» Håll dig ajour kring AI · En AI-skapad och ständigt föränderlig nyhetstidning om AI. Idag har vår robot sammanfattat 133 nyhetshändelser. Upptäck gärna vår kurs AI på jobbet förresten. «

Ilya Sutskever är en framstående forskare inom området artificiell intelligens och djupinlärning. Han föddes i Sovjetunionen och är nu baserad i USA. Sutskever är medgrundare och forskningschef på OpenAI, en organisation som arbetar för att utveckla och sprida vänlig AI. Tidigare arbetade han på Google Brain och var en av skaparna bakom TensorFlow, ett populärt ramverk för maskininlärning. Ilya Sutskever har en doktorsexamen i datavetenskap från University of Toronto och har publicerat många inflytelserika forskningsartiklar om djupinlärning och neuronnät.

Senaste nytt kring Ilya Sutskever

Sammanfattning av veckans AI-nyheter: OpenAI, Amazon, och AI:s miljöpåverkan

Förra veckan var präglad av turbulensen kring OpenAI:s VD Sam Altman, men denna vecka återgick saker till det normala. Altman har återtagit sin position som toppchef på företaget, med hjälp från Microsoft. OpenAI rullade ut flera nya AI-produkter och plattformar. Amazon avslöjade detaljer om sin nya AI-chattbot-assistent ´Q´ vid sitt AWS re:Invent-evenemang. En studie visade att generativ AI kan ha en negativ inverkan på miljön, liknande att ladda en smartphone. OpenAI försenar lanseringen av sin GPT Store, en marknadsplats för anpassningsbara GPT:er, till 2024.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupar idag

OpenAI: Skyddet mot AI-hot eller en del av problemet?

OpenAI, grundat 2015, var tänkt att vara en icke-vinstdrivande organisation för att övervaka och reglera utvecklingen av AI-teknologi. Grundarna, Sam Altman, Elon Musk, Ilya Sutskever och Greg Brockman, presenterade sig själva som skydd mot framtida hot från okontrollerad, ond AI, dåliga aktörer och dåliga botar. Men, precis som i en episod av ´Twilight Zone´ där utomjordingar presenterar en bok med titeln ´To Serve Man´ som visar sig vara en kokbok, insåg kryptograferna för sent att OpenAI kanske inte tjänar människan på det sätt som de ursprungligen trott.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupar idag

OpenAI skjuter upp lanseringen av GPT Store till 2024

OpenAI, utvecklaren bakom ChatGPT, har tillfälligt pausat sina planer för en GPT Store. Tidigare i månaden introducerade Sam Altman, OpenAI:s VD och medgrundare, konceptet med skräddarsydda versioner av ChatGPT generativa AI-modell, kallade ´GPTs´. Dessa skulle kunna säljas och köpas i en online GPT Store. Nu rapporterar Axios att OpenAI har stoppat lanseringen av GPT Store åtminstone fram till början av 2024. Altman, som nyligen återinsattes som VD, har inte nämnt ´GPTs´ eller GPT Store i sina senaste uttalanden, utan istället fokuserat på AI-säkerhet.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade igår

AI-startupen OpenAI firar ett år med sin stora språkmodell ChatGPT. Trots att modellen använde en mindre kraftfull version (3.5) än den nyss släppta GPT-4, har den förvånat alla med sina detaljerade svar på nästan alla möjliga frågor. På kort tid blev 100 miljoner människor regelbundna användare. OpenAI:s ledare förstod inte fullt ut vilken inverkan deras skapelse skulle ha. Microsofts 1 miljard dollar satsning på OpenAI 2019 visade sig vara ett mästardrag, vilket utlöste ett AI vapenkapplöpning. ChatGPT förändrade teknikvärlden och ledde till att AI-reglering blev en topprioritet för kongressen och Vita huset.

Wired fördjupade igår

OpenAIs Q*: Ett teknologiskt genombrott eller överdriven hype?

OpenAI sägs ha gjort ett teknologiskt genombrott med Q*, som kan utföra matematik på grundskolenivå och integrera detta i sin responsval. Q* är en AI som baseras på Q-lärande och A* sökning och utvecklas av ett team ledda av OpenAIs chefsforskare, Ilya Sutskever. Det är tänkt att förbättra ChatGPT genom att tillämpa något som liknar resonemang eller matematisk logik för att få bättre resultat. Q* kan också vara bättre på att hantera abstrakta koncept och borde kunna komma med originalidéer. Men det är osannolikt att Q* kommer att förändra allting överallt på en gång, eller att AI-tekniken plötsligt kommer att accelerera igen genom något genombrott från OpenAI.

Direktlänk Dela Computerworld fördjupade igår

ChatGPT firar ett år: Från underhållning till betydande verktyg

Under sitt första år har OpenAI:s ChatGPT utvecklats från ett underhållande AI till ett viktigt verktyg inom marknadsföring och kundupplevelse. Det har dock inte varit utan utmaningar, inklusive en större dataintrång och tillfällig inaktivering av en viktig webbläsar-plugin. Ledarskapsomvälvningar på OpenAI har också belyst komplexiteten i att hantera framstående AI-utvecklingar. Trots detta har ChatGPT blivit integrerat i dagliga marknadsföringskampanjer och innehållsskapande, och har även ersatt mänskliga arbetare på arbetsplatsen i vissa företag.

Direktlänk Dela CMSWire fördjupade i förrgår

Microsoft tar observatörsposition på OpenAI:s styrelse

Microsoft kommer att ta en observatörsposition på OpenAI:s styrelse, enligt företagets VD, Sam Altman. Detta innebär att Microsofts representant kan delta i OpenAI:s styrelsemöten och få tillgång till konfidentiell information, men kommer inte att ha rösträtt i frågor som att välja eller välja direktörer. OpenAI meddelade nyligen en ny initial styrelse som består av tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och Larry Summers, tidigare USA:s finansminister. Microsoft har åtagit sig att investera över 10 miljarder dollar i OpenAI och äger 49% av företaget.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade i förrgår

Elon Musks inblandning i OpenAIs ledarskapsförändringar

Elon Musks nära relationer med OpenAIs styrelsemedlemmar kan ha varit en nyckelfaktor i det överraskande och fortfarande mystiska beslutet att tillfälligt avsätta Sam Altman som VD. Musk, som är grundare av Tesla, SpaceX och X, hjälpte till att grunda OpenAI 2015 och känner alla i styrelsen. Bland annat röstade Adam D´Angelo och företagets chefsforskare Ilya Sutskever för att avsätta Altman. Musk har offentligt stött styrelsen och delat ett anonymt brev som anklagar Altman för ´bedrägeri och manipulation´. Han har också delat en historia som rapporterade att styrelsen nyligen varnats för ett genombrott som kunde ´hotar mänskligheten´.

Direktlänk Dela New York Post fördjupade i förrgår

OpenAI:s topphemliga projekt Q* väcker oro och spekulationer

Efter att Sam Altman återinstallerades som VD för OpenAI förra veckan, rapporterades det om ett hemligt projekt vid företaget som skakat forskare med sin potentiella förmåga att lösa svåra problem på nya kraftfulla sätt. Projektet, känt som Q*, har beskrivits som en genombrott som kan leda till mycket kraftfullare AI-modeller. En del forskare har uttryckt oro över Q*´s potentiella makt. Det spekuleras att Q* kan vara relaterat till ett projekt som OpenAI tillkännagav i maj, som visade kraftfulla nya resultat från en teknik som kallas ´processövervakning´.

Direktlänk Dela Wired fördjupade i förrgår

OpenAI, skapare av de populära AI-verktygen ChatGPT och DALL-E, avskedade sin VD, Sam Altman, i slutet av november 2023, vilket ledde till kaos bland investerare och anställda. Fem dagar senare återvände Altman till OpenAI och tre av styrelsemedlemmarna som hade försökt få honom avsatt avgick. Styrelsens struktur, en ideell styrelse som övervakar ett vinstdrivande dotterbolag, tycks ha spelat en roll i dramat. OpenAI grundades 2015 som en skattebefriad ideell organisation med uppdrag att skapa artificiell allmän intelligens (AGI) som är säker och gynnar hela mänskligheten.

The Conversation fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder officiellt som VD för OpenAI

Sam Altman har officiellt återvänt som VD för OpenAI, med Greg Brockman som president och Mira Murati som CTO. Nya styrelsemedlemmar har också tillkommit. Ilya Sutskever, OpenAI:s medgrundare, tidigare ordförande och chefsforskare, har ännu inte återvänt och hans position inom företaget är ännu inte fastställd. Den nya styrelsen kommer bara att ha en återvändande medlem, Quora VD Adam D´Angelo, som ansluter sig till den tidigare Salesforce VD Bret Taylor, och den tidigare amerikanska finansministern Larry Summers. Två seniora forskare på Sutskevers team, Jakub Pachocki och Szymon Sidor, är tillbaka på OpenAI.

Direktlänk Dela Gizmodo fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI, Microsoft får observatörsroll på ny styrelse

OpenAI har meddelat att Sam Altman har återvänt till företaget som VD, tillsammans med Mira Murati som CTO och Greg Brockman som president. De återupptar sina roller efter Altman´s oväntade avsked som skapade kaos inom företaget. Altman säger att företaget inte förlorade någon anställd eller kund under krisen. Tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor och ekonomen Larry Summers har officiellt börjat sin mandatperiod i den ´nya initiala´ OpenAI-styrelsen. Dessutom kommer en representant från Microsoft att ha en icke-röstningsobservatörsroll i styrelsen. Altman uttryckte också sin respekt för Ilya Sutskever, OpenAI:s chefsforskare.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade i förrgår

Microsoft tar icke-röstplats på OpenAIs styrelse

Microsoft kommer att ta en icke-röstgivande, observatörsposition på OpenAIs styrelse, enligt VD Sam Altman. Detta innebär att Microsofts representant kan närvara vid OpenAIs styrelsemöten och få tillgång till konfidentiell information, men har inte rösträtt i frågor som val eller utnämning av direktörer. Microsoft har åtagit sig att investera över $10 miljarder i OpenAI och äger 49% av företaget. OpenAI meddelade nyligen en ny initial styrelse som består av tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och Larry Summers, tidigare USA:s finansminister. OpenAIs investerare kommer troligen inte att få en plats på den ideella styrelsen.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade i förrgår

Sam Altman återvänder som VD för Open AI efter kaos

Sam Altman har återvänt som VD för Open AI efter att ha blivit avskedad, vilket ledde till hot om uppsägningar från nästan alla anställda. I ett öppet brev på företagets hemsida tackar han medarbetarna för deras stöd och hantering av situationen. Han tackar också särskilt Ilya Sutskever, som var i styrelsen och anklagades för att ligga bakom hans avskedande. Trots detta hoppas Altman att de kan fortsätta ha en arbetsrelation. Open AI är känt för att ligga bakom Chat GPT och anses vara världsledande inom utveckling och kommersialisering av artificiell intelligens.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade i förrgår

OpenAI:s VD Sam Altman uttrycker ingen ilska mot medgrundare Ilya Sutskever

OpenAI:s VD Sam Altman säger att han inte har några hårda känslor mot den tidigare styrelsemedlemmen och medgrundaren Ilya Sutskever, trots att Sutskever tidigare röstat för att avskeda Altman. Sutskever, som uttryckte oro över att Altman inte givit tillräckligt med tanke på riskerna med OpenAI:s teknologi, uttryckte senare ånger över sitt beslut. Altman återinsattes som VD efter att nästan alla OpenAI:s anställda hotat att sluta om han inte återinsattes. OpenAI välkomnade också en ny styrelse bestående av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade i förrgår

OpenAI erbjuder inte styrelseplatser till Microsofts chefer eller andra externa investerare

OpenAI, som nyligen genomgick ledningsförändringar, kommer inte att erbjuda styrelseplatser till Microsofts chefer eller andra externa investerare, enligt en källa som talade med Reuters. OpenAI överväger för närvarande inte att lägga till personer från Microsoft, Thrive Capital och Khosla Ventures i sin styrelse. Beslutet avspeglar företagets nya prioritet på AI-säkerhet över vinster. Microsoft är OpenAIs största investerare med över $10 miljarder som stödjer dess verksamhet. Microsofts VD Satya Nadella har tidigare sagt att styrningen i företaget inte nödvändigtvis behöver ändras oavsett var Sam Altman hamnar.

Direktlänk Dela iTech Post fördjupade 29 november

Öppen oro inom OpenAI över potentiellt farlig AI-genombrott

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har upplevt intern oro sedan dess VD Sam Altman avskedades och sedan återinsattes. Företaget är känt för sin hemlighetsfullhet, vilket gör att få vet hur de utvecklar sin teknologi. Detta blev tydligt när det rapporterades att flera forskare inom företaget hade uttryckt oro över ett påstått farligt genombrott, en algoritm kallad Q*. Algoritmen kan lösa vissa matematikproblem på skolnivå som den inte tidigare stött på, vilket vissa forskare tror kan vara ett tidigt tecken på att algoritmen förbättrar sin förmåga att resonera. OpenAI kommenterade inte direkt på Q*, men bekräftade att de arbetar med algoritmen.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 29 november

OpenAI ryktas ha skapat AI-modell som kan lösa matematikproblem

Det har skett stora förändringar i OpenAI under förra veckan, med VD Sam Altman återinsatt utan en plats i styrelsen och företagets vetenskapliga chef, Ilya Sutskever, återvänder till sitt jobb. Rykten svävar om att OpenAI forskare har skapat en ny modell, kallad Q* (uttalas Q-star), som kan lösa matematikproblem på grundskolenivå. En AI-modell som regelbundet och pålitligt kan lösa matematikproblem skulle innebära ett stort framsteg inom AI. Detta nya utvecklingssteg och Altmans drivkraft för kommersialisering kan ha skrämt styrelsen för den ideella organisationen, vars uppdrag är att utveckla AI för mänsklighetens bästa.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 28 november

OpenAI:s VD Sam Altman återinsatt efter uppsägning, men könsbalansen i styrelsen ifrågasätts

OpenAI:s styrelse avskedade oväntat sin populära VD, Sam Altman, tidigare denna månad, vilket chockerade teknikvärlden och ledde till hot om uppsägningar från majoriteten av anställda. Efter fem dagars kaos återinsattes Altman, med en omstrukturerad, helt manlig styrelse som övervakar honom, ledd av ex-VD:n för Salesforce och tidigare Twitter-styrelseordföranden Bret Taylor. Den tidigare sexpersonersstyrelsen har nu minskat till tre, men fler väntas ansluta. Två kvinnor som tidigare satt i styrelsen, Helen Toner och Tasha McCauley, är nu avskurna från företaget.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 28 november

Kris på OpenAI: Sam Altman avskedas och återanställs i strid om företagets riktning

OpenAI, en ledande aktör inom artificiell intelligens (AI) och tidigare icke-vinstdrivande organisation, har genomgått en kris där VD:n Sam Altman avskedades och sedan återanställts. Krisen uppstod på grund av spänningar mellan olika synsätt på AI och företagets övergång från en icke-vinstdrivande organisation till ett lönsamt start-up. OpenAI grundades av Elon Musk och Sam Altman för att utveckla säker och fördelaktig AI för mänskligheten, men har sedan dess omstrukturerats för att kunna generera vinster och dra in mer kapital. Denna förändring ledde till att Musk bröt med OpenAI och flera andra anställda lämnade företaget.

Direktlänk Dela El País fördjupade 28 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI

Sam Altman har återinsatts som VD för det artificiella intelligensföretaget OpenAI, företaget bakom den populära chattboten ChatGPT. I samband med återinsättningen av Altman gick OpenAI med på att byta ut tre av fyra styrelseledamöter. Dessa åtgärder skedde efter att över 90 procent av OpenAIs personal hotade med att sluta och börja arbeta för Microsoft om inte Altman återinsattes som VD och hela styrelsen avgick. Greg Brockman, OpenAIs president, gick också med på att återvända efter att tidigare ha avgått i solidaritet med Altman.

Direktlänk Dela World Socialist Web Site fördjupade 27 november

Google´s chatbot ´Bard´ introducerar banbrytande YouTube-tillägg

Google´s chatbot ´Bard´ har tagit ett betydande steg framåt i sina förmågor genom att introducera en banbrytande ´YouTube Extension´. Denna nya funktion tillåter användare att dyka djupare in i YouTube-videor, extrahera specifika detaljer och information genom att helt enkelt ställa frågor till Bard. Detta framsteg visar Bards förmåga att förstå visuella medier, vilket förändrar hur användare interagerar med online-innehåll bortom traditionella textbaserade interaktioner. Bards YouTube-tillägg utvecklades på grund av användarnas krav på en mer uppslukande och insiktsfull upplevelse när de interagerar med YouTube-innehåll. Google svarade genom att ge Bard möjlighet att analysera videor och extrahera viktig information.

Direktlänk Dela MarkTechPost fördjupade 27 november

AI-tjänster som ChatGPT kan göra människor dummare, varnar forskare

Forskare har observerat en stadig minskning av IQ-nivåer i utvecklade länder och identifierat flera orsaker, inklusive skolor som tävlar om att vara sämst, överbeskyddande föräldrar, försämrad social miljö i hemmen och konsumtionsvaror mättade med endokrina störningar. Den senaste tillägget till listan över saker som gör människor dummare kan vara AI-baserade tjänster som ChatGPT. Forskare är oroliga för att ChatGPT kan framkalla och presentera felaktiga svar och är känt för att servera vilseledande, felaktig eller förtalande information. Dessutom kan det minimera sociala interaktioner och uppmuntra människor att leva mer stillasittande liv.

Direktlänk Dela News9 Live fördjupade 27 november

OpenAI i centrum för strid om framtiden för AI

En tumultartad strid har ägt rum på teknikföretaget OpenAI, med fokus på framtiden för artificiell intelligens. I centrum för konflikten stod VD:n Sam Altman och företagets ideella styrelse. Styrelsen sparkade abrupt Altman, men återanställde honom och sparkade hälften av styrelsen sex dagar senare. OpenAI började som ett ideellt forskningscenter med målet att ´bygga säker artificiell allmän intelligens till förmån för mänskligheten´. Men 2019 behövde OpenAI pengar för att driva och testa sina AI-modeller, så en kommersiell gren av forskningsorganisationen skapades och Sam Altman blev dess VD. Konflikten har belyst spänningen mellan affärs- och allmänna intressen i Silicon Valley.

Direktlänk Dela Australian Broadcasting Corporation fördjupade 26 november

Musk vill veta vad som skrämde OpenAI:s chefsforskare

Elon Musk spelade en stor roll i att övertyga Ilya Sutskever att gå med i OpenAI som chefsforskare 2015. Nu vill Teslas VD veta vad han såg där som skrämde honom så mycket. Sutskever, som Musk nyligen beskrev som en ´god människa´ med ett ´gott hjärta´ - och ´kärnpunkten för OpenAIs framgång´ - tjänade på OpenAI-styrelsen som sparkade VD Sam Altman för två fredagar sedan; faktum är att Sutskever informerade Altman om hans avsked. Sedan dess har dock styrelsen reviderats och Altman återinsatts, med investerare ledda av Microsoft som pressar för förändringarna. Sutskever själv backade på måndagen, skrev på X, ´Jag ångrar djupt min deltagande i styrelsens handlingar. Jag hade aldrig för avsikt att skada OpenAI.´ Men Musk och andra teknik-eliter - inklusive de som hånade styrelsen för att de sparkade Altman - är fortfarande nyfikna på vad Sutskever såg. Sent på torsdagen postade riskkapitalisten Marc Andreessen, som har hånat ´domedagsprofeter´ som fruktar AI: s hot mot mänskligheten, till X, ´Allvarligt talat - vad såg Ilya?´ Musk svarade några timmar senare, ´Ja! Något skrämde Ilya tillräckligt för att vilja sparka Sam. Vad var det?´ Det förblir en gåta. Styrelsen gav bara vaga skäl för att sparka Atlman. Inte mycket har avslöjats sedan dess.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 25 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas och återanställs efter intern revolt

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades av företagets styrelse för att inte ha varit ´konsekvent uppriktig i sin kommunikation´ med medlemmar. Avskedandet ledde till chockvågor i Silicon Valley och krav från investerare på hans återkomst. Efter att ha avskedats tillkännagav Microsofts VD, Satya Nadella, att Microsoft hade anställt Altman och Greg Brockman, OpenAI:s ordförande och president, för att leda ett ´nytt avancerat AI-forskningsteam´. Majoriteten av OpenAI:s anställda hotade att säga upp sig om Altman och Brockman inte återanställdes av styrelsen. OpenAI meddelade senare att de hade nått en principöverenskommelse om Altmans återkomst.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 25 november

Mystisk OpenAI-modell Q* orsakar oro och kaos

En mystisk ny OpenAI-modell känd som Q* har fått teknikvärlden att prata. Modellen sägs ha orsakat oro på startup-företaget som ledde till det resulterande kaoset. AI-experter säger att modellen kan vara ett stort steg framåt men är osannolikt att den kommer att sluta världen snart. När dammet lägger sig på kaoset på OpenAI vet vi fortfarande inte varför VD Sam Altman sparkades - men rapporter har föreslagit att det kan vara kopplat till en mystisk AI-modell. The Information rapporterade att ett team lett av OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever hade gjort ett genombrott tidigare i år, vilket tillät dem att bygga en ny modell känd som Q* (uttalas ´Q star.´) Utskottet rapporterade att modellen kunde lösa grundläggande matematiska problem. Källor berättade för Reuters att denna modell orsakade en intern brandstorm, med flera personalmedlemmar som skrev ett brev till OpenAI:s styrelse varnande att det nya genombrottet kunde hota mänskligheten. Denna varning citerades som en av orsakerna till att styrelsen valde att sparka Sam Altman, som återvände som VD på onsdag efter dagar av oro på företaget, rapporterade Reuters.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 24 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter fem dagar av kaos

Sam Altman återinsattes som VD för OpenAI på tisdagen, vilket satte stopp för fem dagars kaos på företaget. OpenAIs styrelse, som förra veckan avsatte Altman, omorganiserades som en del av en överenskommelse mellan företaget och VD:n som banade väg för hans återkomst. OpenAIs styrelsemedlemmar, Helen Toner (AI-forskare vid Georgetown University), Ilya Sutskever (AI-forskare och medgrundare av företaget) och Tasha McCauley (teknikentreprenör), har blivit avlägsnade. Bret Taylor (tidigare med-VD för Salesforce) och Larry Summers (ekonom, som var Bill Clintons finansminister) kommer att gå med i styrelsen.

Direktlänk Dela The Indian Express fördjupade 24 november

OpenAI i kris efter dramatisk vecka

OpenAI, världens ledande AI-företag, har varit föremål för skratt och förvåning i teknikindustrin efter en dramatisk vecka där medgrundaren Sam Altman avskedades och sedan återinsattes som VD. Nu varnar experter för att OpenAI har passerat Rubicon och att det inte finns någon återvändo. Detta hotar att orsaka en ´brain drain´ inom företaget, då talanger står inför ett avgörande val mellan att stödja företagets ursprungliga uppdrag eller att bli rika. Detta kan leda till att fler anställda följer i fotspåren av Dario och Daniela Amodei, som lämnade OpenAI för att starta sitt eget AI-startup, Anthropic.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 24 november

OpenAI ett steg närmare Allmän Artificiell Intelligens

Flera anställda på OpenAI har uttryckt säkerhetsbekymmer om ett projekt kallat Q*, vilket de anser kan hota mänskligheten. De anställda är också oroliga för företagets kommersialisering av AI-verktyg. OpenAI:s VD Sam Altman, som nyligen återanställdes efter att ha blivit sparkad, är medgrundare till företaget som är känt för sina generativa AI-verktyg. Företaget har gjort framsteg i sitt mål att uppnå allmän artificiell intelligens (AGI). Det är oklart om de som skrev brevet till styrelsen är bland de 700 anställda som hotade att följa Altman till Microsoft efter hans avsked.

Direktlänk Dela Spiceworks fördjupade 24 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI, styrelsen nästan helt ersatt

Sam Altman återvände chockerande som VD för OpenAI på tisdag, och styrelsen som avskedade honom har nästan helt ersatts efter ett uppror av anställda. Den enda överlevande i styrelserummet är Adam D´Angelo, VD för fråge-och-svar-sajten Quora. OpenAIs tidigare styrelse bestod av entreprenören Tasha McCauley, Helen Toner, strategidirektör vid Georgetown´s Center for Security and Emerging Technology, OpenAIs chefsforskare Ilya Sutskever, samt D´Angelo. Styrelsen sparkade Altman förra veckan med liten förklaring och försökte gå vidare genom att utse två tillfälliga VD:ar. Men tryck från Microsoft och Altman´s starka lojalitet bland de över 700 anställda på OpenAI, vilket ledde till att nästan alla hotade att lämna företaget, ledde till att Altman återinsattes på onsdag. OpenAIs nya styrelse kommer att ha mer erfarenhet på högsta nivå och starka band till både den amerikanska regeringen och Wall Street. D´Angelo kommer att åtföljas av den tidigare Salesforce med-VD Bret Taylor och den tidigare finansministern och presidenten för Harvard University, Larry Summers.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 24 november

OpenAI behöver en ny kurs efter ledarskapsdrama

Efter ett högspänt drama som varade i fyra dagar, där Sam Altman avsattes och återinsattes som VD för OpenAI, behöver det Microsoft-stödda företaget nu staka ut en ny kurs. Altman kommer att vara under press för att säkerställa att den omstartade OpenAI 2.0 inte bara är en uppgraderad version, utan levererar en kommersiellt framgångsrik ChatGPT, utan prövningar och tribulationer av styrelserumsmanövrer.

Direktlänk Dela The Economic Times fördjupade 24 november

OpenAI:s VD avskedades och återanställdes oväntat

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades och återanställdes oväntat, vilket chockade teknikvärlden. Striden har implikationer bortom företagets styrelserum och visar på AI-industrins omogenhet samt den starka viljan i Silicon Valley att vara först. Det väcker också brådskande frågor om teknikens säkerhet. Konflikten mellan Sam Altman och OpenAI:s styrelse började med att styrelsen avsatte Altman som VD för att han inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen. Microsoft, som är minoritetsägare i OpenAI och har investerat cirka 130 miljarder kronor i företaget, informerades knappt om beslutet. Efter att mer än 95% av OpenAI:s anställda hotade med att sluta om inte Altman återanställdes, blev han återigen VD för företaget.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 23 november

OpenAI återanställer VD efter dramatiska omvälvningar

OpenAI, företaget bakom AI-boten ChatGPT, har genomgått dramatiska förändringar under den senaste veckan. Företagets VD, Sam Altman, avskedades den 17 november men återanställdes fem dagar senare efter protester från anställda. Händelsen har väckt diskussioner om hur kommersiell konkurrens påverkar utvecklingen av AI-system och hur snabbt AI kan implementeras på ett etiskt och säkert sätt. Altman, som är en framgångsrik investerare och entreprenör, var medgrundare till OpenAI och har varit VD sedan 2019. Han övervakade en investering på cirka 13 miljarder dollar från Microsoft.

Direktlänk Dela Nature fördjupade 23 november

OpenAI kan ha löst ´superintelligens´-problemet

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, kan ha löst ´superintelligens´-problemet och hanterar nu konsekvenserna för mänskligheten. Enligt The Information var denna genombrottshändelse inom generativ AI orsaken till interna störningar i företaget och kan leda till utvecklingen av ´superintelligens´ inom detta decennium eller tidigare. OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever ledde genombrottet som möjliggör för AI att lösa problem den aldrig sett förut genom att använda renare och datorgenererade data. OpenAI arbetar nu med att integrera denna kraft i sina premiumprodukter som GPT-4 Turbo och GPT:s chatbot-agenter.

Direktlänk Dela TechRadar fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter en förvirrande vecka

Sam Altman har återvänt som VD för OpenAI efter en vecka av förvirring. Altman avskedades plötsligt från sin roll som VD på grund av bristande kommunikation, vilket ledde till att medgrundare Greg Brockman lämnade företaget för Microsoft. Nästan alla anställda på OpenAI hotade att sluta om inte Altman återvände och styrelsen avgick. En dag senare återvände Altman som VD och styrelsen ersattes till stor del. Det finns fortfarande många obesvarade frågor, inklusive varför Altman avskedades från början.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 23 november

Drama på OpenAI: Före detta VD sparkad, personal hotar att sluta

Sam Altman, före detta VD för OpenAI, har sparkats av företagets ideella styrelse, vilket har lett till en oändlig dramacykel, inklusive hundratals anställda som hotar att sluta om han inte återinsätts. Ilya Sutskever, OpenAIs chefsforskare och styrelsemedlem, verkar ha varit en av huvudkrafterna bakom Altmans avsked. Sutskever, som beskrivs som en ´andlig ledare´ inom företaget, har etablerat sig som en esoterisk figur. OpenAI, som snabbt närmar sig en värdering på 90 miljarder dollar, har kastats in i en fördjupad kris av sin övergripande ideella arm.

Direktlänk Dela Futurism fördjupade 23 november

OpenAI:s tekniska framsteg orsakar oro bland personalen

Dagen innan han sparkades av OpenAIs styrelse förra veckan, antydde Sam Altman att företaget nyligen hade gjort en teknisk framsteg som tillät det att ´skjuta tillbaka okunnighetens slöja och framåt upptäckternas gräns´. Dessa kryptiska kommentarer på APEC CEO Summit gick mestadels obemärkt eftersom företaget hamnade i kaos. Men vissa OpenAI-anställda tror att Altmans kommentarer hänvisade till en innovation av företagets forskare tidigare i år som skulle tillåta dem att utveckla mycket kraftfullare artificiella intelligensmodeller. Tekniska genombrottet, lett av OpenAIs chefsforskare Ilya Sutskever, väckte oro bland viss personal att företaget inte hade lämpliga skydd på plats för att kommersialisera sådana avancerade AI-modeller.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder till OpenAI efter abrupt avskedande

Sam Altman, teknikentreprenör och tidigare VD för OpenAI, återvänder till företaget efter att ha blivit avskedad förra veckan. Anledningen till hans avskedande förblir oklar, men OpenAI skrev i ett blogginlägg att han inte var konsekvent ärlig i sin kommunikation. Efter hans avskedande ersattes Altman tillfälligt av företagets CTO Mira Murati och sedan av Emmett Shear, tidigare chef för Amazon-ägda Twitch. Altman var på väg att börja på Microsoft, men över 700 anställda på OpenAI skrev ett brev där de krävde att styrelsen skulle avgå och återinsätta Altman. Nu kommer Altman tillbaka till OpenAI och kommer att rapportera till en ny styrelse.

Direktlänk Dela Los Angeles Times fördjupade 23 november

OpenAI:s styrelse genomgår stora förändringar efter VD:s avskedande

OpenAI:s styrelse har varit föremål för kritik under det senaste året, och ansågs vara för liten och splittrad för att effektivt styra ett av de snabbast växande start-ups i Silicon Valleys historia. Förra veckan avskedades Sam Altman, OpenAI:s populära och inflytelserika VD, av fyra av styrelsens medlemmar. Efter fem turbulenta dagar, där Altman mobiliserade nästan alla företagets 770 anställda för att lobba för styrelsens avgång och hans återinsättning, återvände Altman till företaget. Både styrelsen och Altmans allierade diskuterade över ett halvt dussin alternativ för styrelsens framtid, inklusive att utöka styrelsen till mellan tre och sju medlemmar. De övervägde också omkring 30 kandidater, inklusive Laurene Powell Jobs, änka till Steve Jobs och grundare av Emerson Collective, och Brian Chesky, VD för Airbnb. På tisdagskvällen kom båda sidor överens om att skapa en provisorisk trestyrelse, som förväntas expandera under de kommande månaderna.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 23 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI

Sam Altman, VD för OpenAI, återvänder till företaget som VD, vilket stärker hans grepp om startupföretaget. Detta kan eventuellt ge honom mer makt när företaget introducerar teknik som kan rubba hela branscher. OpenAI återkallar Altman bara dagar efter hans avsked och installerar också en omstrukturerad styrelse som kan ge skarpare granskning av startupföretaget. Starkt stöd från investerare, inklusive Microsoft, kan dock ge Altman mer utrymme att kommersialisera tekniken. Styrelsen sparkade Altman förra veckan med liten förklaring och försökte gå vidare genom att utse en tillfällig VD två gånger. Men press från Microsoft - och Altman´s starka lojalitet bland de över 700 OpenAI-anställda som nästan alla hotade att lämna företaget - ledde till att Altman återinsattes på onsdag.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 november

OpenAI:s VD, Sam Altman, avlägsnades av företagets styrelse men återvände efter massprotester från personalen. Denna förändring ledde till att styrelsen omorganiserades, med flera medlemmar som lämnade sina poster. Detta har lett till spekulationer om företagets framtid och hur AI-industrin ska styras. Styrelsen hade tidigare en kritisk roll i att hålla företagsledningen i schack, men frågan är nu om de kommer att ha samma makt i framtiden. Situationen har också lett till diskussioner om reglering av AI-företag och huruvida de kan lita på att balansera potentiella risker med en önskan att tjäna pengar.

Wired fördjupade 22 november

OpenAI:s nya styrelse signalerar skift i synen på A.I.

OpenAI, en av USA:s största start-ups, har genomgått en omvälvande förändring de senaste fem dagarna. Sam Altman, företagets tidigare VD, återvände till företaget efter att ha blivit sparkad av styrelsen förra fredagen. Den nya styrelsen består initialt av tre personer: Adam D’Angelo, VD för Quora, Bret Taylor, en före detta exekutiv på Facebook och Salesforce, och Lawrence H. Summers, före detta finansminister. Microsoft, OpenAI:s största investerare, förväntas ha ett större inflytande över OpenAI:s styrning framöver. De som tidigare var med och drev fram A.I. med en blandning av rädsla och vördnad har nu ersatts av företagsledare som ser A.I. som ett verktyg för att öka produktivitet och reducera arbetskostnader.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

Framtiden för artificiell allmän intelligens: Vilka företag leder vägen?

Artificiell allmän intelligens (AGI) har fått stor uppmärksamhet inom vetenskapliga och tekniska samfund. AGI, även känd som ´stark AI´, syftar till att utveckla AI med en mänsklig nivå av kognitiv funktion, inklusive förmågan att självlära. Det finns fyra huvudsakliga tillvägagångssätt för AGI: symboliskt, emergentistiskt, hybrid och universalistiskt. Bland företagen som arbetar med AGI finns OpenAI, mest känt för sin lösning ChatGPT, och DeepMind, som har varit aktivt sedan 2010. Ett annat framväxande företag inom AGI är Adept, som i mars 2023 lyckades samla in 350 miljoner dollar i riskkapital.

Direktlänk Dela Securities.io fördjupade 22 november

Efter att ha blivit avsatt som VD för OpenAI förra veckan, återvänder Sam Altman nu till sin position. Greg Brockman återtar sin roll som president för OpenAI, medan Mira Murati återgår till sin tidigare position som CTO. De tre forskare som avgick i solidaritet med Altman och Brockman är också tillbaka på företaget eller har ansökt om att få återvända. Trots detta kommer varken Altman eller Brockman att behålla sina platser i styrelsen. Styrelsen kommer nu att bestå av Adam D’Angelo, CEO för Quora, Bret Taylor från Google/Salesforce/Twitter och Larry Summers, ekonom vid Harvard. Altman kommer att frivilligt underkasta sig en intern utredning om skälen till att han avsattes som VD.

Slate Magazine fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman återvänder efter oväntad avsked

OpenAI:s tidigare VD Sam Altman återvänder till sin position efter att ha blivit oväntat avskedad. Greg Brockman, företagets tidigare styrelseordförande och president, kommer också att återvända. Dessa återanställningar kommer efter att en majoritet av OpenAI:s anställda undertecknade ett brev som krävde just detta. OpenAI meddelade också att de har en ny ´inledande´ styrelse, med Salesforce med-VD Bret Taylor som ordförande och tidigare handelssekreterare Larry Summers som medlem. OpenAI har också blivit stämda i ett upphovsrättsmål av författaren Julian Sancton och andra författare, som anklagar företaget och Microsoft för att ha tränat flera versioner av ChatGPT med upphovsrättsskyddat material utan tillstånd.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade 22 november

OpenAI:s stjärn-VD Sam Altman entledigad, återinsatt och styrelsen utbytt på fem dagar

OpenAI, teknikföretaget bakom ChatGPT, har haft en turbulent vecka där dess VD, Sam Altman, avlägsnades, ersattes och sedan återinsattes inom loppet av fem dagar. Detta ledde till att större delen av styrelsen också avlägsnades och ersattes. Nästan alla anställda på OpenAI hotade att säga upp sig, företaget hade två tillfälliga VD:ar, Microsoft startade en ny AI-avdelning ledd av Altman och det fanns en verklig risk att företaget skulle kollapsa. Anledningen till dessa dramatiska händelser är fortfarande oklar.

Direktlänk Dela Vox fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter intern maktkamp

Sam Altman, den avsatte ledaren för OpenAI, har återvänt till företaget som avskedade honom för bara några dagar sedan. Detta följer en kort men kaotisk maktkamp som chockade teknikindustrin. OpenAI meddelade på tisdagen att de har ´kommit överens i princip om att Sam Altman ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse´. Den nya styrelsen kommer att ledas av den tidigare Salesforce med-VD:n Bret Taylor. Övriga medlemmar kommer att vara den tidigare amerikanska finansministern Larry Summers och Quora VD:n Adam D´Angelo. Samtidigt har Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI, anställt Altman och en annan medgrundare, Greg Brockman. Detta ledde till hot om avgång från hundratals OpenAI-anställda, som krävde styrelsens avgång och Altmans återkomst.

Direktlänk Dela Omaha World-Herald fördjupade 22 november

Inflection AI presenterar ny AI-modell som överträffar Google och Meta

Inflection AI, startup-företaget bakom chattboten Pi, har presenterat en ny AI-modell, Inflection-2, som företaget hävdar presterar bättre än två populära alternativ utvecklade av Google och Meta. Modellen presterade bättre än Googles PaLM Large 2-modell och slog Metas open-source-modell LLaMa 2 på olika mätningar. Inflection-2 kommer snart att integreras i Pi, efter att ha genomgått mer arbete för att lära sig Pi:s ton och svarsstil. Inflections VD Mustafa Suleyman säger att Pi kommer att uppdateras med den nya modellen ´väldigt snart´.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 22 november

OpenAI genomgår stora förändringar i styrelsen

OpenAI har genomgått flera förändringar i sin styrelse. Bret Taylor, tidigare medarbetare på Salesforce, Facebook och Google, har utsetts till ny ordförande och styrelsemedlem. Larry Summers, ekonom och tidigare finansminister, har också anslutit sig till styrelsen. Adam D’Angelo, grundare och VD för Quora, fortsätter som styrelsemedlem. Tasha McCauley, Helen Toner och Ilya Sutskever har lämnat styrelsen, men Sutskever fortsätter som anställd. Dessa förändringar följer efter återinsättandet av Greg Brockman som president och återkomsten av Sam Altman.

Direktlänk Dela Proactive Investors fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter dramatisk vecka

Efter en dramatisk vecka har Sam Altman återtagit rollen som VD för OpenAI, efter att ha blivit avskedad. Alla men en av styrelsemedlemmarna som var ansvariga för avskedandet kommer att lämna. Styrelsen för OpenAI gav efter för en överväldigande majoritet av anställda som krävde Altmans återkomst. Detta skedde efter att Microsofts VD Satya Nadella hotade att dränera företaget på dess bästa talanger. Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce, och tidigare amerikansk finansminister Larry Summers kommer att bli nya styrelsemedlemmar. Microsofts aktier steg med 1,10% till $377,10 i förhandeln.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 22 november

OpenAI- anställda kräver återgång av avskedad VD

OpenAI meddelade på tisdagen att dess medgrundare Sam Altman kommer att återvända till teknikföretaget som VD, bara dagar efter att han avskedats av styrelsen och snabbt meddelat att han ansluter sig till Microsoft. ´Vi har nått en principöverenskommelse om att Sam ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor (Ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo´, sa OpenAI i ett inlägg på sociala medier. OpenAI bildar också en ny styrelse som kommer att inkludera tidigare Salesforce co-VD Bret Taylor, som kommer att fungera som ordförande; ekonomen och tidigare USA:s finansminister Larry Summers; och befintlig direktör Adam D´Angelo, VD för Quora. Tre direktörer som var inblandade i beslutet att avskeda Altman - Ilya Sutskever, Helen Toner och Tasha McCauley - lämnar styrelsen.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som OpenAI:s VD, ny styrelse bildad

Sam Altman har återinsatts som VD för OpenAI efter att ha blivit avskedad förra veckan, vilket ledde till att hundratals OpenAI-anställda hotade att lämna företaget. En ny styrelse har också bildats, bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. Microsoft, som är OpenAI:s största investerare, har tecknat ett avtal med Altman efter hans avsked. Över helgen ersattes tillfälliga VD:n Mira Murati av Emmett Shear. Salesforce VD Marc Benioff försöker rekrytera missnöjda anställda till sina företag.

Direktlänk Dela Fox Business fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter avsked

Sam Altman, tidigare CEO för OpenAI, har återinsatts på sin position efter att ha blivit avskedad. Altman har tidigare blivit ombedd att lämna sin position som mentor på det framstående startup-inkubatorn Y Combinator, på grund av anklagelser om självbetjäning. OpenAI:s styrelse har uttryckt oro över att Altman prioriterar sina egna intressen framför organisationens. Altman har återinsatts som VD för OpenAI, tillsammans med en ny styrelse bestående av allierade. Styrelsen har dock satt upp prioriteringar, inklusive att blockera Altman från en styrelseplats, organisera en fullständig och oberoende undersökning av företaget och säkerställa att inte alla nuvarande styrelsemedlemmar avgår.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 november

Forma samhället: Den transformerande sociala effekten av artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) påverkar allt fler aspekter av vardagen, från personliga till professionella sfärer. AI:s inverkan på arbetskraften diskuteras, både potentialen för arbetsplatsförflyttningar inom sektorer som tillverkning och framväxten av nya jobbkategorier inom AI och dataanalys. Etiska dilemman som AI medför utforskas, såsom beslutsfattande i självkörande fordon, AI i övervakning och brottsbekämpning och potentialen för AI-driven diskriminering. AI:s roll i att förbättra tillgängligheten för personer med funktionshinder genom teknik som röstigenkänning och prediktiv text analyseras. Exempel på AI-applikationer inom diagnos av sjukdomar, läkemedelsupptäckt och patientvårdshanteringen ges.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 22 november

OpenAI återanställer Sam Altman och omarbetar sin styrelse

OpenAI kommer att återanställa Sam Altman som VD och omarbeta sin styrelse med nya direktörer. Den initiala styrelsen kommer att ledas av Bret Taylor, tidigare med-VD för Salesforce Inc. och direktör på Twitter innan det förvärvades av Elon Musk. De övriga direktörerna är Larry Summers, USA:s finansminister under president Bill Clinton, och befintlig medlem Adam D´Angelo, medgrundare och VD för Quora Inc. OpenAI arbetar nu med att ”reda ut detaljerna”. Styrelsen kommer inte att vara slutgiltig: dess huvudprioritet är att välja upp till nio nya direktörer. Altman kommer troligen att ansluta till styrelsen så småningom. Han gick också med på en intern utredning om det beteende som ledde till hans avsked.

Direktlänk Dela Luxembourg Times fördjupade 22 november

Misslyckad kupp på Open AI: VD Sam Altman återvänder

Sam Altman, VD för Open AI, fick sparken men är nu tillbaka på tronen. Altman, som kritiserats för att ha drivit företaget i en mer kommersiell riktning, fick starkt stöd från anställda som hotade att avgå om han inte återvände. Ilya Sutskever, forskningschef på Open AI, uttryckte ånger över kuppförsöket. Efter att ha lämnat Open AI, blev Altman och medgrundaren Greg Brockman anställda av Microsoft för att leda en ny AI-utvecklingsavdelning. Trots spekulationer om att Microsoft skulle ta över Open AI, återvände Altman och en ny styrelse tog över.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för Open AI efter kaotiskt avsked

Sam Altman, VD för teknikjätten Open AI, avskedades under kaotiska omständigheter men återvände till posten fem dagar senare med en helt ny styrelse. Avskedandet beskrevs som ´utan motstycke´ och skapade stor förvirring. Altman och medgrundaren Greg Brockman anställdes av Microsoft inom 48 timmar efter att de lämnat Open AI. Styrelsen byttes ut och Altman och Brockman återvände till företaget. Den tidigare styrelsen bestod av forskningschef Ilya Sutskever, Greg Brockman och de tre oberoende ledamöterna Adam D’Angelo, Tasha McCauley och Helen Toner. Den nya styrelsen består av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D´Angelo.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 22 november

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI efter styrelsedrama

Sam Altman, som sparkades från sin roll på OpenAI, kommer att återvända till sin post som VD. Detta sätter punkt för en styrelsedrama som har fascinerat Silicon Valley och avslöjat maktkampen över kontrollen över artificiell intelligens framtid. Det initiala styrelsen kommer att bestå av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo. Altman kommer inte att ha en plats i den nya styrelsen, och styrelsen gick med på en oberoende utredning som kommer att undersöka alla aspekter av de senaste händelserna. Greg Brockman, som avgick i solidaritet med Altman, återvänder till företaget.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 22 november

Sam Altman återinsatt som VD för OpenAI efter kraftig protest

Sam Altman har återinsatts som VD för OpenAI, efter att ha blivit avsatt av företagets styrelse förra veckan. Detta följde en kampanj som drivits av hans allierade, anställda och investerare. Styrelsen kommer att omformas utan flera medlemmar som motsatte sig Altman. OpenAI meddelade att de har nått en principöverenskommelse om att Sam ska återvända till OpenAI som VD med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D´Angelo. OpenAI är en av världens mest profilerade artificiella intelligensföretag och tillverkare av ChatGPT chatbot.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

Microsofts VD hävdar att OpenAI inte existerar utan deras inblandning

Microsofts VD, Satya Nadella, har uttalat att OpenAI inte skulle existera utan Microsofts inblandning och att de inte konsulterades om avskedandet av Sam Altman, OpenAIs tidigare VD. Microsoft, som är OpenAIs största investerare, kontaktades inte av OpenAIs styrelse innan de avskedade Altman. Microsoft meddelade att de har anställt Altman och OpenAIs tidigare president, Greg Brockman, till en ny AI-enhet. OpenAI är för närvarande i ´intensiva diskussioner´ för att lösa sin personal- och ledarskapskris. Mer än 700 av OpenAIs 750 anställda har skrivit under ett brev som uppmanar styrelsen att återinsätta Altman och sedan avgå.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 22 november

Konflikt inom OpenAI kan leda till rättsliga konsekvenser

OpenAI, företaget bakom den populära chattbotten ChatGPT, har drabbats av en intern konflikt. Styrelsen har avskedat VD Sam Altman, vilket ledde till att nästan alla företagets 700 anställda skrev under ett brev där de hotade med att säga upp sig om styrelsen inte avgår. Microsofts VD, Satya Nadella, har krävt förändringar i företagets styrning. Enligt juridiska experter är de enda som kan tvinga OpenAIs nuvarande styrelse att avgå eller ändra sig domare eller statsadvokater. Detta har lett till att investerare överväger sina rättsliga alternativ.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 22 november

Teknikjättar försöker anställa OpenAI-medarbetare under företagets oroligheter

Flera teknikföretag, inklusive Microsoft, Salesforce, NVIDIA och Metas Fundamental AI Research (FAIR), har försökt anställa medarbetare från OpenAI i kölvattnet av oroligheterna efter avskedandet av företagets tidigare VD och medgrundare, Sam Altman. Detta har lett till starka reaktioner från anställda, med hot om att lämna företaget om Altman inte återinsätts. Bland dem som uttryckt denna avsikt finns Ilya Sutskever, den enda återstående medgrundaren i styrelsen. I samband med detta har ledare från de nämnda teknikföretagen erbjudit jobb till OpenAI-medarbetare som överväger att lämna företaget.

Direktlänk Dela PYMNTS fördjupade 22 november

Elon Musk skapar kaos i OpenAI efter sparkandet av VD Sam Altman

Elon Musk har lagt till ytterligare kaos i den pågående krisen runt OpenAI efter avskedandet av VD Sam Altman. Musk uppmärksammade ett anonymt brev som anklagar Altman för olika exempel på oärligt beteende som VD för OpenAI. Brevet, som laddats upp på Github, togs bort mindre än en timme efter att Musk postade det. Brevet gör även anklagelser mot Greg Brockman, en medgrundare till OpenAI som avlägsnades som styrelseordförande förra veckan. Musk har själv anklagats för liknande beteende i flera av sina egna företag, inklusive Tesla, SpaceX och Neuralink.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 22 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedad, företagets medgrundare och forskare avgår

I en dramatisk händelseutveckling sent på fredagen blev Sam Altman, tidigare president för Y Combinator, avskedad som VD för AI-startupen OpenAI av företagets styrelse. Företagets långvariga president och medgrundare, Greg Brockman, avgick, liksom tre högt uppsatta forskare från OpenAI. Diskussioner pågår om att återanställa Altman som VD. Vidare överväger OpenAI:s styrelse att slå samman företaget med konkurrenten Anthropic. OpenAI har utsett Emmett Shear, medgrundare av videosajten Twitch, till tillförordnad VD. Samtidigt hotar företagets finansiering, då den planerade försäljningen av OpenAI:s anställdas aktier som värderar startupen till cirka 86 miljarder dollar kan vara i fara.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 22 november

Konflikter i OpenAI:s styrelse leder till osäker framtid för företaget

Före Sam Altman avskedades från OpenAI förra veckan hade han och företagets styrelse varit i konflikt i över ett år. Altman försökte nyligen tvinga ut en av styrelsemedlemmarna på grund av en forskningsrapport som hon var medförfattare till och som han ansåg vara kritisk mot företaget. En annan medlem, Ilya Sutskever, som också är OpenAI:s chefsforskare, ansåg att Altman inte alltid var ärlig när han talade med styrelsen. Styrelsemedlemmarna oroade sig för att Altman var för fokuserad på expansion medan de ville balansera tillväxten med AI-säkerhet. Efter att Altman avskedades och Greg Brockman avgick, hotar nästan alla OpenAI:s 800 anställda att följa Altman till Microsoft, vilket har skapat osäkerhet kring företagets fortsatta existens.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 22 november

Open AI-chefen Sam Altman sparkad från egen styrelse

Sam Altman, tidigare chef för Open AI, har blivit sparkad från sin egen styrelse, vilket har skapat stor uppståndelse inom AI-världen. Nicklas Hermansson, chefredaktör på framtidsmagasinet NomoFomo, jämför händelsen med att Tom Cruise skulle sparkas från Mission Impossible-filmerna. Hermansson menar att Altmans avgång kan leda till att många inom personalen också kommer att sluta, vilket kan öppna marknaden för andra liknande AI-verktyg. Han tror även att användningen av chattboten Chat GPT kommer att minska och att utvecklingen bromsas ner.

Direktlänk Dela Aftonbladet fördjupade 21 november

Över 700 OpenAI-anställda kräver styrelsens avgång efter avsättningen av VD Sam Altman

Efter en explosiv helg som resulterade i att Sam Altman, en av tech-sektorns stigande stjärnor, avsattes som VD för OpenAI, har flera rapporter spekulerat om oenigheter kring AI-säkerhet. Inga konkreta skäl gavs för styrelsens beslut att avsätta Altman, men en förhandling följde där det signalerades att Altman kunde återvända som VD. Emellertid meddelade styrelsen på söndagen att Twitch medgrundare Emmett Shear skulle ta över som tillförordnad VD. På måndag morgon meddelade Microsofts VD Satya Nadella att Altman och den avsatta styrelseordföranden Greg Brockman skulle komma till Microsoft för att leda ett nytt avancerat AI-forskningsteam. Över 700 OpenAI-anställda har sedan dess skrivit under ett brev som kräver att styrelsen avgår och att de återinsätter Altman som VD.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 21 november

Framtiden för OpenAI och Sam Altman är oklar efter hot om massuppsägningar

Samtal pågår om framtiden för OpenAI och möjligheten att Sam Altman, det avsatte VD:n för AI-företaget, ska återvända. Detta kommer efter att nästan alla anställda hotat att sluta om han inte kommer tillbaka. Investerare och ledare försöker ta fram en plan för att få tillbaka Altman efter att det avslöjades att han skulle leda Microsofts nya AI-labb. Altman har signalerat att han kan återvända, men endast om de styrelsemedlemmar som avsatte honom avgår. Microsofts VD, Satya Nadella, har indikerat att han är öppen för båda alternativen. Framtiden för Altman och OpenAI är fortfarande oklar.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 november

OpenAIs chefsforskare gör tragiskt misstag

Ilya Sutskever, chefsforskare vid OpenAI, försökte nyligen avsätta Sam Altman, företagets tidigare VD. Sutskever informerade Altman om hans avsked under ett möte, vilket ledde till en omedelbar offentliggöring av Altmans avgång. Mer än 700 av OpenAIs 770 anställda har sedan dess skrivit under ett brev där de hotar med att säga upp sig om inte Altman återinsätts som VD. Sutskever har uttryckt ånger över sin inblandning i styrelsebeslutet och har också undertecknat brevet som kräver Altmans återkomst.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 21 november

OpenAI:s styrelse drabbad av flera avgångar och potentiella intressekonflikter

Tre styrelsemedlemmar i OpenAI avgick tidigare i år inom loppet av några månader, och företaget har inte hittat ersättare. En av de nuvarande medlemmarna, tidigare Facebook CTO och Quora CEO Adam D’Angelo, lanserade en AI-chattbot-plattform, Poe, som både utnyttjar och konkurrerar med OpenAI:s produkter. Tasha McCauley och Helen Toner, två andra medlemmar, har kopplingar till samma ideologiska välgörenhetsorganisation. John Loeber, medgrundare till digitala mäklarföretaget Limit, har granskat OpenAI:s styrelse genom att gå igenom Internet Archive och OpenAI:s skattedeklarationer.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 november

Microsofts VD öppen för Sam Altmans återkomst till OpenAI

Microsofts VD Satya Nadella uttryckte på måndagen öppenhet för att Sam Altman skulle kunna återvända till OpenAI efter hans dramatiska avsked förra veckan. Microsoft hade tidigare meddelat att de skulle ta in Altman och tidigare OpenAI-presidenten Greg Brockman för att leda ett nytt forskningsteam inom artificiell intelligens. Brockman avgick från OpenAI i protest mot att Altman avskedades som VD. Altman vill återvända till OpenAI, men endast under förutsättning att alla nuvarande styrelsemedlemmar avgår. Microsoft är en stor investerare i OpenAI, företaget bakom AI-textchatten ChatGPT.

Direktlänk Dela HuffPost fördjupade 21 november

OpenAI i kaos: tre VD:ar på tre dagar och en potentiell Microsoft-övertagning

OpenAI, skaparen av ChatGPT och DALL-E 3, sparkade ut VD:n Sam Altman vilket ledde till en turbulent helg med tre VD:ar på tre dagar och rykten om en under bordet-övertagning av Microsoft. Två av OpenAIs styrelsemedlemmar, Altman och tidigare ordförande och medgrundare Greg Brockman, avgick, vilket lämnade Ilya Sutskever som enda anställda i styrelsen. Mira Murati utsågs till tillfällig VD men avlägsnades inom några timmar. Emmett Shear, tidigare Twitch VD, tog över som tillfällig VD. Samtidigt har dussintals anställda avgått och det har uppstått spekulationer om att Altman och Brockman nu är anställda hos Microsoft, vilket kan innebära att produkter som ChatGPT försvinner från rampljuset.

Direktlänk Dela Digital Trends fördjupade 21 november

Microsoft anställer tidigare OpenAI-chef och annan arkitekt för nytt AI-projekt

Microsoft har anställt Sam Altman, tidigare chef för OpenAI, och en annan arkitekt från OpenAI för ett nytt projekt. Deras plötsliga avgångar chockade AI-världen och lämnade den nyligen tillsatta VD:n för ChatGPT att hantera spänningar genom att lova att utreda Altmans avsked. Emmett Shear, tidigare ledare för Twitch, tog över som OpenAI:s tillfällige VD och Microsoft meddelade att de anställde Altman och OpenAI:s medgrundare och tidigare president Greg Brockman för att leda Microsofts nya forskningsteam för avancerad AI. Trots splittringen mellan nyckelspelarna bakom ChatGPT och företaget de hjälpte till att bygga, sa både Shear och Microsofts ordförande och VD, Satya Nadella, att de är engagerade i sitt partnerskap.

Direktlänk Dela Pipestoneflyer.ca fördjupade 21 november

Sam Altman, offentligt ansikte för OpenAI, tvingades plötsligt avgå på grund av bristande ärlighet i sina kommunikationer. Efter att företagets president avgick och personal hotade att följa efter, verkar de som avsatte honom ha ångrat sig. OpenAI utsåg teknikchefen Mira Murati till tillförordnad VD. Över 500 anställda skrev under ett brev där de hotade att sluta om inte Altman återvände. Altman och Greg Brockman, tidigare president för OpenAI, har gått med i ett AI-forskningsteam hos Microsoft. OpenAI anställde Emmett Shear, tidigare chef för Twitch, som Altmans ersättare.

Sky News fördjupade 21 november

Drama på OpenAI: VD sparkad, kupp och hot om massavhopp

OpenAI, en framstående tillverkare av artificiell intelligens, har varit i centrum för en dramatisk händelseutveckling. Företagets styrelse sparkade överraskande sin VD, Sam Altman, vilket ledde till en kupp ledd av OpenAI:s chefsforskare, Ilya Sutskever. Sutskever och en fraktion av AI-experter är rädda att AI snart kan överträffa mänskliga förmågor och utgöra ett hot mot vår överlevnad. Efter kuppen utnämndes Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, till OpenAI:s tillförordnade VD. I ett oväntat drag erbjöd Microsoft, OpenAI:s största investerare, Altman och hans högra hand, Greg Brockman, att driva ett nytt AI-labb. Nästan alla OpenAI:s cirka 770 anställda hotade att sluta och börja arbeta för det nya Microsoft-teamet om inte startup-styrelsen avgick och tog tillbaka Altman och Brockman.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

OpenAI:s interna konflikter: Anställda kräver styrelsens avgång

OpenAI, AI-företaget vars ChatGPT utlöste en kapprustning inom artificiell intelligens, står inför interna konflikter. Majoriteten av dess anställda har uppmanat styrelsen att avgå efter att ha avskedat Sam Altman som VD på grund av hur snabbt tekniken ska kommersialiseras. Över 700 av OpenAIs 770 anställda, inklusive Ilya Sutskever, chefsforskare och styrelsemedlem, krävde att styrelsen skulle avgå. Altman försöker fortfarande återvända som VD och förhandlar med företaget. OpenAI:s styrelse hade närmat sig en toppkonkurrent, Anthropic, om en fusion. Marc Benioff från Salesforce försöker locka OpenAI-anställda med lukrativa finansiella erbjudanden.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 21 november

Open AI:s framtid i fara efter medgrundarens avsked

Avskedandet av Open AI:s medgrundare Sam Altman har lett till oro för företagets framtid och potentiella påverkan på utvecklingen av generativ AI-teknik. Nästan alla Open AI:s anställda har undertecknat ett brev där de hotar att sluta och börja arbeta för Microsoft om inte hela Open AI:s styrelse avgår och Altman återinsätts som vd. Microsoft har lovat jobb till alla Open AI-anställda inom sitt nya avancerade AI-labb. Om Open AI skulle kollapsa på grund av interna problem, tror experter att det inte skulle ha en märkbar effekt på AI-utvecklingen.

Direktlänk Dela Computer Sweden fördjupade 21 november

Anupam Mittal kritiserar OpenAI:s styrelse och föreslår en unik AI-strategi för Indien

Anupam Mittal, grundare av ShaadiDotCom, uttryckte stark kritik mot OpenAI:s medgrundare och chefsforskare Ilya Sutskever, efter styrelsens beslut att avsätta Sam Altman. Mittal anser att styrelser som driver disruptiv teknik med exotiska ledningsstrukturer alltid kommer att hamna i kaos. Han berömde Satya Nadella för att ha anställt Sam Altman och hans kollegor, men uttryckte oro över koncentrationen av AI inom privat teknik. Mittal varnade för Elon Musk och Mark Zuckerbergs potentiella reaktioner på OpenAI, och föreslog att världen kanske behöver en unik strategi för AI, där Indien kan spela en roll.

Direktlänk Dela Mashable India fördjupade 21 november

Microsoft anställer tidigare OpenAI-VD, orsakar intern konflikt

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har upplevt interna problem efter att Microsoft anställt dess tidigare VD, Sam Altman. Många anställda hotar nu att följa honom till Microsoft. Detta följde en helg av dramatik som chockade AI-sektorn och ledde till spekulationer om OpenAIs framtid. OpenAI utnämnde en ny VD på fredag, men ersatte henne på söndag. Den nya VD:n, Emmett Shear, har lovat att utreda avskedandet av Altman. Microsoft meddelade att Altman och OpenAIs tidigare president, Greg Brockman, kommer att leda dess nya avancerade AI-forskningsteam.

Direktlänk Dela Sentinel Colorado fördjupade 21 november

Elon Musk ifrågasätter OpenAI:s agerande efter Sam Altmans avsked

Elon Musk ställde frågor om OpenAI:s agerande efter att företagets chefsforskare Ilya Sutskever uttryckt sin djupa ånger över att ha deltagit i styrelsens beslut att avsätta den tidigare VD:n Sam Altman. Sutskever skrev att han aldrig avsett att skada OpenAI och att han kommer att göra allt för att återförena företaget. Musk svarade på Sutskevers inlägg genom att ifrågasätta om OpenAI gör något farligt. ´Varför tog du ett så drastiskt beslut? Om OpenAI gör något som potentiellt är farligt för mänskligheten, behöver världen veta det´, skrev Musk. OpenAI meddelade tidigare att de hade avskedat Sam Altman då de inte längre litade på honom som företagsledare. Efter Altmans avsked bekräftade Microsofts VD Satya Nadella att han skulle ansluta sig till företaget och Twitchs medgrundare Emmett Shear bekräftade sin utnämning till OpenAI:s nya VD.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 21 november

Microsoft, en stor investerare i OpenAI, står inför en utmaning efter att OpenAI:s medgrundare och avskedade VD Sam Altman lämnade företaget. Om Altman återvänder till OpenAI behöver förändringar göras för att förhindra en liknande kris i framtiden. Om Altman accepterar Microsofts erbjudande och går med i företaget, är det oklart om han och hans följeslagare kommer att ha frihet att fortsätta forma maskininlärning som de gjorde på OpenAI. Största delen av OpenAI:s personal har hotat med att sluta och eventuellt följa Altman till Microsoft om han inte återinsätts på OpenAI och styrelsen avgår. Microsoft försöker nu rädda ansiktet och visa att de har kontroll över situationen.

The Register fördjupade 21 november

Orsaken till Sam Altmans avsked från OpenAI förblir oklar

Mer än tre dagar efter att Sam Altman oväntat avskedades som VD för OpenAI, förblir skälet oklart. Altman avsattes av OpenAI:s icke-vinstdrivande styrelse genom en ovanlig styrstruktur som han själv hjälpt till att skapa. Styrelsen meddelade att Altman inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrade dess förmåga att utöva sina ansvarsområden. Altman ersattes av CTO Mira Murati, som utsågs till tillförordnad VD. Greg Brockman, även han en av OpenAI:s grundare, avsattes från sin post som styrelseordförande och lämnade företaget i solidaritet med Altman några timmar senare.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 21 november

Salesforce VD försöker locka OpenAI-forskare i kölvattnet av ledarskapskontrovers

I kölvattnet av den pågående kontroversen kring kontrollen över ChatGPT-tillverkaren OpenAI har Salesforce VD Marc Benioff erbjudit sig att locka företagets AI-forskare. Benioff erbjöd att matcha deras kontanter och aktier för att gå med i hans företags Einstein AI forskningsteam, och föreslog till och med att forskarna kunde skicka sina CV direkt till honom. Han svarade även direkt på inlägg på Twitter från OpenAI-anställda som hotade att gå med i Microsoft om styrelsen inte avgick. Samtidigt skrev den tidigare OpenAI VD:n Sam Altman att alla hans tidigare anställda kommer att arbeta tillsammans ´på ett eller annat sätt´.

Direktlänk Dela Mint fördjupade 21 november

Öppen protest hos OpenAI: Anställda hotar att lämna företaget

Över 500 anställda vid OpenAI har undertecknat ett brev där de hotar att lämna företaget och gå med i Microsoft, om inte OpenAI:s icke-vinstdrivande styrelse avgår och återinsätter Sam Altman. Detta kommer efter att OpenAI:s styrelse avskedade sin VD Sam Altman och ersatte honom tillfälligt med CTO Mira Murati. Styrelsens ordförande Greg Brockman avsattes också från sin position och avgick senare. Efter massiv kritik från investerare, inklusive Microsoft, började diskussioner om att återinsätta Altman. Microsofts VD Satya Nadella meddelade att Altman och Brockman skulle leda en ny avancerad AI-forskningsenhet och välkomnade alla OpenAI-anställda som var redo att byta företag.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 21 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas, flera ledande medarbetare avgår

I en dramatisk händelseutveckling sent på fredagen avskedades ex-presidenten för Y Combinator, Sam Altman, som VD för AI-startupen OpenAI av företagets styrelse. Därefter avgick företagets långvariga president och medgrundare, Greg Brockman, liksom tre seniora OpenAI-forskare. Enligt Brockman informerades Mira Murati, OpenAI:s CTO och nu tillförordnade VD, på torsdagskvällen om att Altman skulle avskedas. Brockman själv blev avsatt från styrelsen som ordförande men behöll sin roll som president. Altman och Brockman uttryckte chock och sorg över styrelsens beslut.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 21 november

Dramatik på OpenAI: VD sparkad, president avgår och personal hotar att sluta

Det har inte varit ett år sedan OpenAI lanserade ChatGPT, men företaget står nu inför en osäker framtid efter en dramatisk vecka. Styrelsen avsatte VD Sam Altman, president Greg Brockman avgick och nästan hela personalen hotade att följa med dem till sina nya jobb. Det är oklart exakt vad som hände, men det verkar som att personalen inom OpenAI debatterade hur man balanserar de potentiella fördelarna med AI mot dess risker. OpenAI försökte balansera säkerhet och utveckling, vilket blev svårare under kommersialiseringens tryck. Till slut blev det tydligt att det skulle krävas mer resurser än en ideell organisation kunde generera, så OpenAI inrättade en vinstdrivande gren. På fredagen sparkade de Brockman från styrelsen och avskedade Altman. Efter en rad dålig publicitet meddelade Microsoft att de anställde Altman och Brockman för att leda ett nytt avancerat AI-forskningslag där. De flesta av OpenAIs anställda skrev under ett brev där de hotade att sluta och gå med Altman på Microsoft om inte styrelsen avgick och återinsatte Altman som VD.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 21 november

OpenAI:s kaosartade vecka: VD sparkad och återanställd, massuppsägningar och ny interim VD

OpenAI, känt för utvecklingen av AI-chatboten ChatGPT, står mitt i en kaosartad situation. VD och medgrundare Sam Altman sparkades av fyra styrelsemedlemmar på grund av odefinierade ”kommunikationsproblem”. Detta ledde till intensiva spekulationer och massuppsägningar. Styrelsemedlemmen Ilya Sutskever uttryckte oro över Altman, som ansågs vara för fokuserad på tillväxt snarare än säkerhet. Altman och Brockman återanställdes kort därefter, men förhandlingarna avbröts och istället anställdes den tidigare Twitch VD:n Emmett Shear som ny interim VD. Detta ledde till ännu fler uppsägningar.

Direktlänk Dela AppAdvice fördjupade 21 november

OpenAI i kaos efter VD:s avsked och anställning av Microsoft

OpenAI, en icke-vinstdrivande organisation som skapar populära artificiella intelligensverktyg, har hamnat i kaos efter att VD:n Sam Altman sparkades och sedan anställdes av Microsoft. OpenAI:s personal begärde att Altman skulle återanställas, men styrelsen ersatte honom med CTO Mira Murati. Microsoft, som tidigare investerat miljarder dollar i OpenAI och använt dess AI-modeller, gynnas mest av situationen. OpenAI:s styrelse förlorade förtroendet för Altman på grund av hans bristande ärlighet och hans prioritering av snabb kommersialisering av produkter som ChatGPT och Dall-E 3 över organisationens grundläggande uppdrag. Efter att Altman och OpenAI:s grundande styrelsemedlem Greg Brockman anställdes av Microsoft, hotade nästan alla OpenAIs 770 anställda att sluta och följa dem om inte styrelsen avgick och återanställde Altman.

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 20 november

OpenAI:s Ilya Sutskever ångrar sin roll i Sam Altmans avsked

Ilya Sutskever, chefsforskare på OpenAI, har uttryckt ånger över sin roll i avskedandet av före detta VD:n Sam Altman. Sutskever och Altman grundade OpenAI 2016 med hjälp av Elon Musk. Styrelsen för OpenAI, där Sutskever är medlem, beslutade att avskeda Altman på grund av bristande förtroende för hans ledarskap. Efter några dagar uttryckte Sutskever sin ånger över att ha deltagit i avskedandet. Han är nu en av över 600 anställda på OpenAI som har skrivit under ett öppet brev där de hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter Altman som VD.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

Över 500 anställda skriver skarp brev till OpenAI över Altmans avsked

Hundratals anställda på OpenAI kräver styrelsens avgång och hotar med att själva säga upp sig, efter en tumultartad helg som började med att VD Sam Altman oväntat sparkades och slutade med att Altman anställdes av Microsoft. I ett brev anklagar de över 500 anställda OpenAI:s styrelse för att ha hanterat Altmans avskedande dåligt, för att inte ha gett tillräckligt med bevis för påståenden om att Altman inte varit uppriktig mot styrelsen och för att ha förhandlat i ond tro med företagets ledning. De anställda varnade också för att de snart skulle följa efter Altman till Microsoft om inte styrelsen avgår och återinsätter Altman och Greg Brockman.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 20 november

Sam Altman återvänder inte som VD för OpenAI, Emmett Shear tar över

Sam Altman kommer inte att återvända som VD för OpenAI, trots företagets lednings försök att få tillbaka honom, enligt medgrundaren och styrelsemedlemmen Ilya Sutskever. Efter en helg med förhandlingar med styrelsen som sparkade honom på fredagen, kommer Altman inte att återvända till startup-företaget han medgrundade 2015. Emmett Shear, medgrundare av Amazon-ägda videosändningssajten Twitch, kommer att ta över som tillförordnad VD. Beslutet kan fördjupa en kris som utlösts av styrelsens plötsliga avskedande av Altman och dess avlägsnande av president Greg Brockman från styrelsen.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 20 november

OpenAI:s framtid osäker efter att VD blivit avsatt och anställda hotar med att gå till Microsoft

Över 700 av OpenAIs nästan 800 anställda säger att de kan gå över till Microsoft, vilket skapar osäkerhet kring AI-startupens framtid. OpenAIs fyra personer stora styrelse chockade teknikindustrin när de avsatte Sam Altman som VD, och sa att de inte längre kunde lita på honom. Anställda skrev senare ett brev där de sa att de kan lämna företaget för Microsoft om Altman inte återinsätts. Styrelsemedlemmen Ilya Sutskever, som var delaktig i att avsätta Altman, skrev under brevet som kräver att han återinsätts. Altman har nu gått med i Microsoft för att starta ett nytt AI-projekt.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 november

Dramatisk omstrukturering på OpenAI: Tre VD:ar på tre dagar och hot om massavhopp

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har haft en turbulent helg. Sam Altman, företagets grundare och VD, sparkades av styrelsen, vilket utlöste ett anställduppror som fortfarande pågår. Detta innebär att företaget nu har haft tre VD:ar på lika många dagar. Omstruktureringen på ett av de viktigaste företagen inom artificiell intelligensforskning kan få långtgående konsekvenser för hur tekniken fortsätter att utvecklas. Det är fortfarande mycket som förändras snabbt, men här är vad vi vet hittills och hur saker kan utvecklas.

Direktlänk Dela Popular Science fördjupade 20 november

Sam Altmans övergång till Microsoft inte klar, kan återvända till OpenAI

Sam Altmans överraskande flytt till Microsoft efter hans chockerande avsked från OpenAI är inte en klar affär. Han och medgrundaren Greg Brockman är fortfarande öppna för att återvända till OpenAI om de kvarvarande styrelsemedlemmarna som sparkade honom kliver åt sidan. Det utlovade massutträdet av nästan varje OpenAI-anställd, inklusive styrelsemedlem och chefsforskare Ilya Sutskever som ledde rörelsen att avsätta Altman, innebär att det finns mer press att ta bort styrelsen än någonsin. Microsoft avböjde att kommentera.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas, Microsoft anställer honom för ny AI-forskningsenhet

Sam Altman, VD för OpenAI, avskedades överraskande på fredagen, vilket utlöste en dramatisk händelse i Silicon Valley. OpenAI, företaget bakom AI-chattboten ChatGPT, var i förhandlingar om en finansieringsrunda som skulle ha värderat företaget till 80 miljarder dollar. Altman, som var en synonym till framgången med ChatGPT, avskedades eftersom han inte var konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen. Hans interimistiska efterträdare som VD, Emmett Shear, medgrundare av streamingplattformen Twitch, sa att avskedandet inte berodde på någon oenighet om säkerheten. Microsoft, OpenAI:s största investerare, försökte återinsätta Altman, ett drag som stöddes av OpenAIs personal. På måndagen meddelade Microsoft att de har anställt Altman och hans nära kollega, före detta OpenAI-presidenten Greg Brockman, för att leda en ny avancerad AI-forskningsenhet.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 20 november

Open AI:s forskningschef drog i nödbromsen för mänsklighetens bästa

Forskningschefen Ilya Sutskever anses vara ansvarig för omvälvningarna på det som fram till nyligen var ett av världens hetaste techbolag, Open AI. Han motiverade sitt beslut med att artificiell intelligens (AI) kan leda till oändligt stabila diktaturer och skapa helt autonoma varelser med egna mål. Om vi inte hittar ett sätt att kontrollera dessa system, kan de komma att behandla människor som vi behandlar djur.

Direktlänk Dela Ny Teknik fördjupade 20 november

500 anställda på Open AI hotar sluta, kräver att Altman återanställs

Runt 500 av 700 anställda på Open AI, företaget bakom Chat GPT, hotar att sluta om inte grundaren och tidigare vd:n Sam Altman återanställs. Altman sparkades av styrelsen under anklagelser om oärlig kommunikation. De anställda har skrivit ett brev där de kräver styrelsens avgång och anklagar dem för inkompetens. Microsoft, som har investerat över 10 miljarder dollar i Open AI, anställde Altman och medgrundaren Greg Brockman. Forskningschefen Ilya Sutskever, som anses ha varit delaktig i Altman´s avsked, har uttryckt ånger över sin inblandning.

Direktlänk Dela Dagens Nyheter fördjupade 20 november

Microsoft anställer avskedad OpenAI-VD, anställda kräver styrelsens avgång

Microsofts VD Satya Nadella chockade teknikvärlden genom att anställa avskedade OpenAI-VD:n Sam Altman. Microsoft meddelade att de skulle anställa nyckelpersoner för sitt eget AI-team, ledda av Altman. Mer än 500 OpenAI-anställda skrev ett brev där de krävde att resterande styrelsemedlemmar skulle avgå. Drama började med OpenAIs oväntade meddelande att Altman var ute. Microsoft, som hade lovat mer än 10 miljarder dollar till startupen, arbetade bakom kulisserna för att lobba för Altmans återkomst. På måndagen hotade mer än 500 OpenAI-anställda att flytta till Microsoft om styrelsemedlemmar inte avgår och återinsätter Altman och medgrundaren Greg Brockman.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 20 november

OpenAI-personal hotar att sluta om styrelsen inte avgår

Majoriteten av personalen på OpenAI hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår och återinsätter före detta VD Sam Altman och ex-president Greg Brockman. Enligt Wired och Kara Swisher skrev cirka 500 anställda, inklusive flera chefer, under brevet. Styrelsen för OpenAI avskedade Altman på fredagen, med påståendet att han inte hade varit ´konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen´. Brockman meddelade i ett e-postmeddelande på fredagen att han avgick som ordförande ´baserat på dagens nyheter´. Altman och Brockman höll intensiva samtal med OpenAI:s styrelse under helgen i ett försök att få tillbaka sina jobb, men de lyckades inte. Sent på söndag kväll framkom det att styrelsen i stället hade valt att anställa före detta Twitch-VD Emmett Shear som OpenAIs tillfälliga verkställande direktör.

Direktlänk Dela Engadget fördjupade 20 november

Över 500 anställda på OpenAI hotar att lämna företaget

Över 500 anställda på OpenAI hotar att lämna företaget om inte alla nuvarande styrelsemedlemmar avgår. Detta kommer en dag efter att företaget avskedade sin VD Sam Altman. De anställda har även uttryckt att de skulle gå med tidigare chef Sam Altman till Microsofts nya division. Bland de som hotar att lämna företaget ingår företagets teknikchef Mira Murati, chef för dataforskning Ilya Sutskever och operativ chef Brad Lightcap. OpenAI svarade inte omedelbart på en förfrågan om kommentar från Reuters.

Direktlänk Dela Hindustan Times fördjupade 20 november

OpenAI:s medgrundare uttrycker ånger över att ha deltagit i avskedandet av Sam Altman

Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare på OpenAI, har uttryckt sin djupa ånger över att ha deltagit i beslutet att avskeda Sam Altman. Sutskever skrev i ett inlägg att han ångrar sitt deltagande i styrelsens åtgärder och att han aldrig avsåg att skada OpenAI. Efter Sutskevers uttalande svarade Altman med tre hjärtemojis, vilket tyder på att det inte finns någon förlorad kärlek mellan de två. Sutskever är en av 490 OpenAI-anställda som undertecknade ett öppet brev som kräver att Altman återinsätts.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

Sam Altman lämnar OpenAI

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, har oväntat lämnat företaget. Det är fortfarande oklart varför Altman sparkades, men framgången med ChatGPT kan vara en del av orsaken. Källor har uppgett att trycket att kommersialisera ChatGPT skapade splittring bland ledningen. OpenAI hade gått från att vara ett AI-startup till ett välkänt namn inom AI inom ett år, och var starkt stöttad av techjätten Microsoft. Men lanseringen av ChatGPT kan också ha utlöst Altmans fall. Det finns rapporter om att spänningar mellan företagets ideella uppdrag och vinstgivande avdelning har ökat sedan lanseringen av AI-chatten.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

Sam Altman lämnar OpenAI för Microsoft, Emmett Shear tar över som tillförordnad VD

Sam Altman, tidigare VD för OpenAI, har lämnat företaget och gått över till Microsoft. Altman fick sparken av företagets styrelse på fredagen, vilket ledde till en kaotisk helg. Trots rapporter om att styrelsen försökte få tillbaka honom, bekräftades det på måndagen att han gick med i Microsoft. Emmett Shear, tidigare VD och medgrundare till Twitch, har utsetts till tillförordnad VD för OpenAI. Styrelsen för OpenAI meddelade att de inte längre hade ´förtroende för hans förmåga att fortsätta leda´. Flera anställda på OpenAI, inklusive medgrundaren Greg Brockman, avgick efter beslutet.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 20 november

Microsoft anställer avsat OpenAI-chef Sam Altman

Efter en dramatisk helg på OpenAI, världens mest bevakade startup, har Microsoft Corp anställt företagets avsatte chef Sam Altman. OpenAI, som ligger bakom den populära ChatGPT-appen, bytte Altman mot Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, vilket ledde till att Microsofts VD, Satya Nadella, rekryterade Altman och Greg Brockman, en annan OpenAI-grundare, till att leda en nybildad AI-forskningsenhet inom Microsoft. Detta kan riskera OpenAI:s tillväxt och framtid, då företaget riskerar att förlora anställda till Microsoft och andra konkurrenter.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 20 november

Microsoft anställer OpenAI:s medgrundare för att stärka AI-forskning

Microsoft har anställt Sam Altman, medgrundare av OpenAI, för att stärka sina ansträngningar inom artificiell intelligensforskning. Detta sker bara dagar efter att Altman avsattes som VD för OpenAI i en kaotisk styrelsekupp. Greg Brockman, en annan medgrundare av OpenAI, kommer också att ansluta sig till Microsoft. Emmett Shear, tidigare VD för Amazons streamingtjänst Twitch, kommer att gå med i OpenAI som tillfällig VD. Altman kommer att vara VD för den ´nya gruppen´, enligt Microsofts VD Satya Nadella.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 20 november

Microsoft anställer Sam Altman och medgrundare till OpenAI

Microsoft meddelade att de har anställt Sam Altman och en annan medgrundare av OpenAI, skaparen av ChatGPT, efter att de oväntat lämnade företaget i en företagsomskakning som chockade AI-världen. Microsofts ordförande och VD, Satya Nadella, sade att Microsoft ser fram emot att bekanta sig med OpenAI:s nya VD, tidigare Twitch-ledaren Emmett Shear, och resten av OpenAI:s ledningsteam. Sam Altman svarade att ´uppdraget fortsätter´. OpenAI meddelade att Altman blev utmanad efter en granskning visade att han inte var ´konsekvent uppriktig i sina kommunikationer´ med styrelsen.

Direktlänk Dela CBS News fördjupade 20 november

Twitchs medgrundare Emmett Shear tar över som tillförordnad VD för OpenAI

OpenAIs styrelse har utsett Emmett Shear, tidigare VD och medgrundare av Twitch, till tillförordnad VD efter att Sam Altman avskedats. Shear bekräftade sin utnämning i ett inlägg på X (tidigare Twitter) och sade att han tror att OpenAI är ett av de viktigaste företagen just nu. Han tillade att företagets partnerskap med Microsoft förblir starkt. Microsoft, som investerade miljarder i OpenAI i januari, var överraskad över Altmans avskedande. Shear sade att processen och kommunikationen kring Altmans avskedande hade hanterats mycket dåligt, vilket skadat förtroendet.

Direktlänk Dela Silicon UK fördjupade 20 november

OpenAI bekräftar att tidigare VD Sam Altman inte kommer tillbaka, utser Emmett Shear som tillfällig VD

Styrelsen för OpenAI, ett framstående AI-startup, meddelade att dess tidigare VD, Sam Altman, inte kommer att återvända till sitt arbete. Emmett Shear, tidigare VD för Twitch, kommer att ersätta Mira Murati som tillfällig VD för OpenAI. Murati, en långvarig OpenAI-chef, hade utsetts till den rollen efter Altman´s avsked på fredagen. Styrelsen sade att Shear har en ´unik blandning av färdigheter, expertis och relationer som kommer att driva OpenAI framåt. Altman´s avsked chockade teknikindustrin och OpenAI´s investerare, inklusive Microsoft, Sequoia Capital och Thrive Capital.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 november

Sam Altman lämnar OpenAI, ersätts av Twitch medgrundare Emmett Shear

Efter en helg av spekulationer verkar det som att Sam Altman inte kommer att återvända till OpenAI efter att ha blivit sparkad av företagets styrelse på fredagen. Medgrundaren och styrelseledamoten Ilya Sutskever, som anses vara mannen i centrum för företagets omstrukturering, meddelade OpenAI:s personal på söndagskvällen att styrelsens beslut kvarstår. Sutskever avslöjade också att den nuvarande tillförordnade VD:n Mira Murati kommer att ersättas av Emmett Shear, medgrundare av Twitch, som också kommer att behålla positionen som tillförordnad VD. Altman´s avskedande skickade chockvågor över Silicon Valley och världen, med många av OpenAI:s anställda hotar att lämna företaget om han inte återinsätts som VD.

Direktlänk Dela Interesting Engineering fördjupade 20 november

Massavhopp på OpenAI efter att VD Sam Altman sparkats

Dussintals anställda på OpenAI meddelade internt att de lämnar företaget efter att styrelseledamot och chefsforskare Ilya Sutskever berättade för anställda att den avskedade VD:n Sam Altman inte kommer tillbaka. Dessa rörelser kan hindra företagets förmåga att gå vidare efter den chockerande avskedningen. Det kommer troligen också att förändra kursen för det artificiella intelligensfältet och ge styrka åt en mängd rivaler, framför allt Google, som har försökt anställa OpenAI-personal under de senaste 48 timmarna.

Direktlänk Dela The Information fördjupade 20 november

OpenAI står fast vid beslutet att avsätta Sam Altman som VD och utnämner Emmett Shear till tillförordnad VD

OpenAIs styrelse står fast vid sitt beslut att avsätta tidigare VD:n Sam Altman, enligt ett internt memo till företagets personal. OpenAI har utsett Emmett Shear, tidigare verkställande direktör på Twitch, till ny tillförordnad VD. Detta skjuter åt sidan Mira Murati, en långvarig OpenAI-chef som utnämndes till tillförordnad VD efter Altman. Styrelsen sa att Shear har en ´unik blandning av färdigheter, expertis och relationer som kommer att driva OpenAI framåt´. Altman avskedade överraskade teknikindustrin och OpenAIs investerare, inklusive Microsoft, Sequoia Capital och Thrive Capital.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 20 november

OpenAI i kris efter plötsligt avskedande av VD

OpenAI, en framstående aktör inom generativ AI, befinner sig i en kris efter att VD Sam Altman plötsligt avskedats och det påföljande styrelsekaoset. Altman och Greg Brockman uttryckte sin chock och sorg över styrelsens plötsliga beslut. Microsoft, en stor aktieägare, informerades bara fem minuter innan det officiella tillkännagivandet. Spekulationer uppstår om pågående försök av Microsoft och styrelsen att övertala Altman att återvända som VD. Altman hävdar att han inte kommer att överväga att återvända om inte hela styrelsen avgår. Styrelsen har kommit överens om att avgå och förhandlingar skjuts upp tills en efterträdande styrelse identifieras. Microsofts VD Satya Nadella sägs leda samtalen under förhandlingsprocessen. Altman utforskar olika möjligheter och håller sina alternativ öppna.

Direktlänk Dela Forbes Media fördjupade 20 november

Förhandlingar pågår om återinsättning av Sam Altman som VD för OpenAI

Förhandlingar pågår mellan OpenAI:s ledning och investerare om att återinsätta Sam Altman som VD. Altman, som avskedades på fredagen, är öppen för att återvända men vill se förändringar i styrelsen, inklusive avlägsnande av befintliga styrelseledamöter. Han söker också en förklaring som frikänner honom från felaktigt agerande. Styrelsen har hittills vägrat att officiellt avgå trots initialt samtycke. Nyckelledare inom OpenAI pressar också på för att styrelsen ska avgå och ta tillbaka Altman. En tidsfrist har satts till kl. 17 San Francisco-tid för styrelsen att efterkomma Altman och hans anhängares krav.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 20 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkad och företaget i förhandlingar om att ta tillbaka honom

OpenAI:s VD, Sam Altman, har plötsligt sparkats, och det rapporteras att företaget nu förhandlar om att ta tillbaka honom. OpenAI, som grundades 2015, är inte en traditionell teknikföretag, utan är strukturerat för att motstå värdena som driver mycket av teknikindustrin. Det är mer som ett forskningsinstitut eller en tankesmedja, med primär skyldighet att gynna mänskligheten, inte investerare eller anställda. Företaget lanserade en dotterbolag med en ´begränsad vinst´-modell 2019 för att kunna samla in pengar, locka toppbegåvningar och bygga kommersiella produkter. Altman sparkades av OpenAI:s styrelse på fredagen, vilket var kulmen på en maktkamp mellan företagets två ideologiska ytterligheter. Den ena gruppen föddes ur Silicon Valley teknikoptimism, drivs av snabb kommersialisering; den andra är rotad i rädslan att AI utgör en existentiell risk för mänskligheten och måste kontrolleras med extrem försiktighet. Efter att ChatGPT släpptes förra året spändes relationen mellan OpenAI:s fraktioner, vilket Altman hänvisade till som ´stammar´ i ett personalmeddelande 2019. Vi vet fortfarande inte exakt varför Altman sparkades, eller om han kommer tillbaka till sin tidigare roll.

Direktlänk Dela The Atlantic fördjupade 20 november

Utmaningar och möjligheter med artificiell allmän intelligens: En analys av Shelly Palmer

Shelly Palmer, som nyligen utsetts till LinkedIns ´Top Voice in Technology´, skriver om de senaste händelserna på OpenAI, där VD Sam Altman lämnade sin post oväntat. Spekulationer pekar på interna meningsskiljaktigheter om AI-utvecklingens takt, särskilt kring kommersialisering. OpenAI är känt för sin generativa AI-produkt ChatGPT, men företagets uttalade mål är att skapa en modell för artificiell allmän intelligens (AGI) som kan förstå, lära och tillämpa kunskap över ett brett spektrum av områden. AGI:s potential kommer dock med djupgående bekymmer, inklusive oförutsägbarhet och brist på kontroll. Vissa experter argumenterar dock för att marknadsmekanismer och regelverk kan hantera AGI:s utveckling effektivt.

Direktlänk Dela SaskToday fördjupade 20 november

OpenAI:s avsatta VD Sam Altman förhandlar om att återvända till företaget

Sam Altman, den nyligen avsatta VD:n för artificiell intelligens-startupen OpenAI, förhandlar om att återvända till företaget. Dessa förhandlingar inkluderar ett omstrukturerande av företagets styrelse. Altman, som tvingades bort från bolaget på fredagen, tillbringade helgen med att utöva påtryckningar på OpenAIs fyra personer starka styrelse. Detta ledde till ett starkt stöd från investerare, anställda och OpenAI-chefer. Det finns dock oenighet om hur styrelsen ska se ut om Altman återvänder som VD, och det är inte självklart att han kommer att återinställas.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 19 november

Marc Andreessen försvarar AI och teknikoptimism efter OpenAI:s avskedande av Sam Altman

Efter OpenAI:s plötsliga avskedande av Sam Altman har miljardären och riskkapitalisten Marc Andreessen uttryckt sitt stöd för AI och teknikoptimism. Andreessen, som är grundare av Andreessen Horowitz, har under flera år förespråkat ´accelerationism´, en tro på att innovation och kapitalism bör utnyttjas maximalt för att uppnå radikal social förändring, även på bekostnad av social stabilitet i nuet. Detta står i kontrast till ´doomer´-lägret, som oroar sig för att AI utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten, ett läger som överraskande nog leds av Elon Musk. OpenAI, som var avgörande för utvecklingen av generativ AI, avskedade sin medgrundare och ledare Altman av skäl som ännu inte är offentligt kända, men flera rapporter pekar på just denna typ av oro.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 19 november

Elon Musk uppmanar OpenAI att förklara varför de sparkade sin VD

OpenAI, ett av världens mest framstående företag inom artificiell intelligens, sparkade sin VD Sam Altman. Elon Musk, tidigare styrelsemedlem i OpenAI, har uttryckt att företaget bör förklara varför Altman fick sparken, med hänvisning till de potentiella farorna med AI. Musk lämnade OpenAIs styrelse 2018 på grund av säkerhetsproblem. En möjlig orsak till Altmans avsked kan ha varit ökade spänningar inom företagets ledning om farorna AI utgör för mänskligheten. OpenAIs medgrundare Ilya Sutskever, som spelade en roll i Altmans avsked, har föredragit att vara mer försiktig med tanke på AIs potentiella skada på samhället.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 19 november

Oenighet om AI-utvecklingens hastighet inom OpenAI

Bekymmer över hastigheten på AI-utvecklingen vid OpenAI kan ha skapat oenighet inom organisationens högsta ledning. En del styrelsemedlemmar kan ha varit missnöjda med Sam Altmans tillvägagångssätt för AI-innovation. OpenAI:s medgrundare Ilya Sutskever har länge uppmanat till försiktighet på grund av farhågor att AI kan skada mänskligheten. Altmans eventuella korta avsked från OpenAI har blottlagt en splittring mellan företagets ledare om hur man ska bemöta det existentiella hot som AI utgör. Flertalet chefer har avgått i protest och många av OpenAI:s anställda kräver nu Altmans återkomst.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 19 november

OpenAI:s styrelse avskedar Sam Altman, försöker sedan vinna tillbaka honom

OpenAI:s styrelse oroade sig för att företaget utvecklade den teknologiska motsvarigheten till en kärnvapenbomb och att dess föreståndare, Sam Altman, rörde sig så snabbt att han riskerade en global katastrof. Därför avskedade styrelsen honom. Microsoft, OpenAI:s viktigaste aktieägare, informerades inte om Altman:s uppsägning förrän precis före den offentliga tillkännagivandet. Microsofts aktier sjönk efter att Altman hade avskedats. I kölvattnet av Altman:s avskedande rapporterades det att han och andra lojalister från OpenAI planerade att starta ett eget företag, vilket riskerade att omintetgöra allt som företaget hade arbetat hårt för att uppnå under de senaste åren. En dag senare försökte styrelsen dock att vinna tillbaka Altman.

Direktlänk Dela CNN fördjupade 19 november

Investorer i OpenAI, inklusive Microsoft, pressar för att återinsätta Sam Altman som VD efter hans avskedande

Flera investerare i OpenAI, inklusive Microsoft, pressar för att återinsätta Sam Altman som VD efter att han sensationellt avskedades för ´brist på kommunikation´ med styrelsen. Teknikföretaget, som skapade artificiell intelligensjätten ChatGPT förra året, sparkade Altman på fredagen för att inte vara ´konsekvent uppriktig´ med företagets styrelse. CTO Mira Murati kommer att tjäna som tillförordnad VD. Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital och Sequoia Capital är bland OpenAI:s största investerare som aktivt försöker återinsätta Altman som VD. Enligt personer bekanta med saken berättade Altman för investerare att om han återvänder vill han ha en ny styrelse och struktur. Microsoft, som har investerat 13 miljarder dollar i OpenAI, och Thrive Capital, dess näst största aktieägare, har varit i samtal sedan Altman förlorade toppjobbet för 48 timmar sedan.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 19 november

OpenAI:s styrelse vill ha tillbaka Sam Altman som VD

Efter att ha avskedat Sam Altman vill nu OpenAI:s styrelse ha tillbaka honom som företagets VD. Altman sparkades via ett videosamtal och enligt rapporter är han osäker på om han vill återvända. Om han bestämmer sig för att starta ett nytt företag, finns det anställda som kommer att följa honom. Efter Brockmans avgång och Altmans avsked har tre seniorforskare också avgått från OpenAI och fler avgångar förväntas. OpenAI:s nuvarande styrelse består av Quora VD Adam D’Angelo, chefsforskare Ilya Sutskever, tidigare GeoSim Systems VD Tasha McCauley och Helen Toner, strategidirektör på Georgetown’s Center for Security and Emerging Technology.

Direktlänk Dela India TV News fördjupade 19 november

OpenAI:s styrelse har avsatt Sam Altman i en dramatisk kupp. Avskedandet av Altman, som blev ansiktet utåt för AI:s mest djärva drömmar, var plötsligt och omgärdades av hemlighetsmakeri. Detta ledde till en kedjereaktion som skakade grunden för OpenAI, ett företag som lovade att demokratisera AI och använda dess potential för det allmänna bästa. Händelserna visar att vägen till AI:s framtid inte bara skrivs i kod, utan också i de mycket mänskliga berättelserna om dem som använder den. Samtidigt har OpenAI:s övergång från en ideell organisation till ett vinstdrivande företag lett till frågor om balansen mellan innovation och AI-etik, vinst och syfte.

New Delhi Television fördjupade 19 november

OpenAI sparkar VD Sam Altman bland spekulationer om ignorerade AI-risker

OpenAI, företaget bakom Chat GPT, har avskedat sin VD Sam Altman. Detta har lett till spekulationer och oro inom teknikvärlden, med anklagelser om att Altman kan ha ignorerat potentiella risker med AI. Presidenten Greg Brockman och flera andra har valt att lämna företaget i solidaritet, vilket har skapat en kris inom företaget. En av medgrundarna, AI-forskaren Ilya Sutskever, uppges ha varit drivande i beslutet att sparka Altman. Företagets teknikchef Mira Murati har tillfälligt tagit över rollen som VD.

Direktlänk Dela Expressen fördjupade 19 november

OpenAI avskedar VD Sam Altman efter ´överläggande granskningsprocess´

OpenAI, företaget som lanserade ChatGPT för ett år sedan, meddelade på fredagen att de har avskedat VD Sam Altman. Altman blev en sensation inom techvärlden med lanseringen av ChatGPT, en AI-chattbot med oöverträffade förmågor. Hans avskedande överraskade techvärlden helt och hållet, med rykten på sociala medier om vad som hade orsakat det plötsliga uppsägningen. OpenAI:s styrelse sa i ett uttalande att Altmans avgång ´följer en överläggande granskningsprocess´, vilket ledde till att han ´inte var konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen´.

Direktlänk Dela Zawya fördjupade 19 november

OpenAI:s styrelse överväger att återanställa sparkad VD

OpenAI sparkade sin VD, Sam Altman, den 17 november. Efter stora omvälvningar i företaget har nu styrelsen börjat diskutera att ta tillbaka Altman som VD. Altman är dock tveksam till att återvända till företaget och kräver betydande förändringar i företagets styrning. Beslutet att avskeda Altman kom efter en granskning som visade att han inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation, vilket hindrade företagets förmåga att utöva sina ansvarsområden.

Direktlänk Dela Android Authority fördjupade 19 november

Microsoft och andra investerare pressar för Sam Altmans återkomst till OpenAI

Mindre än ett dygn efter att Sam Altman avsatts som VD för artificiell intelligensjätten OpenAI, finns det rapporter om att företaget, eller åtminstone dess stora investerare som inkluderar Microsoft, förhandlar om att få tillbaka honom. Styrelsekuppen leddes av chefsforskaren Ilya Sutskever. Microsoft, som har investerat uppskattningsvis 13 miljarder dollar i OpenAI, uttryckte offentligt ´största förtroende´ för ett OpenAI efter Altman, men rapporter antyder att Microsoft satsade på Altmans ledarskap och spelar en central roll i att försöka få tillbaka honom. Varken OpenAI eller Microsoft har bekräftat rapporterna.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 19 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkas över rädsla för farorna med AI

Sam Altman har blivit avskedad som VD för OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, på grund av rädsla att han nonchalerade farorna med artificiell intelligens (AI). Denna oro uttrycktes av en annan medlem i OpenAIs styrelse och kulminerade med Altmans plötsliga avskedande, vilket orsakade stor uppståndelse i teknikvärlden. OpenAI, som grundades av Altman och tio andra 2015, lanserade ChatGPT för ett år sedan. Dess förmåga att efterlikna mänskligt skrivande har varit kontroversiell sedan dess. Enligt rapporter var denna osäkerhet också känd inom OpenAIs sexpersoners styrelse, särskilt av en av Altmans medgrundare, Ilya Sutskever.

Direktlänk Dela Daily Mail fördjupade 19 november

OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever fokuserar på att förhindra artificiell superintelligens från att gå ´rogue´

Ilya Sutskever, chefsforskare vid OpenAI, har blivit en centralfigur i ledarskapsomskakningen på företaget. Sutskever, som sitter i OpenAI:s styrelse, var delaktig i att avsätta VD:n Sam Altman, på grund av påståenden om att Altman inte varit ´konsekvent ärlig´. Sutskever har tidigare varit tillbakadragen från medias strålkastarljus, men nyligen deltog han i en lång intervju med MIT Technology Review. Han berättade att hans nya fokus ligger på att förhindra att en artificiell superintelligens går ´rogue´. Sutskever har spelat en nyckelroll i utvecklingen av stora språkmodeller, inklusive GPT-2, GPT-3 och text-till-bild-modellen DALL-E.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 19 november

Sam Altman, ansiktet för AI-boomen, sparkas av OpenAI:s styrelse

Sam Altman, 38-årig frontfigur för AI-boomen, har blivit sparkad av OpenAI:s styrelse för att inte ha varit ´konsekvent uppriktig i sina kommunikationer´. Altman, som medgrundade OpenAI 2015 och tidigare drev den prestigefyllda techinkubatorn Y Combinator, har lett startupen när dess ChatGPT-bot blev populär. Till skillnad från andra teknikgrundare ägde Altman ingen egenkapitalsandel i OpenAI och utövade därför inte samma typ av kontroll som andra grundare, som Mark Zuckerberg, är kända för. Orsaken till den komplicerade skilsmässan mellan Altman/OpenAI är fortfarande oklar, men en tidig teori pekar på spänningar relaterade till OpenAI:s ursprung som icke vinstdrivande organisation och dess nuvarande status som ett av världens mäktigaste teknikföretag.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 19 november

OpenAI:s VD Sam Altman tvingas avgå

Sam Altman, VD för OpenAI, har tvingats avgå på grund av interna spänningar. Fyra av OpenAIs sex styrelseledamöter, ledda av Ilya Sutskever, en av OpenAIs grundare och styrelsemedlem, röstade för att avsätta Altman. Sutskever hade uttryckt oro över att OpenAIs teknologi kunde vara farlig och att Altman inte ägnade tillräckligt med uppmärksamhet åt denna risk. Avskedandet av Altman har orsakat förvirring och kaos bland företagets anställda. Greg Brockman, en annan medgrundare och företagets president, avgick i protest. OpenAIs styrelse har inte gett någon specifik anledning till varför de tvingade ut Altman, förutom att han inte varit ärlig i sin kommunikation med dem.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 19 november

Ledarskapsförändringar på OpenAI: Fokus på AI-säkerhet

Ledarskapsförändringar på OpenAI har lett till ökat fokus på företagets chefsforskare, Ilya Sutskever. Sutskever, som också sitter i OpenAIs styrelse, var delaktig i att avsätta VD:n Sam Altman, med anklagelser om att Altman inte varit ´konsekvent uppriktig´. Sutskever har uttryckt att hans nya fokus ligger på att förhindra att en artificiell superintelligens går ´överstyr´. Han spelade en nyckelroll i utvecklingen av stora språkmodeller, inklusive GPT-2, GPT-3 och text-till-bild-modellen DALL-E. Sutskever tror att AI superintelligens som kan överträffa människor kan inträffa inom 10 år.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 19 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkas av styrelsen

Sam Altman, VD för OpenAI, har avskedats av organisationens styrelse. Beslutet stöddes av företagets chefsforskare Ilya Sutskever och CTO Mura Murati, som nu är tillförordnad VD. Greg Brockman, OpenAI:s president och Altman-allierad, har också lämnat företaget, liksom flera andra nyckelmedarbetare. Styrelsen har uttalat att Altman inte var konsekvent uppriktig i sin kommunikation med dem, vilket hindrade deras förmåga att utöva sina ansvarsområden. Det är oklart vad nästa steg för OpenAI blir.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 19 november

Sam Altman överväger att återvända till OpenAI efter att ha blivit sparkad

Sam Altman, tidigare VD och medgrundare till OpenAI, överväger att återvända till företaget som sparkade honom. Altman är ´ambivalent´ om att komma tillbaka och skulle vilja ha betydande förändringar i företagsstyrningen. Det rapporteras att det är OpenAIs investerare som pressar för hans återkomst. Microsoft är företagets största investerare, efter att ha finansierat företaget med $13 miljarder. Thrive Capital är dess näst största aktieägare. Greg Brockman, som medgrundade OpenAI och tjänade som dess president och ordförande, lämnar företaget i kölvattnet av Altmans avsked.

Direktlänk Dela Deadline Hollywood fördjupade 19 november

OpenAI:s VD Sam Altman avlägsnas från sin position, orsakar chock bland anställda

Skaparen av ChatGPT, Sam Altman, har avlägsnats från sin position som chef för OpenAI, styrelsen anklagar honom för att inte alltid ha varit ´uppriktig´ med dem, vilket skapar en chockvåg bland företagets anställda. Mira Murati, teknisk direktör för OpenAI, har utsetts till att agera som tillfällig chef för företaget medan processen att hitta en permanent efterträdare pågår. I samband med Altman´s avsked annonserade styrelseordförande Greg Brockman - en medgrundare av företaget - sin avgång. Vissa anställda har rapporterat att de har uppdragit åt företagets chefsforskare, Ilya Sutskever, att undersöka omständigheterna som ledde till avskedet.

Direktlänk Dela Actualnewsmagazine.com fördjupade 18 november

OpenAI:s VD och grundare Sam Altman sparkad, medgrundare Greg Brockman avgår

OpenAI, företaget bakom den virala chatbotten ChatGPT, avskedade sin VD och grundare, Sam Altman, på fredagen. Enligt medgrundaren Greg Brockman, som också degraderades och sedan avgick, skedde det överraskande avskedandet plötsligt. Avgörande för Altman´s avsked var spänningar mellan Altman, som förespråkade mer aggressiv AI-utveckling, och styrelsemedlemmarna i OpenAI, som ville gå mer försiktigt fram. Avgörandet drevs av Sutskevers oro, som tycks ha förvärrats av OpenAIs senaste utvecklarkonferens och tillkännagivandet av ett sätt för alla att skapa sina egna versioner av ChatGPT.

Direktlänk Dela East Idaho News fördjupade 18 november

OpenAI-chefen avsatt, ledningen ifrågasätts

Sam Altman, VD för företaget bakom ChatGPT och ansiktet utåt för generativ AI, har tvingats lämna företaget. OpenAI:s styrelse tillkännagav beslutet på fredagen och sa att Altman inte hade varit ´konsekvent uppriktig i sin kommunikation´ med medlemmarna. Detta hindrade styrelsens förmåga att utöva sina skyldigheter och resulterade i att de förlorade förtroendet för hans förmåga att leda företaget. Greg Brockman, en annan av grundarna, lämnade företaget efter Altmans avsked och tre av OpenAI:s seniorforskare följde efter. Detta väcker frågor om styrelsens beslut och deras inverkan på säker användning av AI.

Direktlänk Dela Yahoo News UK fördjupade 18 november

Flera forskare lämnar OpenAI efter att Sam Altman sparkats som VD

Sam Altman har oväntat sparkats som VD för OpenAI, vilket har lett till att flera högt uppsatta forskare lämnat företaget. Greg Brockman, en annan av OpenAIs grundare och företagets ordförande, avgick i protest. Han postade senare detaljer om Altman´s avsked, vilket tyder på att företagets chefsforskare, Ilya Sutskever, hade orkestrerat ansträngningarna att avlägsna VD:n. Oenighet mellan Sutskever och Altman om företagets riktning och förmåga att bygga mer kapabel AI-teknik säkert anses vara orsaken till konflikten. Microsofts VD, Satya Nadella, var rasande över nyheterna, eftersom Microsoft har investerat rapporterade $13 miljarder i OpenAI.

Direktlänk Dela Wired fördjupade 18 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas och flera högt uppsatta avgår i företagets kris

Krisen på artificiell intelligensföretaget OpenAI fördjupas efter att VD Sam Altman avskedades och flera högt uppsatta anställda avgått. OpenAI, företaget bakom ChatGPT-bot, avskedade abrupt Altman på fredagen med anklagelser om att ha vilselett styrelsen. Kort därefter meddelade företagets president, Greg Brockman, att han avgått. Tre andra högt uppsatta medarbetare rapporteras också ha avgått. Orsakerna till turbulensen är fortfarande oklara. OpenAI, som nu leds av tillförordnade VD:n Mira Murati, har ännu inte kommenterat händelserna.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 18 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkad, medgrundare Greg Brockman avgår

Sam Altman, VD för OpenAI, har plötsligt fått sparken, men det är ännu okänt varför. Företagets styrelse meddelade att Altman ´inte var konsekvent uppriktig i sina kommunikationer med styrelsen´, vilket hindrade dess förmåga att utöva sina ansvarsområden. Mira Murati, OpenAI:s teknikchef, kommer att tjäna som tillfällig VD medan en permanent ersättare söks. Greg Brockman, som var OpenAI:s ordförande, avgick efter att Altmans avsked annonserats. Microsoft, som är OpenAI:s närmaste partner, visste tydligen inte om Altmans avsked förrän strax innan nyheten delades.

Direktlänk Dela Newser fördjupade 18 november

OpenAI: CEO sparkad, president och tre ledande forskare avgår

OpenAI, en ledande organisation inom artificiell allmän intelligens (AGI), har avskedat sin VD Sam Altman i ett överraskande drag. Detta ledde till att organisationens president Greg Brockman och tre seniora forskare avgick. Microsofts VD Satya Nadella, som är en nyckelinvesterare och minoritetsägare i OpenAI, ska enligt uppgift ha blivit rasande över beslutet. Uppgifter framkom under fredagskvällen att avskedandet troligen orkestrerades av OpenAIs chefsforskare Ilya Sutskever, på grund av oro över säkerheten och hastigheten på OpenAIs teknikutveckling.

Direktlänk Dela Ars Technica fördjupade 18 november

OpenAI:s ledning splittras efter Sam Altmans avsked

OpenAI:s styrelsemedlemmar verkar vara i allt större konflikt sedan företaget meddelade att Sam Altman lämnar på grund av bristande förtroende. Strax efter detta meddelade OpenAI:s medgrundare och president Greg Brockman att han också lämnar företaget. Brockman skulle ha stannat kvar i företaget i en rapporterande roll under den nya VD:n, men valde att avgå. Altmans avgång kan leda till att fler talanger lämnar företaget. Altmans avgång har redan påverkat hans andra projekt, som Worldcoin, vars kryptovaluta WLD har sjunkit med 12% de senaste timmarna.

Direktlänk Dela Coingape fördjupade 18 november

Sam Altman sparkas från OpenAI, Mira Murati tar över som tillfällig VD

Sam Altman har oväntat fått sparken från OpenAI, anklagad för att ha ljugit för företagets styrelse. OpenAI meddelade att Altman, VD och medgrundare av företaget, har tagits bort från sin position efter att styrelsen anklagat honom för att inte vara ”konsekvent uppriktig i sina kommunikationer”. Mira Murati, företagets teknikchef, kommer att tjäna som tillfällig VD. Hennes ledarskap förväntas spela en avgörande roll i formandet av OpenAIs pågående projekt och strategiska riktning. Denna förändring i ledarskapet markerar en betydande stund för OpenAI.

Direktlänk Dela Geeky Gadgets fördjupade 18 november

ÖppenAI-chefens avsked leder till vidare avgångar och förvirring

Sam Altman, tidigare VD och medgrundare till OpenAI, har avskedats, vilket resulterade i att Greg Brockman också avgick som företagets president. Brockman påstår att Altman fick ett meddelande från OpenAIs chefsforskare och styrelsemedlem Ilya Sutskever om att han skulle avskedas. Brockman fick också ett meddelande från Sutskever och informerades senare om Altmans uppsägning och att han skulle avlägsnas från styrelsen. OpenAI påstår att Altman inte var konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen. Altman har antytt att han inte kan säga mycket om sin uppsägning. OpenAIs nya tillförordnade VD, Mira Murati, har uttryckt sin tacksamhet över att ta över rollen.

Direktlänk Dela Neowin fördjupade 18 november

OpenAI sparkar Sam Altman efter oenigheter med styrelsen

OpenAI har avskedat Sam Altman efter omfattande oenigheter mellan VD:n och hans styrelse, särskilt Ilya Sutskever, en av OpenAIs grundare och företagets chefsforskare. Debatterna inkluderade skillnader i åsikter om AI-säkerhet, teknikens utvecklingstakt och företagets kommersialisering. Dessa tvister speglar långvariga klyftor inom OpenAI om ansvarsfull utveckling av kraftfulla AI-verktyg. Liknande tvister om säkerhet och kommersialisering är orsaken till att Elon Musk bröt banden med OpenAI 2018 och varför en grupp anställda lämnade 2020 och startade rivaliserande Anthropic. Företagets president, Greg Brockman, avgick på fredagen efter Altmans avskedande.

Direktlänk Dela New Delhi Television fördjupade 18 november

Mira Murati tar över som tillförordnad VD för OpenAI efter Sam Altman

OpenAI har tillkännagivit att Sam Altman lämnar företagets styrelse på grund av brist på förtroende för hans ledarskap. Mira Murati, en ingenjör med albansk bakgrund och utbildning från Dartmouth, kommer att ta över som tillförordnad VD för OpenAI. Murati har tidigare erfarenhet inom flyg-, bil-, virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Hon har tidigare varit en del av Tesla, lett av Elon Musk, som en senior produktchef och har gjort betydande bidrag till utvecklingen av Model X. Murati har varit en del av OpenAI sedan 2018 och spelade en avgörande roll i utvecklingen av ChatGPT och DALL-E.

Direktlänk Dela Coingape fördjupade 18 november

OpenAI sparkar VD Sam Altman efter oenigheter om AI-säkerhet och kommersialisering

OpenAI sparkade sin VD, Sam Altman, efter omfattande oenigheter mellan honom och styrelsen, särskilt med Ilya Sutskever, en av OpenAIs grundare och företagets chefsforskare. Debatterna inkluderade meningsskiljaktigheter om AI-säkerhet, teknologins utvecklingshastighet och företagets kommersialisering, enligt en person insatt i ärendet.

Direktlänk Dela Bloomberg fördjupade 18 november

OpenAI:s VD Sam Altman avskedas oväntat under styrelsemöte

OpenAI:s VD Sam Altman avskedades oväntat under ett styrelsemöte på fredagen, vilket uppstod ur en maktkamp om företagets riktning. Enligt en tweet från före detta OpenAI-presidenten Greg Brockman fick Altman en text på torsdagskvällen från OpenAI:s chefsforskare och styrelsemedlem Ilya Sutskever, som bad honom att träffas kl. 12 på fredagen. När Altman loggade in på mötet var hela OpenAI:s styrelse närvarande - förutom Brockman. Sutskever meddelade Altman att han blev sparkad. Brockman skrev att strax därefter hade han ett samtal med styrelsen, där han informerades om att han skulle avlägsnas från sin styrelseposition och att Altman hade blivit sparkad. Sedan publicerade OpenAI ett blogginlägg där de delade nyheten om Altmans avsked. Brockman skrev att endast en person i ledningsgruppen visste i förväg, teknikchefen Mira Murati, som utnämndes till tillförordnad VD.

Direktlänk Dela San Francisco Standard fördjupade 18 november

Överraskande avsked för OpenAI:s tidigare VD och president

Sam Altman och Greg Brockman, tidigare VD respektive president för OpenAI, har uttryckt sin chock och sorg över styrelsens beslut att avskeda dem. Altman fick reda på sitt avsked vid ett möte som företagsmedgrundaren Ilya Sutskever kallade till, medan Brockman informerades vid en separat Google Meet-konferens. Trots att han fick veta att han var ´vital för företaget´ valde Brockman att själv avgå. Resten av företagets ledning, förutom tillförordnad VD Mira Murati, fick veta om styrelsens beslut först efter att Altman redan hade avlägsnats från sin post. Enligt rapporter var anställda medvetna om att det fanns problem inom organisationen, och Altman avskedades efter interna tvister om huruvida OpenAI utvecklade AI-teknologi på ett säkert sätt.

Direktlänk Dela Engadget fördjupade 18 november

OpenAI:s VD Sam Altman sparkas, företagets president Greg Brockman avgår

OpenAI, känd för sin banbrytande teknologi ChatGPT, har avskedat sin VD, Sam Altman, och strax efter utannonserandet avgick företagets president, Greg Brockman. Altman, som varit företagets offentliga ansikte och tidigare talat inför kongressen om potentiella regleringar, kommer att ersättas tillfälligt av CTO Mira Murati. Brockman kommer att avgå som styrelseordförande men kvarstår i företaget, rapporterande till VD:n. I ett uttalande sa företaget att Altman inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrat dess förmåga att utöva sina ansvarsområden.

Direktlänk Dela InformationWeek fördjupade 18 november

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har meddelat att deras medgrundare och VD, Sam Altman, har tvingats lämna företaget. Styrelsen för OpenAI sa att de inte längre har förtroende för hans förmåga att leda företaget, efter en granskning som visade att han inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen. Mira Murati, OpenAI:s teknikchef, kommer att ta över som tillförordnad VD med omedelbar verkan, medan företaget söker efter en permanent ersättare. OpenAI:s ordförande och styrelseordförande, Greg Brockman, kommer också att avgå som styrelseordförande men kommer att stanna kvar i sin roll på företaget.

Omaha World-Herald fördjupade 18 november

OpenAI:s VD Sam Altman avgår oväntat, ersätts tillfälligt av CTO Mira Murati

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, meddelade på fredagen att dess medgrundare och VD Sam Altman har avgått efter att styrelsen förlorat förtroendet för honom. Företaget uppger att Altman inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen. Mira Murati, företagets teknikchef, tar över som tillfällig VD medan företaget söker en permanent ersättare. Greg Brockman, medgrundare och styrelseordförande, kommer också att avgå från sin roll men kommer att stanna kvar på företaget, där han tjänstgör som president.

Direktlänk Dela WJTV 12 News fördjupade 18 november

OpenAI avskedar VD Sam Altman, Mira Murati tillträder som interimistisk VD

OpenAI, företaget som lanserade ChatGPT för ett år sedan, meddelade på fredagen att de har avskedat VD Sam Altman, en central figur i AI-revolutionen. Altman blev en sensation inom teknikvärlden med lanseringen av ChatGPT, en artificiell intelligens-chattbot med oöverträffade förmågor. Hans avskedande kom som en total överraskning för teknikvärlden. OpenAI:s styrelse sa i ett uttalande att Altman kommer att ersättas av Mira Murati, företagets teknikchef, på interimistisk basis. Styrelsen för OpenAI består av OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever, Quora VD Adam D´Angelo, teknikentreprenören Tasha McCauley och Helen Toner från Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

Direktlänk Dela TAG24 News fördjupade 18 november

OpenAI:s styrelse avsätter Sam Altman som VD

OpenAI:s styrelse har avsatt Sam Altman, företagets högprofilerade VD. Mira Murati, som tidigare var företagets teknikchef, har utsetts till tillförordnad VD. Styrelsen kom fram till att Altman inte var konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrade dess förmåga att utöva sina ansvarsområden. Altman hjälpte till att grunda OpenAI med Elon Musks ekonomiska stöd 2015 och ledde företaget till att bli en teknologisk ledare finansierad av miljarder dollar från Microsoft. Det är oklart vad Altman´s avgång kommer att innebära för den pågående finansieringsrundan som skulle värdera företaget till mer än 80 miljarder dollar.

Direktlänk Dela The New York Times fördjupade 18 november

OpenAI avskedar VD Sam Altman, Mira Murati tar över på interimistisk basis

OpenAI, företaget som lanserade ChatGPT för ett år sedan, meddelade på fredagen att de har avskedat VD Sam Altman. OpenAI:s styrelse uttalade att Altman inte varit konsekvent ärlig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrat dess förmåga att utöva sina ansvarsområden. Altman kommer att ersättas på interimistisk basis av Mira Murati, företagets teknikchef. Microsoft, som har investerat miljarder dollar i OpenAI, förblir engagerade i sitt partnerskap med OpenAI och stöder Mira och hennes team.

Direktlänk Dela Barron´s fördjupade 17 november

OpenAI tvingar ut medgrundare och VD Sam Altman

OpenAIs styrelse har pressat ut sin medgrundare och VD Sam Altman efter en granskning som visade att han inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen. OpenAI:s teknikchef Mira Murati har utsetts till tillförordnad VD. Altman har varit en framstående figur i Silicon Valley sedan han var i 20-årsåldern och ledde YCombinator innan han gick med i OpenAI. OpenAI övergick från en ideell till en vinstdrivande enhet 2018, med fokus på att utveckla stora språkmodeller som GPT. Microsoft, en viktig affärspartner till OpenAI, förblir engagerad i partnerskapet trots ledarskapsförändringen.

Direktlänk Dela Newslooks fördjupade 17 november

OpenAI utvecklar nästa generations AI-modell, GPT-5

OpenAI, en amerikansk organisation specialiserad på artificiell intelligens (AI), grundades 2015 av bland andra Ilya Sutskever, Greg Brockman och Elon Musk. Organisationens huvudsyfte är att skapa en ´säker och fördelaktig´ allmän artificiell intelligens (AGI) som kan överträffa människor i de flesta ekonomiskt värdefulla uppgifter. Microsoft investerade 2019 en miljard dollar i OpenAI Global LLC och följde upp med en investering på 10 miljarder dollar 2023. OpenAI:s VD Sam Altman avslöjade nyligen i en intervju att företagets framstående skapelser, som ChatGPT och DALL-E, ses som ´kanaler´ som leder till en enda produkt, beskriven som ´magisk intelligens i himlen´. Altman nämnde också att arbetet med nästa generations AI-modell, GPT-5, pågår, men gav ingen specifik tidslinje för dess släpp.

Direktlänk Dela Tech Ballad fördjupade 14 november

OpenAIs styrelse kommer att avgöra när AGI har uppnåtts

Enligt OpenAI kommer dess sex icke vinstdrivande styrelsemedlemmar att avgöra när företaget har uppnått AGI (Artificial General Intelligence), vilket de definierar som ett mycket autonomt system som presterar bättre än människor i de flesta ekonomiskt värdefulla arbeten. När styrelsen beslutar att AGI har uppnåtts kommer ett sådant system att uteslutas från IP-licenser och andra kommersiella villkor med Microsoft, som endast gäller för pre-AGI-teknik. OpenAI:s icke vinstdrivande uppdrag kommer att styra beslutet.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 13 november

Elon Musk och Sam Altman i online-konflikt över AI-teknik

En online-konflikt har uppstått mellan Elon Musk, ägare till X (tidigare Twitter), och Sam Altman, chef för konkurrerande AI-företaget OpenAI. Altman föreslog att hans företags teknik helt kunde ersätta Musks med några enkla steg, vilket ledde till en utbyten av retoriska slag på Twitter. Musk har tidigare tagit på sig äran för att ha skapat OpenAI, och sa i en intervju att han var den enda anledningen till att företaget existerar. Musk utmanade också Meta CEO Mark Zuckerberg till en burkamp i juni.

Direktlänk Dela Decrypt Media fördjupade 11 november

Veckans AI-läsning och samhällsfokus på Nidhi Anarkat

Författaren delar veckans intressanta AI-läsningar och videoklipp. Han uppmärksammar även arbetet som utförs av Nidhi Anarkat, som arbetar med Navgurukul, en ideell organisation som hjälper flickor från underprivilegierade bakgrunder att lära sig programmering och bryta sig in i mjukvarujobb. Dessa jobb kan vara livsförändrande, och hjälper till att lyfta familjer ur fattigdom. Nidhi kommer att gästpostera i nyhetsbrevet om Navgurukuls arbete. Författaren uppmanar också läsare att presentera sig och sitt arbete för att möjligtvis bli presenterade i framtida inlägg.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 9 november

En översikt över OpenAI: dess grundare, ägande och produkter

OpenAI, en framstående aktör inom artificiell intelligensforskning, har skapat populära AI-produkter som chattboten ChatGPT. OpenAI grundades 2015 av framstående individer inom teknik- och AI-industrin, inklusive Elon Musk och Sam Altman, med syftet att skapa AI-teknologier för att gynna hela mänskligheten. OpenAI ägs inte av någon enskild individ eller företag, utan drivs som en forsknings- och utvecklingsorganisation med en primär skyldighet mot mänskligheten. Bland OpenAIs produkter finns GPT-modeller, DALL·E, en AI-modell som genererar bilder från textbeskrivningar, och CLIP, en modell som förstår bilder och text tillsammans.

Direktlänk Dela Android Authority fördjupade 8 november

OpenAI tar steg mot opensource-samhället med nya uppdateringar och modeller

OpenAI, känd för sina stängda praxis, har tagit små steg mot att bidra till opensource-samhället. Vid den första DevDay meddelade företaget två opensource-uppdateringar. Romain Huet, företagets chef för utvecklarupplevelse, tillkännagav ´large-v3´, den nya versionen av dess automatiska taligenkänningsmodell Whisper. OpenAI planerar också att släppa ett API för den uppgraderade versionen i ´nära framtid´. Huet tillkännagav också öppen källkod för Consistency Decoder, som är en ersättning för Stable Diffusion VAE-dekodern. Trots att modellen släpptes för mindre än 24 timmar sedan har utvecklare redan börjat leka med den och vissa är inte nöjda med resultaten.

Direktlänk Dela Analytics India Magazine fördjupade 8 november

OpenAI lockar utvecklare med lägre priser och anpassningsbar AI

OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, försöker locka utvecklare med lägre priser och möjligheten att enkelt anpassa AI-´agenter´ för att hjälpa till med allt från tvättips till kontraktsförhandlingar. OpenAI:s VD Sam Altman talade under OpenAI DevDay-eventet och förutspådde att generativ AI kommer att ha ´superkrafter på begäran´ i framtiden. Över 2 miljoner utvecklare bygger på OpenAI-plattformen och mer än 100 miljoner människor använder ChatGPT varje vecka. OpenAI planerar också att lansera en ´butik´ för GPT senare denna månad.

Direktlänk Dela Manilatimes.net fördjupade 7 november

OpenAI lanserar ny ´Turbo´-version av ChatGPT och sänker priser

OpenAI:s VD Sam Altman har presenterat en ny ´Turbo´-version av den populära artificiella intelligensen ChatGPT, tillsammans med lägre priser för att göra tekniken mer tillgänglig. OpenAI försöker locka utvecklare med lägre priser och möjligheten att enkelt anpassa AI-´agenter´ för att hjälpa till med allt från tvättråd till kontraktsförhandlingar. Mer än 2 miljoner utvecklare bygger på OpenAI-plattformen, medan mer än 100 miljoner människor använder ChatGPT varje vecka. OpenAI kommer snart att lansera en GPT-´butik´ och planerar att lägga till ett sätt för utvecklare att tjäna pengar baserat på hur många som använder deras GPTs.

Direktlänk Dela Tech Xplore fördjupade 7 november

OpenAI:s medgrundare Ilya Sutskever diskuterar AI:s framtid

Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare på OpenAI, förutser en framtid där människor kan smälta samman med maskiner och maskiner kan uppnå mänsklig intelligens. Sutskever har varit en ledande figur inom utvecklingen av AI-teknik, men hans fokus har nu skiftat mot att säkerställa ansvarsfull utveckling och kontroll av AI, särskilt superintelligenta system. Han tror att diskussioner om AI:s framtid är avgörande för att öka medvetenheten om AI:s oöverträffade kraft. OpenAI har varit i framkant av AI-revolutionen, och dess framgång med ChatGPT har fått global uppmärksamhet.

Direktlänk Dela Adgully fördjupade 2 november

Ny amerikansk exekutiv order för säker AI och forskare uppmanar till mer etisk datainsamling

Vita huset har nyligen presenterat en ny exekutiv order som syftar till att främja säkra och tillförlitliga AI-system. Detta är den mest omfattande AI-regleringen som USA har producerat hittills. G7 har också kommit överens om en frivillig uppförandekod för AI-företag. Samtidigt kommer Storbritannien att vara värd för regeringens AI Safety Summit. Trots dessa framsteg uttrycker framstående AI-forskare och aktivist Joy Buolamwini oro över att fokus på framtida potentiella skador avleder uppmärksamheten från de verkliga skador som AI orsakar idag. Buolamwini uppmanar till en radikal omtänkande av hur AI-system byggs, med början i mer etiska datainsamlingspraxis.

Direktlänk Dela MIT Technology Review fördjupade 31 oktober

Människor kan välja att bli ´del AI´ i framtiden, säger OpenAI:s medgrundare

OpenAI:s medgrundare och chefsforskare, Ilya Sutskever, har sagt att människor kan välja att bli ´del AI´ i framtiden för att konkurrera med överintelligenta maskiner. Sutskever arbetar för närvarande på OpenAI:s ´superalignment´-projekt, som syftar till att bygga in säkerhetsfunktioner som förhindrar att överintelligent AI blir skurkaktig. Elon Musk har sagt att det ultimata målet för hans hjärnimplantatföretag Neuralink är att ´uppnå en symbios med artificiell intelligens´, vilket gör att människor kan slå samman med AI så att de inte ´lämnas efter´ av överintelligenta maskiner.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 30 oktober

OpenAI medgrundare: människor kan komma att slå sig samman med AI i framtiden

OpenAI:s medgrundare Ilya Sutskever har sagt att människor i framtiden kan välja att bli ´delvis AI´ för att kunna konkurrera med superintelligenta maskiner. Han berättade för MIT Technology Review att uppkomsten av superintelligent artificiell intelligens i framtiden kan uppmuntra människor att slå sig samman med AI för att undvika att bli lämnade efter. Men han sade att han inte var säker på om han själv skulle välja att bli ´delvis AI´. Sutskever arbetar för närvarande på OpenAI:s ´superalignment´-projekt, som syftar till att bygga in säkerhetssystem som förhindrar att superintelligent AI blir skurkaktig.

Direktlänk Dela Business Insider India fördjupade 30 oktober

OpenAI:s chefsforskare delar sina förhoppningar och farhågor för AI:s framtid

Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare på OpenAI, företaget bakom tjänster som Chat GPT och Dall-E, diskuterar sina förhoppningar och farhågor för framtiden för artificiell intelligens (AI). Han tror att AI kommer att ha en monumental och jordbävande inverkan.

Direktlänk Dela Omni fördjupade 30 oktober

OpenAI:s chefsforskare överraskad över framgången för ChatGPT

OpenAI:s chefsforskare Ilya Sutskever berättade för MIT Technology Review att han initialt inte trodde att chatboten ChatGPT var särskilt bra. Han var orolig att folk skulle tycka att den var tråkig. Trots detta nådde ChatGPT 100 miljoner användare bara två månader efter lanseringen, vilket utlöste ett globalt AI-guldrusch. Sutskever medger att han blev överraskad av dess explosiva popularitet. OpenAI:s president och medgrundare Greg Brockman har tidigare berättat för Forbes att företagets personal inte trodde att chatboten var särskilt användbar och blev överraskade av dess plötsliga popularitet.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 30 oktober

ÖppnaAI:s chefsforskare fokuserar på att förhindra AI från att bli ohanterligt

Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare för OpenAI, har skiftat sitt fokus från att bygga nästa generation av företagets AI-modeller till att försöka förhindra att en artificiell superintelligens går överstyr. Han anser att teknik som hans företag och andra utvecklar kan ha enorma fördelar, men varnar för de potentiella riskerna. I Kina har genbehandling gett vissa döva barn möjlighet att höra. Konflikten mellan Israel och Palestina skapar spänningar inom vetenskapssamhället, med vissa akademiker som redan lidit karriärskador på grund av sina uttalanden på nätet.

Direktlänk Dela MIT Technology Review fördjupade 27 oktober

OpenAI lanserar ´Preparedness´-team för att hantera risker med AI

OpenAI, ett ledande företag inom forskning om artificiell intelligens (AI), har lanserat ett initiativ för att hantera de ´katastrofala riskerna´ med AI. Det nyligen skapade teamet, ´Preparedness´, utvärderar och undersöker AI-modeller för att skydda mot avancerade AI-systemhot. Aleksander Madry, direktören för MIT:s Center for Deployable Machine Learning, leder OpenAI Preparedness-teamet. Teamet övervakar, förutser och skyddar mot olika AI-relaterade risker. OpenAI har även lanserat ett initiativ för samhällsengagemang för att främja samarbete och gemensam kunskap. Organisationen söker globala AI-riskstudieförslag, med de tio bästa bidragen får chansen att vinna ett pris på 25 000 dollar och kanske till och med en plats i Preparedness-teamet.

Direktlänk Dela Tech Times fördjupade 26 oktober

OpenAI skapar team för att utvärdera och skydda mot potentiella risker med AI

OpenAI har meddelat att de har bildat ett nytt team, kallat ´Preparedness´, för att utvärdera och skydda mot vad de beskriver som ´katastrofala risker´ med AI-modeller. Teamet kommer att ledas av Aleksander Madry, direktör för MIT:s Center for Deployable Machine Learning. Preparedness huvudansvar kommer att vara att spåra, förutse och skydda mot farorna med framtida AI-system, allt från deras förmåga att övertyga och lura människor (som i phishing-attacker) till deras skadliga kodgenereringsförmåga. OpenAI är öppet för att studera ´mindre uppenbara´ områden av AI-risk också, säger de. För att sammanfalla med lanseringen av Preparedness-teamet, söker OpenAI idéer för riskstudier från samhället, med ett pris på $25 000 och ett jobb på Preparedness för de tio bästa bidragen.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 26 oktober

AI-konferenser i fokus, Samsungs AI-möjligheter och Databricks förvärv av Arcion

Teknikredaktören Alexei Oreskovic rapporterar om den snabba utvecklingen inom AI, med flera konferenser och evenemang ägnade åt ämnet. Bland talarna på TED:s AI-konferens i San Francisco fanns medgrundarna till DeepMind, OpenAI och LinkedIn. Madrona, en VC-firma baserad i Seattle, höll sin andra årliga Intelligent Applications Summit. Enligt AWS SVP Matt Garman använder företag alltmer blandningar av olika AI-modeller. Altimeter-grundaren Brad Gerstner kommenterade explosionen av AI-startups, varav många har stora värderingar. Samsung planerar att införa AI-funktioner i sin nya smartphone-linje, Galaxy S24. Analytikföretaget Databricks har gått med på att förvärva Arcion, ett företag som överför databaser över lagringssystem.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 23 oktober

AI-företag som förändrar framtiden

Världen av artificiell intelligens (AI) har framstått som en drivkraft bakom banbrytande genombrott som formar vår framtid. AI har blivit en integrerad del av vårt dagliga liv och dess roll i att forma framtiden kan inte underskattas. AI används i olika branscher som sjukvård, finans, tillverkning, transport, detaljhandel, utbildning och mer. AI har potential att förvandla utbildningen genom att erbjuda personliga inlärningsupplevelser, automatisera administrativa uppgifter och förbättra undervisningsmetoder genom att analysera data om studentprestanda. AI har potential att hjälpa oss att hantera miljöutmaningar som klimatförändringar och resurshantering.

Direktlänk Dela TechBullion fördjupade 21 oktober

AI-konferens visar oenighet om Artificiell Allmän Intelligens

Under TED AI-konferensen i San Francisco var Artificiell Allmän Intelligens (AGI) ett hett ämne, men det fanns ingen konsensus om när AGI-system kommer att anlända eller hur vi bör definiera det. AGI beskriver vanligtvis system som kan lära sig att utföra alla intellektuella uppgifter som människor kan utföra. Vissa säger att AGI hänvisar till system som kan lära sig helt nya uppgifter utan hjälp av explicita instruktioner eller exempel i deras träningsdata. Ilya Sutskever, chefsforskare på OpenAI, gav en ganska konventionell definition av AGI, men det finns indikationer på att AI-företag börjar manipulera definitionen av termen för att sänka ribban för att påstå AGI-förmågor. Stanford har släppt sin transparensrapport för AI-giganter, där Meta var det enda företaget som fick över 50% på transparens.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade 18 oktober

OpenAI och OpenAI Connectors: En ny era för företag

OpenAI, en ideell forskningslaboratorium grundad av Elon Musk och andra, har utvecklat flera kraftfulla AI-system, inklusive en chatbot kallad ChatGPT. Denna chatbot, som är baserad på en stor språkmodell (LLM), kan generera text, översätta språk, skriva olika typer av kreativt innehåll och svara på frågor på ett informativt sätt. OpenAI-anslutningar är verktyg som kopplar OpenAI:s förmågor med andra teknikplattformar, vilket gör att företag kan integrera generativa AI-verktyg som ChatGPT i sina dagliga arbetsbelastningar. Qlik, ett företag med lång erfarenhet av att erbjuda avancerade verktyg för att förbättra dataanalysplattformen som de erbjuder företag, har släppt två OpenAI-anslutningar.

Direktlänk Dela BBN Times fördjupade 11 oktober

OpenAI:s COO Brad Lightcap diskuterar företagets framtid och AI-utveckling

I en intervju diskuterar OpenAI:s COO Brad Lightcap företagets framtid och AI-utveckling. Han nämner att företaget har fokuserat på att bygga en ´allmän´ AI-modell och att han övervakar verksamheten, operationerna och strategiska partnerskap i hela företaget. Lightcap nämner även att han förvaltar OpenAI Startup Fund. Under intervjun diskuterades allt från hans tidiga dagar på Y Combinator till OpenAI:s fokus på att bygga en ´allmän´ AI-modell. Han talade om företagets framsteg inom AI, inklusive deras arbete med att lära AI att spela videospel på en övermänsklig nivå och deras framgångar med robotik i laboratoriet.

Direktlänk Dela Fast Company fördjupade 5 oktober

Meta AI-imponerar på utvecklarkonferensen trots växande oro för AI-säkerhet

Meta AI höll sin första utvecklar- och skaparkonferens sedan pandemin började, där de presenterade en rad nya AI-drivna produkter. Dessa inkluderade möjligheten att chatta med Snoop Dogg på Facebook, Instagram eller WhatsApp, Ray-Ban smarta glasögon med inbyggd röst AI-chatt och AI-kurerade restaurangrekommendationer. Men trots den positiva mottagningen, växer oron för säkerhet, integritet och teknisk högmod i samband med snabbt utvecklade AI-produkter. Google´s Bard har nyligen fått kritik för att exponera privata konversationer, och OpenAI har fått mothugg för att marknadsföra sin ChatGPT som en ´vild effektiv´ terapeut.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 28 september

OpenAI överväger att sälja aktier till högre värdering

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, överväger att sälja befintliga aktier till en betydligt högre värdering till investerare, enligt en rapport i Wall Street Journal. Rapporten säger att affären skulle kunna värdera OpenAI, som stöds av Microsoft, till mellan 80 och 90 miljarder dollar, vilket skulle göra det till ett av de mest värdefulla privata företagen i världen. ChatGPT är en stor språkmodellbaserad chatbot. Tidigare i år investerade Microsoft Corp 10 miljarder dollar i OpenAI, vilket värderade det San Francisco-baserade företaget till 29 miljarder dollar.

Direktlänk Dela Crowdfund Insider fördjupade 28 september

OpenAI utvecklar chatbot med mänskliga färdigheter, Spotify testar tekniken för podcastöversättning

OpenAI meddelade på måndagen att deras chatbot har utvecklat mänskliga färdigheter som behövs för att samtala med människor och presenterade en översyn av ChatGPT:s nya krafter. Företaget har utvecklat nya ljud- och videoverktyg för att göra sin produkt mer verklighetstrogen. OpenAI meddelade att ChatGPT nu kan ´se, höra och tala´ och att ljudplattformen Spotify använder verktygen för att översätta podcasts. OpenAI visade de fördelaktiga användningarna av sina nya erbjudanden på sin blogg, i videor som visar människor som använder ChatGPT för att generera en godnattsaga och någon som får råd om att justera en cykelsadel genom att skicka en bild på problemet. Spotify, musik- och podcastplattformen, har redan lanserat en produkt som använder tekniken. Ljudföretaget sa att det testar Voice Translation för sina podcasts där lyssnare kan höra sändningar på ett annat språk än originalinspelningen.

Direktlänk Dela The Washington Times fördjupade 25 september

AI-kritiker menar att dagens AI mer liknar ´alkemi´ än vetenskap

Maskinetikern Thomas Krendl Gilbert har kallat dagens AI för ´alkemi´ snarare än vetenskap, vilket väckt mycket uppmärksamhet. Många på sociala medier håller med eller väljer att vara oense. Yann LeCun, Meta´s chefsforskare för AI, uttryckte dock sitt missnöje och menade att det är märkligt hur vissa som tror att teorin har magiska egenskaper lätt avfärdar äkta teknik och empirisk vetenskap som alkemi. Även Ilya Sutskever, medgrundare och chefsforskare på OpenAI, har kallat djupinlärning för ´alkemi´. Gilbert menar att den äldre generationen forskare har svårt att förstå att grunden har förskjutits under dem, och att mycket av den intellektuella energin och finansieringen idag kommer från människor som inte är motiverade av vetenskap.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 20 september

Riskkapitalist varnar för ´regulatorisk fångst´ inom AI

Bill Gurley, känd riskkapitalist och partner på Benchmark, varnade för farorna med ´regulatorisk fångst´ under All-In Summit i Los Angeles. Han talade om sina egna erfarenheter, inklusive med Tropos Networks, och hur företagets trådlösa nätverksteknik kolliderade med kommersiella intressen, som Verizon och Comcast, som använde lobbyister för att skydda sina positioner. Gurley varnade också för regulatorisk fångst i AI-utrymmet, med hänvisning till OpenAI och dess VD Sam Altman. Han hävdade att etablerade företag som vill samarbeta med regeringen sprider en negativ öppen källkodsmeddelande, vilket han anser vara orättvist och felaktigt.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 18 september

ChatGPT är en revolutionerande teknologi inom området för konstgjord intelligens och naturlig språkbearbetning. Verktyget, utvecklat av OpenAI, släpptes till allmänheten i november 2022. Dess föregångare, GPT-2 och GPT-3, lade grunden för utvecklingen av konversationskompetent AI. ChatGPT har utvecklats för att vara användarvänligt och har anpassningsbarhet för varje användare. Forskning av Alan Turing på 1950-talet bidrog till utvecklingen av dagens AI-verktyg. ChatGPT skiljer sig från liknande AI-innovationer genom dess anpassningsförmåga och användarvänliga utveckling. Verktyget används för en mängd olika uppgifter och kommer att fortsätta utvecklas och förfinas.

Medium fördjupade 17 september

Sam Altman: Från Stanford till att leda AI-framsteg

Sam Altman, en av de mest inflytelserika personerna inom artificiell intelligens (AI) idag, är medgrundare och VD för OpenAI, företaget bakom ChatGPT, en revolutionerande chatbot. Tidigare ledde han Y Combinator, en teknikinkubator som tillhandahållit startkapital till företag som Airbnb, Dropbox och Stripe. Trots att hans försök att få statlig finansiering för sina AI-projekt hittills har varit misslyckade, insisterar Altman på att se till att regulatorer förstår denna nya teknik. Han har även visat upp ChatGPT för medlemmar av den amerikanska kongressen.

Direktlänk Dela The Street fördjupade 16 september

Experter medger att AI-chatbots kan ha en viss medvetenhet

Teknikexperter har medgett att artificiell intelligens (AI) chatbots kan ha en viss medvetenhet. Medvetenhet och självmedvetenhet inom AI chatbots har ifrågasatts i takt med att plattformen blir mer avancerad. Det finns flera versioner av AI chatbots tillgängliga, inklusive ChatGPT, Google Bard och OpenAI. Många experter förnekar att AI chatbots kan vara självmedvetna och menar att de bara verkar vara det eftersom de är programmerade på det sättet. Men vissa kan inte förneka hur verkliga och självmedvetna AI kan verka. Blake Lemoine, tidigare Google-programmerare, känner att han pratar med ett ungt barn som är exceptionellt bra på vetenskap när han interagerar med AI. Ilya Sutskever, medgrundare av OpenAI, har uttryckligen sagt att AI chatbots är lite medvetna. Nick Bostrom, en Oxford-filosof, tror att medvetenhet i AI inte är ett svartvitt ämne.

Direktlänk Dela The Sun fördjupade 13 september

Elon Musk och Larry Page talar inte längre på grund av oenighet om AI

Tesla´s Elon Musk och Googles Larry Page har slutat att prata med varandra, enligt Walter Isaacsons biografi om Musk. De två miljardärerna, som en gång var mycket nära vänner, har haft oenigheter om artificiell intelligens (AI). Musk ansåg att Page var för nonchalant om säkerheten kring AI. Musk rekryterade Ilya Sutskever, en av Googles toppforskare och AI-experter, till OpenAI, vilket förvärrade konflikten. Musk lämnade OpenAI 2018 och menade att företaget inte var tillräckligt försiktigt med AI:s snabba utveckling.

Direktlänk Dela Fortune Media fördjupade 13 september

Elon Musk försvarar ´poaching´ av Google-vetenskapsman för OpenAI

En ny biografi om Elon Musk avslöjar hur han försvarade sitt beslut att ´poacha´ en Google-vetenskapsman till Larry Page, dåvarande VD för Google. Musk och Sam Altman övertalade 2015 Google-vetenskapsmannen Ilya Sutskever att gå med i deras nystartade AI-labb, OpenAI, med en lön och startbonus på 1,9 miljoner dollar. Detta ledde till en konflikt mellan Musk och Page, som kände sig förrådd. Musk kritiserade Page för hans nonchalanta inställning till AI-säkerhet. Sutskever är nu med och leder ett team på OpenAI som fokuserar på att hantera hotet från ´superintelligent´ AI.

Direktlänk Dela Business Insider fördjupade 12 september

TIME avslöjar sin första TIME100 AI-lista

TIME har avslöjat sin första TIME100 AI-lista, som presenterar de 100 mest inflytelserika personerna inom artificiell intelligens (AI). Listan erkänner individer vars bidrag formar AI-landskapet och dess långtgående inverkan på olika samhällsaspekter. Bland de framstående personerna på omslaget finns Sam Altman från OpenAI, Dario och Daniela Amodei från Anthropic, Demis Hassabis från Google DeepMind och andra framstående figurer från AI-gemenskapen. Listan inkluderar 43 VD:ar, grundare och medgrundare, som Elon Musk från xAI och Sam Altman från OpenAI. Bemärkningsvärt är att 41 kvinnor och icke-binära individer erkänns på listan.

Direktlänk Dela Info Tech Lead fördjupade 9 september

Viktiga termer att känna till inom artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) har en växande inverkan på världen, men få förstår det fullt ut. Det finns dock en rad termer som är viktiga att förstå för att kunna diskutera och förstå AI, inklusive ´chatbots´, ´maskininlärning´ och ´stora språkmodeller´. Denna artikel diskuterar viktiga AI-termer som ´ChatGPT´ och ´algoritm´. Andra viktiga begrepp inkluderar AI-etik, AI-säkerhet, fördomar, stora data, djupinlärning, emergent beteende, generativ AI, Google Bard, Google Gemini, GPT-3, GPT-4, guardrails, hallucination, maskininlärning, Microsoft Bing, naturlig språkbearbetning, OpenAI och virtuella assistenter.

Direktlänk Dela Inquirer Technology fördjupade 4 september

Avancerad version av ChatGPT, kallad GPT-4, nu tillgänglig

En avancerad version av AI-verktyget ChatGPT, kallad GPT-4, är nu tillgänglig. Verktyget, som utvecklats av OpenAI i San Francisco, kan svara på frågor, berätta historier, skapa uppsatser och till och med skriva kod. En gratisversion av ChatGPT (GPT-3.5) finns tillgänglig för alla på ChatGPT:s webbplats. En mer avancerad version, ChatGPT-4, är tillgänglig för betalande prenumeranter. Trots verktygets möjligheter har det också väckt kontroverser. Många skolor har förbjudit användning av ChatGPT eftersom elever kan använda det för att fuska och vissa länder har blockerat sina medborgares tillgång till webbplatsen.

Direktlänk Dela BBC Science Focus fördjupade 3 september

AI-chattrobotar blir allt mer mänsklika - hanteringen blir en utmaning

AI-chattrobotar blir allt mer mänsklika, vilket kan göra det svårt för oss att skilja mellan människa och maskin. Nyligen hade Snapchats AI-chattrobot My AI ett fel och postade en historia som såg ut som en vägg och ett tak, innan den slutade svara på användare. Detta ledde till spekulationer på internet om att chattroboten, som drivs av ChatGPT, hade blivit medveten. Händelsen påminner oss om att när AI-chattrobotar blir mer lika människor, blir det mer utmanande - och viktigare - att hantera deras användning.

Direktlänk Dela The Conversation fördjupade 18 augusti

OpenAI:s ledning diskuterar AI:s framväxande intelligens och inställning till reglering

I en intervju avslöjade Ilya Sutskever, chefsforskare på OpenAI, att den framväxande intelligensen hos hans AI var resultatet av skalning, en drastisk ökning av storleken på beräkningen och data. Detta överraskade även VD:n och presidenten för OpenAI, Sam Altman och Greg Brockman. De sa att ingen riktigt vet hur eller varför denna mänskliga intelligens och kreativitet plötsligt uppstod från deras GPT efter skalning. Det är fortfarande en något mystisk process, som de försöker förstå med hjälp av deras GPT4. Intervjuerna avslöjade också företagets nuvarande inställning till reglering.

Direktlänk Dela JD Supra fördjupade 8 augusti

Elon Musks AI-företag X.ai tar över domännamnet AI.com

Det framstående domännamnet AI.com har återigen bytt ägare, vilket understryker den intensiva konkurrensen och värdet kring varumärket för artificiell intelligens. Tidigare var domänen kopplad till OpenAI, men företaget bekräftade aldrig officiellt sitt ägande. Experter uppskattade värdet på AI.com till över 3 miljoner dollar. För närvarande omdirigerar AI.com till X.ai, ett nytt AI-forskningsföretag grundat av Elon Musk. Anledningen till överföringen från OpenAI till X.ai är oklar. Det är möjligt att X.ai har valt att inte använda varumärket AI.com på lång sikt, eller så kan det ha sålt det i en privat transaktion för vinst.

Direktlänk Dela Medium fördjupade 6 augusti

AI-system utvecklas i snabb takt, väcker oro

Under det senaste decenniet har AI-system utvecklats i snabb takt. Från att ha besegrat en legendarisk spelare i det komplexa spelet Go 2016, kan AI nu känna igen bilder och tal bättre än människor och klara tester som företagsekonomiexamen och Amazons kodintervjufrågor. Under en utfrågning om reglering av AI i USA:s senatsrättskommitté beskrev senator Richard Blumenthal från Connecticut sina väljares reaktion på AI:s framsteg som ´skrämmande´. Dario Amodei, VD för det framstående AI-företaget Anthropic, betonade hur snabbt AI utvecklas. Framsteg i AI-system drivs av framsteg inom beräkning, data och algoritmer.

Direktlänk Dela Time Magazine fördjupade 3 augusti

OpenAI inrättar team för att anpassa superintelligent AI till mänskliga värderingar

OpenAI, företaget bakom utvecklingen av ChatGPT, har bildat ett dedikerat team med målet att anpassa superintelligent AI till mänskliga värderingar. Teamet, som leds av Ilya Sutskever och Jan Leike, tilldelas 20 procent av OpenAIs beräkningskraft för att ta itu med utmaningarna med superintelligens inom en fyraårsperiod. AI-anpassning syftar till att säkerställa att AI-system följer mänskliga mål, etik och önskemål. OpenAI:s uppdrag är att uppnå superanpassning inom fyra år, med målet att skapa en automatiserad anpassningsforskare på människonivå.

Direktlänk Dela Fagenwasanni.com fördjupade 31 juli

Meta erbjuder sin AI-modell LLaMa gratis och gör den tillgänglig på Microsofts Azure-plattform

För några månader sedan undrade alla vem som skulle vinna AI-kapplöpningen. Microsoft allierade sig med OpenAI, Google lanserade Bard och Meta började arbeta på sin egen storskaliga språkmodell, LLaMa. Andra företag började fundera på att lansera AI-plattformar, och nyfikna användare ställde modellerna mot varandra. Men en nyligen genomförd affär tyder på att vi också kan se ett växande antal partnerskap, inte bara huvud-till-huvud-tävling. Tidigare i veckan erbjöd Meta sin LLaMa storskaliga språkmodell gratis under en öppen licens och tog den till Microsofts Azure-plattform. Beslutet framhävde fördelarna med interoperabilitet i AI - och när fler företag går med i fältet kommer det förmodligen inte att vara det sista av sitt slag.

Direktlänk Dela The Verge fördjupade 20 juli

Elon Musk och Ilya Sutskever diskuterar AI:s framtid och investeringsmöjligheter

Artificiell intelligens (AI) kan förändra hur världen fungerar på både positiva och negativa sätt. AI hjälper forskare att snabbare screena molekyler för nya läkemedel, vilket kan leda till bättre behandlingar och snabbare utveckling av dem. Men AI kan också ha en mörk sida. Ilya Sutskever, medgrundare av AI-forskningslabbet OpenAI, och Elon Musk, Teslas VD, är oroliga för detta. Musk har lanserat ett nytt AI-företag, xAI, för att utveckla en artificiell allmän intelligens (AGI). Han tror att detta superintelligenta system inte kommer att gå emot mänskligheten om det lär sig att gilla mänskligheten. Musk säger att xAI kommer att arbeta med Tesla och Twitter, och det kan till och med påskynda Teslas arbete med självkörande fordon. Investerare bör dock närma sig AI-investeringar som alla andra områden, vilket innebär att de bör lära sig om fältet, förstå riskerna och avgöra om det är något som de tycker är intressant. En av de stora riskerna med AI just nu är osäkerheten om hur tekniken kommer att utvecklas över tid. Om investerare kan acceptera den risken och de gillar de fördelar som AI kan erbjuda företag och världen, kan de överväga att lägga till några AI-aktier i sin portfölj idag.

Direktlänk Dela The Motley Fool fördjupade 20 juli

Nomineringar till VentureBeats femte årliga AI Innovation Awards annonserade

VentureBeat kommer att hålla sin femte årliga AI Innovation Awards den 12 juli i San Francisco. Priserna kommer att tilldelas företag och individer som har utmärkt sig inom generativ AI. Nomineringar inkluderar kategorier som Generative AI Innovator of the Year, Best Enterprise Implementation of Generative AI, Most Promising Generative AI Startup, Generative AI Visionary, Generative AI Diversity & Inclusion och Generative AI Open Source Contribution. Bland de nominerade finns företag som DeepMind, Nvidia, Inworld AI, OpenAI och Anthropic. Individuella nomineringar inkluderar Jensen Huang, Ilya Sutskever, Jacob Devlin, Dario Amodei, Ian Goodfellow, Karen Simonyan, Sara Hooker, Timnit Gebru, Bars Juhasz, Jean-Michel Caye, Fei-Fei Li och Renee Cummings.

Direktlänk Dela VentureBeat fördjupade 9 juli

SpeedyBrand, ett företag som använder generativ AI för att skapa SEO-optimerat innehåll, har kommit ur stealth-läge med stöd från Y Combinator. Företaget har ännu inte attraherat mycket finansiering (2,5 miljoner dollar) och dess kundbas är relativt liten (cirka 50 varumärken). Generativa AI-modeller gör det billigare och enklare att generera innehåll av lägre kvalitet. Newsguard, ett företag som tillhandahåller verktyg för att granska nyhetskällor, har upptäckt hundratals annonsstödda webbplatser med generiska namn som innehåller desinformation skapad med generativ AI. Detta orsakar problem för annonsörer.

TechCrunch fördjupade 8 juli

Generativ AI förändrar webbens utformning men skapar problem för annonsörer

SpeedyBrand, ett företag som använder generativ AI för att skapa SEO-optimerat innehåll, har kommit ut ur stealth-läge med stöd från Y Combinator. Företaget har ännu inte lockat mycket finansiering (2,5 miljoner dollar) och har en relativt liten kundbas (cirka 50 varumärken). Generativ AI börjar förändra webbens utformning, men skapar problem för annonsörer då det gör det billigare och enklare att generera innehåll av lägre kvalitet. Newsguard, ett företag som tillhandahåller verktyg för att granska nyhetskällor, har avslöjat hundratals annonsstödda webbplatser med generiskt klingande namn som innehåller desinformation skapad med generativ AI.

Direktlänk Dela Yahoo Finance fördjupade 8 juli

OpenAI planerar att investera i säkerhet för artificiell intelligens

OpenAI, skaparen av ChatGPT och stöttad av Microsoft, planerar att investera stora resurser och skapa ett nytt forskningsteam för att säkerställa att dess artificiella intelligens förblir säker för människor. Målet är att AI ska kunna övervaka sig själv. OpenAI kommer att ägna 20% av den beräkningskraft som de har säkrat under de närmaste fyra åren till att lösa detta problem. Bolaget bildar också ett nytt team, kallat Superalignment-teamet, vars mål är att skapa en ´mänsklig nivå´ AI-alignment-forskare och sedan skala upp det genom enorma mängder beräkningskraft.

Direktlänk Dela Reuters fördjupade 5 juli

OpenAI bildar team för att styra och kontrollera ´superintelligent´ AI

OpenAI bildar ett nytt team, lett av företagets chefsforskare och medgrundare Ilya Sutskever, för att utveckla metoder att styra och kontrollera ´superintelligenta´ AI-system. I ett blogginlägg förutser Sutskever och Jan Leike, en ledare på OpenAI:s anpassningsteam, att AI med intelligens överstigande människors kan anlända inom ett decennium. Denna AI kommer inte nödvändigtvis att vara välvillig, vilket kräver forskning om hur man kan kontrollera och begränsa den. OpenAI skapar ett nytt Superalignment-team, som kommer att ha tillgång till 20% av den beräkningskraft företaget hittills säkrat. Målet är att utbilda AI-system med mänsklig feedback, träna AI att hjälpa till att utvärdera andra AI-system och i slutändan bygga AI som kan utföra anpassningsforskning.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 5 juli

OpenAI lanserar ´Superalignment´ för att skydda mot AI som hotar mänskligheten

OpenAI, som förra året lanserade avancerad generativ AI-teknik som förändrar världen, har lanserat en massiv insats för att skydda mot den potentiella utrotningen av mänskligheten som kan uppstå från ytterligare framsteg. Företaget, som har samarbetat med Microsoft för att införliva AI i sistnämndas mjukvara, har introducerat sin nya superalignment-initiativ, en fyraårig insats som innebär bildandet av ett nytt team för att hjälpa mänskligheten att säkerställa att AI-system som är mycket smartare än människor följer mänsklig avsikt. Målet med superalignment-insatsen är att bygga en ungefär mänsklig nivå av automatiserad alignment-forskare, varefter företaget kan använda stora mängder beräkningar för att skala upp sina ytterligare ansträngningar och iterativt justera superintelligensen.

Direktlänk Dela Virtualization Review fördjupade 5 juli

OpenAI:s ledande utvecklare Sam Altman, Greg Brockman och Ilya Sutskever har publicerat en artikel där de beskriver sitt syn på AI:s framtid och uppmanar till kontrollerad utveckling. De förutspår att AI-system kommer att överträffa experters kvalifikationer inom de flesta områden inom de närmaste tio åren. De föreslår att en internationell byrå liknande FN:s kärnenergiorgan bör skapas för att övervaka AI-utvecklingen. Diskussioner om att skapa en sådan byrå har redan påbörjats på G7-toppmötet och första förslagen förväntas dyka upp innan årets slut.

Tech Insider Russia fördjupade 26 maj

OpenAI-ledare efterlyser internationell reglering av AI

Ledarna för OpenAI, skaparna av den virala chatboten ChatGPT, uppmanar till reglering av superintelligens och AI-system, och föreslår att en motsvarighet till världens kärnkraftsorgan skulle kunna minska den existentiella risken som tekniken innebär. I ett uttalande på företagets webbplats denna vecka argumenterar medgrundarna Greg Brockman och Ilya Sutskever, samt vd Sam Altman, för att en internationell regleringsmyndighet så småningom kommer att behövas för att inspektera system, kräva revisioner, testa efterlevnad av säkerhetsstandarder och begränsa utveckling och säkerhet. De jämför med kärnenergi som ett annat exempel på en teknik med existentiell risk och föreslår en myndighet liknande Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Direktlänk Dela The Washington Post fördjupade 24 maj

OpenAI-ledare efterlyser global reglering av AI för att förhindra mänsklighetens undergång

Ledarna för OpenAI, företaget bakom ChatGPT, varnar för riskerna med att utveckla superintelligenta AI-system och uppmanar till en global regleringsmyndighet liknande Internationella Atomenergiorganet för att skydda mänskligheten. OpenAI:s grundare Greg Brockman och Ilya Sutskever samt vd Sam Altman föreslår att en internationell regulator bör övervaka systemen, kräva revisioner, testa säkerhetsstandarder och begränsa användningen för att minska de existentiella riskerna med AI. De tror att AI-system inom 10 år kan överträffa expertkunskaper inom de flesta områden och utföra lika mycket produktivt arbete som dagens största företag.

Direktlänk Dela 2oceansvibe fördjupade 24 maj

OpenAI uppmanar till reglering av superintelligent AI

I ett nyligen publicerat blogginlägg kallar ledarna för OpenAI, startupföretaget bakom ChatGPT, för reglering av ”superintelligent” artificiell intelligens. Enligt författarna till inlägget behövs det en internationell regleringsmyndighet som kan inspektera system, kräva revisioner, testa efterlevnad av säkerhetsstandarder och begränsa utplacering och säkerhetsnivåer, bland annat. Denna organisation bör vara motsvarigheten till Internationella atomenergiorganet (IAEA). Organisationen skulle kunna minska den existentiella risk som superintelligenta system kan innebära.

Direktlänk Dela Teslarati fördjupade 24 maj

OpenAI-ledare uppmanar till reglering av superintelligenta AI-system

Ledarna för ChatGPT-utvecklaren OpenAI har uppmanat till reglering av ”superintelligenta” AI-system och argumenterar för att en motsvarighet till Internationella atomenergiorganet behövs för att skydda mänskligheten från risken att oavsiktligt skapa något med kraft att förstöra den. I en kort not publicerad på företagets hemsida, uppmanar medgrundarna Greg Brockman och Ilya Sutskever och VD:n Sam Altman till en internationell regulator som börjar arbeta med hur man ”inspekterar system, kräver revisioner, testar efterlevnad av säkerhetsstandarder, [och] begränsar grader av implementering och säkerhetsnivåer” för att minska de ”existentiella riskerna” sådana system kan utgöra.

Direktlänk Dela The Guardian fördjupade 24 maj

OpenAI förespråkar utveckling av superintelligens trots risker

OpenAI:s ledning, inklusive VD Sam Altman, CTO Greg Brockman och chefsforskare Ilya Sutskever, har skrivit ett blogginlägg om företagets syn på utveckling och styrning av superintelligens. De anser att det är riskabelt att inte utveckla övermänsklig AI och att AI-system kan överträffa expertnivå inom de flesta områden inom tio år. Blogginlägget föreslår ökad statlig tillsyn, offentligt deltagande i beslutsprocessen och starkare samarbete mellan utvecklare och företag inom AI-sektorn. OpenAI menar att det skulle vara riskabelt och svårt att stoppa skapandet av superintelligens och att skydda mänskligheten kräver att man fortsätter arbeta mot skapandet av en superintelligent AI.

Direktlänk Dela Cointelegraph fördjupade 23 maj

OpenAI föreslår internationell reglerande myndighet för artificiell intelligens

OpenAI:s ledning anser att världen behöver en internationell reglerande myndighet liknande den som styr kärnkraft för att hantera de potentiella farorna med AI. I ett blogginlägg menar OpenAI-grundaren Sam Altman, president Greg Brockman och chefsforskaren Ilya Sutskever att innovationstakten inom AI är så snabb att befintliga myndigheter inte kan förväntas kontrollera tekniken på ett adekvat sätt. De föreslår att en internationell organisation bör inspektera system, kräva revisioner och testa efterlevnad av säkerhetsstandarder. OpenAI:s inlägg noterar att övervakning av beräkningskraft och energianvändning för AI-forskning är några av de få objektiva mått som kan och bör rapporteras och övervakas. AI-forskaren och kritikern Timnit Gebru uttrycker också behovet av reglering och externt tryck för att få företag att agera ansvarsfullt.

Direktlänk Dela TechCrunch fördjupade 22 maj

Google Bard AI: En kraftfull och informativ AI-assistent

Google Bard AI är en avancerad chatbot och AI-assistent som kan hjälpa användare med olika uppgifter, som att svara på frågor, generera text, översätta språk, skriva kreativt innehåll, koda och lösa matematiska problem. Bard AI är gratis att använda och kan nås via Google Bard AI-webbplatsen eller Google Search-appen. Bard AI skapades av Google AI, en avdelning inom Google som ansvarar för att utveckla artificiell intelligens-teknik.

Direktlänk Dela TechBullion fördjupade 21 maj

OpenAI kombinerar AI-forskning med kommersiella tillämpningar

OpenAIs affärsmodell kombinerar banbrytande forskning inom AI med kommersiella tillämpningar av AI-teknik. Bolaget grundades 2015 av framstående personer inom teknikindustrin, som Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever och Sam Altman. OpenAI har utvecklat en rad tekniker och verktyg inom AI, som GPT-3, DALL-E och OpenAI Codex. Bolaget övergick från en ideell organisation till en vinstdrivande organisation 2019 och har sedan dess genererat intäkter genom licensiering, prenumerationer, investeringar och partnerskap. OpenAI:s kundsegment omfattar forskare, företag, utvecklare samt regeringar och icke-statliga organisationer.

Direktlänk Dela Business Model Analyst fördjupade 21 maj

Användare ser fram emot GPT-5: förväntade funktioner och lanseringsdatum

Det har gått lite över två månader sedan lanseringen av GPT-4, men användare börjar redan förvänta sig släppet av GPT-5. GPT-4 har visat sig vara kapabel och kraftfull i olika typer av tester och kvalitativa utvärderingar. Med nya funktioner som ChatGPT-plugins och internetbaseringskapacitet har det blivit ännu bättre. Nu väntar användare på att lära sig mer om den kommande OpenAI-modellen, GPT-5, möjligheten till AGI och mer. Förväntningarna inför GPT-5 inkluderar minskad hallucination, mer beräkningskraft, multisensoriska AI-modeller och långtidsminne. Lanseringsdatumet för GPT-5 kan vara någon gång under 2024, förutsatt att det inte uppstår några regulatoriska hinder.

Direktlänk Dela Beebom fördjupade 20 maj

Geoffrey Hinton lämnar Google för att tala om risker med AI

Geoffrey Hinton, en pionjär inom maskininlärning, har lämnat sitt jobb på Google för att kunna tala mer fritt om sin oro för risker med AI. Han tror att den intensiva tävlingen mellan stora företag kan leda till att försiktighet sätts åt sidan i ivern att produktifiera tekniken. Hinton ser en risk i att internet snart kommer att översvämmas av fejkade bilder, video och text, och att det blir svårt att avgöra vad som är sant. Han hoppas att världens ledande forskare kan samarbeta för att hitta sätt att kontrollera tekniken.

Direktlänk Dela Elektroniktidningen fördjupade 18 maj

Elon Musk erkänner att han underskattade OpenAI

OpenAI, som grundades 2015 som en icke-vinstdrivande organisation, har vuxit exponentiellt och anses vara en av de främsta inom sitt område. Elon Musk, en av grundarna, lämnade företaget 2018 och har nyligen erkänt att han underskattade dess potential. OpenAI övergick till att bli ett vinstdrivande företag 2019, och Musk har kritiserat detta beslut samt uttryckt oro över Microsofts inflytande över företaget. Han menar också att hans tidigare relation med Google-grundaren Larry Page påverkade hans beslut att skapa OpenAI som en konkurrent till Google Deepmind.

Direktlänk Dela Gearrice fördjupade 18 maj

» Nyheterna från en dag tidigare

Några av våra kursdeltagare