» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 150 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Författarnas Gille i Amerika, eller Writers Guild of America (WGA), är en fackförening som representerar film-, tv- och radiomanusförfattare i USA. WGA grundades 1954 genom sammanslagningen av två tidigare organisationer, och idag består den av två separata föreningar: WGA West och WGA East. WGA arbetar för att förhandla fram kollektivavtal, skydda medlemmarnas rättigheter, erbjuda juridiskt stöd och främja yrkesutveckling. WGA är också ansvarig för att organisera och dela ut Writers Guild Awards, en årlig prisutdelning som hyllar framstående prestationer inom film- och tv-skriveri.

Senaste nytt kring Writer´s Guild of America

Generativ AI: Ett verktyg eller ett hot mot kreativitet?

Generativ AI har blivit allt mer populärt och används för att skapa allt från realistiska bilder till poesi, essäer och sånger. Detta har lett till etiska frågor, särskilt om AI kan ta arbete från författare, konstnärer och musiker. Å andra sidan ser vissa AI som ett verktyg för att hjälpa till med skrivblockering eller för att skapa bilder för barnböcker när det inte finns tillräckligt med pengar för att anlita en konstnär. Singer-songwriter Dan Cugnet ser användningen av AI i musik som en del av musikprocessens utveckling. Författaren och konstnären Leena Honig ser AI som ett användbart verktyg för att skapa referensbilder, men varnar för att överanvändning kan leda till problem.

Direktlänk Dela Discover Weyburn fördjupar idag
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

Filmproducenter föreslår riktlinjer för användning av AI i dokumentärer

Archival Producers Alliance (APA), en grupp av cirka 300 forskare och producenter inom dokumentärfilm internationellt, har presenterat sitt första utkast till riktlinjer för användning av generativ AI inom dokumentärproduktion. APA:s grundare Rachel Antell och Jennifer Petrucelli (Crip Camp) och Stephanie Jenkins (Muhammad Ali) presenterade en inledande skiss för hur filmskapare kan hantera samtycke, primärkällor och transparens i en tid då generativa AI-verktyg är ett alternativ. De uppmanar till transparens om användning av AI och till att utföra en noggrann juridisk granskning när generativ AI används.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade i förrgår

Ny lagförslag i USA kräver att AI-modeller avslöjar användning av upphovsrättsskyddade verk

En lagförslag har introducerats i USA:s representanthus som skulle kräva att de som tränar AI-modeller måste avslöja alla upphovsrättsskyddade verk som används, och det skulle tillämpas retroaktivt. Förslaget, framlagt av kongressledamot Adam Schiff, kan bli en stor huvudvärk för AI-företag som använder upphovsrättsskyddade verk för att träna stora språkmodeller och andra former av maskininlärningssystem. Lagförslaget inkluderar en ganska vag icke-efterlevnadsstraff på minst 5 000 dollar för att inte skicka en lista till Copyrights Register. Schiff, som kandiderar till en senatsplats i Kalifornien i år, sa att lagen ´handlar om att respektera kreativitet i AI-åldern och att gifta teknologisk framsteg med rättvisa.´

Direktlänk Dela The Register fördjupade 10 april

Ny lag föreslås för att kräva transparens från AI-företag om användning av upphovsrättsskyddade verk

Representant Adam Schiff introducerar en lag som skulle kräva att AI-företag offentligt anger vilka upphovsrättsskyddade verk som används i deras program. Om de inte följer detta kommer de att bötfällas eller mer beroende på företagets storlek. Lagen kallas Generative AI Copyright Disclosure Act och skulle gälla alla befintliga och framväxande företag för att avslöja denna information. Universal och andra musikföretag har tidigare stämt Anthropics för påstådd exploatering av deras upphovsrättsskyddade verk. Denna lag fokuserar primärt på transparens om vems verk som används. Organisationer som RIAA och Writers Guild of America ser denna lag som ett steg i rätt riktning.

Direktlänk Dela MXDWN fördjupade 9 april

Ny amerikansk lagstiftning kan kräva att AI-företag avslöjar upphovsrättsskyddade verk i träningsdata

Representanten Adam Schiff introducerade den 9 april en ny lagstiftning i USA:s representanthus som, om den godkänts, skulle kräva att AI-företag avslöjar vilka upphovsrättsskyddade verk som används för att träna deras modeller, eller stå inför ekonomiska sanktioner. Den nya lagen, kallad Generative AI Copyright Disclosure Act, skulle gälla både nya modeller och retroaktivt för tidigare släppta och använda generativa AI-system. Lagen kräver att en fullständig lista över upphovsrättsskyddade verk i en AI-modells träningsdata ska lämnas in till Copyright Office senast 30 dagar innan modellen blir tillgänglig för konsumenter.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 9 april

Framstående musiker uppmanar till stopp för missbruk av AI i musikbranschen

Musikern Billie Eilish är en av nästan 250 framstående musiker som har uppmanat teknik- och musikföretag att sluta missbruka AI, med påståendet att tekniken används för att devalvera musik, kränka konstnärers rättigheter och är ett ´angrepp på mänsklig kreativitet´. I ett öppet brev undertecknat av Artist Rights Alliance (ARA) uppmanade framstående musiker som Eilish, Stevie Wonder, Pearl Jam och Nicki Minaj AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster att ´upphöra med användningen av AI för att kränka och devalvera de mänskliga konstnärernas rättigheter´. ARA uppmanade branschen och AI-företag att helt avstå från att utveckla eller implementera AI-musikskapande teknologi, innehåll eller verktyg som ´undergräver eller ersätter´ mänskligt konstnärskap.

Direktlänk Dela Ia.acs.org.au fördjupade 9 april

AI-filmfestival visar framsteg inom video-generering

För drygt ett år sedan hölls startupföretaget Runways första filmfestival för filmer producerade med AI. Nu har mycket förändrats inför den andra upplagan av evenemanget i maj. Videogenereringsmodeller som Runways Gen-2, Googles Lumiere och OpenAIs Sora har nått nya nivåer av realism. Arbetarrörelsen i Hollywood har också vunnit två stora segrar gällande AI: s roll i den kreativa processen. Runway, Google och OpenAI har alla utvecklat verktyg som har tagit videogenerering till nya höjder de senaste månaderna. OpenAI har planerat en serie möten med Hollywoods makthavare i Los Angeles denna vecka eftersom startupföretaget vill uppmuntra filmskapare att använda Sora i sitt arbete.

Direktlänk Dela Emerging Tech Brew fördjupade 4 april

AI fortsätter att forma vår värld och leder till mer reglering

AI fortsätter att påverka vår värld stort och smått. Från nya regler och skydd för konstnärer till verktyg som hjälper kommunikatörer och även gynnar skadliga aktörer. AI:s utveckling leder till mer reglering för att hålla den snabbt framåtskridande tekniken i schack. Arvet efter den avlidne komikern George Carlin har nyligen nått en överenskommelse med podcastarna Will Sasso och Chad Kultgen om deras komediprogram ´George Carlin: I´m Glad I´m Dead´, som skapades genom att träna en AI-algoritm på fem decennier av Carlins arbete. 200 musiker som undertecknat ett öppet brev organiserat av den ideella organisationen Artist Rights Alliance uppmanar ´AI-utvecklare, teknikföretag, plattformar och digitala musiktjänster att upphöra med användningen av artificiell intelligens (AI) för att kränka och devalvera rättigheterna hos mänskliga artister.´

Direktlänk Dela PR Daily fördjupade 4 april

Musiker och låtskrivare kräver stopp för AI i musikindustrin

Hundratals musiker och låtskrivare har undertecknat ett öppet brev från Artist Rights Alliance där de begär att stoppa vad gruppen anser vara en devalvering av konstnärers arbete i musikindustrin genom artificiell intelligens. De kräver att AI-utvecklare, teknikföretag och digitala musiktjänster lovar att de inte kommer att utveckla eller implementera AI-musikgenereringsteknik som undergräver eller ersätter mänsklig konstnärskap eller nekar dem rättvis ersättning för deras arbete. Bland de artister som har gått med i Artist Rights Alliance-rörelsen finns kända namn som Billie Eilish, Katy Perry, Nicki Minaj, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Peter Frampton, Billy Porter, Zayn Malik, Darius Rucker, Imagine Dragons och Greta Van Fleet. Även Bob Marleys och Frank Sinatras egendomar har skrivit under.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 3 april

WME samarbetar med AI-företaget Loti för att bekämpa obehöriga bilder och videor

Talentbyrån WME har ingått ett partnerskap med Loti, ett Seattle-baserat företag specialiserat på mjukvara som flaggar obehörigt innehåll med klienters likheter på internet. Loti, som har 25 anställda, skickar snabbt förfrågningar till online-plattformar för att få dessa intrångande foton och videor borttagna. Finansiella detaljer om affären avslöjades inte. Loti grundades för ungefär ett och ett halvt år sedan av Luke Arrigoni, som tidigare drev ett artificiellt intelligensföretag kallat Arricor AI och innan det var dataforskare på Creative Artists Agency, WME:s huvudkonkurrent.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 2 april

PBS´s NOVA-serie granskar AI:s framtid och farhågor

För 46 år sedan debuterade PBS ´NOVA´ sin första dokumentär om artificiell intelligens (AI), ´The Mind Machines´. Seriens senaste avsnitt, ´NOVA: A.I. Revolution´, fokuserar på AI:s framsteg och dess potentiella faror. Producenten och värden Miles O´Brien diskuterar AI:s fördelar, som innovation inom läkemedelsforskning, tidigare cancerdiagnoser och utveckling inom robotteknik. O´Brien, som förlorade sin vänstra underarm i en olycka, visar sin resa med en ny AI-drivna protes. Trots farhågorna om AI, menar O´Brien och andra experter att det är viktigt att överväga de positiva aspekterna av AI.

Direktlänk Dela Salon fördjupade 29 mars
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

OpenAI´s senaste AI-teknik Sora väcker uppmärksamhet i Hollywood

OpenAI, företaget bakom ChatGPT och Sora, håller möten med aktörer inom underhållningsindustrin, inklusive chefer på talangbyråer och filmstudior, för att demonstrera och förklara sin senaste teknik, Sora, som skapar videor baserade på vad användare beskriver i text. Detta är en känslig fråga för underhållningsföretag som vill dra nytta av kraftfulla verktyg som kan minska kostnader och effektivisera sina processer. Samtidigt vill de undvika att stöta sig med Hollywood-skådespelare, författare och legosoldater bakom kulisserna, som fruktar att AI kan ta deras jobb.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 29 mars

OpenAI i samtal med Hollywood om AI-teknik för underhållningsindustrin

OpenAI är enligt uppgift i diskussion med Hollywood-studiechefer om möjlig användning av AI-teknologi inom underhållningsindustrin, bara månader efter historiska protester från skådespelare och författare mot det. OpenAI planerar att träffa mediechefer och talangbyråer för att integrera AI-videogeneratorn Sora AI i deras verksamhet. Sora AI, som kan producera nästan verklighetstrogna 60-sekunders klipp direkt, är för närvarande inte tillgänglig för allmänheten, men några A-listade skådespelare, regissörer och producenter har fått tillgång till den. Obehörig användning av AI för att kopiera skådespelares likheter och hot om uppsägningar till förmån för tekniken har varit stora frågor som väckts under förra årets strejk från författare och skådespelare.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 23 mars

AI kan förbättra kreativiteten inom film och TV, enligt Deloitte-studie

Artificiell intelligens (AI) blir allt mer populär både inom Hollywood och bland konsumenter. Enligt Deloittes 18:e årliga Digital Media Trends-rapport anser 22% av konsumenterna att generativ AI är bättre på att skapa berättelser än mänskliga kreatörer. 42% tror att både generativ AI och människor kan producera engagerande material, medan 22% tror att generativ AI kan producera filmer och TV-serier som är mer engagerande än de som skrivs av människor. Majoriteten, 70% av deltagarna i studien, föredrar fortfarande att titta på en film eller TV-show producerad av en människa snarare än en skapad av generativ AI. När det gäller att experimentera med dessa tekniker är det Generation Z och millennials som sätter standarden: 25% av de tillfrågade har använt generativ AI för att skapa text och 18% av dem har använt den för att skapa bilder. Med dessa åtgärder hamnar äldre generationer ännu längre efter.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 21 mars

Hollywood oroar sig för AI:s inverkan på filmindustrin

Efter ett svårt år präglat av två bittra strejker kommer den 96:e upplagan av Academy Awards att ge Hollywood en chans att projicera en bild av sig själv precis som man vill bli sedd. Årets nominerade inkluderar kritikerrosade storfilmer (Oppenheimer och Barbie), edgy verk (Poor Things), auteur-vändningar (Killers of the Flower Moon, The Zone of Interest) och bitsk satir (American Fiction). Men en ny oro har uppstått de senaste veckorna som bara har ökat den teknikinducerade ångesten i Hollywood som började med streamingrevolutionen: OpenAI:s text-till-video-generator Sora. Karla Ortiz, en konceptkonstnär och illustratör känd för sitt arbete på Marvel´s Black Panther och Dr Strange, sa att Hollywood brottades med ´konkurrerande känslor´.

Direktlänk Dela New Zealand Herald fördjupade 10 mars

Joel Kim Booster diskuterar framtiden för AI i Hollywood

Skrivaren, skådespelaren och komikern Joel Kim Booster delar sina tankar om framtiden för artificiell intelligens (AI) i Hollywood. Inför Film Independent Spirit Awards 2024 uttryckte Booster sin oro för AI:s framsteg och hur snabbt det sker. Han framhöll att om någons jobb skulle ersättas av AI, borde det vara cheferna, eftersom AI:s kapacitet att destillera algoritmer och avgöra vad som kan köpas och säljas passar deras färdigheter. Booster betonade att det som människor och konstnärer bidrar till arbetet är oumbärligt och att mänsklig berättelse kan förmedla kraften i konsten.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 26 februari

USA:s arbetsmarknadsminister Julie Su ska delta på Screen Actors Guild Awards

Julie Su, USA:s tillförordnade arbetsmarknadsminister, kommer att närvara vid Screen Actors Guild Awards för att erkänna inverkan av SAG-AFTRA:s strejk 2023 och det resulterande avtalet. Su, som tidigare tjänstgjort som arbetsmarknadskommissarie i Kalifornien, har haft kommunikation med skådespelarfacket, Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture and Television Producers under 2023 års strejker. Hon diskuterade också rollen hon anser att Hollywood-facken spelar i den större arbetsmarknadslandskapet och förklarade sin syn på AI och de hot och möjligheter det innebär för arbetare.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 24 februari

Musikerförbundet når preliminärt avtal med producentallians

Amerikanska Federationen av Musiker har nått en preliminär överenskommelse med Alliansen för Film- och TV-producenter. Avtalet, som rör grundläggande kontrakt för bio- och TV-filmer, inkluderar ´historiska genombrott´ gällande streamingintäkter och skydd mot AI, enligt musikerförbundet. Avtalet rekommenderas enhälligt av förhandlingskommittén. Detta är första gången som överenskommelsen inkluderar streamingintäkter för musiker. Avtalet måste godkännas av Musikerförbundets internationella verkställande styrelse och sedan ratificeras av cirka 2000 medlemmar som arbetar enligt kontrakten.

Direktlänk Dela Billboard fördjupade 24 februari

FTC föreslår regler för att förbjuda AI-baserad personimitation

Federal Trade Commission (FTC) har föreslagit en ny regel som skulle förbjuda imitation av individer, inklusive användning av artificiell intelligens (AI). Detta kommer samma dag som OpenAI, företaget bakom ChatGPT, avslöjade ett nytt verktyg kallat Sora som kan generera en minut lång video från en skriftlig prompt. FTC vill skydda konsumenter från AI-genererade bedrägerier och söker offentliga kommentarer om regeln bör förbjuda AI eller andra företag från att medvetet tillåta att deras produkter används av individer som i sin tur använder dem för att begå bedrägeri genom imitation.

Direktlänk Dela Common Dreams fördjupade 16 februari

Netflix varnar för hot från generativ AI

Netflix har flaggat för hotet från generativ AI, med argumentet att sådana teknologier kan påverka dess verksamhet och förmåga att konkurrera effektivt med andra företag negativt. I sin årsrapport till den amerikanska värdepappers- och börskommissionen (SEC) säger streamingjätten att nya tekniska utvecklingar, inklusive utveckling och användning av generativ artificiell intelligens, utvecklas snabbt. Netflix tillade att användning eller införande av nya och framväxande teknologier ´kan öka vår exponering för immaterialrättsliga krav, och tillgängligheten av upphovsrätt och annat immaterialrättsskydd för AI-genererat material är osäkert.´

Direktlänk Dela Network18 Media & Investments fördjupade 29 januari

Diskussion om AI-bestämmelser i nya SAG-AFTRA och WGA-kontrakt

Manatt Entertainment Partner Sarah E. Moses, Jeffrey Bennett, juridisk rådgivare för SAG-AFTRA, Tony Segall, extern rådgivare för Writers Guild of America West, och Jonathan Handel, underhållningsadvokat och journalist på Puck News kommer att diskutera betydelsen och effekten av de nya SAG-AFTRA och WGA-kontrakten som innehåller bestämmelser om artificiell intelligens. 2023 innebar historiska strejker i Hollywood när både SAG-AFTRA och WGA kämpade mot effekterna av den föränderliga underhållningslandskapet. Båda förbunden har nu nya kontrakt på plats, där artificiell intelligens är mer central än någonsin.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 11 januari
3 000+ kursdeltagare från svenska företag och offentliga verksamheter
har gått vår kurs "AI på jobbet".

År 2023: Ekonomisk tillväxt, bankkollapser och teknologi

Trots rädsla för recession i början av 2023, upplevde ekonomi och aktiemarknad en oväntad tillväxt. Året präglades av kvinnlig makt, matematik, bankkollapser, kryptovalutafällningar, AI-chatbots och försök till styrelsekupper. Arbetare från Detroit till Hollywood återtog sin makt, Goldman Sachs VD David Solomon hamnade under press och Tesla VD Elon Musk konfronterade annonsörer. FTX grundare och VD Sam Bankman-Fried nekade till anklagelser om bedrägeri. Microsoft lanserade om sin Bing sökmotor med ChatGPT, en avancerad AI utvecklad av OpenAI. Silicon Valley Bank kollapsade i mars, följt av Signature Bank i New York. Beyoncés turné startade i maj i Stockholm, vilket orsakade en inflation på 0,2%. PGA Tour gick samman med saudiska LIV Golf, vilket orsakade antitrust-undersökningar. Bankman-Frieds rättegång började i oktober, vilket resulterade i en förlust av mellan 8 och 10 miljarder dollar för FTX. Elon Musk kritiserade annonsörer på Twitter och OpenAI:s grundare Sam Altman fick sparken men återanställdes senare. Aktiemarknaderna avslutade året med en rally som tog Dow och S&P 500 till nya höjder.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 1 januari

AI:s framsteg och utmaningar under 2023

År 2023 präglades av hopp och farhågor kring AI som en transformativ teknik. Skolor och universitet kämpade med studenter som använde OpenAI:s ChatGPT för att hjälpa dem med läxor och uppsatser. New York City Public Schools förbjöd ChatGPT, vilket inledde en stor diskussion om generativ AI. Medan AI-genererade bilder, musik, videor och datorkod skapade av plattformar som Stability AI:s Stable Diffusion eller OpenAI:s DALL-E öppnade upp spännande nya möjligheter, ökade också oro för desinformation, riktad trakasseri och upphovsrättsintrång. I mars krävde en grupp på över 1 000 undertecknare, inklusive Apple-medgrundaren Steve Wozniak och miljardärsteknikentreprenören Elon Musk, ett uppehåll i utvecklingen av mer avancerad AI på grund av dess ´djupa risker för samhället och mänskligheten´. Trots att många frågor kring AI fortfarande är olösta, kommer 2023 sannolikt att minnas som en stor milstolpe i fältets historia.

Direktlänk Dela Al Jazeera fördjupade 29 december

Amerikanska fackföreningar och arbetare protesterar mot AI:s inblandning i olika branscher

Under 2023 ökade oro över artificiell intelligens (AI) inblandning i olika branscher, vilket ledde till att fackföreningar och arbetare i USA protesterade mot det upplevda hotet mot deras jobb. Hollywoods Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ledde protesterna för att försvara sina kreativa yrken. WGA och SAG-AFTRA strejkade i 148 dagar för att skydda rättigheterna för författare och skådespelare mot framväxande AI-teknik. Samtidigt växte oron inom olika yrken över möjligheten att maskiner skulle ta över deras jobb. I november 2023 undertecknade USA:s president Joe Biden en exekutiv order för att mildra AI:s inverkan på sysselsättningen och ge federalt stöd till arbetare som står inför arbetsstörningar orsakade av AI och automatisering.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 26 december

Fackföreningar i Hollywood kämpar mot AI-hotet

Medlemmar från Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) gick samman för att protestera mot hotet från artificiell intelligens (AI). WGA-medlemmarna ville förhindra att AI kunde tränas på eller manipulera deras arbete utan deras godkännande, medan skådespelarna ville ha skydd mot hur tekniken kunde användas för att återskapa deras framträdanden. Dessa protester blev en högprofilerad motståndsexempel mot AI år 2023, och satte tonen för hur framtida arbetsrörelser kan motverka automation.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 25 december

AI:s påverkan på kultur: strider i Hollywood, TikTok-trender och musik

Artificiell intelligens (AI) har börjat omforma musik, film och konst, vilket har lett till entusiasm och panik. AI var i centrum för en tvist som stoppade Hollywood under sommaren 2023, då både författare och skådespelare strejkade. Skrivverktyg som ChatGPT och AI-bildgenereringsverktyg som Midjourney framträdde, vilket ledde till oro bland Hollywood-kreatörer att AI skulle ta över deras jobb. På TikTok har AI-innehåll spridits på oväntade sätt, inklusive deepfakes av amerikanska presidenter och AI-skapade visuella memes. AI har också skakat om musikvärlden med deepfakes av kända musiker. Vissa konstnärer har vidtagit proaktiva, juridiska åtgärder för att skydda sig själva.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 21 december

Arbetarrörelser kämpar för rättigheter i AI-drivna industrier

Artificiell intelligens (AI) har varit i centrum för stora arbetarrörelser under 2023. Fackförbund som Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kämpat för rättigheter kopplade till användningen av AI i sin industri. United Auto Workers (UAW) har pressat på för reformer, inklusive en 32-timmars arbetsvecka. AI kan påverka arbetslivsbalans, löner och hur människor spenderar sina arbetstimmar. I en ljus framtid kan AI frigöra tid för människor att hantera mer intressanta uppgifter och öka produktiviteten. I en mörkare framtid kan AI leda till ökad under- och arbetslöshet och devalvering av mänskligt arbete.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 11 december

AI förväntas automatisera 60-70% av anställdas arbetsbörda

Enligt en rapport från McKinsey kommer generativ AI att automatisera 60-70% av anställdas arbetsbörda. AI ersätter redan jobb, ansvarig för nästan 4000 nedskärningar i maj 2023. OpenAI uppskattar att 80% av den amerikanska arbetskraften kommer att ha minst 10% av sina jobb påverkade av stora språkmodeller. Generativ AI kan också påverka kvinnors jobb oproportionerligt mycket. Cirka 79% av arbetande kvinnor har positioner som är mottagliga för automatisering jämfört med 58% av arbetande män. AI kan också påverka jobb genom att ersätta dem, men det kan också förbättra arbetsupplevelsen genom att automatisera monotona, repetitiva uppgifter.

Direktlänk Dela TechTarget fördjupade 9 december

SAG-AFTRA-medlemmar ratificerar kontraktsavtal, avslutar 118 dagars skådespelarstrejk

SAG-AFTRA-medlemmar har avslutat Hollywoods säsong av arbetskonflikter genom att ratificera kontraktsavtalet som avslutade skådespelarstrejk på 118 dagar. Röstning resulterade i 78,33 procent för och 21,67 procent emot kompromissen som deras förhandlare nått. Kontraktet, värt över 1 miljard dollar, är resultatet av 160 000 medlemmars fackförenings ståndpunkt över den förändrade karaktären av anställning för artister i streaming-eran och det ökande hotet från AI. Trots detta omfamnade inte medlemmarna enhälligt avtalet som förhandlats fram den 8 november. Fackföreningens ratificeringsperiod var mycket mer spänd än den var för Writers Guild of America efter att den senare fackföreningen avslutade sitt 148-dagars arbetsstopp ungefär två månader tidigare.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 7 december

Hollywood oroar sig över konsekvenserna av AI-avtal

Inte alla i Hollywood är nöjda med filmindustrins historiska AI-avtal. Kritiker menar att tillåtandet av digitala replikor och syntetiska skådespelare kan minska antalet jobb för både skådespelare och filmteam. Detta kan i sin tur tillåta stora stjärnor och deras AI-genererade kloner att medverka i flera projekt samtidigt, vilket kan tränga ut nya skådespelare. 14 procent av den nationella styrelsen för Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) röstade faktiskt emot att ta avtalet till dess allmänna medlemskap för ratificering. En av de mest framstående kritikerna av avtalet har varit skådespelerskan Justine Bateman.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 27 november

Konstnärlig oro för artificiell intelligens: Skådespelare och författare oroar sig för AI

Skådespelares och författares oro för artificiell intelligens (AI) växer i takt med att tekniken utvecklas. AI kan använda en skådespelares likhet och skapa ´digitala dubletter´, vilket kan påverka hela karriärer. Författare oroar sig över att AI kan använda deras verk för att träna språkmodeller, vilket kan påverka deras originalitet och kreativa integritet. En författare upptäckte att hennes ansikte hade manipulerats av AI på en webbplats kallad Civitai, vilket väckte frågor om personlig integritet och konstnärlig äganderätt.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 november

SAG-AFTRA vinner viktiga skydd mot artificiell intelligens i historisk strejk

Medlemmar i fackföreningen SAG-AFTRA har vunnit viktiga skydd mot artificiell intelligens (AI) i sin senaste historiska strejk. Företagsledare inom sociala medier, film- och TV-studios samt streamingvideoföretag är angelägna om att implementera AI för att minska kostnaderna. Genom att datorisera en arbetares bild, röst, manér och figur, skulle de kunna återskapa artisten för evigt, utan att betala arbetaren en enda cent. SAG-AFTRA ser detta som ett hot och AI:s potentiellt enormt negativa inverkan på film-, TV-, Netflix-, streamingvideo- och Broadway-artister var en stor fråga i fackföreningens 118 dagar långa strejk. Fackföreningen vann skydd mot AI, men striderna mellan dem och cheferna kommer att fortsätta i domstol och i framtida förhandlingar.

Direktlänk Dela People´s World fördjupade 16 november

SAG-AFTRA och studior når preliminärt avtal om användning av AI och digitala replikatorer

I det preliminära avtalet mellan skådespelarfacket SAG-AFTRA och film- och TV-producenternas allians (AMPTP) ägnas över fem sidor åt bestämmelser om artificiell intelligens (AI). Avtalet innefattar definitioner och krav kring varsel, samtycke och ersättning för digitala replikatorer av skådespelare och ´syntetiska utförare´ skapade av AI-verktyg. Trots att avtalet kräver förhandsvarsel och en specifik beskrivning för avsedd användning, tillåter det medlemmar av AMPTP att förhandla direkt med skådespelare för godkännande istället för att kräva att de går genom facket. Detta kan leda till att studior tvingar skådespelare att acceptera villkor som gör det möjligt för dem att använda digitala dubletter som ett anställningsvillkor.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 14 november

Skådespelarfackförbundet SAG når avtal om AI-skydd för skådespelare

Skådespelarfackförbundet Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) har kommit överens om ett avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om artificiell intelligens (AI). Avtalet, som fortfarande måste ratificeras, skulle innebära slutet på den längsta strejken i fackförbundets historia. SAG-AFTRA har gått längre än Directors Guild of America och Writers Guild of America när det gäller AI, och kräver samtycke och ersättning för alla skådespelare oavsett status. Avtalet innebär också skydd mot användning av maskininlärningsverktyg för att manipulera eller utnyttja skådespelarnas arbete.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 14 november

SAG-AFTRA-fackförbundet når överenskommelse om AI-användning

Medlemmar i fackförbundet SAG-AFTRA kommer att kunna ge sitt samtycke och bli kompenserade för generativ artificiell intelligens (AI) som används för att replikera deras likhet, enligt en sammanfattning av förbundets preliminära överenskommelse med studior. Det preliminära avtalet med AMPTP, eller Alliance of Motion Picture and Television Producers, etablerar riktlinjer för användning av AI. Detta är första gången för facket, som representerar cirka 160 000 skådespelare och andra medieprofessionella. Skådespelare har pressat på för skydd från tekniken som kan skapa realistiska framställningar av skådespelares likheter.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 13 november

SAG-AFTRA förhandlar fram skydd mot AI-hot i avtal med Hollywoodstudior

Skådespelarfacket SAG-AFTRA har skrivit på ett preliminärt avtal med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) som inkluderar skydd mot hotet från AI. Avtalet innefattar ´ovanligt höga´ minimilöneökningar och aldrig tidigare skådade bestämmelser för samtycke och kompensation som skyddar medlemmarna mot AI. Det etablerar också för första gången en bonus för streamingdeltagande. Detaljer om avtalet kommer inte att avslöjas förrän efter det att det har granskats av fackets nationella styrelse.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 10 november

SAG-AFTRA får AI-restriktioner i förhandlingar med filmstudios

SAG-AFTRA, en amerikansk skådespelarfackförening, har löst flera frågor i förhandlingarna med filmstudios, men en fråga kvarstod - användningen av artificiell intelligens (AI) för att återuppliva avlidna skådespelare eller skapa digitala versioner av verkliga skådespelare. Unionen lyckades inte få alla AI-restriktioner de sökte, men de fick de flesta, inklusive ett krav att studior måste få tillstånd från skådespelare om deras igenkännande drag används. AI blev en dominerande fråga i strejken som varade i 118 dagar. Unionen lyckades också vinna samtyckeskrav för användning av avlidna skådespelares bilder.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 10 november

Skådespelarfacket når avtal med producenter efter lång strejk

Efter 118 dagar på strejklinjen, den längsta sådana strejken i Hollywoods historia, har Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Båda sidor var tysta om villkoren för avtalet men det kommer efter en lång kamp över användningen av artificiell intelligens på skådespelares prestationer och skådespelares krav på resterande betalningar för shower och filmer som spelas på streamingtjänster. Strejken, som har inneburit picketer utanför kontoren för Netflix, Disney, Warner Bros, Discovery och andra, kommer att sluta på torsdag morgon.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 9 november

Elon Musk förutser att AI kommer att göra jobb överflödiga

Teknikentreprenören Elon Musk förutspår att artificiell intelligens (AI) kommer att göra behovet av arbete föråldrat. Under den första AI Safety Summit diskuterade Musk med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak om AI och dess inverkan på arbetsmarknaden. Musk hävdade att AI kommer att vara smartare än den smartaste människan och kunna göra allt. Han påpekade dock att AI kan vara en dubbeleggad svärd, med potential att göra jobb överflödiga. Musk har varit uttalad om behovet av att reglera AI och var en av flera tech-chefer och AI-forskare som undertecknade ett öppet brev som uppmanade till att stoppa AI-utvecklingen tidigare i år.

Direktlänk Dela Electronic Design fördjupade 3 november

AI kan vara ´kreativ co-pilot´, säger forskare

En studie från Wharton Business School i Philadelphia hävdar att artificiell intelligens (AI) är mer kreativ än människor. Studenter och AI utmanades att komma på idéer för nya, billiga produkter. När potentiella kunder tillfrågades online verkade produkterna föreslagna av AI vara mer populära. Forskare medger dock att det finns oro över att AI används för att ge svar på dessa onlinekonsumentpaneler. Trots att AI kan komma på fler idéer snabbare, medgav forskarna att studenternas idéer var mer nyskapande. Forskarna föreslår att AI kan bli en ´kreativ co-pilot´.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 oktober

Science fiction-författare Ted Chiang och manusförfattare Eric Heisserer diskuterar AI:s inverkan på kreativa yrken

Vid GeekWire Summit i Seattle debatterade science fiction-författaren Ted Chiang och manusförfattaren Eric Heisserer om artificiell intelligens (AI) och dess inverkan på kreativa yrken. Chiang kritiserade Marc Andreessens ´The Techno-Optimist Manifesto´, som beskriver AI som en universell problemlösare, och sa att de största problemen vi står inför inte kan lösas tekniskt. Heisserer, som var medlem i förhandlingskommittén för Writers Guild of America under dess senaste strejk mot Hollywood-studior, sa att AI ofta orättvist framställs som en högteknologisk botemedel. Båda författarna anser att det första steget bör vara att avgöra om AI:s förmågor är lämpliga för att ta itu med de utmaningar man står inför.

Direktlänk Dela GeekWire fördjupade 20 oktober

Författares fackförening vinner kontrakt över AI-genererade verktyg

Generativa AI-verktyg används för att skapa innehåll inom olika områden, inklusive kod för företag inom den inbyggda sektorn. Skrivarens Guild of America har nyligen vunnit ett nytt kontrakt från AMPTP tack vare en långvarig strejk som till stor del drevs av oro för generativa AI-verktyg som inkräktar på författarnas rättigheter. Enligt nuvarande lagstiftning, datorprogram är skyddade av upphovsrätten som ett kreativt verk, men bara om det är väsentligt skapat av mänskliga kodare. Enligt en dom i augusti av US District Court för District of Columbia, dömde domare Beryl A. Howell att AI-genererad konst inte kan upphovsrättsskyddas enligt amerikansk lag. Vetenskapsfiktionförfattaren Ken Liu ser en mängd problem med AI-genererad kod, inklusive det faktum att det inte är klart om den kan skyddas av upphovsrätten alls.

Direktlänk Dela Embedded Computing Design fördjupade 19 oktober

Flera författare och medieföretag uttrycker missnöje över hur deras verk används av AI för att träna modeller. Författaren Lauren Groff och författaren R.O. Kwon har uttryckt sin frustration på sociala medier. Författarförbundet och en grupp enskilda författare har stämt OpenAI, som anses vara ledande inom generativ AI-utveckling, för upphovsrättsintrång. Flera medieföretag, inklusive Axel Springer, Diller´s IAC och The New York Times, har övervägt rättsliga åtgärder. Dessutom har företagsledare, som Robert Thomson och Barry Diller, börjat tala om behovet av att vara mer kollektivt påstridiga mot AI-tillverkare.

Vanity Fair fördjupade 18 oktober

AI-genererade textsystem har tränats med över 183 000 verk som skrapats från onlinekällor utan författarnas tillstånd, enligt en artikel publicerad i The Atlantic. Bland de drabbade författarna finns många inom den hedniska gemenskapen. Detta har lett till en av de största juridiska striderna mellan AI-genererade skapare inom teknikindustrin och författarna vars arbete har stulits. Författare och framförallt hedniska författare ser redan mycket liten ekonomisk avkastning från sina skrivna verk och de flesta saknar representation av någon organisation eller gille.

The Wild Hunt fördjupade 17 oktober

AI:s inverkan på arbetsmarknaden: Vilka jobb riskerar att fasas ut och vilka är säkra?

Bekymren kring artificiell intelligens (AI) och dess påverkan på vår vardag växer. Fackförbund.nu analyserar hur AI kommer att påverka arbetsmarknaden. Yrken som riskerar att påverkas negativt av AI inkluderar repetitiva uppgifter inom tillverkning, administration och enklare servicetjänster. AI kan utföra uppgifter snabbare och med mindre felmarginal, vilket är attraktivt för arbetsgivare, men mindre fördelaktigt för arbetstagare. Samtidigt finns det områden där AI har svårt att ersätta människor, som jobb som kräver mänsklig kreativitet, empati och social interaktion.

Direktlänk Dela Cision News fördjupade 17 oktober

Hollywood-författare kräver begränsningar för AI, AI-chatbotar förbjuds på utbildningsinstitutioner

I april röstade över 9 000 Hollywood-manusförfattare för att strejka, med kravet att artificiell intelligens (AI) endast ska användas för forskning och idégenerering, inte för att ersätta dem. Strejken varade i 148 dagar och slutade med att deras krav accepterades. AI-chattboten Chat GPT har blivit enormt populär och har lett till oro över integritetsintrång och potentiellt ersättning av mänskliga jobb. Detta har lett till att flera utbildningsinstitutioner har förbjudit AI-chattbotar. Dessutom förutspår experter att AI-chattbotar kan bli en nemesis för analytiska och skrivfärdigheter. Företag som Associated Press och Newsquest använder AI för att skapa innehåll, vilket har lett till ökad produktivitet. Trots dessa framsteg varnar många för de potentiella farorna med AI, inklusive möjligheten att AI-system kan utveckla egna mål och intentioner, vilket gör människor irrelevanta eller till och med utrotade.

Direktlänk Dela The Statesman fördjupade 17 oktober

Hollywoods AI-avtal ställer fler frågor än det löser

Writers Guild of America´s arbetsavtal med Hollywood-studios anses vara en stor seger för författare, men det finns oro för att avtalets AI-skydd inte kommer att räcka. Avtalet fastställer att AI inte kan användas för att underminera en författares erkännande eller användas som ett sätt att minska en författares ersättning. Det lämnar dock utrymme för studios att träna AI med hjälp av befintligt material. Detta kan skapa problem för författare genom att tillåta studios att använda tidigare arbete för att generera liknande material utan författarens samtycke eller medvetenhet. AI har också skapat problem för traditionell upphovsrätt i USA.

Direktlänk Dela Consumer News and Business Channel fördjupade 16 oktober

WGA och stora studior når preliminärt avtal om nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar 146 dagars strejk

Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har nått en preliminär överenskommelse om ett nytt treårigt kontrakt, vilket avslutar en 146 dagars strejk som har haft stor inverkan på innehållsindustrin. Förhandlingarna avslutades efter fem dagars förhandlingar. Strejken kommer fortfarande att vara i kraft genom WGA:s kontrakts godkännande och ratificeringsprocess. Picketing har dock upphört sedan söndag kväll. Ledarna för gillet förväntas rösta på tisdag om att formellt upphäva strejkbefälet mot AMPTP-undertecknarna.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 14 oktober

Nya AI-funktioner på sociala plattformar skapar problem. Kändisar som skådespelaren Tom Hanks, TV-journalisten Gayle King och YouTube-skaparen MrBeast har varnat för deepfake-annonser som utnyttjar deras likhet. Samtidigt har Metas nya AI-klistermärken redan genererat kontrovers. Dessutom har Storbritanniens informationskommissionärskontor (ICO) utfärdat ett preliminärt verkställighetsmeddelande till Snap angående plattformens potentiella misslyckande att identifiera och bedöma risker för barn relaterade till dess chatbot ´My AI´.

Digiday Media fördjupade 9 oktober

Författare upprörda över att deras böcker används för att träna AI utan tillstånd

Nästan 200 000 böcker används för att träna artificiell intelligens (AI) av några av de största teknikföretagen. Systemet heter Books3 och är baserat på en samling piratkopierade e-böcker. Det är redan föremål för flera stämningar mot Meta och andra företag som använder systemet för att träna AI. Författare kan nu se om deras böcker specifikt används för att träna dessa AI-system, och många är inte nöjda. Författare som Mary H. K. Choi, Min Jin Lee, Nora Roberts och Nik Sharma har uttryckt ilska och frustration över att deras verk används utan tillstånd eller kompensation.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 8 oktober

Författare vinner 148 dagars strejk och säkrar AI-reglering i nytt kontrakt

Författarna vann. Efter en 148 dagar lång strejk är Writers Guild of America-strejken över. Det nya WGA-kontraktet, som med all sannolikhet kommer att ratificeras formellt av medlemmarna denna månad, vanns till ett fantastiskt pris av tusentals manusförfattare som gick fem månader utan arbete för att hålla linjen. Enligt WGA, nästan tredubblade studiorna värdet på sina ursprungliga erbjudanden, från 86 miljoner dollar per år när strejken började i maj till 233 miljoner dollar per år i det slutliga avtalet. I det långa loppet kan det mest minnesvärda vara att WGA har vunnit det första stora fackliga kontraktet som skapar en verklig, verkställbar standard för användning av AI. Kontraktet garanterar att AI inte betraktas som en ´författare´, att företag inte kan tvinga författare att använda AI, och att företag måste avslöja om författare ges något AI-genererat material att arbeta med.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 7 oktober

Förbund inom underhållningsindustrin omförhandlar kontrakt i ljuset av AI-teknik

Arbetskontrakt för fackförbund inom underhållningsindustrin, inklusive Screen Actors Guild (SAG), Writers Guild of America (WGA) och Directors Guild of America (DGA), har omförhandlats med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) efter en arbetsnedläggning. Konflikten har uppstått på grund av snabb teknologisk utveckling och användning av AI, vilket har lett till exploatering av arbetare inom alla områden. Båda förbunden har kommit överens om villkor som ska skydda deras arbete från att utnyttjas av maskininlärningsteknik. Men dessa avtal tycks inte erbjuda tillräckligt skydd med tanke på hur mycket studiorna redan har investerat i denna teknik.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 5 oktober

Hollywoods författare tar ledningen i AI-regler

Hollywoods författare har tagit ledningen när det gäller regler för artificiell intelligens (AI). Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nådde nyligen en preliminär överenskommelse som inkluderar flera AI-relaterade skydd. John August, medlem av WGA:s förhandlingskommitté, säger att detta är första gången AI har kommit upp i deras förhandlingar. Författare kommer att ha betydande inflytande över när generativa AI-verktyg kan användas för TV- och filmmanus. Enligt överenskommelsen har författare rätt att välja att använda AI om företaget samtycker och förutsatt att författaren följer tillämpliga företagspolicyer. Däremot kan ett studio inte tvinga en författare att använda AI.

Direktlänk Dela The Hill fördjupade 5 oktober

Nya riktlinjer för användning av AI i film- och TV-industrin

Förra veckan nådde Writers Guild of America (WGA) en preliminär treårig överenskommelse för att lösa en författarstrejk efter en arbetskonflikt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). En viktig tvistepunkt mellan författare och producenter var användningen av artificiell intelligens (AI) i manusprocessen. I framtiden kommer de nya riktlinjerna för hur studior kan utnyttja generativ AI att forma film- och TV-skrivande. Enligt överenskommelsen kan författare använda tekniken om deras företag tillåter det, men användningen av generativ AI kan inte krävas av en arbetsgivare, och företag måste avslöja om de tillhandahåller sina författare med AI-genererat material under skrivprocessen.

Direktlänk Dela IPWatchdog fördjupade 3 oktober

AI kommer att minska arbetsveckan till 3,5 dagar, säger JPMorgan CEO

JPMorgan CEO Jamie Dimon tror att artificiell intelligens (AI) kommer att minska arbetsveckan till 3,5 dagar. Han anser att AI kommer att eliminera vissa av de mer tråkiga uppgifterna och att vissa jobb troligen kommer att ersättas helt av tekniken. Trots att vissa roller kommer att bli föråldrade, tror Dimon att AI kommer att leda till en förbättrad livskvalitet för nästa generations arbetare. Dimon försäkrade också att JPMorgan skulle ´omplacera´ alla vars jobb ersätts av AI.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 3 oktober

Tom Hanks varnar för AI-genererad falsk reklam

Tom Hanks har varnat för en falsk tandvårdsannons där en yngre version av honom, genererad av artificiell intelligens (AI), förekommer. Hanks förnekar all inblandning i annonsen och påpekar att hans ansikte har använts utan hans samtycke. Hanks är inte främmande för att hans likhet kopieras tekniskt för film, men i detta fall har det gjorts utan hans tillstånd. Det är lätt att skapa ´deepfakes´, falska videor och bilder som produceras av maskininlärningsprogramvara för att få en person att verka säga eller göra något de inte har gjort. Situationen är oroande och juridiskt oklar.

Direktlänk Dela The Register fördjupade 3 oktober

Tom Hanks varnar för AI-skapad likhet i tandvårdsannons

Tom Hanks varnar fans för en tandvårdsannons som verkar innehålla hans likhet, men som faktiskt är skapad med artificiell intelligens. Hanks delade en bild på Instagram och förklarade att han inte har något att göra med annonsen. Han är en av många inom film- och TV-industrin som nu öppet diskuterar användningen av AI i media. Hanks har tidigare uttryckt att uppkomsten av AI innebär en konstnärlig utmaning samt en juridisk. Han nämnde också att vem som helst nu kan återskapa sig själva i vilken ålder de vill med AI eller deepfake-teknologi.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 2 oktober

Writers Guild of America når avtal om användning av AI

Efter 148 dagar löste Writers Guild of America (WGA) sin strejk mot flera stora Hollywoodstudior. Ett nytt arbetsavtal kommer att begränsa användningen och utbildningen av generativ AI i Hollywood, vilket skapar ett prejudikat för framtida arbetsavtal i många olika branscher. Från och med 27 september 2023 nådde WGA, en fackförening som representerar amerikanska manusförfattare, och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar stora TV- och filmproduktionsbolag, en preliminär överenskommelse för att styra deras förhållande de kommande tre åren. Detta viktiga avtal avslutar en strejk som stoppade cirka $10 miljarder värda medieproduktioner 2023.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av sig själv i ny reklamfilm

Skådespelaren Tom Hanks har varnat sina fans för en reklamfilm som innehåller en AI-version av honom själv, trots att han inte hade något att göra med dess skapande. Filmen, som marknadsför en ny tandvårdsplan, skapades med hjälp av artificiell intelligens. Hanks, som inte gav sitt tillstånd till att hans likhet skulle användas i videon, kommer dock att få AI-behandling i ett nytt projekt från hans regissör Robert Zemeckis. Det rapporterades tidigare att AI-företaget Metaphysic kommer att användas för att göra Hanks och medskådespelaren Robin Wright yngre.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av sig själv i tandvårdsreklam

Skådespelaren Tom Hanks, 67, hävdade på Instagram att ett tandvårdsföretag använde en datorgenererad video av honom utan hans tillstånd. Han avslöjade inte vilket företag som använde hans likhet för deras reklam. Det senaste användandet av den Oscar-vinnande skådespelaren kommer fem månader efter att han diskuterade moralen kring AI och möjligheten att hans likhet används för skådespel efter hans död. Detta har blivit en pågående fråga i Hollywood för både skådespelare och manusförfattare.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 2 oktober

Skrivare och skådespelare slår tillbaka mot AI i filmindustrin

Förra veckan avslutades Writers Guild of Americas strejk efter 148 dagar, med författare för film och TV som äntligen återvände till arbetet efter månader av förhandlingar med Alliance of Motion Picture and Television Producers. SAG-AFTRA, som representerar över 160 000 medieaktörer, anslöt sig till strejken i mitten av juli. Medan författarna har nått en tillfredsställande överenskommelse med företag som Disney, Netflix och Warner Bros., kan detsamma ännu inte sägas om skådespelarna. Båda fackförbunden har förhandlat med AMPTP om större ekonomiskt skydd i takt med att användningen av artificiell intelligens i branschen ökar.

Direktlänk Dela BuzzFeed News fördjupade 2 oktober

Robin Williams dotter kritiserar användningen av AI för att återskapa skådespelares röster

Zelda Williams, dotter till den avlidna skådespelaren Robin Williams, har kritiserat användningen av artificiell intelligens (AI) för att återskapa ljudet av hennes sena fars röst. Hon påpekar att många människor vill utbilda dessa AI-modeller för att skapa eller återskapa skådespelare som inte kan ge sitt samtycke. Hon är bekymrad över att detta är långt ifrån teoretiskt, och att hon redan har hört AI användas för att få hans ´röst´ att säga vad människor vill. Hon tillägger att levande skådespelare förtjänar en chans att skapa karaktärer med sina val.

Direktlänk Dela The Independent fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för falsk AI-skapad reklamfilm

Skådespelaren Tom Hanks har varnat sina fans för en falsk reklamfilm för en tandvårdsplan som använder hans bild. Hanks meddelade att hans bild användes utan hans tillstånd och att den skapades med hjälp av artificiell intelligens. Hanks har tidigare uttryckt oro över användningen av AI i film och TV, men har godkänt digitalt ändrade versioner av sig själv i filmer. Han har även diskuterat de juridiska konsekvenserna av att hans ansikte och röst, som är hans intellektuella egendom, kan återskapas med AI eller deepfake-teknik.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 2 oktober

Hollywood-manusförfattare säkrar skydd mot AI efter 148 dagars strejk

Efter en 148 dagar lång strejk har Hollywood-manusförfattare säkrat betydande skydd mot användningen av artificiell intelligens (AI) i arbetsplatsen. Under strejken var inget problem mer framträdande än användningen av AI i manusförfattning. Det preliminära avtalet, som kräver att studior och produktionsbolag informerar författare om något material som ges till dem har genererats av AI, kommer att röstas om av medlemmarna i Writers Guild of America (WGA) de kommande veckorna. AI kan inte krediteras som författare och AI-genererat skrivande kan inte vara källmaterial.

Direktlänk Dela The Associated Press fördjupade 2 oktober

Tom Hanks varnar för AI-version av honom i tandvårdsplanvideo

Oscarbelönade skådespelaren Tom Hanks varnar sina fans för en video som cirkulerar om honom i samband med en tandvårdsplan. Hanks meddelade på sin Instagram att det är en AI-version av honom i videon och att han inte har något att göra med den. Hanks har tidigare diskuterat användningen av AI i underhållningsindustrin och hur en version av honom kan fortsätta agera, även om något skulle hända med honom. Hanks uttalande kommer efter skribent- och skådespelarstrejkerna i Hollywood, där både Writers Guild of America och SAG-AFTRA tog upp frågor om AI i sina kontrakt.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 1 oktober

Hollywood-författare vinner viktig seger mot artificiell intelligens i nytt kontrakt

Hollywood-författare har vunnit en viktig seger i kampen mot artificiell intelligens (AI) med ett nytt kontrakt som innehåller starka skydd mot hur tekniken kan användas i film- och TV-projekt. Detta markerar slutet på en av de längsta arbetskonflikterna i Hollywoods historia, efter att Writers Guild of America (WGA) godkände en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Kontraktet förbjuder inte användningen av AI-verktyg i skrivprocessen, men det inrättar skydd för att säkerställa att den nya tekniken förblir under kontroll av arbetarna. Det skyddar mot flera scenarier som författarna hade fruktat, som att studior skulle kunna generera ett helt manus med hjälp av AI-verktyg och sedan kräva att en mänsklig författare slutför skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 1 oktober

Hollywood-manusförfattare säkrar skydd mot AI

Efter en 148 dagar lång strejk har Hollywoods manusförfattare säkrat betydande skydd mot användningen av artificiell intelligens (AI). Under den nästan fem månader långa strejken var inget problem mer framträdande än användningen av AI i manusförfattande. Det preliminära avtalet kräver att studior och produktionsbolag meddelar författare om något material som ges till dem har genererats av AI, helt eller delvis. Många experter ser manusförfattarnas avtal som en föregångare för kommande arbetsstrider. Avtalet förbjuder dock inte all användning av AI, båda parter erkänner att det kan vara ett värdefullt verktyg inom många aspekter av filmproduktion, inklusive manusförfattande.

Direktlänk Dela The Buffalo News fördjupade 30 september

Nytt avtal skyddar Hollywood-författare från AI-genererade manus

Ett nytt grundavtal föreslaget av Writers Guild of America (WGA) skyddar Hollywood-författare från AI-genererade manus. Avtalet specificerar att AI-genererad skrift inte kan betraktas som ´litterärt material´ och att all användning av AI måste ge författaren korrekt kredit och ersättning. Författare som vill använda AI-verktyg måste få samtycke från studion och följa deras befintliga AI-policyer. Användningen av AI kommer inte att beröva dem kredit eller ersättning. Avtalet innefattar regelbundna möten mellan studior och WGA för att diskutera och granska användningen av AI i film- och TV-produktion.

Direktlänk Dela Screen Rant fördjupade 30 september

AI som hjälte i nya filmen ´The Creator´ skapar kontrovers

I den futuristiska filmen ´The Creator´ framställs AI som hjälten snarare än skurken, vilket erbjuder ett annat perspektiv jämfört med de varningssagor om AI som ofta finns i sci-fi filmer. Filmen utmanar publiken att lägga bort sina problem med AI och visa empati mot tekniken som både har förstört och främjat samhället. Dock har tidpunkten för filmens släpp, efter en långvarig strejk av Writers Guild of America över AI:s exploaterande natur, skapat kontrovers. Filmen framställer AI-karaktärer som mångdimensionella och sympatiska, medan de mänskliga karaktärerna framställs som karikatyrartade skurkar.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 29 september

Vill du rädda ditt jobb från A.I.? Hollywood manusförfattare visar hur.

En preliminär överenskommelse denna vecka av Writers Guild of America inkluderar många branschspecifika aspekter, som storleken på författarrum och förbättrade rester för streaming. Avtalet sätter ett monumentalt föregång för arbetsrelationer i en digital framtid. Till skillnad från löner, förmåner och anställningsvillkor, finns tekniken i en förhandlingsgråzon. Men W.G.A. avtalet satte A.I. på bordet. W.G.A. kontraktet etablerar ett föregång att en arbetsgivares användning av A.I. kan vara ett centralt ämne för förhandling. W.G.A. ville aldrig ha ett totalförbud mot användning av verktyg som ChatGPT. Istället strävade det efter en viktigare försäkran: att om A.I. ökar författarnas produktivitet eller kvaliteten på deras output, bör gildemedlemmar få en rättvis andel av prestandavinsterna. Och W.G.A. fick det.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 29 september

Författarförbundet i USA når preliminärt avtal om AI-användning efter fem månaders strejk

Efter nästan fem månader av strejk har Writers Guild of America (WGA) slutligen nått ett preliminärt avtal med Hollywoods största studior. Nyckelpunkterna inkluderar begränsningar för användningen av artificiell intelligens (AI). Enligt ett sammanfattningsdokument från WGA skulle kontraktet låta författare välja att använda AI vid utförande av skrivtjänster, med studions tillstånd. SAG-AFTRA, fackförbundet som representerar skådespelare och andra artister, förblir dock i strejk och har uttryckt egna bekymmer om artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 28 september

HBO och Max-chefen Casey Bloys ser ingen ändring i företagsverksamheten trots nya kontrakt

Casey Bloys, VD för HBO och Max, tror inte att de nya kontrakten kommer att förändra hur hans företag gör affärer, trots att löneökningar har beviljats till medlemmar i Writers Guild of America och skådespelare förväntas söka liknande vinster. Bloys, som inte var del av förhandlingarna, applåderade resolutionen av författarstrejken och uttryckte hopp om en lösning på skådespelarstrejken. Han tillade dock att industrin fortfarande har störts efter att ha kommit ut ur en bubbla. Bloys avvisade också användningen av artificiell intelligens för att skapa shower.

Direktlänk Dela The Hollywood Reporter fördjupade 27 september

Hollywoodskrivare når avtal med studior, strejk avslutas

Ett avtal har äntligen nåtts mellan Writers Guild of America (WGA) och Hollywood-studiorna, vilket innebär att skrivarnas strejk nu är över. En av de största tvistefrågorna under förhandlingarna har varit användningen av generativ artificiell intelligens (AI), som program som ChatGPT som kan generera innehåll baserat på befintligt innehåll. WGA har velat reglera användningen av tekniken på flera sätt, och i avtalet mellan WGA och AMPTP uppfylldes alla WGAs ursprungliga krav, med några tillägg om hur AI kan användas i skrivprocessen.

Direktlänk Dela The Messenger fördjupade 27 september

Hollywood övertygad att inte använda AI för manusproduktion

Writers Guild of America (WGA) har övertygat Hollywood att inte använda generativ artificiell intelligens (AI) för att producera eller modifiera manus. Ett preliminärt avtal mellan WGA och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) har avslutat en mångamånad strejk men behöver fortfarande godkännas av medlemmarna. Avtalet specificerar att AI inte kan användas för att skriva eller omskriva litterärt material eller generera ursprungligt källmaterial. Avtalet förbjuder inte författare att använda AI-bots, som OpenAI´s ChatGPT, om produktionsbolaget godkänner det.

Direktlänk Dela Washington Examiner fördjupade 27 september

Manusförfattare får inte ersättas av AI, enligt nytt avtal

Filmbolag har förbjudits att ersätta manusförfattare med generativa AI-verktyg enligt ett nytt avtal med Writers Guild of America (WGA). Efter en strejk från WGA:s 11 500 medlemmar, vilket ledde till manusstopp för amerikanska filmer och tv-serier, har parterna nått en överenskommelse. Enligt det nya avtalet kommer AI-genererat innehåll inte att räknas som källmaterial, vilket innebär att det inte är tillåtet för filmstudior att använda tekniken för att skriva eller ändra manus. Dock kan författare fortfarande komplettera sina egna manus med AI.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 27 september

Fackföreningen Writers Guild of America får betydande löneökningar och AI-skydd i nytt avtal

Från och med midnatt kommer Writers Guild of America (WGA) inte längre att strejka. Istället kommer medlemmarna att granska detaljerna i det avtal som förhandlats fram med AMPTP och besluta om de ska rösta för att godkänna det nya avtalet. De mest framträdande vinsterna för WGA är löneökningar och skydd mot artificiell intelligens (AI). Löneökningarna är betydande över hela linjen, med märkbara ökningar för ´hög budget prenumeration video on demand´ (tänk Netflix) och streamingfilmer. Enligt avtalets sammanfattning kommer AI inte att kunna skriva eller omskriva litterärt material, och AI-genererat material kommer inte att kunna användas som källmaterial. WGA ´förbehåller sig rätten att hävda att utnyttjande av författares material för att träna AI är förbjudet enligt MBA eller annan lag´.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 27 september

WGA når avtal med AMPTP efter strejk: Nyckelfrågor lösta

Efter en 148 dagars arbetsstopp har Writers Guild of America (WGA) nått en överenskommelse med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Avtalet innefattar minimikrav på antalet författare för en serie, förbättrade resterande strömmande avgifter, regler kring användning av AI i den kreativa processen och säkrar rättigheterna för manusförfattare. WGA framförde krav på minst sex författare för en serie som grönljusats för minst sex avsnitt per säsong. Avtalet kräver att minst tre författarproducenter anställs på alla serier. WGA kämpade hårt och säkrade en ”framgångsbaserad bonus” för TV-program och filmer gjorda för strömmande plattformar. WGA lyckades också få skydd runt användningen av generativ AI i den kreativa processen.

Direktlänk Dela Variety Media fördjupade 27 september

USA:s manusförfattarfack avslutar strejk, nytt avtal skyddar mot AI

Manusförfattarfacket Writers Guild of America (WGA) i USA har avslutat sin fem månader långa strejk. Det nya avtalet innebär att författarnas arbete inte kan ersättas med AI-genererade manus. Avtalet innebär också en ny modell för ekonomisk ersättning för serier och filmer som strömmas på tjänster som Netflix, vilket filmstudiornas representanter initialt avvisade. Manusförfattare kan nu återgå till jobbet, men avtalet måste fortfarande godkännas av fackförbundets medlemmar vid omröstningar i oktober.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 27 september

Hollywoodstudior förväntas behålla rätten att träna AI-modeller baserade på författares verk

Hollywoodstudior förväntas behålla rätten att träna artificiella intelligensmodeller baserade på författares arbete enligt villkoren i ett preliminärt arbetsavtal. Författarna kommer också att få en garanti för att de kommer att få kredit och ersättning för det arbete de gör på manus, även om studiorna delvis förlitar sig på AI-verktyg. Underhållningschefer ville inte avstå rätten att träna sina egna AI-verktyg baserat på TV- och filmskript, eftersom deras förståelse är att AI-teknikplattformar redan tränar sina egna modeller på sådant material.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 27 september

Veckans nyhetssammanfattning: Kanadas PM anklagar, Fortnite i nyheter, USA:s regering riskerar nedstängning

Kanadas premiärminister Justin Trudeau gjorde en chockerande anklagelse om mordet på en Sikh-samfundsledare på kanadensisk mark, implicerande ett okänt land. Videospelet Fortnite var i nyheterna denna vecka av okänd anledning. En möjlig nedstängning av den amerikanska regeringen är mindre än en vecka bort. En åttafaldig Grammy-vinnande sångare kommer att vara huvudnumret på Super Bowl i år. En New York Times-undersökning fann att Tyson Foods och Perdue Farms har förlitat sig på migrantbarn så unga som 13 för att utföra ett jobb som är bland de farligaste i landet. Writers Guild of America nådde ett preliminärt avtal om ett nytt kontrakt med underhållningsföretag.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 26 september

Historisk författarstrejk över: AI var en avgörande faktor

Den historiska, 146 dagar långa författarstrejken verkar äntligen vara över. Detaljerna är få, men Writers Guild of America låter triumferande: De kallar avtalet ´exceptionellt´ och hävdar vinster på nästan alla områden. En avgörande faktor var författarnas vägran att låta chefer utnyttja dem med AI. Strejken blev en sorts symbolstrid mellan människor och AI, en kamp som de flesta i allmänheten ivrigt ville se författarna vinna. Författarna insåg att studiorna var seriösa om att använda AI - om inte för att generera färdiga manus, då som hävstång mot författarna, både som ett hot och som ett sätt att rättfärdiga lägre omskrivningsavgifter.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 26 september

AI spelar större roll i talanghantering, säger experter på forum

Louis Williams, vice VD för talanganskaffning och mobilitet vid City of Hope, var huvudtalare vid ett forum den 21 september vid California Lutheran University om rollen för artificiell intelligens (AI) i talanghantering. AI förvandlar talanghantering och kommer att spela allt större roller eftersom tekniken fortsätter att utvecklas snabbt. AI kan automatisera en rad talangprocesser, inklusive rekrytering, och AI-drivna lösningar kan skräddarsy träningsprogram för individuella färdigheter och intressen. Men talanghantering kan inte helt förlita sig på AI, sa Vlad Vaiman, biträdande dekanus och professor vid universitetets School of Management.

Direktlänk Dela Pacific Coast Business Times fördjupade 25 september

Tentativt avtal uppnått för att avsluta långvarig strejk av Hollywood-författare

Ett ´tentativt´ avtal har nåtts för att avsluta en långvarig strejk av författare i Hollywood. Writers Guild of America (WGA) tillkännagav avtalet med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), gruppen som representerar studior, streamingtjänster och producenter i förhandlingar. Ett uttalande från WGA sa: ´Vi har nått en tentativ överenskommelse om en ny 2023 MBA, vilket innebär en principöverenskommelse om alla avtalspunkter, under förutsättning att slutligt kontraktsspråk utformas.´

Direktlänk Dela Sky News fördjupade 25 september

Framsteg i förhandlingar mellan Hollywood-författare och producenter

Hollywood-författare och producenter har gjort ´stora framsteg´ i förhandlingar för att avsluta strejken som pågått i 145 dagar, enligt två källor. En stor tvistefråga har varit språkbruket kring användningen av artificiell intelligens. Studiochefer var inte närvarande vid lördagens åtta timmar långa samtal och förhandlingarna avslutades utan avtal. De två sidorna, Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture and Television Producers, meddelade i ett gemensamt uttalande att förhandlingarna skulle återupptas på söndag.

Direktlänk Dela NBC News fördjupade 24 september

Författarförbundet och framstående författare stämmer OpenAI för upphovsrättsintrång

Författarförbundet och 13 kända författare, inklusive George R.R. Martin och John Grisham, har inlett ett grupptalan mot OpenAI. De hävdar att OpenAI har använt upphovsrättsskyddade verk utan tillstånd som en del av träningsdata för sin språkmodell, ChatGPT. De syftar till att stoppa den obehöriga användningen av deras upphovsrättsskyddade material och adressera oro över hur ChatGPT har använts för att imitera specifika författare och skapa ´lågkvalitativa´ e-böcker. Författarförbundet och de kärande söker skadestånd för förlorad möjlighet att licensiera deras verk och för marknadsstörningar möjliggjorda av OpenAI.

Direktlänk Dela Cryptopolitan fördjupade 21 september

Författargrupp och framstående författare stämmer OpenAI för upphovsrättsintrång

Författarförbundet och flera framstående författare, inklusive George R.R. Martin, John Grisham, Jonathan Franzen, Jodi Picoult, Michael Connelly, Elin Hilderbrand och Christina Baker Kline, stämmer OpenAI, skaparen av ChatGPT. De anklagar företaget för att ha matat in deras upphovsrättsskyddade verk i sin stora språkmodell som träningsdata. Stämningen, som lämnades in i södra distriktet i New York, inkluderar 13 författare och Författarförbundet. De söker skadestånd för förlorad möjlighet att licensiera sina verk och för att OpenAI har möjliggjort en övertagning av marknaden.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 20 september

Sommar 2023 har präglats av strejker i USA, med tre fackförbund som har gått ut i strejk. Writers Guild of America (WAG) har strejkat sedan maj, SAG-AFTRA skådespelare sedan juli och UAW var de senaste att ansluta sig förra veckan. Motiven är liknande: bättre löner och bättre hälsoförmåner. WAG och SAG-AFTRA medlemmar har strejkat mot användningen av artificiell intelligens. De vill inte att produktionshus ska använda AI för att kopiera deras namn, bild och likhet och skriva manus. UAW-medlemmar strejkar i Toledo medan SAG-AFTRA medlemmar i centrala Ohio också fortfarande strejkar.

WBNS-TV fördjupade 20 september

Hollywoods rädsla för AI blir verklighet: Strejker och debatter pågår

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett populärt tema i film och tv. På senare tid har produktioner som Operation Fortuna: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning och Black Mirror direkt tagit upp teknoparanoida teman. Samtidigt har Hollywoods oro över AI:s ekonomiska och kreativa hot blivit verklighet. Skådespelarfacket SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) strejkade för första gången på 60 år i juli 2023, för att förhandla om bättre villkor mot Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), inklusive skydd mot AI-verktygs föråldrande. Tom Cruise uttryckte sitt stöd för strejken. Många skådespelare och Hollywoodförfattare hävdar att studiostyrande inte använder AI korrekt. Netflix har redan anställt AI-verktyg för att ´hjälpa kreativa beslutsfattare´ och minska riskerna när man väljer vilka filmer och serier man ska beställa och marknadsföra.

Direktlänk Dela Softonic International fördjupade 17 september

Sean Penn uttrycker oro över användningen av AI i Hollywood

Skådespelaren Sean Penn är en av många som uttrycker oro över användningen av artificiell intelligens (AI) inom filmindustrin. Han är särskilt oroad över idén att studior kan använda likheten och rösterna hos SAG-AFTRA-skådespelare i framtida produktioner, något som för närvarande diskuteras mellan fackföreningen och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerar de stora Hollywood-studiorna. Penn föreslog en kompromiss för användningen av hans likhet i en intervju med Variety. SAG-AFTRA och Writers Guild of America, fackföreningar som representerar amerikanska skådespelare och manusförfattare, är båda i strejk. En viktig fråga i förhandlingarna med de stora Hollywood-studiorna är användningen och regleringen av AI.

Direktlänk Dela USA Today fördjupade 14 september

Hollywood kämpar med rädsla för artificiell intelligens både på och utanför skärmen

Rädsla för artificiell intelligens (AI) har länge varit ett fruktbart tema för film- och TV-skapare. I det senaste året har filmer som M3GAN, Jung_E, Operation Fortune: Ruse de Guerre, Mission Impossible: Dead Reckoning - Part 1 och serien Black Mirror uttryckligen behandlat techno-paranoia. Dessa berättelser varnar för missbruk av AI och ifrågasätter dess skadliga implementering av företag eller byråkratiska strukturer. Samtidigt kämpar Hollywood med verkliga oro för AI:s ekonomiska och kreativa hot. Skådespelarförbundet SAG-AFTRA och Writers Guild of America (WGA) gick i strejk för första gången på 60 år i juli 2023, medan deras fackliga representanter förhandlar om rättvisare villkor med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Detta inkluderar kontraktskydd mot att bli föråldrade av AI-verktyg.

Direktlänk Dela Mashable Southeast Asia fördjupade 13 september

Kalifornien lagförslag syftar till att skydda skådespelare från att ersättas av deras digitala kloner

Kaliforniska lagstiftare hoppas skydda arbetare från att ersättas av sina digitala kloner i takt med att Hollywood-skådespelare och författare fortsätter att strejka för bättre lön och förmåner. På onsdag förväntas församlingsmedlem Ash Kalra (D-San José) introducera ett lagförslag som skulle ge skådespelare och konstnärer ett sätt att ogiltigförklara bestämmelser i oklara kontrakt som tillåter studior och andra företag att använda artificiell intelligens för att digitalt klona deras röster, ansikten och kroppar. Lagförslaget, församlingsräkning 459, kommer inte att övervägas av statens lagstiftare förrän nästa år.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 13 september

AI skapar oro inom film- och TV-branschen

Konflikten mellan skådespelare, författare och andra kreativa yrkesgrupper och de stora film- och TV-studiorna är en del av den radikala förändring som sker inom underhållningsindustrin. Strejkerna från Writers Guild of America och Screen Actors Guild har delvis utlösts av artificiell intelligens (AI) och dess användning i filmindustrin. Skådespelare och författare fruktar att stora studior, inklusive Amazon/MGM, Apple, Disney/ABC/Fox, NBCUniversal, Netflix, Paramount/CBS, Sony, Warner Bros. och HBO, kommer att använda generativ AI för att utnyttja dem. Generativ AI är en form av AI som lär sig från text och bilder för att automatiskt skapa nya skrivna och visuella verk. Författare fruktar att de på sin höjd kommer att anställas för att redigera manus utarbetade av AI. De fruktar att deras kreativa arbete kommer att slukas upp i databaser som bränsle för skrivverktyg att sampla. Och de fruktar att deras specifika expertis kommer att skjutas åt sidan till förmån för ´promptingenjörer´ eller de som är skickliga på att arbeta med AI-verktyg. Och skådespelare oroar sig för att de kommer att tvingas sälja sin likhet en gång, bara för att se den användas om och om igen av studior. De fruktar att deepfake-teknologier kommer att bli normen och att riktiga, levande skådespelare inte kommer att behövas alls. Och de oroar sig för att inte bara deras kroppar utan också deras röster kommer att tas, syntetiseras och återanvändas utan fortsatt ersättning. Och allt detta är ovanpå minskade inkomster för majoriteten av skådespelarna.

Direktlänk Dela The Good Men Project fördjupade 10 september

AI-hotet mot manusförfattare: Writers Guild of America går ut i strejk

Den 2 maj 2023 gick Writers Guild of America, som representerar cirka 11 000 manusförfattare, ut i strejk. En av deras krav var att reglera användningen av artificiell intelligens (AI) i projekt. Manusförfattarna var oroliga för att AI skulle ta över deras jobb. Tidigare ansågs kreativa uppgifter vara säkra från konkurrens från maskiner, men den senaste tidens framsteg inom generativ AI, som kan producera originaltext, video och ljudinnehåll, har utmanat denna övertygelse. Släppet av ChatGPT 3.5 i november 2022, en programvara som försöker simulera mänsklig konversationsförmåga, var en vändpunkt.

Direktlänk Dela Centre for Economic Policy Research fördjupade 5 september

Skräck för AI i filmindustrin: Skådespelare och författare rädda för utnyttjande

Pågående strejker från Writers Guild of America och Screen Actors Guild har delvis utlösts av artificiell intelligens (AI) och dess användning inom filmindustrin. Skådespelare och författare fruktar att stora studior, inklusive Amazon/MGM, Apple, Disney/ABC/Fox, NBCUniversal, Netflix, Paramount/CBS, Sony, Warner Bros. och HBO, kommer att utnyttja generativ AI för att exploatera dem. Generativ AI är en form av artificiell intelligens som lär sig från text och bilder för att automatiskt producera nya skrivna och visuella verk. Författarna fruktar att de kommer att anställas för att redigera manus skrivna av AI, och skådespelarna är rädda för att de kommer att tvingas sälja sin likhet en gång, bara för att se den användas om och om igen av studiorna.

Direktlänk Dela Innisfil Today fördjupade 3 september

AI i filmindustrin väcker rädsla bland skådespelare och författare

Strejker av Writers Guild of America och Screen Actors Guild har delvis utlösts av användningen av artificiell intelligens (AI) inom filmindustrin. Skådespelare och författare fruktar att stora studior kommer att använda generativ AI för att utnyttja dem. Generativ AI är en form av AI som lär sig från text och bilder för att automatiskt producera nya skriftliga och visuella verk. Skådespelare och författare är rädda att deras specifika färdigheter och unika utseende kommer att bli tillgängliga för alla genom dessa verktyg. Dessutom fruktar de att deras kreativa arbete kommer att absorberas av databaser och att deras specifika expertis kommer att skjutas åt sidan till förmån för ´prompt engineers´ som är skickliga på att arbeta med AI-verktyg. Skådespelare är rädda att de kommer att tvingas sälja sitt utseende en gång, bara för att se det användas om och om igen av studior. De fruktar att deepfake-teknologier kommer att bli normen och att riktiga skådespelare inte kommer att behövas alls. De oroar sig över att inte bara deras kroppar utan även deras röster kommer att tas, syntetiseras och återanvändas utan fortsatt kompensation.

Direktlänk Dela Orillia Matters fördjupade 3 september

Arbetskonflikter mellan skådespelare, författare och andra kreativa yrkesgrupper och stora film- och TV-studior har delvis utlösts av användningen av artificiell intelligens (AI) i filmindustrin. Båda grupperna är rädda för att stora studior, inklusive Amazon/MGM, Apple, Disney/ABC/Fox, NBCUniversal, Netflix, Paramount/CBS, Sony, Warner Bros. och HBO, kommer att använda generativ AI för att utnyttja dem. Generativ AI är en form av AI som lär av text och bilder för att automatiskt producera nya skrivna och visuella verk. Författare oroar sig för att deras kreativa arbete kommer att sväljas upp av databaser för skrivverktyg att provsmaka. Skådespelare oroar sig för att de tvingas sälja sin likhet en gång, bara för att se den användas om och om igen av studior. De fruktar att deepfake-teknologier kommer att bli normen, och att riktiga, levande skådespelare inte kommer att behövas alls.

Midland Today fördjupade 3 september

Sjuksköterskor och Hollywoodarbetare marscherar mot AI

Hundratals sjuksköterskor gick med Hollywoodförfattare och skådespelare på strejkrader på tisdagen för en solidaritetsmarsch som fokuserade på deras oro över artificiell intelligens. Registrerade sjuksköterskor med National Nurses United, landets största fackförbund för registrerade sjuksköterskor, samlades runt Sunset Bronson Studios. Skådespelarnas strejk handlar om deras löner, som de säger har underminerats av streaming och inflation, samt hälsoförmåner, den växande tendensen att få skådespelare att skapa videoauditioner på egen bekostnad och hotet om oreglerad användning av AI. I författarnas kontraktssamtal sa Writers Guild of America att det skulle tillåta användning av AI - men bara i den utsträckning att det var ett verktyg för dem att använda i sitt eget arbete.

Direktlänk Dela Abc7.com fördjupade 29 augusti

Sjuksköterskor och skådespelare protesterar mot AI-användning i sina branscher

Sjuksköterskor planerar att hålla en solidaritetsmarsch i Los Angeles den 29 augusti för att stödja strejkande författare och skådespelare i södra Kalifornien som oroar sig över den ökande användningen av artificiell intelligens (AI) i sina branscher. Författare vill att AI-teknologier, som ChatGPT, endast ska användas som ett verktyg för att hjälpa till med forskning eller underlätta manusidéer, och inte som ett verktyg för att ersätta dem, medan skådespelare fruktar att AI kan användas för att replikera deras likhet utan ersättning. Sjuksköterskor är lika oroliga över användningen av AI i deras bransch. De hävdar att det ofta erbjuder stela, enhetliga lösningar för medicinsk vård samtidigt som det inkräktar på en sjuksköterskas förmåga att kritiskt utvärdera en patients tillstånd.

Direktlänk Dela MacDailyNews fördjupade 29 augusti

Generativ AI omformar film- och TV-industrin, skapar rädsla bland skådespelare och författare

Generativ AI, en teknik som lär sig från text och bilder för att automatiskt producera nya skrivna och visuella verk, skapar oro inom film- och TV-industrin. Skådespelare och författare fruktar att stora studior, inklusive Amazon/MGM, Apple, Disney/ABC/Fox, NBCUniversal, Netflix, Paramount/CBS, Sony, Warner Bros. och HBO, kommer att använda generativ AI för att utnyttja dem. De är rädda för att deras färdigheter och unika utseende kommer att bli tillgängliga för alla med tillgång till dessa onlineverktyg. Dessutom fruktar de att deras kreativa arbete kommer att absorberas av databaser och att deras specifika expertis kommer att ersättas av ´prompt engineers´.

Direktlänk Dela Longmont Leader fördjupade 28 augusti

M*A*S*H-skådespelare läser AI-skript i podcast

M*A*S*H-skådespelarna Mike Farrell och Alan Alda läste nyligen ett manus skrivet av artificiell intelligens (AI) i Aldas podcast ´Clear+Vivid´. Alda, som också styrde AI:n och redigerade manuset, beskrev upplevelsen som utmanande och resultatet som bristfälligt. Farrell uttryckte oro över AI:s inverkan på den kreativa industrin och menade att AI inte kan fånga människans ande. Alda avslutade med att AI fungerar bättre som en samarbetspartner än som en författare.

Direktlänk Dela SlashFilm fördjupade 16 augusti

Konflikten mellan skådespelare, författare och stora film- och TV-studios över AI

Konflikten mellan skådespelare, författare och stora film- och TV-studios ligger i centrum för den radikala förändringen inom underhållningsindustrin. Både skådespelare och författare fruktar att generativ AI, en typ av AI som producerar nya skrivna och visuella verk genom att lära sig från text och bilder, kommer att användas av stora studios för att utnyttja dem. Major studios har redan använt AI-verktyg för att skapa öppningssekvenser för TV-serier. Dessutom har verktyg som Showrunner AI skapat oro genom att skapa hela avsnitt utan inblandning av manusförfattare och skådespelare.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 13 augusti

Disney utforskar AI för kostnadsbesparingar och förbättrad kundservice

Disney undersöker möjligheterna med artificiell intelligens (AI) genom en nyligen lanserad arbetsgrupp, inklusive potentiella kostnadsbesparingar för filmtillverkning. Gruppen har fått i uppdrag att avgöra hur Disney och dess segment kan utnyttja tekniken och undersöker även möjligheten att samarbeta med uppstartsföretag. Enligt källor till Reuters kan AI tjäna som ett verktyg för att kontrollera de ökande kostnaderna för film- och TV-produktion. För Disneys parkverksamhet kan AI förbättra kundsupporten eller skapa nya interaktioner.

Direktlänk Dela America Online fördjupade 9 augusti

Disney utforskar användning av AI i hela företaget

Disney har rapporterat att de har skapat en arbetsgrupp för att utforska integrationen av artificiell intelligens (AI) i hela företaget. Detta initiativ har fått betydelse med de senaste strejkerna av skådespelare och författare i Hollywood och den växande användningen av AI inom underhållningsindustrin. Stora Hollywoodstudior och Silicon Valley-streamers har uttryckt intresse för att använda generativ AI för att skriva manus för filmer och tv-program och skapa en databas med skådespelares likheter för framtida projekt. Men Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild (SAG), fackföreningarna som representerar författare och skådespelare, motsätter sig dessa idéer. Disney har ännu inte kommenterat sin AI-arbetsgrupp.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 9 augusti

Disney skapar arbetsgrupp för att studera AI

Walt Disney har skapat en arbetsgrupp för att studera artificiell intelligens, enligt tre källor. De sa att Disney vill studera AI och hur det kan användas inom underhållningskonglomeratet. Detta kommer när Hollywood-skribenter och skådespelare kämpar för att begränsa branschens utnyttjande av tekniken. Källorna sade att forskargruppen lanserades tidigare i år, innan strejkerna stoppade Hollywood. De hävdar också att Disney vill utveckla AI-applikationer internt och bilda partnerskap med startups.

Direktlänk Dela Yahoo News fördjupade 8 augusti

Walt Disney skapar AI-arbetsgrupp för att utforska teknikens potential

Walt Disney har skapat en arbetsgrupp för att undersöka artificiell intelligens (AI) och hur den kan tillämpas inom underhållningskonglomeratet. Gruppen, som lanserades tidigare i år, syftar till att utveckla AI-applikationer internt samt att bilda partnerskap med startups. Disney har för närvarande 11 jobböppningar som söker kandidater med expertis inom AI eller maskininlärning. Positionerna berör nästan alla delar av företaget, från Walt Disney Studios till företagets temaparker och ingenjörsgrupp, Walt Disney Imagineering, till Disney-varumärkes-TV och reklamteamet.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 8 augusti

Walt Disney har skapat en arbetsgrupp för att studera artificiell intelligens (AI) och dess potentiella tillämpningar inom underhållningskoncernen. Gruppen, som lanserades tidigare i år, syftar till att utveckla AI-applikationer internt och bilda partnerskap med uppstartsföretag. Disney har för närvarande 11 lediga jobb som söker kandidater med expertis inom AI eller maskininlärning. Positionerna berör alla delar av företaget, inklusive Walt Disney Studios, företagets temaparker och ingenjörsgruppen Walt Disney Imagineering. En talesperson för Disney avböjde att kommentera.

Yahoo Finance fördjupade 8 augusti

Nästan hälften av amerikanerna oroliga för AI:s inverkan på deras arbete

Enligt en ny undersökning utförd av det kanadensiska företaget Leger för Los Angeles Times, är nästan hälften av amerikanerna oroliga för hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka deras arbete. Denna oro är konsekvent över partilinjer och stiger till 57% bland 18- till 34-åringar. Majoriteten av amerikanska vuxna anser att underhållningsfackföreningar är berättigade att göra AI till en central del av deras förhandlingskrav. AI har varit en framträdande fråga, med författare som kräver begränsningar för maskin-genererade manus och skådespelare som kräver regler för användning av avancerade teknologier för att digitalt ´klona´ dem.

Direktlänk Dela Government Technology fördjupade 7 augusti

Nästan hälften av amerikanerna oroar sig för AI:s inverkan på jobben

Enligt en ny undersökning utförd av Leger för Los Angeles Times, är nästan hälften av amerikanerna, eller 45% av dem, oroliga för påverkan av artificiell intelligens (AI) på deras jobb. Oro nivån är konsekvent över partilinjerna, med 57% av 18- till 34-åringar uttrycker oro. Dessutom tror nästan två tredjedelar av amerikanska vuxna att underhållningsfackföreningar är berättigade att prioritera AI i sina förhandlingar. Majoriteten av amerikanerna stöder reglering av AI och tror att friskrivningar bör inkluderas i AI-genererat innehåll.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 7 augusti

Nästan hälften av amerikanerna oroar sig för AI:s inverkan på deras arbete

Enligt en ny undersökning är nästan hälften av amerikanerna oroliga för hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka deras arbete. Skådespelare och författare i Hollywood strejkar delvis på grund av oro för AI. Undersökningen visade också att två tredjedelar av de amerikanska vuxna ansåg att underhållningsfacken var berättigade att göra AI till en central del av deras förhandlingskrav. AI har blivit en framträdande stridsfråga, med författare som kräver begränsningar för maskin-genererade manus och skådespelare som pressar för regleringar på användning av avancerade tekniker för att digitalt ´klona´ dem.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 6 augusti

Netflix och Disney söker AI-specialister trots strejkande skådespelare och författare

Medan skådespelare och författare fortsätter sin kamp för rättvis lön och regler mot AI, har Netflix och Disney diskret listat högbetalda jobb för AI-specialister. Writers Guild of America (WGA) initierade sin strejk den 2 maj, kämpar för bättre ersättning under streaming-eran och begär riktlinjer för användning av AI. Likaså anslöt sig SAG-AFTRA till strejken några månader senare, trycker på för bättre lön och arbetsförhållanden men uttrycker också oro över AI. Trots att Netflix och Disney vägrar möta fackföreningarnas krav, har de annonserat olika AI-relaterade jobb med betydande löner.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 28 juli

Många medlemmar i arbetskraften är beroende av mänskliga interaktioner för att främja sina karriärer, inklusive skådespelare i en castingbyrå. Dock uttrycker vissa stjärnor nu sina farhågor över att deras prestationer kommer att bestämmas av artificiell intelligens. ´Veronica Mars´-skådespelaren Charisma Carpenter är en av dem som höjer ett varnande finger mot AI:s intrång i underhållningsindustrin. Efter att ha fått en inbjudan att gå med i 100 Actors Program, en möjlighet organiserad av det schweiziska företaget Largo.ai, delade Charisma sin oro på Instagram. Andra skådespelare uttryckte också oro över en potentiell störning av den traditionella castingprocessen.

Fox News Network fördjupade 28 juli

Amerikanska film- och TV-författare strejkar mot AI-skriptverktyg

Amerikanska film- och TV-författare har strejkat sedan den 2 maj, då de kräver begränsningar för användningen av AI-drivna skrivverktyg. Författarna, representerade av Writers Guild of America, vill ha skriftlig försäkran om att AI endast kommer att användas för forskningsändamål och inte för att ersätta dem i branschen. Manusförfattarna Michelle Amor och Melissa Rundle uttrycker oro över de ökande förmågorna hos AI-drivna skrivverktyg. De fruktar att användningen av AI i manusförfattande kan leda till utnyttjande av arbetsgivare och förlust av ersättning för deras kreativa arbete.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 28 juli

Disney söker expert på generativ AI, väcker oro bland fackföreningar

Disney söker en R&D Imagineering-position som kräver expertis inom generativ AI, vilket indikerar deras intresse för att utmana gränserna för AI-verktyg. Detta liknar Netflix, vars rörelse mot AI väcker oro bland fackföreningsmedlemmar om potentiell jobbersättning och intrång i kreativa utrymmen. Användningen av AI i Hollywood har utvecklats snabbt, från enkla digitala effekter till att skapa en digital röst för karaktärer, men dessa metoder saknar ofta de känslor och intonationer som levande skådespelare tillhandahåller. Disney ser ut att anställa någon som är kapabel att arbeta med generativ AI.

Direktlänk Dela Collider fördjupade 27 juli

Artificiell intelligens (AI) förändrar arbetslivet på oväntade sätt. AI-verktyg som ChatGPT har börjat användas på arbetsplatser för att effektivisera arbetsflöden och öka produktiviteten. Enligt en IBM-studie från 2023 ansåg 75% av de tillfrågade att AI skulle ge deras företag en konkurrensfördel, medan 43% använde AI för strategiska affärsbeslut. Men det finns också oro för datasekretess och bias. AI används också för att skriva jobbansökningar, göra anställningsbeslut och skriva prestandaöversikter. Samtidigt finns det oro för att AI kan ersätta jobb och vissa arbetstagare protesterar mot användningen av AI.

Business Insider fördjupade 27 juli

Netflix får kritik för AI-jobb under Hollywoodstrejker

Netflix möter motstånd då streamingtjänsten annonserar ett AI-jobb som betalar upp till 900 000 dollar om året under Hollywoodstrejker. Jobbannonsen visar att positionen som produktchef, maskininlärningsplattform kan baseras på Netflix kontor i Los Gatos, Kalifornien, eller på distans på västkusten. En huvudfråga under den nuvarande strejken för Writers Guild of America och Screen Actors Guild-medlemmar är skydd mot artificiell intelligens. Enligt Screen Actors Guild tjänar 87% av guildens skådespelare mindre än 26 000 dollar per år.

Direktlänk Dela Abc15.com fördjupade 27 juli

Netflix investerar i AI medan författare och skådespelare strejkar för rättvis lön

Medan författare och skådespelare fortsätter att strejka för rättvis betalning går streamingjätten Netflix i bräschen för att investera sina pengar i artificiell intelligens. Netflix anställer för närvarande en forskningsvetenskapsman inom maskininlärning, med fokus på att bygga upp företagets tekniska kapacitet. En av de största frågorna för WGA och SAG-medlemmar är den låga lönestrukturen för författare och skådespelare som skapar streaminginnehåll. WGA och SAG-medlemmar kräver garantier från Alliance of Motion Picture and Television Producers att AI-teknik inte kommer att ersätta deras jobb.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Artificiell intelligens hotar Hollywoods framtid

Skådespelare och manusförfattare i Hollywood kan komma att strejka när deras fackliga avtal löper ut. En stor fråga i debatten är den snabba ökningen av artificiell intelligens (AI), som kan generera innehåll och potentiellt ersätta arbetare. AI har redan hittat vägen in i populära medier, inklusive Disney+ showen Secret Invasion och den nya Indiana Jones. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, har uttryckt oro för användningen av AI för att digitalt återskapa skådespelares prestationer. Facket kräver regleringar för när och hur AI kan användas, och skydd mot missbruk. Skribenternas fackförening, Writers Guild of America, har också uttryckt oro för att deras arbete kan ersättas av AI-genererade manus och historieutkast.

Direktlänk Dela US Times Post fördjupade 27 juli

Netflix anställer AI produktchef med lön upp till $900,000

Netflix anställer en AI produktchef med en lön på upp till $900,000 för att öka företagets interna användning av artificiell intelligens. Jobbannonsen, som ursprungligen upptäcktes av The Intercept, anger att den framgångsrika sökanden kommer att få en lön på $300,000 till $900,000 och kommer att vara baserad på Netflix huvudkontor i Los Gatos, Kalifornien, eller fjärrstyrt på västkusten. Jobblistan kommer när Writers Guild of America och Screen Actors Guild - American Federation of Radio and Television Artists, är i strejk. En av de oro som båda fackföreningarna uttryckte var användningen av maskininlärning i TV- och filmproduktion. Enligt jobbannonsen kommer den framgångsrika kandidaten att ansvara för Netflix ´strategiska vision´ för AI genom sin maskininlärningsplattform. Det är oklart om denna roll kommer att vara direkt involverad med eller påverka innehållsskapandet. Netflix använder redan AI för att anpassa användarupplevelsen, till exempel att välja miniatyrbildkonst eller kuratera användarrekommendationer baserat på deras specifika smaker. Företaget använder också AI i dataanalys för att bestämma vilka program som är framgångsrika. Netflix avböjde att kommentera produktchefrollen som annonserades på deras webbplats.

Direktlänk Dela New Jersey On-Line fördjupade 27 juli

Hollywoodmanusförfattare strejkar mot AI

Hollywoodmanusförfattare, inklusive Michelle Amor och Melissa Rundle, har varit i strejk sedan början av maj mot användningen av artificiell intelligens (AI) inom manusförfattning. De kräver att studior och streaminggiganter begränsar framtida användning av AI-drivna skrivverktyg, som ChatGPT. Författarna och deras fackförening, Writers Guild of America, vill ha det skriftligt att AI bara kan användas för forskningsändamål och aldrig för att ersätta dem. De kämpar för reglerad användning av AI på projekt och för att AI inte ska kunna skriva eller omskriva något litterärt material.

Direktlänk Dela BBC fördjupade 27 juli

Netflix vänder sig till AI i ljuset av skådespelar- och författarstrejker

På grund av pågående strejker bland skådespelare och författare i filmindustrin vänder sig Netflix till AI och maskininlärning genom att rekrytera AI-talanger. Netflix anställer för närvarande en produktchef för en AI-fokuserad roll, med en lön på mellan $300,000 och $900,000. Företaget har även annonserat en ledig tjänst för en teknisk direktör för generativ AI i sitt spelföretag, med en maximal lön på $650,000. Skådespelarfacket, SAG-AFTRA, ser den ökande användningen av generativ AI som ett ´existentiellt hot´ mot skådespelares levebröd. Writers Guild of America har också strejkat sedan maj.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Netflix söker produktchef för att förbättra företagets användning av AI

Netflix söker en produktchef för att förbättra företagets interna användning av artificiell intelligens (AI). Detta sker i en tid då det pågår tvister i underhållningsindustrin om användningen av maskininlärning i film- och TV-produktioner. Produktchefens huvudansvar blir att utveckla en strategisk vision för Netflix användning av AI genom sin maskininlärningsplattform. Netflix har tidigare visat intresse för att använda AI för att generera innehåll. Företaget har dock också fått kritik för sin spanska realityserie ´Deep Fake Love´, som innehöll djupfalska videor av partners som var otrogna mot varandra.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 27 juli

Netflix anställer produktchef för att öka användningen av AI

Netflix anställer en produktchef för att öka intern användning av artificiell intelligens (AI). Detta sker mitt i pågående strejker av Writers Guild of America (WGA) och Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) som ifrågasätter film- och TV-produktioners användning av maskininlärning. Netflix erbjuder en årslön mellan 300 000 och 900 000 dollar till den framgångsrika sökanden. Uppdraget kommer att innebära att utveckla en ´strategisk vision´ för Netflix användning av AI genom sin maskininlärningsplattform. Det är för närvarande oklart om denna roll kommer att vara direkt involverad i eller påverka skapandet av innehåll. Netflix är även på jakt efter en maskininlärningsvetenskapsman, en ingenjörschef för att leda AI-forskning om kundnöjdhet och en mjukvaruingenjör för att bygga verktyg för människor som använder maskininlärning.

Direktlänk Dela Mashable fördjupade 26 juli

Indiana University använder AI i konststudion

Studenter och lärare vid Indiana University använder AI för att göra viktiga framsteg inom flera discipliner. Forskare vid Luddy Artificial Intelligence Center undersöker utmaningar och möjligheter med AI från tekniska, samhälleliga, vetenskapliga och tillämpade perspektiv. Vid IU Eskenazi School of Art, Architecture + Design har biträdande professorn i måleri Caleb Weintraub och föreläsaren i fotografi David Ondrik utvecklat en tvärvetenskaplig kurs som heter ´AI i studion´. Kursen utforskade hur text-till-bild AI-generatorer kan användas som ett verktyg i skapandet av fysisk konst istället för att ersätta konstnärer. De studerade också juridiska och etiska frågor kring AI-genererad konst.

Direktlänk Dela Indiana University fördjupade 25 juli

Hollywoodskådespelare och författare strejkar mot AI-användning

Hollywoodskådespelare och författarfackföreningar planerar gemensamt att strejka för första gången sedan 1960, med krav på högre löner och regleringar av studiornas användning av artificiell intelligens (AI). Detta sker samtidigt som underhållningsföretag som Disney och Netflix investerar kraftigt i AI-program. Nyligen annonserade Alliance of Motion Picture and Television Producers, en branschorganisation som representerar TV- och filmföretag, ett AI-förslag som skyddar skådespelarnas digitala likheter. Skådespelare och författare kräver skydd mot att deras skannade likheter manipuleras av AI utan adekvat ersättning.

Direktlänk Dela The Intercept fördjupade 25 juli

Hollywoods framtid och dess relation med artificiell intelligens skapar debatt

En växande oro för artificiell intelligens (AI) har lett till att Hollywood-skådespelare och manusförfattare överväger att gå ut i strejk. Fackföreningarna Writers Guild of America och SAG-AFTRA uttrycker oro över AI:s snabba tillväxt inom ekonomin och dess förmåga att generera innehåll. Detta kan potentiellt göra arbetare överflödiga. Fackföreningarna har fokuserat på datoriserade simuleringar av skådespelare, vilket innebär att AI används för att digitalt återskapa en skådespelares prestationer på skärmen. SAG har uppmanat till att det nya kontraktet ska inkludera villkor som reglerar när och för hur mycket pengar AI kan användas, samt skydd mot missbruk.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 25 juli

Artificiell intelligens förändrar filmindustrin

Filmindustrin genomgår en dramatisk förändring med framväxten av artificiell intelligens (AI). Manusförfattare i USA strejkar, till stor del på grund av oro över användningen av AI i manusförfattning. Larry Gross, medförfattare till klassiska filmer som 48 Hrs och Streets of Fire, uttrycker oro över att AI kommer att göra mediokra, robotiska manus ännu lättare att uppnå. Sci-fi författaren och filmföreläsaren Lavie Tidhar har gjort en satirisk kortfilm om AI - med hjälp av AI. Han menar att AI bara är verktyg, och de är bara så bra som den person som ger instruktionerna. Nikola Todorovic, medgrundare till Wonder Dynamics, använder AI för att inkludera CG-karaktärer i verkliga scener. Han ser AI som ett sätt att demokratisera filmindustrin genom att sänka trösklarna för att komma in i den.

Direktlänk Dela iNews fördjupade 25 juli

Skådespelare och författare strejkar mot AI:s roll i Hollywood

Hollywoods första författare- och skådespelarstrejk på över 60 år riktar in sig på artificiell intelligens (AI). Fyra strejkande skådespelare och författare uttrycker sina farhågor kring AI utanför Netflixs kontor i Los Angeles. De anser att AI hotar att ersätta mänskliga författare och skådespelare och därmed riskerar att göra konst mindre mänsklig. De är också oroliga för att AI kan leda till att verkliga mänskliga historier går förlorade. Fackförbundet Writers Guild of America och Screen Actors Guild har förhandlingar om AI:s roll i branschen.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 20 juli

Pågående strejker hotar underhållningsindustrins framtid

Pågående strejker kan på ett fundamentalt sätt störa underhållningsindustrin och riskerar att påverka 2024 års biljettförsäljning och höstens sändningsschema. Skådespelarnas och författarnas fackföreningar strejkar utanför Paramount Pictures studio, vilket har stängt ner produktionen på flera stora filmer. Hollywoodbolag som Netflix, NBCUniversal och Disney har reagerat med en axelryckning på skribentstrejken, men skådespelarnas strejk har fått en dramatiskt annorlunda respons. Skådespelarfacket är mycket starkare än författarfacket och deras strejk har fått stora konsekvenser. Om strejken fortsätter in i september kan det tvinga studiorna att försena stora projekt för nästa år med sex månader, vilket skulle göra 2024 till ett spöklikt år, likt det vi såg under Covid-19-pandemin.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 17 juli

Största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960

I London ägde galapremiären av Christopher Nolans film ´Oppenheimer´ rum, samtidigt som fackförbundet Sag-Aftra, med cirka 160 000 medlemmar, utlyste den största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960. Stjärnskådespelare som Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon och Florence Pugh lämnade premiären i protest. Manusförfattare har redan strejk i två och en halv månad, vilket har lett till att många Hollywood-produktioner har skjutits upp eller inställts. Strejken bland medlemmarna i ´Writers Guild of America´ pågår fortfarande utan tecken på lösning. Skådespelarna kräver högre löner och garantier mot att AI tar över deras jobb.

Direktlänk Dela Ljud & Bild fördjupade 15 juli

Hollywood-författare oroliga över AI:s inverkan på deras yrke

Ett strejkande Hollywood-författarkollektiv är oroligt över artificiell intelligens (AI) och dess möjlighet att ersätta mänskliga skribenter. Writers Guild of America har haft sin första strejk sedan 2007-08, vilket har fört frågan om AI till förgrunden. I sitt senaste kontraktsförslag bad WGA att underhållningsindustrin skulle gå med på att inte använda AI för att ersätta författare, men industrin avböjde och gick endast med på att hålla årliga möten för att diskutera teknikens framsteg. Detta har väckt oro bland författare och kan tyda på en ny ludditfas, där konstnärer och författare leder en motreaktion mot AI.

Direktlänk Dela Daily Camera fördjupade 28 maj

Artificiell intelligens (AI) har snabbt och djupt infiltrerat våra dagliga liv, men det finns oro för hur AI kommer att fortsätta störa vårt medialandskap, särskilt när det gäller representation. En del av Writer´s Guild of America (WGA) strejkrav är att införa parametrar kring användningen av AI, inklusive att reglera användningen av AI-teknik för att förhindra att AI används som källmaterial eller för att skriva/omskriva litterärt material. Forskning från Think Tank for Inclusion & Equity visar att författare från historiskt exkluderade grupper är mest sannolikt att befinna sig i de lägsta nivåerna av skrivande personal. AI kan ta bort ännu fler av de få möjligheterna för svarta människor att lära sig, avancera och lyckas inom branschen.

Yahoo News fördjupade 26 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare