMind kan skapa låtar i kända artisters stil
Google DeepMind har lanserat Lyria, deras mest avancerade AI-musikgenereringsmodell hittills, som kan skapa 30-sekunders YouTube Shorts i stil med artister som T-Pain, Sia, Demi Lovato och Troye Sivan. Användare kan skriva in ett ämne och välja en artist, och verktyget skriver texten, producerar bakgrundsspåret och sjunger låten i den valda musikerns stil. Dessa AI-verktyg är främst avsedda att hjälpa till att odla idéer och testa nya sätt för artister att koppla upp sig med sina fans. Generativ AI skapar dock en digital minfält när det gäller upphovsrätt.
YouTube lanserar AI-drivet verktyg för att skapa musik i kända artisters stil
YouTube lanserar ett nytt AI-drivet verktyg, ´Dream Track´, som låter användare skapa ljudinspelningar i stil med några av dagens mest kända musiker, inklusive John Legend, Demi Lovato, T-Pain och Sia. Verktyget gör det möjligt för användare att generera korta spår på upp till 30 sekunder i rösten och stilen hos en deltagande artist. Vid lansering kommer cirka 100 skapare i USA att ha tillgång till verktyget. Det kommer att vara begränsat till YouTube Shorts, plattformens korta videodelningsfunktion. Lanseringen kommer när YouTube, som ägs av Alphabet, försöker dra nytta av korsningen mellan AI-teknik och musik.
YouTube och Google DeepMind utvecklar AI-musikexperiment
YouTube har meddelat nya AI-musikexperiment som de utvecklar tillsammans med Google´s DeepMind. Det mest intressanta testet är Dream Track i YouTube Shorts. Användaren skriver en idé i skaparprompten och väljer en deltagande artist, sedan producerar den ett originalmusikstycke på upp till 30 sekunder med den AI-genererade rösten av den artisten. Nio artister har gått med på att samarbeta med Dream Track-experimentet: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan. Dream Track drivs av Lyria, Google DeepMinds mest avancerade musikgenerationsmodell hittills. Verktyget är för närvarande endast tillgängligt för en liten grupp artister och skapare.
Google avtäcker sin mest avancerade AI-musikmodell, Lyria
Google har avtäckt sin mest avancerade musikgenereringsmodell hittills, kallad Lyria, som utvecklats av Google DeepMind. Lyria är utformad för att generera högkvalitativ musik med instrument och sång, och ger användarna mer nyanserad kontroll över utdatastilen och prestanda. Google har också släppt detaljer om två nya AI-experiment i partnerskap med YouTube. Det första experimentet, Dream Track, är ett experiment med YouTube Shorts. Det andra experimentet fokuserar på en uppsättning Music AI-verktyg som Google säger att det designar med artister, låtskrivare och producenter för att hjälpa till att förstärka deras kreativa processer.
YouTube lanserar AI-drivet musikskapande verktyg ´Dream Track´
YouTube introducerar en innovativ funktion kallad ´Dream Track´, som låter utvalda ´Shorts´-skapare i USA skapa originalmusikklipp med AI-genererade röster från kända artister. Funktionen drivs av Google DeepMinds mest avancerade musikgenereringsmodell, Lyria. Bland artisterna som medverkar finns Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Sia, T-Pain, Troye Sivan, Papoose och Alec Benjamin. YouTube har också lanserat en policy som kräver att skapare avslöjar om de har laddat upp modifierat eller syntetiskt innehåll som ser realistiskt ut, inklusive videor som använder AI-verktyg.
YouTube lanserar AI-experiment med röstkloner av kända artister
YouTube lanserar en ny funktion, Dream Track, som låter utvalda användare skapa musik med AI-genererade vokaler från flera framstående artister, bland annat Demi Lovato, Charli XCX, John Legend och Troye Sivan. Experimentet låter användare göra en låtförfrågan genom att beskriva egenskaper som låtens stämning eller koncept, och AI:n genererar musiken. Dream Track låter nio artister låna ut sina röster och kommer endast att vara tillgängligt för en liten grupp användare. YouTube meddelade också att de kommer att lansera fler AI-musikverktyg senare i år.
YouTube testar AI-genererade sångröster av kända artister i begränsad provning
YouTube har inlett ett samarbete med musikartister som John Legend och Sia för att erbjuda AI-genererade versioner av deras sångröster som soundtracks för skaparvideor. Med en musikgenereringsmodell skapad av Googles AI-enhet producerar den Google-ägda videoplattformen unika 30-sekundersklipp i en begränsad testning. Experimentet, kallat Dream Track, har öppnats för en liten grupp amerikanska skapare som använder dess Shorts-funktion. YouTube planerar också att producera AI-genererade resultat som att nynna en melodi och omvandla den till en gitarriff, eller att ta en poplåt och göra den till en reggaetonlåt, och hoppas kunna testa sådana verktyg senare i år. Dream Track-provningen drivs av Lyria, en musikgenererings AI-modell skapad av Google DeepMind, Googles AI-enhet baserad i London.
YouTube lanserar AI-musikverktyg och möjliggör borttagning av deepfake-innehåll
YouTube meddelade att musikpartners kan begära borttagning av deepfake-innehåll baserat på deras artisters sång- eller rappstämmor. Denna möjlighet kommer initialt endast att vara tillgänglig för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes tidiga AI-musikexperiment. YouTube presenterade sitt ´Music AI Incubator´ i augusti med Universal Music Group och en grupp artister och producenter inklusive Anitta, ABBA:s Björn Ulvaeus och Max Richter. Det första experimentet kallas ´Dream Track in YouTube Shorts´ och använder teknik från Googles AI-fokuserade dotterbolag DeepMind. Nio artister gör AI-genererade versioner av sina röster tillgängliga för en liten grupp utvalda amerikanska skapare att använda i sina YouTube Shorts-videor.
Stability AI:s vice VD avgår över tvist om upphovsrätt och AI-träning
Ed Newton-Rex, tidigare vice VD för ljud på Stability AI, har avgått från sin position på grund av sitt engagemang för att skydda konstnärers upphovsrätt och hans tidigare arbetsgivares ståndpunkt att träna maskininlärningsmodeller på upphovsrättsskyddat material är lagligt. Stability AI och liknande företag utvecklar AI-system som kan generera syntetiskt innehåll från naturliga språkkonversationer med användare, ofta tränade på stora mängder information skrapad från internet. Enligt Newton-Rex kan dagens generativa AI-modeller tydligt användas för att skapa verk som konkurrerar med de upphovsrättsskyddade verken de tränas på. Denna fråga förblir olöst.
YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll
YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för att musikpartners ska kunna begära att innehåll som ´imiterar en artists unika sång- eller rappstil´ tas bort från plattformen. Detta nya system kommer att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube har även inlett ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom har YouTubes moderbolag, Google, rapporterats vara i samtal med både UMG och Warner Music Group (WMG) för att utveckla en produkt som skulle göra det möjligt för rättighetsinnehavare att samla in betalning på intäkter genererade av fan-skapade AI-djupa fejk. YouTube meddelade också en ny policy som kommer att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till streaming-sajten.
YouTube utvecklar system för att ta bort AI-genererat musikinnehåll
YouTube, som ägs av Alphabet, meddelade att det utvecklar ett system för musikpartners att begära borttagning av innehåll på sin plattform som ´imiterar en artists unika sång- eller rappröst´. För tillfället kommer detta nya borttagningssystem att vara tillgängligt för skivbolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes AI-musikexperiment. YouTube bildade ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) i augusti för att gemensamt utveckla AI-musikverktyg. Dessutom kommer YouTube att kräva att skapare märker AI-genererat innehåll som sådant när de laddar upp det till strömningssajten.
YouTube inför riktlinjer för AI-genererade deepfakes
YouTube kommer att införa två uppsättningar riktlinjer för AI-genererade deepfakes: en mycket strikt uppsättning för att skydda plattformens musikindustrins partners och en annan, lösare uppsättning för alla andra. YouTube kommer att kräva att skapare börjar märka ´realistiskt´ AI-genererat innehåll när de laddar upp videor. Straffen för att inte märka AI-genererat innehåll korrekt kan variera, men kan inkludera nedtagningar och demonetisering. YouTube kommer att tillåta att folk begär borttagning av videor som ´simulerar en identifierbar individ, inklusive deras ansikte eller röst´.
YouTube experimenterar med AI-verktyg för att förbättra innehållsskapande och tittarinteraktion
YouTube testar två nya AI-funktioner, inklusive en chatbot i stil med Google´s Bard. Den första funktionen låter innehållsskapare sammanfatta kommentarsektionerna på sina långformade videor till enkla teman. Funktionen kommer att vara begränsad till ett litet antal videor på engelska med stora kommentarsektioner. YouTube Premium-användare kan få tillgång till den nya funktionen genom att helt enkelt välja att delta i tjänsten. Den andra funktionen är en AI-chatbot som låter tittare få mer insikter om en video utan att avbryta uppspelningen. Funktionen kommer att vara tillgänglig för ett litet antal användare i utvalda videor.
AI förändrar musikindustrin
Artificiell intelligens (AI) omformar musikindustrin, från kreativa processer till produktion och konsumtion av musik. Tekniker som autotune har blivit omvälvande för många artister, och AI kan förvandla röster för att efterlikna favoritartister. Detta väcker frågor om branschens framtid. Musikingenjören Johny Edouard hos Eastmain Studio i Rochester har funnit AI-verktyg användbara för att påskynda mixning och masteringprocesser. Han erkänner dock att AI kan utgöra ett hot mot traditionella färdigheter. Universal Music Group har visat medvetenhet om de utmaningar som AI-teknik ställer, med ett engagemang för att samarbeta med företag för att skydda artisträttigheter.
AI-genererade Johnny Cash-covers skapar ingen upprördhet
När den Texasbaserade copywritern Dustin Ballard släppte en cover på Aqua´s hit ´Barbie Girl´ i somras med hjälp av en AI-genererad version av Johnny Cashs röst, blev han överraskad av reaktionerna. Ballard, som är känd för att skapa udda musikmixar, förväntade sig mer kritik. Trots detta var responsen på hans AI Johnny Cash som sjöng Taylor Swifts ´Blank Space´ återigen överväldigande positiv. Ballard har använt AI för att skapa sina största hits sedan 2020. Användningen av AI för att efterlikna musikartisternas röster har dock skapat kontrovers, med Universal Music Group som lyckades få Spotify och Apple att dra tillbaka ´Heart on My Sleeve´, ett spår skapat av en anonym producent som använde AI för att efterlikna Drakes röst.
AI-företag kan inte undgå rättsprocess om upphovsrätt
En federal domare i San Francisco har beslutat att AI-företaget Stability AI inte kan avfärda ett mål som hävdar att det har ´tränat´ sin plattform på upphovsrättsskyddade bilder. Domaren, William Orrick, tillät målet att gå vidare med sin kärnpåstående: att Stability AI byggde sina verktyg genom att utnyttja stora mängder upphovsrättsskyddade verk. Målet inleddes av konstnärerna Sarah Andersen, Kelly McKernan och Karla Ortiz mot Stability AI Ltd. över dess Stable Diffusion - en AI-driven bildgenerator. Målet riktade sig även mot Midjourney Inc. och DeviantArt Inc., två företag som använder Stable Diffusion som grund för sina egna bildgeneratorer.
OpenAI lanserar DALL·E 3, Storbritanniens myndighet för konkurrens och marknader granskar AI, studie visar på integritetsproblem i AI, nya stämningar mot AI-operatörer
OpenAI har lanserat DALL·E 3, en AI-baserad bildskapare som kan skapa unika bilder från en enkel konversation. Funktionen är för närvarande endast tillgänglig för ´Plus´ och ´Enterprise´-användare. OpenAI rapporterar att de använder ett säkerhetssystem för att begränsa skapandet av skadligt innehåll. Storbritanniens myndighet för konkurrens och marknader (CMA) har nyligen utgivit en rapport om konkurrens inom AI-industrin. En studie utförd av en datavetenskapsprofessor vid ETH Zürich visade att språkmodeller kan dra slutsatser om personlig information om användare. Slutligen har flera rättighetshavare fortsatt att kämpa mot AI-verktyg, med flera rättsfall som pågår.
AI i konsten: Utforskar mörka korridorer och skapar debatt
AI genererar nu bilder överallt, från sociala medier till företagslogotyper och bilderböcker. Internationella konstnärer undersöker AI:s inverkan på kultur och politik, långt bortom dess relation till deras konstnärliga praktik. Konstnären Holly Herndon och hennes partner Mathew Dryhurst har blivit kända för sitt banbrytande arbete inom maskininlärning, programvara och musik. Deras forskningsprojekt, i samarbete med Arts Technologies-teamet vid Serpentine Galleries i London, kommer att visas nästa år. Projektet utforskar vad det innebär att vara konstnär i AI-eran. En annan viktig AI-konstnär är Trevor Paglen, som tillsammans med AI-forskaren Kate Crawford har utvecklat utställningen Training Humans.
Ny Beatles-låt med John Lennons röst släpps nästa vecka
Beatles-fans kan snart få höra en ny låt från bandet, med hjälp av John Lennons röst och artificiell intelligens. Skivbolaget Universal Music Group meddelade att låten ´Now and Then´, som beskrivs som den sista Beatles-låten, kommer att släppas nästa vecka. Låten innehåller också inspelningar från överlevande medlemmar Paul McCartney och Ringo Starr, samt den avlidne George Harrison. ´Now and Then´ härstammar från slutet av 1970-talet då Lennon spelade in en hemdemo i New York City. Låten kommer att släppas över hela världen kl. 1400 GMT den 2 november.
YouTube utvecklar AI-verktyg för att härma musikartisters röster
Google utvecklar genom YouTube ett AI-verktyg som låter användare härma röster från sina favoritmusikartister. Verktyget skulle låta användare införliva sina favoritmusikers röster i sina egna videor. Tjänsten kommer att lanseras som ett betatest till vissa användare inom en snar framtid. Just nu förhandlar YouTube med skivbolag för att skapa en ömsesidigt fördelaktig överenskommelse. Dock finns det fortfarande bekymmer kring potentiell missbruk och spridning av felinformation genom sådana verktyg, och det kan vara svårt att övertyga artister att hoppa på detta eftersom riskerna med AI-teknologier fortfarande är höga.
TikTok lanserar sin musikstreamingtjänst i nya territorier men saknar fortfarande Universal Music Group
Den länge diskuterade musikstreamingtjänsten TikTok Music kommer äntligen ut ur beta med helt nya funktioner. TikTok Music, en premium musikstreamingtjänst från videodelningsplattformen, är nu tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. Detta följer efter lanseringen av tjänsten i Brasilien och Indonesien. TikToks musiktjänst har partnerskap med alla stora skivbolag i Brasilien och Indonesien. Det innebär att prenumeranter kan lyssna på alla de största artisterna och albumen från Sony Music, Warner Music Group och Universal Music Group. Men det verkar som att de ännu inte lyckats teckna ett avtal med Universal Music Group för sina nya territorier. Det innebär att för närvarande endast musik från Sony Music Group och Warner Music Group är tillgänglig i Australien, Singapore och Mexiko. TikTok sa: ´Vi är i aktiva diskussioner med Universal. Vårt mål är att erbjuda våra användare en fullständig katalog av musik.´
Universal Music Group stämmer AI-företaget Anthropic för upphovsrättsintrång
Stora skivbolaget Universal Music Group och andra musikförläggare har stämt artificiell intelligensföretaget Anthropic för att ha distribuerat upphovsrättsskyddade låttexter med sin AI-modell Claude 2. Deras klagomål hävdar att Claude 2 kan uppmanas att distribuera nästan identiska låttexter till låtar som Katy Perrys ´Roar´, Gloria Gaynors ´I Will Survive´ och Rolling Stones ´You Can´t Always Get What You Want´. De anklagar även att Claude 2:s resultat använder fraser mycket liknande befintliga låttexter, även när de inte uppmanas att återskapa låtar. Anthropic anklagas för att inte bara distribuera upphovsrättsskyddat material utan tillstånd, utan att det använde dessa för att träna sina språkmodeller.
Universal Music Group leder stämning mot AI-utvecklare för obehörig användning av musik
Universal Music Group (UMG) leder en stämning mot AI-utvecklaren Anthropic, med anklagelser om obehörig användning av dess musik för att träna AI-modeller. Detta markerar den första stora stämningen från musikindustrin mot en AI-utvecklare. UMG kräver $75 miljoner i skadestånd. Även Concord Music Group, ABKCO, Worship Together Music, Plaintiff Capital CMG och andra ´förläggare´ ansluter sig till stämningen och anklagar Anthropic för att matat in låtar från artister de representerar i sina AI-modeller utan tillstånd. Advokaterna för förläggarna kräver att Anthropic betalar förläggarnas rättegångskostnader, förstör allt intrångsmaterial och avslöjar hur dess AI-modell tränades, samt betalar en finansiell straff på upp till $150,000 per intrångsverk.
Universal Music stämmer AI-företag för upphovsrättsintrång
Universal Music Group, Concord Music Group och ABKCO har stämt AI-företaget Anthropic för att ha kopierat och distribuerat texter från minst 500 låtar av artister som Katy Perry, The Rolling Stones och Beyoncé. Detta är den första stämningen från en musikförläggare mot ett AI-företag för användning av låttexter. Förläggarna hävdar att Anthropic, som stöds av Amazon, undergräver den befintliga marknaden genom att använda deras material utan samtycke eller betalning. De söker en domstolsorder för att blockera Anthropic från att fortsätta använda deras upphovsrättsskyddade material och upp till $150 000 i skadestånd per intrång.
Riffusion säkrar 4 miljoner dollar i investeringar, med Chainsmokers som rådgivare
Riffusion, en applikation som ursprungligen skapades som ett gratis och öppet verktyg för att skapa musik från visuella signaler, har nyligen säkrat en investering på 4 miljoner dollar efter att dess skapare omvandlade den till ett kommersiellt företag. Utvecklarna Seth Forsgren och Hayk Martiros byggde ursprungligen Riffusion som ett hobbyprojekt. Sedan dess har det dragit till sig intresse från teknikföretag som Meta, Google och ByteDance. Den senaste finansieringsrundan leddes av Greycroft Partner med deltagande från South Park Commons och Sky9. Dessutom har musikduon ´The Chainsmokers´ kopplat upp sig med projektet som rådgivare.
USA:s senatorer föreslår lagstiftning för att skydda mot AI-genererade repliker
Amerikanska senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis har presenterat ett diskussionsutkast till lagstiftning för att skydda skapare och individer från spridningen av AI-genererade repliker utan deras samtycke. Lagförslaget, kallat NO FAKES Act, skulle ge både kändisar och vanliga människor rättslig återkallning för obehörig AI-replikering av deras likhet. Diskussionen kommer i kölvattnet av att AI blivit ett hett ämne inom musik-, film- och tv-industrin, med låtar som har röstklonade sånger av artister som Drake, The Weeknd och Bad Bunny som har gått virala i år.
USA föreslår lag mot AI-genererade deepfakes av artister
En ny tvärpolitisk senatsförslag i USA, kallad No FAKES Act, syftar till att ge större juridiskt skydd till skådespelare och inspelningsartister genom att avskräcka användningen av AI-genererade deepfakes utan deras tillstånd. Om den godkänns skulle de som producerar AI-deepfakes kunna hållas ansvariga i civilrättsliga krav om den ursprungliga artisten skulle förfölja rättsliga åtgärder över obehörig användning av deras likhet. Lagförslaget sponsrades av senatorerna Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar och Thom Tillis. Universal Music Group har uppmanat streamingtjänster att ta bort musik som innehåller deras artisters röster utan tillstånd.
AI-verktyg för kreatörer rullas ut av Google och Meta, men väcker oro
Sångaren Charlie Puth använde nyligen ett AI-verktyg från Google för att skriva en låt. Samtidigt presenterade YouTube ett AI-verktyg som rekommenderar videoidéer till skapare och en funktion som omvandlar korta skriftliga förslag till videobakgrunder. Meta, tidigare Facebook, har också presenterat en rad AI-funktioner, inklusive AI-bilder och redigeringsverktyg. Men i takt med att AI-verktyg blir mainstream växer oron bland konstnärer om hur deras arbete används och om de kommer att få betalt eller skyddas. Detta leder till en ökad efterfrågan på regleringar.
YouTube avslöjar nya AI-verktyg för att stärka innehållsskapare
YouTube avslöjade en rad nya AI-verktyg vid sitt Made on YouTube-evenemang i New York. Bland de nya verktygen finns Dream Screen, som gör att skapare av YouTube Shorts kan generera video eller bakgrunder för video genom att skriva in en idé i en prompt. YouTube meddelade också att Shorts-videor nu får 70 miljarder dagliga visningar, upp från 50 miljarder i januari. Plattformen presenterade också en ny mobilapp kallad YouTube Create, som erbjuder video redigeringsverktyg. Appen är gratis och finns tillgänglig i betaversion på Android-enheter i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Indien, Indonesien, Singapore och Sydkorea. YouTube tillkännagav också att det kommer att introducera Aloud, ett AI-drivet verktyg för omedelbar dubbning, och en AI-assistent för dess Creator Music-ljudbibliotek. Dessutom kommer YouTube Studio-verktyget att integrera generativ AI nästa år för att hjälpa skapare att brainstorma.
Framtiden för marknadsföring i underhållningsbranschen diskuterades på Variety’s Entertainment and Technology summit
Ledare från Mattel, YouTube, Universal Pictures, Google, Amazon och andra samlades på Variety’s Entertainment and Technology summit för att diskutera framtidens marknadsföring inom underhållningsbranschen. Diskussioner kretsade kring artificiell intelligens, fan-fokuserad tillväxt på sociala medieplattformar som YouTube och TikTok samt den enorma framtiden för onlinespel. Mattel´s VD Ynon Kreiz avslöjade att företagets långsiktiga strategi innefattar att hantera dess immateriella egendom som underhållningsfranchiser snarare än bara leksaker. Fler filmer och shower baserade på Mattel´s varumärken är under utveckling, inklusive ”Hot Wheels” från JJ Abrams, en film baserad på spelet Rock ’Em Sock ’Em med Vin Diesel och ”Polly Pocket” från författaren och regissören Lena Dunham.
Kända författare stämmer OpenAI för upphovsrättsintrång
Kända författare som George R.R. Martin, Jodi Picoult, Jonathan Franzen och George Saunders har gått samman för att stämma OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, för att ha använt deras verk för att träna sina AI-verktyg utan att betala för det. Stämningen, som leds av författargruppen Authors Guild, anklagar OpenAI för att ha kopierat författarnas verk ´i grossist, utan tillstånd eller hänsyn´ och för att ha använt det för att träna sina ´stora språkmodeller´. Författarna kräver skadestånd för ´förlorad möjlighet att licensiera sina verk´ och en injunktion mot OpenAI för att hindra det från att fortsätta använda deras verk i sin träningsdata.
Rättslig strid mellan OpenAI och Sarah Silverman kan definiera AI:s roll i upphovsrätt
Komikern Sarah Silvermans stämningsansökan mot OpenAI, skaparen av ChatGPT, ses av många som ett testfall för hur domstolar tolkar upphovsrätten i AI-eran. Målet är betydande för rättighetsinnehavare inom underhållning, eftersom en av dess huvudmål är att få en amerikansk federal domstol att fastställa att när en AI-algoritm tränas på upphovsrättsskyddat material utan ägarens tillstånd, är det i sig en kränkning av upphovsrätten. Universal Music Group (UMG) ordförande och VD Sir Lucian Grainge har tidigare uttryckt att mycket av den senaste generativa AI tränas på upphovsrättsskyddat material, vilket klart bryter mot konstnärers och skivbolags rättigheter.
AI-genererad duett av Drake och The Weeknd skickad för Grammy-övervägande
Drake och The Weeknds AI-genererade duett ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Låten skapades av en okänd individ, känd som Ghostwriter, som kombinerade datorgenererade sångframträdanden med mänsklig kreativitet. Inspelningen försvarades av Recording Academy CEO Harvey Mason Jr, som sa att den är absolut berättigad eftersom en människa skrev den. Låten har lämnats in för övervägande i två kategorier: Årets låt och Bästa raplåt. Debatten kring ´Heart on My Sleeve´ belyser den föränderliga kopplingen mellan teknologi och musikindustrin.
AI-genererad låt av Drake och The Weeknd inlämnad för Grammy-övervägande utan deras medverkan
En AI-genererad samarbete mellan Drake och The Weeknd med titeln ´Heart on My Sleeve´ har lämnats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Vad som dock skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Recording Academy CEO Harvey Mason Jr. försvarade inlämningen, med motiveringen att den är berättigad eftersom den skrevs av en människa. Låten har lagts fram för övervägande i både kategorin Årets låt och Bästa raplåt. Medan texterna faktiskt skapades av Ghostwriter, genererades de vokala framträdandena helt av artificiell intelligens. Ett stort hinder för ´Heart on My Sleeve´ är Grammys krav på ´generation distribution´. Låtar måste ha en bred lansering, tillgänglig genom olika distributionskanaler. Efter en första visning på YouTube och streamingplattformar försvann spåret på grund av nedtagning av Universal Music Group, skivbolaget som representerar Drake och The Weeknd. Denna situation har väckt en debatt om berättigande av AI-genererat innehåll för Grammy-erkännande.
Grammy-chefen Harvey Mason Jr. har klargjort att den virala låten ´Heart on My Sleeve´, som använder AI-teknik för att efterlikna rösterna hos Drake och Weeknd, inte är berättigad till Grammy-priser. Trots att låten skrevs av en mänsklig skapare, var sångstämmorna inte lagligt erhållna eller godkända av etiketten eller artisterna, och låten är inte kommersiellt tillgänglig. Ghostwriter, den musikaliska skaparen som släppte den obehöriga låten i april, hade tidigare lämnat in ´Heart on My Sleeve´ för Grammy-övervägande i två kategorier: Årets låt och bästa raplåt.
AI-genererad låt ´Heart on My Sleeve´ icke berättigad till Grammy, säger Recording Academy-chef
Insisterar på att AI-genererade låten ´Heart on My Sleeve´, som använder vokaler av Drake och the Weeknd, inte är berättigad till en Grammy, har Recording Academy-chefen Harvey Mason Jr. publicerat en video. Trots att låten skrevs av en människa, är den inte kommersiellt tillgänglig, vilket gör den icke berättigad. Låten togs bort från streamingtjänster efter juridisk åtgärd av Universal Music Group, företaget som släpper Drake och the Weeknds musik. Mason klargjorde att inspelningar som använder AI-teknik kommer att vara berättigade, men ord och melodier som i huvudsak skrivs av AI är inte.
Upphovsrättskontoret beslutar att AI-genererat innehåll inte är berättigat till upphovsrättsskydd
Det amerikanska upphovsrättskontoret har beslutat att Théâtre D’opéra Spatial, skapat med text till bild GenAI-appen Midjourney, inte är berättigat till upphovsrättsskydd. Det är oklart när och i vilket sammanhang AI-genererat innehåll kan skyddas av upphovsrätten. Apple rapporteras spendera miljoner dollar om dagen för att träna sin mest avancerade språkmodell, Ajax GPT. Felix och Paul Studios lanserade sin första blandade verklighetsupplevelse på 80:e Venedig filmfestival. Tidningens TIME100 AI-lista för 2023 innehåller 43 VD:ar, grundare och medgrundare. Hiber3D har integrerat Googles AI-verktyg för att ge skapare möjlighet att skapa en nedsänkande värld. Nintendo ryktas samarbeta med Google om en VR-headset. Meta ryktas samarbeta med LG om en ny Quest Pro. Enligt Tony “Skarred Ghost” Vitillo har VR inte varit så bra för spel.
AI-genererad låt av Drake och The Weeknd skickas in för Grammy-övervägande
En AI-genererad låt kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har skickats in för övervägande vid den 66:e Grammy Awards. Det som har väckt uppståndelse är att ingen av de kanadensiska megastjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, söker modigt musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade sångframträdanden med mänskligt låtskrivande. Inspelningsakademins VD Harvey Mason Jr. försvarade inskickandet med att låten är fullständigt berättigad eftersom den skrevs av en människa.
AI-genererad låt inlämnad till Grammy Awards utan artisternas inblandning
En AI-genererad sång kallad ´Heart on My Sleeve´, ett samarbete mellan Drake och The Weeknd, har lämnats in för övervägande till den 66:e Grammy Awards. Det som skapar uppståndelse är att ingen av de kanadensiska superstjärnorna var inblandade i skapandet av låten. Ghostwriter, den anonyma människan bakom denna digitala sensation, strävar modigt efter musikindustrins mest prestigefyllda utmärkelse för en låt som kombinerar datorgenererade vokalframträdanden med mänskligt låtskrivande. Låten har lämnats in för övervägande i både Årets låt och Bästa raplåt-kategorierna.
LimeWire lägger till AI i sin nuvarande NFT-samling
LimeWire, en AI-driven innehållspubliceringsplattform, har annonserat att de kommer att lägga till AI i sin nuvarande NFT-samling. LimeWire var en ledare inom peer-to-peer-plattformar under tidigt 2000-tal, men stängdes ned 2010 efter rättsliga stridigheter. Nu gör de comeback med stöd från musikindustrins giganter Steve Aoki och Deadmau5. LimeWire COO, Marcus Feistl, avslöjade att de kommer att lägga till AI-verktyg till den nuvarande NFT-samlingen, vilket innebär en decentraliserad generativ AI-skaparstudio, stödd av Ethereum-nätverket Polygon. Plattformen planerar också att introducera en serie AI-utvecklade musikverktyg inom kort.
LimeWire avslöjar decentraliserat AI-skaparstudio stött av Ethereum-nätverket Polygon
LimeWire, den populära peer-to-peer musikdelningstjänsten från tidigt 2000-tal som återuppstod 2022 som en musik-NFT-marknadsplats, avslöjade ett decentraliserat generativt AI-skaparstudio på tisdag som stöds av Ethereum-skalanätverket Polygon. LimeWire stängdes ner 2011 efter att ha förlorat en juridisk strid med Recording Industry Association of America över anklagelser om piratkopiering. 2022 återlanserade LimeWire som en NFT-marknadsplats med stöd från musikindustrins titaner som Deadmau5 och Steve Aoki. Nu rullar LimeWire ut ett nytt AI-skaparstudio med syfte att ytterligare demokratisera den kreativa industrin.
Forskare använder AI för att hjälpa förlamad kvinna att tala; Google ingår avtal om AI-genererad musik; Nyhetsorgan blockerar OpenAI:s textcrawler
Forskare har hjälpt en kvinna, identifierad som ´Ann´, som är förlamad till följd av en hjärnstamsstroke, att tala genom en digital avatar med hjälp av AI-algoritmer som analyserar hennes hjärnvågor och översätter dem till tal och simulerade rörelser. Tekniken utvecklades av ett team datavetare vid University of California, San Francisco och University of California, Berkeley. Ann kan tala genom sin digitala avatar med en hastighet av 62 ord per minut, med ett ordfelet på 23,8 procent. Detaljer om forskningen har publicerats i en artikel i Nature. Google har ingått ett avtal med Universal Music Group för att utveckla musikgenererande AI på ett ansvarsfullt sätt. Nyhetsorgan blockerar OpenAI:s textcrawler. Förläggare som CNN, Reuters, Chicago Tribune och flera andra har blockerat OpenAI:s GPTBot från att skrapa text från deras webbsidor.
YouTube inför AI-verktyg för att förbättra copyright-skyddet
YouTube har presenterat en strategisk plan för att förbättra sitt copyright-skyddssystem, Content ID, genom att integrera generativa AI-verktyg. Det nya teknik- och copyright-skyddssystemet syftar till att identifiera videor som överträder gränserna för acceptabelt innehåll. Genom att omfamna AI, strävar YouTube efter att säkerställa att skaparnas verk inte dränks av obehörig användning samtidigt som det utnyttjar potentialen av AI-genererat innehåll för att skapa en harmonisk online-upplevelse. Google har nyligen ingått ett partnerskap med Universal Music Group (UMG) för att utforma en AI-ram i perfekt harmoni med gemensamma mål. YouTube har också engagerat en ensemble av musikaliska storheter - Anitta, Juanes, Ryan Tedder från OneRepublic och arvet efter den legendariska Frank Sinatra - alla förenade under UMG-flaggan. Dessa virtuoser kommer att spela en instrumental roll i att forma generativa AI-experiment och banbrytande forskning på plattformen.
YouTube lanserar AI-program för musik i samarbete med Universal Music Group
YouTube och Universal Music Group har lanserat ett program för att stödja artister och låtskrivare i utvecklingen av generativ AI för musik. Programmet syftar till att lägga grunden för hur AI-teknik ska hanteras i framtiden. Björn Ulvaeus är en av artisterna som deltar i programmet. YouTube har även släppt tre principer för hur de ser på AI och musik, med fokus på ansvarsfull användning, skydd för musikpartners och skalning av säkerhets- och innehållspolicyer för att möta utmaningarna med AI.
Google har meddelat ett samarbete med Universal Music Group (UMG) för att utveckla en AI-ramverk för att skydda artisters röster från AI-genererade kopior. Detta kommer efter att en låt med AI-genererade röster av Drake och The Weeknd, båda UMG-artister, blev viral tidigare i år. UMG var inte nöjd med detta och krävde att musikplattformar skulle ta ner spåren. Google har nu signalerat att de kommer att betala musikindustrin med speciella avtal som skapar helt nya privata immaterialrätter, medan de insisterar på att det är tillåtet att skrapa data för AI-träning.
YouTubes AI-relaterade videor når 1,7 miljarder visningar i 2023, lanserar musik AI-inkubator
YouTube, den populära videodelningsplattformen som ägs av Google, har rapporterat en betydande ökning av intresset för artificiell intelligens (AI). Företaget meddelade att videor relaterade till AI-verktyg har fått 1,7 miljarder visningar bara i år. I ett nyligen blogginlägg avtäckte YouTube också sin senaste initiativ, YouTube Music AI Incubator. Detta inkubatorprogram syftar till att samarbeta med några av musikindustrins mest kreativa sinnen, inklusive artister, låtskrivare och producenter, över olika genrer och kulturer. För att inviga programmet har plattformen samarbetat med Universal Music Group, en global ledare inom musikindustrin. Bland de framstående deltagarna finns internationellt erkända låtskrivare Anitta, framstående producent och entreprenör Bjorn Ulvaeus och genre-trotsande artist d4vd, bland andra.
YouTube presenterar AI-musikprinciper för att skydda artister
YouTube har etablerat en uppsättning principer för artificiell intelligens (AI) i syfte att ansvarsfullt omfamna AI och skydda musikindustrin. Dessa principer inkluderar att AI är här och bör omfamnas ansvarsfullt av företaget tillsammans med dess musikpartners. YouTube kommer att behöva utnyttja AI för att skydda musikindustrin mot nya problem som genereras av framväxande teknik. Företaget har ingått ett partnerskap med Universal Music Group för att lansera AI Music Incubator-programmet.
YouTube rapporterar 1,7 miljarder visningar på AI-relaterade videor, introducerar musik AI inkubator
YouTube, som ägs av Google, meddelade att plattformen hittills i år har sett över 1,7 miljarder visningar på videor relaterade till AI-verktyg. Plattformen introducerade också YouTube´s Music AI Incubator. Inkubatorn kommer att hjälpa till att informera YouTubes tillvägagångssätt när de arbetar med några av musikens mest innovativa artister, låtskrivare och producenter inom industrin. För att starta detta program samarbetar företaget med Universal Music Group. Bland annat kommer den internationellt kända låtskrivaren Anitta, producenten och entreprenören Bjorn Ulvaeus och den innovativa artisten d4vd att delta.
YouTube samarbetar med musiketiketter för att bekämpa problem med AI-genererad musik
AI har både fördelar och nackdelar. När det gäller YouTube och AI-genererad musik är upphovsrätten en huvudfråga. Användare kan fritt generera innehåll med hjälp av AI, och detta innehåll är dolt eftersom det inte finns några regleringar från regeringen på AI-musik. YouTube samarbetar med musiketiketter för att bekämpa problemen med AI-genererad musik. Företaget samarbetar med flera organisationer i musikindustrin, inklusive Universal Music Group (UMG). Dessutom har YouTube skapat ett team av artister och musiker för att samla insikter om generativa AI-försök och forskning. Företaget arbetar också med interna ändringar av plattformen, inklusive AI-verktyg som upptäcker videor som bryter mot riktlinjerna.
YouTube har sett över 1,7 miljarder visningar på AI-relaterade videor
Google-ägda YouTube har meddelat att plattformen hittills i år har haft över 1,7 miljarder visningar på videor relaterade till AI-verktyg. Plattformen introducerade också YouTube´s Music AI Incubator. ´Inkubatorn kommer att hjälpa oss att informera YouTube´s tillvägagångssätt när vi arbetar med några av musikens mest innovativa artister, låtskrivare och producenter inom industrin´, sa YouTube i ett blogginlägg på måndag. För att starta detta program arbetar företaget med Universal Music Group. Det inkluderar internationellt erkända och respekterade låtskrivare som Anitta, producenten och entreprenören Bjorn Ulvaeus och den innovativa genreförnekande artisten d4vd, bland andra. Företaget uttryckte också sin avsikt att ytterligare bygga på sitt fokus på att hjälpa artister och skapare att tjäna pengar på plattformen.
YouTube och Universal Music Group samarbetar för att utforska AI inom musikbranschen
YouTube samarbetar med Universal Music Group och flera artister, inklusive sångerskan Rosanne Cash och producenten Don Was, för att experimentera med artificiell intelligens inom musikbranschen. Det nybildade Music AI Incubator, som inkluderar andra partners som rapparen Yo Gatti och arvingarna till sångaren Frank Sinatra, kommer att utforska och ge feedback på AI-relaterade verktyg med målet att involvera fler artister i tekniken. AI-genererade videor på YouTube har setts mer än 1,7 miljarder gånger bara i år. Målet med inkubatorn är att hitta sätt för artister att tjäna pengar på den nya tekniken.
YouTube lanserar AI-musikinkubator med Universal Music Group
YouTube har publicerat en uppsättning principer för AI-musik och lanserat något som kallas YouTube Music AI Incubator tillsammans med en grupp artister, låtskrivare och producenter från Universal Music Group. Principerna, som YouTube säger är förankrade i dess åtagande att samarbeta med musikindustrin och ansvarsfull innovation, innefattar ett åtagande att ansvarsfullt omfamna AI i partnerskap med musikindustrin, skydd för att balansera intressen mellan upphovsrättsinnehavare och den kreativa gemenskapen på YouTube, samt att skala upp skydd för AI-genererat innehåll. AI Music Incubator är ett program som kommer att samla UMG-kreatörer för att informera YouTubes tillvägagångssätt för generativ AI inom musik.
YouTube och Universal Music Group bildar allians för att utveckla AI-verktyg för musikindustrin
YouTube och Universal Music Group (UMG) har gått samman för att utveckla AI-verktyg som erbjuder ”säkra, ansvarsfulla och lönsamma” möjligheter för musikrättighetsinnehavare. Samarbetet inkluderar en ny ´Music AI Incubator´ på YouTube, där nya verktyg och innovationer kommer att utvecklas i nära samarbete med artister och musikbranschen. YouTube har också offentligt åtagit sig att följa tre principer som kommer att styra dess utveckling av musikbaserade AI-verktyg i framtiden.
YouTube lanserar musik AI-inkubator med Universal Music Group
YouTube meddelar att de lanserar en musik AI-inkubator i samarbete med Universal Music Group. Initiativet syftar till att utforska AI: s potential inom musikområdet. Neal Mohan, VD för YouTube, betonade AI: s snabba utveckling och dess växande inflytande på kreativitet och industriell omvandling. Samarbetet med Universal Music Group handlar om att utveckla ett AI-ramverk som överensstämmer med tre grundläggande principer: att ansvarsfullt omfamna AI, skydda och låsa upp möjligheter och skala förtroende och säkerhet. YouTube samarbetar med Universal Music Group och dess olika talanger för att starta Music AI Incubator-programmet.
AI hotar skådespelares framtid enligt filmskapare
Filmskaparen Justine Bateman menar att skådespelares framtid inom filmunderhållning är hotad av artificiell intelligens (AI). Hon tror att AI kommer att suga ut den kreativa märgen ur Hollywood. Hon påpekar att AI kan skapa en övertygande simulering av en mänsklig skådespelare, och tekniken förbättras i en oroande takt. Hon frågar varför någon skulle behöva betala riktiga skådespelare inom några korta år. Bateman, som är rådgivare till SAG-AFTRA om AI-frågor, varnar för att om de kan göra detta med skådespelare, kan de göra det med författare, regissörer, filmfotografer - alla.
Sevdaliza lanserar AI-röstmodell ´Dahlia´ med Myvox
Musikern Sevdaliza har lanserat en AI-röstmodell, Dahlia, i samarbete med musikplattformen Myvox. Modellen bygger på ´femenoid-roboten´ Dahlia som Sevdaliza introducerade i en musikvideo förra året. Med AI-modellen kan skapare förvandla sina röster till Dahlias och släppa de resulterande spåren på alla streamingplattformar. Precis som Grimes kommer Sevdaliza att ta emot 50 procent av alla royalties. Sevdaliza startade samtal med Myvox efter att ha tweetat om möjligheterna att utveckla en AI-röstmodell. Dahlia var ett naturligt val som Myvoxs första AI-artist, säger plattformens två medgrundare, Maeve (Arianna Broderick) och John Clancy.
Google i samtal med musikindustrin om AI-musiklicensiering
Alphabet, Googles moderbolag, är i inledande samtal med Universal Music Group om att utveckla ett verktyg som låter fans skapa ´deepfake´-låtar med artisters röster och musik genom en legitim process. Artister som deltar i programmet skulle få royalties. Warner Music är också i samtal med Google om ett liknande verktyg. AI-verktyg har skapat problem för musikindustrin då de kan klonas artisters röster eller replikera deras musik, vilket inkräktar på deras immateriella rättigheter och potentiellt minskar deras inkomstpotential.
Universal Music Group och Google samarbetar för att utveckla AI-genererad musikverktyg
Några månader efter en utbrott över AI-konstruerade låtar som använde artisters röster, ser det ut som om världens största skivbolag - Universal Music Group (UMG) - kommer att hoppa på AI-vågen innan den sköljer bort företaget. I samarbete med Google kommer UMG snart att utveckla ett verktyg som låter fans skapa AI-genererad musik med musikers röster, rapporterade Financial Times. Avtalet innebär att upphovsrättsinnehavare får betalt för att använda deras melodi och ger artisterna ett val att delta. AI-verktyget som påstås utvecklas av Google är i de tidiga utvecklingsstadierna och det är oklart när det kommer att släppas.
Google och Universal i samtal om licensiering av AI-skapade låtar
Google och Universal Music Group har börjat diskutera möjligheten att licensiera artisters melodier och röster för låtar som skapas med artificiell intelligens (AI). Diskussionerna initierades eftersom företagen önskar skapa partnerskap för att skydda musikindustrin från de möjliga konsekvenserna av ny AI-teknologi. Den nya teknologin, känd som generativ AI, har möjliggjort skapandet av så kallade ´deepfake´-låtar, som kan låta mycket lika etablerade artister, utan deras tillstånd.
AI förändrar musikindustrin - välkända musiker delar sina åsikter
Artificiell intelligens (AI) har påverkat musikindustrin på flera sätt, och det förväntas att generativ AI inom musikbranschen kan vara värt $2,6 miljarder 2032. AI kan skapa oändliga låtar för användning som bakgrundsmusik eller soundtrack. Det kan även slutföra en symfoni av Beethoven eller producera en helt ny låt av en grupp som Beatles. AI har haft stor påverkan på popmusik och har blivit så vanligt att Grammys har tillåtit låtar producerade med AI att inkluderas i bedömningen för prestigefyllda priser. Vissa kända musiker har uttryckt sina åsikter om AI, både positivt och negativt.
Artificiell intelligens (AI) skapar en betydande förändring i musikindustrin, liknande Napsters påverkan. Det finns olika åsikter om AI:s roll i musik, från VD:n för Universal Music Group, Lucian Grainge, som varnar för en okontrollerad spridning av AI-genererad musik, till Spotify´s VD, Daniel Ek, som ser AI:s potential att demokratisera musikskapande. Musikföretag uppmanas att vara tydliga med sin etiska ståndpunkt kring AI och att skydda upphovsrätten. Det är också viktigt att förstå konsumenternas syn på AI och dess potentiella inverkan på musikbranschen.
Stora företag begränsar användningen av AI-chattbot ChatGPT på grund av säkerhetsproblem
Flera stora företag, inklusive Amazon och Apple, har uttryckt oro över att användning av OpenAI:s AI-chattbot ChatGPT kan leda till läckage av konfidentiell information. Företag som Genies, en AI-avatar-startup, kräver dock att deras anställda lär sig hur man applicerar ChatGPT på sina jobb, vilket tyder på att företag börjar värma upp till idén om AI-assisterat arbete. Trots detta har 14 stora företag infört förbud eller begränsningar för användning av AI-chattboten.
Coca-Cola lanserar första låten för andra säsongen av Coke Studio
Coca-Cola fortsätter sin Coke Studio-serie med lanseringen av den första original låten för att inleda den andra säsongen av Coke Studio globala musikplattform. En ny låt, ´Be Who You Are (Real Magic)´, skriven och framförd av Grammy-vinnaren Jon Batiste, ackompanjeras av en färgstark musikvideo. Låten och videon ingår i Coca-Colas ´Real Magic´-varumärkesfilosofi och plattformen kommer att erbjuda nio nya låtar från artister runt om i världen. Coca-Cola sponsrar även festivaler som Coachella, Lollapalooza och Tomorrowland Belgium.
Universal Music Group samarbetar med Endel för AI-genererade ljudlandskap
Universal Music Group (UMG) har meddelat ett partnerskap med Endel, ett företag som använder AI för att skapa ljudlandskap som underlättar arbete, meditation och sömn. UMG kommer att licensiera Endels teknologi för att möjliggöra för sina artister att skapa så kallade ”vetenskapsbaserade” ljudlandskap för att förbättra lyssnarnas välbefinnande. Avtalet inkluderar både ny musik och nya versioner av katalogmusik. Endels modell tar hänsyn till variabler som väder, tid på dygnet, plats och hjärtfrekvens när den anpassar sina ljudströmmar för enskilda användare. Tidigare samarbeten inkluderar projekt med Grimes, Miguel, Richie Hawtin och UMG-artisten James Blake.
Universal Music Group inleder partnerskap med AI-musikföretaget Endel
Universal Music Group, världens största skivbolag, har inlett ett partnerskap med artificiell intelligens musikföretaget Endel för att hjälpa sina artister att skapa AI-assisterad musik. Endel specialiserar sig på så kallad ”funktionell musik”, ljudlandskap avsedda för mer passiva lyssningsupplevelser som sömn och meditation. UMG har nyligen uttryckt försiktighet kring AI i branschen, men ser potential i AI för att assistera artister i låtskapandet. Artister från Republic och Interscope Records arbetar redan på låtar som kommer att släppas inom de närmaste månaderna.