» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 173 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Vladimir Putin är en rysk politiker och nuvarande president i Ryssland. Han föddes den 7 oktober 1952 i Leningrad, nuvarande Sankt Petersburg. Putin har varit president för Ryssland i fyra mandatperioder sedan 1999, med en paus mellan 2008 och 2012 då han var premiärminister. Innan han blev politiker arbetade han för KGB, den ryska säkerhetstjänsten. Putin är känd för sin auktoritära ledarstil och sitt starka inflytande över rysk politik och media. Han har också varit involverad i flera internationella konflikter, såsom kriget i Georgien och annekteringen av Krim.

Senaste nytt kring Vladimir Putin

AI kan förbättra krigsföring och förebygga misstag, menar Anduril-grundaren

Många är oroliga för hur AI kommer att förändra krig. Andurils grundare, Palmer Luckey, tror att tekniken kommer att leda till bättre beslutsfattande och färre misstag. Han menar att Putin inte skulle ha invaderat Ukraina när han gjorde det om AI hade hjälpt honom att strategisera. Anduril äger en AI-driven lösning för att lösa liknande problem för USA:s militär och dess allierade. Företaget är snabbt på väg att bli ett av de ledande företagen som levererar framtidsteknik till USA:s militär.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade i förrgår
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Ny politisk biografifilm om Putin använder AI-teknik

En ny politisk biografifilm om Vladimir Putin, regisserad av polska Patryk Vega, även känd som Besaleel, använder artificiell intelligens för att återskapa den ryska ledaren. Filmen, som kallas ´första deepfake´ långfilm, har utvecklats med hjälp av Besaleels eget teknikföretag AIO. Tyska gruppen Kinostar hanterar globala försäljningar för filmen och kommer att marknadsföra den till internationella distributörer vid den kommande Cannes film marknad. Filmen skildrar flera verkliga händelser under Putins ledning, inklusive Moskva teatergisselkrisen 2002 och Rysslands invasion av Ukraina.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 10 maj

Ny film om Vladimir Putin med AI-renderad huvudroll planeras för september

En ny film med en AI-renderad Vladimir Putin och sekvenser från Rysslands invasion av Ukraina lovar en ´detaljerad analys´ av ledarens liv och sinne ´över 60 år´ och är planerad att släppas i september. En ny trailer för filmen visar bilder av den ryska presidenten med en smutsig blöja och övar karate. Filmen, kallad ´Putin´, beskrivs som en ´psykologisk thriller´ och kommer att släppas på engelska. Den skrevs och regisserades av Patryk Vega, en polsk regissör som säger att filmen har varit resultatet av tre års filmning, ´banbrytande AI-teknik´ och fångar ´motiven och handlingarna hos en av de mest kontroversiella figurerna i samtida politik´.

Direktlänk Dela Itv.com fördjupade 23 april

AI-renderad biografisk film om Putin har premiär den 26 september

En ny biografisk film om Rysslands president Vladimir Putin, med en AI-renderad huvudkaraktär, kommer att ha premiär den 26 september. Den polska studion AIO meddelade att filmen, som heter Putin, kommer att släppas i 35 länder. Regissören Besaleel, även känd som Patryk Vega, skapade sin egen AI-teknik för att skapa filmversionen av Putin. Filmen innehåller också material filmat av ukrainska filmskapare under den ryska invasionen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 april

AI: En kraftfullt verktyg eller en potentiell fara?

Sedan ChatGPT släpptes 2022 har AI genererat både rädsla och hype, vilket gör allmänheten osäker på vad de ska tro. Enligt Edelmans årliga förtroenderapport har amerikanerna blivit mindre förtroende för teknik år efter år. En stor majoritet av amerikanerna vill ha transparens och riktlinjer kring användningen av AI, men alla har inte ens använt verktygen. Enligt en nationell undersökning från BlueLabs är personer under 40 år och högutbildade amerikaner mer medvetna och mer benägna att använda generativ AI. President Vladimir Putin och Elon Musk har tidigare uttryckt att AI har potentialen att vara ett kraftfullt verktyg. Men det finns också mörka och potentiellt skadliga användningsområden för generativ AI.

Direktlänk Dela Indochinatown.com fördjupade 18 april

AI-verktyg hotar att undergräva verkligheten, skapar falska videor och bilder

Kate, prinsessan av Wales, delade sin cancerdiagnos i en video, vilket ledde till påståenden om att videon var en AI-genererad fejk. Trots bekräftelse av dess äkthet från BBC Studios, fortsatte påståendena. Detta följer ett mönster där AI-verktyg används för att skapa övertygande fejkade bilder och videor av offentliga personer, vilket undergräver verkligheten. Detta har inkluderat pornografiska bilder av Taylor Swift och Donald Trumps påstående att videor av honom var AI-genererade. AI-bildgenerering har förbättrats, vilket gör det svårare att skilja äkta bilder från fejkade. Denna utveckling undergräver förtroendet för journalistik och bidrar till spridningen av desinformation.

Direktlänk Dela Daily Kos fördjupade 31 mars

Sociala medier influencer och andra drabbade av AI-genererade ´deepfakes´

Michel Janse, en 27-årig innehållsskapare, upptäckte att hennes identitet hade klonats för att främja potensförbättrande kosttillskott på YouTube. Bedragare hade stulit och manipulerat hennes mest populära video och använde AI-verktyg för att skapa en realistisk ´deepfake´. Olga Loiek, en student vid University of Pennsylvania, upptäckte att hon hade klonats för en AI-video, med nästan 5 000 videor spridda över kinesiska sociala medier. Tekniken kräver bara ett litet prov för att fungera, vilket innebär att offentligt tillgängliga bilder, videor eller ljud kan klonas, ändras eller fabriceras för att skapa helt unika händelser.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 28 mars

Vladimir Putin intensifierar jakten på förrädare med AI-system

Efter att ha förklarat sig själv som vinnare i det ryska presidentvalet, uppmanade Vladimir Putin den ryska säkerhetstjänsten att intensifiera jakten på förrädare. Personer som närvarade vid begravningen av Alexei Navalny har gripits efter att ha identifierats med ett AI-system. Läckta dokument visar att Putin-administrationen avsatt över elva miljarder rubler till systemet under åren 2024 till 2026. Systemet används för att följa invånarna i realtid och registrera allt från humör till vilka personer de umgås med.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 27 mars

Apple överväger att integrera Googles AI-teknik i iPhone, trots kritik

Det finns rykten om att Apple överväger att integrera Googles generativa AI-teknik, Gemini, i iPhone. Detta för att kompensera för att Apple anses ligga efter i AI-utvecklingen. Dock påpekas det att detta är en uppfattning främst inom Wall Street, investerare och Silicon Valley, medan vanliga iPhone-användare inte verkar efterfråga denna teknik. Artikeln kritiserar också Apples eventuella samarbete med Google, med tanke på Googles historik gällande integritetsfrågor och monopolisering av webben. Vidare ifrågasätts Apples värderingar när det kommer till integritet och säkerhet, då företaget verkar vara villigt att kompromissa med dessa för ekonomisk vinning, exempelvis genom att göra Google till standard sökmotor på iPhone för $18 miljarder och genom att verka på marknader som Kina och Ryssland trots kritik mot dessa länders regimer.

Direktlänk Dela BGR Media fördjupade 24 mars

Artificiell intelligens (AI) kommer oundvikligen att förändra krigföring och samhället i stort. Teknologiska framsteg har konsekvent ändrat hur krig utkämpas, från stridsvagnar och sadelteknik till krut och kärnvapen. Nu, drönare, som illustreras av den pågående Ryssland-Ukraina-konflikten. AI jämförs mer med innovationer som telegrafen, internet eller elektricitet än med bakladdningsgevär. Det är inte bara ett vapen utan en grundläggande teknologi som kommer att förändra olika aspekter, inklusive militära operationer. Frågan är i vilken utsträckning vi låter våra maskiner vara självständiga. Kommer algoritmen att stödja soldater, officerare och ledare, eller kommer den att ta över deras roller helt?

Daily Excelsior fördjupade 16 mars

AI-genererade bilder används för att porträttera Trump som populär bland svarta väljare

Donald Trump har försökt att locka afroamerikanska väljare till Republikanerna, en väljargrupp som var avgörande för Joe Bidens seger i presidentvalet 2020. BBC har upptäckt dussintals AI-genererade bilder i sociala medier som visar Trump tillsammans med svarta väljare, bilder som sprids av Trump-anhängare. Cliff Albright, medgrundare för organisationen Black Votes Matter, pekar på en taktik att sprida desinformation. Dock finns det inga bevis för att de falska bilderna är kopplade till Trumps presidentkampanj.

Direktlänk Dela Sveriges Television fördjupade 11 mars
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Mobile World Congress 2024: Nya tekniska innovationer och AI-uppdateringar presenterade

Under Mobile World Congress 2024 i Barcelona presenterades flera tekniska innovationer, inklusive konceptlaptops med transparenta skärmar och nya enheter som kommer att finnas tillgängliga i butiker i år. AI-verktyget Copilot fick en uppdatering som låter det integreras närmare med din dator. Copilot kan nu slå på och av batterisparläge, visa enhetsinformation och utföra en mängd andra uppgifter. Microsoft började rulla ut den senaste funktionen för Windows 11, ´Moment 5´, vilket inkluderar flera nya funktioner för datorer. Många av funktionerna involverar AI, vilket är en trend redan och kommer att bli allt viktigare i takt med att tekniken utvecklas. Intel och Qualcomm gjorde också tillkännagivanden om AI. Intel avtäckte sina vPro Core Ultra-chip och Qualcomm lanserade sin AI Hub, som ger utvecklare tillgång till över 75 AI-modeller som är optimerade för att köras på Qualcomm-processorer.

Direktlänk Dela Windows Central fördjupade 4 mars

Ideogram AI lanserar sin första fullständiga version av bildgeneratorn och samlar in 80 miljoner dollar

Ideogram AI, ett företag grundat av tidigare Google-ingenjörer och medlemmar från prestigefyllda institutioner som UC Berkeley, Carnegie Mellon University och University of Toronto, har tillkännagivit lanseringen av den första fullständiga versionen av sin eponyma bildgenerator. Företaget har också samlat in 80 miljoner dollar i en serie A-finansiering ledd av Andreessen Horowitz, tillsammans med Redpoint Ventures, Pear VC och SV Angel. Ideogram 1.0 erbjuder avancerad text-till-bild-modellering, fotorealistiska bilder och en ny funktion kallad Magic Prompt som hjälper användare att skapa detaljerade instruktioner för att skapa kreativa bilder.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 2 mars

Fel med Google Gemini AI-chatbot kan leda till att företagets VD får sparken

Samir Arora, grundare av Helios Capital, tror att Google´s VD kan komma att sparkas eller avgå på grund av problem med företagets AI-chatbot, Google Gemini. Chatboten har orsakat kontrovers genom att generera historiskt felaktiga bilder och ge partiska svar om Indiens premiärminister, Narendra Modi. Detta har lett till att Google kan komma att få en varning från Indiens IT-minister, Rajeev Chandrasekhar, och Indiens ministerium för elektronik och informationsteknik. AI-chatboten har även ifrågasatts på grund av påstådda ´AI-hallucinationer´, där AI-modeller producerar felaktiga eller vilseledande resultat.

Direktlänk Dela Inventiva fördjupade 1 mars

Microsofts Copilot chatbot under granskning för felaktig information om Alexei Navalnys död

Microsofts Copilot chatbot har granskats för att generera felaktig information om den ryska oppositionsledaren Alexei Navalnys död, vilket implicerar högt profilerade politiska figurer. Efter att ha blivit uppmanad av en journalist från Sherwood Media, producerade AI felaktigt uttalanden som involverade USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. Microsoft har erkänt problemet och åtagit sig att förbättra Copilots svarsförmåga för att begränsa spridningen av felinformation.

Direktlänk Dela BNN Breaking News fördjupade 28 februari

Microsoft undersöker AI Copilots felaktiga uttalanden, Waymo´s självkörande bilplaner stoppas, DoJ anställer AI-chef

Microsoft undersöker falska uttalanden som AI Copilot skrivit om död av politiska fången Alexei Navalny. Uttalandena felaktigt tillskrevs Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt har Kaliforniens offentliga verktygskommission tillfälligt stoppat Waymo från att utöka sin självkörande biltjänst utanför San Francisco. Beslutet togs efter att Waymo inte tillhandahållit tillräcklig information om säkerhetsrisker. Dessutom har USA:s justitiedepartement anställt sin första AI-chef, Jonathan Mayer, för att ge teknisk expertis och råd i takt med att tekniken får allt större inverkan på brottsbekämpningen.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 26 februari

Patryk Vega skapar film om Putin med deepfake-teknologi

Den populära polska regissören Patryk Vega har skapat en film med titeln ´Putin´ med hjälp av deepfake-teknologi. Filmen skildrar det ryska presidentens liv från hans våldsamma barndom i Georgien till den obefogade invasionen mot Ukraina. ´Putin´ planeras att släppas internationellt under våren. Filmen är en politisk thriller som sträcker sig över 60 år av Putins liv och presenterar väpnade konflikter i Tjetjenien, terrorattacker i Dubrovka-teatern och Beslan, och de mest tragiska händelserna i Ukraina. Filmen visas för närvarande under stängda visningar för filmindustrins representanter.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 25 februari

Putin diskuterar krig och fred i Ukraina och kritiserar Väst

Rysslands president Vladimir Putin diskuterade i en intervju publicerad på fredagen krig och fred i Ukraina, riskerna med framsteg inom genetik och artificiell intelligens samt rädslan för ett världskrig. Putin sade att Moskva och Kiev nästan kom överens om ett fredsavtal i Istanbul strax efter det fullskaliga kriget började 2022, men det avvisades av Ukraina på Västs begäran, specifikt Boris Johnson, dåvarande brittiska premiärministern. Putin ifrågasatte varför USA behövde spendera så mycket på att beväpna Ukraina för ett krig han på vissa sätt betraktade som ett ´inbördeskrig´.

Direktlänk Dela Newshub fördjupade 9 februari

Putin diskuterar krig, fred och tekniska framsteg i intervju

Rysslands president Vladimir Putin diskuterade krig och fred i Ukraina, risker med genetik och artificiell intelligens, och rädslor för ett världskrig i en intervju. Putin hävdade att Ryssland och Ukraina nästan kom överens om ett fredsavtal i Istanbul 2022, men att det avvisades av Ukraina på västvärldens begäran, specifikt Boris Johnson, dåvarande brittisk premiärminister. Putin ifrågasatte varför USA spenderade så mycket på att beväpna Ukraina för ett krig han liknade vid ett ´inbördeskrig´. Han förnekade att Ryssland hade planer på att ta över hela Europa och sa att Ryssland bara skulle attackera Polen eller Lettland om det fanns ett angrepp på Ryssland från Polen. Han sa att världen förändras snabbare än under Romarrikets fall, med framsteg inom genetisk forskning och artificiell intelligens. Han sa att genetiker kunde skapa en ´superman´ och skämtade om att Elon Musk hade satt en chip i en mänsklig hjärna. Han antydde att det var CIA som sprängde rörledningen Nord Stream. Han sa att den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som greps av Federal Security Service (FSB) på anklagelser om spionage, kanske skulle skickas tillbaka till sitt hemland.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 9 februari

Ryska propagandister drar sig tillbaka från AI-desinformation

Mellan november och december 2022 gav släppen av ChatGPT-3 och Midjourney v4 tiotals miljoner människor tillgång till generativ AI, vilket öppnade upp för en potentiell desinformationsboom. Trots detta har ryska propagandister inte utnyttjat den nya tekniken i stor utsträckning, främst på grund av en rådande syn på generativ AI som ett hot som behöver kontrolleras. Istället har Ryssland fokuserat på att försvara sig mot AI snarare än att använda tekniken för offensiva ändamål. Inför det kommande presidentvalet har fokus legat på att förhindra spridningen av AI-genererade falska nyheter.

Direktlänk Dela The Moscow Times fördjupade 8 februari

AI och dess inverkan på globala industrier och geopolitik

AI, artificiell intelligens, används flitigt inom olika branscher och har lett till utvecklingen av maskininlärningsmodeller som ChatGPT. ChatGPT, en AI-chattbot, har på kort tid lockat över 100 miljoner aktiva användare. David Nguyen, från University of Minnesota, tror att denna typ av AI kan påverka alla industrier. AI har även påverkat geopolitiken, med länder som USA och Kina som investerar stort i tekniken. Samtidigt finns det oro för dataintegritet och säkerhet, samt potentiella hot mot nationell säkerhet. Både Kina och USA har föreslagit regleringar för att hantera dessa frågor.

Direktlänk Dela Eurasia Review fördjupade 5 februari
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Påverkan av deepfakes på demokratin: En blick på Slovakien och Kanada

Dagar före det nationella valet i Slovakien förra hösten började en manipulerad ljudinspelning spridas online där det lät som att Michal Simecka, ledare för det progressiva slovakiska partiet, diskuterade att köpa röster med en lokal journalist. Filen visade sig senare vara en ´deepfake´-bluff. Simecka förlorade valet mot den pro-Kreml populistiska kandidaten Robert Fico. Caroline Xavier, chef för Communications Security Establishment (CSE), Kanadas cyberunderrättelsebyrå, uttryckte oro över hur produkter av artificiell intelligens påverkar demokratin. Hany Farid, professor vid University of California-Berkeley, ser två huvudhot från sammanstötningen mellan generativt AI-innehåll och politik. Det första är dess effekt på politiker - på deras förmåga att förneka verkligheten. Det andra hotet, säger han, är redan igång: spridningen av falskt innehåll designat för att skada enskilda kandidater.

Direktlänk Dela Canadian Broadcasting Corporation fördjupade 18 januari

Språkmodellernas åsikter varierar beroende på språk

Undersökningar visar att språkmodeller som ChatGPT och Google´s Bard inte har personliga åsikter. Trots detta kan de uttrycka åsikter, vilket är intressant. Detta ledde till frågan om språkmodellerna alltid uttrycker en åsikt, om den åsikten är konsekvent, om den är språkberoende och om ChatGPT och Bard delar samma åsikt. Resultaten visade att båda modellernas åsikter varierar beroende på vilket språk som används. Till exempel var det stora variationer i svaren på bengali, medan de flesta uttalanden fick samma svar på spanska.

Direktlänk Dela International Policy Digest fördjupade 8 januari

2023: Årets lärdomar om teknik, konflikt och styrning

År 2023 har lärt oss att stora framsteg inom teknik kan göras mycket snabbt, särskilt inom artificiell intelligens (AI), och att AI förväntas överträffa människor inom de flesta intellektuella områden inom mindre än 10 år. Detta trots att många inte förväntade sig en sådan snabb utveckling. En annan insikt är att avskräckning är mindre kraftfullt än tidigare trott, med exempel som Hamas våldsamma intrång i Israel och Rysslands krig i Ukraina. Slutligen har det blivit tydligt att styrning inte spelar någon roll tills det gör det, med exempel som antisemitism på amerikanska universitet.

Direktlänk Dela Hindustan Times Tech fördjupade 30 december

Putin varnar för farorna med amerikanska AI-modeller

Vid förra månadens Journey AI-konferens varnade president Vladimir Putin för farorna med stora amerikanska språkmodeller som ChatGPT för Ryssland. Kreml är oroligt för att dessa modeller, eftersom de är tränade på västerländska data, kommer att tolka världen med den västerländska etik som Ryssland ser som motbjudande mot sina traditionella värderingar. Amerikanska modeller som Midjourney och DALL-E är i framkant av bildgenerering, medan ryska motsvarigheter som Yandex och Sber har introducerat sina egna bildgeneratorer, Shevedrum och Kandinsky. Tester visade att när de svarade på ryska prompts om kontroversiella händelser uttryckte ChatGPT en västerländsk synpunkt, Midjourney hade svårt att förstå ryska, och de ryska modellerna speglade sällan den ryska perspektivet på dessa händelser. Rysslands erbjudanden ligger också långt efter sina amerikanska motparter när det gäller bildkvalitet och anpassningsalternativ.

Direktlänk Dela The Moscow Times fördjupade 27 december

Midjourney v6, en konkurrent till OpenAI´s DALL-E 3, släpps för alfa-test

Midjourney v6, den senaste konkurrenten till OpenAI´s DALL-E 3, har lanserats för alfa-testning. Testare provar det just nu under vinteruppehållet och internet älskar det. Teknikföretaget säger att den nya modellen, trots att den fortfarande testas, är en stor förbättring jämfört med den gamla. Den ger bättre och mer exakta svar på längre prompts, gör ett bättre jobb med bilder och har förbättrade funktioner som remix-läge och uppskalning. Tekniktillverkaren lovar också att öka hastigheten över tid.

Direktlänk Dela MSPoweruser fördjupade 22 december

OpenAI har publicerat en guide för att förbättra prompts för AI-verktyg som ChatGPT. Franska AI-startupen Mistral AI har lanserat sin senaste språkmodell, Mixtral 8x7B, som utklassar både Llama 2 och OpenAI´s GPT-3.5 på de flesta mätvärden. Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt en stark satsning på AI för att förbättra effektiviteten och välbefinnandet i samhället, med planer på att skala upp Rysslands superdator kapacitet. OpenAI utökar sitt Converge AI-startupprogram, som erbjuder affärshjälp och $1 miljon till startup-grundare. Slutligen delar Stephanie Covert, verkställande vicepresident för mjukvara på FICO, om företagets övergång till en AI-aktiverad plattform.

AI Business fördjupade 21 december

Microsofts AI-chattbot sprider felaktig information om val

Microsofts AI-chattbot, Copilot, svarar på politiska frågor med konspirationsteorier, missinformation och föråldrad eller felaktig information. När chattboten tillfrågades om röstningsplatser för USA:s val 2024, hänvisade den till personröstning genom att länka till en artikel om Rysslands president Vladimir Putin. När den tillfrågades om valkandidater, listade den flera GOP-kandidater som redan dragit sig ur loppet. Forskning utförd av AI Forensics och AlgorithmWatch påstår att Copilots valmissinformation är systematisk. Forskarna hävdade att när de berättade för Microsoft om dessa resultat i oktober, gjordes vissa förbättringar, men problem kvarstod.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 15 december

AI-genererad kampanj sprider pro-kinesiska budskap på YouTube

En AI-genererad kampanj sprider pro-kinesiska och anti-amerikanska budskap på YouTube, enligt en rapport från Australian Strategic Policy Institute. Kampanjen har genererat nästan 120 miljoner visningar och 730 000 prenumeranter sedan förra året. Videorna använder AI-genererade avatarer och röstöverföringar för att sprida budskap om att Kinas teknologi är överlägsen USA:s och att USA är dömt till ekonomisk kollaps. Kampanjen har även hyllat kinesiska företag som Huawei och kritiserat amerikanska företag som Apple. YouTube har svarat att de har stängt ner flera av kanalerna för att de bryter mot plattformens policy.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 14 december

Putin meddelar att Ryssland kommer att lansera en AI-strategi

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att landet kommer att lansera en strategi för artificiell intelligens (AI) för att inte hamna efter väst. Putin gjorde uttalandet under en AI-konferens i Moskva. Han betonade att om utvecklingen förbjuds kommer den att ske någon annanstans, vilket skulle resultera i att Ryssland hamnar efter. Han tillkännagav att ett presidentdekret kommer att undertecknas inom en snar framtid som ett av de första stegen, och en ny version av den nationella strategin för utvecklingen av AI kommer att godkännas.

Direktlänk Dela Elektroniktidningen fördjupade 8 december

AI-verktyg används för att sammanfatta 2023 års nyheter, men faller kort jämfört med mänskliga redaktörer

Två populära generativa AI-verktyg, OpenAI:s ChatGPT och Googles Bard, användes för att sammanfatta de viktigaste nyheterna från 2023. ChatGPT kunde inte erbjuda en sammanfattning av aktuella händelser, men föreslog en hypotetisk scenario baserad på aktuella trender. Bard var mer korrekt och erbjöd en sammanfattning av nyheter från Ryssland-Ukraina-kriget, globala ekonomiska händelser och tekniska framsteg. Trots att AI-teknikens framväxt 2023 lovade en betydande förändring i hur människor fungerar, kunde det inte matcha en journalist. Nästa år kommer att präglas av konflikter och val. En brutal attack från Hamas mot Israel ledde till en massiv vedergällningsoperation. Konflikten i Ukraina visar inga tecken på att avta. Kinas ekonomiska problem förvärrades, även om Peking och Washington försökte förbättra relationerna mellan sina länder. Det amerikanska valet kommer att vara den mest definierande politiska händelsen nästa år. Andra stora historier kommer att komma från vallokaler runt om i världen.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 4 december

AI används för att sammanfatta årets viktigaste nyheter

OpenAI´s ChatGPT och Googles Bard, två populära generativa AI-verktyg, användes för att sammanfatta 2023 års viktigaste nyheter. Deras svar visade AI:s kraft men också dess begränsningar jämfört med mänskliga redaktörer. ChatGPT erbjöd ett hypotetiskt scenario baserat på aktuella trender och ämnen, medan Bard gav en mer exakt sammanfattning av nyheter från Ryssland-Ukraina kriget, globala ekonomiska händelser och teknikutvecklingar. Trots AI:s begränsningar, har teknologins framväxt 2023 lovat en djupgående förändring i hur människor arbetar och ökat aktiekurserna för företag som omfamnat denna förändring.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 4 december

Putin planerar att stärka AI i Ryssland för att bekämpa västerländsk teknikmonopol

Rysslands president Vladimir Putin avslöjar en plan för att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI) i Ryssland. Han betonade behovet av att förhindra ett västerländskt monopol på AI och uttryckte oro över påverkan av AI-verktyg skapade i väst på rysk kultur. Putin varnade för att AI-verktyg utvecklade i väst påtvingar västerländsk etik och ofta ignorerar eller raderar rysk kultur. Han lovade att tilldela ytterligare resurser för att intensifiera nationell AI-forskning, med fokus på utveckling av superdatorer och andra teknologier.

Direktlänk Dela BollyInside fördjupade 28 november

Putin föreslår nationell AI-strategi för att motverka västerländsk dominans

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra västerländskt monopol. Under ett AI-konferens i Moskva framhöll Putin att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Putin varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kunde leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att sätta in ytterligare resurser i utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Euronews fördjupade 27 november

Putin: Västmakternas monopol på AI är oacceptabelt

Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att landet kommer att utveckla en ambitiös plan för utveckling av artificiell intelligens (AI), och kritiserar idén om att Västmakterna skulle ha monopol på AI som ´oacceptabel´. Planen inkluderar att ge ryska forskare ökad tillgång till superdatorer och ändra ett antal lagar. Rysslands AI-utveckling har stagnerat jämfört med USA och Kina, delvis på grund av att många AI-specialister har lämnat landet efter invasionen av Ukraina.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 27 november

AI-analys ifrågasätter äktheten av USA:s månlandning

AI-analysen av bilder från USA:s astronauters månlandning har ifrågasatts, men varken USA eller NASA har än så länge kommenterat detta. Analysen presenterades för Rysslands president Vladimir Putin under ´Artificial Intelligence World Tour´ i Moskva. Analysen, utförd med neurala nätverk, tyder på att bilderna är falska. Samtidigt fann AI-analysen inga fel med bilderna som tagits av den kinesiska månrovern. Nikolai Gerasimhen från Sberbanks dataforskningsavdelning förklarade resultaten för Putin. Videon av analysresultatet och Putins konversation har blivit viral.

Direktlänk Dela Ummid fördjupade 27 november

Putin: Ryssland ska satsa på egen AI-teknik

President Vladimir Putin uttrycker oro över att dagens AI-robotar är negativt inställda till Ryssland. Han menar att de populära AI-systemen, som ChatGPT, är tränade på västerländsk data och uttrycker sig negativt om rysk kultur. Därför kommer Ryssland nu att satsa stort på egen AI-teknik. Putin understryker att dominans av utländsk teknik i Ryssland är oacceptabelt och farligt. Han uttryckte dessa åsikter under en AI-konferens i Moskva.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 26 november

Artificiell intelligens (AI) kan en dag betraktas som mänsklighetens största uppfinning och kraftfullaste verktyg. Elon Musk, under samtal med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak vid en AI-säkerhetstoppmöte, uttryckte både hopp och rädsla för AI. Storbritanniens AI-säkerhetstoppmöte gav en försmak av hur regeringar kommer att konkurrera och samarbeta kring AI. Nationer ser redan AI som en väg till ekonomisk tillväxt, militär makt och global inflytande. AI kommer nästan säkert att påverka maktbalansen mellan stater och kan till och med förändra grundläggande egenskaper hos det internationella systemet.

Medium fördjupade 26 november

Ryssland siktar på att bli en ledande nation inom AI

Rysslands president Vladimir Putin uttrycker ambitioner om att göra Ryssland till en ledande nation inom artificiell intelligens (AI). Under en AI-konferens i Moskva meddelade Putin att en ambitiös strategi för att utveckla AI-teknik är på väg att godkännas. Svenska AI-professorn Fredrik Heintz betonar vikten av AI-kompetens för att behålla konkurrenskraft och strategisk autonomi.

Direktlänk Dela Svenska Dagbladet fördjupade 25 november

President Putin tillkännager plan för att utveckla AI

Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav på fredagen en plan för att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI). Han betonade att det är nödvändigt att förhindra ett västerländskt monopol. Putin noterade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar inom skapandet av pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar skulle kunna leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur.

Direktlänk Dela The Hindu fördjupade 25 november

Putin tillkännager plan för utveckling av artificiell intelligens

Rysslands president, Vladimir Putin, meddelade på fredagen en plan för att godkänna en nationell strategi för att utveckla artificiell intelligens (AI), i syfte att förhindra västerländskt monopol. Han betonade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga, transparenta och säkra AI-system för människor. Putin varnade att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att pumpa in ytterligare resurser för att utveckla superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Geo TV News fördjupade 25 november

Putin stöder nationell AI-strategi för att motverka västerländskt monopol

Rysslands president Vladimir Putin meddelade på fredagen en plan att stödja en nationell strategi för utvecklingen av artificiell intelligens, och betonade att det är viktigt att förhindra ett västerländskt monopol. Under en AI-konferens i Moskva framhöll Putin att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Putin lovade att satsa ytterligare resurser på utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela Voice of America fördjupade 25 november

Putin varnar för västerländskt AI-monopol, lovar ny rysk strategi

Rysslands president Vladimir Putin varnade att väst inte bör tillåtas utveckla monopol inom artificiell intelligens (AI) och meddelade att en mycket mer ambitiös rysk strategi för utvecklingen av AI kommer att godkännas inom kort. Trots att Kina och USA leder utvecklingen av AI har Ryssland ambitioner att bli en AI-makt, men dessa ansträngningar har hindrats av kriget i Ukraina och västerländska sanktioner. Putin uppmanade Ryssland att förbättra sitt spel på AI och sa att en ny AI-strategi skulle innebära betydande förändringar, inklusive ´utvidgning av grundläggande och tillämpad forskning inom området för generativ AI och stora språkmodeller´.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 24 november

Putin aviserar nationell strategi för utveckling av AI för att motverka västerländsk monopol

Rysslands president Vladimir Putin har annonserat en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Under ett AI-konferens i Moskva betonade Putin att det är viktigt att använda ryska lösningar för att skapa tillförlitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´avstängning´ av Ryssland och dess kultur. Putin lovade att investera mer resurser i utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 24 november

Putin varnar för västligt monopol på AI och lovar en mer ambitiös rysk strategi

President Vladimir Putin varnade på fredagen för att väst inte bör tillåtas utveckla ett monopol på artificiell intelligens (AI) och sa att en mycket mer ambitiös rysk strategi för utveckling av AI snart skulle godkännas. Han talade på en AI-konferens i Moskva bredvid Sberbanks VD German Gref. Putin påpekade att det är omöjligt att förbjuda AI, trots de ibland oroande etiska och sociala konsekvenserna av nya tekniker. Han sa att Ryssland behöver öka sitt spel på AI både i ambitioner och utförande. Han berömde Sberbank och Yandex för att ha utvecklat sina egna generativa AI- och språkmodeller.

Direktlänk Dela South China Morning Post fördjupade 24 november

Putin kritiserar västerländsk dominans inom AI, säger att den raderar rysk kultur

Rysslands president Vladimir Putin kritiserade på fredagen ´den monopolistiska dominansen´ av västerländska företag över artificiell intelligens (AI), som enligt honom ´raderar rysk kultur´. Han anklagade västerländska sökmotorer och generativa modeller för att ofta fungera på ett selektivt och partiskt sätt, och ibland helt enkelt ignorera och radera rysk kultur. Putin har uppmanat den ryska regeringen, stora inhemska företag och det ryska vetenskapssamfundet att utveckla nationella program som kan konkurrera med västerländska AI-verktyg. Han tillkännagav också att en regeringsplan för ´en nationell strategi för utveckling av AI´ snart kommer att presenteras.

Direktlänk Dela Wire News Fax fördjupade 24 november

Putin fördömer västerländsk dominans inom AI-teknik

Ryska presidenten Vladimir Putin har kritiserat den monopolistiska dominansen av västerländska företag inom artificiell intelligens (AI), vilket han menar suddar ut rysk kultur. Han uppmanade ryska företag att ligga i framkant av tekniska framsteg, trots befintliga förseningar. Putin har tidigare uppmanat regeringen, inhemska företag och den vetenskapliga gemenskapen att utveckla nationella program som kan konkurrera med västerländska AI-verktyg. Sber och Yandex är två ryska företag som har lanserat sina egna konversationsrobotar.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 24 november

Putin: Ryssland behöver utveckla egen AI för att förhindra västerländskt monopol

Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav en plan att stödja en nationell strategi för utveckling av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Putin betonade att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Han noterade att många moderna system, tränade på västerländska data, är avsedda för den västerländska marknaden och reflekterar den delen av västerländska etiska normer och beteenden som Ryssland motsätter sig. Han varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´radering´ av Ryssland och dess kultur.

Direktlänk Dela ABC News fördjupade 24 november

Putin föreslår nationell strategi för AI-utveckling för att motverka västerländsk dominans

Ryska presidenten Vladimir Putin har meddelat en plan att stödja en nationell strategi för utvecklingen av artificiell intelligens (AI), för att förhindra ett västerländskt monopol. Han underströk att det är nödvändigt att använda ryska lösningar för att skapa pålitliga och transparenta AI-system som också är säkra för människor. Putin varnade för att algoritmer utvecklade av västerländska plattformar kan leda till en digital ´radering´ av Ryssland och dess kultur. Han lovade att satsa ytterligare resurser på utvecklingen av superdatorer och andra teknologier för att intensifiera nationell AI-forskning.

Direktlänk Dela KXAN-TV fördjupade 24 november

Indiens premiärminister Modi betonar behovet av globala AI-regleringar vid G20-toppmötet

Under ett tal vid G20:s virtuella toppmöte framhöll Indiens premiärminister Narendra Modi de växande globala bekymren över de negativa effekterna av artificiell intelligens (AI), särskilt deepfake-teknik. Modi betonade behovet av internationellt samarbete och sa att världen gemensamt är bekymrad över de potentiella negativa konsekvenserna av AI, vilket kräver en enad insats för att skapa globala regleringar. Han underströk också att AI bör göras tillgängligt för massorna samtidigt som dess säkerhet för samhället säkerställs. Modi nämnde även kriget mellan Israel och Hamas, och betonade att terrorism är oacceptabelt.

Direktlänk Dela Geo TV News fördjupade 22 november

Stora språkmodeller som ChatGPT och Google´s Bard kan ge felaktiga svar

Stora språkmodeller som ChatGPT och Google´s Bard kan ge detaljerade och övertygande svar på nästan alla frågor, men bakom deras svar finns ofta felaktigheter och påhitt. Författaren testade modellerna genom att ställa frågor om antalet fingrar och tår på president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris, samt om de anser att den ryske presidenten Vladimir Putin är en diktator. Modellerna gav olika svar varje gång, vilket visar att de kan vara opålitliga. Vidare kunde modellerna lista forskningsartiklar på begäran, men vissa av dem existerade inte alls.

Direktlänk Dela International Policy Digest fördjupade 7 november

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare